Witam!
Historyczny klub "Вевериця" ("Wiewiórka"
) z Kijowa równie¿ chce uczestniczyæ w turnieju. Nasz kierunek - rekonstrukcja ksiêstwa Kijowskiego 13 wieku. Co musimy zrobiæ, aby sie zapisaæ?
Witam,
W sprawie przyjazdu grup zza granicy proszê o wys³anie wiadomo¶ci prywatnej na freha lub maila na adres m_prokopiak@wp.pl
Pozdrawiam
Misza
Poni¿ej krótki fragment pergaminu, niedawno odnaleziony w Czersku.
Rok Pañski 1233 nie by³ zbytnio ³askawy dla naszego mi³o¶ciwego Ksiêcia Konrada. Henryk Brodaty, to diabelskie nasienie, które bezprawnie chce siê rozsi±¶æ na krakowskim tronie, podstêpem uprowadzi³ ukochan± narzeczon± Ksiêcia – Grzymis³awê. Jak ch³op jaki, lub mieszczanin, zamiast do otwartej walki stan±æ, to Ksiê¿n± z komnat czerskich wydoby³, przekupuj±c stra¿ników.
£askawy i m±dry Ksi±¿e Mazowiecki z godno¶ci± przyj±³ tê bolesn± stratê. Zaledwie na co trzecim drzewie, wieszaæ kogo popadnie kaza³. Kilku nawet w³asnorêcznie, swym mieczem ¶ci±³, ale to tylko gdy miodu za du¿o spo¿y³ i nostalgia za ukochan± go dopada³a.
Jednako wie¶ci niepokoj±ce z kraju dochodzi³y. Podobnie¿ Henryk, zwany w Czersku nie inaczej jak Plugawym, pod swe sztandary rycerstwo ¶ci±ga i na mazowieck± stolicê planuje ruszyæ. Dzielny Konrad nie przej±³ siê czczymi gro¼bami, a jeno wiele dni i jeszcze wiêcej nocy, przy suto zastawionych sto³ach, ze swymi doradcami z najemnej Smoczej Kompanii, radzi³ jak tu napa¶æ odegnaæ.
Czasem i pos³añców rozsy³a³, co by swe szeregi zasiliæ. Rycerstwo mazowieckie t³umnie odpowiedzia³o i pod wodz± Gotarda ze S³u¿ewia, na zamek ci±gnê³o. Knia¼ Ruski, na pomoc wiernych najemników ze Z³otej Ordy przysy³a³, co go¶cinno¶æ mazowieck± sami sobie czynili, pal±c i rabuj±c po drodze ile tylko siê da³o. Dobry rycerz Bagrit, zwany Rudobrodym, równie¿ swe hufce pos³a³, choæ on to raczej z lojalno¶ci, ni¿ wiary w sprawê Ksiêcia.
Nie wiadomym by³o, czy chor±gwie najemne i mieszczañskie, po jego czy Henryka stronie siê opowiedz±, ale talenta dyplomatyczne Konrada i ³atwo¶æ z jak± u lichwiarzy zastawia³ swe dobra, wró¿y³y, ¿e worków ze z³otymi argumentami, mu nie zabraknie.
Nie wiadomym by³o, po której stronie zakony, Szpitalików i Templariuszy siê opowiedz±. To wiadomym by³o jedynie im samym…
A z Henrykiem moc rycerstwa Ma³opolskiego i ¦l±skiego ci±gnê³a. Dodatkowo z³ota im te¿ nie brak³o, a podobnie¿ i machiny oblê¿nicze stawiaæ mieli.
W koñcu, do umêczonego trzydniow± narad± Ksiêcia, wpad³ pacho³ek i oznajmi³: „Panie! Wojsko na horyzoncie!”. Konrad zamydlonym wzrokiem spojrza³ na niego, wina za¿±da³ i wdrapa³ siê na wie¿ê. Po sam kres horyzontu, ci±gnê³y masy wojska, a wraz z nimi potê¿ne machiny – trebusze, katapulty i tarany. Zaczyna³o siê OBLʯENIE CZERSKA.
Pisarz nadworny Konrada,
…powieszony wkrótce za zbyt ma³o pochlebne s³owa o czynach ksiêcia…
Tak wiêc IV Turniej w Czersku odbywa siê z podtytu³em Oblê¿enie. Szykujcie siê na pewne niespodzianki!
Wkrótce, ju¿ dosownie na dniach, pojawi± siê opisy hufców, które bêd± oblega³y lub bêd± oblegane.
Wojna to piek³o!
Pozdrawiam
Misza
Dla poparcia najs³uszniejszej sprawy mi³ego naszym sercom Ksiêcia Mazowieckiego i dla z³ota jego, Orda zabawi na zamku by wesprzeæ naszego dobrodzieja ³ukami, szablami i w³óczniami.. Jedna o najd³u¿szym drzewcu przeznaczona jest na g³owê Henryka Plugawego.. B³êkitne Niebo nam sprzyja!
Bêdzie trailer??
CYTAT(BoskiMisza @ 10:35 23.02.2012)
... Nie wiadomym by³o, po której stronie zakony, Szpitalików i Templariuszy siê opowiedz±. To wiadomym by³o jedynie im samym…
Pozdrawiam
Misza...
Salve Fratres!
Kwestia ilo¶ci wódki lub miodu z pewno¶cia przes±dzi po której stronie staniemy
Pozdrawiam Grzegorz
zapowiada sie naprawde ciekawie, a niespodzianki czasem sa przyjemne...
ja te¿ postaram sie kilka przygotowac:p
CYTAT
Rok Pañski 1233... Knia¼ Ruski, na pomoc wiernych najemników ze Z³otej Ordy przysy³a³
Mimo to jest tylko legenda turneju, ale w 1233 roku "ruski knia¼" (napewnie Danilo Halicyjski, który by³ na stronie Konrada) móg³ wys³aæ chyba oddzia³ kumanów, ale nie Ordy, w bitwie z której zaledwie nie zgin±³ przy Kalcy 1223 roku.
Mam nadziejê, ¿e "ksi±¿ê" nie bêdzie siê ograniczy³ mieszkañcami stepu, i wy¶le russk± dru¿ynê, aby pomog³a Konradu
Wiesz, tak naprawdê to nie maj± nas gdzie upchaæ na XIII wiecznych imprezach... no chyba ¿e na Legnicy tylko ;). A mongo³owie to tylko tak potocznie o nas mówi± bo s± i mongo³owie prawid³owi i ludy podbite/zjednoczone za czasów Dzyngisa, turcy seld¿uccy, po³owcy (kumani) i inne barach³o bêd±ce opozycj± dla zepsutego zachodu.
CYTAT
"ruski knia¼" (napewnie Danilo Halicyjski, który by³ na stronie Konrada) móg³ wys³aæ chyba oddzia³ kumanów, ale nie Ordy
Mamy u nas i Kumanów
A legenda turnieju musi trochê naci±gaæ historiê, bo inaczej na naszych imprezach z pierwszych dziesiêcioleci XIII wieku nie by³oby miejsca na templariuszy ani Tataro-Mongo³ów. Dopiero by nas za to jedni i drudzy prze¶wiêcili!
O w³a¶nie, Bu³eczka ju¿ widzê podchwyci³ w±tek
CYTAT
Pisarz nadworny Konrada,
…powieszony wkrótce za zbyt ma³o pochlebne s³owa o czynach ksiêcia…
Ehem... mam nadziejê ¿e Panowie Gotard i Krzy¶ko nie bêd± równie pochopni w czynach w stosunku do mojej skromnej osoby, gdy mi przyjdzie kronikê oblê¿enia spisywaæ prawdy historycznej nie fa³szuj±c...
CYTAT
mam nadziejê ¿e Panowie Gotard i Krzy¶ko nie bêd± równie pochopni w czynach w stosunku do mojej skromnej osoby, gdy mi przyjdzie kronikê oblê¿enia spisywaæ prawdy historycznej nie fa³szuj±c...
Przybi³ nasz Pan Jana Czaple do drzwi katedry p³ockiej przybijem i my pisarzynê do drzwi koscio³a grodowego, dobry przyk³ad idzie z góry
Witam,
Najpierw gar¶æ og³oszeñ:
1. Formularz powinien ruszyæ najdalej w weekend
2. Opisy hufców pojawi± siê w ci±gu dwóch dni, jak tylko dostanê info od dwóch zaleg³ych hufców
Lista konkurencji jakie siê pojawi±;
1. 1vs1 - tradycyjna m³ócka jeden na jeden. Regulamin bêdzie ten sam co w zesz³ym roku. Wkrótce wrzucê go na forum.
2. 5vs5 ciê¿kozbrojni - prawdziwa jatka dla prawdziwych twardzieli
3. 5vs5 lekkobrojni - masakra dla tych, co nie koniecznie w pe³nym opancerzeniu.
4. Bieg dam - rywalizacja niewiast o cenne nagrody - pachnid³a, paski etc.
5. Bitwa wieczorna - tradycyjne rozgrywki szachowo - bryd¿owe
6. Rzut oszczepem - nietypowa konkurencj polegaj±ca na rzucie oszczepem.
7. Turniej ³uczniczy - dwudniowe zmagania najwprawniejszych r±k i najcelniejszych oczu w licznych konkurencjach.
8. Bouhourt wie¿ - wisienka na torcie ca³ego turnieju! Starcia hufców przy u¿yciu piankowych mieczy. Ci co byli w zesz³ym roku wiedz± ¿e warto, bo zabawa jest przednia! Mam pro¶bê do dowódców hufców, aby w tym roku, wspólnymi si³ami ogarneli klejnoty. Starcia bêd± pewnie w formule 15 vs 15, tak wiêc mo¿liwe bêd± sojusze, intrygi i inne knowania. Nagroda jest cenna! w³asny Toi Toi na nastêpnej imprezie.
Poniewa¿ zesz³oroczne starcia Smocza + Mazowsze + Go¶cie z Rusi kontra Najemny + Mieszczañski, zakoñczy³y siê zwyciêstwem koalicji S+M+R 3:1, tak wiêc nasi sojusznicy otrzymaj± oddzielnego tojka. Drogi Gotardzie - upomnij siê o kluczyk do s³awojki.
Dodatkowe konkurencje, które mog± siê odbyæ je¿eli bêdzie conajmniej 10 - 12 osób chêtnych:
1. Walka na miecze i puklerz
2. ¦redniowieczne zapasy
3. NOWO¦Æ! - walki 1vs1 - techniczne. Konkurencja ma ró¿niæ siê od tradycyjnego wygrzewu tym, ¿e pojedynek trwa do 5 trafieñ, a po ka¿dym trafieniu, uczestnicy rozchodz± siê. Szczegó³y konkurencji zna Amor oraz Grzesiek z Omaców, wiêc pewnie wkrotce powiedz± co¶ wiêcej na ten temat.
Zachcam do Bouhurtu wie¿!!! Zabawa jest naprawdê wy¶mienita! Fajnie by by³o, gdyby inne hufce wzie³y przyk³ad z Najemnego i Mieszczañskiego i równie¿ przygotowa³y sobie takie zajebiste klejnoty, ¿e o tunikach i tarcyach nie wspomnê...
To tyle na t± chwilê
Pozdrawiam
Misza
PS. Trailera w tym roku chyba nie bêdzie...
CYTAT(BoskiMisza @ 13:25 28.02.2012)
Poniewa¿ zesz³oroczne starcia Smocza + Mazowsze + Go¶cie z Rusi kontra Najemny + Mieszczañski, zakoñczy³y siê zwyciêstwem koalicji S+M+R 3:1, tak wiêc nasi sojusznicy otrzymaj± oddzielnego tojka. Drogi Gotardzie - upomnij siê o kluczyk do s³awojki.
To tyle na t± chwilê
Pozdrawiam
Misza
Pozwolê sobie zaoponowaæ.
CYTAT(BoskiMisza @ 21:10 03.05.2011)
4. Szczególne podziêkowania dla:
- Grzesia i Amora - za tak fanastyczne przygotowanie siê do Turnieju Wie¿. Mam nadziejê, ¿e w³o¿ony trud siê op³aci³ i zabawa by³a na tyle dobra i¿ rekompensowa³a wysi³ek.
W zamian, chocia¿ Smocza, wspeirana przez Rosjan i Mazowsze, spu¶ci³a wam têgie baty , to wy otrzymujecie nagrodê, czyli prywatnego tojka w przysz³ym roku.(...)
Pozdrawiam
Misza
Có¿ ksi±¿ê Konrad na to?
Czy¿by zal±¿ek nowej konkurencji? Wojny o TOIa?
Je¶li za¶ chodzi o wspomniany przez Miszê dodatkowy "techniczny" turniej, to rozpisywaæ siê na FREHA nie bêdziemy- szczegó³y do obejrzenia w otwartym temacie na Forum Mieszczañskiego i Najemnego
http://forum.medieval.pl/viewtopic.php?f=3...w=unread#unread.
Przy okazji zachêcam do przeczytania za³o¿eñ forum i rejestracji, je¶li kto¶ uzna, ¿e chce uczestniczyæ w jego rozwoju.
" Dodatkowe konkurencje, które mog± siê odbyæ je¿eli bêdzie conajmniej 10 - 12 osób chêtnych:
2. ¦redniowieczne zapasy
3. NOWO¦Æ! - walki 1vs1 - techniczne. "
Zachêcam do zapisywania siê!
Obie bardziej techniczne konkurencje bojowe to super sprawa, wg. mnie to formu³y zdecydowanie bli¿sze realnej walce ni¿ bohurt.
CYTAT(BoskiMisza @ 13:25 28.02.2012)
Witam,
2. 5vs5 ciê¿kozbrojni - prawdziwa jatka dla prawdziwych twardzieli
3. 5vs5 lekkobrojni - masakra dla tych, co nie koniecznie w pe³nym opancerzeniu.
Dodatkowe konkurencje, które mog± siê odbyæ je¿eli bêdzie conajmniej 10 - 12 osób chêtnych:
2. ¦redniowieczne zapasy
3. NOWO¦Æ! - walki 1vs1 - techniczne. Konkurencja ma ró¿niæ siê od tradycyjnego wygrzewu tym, ¿e pojedynek trwa do 5 trafieñ, a po ka¿dym trafieniu, uczestnicy rozchodz± siê. Szczegó³y konkurencji zna Amor oraz Grzesiek z Omaców, wiêc pewnie wkrotce powiedz± co¶ wiêcej na ten temat.
Zachcam do Bouhurtu wie¿!!! Zabawa jest naprawdê wy¶mienita! Fajnie by by³o, gdyby inne hufce wzie³y przyk³ad z Najemnego i Mieszczañskiego i równie¿ przygotowa³y sobie takie zajebiste klejnoty, ¿e o tunikach i tarcyach nie wspomnê...
To tyle na t± chwilê
Pozdrawiam
Misza
PS. Trailera w tym roku chyba nie bêdzie...
Je¶li chodzi o 5 vs 5 to chcia³bym wiedzieæ czy obowi±zywaæ bêdzie w tym roku wersja standardowa czy te¿ wejd± rzeczy o której wcze¶niej mo¿na by³o przeczytaæ takie jak zdobywanie chor±gwi , król czy most
swoj± drog± fajnie by by³o powróciæ do tradycji I³¿eckich zamczysk turniejowych
1 vs 1 techniczne i walka na miecz i puklerz bêd± siê chyba tylko ró¿ni³y tym ¿e inne tarcze siê bêdzie u¿ywa³o :D ale zobaczy jak wyjdzie w ka¿dym b±d¼ razie jestem jak najbardziej za
Na bohurcie wie¿ w zesz³ym roku mnie nie by³o zobaczy jak w tym roku bêdzie - przyda³by siê instrukcja jak zrobiæ ów klejnoty
szkoda ¿e w tym roku nie krêcicie zwiastuna
CYTAT(Knia¼ S³awomir @ 18:17 28.02.2012)
" Dodatkowe konkurencje, które mog± siê odbyæ je¿eli bêdzie conajmniej 10 - 12 osób chêtnych:
2. ¦redniowieczne zapasy
Zachêcam do zapisywania siê!
Obie bardziej techniczne konkurencje bojowe to super sprawa, wg. mnie to formu³y zdecydowanie bli¿sze realnej walce ni¿ bohurt.
je¶li chodzi o bohurty s± one jak najbardziej zamieszone w tradycji ¶redniowiecznej od nich powsta³y idee turniej
CYTAT(Roar @ 20:42 28.02.2012)
je¶li chodzi o bohurty s± one jak najbardziej zamieszone w tradycji ¶redniowiecznej od nich powsta³y idee turniej
Co prawda temat wa³kujemy ju¿ od kilku lat, ale korona króla Juliana z g³owy mi nie spadnie je¶li przypomnê.
Bohurtem nazywano kiedy¶ starcie, czêsto w niepe³nym opancerzeniu, z u¿yciem specjalnej têpej broni (czasem fiszbinowych, czy drewnianych "mieczy")- na Czersku robi± to Smoki i Kangur walcz±c z klejnotami na he³mach. Na tym filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=P_Qif8MsQog...feature=related od 0:52 mo¿na zobaczyæ jak wygl±da to w wersji "cywilnej" (jak lans to lans, choæ s³abo widaæ, bo krêcone w ciemno¶ciach).
Pod tym wzglêdem 5/5 lekkozbrojnych du¿o bardziej przypomina historyczny bohurt ni¿ to co pod t± nazw± nam siê dzi¶ wmawia.
To za¶ co znane jest pod wspó³czesn± nazw± bohurt w ¶redniowieczu nazywano melee- tu artykulik na cioci Wiki
http://en.wikipedia.org/wiki/MeleeZatem zgadzamy siê, ¿e turnieje maj± swoje korzenie w bohurtach, ale zupe³nie nie takich jakie siê dzi¶ odbywaj±....
CYTAT
Czy jesli to bêdzie techniczny to pchniêcia te¿ s± liczone? I nie piszcie mi ¿e pchniêcia s± niebezpieczne bo to wiem, ale ¦KUNKS walczy z pchniêciami (co prawda w maskach szermierczych) i to naprawdê s± ciekawe walki i techniczne. Wpiszcie sobie ¦kunks 2011 i poogl±dajcie je¶li kto¶ nie widzia³. Mo¿na by siê zastanowiæ na przysz³y rok, skoro w tym roku powoli w XIII zaczyna siê moda na walki w³óczniami.
A mo¿e zrobiæ truniej w³óczni?
Dyskusjê o walce w³óczni± i sztychowaniu wydzieli³em do odrêbnego tematu:
Sztychy i walka w³óczni± na imprezach XIII-wiecznych
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 15:09 28.02.2012)
CYTAT(BoskiMisza @ 21:10 03.05.2011)
4. Szczególne podziêkowania dla:
- Grzesia i Amora - za tak fanastyczne przygotowanie siê do Turnieju Wie¿. Mam nadziejê, ¿e w³o¿ony trud siê op³aci³ i zabawa by³a na tyle dobra i¿ rekompensowa³a wysi³ek.
W zamian, chocia¿ Smocza, wspeirana przez Rosjan i Mazowsze, spu¶ci³a wam têgie baty , to wy otrzymujecie nagrodê, czyli prywatnego tojka w przysz³ym roku.(...)
Pozdrawiam
Misza
Có¿ ksi±¿ê Konrad na to?
Czy¿by zal±¿ek nowej konkurencji? Wojny o TOIa?
Ech... Ta kiepska pamiêæ...
Gotardzie - co najwy¿ej szpadelek do wykopania latrynki mogê ci zaproponowaæ, bo
kluczyk idzie w rêce najemnego i mieszczañskiego!!!Ale popatrz Gotardzie drogi, w jaki podstêpny sposób Amor pozbawi³ ciê sraczyka... Wydaje mi siê, ¿e Mazowsze udowodni w tym roku Mieszczañskiemu - w turnieju wie¿, komu tak naprawdê tojek siê nale¿y....
Pzdr
Misza
Bo Borgowi umkne³o przy podziale.
Propozycje do turnieju w³óczni:
Kilka rzeczy by³o by do obgadania.
- Zabezpieczone w³ócznie czyli ja widzê je tak jak strza³y. Kije z du¿ymi pacynkami.
- Nie widzê sensu inwestowaæ w dodatkowy sprzêt, skoro czê¶æ z nas i tak ma zamkniête he³my i osoby z takimi he³mami by walczy³y. Je¶li nie maj±, mogli by od kogo¶ po¿yczyæ.
- Pole trafienia na pocz±tku, zobaczyliby¶my jak by to dzia³a³o liczy³o by siê od umownej wysoko¶ci "sutków" w dó³. Za ka¿de trafienie powy¿ej sêdzia/sêdziowie powinni odejmowaæ punkt. To zmusi do przestrzegania bezpieczeñstwa.
- Przy "zwarciu" mo¿liwe by by³y zapasy?
- Trzeba by siê zastanowiæ do ilu trafieñ bysmy walczyli. Ja bym zaproponowa³ do 5, w tym ¿e je¶li róznica zwyciêstwa powinna wynosiæ 2 punkty. Czyli je¶li mamy remis 4-4 to musi byæ 4-6 dla zwyciêzcy. Je¶li bêdzie 5-5 to zwyciêzca musi uzyskaæ 7-5. Zapytacie czemu tak proponujê. Aby obaj przeciwnicy nie próbowali za wszelk± cenê po¶wiêcaj±c siebie zdobyæ punktu.
- Czy trafienia obopólne liczymy, czy nie? (z tego samego wzglêdu co punkt wy¿ej)
- Narazie liczylibysmy tylko trafienia "grotem" czyli pchniecia. Je¶li wyjdzie turniej i bêdziemy dobrze siê bawiæ to mo¿na by by³o go powiekszyæ o inna broñ drzewcow± u¿ywan± przez naszych przodków. Oczywi¶cie z zachowaniem pe³nego bezpieczeñstwa - w miarê mo¿liwo¶ci.
- I do zastanowienia przez organizatorów - podczas walk z w³óczniami potrzebny jest troszkê wiêkszy "plac zabaw" ni¿ podczas walk na miecze.
Takich kilka przemy¶leñ odno¶nie tego turnieju.
I pytanie kto bedzie w tym roku prowadzi³ turniej rzutu oszczepem?
Bu³a, ale dlaczego piszesz o w³óczni nadal w tym temacie?
Wg mnie to jest do przeniesienia, ale zostawiam do decyzji Borana.
Tutaj stworzy³em temat nowy
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=25215&hl= bo sie robi metlik.
Kiedy pojawi siê formularz zg³oszeniowy? Bo albo przeoczy³am albo ta informacja jeszcze nie pad³a.
CYTAT
A legenda turnieju musi trochê naci±gaæ historiê, bo inaczej na naszych imprezach z pierwszych dziesiêcioleci XIII wieku nie by³oby miejsca na templariuszy ani Tataro-Mongo³ów.
Ale¿ pierwsze nadania dla templariuszy na ziemiach polskich mamy ju¿ w latach 20' XIIIw... W latach 30' juz by³o ich ca³kiem sporo
Asiu na formularz czekamy
CYTAT(Anka z OTW @ 15:10 05.03.2012)
CYTAT
A legenda turnieju musi trochê naci±gaæ historiê, bo inaczej na naszych imprezach z pierwszych dziesiêcioleci XIII wieku nie by³oby miejsca na templariuszy ani Tataro-Mongo³ów.
Ale¿ pierwsze nadania dla templariuszy na ziemiach polskich mamy ju¿ w latach 20' XIIIw... W latach 30' juz by³o ich ca³kiem sporo
No przecie¿ w³a¶nie o tym piszê. Pierwsze nadania dla Templariuszy na ziemiach polskich to trzy wsie w Wielkopolsce nad rzek± We³n± (W³adys³aw Odonic w 1225), a pierwsza komandoria - na ¦l±sku w Klein Olsen (Henryk Brodaty w 1226 lub 1227) - czyli praktycznie w ca³ej pierwszej æwiartce XIII w Templariusze na ziemiach polskich byli nieobecni. A na ziemiach mazowieckich pierwsze nadania dla nich to jeszcze pó¼niejsza epoka ni¿ Konrad Mazowiecki (Boles³aw Konradowic w 1239). Tak wiêc w pierwszych dekadach trzynastego wieku templariuszy u nas jeszcze nie by³o (a "nasze imprezy trzynastkowe" o których piszê - te, które mia³y datowany ¶ci¶le scenariusz - to Mazovia / 1211 rok i Czersk / 1233 rok - obie na d³ugo przed pojawieniem siê na tym terenie Rycerzy ¦wi±tyni).
Witam!
Poni¿ej lista hufców wraz z ich dowódcami:
HUFIEC MIESZCZAÑSKI - Dowódca - Marek "Amor" Hilgendorf
Zapraszamy wszystkich rekonstruktorów postaci zamieszkuj±cych tereny ¶redniowiecznych miast oraz ich okolic. U nas swoje miejsce znajd± wojownicy zarówno ciê¿kozbrojni, jak i lekkozbrojni, rzemie¶lnicy, muzykanci i trefnisie oraz wszyscy mê¿czy¼ni, kobiety i najm³odsi uczestnicy Turnieju, którzy zechc± wzi±æ udzia³ w codziennym ¿yciu naszego obozu. Hufiec Mieszczañski nie ma charakteru terytorialnego, a jego cz³onkowie s³yn± z dobrej organizacji, go¶cinno¶ci i znakomitej kuchni prowadzonej przez niezwykle utalentowane ochmistrzynie. Obozujemy razem z zaprzyja¼nionym Hufcem Najemnym, z którym tworzymy zgrany oddzia³ zbrojny walcz±cy pod wspólnym sztandarem.
HUFIEC NAJEMNY - Dowódca - Pan Grzegorz "Szar¿uj±cy pstr±g" Gajewski.
W Hufcu Najemnym znajdziesz najbardziej pobo¿nych i zdyscyplinowanych ludzi. Za pijañstwo , rozwi±z³o¶æ i braki w rekonstrukcji ka¿emy ch³ost±, w³osiennic± i dezaprobat±. Do Najemnego Hufca mog± > do³±czyæ jedynie uczestnicy bez skazy na moralno¶ci i z nienagannie odtworzonym trzynastowiecznym wyposa¿eniem adekwatnym do stanu i majêtno¶ci odtwarzanej osoby. Zapraszamy rycerzy, zbrojnych, damy i zwyk³ych ciurów posiadaj±cych strój na mod³ê zachodnioeuropejsk±.
HUFIEC MAZOWIECKI - Dowódca - Pan Gotard ze S³u¿ewa
Wezwany przez swego ksiêcia Konrada Gotard ze S³u¿ewa ¶ci±ga wraz z lud¼mi do czerskiego grodu. Razem z nim znad pó³nocnej granicy bie¿± rycerze i wojowie ze stra¿nic kasztelani wiskiej i ca³ego wiecznie niespokojnego pruskiego pogranicza. Mazowszanie i obcy, wszyscy Ci którzy z jaki¶ powodów udali sie na niewdziêczna s³u¿bê obrony ziem ksiêcia przed hordami pogañskich Prusów i Jaæwiêgów. Pod grodem w Jazdowie spotyka siê Panem Krzy¶kiem z Lomszy, który oczekuje go tam z pozosta³± czêsci± rycerstwa mazowieckigo. Razem ruszaj± pod Czersk gotowi wywrzeæ pomstê na psie ¶l±skim i jego poplecznikach.
HUFIEC TEMPLARIUSZY - Dowódca - Brat Marian
"Z ¿ywota naszego widzisz jeno pozór zewnetrzny (...) nie znasz jednak twardych nakazów, które siê pod nim kryj±; bo ciê¿ka to sprawa dla ciebie, który¶ sam sobie panem, uczyniæ siê niewolnikiem innych. Z wiekim trudem odt±d zrobisz cokolwiek pod³ug swego ¿yczenia, bo je¶li bêdziesz pragn±³ byæ w krainie po tej stronie morza, wys³any bêdziesz na stronê tamt±. A gdy bêdziesz chcia³ zasnaæ, obudz± ciê, a gdy czasem bêdziesz pragn±³ czuwaæ, naka¿± ci i¶æ na spoczynek."
Regu³a templariuszy art. 661
HUFIEC WSCHODNI - Dowódca - Czagabtur
Je¿eli bli¿ej Ci do zaje¿d¿ania konia od wschodu, przemierzania wiruj±cych przestrzeni szklanych pustyñ, oraz obcowania ze ¶wiatem pozazmys³owym to tutaj jest twoje miejsce! Do³±cz do Ordy D¿a-Chana- zostañ szamanem rozmawiaj±cym z duchami, poczuj zapach ko³ysz±cej siê nieskoñczonej trawy Wielkiego Stepu. Przy naszym ¶wiêtym ogniu ciep³o odnajd± wszyscy, którzy do¶æ maj± spe³niania woli swojego pana/seniora/kniazia/wojewody. Mongo³owie, Po³owcy, Seld¿ucy, Arabowie, Bu³garzy, Bizantyjczycy, Rusini czy nawet Prusowie przyjêci zostan± z otwartymi ramionami. Je¶li nie jeste¶ z nami to jeste¶ przeciw nam. Bêdziemy kamieniem w Twoim bucie!
HUFIEC MA£OPOLSKI - Dowódca - Pan S³awek z Tarnowa
W tym roku przyj±³ na siebie zaszczyt dowodzenia Hufcem Ma³opolskim, aby w imieniu swojego ksiêcia godnie reprezentowaæ Ziemiê Krakowsk± i Ziemiê Sandomiersk±. Jest znany jako jeden z tych pokornych rycerzy, którzy najbardziej ceni± sobie kilka specyficznych rzeczy w ¿yciu: przyja¼ñ, dobry trunek i piêkne kobiety. Oczywi¶cie to wszystko dopiero po walce, gdy¿ obiecuje byæ takim dowódc±, który w chwili potrzeby wyda tylko jeden radosny rozkaz: "Za mn±!" zamiast gnu¶nego "Naprzód!". Dlatego waleczni rycerze bêd± mieli co robiæ w jego hufcu podczas bitewnych zamieci i zabaw militarnych, aby dotrzymaæ mu kroku. Wiedzie ze sob± zastêp nie tylko rycerzy ow³adniêtych ide± walki za wiarê i idea³y, ale te¿ powierzchownie tylko schrystianizowanych ¿±dnych krwi i dobrej zabawy wojowników z prastarych grodów i puszcz po³udnia Polski a nawet przyjació³ spoza wschodnich rubie¿y. ¯ywi nadziejê, ¿e wszyscy, którzy wyznaj± podobne jemu zasady ¿yciowe i wszyscy szanuj±cy historiê, znajd± siê w tym samym hufcu.
HUFIEC BAGRITA - Dowódca - Pan Robert Bagrit, zwany Rudobrodym
Ksi±¿ê Henryk Brodaty dowiedziawszy siê, ¿e rycerz Bagrit zwany Rudobrodym sympatyzuje z Ksiêciem Konradem, odebra³ mu jego ziemie na zachód od Lelowa, a jego samego zapragn±³ uwiêziæ. Na szczê¶cie dobrzy ludzie poinformowali Bagrita w porê i ten wraz z garstk± swych wiernych
ludzi, móg³ bezpiecznie zbiec na Dwór dobrego Ksiêcia Konrada. Tam równie¿ oczekuje reszty swoich zbrojnych i poddanych by stan±æ do walki o sprawiedliwo¶æ. Byæ mo¿e po raz ostatni, gdy¿ dotkn±³ go tr±d. Dlatego te¿ z³o¿y³ ¶luby, ¿e je¶li prze¿yje oblê¿enie Czerska, uda siê na pielgrzymkê do Ziemi ¦wiêtej po odkupienie swych grzechów.
Do³±cz do Hufca Bagrita!
HUFIEC SZPITALNIKÓW - Dowódcy - Brat Wróbel, Brat Grzegorz £azarz
Hufiec z³o¿ony z pobo¿nych braci z Zakonu Szpitalików ¦w. Jana z Jerozolimy oraz Zakonu ¦w. £azarza. Tutaj ka¿dy odnajdzie spokój w modlitwie, jak równie¿ braterstwo na polu walki. Zakonnicy, nie znaj±cy strachu ani zmêczenia, na ka¿de zawo³anie zbrojnie, w wielkiej liczbie przybywaj±. Hufcowi przewodz± Brat Wróbel z Joanitów oraz pobo¿ny Grzegorz z £azarzy. Po której jednak stronie, opowiedz± siê pod murami Czerska, wiedz± tylko oni i Wszechmog±cy.
HUFIEC GO¦CI - Dowódca - Saszka zwany Czujnym (hufiec zamkniêty)
Z najdalszych stron ¶wiata, do Czerska na turniej ró¿ni ¶ci±gaj±. Wêdrowni rycerze, piêkne damy, kupcy, kowale i zwykli mieszczanie. W tym roku pewnie przybêd± Prusowie z Litwy, Rycerze z £otwy, Templariusze z najdalszych komandorii pod Moskw± oraz mê¿ni wojowie z Ukrainy. Przewodzi im znany ze swej czujno¶ci oraz go¶cinno¶ci Saszka, którego gromkie ¶miechy po zamkowych murach daleko siê nios±.
HUFIEC SMOCZEJ KOMPANII - Dowódca - Misza zwany S³oñcem Mazowsza (hufiec zamkniêty)
Grupa najemników, którzy od kilku lat goszcz± na dworze Ksiêcia Konrada, osuszaj± jego piwniczki i zawsze s³u¿± mu dobr± rad±. Powiadaj±, ¿e to za ich spraw± sprowadzono krzy¿aków oraz wdano siê w wojnê o sukcesjê na krakowskim tronie. Ciekawe, czym w tym roku wspomog± Ksiêcia?
A jak ju¿ wiecie, gdzie chcecie do³±czyæ, to zapraszam do FORMULARZA ZG£OSZENIOWEGO!
www.zamekczersk.pl/formularz
LOGIN: chcenaturniej
HAS£O: bardzo
Zapraszam do logowania! Zapisy bêd± trwa³y mniej wiêcej do 10 kwietnia.
WA¿NE!
1. KONKURENCJE - Zapisujemy siê na te konkurencje, w których naprawdê chcemy wzi±æ udzia³. Jak nie jeste¶ pewny, to siê nie zapisuj i najwy¿ej zrobisz niespodziankê na miejscu.
2. NAMIOT - jak namiot jest na 4 osoby, to niech tylko jedna zaznacza, ¿e to jej namiot, bo inaczej wychodzi ok 40 namiotów na 45 osób...
3. DATA WYJAZDU - to jest bardzo wa¿ny punkt! Tradycyjnie, nagrody bêd± rozdawane podczas ostatniej uczty w niedzielê wieczorem. Poniewa¿ czê¶æ osób prawdopodobnie bêdzie wyje¿d¿a³a w niedzielê, to proszê o informacjê, czy zostajecie do poniedzia³ku, czy nie. Dziêki temu nie bêdziemy marnowaæ jedzenia, tylko przesuniemy zapasy na sobotê.
Dowódcy hufców dzi¶ dostan± swoje has³a dostêpu do akceptowania zg³oszeñ.
Pozdrawiam
Misza
Wszystkich, którzy zechc± do³±czyæ do duo-campusa najemno-mieszczañskiego zapraszam serdecznie na
Forum Civitas Mercenari.
Zachêcam do rejestracji, choæ sprawy zwi±zane z funkcjonowaniem hufca s± omawiane na forum dostêpnym dla Go¶ci.
Oczywi¶cie zg³oszenie trzeba wys³aæ przede wszystkim na stronie Smoków.
Na mojego prywatnego maila przychodz± zg³oszenia do Hufca Wschodniego- czy mo¿ecie to naprawiæ? Np. czy osoba odpowiedzialna za hufiec mo¿e zmieniæ maila kontaktowego do dowódcy hufca na stronie z weryfikacj±?
CYTAT(Selekos @ 16:33 07.03.2012)
Na mojego prywatnego maila przychodz± zg³oszenia do Hufca Wschodniego- czy mo¿ecie to naprawiæ? Np. czy osoba odpowiedzialna za hufiec mo¿e zmieniæ maila kontaktowego do dowódcy hufca na stronie z weryfikacj±?
Osoba odpowiedzialna za Hufiec nic nie mo¿e zrobiæ, bo poda³a dobrego maila,ale info posz³o ju¿ do Miszy który ma to naprawiæ, tak¿e osoba otrzymuj±ca te niechciane maile mo¿e spaæ spokojnie :D
Na pro¶bê S³awka
Mocne
, S³awku na nas mo¿esz liczyæ, Dru¿yna Kniazia Dani³o wesprze Hufiec Ma³opolski.
Cholera, oplu³em monitor.
Moderator!!!! Czy jest tu moderator??!!!??
A niech tam - niech powisi.
ahahahaha brawo!!!!
Genialne pad³em xD teraz bêdzie wiêkszy nabór do Ma³opolskiego :D
A Ci, którzy nie przepadaj± za szorstk±, mêsk± mi³o¶ci± znajd± miejsce w mieszczañskim i najemnym...
CYTAT(Mechme @ 13:55 08.03.2012)
Genialne pad³em xD teraz bêdzie wiêkszy nabór do Ma³opolskiego :D
Wiadomo.. ludzie zrobi± wszystko by znale¼æ siê w pobli¿u Hufca Ma³o-polskiego czyli Wschodniego :D Ale my jeste¶my wybredni..
Mongo³owie musz± mieæ bardzo brzydkie kobiety skoro wyprawiaj± siê do Hufca ma³opolskiego po ch³opców
CYTAT(claymor @ 17:45 08.03.2012)
Mongo³owie musz± mieæ bardzo brzydkie kobiety skoro wyprawiaj± siê do Hufca ma³opolskiego po ch³opców
To nie kobiety tatarskie s± brzydkie mój drogi Claymurze tylko ch³opcy z Mao polskiego s± tacy g³adcy :D A my bierzemy co chcemy. Mazowiecki baæ siê nie musi, chocia¿ Aubrey wpad³ w oko pewnemu tureckiemu Bejowi ;) Ci±g dalszy na Czersku!
bueheheheheh.....pad³em!!!!!!!:)
....ale to ¶wiadczy o tym, ¿e jak zwykle - Mongo³owie tylko o jednym
W ka¿dym razie....to tylko podwójna reklama dla Ma³opolskiego...a czy, oprócz tego, ¿e g³adcy z nas ch³opcy, znaczy, i¿ ³atwi.....to siê jeszcze oka¿e:) :P
PS>Amor sie zrobi³ ostatnio strasznie cnotliwy, zauwa¿yli¶cie?
Kniaziu S³awomirze, cieszê siê niezmiernie, ¿e znów bêdziemy w jednym obozie. Zaszczyt to dla mnie.
noo..a tak w ogóle....to mam przeczucie, ¿e ...bêdzie sie dzia³o...
CYTAT
noo..a tak w ogóle....to mam przeczucie, ¿e ...bêdzie sie dzia³o...
Domy¶lamy siê po plakacie.
Od dawna mam wra¿enie ¿e chodzi za mn± turecki Bej, w obawie o swoj± cnotê wzmocnie wi±zanie w namiocie i zaszyje rozciêcie w cote
Aubrey, nie przejmuj siê, to tylko takie gadanie:) s³abo u nich z si³± zbrojn± to i takich sposobów musz± sie imaæ....cali ci stepowcy....
Groucho, my sie znamy?
W odpowiedzi na zalew pró¶b z hufca wschodniego i ma³opolskiego, og³aszam, ¿e tegoroczne zapasy ¶redniowieczne odbêd± siê w kisielu!!!
Powodzenia Panowie!
PS. Czekam jeszcze na jak±¶ ¶mia³± ripostê szpitalników
Pzdr
Misza
CYTAT(BoskiMisza @ 09:57 09.03.2012)
W odpowiedzi na zalew pró¶b z hufca wschodniego i ma³opolskiego, og³aszam, ¿e tegoroczne zapasy ¶redniowieczne odbêd± siê w kisielu!!!
Hufiec Wschodni zabierze ze sob± ³y¿eczki
A Mieszczanie-Geszefciarze zbuduj± trybuny i basen do zapasów. No i bêdziemy kasowaæ za bilety...
A ludzie Grzyma³y siê zajm± zak³adami i ochron±
Moi Templarzy z chêci± bêd± dawaæ po¿yczki :D
No je¶li bêdziesz chroni³ tak dobrze jak chroni³e¶ sztandaru Berke-Chana to bêdziemy z Ciebie dumni.. :D ( i to o zgrozo pod Legnic±.. Biedny Henryk Brodaty.. )
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.