Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: III Grunwaldzki Turniej Bojowy Miecza D³ugiego - Grunwald 2012
> Inne > Kalendarium 2012 > Grunwald 2012
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Józef
Witam.
To niech siê Niuniek odezwie i rozwieje w±tpliwo¶ci.
Masz Andrzeju jeszcze czas smile.gif
Mi natomiast potrzeba jak najszybciej nazwisk uczestników którym zosta³y wrêczone fibu³y.
pozdrawiam
Mateusz z Grójca
ja dosta³em fibule - tak± z serii za wyj¶cie z grupy

filmy:
http://www.youtube.com/playlist?list=PL9A6...mp;feature=plcp

Józef
Dziêki za wstawienie filmów smile.gif
Proszê pozosta³ych uczestników którzy otrzymali fibu³y o podanie mi nazwisk.
pozdrawiam
Hub
Józefie - w turniejach PSWRu zosta³ wymy¶lony kto¶ taki jak "supervisor zawodów" i my¶lê ¿e w Twoim turnieju te¿ taka osoba by siê przyda³a.
Na turnieju miecza i tarczy to ja pe³ni³em t± funkcjê. Polega ona, tak jak w innych dziedzinach sportu, na kontrolowaniu czy turniej przebiega zgodnie z regulaminami. supervisor ma tak¿e prawo interweniowaæ w przypadkach gdy sêdziowie ¼le pracuj±, zwracaj±c im uwagê lub nawet ich zmieniaj±c. Oczywi¶cie supervisor nie wtr±ca siê w liczenie punktów i nie pyta dlaczego ten sêdzia nie policzy³ tego i tego ciosu, ale np. patrz±c na powtarzaj±ce siê rozbie¿no¶ci w werdyktach poszczególnych sêdziów mo¿e interweniowaæ i sêdziowie musz± siê temu podporz±dkowaæ.
Jako supervisor wskazywa³em te¿ po obowi±zkowym i powszechnym przegl±dzie uzbrojenia, wymiarów tarcz i wag mieczy, losowo i tu¿ przed sam± walk±, elementy do powtórnej kontroli by unikn±æ sytuacji gdy zawodnik podmieni miecz który przeszed³ kontrolê na nieregulaminowo l¿ejszy np.

Supervisor mo¿e mieæ jakikolwiek wp³yw na wynik starcia tylko je¶li zostanie z³o¿ony drugi protest na werdykt sêdziowski (pierwszy protest rozstrzygaj± sami sêdziowie, drugi sêdziowie razem z supervisorem, który mo¿e poprosiæ o nagrania wideo walk by podj±æ ostateczn± decyzjê czy sêdziowie siê mylili czy nie). Jednak zawodnikowi przys³uguj± tylko dwa protesty na turniej, wiêc musi byæ bardzo zdeterminowany ¿eby je zu¿yæ za jednym zamachem.

Zastanów siê czy powo³anie takiej osoby by nie rozwi±za³o przynajmniej czê¶ci Twoich problemów.

pozdrawiam,

Hubert
Józef
CYTAT(Hub @ 02:40 19.07.2012) *
..Zastanów siê czy powo³anie takiej osoby by nie rozwi±za³o przynajmniej czê¶ci Twoich problemów..

Hubert - dziêki za Twoje cenne uwagi i deklaracjê pomocy smile.gif
Umiem s³uchaæ i korzystaæ z do¶wiadczenia innych - dla naszego wspólnego dobra.

Potrzeba mi trochê czasu , by nabraæ dystansu , och³on±æ .
Pomo¿e mi to dokonaæ obiektywnej analizy turnieju i podjêcia odpowiednich decyzji - na spokojnie.
Do tematu powrócimy smile.gif
.........................................
W imieniu uczestników Grunwaldzkiego Turnieju Miecza D³ugiego
jak i swoim
pragnê serdecznie podziêkowaæ Muzeum Bitwy pod Grunwaldem za stworzenie materia³u filmowego z turnieju miecza d³ugiego.

pozdrawiam smile.gif
Józef
Damian Lakomski
Czy jest jaka¶ walka Matea? widzê ¿e w odcinku 2 na koñcu zapowiadaj± walkê a na pocz±tku 3 jest tylko obwieszczenie szczê¶liwego zakoñczenia ;)
doktor
CYTAT(Viator @ 15:27 17.07.2012) *
P.S. Wobec wprowadzenia obok imion i nazwisk tak¿e wywo³añ mam w±tpliwo¶ci, które mam wpisaæ. No bo niby wywo³anie jest po to, ¿eby poprawiæ klimat, ale doprawdy nie wiem jakby wygl±da³a rola herbowa z imieniem rycerza Niniu¶ ¦wiñski Ksi±¿ê, chyba ¿e napiszê to po ³acinie. Jako¶ tak zdaje mi siê, tak samo jak Rybie, ¿e walki sportowe i rekonstrukcja t³a spo³ecznego rozje¿d¿aj± siê ze sob± - zaczynam powoli w±tpiæ w sens dodawania historycznej oprawy do walk sportowych...

Niuniu¶ ¦wiñski Ksi±¿ê - jedno z ciekawszych imion do wywo³ania na turnieju!
Do tego z histori±. To, ¿e komu¶ siê nie³adnie kojarzy to jeszcze nie umniejsza
historyczno¶ci okre¶lenia.
W ¶redniowieczu by³o sporo imion naprawdê ¿le brzmi±cych:
Paszko Z³odziej z Biskupic, Mar³ek, Domk, Mys³ak, Sirak, Pêpik, Zdziewuj i massa innych...
Przy tych Panach Niuniek brzmi jak prawdziwy Ksi±¿ê smile.gif

A poza tym TMD na Grunwaldzie jest najmniej sportowym spo¶ród turniejów
w jakich bra³em udzia³. Historyczna oprawa dodaje mu sporo uroku.
Takie moje zdanie...

Wojtek z Kielc herbu Odyniec
Pinior
Tegoroczna walka fina³owa by³a najladniejsz± walk± turniejow± MD jak± do tej pory widzia³em. Respekt. I wielkie gratulacje dla Wie¶ka.
Maciej Reihl
Turniej Miecza D³ugiego
Grunwald 11.07.2012

Runda eliminacyjna:

walka 1:
Marcin Waszkielis vs Igor Zeler
zwyciêzca: Marcin Waszkielis

walka 2:
Witold Kwiatosiñski vs Mateusz Szczepanik
zwyciêzca: Mateusz Szczepanik

walka 3:
Adrian Broniewski vs Jakub Piekorz
zwyciêzca: Jakub Piekorz

walka 4:
Radek Krychniak vs Tomasz Kuliñski
zwyciêzca: Radek Krychniak

walka 5:
Jean Philippe Longo vs Szymon Andrzej Sawicki
zwyciêzca: Szymon Andrzej Sawicki

walka 6:
Jakub £adyñski vs Wojciech Laskowski
zwyciêzca: Jakub £adyñski

walka 7:
Radek Majchrzak vs Marcin Szewczyk
zwyciêzca: Radek Majchrzak

walka 8:
Wojciech Gula vs Micha³ Chrz±szcz
zwyciêzca: Wojciech Gula

walka 9:
Miros³aw Markowski vs Ulisse Provolo
zwyciêzca: Miros³aw Markowski

walka 10:
Wies³aw Kurek vs Luca Musto
zwyciêzca: Wies³aw Kurek

1/8 fina³u:

walka 1:
Marcin Waszkielis vs Mateusz Szczepanik
punktacja: 7:4 10:5 7:3

walka 2:
Jakub Piekorz vs Radek Krychniak
zwyciêzca: Radek Krychniak
punktacja: 8:13 12:10 10:10, dogrywka: 0:3 0:2 0:3

walka 3:
Szymon Andrzej Sawicki vs Jakub £adyñski
punktacja: 7:7 8:7 6:4

walka 4:
Radek Majchrzak vs Wojciech Gula
zwyciêzca: Radek Majchrzak
punktacja: 7:7 9:7 9:7

walka5:
Miros³aw Markowski vs Wies³aw Kurek
punktacja: 16:20 13:18 13:15

Jako zawodnik z najlepszym bilansem przegranej walki do 1/4 fina³u awansowa³ równie¿ Wojciech Gula

1/4 fina³u:

walka1:
Marcin Waszkielis vs Radek Krychniak
punktacja: 2:1 3:1 6:2

walka 2: Szymon Andrzej Sawicki vs Radek Majchrzak
punktacja: 6:8 3:3 8:7, dogrywka: 4:2 5:3 5:3

walka 3:
Wies³aw Kurek vs Wojciech Gula
punktacja: 14:10 12:7 13:7

Jako zawodnik z najlepszym bilansem przegranej walki do 1/2 fina³u awansowa³ równie¿ Radek Majchrzak

1/2 fina³u:

walka 1:
Radek Majchrzak vs Marcin Waszkielis

walka 2:
Szymon Andrzej Sawicki vs Wies³aw Kurek

walka o 3 miejsce:

Radek Majchrzak vs Szymon Andrzej Sawicki
zwyciêzca: Szymon Andrzej Sawicki (po 2 dogrywkach)

fina³:

Marcin Waszkielis vs Wies³aw Kurek
zwyciêzca: Wies³aw Kurek (po dogrywce)

Pozdrawiam
Maciej Reihl
Mateusz z Grójca
CYTAT(Damian Lakomski @ 20:24 19.07.2012) *
Czy jest jaka¶ walka Matea? widzê ¿e w odcinku 2 na koñcu zapowiadaj± walkê a na pocz±tku 3 jest tylko obwieszczenie szczê¶liwego zakoñczenia ;)

No w³a¶nie kurde nie ma i strasznie mi to wadzi :/

A tam w moim nazwisku nie ma A na koñcu

Prawid³owo brzmi SZCZEPANIK

Mateusz z Grójca
nie zgadzam siê, TMD jest ca³kiem sportowy, ale ma otoczkê i to jest najlepsze.

wg mnie powinno byæ wiêcej turniejów organizowanych z klimatem
Sowa
CYTAT(Viator @ 15:00 18.07.2012) *
Przydomek - tak, ale chyba nie imiê Niuniu¶/Niuniek !?

Niuniek, od zawsze by³ "Niuñkiem". Wiadomo o kogo chodzi. Przydomki mamy ró¿ne, on ma taki. Czy trzeba zmieniaæ ksywy poniewa¿ s± nie¶redniowieczne lub ma³o ¶redniowieczne? dunno.gif

My¶lê, ¿e powinni¶my w kwestii akurat ksyw daæ wiêcej luzu. Mamy w obozie Pixela, by³ Czekoladka z OBRu, jest Niuniek. W ¶redniowieczu nie by³o te¿ zawodu "Dentysta".

Grupy buhurtowe nazywa³y siê przecie¿: Peron kolejowy czy Pink Panda Krzy¿aken.

To nadaje ca³ej inscenizacji nasz wydzwiêk i nasz klimat. Jakby¶my ju¿ mieli podchodziæ do tego a¿ tak dos³ownie, to fakt, kolei nie by³o. Id±c tym tropem trzeba wykre¶liæ wszystkie bractwa z Zamo¶cia, bo ten powsta³ w XVI wieku, wiêc z Zamo¶cia nikogo byæ nie mog³o. bigsmile2.gif
Józef
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 12:30 20.07.2012) *
nie zgadzam siê, TMD jest ca³kiem sportowy, ale ma otoczkê i to jest najlepsze.
wg mnie powinno byæ wiêcej turniejów organizowanych z klimatem

Ciesz± mnie pozytywne uwagi , choæ dostrzega³em wiele niedoci±gniêæ.
Mimo odpowiedniego wpisu w regulaminie , stra¿y turniejowej i moich - czasem niecenzuralnych interwencji..
w strefie buforowej znajdowa³y siê co jaki¶ czas osoby ubrane w sam± bieliznê.
Czym to t³umaczyæ ?

wyci±gniemy wnioski - bêdzie lepiej.
Jak reko , to reko. - w przysz³ym roku postawimy prêgierz bigsmile2.gif
postaram sie równie¿ zwiêkszyæ "motywacjê" - nagrodê lo¿y dam.
Op³acaæ siê bêdzie mieæ swego osobistego herolda bigsmile2.gif
..............
Nie idzie inaczej - osoby które dosta³y fibu³ê , a nie pokwitowa³y jej odbioru , proszeni s± o kontakt telefoniczny ze mn± .
600 945 969
pozdrawiam smile.gif

Kuba_
CYTAT(Sowa @ 12:54 20.07.2012) *
Grupy buhurtowe nazywa³y siê przecie¿: Peron kolejowy czy Pink Panda Krzy¿aken.

Na buhurt wychodzili¶my jako Peron Kolejowy, ale Pink Panda Krzy¿aken by³o po prostu lu¼n± ksywk± dla naszego trio z Olsztyna jakim ochrzczono nas na po³udniowych turniejach - tak dyskotekow± ksyw± raczej nie przedstawialiby¶my siê przed walk± ;P

Popieram nacisk na historyczn± otoczkê wszelkich staræ - zarówno je¶li chodzi o uzbrojenie, zawo³ania herbowe, nazewnictwo. O to wszak chodzi: o historyczny fun. Co do obawy o zatracenie siê owej historyczno¶ci na rzecz sportu: grunt, ¿eby na turnieje nie wchodzi³y jak na buhurcie pseudohistoryczne wynalazki, nieepokowa broñ, czy niehistoryczne obuwie, o których dopuszczalno¶æ kto¶ tu chyba pyta³ :/

Niuniu¶ ¦wiñski Ksi±¿ê brzmi ¶wietnie i klimaciarsko smile.gif ja równie¿ gratulujê widowiskowego fina³u turnieju.

Pozdrawiam

Kuba
Hako
CYTAT
Nie idzie inaczej - osoby które dosta³y fibu³ê...

Fibulê - Józku - fibulê.....
Józef
CYTAT(Hako @ 00:45 21.07.2012) *
CYTAT
Nie idzie inaczej - osoby które dosta³y fibu³ê...

Fibulê - Józku - fibulê.....

Bêdê pamiêta³ bigsmile2.gif

Niektórzy pytali jak j± zapi±æ.
Pokazywa³em - kilku osobom nawet sam zapi±³em.
Mo¿e wyja¶nisz profesjonalnie lub poka¿esz jak±¶ ilustracjê jak siê to robi ?
pozdrawiam smile.gif
Wies³aw z O³awy
W koñcu znalaz³em trochê czasu, wiêc korzystaj±c z okazji dziêkujê wszystkim, których mo¿na okre¶liæ, jako organizatorów oraz ka¿demu z walcz±cych - za sprawnie przeprowadzony i sympatyczny turniej. I nieodmiennie dziewczêtom przynosz±cym wodê smile.gif
Za wszelkie gratulacje pokornie dziêkujê i za nagrody równie¿ - fibula bardzo ³adna, a i dobry miecz na pewno siê przyda.

Co do historyczno¶ci to wci±¿ mi brakuje u¿ywania nazw do wywo³ania do... wywo³ywania. Co roku to powtarzam, bo co roku walcz±cy wyczytywani s± z imienia i nazwiska... A to, moim zdaniem, jest w³a¶nie sportowe i ma³o klimatyczne. W przeciwieñstwie do Niuniusia ¦wiñskiego Ksiêcia smile.gif

Je¶li chodzi o te wspomniane sêdziowskie "nieporozumienia" to my¶lê, ¿e wyja¶niane by³y na tyle na bie¿±co, ¿e nie wp³ywa³y one na wynik walk. I, ¿e ich pojawianie siê, wynik³o z mnogo¶ci i odmienno¶ci zasad, z jakimi sêdziowie spotykaj± siê na ró¿nych turniejach. No, a na dok³adkê jeste¶my tylko lud¼mi i zdarzaj± nam siê pomy³ki. Ale ponoæ per aspera ad astra.
Józef
CYTAT(£ukasz P³aza @ 12:54 18.07.2012) *
Co do sêdziowania - ciosy jedn± rêk± liczy³em jak najbardziej ale jedynie mocne (wszyscy którzy mnie znaj± wiedz± ¿e zawsze liczê jedynie mocne trafienia) a to znaczy ¿e rzeczywi¶cie wiele trafieñ jedn± rêk± nie by³o przeze mnie zaliczanych. Miecz prowadzony jedn± rêk± najczê¶ciej opada³ tylko si³± bezw³adu, a to dla mnie za ma³o. Oczywi¶cie by³y wyj±tki (cios Wojtka Gyuli na przyk³ad). Podobnie z ciosami zadanymi po przechwyceniu miecza przeciwnika - pierwszy cios bywa³ mocny ale pó¼niej zawodnik skupia³ siê na trzymaniu miecza i nabijaniu jak najszybciej trafieñ wiêc u mnie dostawa³ zazwyczaj jeden, góra dwa punkty. Podobnie by³o z ponawianymi, wykonywanymi bez skrêtu bioder seriami na nogi.

Masz racjê - jak mo¿na liczyæ ciosy zadawane przez uczestnika turnieju jedn± rêk± , które opadaj± tylko si³± bezw³adu i tak naprawdê s± typowymi szmatami .
Niepozostawiaj±cymi najmniejszej ryski na uzbrojeniu przeciwnika.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
bigsmile2.gif
Zdjêcie wstawi³em wbrew woli mojego syna.
pozdrawiam
Mateusz z Grójca
to po ciosie z jednej rêki?
Hub
no je¶li to pêkniêcie by³o po turnieju pó³toraków to niestety ten he³m by³ wadliwy, ja bym go reklamowa³.. chocia¿ dziwne ¿eby taki cios wszed³ w pojedynku, chyba ¿e Radek by³ odwrócony bokiem do przeciwnika..
Viator
CYTAT(Sowa @ 12:54 20.07.2012) *
CYTAT(Viator @ 15:00 18.07.2012) *
Przydomek - tak, ale chyba nie imiê Niuniu¶/Niuniek !?
Niuniek, od zawsze by³ "Niuñkiem". Wiadomo o kogo chodzi. Przydomki mamy ró¿ne, on ma taki. Czy trzeba zmieniaæ ksywy poniewa¿ s± nie¶redniowieczne lub ma³o ¶redniowieczne? dunno.gif

No niech ju¿ bêdzie ten Niuniek... ale s± pewne granice:
CYTAT
My¶lê, ¿e powinni¶my w kwestii akurat ksyw daæ wiêcej luzu. Mamy w obozie Pixela, by³ Czekoladka z OBRu, jest Niuniek. W ¶redniowieczu nie by³o te¿ zawodu "Dentysta".
(...)
Ale¿ mo¿ecie siê nazywaæ jak chcecie - je¶li rycerza nie razi ¿e go wo³aj± "panie Pixel" albo "Czekoladka" to jego sprawa - ale ja w takim razie pewnie ostatni raz w tym roku robiê rolê herbow± zwyciêzców. Nie bawi mnie mêczenie siê z papierem czerpanym, rozgryzanie niuansów liternictwa, szukanie form gode³ i odcieni farb po to, ¿eby ostatecznie u¿yæ tego wszystkiego do pisania wspó³czesnych ¿arcików. Czy kogo¶ z Was bawi³oby nauczenie siê ¶redniowiecznego haftu cegie³kowego i ufarbowanie sobie kilometra nici jedwabnej po to ¿eby wyszyæ ni± na jopuli ³epek Myszki Miki albo logo Metallici? Mnie jako¶ nie bawi - trudno, rozczarowanych przepraszam.
£ukasz P³aza
Józefie je¿eli ten konkretny cios zosta³ zadany jedn± rêk± w TMD to z pewno¶ci± zosta³ policzony. Wszystkie werdykty by³ bardzo zgodne, prawie nie by³o wyników niejednog³o¶nych a ró¿nice w liczeniu pkt nie odbiega³y od siebie o wiêcej ni¿ 2 pkt. Podsumowuj±c to by³ turniej który uwa¿am za dobrze posêdziowany i uczciwy i siê pod tym podpisze. Je¿eli Józefie nie podobaj± ci siê nasze werdykty to o tym powiedz wprost, mo¿esz te¿ nas powymieniaæ - trudno. Mo¿esz te¿ obejrzeæ walki na filmikach i wkleiæ tu te które twoim zdaniem by³y liczone nieprawid³owo - niech to te¿ inne oczy oceni±.
Jednego natomiast mo¿esz byæ pewien, ¿aden z nas nie wydrukuje komu¶ wyniku - mamy swój honor i swoj± s³awê sêdziowsk± i ¿adnym naciskom ulegaæ nie bêdziemy.

Viatorze nie z³o¶æ siê - wiêkszo¶æ uczestników docenia twoja pracê ale faktycznie przyczepi³e¶ siê z³ego przyk³adu - akurat "Niuniu¶ ¦wiñski Ksi±¿ê" ³apie siê ca³kiem nie¼le w poetykê ¶redniowieczn± i owszem jest rodzajem ¿artu ale jak najbardziej epokowego. Nigdy natomiast nie s³ysza³em by Czekoladka czy Dentysta kazali siê tak do turnieju wywo³ywaæ - oni dobrze wiedz± ¿e te ksywy nie wszêdzie pasuj±.
Viator
Ju¿ dobra, dobra. Trochê mnie po prostu ponosz± nerwy. Ostatecznie zawsze mogê wstawiæ czyje¶ prawdziwe imiê do herbarza je¶li mi jego ksywa nijak nie pasuje i te¿ siê nikt przecie¿ nie obrazi, niepotrzebnie robiê ca³y szum. Dziêki za wyja¶nienia i czekam na listê uczestników z atrybutami.
Gandalf
Emocje trochê opad³y, wiêc kilka uwag osoby bêd±cej czê¶ci± sk³adu sêdziowskiego (nie bior±c bezpo¶rednio udzia³u w ocenie walk), a mimo to patrz±cej na wszystko z boku z pozycji obracaj±cego klepsydry. :D
Co by siê nie rozwodziæ to bardzo udany turniej, jak równie¿ wysoki poziom walk. Zabrak³o co prawda kilku zawodników "z górnej pó³ki", ale wszystkiego mieæ nie mo¿na. Tyle je¶li chodzi o moj± ocenê turnieju, a teraz technikalia:
- lucky looser - bardzo fajny pomys³, nic dodaæ nic uj±æ (mia³em co prawda do tego pewne propozycje zmian, ale po przemy¶leniu obecna forma jest jednak najlepsza)
- sêdziowanie - spore widzê by³y za¿alenia, ale wg mnie bez przesady. Sêdziowie stronniczy nie byli, a z obowi±zków starali siê wywi±zaæ jak najlepiej umieli, aczkolwiek nie uda³o siê unikn±æ kilku b³êdów. Nie by³y to b³êdy decyduj±ce o wynikach walk i ¿eby dalej siê nie rozwodziæ zacytujê tylko Wie¶ka, który odda³ dok³adnie to co próbowa³em Józefowi przekazaæ:
CYTAT
ich pojawianie siê, wynik³o z mnogo¶ci i odmienno¶ci zasad, z jakimi sêdziowie spotykaj± siê na ró¿nych turniejach.

- klimat - jest to jeden z nielicznych turniejów, który stara siê aby ca³o¶æ rozegrana zosta³a w klimacie ¶redniowiecznym, tutaj zgadzam siê z Viatorem mniej fabryk, czekoladek czy peronów, a wiêcej klimatycznych nazewnictw. Wywo³ywanie przez kolesia z klapkach, w krótkich spodenkach, wspó³czesnej czapce i okularkach pla¿owych "Mega wymiatacza w zbroji z amelinium i z mercedesem" nie nale¿y do rzeczy których oczekiwa³bym na turnieju o takim poziomie (bardowie, lo¿a dam, itp klimaty).To nie ten turniej, chocia¿ teksty by³y niez³e. Brawo dla rycerzy, którzy wchodzili z w³asnym chor±¿ym, tarcz± herbow±, odpowiednio witali siê z lo¿± dam, przeciwnikiem i widzami. O to w³a¶nie chodzi!

Tyle w kwestii oceny, czas na propozycje:
- sêdziowanie - tu mam kilka propozycji
a) zwiêkszyæ liczbê sêdziów do 5 osób - bêdzie wtedy wiêkszy wgl±d na ca³y przebieg pojedynku i wiêcej trafieñ, zagrywek bêdzie mo¿na wy³apaæ, mniejsza te¿ szansa, ¿e zostanie og³oszony remis
b) zwiêkszyæ liczbê sêdziów do 4 osób, ale 2 z nich punktuj± jednego zawodnika, a pozostali dwaj drugiego - minusem tego brak jest klimatycznego wskazywania zwyciêzcy bez naradzania siê (spotkanie sêdziów w celu ustalenia wyniku wygl±da beznadziejnie i wystarczy jeden charyzmatyczny juror, który bêdzie potrafi³ przekonaæ pozosta³ych do wyniku walki)
c) wprowadzenie max 1 dogrywki, podczas której nie dopuszczalne bêdzie wskazanie oceny "remis", sêdzia bêdzie musia³ na podstawie indywidualnej oceny zdecydowaæ, który z rycerzy lepiej walczy³ (czy to bêdzie wola walki, wiêksza inicjatywa wykazywana w boju, wygl±d histeryczny czy u¶miech na twarzy pozostawiam do dyskusji)
- przegl±d uzbrojenia - powinien byæ dokonywany przed ka¿d± walk± i mogliby zajmowaæ siê tym sêdziowie boczni, którzy i tak w momencie przygotowañ do pojedynku nie maj± co robiæ - jeden sprawdza jednego zawodnika, a drugi drugiego - szybki rzut okiem czy wszystko jest OK
- klimat - ¶wietny pomys³ ze stra¿± turniejow±, aczkolwiek stra¿ ta powinna byæ bardziej stanowcza i nie wpuszczaæ takich kwiatków jak ww. Pan w klapkach. Dobrze by by³o jakby ka¿dy rycerz posiada³ w³asnego herolda, który zapowiada³by swojego Pana, choæ zdajê sobie sprawê, ¿e nie jest to ³atwe zadanie. Chocia¿ kto wie... Inne rzeczy te¿ mi siê wydawa³y nie do wykonania.
- organizator wszystkie uwagi powinien zg³aszaæ bezpo¶rednio do G³ównego Sêdziego turnieju, którego mo¿na nazwaæ supervisorem i tak± te¿ mia³by rolê. Sêdzia G³ówny na dobr± sprawê czuwa nad poprawnym przebiegiem turnieju, a sam walk nie ocenia. Role niczym siê nie ro¿ni± od tego co opisuje Hub
- nagrania video podczas turnieju - absolutnie przeciw - nie uwpó³cze¶niajmy turniejów w duchu historycznym na tyle ile to tylko mo¿liwe.

I tyle moich uwag.
Podziêkowania dla uczestników i organizatora. :D
Bart³omiej "Gandalf" Zielonka
Józef
CYTAT(£ukasz P³aza @ 13:58 06.08.2012) *
Jednego natomiast mo¿esz byæ pewien, ¿aden z nas nie wydrukuje komu¶ wyniku - mamy swój honor i swoj± s³awê sêdziowsk± i ¿adnym naciskom ulegaæ nie bêdziemy.

I nie o to mi chodzi .
Ale o wolne interpretacje zasad regulaminu , które powoduj± zamieszanie i mog± spowodowaæ z³± ocenê pojedynku.
Stronê wy¿ej jest o tym mowa.

A dla przypomnienia -
W trakcie pojedynku Radka powiedzia³e¶ :
Ciosów zadawanych jedn± rêk± nie liczymy.
Ja na to : dlaczego ?
Twoja odpowied¼ : tak pisze w regulaminie.
Ja na to : To poka¿ mi w regulaminie - gdzie tak pisze.
(po mojej interwencji Maciek sprostowa³ oficjalnie informuj±c : ciosy zadane jedn± rêk± silnie osadzone siê licz±.

Honor i s³awa sêdziowska nie wystarczy - potrzebna jeszcze znajomo¶æ regulaminu.
A t³umaczenie , ¿e regulaminów jest du¿o i mo¿e siê pomyliæ mnie nie przekonuje.
By³ czas (miesi±ce) na przygotowania , analizê i naukê regulaminu .
Przed Grunwaldem BN rozproszy³a trochê uwagê.
Ale sêdzia musi byæ przygotowany i dzia³aæ profesjonalnie.
W innym wypadku traci honor i sêdziowsk± s³awê .

Wniosek: Ka¿dy z nas pope³nia b³êdy - wa¿ne , by umieæ siê do pope³nionych b³êdów przyznaæ i wyci±gaæ wnioski na przysz³o¶æ

Bartek - dziêki za cenne uwagi .
pozdrawiam
Józef
CYTAT(Hub @ 21:54 05.08.2012) *
no je¶li to pêkniêcie by³o po turnieju pó³toraków to niestety ten he³m by³ wadliwy, ja bym go reklamowa³.. chocia¿ dziwne ¿eby taki cios wszed³ w pojedynku, chyba ¿e Radek by³ odwrócony bokiem do przeciwnika..

Ten he³m ma podobno ponad dwa lata i ju¿ kilka walk poza sob±.
W³a¶ciciel powiedzia³ , ¿e reklamowaæ bêdzie.
Ale te¿ i Radka ciosy s± do¶æ silne , czy te zadane dwoma rêkoma , czy te¿ z jednej .
pozdrawiam

Szymon z Gdañska vel. ¦wiñski Ksi±¿e
Jak to jest a¿ tak ra¿±ce mo¿e byc samo ¦wiñski Ksi±¿e. Tyle. A a pro po turnieju to powiem tyle ¿e chyba by³em osob± która mia³a najwiêcej dogrywek w ca³ym turnieju i nie powiem ¿e by³o to mêcz±ce smile.gif hehe.

PS. Zamierzam intensywnie szukac ¼róde³ na ³y¿ki na nasz okres , jedno ju¿ mam. Dla pewno¶ci bêdê szuka³ wiêcej. Bo patrz±c na liczbê uczestników uskar¿aj±cych siê non stop na kontuzje d³oni w tym turnieju jest to bardzo niepokoj±ce. Nieprawid³owe gardy albo niedochodz±ce ciosy koñcz± siê wielokrotnie na d³oniach i nikt mi nie powie ¿e klepsydry s± dobrymi rêkawicami do pó³toraka.
A jako ¿e mój zawód jest zwi±zany z sprawnymi d³oñmi to szczególnie mi zale¿y na tym ¿eby miec je jak najd³u¿ej sprawne.

To bêdzie mój jedyny zarzut dla turnieju. I prawdopodobnie nie tylko ja podzielam takie zdanie.

Pozdrawiam
Mateusz z Grójca
Racja, z rêkawicami bieda jak zwykle przy pó³torakach
Józef
(Mam nadziejê , ¿e ju¿ uda mi siê na spokojnie,bez emocji) bigsmile2.gif

Wiêc pó¼no
ale pragnê podziêkowaæ wszystkim uczestnikom turnieju .
Zwyciêzcom ale równie¿ tym , którzy nie wyszli z grup ,
ale uczestnictwem w tak trudnym turnieju udowodnili , ¿e staæ ich na odwagê walczyæ przeciwko najlepszym.
My¶lê , ¿e jest to dowód na to , ¿e i Wy znajdujecie siê w ¶cis³ej czo³ówce walcz±cych mieczem d³ugim w Polsce. (a mo¿e i nie tylko)
Chcia³bym by¶cie Wy , uczestnicy siê nawzajem szanowali , a rywalizacja turniejowa nie tworzy³a barier i wrogo¶ci - i chyba ju¿ siê tak dzieje.
Widzia³em bowiem wielu , którzy sobie nawzajem gratulowali wygranej.
Do tego potrzeba optymalnej i obiektywnej oceny walk.(ale o tym pó¼niej.)
Ze swojej strony przepraszam za utratê kontroli nad swoim zachowaniem w pewnym momencie turnieju bigsmile2.gif
Przyznajê , ¿e czasem trudno jest mi opanowaæ emocje.(znacie mnie niestety i od tej strony)
Wszystkiemu jest jednak winny brak profesjonalizmu nas wszystkich .
Turnieje traktujemy jak rodzaj spêdzenia wolnego czasu .
A powinni¶my traktowaæ to trochê powa¿niej, przynajmniej te najwa¿niejsze.
Do czego zmierzam:

Ja¶min zaproponowa³ rozwi±zanie :
Sêdziowie podpisuj± umowê , która zobowi±zuje Ich do odpowiedniego dzia³ania - zgodnego z regulaminem - w zamian otrzymuj± wynagrodzenie.
Je¶li nie wywi±¿± siê ze swoich obowi±zków zawartych w umowie , wynagrodzenia nie otrzymaj±.
I nie ma wtedy wymówek , ¿e kto¶ mia³ kaca bigsmile2.gif

Uwa¿am , ¿e nie ma innego wyj¶cia .
Problem bêdzie jak zwykle z pozyskaniem ¶rodków bigsmile2.gif
Tym bardziej , ¿e wskazanym by³o by zwiêkszenie stanu ekipy sêdziowskiej ,
choæby ze wzglêdu na potrzebê zmiany sêdziego w przypadku gdy jest przyjacielem , lub krewnym jednego z uczestników turnieju.
(i mo¿e choæby nie¶wiadomie byæ nieobiektywny w ocenie)

To takie wa¿niejsze spostrze¿enia.
pozdrawiam smile.gif

ps.
Niuniek - by³e¶ zmêczony - i przyznaæ siê do tego nie hañba
A osobno przepraszam Ciebie , ¿e tak po Tobie jecha³em - nie byle¶ przecie¿ niczemu winny .
£ukasz P³aza
Ja ze swojej strony dodam ¿e czas chyba siê dorobiæ konkretnego zestawu regu³ bo zamieszanie z tym jest rzeczywi¶cie znaczne. Nie mniej uwa¿am ¿e ka¿dy werdykt na tym turnieju by³ prawid³owy i nikogo nie skrzywdzono (pamiêtaj±c ¿e zawsze nale¿y zostawiæ sêdzi± margines jakich¶ 20% b³êdu i zwyczajnie tak walczyæ by ten margines przekroczyæ). To samo w sobie jest bardzo du¿ym sukcesem.
Praca sêdziego to chyba najbardziej niewdziêczne zajêcie jakie mnie spotka³o i nigdy nie ma tak ¿e wszyscy s± z niej zadowoleni. Kiedy jeszcze udziela³em siê jako zawodnik i przegra³em walkê to najpierw pyta³em sam siebie co by³o nie tak a potem znanych mi widzów/specjalistów. dopiero na koñcu i w ewidentnych przypadkach matactw (których zreszt± nie brakowa³o wtedy) szed³em do sêdziów z protestami. Warto siê wiêc czasem zastanowiæ kto tak naprawdê odpowiada za nasze niepowodzenia - my sami czy sêdziowie.
Laser
CYTAT(Szymon (Niuniek) Andrzej Sawicki @ 13:17 08.08.2012) *
Jak to jest a¿ tak ra¿±ce mo¿e byc samo ¦wiñski Ksi±¿e. Tyle. A a pro po turnieju to powiem tyle ¿e chyba by³em osob± która mia³a najwiêcej dogrywek w ca³ym turnieju i nie powiem ¿e by³o to mêcz±ce smile.gif hehe.

PS. Zamierzam intensywnie szukac ¼róde³ na ³y¿ki na nasz okres , jedno ju¿ mam. Dla pewno¶ci bêdê szuka³ wiêcej. Bo patrz±c na liczbê uczestników uskar¿aj±cych siê non stop na kontuzje d³oni w tym turnieju jest to bardzo niepokoj±ce. Nieprawid³owe gardy albo niedochodz±ce ciosy koñcz± siê wielokrotnie na d³oniach i nikt mi nie powie ¿e klepsydry s± dobrymi rêkawicami do pó³toraka.
A jako ¿e mój zawód jest zwi±zany z sprawnymi d³oñmi to szczególnie mi zale¿y na tym ¿eby miec je jak najd³u¿ej sprawne.

To bêdzie mój jedyny zarzut dla turnieju. I prawdopodobnie nie tylko ja podzielam takie zdanie.

Pozdrawiam

Mo¿esz mi przes³ac link do zdjêæ?

Chcia³bym siê podzieliæ dziwn± uwag± je¶li ju¿ znowu temat rêkawic jest poruszany. W walkach DESW kontuzje d³oni s± równie¿ powa¿nym problemem. Co prawda rêkawice nie s± stalowe i federy bardziej s± elastyczne, ale ... trafienia w d³oñ s± punktowane!

Wiêc mo¿e by tak panowie rycerze przyk³adali troszkê wiêksz± wagê do nie wystawiania d³oni, ani tym bardziej nie zas³aniali siê nimi przed uderzeniem. Mo¿e to by troszkê pomog³o. Mo¿e trzeba by regulamin zmieniæ?

To tylko taka moja refleksja i proszê jej nie traktowaæ jako zarzuty do kogokolwiek, tylko jako punkt wyj¶ciowy do dyskusji.
Józef
CYTAT(£ukasz P³aza @ 12:21 09.08.2012) *
1. Ja ze swojej strony dodam ¿e czas chyba siê dorobiæ konkretnego zestawu regu³ bo zamieszanie z tym jest rzeczywi¶cie znaczne...

2. ..Praca sêdziego to chyba najbardziej niewdziêczne zajêcie..

3. ..Warto siê wiêc czasem zastanowiæ kto tak naprawdê odpowiada za nasze niepowodzenia - my sami czy sêdziowie..

1. Uwa¿am to za oczywiste i dlatego kilka miesiêcy temu w "szermierce" za³o¿y³em temat o ujednoliceniu zasad. - sugerujê by po sezonie siê do tego zabraæ.

2. I w tym wypadku jestem tego samego zdania. Trzeba jednak do³o¿yæ wszelkich starañ aby b³êdów by³o jak najmniej. Sêdziom nie pozostaje nic innego jak analiza filmów z walk , wspólne rozmowy , mo¿e jakie¶ szkolenia..
Uwa¿am , ¿e mimo wszystko jest coraz lepiej. np. Decyzj± Maæka zrezygnowali¶my z podk³adu muzycznego podczas samych pojedynków.
Efektem by³a mo¿liwo¶æ s³yszenia przez sêdziów d¼wiêku uderzaj±cych o uzbrojenie mieczy.
Nawet je¶li sêdzia nie dostrzeg³ - to us³ysza³ , czy cios "wszed³" , czy nie.
(Przydatne równie¿ podczas analizy filmów które nie zawsze maj± tak± jako¶æ , by wszystko wy³apaæ.)

3.Rozumiem , ¿e chodzi Ci o przegran± Radka w walce o trzecie miejsce.
Ja ojciec (pewnie jak ka¿dy ojciec) oczywi¶cie chcia³bym , by mój syn by³ tym naj..naj...
A Radek - masz racjê , ca³y rok po¶wiêci³ na szukanie , kupno i remont mieszkania.
Do turnieju wyszed³ zupe³nie nie przygotowany.
Dla Niego jednak najwa¿niejsza jest mo¿liwo¶æ uczestniczenia w tym turnieju , a swój wynik ,
(bior±c pod uwagê brak przygotowania) uzna³ za zadowalaj±cy .
To On mnie pociesza³ i uspokaja³ bigsmile2.gif

Jak ju¿ tak daleko ..
My¶lê , ¿e lepiej czasem siê k³óciæ i szczerze mówiæ co siê ma na sercu - wa¿ne by by³a w tym wola naprawy wspólnie pope³nianych b³êdów.
I by urazy do siebie nie chowaæ .
...............
Laser - co do rêkawic-dloni , to w tym roku nie by³o najgorzej . Nie by³o chyba powa¿niejszych kontuzji,a trochê st³uczeñ i krwi , to zawsze bêdzie. (mo¿e czego¶ nie zauwa¿y³em , to dajcie znaæ)
¯ó³tych szarf nie u¿yto , wydaje mi siê ¿e walki przebiega³y czysto.
Powa¿niej wygl±da³a jedna sytuacja - cios zadany w szyjê . Tam mi w³osy dêba stanê³y , bo mog³o siê ¼le skoñczyæ.
Jeden z pope³nionych przeze mnie b³êdów - Przed turniejem przygl±da³em siê ziemi i jej nierówno¶ciom (w szrankach)
Zlekcewa¿y³em do³ek w miejscu gdzie znajduje siê "szklanka" na s³upek szranki turnieju konnego.
Cholera mnie bierze , bo Radek siê przez to przewróci³ - w przysz³ym roku poproszê widzów o udeptanie ziemi smile.gif
pozdrawiam
Laser
Józefie, moja wypowied¼ raczej dotyczy³a ogólnego problemu, a nie konkretnie Grunwaldzkiego Turnieju Miecza D³ugiego. Kwesti± jest nie aby "w tym roku nie by³o najgorzej" ale by ogólne bezpieczeñstwo siê polepszy³o.
Mateusz z Grójca
¿eby siê poleprzy³o to MUSICIE W KOÑCU ZROBIÆ SOBIE PORZ¡DNE RÊKAWICE
albo przestaæ marudziæ ¿e paluszki bol±.
MagicWojtek
Wystarczy te rêkawice zamówiæ u Mateo i nie bêdziecie mieli problemów :D
Józef
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 23:57 10.08.2012) *
¿eby siê poleprzy³o to MUSICIE W KOÑCU ZROBIÆ SOBIE PORZ¡DNE RÊKAWICE
albo przestaæ marudziæ ¿e paluszki bol±.

Jest temat : ranking mieczników .
Mo¿e nale¿a³o by za³o¿yæ temat - ranking p³atnerzy ?
Tyle , ¿e ja nie wiem w jakim dziale .
Niech kto¶ z Was za³o¿y - warto siê powymieniaæ spostrze¿eniami dotycz±cymi bezpieczeñstwa uzbrojenia i wiedz± o najlepszych p³atnerzach..
pozdrawiam
Mateusz z Grójca
co¶ mi siê kojarzy ¿e by³ taki temat
robert w. Wielki
Takie cu¶:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=7700
Igor z Bêdzina
Dziêkujê, ¿e mog³em wzi±æ udzia³ w turnieju. Niestety w pierwszej walce trafi³em na Wo³ka , efekt z góry do przewidzenia.
Co do rêkawic. problemów jest kilka. po pierwsze ciê¿ko znale¼æ p³atnerza, który robi w miarê przyzwoite rêkawice, które siê nie sypi± po pewnym czasie. Tarczki na palce bardzo poprawiaj± komfort. W przysz³ym sezonie bêd± testowa³ tarczkê z grubym (15mm) podbiciem filcowym. Zobaczymy jak to zadzia³a.
Co do he³mu. He³m przehartowany, w dodatku dwa strza³y wesz³y dok³adnie w to samo miejsce. Hartowane he³my to nie jest dobry pomys³. Po pierwsze maj± tendencjê do pêkania, po drugie ca³± si³ê uderzenia przenosz± na czaszkê i krêgos³up szyjny. Pikowanie tu niewiele pomo¿e.
Józef
Dziêki za cenne uwagi - co do he³mu , to jak by¶ czyta³ w moich my¶lach.
pozdrawiam smile.gif
Mateusz z Grójca
Nie ma takich rêkawic które po jakim¶ czasie siê nie posypi±. NIE MA.
Du¿o p³atnerzy robi w miarê przyzwoite rêkawice, problem w tym ¿e ma³o który u¿ytkownik potrafi sobie je wymo¶ciæ i obszyæ. A to nie bez znaczenia.

Mog± byæ takie które dobrze chroni±, ale nie ma rzeczy niezniszczalnych
Ryba
Niczego nie bêdzie...niczego! devil.gif
Emil z Gi¿ycka
CYTAT(Igor z Bêdzina @ 07:25 04.09.2012) *
Dziêkujê, ¿e mog³em wzi±æ udzia³ w turnieju. Niestety w pierwszej walce trafi³em na Wo³ka , efekt z góry do przewidzenia.
W przysz³ym sezonie bêd± testowa³ tarczkê z grubym (15mm) podbiciem filcowym. Zobaczymy jak to zadzia³a.

Mo¿e przetestuj j± na treningach. Rozwi±¿esz dwa problemy.
Józef
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 21:39 04.09.2012) *
Nie ma takich rêkawic które po jakim¶ czasie siê nie posypi±. NIE MA.
Du¿o p³atnerzy robi w miarê przyzwoite rêkawice, problem w tym ¿e ma³o który u¿ytkownik potrafi sobie je wymo¶ciæ i obszyæ. A to nie bez znaczenia.

Mog± byæ takie które dobrze chroni±, ale nie ma rzeczy niezniszczalnych

Zgadzam siê z Tob± - je¶li wiesz kto potrafi dobrze obszyæ i wymo¶ciæ rêkawice , to napisz.
wstaw namiary..Dobrze by by³o zobaczyæ jakie¶ zdjêcie dobrego wykonania..
pozdrawiam smile.gif
jokoko
Najlepsze to robi Andrzej Kij :p
Józef
CYTAT(jokoko @ 12:48 06.09.2012) *
Najlepsze to robi Andrzej Kij :p

Mowa o Mateuszu ?
To ja ju¿ siê pogubi³em ile On ma ksyw ?
Niech siê pochwali i wrzuci zdjêcie - nie ka¿dy ma czas samemu robiæ i jeszcze eksperymentowaæ.
pozdrawiam
edit.W³a¶nie czytam na priw. , ¿e podobno Andrzej Zmuda Trzebiatowski robi to te¿ podobno nie¼le ?

Mateusz ma bardzo znany model rêkawic z Churburga. Osobi¶cie stosujê 5mm a nawet 1cm filc.
Pozdrawiam
Mateusz z Grójca
nied³ugo bêdê wymienia³ skórzan± rêkawiczkê w moich rêkawicach, to poka¿ê bo teraz jak jest skórka podarta to nie wygl±da pro
Sorki Gregor, ale w tak wy¶cielonych rêkawicach (chodzi mi o ilo¶æ i grubo¶æ filcu) to praktycznie masz du¿e szanse na po³amane palce w walce d³ugim.£adnie wykoñczone ale napewno nie do walki bardzo kontatkowej.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.