Witam.
Zwyciêscy tegorocznego turnieju to:I. Wies³aw Kurek z O³awy, herbu Wilk - Chor±giew Piastów ¦l±skich
Nazwa do wywo³ania - Wies³aw herbu Wilk;
II. Marcin Waszkielis Nazwa do wywo³ania - Marcin £ukasz Borsuk herbu Borsuk; Borsuki; Borsuczyny
III. Szymon Andrzej Sawicki; Nazwa do wywo³ania - Niuniu¶ ¦wiñski Ksi±¿e; Herb - dwa ¶wiñskie ³by ³ypi±ce siê na siebie na czarnym tle; Fabryka ¦wiñ; Gdañsk; Listê pozosta³ych uczestników i Ich klasyfikacjê wstawimy w najbli¿szym czasie.
Mniej oficjalnie:
Pojedynek fina³owy miêdzy Wie¶kiem a Marcinem , by³ dla mnie najlepszym pojedynkiem jaki do tej pory widzia³em. - gratulujê
Obaj jeste¶cie ¶wietni - tym razem jednak Wiesiek by³ lepszy.
Dziêkujê równie¿ pozosta³ym uczestnikom za wysoki poziom i odwagê.
Gdyby stworzono chor±giew z³o¿on± z takich ludzi jak Wy - mo¿na by by³o zmieniæ bieg historii wygrywaj±c bitwê
Jeste¶cie najlepsi
Teraz mniej mi³e spostrze¿enia i wnioski.
Z przykro¶ci± stwierdzam , ¿e w trakcie turnieju dosz³o do naruszenia kilku punktów regulaminu:
-Organizator , (w porozumieniu z sêdziami)zastrzega sobie prawo dokonania zmian w regulaminie.
Równocze¶nie zobowi±zuje siê do poinformowania o nich uczestników turnieju.
Zosta³y wprowadzone bez mojej wiedzy dwie zmiany o których dowiedzia³em siê w trakcie trwania turnieju - mogê przypuszczaæ ¿e i Wy uczestnicy o nich nie wiedzieli¶cie.
Pierwsza zmiana regulaminu dotyczy³a nie liczenia ciosów zadawanych jedn± rêk± -
Dopiero po mojej interwencji ciosy te by³y przez sêdziów naliczane.
Druga zmiana dotyczy³a przechwytywania miecza. - podczas jednego z pojedynków walka zosta³a przerwana mimo tego ¿e regulamin pozwala na przechwycenie miecza.
W obu przypadkach zasady zosta³y prze ze mnie sprostowane i powrócono do zasad zawartych w regulaminie .
Poza tym zosta³ naruszony punkt :
Warunkiem dopuszczenia do pojedynku jest :
- posiadanie za³o¿onego uzbrojenia , zgodnego z regulaminem w momencie rozpoczêcia walki
- posiadanie miecza zgodnego z regulaminem w momencie rozpoczêcia walki .
W obu przypadkach interweniowa³em .
Pierwszy przypadek dotyczy³ p³atów.- po mojej interwencji zosta³y przez uczestnika turnieju za³o¿one.
Przyznam jednak , ¿e w przypadku nieregulaminowego sztychu dwóch mieczy - "odpu¶ci³em"
(sztych by³ mniejszy ni¿ 1.5cm , waga jednak powy¿ej 1.5kg)
Przypomnê , ¿e regulamin w punkcie 9 mówi :
Do obowi±zków sêdziego g³ównego nale¿y sprawdzenie uzbrojenia uczestników turnieju przed ka¿d± walk±.
Na organizacjê turnieju po¶wiêci³em nie ma³o czasu.
Regulamin znany by³ wszystkim .
Mimo tego nie by³em w stanie w profesjonalny sposób przeprowadziæ realizacji tego turnieju.
Za co wszystkich uczestników przepraszam i obiecujê , ¿e wiêcej siê to nie powtórzy.
pozdrawiam
edit.
Kto mo¿e/potrafi , niech wstawi linki do walk.