Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: III Grunwaldzki Turniej Bojowy Miecza D³ugiego - Grunwald 2012
> Inne > Kalendarium 2012 > Grunwald 2012
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
£ukasz P³aza
Mo¿e nie jako uczestnik ale jako sêdzia. Ja bym tarcze je¼dzieckie zostawi³ z powodów czysto sportowych. Walczymy na punkty wiêc dodatkowy kawa³ek drewna do zas³aniania siê mo¿e byæ bardzo du¿ym plusem dla walcz±cego, tak du¿ym ¿e za rok ka¿dy bêdzie musia³ mieæ tak± tarczê albo liczyæ siê z brakiem szans na zwyciêstwo. I z turnieju miecza d³ugiego zrobimy dziwn± wersjê turnieju na miecz i tarczê.
Mo¿e na pocz±tku Fionn zgodzi³ by¶ siê na walkê pokazow± - poza turniejem ale sêdziowan± i w szrankach, przeprowadzon± np. w przerwie przed fina³ami. Mogli by¶my zobaczyæ jak to siê sprawdza i co daje.
A skoro ju¿ o tym mowa - co s±dzicie o takiej walce pokazowej, w zbrojach i na drewniane symulatory ale z dopuszczeniem sztychów? By³ bym w stanie zrobiæ symulatory które nie powinny pêkaæ a by³ by to przyczynek do dyskusji o sztychach w RR. Co s±dzisz Józefie?
Józef
..jestem otwarty , o szczegó³ach po po³udniu..
pozdrawiam smile.gif
Józef
CYTAT(£ukasz P³aza @ 10:05 29.03.2012) *
co s±dzicie o takiej walce pokazowej, w zbrojach i na drewniane symulatory ale z dopuszczeniem sztychów? By³ bym w stanie zrobiæ symulatory które nie powinny pêkaæ a by³ by to przyczynek do dyskusji o sztychach w RR. Co s±dzisz Józefie?

Mam zgodê organizatorów .
Mo¿emy spróbowaæ - tyle , ¿e na spokojnie powinni¶my siê zastanowiæ nad zapewnieniem maximum bezpieczeñstwa .
Dlatego nale¿a³o by siê zastanowiæ ,
czy nie lepiej by³o by zamiast drewnianych "mieczy" u¿yæ federów odpowiednio zakoñczonych ?
Drewno jest jednak sztywnym materia³em.
I czy otwory w wizurach nie powinny byæ od wewn±trz "zagêszczone" jak±¶ stalow± siatk± ?
Na pewno - osoby bior±ce w tych pokazowych walkach udzia³ , musz± przej¶æ odpowiedni przegl±d uzbrojenia .
...................................

Wracaj±c do he³mów - armetu i tego pó¼nego klappwisiera .

Zosta³a stworzona komisja ,
która bêdzie rozpatrywaæ pewne propozycje nowych rodzajów/modeli uzbrojenia .

W sk³ad komisji wchodz±:

Jacek Szymañski
Piotr Olejnik
Przemek Solecki
Maciek Reihl

Po zebraniu i przes³aniu odpowiedniej ilo¶ci materia³ów ¼ród³owych , poinformujê Was o decyzji komisji .

Czekam zatem na dalsze materia³y .
Same ilustracje nie wystarcz± , proszê równie¿ o opisy /informacje.
pozdrawiam smile.gif
Adsumus
Józef, móg³by¶ pracowaæ w strukturach UE, bez w±tpienia.
icon_wink.gif

Pozdrawiam
Fionn
Mówimy o symulacji, walki ze sztychami w formie zgodnej z ówczesnym zastosowaniem miecza przeciw opancerzonemu przeciwnikowi? czyt. o walce g³ównie w pó³mieczu?
Je¶li tak to feder musi mieæ specjaln± konstrukcjê. Zwyk³y treningowy feder jakiego u¿ywa siê w DESW siê do tego nie nadaje. Broñ musi byæ sztywna w 3/4 cze¶ci sama koñcówka musi siê uginaæ i byæ zabezpieczona punt±. Ja posiadam jedn± sztukê takiej broni, ale je¶li pojawiê siê w tym roku na G. to mam ambicjê dotrzeæ do fina³u jester.gif (taki tam ¿arcik).

A serio, to sprawa warta rozwa¿enia. Jak znajdziecie mi adwersarza z okolic £odzi który zgodzi siê na wspólne treningi dwa razy w tygodniu w maju i czerwcu, to mo¿e co¶ tam by¶my pokazali. Zrobi³oby siê ma³y mix technik z Flosa i Gladiatorii. Kto wie. Narazie nic nie obiecuje.
Narazie muszê wróciæ do Polski w jednym kawa³ku i poograniaæ parê spraw prywatnych.
Józef
Adwersarz z okolic £odzi - zg³o¶ siê smile.gif
pozdrawiam
Mateusz z Grójca
oj na bogato siê zaczyna dziaæ.
pokaz ze sztychami, kto¶ mówi³ mi o planach zorganizowania turnieju z mordschlagami..

niech mnie szlag, za parê lat to dopiero bêd± turnieje MD!
£ukasz P³aza
Dla jasno¶ci mia³em na my¶li konkurencjê wed³ug zasad GTMD tylko z dozwoleniem pchniêæ, w pó³mieczu te¿ - czemu nie (ale na pocz±tku my¶lê bez dodatkowego punktowania za cios pod pachê itp. - je¿eli to siê oka¿e bezpieczne to mo¿na pomy¶leæ o wielu sprawach)? Drewniany symulator w³a¶nie dla tego ¿eby by³a sztywna klinga - w zamierzeniu jest to przyczynek do rozwa¿añ o sztychowaniu siê têp± stal± w realiach rr bum.gif , federy to inna bajka i inna konwencja - zostawmy j± my¶lê specjalist± od tego typu broni. Poza tym drewno równie¿ dla tego ¿e koñcówka takiej broni nie przechodzi przez wizury standardowego he³mu, czego niestety nie mo¿na powiedzieæ o federach. Dla bezpieczeñstwa mo¿na by dodaæ jeszcze gumow± puntê na sztych.
Oczywi¶cie przegl±d uzbrojenia musia³ by byæ, zw³aszcza pilnowanie porz±dnie przepikowanego podk³adu i szczelnego czepca kolczego na gardle oraz solidno¶ci os³ony tu³owia.
A dla ciê¿ko przera¿onych powiem ¿e my ju¿ w Prywatnej von Reihl tak walczyli¶my ale tylko na treningach, a teraz by³a by okazja do pokazania nowinek szerszemu gronu, tak ¿eby mo¿na by³o potem wyci±gaæ wnioski z eksperymentu.
Laser
Chwila, czy ja dobrze rozumiem? Te walki ze sztychami to drewnianymi mieczami?
£ukasz P³aza
Tak na drewniane miecze - a raczej na symulator mojego pomys³u na bazie drewna smile.gif
I nie tyle walki co jedna, góra dwie pokazowe rundy w przerwach miêdzy normalnymi turniejowymi,jako rodzaj ciekawostki i pewnego testu zarazem.
Józef
CYTAT(£ukasz P³aza @ 11:37 30.03.2012) *
Drewniany symulator w³a¶nie dla tego ¿eby by³a sztywna klinga - w zamierzeniu jest to przyczynek do rozwa¿añ o sztychowaniu siê têp± stal± w realiach rr bum.gif , federy to inna bajka i inna konwencja - zostawmy j± my¶lê specjalist± od tego typu broni. Poza tym drewno równie¿ dla tego ¿e koñcówka takiej broni nie przechodzi przez wizury standardowego he³mu, czego niestety nie mo¿na powiedzieæ o federach. Dla bezpieczeñstwa mo¿na by dodaæ jeszcze gumow± puntê na sztych.
Oczywi¶cie przegl±d uzbrojenia musia³ by byæ, zw³aszcza pilnowanie porz±dnie przepikowanego podk³adu i szczelnego czepca kolczego na gardle oraz solidno¶ci os³ony tu³owia.
A dla ciê¿ko przera¿onych powiem ¿e my ju¿ w Prywatnej von Reihl tak walczyli¶my ale tylko na treningach, a teraz by³a by okazja do pokazania nowinek szerszemu gronu, tak ¿eby mo¿na by³o potem wyci±gaæ wnioski z eksperymentu.

Widzê , ¿e temat bezpieczeñstwa traktujesz powa¿nie.
Mo¿na jednak spróbowaæ jednego i drugiego .

Je¶li dobrze Fionna zrozumia³em - Jego walka pokazowa mia³a by polegaæ na zaprezentowaniu technik wykluczanych/zabronionych - k³ucia , d¼wigni itp.
Zaprezentowaniu tych technik w , nazwijmy to ostro¿ny sposób .

Je¶li dwóch zgranych ludzi dobrze siê do tego przygotuje , mo¿e wygl±daæ to widowiskowo.
Byle w pewnym momencie nie ponios³a Ich wola prawdziwej rywalizacji bum.gif
( ja po d¼wigni za³o¿onej na szyjê nie mog³em przez tydzieñ ruszaæ g³ow± bigsmile2.gif )

Najwa¿niejsze by znale¼li siê chêtni do przeprowadzenia tych pokazów.
(chcia³bym wiedzieæ wcze¶niej - ilu i kto ?)

A jak w przysz³o¶ci wygl±daæ bêdzie TMD ? - ¯ycie poka¿e smile.gif

pozdrawiam smile.gif

Fionn
Dobrze zrozumiane. icon_rolleyes.gif
Grzegorz z Torunia
Józefie, pro¶ba aby¶ jeszcze raz przemy¶la³ mo¿liwo¶æ dopuszczenia tzw. bezpiecznych rêkawic. Pomimo sygnalizowania tego tematu przez inne osoby w poprzednich postach, nie podj±³e¶ publicznie tematu.

Józef
Podj±³em Grze¶ku . Gdzie¶ wy¿ej .
Wa³kowali¶my temat równie¿ po zesz³orocznym turnieju , na którym przecie¿ Radek dozna³ dosyæ powa¿nej kontuzji d³oni . (Temat tych rêkawic powraca co roku jak bumerang.)
Tyle , ¿e po prostu nie mogê na nie siê zgodziæ .
pozdrawiam smile.gif
Józef
Witam.
Paczka z pasem i zaponami na nagrody od Rafa³azgrudnia dosz³a nienaruszona.
Jeszcze raz w imieniu uczestników turnieju serdecznie dziêkujê .
W najbli¿szym czasie wstawiê zdjêcia.
pozdrawiam smile.gif
Silviage
Witam ;) Ju¿ troszkê czasu minê³o, wiêc chcia³am zapytaæ na jaki adres wys³aæ guziki dla markietanek.

Pozdrawiam, Sylwia.
Józef
CYTAT(Silviage @ 11:00 11.04.2012) *
..na jaki adres wys³aæ guziki dla markietanek..

Adres wysy³am na priw.
Jeszcze raz w imieniu naszych dziewcz±t serdecznie dziêkujê smile.gif
pozdrawiam
Józef
Witam.
Krótka informacja - Turniej rozpocznie siê w ¶rodê o godz. 14tej.
Cieszy mnie to , bo nie bêdzie jeszcze takiego t³oku.
Panowie uczestnicy - Wiadomo , ¿e musicie byæ na miejscu odpowiednio wcze¶niej.
pozdrawiam smile.gif
Edit.
Lo¿ê Dam Tworzyæ bêd± :
Ma³gorzata Falkowska
Roma Lubiñska-Mycek
Agnieszka Kostrzewa
i na 90%:
Malina Opatowiecka
Patrycja Pu³awska

Jakub Trojanowski daje krzes³o :
http://www.stolarz.vot.pl/images/daw/krzxdb01.jpg
W imieniu organizatorów "Grunwaldu" , swoim i uczestników turnieju serdecznie dziêkujê smile.gif
pozdrawiam
jasmin
Na pierwszej stronie zaktualizowa³em listê osób (7), które zg³osi³y siê na Turniej Miecza D³ugiego, przez wys³anie e-mala na wskazany adres.
Pozdrawiam!
Marcin Waszkielis
Jak oststecznie z rêkawicami? Tylko klepsydry czy mo¿na bêdzie w czym¶ bezpiecznym?

CYTAT
- zadawania ciosów w wyniku których powstan± kontuzje , w obszary dozwolone niepunktowane.
(przedramiona , ³ydki , golenie.)

Bior±c pod uwagê, ¿e niektórzy blokuj± miecz przedramionami to mo¿e doj¶æ do kontuzji takowych. I co wtedy winny jest ten co uderza czy ten do siê ³ap± zas³ania?

CYTAT
- zadawania ciosów w d³onie i stopy.

No i podobna sytuacja z d³oñmi. Pomijam ju¿ fakt, ¿e nawet jak kto¶ nie próbuje ³apaæ miecza czy te¿ zas³aniaæ siê d³oñmi to i tak istnieje du¿e prawdopodobieñstwo, ¿e w nie oberwie co w klepsydrach czêsto mo¿e skonczyæ siê kontuzj±.
Józef
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 14:23 24.05.2012) *
Jak oststecznie z rêkawicami? Tylko klepsydry czy mo¿na bêdzie w czym¶ bezpiecznym?
CYTAT
- zadawania ciosów w wyniku których powstan± kontuzje , w obszary dozwolone niepunktowane.
(przedramiona , ³ydki , golenie.)

Bior±c pod uwagê, ¿e niektórzy blokuj± miecz przedramionami to mo¿e doj¶æ do kontuzji takowych. I co wtedy winny jest ten co uderza czy ten do siê ³ap± zas³ania?
CYTAT
- zadawania ciosów w d³onie i stopy.

No i podobna sytuacja z d³oñmi. Pomijam ju¿ fakt, ¿e nawet jak kto¶ nie próbuje ³apaæ miecza czy te¿ zas³aniaæ siê d³oñmi to i tak istnieje du¿e prawdopodobieñstwo, ¿e w nie oberwie co w klepsydrach czêsto mo¿e skonczyæ siê kontuzj±.

Witaj.
Temat poruszali¶my , ale przypomnê - najlepiej na przyk³adzie :

Parowanie miecza przedramieniem, ³apanie g³owni d³oni±.. jest dozwolone (rozs±dne tylko) w przypadku gdy miecz jest jeszcze nie "rozpêdzony" lub wrêcz nieruchomy - np. w zwarciu.
Ponadto chwytaæ za g³owniê mo¿na (powinno siê) jedynie w zastawie (nie za sztych)

Na ostatnim Grunwaldzie Radek podczas dogrywek uleg³ do¶æ powa¿nej kontuzji d³oni.
Sêdzia G³ówny , sam Radek , pozostali sêdziowie ( i ja ) widzieli¶my , ¿e nie by³o to celowe zadanie kontuzji , tylko wina Radka.
Nie by³o wiêc ¿adnych konsekwencji w stosunku do osoby zadaj±cej ten cios.
A Radek zap³aci³ bólem i obfitym krwawieniem .

Sam punkt zabraniaj±cy "zadawania ciosów w wyniku których powstan± kontuzje , w obszary dozwolone niepunktowane" jest taki , jaki jest.
Mo¿e powinni¶my dopisaæ do regulaminu , ¿e :
je¶li kontuzja powstanie z winy kontuzjowanego , to zadaj±cy cios w wyniku którego powsta³a kontuzja nie ponosi ¿adnych konsekwencji. ??
Np.kopi±cy przeciwnik dostaje przypadkowy cios w stopê ..
Osoba która zada³a ten cios przypadkiem nie powinna ponosiæ konsekwencji powstania kontuzji.
........................................
Odpowiadaj±c na pytanie : Jak ostatecznie z rêkawicami? Tylko klepsydry czy mo¿na bêdzie w czym¶ bezpiecznym?

Odpowiadam - Tylko klepsydry .
Dodatkowo mo¿na za³o¿yæ jak zwykle tarczki.

pozdrawiam smile.gif
Józef
Witam.
Czasu coraz mniej , ale to chyba dobrze..
Nie ma dnia , bym nie my¶la³ o wyje¼dzie na Grunwald.. smile.gif
Przychodz± nagrody , upominki - powoli wszystko pakujê , by nie na ostatni± chwilê.

Sylwii Ciesielskiej - "Silviage" http://www.freha.pl/index.php?showtopic=25154
serdecznie dziêkujê w imieniu naszych "turniejowych" markietanek za wspania³e guziki smile.gif
(Dzisiaj odebra³em z poczty)
pozdrawiam smile.gif
Radek (mi¶derca)
Witam.
Chcê zwróciæ uwagê na pewien temat dotycz±cy pomocy dla Daniela.
pozdrawiam
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=25...mp;#entry334192
Józef
Witam!

Dzisiaj odebra³em paczkê od Jarka Draws
More Maiorum - Mieszczanie grodu Konitz , http://www.konitz.republika.pl/
Jak obieca³ , tak i przys³a³ - piêkny buk³ak i igielnik z zawarto¶ci± smile.gif
Piêkna , dok³adna robota smile.gif
Jarku - w imieniu organizatorów jak i uczestników Grunwaldzkiego TMD serdecznie dziêkujê smile.gif
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
pozdrawiam smile.gif
ps.zdjêcie zamieszczone dziêki mojej córce bigsmile2.gif
Józef
Witam.
Coraz mniej czasu smile.gif
kilka informacji
Czê¶æ nagród ju¿ jest u mnie , a to te które w³a¶nie w drodze smile.gif

W imieniu organizatorów imprezy Grunwaldzkiej , uczestników turnieju jak i swoim
Serdecznie dziêkujê :

Mariuszowi O¶ko - "Aleksandrusowi" http://www.namiotyhistoryczne.pl (paczka z naniotem w drodze)
Jakubowi Trojanowskiemu - http://www.stolarz.vot.pl (paczka z krzes³m w drodze)
Kajetanowi W³odarskiemu - http://www.kajetan.com.pl/ (talon na butki w drodze)

Jak ju¿ bêdzie wiêkszo¶æ nagród , to rozdzielê na poszczególne miejsca - w razie w±tpliwo¶ci zapytam Was o zdanie.

Poza tym Ania Rychter wysy³a w³a¶nie materia³ (¿ó³ty) na szarfy - ostrze¿enia
za co Jej jeste¶my wszyscy wdziêczni bigsmile2.gif

pozdrawiam smile.gif
ps.
Ciekawostka
Zg³osi³y siê do mnie dwie osoby z deklaracj± wsparcia przysz³orocznego turnieju atrakcyjnymi nagrodami .
Na razie to tajemnica - kto i co ale ju¿ wiem , ¿e bêd± to warto¶ciowe nagrody jako¶ci ultra . smile.gif
Wiêcej na ten temat we wrze¶niu
Józef
Witam.
Namiot od Aleksandrusa jest ju¿ u mnie smile.gif
................
Zajrzyjcie proszê : http://www.freha.pl/index.php?showtopic=25...mp;#entry334870
Poza t± aukcj± znajduj± siê w og³oszeniach jeszcze dwie dotycz±ce sztyletu od Roberta Szateckiego i jaki/wappenroka jednego z zawodników BN

pozdrawiam smile.gif
Józef
Witam.
W imieniu organizatorów , uczestników i oczywi¶cie swoim pragnê serdecznie podziêkowaæ za miecz z pochw±
Marcinowi Manikowskiemu "Gas" gaskowal@wp.pl
Miecz ten wykona³ specjalnie na nagrodê naszego turnieju.
Wstawiam zdjêcia które mi nades³a³.
pozdrawiam smile.gif
Józef
Witam.
Oto dyplomy od Viatora.
Piêkne smile.gif
Miecze od Darka Maciejki - dzisiaj przysz³y .
Ten u góry - 1720 gr. wywa¿enie ok. 4cm od jelca - bigsmile2.gif
Dolny (ze wzglêdu na szersz± g³owniê) troszkê ciê¿szy 1920gr. wywa¿enie ok. 6cm od jelca.
pozdrawiam smile.gif
Józef
Witam .
Trochê g³upio , ¿e tak post po po¶cie , ale to po prostu informacje.

Dostaniemy od organizatorów 1500 z³ na nagrody smile.gif

Wiêc wygl±daæ to bêdzie mniej wiêcej tak:

I miejsce : dyplom + miecz + 1300z³. + zapona
II miejsce : dyplom + miecz + namiot (sto¿ek) + 200z³. + zapona
III miejsce : dyplom + miecz + krzes³o + talon na buty + zapona

Uczestnik wyró¿niony przez Lo¿ê Dam :
Tu Pawe³ Ob³oza przygotowuje replikê jakiego¶ kielicha .. szczegó³y wkrótce.
I jak ju¿ pisa³em - dla uczestników , którzy wyjd± z grup - zapony.

pozdrawiam smile.gif
jasmin
W 4rtym poscie na pierwszej stronie zaktualizowa³em listê uczestników;

Józef, kiedy j± ostatecznie zamykamy?

Z 14stu zg³oszonych osób 4ry nie poda³y numeru pesel. Proszê o jego uzupe³nienie.

Pozdrawiam
Szymon z Gdañska vel. ¦wiñski Ksi±¿e
ja pos³a³em zg³oszenie przepraszam ¿e tak pó¼no ale d³ugo my¶la³em czy wystartowaæ.
Józef
CYTAT(jasmin @ 08:46 03.07.2012) *
W 4rtym po¶cie na pierwszej stronie zaktualizowa³em listê uczestników;
Józef, kiedy j± ostatecznie zamykamy?

Z 14stu zg³oszonych osób 4ry nie poda³y numeru pesel. Proszê o jego uzupe³nienie.

Zg³oszenia przyjmowaæ bêdziemy jeszcze przed samym turniejem .(go¶cie z zagranicy..)
Wola³ bym jednak , by chêtni (którzy siê jeszcze nie zg³osili) przychodzili do chor±gwi WM - powiedzmy we wtorek.

Tak samo Ci , którzy maj± w±tpliwo¶ci co do poprawno¶ci uzbrojenia. - Niech przyjd± zapytaæ we wtorek wieczorem , gdy odbywaæ siê bêdzie spotkanie sêdziów.

Listê zamkniemy na 30 min. przed turniejem i wtedy sêdziowie ustal± kto z kim bêdzie walczy³ w grupach.

Uczestników proszê , by pamiêtali , by na przegl±d przed turniejem (w ¶rodê) wstawili siê w kompletnym uzbrojeniu na sobie , ale bez Wappenroka.
Ten zak³adaæ bêd± po przegl±dzie.

Co do numeru pesel - to chodzi przede wszystkim o sprawdzenie pe³noletno¶ci.
Wiêc je¶li brakuje go znanemu uczestnikowi , to chyba mo¿emy odpu¶ciæ ?

O czym¶ zapomnia³em - to dajcie znaæ.
pozdrawiam smile.gif
jasmin
Zaktualizowa³em listê.
Jest 15stu zg³oszonych zawodników.
Poproszê by sprawdzili, czy dobrze spisa³em herby oraz nazwy do wywo³ania:D bo szykuje siê niez³a zabawa dla komentatora:D
Józef
Dzisiaj przysz³a paczka ze znaczkami sêdziowskimi i fibu³ami - piêkne.
Zdjêcia bêd± umieszczone w pi±tek.
Teraz mogê napisaæ , ¿e Ci którzy je dostan± , bêd± mieli fajn± pami±tkê smile.gif
Wersja limitowana !
Przypomnê :
Za :
I miejsce - poz³acana , z trzema granatami
II miejsce - posrebrzana , kamyki koloru czerwonego - szlachetne (zapomnia³em nazwy)
III miejsce - posrebrzana , kamyki koloru zielonego - jak wy¿ej bigsmile2.gif

Dla tych , co wyjd± z grup - br±zowa , ale tak piêknie wypolerowana , ¿e mo¿na pomyliæ ze z³otem ni¿szej próby.
(równie¿ z trzema kamykami szlachetnymi nieznanej mi nazwy) - o szczegó³y do Paw³a bigsmile2.gif

Zapraszam do wziêcia udzia³u .
Turniej ciê¿ki ale satysfakcja z uczestnictwa i stawania w szranki z najlepszymi gwarantowana bum.gif
pozdrawiam smile.gif
ps. zapomnia³em wspomnieæ , ¿e krzes³o od Kuby ju¿ jest u mnie smile.gif
Józef
witam .
wstawiam zdjêcie , kiepskiej jako¶ci , ale ju¿ za kilka dni bedzie mo¿na ogl±daæ fibu³y w naturze.
do zobaczenia smile.gif
jasmin
18 osób zg³oszonych na turniej.
Proszê zg³oszenia dalsze kierowaæ ju¿ na miejscu na Grunwaldzie do Józefa, gdy¿ zamykamy rejestracjê elektroniczn±.
Pablo
Witam ,
Dziêkujê za komplementa Józefie;)
Mi³o ¿e moja praca siê podoba . Co do kamyków w fibulach/zaponach to uzupe³niam:
wersja z³ota - granaty
wersja srebrzona - zieleñ - amazonit , czerwono /ceglasty - agat
W pozosta³ych br±zowych zaponach oprawi³em czarne onyksy.
Wszystkie kamyki s± naturalne.
Pozdrawiam Pablo
Józef
Kto ma mo¿liwo¶æ niech wstawi lepsze zdjêcie swojej zapony.

Wieczorem na spokojnie postaram siê podsumowaæ tegoroczny turniej .
Pope³nili¶my kilka b³êdów - trzeba bêdzie w przysz³ym roku poprawiæ.
pozdrawiam.
Józef
Witam.
Zwyciêscy tegorocznego turnieju to:

I. Wies³aw Kurek z O³awy, herbu Wilk - Chor±giew Piastów ¦l±skich
Nazwa do wywo³ania - Wies³aw herbu Wilk;

II. Marcin Waszkielis Nazwa do wywo³ania - Marcin £ukasz Borsuk herbu Borsuk; Borsuki; Borsuczyny

III. Szymon Andrzej Sawicki; Nazwa do wywo³ania - Niuniu¶ ¦wiñski Ksi±¿e; Herb - dwa ¶wiñskie ³by ³ypi±ce siê na siebie na czarnym tle; Fabryka ¦wiñ; Gdañsk;

Listê pozosta³ych uczestników i Ich klasyfikacjê wstawimy w najbli¿szym czasie.
Mniej oficjalnie:
Pojedynek fina³owy miêdzy Wie¶kiem a Marcinem , by³ dla mnie najlepszym pojedynkiem jaki do tej pory widzia³em. - gratulujê smile.gif
Obaj jeste¶cie ¶wietni - tym razem jednak Wiesiek by³ lepszy.

Dziêkujê równie¿ pozosta³ym uczestnikom za wysoki poziom i odwagê.
Gdyby stworzono chor±giew z³o¿on± z takich ludzi jak Wy - mo¿na by by³o zmieniæ bieg historii wygrywaj±c bitwê bigsmile2.gif
Jeste¶cie najlepsi smile.gif

Teraz mniej mi³e spostrze¿enia i wnioski.
Z przykro¶ci± stwierdzam , ¿e w trakcie turnieju dosz³o do naruszenia kilku punktów regulaminu:
-Organizator , (w porozumieniu z sêdziami)zastrzega sobie prawo dokonania zmian w regulaminie.
Równocze¶nie zobowi±zuje siê do poinformowania o nich uczestników turnieju.

Zosta³y wprowadzone bez mojej wiedzy dwie zmiany o których dowiedzia³em siê w trakcie trwania turnieju - mogê przypuszczaæ ¿e i Wy uczestnicy o nich nie wiedzieli¶cie.

Pierwsza zmiana regulaminu dotyczy³a nie liczenia ciosów zadawanych jedn± rêk± -
Dopiero po mojej interwencji ciosy te by³y przez sêdziów naliczane.

Druga zmiana dotyczy³a przechwytywania miecza. - podczas jednego z pojedynków walka zosta³a przerwana mimo tego ¿e regulamin pozwala na przechwycenie miecza.

W obu przypadkach zasady zosta³y prze ze mnie sprostowane i powrócono do zasad zawartych w regulaminie .

Poza tym zosta³ naruszony punkt :
Warunkiem dopuszczenia do pojedynku jest :
- posiadanie za³o¿onego uzbrojenia , zgodnego z regulaminem w momencie rozpoczêcia walki
- posiadanie miecza zgodnego z regulaminem w momencie rozpoczêcia walki .

W obu przypadkach interweniowa³em .
Pierwszy przypadek dotyczy³ p³atów.- po mojej interwencji zosta³y przez uczestnika turnieju za³o¿one.
Przyznam jednak , ¿e w przypadku nieregulaminowego sztychu dwóch mieczy - "odpu¶ci³em"
(sztych by³ mniejszy ni¿ 1.5cm , waga jednak powy¿ej 1.5kg)

Przypomnê , ¿e regulamin w punkcie 9 mówi :
Do obowi±zków sêdziego g³ównego nale¿y sprawdzenie uzbrojenia uczestników turnieju przed ka¿d± walk±.

Na organizacjê turnieju po¶wiêci³em nie ma³o czasu.
Regulamin znany by³ wszystkim .
Mimo tego nie by³em w stanie w profesjonalny sposób przeprowadziæ realizacji tego turnieju.
Za co wszystkich uczestników przepraszam i obiecujê , ¿e wiêcej siê to nie powtórzy.
pozdrawiam smile.gif
edit.
Kto mo¿e/potrafi , niech wstawi linki do walk.
£ukasz P³aza
Gratulacje dla zwyciêzcy, rzeczywi¶cie walka fina³u niesamowita, warta zapamiêtania, ale i pozosta³e walki piêkne i emocjonuj±ce. Turniej na dobrym poziomie bojowym, szybko i sprawnie zorganizowany, co cieszy.
Maciej Reihl
Prosi³em o dostarczenie mi uwag odno¶nie pracy zespo³u sêdziowskiego na pi¶mie.
Skoro "na pi¶mie" oznacza dla ciebie równie¿ "publicznie" jestem zmuszony tak samo odpowiedzieæ.

CYTAT(Józef @ 10:55 17.07.2012) *
Pierwsza zmiana regulaminu dotyczy³a nie liczenia ciosów zadawanych jedn± rêk± -
Dopiero po mojej interwencji ciosy te by³y przez sêdziów naliczane.

Nie po twojej interwencji.
W dodatku nie by³a to celowa zmiana regulaminu tylko b³±d sêdziów, który zosta³ jak najszybciej sprostowany.

CYTAT
Druga zmiana dotyczy³a przechwytywania miecza. - podczas jednego z pojedynków walka zosta³a przerwana mimo tego ¿e regulamin pozwala na przechwycenie miecza.

W obu przypadkach zasady zosta³y prze ze mnie sprostowane i powrócono do zasad zawartych w regulaminie .

Nie przypominam sobie aby¶ interweniowa³ u mnie w tej sprawie. Przechwytywanie miecza nie by³o podstaw± do przerwania walki o ile nie prowadzi³o do d³ugotrwa³ego klinczu/sytuacji niebezpiecznej.

CYTAT
Poza tym zosta³ naruszony punkt :
Warunkiem dopuszczenia do pojedynku jest :
- posiadanie za³o¿onego uzbrojenia , zgodnego z regulaminem w momencie rozpoczêcia walki
- posiadanie miecza zgodnego z regulaminem w momencie rozpoczêcia walki .

W obu przypadkach interweniowa³em .
Pierwszy przypadek dotyczy³ p³atów.- po mojej interwencji zosta³y przez uczestnika turnieju za³o¿one.
Przyznam jednak , ¿e w przypadku nieregulaminowego sztychu dwóch mieczy - "odpu¶ci³em"
(sztych by³ mniejszy ni¿ 1.5cm , waga jednak powy¿ej 1.5kg)

W obu przypadkach nie raczy³e¶ o swojej interwencji poinformowaæ nikogo, o skromnej osobie sêdziego g³ównego nie wspominaj±c. O ile w temacie p³atów wiem, ¿e na kontroli przed turniejem polecili¶my zawodnikowi za³o¿enie p³atów lepiej chroni±cych guz biodrowy ( co zreszt± niezw³ocznie uczyni³) o tyle w kwestii miecza nie wiem po prostu nic.

CYTAT
Przypomnê , ¿e regulamin w punkcie 9 mówi :
Do obowi±zków sêdziego g³ównego nale¿y sprawdzenie uzbrojenia uczestników turnieju przed ka¿d± walk±.

Przyznajê, na tak szczegó³ow± kontrolê sprzêtu jakiej by¶ wymaga³, w sytuacji tocz±cego siê turnieju zabrak³o mi czasu i si³y - moja wina. Wszystkie zbroje zosta³y sprawdzone przed turniejem tak samo wa¿one i sprawdzane by³y miecze.
Podnoszone przez ciebie naruszenia regulaminu nie zosta³y przez ciebie zg³oszone sêdziemu g³ównemu dlatego teraz aby doj¶æ czy mia³y miejsce i jak± mia³y wagê muszê dysponowaæ niezale¿nym ¶wiadectwem osób trzecich. Je¿li kto¶ by³ ¶wiadkiem opisanych przez Józefa sytuacji proszê o kontakt - niekoniecznie publicznie.

Pozdrawiam
Maciej Reihl
Viator
A ja poproszê (te¿ niekoniecznie publicznie) o listê zawodników z dalszych pozycji (przynajmniej 10-12 osób) - do herbowego rankingu.

P.S. Wobec wprowadzenia obok imion i nazwisk tak¿e wywo³añ mam w±tpliwo¶ci, które mam wpisaæ. No bo niby wywo³anie jest po to, ¿eby poprawiæ klimat, ale doprawdy nie wiem jakby wygl±da³a rola herbowa z imieniem rycerza Niniu¶ ¦wiñski Ksi±¿ê, chyba ¿e napiszê to po ³acinie. Jako¶ tak zdaje mi siê, tak samo jak Rybie, ¿e walki sportowe i rekonstrukcja t³a spo³ecznego rozje¿d¿aj± siê ze sob± - zaczynam powoli w±tpiæ w sens dodawania historycznej oprawy do walk sportowych...
Józef
Maciek - Grunwaldzki TMD jest zbyt powa¿nym turniejem , by pope³niaæ tego typu b³êdy.

Wiele z nich jest jednak konsekwencj± z³ego przygotowania nas wszystkich.
Nie jeste¶my profesjonalistami - organizacja i sêdziowanie nie nale¿y do naszych codziennych zajêæ.
W tym temacie jest jeszcze wiele do zrobienia.
Pisz±c publicznie na ten temat próbujê zwróciæ uwagê nas wszystkich na ten problem.
Szczerze przyznaj±c siê do pope³nionych równie¿ prze ze mnie b³êdów.

Piszesz miêdzy innymi :
W obu przypadkach nie raczy³e¶ o swojej interwencji poinformowaæ nikogo, o skromnej osobie sêdziego g³ównego nie wspominaj±c. O ile w temacie p³atów wiem, ¿e na kontroli przed turniejem polecili¶my zawodnikowi za³o¿enie p³atów lepiej chroni±cych guz biodrowy ( co zreszt± niezw³ocznie uczyni³) o tyle w kwestii miecza nie wiem po prostu nic.

Odpowiadam zatem , ¿e o tym i o innych problemach informowa³em sêdziów znajduj±cych siê najbli¿ej mnie , mo¿liwe równie¿ , ¿e by³e¶ w danym momencie zajêty.
O mieczach powiadomi³em Bartka odpowiedzialnego za wa¿enie mieczy.(powiedzia³ mi , ¿e skierowano do niego tylko dwa miecze do kontroli)

O braku regulaminowych p³atów u jednego z uczestników powiadomi³em Jarzyna.(i nie chodzi o przypadek opisany przez Ciebie powy¿ej)
Po mojej interwencji , uczestnik ten zmieni³ p³aty podczas turnieju - i wszyscy uczestnicy s± tego ¶wiadomi.
P³azikowi zwróci³em uwagê na fakt , ¿e regulamin nie zabrania naliczania punktów zadawanych jedn± rêk±.
Tobie zwróci³em uwagê o mo¿liwo¶ci przechwytywania miecza.

Zosta³y pope³nione b³êdy o których uczestnicy turnieju maj± prawo wiedzieæ .
Nale¿y podj±æ kroki , by siê to wiêcej nie powtórzy³o .
Na przyk³ad powo³anie sêdziego , który bêdzie odpowiedzialny tylko za przegl±d uzbrojenia przed samym pojedynkiem.
Tylko szczere podsumowanie turnieju , tu na forum spowoduje wiarê uczestników w sprawiedliw± ocenê ich umiejêtno¶ci .
Mo¿e zabrzmi nieskromnie , ale tworzymy historiê RR - warto by by³o , by wspominano kiedy¶ o nas z szacunkiem .
Tego nam wszystkim ¿yczê
pozdrawiam
Edit.
Wstaw proszê listê walk
Marcin Waszkielis
ja zosta³em upomniany, ¿e moje p³aty nie najlepiej zakrywaj± miednicê wiec wymieni³em je na inne, które z kolei nie zakrywa³y pleców. W efekcie od drugiej walki walczy³em w tych, w których by³em na przegl±dzie. Co do problemów z zasadami to faktycznie sêdziowie powinni je nieco dok³adniej znaæ. Chociaz sam sie przyznajê, ¿e zna³em je do¶æ pobieznie.
Maciej Reihl

W tym roku powa¿nie zap³aci³em zdrowiem za ca³y Grunwald. Nie mam w tej chwili si³ na kolejn± wielostronnicow± dyskusjê.
Lista walk zostanie wstawiona w ci±gu kilku dni. Muszê siê rozpakowaæ, przepisaæ to i wstawiæ a to s± w tej chwili czynno¶ci dla mnie trudne.

Wnioski na nastêpn± edycjê przedstawiê po sezonie. Byæ mo¿e czê¶æ z nich uda siê na innych turniejach przetestowaæ.

Pozdrawiam
Maciej Reihl
Damian Lakomski
Proszê o kontakt na prv "MISZCZA MD" Wiesia z O³awy.
Józef
S± mo¿e jakie¶ filmy z walk w necie?
pozdrawiam
Mateusz z Grójca
s±, ale wg mnie pozostawiaj± nieco do ¿yczenia :/
£ukasz P³aza
Viatorze akurat ¿artobliwe zawo³ania s± jak najbardziej obecne w historii! Pamiêtam nawet przydomek jednego rycerza odnosz±cy siê do czêstego puszczania wiatrów i takie zawo³anie bigsmile2.gif
Nie wszyscy panowie rycerze byli pompatyczni i nadêci, a przydomek "¦wiñski Ksi±¿ê" moim zdaniem akurat wpisuje siê doskonale w realia ¶redniowiecza.
Poza tym turniej mia³ w³a¶nie fajn± otoczkê nie-sportow±, niektórzy zawodnicy siê w to ³adnie wczuli i mnie np. to bardzo cieszy.

Co do sêdziowania - ciosy jedn± rêk± liczy³em jak najbardziej ale jedynie mocne (wszyscy którzy mnie znaj± wiedz± ¿e zawsze liczê jedynie mocne trafienia) a to znaczy ¿e rzeczywi¶cie wiele trafieñ jedn± rêk± nie by³o przeze mnie zaliczanych. Miecz prowadzony jedn± rêk± najczê¶ciej opada³ tylko si³± bezw³adu, a to dla mnie za ma³o. Oczywi¶cie by³y wyj±tki (cios Wojtka Gyuli na przyk³ad). Podobnie z ciosami zadanymi po przechwyceniu miecza przeciwnika - pierwszy cios bywa³ mocny ale pó¼niej zawodnik skupia³ siê na trzymaniu miecza i nabijaniu jak najszybciej trafieñ wiêc u mnie dostawa³ zazwyczaj jeden, góra dwa punkty. Podobnie by³o z ponawianymi, wykonywanymi bez skrêtu bioder seriami na nogi.
Viator
Przydomek - tak, ale chyba nie imiê Niuniu¶/Niuniek !?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.