Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: III Grunwaldzki Turniej Bojowy Miecza D³ugiego - Grunwald 2012
> Inne > Kalendarium 2012 > Grunwald 2012
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Borg
Wróæ... w odpowiedzi na Twojego jak¿e mi³ego i precyzyjnego maila wys³a³em pierwszy z brzegu sklep z hindusk± tandet±.

Z tego co widzia³em po fotkach co Mateusz nosi na g³owie to w pe³ni pasuje na to datowanie. Szczyt ówczesnej sztuki p³atnerskiej etc. Wiêc ja bym nie dyskutowa³... chyba, ¿e bêdzie to 60% he³mów na Grunwaldzie :P
£ukasz P³aza
Józefie musisz nam trochê zaufaæ bigsmile2.gif . W tym temacie wypowiadaj± siê ludzie walcz±cy od lat i ogl±daj±cy dziesi±tki pojedynków. Je¿eli oni wszyscy przekonuj±, ¿e kopniêcia i ciosy ani nie s± naprawdê gro¼ne, ani nie maj± szans na zdominowanie turnieju to co¶ w tym musi byæ.
Prze¶led¼ sobie proszê jakie¶ turnieje gdzie takie ciosy by³y dozwolone i porównaj ilo¶æ knockoutów czy knockdownów po kopniêciach/ciosach piê¶ci±/rzutach a tych po ciosach broni±. Wyjdzie Ci zapewne 1/9 mo¿e 1/8 na korzy¶æ ciosów broni±. Je¿eli kto¶ ma 120kg miê¶ni i walcz±c z kim¶ 75kg d±¿y do knockoutu to o wiele ³atwiej bêdzie mu zrobiæ to broni± - miecz d³ugi to naprawdê niszcz±ce narzêdzie.

Co do ¼róde³ na gotyckie rêkawice na grunwie - chêtnie bym zobaczy³, to by³a by rewolucja, ale póki nie zobaczê i nie us³yszê sensownej krytyki ¼ród³a to bêdzie mi ciê¿ko uwierzyæ - te rêkawice nawet nie wygl±da³y na przej¶ciówki, konstrukcyjnie by³y za pó¼ne o jakie¶ 50 lat.
Proponowa³ bym tu prost± zasadê weryfikacji - je¿eli co¶ jest nietypowe/nie mie¶ci siê w grupie sprzêtu wpuszczonego na Grunwald to nale¿y wcze¶niej pokazaæ ten sprzêt tutaj wraz ze ¼ród³em, je¿eli uzyska akceptacjê to ok, jak tego nie zrobi to nie wejdzie. To rozwi±¿e wiêkszo¶æ problemów (nadmieniam ¿e kolcze nie s± nietypowe/mieszcz± siê w ramach sprzêtu dopuszczanego do bitwy smile.gif )
Józef
Zastanowiê siê jeszcze.
Chcê us³yszeæ zdanie l¿ejszych uczestników GTMD na temat kopania i uderzeñ piê¶ci± .
Dajmy siê Im wypowiedzieæ .
I wstaw(lub niech kto¶ wstawi) jakie¶ linki do tych rêkawic kolczych.
pozdrawiam smile.gif
Marcin Waszkielis
Prosisz Józefie o dyskusjê na temat regulaminu i ka¿dy jest za kopniêciami, piê¶ciami i przedramionami, ale nie chcesz siê zgodziæ z nikim kto siê wypowiada. Mi tam w sumie wszystko jedno do puki nie bêdziemy grali w kamieñ, no¿yczki, papier. Jedyne na czym mi zale¿y to dopuszczenie bezpiecznych rêkawic. Dla to by by³o ¿enuj±ce musieæ siê wycofywaæ z turnieju z powodu paluszka, a przypominam, ¿e na grunwaldzie s± jeszcze inne turnieje, na które fajnie by³oby zachowaæ pe³n± sprawno¶æ.
Józef
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 12:39 16.03.2012) *
Prosisz Józefie o dyskusjê na temat regulaminu i ka¿dy jest za kopniêciami, piê¶ciami i przedramionami, ale nie chcesz siê zgodziæ z nikim kto siê wypowiada.

Wypowiada siê niewielu - chcia³bym us³yszeæ zdanie wiêkszo¶ci - równie¿ tych l¿ejszych .
I nie na priw. tylko w temacie .
pozdrawiam smile.gif

Edit.
Marcin napisa³ :
Prosisz Józefie o dyskusjê na temat regulaminu i ka¿dy jest za kopniêciami, piê¶ciami i przedramionami, ale nie chcesz siê zgodziæ z nikim kto siê wypowiada.
.....................
Odpowied¼ na priw.
Laser
Jeste¶ organizatorem i do Ciebie nale¿y ostateczna decyzja, Józefie. Tylko... po co pytasz innych o zdanie, którego potem i tak nie uwzglêdniasz?

I zabranianie elementów pancerza (niezale¿nie czy to he³m czy rêkawice czy cokolwiek innego), które maj± potwierdzenie w ¼ród³ach jest jak±¶ paranoj±. Je¶li co¶ siê ³apie w ramy i jest wystarczaj±co wiarygodny dowód to musi byæ zaakceptowane. Nawet jak jest brzydkie i kanciaste.

Zastosowanie piê¶ci czy kopniaka to dobra droga do zrobienia sobie otwarcia. Tylko je¶li z tego nie wyniknie uderzenie mieczem albo obalenie to ca³a akcja na nic. Dlatego logicznym jest, ¿e te akcje bêda stosowane raczej rzadko. Zw³aszcza je¶li wielu do¶wiadczonych szermierzy i sêdziów siê jednog³o¶nie wypowiada (bo jeszcze nikt tego - poza organizatorem - nie kwestionowa³).

PS. Ale burzliwy temat. Zanim napisa³em to ju¿ kilka wiadomo¶ci powsta³o, wiêc czê¶æ spraw siê powtarza.

PS. 2
Ja wa¿ê ok. 85 kg. To jestem z tych l¿ejszych czy ju¿ ciê¿szych?

PS. 3
Niestety ¼ród³o mam w ksi±¿ce, której na razie nie mam pod rêk±. Ale jak tylko j± dorwê to na pewno wrzucê tutaj skan.
Józef
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 13:03 16.03.2012) *
1. Jeste¶ organizatorem i do Ciebie nale¿y ostateczna decyzja, Józefie. Tylko... po co pytasz innych o zdanie, którego potem i tak nie uwzglêdniasz?

2. I zabranianie elementów pancerza (niezale¿nie czy to he³m czy rêkawice czy cokolwiek innego), które maj± potwierdzenie w ¼ród³ach jest jak±¶ paranoj±. Je¶li co¶ siê ³apie w ramy i jest wystarczaj±co wiarygodny dowód to musi byæ zaakceptowane. Nawet jak jest brzydkie i kanciaste.

3. Ja wa¿ê ok. 85 kg. To jestem z tych l¿ejszych czy ju¿ ciê¿szych?

1. Jak nie uwzglêdniam ? przecie¿ zezwolilem i na zadawanie ciosów piê¶ci± i na kopniaki - tylko ograniczam bigsmile2.gif
2. napier¶nik bez naplecznika te¿ ma potwierdzenie w ¼ród³ach , nie znaczy jednak ¿e muszê go zaakceptowaæ.
Nie obra¼ siê ale tak na prawdê to nic nie muszê bigsmile2.gif
3. 85 kg. to i ja wa¿ê i powiem szczerze , ¿e odechcia³o mi siê sparingowaæ z przeciwnikiem wa¿±cym 110 , jak po ostatnim sparingu kula³em przez tydzieñ z powodu przyjêcia kopa na biodro bigsmile2.gif
Nie obra¿aj siê smile.gif
pozdrawiam smile.gif
jarzyn
Ostatnio trochê sporo sêdziuje(w prawdzie 5na5) ale zasada jest podobna. Im prostsze zasady tym lepsze. W my¶l tej regu³y radzi³ bym Ci Józefie zabroniæ kopaæ i uderzaæ piê¶ci±, lub pozwoliæ na nie bez ograniczeñ. Wymy¶lanie takich zawi³o¶ci spowoduje sporo niedomówieñ.

Pozdrawiam
Józef
Wszystko zale¿eæ bêdzie od podej¶cia do problemu przez uczestników.
Nie chcê zabraniaæ.
Zobaczymy , jestem dobrej my¶li , ¿ycie poka¿e czy mia³em racjê .
pozdrawiam smile.gif
Mateusz z Grójca
to z wypowiadaj±cych siê tutaj chyba nikt nie zahacza o kat wagow± 110+ ;)

mo¿e P³azik, ale z tego co siê zorientowa³em to zabiera g³os jako sêdzia;)

nawet ja schud³em do tych 93

sprzêt w którym zamierzam wystêpowaæ:

he³m:
Mateusz z Grójca
sk±d? Flos Duellatorum - w³ochy ?1408
Tak jak pan Borg napisa³, lepszego wypasu w europie pró¿no by³o szukaæ smile.gif
Józef
Dziêki za materia³ - postaram siê jak najszybciej podj±æ decyzjê.
pozdrawiam smile.gif
Edit.
By³bym zapomnia³ - wczoraj przyszed³ sto¿ek od Aleksandrusa - jedna z nagród .
Jeszcze raz dziêkujê w imieniu uczestników smile.gif
Aion
CYTAT

Dok³adnie. Jak tak to ma wygl±daæ to nastêpnym razem nie pytaj - tracisz nasz czas.
Józef
Oprócz Was trzech - czterech , wypowiadaj±cych siê tu w temacie , wypowiada siê dziesiêciu na priw. , telefonicznie.
I Oni s± za z³agodzeniem regu³. I za wiêksz± kontrol± uzbrojenia.
Nie moja wina , ¿e krêpuj± siê wypowiedzieæ oficjalnie.
Tym nie mniej Ich wypowiedzi s± dla mnie równie wa¿ne jak Wasze.
..............
Co do he³mu typu armet - potrzebne s± przynajmniej trzy dobrze ilustrowane i opisane przyk³ady u¿ycia tego he³mu w okresie Grunwaldzkim .
Materia³ ten trzeba bêdzie wys³aæ organizatorom do akceptacji .

pozdrawiam smile.gif
Szymon z Gdañska vel. ¦wiñski Ksi±¿e
Witam

Dawno strasznie nie wchodzi³em do tego tematu i mia³em do przeczytania z 5 stron postów.

Oczywi¶cie zg³aszam siê.

Co do moich uwag. Po pierwsze chcia³bym poruszyæ kwestie wag. Nie wiem czy Józefie zauwa¿y³e¶ ale powiedzmy ok 60% nawet pokuszê siê o stwierdzenie ¿e 75% zawodników to raczej zawodnicy ciê¿cy czyli 85-90 w górê. Z tego co pamiêtam z Grunwaldu 2011. Do tego chcia³em zauwa¿yæ, ¿e wiêkszo¶æ zawodników jest do¶æ krêpej postury. Czyli trenuj± i nie jest to waga t³uszczowa. Ale te¿ s± zawodnicy bardziej kulkowaci którzy te¿ wa¿± ok 90 i w górê. A niekoniecznie jest to masa miê¶niowa.
Jak do tej pory zauwa¿yæ mo¿na wypowiadaj± siê zawodnicy którzy trenuj± i bior± udzia³ w wielu turniejach.

Co do uderzeñ piê¶ciami i kopniêæ. Tutaj nie chcê powtarzaæ co by³o wcze¶niej napisane. Ogólnie zgadzam siê z tym co napisa³ P³azik. I jestem jak najbardziej za kopniêciami i uderzaniem. Tak w skrócie to zazwyczaj nie ma to jakiegokolwiek wiêkszego efekty oprócz wybicia przeciwnika z równowagi. Bo jeszcze nie widzia³em kogokolwiek kto by dosta³ knockout od uderzenia piê¶ci±. Tak samo kopniaki byle nie celowaæ w jaja ;).

Kolejna moja uwaga dotyczy rêkawic. Ja tak¿e jestem zwolennikiem wczesnych p³ytowych lub kolczych rêkawic. Ale z powodu czysto praktycznych. Niejednokrotnie zdarza³o mi siê ¿e w zwarciu albo przy np z³ym bloku, moje czê¶ci klepsydr lata³y. Co osobi¶cie strasznie mnie denerwowa³o. Tarczki co chwile siê rw± i to przerywa walkê. A sam stwierdzi³e¶ w regulaminie ¿e 3 krotne utracenie jakiego¶ elementu powoduje przegranie walki. Pomijam tu ju¿ wspomniane wcze¶niej kwestie bezpieczeñstwa.
Józefie interesuje mnie te¿ czy bêdziesz wpuszcza³ rêkawice typu:
https://picasaweb.google.com/Zbiromir1/Reka...191066343515746
https://picasaweb.google.com/Zbiromir1/Reka...191054190597442
oraz
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=258...4096&type=3

To chyba tyle jak co¶ sobie przypomnê to dopiszê.

PS. Oj Panie Andrzeju Kij mo¿e nie mam tak okaza³ego zestawu jak Pan ale przy mojej wadze 95kg to w starym zestawie zbroi podje¿d¿a³em tak pod 110 :D.

Józef
CYTAT(Szymon (Niuniek) Andrzej Sawicki @ 19:55 19.03.2012) *
1. .. Nie wiem czy Józefie zauwa¿y³e¶ ale powiedzmy ok 60% nawet pokuszê siê o stwierdzenie ¿e 75% zawodników to raczej zawodnicy ciê¿cy czyli 85-90 w górê.

2. ...interesuje mnie te¿ czy bêdziesz wpuszcza³ rêkawice typu:
https://picasaweb.google.com/Zbiromir1/Reka...191066343515746
https://picasaweb.google.com/Zbiromir1/Reka...191054190597442
oraz
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=258...4096&type=3

Witaj.
1. Dlatego chcia³bym by w turnieju uczestniczyli równie¿ tacy , którzy maj± np.70 - 80 kg.
"Z³agodzenie" zasad- ograniczenie kopania i u¿ywania piê¶ci ma dzia³aæ zachêcaj±co .
Mimo tego turniej bêdzie wystarczaj±co brutalny.

2. Nie znam dok³adnego datowania tych rêkawic , ale wydaje mi siê ¿e tak.
Czy kto¶ wie wiêcej ?
Te ostatnie nie powinny mieæ mankietu ze skóry ze zbrojnikami pod spodem ?

pozdrawiam smile.gif

Emil z Gi¿ycka
Jak mamy przedstawiæ kontrargumenty skoro kto¶ wstydzi siê publicznie wypowiedzieæ?
ua
nie lubiê siê wypowiadaæ w tematach które mnie osobi¶cie nie dotycz± ale Józefie jak chcesz przyjmij moje dwie rady:
1. dotyczy sprzêtu i jego datowania

- odwo³ujesz siê do zasady trzech potwierdzeñ a nie rozwijasz tematu ( czytaj rycina, znalezisko i opis ¼ród³owy ) i w sumie bardzo dobrze ale jak widzisz tê¿sze g³owy ( czytaj np. Borg) ni¿ ja i ty potwierdzaj± pewn± tendencjê -regulamin grunwaldu tworzony by³ w oparciu o za³o¿enie ¿e wszelkie niuanse a przede wszystkim "rzeczy" dyskusyjne odrzucamy tylko.......... no w³a¶nie zmiany niejako wymuszaj± ludzie bior±cy udzia³ w tej zabawie czyli trend idzie z do³u. Tak to powinno dzia³aæ ludzie- dowódcy- organizatorzy nie mo¿na pisaæ mówiæ nie bo nie. Ludzie przegl±daj± ryciny szukaj± "nowych" rozwi±zañ konstrukcji i bardzo dobrze z rekonstrukcyjnego punktu widzenia w koñcu jest szansa ¿e nie bêd± wygl±daæ jak XX wieczne umundurowane wojsko czytaj wszyscy w tym samym ( od he³mów po rêkawice ) . Ty jako organizator turnieju bojowego maj±cy kontakt bezpo¶rednio z orgami powiniene¶ zdawaæ sobie sprawê ile od ciebie zale¿y, odrzucanie nowinek ( kiedy dostajesz potwierdzenia i pozytywne opinie ludzi z od³amu Ultra) jest chyba nie na miejscu tutaj?

2. Sprawa walki

Napiszê brutalnie s³uchaj ludzi którzy trenuj± a nie tych którzy przez sztuczki w regulaminie chc± wywalczyæ sobie jakie¶ szanse - tam gdzie rywalizacja jest na wysokim poziomie tam nie ma miejsca na kalkulacjê albo jeste¶ dobry albo dostajesz w czosnek o kulistych kszta³tach P
Mateusz z Grójca
CYTAT(Szymon (Niuniek) Andrzej Sawicki @ 19:55 19.03.2012) *
PS. Oj Panie Andrzeju Kij mo¿e nie mam tak okaza³ego zestawu jak Pan ale przy mojej wadze 95kg to w starym zestawie zbroi podje¿d¿a³em tak pod 110 :D.

Niuniu ale tu chyba chodzi o zawodnika bez blach, bo np do PWR liczy siê cz³owiek, a sprzêtu mo¿na nazak³adaæ nawet tonê.

je¶li by zwa¿yæ mnie w blachach to jasne, mamy 93 + 30(z he³mem przeszywkami rêkawicami)

a teraz potwierdzenia armetto na nasze czasy w zabytkach innych ni¿ Fiore:

armet ze sk³adaka nr s-18 (Churburg) - "sk³adak" bo sprzêt na nim datuje siê od 1370 do oko³o 1410 aczkolwiek istnieje pewna granica b³êdu niemniej jednak na sto procent przed 1420 zaimportowany z w³och do niemiec przez panów z rodziny von Matsch

i sam sk³adak

nastêpny kwiatek - wczesny armet oko³o 1410
zadziwiaj±ce podobieñstwo, hm?

fragment fresku z Palazzo Trinci (wyczyta³em ¿e datowany 1407-1411) pan drugi od do³u

http://www.corbisimages.com/images/VU00492...57-2553c85dbd7c

Józef
CYTAT(ua @ 21:59 19.03.2012) *
1. ..- odwo³ujesz siê do zasady trzech potwierdzeñ a nie rozwijasz tematu ( czytaj rycina, znalezisko i opis ¼ród³owy ) i w sumie bardzo dobrze ale jak widzisz tê¿sze g³owy ( czytaj np. Borg) ni¿ ja i ty potwierdzaj± pewn± tendencjê -regulamin Grunwaldu tworzony by³ w oparciu o za³o¿enie ¿e wszelkie niuanse a przede wszystkim "rzeczy" dyskusyjne odrzucamy tylko.......... no w³a¶nie zmiany niejako wymuszaj± ludzie bior±cy udzia³ w tej zabawie czyli trend idzie z do³u. Tak to powinno dzia³aæ ludzie- dowódcy- organizatorzy nie mo¿na pisaæ mówiæ nie bo nie. Ludzie przegl±daj± ryciny szukaj± "nowych" rozwi±zañ konstrukcji i bardzo dobrze z rekonstrukcyjnego punktu widzenia w koñcu jest szansa ¿e nie bêd± wygl±daæ jak XX wieczne umundurowane wojsko czytaj wszyscy w tym samym ( od he³mów po rêkawice ) . Ty jako organizator turnieju bojowego maj±cy kontakt bezpo¶rednio z orgami powiniene¶ zdawaæ sobie sprawê ile od ciebie zale¿y, odrzucanie nowinek ( kiedy dostajesz potwierdzenia i pozytywne opinie ludzi z od³amu Ultra) jest chyba nie na miejscu tutaj?

2. Sprawa walki

Napiszê brutalnie s³uchaj ludzi którzy trenuj± a nie tych którzy przez sztuczki w regulaminie chc± wywalczyæ sobie jakie¶ szanse - tam gdzie rywalizacja jest na wysokim poziomie tam nie ma miejsca na kalkulacjê albo jeste¶ dobry albo dostajesz w czosnek o kulistych kszta³tach P

Witaj. smile.gif
1. Nie odrzucam nowinek , ma³o tego w³a¶nie próbujê uzyska akceptacjê pewnych - armet Mateusza .
Niedawno siê w³a¶nie w tej sprawie kontaktowa³em z orgami i w³a¶nie po ostatniej rozmowie napisa³em : "Co do he³mu typu armet - potrzebne s± przynajmniej trzy dobrze ilustrowane i opisane przyk³ady u¿ycia tego he³mu w okresie Grunwaldzkim .
Materia³ ten trzeba bêdzie wys³aæ organizatorom do akceptacji "

Pytanie : dlaczego napisa³em ? - "Materia³ ten trzeba bêdzie wys³aæ organizatorom do akceptacji"
Odpowied¼ : bo nie wiem , czy sam bêdê potrafi³ to zrobiæ (technicznie) bigsmile2.gif
"opinie ludzi z od³amu ultra" niestety nie wystarcz±.

2. By nie byæ uznany za stronniczego musze s³uchac wszystkich - równie¿ tych którzy napisali mi np.:
" preferujesz techniki walki daj±ce przewagê ciê¿kim uczestnikom , bo masz syna miê¶niaka który d±¿y do nokautowania l¿ejszych uczestników "

W zesz³orocznym Grunwaldzkim TMiT bra³o udzia³ chyba 60 osób .
Dlaczego 60 ? Bo organizatorzy - ¯muda , w pewnym momencie powiedzieli do¶æ .
Inaczej by³o by 80^ bigsmile2.gif
W MD wychodzi 15 osób . Dlaczego ? - wszyscy dobrze wiemy.

Jako organizator staram siê znale¼æ z³oty ¶rodek (³agodz±c nieco zasady) i mam nadzieje , ¿e dziêki temu w tym roku wyjdzie do turnieju 20 uczestników. bigsmile2.gif
........................
Mateusz - poczekamy jeszcze na materia³ dotycz±cy tych rêkawic ? czy wysy³asz ?
e-mail: k.gorecki@grunwald1410.pl
pozdrawiam smile.gif
Robert Szatecki
Szczerze powiedziawszy nie podoba mi siê sposób dyskusji, gdzie jak wynika z Twoich wypowiedzi wiêkszo¶æ uczestników nie chce siê wypowiadaæ publicznie. W ten sposób do niczego nie dojdziemy bo mo¿esz tak zanegowaæ ka¿d± opiniê do¶wiadczonych zawodników.
Marcin Waszkielis
Z tego co kojarzê to chyba wszyscy walcz±cy ostatnio w turnieju sa na freha i mog± siê wypowiedzieæ publicznie. Je¶li brak im do tego ¶mia³o¶ci to spokojnie mo¿na nie uwzglêdniaæ ich zdania.
MagicWojtek
Ja mam pytanie co do os³on tu³owia ..
waga przybli¿ona do wzorców ¶redniowiecznych,czyli jaka ?
Wierny Piotr
Witam
Generalnie rozmowa polega na wymianie swoich racji smile.gif. Je¶li kto¶ nie pisze publicznie w temacie który go dotyczy to tak jak by nie bra³ udzia³u w rozmowie tylko b±ka³ co¶ pod nosem.

Moim zdaniem przedramiona i ³ydki powinny byæ jak najbardziej punktowane. Nie ma ¿adnego uzasadnienia czemu maj± byæ nie liczone - uderzanie w nie nie jest niebezpieczne. Dodatkowo punktowanie takich miejsc jak przedramiona wy³±czy specjalne zas³anianie siê nimi. Niestety podobnie jest z rêkawicami ale tutaj wchodzi kwestia BHP.
Co do kopania i uderzania piê¶ci± ... przy mieczu d³ugim jest to jeden z elementów techniki walki tym rodzajem broni (zreszt± jak ró¿nego rodzaju d¼wignie i rzuty, które w tej formule turniejowej nie maj± za bardzo racji bytu). Tak jak napisali wy¿ej uczestnicy powinny byæ one dozwolone, bez limitu, a ich u¿ycie nie bêdzie punktowane. Powodowaæ to bêdzie jedynie wykorzystywanie ich do przeprowadzenia akcji. Nikt nie bêdzie ich wykonywa³ sztuka dla sztuki ... bo po co?

Prosta zasada im wiêcej szczegó³owych ustaleñ tym wiêkszy chaos (wiêcej szto bo ka¿dy widzi inaczej - sêdziowie i uczestnicy).

Oczywi¶cie jest to twój turniej i je¿eli Ty ustalisz zasady to uczestnikom zostanie albo je zaakceptowaæ albo nie braæ udzia³u w turnieju. Nie mniej je¶li chcesz wspólnie z uczestnikami ustalaæ zasady to powiniene¶ zaakceptowaæ ich ustalenia. W koñcu to oni bêd± siê praæ po ³abach - chc± wszyscy siê kopaæ i ok³adaæ po ³bach - proszê bardzo.
Turniej miecza rozwija siê dynamicznie - a zasady ewolu³uj± (je¶li zasady nie sprawdz± siê w tym sezonie, nic nie stoi na przeszkodzie by zmieniæ je w przysz³ym sezonie).

Co do historyczno¶ci i datowania sprzêtu ... moim zdaniem wymogi Grunwaldzkie s± z czapy. Spowodowane jest to tym, ¿e ustalenia zosta³y podjête ³adnych parê lat temu i nie s± aktualizowane pomimo wyp³yniêcia nowych rzeczy, jak i wiêkszej dostêpno¶ci do materia³ów.
Pozdrawiam
Mateusz z Grójca
CYTAT(Józef @ 10:09 20.03.2012) *
........................
Mateusz - poczekamy jeszcze na materia³ dotycz±cy tych rêkawic ? czy wysy³asz ?
e-mail: k.gorecki@grunwald1410.pl
pozdrawiam smile.gif

poczekamy. Do lipca pe³no czasu jest jeszcze. Innych rêkawic czy innego he³mu ani nie zamówiê ani nie zrobiê. Najwy¿ej mnie nie pan nie dopu¶cisz. smile.gif

do TMD wychodzi ma³o osób bo to trudna konkurencja i tak siê pouk³ada³o ¿e bardzo ma³o osób to na ogó³ trenuje.
kontuzjogenno¶æ to moim zdaniem kwestia drugorzêdna, bo tak samo mo¿na oberwaæ po ³apie jedynk± jak pó³torakiem i tak samo mo¿na palce mieæ po³amane. Jest to kwestia dobrego uzbrojenia i umiejêtnego parowania ciosów

dodam, ¿e mo¿na siê jeszcze spokojnie wstrzymaæ z ostatecznymi decyzjami w sprawie zagrywek piê¶ci± i nog±. Mo¿na poczekaæ na decyzjê co do punktowania uderzeñ w przedramiê

skoro mamy czekaæ na wypowied¼ nie¶mia³ych panów to poczekajmy - choæby nawet do 1 czerwca.
jak nie odwa¿± siê zabraæ g³osu to chyba oczywiste, ¿e trzeba bêdzie to ogarn±æ w dostêpnym gronie.
£ukasz P³aza
Podobnie jak przedmówcy uwa¿am ¿e zdanie ludzi zbyt nazwijmy to "nie¶mia³ych" devil.gif by siê publicznie wypowiedzieæ - w dodatku w internecie, nie powinno byæ brane pod uwagê.

Co do wyrównywania szans to jedyn± sensown± regu³± s± kategorie wagowe, pytanie tylko czy jest nas a¿ tylu by kategorie mia³y sens. Zreszt± zawsze bêd± nierówno¶ci bo np. kto¶ ma d³ugie rêce i co wtedy? Zabroniæ uderzania na pe³nym zasiêgu?

Co do nowinek sprzêtowych to powinna byæ prosta mo¿liwo¶æ weryfikacji. Moim zdaniem kto¶ kto nie ³apie siê w podstawowy regulamin powinien wys³aæ ci fotê sprzêtu wraz ze ¼ród³ami, jako do organizatora turnieju a z kolei ty przesy³asz to osobie kompetentnej do oceny. Osobê kompetentn± wskazuj± organizatorzy Grunwaldu, a je¿eli tego nie zrobi± wskazujesz j± ty jako organizator a ona weryfikuje sprzêt i podaje uzasadnienie swojej decyzji.
Józef
Witam .
Ju¿ jestem. Co prawda trochê rozkojarzony , ale wystarczy na pewne ustalenia.
Je¶li czego¶ nie wiem lub nie jestem pewien , lubiê zapytaæ siê , poradziæ innych.
Szanujê zdanie innych i wiem , ¿e wielu z Was posiada wiedzê lub do¶wiadczenie w temacie wiêksze ni¿ ja.
I czêsto wykorzystujê Wasze uwagi , propozycje.
Dowodem jest choæby propozycja zezwolenia na ciosy piê¶ci± , zaproponowana przez Mateusza.
Chcia³bym jednak by¶cie respektowali pewne moje decyzje (jako organizatora) i nie starali siê co roku wracaæ do tych samych punktów regulaminu , które zosta³y ju¿ ustalone.
Zawsze bêd± zwolennicy i przeciwnicy..
Je¶li kto¶ bêdzie "dobry" to nie bêdzie nadu¿ywa³ kopania , czy zadawania ciosów piê¶ci± i tym samym nie narazi siê na karê ostrze¿eniem .

S± pewne sprawy które jednak powinni¶my ustaliæ i wyja¶niæ.
Sprawy dotycz±ce nowych modeli he³mów.
Poza tym Wojtek zapyta³ :
CYTAT(MagicWojtek @ 11:07 20.03.2012) *
Ja mam pytanie co do os³on tu³owia ..
waga przybli¿ona do wzorców ¶redniowiecznych,czyli jaka ?

Ten punkt regulaminu jest rzeczywi¶cie ogólnikowy , ale podczas tworzenia regulaminu 3 lata temu ? ustalili¶my , ¿e uzbrojenie ma byæ wykonane z blachy o gr.co najmniej 1mm je¶li bêdzie to blacha hartowana i przynajmniej 1.5mm je¶li bêdzie niehartowana.
Mo¿e trzeba bêdzie co¶ po prostu dopisaæ?

Wojtek - te zdjêcia to wzuæ tu do tematu - ten he³m musz± obejrzeæ ludzie którzy siê znaj± na uzbrojeniu .
Jak ju¿ uzbieramy kilka ¼róde³ to chcia³bym uderzyc do orgów z pro¶b± o akceptacjê .
Ale nie na ostatni± chwilê.
.................
A tu krótki przerywnik dla zastanowienia :
http://www.youtube.com/watch?v=A4Kz7kT7LFo
Edit.
Nie wiem dlaczego , co¶ jednak mi nie wychodzi - zainteresowanych odsy³am do kalendarium 2011 - Turniej o miecz ¶w. Katarzyny w Dzia³dowie - post 42 na 3 stronie - link kop w..
Je¶li kto¶ umie , to bardzo proszê o wstawienie go tu na przestrogê.
pozdrawiam smile.gif
£ukasz P
http://www.youtube.com/watch?v=A4Kz7kT7LFo
(w kodzie drugie "k" jest ma³e smile.gif )

Przy okazji rozumiem, ¿e to ilustracja t³umacz±ca konieczno¶æ noszenia suspensora ?
Józef
CYTAT(£ukasz TeMuGyn Pilski @ 18:43 22.03.2012) *
Przy okazji rozumiem, ¿e to ilustracja t³umacz±ca konieczno¶æ noszenia suspensora ?

Te¿ , ale równie¿ pokazanie , za co bêdzie groziæ natychmiastowa dyskwalifikacja w Grunwaldzkim TMD
Gdyby nie prywatne wiadomo¶ci i rozmowy telefoniczne dotycz±ce regulaminu , pewnie bym nie widzia³ tej akcji.
Dziêki za to "k"
pozdrawiam smile.gif

agresiva56
Kopaj±cy zachowa³ siê jak ¶winia smile.gif bez urazy dla kopniêtego ale dawno siê tak nie u¶mia³em:P
Purvis
U¶mia³em?! Mnie w oczach stanê³y ³zy wspó³czucia...
ua
postulujê za ¶wiñskie zachowanie wykluczyæ t± ¶winiê smile.gif

a tak powa¿nie nie popadajmy w ob³êd nie tak ³atwo trafiæ tam gdzie trafi³ ; a noszenie suspenosra pownino byæ zatwierdzone w regulaminie !
Robert Szatecki
My¶lê ¿e i przez suspensor to kopniêcie by³oby nokautuj±ce:)
£ukasz P³aza
Pewnie tak ale co to zmienia? dunno.gif To jest akcja zabroniona, tak samo albo nawet mniej nieprzyjemna jak trafienie mieczem w dzwonka. To te¿ siê zdarza wcale nie rzadko, czego ja jestem ¿ywym dowodem smile.gif . Józef upar³e¶ siê z tym kopaniem i piê¶ciami, a to zupe³nie bez sensu. Nikt, dos³ownie nikt nie popiera twojego zdania (nie mówiê o "wojownikach" którzy boj± siê wypowiadaæ, bo mój szacunek dla takich jest chmmm...).
Szymon z Gdañska vel. ¦wiñski Ksi±¿e
Wiecie co nie chce mi siê ju¿ czytaæ tego tematu. Do zobaczenia na Grunwaldzie.
MagicWojtek
https://lh3.googleusercontent.com/-8HahZX2Z...599cie-0014.jpg

nie mam tutaj ikonografii wiêc a nie chce mi siê od nowa szukaæicon_wink.gif
bez problemu przechodzi?
Tiberivs Petronivs Thvrinvs
CYTAT
nie mam tutaj ikonografii wiêc a nie chce mi siê od nowa szukaæicon_wink.gif
bez problemu przechodzi?

pomogê- jedna z ikonografii http://www.szkolamaximusa.fora.pl/images/g...2-540448-wm.jpg
Adrian £uczak
CYTAT(Robert Szatecki @ 23:05 22.03.2012) *

Suspensor by³... i pêk³ w 2 czê¶ci bum.gif

MagicWojtek
b³±d.
to co podali¶cie to ikonografia z zamku we W³oszech wiêc nie te rejony icon_wink.gif

Mateusz z Grójca
ci±gle wierzê ¿e to by³ wypadek z tym kopem Niuñka.
Adrian £uczak
CYTAT(MagicWojtek @ 18:47 23.03.2012) *
b³±d.
to co podali¶cie to ikonografia z zamku we W³oszech wiêc nie te rejony icon_wink.gif

Sorry. My bad.
ua
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 19:13 23.03.2012) *
ci±gle wierzê ¿e to by³ wypadek z tym kopem Niuñka.

chyba ka¿dy kto go zna nie podejrzewa umy¶lnego kopania po jajach. Niuniek nie obra¿aj siê za t± ¶winiê
Józef
CYTAT(Adrian £uczak @ 18:28 23.03.2012) *

Minie kilkana¶cie lat , kontuzje siê przypomn± - nikogo to nie bêdzie obchodziæ .
Nie bêdziecie produktywni - zwolni± z pracy.
Na wizytê u specjalisty czekaæ bêdziecie miesi±cami .
No , chyba ¿e bêdzie Was staæ na leczenie prywatne. Lub leczenie za granic±.
Je¶li sami nie my¶licie o konsekwencjach , zrobiê to ja - organizator.
By ograniczyæ tego typu wypadki -
ograniczam kopanie do trzech razy w ci±gu pojedynku.
Problemu z liczeniem nie bêdzie bigsmile2.gif
Sprawa nie podlega dalszej dyskusji.
Proszê o dalsze informacje na temat he³mów.
No i chcia³bym us³yszeæ zdanie Borga na temat tych he³mów smile.gif

pozdrawiam smile.gif
ua
CYTAT(Józef @ 08:11 24.03.2012) *
CYTAT(Adrian £uczak @ 18:28 23.03.2012) *

Minie kilkana¶cie lat , kontuzje siê przypomn± - nikogo to nie bêdzie obchodziæ .
Nie bêdziecie produktywni - zwolni± z pracy.
Na wizytê u specjalisty czekaæ bêdziecie miesi±cami .
No , chyba ¿e bêdzie Was staæ na leczenie prywatne. Lub leczenie za granic±.
Je¶li sami nie my¶licie o konsekwencjach , zrobiê to ja - organizator.
By ograniczyæ tego typu wypadki -
ograniczam kopanie do trzech razy w ci±gu pojedynku.
Problemu z liczeniem nie bêdzie bigsmile2.gif
Sprawa nie podlega dalszej dyskusji.
Proszê o dalsze informacje na temat he³mów.
No i chcia³bym us³yszeæ zdanie Borga na temat tych he³mów smile.gif

pozdrawiam smile.gif

panie Józefie ale w dalszym ci±gu mo¿na wykorzystuj±c limit kopniêæ zakoñczyæ walkê w ten sposób co na filmiku wiêc?
Józef
CYTAT(ua @ 08:15 24.03.2012) *
panie Józefie ale w dalszym ci±gu mo¿na wykorzystuj±c limit kopniêæ zakoñczyæ walkê w ten sposób co na filmiku wiêc?

My¶lisz , ¿e powinienem ca³kowicie zabroniæ kopania?
gdzie¶ u góry napisa³e¶ : albo nie limitowaæ , albo zabroniæ .
Jestem bardzo blisko , by zrobiæ to drugie .
pozdrawiam smile.gif
Borg
O armecie jak pisa³em. Póki bêd± takie powiedzmy dwa trzy na ca³a imprezê to nie ma sprawy. Pojawiaj± siê w I æwierci XV wiec nie walczmy z realiami... w³oskimi, ale jednak. Ze wzglêdu na pochodzenie zaznaczam by nie by³o wysypu smile.gif

Drugi he³mik to czasy Wisby, nie Grunwaldu. No i równie¿ W³ochy. Ale skoro ogó³ uwa¿a, ¿e p³aty to nie problem, to i chyba nie powinno siê robiæ selektywnego wpuszczania patentów.

A i jeszcze o kolczych rêkawicach. Najpó¼niejsze pewne od strony historycznej rekawice kolcze to pocz±tek lat 60tych. Chyba, ¿e kto¶ widzia³ pó¼niejsze (pomijamy kwestie stra¿ników Grobu w he³mach z rogami etc). I znów kwestia patentów "z Wisby".

W lipcu siedzê pewnie ze studentami w terenie. Ale je¶li chcecie, nie ma sprawy, mo¿ecie podes³aæ na maila w±tpliwe elementy to poszukam ¼róde³ i obgadamy co da siê z tym zrobiæsmile.gif

Nawiasem lekko wkurzaj±cy dla mnie jest ten system decyzyjny. Józef organizuje turniej, wiêc albo on, albo osoba, któr± wyznaczy powinna decydowaæ co wpuszczaj±... a nie ¿eby musia³ biegaæ, bo X czy Y ma he³m na bazie orygina³u i ja¶nie organizator musi w swym majestacie zatwierdziæ "tak, to jest historyczne", "nie tutaj Mario Scalini nie ma racji"...
Mateusz z Grójca
hmm ja bym obstawa³ za tym jeszcze, aby ograniczyæ ilo¶æ uderzeñ mieczem w czasie pojedynku.
dla u³atwienia okre¶liæ ilo¶æ uderzeñ praw± i ilo¶æ uderzeñ lew± krawêdzi± miecza.

oczywi¶cie ¿artujê.

ua
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 11:30 24.03.2012) *
hmm ja bym obstawa³ za tym jeszcze, aby ograniczyæ ilo¶æ uderzeñ mieczem w czasie pojedynku.
dla u³atwienia okre¶liæ ilo¶æ uderzeñ praw± i ilo¶æ uderzeñ lew± krawêdzi± miecza.

oczywi¶cie ¿artujê.

raczej w t± stronê panie Józefie
Fionn
Hej, to ja poruszê wspomniany przez Józefa temat tarczy je¼dzieckiej.( Dziêki za wklejenie- niestety by³em ci±gle w trasie od czasu naszej rozmowy, wiêc sam nie da³em wcze¶niej siê wypowiedzieæ).

Nie ukrywam, ¿e je¶li dane mi bêdzie dojechaæ na grunwald na czas to chcia³bym móc sko¿ystaæ z tego jak najbardziej historycznego patentu. Bêdê bardzo wdziêczny za pozytywne rozpatrzenie wniosku.

Pozdrowienia z ch³odnych krain,
Fionn

Józef
CYTAT(ua @ 21:00 24.03.2012) *
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 11:30 24.03.2012) *
oczywi¶cie ¿artujê.

raczej w t± stronê panie Józefie

Ju¿ jestem..
bigsmile2.gif A ja oczywi¶cie znam siê na ¿artach .
(nie mam nic przeciwko , by zwracaæ siê do mnie TY , byle nie TY .. bigsmile2.gif )
........................................
Fionn - co do u¿ycia tarczy je¼dzieckiej -
Sprawê my¶la³em poruszyæ w przysz³ym roku .
Ale jak ju¿ siê zaczê³o..
Kto mo¿e wrzuciæ jakie¶ ilustracje ?
Chcia³bym us³yszeæ zdanie na ten temat przysz³ych uczestników turnieju.

96 dni do wyjazdu ..
pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.