Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: III Grunwaldzki Turniej Bojowy Miecza D³ugiego - Grunwald 2012
> Inne > Kalendarium 2012 > Grunwald 2012
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Józef
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 10:19 03.02.2012) *
nawet ³adna ta spinka

Biorê mocno pod uwagê rady i propozycje Paw³a smile.gif
.........................................

Adres na który nale¿y siê zg³aszaæ (walcz±cy) : g2012tmd@poczta.fm
; w temacie proszê pisaæ: zg³oszenie g2012tmd;

W zg³oszeniu proszê o podanie poni¿szych danych :

Imiê i nazwisko - obowi±zkowo
Nazwa do wywo³ania (pseudonim , tytu³ itp.) - je¶li taki posiada
Herb - je¶li taki posiada - blazonowanie
Nazwa bractwa - obowi±zkowo je¿eli jest cz³onkiem takowego
Miejscowo¶æ - obowi±zkowo
Pesel - obowi±zkowo

...................................

Ponadto informujê , ¿e dowództwo stra¿y turniejowej powierzy³em
Markowi Lehmann ( Mizi ) Bractwo Rycerskie Piesza Dru¿yna Micha³a von Manteuffla
(czyli ode mnie)
Do Jego obowi±zków bêdzie nale¿a³o utrzymanie porz±dku w strefie buforowej podczas turnieju...

pozdrawiam smile.gif
Mizi
CYTAT(Józef @ 12:17 03.02.2012) *
Ponadto informujê , ¿e dowództwo stra¿y turniejowej powierzy³em
Markowi Lehmann ( Mizi ) Bractwo Rycerskie Piesza Dru¿yna Micha³a von Manteuffla
(czyli ode mnie)
Do Jego obowi±zków bêdzie nale¿a³o utrzymanie porz±dku w strefie buforowej podczas turnieju...

pozdrawiam smile.gif

Tak w³a¶nie. Osoby, które chcia³yby zaci±gn±æ siê do stra¿y mog± pisaæ do mnie na priva. Przwewidujê 8-mio - 10-cio osobow± za³ogê. Ubiór by³ ju¿ ustalany, ale mo¿e powtórzê:
- strój wierzchni, lub przeszywka,
- dobrze gdyby by³ he³m - kapalin (niekoniecznie na g³owie),
- mile widziana broñ boczna, lub pa³ka z tempym szpilulcem,
- drzewcówka - najlepiej w³ócznia albo glewia,
- mo¿na opcjonalnie rozwa¿yæ jaki¶ powróz przy pasie albo alkomat ;).
G³ównie chodzi o to, ¿eby¶my wygl±dali w porz±dku jako stra¿nicy, wiec osoby których nie kojarzê ze sprzêtu i ubioru, prosi³bym o wys³±nie zdjêæ.
Nale¿y pamiêtaæ, ¿e bêdziemy przez jakie¶ trzy godziny staæ, mo¿liwe ¿e w pe³nym s³oñcu, tak¿e nie ma co siê stroiæ na zapas. Poza tym prosi³bym o zaopatrzenie siê w buk³aki z wod±.

Ka¿dy z cz³onków stra¿y turniejowej dostanie ¿o³d .
¯o³d ten zadeklarowa³ sprezentowaæ nam Tomasz Bogdanowicz - mincerz z Malborka .

W imieniu stra¿y turniejowej GTMD serdecznie dziêkujê i pozdrawiam smile.gif.
Józef
CYTAT(Józef @ 20:51 28.01.2012) *
Marcin Manikowski "Gas" z Gniewu , zadeklarowa³ wykonanie miecza specjalnie na nagrodê w III GTMD .

Witam.
Macie mo¿e jakie¶ propozycje , jaki to mia³ by byæ miecz ?
pozdrawiam
Igor z Bêdzina

Mo¿e postawiæ na prostotê ale równie¿ u¿yteczno¶æ. Miecz d³ugi z muzeum w Kielcach?
Rafa³ Pr±dzyñski
Bardzo ³adnie i dok³adnie opiosany - jeszcze ¿eby tak polskie muzea masê podawa³y , nawet jak destrukt.
Józef
CYTAT(Igor z Bêdzina @ 09:41 16.02.2012) *
Mo¿e postawiæ na prostotê ale równie¿ u¿yteczno¶æ. Miecz d³ugi z muzeum w Kielcach?

Witaj.
My¶lê , ¿e jest on równie dobrze wybrany jak pozosta³e.
Mam zatem pro¶bê .
Wy¶lij do Gasa - Marcina Manikowskiego to zdjêcie wraz z opisem i informacj± , ¿e decyzja zosta³a ju¿ podjêta.
Jego adres :gaskowal@wp.pl
(ja móg³bym co¶ namieszaæ i zdjêcie mog³o by nie dotrzeæ do adresata bigsmile2.gif )
pozdrawiam smile.gif
Mizi
CYTAT(rafalzgrudnia @ 20:25 28.01.2012) *
To i ja wspomogê turniej, dla Lo¿y Dam brosze (malutki gad¿ecik) i szeroki pas dla walcz±cych.
http://www.freha.pl/index.php?act=attach&a...st&id=24091

Rafa³

Z uwagi na zmianê postu Rafa³a, wrzucam jeszcze raz ¿eby dla wszystkich by³ widoczny.
W imienu uczestników turnieju serdecznie dziêkujemy smile.gif
Józef
Witam.
Darczyñcy III Grunwaldzkiego Turnieju Bojowego Miecza D³ugiego - Grunwald 2012.

W imieniu naszego ¶rodowiska , ludzi zwi±zanych z rekonstrukcj± dóbr materialnych i niematerialnych ¶redniowiecza
pragnê serdecznie podziêkowaæ Panu Janowi Owsiakowi , burmistrzowi miasta ¦widwin
za wsparcie tak wa¿nego wydarzenia , jakim jest Grunwaldzki Turniej Bojowy Miecza D³ugiego

Dziêkujê równie¿ :
Dariuszowi Maciejko "ARMA s.c. D.M. Maciejko" http://miecze.pl
Ryszardowi i W³odzimierzowi Ku¶mierowskim - http://www.dominus.info.pl/bombardy.html
Marcinowi Manikowskiemu "Gas" gaskowal@wp.pl
Mariuszowi O¶ko - "Aleksandrusowi" http://www.namiotyhistoryczne.pl
Bartoszowi £ysko - Wotanowi - www.platnerz-wotan.pl .
Jakubowi Trojanowskiemu - http://www.stolarz.vot.pl
Rafa³owi Grudnikowi - http://www.pracowniaodlewnicza.pl
Paw³owi Ob³ozie - http://www.artefakt.republika.pl
Kajetanowi W³odarskiemu - http://www.kajetan.com.pl/
Micha³owi Sielickiemu - "Trollsky" http://www.freha.pl/index.php?showtopic=21781
Bananowi - http://www.dlarekonstruktorow.pl/
Jaros³awowi Draws - "More Maiorum , mieszczanie grodu Konitz "
Mi¶kowi - "POMERANIA MERCATORES"
Dariuszowi Czerniakowskiemu - "Stanowisko Replika"
Tomaszowi Bogdanowiczowi - Mincerzowi z Malborka
Sylwii Ciesielskiej - "Silviage" http://www.freha.pl/index.php?showtopic=25154

I nisko siê k³aniam smile.gif
Józef
Wstawiam tu , by nie usz³o niczyjej uwadze.
Viator wykona³ rolê herbow± MD za 2011 rok - jest ¶wietna .
(link)
pozdrawiam
Silviage
Witam, zobowi±zujê siê we w³asnym zakresie przygotowaæ upominki dla markietanek w postaci kompletu guzików w ilo¶ci wystarczaj±cej na obszycie sukni, lub inne kombinacje ;)

Pozdrawiam, Sylwia.
Józef
W imieniu naszych markietanek serdecznie dziêkujê Sylwio .
Podczas turnieju wykonuj± kawa³ dobrej roboty i fajnie , ¿e ¿e siê o Nich pamiêta.
Twoje guziki na pewno siê Im spodobaj±.
Serdeczne dziêki smile.gif
pozdrawiam
Józef
Witam.
Panowie uczestnicy - Dzwoni³ do mnie godzinê temu Pawe³ Ob³oza
w sprawie ustalenia ilo¶ci sztuk zapon dla uczestników (którzy wyszli z grup)
Ma teraz czas wiêc chce je zrobiæ .
Zróbcie zg³oszenia , choæby tu , tak na brudno , bym wiedzia³ ile kasy mam na to przygotowaæ ?

pozdrawiam
ps.jestem zmêczony.
Nomen illi Mors
Witam. Ja pewnie bede chcia³ wyj¶c. Micha³ Kozdra¶. zg³oszenie po¼niej:)
Marcin Waszkielis
CYTAT
Zróbcie zg³oszenia , choæby tu , tak na brudno , bym wiedzia³ ile kasy mam na to przygotowaæ ?

zg³aszam siê na brUdno. My¶le, ze wiêcej osób ni¿ przed rokiem nie bêdzie.
Viator
No, to ju¿ mamy zwyciêzcê.

Mog³e¶ trochê siê wstrzymaæ, i kto siê teraz zg³osi jak Ty zapowiedzia³e¶ swój przyjazd? bigsmile2.gif
Józef
CYTAT(Viator @ 15:03 06.03.2012) *
No, to ju¿ mamy zwyciêzcê.

Mog³e¶ trochê siê wstrzymaæ, i kto siê teraz zg³osi jak Ty zapowiedzia³e¶ swój przyjazd? bigsmile2.gif

bigsmile2.gif Zg³osz± siê smile.gif Choæby po to , by byæ w¶ród tych najlepszych smile.gif

A dla wyja¶nienia - chcê szybko wydaæ kasê , by czasem nie obudziæ siê z rêk± w nocniku.
Kto organizuje imprezy , ten wie jak to jest ,
jak nagle siê dowie , ¿e obiecana kasa posz³a jednak na co¶ innego.

Od czego tu zacz±æ :
Z Paw³em Ob³oz± ustali³em ¿e wykona 10 zapon. Znaczy , ¿e je¶li bêdzie jedna grupa wiêcej ni¿ w zesz³ym roku , to starczy .

Darek Maciejko w ostatniej rozmowie powiedzia³ , ¿e ku¼nia ruszy³a i , ¿e zajmie siê g³owniami do mieczy na nagrody .

"Aleksandrus" uszy³ namiot . Za kilka dni prze¶le smile.gif

Poza tym odebra³em dzi¶ na poczcie przesy³kê od Tomka Bogdanowicza - Mincerza z Malborka - zawieraj±c± sakiewki z monetami/¿o³dem dla stra¿y turniejowej.
Wysypa³em te sakiewki na stó³ - wiecie jak to ¶wietnie wygl±da ? smile.gif
W pi±tek przeka¿ê je Miziemu/dowódcy stra¿y . Zrobi zdjêcia i wstawi do tematu.

I to chyba na razie wszystko.
pozdrawiam smile.gif
Mateusz z Grójca
kto siê teraz zg³osi jak Ty zapowiedzia³e¶ swój przyjazd? bigsmile2.gif

JA!
Robert Szatecki
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 18:46 06.03.2012) *
kto siê teraz zg³osi jak Ty zapowiedzia³e¶ swój przyjazd? bigsmile2.gif

JA!

Nie ka¿dy jest tak odwa¿ny jak Pan Andrzej Kij
Józef
Ja mam tylko cich± nadziejê , ¿e w tym roku nie bêdziecie tworzyæ wraz z Radkiem jednej grupy bigsmile2.gif
pozdrawiam smile.gif
Mateusz z Grójca
CYTAT(Robert Szatecki @ 19:09 06.03.2012) *
Nie ka¿dy jest tak odwa¿ny jak Pan Andrzej Kij

[Like it! yes.gif ]
Grzegorz z Torunia
zg³aszam siê
Józef
CYTAT(Grzegorz z Torunia @ 07:41 07.03.2012) *
zg³aszam siê

No to panowie do Ja¶mina smile.gif

Adres na który nale¿y siê zg³aszaæ (walcz±cy) : g2012tmd@poczta.fm
; w temacie proszê pisaæ: zg³oszenie g2012tmd;

W zg³oszeniu proszê o podanie poni¿szych danych :

Imiê i nazwisko - obowi±zkowo
Nazwa do wywo³ania (pseudonim , tytu³ itp.) - je¶li taki posiada
Herb - je¶li taki posiada - blazonowanie
Nazwa bractwa - obowi±zkowo je¿eli jest cz³onkiem takowego
Miejscowo¶æ - obowi±zkowo
Pesel - obowi±zkowo

pozdrawiam smile.gif

Adrian £uczak
Zg³oszenie posz³o. Choæ nie wiem czy akurat 11 bêdê móg³ byæ smile.gif
Józef
Chcê w koñcu zamkn±æ / dopracowaæ regulamin.
Pozosta³y dwie sprawy :

1. - Je¶li podczas pojedynku , uszkodzeniu/awarii ulegnie trzy razy ten sam element uzbrojenia ,
uczestnik turnieju (którego to dotyczy) przegrywa pojedynek przez nokaut techniczny.

T± zasadê uwa¿am za dobr± i chcê dopisaæ do regulaminu.
Tak by³o z Radkiem w zesz³ym roku. Nie by³o to wpisane w regulaminie , ale dzieñ wcze¶niej na spotkaniu z sêdziami tak ustalili¶my.
(Przed turniejem byli¶cie o tym powiadomieni.)
................................................................................
.....
2. w - zezwala siê na :
- jednokrotne uderzenie przeciwnika piê¶ci± nie trzymaj±c± miecza (podczas zwarcia) - niepunktowane
................
w - zabrania siê :
- wielokrotnego zadawania uderzeñ piê¶ci±.
..................
w - punkty ujemne :
- wielokrotne uderzenie przeciwnika piê¶ci± (podczas zwarcia) -2pkt.
czy mo¿e zamiast punktów ujemnych - ostrze¿enie i ¿ó³ta szarfa ?

Przemy¶lcie , czy mog³o by to tak wygl±daæ ?
Czekam na sugestie.

pozdrawiam
Laser
Mo¿na prosiæ o uzasadnienie dlaczego wielokrotnie nie wolno? I co to znaczy wiele? Dwa? Trzy? Piêæ?

Kwestia sprzêtu jest ok.
Józef
Wy¿ej o tym pisali¶my.
Raz mo¿na - dwa , to ju¿ wielokrotnie.
pozdrawiam smile.gif
Edit. Mo¿e to powinno byæ inaczej napisane/sformu³owane ?
Mizi
Helo³,
Poni¿ej zamieszczam zdjêcie mieszków z monetami - ¿o³du dla stra¿y TMD. Monety wysz³y bardzo fajnie. Nie znam siê za bardzo, ale rozpozna³em szel±g i pó³skojec z czasów Winrycha von Kniprode, czyli datowanie na II po³ XIV. My¶lê, ¿e bêdzie to bardzo trafna pami±tka dla ka¿dego ze stra¿ników smile.gif.
W imieniu organizatorów TMD jeszcze raz serdecznie dziêkuje Tomaszowi Bogdanowiczowi - mincerzowi z Malborka, za wykonanie monet dla stra¿y.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
£ukasz P³aza
Jak dla mnie zakaz wielokrotnego ude¿ania piê¶ci± jest bez sensu - wprowadza to tylko chaos do przepisów. Zawodnik w trakcie walki nie mo¿e siê zastanawiaæ nad zbyt wielk± liczb± regu³. Jerzeli ude¿enia piê¶ci± nie s± punktowane to bêd± siê zda¿a³y tylko sporadycznie, w sytuacjach bardzo nietypowych i nie ma ¿adnego ryzyka ¿e walka przerodzi siê w mecz bokserski. Nie jest to w ¿aden sposób kontuzyjne. Podsumowuj±c przepis bez sensu - zezwoliæ na wszelkie uderzenie koñczynami ale ich nie punktowaæ i tyle.
Józef
Poczekamy na dalsze wypowiedzi i wspólnie zdecydujemy.
W sumie , je¶li co¶ nie wyjdzie , to za rok mo¿na to bêdzie poprawiæ /zmieniæ .
pozdrawiam smile.gif

Edit.
Roboczo
.."Sêdzia g³ówny przerywa pojedynek ( krzycz±c - stój ) je¶li zauwa¿y :
- zakazane akcje , gro¼ne dla zdrowia i ¿ycia walcz±cych..."

(- zakazane akcje , lub gro¼ne dla zdrowia i ¿ycia walcz±cych )
Aion
Uderzanie piê¶ci± powinno byæ dozwolone ale nie punktowane - popieram argumenty £ukasza P³azy.

Uderzanie w przedramiona i d³onie jest podstawowym celem w D³ugim Mieczu. Brak umiejêtno¶ci obrony tych¿e wp³ywa na zakaz stosowania tego typu akcji na turniejach. Jak wiadomo zakaz nie rozwija zbytnio umiejêtno¶ci obrony... W sumie to Wasze podwórko i wasze palce.
Alternatyw± mo¿e byæ dopuszczenie tych celów w turniejach piankowych, a z czasem rozszerzenie tego na stal.
Robert Szatecki
Zgadzam siê a Aionem, ¿e brak punktowania przedramion bardzo wypacza turnieje miecza d³ugiego. Co do d³oni to w tej konwencji bez dozwolonych mitynek nie mo¿e byæ o tym mowy - d³onie mamy jedne.
Co do pie¶ci to te¿ siê zgadzam z £ukaszem im mniej skomplikowane zasady tym lepsze.
Józef
Witam.

Wiecie co mnie najbardziej wkurza ?
Jak mam problem z podjêciem jakiej¶ decyzji , proszê o wypowiedzi ,
a w temacie wypowiada siê trzech uczestników .

Jest Was szesnastu (uczestników)
Wiem , ¿e nie wszyscy zagl±daj± na FREFA tak czêsto jak ja bigsmile2.gif
Ale znacie siê nawzajem jak "³yse konie" i macie jakie¶ tam swoje gadu gadu , czy inne formy ³±czno¶ci .
Wiêc powiadamiajcie kolegów o tym , ¿e Józef znowu czego¶ chce bigsmile2.gif
I ¿e czeka na wypowiedzi .
Wy lejecie siê po ³bach.. ryzykuj±c zdrowie , wiêc powinni¶cie wspó³decydowaæ na jakich zasadach bêdziecie to robiæ .
Znacie mnie ju¿ trochê wiêc wiecie , ¿e bojê siê o ka¿dego z Was .
(Radka zdanie znam , choæ ostatnio jest mocno zajêty i widzê siê z nim bardzo rzadko)

Czekam zatem na Wasze ( pozosta³ych ) wypowiedzi.

pozdrawiam smile.gif
Marcin Waszkielis
popieram Roberta
Emil z Gi¿ycka
popieram Marcina
Mateusz z Grójca
popieram Emila.
;)

ostatnio jak rozmawiali¶my o uderzeniach piê¶ci± te¿ próbowa³em przeforsowaæ podej¶cie takie mniej wiêcej jak P³azik wy³o¿y³.

nie mo¿na by³o od razu pozwoliæ na uderzanie piê¶ci± bez przydzielania punktów?

Niech kto¶ wreszcie skonstruuje odpowiednio zasadê dotycz±c± trafieñ w przedramiona, bo nie zdzier¿e
w koñcu wolno biæ przedramiona czy nie?
bo oczywiste ¿e d³oni nie wolno atakowaæ celowo.

no i kwestia mitynek. Mi osobi¶cie zakaz nie wadzi, nie zamierzam u¿ywaæ ¿adnych bu³, ¿adnych kolczych rêkawic ale nie wadzi mi równie¿ jak kto¶ u¿ywa poprawnych historycznie patentów trafiaj±cych w datowanie.
Moje rêkawice s± wystarczaj±co zajebiste - przewidujê ¿e jak mi siê kiedy¶ rozlec± to nastêpne bêd± identyczne jak obecne.
Mateusz z Grójca
po prawdzie z tymi rêkawicami wygl±da mi to troszkê tak, jak gdyby pewnego dnia zarz±dziæ ze nie wolno wiêcej zak³adaæ na g³owê klapvisierów bo jak bêdzie taki he³m ¼le zrobiony to mo¿e komu¶ nos z³amaæ i z tego wzglêdu wolno u¿ywaæ tylko psich pysków bo tam do nosa jest daleko i co z kolei oznacza ¿e najprawdopodobniej trudniej bêdzie go przeciwnikowi z³amaæ.

o co mi chodzi, to nie ¿adne szydzenie ani marudzenie po pró¿nicy, ale chcia³bym zwróciæ uwagê ¿e je¶li kto¶ decyduje siê na u¿ytkowanie starszego typu sprzêtu bo taki mu odpowiada to nie mo¿na mu tego zabroniæ. Ka¿dy rodzaj uzbrojenia ochronnego ma swoje wady, a wybór ka¿dego elementu jest ¶wiadomy i ka¿dy u¿ytkownik powinien wiedzieæ na co siê decyduje wybieraj±c sobie zbrojê.
Józef
Mateusz - skoncentrujmy siê na razie na uderzeniach piê¶ci± i na tym , czy jednak zezwoliæ na wielokrotne ich u¿ycie.
Jak zaczniemy "kopaæ" w ca³ym regulaminie , to powstanie tylko ba³agan w temacie.

Dajmy siê wypowiedzieæ wszystkim na temat uderzeñ piê¶ci± -

Pozdrawiam smile.gif
Edit.
Post nr.130 napisany przez Aiona wys³a³em Floridzie na priw.
Bo podzielam Jego zdanie na ten temat.
Zobaczymy , mo¿e uda siê wprowadziæ to w "piankowym" turnieju dla nieletnich.
Aion
Pamiêtaj ¿e palstikiem z piank± tez mozna z³amaæ palce. Bez rêkawic ochronnych bêdzie grubo.
£ukasz P³aza
W sprawie przedramion zgadzam siê z Aionem - powinny byæ punktowane.
Od razu wyja¶niê pewn± w±tpliwo¶æ któr± mia³ wcze¶niej Wiesiek z O³awy (byæ mo¿e siê nie zrozumieli¶my). W zesz³ym roku powiedzia³em mu ¿e nie punktujê LEKKICH ciosów w przedramiona (tzw. przeze mnie- polowania na pukniêcie) mocne ciosy jak najbardziej punktowa³em. Takie podej¶cie wynika u mnie z konwencji - w tym akurat aspekcie innej ni¿ np. konwencja DESW.
Co do walenia w d³onie to oczywi¶cie musi zostaæ zakaz z racji BHP, natomiast od do¶wiadczenia sêdziów powinno zale¿eæ czy cios zostanie uznany za celowy czy przypadkowy (bo trafienia w d³onie bardzo czêsto s± win± trafianego - który zas³ania siê rêkoje¶ci±).
Co do rêkawic to oczywi¶cie Mateo ma racje. Dodam ¿e specjalnie do broni dwórêcznej zrobi³em sobie kolcze (historyczne przecie¿) nie mam innych rêkawic i na pewno nie wyst±pi³ bym w porzyczonych ( na szczê¶cie nie wystêpuje tylko sêdziuje szczerba.gif )
Józef
CYTAT(£ukasz P³aza @ 11:18 15.03.2012) *
1. W sprawie przedramion zgadzam siê z Aionem - powinny byæ punktowane.
Od razu wyja¶niê pewn± w±tpliwo¶æ któr± mia³ wcze¶niej Wiesiek z O³awy (byæ mo¿e siê nie zrozumieli¶my). W zesz³ym roku powiedzia³em mu ¿e nie punktujê LEKKICH ciosów w przedramiona (tzw. przeze mnie- polowania na pukniêcie) mocne ciosy jak najbardziej punktowa³em. Takie podej¶cie wynika u mnie z konwencji - w tym akurat aspekcie innej ni¿ np. konwencja DESW.

2.Co do walenia w d³onie to oczywi¶cie musi zostaæ zakaz z racji BHP, natomiast od do¶wiadczenia sêdziów powinno zale¿eæ czy cios zostanie uznany za celowy czy przypadkowy (bo trafienia w d³onie bardzo czêsto s± win± trafianego - który zas³ania siê rêkoje¶ci±).
Co do rêkawic to oczywi¶cie Mateo ma racje. Dodam ¿e specjalnie do broni dwórêcznej zrobi³em sobie kolcze (historyczne przecie¿) nie mam innych rêkawic i na pewno nie wyst±pi³ bym w porzyczonych ( na szczê¶cie nie wystêpuje tylko sêdziuje szczerba.gif )

1. £ukasz - obejrza³em ostatnio kilka filmów z halowych mistrzostw Polski w Chojnicach - tam w MD , ramiona by³y punktowane .
Turniej upodobni³ siê ca³kowicie do konwencji Blosfechten - w wiêkszo¶ci walk ograniczano siê do zadawania ciosów w przedramiona .
- ja wiem , ¿e wiêkszo¶æ tych ciosów , to by³y szmaty zadawane z nadgarstka (bez uzbrojenia by³y by gro¼ne) ale i tak bardzo czêsto mo¿na zaobserwowaæ jak zawodnicy dostaj±c po d³oniach poprawiali rêkawice bigsmile2.gif
Teraz pozwolimy na przedramiona , jutro na ³ydki , pojutrze zaczniemy przerywaæ walkê po ka¿dym trafieniu
i wtedy bêdzie to ju¿ ¶mieræ , co prawda brutalnego , ale bardzo widowiskowego turnieju.
A uczestnicy lali siê bêd± po d³oniach i po stopach bigsmile2.gif

2. Co do rêkawic - regulamin dopuszcza dwa rodzaje rêkawic - zbrojnikowe i p³ytowe klepsydry , ale np. gotyckie ju¿ nie wchodz± .
Nie powinni¶my rozszerzaæ datowania.
W zesz³ym roku odrzucili¶my czterech Niemców , bo przyszli z gotyckimi rêkawicami.
Wiesz jak bêdê wygl±da³ je¶li pozwolê teraz na kolcze ?
Zrobiê z siebie idiotê i jeszcze mi kto¶ zarzuci , ¿e ustawiam turniej.
Pamiêtam jak do pierwszego turnieju zg³osi³o siê kilku Rosjan
w zbrojach zrobionych z elementów ta¶moci±gu od rozlewarki bigsmile2.gif
Nie mo¿emy obni¿yæ poziomu.
Za du¿o zainwestowali¶my w ten turniej pracy.

Pozdrawiam smile.gif

MagicWojtek
Ale czy kolcze bêd± obni¿aæ poziom jak s± historyczne i tego datowania co pasuje na grunwald ?
£ukasz P³aza
1. Dla tego mamy do¶wiadczonych sêdziów z tej a nie innej konwencji - ¿eby liczyli tylko mocne ciosy, a nie polowanie z nadgarstka. Ka¿dy turniej i ka¿da ekipa sêdziowska - tak¿e TSF ma swoj± manierê sêdziowania, to naturalne. O ile sk³ad sêdziowski pozostanie taki jak rok temu to nie s±dzê ¿eby¶my mieli problem z liczeniem s³abych trafieñ. Co wiêcej, powa¿ni zawodnicy dobrze wiedz± ¿ê tak w³a¶nie liczymy.

2. Datowaniem obowi±zuj±cym powinno byæ chyba datowanie grunwaldzkie prawda? Gotyckie rêkawice Niemców, i wynalazkowe zbroje Rosjan nie ³api± siê w to datowanie, natomiast kolcze ³api± siê jak najbardziej, nie ma tu problemów z datowaniem.
Zreszt± ¿eby by³o weselej to w ¶wietle najnowszego "odkrycia" frechowego jakim jest szeroko omawiana rze¼ba ¶w Jerzego, powinni¶my te¿ dopu¶ciæ wczesne modele "³y¿ek", bo jak siê okazuje mamy ¼ród³o na ich wystêpowanie dunno.gif
Laser
Na poparcie s³ów kolegi £ukasza dodam, ¿e (co prawda nie na Grunwaldzie, ale na Gniewie) nie mam ¿adnych zarzutów do sêdziowanych przez niego walk, mimo ¿e polowa³em na przedramiona. Widocznie mo¿na uderzaæ w te miejsca z odpowiednim wygarem, by by³y zaliczone.

CYTAT(Józef @ 15:01 15.03.2012) *
1. £ukasz - obejrza³em ostatnio kilka filmów z halowych mistrzostw Polski w Chojnicach - tam w MD , ramiona by³y punktowane .
Turniej upodobni³ siê ca³kowicie do konwencji Blosfechten - w wiêkszo¶ci walk ograniczano siê do zadawania ciosów w przedramiona .
- ja wiem , ¿e wiêkszo¶æ tych ciosów , to by³y szmaty zadawane z nadgarstka (bez uzbrojenia by³y by gro¼ne) ale i tak bardzo czêsto mo¿na zaobserwowaæ jak zawodnicy dostaj±c po d³oniach poprawiali rêkawice bigsmile2.gif
Teraz pozwolimy na przedramiona , jutro na ³ydki , pojutrze zaczniemy przerywaæ walkê po ka¿dym trafieniu
i wtedy bêdzie to ju¿ ¶mieræ , co prawda brutalnego , ale bardzo widowiskowego turnieju.
A uczestnicy lali siê bêd± po d³oniach i po stopach

Proszê nie myliæ ramion z przedramionami. Ramiona chyba w ka¿dym turnieju s± punktowane. Mimo, ¿e ogl±dalem te same filmiki z Chojnic jako¶ nie pomysla³em "cholera, zupe³nie jak SMDF". ¯e konwencja RR nieco sie upodobni do konwencji DESW to naturalna sprawa, bo skoro to "dzia³a" w bez zbroi , to jest do¶æ prawdopodobne, ¿e bêdzie te¿ dzia³aæ w zbroi.

CYTAT(Józef @ 15:01 15.03.2012) *
2. Co do rêkawic - regulamin dopuszcza dwa rodzaje rêkawic - zbrojnikowe i p³ytowe klepsydry , ale np. gotyckie ju¿ nie wchodz± .
Nie powinni¶my rozszerzaæ datowania.
W zesz³ym roku odrzucili¶my czterech Niemców , bo przyszli z gotyckimi rêkawicami.
Wiesz jak bêdê wygl±da³ je¶li pozwolê teraz na kolcze ?
Zrobiê z siebie idiotê i jeszcze mi kto¶ zarzuci , ¿e ustawiam turniej.
Pamiêtam jak do pierwszego turnieju zg³osi³o siê kilku Rosjan
w zbrojach zrobionych z elementów ta¶moci±gu od rozlewarki bigsmile2.gif
Nie mo¿emy obni¿yæ poziomu.
Za du¿o zainwestowali¶my w ten turniej pracy.

Je¿eli potrzebujesz Józefie ¼róde³ na dany okres na inne modele rêkawic to nie bêdzie problemu.
Józef
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 15:35 15.03.2012) *
1. Proszê nie myliæ ramion z przedramionami. Ramiona chyba w ka¿dym turnieju s± punktowane.

2. Je¿eli potrzebujesz Józefie ¼róde³ na dany okres na inne modele rêkawic to nie bêdzie problemu.

1. Rzeczywi¶cie - my¶la³em o przedramionach a napisa³em ramiona.
2. Na ostatnim Grunwaldzie uczestnicy z Niemiec przyszli z gotyckimi rêkawicami i mimo tego , ¿e powo³ywali siê na ¼ród³a i tak zostali odrzuceni.
Nie bêdê robi³ ¿adnych wyj±tków.
.............................................................
Co do przedramion - decyzja zosta³a prze ze mnie podjêta kilka stron temu.
.............................................................
Co do uderzenia piê¶ci± :
- na razie ograniczymy do jednego ciosu podczas jednej akcji (akcji mo¿e byæ wiêcej)
- sprawdzi siê w praktyce , to mo¿e pozwolimy na wiêcej .
Wielokrotne zadawanie ciosów piê¶ci± w ci±gu jednej akcji bêdzie karane ¿ó³t± szarf± tj. ostrze¿eniem .
..............................................................
Kopanie równie¿ musimy ograniczyæ .
nadmierne/zbyt czêste kopanie przeciwnika w ci±gu jednego pojedynku bêdzie karane ¿ó³t± szarf± tj. ostrze¿eniem

Rozdawaæ ostrze¿enia bêdzie jak wiecie - sêdzia g³ówny bigsmile2.gif

Dlaczego podj±³em tak± decyzjê ?
Przejrza³em jeszcze raz filmy z walk z zesz³orocznego turnieju.
Zauwa¿y³em , ¿e mimo tego , ¿e kopanie jest nie punktowane , by³o bardzo czêste w u¿yciu .
Zdarza³o siê , ¿e w niektórych pojedynkach du¿o wiêcej by³o kopniaków ni¿ ciosów zadanych mieczem.
Teraz do³o¿ymy zadawanie ciosów piê¶ci± i mo¿e siê zdarzyæ , ¿e w pojedynku kto¶ kogo¶ trzyna¶cie razy kopnie , piêæ razy uderzy piê¶ci± a na koniec raz poprawi mieczem bigsmile2.gif
Dla tego wiêc te ograniczenia.
pozdrawiam smile.gif
Edit.
W turnieju bior± udzia³ uczestnicy wa¿±cy po 120kg. ale te¿ i tacy , którzy wa¿± poni¿ej 80 kg.
Jako organizator muszê równie¿ i to braæ pod uwagê.
Mateusz z Grójca
to dziwne ¿e skoro mieli wiarygodne odpowiednio datowane ¼ród³a to i tak nie weszli.
celowe zawê¿anie asortymentu uzbrojenia nie jest podnoszeniem poziomu, nie wydaje siê byæ.

Ja od razu mówiê - zamierzam przyj¶æ na turniej w Armecie. Nie mam innego he³mu ju¿ teraz, posiadany przeze mnie egzemplarz mie¶ci siê w grunwaldzkim datowaniu.
Wizualnie nie pasuje do armii klapek od matery, tak jak kolcze rêkawice nie zgrywaj± siê z klepsydrami, dlatego ostrzegam bo mo¿e oka¿e siê ¿e mimo potwierdzenia nie bêdê móg³ wyj¶æ.
Emil z Gi¿ycka
Jak kopnê kogo¶ 15 razy, uderzê piê¶ci± 12 i raz trafiê mieczem, a zostanê trafiony 2 razy, to przegram. S³abo siê kalkuluje.
Mam wra¿enie, ¿e ka¿da poparta solidnymi argumentami decyzja prowadzi do stwierdzenia, ¿e bêdzie tak bo tak, albo nie bo nie.
Aion
CYTAT(Emil z Gi¿ycka @ 23:01 15.03.2012) *
Jak kopnê kogo¶ 15 razy, uderzê piê¶ci± 12 i raz trafiê mieczem, a zostanê trafiony 2 razy, to przegram. S³abo siê kalkuluje.
Mam wra¿enie, ¿e ka¿da poparta solidnymi argumentami decyzja prowadzi do stwierdzenia, ¿e bêdzie tak bo tak, albo nie bo nie.

Dok³adnie Emil. Tworzenie jaki¶ zasad ¿e raz mo¿na a dwa ju¿ nie to absurd. Najpierw Józef p³aczesz ¿e zmiast brutalnego turnieju masz polowanie na ³apki a w nastepnym po¶cie tworzysz regulaminowego potwora.

Co do ³apek to najpierw Józef naucz siê broniæ r±k i d³oni a potem oceniaj turnieje gdzie jest to dozwolone - nie odwrotnie.
Józef
CYTAT(Emil z Gi¿ycka @ 23:01 15.03.2012) *
1. Jak kopnê kogo¶ 15 razy, uderzê piê¶ci± 12 ..
2. Mam wra¿enie, ¿e ka¿da poparta solidnymi argumentami decyzja prowadzi do stwierdzenia, ¿e bêdzie tak bo tak, albo nie bo nie.

1. Emil , s± tacy uczestnicy , którzy po zadaniu takiej ilo¶ci kopniaków i pi±ch l¿ejszemu przeciwnikowi nie bêd± musieli u¿ywaæ miecza wcale bigsmile2.gif
Bo przeciwnik siê po prostu z³o¿y.
(nie chodzi mi tu o ró¿nicê wagi masy t³uszczowej)

2. Widzê ¿e zd±¿y³e¶ mnie ju¿ poznaæ bigsmile2.gif

...................................
Mateusz - wrzuæ jakie¶ zdjêcie tego armeta , i mo¿e kilka informacji .
.................................
Poza tym kilka tygodni temu dosta³em na priw. miêdzy innymi :

"..Druga kwestia która czêsto jest pomijana we wszelkich regulaminach walki mieczem d³ugim - czy dopuszczane jest u¿ywanie tarczy je¼dzieckiej mocowanej do ramienia( czêsto widywanej na ikonografii przedstawiaj±cej rycerzy z interesuj±cej nas epoki)?.."

My¶lê , ¿e mo¿e nie w tym roku , ale ju¿ w przysz³ym trzeba siê bêdzie nad tym zastanowiæ.

...........................................
Aion - nie chodzi mi o wywo³ywanie k³ótni i nie chcê by¶ to tak odebra³ , ale uwierz mi -
Tak jak mi brakuje wiedzy i do¶wiadczenia w konwencji reprezentowanej przez Ciebie
- tak Tobie brak do¶wiadczenia i wiedzy o walce , gdzie mo¿na mieæ np. zgaszone ¶wiat³o od dobrze zadanego ciosu.
(nie wszyscy o tym wiedz± , ale Maciek w zesz³ym roku musia³ kilka razy przerywaæ walki w³a¶nie z tego powodu)
Daj proszê zatem spokój smile.gif

pozdrawiam smile.gif
£ukasz P³aza
Józefie to jest twój turniej - je¿eli siê uprzesz to mo¿esz nakazaæ walcz±cym by chodzili na rêkach dunno.gif bêdzie to co prawda kompletnie bez sensu, ale to te¿ jaka¶ konwencja bum.gif
Widzia³e¶ na turniejach sporo kopniêæ, bo w pewnej sytuacji kopniêcie jest skuteczn± akcj± szermiercz±, prowadz±c± do trafienia mieczem. Gdyby by³o inaczej to nikt by tego nie u¿ywa³ i nikt by siê o to nie wyk³uca³. Inna sprawa to kopanie celem knockoutu - takie akcje widywa³em naprawde sporadycznie i ich wp³yw na walkê wydaje mi siê przyzerowy.
Natomiast ciosy pie¶ciami, kolanami, ³okciami czy g³ow± to inna sprawa. W punktowanej walce na miecze generalnie nie maj± racji bytu, chyba ¿e w jakim¶ naprawdê nietypowym momencie. Za ich dopuszczeniem jestem tylko dla tego ¿e nie s± niebezpieczne a zastosowane te 2/3 razy na turniej, dodadz± mu kolorytu. Poza tym nie maj± najmniejszego znaczenia dunno.gif Wybacz Józefie ale je¿eli twierdzisz ¿e przy tej konwencji walka mo¿e siê zamieniæ w bez³adny kickboxing, to ja siê pytam gdzie ty takie walki ogl±dasz shocked.gif , bo ja ich w zasadzie nie zauwa¿am.

Co do sprzêtu i datowania - gdyby Niemcy mieli ¼ród³a na swoje rêkawice w datowaniu grunwaldzkim to powinni byc wpuszczeni. Sêk w tym ¿e ja by³em przy tym jak ich odsy³a³e¶ do obozu i wiem ¿e mieli oni jedynie potwierdzenia, ¿e takie rêkawice istnia³y, bez podania ram czasowych, a tak siê sk³ada ¿e ten typ jest uznawany za sporo pó¼niejszy i dla tego nie weszli. Rêkawice kolcze pasuj± do zbrojników i klapwizerów jak ula³, nie ma tu dysonansów.

Pamiêtaj Józefie ¿e twój turniej dorobi³ siê pewnej s³awy i jest dla wielu turniejem wzorcowym (niejako rozpocz±³ "odrodzenie" rycerskich turniejów d³ugiego miecza) nie psuj proszê swojej w³asnej a i innych pracy, bezsensownymi i kompletnie oderwanymi od ¿ycia regu³ami.

Pozdrawiam
Józef
CYTAT(£ukasz P³aza @ 08:43 16.03.2012) *
1. .. Inna sprawa to kopanie celem knockoutu - takie akcje widywa³em naprawdê sporadycznie i ich wp³yw na walkê wydaje mi siê przyzerowy.

2. ..Wybacz Józefie ale je¿eli twierdzisz ¿e przy tej konwencji walka mo¿e siê zamieniæ w bez³adny kickboxing, to ja siê pytam gdzie ty takie walki ogl±dasz shocked.gif , bo ja ich w zasadzie nie zauwa¿am..

3. ..Co do sprzêtu i datowania - gdyby Niemcy mieli ¼ród³a na swoje rêkawice w datowaniu grunwaldzkim to powinni byæ wpuszczeni. Sêk w tym ¿e ja by³em przy tym jak ich odsy³a³e¶ do obozu i wiem ¿e mieli oni jedynie potwierdzenia, ¿e takie rêkawice istnia³y, bez podania ram czasowych, a tak siê sk³ada ¿e ten typ jest uznawany za sporo pó¼niejszy i dla tego nie weszli. Rêkawice kolcze pasuj± do zbrojników i klapwizerów jak ula³, nie ma tu dysonansów...

1. Ja odnios³em trochê inne wra¿enie smile.gif .
Nie mo¿emy tego lekcewa¿yæ. Dlatego musimy siê zastanowiæ , jak temu przeciwdzia³aæ .

2. No w³a¶nie nie chcê takich walk ogl±daæ , dlatego zdecydowa³em siê na ostro¿ne wprowadzenie u¿ycia pie¶ci z lekkim ograniczeniem.

3.Co do rêkawic przyniesionych przez Niemców powo³ywali siê na jakie¶ nagrobki (z po³udniowych Niemiec , czy W³och datowanych na 1410-1420 mówi±c ¿e tam cywilizacja dotar³a kilkadziesi±t lat wcze¶niej bigsmile2.gif ) nie rozwijajmy tematu cywilizacji bigsmile2.gif

Dziêki uprzejmo¶ci Borga dosta³em takiego linka dotycz±cego armetu -
http://www.swordsaxe.com/medieval-crusader...met-helmet.aspx
Angielskiego nie znam , bronioznawc± nie jestem , ale wydaje mi siê , ¿e jak na 1380-1420 to ten he³m jest zbyt pó¼ny ?
Co Wy na to ?

pozdrawiam smile.gif
edit. co¶ ten przeniesiony przeze mnie link nie chce siê wy¶wietliæ ?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.