Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pawê¿e
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
S³odziutki
CYTAT(robert w. Wielki @ 16:31 18.07.2010) *
A mo¿e jeszcze inaczej, srebrzona to znaczy pomalowana? dunno.gif

Zagwozdka. Moim zdaniem, skoro autor spisów nie pisa³ "bia³a" albo np. "czista", to nie mo¿emy gruntu albo farby w innym kolorze nazywaæ srebrzeniem. Mo¿e chodzi o to, ¿e niektóre detale by³y namalowane srebrzyst± farb±? Albo pokryte p³atkami cyny?
robert w. Wielki
Po tym jak napisa³em posta, jeszcze raz zajrza³em do tego spisu, i co mnie do¶æ zaskoczy³o przy ka¿dej z kilkudziesiêciu (naprawdê wielu ) pawê¿y by³a taka informacja: ,,sreb¿ona,,...
Dlatego pozwoli³em sobie, na do¶æ , wszak¿e, ¶mia³e interpretacje dunno.gif
POzdr
Blackclav
Witam

Chcia³em siê zapytaæ czy znacie mo¿e jakie¶ strony producentów którzy zajmuj± siê produkcj± formatek tarcz drewnianych,pawê¿y, do wykoñczenia samodzielnie. kiedy¶ zamawia³em kilka surowych formatek pawê¿y na stronie Lira ( lir.prv.pl ) ale ten adres ju¿ nie dzia³a i siê zastanawiam czy ta osoba zmieni³a adres strony czy ju¿ zawiesi³a swoja dzia³alno¶æ.

z góry dziêkujê za pomoc

Pozdrawiam
Boleslavius
www.calceator.pl - tarcze z klepek lipowych - mam pawê¿ od tego rzemie¶lnika i polecam, choæ terminy realizacji zamówieñ generalnie do¶æ d³ugie
Blackclav
Dziêki

a nie wiesz czy ten rzemie¶lnik robi te¿ pawê¿e jak pode¶le siê mu jakie¶ zdjêcie, rysunek lub rycinê ? czy najlepiej wys³aæ mu zapytanie w mailu
Viator
Ja z Dominikiem Much± nick Lir/Lear kontaktowa³em siê zawsze na adres mailbox:
lear@poczta.onet.pl

Pozdrawiam,

A./V.
Blackclav
Oki dziêki Viator, wy¶lê maila i zapytam siê o to co mnie interesuje smile.gif
vroobell
Dla chc±cych i umiej±cych d³ubaæ w drewnie krótki Making of...:
http://picasaweb.google.com/rafal.vroobell/Pawez#
Razoslaw
£adne.
Rzecz wygl±da na pieruñsko grub±. Ile ta przyjemno¶æ wa¿y?
vroobell
A nie pamiêtam (sprzedana), chyba co¶ ko³o 5kg.
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
Do¶æ starannie przebi³em siê przez ca³y temat pawê¿y i ju¿ dawno takiego kot³a w g³owie nie mia³em. ¦mietnik jak nic.

Pytanie moje dotyczy kwestii konstrukcyjnej. O ile ju¿ wywnioskowaæ mo¿na:
- materia³ to drewno lipowe
- kwestia imacza w Y i paska do przewieszenia te¿ ju¿ zosta³a wyja¶niona

teraz pytanie w kwestii pokrycia( do ca³kowitej rekonstrukcji) skóra czy len?? ma kto¶ informacje jak to wygl±da na znanych i dostêpnych nam pawê¿ach??
Borg
len od lica, skóra od nosiciela
lub chyba rzadziej len z obu stron

jeszcze jedna pawê¿ jak pamiêtam by³a z obu stron skór±, a od lica na skórze jeszcze warstwa lnu.
robert w. Wielki
A z kolei pawê¿ " wroc³awska" z MWP, ta czarna, jest obustronnie pokryta skór±. Pozdr.
Edycja:
A tego, nie wiedzia³em, Borg smile.gif
Borg
W³a¶nie ta ma jeszcze dodatkowo na skórze warstwê p³ótna.
Viator
CYTAT(Borg @ 18:19 25.02.2011) *
W³a¶nie ta ma jeszcze dodatkowo na skórze warstwê p³ótna.

A to ciekawe rozwi±zanie - prawdopodobnie ¿eby malatura siê lepiej trzyma³a.
Czy na pewno p³ótno pochodzi z tego samego okresu co ca³a reszta, czy to pó¼niejsza doróbka, mo¿e wiecie?
Biolog
Czy kto¶ posiada ikonografiê lub zdjêcie pawê¿y z wizerunkiem ¶w. Jerzego datowan± na 1400-1420 rok?
Borg
Nie i nie znajdziesz raczej. Ju¿ by³o o tym. Skomplikowane malunki, zw³aszcza figuralne pojawiaj± siê po wojnach husyckich, a pewnie po po³owie wieku.
Wcze¶niej powstaæ mia³a zaginiona tarcza z Wroc³awia z dat± 1390. Problem z tym, ¿e ostatni raz widziano j± w 1734 roku, no i umieszczanie dat na tarczach jest nietypowym rozwi±zaniem. Na niej mia³a byæ podobizna NMP.
Czubek
Witajcie.
Przebi³em siê przez temat, tak jak pisa³ Chrystian - mo¿na mieæ nie¼le namieszane.

Nie jestem pewien tylko jednej rzeczy odno¶nie pokrycia - z tego co rozumiem pawê¿e kryto skór± z obu stron. Czy potem nak³adano jeszcze na zewnetrzn± czê¶æ warstwê lnu? Viator sugerowa³, ¿e mog³o to u³atwiaæ malowanie. Gesso z kolei trzyma siê dobrze i na tym, i na tym. Jak jest w znaleziskach? Bo niestety oko mam niewprawne i za czosnka nie jestem w stanie siê tego ze zdjêæ dopatrzeæ.

I tak jeszcze, skoro ju¿ pytam i mieszam - jak jest z tymi "pawê¿kami jazdy" na okres 1360-1420 (najbardziej to mnie interesuje 1380-90 w zasadzie). Nieraz widzi siê rymcerzy pieszych z tak± tarcz± - na ile to jest koszer? Od pewnego czasu chorujê na tak± pawê¿kê, bo moim zdaniem jest niesamowicie wygodna, ale je¶li jest to bubel, wyleczcie mnie od razu ;)
Borg
Orygina³y pawê¿y zwykle maj± skórê od ¶rodka, od zewn±trz skórê lub len. Jeden tylko orygina³ znam, który ma skórê od ¶rodka i skórê i len od zewn±trz.

Pawê¿ka w tak wczesnym okresie dopiero siê pojawia. Ikonografia XIV wieczna to g³ównie jakie¶ Litwy, Mazowsza, Prusy. Podobnie ¼ród³a pisane. Na ¦l±sku ikonografia to dopiero lata 20te.
Ale dla "Podolczyka" powinno byæ spoko. Dobrym ¼ród³em mog± byæ malowid³a z Lublina. £adne, ma³e pawê¿ki, bez herbów z oko³o 1415.
robert w. Wielki
Krzy¿acy, ju¿ w II po³. XIV wieku u¿ywali pawê¿ek. widzia³êm 1 na nagrobu komtura, reprodukcja w Grunwald 1410, Nadolskiego. ma ok. 80, cm, na dole jest lekko podciêta, na grani,, góra jest typowo wyprofikowana, jak wiêkszo¶ci pawê¿y obecnie u¿ywanych, w taka falê. Nagrobek z 1380 ;)
wolff
Hell-o!

Otó¿ tak siê sk³ada, ¿e mia³em szczê¶cie zobaczyæ trochê takich klamotów naw³asnoocznie a nawet pomacaæ. Miêdzy innymi w Muzeum ¦redniowiecza w paryskim klasztorze Cluny, Pa³acu Inwalidów, Zbrojowni Miejskiej w Gent (po naszemu Gandawa), w obkurwia³ym Malborku i kilku innych miejscach. Szczególnie ciekawe by³y te w Cluny, bo by³o ich tam sporo, od prze³omu XIV i XV do ok 1460- porz±dne, ultra¶ne drzwi od kibla. Wnioski z moich obserwacji: przede wszystkim Panowie, wszyscy macie racjê je¿eli chodzi o pokrycie. By³y i kryte tkanin± i skór± i jednym i drugim i jedno i dwustronnie. Wiêc wydaje mi siê, ¿e w reko w tej materii mo¿na sobie pozwoliæ na du¿± dowolno¶æ. Jednak¿e zawa¿y³em pewn± ciekawostkê, która tutaj chyba ju¿ by³a dyskutowana: otó¿ wszystkie kryte tkanin± a i niektóre skór± pomiêdzy dech± a pokryciem od strony "zewnêtrznej" mia³y warstwê jakby lu¼no splecionej krzy¿ykowo warstwy amortyzuj±cej wykonanej z cienkiego sznura (w jednym przypadku) w pozosta³ych ¶ciêgien i ¿y³ bydlêcych. Niektóre mia³y te¿ "mroczne" wzmocnienia górnego (wy³±cznie) rantu w postaci tkaniny, której faktur± i grubo¶ci± przypomina³a wspó³czesne meblowe basy parciane. Oczywi¶cie umieszczone równie¿ miêdzy dech± a pokryciem.
Wszystkie bez wyj±tku pojedynczy imacz w kszta³cie "Y", pasy po przek±tnej (lub ¶lady po ich mocowaniu), czyli "trakcyjnie", oraz co niektóre nawet spor± ilo¶æ pasków/klamerek/rzemieni albo te¿ ¶ladów po mocowaniu takowych, których przeznaczenia ani siê nie by³em w stanie domy¶leæ, ani przemi³y i naprawdê kompetentny kustosz nie by³ w stanie wyja¶niæ. Te z dodatkowymi pierdo³ami to by³y prawdopodobnie strzelcze, wiêc mo¿e tu szukaæ wyja¶nienia? Mo¿e ¶lady po przeróbkach? Czort wie...
Z praktyki: podk³ad malarski jednak zawsze siê trzyma lepiej tkaniny ni¿ skóry.
Adek Kronikarz
Ja mam tak± zagwostkê: w spisie stanu posiadania elbl±skiej zbrojowni ratuszowej z 1413 roku wymienionych jest 68 sztuk "setzeschilde uff dy mure" - co to za typ tarczy? Czy¿by dos³ownie "pawê¿ do osadzania na murach"? Jak takie co¶ mog³o wygl±daæ? S± jakie¶ zachowane egzemplarze tarcz tego typu?
Borg
Setzschild zwykle jest interpretowane jako te wielkie tarasy, pawê¿e oko³o 3m wysokie nawet:
https://picasaweb.google.com/gloriazkrakowa...832780022874770
Ta ma jakie¶ 220 cm jak pamiêtam.
W musée de l'Armée jak pamiêtam jest te¿ taka wielka z okienkiem. Chyba o co¶ takiego chodzi.
Adek Kronikarz
Dziêki Borg smile.gif
Poszukujê wzoru pawê¿y piechoty z I po³. XVw (najlepiej 1400-1410) na zastosowanie wojsk miejskich (teren Prus Zakonnych, a konkretnie miasto Elbl±g). Znalaz³em ciekawy wzór, ale nie wiem czy datowania nie "zani¿ono", poza tym jest to Szwajcaria, czyli od Prus Zakonnych daleko:

http://www.tforum.info/forum/gallery_uploa...27_89_45804.jpg

Swoj± drog± ciekawi mnie zastosowanie tych wciêæ na szczycie pawê¿y; czy¿by s³u¿y³y jako podpórka pod drzewiec podczas formowania szyku przeciw konnicy? A mo¿e jako punkt podparcia kuszy? Zwiêkszenie pola widzenia bez wychylania siê zza pawê¿y? Ciekawe...
robert w. Wielki
W³a¶ciwie wszystkie opcje s± prawdpodobne, z zastrze¿eniem ze pawê¿nicy nie u¿ywali sami drzewcówek, ale w szyku, owszem mog³y te wyciêcia temu s³u¿yæ/ mo¿e równie¿ chodziæ bardziej o wzgl±d estetyczny; tak czy inaczej jest zachowanych zaledwie kilka w ten sposób zakoñczonych pawê¿y, wiêc raczej nie jest to jaki¶ genialny patent. I,na ile pamiêtam, s± datowane, na 1 po³ówkê, ok 1440.
Nikodem
Pe³no jest zdjêæ pawê¿y od przodu, kilka od boku. Móg³by kto¶ umie¶ciæ jakie¶ fotografie pawê¿y 'w przekroju'? Interesuj± mnie pawê¿e z grani± datowane na II po³owê XV wieku, w któr± móg³ byæ wyposa¿ony strzelec.

A drugie pytanie - co z szelkami do noszenia tarczy? Chodzi mi o przenoszenie w czasie przemarszu, b±d¼ jako strzelec, w czasie strzelania. Czy s± za tym jakie¶ historyczne przes³anki?

Pozdrawiam.
robert w. Wielki
Strzelcy u¿ywali, jak ju¿, to pawê¿ek (popisy rot), jako uzupe³nienie dla broni bocznej/ pawê¿nicy , z du¿ymi tarczami, stanowili, dla nich ochronê.
Z szelkami siê nie spotka³em, choæ niektóre pawê¿e, maja du¿o przyczepów do imaczy, pasów no¶nych-tyle ¿e s± zdekompletowane, i trudno je jednoznacznie zrekonstruowaæ.
vroobell
CYTAT(Nikodem @ 11:28 21.06.2011) *
Pe³no jest zdjêæ pawê¿y od przodu, kilka od boku. Móg³by kto¶ umie¶ciæ jakie¶ fotografie pawê¿y 'w przekroju'? Interesuj± mnie pawê¿e z grani± datowane na II po³owê XV wieku, w któr± móg³ byæ wyposa¿ony strzelec.

Proszê bardzo, pawê¿e z MWP w Warszawie:
https://picasaweb.google.com/rafal.vroobell...gCOWQyOGF2oHkdA
Nikodem
CYTAT(robert w. Wielki @ 15:30 21.06.2011) *
Strzelcy u¿ywali, jak ju¿, to pawê¿ek (popisy rot), jako uzupe³nienie dla broni bocznej/ pawê¿nicy , z du¿ymi tarczami, stanowili, dla nich ochronê.
Z szelkami siê nie spotka³em, choæ niektóre pawê¿e, maja du¿o przyczepów do imaczy, pasów no¶nych-tyle ¿e s± zdekompletowane, i trudno je jednoznacznie zrekonstruowaæ.

Pawê¿, pawê¿ka... gubiê siê w terminologii, mimo przeczytania ca³ego w±tku. Chodzi mi o co¶ co jako strzelec przez 90% czasu bêdê mia³ na plecach, tylko po to aby u¿yæ to razem z kordem w chwili zagro¿enia.

Vroobel - dziêkujê smile.gif

Druga sprawa - kto wykonuje aktualnie sklejkowe formatki takich tarcz? bo przewija siê sporo linków tutaj, z czego czê¶æ nie aktualna mocno...
robert w. Wielki
No taka w³a¶nie ma³± pawê¿, funkcjonuje pod nazw± pawê¿ki.
Ja kojarzê , z producentów: http://www.lir.webd.pl/
Nikodem
Ma³a to znaczy, w sumie, o jakich wymiarach?
robert w. Wielki
40-70 cm wysoko¶ci, 30-50 cm szeroko¶ci smile.gif najmniejsze s± nieco wiêksze ni¿ puklerze; bywaj± te¿ takie, wielko¶ci tarcz kopijniczych.
Laser
Pawê¿ki pruskie czy litweskie (zale¿y jakie nazewnictwo przyjmiemy) to konna wersja pawê¿y. Tak jak pisa³ Robert, by³ wielko¶ci tarczy kopiejniczych. Chêtnie u¿ywane by³y na terenach wschodnich (Prusy, ¯mud¼) i przez rycerstwo zakonne w koñcówce XIV i XV wieku.
U¿ywane by³y równie¿ do walk pieszych.
Nikodem
Na jednym z obrazków widaæ kusznika z paw꿱 na plecach, jak datowana jest ta miniatura? Wygl±da znajomo, jednak wolê siê upewniæ ;). My¶lê ¿e podobn± tarczê mo¿e mieæ na plecach tak¿e strzelec czarnoprochowy, prawda?
Wojtek zwany Rudym
A na koniec XIV wieku dla lekkiego piechura by siê nadawa³o?
Hako
CYTAT
Na jednym z obrazków widaæ kusznika z paw꿱 na plecach, jak datowana jest ta miniatura? Wygl±da znajomo, jednak wolê siê upewniæ ;). My¶lê ¿e podobn± tarczê mo¿e mieæ na plecach tak¿e strzelec czarnoprochowy, prawda?

Codex Lautmana 1437. Ma³a pawê¿ka w u¿yciu
Nikodem
Hako, powy¿sz± miniaturê widzia³em, chcia³bym jednak co¶ wiêkszego.
Laser
CYTAT(Nikodem @ 18:05 23.06.2011) *

Nie wiem dok³adnie, bo wciê³o mi opisy, ale ¶rodek XV.

CYTAT(Wojtek zwany Rudym @ 18:49 23.06.2011) *
A na koniec XIV wieku dla lekkiego piechura by siê nadawa³o?

Ale o co pytasz konkretnie?
Je¶li o pawê¿kê do pieszych walk to chyba trzeci obrazek rozwiewa w±tpliwo¶ci :-)

Edit.
My¶lê, ¿e Nikodemowi chodzi o co¶ takiego jak w za³±czniku. Ja tam nie widzê przeciwwskazañ, ale moja wiedza dotycz±ca pawê¿y zamyka siê w okresie grunwaldzkim (póki co).
Nikodem
Laser, to co pokazujesz jest jedn± z rzeczy o które mi chodzi. W sumie chcia³bym móc siê w co¶ takiego wyposa¿yæ, jednak¿e nie wiem czy nie bêdzie to jaki¶ mrok i czy nie powinienem mieæ ma³ej pawê¿ki po prostu.
robert w. Wielki
Zale¿y- je¶li Chcesz odtwarzaæ pol. zaciê¿nego- ma³a pawê¿ka. Je¶li Chcesz u¿ywaæ jedynie do podpierania, do oddania strza³u , na jakie¶ oblê¿enia, to taka jest ok (w sensie wiêksza, metrowa powiedzmy). Ale jak napisa³em- je¶li pol. strzelec, to polecam, tak jak sugeruj± popisy rot-ma³a pawê¿ka, coby boczniaka uzupe³nia³a smile.gif
Laser
Jedyne co znalaz³em (poza powy¿szym zdjêciem) umieszczam w za³±czniku.
Niestety, nie mam ¿adnych wiêcej informacji na ten temat.
Mog³o tak byæ, ale wcale nie musia³o.

Nikodem
CYTAT(robert w. Wielki @ 21:32 23.06.2011) *
Zale¿y- je¶li Chcesz odtwarzaæ pol. zaciê¿nego- ma³a pawê¿ka. Je¶li Chcesz u¿ywaæ jedynie do podpierania, do oddania strza³u , na jakie¶ oblê¿enia, to taka jest ok (w sensie wiêksza, metrowa powiedzmy). Ale jak napisa³em- je¶li pol. strzelec, to polecam, tak jak sugeruj± popisy rot-ma³a pawê¿ka, coby boczniaka uzupe³nia³a smile.gif

Tylko jedno pytanie 'pol. strzelec' - co to znaczy? polowy? polski? pó³?
robert w. Wielki
Polski :D ; nie wiem, jak sytuacja wygl±da³a w krajach o¶ciennych ;)
Wed³ug mojej wiedzy, w polskich rotach, strzelcy nie u¿ywali takich pawê¿y, jak ta, podrzucona przez Lasera. Pozdr
robert w. Wielki
Przeczyta³em na stronce MWP, opis pawê¿y krzy¿ackiej, i pojawia³ sie tam wzmianka o imaczu metalowym. Osobi¶cie w to nie wierzê, i dlatego chce zasiêgn±æ jêzyka / spotkali¶cie sie z takim rozwi±zaniem..? Osobi¶cie s±dzê, ze tylko skóra wchodzi w grê. Pozdro
robert w. Wielki
Fajna pawê¿, bardzo podobna do czêsto reprodukowanej z Konstancji:
http://www.muzeum-czartoryskich.krakow.pl/...ml&start=20
wiedzia³ kto¶ o niej..?
szczypi
Witam

Zastanawia mnie imacz tej oto pawê¿y:
https://picasaweb.google.com/10289683952739...659901697995218
"[...] Na odwrocie tarczy ¶lady po uchwytach: d³u¿szym po lewej stronie, do wsuniêcie przedramienia i krótszym po lewej, dla d³oni. Rzemienie umocowane do tarczy za pomoc± du¿ych wêz³ów na zewnêtrznej stronie [...]"

Niby jasne.

https://picasaweb.google.com/10717929727028...076057475483570
£atwo w niebieskich krêgach zinterpretowaæ wêz³y uchwytu d³oni, w czerwonych otwory po uchwycie przedramienia. Nawet odleg³o¶ci miêdzy punktami mocowania sugeruj±, ¿e podlinkowany opis to nie bujda. Je¿eli zachowa³y siê wêz³y to uchwyt te¿? Pytanie jak on wygl±da i czy jednoznacznie i kategorycznie mo¿na potwierdziæ opis?

W±tpliwo¶ci mam co do prawdziwo¶ci powy¿szego g³ównie dlatego, ¿e jest to baaardzo nietypowe jak na pawê¿ oraz ze wzglêdu na post #138 ze strony 7.

W po¶cie #138 jest napisane, ¿e wszystkie wroc³awskie maj± w³a¶nie uchwyt puklerzowy.
4 punkty zaczepienia w zasadzie mo¿na uznaæ za mocowanie puklerzowe w typie "X".

Czy kto¶ widzia³ ow± pawê¿ na w³asne oczy i mo¿e co¶ powiedzieæ? Mo¿e od ty³u? Mo¿e kto¶ posiada zdjêcie?
Adek Kronikarz
Pytanie: dysponuje kto¶ lepszym zdjêciem tej pawê¿y? Wedle podpisu pochodzi ze zbiorów Mainfrankisches Museum w Würzburg.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.