CYTAT(Hako @ 11:40 24.01.2007)
...Zakon dzia³a³ przewa¿nie na Litwie,...
A co robi³ w Prusach - spa³?
CYTAT
...(nawet wieki mistrz pod Grunwaldem u¿ywal litewskiej sulicy zamiast kopii.
Czytam jednak brak mi wiary. Skoro nie wiem, co to za sprzêt, milcz± nawet s³owniki i encyklopedie, tak¿e wikipedia, nie bêdê siê opiera³.
Na stronie <
http://www.nosferatu.friko.pl/nosferatu_drz.htm> znalaz³em za to to: "Oszczep – Zwany równie¿ "sulic±" s³u¿y do rzucania." a na stronie internetowej <
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=821&st=60> czytamy:
- Tak przy okazji, zdaje mi siê ze sulica by³a d³ug± broni± drzewcow± piechoty polskiej i ruskiej w czasach Piastów... i nie mo¿na by³o ni± rzucaæ... Czytalem o tym w "Dawnym Wojsku Polskim w ilustracji" - niby nie praca naukowa, ale rozbie¿no¶ci do¶æ du¿e.
- Sulica by³a rodzajem w³óczni lub lekkiej kopii pochodzenia wschodniego. Nie mo¿na jej myliæ z oszczepem,...
Z tego wszystkiego wywnioskujê, ¿e ta broñ jest czym¶ mniejszym (d³ugo¶æ, waga) od kopii. Wiêc mo¿e nadawa³a siê na wojowanie z "dzikusami" w litewskich gajach, ale chyba nie na waln± bitwê z ciê¿k± jadz± polsk± pewnie nie wiele gorzej uzbrojon± od rycerstwa zachodniego lub zakonnego (militarna elita uzbrojona w najleprze co mo¿na by³o wówczas kupiæ za pieni±dze).
CYTAT
Tam, g³ównie u¿ywano broni siecznej.
Jak piszesz tam, to masz na my¶li Litwê - tak?
CYTAT
St±d potrzeba wzmocnienia ¶rodka tarczy grubym klocem...
I tu jest b³±d. Ten ¶rodek to ¿aden gruby kloc.
CYTAT
...który zwiêkszal ¿ywotno¶æ tarczy.
Gdyby tak, to w migu ca³e rycerstwo na ca³ym ¶wiecie przyje³oby taki kapitalny wynalazek.
CYTAT
W bitewnym starciu na kopie nie chodzi³o o skruszenie kopi na tarczy przeciwnika jak w turniejowych pojedynkach rycerskich...
Nawet w turniejach nie o to chodzi³o. Skruszenie kopii, to dyscyplina turnejowa czasu maksymiliañskiego, wiêc po epoce prawdziwego rycerstwa (bojowego i polowego).
CYTAT
...l¿ejszymi od kopii sulicami podbijaj±c ciê¿kie kopie do góry.
Wg. mnie jest to sprzeczne z prawami fizykii. Jak chcia³by¶ czym¶ l¿ejszym i w dodatku krutrzym podbijaæ co¶ o wiêkszej wadze, co Ciê w dodatku jeszcze prêdzej dosiêgnie? Dla mnie przeciwstawiæ siê ciê¿kiej kawalerii l¿ejszym uzbrojeniem granicz³oby z czystym szaleñstwem.
CYTAT
Wyczytasz to zarówno...w Kronice Konfliktu.
Niestety, nie mia³em jeszcze okazji widzenia siê z t± ksiêg±. Kolega, który niby dysponuje ni± twiedzi natomiast, ¿e napisano tam o tym, jak WM zu¿y³ a¿ 3 kopie, bo tyle ataków prowadzi³ w ramach swego w koñcu nieudanego manewru oskrzydlaj±cego.
CYTAT
Przecie¿ paw꿱 te¿ mo¿na by³o podbiæ kopiê by siê po tarczy ze¶liznê³a.
Nie mogê temu daæ wiary póki nie widzê to w³asnymi oczyma. Dla mnie wychodzi to na to samo jak by kto¶ chcia³ odeprzeæ kopiê puklerzem. (uchwyt przecie¿ ten sam)
CYTAT
...przedstawia wy³acznie pieszych ale w±tpiê by...bez konia...pieszo do bitwy chadza³.
Z tej niezgodno¶ci przedstawionych rycerzy (je¼d¼cy) z tarcz± piechura (wynika z opisu tej broni) wynika³y przecie¿ moje pytania i w±tpliwo¶ci.
CYTAT
¯e Zakon przyj±³ pawê¿ do swojego uzbrojenia udowadniaj± za³±czniki.
Zdjêcia "oko³o 1450" i "po³owa XV w." nie przedstawiaj± wcale pawê¿y. Mo¿e polskie nazewnictwo nie rozró¿nia natomiast niemiecka terminologia owszem. Tarcze tego typu okre¶la siê po niemiecku mianem "
Tartsche" w odró¿nieniu od "
Pavese".
CYTAT
...udowadnia za³±cznik w ramce - ¦wiêty Jerzy,...
Nie ma takiej ramce. Mo¿e masz na my¶li ramkê "po³owa XV w."?
CYTAT
...który swojê tarczê przewiesi³ przez ramiê i tym sposobem mia³ dwie rêce wolne a tarcza dalej chroni³a jego lew± stronê.
Wnioskujê po Twoich s³owach, ¿e jeszcze nie siedzia³e¶ na rumaku w uzbrojeniu tego typu. Spróbuj galopowaæ (wolnowisz±c±) tarcz±, która zwisa tylko z ciê¿aru w³asnego. Prêdzej zêby Ci wybija swoim podskakiwaniem ni¿ Ci chroni lew± stronê.
CYTAT(Hako @ 17:46 30.01.2007)
Patrza³em na orygina³ Maurycego w Gdañsku i wygl±da ona tak jak na rysunku paitowym. Jest wiêc to pawê¿.
Je¶li tarcza ma takie profilowanie i taki ¶rodkowy grzbiet jak przedstawiasz na rysunku, to sk³onny jestem do mianowania tej rzeczy paw꿱. Jednak to wyciêcie na opieranie kopii jest tak typowe na to co nazywamy "
Tartsche", ¿e mogê uwa¿aæ to co¶ jedynie jako etap rozwoju z pawê¿y do „Tartsche” lub jako hybrydê z pawê¿y i "
Tartsche". Ale powiedz, jak wygl±da sprawa z ty³u? Czy mog³e¶ zagl±daæ? Mo¿e figurka stoi wysoko? To z³ap drabinê i chyc z ni± do ko¶cio³a.
CYTAT(Marcin Surdel @ 12:16 28.01.2007)
http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic.ph...11&start=40 - tu masz zdjêcia ty³ów dwu orginalnych pawê¿y z których ¿adna nie ma uk³adu pasków o którym piszesz, plus pó¼niejsz± grafikê z "Triumphzug" cesarza Maksymiliana, plus Duerera dwu walcz±cych pieszo pawê¿ników - polecam uwadze tego po lewej. Dwa orgina³y plus przedstawienia, znalezione po pobie¿nym przegrzebaniu materia³u w sieci.
Ty³ pawê¿y <
http://www.myarmoury.com/talk/download.php?id=9954> widzê po raz pierwszy. Wg. mnie rzemyk ¶rodkowy nie jest orygnaln± czê¶ci± sk³adow± imacza. Wydaje mi siê, ¿e ma to co¶ wspólnego z wieszaniem na ¶cianê (w celach wystawowych) jak przy tarczach "¶mierci" z ko¶cio³a ¶w. El¿biety w Marburgu. Punkty mocowania (3 w uk³adzie litery "Y") bowiem zgodne s± z reszt± pawê¿y tego typu. To co¶ po górnej i dolnej czê¶ci rowka wygl±da natomiast na to, przez co przechodzi³ wbity w glebê palik. Ju¿ od lat znam obrazy pokazuj±ce mocowania takiej ochronnej ¶cianki dla kusznika, lecz nigdy nie widzia³em takiego czego¶ z ty³u a ju¿ w ogóle nie w oryginale. Wydaje mi siê jednak, ¿e pokazana na owym zdjêciu pawê¿ jest zbyt ma³a, aby za ni± mie¶ci³ siê strzelec.
Wybacz stary, ale to co widaæ na zdjêciu <
http://mailmaker.tripod.com/armor/max-triumph-pavices.jpg> nie ma nic wspólnego z ¶redniowieczem lub rycerstwem. Proszê popatrz, kiedy ¿y³ i dzia³a³ ów Maksymilian. To okres renesansu i lancknechtów. Z reszt± tarcza go¶cia po lewej jako jedyna nie ma typowego kszta³tu paw±¿y jak pozosta³e. Druga tarcza z prawej to wg. mnie te¿ tylko z³y ¿art. (tak jak to co nosz± ci trzej z prawej na g³owie)
A gdzie jest rysunek Dürer’a? (Dobrze przestrzega³e¶ pisanie „Umlaut’u“ bez kropek!)
CYTAT
Polecam te¿ uwadze zachowane materia³y szermiercze, dotycz±ce pojedynków s±dowych...
Po¶wiêci³bym im moj± uwag± jak mia³bym jak.
CYTAT
...Codex Wallerstein
Co to za jeden? Z jakiego okresu?
CYTAT
Gdzie¶ na forum jest link do filmików nakrêconych podczas ostatniej imprezy "Wojna Stuletnia"
A to gdzie? Pod jakim has³em lub tematem trzeba szukaæ? Has³o "Wojna Stuletnia" da³a zbyt du¿o mo¿liwo¶ci.
CYTAT
Jak specjalnie nakrêcê pokazówkê, to od razu bêdzie...
Czekam z niecierpliwo¶ci±.
CYTAT
Bêdê te¿ na Grunwaldzie.
A to gdzie? Czy pêdziesz prowadziæ warsztaty?
CYTAT(Owen @ 15:17 28.01.2007)
Co do trzymania pawê¿y, zebra³em ca³kiem poka¼n± liczbê zachowanych orgina³ów z Europy, i w tych wszystkich w których posiadam zdjêcie od ty³u,...
Kolego! I to czemu nie ma tu tych zdjêæ? Bardzo poproszê.
Rzucz nam co moszesz. Chêtnie popatrzê (no i oczywi¶cie sobie skopiujê).
CYTAT
...imacz do chwytu "pukle¿owego" zrobiony ze skurzanych rzemieni.
Czy na pewno ze skóry? Wydaje mi siê, ¿e nawet to co widaæ na zdjêciu <
http://pics.myarmoury.com/pavise1480b_s.jpg> jest ze ¶ciêgna, jak to widzia³em przy orygina³ach w muzeum i jak jest w opisach.
CYTAT
...wedle Dunksteina.
A kto to taki?
CYTAT
W pawê¿kach ma³ych s³u¿±cych je¼dzie...g³ówn± rolne przypisa³bym paskowi na ramie.
Mo¿e nie tyle g³ówn± jak wa¿n± rolê.
CYTAT(Tomasz Rajtar @ 21:26 30.01.2007)
Zawsze mi siê wydawa³o, ¿e pawê¿e akurat trójk±tne raczej nie by³y...
Mi tak¿e. Rycerskie tarze trójk±tne z rozwojem zbroi p³ytowej zmala³y coraz bardziej i by³y wtedy ju¿ niezdatne do u¿ycia równie¿ przez piechoty. Z tego powodu rodzi³a siê konieczno¶æ wymy¶lenia osobnej ochrony dla coraz to powszechniejszej piechoty.
CYTAT
...tarczka kopijnicza, a nie pawê¿.
Aha, tak to siê nazywa po polsku. Jak ja lubiê ¶cis³e okre¶lenia rozró¿niaj±ce.
Dok³adnie rzecz bior±c te¿ jest to typ tarczy profilowanej, tylko w nieco inny sposób. Mo¿e uczono siê na pierwowzorze pawê¿y a mo¿e bardzej na kanelowaniu zbroi.
z p. - Thomas