Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pawê¿e
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Rudy
Witam
Ma mo¿e kto¶ pomys³y albo plany jak wykonaæ pawê¿?!?
Wotawa
w linkach - pawê¿ki produkcji Grzdacza je¶li chodzi o takie z charakterystyczn±, pionowa fa³d±. Mozna podpatrzeæ.
Wykonawców poza tym jest jeszcze kilku je¶li chce sie po prostu kupiæ. :-)
Chodzi Ci o je¼dzieck± pawê¿, czy pawê¿ piechoty?
Rudy
Bardziej o pawê¿ piechoty ( a ten pawê¿ Grzdacza to gdzie mam go znale¼æ?!?).
Wotawa
FREHA/Linki/Strony rzemie¶lników.
Ja w³a¶nie odebra³em "pawe¿kê" w stylu italskim. Takie jajo ok. 50 x 100cm.
Taka jak w "Italian Militiaman". Wykona³ Jakub Sa³uda - te¿ do znalezienia na tym forum. O tarczach pisa³em w dziale uzbrojenie, temat "piechota...".
Wiem, ¿e Pietrek Olszówka z Krakowa te¿ robi pawê¿e (takie w stylu litewskim).
No ale to s± wykonawcy :-), szczegó³y techniczne to ju¿ inna sprawa.
Pawe³
Je¶li chodzi o technologje to najpro¶ciej wyci±æ j± ze sklejki 10 mm a na srodek przykleiæ pó³okr±g³o± listwe , okleiæ p³utnem i obiæ brzegi skór± lub blach± jak kto lubi smile.gif
Jarek Przyby³o
W³a¶nie odebra³em pawê¿ od Grzdacza. Jest do¶æ du¿a d³uga na 110 cm. Bardzo ³adnie wyprofilowana, ¿adne tam czary-mary z naklejaniem listawek. No i teraz mam ma³y problem jak zamocowaæ imacze aby poza jej przenoszeniem i ochranianiem siê od gradu da³o siê co¶ z ni± zrobiæ. I tu wielki usmiech do Wotawy smile.gif smile.gif mo¿e jaki¶ link ?
Wojmir
Polecam prze¶ledzenie postu
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=486
Co prawda jest o Migdale jednak mo¿esz tam znaleæ kilka sposobów montowania imaczy...
Jest jedna zasada co do montowania imaczy i to tyczy siê wszystkich tarcz! Trzeba je tak zamontowaæ aby TOBIE w³ada³o siê tarcz± najlepiej - dla ka¿dego co¶ mi³ego. U mnie w dru¿ynie do takich samych migda³ów znalaz³oby siê kilka mocowañ imaczy. ¯yczê powodzenia z doborem k±ta trzymania crazy.gif [/b]9üR9c
Tomasz Rajtar
CYTAT(Rudy)
a ten pawê¿ Grzdacza to gdzie mam go znale¼æ?!?

W jego ofercie na stronie WNKP: http://www.man.poznan.pl/~ritter/
Dzia³ "Nasza oferta", pierwsze linki u góry, w tarczach.
Rudy
Dziêki Tomek, ale znalaz³êm ju¿ ten pawê¿, jak by nie patrzeæ 3 miesi±ce mia³em na to tongue.gif
Tomaszek
a aj siê pod³±czê pod temat:
ma kto¶ mo¿e dostêp do ikonografii z pawê¿ami z 2 po³. XV wieku?
zw³aszcza tzw. "ma³e pawê¿e" / '"prussenschildy" etc mnie interesuj±... (im mniejsze tym lepsze icon_wink.gif )... to tyle chyba
allah akbar!!
Tomasz Rajtar
CYTAT(Rudy)
Dziêki Tomek, ale znalaz³êm ju¿ ten pawê¿, jak by nie patrzeæ 3 miesi±ce mia³em na to

Sorry... nie spojrza³em na datê. Rzadko tu zagl±dam.
<UWAGA OGÓLNA!>
I za ka¿dym razem jestem coraz bardziej za³amany. Po prostu o wiele ³atwiej zadaæ setkê pytañ ni¿ samemu zajrzeæ do ksi±¿ek. Czytelnictwo ginie w narodzie... Je¶li ju¿ dany "pytacz" zajrzy do jednej ksi±¿eczki to traktuje j± jak bibliê i pokroiæ by siê za ni± da³... Nie przychodzi mu do g³owy, ¿e jedna ksi±¿ka to dopiero pocz±tek drogi...
Tak jako¶ coraz mniej mam ochotê cokolwiek tu pisaæ... grochem o ¶cianê... chyba siê starzejê... bigsmile2.gif
</KONIEC UWAGI OGÓLNEJ>
Jarek Przyby³o
Ta ostatnia uwaga ogólna Tomka R. to trochê do mnie, ale Tomku ! je¶li jest siê z drug± w Polsce (a omal nie pierwsz±) grup± pod wzglêdem historyczno¶ci to trzeba niestety przewaliæ sporo ¼róde³ smile.gif smile.gif . Ja na tak± pozycjê nie mam szans. A powa¿nie, mia³em dos³ownie dwa popo³udnia na zrobienie z kawa³ka sklejki w miarê poprawn± tarczê, i przeczuwaj±c takiego posta jednak zwróci³em siê o pomoc.
Niestety dopuki bêd± pojawiaæ siê nowi ludzie, trzeba siê liczyæ ¿e pytania bêd± siê powtarza³y. Dobrze, ¿e jest kogo zapytaæ unikaj±c tym samym wielu b³êdów.
Pozdrawiam.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Nabylem drog± kupna pawê¿ tzw. czesk±, sadz±c po konsultacjach ze znajomymi ¿e do roku 1430 ten typ tarczy spotkac mozna by³o a¿ we Francji (a na pewno w Burgundii i okolicach, czyli blisko Niemiec)

Prawda li to?
Lolo
Chodzi Ci zapewne o pawê¿ z grzebieniem po ¶rodku? Je¿eli tak to nie by³a znana poza Europ± ¦rodkow.
Kurcze, a w Ospreyu Armies of Azincourt jest kusznik z taka pawezka z grzebieniem, ttylko o innym ksztalcie (nie prostokatu, ale tarczy wlasnie). I badz tu madry angsad.gif

To moze sie spytam - czy uzbrojenie w tamtych regionach przenikalo wzajemnie, czy bylo bardzo zregionalizowane? Nie chcialbym przypadkiem zostac turbomrokiem smile.gif
Lolo
Ten typ tarczy pochodzi z rejonu Polski i Litwy. Wystpuje tu juz w polowie XiV wieku swiadcza o tym pieczecie ksiazece. Z tad przeniknela do Czech i Zakonu Krzyzackiego. Dopiero w polowie XV wieku na tarczach zachodnioeuropejskich zaczyna pojawiac sie grzebien.
Dzieki!

Ale z tymi pawezami to chyba faktycznie jest niezly metlik - wlasnie pzred chwila widzialem w innym ospreyu Szwajcara z Berna, z konca XIV wieku dokladnie z taka paweza, ktora sie uwaza za czeska!

Choc w sumie, Szwajcaria podpada pod Europe Srodkowa, geograficznie przynajmniej... Co ciekawe, Burgundia tez smile.gif
Lolo
To cos dziwnego. bo w wojsku husyckim przyjela sie ona dopiero w pierwszej polowie XV wieku. Jezeli taka jest prawda to jakim cudem tarcza tego typu mogla sie znalesc w Szwajcarii, skoro nie wywedrowala jeszcze po za Polske i Litwe?
No nie mam pojecia, ale jest jak byk - osprey nazywa sie Swiss at War, czy cos takiego, oi jest czarnobiala ilustracja pogladowa z typami pawezy.

Ale fakt, ze czesciej pojawiaja sie paweze bez grzebiebnia, wiec ten typ na pewno byl popularniejszy, z tego wynika.

Co do Czech - z kolei o tym typie pawezy czytalem (juz niestety nie pomne gdzie:(), ze byl w XIV wieku.

Kurcze, sam juz nie wiem nic:( Nie zebym na sile usprawiedliwial jakies swoje mroczne pomysly - po prostu sam juz jestem skolowany.

Pewnie z ta paweza jest jak z berdyszem - jedni uwazaja, ze juz od XII wieku, inni daliby sie zabic z kolei ze pochodzi z Rusi i uzywa sie go od XVI.angsad.gif

A jak bylo naprawde to juz chyba wiedza tylko sredniowieczni zolnierze:(

Ale i tak bardzo dziekuje za pomoc!
Lolo
najstarszym przedstawieniem ikonograficznym w Czechach jest obraz z 1427 "wskrzeszenie" z galerii w Ostrzyhomiu. A na pieczeciach polskich przedstawiana jest juz w polowie xiv wieku. Ot wszystko...
Aiuto
Tak przy okazji ,to najwczesniejsze przedstawienie takiej pawezy w polsce to XIIw ( figura szachowa znaleziona w Krakowie) , pawez tego typu w XIII wieku byla juz uzywana przez baltow, potem przejeli ja ruscy, POlacy i tak dalej .....
Danesz
Witam.
Czy kto¶ mia³ okazjê wypróbowaæ ma³± pawê¿kê Grzdaczow±??
Rad bêdê mog±c wys³uchaæ opinii takowej persony.
Aha, czy kto¶ mo¿e orientuje siê ile takie cacko kosztuje?
Z góry dziêkujê za odpowiedzi - pozdrawiam.
Peter von Opperau
witam,
mam ma³y problemik, a mianowicie zamierzam wykonaæ sobie pawê¿, ale nie chcê zrobiæ mrrrrrocznej trumny bigsmile2.gif czy móg³by mi kto¶ powiedzieæ czy i jak pawê¿e siê zdobi³o? jakimi¶ napisami po ³acinie na przyk³ad? chodzi o prze³om XIV/XV wiek
aha, jeszcze czym obiæ kanty? widzia³em skórê, ale jak j± przytwierdziæ? gwózdkami czy samym mrrrrokiem ma siê trzymaæ devil.gif ?
wspomó¿cie
Peter von Opperau
¿adnego odwa¿nego ??? icon_sad.gif
wiem, ¿e u¿yjê sklejki 1.5cm a co dalej......?
poratujcie!!!!!!!!
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Póki co spotka³em siê z dechami, te akurat by³y sosnowe, w liczbie trzech. Wstêpnie podklejane klejem kostnym i zbijane (dwa gwo¼dzie na ³±czenie). Pomazane takim klejem i oklejone p³ótnem lnianym, z wierzchu krytym bia³ym gruntem opartym na tym¿e kleju + olej i t³uczona kreda jako pigment. Potem malowane we wzór odpowiedni. O wzory pytanie nie do mnie, to zale¿y od okresu i okolicy, ale chyba znaki zwierzchniego pana. Obijanie rantów chyba nie jest potrzebne, pawê¿ to przeno¶na ¶ciana do ochrony kusznika, ma broniæ przed pociskami. Jak tam by³o dok³adnie z imakami i podpórk± nie pamiêtam dok³adnie, wiêc nie bêdê siê wypowiadaæ. Pozdrawiam
Gwyn
Szypu³
CYTAT(Bryan)
Ale z tymi pawezami to chyba faktycznie jest niezly metlik - wlasnie pzred chwila widzialem w innym ospreyu Szwajcara z Berna, z konca XIV wieku dokladnie z taka paweza, ktora sie uwaza za czeska!

Choc w sumie, Szwajcaria podpada pod Europe Srodkowa, geograficznie przynajmniej... Co ciekawe, Burgundia tez smile.gif

W Ospreyu "Armies of medieval Burgundy" mo¿na znale¼æ zdjêcia tego typu pawê¿y, ktore zdobyli Szwajcarzy na Burgundczykach w czasie wojen Burgundzkich, s± one pomalowane w barwy Burgundii, aha mówie o zdjêciach eksponatow muzealnych.
Wiêc jednak tego typu tarcze dotar³y i tam.
Pozdrawiam
sagraghad
BUH PAN NAS crazy.gif
jasmin
CYTAT(Peter von Opperau)
witam,
mam ma³y problemik, a mianowicie zamierzam wykonaæ sobie pawê¿, ale nie chcê zrobiæ mrrrrrocznej trumny  :grin:  czy móg³by mi kto¶ powiedzieæ czy i jak pawê¿e siê zdobi³o? jakimi¶ napisami po ³acinie na przyk³ad? chodzi o prze³om XIV/XV wiek
aha, jeszcze czym obiæ kanty? widzia³em skórê, ale jak j± przytwierdziæ? gwózdkami czy samym mrrrrokiem ma siê trzymaæ  :devil: ?  
wspomó¿cie

Jezeli chcesz zastosowac sklejke 15 mm, to oznacza ze bedzie to pawez plaska a nie profilowana. Oznacza to, ze bedziesz musial wstawic w nia jeszcze beleczke pionowa, gdyz to ona charakteryzowala paweze.
Obicie pawezy: jesli jestes w teamie walczacym: to rant gorny blacha plus do 30 - 50 cm w dol od gornego rantu blacha tez. Jesli ma byc to ladna tarcza do chodzenia, to obij cale ranty cienka skora (tak jak slowianie) gwozdzikami. Napisy lacinskie: przedewszystkim poswiecone Bogu, wladcy, ktory wystawial paweznikow. Inne zdobienia mieli husyci swych pawezy (tylko religijne antypapieskie).

Jesli masz mozliwosci, zrob sobie pawez gieta, profilowana: bedzie wieksza jej wystrzymalosc przy mniejszej masie wlasnej. gnie sie jak zwyczajna tarcze z uwzglednieniem pionowego garba po srodku - zatem inne kopyto musisz zastosowac: obrazowo, koputo musi przypominac ptaszka malowanego przez dzieci na scianach;)

Co do mrocznej rumny: wiekszosc pawezy profilem wlasnie przypomina denko od trumny i tego nie unikniesz (ma ksztalt trapezoidalny z wezsza podstawa). Oczywiscie dla historykow: sa paweze jazdy, piechoty, ochronne dla kusznikow, ktore nosili dodatkowy pancerni ciezkozbrojni i wazyly po 50 kg ... Zatem masz pelene pole do popisu, jaka pawez chcesz zrobic. I nie nalezy sie przejmowac, ze bedzie mroczne denko od trumny gdyz:
a. ma zapewniac tobie bezpieczenstwo
b. lub pelnic ladna funkcje ozdobna

Dodatkowe pytania?
Robimy tarcze duze w bractwie:) profilowane a juz drugi rok idzie, jak stosujemy "trumny" paweze, czyli po prostu tarcze dla piechoty.

Dodakowe pytania. I historycznosc (ksztalty, zastosowanych kiedys sezonowanych desek lipowych, kleju kostnego, powrozow i wikliny) do innych. Ja jestem praktykiem.
PZDR
Borg
loki08.gif
Dobry den
Ja z pytaniem
Czy kto¶ po za husytami malowa³ pawê¿e w taki ozdobny sposób?
A je¶li tak to jakie wzory
Interesuj± mnie szczególnie ¦l±zacy i Niemcy wraz z Zakonem
Jakub ze ¦widnicy
Nie¼le. Pe³no ¶wietnych patentów, a co jeden to mroczniejszy.
Jakby siê kto nie domy¶la³, to chodzi mi tu o te blachy na krawêdziach, skóry na krawêdziach i jaie¶ dechy na innych p³askich dechach.

Pawê¿, to nie by³a zwyk³a tarcza (tak piesza jak i je¼dziecka). W±tpiê czy która¶ z nich mia³a imacze pod k±tem.
A jak ju¿ robiæ pawê¿ to profilowan±. P³aska pawê¿ jest tak samo mroczna jak p³aski trójk±t. Dawno temu w Mrocznych Czasach mia³em pawê¿kê, w której ten ca³y "grzebieñ" by³ wykonany z wy¿³obionego progu dêbowego. Do niego za¶ by³y do³±czone boczne dechy za pomoc± ko³eczków. Mo¿naby ten patent dopracowaæ, bo prawdopodobnie w jaki¶ podobny sposób by³y robione w ¶redniowieczu.

Malowanie na prze³omie XIV/Xv wieku.
Jak zwykle zale¿y kto tego u¿ywa, a to z kolei zale¿y co to za pawê¿ (ma³a czy du¿a).
Borg
Kto najemnik ¶l±ski katolik wzglêdnie zamo¿ny
Kiedy po³owa XV
Pawê¿ du¿a (1.2m *0.65

A co do p³askich pawê¿y te wygiête wywêdrowa³y z Litwy do Polski i Czech a dopiero potem dalej hen i podobno (gdzie¶ ju¿ o tym pisali) na zachodzie popularne by³y p³askie.
jasmin
[quote="Jakub ze ¦widnicy"]Nie¼le. Pe³no ¶wietnych patentów, a co jeden to mroczniejszy.
quote]

A wasc kto? Rozumiem, ze ma stroj z materialy recznie tkanego, tarcze z lipowych deszczolek z recznie wykuwanymi gwozdzikami, zas skore na buty kupiles w sklepie mysliwskim i jest to dzik, ale niestety buty masz mroczne, bo dzika z dubeltowki zabili a nie rohatyna.

Nie wiem czy zwrociles uwage, ale ja pisalem o praktycznych rzeczach, stosowanych obecnie do czynnego renect. a nie zas do arheologii eksperymentalnej. Ty zas jako antymrok mozesz napisac o historycznych rzeczach a abys sie nie skompromitowal krytykanctwem, prosimy tytaj o wywod o pawezy historycznej. Jestem swiecie przekonany, ze wielu frehowiczow chetnie poczyta o historycznej pawezy oraz zanalizuje twe wnioski dotyczace mrokow a historycznosci.

Pozdrowka.
Jakub ze ¦widnicy
CYTAT(jasmin)
A wasc kto? Rozumiem, ze ma stroj z materialy recznie tkanego, tarcze z lipowych deszczolek z recznie wykuwanymi gwozdzikami, zas skore na buty kupiles w sklepie mysliwskim i jest to dzik, ale niestety buty masz mroczne, bo dzika z dubeltowki zabili a nie rohatyna.  

I znowu to samo bigsmile2.gif
Zawsze jak kto¶ ma sobie co¶ do zarzucenia, to wali takie teksty, zamiast i¶æ do przodu.

CYTAT(jasmin)
Nie wiem czy zwrociles  uwage, ale ja pisalem o praktycznych rzeczach, stosowanych obecnie do czynnego renect. a nie zas do arheologii eksperymentalnej.  

Wspó³czesny cz³owiek twierdzi, ¿e wie lepiej jak powinna byæ wykonana pawê¿ka, od ludzi ¿yj±cych w ¶redniowieczu - nie roz¶mieszaj mnie. Te praktyczne okucia ¶redniowieczni "wojownicy" porzucili w XIII wieku - pewnie g³upi byli.

A czynny reenacting nie polega na wymy¶laniu kultury materialnej ¶redniowiecza tylko jej odtwarzaniu i tym siê ró¿ni od archeologii eksperymentalnej, ¿e ta ostatnia poszukuje nowej wiedzy, czego reenacting raczej nie robi, choæ czasami nie¶mia³o wkracza na te tereny.

CYTAT(jasmin)
Ty zas jako antymrok mozesz napisac o historycznych rzeczach a abys sie nie skompromitowal krytykanctwem, prosimy tytaj o wywod o pawezy historycznej. Jestem swiecie przekonany, ze wielu frehowiczow chetnie poczyta o historycznej pawezy oraz zanalizuje twe wnioski dotyczace mrokow a historycznosci.

Mój wywód bêdzie krótki, bo niewiele wiem o pawê¿ach, ale mojej wiedzy nie wymy¶lam.
Nie mia³y metalowych okuæ, nie mia³y skórzanych obiæ, a przynajmniej nie na krawêdziach - byæ mo¿e ca³e by³y obite skór±. Nie robi³o siê ich przybijaj±c jedn± p³ask± dechê do drugiej, bo najwyra¼niej nie spe³nia³aby wtedy swoich celów.
Pawê¿e je¼dzieckie by³y lekkie. Jeden egzemplarz co do którego mam dane wa¿y 1,8kg i wysoko¶æ 63cm.

Pisz±c wcze¶niej o p³±skich pawê¿ach mia³em na my¶li te które nie maj± od spodu zag³ebienia utworzonego przez ten ca³y "grzebieñ" (zwa³ jak zwa³).
Co do malowania du¿ych pawê¿y, to trzeba by siê zastanowiæ kto ich u¿ywa³. Zwykle chyba milicja miejska, a wtedy wypada³oby waln±æ herb miasta. Ale podejrzewam ¿e takie proste jednokolorowe by³y najczêstrze. W manuskryptach wogóle wiêkszo¶æ tarczy jest jednokolorowa.
Aiuto
chyba z 5 malowanych pawezy znajduje sie w Muzeum Wojska Polskiego , pozatym sa jeszcze w Muzeum Malborskim .
Te z Warszawy ,to przewanie tarcze milicji z Wroc³awia ( z t±d herb Miasta ) + rozne fajne ozdoby ,najcze¶ciej o tematyce religijnej
Borg
Dziêki za informacje
Mo¿e mi kto¶ wyt³umaczyæ co to dok³adnie ta milicja, czy to po prostu stra¿nicy miejscy, czy oni te¿ brali udzia³ w kampaniach.
I od razu bo nie chce otwieraæ nowego tematu. W co taki cz³owieczek móg³ byæ wyposarzony.
A i ma kto¶ mo¿e jakie¶ zdjêcia, linki ze zdjêciami pawêzy?
Szuka³em po googlach i powiedzmy ¿e niewiele znalaz³o.
Maciej z Czêstochowy
CYTAT

Sk±d ja to znam?? Ja to po prostu kocham :-). Kocham te teksty i w³a¶nie ostatnio mi ich na tym forum brakowa³o...
Mateusz
Hmm buty z dzika? Slyszalem o kie³basie, pieczeni i pasztecie - ale buty? Moze jeszcze ze szczecina? cool.gif

A co do pawezy to wagomiar sie waha od ok 2 kg przy jezdzieckich i tzw. "bohemian" (nie rapsody) smile.gif (prawdopodobnie chodzi o male pawezki spopularyzowane w czasie wojen husyckich i pozniejszych) az do ponad 15 kg przy mantletach i pawezach strzelczych do ustawiania na podporce. krawedzie srednich pawezek (80 -110cm) jakie sa w MWP do obejrzenia sa prawdopodobnie dodatkowo wzmocnione warstwami naklejonego plotna lnianego lub skory ( forma laminowania) - ale okuc na nich nie ma zadnych - grubosc grzbiety to z regulu ok 16 - 22 mm krawdzi 15 - 12 mm (!) wraz z oklein±. Z kol Aiutem dokladneismy oblukali te warszawskie/wroclawskie - wlacznie z wlazeniem pod spod i swieceniem latareczka - jak nam panie w MWP nei zdaza przeszkodzic to mozemy pomierzyc suwmiarka przy okazji ;D
Thomas
CYTAT(Tomasz Rajtar)
CYTAT(Rudy)
a ten pawê¿ Grzdacza to gdzie mam go znale¼æ?!?

W jego ofercie na stronie WNKP: http://www.man.poznan.pl/~ritter/
Dzia³ "Nasza oferta", pierwsze linki u góry, w tarczach.

Cze¶æ Tomaszu!

To, co mo¿na znale¼æ na przez Ciebie podanej stronie internetowej nie jest rekonstrukcj± historycznej pawê¿y.

z p. - Thomas (Ratyzbona)
Thomas
Cze¶æ Wam!

Z pewno¶ci± niejeden z Was posiada ksi±¿kê Nadolskiego "Grunwald 1410". Na stronie 69 jest zdjêcie tarczy krzy¿ackiej z 15. wieku, która wg. opisu na stronie 142 znajduje siê w muzeum w Nurymberdze. Na miejscu okaza³o siê jednak, ¿e Nadolski ¼le opisa³ eksponat. Nie jest bowiem paw꿱 je¼dzieck± lecz tzw. "Handtartsche" (tj. tarcza rêczna lub w³a¶ciwie d³oniowa). Jak sama nazwa wskazuje trzymana by³a d³oni± a nie rêk± (ramieniem). Posiada specyficzny uchwyt po ¶rodku ¶rodkowej wypuk³o¶ci trzymany podobno jak przy tarczach wikiñskich lub puklerzach, co wyklucza u¿ycie przez jazdy.
pytanie 1°) Czy kto¶ z Was widzia³ siê ju¿ z rekonstrukcj± takich tarczy w Polsce (lub gdzie indziej)?
pytanie 2°) Kto wykonuje lub móg³by wykonaæ co¶ takiego?
pytanie 3°) Skoro owa tarcza jest tzw. paw꿱 prusk± (ponoæ adabtowana przez wojska krzy¿ackie tarcza Prusów, która trafi³a przez uczestników w rejsach pruskich na zachód - wg. mnie i do r±k Husytów), czy wobec tego zachowa³y siê na terenie by³ego pañstwa zakonnego?
pytanie 4°) Mo¿e przetrwa³y i zdobyte na wrogach w rdzennej Polsce?
pytanie 5°) Czym charakteryzowa³a siê tarcza Prusów, ¿e wojacy zachodni woleli u¿ywaæ j± zamiast rodzimmej?
pytanie 6°) Kto ma bli¿sze informacje (tak¿e zdjêcia orygina³ów lub ikonografii) na ten temat?
Proszê Was o zapytanie o to tak¿e Waszych znajomych (lub nieznajomych n.p. fachowców) i nieuczestnicz±cych we forum FREHA.

z p. - Thomas (Rytazbona)
Jasmin napisal:

A Bryan na to:

Kurcze, ale to ejst wlasnie ideal do ktorego nalezy wytrwale dazyc, moze z wyjatkiem tych butow z dzika (choc w sumie pozbawiona siersci skora dzika,bylaby niezla na podeszwy:)

Swoja droga fajnie by bylo, jakby ktos wreszcie zaczal robic w Polsce tarcze z deszczulek i nitowane kolczugi w cenach nie zapierajacych tchu w piersiach nawet doroslym, nienajgorzej zarabiajacym ludziom:/
jasmin
Chlopaki na wschodzie sobie z tym poradzili - tarcze z desek juz u nich widzialem w sporej ilosci, kolczugi nitowane tez - ale tych nie chca sprzedawac.
Cel uswieca srodki. W tym roku masz pawez ze sklejki a w roku nastepnym jak masz czas i ochote to bawisz sie w pawez z desek. docelowo prowadzi to do tego, ze w w jednym roku masz buty ze skory z garbari a w kolejnym roku sam garbujesz skore na wlasne buty. Ot takie uogolnienie.
Niekiedy mnie ponosi i wsadze kij w mrowisko;)
Pozdrawiam milosnikow pawezy i tarcz z okutymi rantami.
Cmok
Dominik Mucha - Lir
Wiem, ¿e rozstrza³ poda³em du¿y i ciêzko opisaæ dok³adnie o co chodzi smile.gif Ale wracaj±c do meritum sprawy mam zamaiar pobawiæ siê w zrobienie kilku ró¿nych modeli tarcz. To czego poszukuje to wymiary orgina³ów (wysoko¶c, szeroko¶æ, wygiêcie). Prosi³bym dane wraz z zdjêciem tarczy wysy³aæ na mojego maila lub tutej dla ca³ego forum ku uciesze.
Za wszelka pomoc bardzo dziêkuje. smile.gif
Dominik Mucha - Lir
Witam ponownie, zrobi³em kilka testowych pawê¿y, ale mam jedne problem czy ktos z frehowiczow posiada informacje jakie powinny one miec wysoko¶æ i szeroko¶æ. Mo¿e kto¶ ogl±da³ z bliska orgina³y??? O ma³ych "pawêzkach" piechoty ju¿ conieco znalz³em w sieci ale to i tak kropla w morzu potrzeb. Podsumowuj±c czy wysoko¶c 110 cm i szeroko¶æ 60-65 do pawêzy to za du¿o?

Jak wygl±daj± moje testowe pawê¿e mo¿na zobaczyæ na www.lir.prv.pl
Owen
Witam
Mam pewien problem, mianowicie chcia³bym pomalowaæ jako¶ ³adnie swoj± pawê¿kê produkcji G¿dacza (ok 120cm wys i 55cm szer.)
Co wiêcej szukam historycznych wzorów z XV wieku ( Tak ca³y XV wiek zarówno pocz±tek, ¶rodek jak i koniec smile.gif ).
W mych poszukiwaniach napotykam jednak na problemy i mimo ¿e kilka wzorów juz znalaz³em wci±¿ szukam innych.
Szczególnie podoba mi siê czeska pawê¿ z drugiej po³. XV w. przedstawiaj±ca, walkê Dawida z Goliatem (zamieszczam zdjêcie) Niestety zdjêcie jest niewyra¼ne a ponadto czarnobia³e, tak¿e poszukujê dok³adniejszych jej przedstawieñ.
Ale je¶li macie wiêcej przedstawieñ pawê¿y to nie ograniczajcie siê tylko do tej i przysy³ajcie inne bigsmile2.gif .
Pozdrawiam
Mradu
Hmm na forum znalazlem calkiem sporo o pawezach jednak nie znalazlem dosc waznej rzeczy - jak byly one robione?? Czy z jednego kawalka drewna czy moze z polaczonych dech? A jezeli byly to polaczone deski to w jaki sposob byly polaczone? Chodzi mi o pawez polska z czasow okolo grunwaldzkich (mam nadzieje ze moje pytanie nie jest bardzo mroczne ;) )
Pozdrawiam
Mradu
eee no serio nikt nie wie? czy tez moze glupie pytanie zadalem??
pozdr
Marcin Surdel
Czo³em!

Serio nikt nie wie icon_wink.gif
Zachowa³o siê tylko kilka sztuk tarcz w ogóle, i o ile wiem, ¿aden historyk nie pali siê do rozebrania jednej z nich na kawa³ki, ¿eby siê dowiedzieæ na pewno icon_wink.gif

Zostaj± tylko teksty z epoki, mówi±ce na przyk³ad o deskach oklejanych p³ótnem lub skór±, z wklejanymi miêdzy nie ¶ciêgnami. Tyle mniej-wiêcej wiadomo.

Pozdrowienia
Mradu
CYTAT(Marcin Surdel)
Czo³em!

Serio nikt nie wie icon_wink.gif  
Zachowa³o siê tylko kilka sztuk tarcz w ogóle, i o ile wiem, ¿aden historyk nie pali siê do rozebrania jednej z nich na kawa³ki, ¿eby siê dowiedzieæ na pewno icon_wink.gif

Zostaj± tylko teksty z epoki, mówi±ce na przyk³ad o deskach oklejanych p³ótnem lub skór±, z wklejanymi miêdzy nie ¶ciêgnami. Tyle mniej-wiêcej wiadomo.

Pozdrowienia

hmmm...ciezko bedzie z tymi sciegnami icon_wink.gif . Zapytam wiec inaczej - w jaki sposob dzisiaj rozwiazujecie ten problem? Z jednego kawalka?
Pozdrawiam
Marcin Surdel
Czo³em!

Najczê¶ciej jednym kawa³kiem giêtej sklejki, oklejonej tkanin± i pomalowanej.

Pozdrowienia
Mradu
no nic, dzieki. Znowu cholera 180zl na sklejke ;) a myslalem ze da sie to zalatwic tanszymi metodami smile.gif smile.gif
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.