Zatem inaczej:
Czy kto¶ wie cokolwiek na temat zbroi przedstawionej na zdjêciu(ta czerwona)?
Bêdê wdziêczny za pomoc.
zwyk³e p³aty spod Visby, numer 24 bodaj¿e
Kêdzior
P³aty czarne prawdopodobnie zrobione na podstawie zachowanych z zamku Küssnach, znajduj±cych siê obecnie w Schweizerisches Landesmuseum, Zurich, Switzerland, Numer Inwentarza: LM 13367
Zdjêcie z czerwonymi - podejrzewam wariacjê p³atów Doliwów z Nowego Miasta n/Wart±, ale same plecy to za ma³o ¿eby byæ pewnym. Poza tym ¿e dobrze chroni± niewiele mo¿na powiedzieæ.
Kszysz
P³aty 24 spod Wisby maja budowê zbli¿ona do lamelki.
CYTAT(Death-wish @ 18:12 19.05.2008)
Kêdzior
P³aty czarne prawdopodobnie zrobione na podstawie zachowanych z zamku Küssnach, znajduj±cych siê obecnie w Schweizerisches Landesmuseum, Zurich, Switzerland, Numer Inwentarza: LM 13367
Zdjêcie z czerwonymi - podejrzewam wariacjê p³atów Doliwów z Nowego Miasta n/Wart±, ale same plecy to za ma³o ¿eby byæ pewnym. Poza tym ¿e dobrze chroni± niewiele mo¿na powiedzieæ.
Kszysz
...ale o które czarne p³aty Ci chodzi?? Tak patrze na fotki tych p³atów z Zurichu u Thordemana (figs. 318-320), zak³adaj±c, ¿e o te Ci chodzi³o bo innych z tego muzeum nie znam i nijak mi to nie pasuje do tych "patentów" z fotek powy¿ej, tam s± d³ugie, poziome, nachodz±ce na siebie zbrojniki du¿ych rozmiarów, generalnie konstrukcja podobna do Wisby nr 1.
Te czerwone do "Doliwów" hmmm.... tam nie ma nic na temat pleców a ca³a rekonstrukcja jest mocno kontrowersyjna, zrób sobie ich rekonstrukcje z prze¶cierad³a i tektury i spróbuj np. wsi±¶æ na konia
Generalnie ja nie kojarzê w tej chwili pó¼no¶redniowiecznej os³ony korpusu zrobionej w ca³o¶ci ze zbrojników nitowanych na styk, bez zachodzenia na siebie. Mo¿e lepiej zamiast kombinowaæ zrobiæ co¶ dobrze udokumentowanego jaki¶ kirys kryty albo p³aty zachowane w stanie zbi¿onym kompletnemu, zale¿y na jakie lata to ma byæ.
Pozdrawiam
CYTAT(Marcin Glinianowicz @ 18:30 19.05.2008)
CYTAT(Death-wish @ 18:12 19.05.2008)
Kêdzior
Kszysz
...ale o które czarne p³aty Ci chodzi?? Tak patrze na fotki tych p³atów z Zurichu u Thordemana (figs. 318-320), zak³adaj±c, ¿e o te Ci chodzi³o bo innych z tego muzeum nie znam i nijak mi to nie pasuje do tych "patentów" z fotek powy¿ej, tam s± d³ugie, poziome, nachodz±ce na siebie zbrojniki du¿ych rozmiarów, generalnie konstrukcja podobna do Wisby nr 1.
Pozdrawiam
Nie zauwa¿y³em, ¿e to s± p³ytki, mia³em wra¿enie ¿e to s± folgi.
Znam dwa zabytki p³atów z pionowymi zbrojnikami. Nowe Miasto i Plemiêta. Rekonstrukcja p³atów z Nowego Miasta jest kiepska, przy Plemiêtach te¿ by³bym ostro¿ny.
Czy Kto¶ mo¿e daæ wykroje do zbrojników na nogi? NIe mogê nigdzie takowych znale¼æ.
CYTAT(Pogromca Smokuff @ 16:20 22.05.2008)
Czy Kto¶ mo¿e daæ wykroje do zbrojników na nogi? NIe mogê nigdzie takowych znale¼æ.
poogl±daj sobie zdjêc, we¼ karton i pomy¶l jak to ma byæ... potem jak co¶ wymy¶lisz, skonfrontuj z jak±¶ rekonstrukcj± i bêdziesz mia³ wykrój... to nic trudnego - trzeba tylko siê zabraæ do pracy :P
Witam. Zabieram siê za zbrojnikowe rêce i nogi co by szybciej po polu ¶migaæ :-) chodzi mi o sprzêt na okres oko³o grunwaldzki (nie najbogatszy zbrojny) czy li¶cie w formie okr±g³ej tarczki by³yby koszerne czy to ju¿ raczej przesada? Je¿eli nie pasuj± to jaki kszta³t li¶cia proponujecie?
Nikt z ekspertów nie doradzi?
Witam.
Chcia³bym siê dowiedzieæ dlaczego w p³atach/brygantynach metalowe p³ytki s± przynitowane od wewn±trz?. Tak na mój prosty rozum, to w ten sposób nara¿a siê skórê/len, które to utrzymuj± ca³± zbroje w „kupie”, na powa¿ne uszkodzenia, co chyba mo¿e prowadziæ do rozlecenia siê zbroi. Czy gdyby wywróciæ takie p³aty-Wisby na lew± stronê to przesta³y by spe³niaæ swoj± funkcjê? Na czym by wtedy straci³y?
CYTAT(myron @ 22:59 21.10.2008)
Witam.
Chcia³bym siê dowiedzieæ dlaczego w p³atach/brygantynach metalowe p³ytki s± przynitowane od wewn±trz?. Tak na mój prosty rozum, to w ten sposób nara¿a siê skórê/len, które to utrzymuj± ca³± zbroje w ?kupie?, na powa¿ne uszkodzenia, co chyba mo¿e prowadziæ do rozlecenia siê zbroi. Czy gdyby wywróciæ takie p³aty-Wisby na lew± stronê to przesta³y by spe³niaæ swoj± funkcjê? Na czym by wtedy straci³y?
Dok³adnie jest na odwrót ni¿ my¶lisz. To w³a¶nie skóra czy len powoduj± ¿e zbrojniki s± utrzymane w kupie, dziêki temu lepiej siê nak³adaj± i sa odpowiednio usztywnione. Poza tym je¶li brzegi zbrojników s± dobrze zabezpieczone nie gro¿± one przedarciem tkaniny. Oczywi¶cie nie u¿ywa siê pojedynczej warstwy lnu czy najcieñszej skóry. Musz± one mieæ odpowiedni± grubo¶æ, ¿eby waga zbrojników nie powodowa³a rozdaræ w miejscach przynitowania.
A odwrotnie? Mnie siê wydaje ¿e zbyt du¿e napiêcia tkaniny podtrzymuj±cej powodowa³y by wypadanie zbrojników w miejscu nitowania. Poza tym ca³a konstrukcja by³a by zbyt lu¼na a przez to niewygodna.
CYTAT("Death-wish")
Dok³adnie jest na odwrót ni¿ my¶lisz. To w³a¶nie skóra czy len powoduj± ¿e zbrojniki s± utrzymane w kupie, dziêki temu lepiej siê nak³adaj± i sa odpowiednio usztywnione. Poza tym je¶li brzegi zbrojników s± dobrze zabezpieczone nie gro¿± one przedarciem tkaniny. Oczywi¶cie nie u¿ywa siê pojedynczej warstwy lnu czy najcieñszej skóry. Musz± one mieæ odpowiedni± grubo¶æ, ¿eby waga zbrojników nie powodowa³a rozdaræ w miejscach przynitowania.
A odwrotnie? Mnie siê wydaje ¿e zbyt du¿e napiêcia tkaniny podtrzymuj±cej powodowa³y by wypadanie zbrojników w miejscu nitowania. Poza tym ca³a konstrukcja by³a by zbyt lu¼na a przez to niewygodna.
Mo¿liwe ¿e ¼le wyrazi³em swoje my¶li (bo jako¶ odpowied¼ nie pasuje mi do mojego pytania). Chodzi³o mi o to czemu metalowe p³ytki, w takim rodzaju zbroi, s± pod skór±/lnem a nie na skórze/lnie? W czasie bitwy/potyczki nara¿a siê na uszkodzenie tego istotnego elementu. Nie potrzeba chyba zbyt du¿o si³y aby przeci±æ skórê a tym bardziej kilka warstw lnu. Kilka niefrasobliwych ciêæ i kawa³ek zbroi spada nam na ziemie. I dlatego chcia³em zrozumieæ czemu nitowano p³ytki pod skór± a nie na wierzch skóry, by to w³a¶nie stal w pierwszej kolejno¶ci przyjmowa³a uderzenie.
Uzyska³e¶ odpowied¼ na Twoje pytanie. Zapominasz o kilku sprawach. Po pierwsze jest to uzbrojenie konnych, które w pierwszej kolejno¶ci ma zapobiec przebiciu kopi±. Ró¿nie z tym bywa³o ale generalnie dawa³o znacznie lepsz± ochronê ni¿ sama kolczuga. Po drugie wiele osób zbyt gloryfikuje miecz i nadaje mu zbyt wielkie znaczenie. Miecz by³ oznak± rycerstwa ale w sensie bojowym by³ broni± dodatkow± a nie g³ówn±. Po trzecie w trakcie bitwy jakie mia³o znaczenie przeciêcie p³ótna skoro nie odnios³o siê uszczerbku na zdrowiu?
Je¶li nie wiesz o co chodzi z tym luzem zbrojników we¼ jakie¶ p³aty i za³ó¿ je odwrotnie i pochod¼ w nich trochê. oczywi¶cie takie które da siê nosiæ odwrócone a nie z wygiêtymi folgami. A potem za³ó¿ normalnie.
Jeszcze jedno. Rzadko kiedy p³aty by³y noszone na wierzchu. Przewa¿nie na p³atach by³a noszona tunika, jaka... która pierwsza mog³a byæ pociêta, ale samej konstrukcji uzbrojenia nie rusza³o. No i oczywi¶cie w okresie kiedy p³aty wesz³y w u¿ycie zmieniono taktykê walki mieczem, przestano r±baæ/ci±æ, a zaczêto k³uæ.
Chcia³em jeszcze raz odkopaæ sprawê po³±czenia stalowych bigwantów ze zbrojnikowymi nagolennicami.
Czytaj±c poprzednie posty, raczej nie ma ¼róde³ na co¶ takiego - chyba ¿e "na odwrót". Ale te posty s± sprzed kilku ³adnych lat, wiêc mo¿e co¶ siê zmieni³o w temacie.
Czy kto¶ dysponuje jakimi¶ materia³ami, ¿e takie po³±czenia stosowano?
Nic siê nie zmieni³o w tej sprawie, Dalej poprawne s± stalowe nagolenice i zbrojnikowe uda. Uk³adu odwrotnego nie spotyka siê.
Odskrobuje.
Niby wszystko w tym temacie napisane ale wci±¿ pozostaj± w±tpliwo¶ci
1. jak te kilka warstw lnu po³±czyc razem i przymocowac do tego blaszki mosieznymi nitami (chodzi mi o brygantyne)?
2.
http://www.1382.pl/ popatrzec dla wszystkich którzy robi± p³aty i brygantyny. Z tego co wyczyta³em na freha.pl ;] w nik³e s± ¼ród³a mówi±ce o skórze przy p³atach i brygantynach, a 90% to len, aksamit.
3. Ksi±¿ka Blackwell'a "Basic Armouring" i pokazana tam brygantyna oraz zdjêcia
pokrywaj± siê. Wszystko by³oby ok tylko, ¿e w jednym temacie go¶c chce robic brygantyne na podstawie tego, a w drugim p³aty jak mam to przyj±c?
To s± p³aty, wynika to z angielskiej nomenklatury, gdzie wszystkie zbrojnikowe rzeczy nazywa siê brigandine.
¯eby by³o ¶mieszniej to s± p³aty w³oskie...
Chyba bêdzie bezpieczniej jak siê prze¿ucê na Kirys kryty. Przynajmniej bêdê pewny, ¿e historyczny
W naszym regionie W³oskie = du¿a egzotyka, zatem nie do koñca zasadne jest u¿ywanie ichniejszych wzorów (no chyba ¿e odtwarza siê W³ocha).
Ciê¿ko powiedzieæ czy w³oskie, znalezione w Chalkidzie (Chalcis), która jest wyspa greck±.
A czy to nie by³a przypadkiem wtedy kolonia Wenecka?
CYTAT(Death-wish @ 08:49 15.11.2008)
Nic siê nie zmieni³o w tej sprawie, Dalej poprawne s± stalowe nagolenice i zbrojnikowe uda. Uk³adu odwrotnego nie spotyka siê.
i tu wcale nie by³bym taki pewien, dam sobie palec i stopy odci±æ ¿e widzia³em takie po³±czenie (bigwanty stalowe i zbrojnikowa ³ydka) na jakim¶ nagrobku..
poszukam i poka¿ê
Mo¿e i racja ???
Mój umys³ nie chce wie¿yæ w to co widz± oczy
To nie s± zbrojnikowe ³ydki, tylko segmentowe co¶ w tym stylu:
http://img138.imageshack.us/img138/3954/ca...afields0806.jpg(zdjêcie z galerii projektu Interregnum
Widzia³em kilka nagrobków z takimi, z czego nigdy ze zbrojnikowym udem.
Akurat segmentowe ³ydki mnie nie dziwi± tylko, pe³ne nabiodrki w tym po³aczeniu
co¶ link nie dzia³a ale widze ze w nazwie ma interregnum wiec widzia³em na zdjêciach na stronie projektu nie jedne takie ale w zestawie z nabiodrkami zbrojnikowymi, wiem ze mówie teraz o rekonstrukcjach a nie zabytkach , dlatego jestem otwarty na przedstawienia innich takich po³aczeñ, jak zrobi³ to Mateusz.
Zgadzam siê z Borgiem.
Jednak¿e bardziej ni¿ ³ydki zainteresowa³ mnie nabiodrek. czy¿by ³amany, tak jak siê czêsto widuje oko³o 1450 i pó¼niej?
a czy to przypadkiem nie jaka¶ ozdoba?
na moje oko trochê nieodpowiedni k±t jest tej "krawêdzi" je¶li to mia³aby byæ folga stanowi±ca prze³amanie jak w pó¼niejszych nogach
Mateusz, tego te¿ nie wykluczam, tylko ¿e jak na ozdobe to trochê nietypowe miejsce.
Go¶æ po prawej ma na ramionach takie z³ote ozdobniki.
Jak i z czego by³y robione?
Jak drogie mog³y byæ takie zabiegi na tamte czasy? (tj. czy strzelec móg³ sobie na co¶ takiego pozwoliæ)
(Oczywi¶cie zak³adam, ¿e ta ozdoba to fakt historyczny co patrz±c na niektóre ospreye nie zawsze jest prawd±. W razie takiego przypadku zamiast odpowiadaæ proszê po prostu mnie nakierowaæ na fakty historyczne)
Yurass
1. sorry , ale to inne datowanie i to mimimum 30 lat ró¿nicy
2. nie wiadomo na ile to interpretacja ¼ród³a a na ile fantazja autora rysunku, jednak¿e mo¿liwo¶æ takich ozdób jest prawdopodobna, np zbroja von Matsch z Churburga, psi pysk z Leeds, czy te¿ niektóre tumby rycerzy angielskich sugeruj± podobnego typu ozdoby
3. strzelec nie móg³ sobie pozwoliæ, strzelcy przewa¿nie byli uzbrajani przez kopijnika, kopijnikowi wcale nie zale¿a³o ¿eby strzelec siê lansowa³
4. drogie
jeszcze wrócê do tych segmentowych os³on ³ydek.
czy ma kto¶ jakie¶ zdjêcie takiego sprzêtu w wykonaniu/przedstawieniu oryginalnym
albo chocia¿ wiarygodn± rekonstrukcjê sfotografowan±?
Tego linka od Borga nie mogê obejrzeæ
a bardzo interesuje mnie jak to wygl±da³o dooko³a ³ydki.
Owszem co¶ z serwerem siê sta³o, chyba zmienili. Wrzuci³em zdjêcie na inny serwer. Mam nadziejê, ¿e Panowie siê nie obra¿±, ¿e je wykorzystujê.
http://img138.imageshack.us/img138/3954/ca...afields0806.jpgjak dla mnie ³ydki wykonane super. Tyle, ¿e zaznaczam, ¿e nie widzia³em tego typu ze zbrojnikowym udem...
Dziêki, Borg.
widzê p³ytkê z przodu, p³ytki po lewej i prawej stronie ³ydki a czy by³a te¿ p³ytka z ty³u??
wypytujê bo chcê zrobiæ komu¶ nogi takie jak na nagrobku Burkhardta który wkleja³em wcze¶niej
http://www.themcs.org/armour/knights/Switz...01362%20187.JPGhttp://img708.imageshack.us/i/00176463.jpg/Czy w zwi±zku z tym jest to to samo co na nagrobku i podobi¼nie Huglina von Schoneck?
Bo przynajmniej w drugim linku wygl±da to zupe³nie inaczej?
http://www.themcs.org/armour/knights/Switz...01362%20114.JPGkolorowa wersja
Chyba to jest to
Swoj± drog± ¶wietna sprawa, dwa przedstawienia i prawie identyczne, rêkawice kole¶ kupi³ nowe w miêdzyczasie.
Na moje oko to s± proste sztabki i nie widaæ tych pasków skórzanych w poprzek, s±dzê zatem ¿e to zwyk³e zbrojniki a nie segmentowa ³ydka.
Nie widaæ te¿ nitów, które pokazano na na udzie, wiêc te¿ niespecjalnie.
Czy kto¶ siê spotka³ z krytymi naramiennikami? Przed chwil± mign±³ mi taki obrazek gdzie¶ i zastanawiam siê czy to czyja¶ fantazja, czy istotnie takie co¶ wystêpowa³o (chodzi mi o raczej II po³owê XV wieku, bo na to wskazywa³a reszta zdjêcia). A fotkê jak znajdê to wstawiê
.
CYTAT(Nikodem @ 21:17 27.05.2010)
Czy kto¶ siê spotka³ z krytymi naramiennikami? Przed chwil± mign±³ mi taki obrazek gdzie¶ i zastanawiam siê czy to czyja¶ fantazja, czy istotnie takie co¶ wystêpowa³o (chodzi mi o raczej II po³owê XV wieku, bo na to wskazywa³a reszta zdjêcia). A fotkê jak znajdê to wstawiê
.
Co¶ widzia³em w tym stylu na niemieckim nagrobku z 2 po³owy 14 wieku z tym ¿e o ile pamiêtam s± zintegrowane z p³atami.Poszukam bo chyba gdzie¶ mam.
Chodzi mi raczej o co¶ takiego:
http://img.photobucket.com/albums/v55/kaos333/DSC_0990.jpghttp://i35.photobucket.com/albums/d191/myd.../stevebrig3.gifTo jest zdecydowanie II po³owa XV wieku i z tego okresu poszukujê ¼róde³
. Ale wszystkie ciekawe materia³y chêtnie obejrzê, wiedzy nigdy nie za du¿o.
Mam t± 14 nastkê
http://effigiesandbrasses.com/monuments/ba...e/508/original/http://effigiesandbrasses.com/monuments/ba...e/509/original/A tego typu z brygantyna te¿ gdzie¶ widzia³em,na jakiej¶ ikonografji nawet nie wiem czy gdzie¶ na kompie nie mam.
Fajne! Czy ja dobrze widzê ¿e jest to jakiego¶ rodzaju zbroja kryta z krótkim rêkawkiem?
Tak to w³a¶nie wygl±da mam fotki blaszek z bardzo podobnego znaleziska jak wrócê z pracy i znajdê chwilê to upublicznie.
Czy kto¶ wie sk±d pochodziæ mo¿e ten rysunek (przerys? rysunkowa rekonstrukcja zabytku?)
http://img248.imageshack.us/i/dsc01899al7.jpg/. Pachnie mi jakim¶ le Duciem, czy czym¶ takim... z drugiej strony - piêkny zestaw ;].
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.