w drodze wyjatku daje gotowca
jak widac po numerkach nie sa to wszystkie platy spod Visby jest ich 25(?) napewno ponad 20 po za tym platy z Siedlatkowa i Plemiat, figura sw Maurycego z eee Magdeburga (koniec XIII) itp
Witam!
U kogo najlepiej zamówiæ p³aty? Nie chodzi mi o ¿aden fullwypas, ale wytrzyma³e i w miarê tanie.
Poza tym, który "model" p³atów jest wg Was najlepszy?
pozdrawiam!
Witam.
Propozujê rzuciæ okiem na oertê Gr¿dacza, na stronie Wolnej Kompanii Najemnej Poznañ
http://www.man.poznan.pl/~ritter/
Sam nie posiadam co prawda jego wyrobów, ale s³ysza³em, ¿e "da siê prze¿yæ" i sam rozwa¿am zamówienie p³atów numer 1, do rekonstrukcji rycerza niemieckiego z po³owy XIV wieku.
Pozdr.
M.
Witam,
prosze o porady wzglêdem nitowania. Konkretnie muszê przynitowaæ sporo kawa³ków blachy do skóry, macie mo¿e jakies wmiare szybkie i porz±dne sposoby ³±czenia tego ustrojstwa nitami?
thanx from mountain ;P
czyzby chodzilo ci o zrobienie p³atów ??
jestes blisko, chodzi o brygantynê
zeka mnie ogromna ilosc nitow, a nie chce spêdzic na tym reszty ¿ycia
Witam
M³otek
tylko
ja mam 1200 nitów( 4 dni)
podstaw± jest podk³adka do ³bów nitów i m³otek ( nie p³aski)
mamy czas, XV wiek, co najmiej 150 w roku wolnych ( ¶wiêta+ niedzele)
w p³atach robiê 2 dni na przód i ty³ (400-600 punktów)
nie my¶l, stukaj
pozdrawiam
a, parê danych dotycz±cych odzienia
mo¿na?
niestety,ale jedyna sensowna opcja to tradycyjny mloteczek i jechane....wiesz,zbroja zarowno dzis jak i wtedy nie byla rzecza prosta do wykonania...
Jedyne co moze ulatwic prace to miekkie nity (nie wiem jak sprawa ma sie z brygantyna,ale do platow np nadaja sie poprzycinane papiaki miedziane
Pozdrawiam
-Pawel
jedyne co mnie dziwi, to koszta "blachy wzglêdem brygantyn"
toæ to jest wiêcej roboty
otworki, otworki, otworki
i nadal mi to siê podoba
pozdrawiam brygantynowców
no coz, bawie sie mlotkiem, a musze przyznac, ze najlepiej mi to nie idzie i nie mam na mysli jedynie czasochlonnosci zajecia:( coz robic....
pozdrawiam masochistow
Witam . Na pocieszenie dodam, ¿e lepiej i szybciej robi³em p³aty ni¿ kolczugê :-)
pozdrawiam
By³bym bardzo wdziêczny, gdyby kto¶ zapoda³ fotami swoich p³atów. Najlepiej obejmuj±cymi szczegó³y, bo nie chcê niczego spartoliæ a za czas jaki¶ siê za to zabieram. Ew. mile widziane wszelkie porady. Tzn. wykoñczenia, szczególiki, jak wymiarowo dobieraæ blachy, jakiej skóry najlepiej u¿yæ.. itp itd. Ew. mo¿e ktos wyrabia p³aty po przystêpnej cenie.. mo¿e siê skuszê.. Albo np wymiana na kolcz±? (mam na stanie bezrêkawnik kolczy)
Pozdroovka!
Warunki ³adnego nitowania.
- motek z przyspawan± do koñca kulk± od ³o¿yska,
- otwory w blasze i w skórze bardzo ciasne,
- ciasna podk³adka,
- nit powinien wystawaæ ponad podk³adkê / dotyczy to nitów do 10 mm / na wysoko¶æ równ± swojemu przekrojowi. To pozwala formowaæ g³owkê w kszta³cie pólkuli,
- Przed nitowaniem wy¿arzyæ nity tj. rozgrzaæ je do czerwono¶ci i wystudziæ bez wrzucania do wody. Dotyczy nitów zarówno mosiê¿nych jak i ¿elaznych.
Kilka prób i pi±ty nit wyjdzie ci jak marzenie.
Z rycerskim pozdrowieniem Hako
chodzi ci o cos takiego??, chodz to bardziej napiersnik segmentowy :
ten co podeslales Kewi to wlasnie z Churburga
Jako segmentowy mozna jeszcze chyba uznac ten wloski napiersnik kryty z Chalkis
spoko Borg, doszedlem do wniosku ze jakis jpg powinien sie znalezc w tym temacie
apropo mocowania nareczakow - jest sposob aby przymocowac je do napiersnika, na zasadzie podobnej co do obojczyka
kolczuga pod platy - ta sama zasada co kolczuga pod plyte ( sam to stosuje )
o ile sie nie myle mocowanie nareczakow do kirysu to chyba XVI wiek
Zawsze ktos moze mnie poprawic
Tak czy siak na przeszywce dziala cacy wiec po co kombinowac
Przy okazji nog pikowanych
Spytakalem sie z takimi fajnymi jak w XIII wieku wiecie grubsze pikowane zaslaniajace uda i kolana z mala miseczka na kolanie i plytowa nagolennica a do tego np napiersnik bombiasty i jakis tam basinet no i wszystko przelom XIV/XV
Na ile nie jest to juz przegiecie i w razie czego do kiedy stosowano
o mam przyklad tyle ze gosc ma kolcze nagolennice
http://www.company-elefant.com/bildergalle...r7/DSCN4092.jpg
Pozdrawiam
http://www.mallet-argent.com/images/st_michael_sm.jpg
ten na oko tez jest segmentowy na zasadzie takiej jak ten z grecji
no nie wiem Borg..........
jak dla nie jest to zwykly kirys ale pokryty jakims materailem i zdobiony do tego
przyjzyj sie on ma zapiecia z przodu na szorcy widac ich kilka ale sa tez na napiersniku
Czo³em !
A mo¿e o co¶ takiego jak w linku chodzi ?
http://www.metmuseum.org/toah/hd/arms/hob_29.154.3.htm
Gdzie¶ na forum poniewiera siê kilkana¶cie fotek tej piêkno¶ci, a kopiê o ile wiem, jest w stanie zrobiæ G¿dacz
Pozdrawiam
ale czy mozemy uznac ze pikowane nogawice byly uzywane w XV wieku????
To ja mo¿e odgrzejê temat
Planujê zakup p³atów, poogl±da³em, poczyta³em i mam problem: nie spotka³em siê nigdzie (poza stronami producentów) z jakimikolwiek informacjami o tym, ¿eby p³aty by³y robione ze skóry.
W zal±czniku jest fragment ksi±¿ki C. Blair,
European armour circa 1066 to circa 1700,
No i co Wy na to ???
Pozdr.
M.
B. Thordeman - Armour from the Battle of Wisby 1361 t I, strona 210
Mi siê wydaje (ekspertem nie jestem wiêc jakby co to prosze mnie poprawiæ) ¿e pikowane nogawice, owszem by³y u¿ywane, ale raczej pod jak±¶ inn± os³one nóg...
a co do tego zdjêcia to te nakolanniki wydaj± mi siê do¶æ dziwne jak na prze³om XIV/XV w. (choæ jak ju¿ pisa³em ekspertem nie jestem...)
Zebrane tematy dotycz±ce os³on zbrojikowych.
a co powiecie na to, chodzi mi dok³adnie o nagolennice,
widzia³em rozwi±zane z tym paskiem blachy na goleniu, tyle ¿e pod spodem by³a d³uga skarpeta kolcza a¿ po kolano, je¶li chodzi o zbrojniki to widzia³em nagolennice z p³ytkami jednej ko³o drugiej
czy os³ona goleni w formie
jednego paska blachy na podk³adzie skórzanym jest poprawna historycznie
oto zdjêcie :
http://www.man.poznan.pl/~ritter/Chudow200...05/IMG_1341.jpg
Widzê, ¿e moje fotki wywo³uj± zamieszanie. I dobrze.
A czemu zak³adasz, ¿e w tych nagolenicach ten widoczny pasek blachy jest jedynym?
Nie s±dzê, ¿eby tak by³o - choæ to pytanie do Krzysztofa ¦wi±tkiewicza "Bia³ego", który jest w³a¶cicielem i wykonawc± bigwantów widocznych na zdjêciu.
Na udach pod skór± kryj± siê zbrojniki, zapewne podobnie jest na ³ydce (mo¿e nie w takiej ilo¶ci i tak "¶ci¶le" jak na udzie).
-
Hej
O ile sie nie mylê, to Bia³y zrobi te nagolennice na wzór tego przedstawienia Goliata, chyba ¿e jest jeszcze jaie¶ ¼ród³o ...
Pozdrawiam
CYTAT(Tomasz Rajtar)
Widzê, ¿e moje fotki wywo³uj± zamieszanie. I dobrze. :devil:
A czemu zak³adasz, ¿e w tych nagolenicach ten widoczny pasek blachy jest jedynym?
Nie s±dzê, ¿eby tak by³o - choæ to pytanie do Krzysztofa ¦wi±tkiewicza "Bia³ego", który jest w³a¶cicielem i wykonawc± bigwantów widocznych na zdjêciu.
Na udach pod skór± kryj± siê zbrojniki, zapewne podobnie jest na ³ydce (mo¿e nie w takiej ilo¶ci i tak "¶ci¶le" jak na udzie).
-
nie widze na skórze ¿adnych nitów tak jak na udzie(co wskazuje na to ¿e chyba nie ma pod spodem zbrojników
) no i nie widaæ ¿adnych pasków blachy oprócz tej na goleniu
ps. na tym zdjeciu co pokazales owen trudno(bynajmniej mi) okreslic ile tam faktycznie jest tych blach
ps, zdjêcia s± bomba a w szczególno¶ci rekonstrukcja zbroji z churburga
CYTAT
nie widze na skórze ¿adnych nitów tak jak na udzie(co wskazuje na to ¿e chyba nie ma pod spodem zbrojników ) no i nie widaæ ¿adnych pasków blachy oprócz tej na goleniu
To chyba s³abo patrzysz, bo ja na obu nagolenicach widzê po boku nity.
Mo¿e Bia³y siê zlituje, przyjdzie i o¶wieci mroki niewiedzy...
-
Czy kto¶ dysponuje przedstawieniami zbrojnikowych os³on koñczyn?Mam problemy ze znalezieniem sensownych ¿róde³ ,troche tego znalaz³em w Armour from the battle of Wisby i w Osprejach ale niezbyt wiele.
(mam na my¶li ikonografie,nagrobki itp.)
Bêdê wdziêczny za wszelkie informacje .
Pozdrawiam.
nagrobki
Gottfried von Bergheim
Bolko III Rozrzutny
Burkhard von Steinberg
Dziêki z nagrobka Burkharda von Steinberga korzysta³em robi±c swoje rêce ale dwoch pozosta³ych nie wid
zia³em .Wiem ¿e to pój¶cie na ³atwizne ale móg³bym pro¶iæ o linki
pozdrawiam
A niejako przy okazij co my¶licie o mojej rekonstrukcij rzeczonej rêki
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
CYTAT(Czarnian)
czy os³ona goleni w formie jednego paska blachy na podk³adzie skórzanym jest poprawna historycznie
oto zdjêcie :http://www.man.poznan.pl/~ritter/Chudow2005/IMG_1341.jpg
Owszem jest, nie ma tego zbyt wiele, ¿eby rozwiaæ w±tpliwosci wysy³am fotkê pewnej rze¼by.
Jak widaæ jest tam zbrojnik nanitowany i chroni±cy piszczel, w swoich ³ydkach doda³em jeszcze dwa zbrojniki po bokach, które s± podnitowane do skóry od wewn±trz. Je¶li kto¶ chce wiedzieæ wiêcej na temat tego typu rozwiazañ, ¿yczê pracoch³onnych i owocnych poszukiwañ
no ok, rozwi±za³o to moje wszelkie w±tpliwo¶ci
mam jeszcze tylko 2 pytania
1. na jak± dekade XIV w jest przypisana ta rze¼ba
2. czy mi siê wydaje czy w komplecie ze zbrojnikami osoba na rze¼bie posiada p³ytowe trzewiki ??
pozdr. czarnian
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Dekady nie jestem w stanie stwierdziæ, ale sam z ciekawosci siê postaram dowiedzieæ. Z du¿± doz± prawdopodobieñstwa jest to II po³. XIV w. Natomiast p³ytowe trzewiki przy zbrojnikowych os³onach nóg s± do¶æ czesto spotykane na nagrobkach
Witam.
Szukalem wsrod nagrpobkow ikonografii i nie doszukalem sie szczegolow. Moglby mi ktos podpowiedziec jakie nagolnenice plytowe mogly byc uzywane do zbrojnikowych nabiodrkow. Czy pelne zamykane, moze profilowane, czy tylko przednia czesc oslaniajaca piszczel.
Przyklad takich oslon nagrobek
Ralpha de Knevynton 1370
Druga rzecz to w jakim okresie pod miski na kolana czy lokcie dodawano skorzane/tekstylne? wytlumienie w ksztalcie np liscia?
Ciekawia mnie jeszcze nity widoczne przy obu krawedziach nakolannikow. Na gorze to rozumiem ze mogly sluzyc do przymocowania nabiodrka, ale te na dole
Pozdrawiam.
CYTAT
Pytam dla pewno¶ci. Czy tego typu os³ony sk³adaja siê z trzecho oddzielnych czê¶ci, czy mo¿e sa one po³aczone?
Zbrojniki z tego co mi wiadomo s± datowane na XIVw. a znalaz³em co¶ takiega
czy zbrojniki w schy³kowym XIII maja potwierdzenie czy to radosna twórczo¶æ
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
[quote="Wo³czko
Pytam dla pewno¶ci. Czy tego typu os³ony sk³adaja siê z trzecho oddzielnych czê¶ci, czy mo¿e sa one po³aczone?[/quote]
Nabiodrek jest po³±czony z nakolankiem i ³ydka osobno
Dziêkujê. Po³±czony jest nitami bocznymi?
Zastanawia mnie taka konfiguracja:
Stalowa os³ona uda, z klapk± opinaj±c±, podwójna folga (dwie folgi nad i dwie pod misk± kolanow±) i kolano, ³ydka zbrojnikowa - czy takie rozwi±zanie jest historyczne? Jak to datowaæ?
Prêdzej odwrotnie, pe³na ³ydka i zbrojnikowy nabiodrek. Na po³owê czternastego plus. Mo¿e trochê wcze¶niej, ale wtedy i nagolennica kryta zapewne. A do kiedy? Ciê¿ko powiedzieæ, ale je¿eli ma wchodziæ w piêtnasty, to ledwie-ledwie chyba. Pozdrawiam
Gwyn
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.