Hmm.. zamierzamy sie w³a¶nie zaj±c odtwarzaniem na powa¿nie za³ogi z naszego zamku, wiêc spisy ze zbrojowni bêda jedn± z pierwszych rzeczy jakie sprawdzimy:) JAk tylko dogadamy sie z nasz± "wtyczk±" muzealna... Jak sie czego¶ dowiem.. to napisze, ale Olsztyn mo¿e byæ (niemal na pewno by³) w sprawach uzbrojenia za³ogi, daleko w tyle.
CYTAT(Wotawa)
No, czyba, ¿e ten Podstêpny Ultras ¦widnicki na z³o¶æ Kajzerowi przerze¼bi³ nagrobek.
No wiem - Carvi to by ca³kiem nowy nagrobek wyrze¼bi³. Ale ja nie mam takich zdolno¶ci plastycznych, dlatego ta rêkawica wysz³a jak wysz³a.
CYTAT(Wotawa)
Przy okazji wielkie dziêki Podstêpnemu Ultrasowi ¦widnickiemu.
Hura!! Zosta³em publicznie nazwany ultrasem! 7 stycznia og³aszam ¶wiêtem RR. Proszê mi przy tej okazji sk³adaæ co roku ¿yczenia. Sta³em siê innym cz³owiekiem
CYTAT(Wotawa)
Sorki, ale Jakub przedstawia wizjê tego co nosili na prawde bogaci.
P³aty lub ich jaka¶ forma przej¶ciowa z brygantyn± zapewne by³a u¿ywana wcale licznie.
Na na prawdê nowoczesny sprzêt staæ by³o nielicznych. I to pami±tki po nich w³a¶nie zachowa³y siê najczê¶ciej.
W³a¶nie tak sobie Nadolskiego ogl±dam z braku innych ¼róde³ i oto co pisze w "Polskiej Technice Wojskowej...":
Kirys kryty "w ¼ród³ach pisanych kryje siê pod nazw± pectorale, torax i brostblech. Przekazy te ¶wiadcz±, ¿e zbroili siê w nie reprezentanci wszystkich nieomal warstw spo³eczeñstwa. Nosili je w³adcy, wielmo¿e, rycerstwo, stra¿e miejskie oraz najprawdopodobniej tak¿e so³tysi i wójtowie. Rozpowszechnieniu siê kirysów krytych sprzyja³y (...) oraz niezbyt wysoka cena."
"Rola tej zbroi szczególnie widoczna jest w pañstwie krzy¿ackim, gdzie zakupywano j± masowo na potrzeby mobilizacyjne oraz gromadzono w arsena³ach jako podstawowy, zw³aszcza na pocz±tku XV wieku, rodzaj ochrony tu³owia."
Ciekawy wiêc obraz rysuje siê tej naszej bitwy pod Grunwaldem. Kirysy kryte w ogromnej przewadze a dzisiaj w Polsce ile ich jest? Dwa?
Ciekawe jak rzeczywi¶cie wygl±daj± te spisy zbrojowni.
CYTAT(Kacper)
ale Olsztyn mo¿e byæ
Nie chodzi zapewne o ten Olsztyn pod Czêstochow±?
Nie, mówie o tym z Warmii. Kapitu³y Warmiñskiej to ziemie..
powiadacie ¿e piechocie siê jenak mog³yu p³aty jeszce ³ugo zdarzaæ??
Kacper, Olsztyn? ja tu zabl±zi³em na studia
macie tam w jakie¶ wolne miejsce w za³odze??
Chcia³em zapytaæ sk±d, z jakiej typologii pochodzi wzór p³atów oferowany przez Indianina z BRE. Mozna je obejrzec na jego stronie www.indianin.neostrada.pl jako wzor O1. Czy cena jest aktualna?
To s± raczej wymy¶lone p³aty. Proszê mnie poprawiæ je¶li siê mylê.
Bo one s± wymy¶lone przez pjarrociñskiego
Sprzeda³ kiedys taki twor BRE a teraz sie bidula dziwi ¿e "one powróci³y" :-D Jak widaæ piractwo RR w roznych formach nie dotyczy tylko skanowania Ospreykow i wypalania CD przez roznych mistrzów. Zabawne jest tylko to ze spiratowany wzor jest a) fantasy, B) strasznie drogi patrzac na cene...
I dlatego oferujê wykroje tego poncerza za 5 dych + koszta przesy³ki
wzrost ok 170cm
Mateuszu, trza by³o poczekaæ mo¿e apacz by siê odezwa³?
swoj± drog±, wyrób nie zosta³ sp³acony przez zamawiaj±cego, wiêc zerwe go z go¶cia na najbliszej imprezie
W sumie jedno i drugie to to samo (?) - metalowe p³ytki przynitowane do skórzanego podk³adu (choæ widzia³em pó¼ne brygantyny maj±ce z wierzchu aksamit)
Kiedy nast±pi³a zmiana ? Czy to kolejny problem z nazewnictwem czy jest jaka¶ ró¿nica miêdzy p³atami a brygantyn± ? Mo¿e chodzi o ilo¶æ / wielko¶æ / u³o¿enie p³ytek ?
P³aty na pocz±tku XV to ju¿ trochê nie bardzo...
Kiedy pojawi³y siê pierwsze brygantyny ?
Bêdê wdziêczny za zdjêcia / opisy / cokolwiek...
Tutaj
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=12...der=asc&start=0 siê trochu o tym gada³o. Chyba jedyne co da³o radê ustaliæ, to ¿e chyba jednak p³ytki poziomo. Datowanie trudne do okre¶lenia. Pozdrawiam
Gwyn
chcia³em spytaæ czy kto¶ podj±³by siê wykonania tego cudeñka, no i oczywi¶cie za ile?
http://www.olofsgillet.org/pentecost/IMG_0309.JPG
przy okazji chcia³em spytaæ o poni¿szy kirys
http://www.freha.pl/download.php?id=898
http://www.freha.pl/download.php?id=906
Witam
Odno¶nie kirysu z 2 ostatnich linków polecam Przemka Karcza "G¿dacza" z Poznania.
http://www.man.poznan.pl/~ritter/
Na temat ceny ciê¿ko spekulowaæ, na pewno powy¿ej 1000 z³ jednak sprzêt jak najbardziej wart swojej ceny.
pozdrawiam
¶mieszne jest ¿e to kosztuje wiêcej od pe³nej blachy,dawno by³o odwrotnie.Poly¶l o nitach z mosi±dzu i dodaj 1.5 raza
[/list]
No w³a¶nie, jakiej grubo¶ci powinna byæ skóra na p³aty (prawdopodobnie Wisby nr1)? Czy blacha 1,5mm bêdzie odpowiednia na folgi, czy mo¿na okre¶liæ rozmiar nitów (z braku innych na pewno bed± zwyk³e stalowe, tylko jakie FI?
)
A poza tym: mam zamiar samemu zrobiæ p³aty, jestem pocz±tkuj±cy je¿eli chodzi o rêkodzie³o
w takiej skali, wiêc je¿eli kto¶ z was zechcia³by podzieliæ siê uwagami nt. wykonania p³atów by³bym zobowi±zany.
P³aty Wisby nr1 wygladaj± na najprostsze do wykonania, jednak ich kostrukcja mo¿e ograniczaæ mobilno¶æ (folgi poziome z przodu ale pionowe na bokach i z ty³u). Moze kto¶ z was móg³by podpowiedzieæ jaki typ p³atów (najchêtniej w/g wykopalisk z Wisby, bo czê¶ci± tych rysunków dysponujê) by³by w miarê prosty i relatywnie elastyczny w "akcji".
ps. Wisby czy Visby, bo spotka³em obie wersje??
Jest ju¿ temat o p³atch. W³a¶nie niedawno scali³em ca³± górê niepotrzebnie rozmno¿onych tematów. Iilo¶æ stron zmniejszy³a siê o jedn± .
Bardzo dziêkujê za dostarczenie mi nowej roboty.
Drogi Panie W. gro¼ny strasznie
.
Tematów o p³atach by³o nawet kilka, ale oprócz pañskiej rozmowy z P. Rajtarem ¿aden nie zahacza³ o praktyczne podej¶cie do ordynarnego "wytwórstwa". Wasza za¶ rozmowa oprócz niew±tpliwie interesuj±cych dywagacji z zakresu historii metalurgii, liznê³a ledwie temat Wisby nr24, która zreszt± ze wzglêdu na stopieñ swojej komplikacji i tak na razie mnie nie interesuje.
Zaczynaj±c now± rzecz dobrze jest zasiêgn±c rady osoby do¶wiadczonej, z regu³y pozwala to unikn±æ wielu g³upich b³êdów, które niechybnie pope³ni³bym samemu odkrywaj±c Amerykê, ju¿ dawno odkryt± przez innych, i dlatego ponawiam pro¶bê o udzielenie mi informacji zwi±zanych z pierwszym postem.
Uff, przepraszam za tê przyd³ug± odpowied¼, ale poczu³em siê wywo³any do tablicy jak szczeniak w podstawówce, a tego nie zniosê nawet u kolegi po fachu
.
Pozdrawiam
Poohatek
Proszê siê wiêc dopisywaæ do istniej±cych dyskusji po¶wiêconych tematowi zamiast produkowaæ kolejne nag³ówki.
Nie widzê powodu by ka¿de nowe pytanie w danym temacie wymaga³o nowego nag³ówka.
jest troche brygantyn w muzeum Madryckim
mo¿e kto¶ zmêczy ten temat
albo¿ kto¶ posiada "granada 1492"(pomy³ka?)
ostatnie zdiêcia z tego¿ wydawnictwa s± warte hmmm......
nie mam zamiaru wywalaæ 85 z³ na jw
Czy posiada ktos schematy budowy, zdjecia zachowanych itp kirysow segmentowych (oprocz tego z Charburga) ??
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Bêdzie problem, interesuje siê tym tematem od pó³tora roku i doszed³em do wniosku, ¿e napier¶nik segmentowy Ulricha IV znajduj±cy siê w zbiorach zamku Churburg jest ewenementem, form± po¶redni± pomiedzy p³atami i krytymi kirysami a kirysem bia³ym, nie znalaz³em nic ani w zachowanych zbiorach, ani w ikonografii, sfragistyce itp.
Chyba, ¿e traktowaæ jako segmentowy tak¿e "Siedl±tków", choæ u³o¿enie jest zupe³nie inne.
W sumie te¿ segmenty. Podobny uk³ad (pasy metalu) mamy w Schweizeriches Landesmuseum w Zurichu. oczywi¶cie wypatrzy³em w Ospreju "Swiss at War" a niestety nie w samym muzeum. Na szczê¶cie strzêpy "siedl±tkowa" mo¿emy zobaczyæ w muzeum w £odzi, z nieznanych powodów obok manekina ubranego w bechter(!) i przy³bicê siedl±tkowska (nieco chyba zbyt wypuk³±).
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
W przypadku znaleziska z Siedl±tkowa mamy przyk³ad zbroii krytej gdzie zbrojniki s± podnitowane do warstwy tekstylnej b±d¼ skórzanej. Tego typu przyk³adów mo¿emy odnale¶æ sporo, chocia¿by w opracowaniu o Wisby (rozdzia³ o rozwoju p³atów), natomiast ude¿aj±cego podobieñstwa zarówno konstrukcyjnego jak i wizualnego nie widzê.
Dziekuje za odzew.
Wotawo, czy moglbys podeslac jakies przedstawienia wspomnianych przez Ciebie zbroi ?
Pozdrawiam.
Witam szacownych znawców p³atów!
Trafi³em na takie CU¦ we w³oskiej encyklopedii. (za³acznik)
niestety nie dysponuje opisem, a spodoba³y mi sie na tyle, ¿e mo¿e nawet sobie zrobiê...
No ale najpierw muszê znac odpowiedzi na parê pytañ:
- jak siê to to datuje
- czy kto¶ widzia³ p³aty z podobnej wielko¶ci p³ytek
- czy ten wzór jest typowo makaroniarski, czy te¿ w miarê uniwersalny
- ... i jak wogóle p³aty spiuj± siê w walce?
Z góry dziêkujê za wszystkie rady!
Mam tylko nadziejê ¿e nagle siê nie odezw± krytycy owych w³oskich p³atów, bo jest ju¿ za pó¿no
Elementy le¿± sobie na dywaniku i s± w trakcie szlifowania.
Przy grubo¶ci blachy 1,2 wysz³o tego 6 kg
(ale obwód 120 cm)
Jak skoñczê, to wrzycê fotkê.
Siewka!!!
Z doswiadczen naszej ekipy:
stosujemy blache 1,5 mm ew 2 mm. wystarcza. skora albo z hurtowni albo z fartucha spawalniczego (tez skora, tylko juz przycieta w trapezy); (cenow z hurtowni jest tansza, jakosciowo w hurtowni sa lepsze skory, ale nie we wszystkich miastach jest hurtownia - my mamy 100 km). nity 4 lub 5 mm srednica przydlugosci 8 mm. Dlugosc nitu taka, by zmiescic na nim blache, 2 podkladki, skore i miec ciutke na zaklepanie;
Uklad blach:
Praktycznie wszyscy u nas maja 3 blachy pionowe na piers: 2 trojkatne i 1 prostokotna oraz 3 poziome folgi na brzuch - blachy zachadzace na siebie; Plecy sa robiane z 4 lub 5 rzedow blach po 4 lub 5 blach w kardym. blachy wiadomo: przekute na zimno, rogi poscinane itd. skora, jesli nie jest potraktowana srodkiem do skor, peka szybciej - wysusza sie po prostu. jesli nie ma tez tuniki, wappenrocka, cienkiej przeszywki na platach, to tez od uderzen po prostu peka - jednak trafienia w korpus wchodza zadko bardzo, zatem platy nasze sie trzymaja calkiem niezle;
Skora stosowanan jest to albo dwoina albo normalna licowka; W zaleznosci, co komu wpadlo w rece;
Cenowo platy sa bardzo tanie i my miescimy sie w cenie 120 z materialami wszystkimi (blacha nity, skora itd), takze zrobilem oczy na cene 600 zl; Wypasione platy z 2 warstw skory i blacha pomiedzy materialowo wychodzi 200 paczki.
Ale wiadomo: co miasto sa inne ceny oraz inni producenci;
A co do tych platow wloskich - moze glupie pytanie: zapiecie chcesz miec na plesach na kregoslupie czy na klatce piersiowej? Z rysunku wynika, ze to kregoslup ma zapiecie, zas ja pare razy na bitwach latacace topory i miecze na ow organ widzialem.
Pozdrawiam
Witam!
Chyba zacznê kupowaæ u was p³aty. Chcia³bym tylko zobaczyæ jak wygl±da wasz wyrób.
S³ysza³em od ch³opaków z P³ocka, ¿e u was zamawiali p³aty (po bardzo atrakcyjnych cenach
)
Czy ju¿ je dostali?
A co do moich p³atów. Na ostatni sezon zrobi³em 8 sztuk. Wszystkie go przetrwa³y i maj± siê bardzo dobrze. Skóra na ¿adnych nie pêk³a, a wiêkszo¶æ osób które je posiadaj± nie zak³ada na nie pikowañca, ani wappenrocka (ale to chyba zale¿y od jako¶ci materia³ów
)
Pozdrawiam
Indianin
Czesc!!!
Dla chlopakow z Plocka wyslalem 2 sztuki platow. Na Geunwaldzie do nas kupili wczesniej tez 2 sztuki (praktycznie po cenie materialu jak sie okazalo). Dostali wariant do walki - maja 4 folgi brzuszne, ostatnie schodzi ponizej linii kosci biodrowych - nie sa to bynajmniej platy paradne, z liscmi, zdebieniami i innymi cudami podbijajacymi znacznie cene.
Cena dla chlopakow z Plocka byla cena przyjacielska a nie rynkowa. Kalkuluje sie to wszystko, jak robi sie pare sztuk na raz a nie pojedynczo. Zreszta, Indianin, znasz chlopakow, podejdz albo zobacz u Adriana, jakie dostali (mamy u nas w ekipie identyczne praktycznie i sie trzymaja niezle).
Ciekawi mnie jeszcze z wczesniejszych listow zbieznosc platow z tarczami:) gdyz dla chlopakow robilem obie rzeczy a funduszy nie mieli na wszystko i dzielilismy pule kasy na tarcze i platy. Ale moze to byc zbieznosc tylko danych (z tarcze moje na razie sie nikomu nie posypaly - bynajmniej takich monitow nie dostalem);
PZDR
A co do tarcz. Ta chyba jest Twojej produkcji??
Tak, zapiêcie jest na plecach, dok³adnie na krêgos³upie. Ale nie przejmujê siê tym zbytnio
Mam do¶æ grubego pikowañca a pod p³aty mam zamiar nosiæ kolcz±.
Moje p³aty s± z blachy 1,2. Wiem, ¿e bêdzie siê wginaæ, ale bêdê je poprawia³. Nie mam zamiaru nosiæ p³atów o masie 12 - 14 kg, bo takie by wysz³y przy blasze 2 mm.
Mam nadziejê, ¿e mi te p³aty jako¶ wyjd±...
Przera¿a mnie tylko perspektuwa ok 300 nitów, ale có¿, jak nie chce siê mieæ Wisby 1 jak 50 % RR, to trza siê troszkê namêczyæ...
CYTAT(Indianin)
A co do tarcz. Ta chyba jest Twojej produkcji??
Tak, dostali takie 4 plus 2 duze; Choragiew z Czarnego Rycerza z Bedzina ma 8 takich. robione identycznie. Taka sama technologie wykorzystujemy dla wlasnych tarcz jednak troche dluzszych;
Tak wygladaja: Czerwono Siwe z bialym gryfem.
Co do twych platow: jesli faktycznie masz gruby pikowaniec na kregoslupie, to teoretycznie O.K ale mimo wszystko cokolwiek daj sobie tam jeszcze: mozesz donitowac pas skory idacy pod zapieciami z dodatkowymi bl;aszkami itp ... cokolwiek, a nitowanie 300 nitow to pikus; jesli masz odpowiedniej gruposci skore, podkladki 2 szt i blache, to nit wystaje ciutke ponad wszystko; 4 - 5 uderzen mlotkiem i jest zaklepane; My na nasze mielismy po okolo 180 nitow - reka co prawda potem boli ...
PZDR
wybaczcie ze nie na temat,ale czy ktos moze mi wyt³umaczyc znaczenie tych kostiumow w ktore przybrabni sa panowie na zdjeciu ( ci z tarczami z gryfem) bo nijak do zadnego znanego mi okresu historycznego nie potrafie tego przypasowac ??????
POmocy !
CYTAT(Aiuto)
wybaczcie ze nie na temat,ale czy ktos moze mi wyt³umaczyc znaczenie tych kostiumow w ktore przybrabni sa panowie na zdjeciu ( ci z tarczami z gryfem) bo nijak do zadnego znanego mi okresu historycznego nie potrafie tego przypasowac ??????
POmocy !
Otoz znaczenie kostiomow: to czerwono siwe sluzy temu, by byc rozpoznawalnym na bitwe a inni teraz wiedza, z jakiego bractwa jestes (jaka, cote d'armes - bardzo popularny wyraz u slowian poliglotow), rozne kolorowe rzeczy pod tym czerwono siwym to najczesciej przeszywanica lub tez koszula, gdyz zaraz sie mielismy ubierac na turnieje bojowe a nie na parade; na nogach zas sa roznego rodzaju materialy - sa to najczesciej tzw nogawice - owczesny odpowiednik wspolczesnych spodni - inaczej krojonych i noszonych; na plecach, (osoba z tym kijem i materialem na nim) ma plaszcz. Robiony z kola jak sie to teraz w reenectingu okresla - bardzo modny i bardzo historyczny; Glowa golona na lyso symbolizuje, ze ow czlowiek odtwarza lysego czlowieka ze srednowiecza; Usmiech jest tez czescia kostiumow. niestety, nie udalo nam sie zrobic wszystkich fryzur sredniowiecznych. Alicja nie chciala wydepilowac czola.
Rozumem twa rozterke. Nam tez nie udalo sie w ikonografii znalesc zadnego przedstawienia czerwono siwych kolorow z bialymi gryfami;
Zas tutaj
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=86...der=asc&start=0
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2295
(przykladowe dwa linki) sa dywagacje n.t. tego, co obecnie skrotowo nazywa sie jaka (zreszta uczestniczyles w owych dyskusjach ...);
Datowanie owego stroju czerwono siwego jest od roku 2000 do 2004 (ale nie badalismy weglem C4). A jako ze we wczesniejszych postach wypowiadales sie na temat tunik, jak i cote'darme z pozycji wiedzy na temat to rozumiem, ze owa rozterga wynika po prostu z tego, ze nie widac jej pelnej dlugosci, rozciec oraz ze pod spodem nie ma opancerzenia, na ktore powinna byc zalozona. My ja stosujemy na okres odtwarzany przez nas czyli panowanie Boguslawa V na ziemiach pomorskich (tu cie rozwale: brak ikonografii dotyczacej historii pomorza, ktore jak wiesz, bylo bardzo niezaleznym panstwem z licznymi kontaktami zagranicznymi). Z tego tez powodu, mozna ostroznie bardzo przyjmowac dwie hipotezy: rycerstwo, oddzialy pomorskie mialy jaki lub tez ich nie mialy. Ale jak je nazywali, czy modla francuska, czy niemiecka czy tez wlasnym jezykiem, tego nie wiemy.
Ale aby tu nie mieszac jak sam pisales off topiciem, gdyz temat jest o platach, mozna poprosic ladnie admina o przeniesienie 3 postow od gory do np. karczmy.
Pozdrawiam
To tak ta tarcza wygl±da po kilku treningach na drewno i jednej walce na metal (pokazowej!!!). Trafi³ w ni± niedu¿y topór, têpy. ¯eby kto¶ nie mówi³, ¿e bijemy siê na zaostrzone bia³oruskie siekiery.
Decha pêk³a akurat miêdzy paskami pod rêk±.
Wybacz mi, ale nie chcia³bym, ¿eby przydarzy³o mi siê co¶ takiego np. na Grunwie.
No bo widzisz, na paru dyskusjach pisze sie, ze celem dodatkowego wzmocnienia tarczy, naklada sie na nie filc badz tez je sie okleja skora; wersja tansza, to nalozyc pare dodatkowych warstw plotna na zewnatrz. Nasze tarcze tez tak wygladaja. Kwestia tlumienia jest kwestia indywidualna - od nikogo nie kupisz helmu z wysciolka, czy rekawic plytowych z wysciolka. Przeszywanica tez jest tak robiona. I tarcza tez.
Wynika to z tego, ze robienie takiej wysciolki jest pracochlonne i podbija koszty - ktorych kazdy chce uniknac. A sa to rzeczy, ktory kazdy moze sobie zrobic indywidualnie.
Mamy w bractwie dwie tarcze se sklejki 18 mm, przez ktore buzdygan przeszedl na wylot - w zwyczajnej walce, bez nawalania, piora zaokraglane itp ... mamy tez helmy w ktorych od tepych z pozoru toporow sa dziury na wylot ...
Technologicznie tarcza twoja jest robiona tak samo jak tarcze w naszym bractwie, roznia sie tylko wielkoscia i okuciami bocznymi. Spec ci po prostu powie, ze taka dziura wynika ze bloku - prostopadlego do kierunku uderzenia brody topora. Jest w tym punkcie duza kumulacja sily, ktora robi dziury w tarczach oraz robi dziury w helmach. Przy jakims najblizszym spotkaniu mozna obejrzec nasze tarcze jak wygladaja - Indianin, jesli bedziesz w Byczynie, namierz nas i porownasz - wiesz jakich barw szukac a na Grunwie bedziemy w tej samej Choragwii i tarcz tego typu bedzie w niej z 20 ponad.
Pozdro
HALLLO!!! Rozmawiamy tu o p³atach!!!
Chcia³bym jeszcze zapytaæ tych co p³atów ju¿ dziesi±tki zrobili, jak siê sprawa na z nitami. Te dostêpne w sklepie maj± g³ówkê tylko o 2 mm szersz± ni¿ "trzon" i obawiam siê, ¿e bêd± dziórawiæ skórê
S³yszalem te¿ o nitowaniu p³atów obcinanymi papiakami (grube na 2 mm, krótkie gwo¼dzie z du¿ymi ³ebkami), ale dla mnie to kiszka jest!
Powiedzcie, czy by³oby dopuszczalne wrzuciæ podk³adki pod nitu od "zewnêtrznej" strony p³atów, ¿eby siê zwiêkszy³a powierzchnia docisku?
Czy kto¶ widzia³/posiada takie rozwi±zanie i czy nie jest ono gnojone przez ultrasów?
Dziêki za wszystko!
Czo³em!
Fabryczne, ze sklepu, podk³adki pod nity, zak³adane od zewnêtrznej strony (tak, ¿e bêdzie je widaæ), bêd± gnojone przez ultrasów.
Paradoksalnie, du¿o lepszym pomys³em jest u¿ycie miedziowanych papiaków ( tych "z³otawych"), obciêcie ich i potraktowanie jak zwyk³ych nitów.
Je¶li ju¿ pojawia siê podk³adka przy nitach w zbrojach, jest ona schowana od wewnêtrznej strony, niezbyt regularna i raczej wielok±tna ni¿ okr±g³a - przynajmniej z tego, co mi wiadomo.
Pozdrowienia
KURCZE... tak my¶la³em
Widzia³em miedziane papiaki, mosiê¿ne chyba nawet te¿. Problem z nimi jest taki, ¿e zazwyczaj maj± niesymetryczn± "g³ówkê" co wygl±da trochê (na mój gust) nieestetycznie.
Moim zdaniem nie ma jak okr±g³e nity
Tylko sk±d je u diab³a wzi±æ, ¿eby siê do czegokolwiek nadawa³y???
Kumpel my¶la³ te¿ o odlewaniu z mosi±dzu nitów z du¿ymi, ozdobnymi g³ówkami, ale kosztowa³oby to maj±tek
... i co zrobiæ
Zrobilem PI do n silnia platow, gdzie n=statystyczna ilosc nitow na platach:)
Podkladki beda tepiane przez ultrasow ale oni nie jezdza na imprezy:) Nie znam szczegolowo danych z wykopalisk pod Wisby i nie wiem, czy podkladki maja byc czy tez nie, ale musisz pamietac, ze nit bedzie obciazany przez blache i skore. Przy uderzeniu w platy lepek nita bez podkladki moze wyskoczyc ze skory. Skora jest troche podatna na rozciagniecia i stale pod nitem pracuje powiekszajac otworek, zatem jesli masz male lebki - beda wyskakiwac bankowo i nie ma na to rady. Chyba, ze masz maciupenkie blaszki nitowane 4 nitami i nie ma wowczas klopotu (tak mi sie wydaje ale nie praktykowalem). Nit stalowy z podkladke sie zlewa i dopiero z bliskiej odleglosci to widac. Pamietaj tez: kazdego ultrasa mozesz zagiac i wykazac mu jego niehistorycznosc, jesli sam posiadasz wiedze. Ultrasostwo tak samo jak mrok to choroba RR. Wazne abys sam wiedzial, jak to faktycznie wygladalo kiedys i czemu nie mozesz zrobic tego, tak jak kiedys wygladalo, ale tyle ile mozna - odtwarzaj zdroworozsadkowo.
Nikomu nie przeszkadzaja miecze z resorow i nikt sie z tego nie nasmiewa, nikomu nie przeszkadzaja luki z tworzyw sztucznych, nikomu nie przeszkadzaja odtwarzacze spieszonego bogatego rycerstwa zatem sadze ze podkladki pod lbami nitow nie powinny stanowic klopotu. Zalezy tylko czy: ma byc to do muzeum jako wierna rekonstrukcja czy na twoj grzbiet, bys mial zapewnione bezpieczenstwo ...
S± to moje pierwsze p³aty. Ich zdjêcie jest kilka postów wcze¶niej.
Nie zale¿y mi na superhistoryczno¶ci, tylko ¿eby nie staæ siê po¶miewiskiem
RR.
A co do w³a¶ciwo¶ci skóry - wiem, ¿e jest to "trudny" materia³.
Je¶li idzie o wymiary p³ytek, to najwiêksza ma 14,5 X 11 cm i jest na 6 nitach. Tak czy inaczej nie zaryzykowa³bym nitowaæ ma³ymi (¶rednica nita 4 mm) bez podk³adek - prawie na pewno siê nie uda.
A swoj± drog± miedziany nit z mosiê¿n± podk³adk± to nawet ³adnie wygl±da.
By³ te¿ pomys³, ¿eby wybijaæ na sztancy rozetki z blachy, ale na dzi¶ dzieñ nikt nie potrafi siê tego podj±æ z rozs±dn± cenê.
Wiêc dalej nic nie wiem
Ale mam ju¿ jeden g³os "za" w kwestii podk³adek - dziêki Jasmin
Masz jeszcze inne rozwiazanie, unikajace nitow i robiace platy mega historycznymi, ze piana z pyska pojdzie ultrasom. Mozesz plytki o malych wymiarach poprzyszywac do skory (wlasciwie pomiedzy dwie warstwy skory) - jeden ze wzorow platow pod Wizby to wlasnie takie cos - kilkaset malych blaszek dachowkowo chyba zalozonych. Przyszywanie (podobnie jak w lamelce) bylo powrzechnie stosowane. jesli masz wiecej skory, to metal wstaw pomiedzy dwie warstwy skory - mocniej wszystko bedzie trzymac sie kupy a naprezenia z nitow beda rozlozone na dwie warstwy skory.
Rozwiazanie inne, pracochlonne troche, to zrobic podkladki skorzane (w ksztalcie motylkow, gwiazdek, ptaszkow czy zolwi ...). Utwardzic je, tak jak sie utwardza skore. Nie wiem, czy cos takiego jest na ikonach, rysunkach czy w ksiazce o Wizby opisane. w domu bym musial w wolnej chwili sprawdzic.
Mo¿na te¿ nity daæ do przetoczenia. Sa na tyle d³ugie ¿e da siê je chwyciæ w tokarce.
Co da siê zrobic ultrasowo to trzeba tak robiæ, a czego siê nie da no có¿ trudno. Nie nauczysz kilka tysiêcy ludzi je¼dziæ konno i nie wyposa¿ysz ich w rumaki z ca³ym rzêdem bo na to nie staæ nawet szejków arabskich. A ³uki z tworzyw sztucznych ? to tylko kwestia czasu jak znikn±.
Bu¼ka.
Jasmin->> Nie chodzi³o mi o t³umienie uderzenia, a o wytrzyma³o¶æ tej tarczy na uderzenia (przebicie)
CYTAT(jasmin)
No ... mamy tez helmy w ktorych od tepych z pozoru toporow sa dziury na wylot ...
To proponujê zmieniæ producenta he³mów. Gdyby u nas w bractwie siê co¶ takiego przydarzy³o od razu by¶my to uczynili.
Nie zawsze tanie znaczy dobre.
A co do nitów. Ja u¿ywam 5 mm i pod ka¿dy dajê ma³± podk³adkê. Do tej pory w jednych p³atach wypad³y mi 3 nity (z ponad 150)
Wielko¶æ g³ówki jest wa¿na, ale to czy nit przerywa skórê zale¿y w du¿ej mierze od w³a¶ciwo¶ci skóry.
Pozdrawiam i przepraszam za offtopic
Witam! Czy spotkali¶cie siê z tak± konstrukcj±? Zachêca ma³a liczba p³ytek i prosty krój...
Pozdrawiam serdecznie - G
Witam wszystkich! Nie mialem jeszcze okazji walczyc w platach i stad moje pytanie - warto wymienic kolczuge na platy? Nosze sie z takim zamiarem, ale chcialbym poznac opinie ludzi z wiekszym doswiadczeniem. Z gory dziekuje.
Nie nawi±zuj±c do tego ,¿e to ¿e to dzia³ stroje a nie uzbrojenie to w mojej opini p³aty s± du¿o lepszym rozwi±zaniem.S± od kolczugi l¿ejsze ( w wiêkszo¶ci ale zale¿y to oczywi¶cie od typu p³atów ), zapewniaj± du¿o lepsz± ochronê i ³adniej (przynajmniej dla mnie) siê prezentuj±. Sam mam p³aty i niezamieni³bym ich na ¿adn± kolczugê (no chyba ¿e nitowan±
).W sumie to je¶li twoja postura ci na to pozwala nie zamieniaj p³atów na kolczugê tylko oba rozwi±zania po³±cz ubieraj±c p³aty na ni±.Wtedy to ju¿ wogóle bêdzie full historic.
Pozdrawiam Koper
Dziekuje za odpowiedz. Chyba mnie przekonales. Moze nawet do tej drugiej wersji (kolcza + platy). Tylko ile tak +- waza takie platy? Zakladajac, ze plytki maja 1,5mm grubosci? Czy moze lepiej zeby mialy na 1 mm? Tomek Rajtar w ktoryms poscie zalaczyl zdjecia takiej z plytkami 1mm z mala zerdzia idaca przez srodek. Moze tak±?
Pozdrawiam!
To co pokazywa³ to zbroja nr.24 z Wisby.Jest z blachy 1 mm bo gdyby by³a z 1,5 mm to by³aby cholernie ciê¿ka.Moje zrobione s± z pó³torki i wa¿± 6 kg.Tak¿e poleca³bym tak± grubo¶æ.Wiesz z t± 24-órk± to zrobienie czego¶ takiego to naprawdê ciê¿ka sprawa tak¿e je¶li nie masz w tym wprawy (jak ja przyk³adowo) sugerowa³bym np. zbroje nr.1.£atwiejsza w zrobieniu a korpus chroni bardzo dobrze.
Pozdrawiam Koper
Czy ma mo¿e kto¶ zdjêcia, wykroje, linki, lub inne ¿ród³a p³atów u¿ywanych w latach 1350-1410. Dziekuje za wszystkie informacje.
Czo³em!
Najlepsze opracowanie: Bengt Thordemann, "Arms and armour from the battle of Visby".
Inne maj± zazwyczaj po jeden - dwa schematy.
A z sieciowych -
http://home.swipnet.se/~w-64205/plata.html
http://www.liebaart.org/platen_e.htm
http://therionarms.com/reenact/com222.html
na chybi³-trafi³ z pierwszych dziesiêciu z 1580 wyników zapytania na www.google.pl o "coat of plates"
Pozdrowienia
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.