hmm... mam nadzieje ze to nie klon - ale mam chyba nigdzie tutaj nie przewinal sie zaden link z kompletem platow z Wisby? Jesli tak - to przepraszam. Czytalem ten topick juz jakis czas temu i tak mi sie jakos zapamietalo :P
http://www.hoashantverk.se/hantverk/hoas_rustningar/
Rekonstrukcje platow. Jesli ktos ma watpliwosci czy to nie nadinterpretacje, zawsze moze sobie sciagac recznie co trzecie zdjecie - ma tam sam uklad plytek :D
Mam teraz pytania:
1 - czy uzyta w powyzszym linku numeracja jest prawidlowa? Porownalem czesc z wyobrazeniami paru egzemlarzy spod Wisby i sie zgadzaly - ale ostroznosci nigdy za wiele - znajomosc numeracji zdecydowanie pomaga w czytaniu/dyskusji
2 - czy ma ktos dostep do artykulow, gdzie wprowadzony jest podzial tych pancerzy ze wzgledu na nowoczesnosc (w momencie bitwy pod Wisby, oraz mozliwego koncowego datowania poszczegolnych typow)? 24/25 chyba najnowsze, ale 19 i 20? Czy zalozono ze mialy boki i tyl?
Z pytan konkretniejszych (gdyby nikt nie mogl mi podac zrodla gdzie sam sobie poczytam):
w jakich mniej wiecej ramach mozna datowac typy 8-18? Osobliwie pary 11+12 a 16+17.
Uprzedzam komentarze - wiem ze sama bitwa to rok 1361, ale roznica pomiedzy typem 6 a 24 jest dosyc znaczna, jednoczesnie z samej ilosci egzemplarzy wywnioskowalem ze 6 to staroc, 24 rzadki i nowoczesny, a 8-18 cool trendy i na czasie... A moze sie myle? Moze roznica wymaga tylko z tego ze nie kazdy mogl sobie na dany typ pozwolic, a wystepowaly wq tym samym czasie? Osobiscie watpie w taki uklad spraw - typ 7 ma platy dosyc duze, a jest to chyba wypasik w swojej klasie - wnioskujac z ozdobnych nitow. No ale to tylko moje gdybanie, wiec slucham pokornie
Nastepne pytanie - wspomniane "nity" ozdobne z nr 7. Wydaja sie calkiem niezla alternatywa dla podkladek, odciazylyby material nawet sprawniej... Pytania:
- czy to sa wogole nity? Jesli tak - to jak zaklepane? Drewno chyba nie amortyzuje az tak dobrze, aby zachowaly swoja ozdobna forme?
- jak je wykonac? Czy sadzicie ze byloby wykonalne, aby nasadzic je na lebek nitu (na zasadzie lebka w nitach samozrywalnych)? Czy moze jest to juz tak ozdobnie wykonany lebek nitu?
Wreszcie ostatnie pytanie (ale nie najwazniejsze, bo generalnie zaciekwily mnie ostatnio wszelkie kirysy czarne): typ 12 + klappvisier +
naramienniki wg nagrobka Czarnego Ksiecia + nogi Chalkis + klepsydry... pasi na Grunw?
Dominowac tam mialy kirysy czarne... no ale czy byly to juz tylko brygantyny + kirysy kryte, czy moze bardziej rozwiniete platy tez mogly sie pojawic? Wg Nadolskiego jak najbardziej, ale jest on dosyc zachowawczy w oddzielaniu platow od brygantyn (wogole ich nie rozdziela
)...
I pytanie ostatnie, zwiazane nie tyle z platami co ich rekonstrukcja - czy mozna kupic nity o zdecydowanie wiekszym lebku niz ogonku ?
Ktos wczesniej pisal tez o papiakach - co sadzicie o zgrzaniu z glowka nitu wyrwanej glowki z papiaka/polkolistym kawalkiem metalu ( nie wiem czy wyrazilem sie jasno, ale nie wiem teraz jak inaczej to sformulowac)? Czy to wogole poprawiloby trzymanie?