Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Tarcze okr±g³e
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Ulf Ko¶cisty
Witam!
Czy kto¶ z was wykuwa³ ju¿ samodzielnie umbo do tarczy? Problem ten mêczy mnie od d³u¿szego czasu. Zastanawia³em siê ju¿ nad wykuciem go ze starej patelni ¿eby by³o mocniejsze lub z blachy 2mm wzmocnionej dodatkowo w ¶rodku. Zastanawia mnie te¿ sam proces technologiczny. Czy kucie na zimno przyniesie oczekiwany efekt?
Ludzie liczê na was!!
Pozdrawiam
Ulf
Huskarl Thorgrim
Ja dok³adnie to sie nie znam ale wiem ¿e umbo z 2 mm to na d³u¿sz± metê gnie siê niemi³osiernie - niewarto pracy wk³adac chyba¿e tylko na pare bitew w sezonie. Aktualnie w bractwie zamawialismy umba z 4 mm blachy, kute na zimno (maszynowo jak sie nie mylê). Kucie na zimno powoduje ¿e s± twardsze ale te¿ maj± trochê naprê¿eñ (tak sie to chyba nazywa) i powinno sie je "odpuszczac" na gor±co - ale w umbie to to chyba jest niepotrzebne - wystarczy przecie¿ ¿eby by³o twarde a nie elastyczne - w koñcu to nie miecz. A co do teori kucia to bodaj¿e zaczyna siê spiralnie od brzegu w stronê ¶rodka coraz czê¶ciej uderzaj±c m³otkiem, chyba na jakims miekkim podk³adzie (drewno, o³ów)
Oczywi¶cie zaznaczam ¿e siê nie znam ale z tego co wiem to wykucie fajnego umba z blachy 4 mm jest czosnkowo trudne (sam sie ocenzurowa³êm smile.gif) )
Pozdrawiam
Ulf Ko¶cisty
Witam!
A mo¿e kto¶ wie gdzie kupiæ tanie umbo??
Pozdrawiam
Ulf
sagraghad
Umba od mardiusa nie s± zbyt drogie.
Borg
lepsze robia juz panowie z Winlandu 4mm, 60 z³
niby drozej ale kute bez spawow
Jarobor
Przepis na umbo jest prosty jak my¶l lenina:
potrzebujemy:
-pieñka
-blachi tak ze 4-5mm
-solidnego m³ota (najlepiej o koñcówce ob³ej, je¶li nie to dodatkowo:
-kszta³tki, np stalowej kulki z ³o¿yska od czego¶ ogromnego - szukaæ na z³omach)
-czego¶ do podgrzania blachy (np. niewielkie palenisko, z nadmuchem wykonanym - ¿eby daleko nie szukaæ- ze ¶mig³a od ch³odnicy wehiku³u fiat 125p; lutlampa; palnik)

W pieñku dr±¿ymy zmy¶lnym narzêdziem otwór o ¶rednicy i g³êboko¶ci zale¿nej od umba.
Nastêpnie podgrzewamy blachê, k³adziemy na ów pniaczek z dziurk±, przyk³adamy kulkê (lub nie je¶li mamy fajny m³ot) i t³uczemy ile si³ w r±czkach fabryka da³a. Operacjê powtarzamy x razy, do momentu uzyskania zadowalaj±cego kszta³tu. W przerwach na nagrzewanie blachy raczymy siê niskoprocentowym napojem chmielowo-wyskokowym.
Jak uzyskamy kszta³t, nale¿y umbo zahartowaæ, nastêpnie wyci±æ z blachy dooko³a wypuk³o¶ci przypominaj±cej pier¶ damsk±, oczy¶ciæ i mamy umbo.

pozdrawiam
Ulf Ko¶cisty
Witam!
Jarobor ratujesz mój portfel!! Dziêki za przepis. Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Czy patelnia nadaje siê do wykucia umba??
Pozdrawiam
Ulf
Skutilla
hmm......
e......

...... nie ?

Ulf s³uchaj bardziej sie namêczysz tn±c ta patelniê ni¿ robi±ce to umbo z kawa³ka blachy. Jesli chodzi o finanse to nie musisz kupowac od razu ca³ego arkusza. W sklepach mo¿na kupic czêsto kwa³aki blach ~50cm na ~50 cm o grubo¶ci od 0,5 mm do 5 mm. Blacha jest ocynkowana ale to nam nie pszeszkadza bo cynk siê zeszlifuje. I taki kawa³ek kosztuje max 20 z³.

Jak wykuc umbo :http://www.armourarchive.org/essays/madmat...tt_shield_boss/
Dope³nienie do instrukcji Jarobora
Huskarl Thorgrim
Ulfie, jak ci wyjd± jakie¶ fajne umba to siê pochwal :-)
Aha, no i tak± du¿± kulke to ³atwiej znale¼æ jako ciê¿arek do wag rolniczych ni¿ jako czê¶æ maszyny (a i taniej podejrzewam)
Ciekaw jestem wyniku smile.gif)
Ulf Ko¶cisty
Witam!
Nie ma sprawy pochwalê siê tylko dopiero jak siê szko³a zacznie bo narazie nie mam dostêpu do cyfraka angsad.gif Zaraz po ¶wiêtach biorê siê za robotê mad.gif
Pozdrawiam
Ulf
nied¼wied¿
mo¿na te¿ zrobiæ umdo z daszków od komina(takiej metalowej rury) - prowizorka ale mo¿e sie sprawdziæ. tongue.gif (sam to wymy¶li³em :idea:)

pozdrowionka
Horhe
A ja mam jedno pytanie!!!
Nikt z Was nie potrafi tego wykuæ,tylko jakie¶ matrycowe patenty z kulk± chcecie stosowaæ do najprostrzego modelu umba????Niech jeden z drugim zajrzy do jakiej¶ biblioteki muzealnej,najlepiej w muzeum archeologicznym,tam jest masa opracowañ.
Zasada kucia wypuk³ych elementów jest prosta.Potrzebna jest babka i ob³y m³otek,najlepiej typ "bocian".Bierze siê blachê i kuje na zimno lub gor±c±,w zale¿no¶ci od u¿ywanego materia³u.Kucie zaczyna siê od ¶rodka,stukaj±c dooko³a spiralnie,kieruj±c siê ku krawêdzi umba.Dopiero na sam koniec obróbki mo¿na skorzystaæ z drewnianej matrycy,ale kulkê to ja szczerze odradzam,bo siê krawêdzie pofa³duj±!!!

A jakie robicie imacze?????
Ulf Ko¶cisty
Witam!
Dziêki za tak liczny odzew. Z kulk± ju¿ próbowa³em i ¿eczywi¶cie krawêdzie trochê faluj±. Mo¿e to poprostu wina mojego niedo¶wiadczenia angsad.gif Ale ca³y czas próbujê.
Imacz robi³em z p³askownika 2mm owiniêtego rzemieniem.
Pozdrawiam
Ulf
Cukieras
Mlotek z kulki nie jest najlepszym pomyslem gdyz ma zbyt duza krzywizne a z drugiej strony mlotek bocian uzyty do zwyklego umba to przerost formy nad trescia.Zerknij do ksiazki A.W.Florow "Artystzczna obróbka metali" tam znajdzesz rady dotyczace kucia. Zajrzj tez na strony amerykanskich kowali tam dowiesz sie ile kosztuje dobrzy mlotek.Uzywam ok 30 roznych mlotkow i wiem ze dobry mlotek to skarb w warztacie.Jest jeszcze sprawa wzrobienia reki - fale na twojej odkowkce.KIedy bedzesz mial gotowe umbo policz wszystkie materialy uzyte do produkcji: prad ,koszyty transportu ,surowce ,wznajecie warsztatu,materialy scierne, narzedzia ,maszyny,wlasna prace,itd...Nastepnym razem zamowi umbo bo ceny oferowane przez producentow wydadza CI sie smiesznie niskie.
Ulf Ko¶cisty
CYTAT
Cukieras napisa³:
KIedy bedzesz mial gotowe umbo policz wszystkie materialy uzyte do produkcji: prad ,koszyty transportu ,surowce ,wznajecie warsztatu,materialy scierne, narzedzia ,maszyny,wlasna prace,itd...Nastepnym razem zamowi umbo bo ceny oferowane przez producentow wydadza CI sie smiesznie niskie.

Mo¿e i racja. Ale warsztat mam u kolegi i to ca³kiem niez³y (nied³ugo bêdzie tokarka i piec kowalski). A jak siê trochê wprawiê to kto wie mo¿e siê jaki¶ interes rozkrêci diabel.gif
Narazie jestem w fazie prób i eksperymentów.
Pozdrawiam
Ulf
Horhe
Cukierkas ja Ciê bardzo dobrze rozumiem w kwestii m³otków.Tak samo jest przy obróbce krzemienia,te¿ jest masa m³otków i m³oteczków.Mi akurat "bocian" dobrze le¿y w rêce przy wykuwaniu elementów wypuk³ych.Nie interesuj± mnie wspó³czêsnie wykonywane m³otki,bo wolê te stare z odzysku.Piszcie co chcecie,ale stare s± zroboione z lepszej stali,no i tak w ogole sam fakt,¿e s± stare,to mnie krêci smile.gif .

CYTAT
Zerknij do ksiazki A.W.Florow "Artystzczna obróbka metali" tam znajdzesz rady dotyczace kucia.

Do kogo ta mowa,przeto to podstawa? :grin:Dobrym uzupe³nieniem jest te¿:
"Poradnik ¶lusarza" Wincentego Czerwiñskiego,Warszawa 1969
"Metaloplastyka u¿ytkowa" Sandora Pallai,Warszawa 1990
oraz "Praktyka warsztatowa w przemy¶le metalowym",Frankfurt nad Menem 1946

CYTAT
Mo¿e i racja. Ale warsztat mam u kolegi i to ca³kiem niez³y (nied³ugo bêdzie tokarka i piec kowalski). A jak siê trochê wprawiê to kto wie mo¿e siê jaki¶ interes rozkrêci  
Narazie jestem w fazie prób i eksperymentów.

Oj oj duuuuuuu¿o pracy i wch³aniania wiedzy przed Tob± Ulfie Ko¶cisty,o praktyce nie wspomnê!!!Zastanawiam siê co mia³e¶ na mysli pisz±c "piec kowalski"?Mo¿e jednak piec
hartowniczy,albo palenisko kowalskie????
Je¿eli nie chcecie siê zatyraæ,to szukajcie m³ota mechanicznego devil.gif Ha!sam szukam!!!
Cukieras
Horhe ja ciebie nie pouczam w kwesti mlotkow ,karzdy nimi pracujacy ma swoje ulubione, jak przypuszczam twoim ulubionym jest bocian .Osobna sprawa jest ich zdobycie , szczegolnie bociana. Skompletowanie mojego warsztatu trwa kilka lat a jestem zaledwie na poczatku drogi , Po prostu chcialem uzmyslowic Ulfowi Ko¶cistemu iz dobor materialow i narzedzi oraz wlasciwe podejscie jest bardzo wazne w tej pracy. Nie zamierzalem kontynlowac dalszej dyskusji po jego pociesznej odpowiedzi . Mam pytania do ciebie:Czy znasz grope z Rogowa i karabiny od Jacka Popinskiego .odpisz prosze na priva.
Jugger
eeee? Umbo z 4mm blachy?

mozna wiedziec po cholere takie grube? od lat uzywamy umb robionych z twardej blachy 2-2,5 mm i wystarczy.

ostatnio Vidar zamowil u znanego producenta umbo (nie bede robil antyreklamy) i dostal jakies kolosseum. Jeszcze troche i zrobilbym sobie z niego kapalin - waga jakies 1,5 kg. Jasne, pewnie przebije je dopiero pocisk karabinowy, ale sprobuj manewrowac szybko tarcza z takim czyms przymocowanym z przodu. Imacz swoja droga to tez byla niezla cegla :D

Tak btw, zanim zaczniesz Ulf gromadzic mlotki (30) to bardzo fajnie i przyjemnie sie kuje debowa noga od np. taboretu zaoblona do pozadanej krzywizny. i sladow nie ma...

sayonara!
Volf
Jalku mieli¶my wykone przez was umba, które by³o krótko mówi±c do d..., potwornie wgniata³y siê doprowadzaj±c niemal¿e do uszkodzenia palców. Chocia¿ musze przyznaæ i¿ wizualnie prezentowa³y siê bardzo ³adnie, ale przecie¿ nie chodzi tu o wygl±d tylko o wytrzyma³ó¶æ.
Jugger
Zapomniales dodac, ze mieliscie umba z "pierwszej serii", kiedy ledwo nauczylismy sie je robic i z blachy 1.5 mm. Tak btw to zamowiliscie tarcze treningowe, ktorych uzywaliscie pozniej do walki. Jak sie miksera uzywa jako betoniarki to nie dziw ze wysiadzie :)

Umba z 2mm blachy uzywam juz 3 sezony, a bylo ze mna m. in. na Ryni, Wolinie... i nie stalem z tylu. Jak kto sie boi, to niech sobie zrobi z 3 mm. To wystarczy, przy zachowaniu znosnego ciezaru.
Volf
Jalku tarcze ternigowe raczej nie powinny sie ró¿nic od bojowych, bo trening polega na tym aby nauczyc siê walczyæ i doskonaliæ walkê. No chyba ¿e chodzi o szyk, ale wtedy mo¿na u¿ywaæ tekturowej atrapy. A je¿eli swoj± produkcjê udoskonali¶cie to zwracam honor, jednak¿e pozwolisz wpierw przetostowaæ.

Natomiast Jalku ja Ciebie nie os±dzam ¿e sta³es na ty³ach, lecz nawet wierzê ¿e rwa³e¶ sie do walki. Trochê Cie juz znam.
Anonymous
ulfie drogi. Jak Ci siê uda, to mo¿e dasz mi jakie¶ bardzo pomocne wskazówki. Jaki sposób w koñcu wyprubujesz? Gdzie masz ten warsztat? moze gdzies blisko 3miasta???? smile.gif ¯yczê powodzenia, sobie i Tobie, gdy¿ w wakacje podejmê te same pruby. smile.gif
Anonymous
Panowie pewnie zabrzmie butnie, ale o co taki szum ?

Debatujecie nad tymi ubami jak by to byo bóg wie co,a tylko kawa³em blachy wypuklonej blachy. Sam na pocz±tku mysla³em ze to trz amiec moce boskie by zrobic jaki kolwiek duperel a blachy ale jak juz sie dowiedzia³em jak i czym to sta³o siê to banalnie ³atwe.
Misq dorawij jakiegos p³aterza/metaloplastyka i niech ci pokaze podt m³otki i kopyta w drewnie. Do reszty dojdziesz sam.
Mardamb
Witam!
Muszê siê w zupe³no¶ci zgodziæ z przdmówc±. Wykonanie umba nie przedstawia ¿adnego problemu nawet dla poczatkuj±cego, a potrzebn± do tego wiedzê z ³atwo¶ci± mo¿na znale¼æ w Sieci. W zasadzie potrzebne do tego materia³y i narzêdzia ograniczaj± siê do kawa³ka twardego metalu który pos³u¿y za kowad³o (mo¿e byæ szyna kolejowa smile.gif ), m³otka z okr±g³± g³ówk± i pieñka z wydr±¿on± dziur±. Skompletowanie tego nie jest specjalnie kosztowne, ale jednak przekracza cenê umba, wiêc nie warto siê trudziæ dla jednego egzempla¿a...
Pierwszwe kroki mo¿e nie bêd± ³atwe a efekty niezbyt zadowalaj±ce, ale umbo przecie¿ piêkne byæ nie musi, ale jak ju¿ to wspomnia³ kto¶ przede mn±, wytrzyma³e.
Pozdrawiam
Horhe
fajne polerowane umba s± na dnie ka¿dego klozeta w wagonach PKP smile.gif

:P heheheheeheh powodzenia smile.gif
Ania Kryska
No Horhe, czy¿by¶ nawo³ywa³ do aktów wandalizmu? Nie pos±dza³am ciê o anarchistyczne sk³onno¶ci hehehe.gif
Hogger
Hilsen.

Rzeczone umba od Panser Galter Drott mozna obejrzeæ na stronie :
www.vikings.pl w dziale: targowisko.

A teraz odpowied¼ na to, ¿e umba siê wgniataj±:
Je¿eli umbo ci siê wgniecie, zdejmij je i wyklep te ¶lady po tym jak nieumiejêtnie broni³e¶ tarcz±, to przecie¿ ¿adna sztuka, a z drugiej strony bêdziesz dba³ o sprzêt jak dawniej dbano devil.gif
My¶licie, ¿e umbo jakiegokolwiek wikinga w tamtych czasach nie wgniata³o siê od uderzeñ?? To siê grubo mylicie. W tamtym okresie tarcze sz³y w drzazgi pod uderzeniami ostrej broni,a teraz zacne grono "umbowców" dyskutuje nad tym, ¿e umbo nie mo¿e siê wgniataæ, bo wtedy jest be. I w dodatku jak to wszêdzie bywa - odbiegamy od tematu, bo mia³o byæ o sposobie wykucia umba a nie o tym, czy siê wgniata czy nie.
Hogger ma racjê - LUDZIE ROBICIE PROBLEMY yes.gif

Hocia¿ mo¿e trochê przesadza z tym naprawianiem no.gif
Tak naprawdê to ludzie wtedy podobnie jak dzi¶, je¶li posiadali ¶rodki ,woleli aby zrobi³ co¶ za nich zawodowiec. Maszeruj±ce armie nie oby³y by siê bez kowali podró¿uj±cych wraz z nimi. Wikingowie ze stra¿y wareskiej z pewno¶ci± mogli polegaæ na cesarskich mistrzach p³atnerskich (choæ byli formacj± raczej pokazowo-zastraszaj±c± wiêc umba chyba im siê tak nie gniot³y), my¶lê wiêc, i¿ wiking ob³adowany z³upionym srebrem i/lub z³otem nie zawraca³ by sobie gitary takim badziajstwem i by³ sk³onny wspomóc lokalny zak³ad metaloplastyczny (czyt. kowala). Zreszt± pogiête umbo oznacza³o zazwyczaj równie¿ strzaskan± tarczê (ach ta walka na ostre), co kwalifikowa³o j± do ...hmm grubszej naprawy.

Wracaj±c do ciebie drogi Ulfie (zachlana mordo [nie cenzurujcie, bo Ulf ju¿ siê z tym okre¶leniem pogodzi³! co Ulf bigsmile2.gif ]) to nie ma co siê czaiæ, zastanawiaæ i w ogóle to przecie¿ nie pó¼ne wiêc walczymy technicznie, a nawet jak jeden czy dwa ciosy na umbo przyjmiesz to przecie¿ nie walczymy m³otami oblê¿niczymi bigsmile2.gif , chyba... no mo¿e czasem szczerba.gif ... ale tylko troszeczkê bum.gif ... no tylko ociupinkê... tak dla smaku mad.gif anger.gif mad.gif szczerba.gif

Od czasu Ataku na Wolfheim u¿ywam klepanego przez siebie umba (to by³a ta tarcza w kwiatki) które zmieni³em niedawno, przed samym Sura¿em tylko dlatego ¿e mi siê w nie rêka nie mie¶ci³a - ryski praktycznie ¿adnej nie by³o choæ by³o z pó³torówki (tzn. w³a¶ciwie 1,7mm). Je¿eli siê tylko trochê postarasz i nie odwalisz cha³tury z po¶piechu to bêdzie yes.gif. Do klepania u¿ywaj wg³êbienia wyciêtego w twatdym drewnie. I nie zapomnij na koniec wyplanishingowaæ czyli pozbawiæ nierówno¶ci. Najlepszym stompem bêdzie zaokr±glony m³otek w imadle, a planishinguj lekkim m³otkiem blacharskim (takim do karoserii za kilka/-na¶cie zeta).

Pamiêtaj Ulfie - ca³y WELES walczy z umbami z pó³torówki i jeszcze przez nie ¯ADEN CIOS SIÊ NIE PRZEBI£!!!

S£AWA ci za chêæ eksperymentowania, oby tak dalej!!! Tylko b³agam nie wzno¶ ju¿ wiêcej toastów crazy.gif bigsmile2.gif
Ulf Ko¶cisty
O¶mielê siê zauwa¿yæ ¿e temat zosta³ za³o¿ony jakie¶ 7 miesiêcy temu kiedy nie mia³em zbyt du¿ego pojêcia o umbach angsad.gif teraz wiem co i jak i nie narzekam:) A co do zachlanej mordy to ja wcale du¿o nie pijê!! devil.gif Swoj± drog± dziêki ch³opaki, ¿e mnie zdradzili¶cie przy kobiecie: jak jej wmawia³em ¿e naprawdê du¿o nie pi³em kto¶ wyskoczy³ z tekstem "Ulf ty ¿yjesz!!' Dziêki zawsze wiedzia³em ¿e mogê na Was liczyæ bum.gif bigsmile2.gif szczerba.gif moro.gif maniac.gif
Jakub z Kartuz
Witam
mam 2 pytania
1.W jaki sposób i jakimi materia³ami(blacha,skóra) mam okuæ brzegi okr±g³ej tarczy?
2.Jak mam ozdobiæ t± tarcze? czli jakie malunki, mo¿e ma kto¶ zdjêcia, albo co¶ co mog³oby mi pomóc.

Z góry dziêki
ilm
ranty obij skora na mokro, albo zamiast gwozdzi, mozesz dziury nawiercic na calej dlugosci i przeplesc to wszystko rzemieniem - tak nigdy nie robilem, ale widzialem wiele takich tarcz i wszystko z nimi gralo.

jesli nie chcesz miec zadnych watpliwosci co do "poprawnosci" malunku, to strzel sobie taki wiatraczek od umba, w sumie szesc ramion i na przemian jedno zolte, a nastepne czerwone smile.gif
Spid
Skóra jest ³atwiejsza w obróbce i mocowaniu, co nie zmienia faktu ¿e moje metalowe okucie trzyma siê ju¿ dobre 2 lata i nic mu sie nie robi. Blacha 2mm sprawdzi³a siê ¶wietnie. Ale tak ju¿ jest, ¿e karzdy robi to co lubi i preferuje.

Je¿eli natomiast chodzi o malownaie , to Ilm ma ca³kowicie racje ¿e najpewniejszy bêdzie "wiatraczek" . Z pamiêci± u mnie nie najlepiej i bilobil juz rególarnie w jad³ospi¶ie moim zagosci³ bigsmile2.gif , ale z tego co pamiêtam to przy jednej z odnale¼onych ³odzi znale¼ono równie¿ tarcze na których dopatrzona sie takich w³a¶nie wzorów. Mo¿liwe oczywi¶cie ¿e ¼le koja¿e , i by³o zupe³nie inaczej ale co¶ tak chyba w³a¶nie by³o.

Je¿eli kto¶ wie co¶ konkretniejszego , to z mi³a chêci± sie podszkole i zweryfikuje sw± wiedze smile.gif

Oczywi¶cie polecam zaj¿eæ do tematów po¶wieconych tarcz±, bo prawdopodobnie juz o tym pisano. shocked.gif Powa¿nie . To mo¿liwe cool.gif
Boran
Jakiejs plecionki tez sie tam dopatrzyli. Tez nie pamietam skad to wiem, pewnie gdzies tu na forum bylo.

Pozdrawiam
Jakub z Kartuz
A je¶li chcia³bym zrobiæ okucie metalowe to jak je przyci±æ ¿eby siê ³adnie zagina³o?

Jak grubej sklejki u¿yæ i czy tarcze bêdzie trzeba potem pokryæ jakim¶ p³ótnem, czy czymkolwiek?

Czy w wikiñskiej tarczy koniecznie musi byæ umbo?
Hula
Ja mam okr±g³± 18mm skleja, 60 cm ¶rednicy, umbo 24cm ¶rednicy i 3mm grubo¶ci, okucia z 1mm blachy.

Tarcza jest praktycznie niezniszczalna, z tym ¿e wa¿y ok 6kg i walka powy¿ej 10 min to katastrofa dla rêki (uchwyt centralny do jednej rêki).
Waga jej jednak robi tak± bezw³adno¶æ ¿e nie czuæ uderzeñ - tarcza stoi w miejscu i ani drgnie smile.gif

Je¿eli chodzi o okucia to zrobi³em je z k±townika nacinanego na jednej ¶ciance w trójk±cik co ok 5 cm aby siê ³adnie owin±³ dooko³a tarczy (wygl±d super).
Polecam okucia ze skóry poniewa¿ s± bezpieczniejsze w u¿yciu i l¿ejsze.
Umbo jest niezbêdne poniewa¿ tarcza ma otwór w ¶rodku - tam jest imacz i piê¶æ jest niejako chroniona umbem.
Moja tarcza jest nieoklejona - jedynie malowana. Oklejanie przy sklejce tej grubo¶ci nie ma sensu bo têpa broñ raczej jej nie robi wiêkszej krzywdy.
Jakub z Kartuz
ale czy umbo jest konieczne?
czy mogê tarcze zrobiæ bez umba?
tak ¿eby mi siê w 2 miejscach na rêce trzyma³a za pomoc± pasków.
Czcibor
Nie, umbo nie jest potrzebne, zreszt± obejrzyj http://www.freha.pl/index.php?showtopic=4460 tam pare dni temu toczy³a siê dyskusja na ten temat. king.gif
Przemur
Tylko bez umba, to ta tarcza trochê ma³o wikiñska bêdzie, a zdaje siê, ze o wikiñsk± tarczê pyta³e¶ w temacie. Szczerze powiedziawszy nie widzia³em wikiñskiej tarczy bez umba. Ale oczywi¶cie kto¶ mo¿e wiedzieæ lepiej, wiêc mo¿e mnie naprostuje...
Jakub z Kartuz
http://www.jomsvikings.com/gallery/scandin...avia/index.html
na 20 zdjêciu od góry to wiêkszo¶æ ma tarcze bez umba
a bractwo do którego nale¿± jest wikiñskie
Przemur
CYTAT(Jakub z Kartuz)
http://www.jomsvikings.com/gallery/scandinavia/index.html
na 20 zdjêciu od góry to wiêkszo¶æ ma tarcze bez umba
a bractwo do którego nale¿± jest wikiñskie

Po³owa kolesi na tym zdjêciu jest za szczeciñskiej Dru¿yny Grodu Trzyg³owa (gdyby¶ mia³ jakie¶ w±tpliwo¶ci, to jest to grupa s³owiañska). A s± na tej stronie dlatego, ¿e s± jednym z Elag'ów. Zatem je¶li o nich chodzi, to tarcze maj± s³owiañskie.
Jakub z Kartuz
no to sory za pomy³ke... znalaz³em to zdjêcie na stronie jomsbork wikingów z angli wiêc my¶la³em ¿e to ludzie z tego bractwa...
Jakub z Kartuz
a jak z wymiarami takiej tarczy?
ile mia³a ¶rednicy?
Czcibor
Ja polecam 70 cm, choæ w du¿ej mierze zale¿y to od w jaki sposób walczysz, jak jeste¶ ruchliwy/szybki to polecam mniejsze tarcze (jak np. Hula pisze - 60cm), jak natomiast lubisz siê schowaæ to w ogóle proponuje migda³a.
Przemur
CYTAT(Jakub z Kartuz)
no to sory za pomy³ke... znalaz³em to zdjêcie na stronie jomsbork wikingów z angli wiêc my¶la³em ¿e to ludzie z tego bractwa...

Raaaany- ani wielkich liter, ani ortografii... Nie "jomsbork" a Jomsborg, a ju¿ na pewno nie "angli", tylko Anglii". Wybacz, ¿e siê czepiam, ale jedno "i" wiêcej, to chyba nie jest wielka komplikacja przy pisaniu.
Co do wielko¶ci,to tak jak napisa³ Marcin- dobierz do siebie. Ja mam ok. 70cm, ale np. Rosjanie maj± nawet ok. 1m ¶rednicy. Zale¿y jak i czym walczysz. Poza tym, je¶li bêdziesz robi³ tarczê ze sklejki, to polecam niezbyt grub± (np. 8mm)- jest lekka nawet przy du¿ych gabarytach, a i tak wytrzyma do¶æ d³ugo. Je¶li j± dobrze obijesz na brzegach powinna s³u¿yæ spokojnie przez ca³y sezon. A potem zabierasz umbo i robisz now±- w koñcu nic nie jest wieczne.
Jakub z Kartuz
Przepraszam najmocniej za moje b³êdy ortograficzne.
Hula
Ja ruchliwy nie jestem (to znaczy jak na moj± wage to tak, ale wa¿e 110 kg smile.gif, a tarcza 60cm ca³kiem mi wystarcza.
Oczywi¶cie ciê¿ko jest zas³oniæ nó¿ki, ale przy odrobinie wprawy wychodzi do¶æ zgrabnie.
Kwestia gustu, ale ja nie zrobiê wiêkszej tarczy bo to ju¿ jak okr±g³a pawê¿ wygl±da.
Mam kumpli co maj± 40 cm i te¿ siê nie¼le zas³aniaj±...

To tylko moja opinia, mo¿e 100cm tarczy bedziê fajne dla kogo¶, ale ja s±dzê ¿e to za du¿o.

Pozdro.
Jakub z Kartuz
no ja siê zastanawia³em nad tarcz± tak ok 70m-80 cm tyle¿e bez umba
czy to jest dopuszczalne je¶li chcê odtwarzaæ wikinga z VIII-X wieku?
Czcibor
Nie Jakubie, w sumie nie jest dopuszczalne - Przemo pisze Ci prawde, ¿e bez umba to najwy¿ej s³owiañska mo¿e byæ, wikiñska powinna mieæ. Umba naprawde nie s± takie drogie.
Rozmiary - ok.
pozdrawiam
Jakub z Kartuz
Acha. Spoko.Czyli trzbe bêdzie zbieraæ jeszcze na umbo.

Hmm. Nie s± drogie. Dla mnie s± drgoie. bo niestety ja teraz grosik do grosika zbieram na len i buty wiêc narazie nie mogê sobie pozwoliæ na taki "wydatek" mimo ¿e nie jest to drogi sprzêt.

Je¶li istnieje jaki¶ ³atwy sposób na zrobienie umba to napiszcie albo podajcie link.
Z góry dziêk.
Czcibor
O robieniu umba (zreszt± 4 tematy poni¿ej tego): http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2274.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.