Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Tarcze okr±g³e
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Zygmunt
Mam pytanie na jakiej podstawie uwa¿a siê ¿e tarcza s³owiañska mo¿e byæ bez umba, a wikiñska umbo posiada. Pad³a taka teza powy¿ej i zastanawiam siê czy jest to na podstawie znalezisk, opisów ¼ród³owych, czy innych konkretnych ¿róde³, czy moze tylko czyje¶ "bomisiêtakwydaje"?
Pamietaæ trzeba ¿e umbo mog³o byæ robione z surowców organicznych, znaleziono plecione z korzenia sosny w bagne w Nydam, (Dania, okres wp³ywów rzymskich, nie wiem czy by³o podobne znalezisko dla okresów pó¿niejszych)
ilm
czy ktos zna chociaz jednego rzemieslnika, ktory wykona dla mnie umbo z korzeni sosny ?

Ziggi podaj jakis link, albo fotke wrzuc, bo ciekaw jestem jak to wyglada !
Jakub z Kartuz
Zygmuncie co masz na my¶li:
¿e tarcza wikiñska noe musi mieæ umba?
czy ¿e tarcze s³owiañskie jak i wikiñskie musz± mieæumbo?
Zygmunt
Nie jestem specjalist± od uzbrojenia, ale wydaje mi siê ¿e ka¿da tarcza okr±g³a powinna mieæ umbo, st±d pyta³em o tarcze s³owañskie ponoæ bez tego okucia. Umbo z korzenia POPRAWKA nie Nydam lecz Thorsberg (przepraszam) opublikowane Raddatz, Der Thorsberger Moorfund. Katalog. Offa N. F. 65, Neumunster 1987 (non vidi)
oraz Die Rómer zwischen Alpen und Nordmeer, Munchen- Mainz am Rhein 2000 str377- 378 kat135 L.
Z braku skanera nie mogê na razie zilustrowaæ, jest to miseczka wys 7cm, szerokosci 14,5cm. technika taka nazywa siê plecionk± spiraln±(?) tak mi siê wydaje- spiralnie u³o¿ony korzeñ jest opleciony raz za razem cieñszym, rozpo³owionym wzd³u¿. Nie potrafiê tego ja¶niej opisaæ. Wykonuje to Heidi, bêdzie na Wolinie, mo¿e zainteresowanym lepiej omówiæ technikê plecionkarsk±. Postaram siê zeskanowaæ zdjêcie i podes³aæ tu. Pozdrawiam
Jakub z Kartuz
acha
takie buty
czyli nie ominie mnie zwi±zany z umbem wydatek(w mojej sytuacji du¿y)
a orientujesz siê ile mniej wiêcej kosztuje takie "korzonkowe umbo??
Zygmunt
Nie wiem, s±dzê jednak ¿e koszt gotowego plecionego bêdzie wiêkszy ni¿ ¿elaznego, lepiej nauczyæ siê i robiæ samemu, jest to czasoch³onne ale nie powinno byæ trudne.
Jakub z Kartuz
no tak
tylko trzerba wiedzieæ jak
tyle ¿e nie ka¿dy mo¿e sobie pozwoliæ na wycieczke na Wolin

prosi³bym osoby które bêd± na Woilnie staraæ siê poznaæ tajniki wyrobu takich umb(umbów dunno.gif ) ¿eby zamie¶ci³y jakie¶ wskazówki na freha
Czcibor
A s± jakie¶ konkretne wykopaliska umb na terenach obecnej PL, ¿eby móc mówiæ o tym, i¿ takowe umba wystêpowa³y? i ich brak wydaje mi siê potwierdzeniem faktu, ¿e nie wystêpowa³y...(w miare logiczne)
Jakub z Kartuz
hmm
mo¿e to umbo z korzeni powstawa³o jak kosz wiklinowy tyle ¿e z grubszego materia³u?
ale to tylko takie moje gdybanie
ilm
Kubus co sie tak martwisz, umbo kupisz juz za 30 zlotych (nawet za 20 jak dobrze pogadasz), nie jest to droga sprawa - odpuscisz sobie paczke fajek i pare piw i masz umbo.

a jesli chodzi o produkcje umb, to wydaje mi sie ze mniej czasochlonne i skomplikowane w wykonaniu bedzie wyklepanie umba z blachy samodzielnie (trzeba tylko sobie "miske" wydlubac)

pozdr.
Jakub z Kartuz
eee... tylko nie Kubu¶
co do fajek to odpuszczam(swoj± drog± sk±d wiedzia³e¶) a co do piwa to siê ograniczam
a wydatek rzêdu 30-20 z³ jest dla mnie dosyæ du¿y bo teraz zbieram kase na we³ne a w moim mie¶cie(czyt. wiêkszej wiosce) we³na 100% kosztuje 70 z³ za metr
wiêc nawet to 20 z³ jest dla mnie dosyæ du¿± sumk± a samemu wole siê za to nie braæ bo zamiast umba wyjdzie mi idelana miska na sa³atki poprostu nie mam talentu do kowalstwa
ale mo¿e kiedy¶ siê spróbuje
Boran
CYTAT(Czcibor)
A s± jakie¶ konkretne wykopaliska umb na terenach obecnej PL, ¿eby móc mówiæ o tym, i¿ takowe umba wystêpowa³y?

jest znalezisko tarczy przeworskiej z umbem (wiem, ze gdzies na forum jest link do stronki o niej, ale nie mam teraz czasu szukac)

pozdro
Boran
Zygmunt
1.) Kultura Przeworska to nie okres wikiñski, lecz okres przedrzymski i wp³ywów rzymskich wiêc co ma piernik do wiatraka kilka wieków pó¿niejszego?
2.) Nie wiadomo mi nic o znalezisku tarczy z tej kultury!!!
S± znajdowane metalowe elementy tarczy tj. umba, imacze i okucia brzegu tarczy, oraz miniaturki tarcz ¿elazne i br±zowe(ozdoby, amulety??) np cmentarzysko Nadkole 2 grób 141b, reszta nie mia³a prawa zachowaæ siê z powodu cia³opalnego obrz±dku pogrzebowego i braku zwyczaju ofiar bagiennych. Dla zainteresowanych typologia umb oraz chronologia okresu przedrzymskiego i wp³ywów rzymskich http://archeonwl.republika.pl/index.html
3.) zapewne my¶lisz o rekonstrukcji tarczy wykonanej przez Wojciecha S³awiñskiego na podstawie znalezisk bagienych z Danii http://www.platnerz.com/scriptorium/tarcza...ka/tarczap.html
4.) na temat tarcz wikiñskich http://members.ozemail.com.au/~chrisandpet...eld/shield.html
5.)rozmowa toczy³a siê tu http://www.freha.pl/index.php?showtopic=30...er=asc&start=15
Eirik.24
witam,
mam pytanie ile mniej wiecej moze wazyc gotowa tarcza o srednicy okolo 70cm i jakiej grubosci uzywacie skleiki do jej wykonania, i jeszcze jedno... z jakiej grubosci blachy powinno byc umbo.
pozdrawiam
Hyginus
Zdaje siê, ¿e gdzie¶ ju¿ o tym by³o, ale nie mnie s±dziæ...
Ja nieco pó¼niejszy, ale imho sklejka 12 mm to minimum, blacha natomiast co najmniej 2 mm (choæ grubsza pozwoli unikn±æ czêstego "doklepywania"). Wagi, niestety, nie potrafiê w tej chwili okresliæ (siedzê w pracy, biedny mi¶... icon_sad.gif )
Owen
WItam
To mo¿e ja pomogê. Polecam sklejkê maks 8mm smile.gif i do tego 2-3 warstwy naklejonego mocnego materia³u lnu najlepiej. Do tego umbo no minimum te 2mm ale ja poleca³bym ok4mm. Takie jak Winland oferuje. Trochê ciêzkie ale za to pancerne i nie doruszenia.
Wagi tarczy teraz nie mogê oszacowaæ. Ale sam mam tak zrobion± i jest w miarê lekka no i jest wytrzyma³a.
Pozdrawiam
Borg
Mam puklerz z 4 mm umbem i uwazam ze to troche za duzo
Eirik.24
wielkie dzieki za odpowiedz...
pozdrawiam,
Hyginus
Drogi Owenie,
ja jednak obstanê przy swoim - ósemka mo¿e siê sprawdziæ, je¶li tarcza bêdzie okuta; przy ciêciach na krawêd¼ po paru potyczkach ¿adna ilo¶æ warstw p³óna nie pomo¿e... Wiadom, ¿e tarcza rzecz nabyta, ale jak ju¿ robiæ, to lepiej na dwa sezony szczerba.gif
pozdrawiam!
Peruk
CYTAT
ja jednak obstanê przy swoim - ósemka mo¿e siê sprawdziæ, je¶li tarcza bêdzie okuta; przy ciêciach na krawêd¼ po paru potyczkach ¿adna ilo¶æ warstw p³óna nie pomo¿e... Wiadom, ¿e tarcza rzecz nabyta, ale jak ju¿ robiæ, to lepiej na dwa sezony

W³a¶nie po to obija siê krawêdzie tarczy skór±. Wszystkie moje tarcze s± w³a¶nie tak obite i nie narzekam. Jedna z nich szczê¶liwie s³uzy mi juz czwarty sezon i jedyne co w niej poprawia³em, to jednorazowa wymiana wierzchniej warstwy materia³u. No i oczywi¶cie coroczne szpachlowanie ubytków. no ale tego siê nie uniknie, jak siê nie chce ganiaæ ze znakiem drogowym bigsmile2.gif

Moim zdaniem idealnym rozwi±zaniem jest kilka warstw ob³ugu, poprzek³adane obficie nas±czonym klejem materia³em. Do tego dwie warstwy nasaczonego równie¿ klejem lnu na wierzch i tarcza jak ta lala. Przy takiej konstrukcji 10mm grubo¶ci to ju¿ brawdziwy Potionkin. W przypadku braku ob³ugu, mo¿na zastosowac 2 warstwy sklejki 4mm prze³ozone warstw± lny nas±czonego klejem.

Pozdrawiam
Peruk
Hyginus
CYTAT
ganiaæ ze znakiem drogowym

icon_cool.gif Hmmm... Co¶ ze strefy mroku: a jakby tak wzi±æ znak drogwy, od ty³u podkleiæ sklejk±, z lica po³o¿yæ parê warstw nas±czonego klajstrem p³ótna, ³adnie wymalowaæ - nikt siê nie zorientuje... Panowie, mrok mrokiem, ale jak siê ma tak± tarczê, to i miecz niepotrzebny bigsmile2.gif

A na powa¿nie - przetestujê zapewne receptê sznownego Peruka, za wskazówki dziêkujê

pozdrawiam
lob19
A jak obiæ krawêd¼ tarczy skór± ? Czym ja (skórê) przymocowaæ ? Bo wbijanie czegokolwiek w sklejke od boku (tam gdzie warstwy widac) to nie najlepszy pomysl... bum.gif
Eirik.24
skore po wyprofilowaniu najlepiej przyczepic rzemieniem,wywiercic otwory i przewlec rzemien
lob19
A w jakich odstêpach te otwory? Bo jak bêd± za blisko to sie oderwi jak znaczek pocztowy devil.gif crazy.gif
Peruk
Proponujê skórkê namoczyæ tak ze 12h, potem na³ozyæ na tarczê, wywiercic otworki i zanitowaæ. Leniwi mog± uzyc gwo¼dzików, czego jednak nie polecam poniewa¿ po jakim¶ czasie, wy³a¿± tworz±c niebezpieczne dla twarzy naszych sparringpartnerów haczyki.

Pozdrawiam
Peruk
lob19
A Jakiej grubo¶ci powinna byæ skóra na brzeg tarcczy ? 3mm ? wiecej? mniej ?

(aha.. doda³em photo do mojego profilu - moja najwieksza w tym roku dynia - ok. 100kg) crazy.gif
Borg
ja mam klasycznego trojkata na gornej krawedz wzmocnionego skora
wziolem najzwyklejszy trok skorzany odciolem sprzaczke
skore w kleszcze i zgiolem wzdluz na pol w efekcie wyszedl hmm dlugi katownik ze skory duuuzo kleju zgieta skora i docisnac jak wyschnie obkleic plotnem na gorze tak daje wiecej warstw
pieknie sie trzyma mocna jak cholera
pozdrawiam
lob19
Jakeigo kleju uzy³e¶ ? WIkolu cyz czego¶ innego ?
Borg
wikol
Thorbjorn
hmm
Ja to mam tarcze z 12mm sklejki i jak narazie sie trzyma!!
A umbo?? nawet niewiem jakie ale jest dobre bo wytrzymuje ciosy z 2-recznego miecza!!(tegiego!!)
Wotawa
A sk±d dwurêczy miecz we wczesnym ¶redniowieczu? happy.gif
Thorbjorn
Pami±tka po starym bractwie smile.gif smile.gif
I dorze s³u¿y na treningach bigsmile2.gif smile.gif
lob19
A zna ktos jak±æ stronkê z ³adnymi i ciekawymi rysunkami, które mo¿na by na tarczy namalowaæ face4.gif:
Thorbjorn
hmm???
raczej nie ma takich dunno.gif dunno.gif
Musisz szukac na stronkach bractw!!!!

[ Dodano: dzisiaj ]
Moja tarcza to 70!!
I wazy ok 3 kg!!!
Bary¶
Ja jeszcze co¶ o wzmocnieniu krawêdzi. Moja tarcza ma wzmocnion± krawêdz dwiema warstwami skóry a mianowicie: z pasa wojskowego wycio³em pasek o szeroko¶ci sklejki i nabi³em do od góry. Zrobi³em to tylko na krawêdzi na któr± zbieram ciosy. Nastêpn± warstwe nabi³em normalnie dooko³a niestety gwo¼dzikami (niezna³em patentu o którym by³a mowa)
V
nie wiem, moze to ci cos pomoze.
od razu przepraszam za jakosc. musialo sie jakos zmiescic.
V
i jeszcze troche odnosnie wzorow tarcz.
Damian
CYTAT
kilka warstw ob³ugu

Sorry za "indolencjê w sprawach zawodowych" ale co to takiego "ob³ug"?
Pozdrawiam
Tylko Ulf
Zastanawiam siê czy imacz mo¿na by wykonac z jakie¶ rurki i sp³aszczyc na koñcach.
Czy ktos robi³ kiedys cos takiego? face4.gif
synek
mo¿na zrobiæ imacz z rórki ale:

badziewnie to wygl±da face4.gif i jest tak ma³o historyczne
Tylko Ulf
Ale trzymaæ siê da to najwa¿niejsze.
Panie a z czego bys mi poleca³ zrobiæ z balchy 2mm?
synek
ja mam imasz zrobiony w nastêpuj±cy sposób:

p³askownik taki z 5 mm gróbo¶ci i 20mm szeroko¶ci pokryty drewnem
to dok³adnie ten ze zdjêcia http://tomala.tron.yupe.net/of_d/inne/puklerz2_2.jpg
i spe³nia moje oczekiwania

pozdrawiam
Jakub zwany garbatym
Z pasków/paska mocnej skóry bym poleca³, rurka na prawdê bêdzie wygl±daæ badziewnie.

pozdrawiam
Gere
Czy to jaki¶ dofcip? Proponuje ciezkie wczesnosredniowieczne martensy i lamelle z lateksu, ale tak na powa¿nie drogi jarlu kawa³ek drewienka chyba wystarczy...rurke lepiej zabraæ na disco devil.gif
Decu
Imacz z rurki to raczej obciach. Jak robisz now± tarczê, to wykonaj j± dobrze od pocz±tku do koñca, ¿eby siê potem nie wstydziæ i nie przerabiaæ w ¶rodku sezonu.
Kurczê, taki imacz z rurki, to trochê wbrew logice, kowal musia³by najpierw wykuæ rurkê, a potem sklepaæ j± na ca³ej d³go¶ci, oprócz miejsca na d³oñ (sporo pary idzie w gwizdek), bo mam nadziejê, ¿e nie my¶la³e¶ o nitowaniu do tarczy takiej sobie zwyk³ej rury, prawda? shocked.gif
A tak na marginesie, to temat istnieje ju¿ we "wczesnym" dziale uzbrojenia- "tarcza wikingów"
papa
Borg
dalem cos takiego raz do puklerza i sie wycofuje na calej lini ciezkie jak cholera
drewniany imacz najlepiej nie zaden dorabiany a wyciety z samej tarczy
wycinasz w desce dwa polkola w odleglosci jakiej chcesz miec grubosc imacza i koniec
Tylko Ulf
CYTAT(synek)
ja mam imasz zrobiony w nastêpuj±cy sposób:

p³askownik taki z 5 mm gróbo¶ci i 20mm szeroko¶ci pokryty drewnem  
to dok³adnie ten ze zdjêcia http://tomala.tron.yupe.net/of_d/inne/puklerz2_2.jpg
i spe³nia moje oczekiwania

pozdrawiam

Nawet fajny tongue.gif a gdzie taki p³askownik mozna dostaæ?
Ten p³askownik z drewnem to jest historyczno-podobny jak dla wikinga? icon_mrgreen.gif
synek
taki p³askowniczek to mo¿na dostaæ w pierwszym lepszym punkcie z wyrobami hutniczymi
Tylko Ulf
Moze troche odbiegne od imacza king.gif
i spytam sie.Ile byscie chcieli z³otówek na solidn± tarczê wikingowsk±
z umbem 2mm ,okuciami z blachy 2mm, ze sklejki 10mm albo 8mm
i z drewnianym imaczem? face4.gif
Wotawa
Je¶li mo¿na, to chybna by³o by przyzwoiciej z metalowym imaczem, jak historycznie, to historycznie.
Ale to tylko tytu³em uzupe³nienia.

Sklejka li¶ciasta kosztuje ok. 16z³ za materia³ na tarczê d=70cm. przyciecie z kó³kami ok. 20-30z³. Umbo-bumbo z imaczem =? plus ranty, oklejka. realnie - ok 70z³? Chyba absolutne minimum.
Wiadomo - im wy¿szy poziom odtworzenia tym wy¿ej. Np. tarcza z dech, macz i umbo-bumbo na podstawie konkternych znalezisk, tak samo rant itd.

W sumie chyba sami sobie wydziergamy. :-)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.