A jakie narzêdzia wogóle s± potrzebne do wykucia umba z blachy 2mm na zimno?
Bo jak narazie mam : m³otek z dospawan± okr±g³± g³ówk± , taki dziwny m³otek blacharski no i te walce i jeszcze pare niezdbêdnych rzeczy jak np. wiertarka.Ale muszê mieæ jeszcze t± "miskê" w pieñku wyryt± no i jak by j± mo¿na wyci±æ ,d³utem da radê?
Czy jeszcze co¶ muszê mieæ?
Ulf Mardinus moze i ma drogie
ale np Wilcza Straz ma za 30 zl!!
A ja znam tak± strone co ma umba za 20z³
Do zainteresowanych ostatecznie moge podaæ namiary na Maila albo gg
G³ówke nita k³adziesz w specjalnym do³ku (dziurce) tak aby pasowa³a rozmiarowo, ¿eby sie g³ównka nie zniekszta³ci³a. A z drugiej strony klepiesz m³otkiem pó³okr±g³ym (pó³sferycznym?)lec±c w oko³o niego, tak ¿eby sie sp³aszczy³ i zrobi³a siê taka kopu³ka
No ale chyba mo¿na waliæ zwyk³ym, ¿eby siê na p³ask sp³aszczy³o i by³o nie do rusznia?
Hej.
Co do sklepywania nitów, to troszkê uwa¿aj z p³askim m³otkiem. M³otek z okr±g³ym koñcem, rozklepie ci nin, tak ¿e ci siê rozklepie równomiernie na wszytskie strony. M³otkiem zwyk³ym, za¶ najlepiej jest biæ leko t± ostron± (nie-p³ask±), wtedy nit siê rozklepie bardziej, a i powierzchnia która trzyma ten nit ¿eby go nie wyrwaæ, bêdzie wiêksza, a co za tym idzie nit bêdzie trzyma³ mocniej. A je¶li chodzi o estetykê, to nity z g³ówkami- pó³kulami, lepiej sklepywaæ tak by g³ówka by³a w do³ku, bo gdy êdzie na p³askim, to jej czubek siê te¿ rozklepie troszkê, a to nie wygl±da najlepiej.
Pozdrawiam
Grzesiek
A jak mo¿na zamocowaæ skórzane okucie do tarczy (poza rzemieniem)
Czy mo¿na to jako¶ przykleiæ?
Radzê kupiæ 1/2kg. texów rêcznych nie maszynowych ¼elaznych nie daæ sobie wcisn±æ hartowanych i gêsto przybiæ skórê . A co do klejenia to klej kostny jest jest bardzo dobrym ³±cznikiem , radze pytaæ o zrobiny z o¶ci jest najdroniejszy i najszybciej siê rozpuszcza
Pozdrawiam Padre
A mo¿esz mi powiedzieæ lub narysowaæ jak wygl±daj± te texy ,bo wiem ¿e to s± jakies typy gwo¼d¼i ale dok³adnego wygl±du nie znam.A czy jest to chocia¿ w jakim¶ stopniu historyczne?
Dok³adnego wygl±du ci nie podam gdy¿ jako produkt rêczny maja naprawdê zró¿nicowane kszta³ty
natomiast mniej wiêcej wygl±daj± one tak trójk±tny gwo¼dzik z ³epkiem z tego zamego kawa³ka tylko wykrêconym. Najprostsze gwo¼dzie jakie mo¼na tylko uzyskaæ , nie podam ci dok³adnego datowania bo go nie znam .
Pozdrawiam Padre
Z tego co napisa³a pani Else R. -> tarcze wykopane w Gokstad maj± ¶rednio ¶rednice 1m. Poza tym kolory tarcz z tego wykopaliska to ¿ó³ty i czarny, w literaturze wymieniany jest równie¿ i czerwony. Tarcze 60cm dla mnie s± nieporozumieniem, gdy¿ ich zadaniem by³a ochrona od brody do kolan. Tak jest napisane. Nie wiem jak w innych ¼ród³ach, ale podobno zda¿a³y siê i ¶rednice 1,1m.
Pozdrawiam Hati...
Jezeli chodzi o sama historie to o ile wiem najmniejsze znalezione mialy kolo 50 cm srednicy. Ale schodzenie ponizej 60 wydaje sie bez sensu, a i to tylko przy malym wzroscie uzytkownika... W kazdym razie z punktu widzenia samej historii z 60 mozesz spac spokojnie.
Ragnarr
Je¶li szanowny kolega, ¿yczy sobie historycznej tarczy, to potrzebuje drewna lipowego. Najlepiej tyle, aby starczy³o na okr±g oko³o 30 - 40 ins. ¶rednicy (czyli nasze 76 - 100 cm). Samo drewno, zgodnie z literatur± jak± serwuje wydawnictwo Osprey, powinno mierzyæ 1/5 inch'a, a wiêc oko³o 0,5 cm. Wydaje siê ma³o, ale kto chce, niech próbuje z 0,7 czy nawet 1,0 i podzieli siê wra¿eniami, chêtnie pos³ucham. Oczywi¶cie na ¶rodku umbo, a z ty³u imacz. Z zewnêtznej strony malowanie (w kolorach najpopularniejszych by³: czerwony, ¿ó³ty i czarny. Zdarza³y siê równie¿ bia³e, zielone i niebieskie). Okucie to raczej co¶ stalowego (blacha 1,0 czy 1,5 mm powinna starczyæ). Stanowczo odradzam okucie ze skóry. Jest ¶liczne i wogóle, ale po trafieniu tarcza zachowa siê jak krakers (nawet sklejka).
Pozdrawiam, g³os z sali.
CYTAT(G³os z sali)
Je¶li szanowny kolega, ¿yczy sobie historycznej tarczy, to potrzebuje drewna lipowego. Najlepiej tyle, aby starczy³o na okr±g oko³o 30 - 40 ins. ¶rednicy (czyli nasze 76 - 100 cm). Samo drewno, zgodnie z literatur± jak± serwuje wydawnictwo Osprey, powinno mierzyæ 1/5 inch'a, a wiêc oko³o 0,5 cm. Wydaje siê ma³o, ale kto chce, niech próbuje z 0,7 czy nawet 1,0 i podzieli siê wra¿eniami, chêtnie pos³ucham. Oczywi¶cie na ¶rodku umbo, a z ty³u imacz. Z zewnêtznej strony malowanie (w kolorach najpopularniejszych by³: czerwony, ¿ó³ty i czarny. Zdarza³y siê równie¿ bia³e, zielone i niebieskie). Okucie to raczej co¶ stalowego (blacha 1,0 czy 1,5 mm powinna starczyæ). Stanowczo odradzam okucie ze skóry. Jest ¶liczne i wogóle, ale po trafieniu tarcza zachowa siê jak krakers (nawet sklejka).
Pozdrawiam, g³os z sali.
A jakiej skóry u¿ywasz?
No i chyba masz na my¶li tarczê z desek lipowych?
Przepraszam w tej chwili moderatorów ,ale zdziwi³o mnie to co napisa³ kolega.
Ulf, oczywi¶cie ¿e z desek lipowych (swoj± drog±, rachunek za sklejkê jest o wiele wy¿szy od rachunku za deski lipowe). A co do skóry, s±dze ¿e jest to bez znaczenia, je¶li wyjdziesz przeciwko komu¶ z ¿elazem. Je¶li okuwaæ skór± to raczej tarcze treningowe. Je¶li masz inne do¶wiadczenia, to proszê podziel siê (mail czy wiadomo¶æ).
Pozdrawiam, g³os z sali.
przepraszam tez moderatorow:)
Ale ludzie o jakiej blasze wy mowicie!!
Moze i byly ale jeszcze sie niespodkalem z taka tarcza co by miala okucia z blachy !!!
Chyba ze jestes hmm kamikadze bo jak masz blache 1mm to moze ladnie miecz strzelic jak blokujesz albo kawalek tej ze blachy bedziesz mial w twazy:)
Ja polecamskore bo mam sam obita skora i to sie nie zachowuje jak "krakers" tylko normalnie tak jak po uderzeniu !!!!
HEIL
Podzielam zdanie naszego "G³osu z sali" ... tarcza powinna byæ solidna a nie obijana narzutami od kanapy. A co do desek lipowych to faktem jest, ¿e takie by³y u¿ywane przez wikingów, czy to siê komu¶ podoba czy nie. A skórê jako "okucie" odradzam. Moje do¶wiadczenia z ni± s± conajmniej traumatyczne
... Je¶li walczysz na ¿elazo to tarcza obita [
nie okuta!] skór± jest bezwarto¶ciowa. No jeszcze zale¿y jak walczysz. Mo¿esz siê miziaæ albo walczyæ , owszem ale czemu to s³u¿y.
Pozatym blacha jest: niehistoryczna, ciê¿ka i brzydko wygl±da.
Skóra jest o wiele lepsza.My¶lê ¿e na tarcze treningow± lepiej wzi±¼ blache ni¿ skóre ,otó¿ mo¿na sobie odrazu si³ê wyrobiæ (blacha ciê¿ar) no i tarcza na brzegach nie bêdzie zniszczona.
Thorbjorn rzeczyw¶cie jakby miecz ude¿y³ o brzeg tarczy (blachy) mo¿e siê poszczerbiæ.
Proszê moderatora o nie dawanie nam ostrze¿eñ tylko przeniesienie tego jako¶ do innego tematu.
CYTAT
Ja polecamskore bo mam sam obita skora i to sie nie zachowuje jak "krakers" tylko normalnie tak jak po uderzeniu !!!!
Przepraszam bardzo ale czy pan "Thorbjorn" walczy³ kiedy¶? Przepraszam, ¿e pytam ale wiem z w³asnego do¶wiadczenia, ¿e tacze okute blach± o wiele wiêcej wytrzymuj± ni¿ obite skór± [nawet grub± na 3mm]. Jeden niefortunny cios topora i obicie ze skóry siê zrywa. Uderzenia na kant te¿ niszcz± tarczê. I nazwa³bym to syndrom "krakersa"
... Tarcza po¿±dnie okuta blach± nie ³amie siê i nie odpada [k³aniaj± siê lekcje fizyki z liceum] poza tym je¶li dobrze blokujesz to kant tarczy nie powinien ucierpieæ...takie s± realia. No jak mówi³em...wszystko zale¿y od tego jak walczysz.hehe
Blacha niehistoryczna? U Slowian jak najbardziej, ale Wikingowie wg. ksiazek Ospreya blachy uzywali conajmniej 3-4 razy czesciej niz skory... Tyle w kwestii historii, a jezeli chodzi o praktyke: jeden cios z zelaza - jedno rozciecie w skorze i potencjalnie w drewnie. Blacha grubosci 1-1,5 mm miecza nie wyszczerbi, ew. sie wegnie i drewno zgniecie nie naruszajac raczej samej jego struktury. Jezeli ktos ma problemy z dostawaniem okuciem w twarz to polecam helmy, ale to juz inny temat
Ragnarr
Off top
ile razy walczyles??
Ja walcze od 2 lat i wiem z doswiadczenia ze to na jedno wyjdzie a z blchy mozesz ladnie dostac w "pysk" i miec jadne blizny!!
End off topu!!
Tak wiêc wzorujecie siê na Osprey'ach.Dziwne ¿e teraz w RR u¿ywa siê 3-4 razy czê¶ciej skóry ni¿ blachy.
Dobra macie tu linka i sobie poczytajcie -
http://members.ozemail.com.au/~chrisandpet...eld/shield.html
Thorbjorn - walcze razem z Hatim od 4 lat, chociaz nie sadze zeby to mialo wieksze znaczenie. Nawet ze skora w takim razie radze zalozyc helm, bo mozesz bez blizn stracic zeby... Jak dalej bedzie za malo to moze warto pomyslec o szcece bokserskiej
Spiewac moze w walce nie bedziesz mogl, ale widac tego nie bedzie, a zawsze bezpieczniej.
Ulf - wole sie powolywac na tradycyjne zrodla pisane niz internet... A Osprey o ile wiem ma dobra opinie.
Ragnarr
Hmmm...ja walczê trochê d³u¿ej i nigdy jeszcze siê nie spotka³em z odpryskuj±c± blach±.
A je¶li nie chcesz dostawaæ po twarzy to zak³adaj he³m, albo trzymaj tarczê sztywno
taka ma rada. Poza tym BLACHA O GRUBO¦CI 1-1,5mm NIE JEST W STANIE ODPRYSN¡Æ CI W TWARZ...no chyba ¿e masz jak±¶ specjaln± odpryskuj±c± blachê.
No ale jak ju¿ mówi³em to wszystko zale¿y od tego jak walczysz...
No chyba, ¿e siê mylê albo mieszkam na innej planecie...
Pozdrawiam Hati
Scalak z niezliczonych tematów o tarczy "wikiñskiej".
Panie Hati i Ragnarr
Apeluje do was: nie piszcie takich rzeczy bo mnie gardlo od smiechu... Zlitujcie sie!!!
"ja walcze 7 lat i mam pryszcza i czytam super ksiazki ktore dostalem razem z plyta mojego ukochanego zespolu black metalowego o nazwie "ROAGHTRHRRTORA" jest super mroczny i jest wielkim autorytetem i uwazam, ze tarcze powinno sie obijac kawalkami miesa na kotlety schabowe bo sa zdrowe i mocne!!!"
A tak na serio (hehehe mam lzy w oczach :D) skora 5 mm-ladnie utwardzona lepiej sie zachowuje niz blacha (nie zawsze) poza tym jak wy walczycie, ze przyjmujecie na kanty? Czyzbyscie mieli MROCZNE i super poganskie imacze?! W wielu ksiazkach znajdziecie obicie skorzane, zgodze sie, iz obicie metalowe tez wystepowalo ale dzisiaj jest ono przy naszej walce niepraktyczne.
Pozdrawiam
Hmmm....panie Sighrolfie
Wed³ug mnie okucie tarczy blach± jest o wiele praktyczniejsze [a ze skór± 5mm jeszcze nie próbowali¶my]. Co do uderzeñ w kanty...przyjmowanie ciosów na kant zdarza siê, i tego raczej nikt mi nie zaprzeczy. Zdarza siê to czêsto w walce w zwarciu...no ale jak ju¿ mówi³em to wszystko zale¿y jak siê walczy...jedni tak a drudzy tak. W ka¿dym razie nie uwa¿am, ¿eby okucie tarczy blach± by³o mroczne i bynajmniej nie zgodzê siê z tym, ¿e okucie metalowe jest niepraktyczne.
Pozdrawiam Hati...
Ano, konstrukcja calej tarczy z imaczem wlacznie raczej poganska, ale o tym chyba jest ten temat
Chociaz do kotletow blizej chyba skorze niz blasze. A w samej walce z definicji chyba nie wszystko zdaza sie tak jak to planujemy, nie wiem, wydawalo mi sie ze nawet w szachach tak jest
co tu dopiero mowic jak sie do konfrontacji troche dynamiki doda. Wiec chocby nie wiem jak probowac cos na kant zawsze poleci, a troche roboty przy zrobieniu tarczy jest i szkoda to na jeden taki cios marnowac.
Chociaz faktem jest ze z 5 mm nie probowalismy, moze to sie rzeczywiscie dobrze sprawdza. Ale w Trojmiescie ostatnio ciezko nawet 3 mm dostac...
Ragnarr
Czy umbo mo¿e byæ wyszlifowane papieren ¶ciernym? Chodzi mi o to czy bêdzie mrok.
CYTAT
Ano, konstrukcja calej tarczy z imaczem wlacznie raczej poganska
A gwo¼dzie s± starozakonne.
Czy tarcze z imaczem i umbem z kultury przeworskiej s± bardziej pogañskie?
Zna ktos jakas strone ze wzorami tarcz wikinskich albo s³owiañskich (naturalnie chodzi mi o ozdoby, malunki)?
Pozdrawiam Brauwolf
A nie ³aska poczytaæ tematów po¶wiêconych tarczom? Wejd¼ na strony bractw to znajdziesz wzory. Tylko nie pisz "podajcie adresy" bo ciê tu zjedz± na surowo ... Troszkê inwencji facet ...
Najlepiej zrób sobie wiatraczka, ale polecam lekturê 13 stronnicowego tematu o tarczach (przydaje siê w ¿yciu)
.
Pozdrawiam
Oj Ulf:)
Ale zgadzam sie z toba
Wystarczy przeczytac caly temat lub poszukac bo o ile dobrze pamietam byl juz taki temat z wzorami:)
Tak, zdecydowanie wyczerpali¶my temat tarcz wikiñskich. Pozosta³o nam tylko debatowaæ nad wzorami i/lub obrzucaæ siê miêsem. Ten temat to prawdziwa kopalnia wiedzy... admin powinien j± jako wzór pokazywaæ! (mo¿e link w regulaminie...?
) Wypada³oby równie¿ podziêkowaæ tutaj wszystkim, którzy wnie¶li co¶ do rozmowy :-)
Pozdrawiam, g³os z sali.
Hmm wiesz znalezienie wzorow na tarcze to nie jest trudne
Jak chcesz to na privata Ci przesle pare linkow:)
Najlepiej waln±æ sobie wiatraczka w ³adnych kolorach.Polecam ¿ó³te na czarne ;) fajnie wygl±da.
A ja teraz o co inne zachacze, a natomiast do tarcz ¶rednic chcia³em powróciæ i spytaæ to znaczy upewniæ siê.Z papieru czym¶ stworzonym nazywanym dzi¶ ksi±¿k± ,któr± napisa³a o jak¿e to m±dra pani Else Roesdahl a zwie siê "Historia Wikingów" wyczta³em ¿e tarcza wikiñska mia³a ot tak siêgaæ, ochranniaæ cz³onki cz³owieka od brody do kolan. Cytujê "Tarcza chroni cia³o jedynie od brody do kolan, tote¿ zachowane w ca³o¶ci tarcze z Gokstad Maj± promienie (???chyba chodzi o ¶rednice) niespe³na metrowej dugo¶ci" warto tak¿e przy tym zauwa¿yæ ¿e ludzie ,mê¿czy¼ni w tamtych czasach byli ni¿szy od tera¼niejszych.¦rednio mieli 172 cm.
Czy to prawda drodzy "Frahowcy"
czy s³yszeli¶cie o tym kiedy¶?
Ulfie drogi, przy moim wzro¶cie 180 cm odleg³o¶æ od brody do kolan mierzy 104 cm. Co do wzrostu i ¶redniej 172 cm ... musieli byæ i tacy co mierzyli ponad 180 cm, zatem, je¶li ta teoria jest prawdziwa to mog³o byæ mo¿liwe. Ale ... to tylko teoria. Tarcze by³y i wiêksze i mniejsze, powstaje zatem pytanie ... jak to siê ma do tej teorii?? A mo¿e wielko¶æ tarczy zale¿a³a od tego jak kto walczy³? A mo¿e by³o te¿ tak, ¿e do szyku lepsza by³a du¿a tarcza? To tylko taka moja dywagacja, ale jestem ciekaw co o tym s±dzicie
Pozdrawiam
Czy chodzi³o tylko o "tarczê wikiñsk±" czyli zak³adam, ¿e okr±g³±, czy "migda³y" normañskie te¿ s± objêtê t± regu³± z ksi±¿ki?
Bo to zupe³nie inna sprawa.
Rugiewit ... Elsa R pisa³a o tarczach tzw "wikiñskich" czyli o okr±g³ych. Migda³y s± znacznie wiêksze i chroni± ca³± postac od stóp a¿ do brody.
CYTAT(Padre)
Radzê kupiæ 1/2kg. texów rêcznych nie maszynowych ¼elaznych nie daæ sobie wcisn±æ hartowanych i gêsto przybiæ skórê . A co do klejenia to klej kostny jest jest bardzo dobrym ³±cznikiem , radze pytaæ o zrobiny z o¶ci jest najdroniejszy i najszybciej siê rozpuszcza
Pozdrawiam Padre
Czy
taki klej kostny by³by odpowiedni do przymocowania skórzanego obicia?
S³awa! gdzie¶ s³ysza³em lub czyta³em ¿e on jest dobry w³a¶nie w³a¶nie do tego typu rzeczy....
z tego co s³ysza³em to w³a¶nie wikingowie mieli tarcze w kszta³cie ³ezki (migna³u) a nie ogr±g³±
CYTAT(Thurian)
z tego co s³ysza³em to w³a¶nie wikingowie mieli tarcze w kszta³cie ³ezki (migna³u) a nie ogr±g³±
Z tego co s³ysza³em to tkanina z Bayeux opowiada o inwazji Normanów na wyspy brytyjskie ...
Thurianie ... To co za³±czy³e¶ odnosi siê do schy³ku epoki wikingów (1066 rok), zatem trudno tu mówiæ o "typowych" wikingach. ... Polecam lekturê tego tematu, owszem troszkê tego jest, ale na pewno siê przyda
w prawdzie dopiero raczkuje w tych sprawach wiêc prosze mi wybaczyæ b³êdy historyczne jednak¿e pisze co wyczyta³em. a pozatym b³±dziæ to rzecz ludzka, a trwaæ w b³êdzie i go rozpowszechniaæ to grzech... dziêki za sprostowanie i sory za pomy³ke!!!
ps. jak kto¶ ma jakie¶ polskie strony dok³adnie opisuj±ce dzieje stroje i uzbrojenie wikinów to prosze o linki (szuka³em ale z tego co wiem to chyba by³y to zbyt powie¿chowne dane)
To mo¿e to Ci pomo¿e...
Polecam te¿ poprostu ksi±¿ki wszelkiego rodzaju.
Wnioskuj±c z tego wiking pó¼niejszy(XI wiek) móg³ pos³ugiwaæ siê tarcz± migda³ow±?
Tak, ale musia³ to byæ Norman lub Anglik.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.