Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Tarcze okr±g³e
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Marek1975
Pod pojêciem Wiking nale¿y rozumieæ nawet nie mieszkañca skandynawii ale cz³owieka ktory ¿y³ z ³upieskich wypraw .Koniec XI w.to schy³ek dzia³alno¶ci tzw.WIKINGÓW.Wed³ug bronioznawcow migda³y do powszechnego u¿ytku wesz³y w Wieku XI i wbrew temu co mo¿na by s±dziæ z innej nazwy tego samego przedmiotu(tarcza normañska),niezosta³a wynaleziona przez normanów .To co mo¿na im przypisaæ to jej upowszechnienie-w armi normandzkiej by³a standardem zarówno w kawalerii jak i piechocie.
Thyrvald
Panowie powiedzcie mi co my¶licie o takiej tarczy.
Zrobi³em j± (w sumie dla zabawy, ale wysz³a ca³kiem fajnie) ze sklejki a rowki imituj±ce sk³adania desek s± wysiête kozikiem. Brzeg obi³e kilkowa warstwami lnu. Z zamys³u mia³aby to byæ tarcza dla biednego wikinga. Co o niej my¶licie ? Czy kto¶ mo¿e siê przyczepiæ ?

http://img48.imageshack.us/img48/7121/im0005335pp.jpg

I jeszcze jedna sprawa. Czy faktycznie dla IX-wiecznego wikinga tylko tarcza z centralnym imaczem jest dozwolona ? Czy te¿ moze mo¿na zrobiæ z pasków ?

Pozdrawiam
Gniewomir F
Fajnie wygl±da smile.gif ,ciekawy pomys³ z tymi rowkami devil.gif .

Pozdrawiam
Bjorn z Dregowii
Moja poprzednia tarcza, która nied³ugo wytrzyma³a, pêk³a w³a¶nie wzd³u¿ takich wycinanych rowków. szczerba.gif
Teraz w celu ukrycia mrocznego materia³u oklejam obustronnie p³ótnem... smile.gif
BoBeK
Ja teraz tylko czekam az moja tarcza sie rozpadnie lecz mimo wszelkich prob wydaje sie to nie mozliwe. Wytrzymywala atak 40sto i 60scio kilowymi kamieniami, kawary, spadek 5cio metrowej drewnianej beli spadek z klifu, role sanek byla tez celem dla toporkow i nozy do rzucania, ognia w plynie i prawie wszystkiego i nic nie widac....... jedynie kawaleczek jednej warstwy sklejki odpadl :-P a no i miedziane gwozdziki nie wytrzymuja i skora troche odpada ale bede robil przeplatanke. Jak bede mial zdjecie to wysle ale jest to krowa okolo 10 mm grubosci 90 cm srednicy, umbo stosunkowo lekkie i wazy okolo 5ciu 6sciu kilo po godzinie machania tym bydlakiem ma sie dosc zycia ale daje rade (godzina poki co to moj absolutny max (w tym 2 5cio minutowe przerwy) )
Thyrvald
CYTAT(Bjorn z Dregowii)
Moja poprzednia tarcza, która nied³ugo wytrzyma³a, pêk³a w³a¶nie wzd³u¿ takich wycinanych rowków. szczerba.gif

Hmm a jakby j± wzmocniæ tak jak wzmacnia siê tarczê z desek, czyli poprzecznymi listwami z ty³u ?
A co je¶li chodzi o paski blachy na przodzie ? Jest to jako¶ poparte ?
mardinus
Witam.
Przymierzam sie do wykonania tarczy "anglosaskiej" - chodzi mi o typ tarczy wykonanej w kszta³cie wycinka sfery (co¶ podobnego do talerza anteny satelitarnej)

Interesuje mnie zagadnienie - czy kto¶ takow± tarcze ma? czy kto¶ takie wykonuje?
Czy kto¶ prubowa³ wykonaæ?

Poza tym interesuje mnie wystepowanie takich tarcz w kulturze Wikiñskiej.
czy ktos siê z tym spotka³ ?

Ja znalaz³em wzmiankê o tym ,(w jakiej¶ sadze) ,¿e jaki¶ wojownik zjecha³ na swojej tarczy po ¶niegu w dó³ zbocza - czyli musia³a to byc tarcza wypuk³a (zjechanie na innej tarczy moim zdaniem jest niewykonalne).

Pozdrawiam.
Wotawa
Zebrane
hardberserker
Jest parê tarczy giêtych ( ale w magazynach , nie na ekspozycji ) w Stockholmie - nie pasuj± do "kuñcepcji"
ogólnie przyjêtej przez historyków. Giête zapewne na mokro - i na gor±co. Jest te¿ tarcza IX wiek
obita nie skór± , a futrem dunno.gif .POdobno mroczne, a istnieje (Uppsala te¿ zna takie, i to kilka- zazwyczaj
zwane 'celtyckimi' - od Celtów, którzy stali siê Wikingami...)
Wocio Wielki
Wotawa kto jest na twoim avatarze?
mardinus
Witam.
czyli je¶li to ma dobre zaczepienie historyczne u Wikingów to bardzo dobrze.
Czy masz jakies wiadomo¶ci o tych tarczach - mo¿e opracowania , wymiary ,grubosci ,pokrycie, zdjêcia , strony WWW , jakie umba??

Bedê je produkowa³ ......
Bêdê bogaty blinkie.gif blinkie.gif blinkie.gif blinkie.gif bigsmile2.gif
cahir
skoro tu jest cosik o tarczach okr±g³ych to nie bêdê zak³ada³ nowego tematu. a problem jest taki:
czy wiecie co¶ o u¿ywaniu tarcz okr±g³ych na pocz±tku XIV wieku? jak dot±d znalaz³em cztery wspó³czesne ilustracje (w "scottish and welsh wars 1250-1400", w "stirling bridge & falkirk 1297-1298" - obie ksi±¿ki ospreya, oraz na stronie www.gaddgedlar.com). niestety nie znalaz³em ¿adnego potwierdzenia u¿ywania takich tarcz w tym okresie. tak wiêc gdyby kto¶ mia³ jakie¶ informacje o takich wybrykach to piêknie proszê o podzielenie siê t± wiedz±. poza faktem ich istnienia i u¿ywania interesuje mnie tak¿e ewentualnie stosowane do nich okucie, stosowane uchwyty itp. no i wymiary tak¿e by siê przyda³y smile.gif
Czarnian
pan po prawej ze zdjecia Highlander2.jpg ma chyba raczej a nawet napewno puklerz smile.gif a ten ze zdjêcia Q5421AL.JPG ma ponadto he³m ¿ebrowy z nosalem który chyba wychodzi z u¿ytku w XIII w

ps. to s± kolorowe obrazki którym nie warto do koñca ufaæ tongue.gif
cahir
ten ze zdjêcia q5421al niestety nie pamiêtam jak by³ w ksi±¿ce wydatowany. ale ramy czasowe ksi±¿ki to 1250-1400 wiêc móg³ siê zmie¶ciæ ze swoim he³mem smile.gif
no w³a¶nie wiem, ¿e temu nie nale¿y ufaæ w ciemno. zamierzam co¶ takiego stworzyæ, ale najpierw chcia³bym siê przekonaæ, ¿e co¶ takiego istnia³o i tak w³a¶nie (lub inaczej) wygl±da³o.

a taki ma³y off-topic: znacie przyk³ady tarcz wykonanych z jednego kawa³ka drewna? tylko pytam smile.gif
Czarnian
je¶li interesujesz siê pocz±tekiem XIV w to niezast±piona bêdzie tarcza trójk±tna, tak siê mnie zdaje, ewentualnie puklerz icon_cool.gif
Snaewar
Witam

Chcê zrobiæ tarczê z trzech desek, ale nigdzie nie znalaz³em przedstawienia takowej, ze wzmocnieniami po obu stronach imacza. Nie wydaje mi siê, ¿eby sam imacz mia³ w kupie trzymaæ ca³± tarczê,bo chyba ma³o by wytrzyma³a. Czy takowe wzmocnienia znaleziono? Je¿eli tak, to z czego wykonane? (drewno/metal?). Czy sposob umiejscowienia wzmocnieñ, jaki za³±czam, jest prawid³owy dla okresu IX-XI wiek?

Z góry dziêkujê i pozdrawiam
Maciek
Savarian
Ingwar z naszego felagu zrobi³sobie tarcze z debowych klepek i rzeczywiscie sam imacz nie by³by w stanie utrzymaæ tarczy w calosci, ale dodatkowe klepki wzmacniaj± j± (plus klejenie samych desek ¿ywic±) na tyle, ze mimo, i¿ juz mija rok od jej wykonania trzyma sie doskonale...
Czcibor
Witam,
a jaka grubo¶æ desek? Ile i to wszystko wa¿y ?
I jak rozumiem zdjêcie jest z przed roku (bo nie chce mi siê wierzyæ, ¿eby po roku tak tarcza wygl±da³a).
pozdrawiam
Snaewar
A co s±dzisz o metalowych wzmocnieniach? Chcia³bym je zamontowaæ po stronie z imaczem, ale spotka³em siê tylko z jednym zdjêciem i by³o zamontowane po stronie umba i to te¿ cholernie niewyra¼nie widaæ http://www.warehamforge.ca/nweapr.jpg
Savarian
CO do metalowych wzmocnien, szczególnie od przodu tarczy to raczej by³bym ostrozny. Np w¶ród wielu znalezisk tarcz nie spotka³êm sie z czyms takim w przypadku wikinskich tarcz. Jesli za¶ chodzi o te tarczê z poprzedniego za³ to jest to zdjecie nówki. Ca³a tarcza wazy sporo, trzeba miec krzepe, aby ni± w³adaæ ale powtarzam ze jest to dêbowa tarcza. W przypadku lipowej waga bedzie mniejsza choæ wytrzymalosæ zapewne te¿. Wszak jednak jesli wierzyc pogl±dom niektórych archeologów tarcze takie by³y "jednorazowe" i szybko (czasem po kilku ciosach) nie nadawaly sie do uzytku. Wiec albo robimy historyczna i liczymy sie ze wytrzyma nam srednio d³ugo albo decydujemy sie na jakie¶ sklejki itp. Deski u¿yte do konstrukcji tej debowej maj± jaki¶ 1cm grubosci, tarcza dodatkowo zyska³a wytrzyma³o¶æ przez oklejenie j± kilkukrotne warstwami lnu od przodu oczywiscie.
Czubek
Witajcie!

Ma³y nowicjusz kuli uszka i grzecznie leci siê popytaæ :P
Sprawa jest takowa: robiê tarczê, okr±glaka oczywi¶cie. Wyciêta wszystko ³adnie - 65 cm ¶rednicy, 15 cm dziura na imacz, 20 cm umbo 2mm bêdzie (bo da³em kumplowi do poprawki - wygl±da³o jakby dosta³a siê pod atak gradu) kute i hartowane. Nawet zaoksydujê. Imacz "¶mig³owy" drewniany. Sklejka sklejona z dwóch warstw 6 mm, d±b francuski. Ta sklejka jest pancerna, na tarczy pó¼nej wytrzyma³a nawet strza³ z hakownicy.

Ale:
pozosta³a mi tylko kwestia pokrycia. Nie rantów, ale ogólnej powierzchni (ranty robiê ze skóry 2 lub 3mm, przeplecionej rzemieniem, pó¼niej utwardzonej woskiem). Tarcze obijano na ca³ej powierzchni lnem. I st±d powstaje kilka pytañ:
- ile warstw lnu? I je¶li len to jakim klejem? Kostny lubi gniæ...
- czy mo¿na pozostawiæ tarczê bez obijania powierzchni? Wiadomo - widaæ sklejkê (wiêc mroczek...), ale z drugiej strony sklejka wygl±da naprawdê piêknie i gdyby j± pomalowaæ, mog³oby by byæ naprawdê psiêknie. Widzia³em ju¿ takie tarcze, jednak sami wiecie - to, co siê zobaczy nie zawsze historyczne.
- widzia³em kilka razy wikole obite warstw± lnu tak¿e od strony imacza, ale to raczej przerost formy nad tre¶ci±... Zastanawiam siê nad historyczno¶ci± tego wyj¶cia, co Wy powiecie?

Po prostu chcia³bym zrobiæ tê tarczê w 100% historyczn± (wy³±czaj±c sam fakt sklejki oczywi¶cie), bo skoro ju¿ mam tak mocn± sklejê, to wypada³oby nie s****zieliæ roboty i móc wyj¶æ z ni± wszêdzie. Fakt - nie powinienem siê zastanawiaæ w takim wypadku i obiæ j± lnem, ale naprawdê mi szkoda... Jest naprawdê ³adna. No i co bêdê ukrywa³ - len kosztuje, a poza tym po kilku bitwach czy nawet treningach widaæ g³êbokie rysy, których wrêcz nienawidzê.

Bêdê wdziêczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam,
Czubek
Razoslaw
100% historyczną za wyłączeniem sklejki? Powiem co wiem a zdecydujesz na ile jesteś zecydowany zrobić. Przede wszystkim okrągła powinna mieć jakieś 70-100cm śednicy. Umbo otwór na umbo szeroki na jakieś 11-12cm. Grubośc desek, czy tu może raczej sklejki w granicach 5-8mm. Sporadycznie zdażały się mniejsze i grubsze - ale były.
Pokryta skórą z jednaj lub dwu stron. Nie wiem, czy powinna być przyklejona. Na pewno nie była w tarczy z Tirskom na Łotwie, gdzie pod skórę włożono sprasowaną trawę - prawdopodobnie dla amortyzacji. Używasz sklejki, więc raczej z obu stron, żeby nie było widać sklejki. Brzeg obszyty skórą - oczywiście lepiej dziury w desce zrobić wiertarką a nie igłą icon_wink.gif . Dopuszczalne metaowe okówki, najlepiej po prostu w miejscach łączenia się pasków skóry. Umbo częściej przybijane gwoździami miż nitowane. Oczywiście gwoździe kute, umbo niespawane a co najwyżej zgrzewane ogniowo itd.

Kostny nie gnije ale lubi pleśnieć - tyle przynajmniej wynika z moich doświadczeć. przy czym na tarczy nic nie gnije i nie pleśnieje. Tylko w garnku, w którym zostały resztki.
Czubek
Najbardziej zale¿y mi w sumie na tym, czy kryto lnem czy czym¶ innym. Perspektywa pokrycia skór± ca³ej tarczy, co daje oko³o metra kwadratowego, mnie do¶æ powa¿nie przera¿a. Sporo by to wysz³o...
Nie s±dzê, ¿eby Wikole byli a¿ takimi ultrasami, ¿eby kryæ ka¿d± tarczê skór±!

Zastanawiam siê po co, skoro tarcze wikolskie wytrzymywa³y ko³o 4-5 bitew (tak mi mówiono i tak czyta³em).

¦rednica jest prawid³owa, wszystko generalnie jest ok.
Umbo kute z jednego kawa³ka, ¿adnych spawów.
Ranty wiem jak obiæ, ju¿ to robi³em.

Generalnie nurtuje mnie tylko kwestia pokrycia. Lnem?
Boran
CYTAT
Nie sądzę, żeby Wikole byli aż takimi ultrasami, żeby kryć każdą tarczę skórą!
Bo nie byli. Niektórych nie kryli w ogóle niczym (inna sprawa, że to akurat mogły być tarcze robione specjalnie do celów ceremonialnych - np pogrzebowych jak w Gokstad).

CYTAT
Zastanawiam się po co, skoro tarcze wikolskie wytrzymywały koło 4-5 bitew
Pomijając niewątpliwie ciekawe zagadnienie, kto, kiedy i jak przeprowadził te badania statystyczne, weź pod uwagę, że 4-5 bitew w ich warunkach (ostra broń i udział w walce nie kończy się po pierwszym puknięciu w hełm) to bynajmniej nie "tylko 4-5", a po przełożeniu na nasze może dać ze 3-4 sezony smile.gif no, przynajmniej 2 - takie bardzo intensywne.

Jeszcze inną kwestią jest przenoszenie dzisiejszych realiów ekonomicznych na ówczesne - to, że dzisiaj m2 przyzwoitej jakości skóry kosztuje 10+ razy więcej niż m2 dobrego lnu, wcale nie znaczy, że wtedy też tak mieli. Len w Skandynawii nie był towarem absolutnie ekskluzywnym i dostępnym tylko dla bogaczy, ale też na pewno nie był tani i dostępny od ręki w większej ilości (w porównaniu choćby do wełny). Natomiast dostęp do skóry mógł być znacznie łatwiejszy: biorąc pod uwagę pojawiające się w źródłach nt. Skandynawów wzmianki o tym, że "zależą od swoich stad" (w domyśle - w zakresie stroju i pożywienia), mogli mieć jej stosunkowo sporo "pod ręką"...
Czubek
No tak, ale tarcza bez pokrycia odpada - bêdê ¶wieci³ sklej± na kilometr i razi³ ultrasów mrokkiem :p

No fakt, zdecydowanie przyznajê Ci racjê. Jeno tylko kwestia - czym tê cholern± tarczê kryæ? Teoretycznie skór±, ale jak sobie pomy¶lê, ¿e wybulê tyle forsy i czasu to mi siê a¿ ciep³o robi.

Z drugiej strony ten len... Ech. No w kropce jestem.

Przynajmniej ju¿ wiem, ¿e dobrze to robiæ kostnym klejem.
Razoslaw
Jeżeli masz tarczę ze sklejki 12 mm, czyli grubą jak dzika świnia to skóra nie będzie musiała raczej spełniać funkcji wzmacniającej i trzymającej tarczę w kupie nawet po strzaskaniu. Możesz użyć skóry cienkiej i taniej... Najwyżej ją wymienisz po sezonie albo będziesz regularnie podklejał to, co się zedrze.
Zamiast biadolić to radzę poszukać w okolicy jakiejś hurtowni skóry.
zackass1
CYTAT(Ulf Ko¶cisty @ 00:23 24.12.2003) [snapback]23457[/snapback]
Witam!
Czy kto¶ z was wykuwa³ ju¿ samodzielnie umbo do tarczy? Problem ten mêczy mnie od d³u¿szego czasu. Zastanawia³em siê ju¿ nad wykuciem go ze starej patelni ¿eby by³o mocniejsze lub z blachy 2mm wzmocnionej dodatkowo w ¶rodku. Zastanawia mnie te¿ sam proces technologiczny. Czy kucie na zimno przyniesie oczekiwany efekt?
Ludzie liczê na was!!
Pozdrawiam
Ulf

2mm moim zdaniem to zbyt ma³o ale jak chcesz wykuæ umbo to polecam http://platnerz.com/platnerz-com/index_2.html

a jak wolisz kupiæ u fachowca (naprawdê solidna robota) to polecam Swetomira
Bagpiper
nowego tematu nie bede zakladal dlatego pytam tutaj - sas XI wiek - jaka tarcza - okragla czy migdal??
dzieki za odp
sanoczak
http://www.czerwonyjastrzab.republika.pl/bron2.html

nie wiem czy ju¿ kto¶ to dawa³ w tym temacie ale jest tam dok³adnie opisana rekonstrukcja tarczy okr±g³ej

pozdrawiam
Razoslaw
... a co najwa¿niejsze po polsku.

Bagpiper - wczesny XIw "bezpieczniejsza" by³aby okr±g³a lub w kszta³cie jaja ( z dwoma osiami symetrii lub z jedn± - taki "niedokoñczony migda³"). Pó¼niej - mo¿e byæ te¿ migda³.
MORGOTH666
Czy tarcza o srednicy 70 cm, zrobiona ze sklejki o grubosci 10 mm, obita 2 warstwami lnu i rant tarczy obit 2 mm blacha bedzie dobra?

Chodzi mi g³ownie o to czy tarcza sie nie rozleci po kilku mocniejszych uderzeniach.
Razoslaw
Jak mia³aby siê szybko rozlecieæ oklejana tkanin± sklejka z okuciami na krawêdziach, to nie wiem co mia³o by siê nie rozlecieæ za szybko...
Pytanie: do czego to ma s³u¿yæ? Zak³adam, ¿e odtwarzaniu jakiego¶ wczesno¶redniowiecznego wojaka? Do treningu siê nada (jak wszystko), o ile dasz radê zaginaæ 2mm blachê na krawêdzi.
Poczytaj ten temat - dowiesz siê miêdzy innymi, ¿e wtedy tarcze zasadniczo obijano skór±, ¿e nie okuwano metalem ca³ych krawêdzi i paru innych rzeczy te¿ siê dowiesz, oczywi¶cie jak ju¿ napompujesz swój straszliwy r0wer dla Szatana.

???
Dalczego forum ocenzurowa³o s³owo "r o w e r"???
MORGOTH666
Chodzi mi bardziej o taka walke pokazowa.
Indar
Rozlecieæ to siê nie rozleci, ale pos³uchaj Razos³awa. A najlepiej to zapoznaj sie z zawarto¶ci± forum - nie ograniczaj±c siê tylko do tego tematu. Zdaje siê ¿e o tarczach trochê tu napisano.
I.
MORGOTH666
Czy takie umbo od biedy moge zamontowac do tarczy?
Wiem ze nie jest ³adnie wyklepane bo uzna³em ze sie nie op³aca skoro i tak zaraz pogiete bedzie.
Gabol z Lasa
Przyzwoite Umbo, moim zdaniem mozesz go sobie do tarczy przymocowac smile.gif)
pozdrawiam
sanoczak
ja wiem czy takie przyzwoite? widzia³em lepsze i staranniej wykonane. a podej¶cie typu:
CYTAT(MORGOTH666 @ 15:11 19.06.2008) *
(...)sie nie op³aca skoro i tak zaraz pogiete bedzie.
jest bezsensowne bo mo¿na by by³o powiedzieæ tak o ka¿dej jednej rzeczy. po co robiæ co¶ poprawnie skoro i tak sie zniszczy. odtwórstwo polega na odtwarzaniu jak sama nazwa wskazuje a nie na "dziadowaniu"

M¶ciwoj - BRZSanockiej

Tatar
Witam kolegi.
Ja przeczytalem w wieksosci caly temat. i widze tylko 2 problemy. Umbo i sklejke... Moze jusz czas na robiene tarczy z desek? Na Litwie na przyklad, to jusz kilku lat niewidzialem azeby ktosz byl z umbowa tarcza nie z desek. W ogule teraz wyjsz na turnej z tarca z sklejki to dostac "minus 10 point of respect" smile.gif
Nawet jusz migdaly i trojkaty z desek stajomsie popularne...
A panowie dotyhczasu zajmojomsie "100proc historycnymy tarczami tylko z sklejka". Kolegi gdyby babcia byla z jajami - bylaby dziadkiem.
Robcie sklejke s desek sami. Tarcze trymajom superskie. ja swojo uzywam jusz 3 lata. kolego tak samo. I do tyh czas oni so dobre.
Jak praktyka pokazuje niesklejona tarcza z 1 warstwy deserk nietryma dobre, ale sklejona 2 warst, nawet w grubosci 1 varstwy 4-5mm wytrzymajom wszystko. Ja jusz niemowie kiedy liudzi klejom to
klejem kostnym.
Dobryh rekonstrukcji.

Pozdrawiam.
Rabiega
Turiu tave pagirti, Tatar !

Bo wiesz, w Polsce jest wiele marketów budowlanych, a w ka¿dym sklejka.
Czyli - "Siūlome auk¹tos kokybės gaminius palankiomis kainomis, nuolatiniams pirkėjams numatome 10 procentų nuolaid±".

Ate !

Rabiega
Tatar
Witam.
Nie w tym problem kolego. Problem ze liudzi niehcom wzucic wiecej pracy i macz rekonstrukcja Bede scerci moje mile kolegi - takih strasznyh tarcz jak w polsce to widzialem tylko w rosji...
(jasna sprawa ze mowie nie o wszystkih)

Pozdrawiam

Tatar
Witajcie jescze raz. zdecydowalem wzucic foto procesu robienia tarczy sklejonej z 2 warstw desek. deski so 4,3 szerokosci i 5mm grubosci.

M¶cidróg
CYTAT(Tatar @ 09:41 21.06.2008) *
Witam kolegi.
Ja przeczytalem w wieksosci caly temat. i widze tylko 2 problemy. Umbo i sklejke... Moze jusz czas na robiene tarczy z desek? Na Litwie na przyklad, to jusz kilku lat niewidzialem azeby ktosz byl z umbowa tarcza nie z desek. W ogule teraz wyjsz na turnej z tarca z sklejki to dostac "minus 10 point of respect" smile.gif
Nawet jusz migdaly i trojkaty z desek stajomsie popularne...
A panowie dotyhczasu zajmojomsie "100proc historycnymy tarczami tylko z sklejka". Kolegi gdyby babcia byla z jajami - bylaby dziadkiem.
Robcie sklejke s desek sami. Tarcze trymajom superskie. ja swojo uzywam jusz 3 lata. kolego tak samo. I do tyh czas oni so dobre.
Jak praktyka pokazuje niesklejona tarcza z 1 warstwy deserk nietryma dobre, ale sklejona 2 warst, nawet w grubosci 1 varstwy 4-5mm wytrzymajom wszystko. Ja jusz niemowie kiedy liudzi klejom to
klejem kostnym.
Dobryh rekonstrukcji.

Pozdrawiam.

Swierzutka ...z pod ig³y:

.....a tutaj opis budowy:
Staraj±c siê opanowaæ haos powsta³y na skutek przygotowañ do kilku wypraw na raz,postanowi³em podzieliæ siê efektami w³asnej pracy na przyk³adzie ( na pocz±tek) tarczy.Nie jest to taka tarcza jak± planowa³em na pocz±tku zrobiæ...ale ju¿ jako¶ wygl±da:))))
Maj±c do dyspozycji drzewo : buk,jesion i d±b wykona³em za pomoc± cios³a i pi³y deski które mia³em zamiar u¿yæ do budowy ma³ej czarnej:)))
Tarcza ma mniej wiêcej 60cm ¶rednicy,piszê mniej wiêcej gdy¿ nie jest idealnym okrêgiem ,grubsza w centralnej czê¶ci ,cieñsza przy rancie.
Deski ³±czone ko³kami bukowymi ,umbo wyciosane z kawa³ka klocka bukowego,zamocowane tak¿e za pomoc± ko³ków.
Deski montowa³em na przemian...jesion,d±b,jesion,d±b.Listwy mocuj±ce i imacz-dêbowe.Nie by³o to celowe,poprostu tak wysz³o.Jesion idealnie sie obrabia³ w przeciwieñstwie do dêbu który siê "strzêpi³"
W pierwszej chwili chcia³em umbo obci±gn±æ surow± skór± ,nastêpnie dodatkowo na ca³± tarcze powinna "przyj¶æ" skóra.Nie wysz³o tak jak zamierza³em.Z prostego powodu.Kawa³ki skóry jakimi dysponowa³em nie wystarczy³y na obci±gniêcie ca³ej tarczy.Pozosta³em wiêc tylko przy umbie i rancie.Namoczon± wcze¶niej skóre naci±gn±³em na rant i umbo ....i przyszy³em.Pozostawi³em do wyschniêcia.Nie u¿y³em kleju.Skóra wysychaj±c doci±gnêla deski i umbo do siebie..
Kolor....hmmmm........kolor mia³em zamiar k³a¶æ na skóre,ale ¿e jej nie ma na tarczy wiêc po³o¿y³em na deski.
Uzyska³em go mieszaj±c olej lniany z sadz± (miêdzy innymi).Zewnêtrzna strona tarczy jest tym paskudztwem pomazana,wewnêtrzna za¶ tylko olejem.
Pozosta³o mi tylko zamocowaæ jaki¶ pas no¶ny...no i mo¿e jaki¶ prymitywny malunek:))))
Surow± skóre cielêc± pozyska³em z "psich ko¶ci" (tych wiêkszych 50cm)

pozdrawiam

Razoslaw
Dla mnie bomba. Mo¿e estetycznie trochê jej jeszcze brakuje, ale poszed³e¶ du¿o dalej w kierunku "historycznych" technik ni¿ zdecydowana wiêkszo¶æ z nas, w tym ja happy.gif

Natchniêty opisami Tatara wyprodukowa³em jedn± tarczê robion± t± technik± - widoczna ni¿ej, ju¿ po oklejeniu. £±czna grubo¶c 10mm
P{otek pomy¶la³em, ¿e by³oby to idealne rozwi±zanie do puklerzyka, który móg³bym sobie rado¶nie zabieraæ prawie do kieszenie, na wszystkie wyjazdy - nie tylko te historyczne. Do puklerza u¿y³em ju¿ kleju kostnego i nauczy³em siê jeszcze jednej rzeczy - tarcze z desek robione t± technik± musz± byæ bardzo dobrze wysuszone - wzi±³em ju¿ wyciêt± p³ytê do domu i le¿a³a po drodze kilka godzin w nagrzanym samochodzie i niestety wyra¼nie siê wypaczy³a.

Innym dobrym patentem na ograniczenie ilo¶ci poprzeczek wzmacniaj±cych taczê jest stosowanie dybelków - historyczne chyba bardziej od samych poprzeczek i naprawdê du¿o daj±. Niestety zastosowanie ich w tarczach cieñszych ni¿ 10mm to spory problem.
M¶cidróg
CYTAT(Razoslaw @ 10:06 12.07.2008) *
Dla mnie bomba. Mo¿e estetycznie trochê jej jeszcze brakuje, ale poszed³e¶ du¿o dalej w kierunku "historycznych" technik ni¿ zdecydowana wiêkszo¶æ z nas, w tym ja happy.gif

Natchniêty opisami Tatara wyprodukowa³em jedn± tarczê robion± t± technik± - widoczna ni¿ej, ju¿ po oklejeniu. £±czna grubo¶c 10mm
P{otek pomy¶la³em, ¿e by³oby to idealne rozwi±zanie do puklerzyka, który móg³bym sobie rado¶nie zabieraæ prawie do kieszenie, na wszystkie wyjazdy - nie tylko te historyczne. Do puklerza u¿y³em ju¿ kleju kostnego i nauczy³em siê jeszcze jednej rzeczy - tarcze z desek robione t± technik± musz± byæ bardzo dobrze wysuszone - wzi±³em ju¿ wyciêt± p³ytê do domu i le¿a³a po drodze kilka godzin w nagrzanym samochodzie i niestety wyra¼nie siê wypaczy³a.

Innym dobrym patentem na ograniczenie ilo¶ci poprzeczek wzmacniaj±cych taczê jest stosowanie dybelków - historyczne chyba bardziej od samych poprzeczek i naprawdê du¿o daj±. Niestety zastosowanie ich w tarczach cieñszych ni¿ 10mm to spory problem.

Witam.
Dziêki Razowviec:)))
Hmmm........nie bêdzie problemu z dybelkami:) je¿eli do budowy tarczy(puklarza) u¿yjesz desek z twardego drzewa (buk,d±b),ko³ki sa przewa¿nie produkowane z buka,wywiercenie otworów nie sprawi problemu,tak¿e zestruganie ko³eczków na odpowiedni wymiar.
Pozdrawiam
M¶cibor
Natchniony waszymi tarczami równie¿ postanowi³em zrobiæ tarczê z desek. Puki co mam wyciêty kszta³t tarczy. Ci±³em j± rêczn± pi³± do metalu wiêc krawêdzie s± w miarê g³adkie.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Jeszcze wytnê dziurê na ¶rodku. Tarcza ma 64 cm ¶rednicy i 10 mm grubo¶ci. Deski s± s³abej jako¶ci bo uzyska³em je z czego¶ paleto-podobnego tongue.gif dlatego maj± dziury po gwo¼dziach i bia³e ¶lady w niektórych miejscach, przypuszczam ¿e jest to sosna. Tarczê chcia³ bym okleiæ od zewnêtrznej strony 2 warstwami lnu na kleju kostnym bo na du¿y kawa³ skóry nie mam na razie funduszy, a ranty planujê obiæ skór±. Planujê te¿ wzmocniæ konstrukcjê 2 poprzecznymi deseczkami i zamontowaæ umbo kiedy je zakupiê. Co s±dzicie o tej tarczy? Czy bêdzie historyczna? Dodam jeszcze ¿e chcia³bym odtwarzaæ S³owian z terenów Polski, X w. Ewentualnie jakie zmiany planów by proponowali¶cie?
M¶cidróg
Cze¶æ
Proponuje u¿ycie surowej skóry do obci±gniêcia tarczy.
Najszybciej dostaniesz j± w sklepach zoologicznych lub czasem w niektórych supermarketach."Psie ko¶ci' (50cm) po namoczeniu w wodzie dobrze sie rozwijaj±,je¿eli dobrze trafisz to w takiej ko¶ci znajdziesz do¶æ du¿y p³at skóry.Wystarczy tak± mokr± skóre naci±gn±æ na tarcze za pomoc± sznurka z drugiej strony.W nawiercone wcze¶niej otwory znajduj±ce sie na rancie tarczy przewlec rzemieñ lub dratwe i w taki to sposób przyszyæ skóre do tarczy.Poczekaæ a¿ wyschnie i zdj±æ sznurek a nastêpnie no¿em wyrównaæ naddatek skóry od wewn±trz. Na to wszystko zamontowaæ umbo.
Dlaczego ja tak nie zrobi³em?
Wymy¶li³em sobie ¿e najpierw obci±gnê samo umbo skór±,a nastêpnie ca³± tarcze......oczywi¶cie p³aty skóry z ko¶ci okaza³y sie za ma³e wiêc efekt jest taki jak widaæ.Nie chcia³o mi siê odpruwaæ skóry z umba i ca³o¶ci poprawiaæsmile.gif))
Koszt takiej ko¶ci to wydatek oko³o 40pln.
Pozdrawiam

M¶cibor
A taka skóra nie bêdzie ple¶nia³a lub gni³a ? I czy obicie lnem by nie starczy³o? Nie widzia³em w ¿adnym sklepie takich ko¶ci ale mo¿e nie zwraca³em na to uwagi tongue.gif pochodzê po sklepach i mo¿e znajdê t± ko¶æ.
M¶cidróg
CYTAT(M¶cibor @ 17:14 14.07.2008) *
A taka skóra nie bêdzie ple¶nia³a lub gni³a ? I czy obicie lnem by nie starczy³o? Nie widzia³em w ¿adnym sklepie takich ko¶ci ale mo¿e nie zwraca³em na to uwagi tongue.gif pochodzê po sklepach i mo¿e znajdê t± ko¶æ.

Taka skóra po wyschniêciu nie bedzie ple¶nia³a ani gni³a.
Obicie lnem pewnie by wystarczy³o....wszystko zale¿y od Ciebie.
O ko¶ci(du¿e dla du¿ych psów) zapytaj w sklepach z psim ¿arciem:))
Pozdrawiam
milamber
a czy taka skóra nadawala by sie na rany do tarczy po zabezpieczeniu ich pszczelim woskiem?? Jak± grubo¶c mogê uzyskac z takiego zabiegu??
M¶cibor
No to poszukam tej skóry smile.gif Mam jeszcze pytanie dotycz±ce umba. Jakiego producenta by polecili¶cie za rozs±dn± cenê i dobr± jako¶æ? Mile widziane stony www icon_wink.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.