Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Tarcze okr±g³e
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Tylko Ulf
Jak widzia³em na zdjêciach z bitew to wikingowie mieli prawie przez ca³± d³ugo¶c tarczy takie drewniane imacze,tak¿e mysle ¿e nierobiliby niehistorycznych imaków.
Wotawo to mnie zawiod³es z tym ,¿e sobie sami tarcze wydziergacie,angsad.gif ale czy ka¿demu siê bedzie chcia³o zrobiæ chocia¿ podstawowe narzêdzia do nitowania. icon_neutral.gif
Mysle ,¿e za 150z³ kto¶ by sie sk³oni³ icon_wink.gif .

Czy to wogóle rozs±dna cena? face4.gif tongue.gif

Pozdrawiam ulf jarl
Tylko Ulf
A czy skórzanym trokiem obijaæ tarcze to historycznie? szczerba.gif
Je¶li bym chcia³ zrobiæ z jakie¶ prawdziwej skóry
to jak± grubo¶æ bym mia³ wybrac? face4.gif

Pozdrawiam
Thorbjorn
CYTAT(Eirik.24)
witam,
mam pytanie ile mniej wiecej moze wazyc gotowa tarcza o srednicy okolo 70cm  i jakiej grubosci uzywacie skleiki do jej wykonania, i jeszcze jedno... z jakiej grubosci blachy powinno byc umbo.
pozdrawiam

Hmm odpowiadajac na twoje pytanie !! ja mam tarcze ok 70 cm i wazy ok 2-3,5 kg!!
jest grubosci ok 16mm
a o umbo to sie mnie nie pytaj bo naprawde nie wiem z jakiej blachy ono jest!!angsad.gif
Ragnar z lasu
Otó¿ jak± najmniejsz± tarcze wikiñsk± mo¿na by uznaæ za zgodn± historycznie?
Czyta³em o tarczach o ¶rednicy 70 cm, ale interesuje mnie nieco mniejsza 60-cio centymetrowa....
Co o tym s±dzicie szanowni Frehowicze?
Tylko Ulf
Ca³kiem sporo wojów u¿ywa tarcz o ¶rednicy 60 cm. smile.gif
I jakiej wielko¶ci u¿yjesz to juz zale¿y wy³±cznie od ciebie,
je¶li jestes ruchliwy u¿yj mniejszej.
Gdzies na Fresze przeczyta³em ¿ê na Rusi u¿ywali nawet 1m shocked.gif

Pozdrawiam szczerba.gif
Thorbjorn
Zgadzam sie z Ulf Jarlem
Wielkosc tarczy zalezy od ciebie czy bedziesz mial 60 czy 80 to juz twoja sprawa
Ragnar z lasu
Dziêki bardzo...My¶lê ¿e to wszstko co chcia³em wiedzieæ. Chodzi³o o to abym robiac tarcze zachowa³ minimum wiernosci histrocznej, przynajniej w przypadku ¶erdnicy bo metoda wykonania bêdzie nieco skaszaniona np wyzynark± a i imacz nieakuratny( bo praktyczny) etc. etc.Tak wiêc jeszcze raz dzieki!
Thorbjorn
no jak bys sie chcial strikte histori trzymac to srednica byla od 60 do ok 75 cm
smile.gif
Thorbjorn
ale mogly byc nawet do 1 m(ale pewien nie jestem) trza by bylo troche poczytac read.gif
Tylko Ulf
Jaki jest najlepszy sposób na wyciêcie ko³a 70 cm w sklejce?
wyrzynarka ,nawiercnie otwórów i wycinanie pi³± dunno.gif dunno.gif

Pozdrawiam
Rugiewit
Nad czym siê tu zastanowiaæ. Tylko wy¿ynarka, albo pi³a tarczowa.

A narzêdzia do nitowania to nity, m³otek i trochê pary w gwizdku. szczerba.gif
Thorbjorn
CYTAT(Rugiewit)
Nad czym siê tu zastanowiaæ. Tylko wy¿ynarka, albo pi³a tarczowa.

A narzêdzia do nitowania to nity, m³otek i trochê pary w gwizdku.   szczerba.gif

Zgadzam sie tylko wyzynarka!!!! chyba ze bardzo lubisz sie bawic calymi dniami w wycinanie pila:)
Sigurd
Eee tam ca³ymi dniami :-) Ja siê przyznam do wyciêcia dwóch lub trzech tarcz rêcznie pi³k± do metalu na balkonie i zaje³o mi to w ka¿dym przypadku ok 2 godzin, z przerwami.
Thorbjorn
Oj Sigurd to Ty szybki jestes:)smile.gif
A z czego je wycinales????
Tylko Ulf
Sigurd a dlaczego pi³k± do metalu przecie¿ to jest drewno cool.gif ?
Ale przyznam szybko¶æ niez³a crazy.gif

Pozdrawiam smile.gif
Sigurd
Sklejka 9 i 11 bodaj¿e.
Thorbjorn
aha ja mam 16 crazy.gif
Vislav
Witam
To, ¿e pi³ka do metalu to dobrze. Sklejka jest z drewna nie znaczy, ¿e to jest drewno. Aby uzyskaæ równ± nie poszarpan± krawêd¼ trzeba u¿ywaæ pi³ki o ostrych i drobnych zêbach.
W przypadku wyrzynarki bardzo pomaga naklejenie na obszar ciêcia na wierzchu dobrej ta¶my samoprzylepnej, wtedy nie s± odrywane w³ókna.Ja u¿ywam tzw. ta¶my malarskiej.

Pozdrowienia Vislav
Rugiewit
Acha, 16 to troszkê za du¿o. To nie ma chroniæ przed armat±. Ciê¿kie wyjdzie.
Polecam 8, góra 10 (na ka¿d± ¶rednicê tarczy)
Tylko nie zapomnij o warstwach p³ótna na ¿ywicy lub od biedy rozcieñczonym wikolu, bo ci tak± 8 przerabi± jednym ciosem na pó³. szczerba.gif
Thorbjorn
Wiesz ta tarcza nawet nie jest taka ciezka!! to jet ok 2-3 kg wiec lekkie:)smile.gif crazy.gif
Ksiezniczka
2-3 kg to ciezkie
Tylko Ulf
Zale¿y dla kogo bo jak kto¶ ma pare w ³apach (w tym przypadku Thorbjorn bigsmile2.gif )
to jest lekkie, a jak kto¶ nie jest przesadnie silny to dla niego jest to ciê¿kie.
(M±dre to szczerba.gif ) To jest moja opinia na ten temat. devil.gif

Pozdrawiam
Thorbjorn
Ty Ulf!!!!
Ja niby mam pare:):)poprostu wystarczy nia troche wiecej pomachac a lapa sama sie przyzwyczai do wagi tarczy!!
A tak pozatym to jak ja dostalem to myslalem ze sie posram jak mialem nia machac:)smile.gif crazy.gif crazy.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Ksiezniczka
W to, ze pare ma to niewatpie - jednak po co sie meczyc?
Nie lepiej pare wykorzystac do czego innego? Pomeczyc to sie mozna na silowni :P.
Ja tam leniuszek jestem i wole lzejsze - jestem szybszy i mnie reka nie boli. A chroni tak samo dobrze.
Moja wazy niewiele powyzej 1kg. (glownie umbo)
Thorbjorn
A z czego masz tarcze i jaka grubosc??
Tylko Ulf
CYTAT(Ksiezniczka)
W to, ze pare ma to niewatpie - jednak po co sie meczyc?  
Nie lepiej pare wykorzystac do czego innego? Pomeczyc to sie mozna na silowni :P.
Ja tam leniuszek jestem i wole lzejsze - jestem szybszy i mnie reka nie boli. A chroni tak samo dobrze.
Moja wazy niewiele powyzej 1kg. (glownie umbo)

Pewnie Thorbjorn ma tak± tarcze ,poniewa¿ chcê byæ spokojny o w³asne ¿ycie devil.gif
Przy coraz wiêkszej ilo¶ci daneaxe'ów w u¿yciu ,grubsza sklejka mo¿e zdaæ egzamin.
Ale rzeczywi¶cie lepiej zrobiæ tarcze z 8mm i obkleiæ p³utnem ni¿ lataæ w 2-3 kg z 16mm. bum.gif

Ps. Ksiezniczka z czego masz zrobion± tarcze ,¿e jest tak lekka?

Pozdrawiam szczerba.gif
Thorbjorn
Pewnie z drzewa lipowego!!
Bo to jest lekkie drzewo ale niezbyt wytrzymale. Trza go zawsze czyms obic jeszcze np kilka warstw lnu !!

Ulf ja mam len na mojej tarczy!!
Wiesz jednak jak pomachasz taka jak moja to potem latwiej ci jest walczyc innymi!!
Tylko Ulf
No w³a¶nie jak bêdziesz mia³ ciê¿k±, niezniszczaln± bum.gif tarczê treningow± ,nazbierasz si³ ¿eby pó¼niej mo¿na walczyæ na pokazie historyczn±,ciê¿k± tarcz± z desek (i pokazaæ jaki to ja jestem silny i historyczny bum.gif )

Pozdrawiam
Thorbjorn
No ale wiesz taka tarcza lipowa wytrzymoje ok 10 strzalow z topora i jest po niej!!
Radziwoj
S³awa!! i piwo!
No wiec tak....
gardze tarczami 8 mm czy co¶ ko³o tego-dziadostwo....jeden cios i zostaje pami±tka....kilka takich i chodzisz z takim pó³ksiê¿ycem...
Ja u¿ywam tarczy z 2 cm o ile dobrze pamiêtam albo 18mm-obita skór±-tarcza o ¶rednicy 90cm bo za tak± jak Thorbiorn czyli 70 to g³owe jeno zas³onie:P ,na ¶rodku umbo Mardinusowe-jak zapewne wiecie s± wiêksze ni¿ zwykle wiêc pasuje do tak du¿ej tarczy-u¿ywam jej na treningach wyjazdach i jako stolik w pokoju:P i jest tak trwa³a ¿e nie musze planowaæ nowej tarczy na najbli¿sze kilka sezonów-prêdzej umbo sie rozwali...
Nie mówie ¿e wszyscy powinni mieæ takie tarcze,ale nasi dziadowie mieli bardzo ciê¿kie wiêc czemu nie my...a co,,,¿e my gorsi?...pffff:D
ale taka 14mm i 16 to my¶le ¿e ka¿dy se poradzi a i tarcza wytrzyma d³u¿ej ni¿ te 10tki-przez co zaoszczêdzisz troche kasy...
co do obijania tarczy materia³em-kupi³em surówke lnian± zafarbowa³em w mamy garnku do ziemniakówi na czerwono i jest dobrze-du¿o mniejszy koszt...
zresztom Thorbjorn widzia³ nasze tarcze i sam je ok³ada³ i w sumie nic im nie zrobi³smile.gif)
i jeszcze jeden jest plus mej tarczy-jest ciê¿ka wiec niewielu jest w stanie jej uzywaæ wiec mam j± dla siebie,nikt nie porzycza se jej na pokazy czy cu¶smile.gif)
S³awa!!! i piwo!
Thorbjorn
Tak zgadzam sie z Radziwojem:)
Ale tez jest minus jak masz taka tarcze to trudno sie nia macha!!angsad.gif
No chyba ze jest sie Radziwojem:) i ma sie pary ile trza!!smile.gif
Ale tarcze to ma niezla tylko to masz sklejke czy deski??
Tylko Ulf
Zgadzam siê z Thorbjornem ,trzeba byæ Radziwojem smile.gif
Jak chcesz mieæ tarczê tak± jak nasi dziadowie to zrób sobie z cienkiich desek do 1cm, wiêc chyba by³y l¿ejsze ni¿ Twoja z 2cm sklejki.
Chyba ta tarcza to jakie¶ koloseum ,nie radze robiæ takich tarczy na turnieje ,je¶li chcecie mieæ dobr± tarcze ze sklejki zróbcie j± tak z 12 i obijcie j± skór± .Dajcie podwójne albo grube p³ótno.W³a¶ciwie to nawet masz dobrze zrobion± t± tarczê tylko za du¿a sklejka jak na mnie.

A jakie macie imaki ? king.gif

Jak± skór± obijacie brzegi i jak macie j± zamocowan±?

Pozdrawiam
Tylko Ulf
Jak przynitowaæ umbo do tarczy?
Czy mo¿na zwyk³ym m³otem kowalskim czy mo¿e jakim¶ specjalistycznym?
G³owe nita k³ade na szynie kolejowej i stukam w p³ask± czê¶æ a¿ mi siê sp³aszczy.
Czy to dobry pomys³? dunno.gif
Rugiewit
hmm, ja zawsze robi³em tak, ¿e podk³ada³em pod g³ówkê nita tak± deseczkê z twardego drewna ( nie pytajcie, nie mam pojêcia jaki gatunek, to fragment jakiego¶ starego sprzêtu szewskiego.) a w tej deseczce mam zrobiony pó³kuliste wg³êbienie.
Jak nawalam w koniec nita, to g³ówka le¿y w tym wg³êbieniu i siê nie sp³aszcza brzydko.
Z tym, ¿e ma³ych nitów u¿ywam, z wiêkszymi by siê pewnie rozlecia³o.

Acha, mam umbo z 3 mm blachy i mimo to zak³adam na ³apê przynajmniej skórzan± rêkawiczkê, jak zobaczy³em kiedy¶ jak umbo potrafi siê wgnie¶æ po wcale nie tak mocnym ciosie duna z lekkiego wymachu.
Tylko Ulf
Jakich nitów u¿ywasz?
Walisz ze zwyk³ego kowalskiego m³ota?
Jaka gruba by³a ta deseczka?

devil.gif
Rugiewit
To taki kawa³ek klocka drewnianego z 10 cm grubo¶ci, wg³êbienie sobie dremerkiem wy¿³obi³em, zreszt± podejrzewam, ¿e nawet nie trzeba, bo po wibijaniu nitów siê samo sporawo powiêkszy³o, to pewnie wystarczy pod³o¿yæ nit i g³ówka ju¿ sobie wg³êbienie zrobi sama.
U¿ywam nitów zdaje siê 4 czy 5 mm ¶rednicy, w ka¿dym razie mieszcza siê w otwory po wiertle pi±tce.
Ostatnio te¿ trochê mroczy³em z aluminiowymi i tylko dwoma pod imaczem stalowymi, ale szybko stwierdzi³em, ¿e mimo, ¿e to na stalowych trzyma siê umbo, szybko siê ³ami±. icon_redface.gif
Rugiewit
Tak, ze zwyk³ego m³otka, zostawiam wystaj±cy kwa³ek z pó³ cm, a resztê odcinam brzeszczotem z nitów.
Zaczynam nawalaæ od krawêdzi nita, to siê szybciej zaklepuje.
Wiem, ¿e pewnie budzê zgrozê w¶ród kowali, ale to jedyny sposób na zaklepanie nita w warunkach przewra¿liwionych s±siadów w domku. szczerba.gif
Tylko Ulf
Dziêkuje bardzo za pomoc,te¿ mia³em zamiar robiæ z nitów 5mm.
Ile dziurek najwygodniej zrobiæ w umbie ,5?
JARO
Problem nie le¿y wy³±cznie w wytrzyma³o¶ci drewna, lecz tak¿e w umiejêtno¶ciach walcz±cych. Walka nie polega na ci±g³ym uderzaniu w tarczê przeciwnika tylko na trafianiu jego nieos³oniêtych czê¶ci cia³a.
Tylko Ulf
Masz na my¶li nieos³oniête czê¶ci cia³a tarcz±?
JARO
Owszem, przecie¿ walka polega na trafianiu przeciwnika, a nie jego tarczy czy te¿ miecza. A tak na marginesie - uderzanie siê w tarcze lub stukanie mieczami na przeró¿nych pokazach jest takie ¿a³osne. Nie s±dzicie?
Rugiewit
Ja robiê 6, tyle te¿ by³o w gotowym kupionym kiedy¶.
5 wyjdzie niesymetrycznie, jak 2 bêd± po przeciwnych stronach, bo musz± tam byæ by imacz trzymaæ.
Thorbjorn
CYTAT(JARO)
Owszem, przecie¿ walka polega na trafianiu przeciwnika, a nie jego tarczy czy te¿ miecza. A tak na marginesie - uderzanie siê w tarcze lub stukanie mieczami na przeró¿nych pokazach jest takie ¿a³osne. Nie s±dzicie?

Zogdze sie z toba!!
Ale wiesz tez nie mozesz sie okladac tak zeby sie tylko trafiac!
Tylko Ulf
O w³a¶nie dzisiaj otrzyma³em od znajomego taki walec z wyciêtym pó³kolem, tak aby g³owa nita siê w tym zmie¶ci³a i siê za bardzo nie rusza³a.Wiêc to jest chyba najlepsze rozwi±zanie , nie bedzie siê nit w stal wgniata³ i wogóle fajne.

Pozdrawiam
Rugiewit
Nie no, s³uchajcie, nale¿y odró¿niæ tzw turnieje czy inne imprezy od pokazów.
Na pokazach siê z za³o¿eniu zarabia, lub robi sobie reklamê, tam musi byæ duzo "po tarczach" (i wtedy biorê takie z 16mm) bo tury¶ci i ich dzieci±tka/sponsorzy lubi± du¿o huku.
Jak siê jest w grupie nie tylko swojego bractwa, to ju¿ nie pokaz i tam siê tniemy i bawimy dopiero. bigsmile2.gif I sprzêt bojowy, nie pokazowy i zabijanie pierwszym trafieniem i piwo i miód i w ogóle... tongue.gif
Rugiewit
Ale zaraz, bo te¿ da³em siê ponie¶æ offtopicowi. icon_redface.gif
Co to ma w³a¶ciwie wspólnego z konstrukcj± tarczy wikingów? crazy.gif cool.gif
Thorbjorn
Oj lubia a zawsze mnaja radoche gdzy tarcze ida w rozsypke!! cool.gif cool.gif cool.gif
Radziwoj
S³awa!!!
No w³a¶nie....zgadzam sie z Rugiewitem w trzech rzeczach:
"piwo i miód i w ogóle..." .....popieram:)
to ¿e na pokazach wystarczy ¿e sie ok³adamy po tarczach-"cywilom" sie to podoba a myy se krzywdy nie robimy-pod koniec starcz waln±æ po he³mie i jest fajnie...a na turniejach to wiadomo-trafiæ i nie daæ sie trafiæ...
a 3 sprawa-to faktycznie nie ten temat:PP....

S³awa!!! i piwo!
Radziwoj
A i jeszcze jedno....Ulf Jarl pyta³ z czego mamy imaki - mam imak od mardinusa jak i umbo owiniête skór±-metalowy-ogólnie jest dobry ale bez owiniêcia skór± cholernie niewygodny-ostre kanty i foghule:)
S³awa!!
Tylko Ulf
A to siê teraz dowiedzia³em co to jest pokaz a co turniej. szczerba.gif a teraz do tematu.
Umba od Mardinusa s± drogie, ale mo¿e dobre devil.gif . A imaki z jakiego¶ drewna chyba takie s± najczêczê¶ciej spotykane (tak mi siê wydaje) takie przez ca³± tarcze albo i nie.Chyba takie bêd± l¿ejsze, ³atwiejsze w obróbce i wygodniejsze ,ale nie wiem jak to siê ma do historyczno¶ci dunno.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.