te trampki to nie u Was na turnieju... na Liw przyje¿d¿am pierwszy raz i mam nadziejê na niez³a imprezkê
i oczywi¶cie na mnóstwo tañców - to ju¿ zboczenie i fanatyzm...
witam, czy aby nie jest za pózno aby kilku knechtów z BRZO zg³osiæ?
Witam
Jajosz a czy wy na temat przyjazdu do nas nie rozmawiali¶cie z Saszk±? Co¶ mi siê wydaje ¿e wspomina³ o Olsztynie w liczbie 12 osób. Je¿eli to nie Wy to pode¶lij mi na priva w ile osób by¶cie chcieli nas nawiedziæ. UFFFFF, Wilandra odetchne³em z ulg± jak napisa³a¶ o tych trampkach.
Pozdrawiam
Witajcie!!!!
A moze male zawody w machaniu ogniem
Impreza zapowiada sie ciekawie
i mam nadzieje ze tak bedzie
Bede na tej turnieju pierwszy raz i mam nadzije ze nie bede czul sie tam obcy albo wytykany palcami bo jednak jak jest zgrana paczka to trzyma sie razem
I jeszcze jedno pytanie jak dojechaæ do Liw z Warszawy??
Do zobaczenia
Mam malutkie pytanie.
Jak dojechaæ na Liw z £odzi?
Jak Bóg da to postaram siê przybyæ na ten turniej.
te¿ do³±czam siê do pytania jak dojechaæ na Liw z Warszawy...
Reyki przyjed¼ to bêdê mia³a komu krzyczeæ do ucha
Dojazd bardzo prosty, trzeba kierowac sie przez Wesola, Sulejowek na Wegrow droga 637. Jakies 4 km przed Wegrowem uwaznie patrzecie w prawo :D
Co kto lubi. Mo¿na trochê d³u¿sz± ale nieco szersz± szos± - "dwójk±" na Miñsk Mazowiecki-Siedlce-Terespol, jakie¶ 3 km za Ka³uszynem odbiæ w lewo na Wêgrów-Soko³ów Podlaski (droga 697). Ostatnie miasteczko tu¿ przed Wêgrowem to w³a¶nie Liw - ko¶ció³ po lewo, zamek po prawo...
*
Drogi Michale ¯elazo, Ty jeste¶ ju¿ nestorem w¶ród rzemie¶lników, Twoje imiê co¶ znaczy, a Bractwo Ziemi Mazowieckiej i Podlaskiej wci±¿ dopiero bierze rozpêd, a nasz region jest zdecydowanie Polsk± B choæ to niby województwo mazowieckie i od stolicy niedaleko. Dzia³ania tutejszych bractw (Wêgrów, Liw) nie s± zabaw± bogatych snobów, jak niektóre (pod)sto³eczne, ale trochê prób± dania ludziom bez wiêkszych perspektyw jakiej¶ alternatywy dla beznadziejno¶ci, picia czy subkultur. Trochê taki bardziej pozytywizm ni¿ romantyzm. Niestety, z musu s± to w wiêkszo¶ci dzia³ania "niskobud¿etowe", ale chyba godne poparcia, choæ nie nale¿y spodziewaæ siê poziomu ultrahistoryczno¶ci z najwy¿szej pó³ki. Spróbuj zrozumieæ. Zreszt± od pierwszego turnieju je¿d¿ê tam - na razie ci±gle jako widz - ale widzê, ¿e siê co roku bardziej rozkrêca. Pierwszy raz by³ do¶æ nawet mroczny, ale nie zapominajmy i o tym, ¿e to s± peryferie cywilizacji je¶li chodzi o zorganizowany Ruch Rycerski.
Serdecznie pozdrawiam!
Witam
Palka nie martw siê ¿e nie bêdziesz z du¿± paczk± ludzi wezmiemy Ciê pod nasze skrzyde³ka i bêdziesz siê dobrze czu³
. Apropo dojazdu ,niestety je¿eli chodzi o poci±g to kiedy¶ patrioci z Wêgrowa zbuntowali siê carowi i ten za to nie pobudowa³ linji kolejowej do Wêgrowa i tak zosta³o do dnia dzisiejszego, ale je¿eli chodzi o samochud to prosta sprawa jak pisa³ Smok Migu¶- Z Warszawy na Terespol ,za Ka³uszynem w lewo na Wêgrów i nie dociraj±c do Wêgrowa jeste¶cie w Liwie (na zamek skrêt w prawo). Jeszcze jedno pytanie palka machasz ogniem bo jest parê osób i zastanawiamy siê nad mini festiwalem.
Pozdrawiam
O rany napisa³em samochód przez samo u. Zapomnijcie ¿e to widzieli¶cie.
Witam ponownie
To siê zgrali¶my z opisem trasy
macham ogniem i pluje
bedzie niezly pokaz ogni ja cos tam potrafie:)
tylko pytanko mam jedno a moze dwa
1.czy bedziecie mieli podpalke??
2.a jakies autobusy jada do Liw z W-wy
Witam
Autobusy s± na pewno Warszawa-Wêgrów. Hm podpa³ka mówisz, je¿eli trzeba to za³atwione- bêdzie na bank.
jak moj ludz bedzie jechal, to tez moze pomachac (oczywiscie, jesli to nie problem) - umie chlopak (oj, umie), lubi i chciec pewnie tez bedzie chcial
TO ja te¿ zabiore ³añcuszki i mo¿e pomacham razem z Pa³k±.Ju¿ kilka razy mieli¶my przyjemno¶æ razem machaæ.
dziêujê za opis malowniczej trasy z Warszawy na Liw, ale w tym rzecz, ¿e bêdê jecha³a z ekip± poci±iem do Warszawy i stamt±d równie¿ bêdê jecha³a komunikacj± pañstwow±... je¶li mo¿ecie pode¶lijcie jakie¶ autobusy, pksy (bo poci±gi jak przeczyta³am nie je¿d¿±
)...
Pa³ka - a bêd± atrakcje dodatkowe podczas machania
??
O ile nic sie nie zmienilo, to PKS do Liwu odjezdzaja z dworca Warszawa Stadion (al. Zieleniecka) (0-22) 818-15-89. Jest tam tez stacja PKP wiec latwo sie przesiasc.
serdecznie dziêkujê za informacjê
mam nadziejê, ¿e jako¶ dojedziemy...
CYTAT(palka)
A moze male zawody w machaniu ogniem
Oho!
Wiedzia³am. Czu³am to w moczu, ¿e w koñcu co¶ takiego bêdzie mia³o miejsce. By³ Grunwald, teraz jest to...
Powiem szczerze, jestem stanowczo przeciwna wszelkiej rywalizacji pod wzglêdem Tañca z Ogniem. Dlaczego? Bo wiem, ¿e wiêkszo¶æ ludzi woli siê integrowaæ, a nie rywalizowaæ ze sob±. Ja równie¿ tak wolê.
Bo co jak co, niby to co mia³oby byæ zabaw±, w koñcu przerodzi³oby siê w niesnaski, zazdro¶æ, zawi¶æ itd. Tak jest niemal zawsze w ró¿nych dziedzinach. Ludzie s± niesamowicie zawistni. Ka¿dy w duszy chce byæ lepszy od drugiego. Wprawdzie wzzyscy powtarzaj± sobie, ze dla nich to bêdzie zabawa, ale pó¼niej i tak to inaczej zaczyna wygl±daæ. Ze zbyt wieloma podobnymi przypadkami siê w ¿yciu spotka³am, ¿eby teraz wierzyæ w zabawe przy turniejach ogniowych.
Poza tym... powie mi kto¶, kto niby mia³by oceniaæ umiejêtno¶ci uczestników i na jakiej podstawie?
Turniejom ogniowym i rywalizacji mówiê grzeczne, acz stanowcze NIE
I nie czyniê tego ze wzglêdu na brak umiejêtno¶ci Tanczenia z Ogniem. Na to akurat podobno nie powinnam narzekaæ.
Moim zdaniem, co najwy¿ej mo¿na zrobiæ Festiwal Ognia, ale nie turniej.
Pozdrawiam
Visenna
CYTAT(vilandra)
Pa³ka - a bêd± atrakcje dodatkowe podczas machania
??
nie bedzie tak jak na grunwaldzie
a co do zawodów to masz racje Visenna zrobmy z tego zabawe
Reyki wez lancuchy
do zobaczenia
Mo¿e powtórka z zesz³orocznej Byczyny?Fajny spontaniczny pokaz nam wyszed³ a i publika szla³a.
Dobra zabieram ³añcuszki i kijek i kilka litrów parafinki.
Seba .Czy zawsze jak do was przyjade to musze dowiadywac sie ze cos mi wlepiacie do roboty?
Ja chcialbym kiedys poprostu przyjechac na turniej i pic piwo od rana do nocy.
Dowodca choragwi Gonczej
Stanislaw Kula h.Dabrowa.
Witam
Dok³adnie jak wcze¶niej pisa³em zrobimy sobie mini festiwal ognia bez rywalizacji, bo na pewno ciê¿ko by³oby to obiektywnie oceniæ. Zapowiada siê bardzo ognisty Liw
. Staszek po raz pierwszy o co¶ Ciê poprosi³em a Ty takie fochy stroisz
, no poczekaj ja ci dam piwo i jeszcze pole¿eæ by siê chcia³o co? Poczekaj jeszcze Ci wymy¶lê parê zadañ, mam jeszcze na to ponad tydzieñ.
Pozdrawiam
ps. apropo autobusów to chyba najlepiej zadzwoniæ na info.PKS-u, na t± chwile nie znam rozk³adu jazdy, ale jutro bêdê w Wêgrowie dowiem siê i dam znaæ .
O to mi siê podoba pe³ne pos³uszeñstwo
chyba zostanê jakim¶ dyktatorem...........np.mody
Pozdrawiam
ja nie rozumiem czemu wszyscy sa przeciwko rywalizacji w tancu ognia ? Sa turnieje tancow sredniowiecznych, badz renesansowych, sa turnieje tancow towarzyskich, nowoczesnych, grupowych i badz wie jakich. Na turniejach przewaznie glowna zabawa jest wlasnie rywalizacja w szrankach badz na bitwie. Czemu nikt nie narzeka na spory w tych dziedzinach, a akurat na taniec ognia sie ludzie uwzieli ? Ja jestem jak najbardziej za turniejem tanca ognia !! I to wolnego tanca ognia, nie chamowanego przez kanony sredniowieczne badz innego rodzaju. A z sedziowaniem tez nie problem: bierze sie kogos kto zna sie na tancu, kogos kto zna sie na popisach ogniowych, i kogos calkowicie niewtajemniczonego
Ode mnei z TBR napewno znalazlby sie ktos chetny do turnieju
Wy¿ej wymienione rzeczy jest na podstawie czego oceniaæ. Tañca z ogniem ju¿ nie.
To tak samo jak by¶ zorganizowa³ konkurs na najlepsz± interpretacjê poezji.
Jeszcze raz powtórzê. Turniejom Ognia mówiê stanowcze NIE!
Pozdrawiam selerdecznie
Visenna
Witam
S³uchajcie nie ma o co piany biæ. My jako organizatorzy nie jeste¶my przygotowani na to aby zrobic turniej ognia z prostego wzglêdu, nagród (nie by³o to przewidziane i nie mamy dodatkowych nagród). Wiêc tak jak wspomina³em wcze¶niej zrobimy ma³y festiwal, który mam nadziejê wyjdzie bajecznie. A za rok jak Bóg da, mo¿e zrobimy osobn± konkurencje dla ognia. Mam jeszcze jedno pytanie do osób które bêd± robi³y pokazy z ogniem jak sprawa podk³adu muzycznego, czy macie Swoj± muzyke czy my mamy cos zorganizowaæ.
Pozdrawiam
Hagen, mam nadzieje ¿e pojawicie siê u nas bo inaczej to ze S³awkiem bêdzie zle
Pozdrawiam
Je¶le macie odtwarzacz CD to nie ma problemu z muzyczk±.
Witam!!!!!!!!!!!
hehehe--Sebastianie....po Waszej ingerencji w³a¶ciwie to okazaliby¶my siê straszliwymi niewdziêcznikami gdyby¶my nie przyjechali do Was i naprawdê nie wiem czym sobie zas³u¿yli¶my takim specjalnym potraktowaniem
....(wtajemniczeni wiedz± o co chodzi i jeszcze na Liwie to omówimy
) ale jest nam niezmiernie mi³o i zamierzamy dopisaæ
..(inaczej sam bym ³eb pod³o¿y³
).....a tak poza nawiasem--cieszymy siê, ¿e jednak znowu Was zobaczymy i razem wypijemy:>:>:>:>:> ...i obiecujê, ¿e zreperujê he³m--bo na Ogrodzieñcu jednak troszku oberwa³- czyli nie tylko po mojej tarczy walono:))- co by móc--wed³ug Twego ¿yczenia --siê oklejnociæ i olabrowaæ. ...hehe..i nie mogê sie doczekac na turniej mistrza równowagi...przeczuwam niez³± zabawê!!:>( a co bêdzie jak zawodnik wypije podczas walki zawarto¶æ swojego kufla?
)...i cieszy te¿ mnie to, ¿e zobaczê te¿ innych znajomych
...i znowu moze podwiezie mnie jeden swoim kombi ?
- (pozdrówka!!)
Pozdrawiam te¿ w imieniu wszystkich moich ludzi ca³± gromadê BRZM i P !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I tak trzymaæ.
Pozdrawiam
Mo¿e bêdê upierd-LIW-y (to tak a propos Liwu), ale proszê tambylców o jedn± jeszcze informacjê: o której jest rano niedzielna msza w ko¶ciele parafialnym?
Pozdrowienia!
No, cze¶æ!
Dosz³y mnie s³uchy o jakim¶ bojkocie turnieju w Liwiu. Czy kto¶ mo¿e wyja¶niæ o co chodzi?
Pa
Witam
Zbigniewie Jonaszak, mam pr¶bê nie zadawaj tego rodzaju pytañ bo ani ja ani moja grupa nie jest zainteresowana wci±gniêciem nas w intrygi i knowania przeciw jakiejkolwiek grupie czy osobie. NIE INTERESUJE TO NAS.
Pozdrawiam
Witam
Viator mam dla Ciebie informacje co do Mszy ¦w. 8.15 i 10.00. Dla pozosta³ych zainteresowanych dojazdem z Warszawy do Liwa podam godziny odjazdu autobusów z dworca stadion, jest tego trochê:
6.00, 6.35, 7.15, 7.40, 8.15, 8.30, 8.45, 9.30, 10.00, 10.30, 11.00, 11.15, 11.30, 12.00, 13.00, 13.20, 13.30, 14.14, 14.45, 15.15, 15.30, 15.45, 16.20, 16.45, 17.00, 17.15, 18.15, 19.00, 19.50, 20.00, 21.15, 22.10. Te wszystkie autobusy kursuj± w zwyk³y dzieñ, je¿eli kto¶ mia³by siê zamiar spózniæ i dojechaæ w sobotê to je¿d¿± wszystki oprócz 9.30 i 16.20. Czas podró¿y to oko³o 1,5h.
Pozdrawiam
A ja mam takie pytanie do dobrych ludzi (ju¿ siê robiê mi³y czyli czego¶ chcê). Czy kto¶ jedzie przez Warszawê lub z Wawy jakim¶ du¿ym transportem? Bo nie mamy jak namiotu naszego przewie¼æ. Chodzi g³ównie o maszt, czyli 2 sosny o d³ugo¶ci 2 metrów, ale te¿ w miarê mo¿liwo¶ci jest kilkna¶cie kijków jak od szczotki + po³a... Chodzi mi o jak±¶ grupê, co ma przyczepkê na co¶ takiego, lub choæby baga¿nik na dachu. Jako¶ nie u¶miecha siê nam przewóz tego PKSem. No i raczej wolimy spaæ w naszym historyku, a nie w jakich¶ iglakach. Dorzucimy siê do paliwa czy czego¶ tam... Jakby co to prosi³bym o kontakt na privie. Co tam prosi³... B³aga³ niemal!
Co do historyczno¶ci Liwu, to zawsze odk±d pamiêtam, by³a ona na przyzwoitym poziomie. Jako¶ bez przesady ultra¶ny, ale nie k³uj±cy w oczy. Moze to nie Wojna Stuletnia, ale suwaków i trampek tutaj w³a¶nie nie widzê.
Wiam!
Ja bym sie chciala dowiedziec dlaczego kto chce bojkotowac turniej w Liwie, sniadanie za wczesnie czy co?
Nie bede w tym roku ale ja sie zawsze tam swietnie bawilam. Do dzis pamietam uczte na pierwszym turnieju jaki tam byl i nne atrakcje, np koty. Bojowka na wysokim poziomie jeden z nielicznych turnieji, ktory robi turniej tanca.
Wiem, ze brzmi to glupio ale odnosze wrazenie, kore moze byc subiektywne, zejakas osoba albo grupa ludzi w ruchu stara sie narzucic wszystkim swoja wizje zabawy w sredniowiecze i wszyscy, ktorzy nie sa z nim sa przeciw nim maja zostac wykluczeni.
Ludka Excalibur
Witam,
i przepraszam zê tak pó¿no :D najpierw kilka odpowiedzi do tego co juz by³o :
PUENTA !!!!!!
ty z³y cz³owieku, Gosia nie od Sola, tylko z Siemowita, albo z Veris Vetustatum!!!!!
mam nadzieje ze nie wycofacie sie tym razem ze wspólnego tañczenia, bo nie chodzi o to kto tañczy lepiej po jakim czasie, tylko o to ¿eby tañczyæ tañczyc i tañczyc, przed publik± i bez niej i szkoliæ sie podpatruj±c jak robi± to inni jakie b³êdy pope³niaj± a jakie dobre rozwiazania stosuj±,
a co do organizacji turnieju tañca, to ja ³adnie proszê o powa¿ne go traktowanie, tak jak bojówek wszelakich, czyli nie czynienie z niego zapchaj dziury :D
skoro my sie staramy przygotowaæ jak najlpeij i zatañczyæ dla was, to uszanujcie to i wy, na waszym miejscu spróbowa³abym sie dowiedzieæ czy na przyk³ad bedzie na pokazie kto¶ kto nie bêdzie bra³ w nim udzia³u, a bêdzie siê zna³ na tañcach i bedzie móg³ je oceniæ obiektywnie, mam jedn± tak± osobê na my¶i, ale jak sie dowiem czy bedzie na pewno i czy bezie chetna, to podam do niej konakt,
postaram sie to zrobic jak najszybciej.
poza tym pozdrawaim serdecznie i do zobaczenia :D
fajnie, ze pojawi siê kto¶, kto tak jak ja chce tañczyæ, tañczyæ, tañczyæ i jeszcze raz tañczyæ... bo ja chcê tañczyæ
CYTAT
PUENTA !!!!!!
ty z³y cz³owieku, Gosia nie od Sola, tylko z Siemowita, albo z Veris Vetustatum!!!!!
Od Sola, bo zawsze j± koja¿y³em z tym niesympatycznym kolesiem (ogólnie z chor±gwi± tego z³ego osobnika
). Ale dziêki Tobie wreszcie mo¿e zapamiêtam jak siê nazywa ta grupka tancerzy (nawet jak dostawali¶cie na Piasecznie nagrodê to Was nie móg³ wypowiedzieæ wrêczaj±cy).
I przepraszam - w zesz³ym roku ca³kiem skutecznie nas pogromi³a... A ju¿ teraz widzê, ¿e zatañczymy z kim¶ innym, bo nas za ma³o jedzie
Albo Zgon Floty Gwiezdnej, albo inne znajome sympatyczne
Tak czy inaczej, ja gdzie¶ potañcze, bo nie boli mnie to, ¿e na 100% przegramy. I jak grupy, z którymi stale tañcze, siê nie chc± bawiæ to ja wcale nie muszê z nimi
A i tak bêdziemy w czasie uczty siê bawili jak s±dzê. Ostatnio uda³y siê tañce, mimo sporej zawarto¶ci piwa w nas. A braku tañców na Grunwie nie od¿alujê! Zw³aszcza, ¿e nawet poszli¶my do Mazowieckiej grup± zorganizowan±, by znale¼æ muzykê, a tam Solo w zamian wcisn±³ mi kawa³ miêcha. Bo oni ju¿ 3 tañce pokazali, a bateria siê koñczy³a.
Oby tañców by³o jak najwiêcej.
Moja grupa taneczna sie nie zebra³a (wszyscy jako¶ ¿arliwie pracuj±, wyje¿d¿aj± i wogóle) ale taniec byæ musi.
I to nie tylko na pokazach...¿eby¶my co¶ od ¿ycia mieli i pobawiæ siê te¿ mogli a nie tylko ku uciesze publiki wystêpowali.
Jeszcze wspominam wspólnie tañczone Reale (niewa¿ne ¿e z Edytk± tañczy³y¶my inaczej ni¿ reszta
) co to siê w Ogrodzieñcu tañczy³o a tak¿e inne tañce mniej lub jeszcze mniej histeryczne :D
Oby i wspólne tañcowanie na Liwie siê uda³o.
Witam
Widzê ¿e na tegorocznym Liwie bêdzie bardzo tanecznie i ognisto
Pozdrawiam
tak, tanecznie byæ musi bo jak¿eby inaczej. my te¿ zamierzamy kilka kroków pokazaæ choæ wiela nas nie ma, ale grunt to dobra zabawa i poczucie humoru, nie?
Witam!!!!!
Nie wiem o co tam chodzi z jakimi¶ bojkotami czy nie bojkotami--oficjalnie chcê og³osiæ, ¿e TBR odcina siê od jakichkolwiek rozgrywek politycznych w rr--- nie wiemy o co chodzi i nie chcemy wiedzieæ-- My przynosimy pokój i chcemy siê po prostu dobrze bawiæ i lubimy kazdego, kto okazuje nam serce i sympatiê, I DLATEGO W£A¦NIE BÊDZIEMY NA LIWIE W PI¡TEK WE WCZESNYCH GODZINACH WIECZORNYCH PONAD DWUDZIESTOOSOBOW¡ GRUPK¡. Sebastian--szykuj siê--nunc est bibendum!!! !!!!!:>:>:>:>
A Ja mam k³opot.Je¶³i mam zabrac namiot historyczny strój i blachy to bêde mia³ problem logistyczny.
Bardzo chcê siê bic w bojowym.Ale W takim wypadku nie zabiorê namiotu i du¿ej czê¶ci ciuszków.
Jedê z £odzi poci±giem lub pks-em.
Co radzicie?
Od Grunwaldy siê nie bi³em i mam strasznie ci¶nienie na walkê.
Uff w koñcu chwila, aby przysi±¶æ i napisaæ ( praca, praca, praca...)
Dziêki Rybie za zaproszenie.
Z Dorot± postaramy siê przyjechac w Pi±tek wieczorem,lub w Sobote rano ( skoro ¶iwt ) je¿eli zatrzymaj± mnie w pracy.
Reyki ja od Malborka nie walczy³em i te¿ mam ochotê....
Pozdrawiam
Micha¶
Witam
To chyba mój ostatni post przed turniejem, mam nadziejê ¿e wszystko wyjdzie dobrze aczkolwiek od dwóch dni zapominam jak mam na imiê i ³apie siê na ty ¿e mam co¶ zrobic, siêgam po d³ugopis i zapominam co mia³em zapisaæ albo piszê wyraz dru¿yna przez ó z kresk± (wtajemniczeni wiedz± o co chodzi). Mam nadzieje ¿e bêdziecie Wszyscy Drodzy Uczestnicy Turnieju w Liwie zadowoleni z naszej organizacji a je¿eli wyjd± b³êdy to nam wybaczycie. Rozumiem ¿e Wszyscy byli na Mszy Sw. w intencji pogody
.
Serdecznie pozdrawiam
ps.Panie S³awku widzê ¿e stano³e¶ na wysoko¶ci zadania,to Nam siê bardzo podoba no bo jako¶ Was bardzo lubimy(lizuski)
Witam!!!
No ja w tym roku to jedynie na ³uczniczy i mo¿e bieg siê szykujê, bo ¯±cho¶ kuszê zabiera do Chojnika, a plany tañcowe i klepackie mam na rok przysz³y
Puenta -fajno Ci sz³o z naszymi w £ogrodzieñcu to do³±cz tradycyjnie
Flauta - jadê z Kopk± ,a ona chyba tañcowanie zainteresowana - nie bêdzie ¼le
Reyki - a jakby co to nauczysz mnie waszmo¶æ ogniem pluæ, bo górnymi otworami tego jeszcze nie robi³em
??
ad tout les equipes - bêdzie siê dzia³o, oj bêdzie
Je¶li dojadê to nie ma problemu.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.