Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Sierpieñ] V Turniej Rycerski w Liwie -> 20-21.08.05
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Micha³ Templarem zwany
Wszyscy inni pos³odzili to aby czytaj±cy cukrzycy nie dostali to powiem, ¿e podzielam ich zdanie bigsmile2.gif .

Niezmiernie ¿a³uje, ¿e na niedziele nie mogli¶my z Dorot± zostaæ, ale po prostu si³a wy¿sza.

Pozdrawiam WSZYSTKICH razem i KA¯DEGO z osobna

Misiek
Grze¶ko z Osiêcin
Witam!
By³o po prostu super. Nic dodaæ nic uj±æ. Starzy znajomi plus nowi znajomi. ¯a³ujê jedynie, i¿ pewne kwestie wymusi³y mój wcze¶niejszy wyjazd i nie obejrza³em bohurtowej przepychanki bum.gif .
Dziêkujê organizatorom a przede wszystkim wspó³braciom W³adcy 30 kilogramowych Mieczy za mo¿no¶æ bycia w Liwie.
Pozdrawiam wszystkiech, których mia³em okazjê ponownie spotkaæ, poznaæ albo poznaæ lepiej, a nade wszystko tych którzy mnie poznali pierwej ni¿ ja ich. Chcia³em siê te¿ pochwaliæ, ¿e ju¿ wiem co to jest D.N.O. i mam nadziejê, ¿e kiedy¶ siê tam znajdê.

S³awku z Tarnowa - zawsze jest o czym pogadaæ. Nie uda³o siê nam porozmawiaæ, jest w tym i moja wina. Ale mam nadziejê, ¿e w przysz³ym roku (w tym ju¿ przechodzê na wychowawcze) bêdzie okazja i to niejedna i do walki i do pogadanki.

Przepraszam tych z którymi nie mia³em okazji siê po¿egnaæ.

Pozdrawiam.
Grzesiek.
Puenta
CYTAT
...co niektórzy powinni nawet popracowa nad krokami..bo gubilii rytm i nie tylko..tu kieruje s³owa do Puenty..

Ano niestety. Zgadzam siê z Tob±. Jam to nie chwal±c siê sprawi³ wiêkszo¶æ pomy³ek w tañcu naszej dru¿yny. A to dlatego, ze dru¿ynê sk³adali¶my naprêdce by jakkolwiek wyst±piæ. Ka¿da osoba mia³a inn± przynale¿no¶æ bractwow± albo niebractwow±. A trzeba bylo znale¼æ jakie¶ tañce, które wszyscy tañczymy w ten sam sposób. Nawet je¶li jaki¶ tam Puenta dopiero z mozo³em siê uczy Petit Riens. I podobnie w pokazie sobotnim - telewizja chcia³a by cos pokazano, wiêc trzeba by³o. Na szczê¶cie do zwyciê¿ców nie da³o siê przyczepiæ i mo¿na by³o poogl±daæ bezb³êdny taniec.

Szkoda tylko, ¿e z uczty ludzie tak szybko pouciekali i nie by³o wtedy tañców. A w czasie gdy gra³o WhiteGarden i choæby "Kendera" da³o siê potañczyæ, wszyscy stali w kolejkach po jedzenie lub picie icon_sad.gif Beder luk neskt tajm, jak to mawiaj± staro¿ytni dresiarze...
Zachar'
Ech co ja sie bêdê rozwodzi³ bu³o super i tyle - choæ faktycznie warta z ty³u by sie przyda³a i ... drugi kranik do beczki ale epoza tym nie siê do czego przyczepiæ (ja lubie wybuchy i lataj±ca ziemiê)

Chcia³bym serdecznie pozdrowiæ ch³opaków z £ókowa i podziêkowaæ za dopuszczenie do artylerii (sprzêtu by³o wiêæej ni¿ obs³ugi bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif )

Szacunek dla organizatorów za ucztê, bitwê, obóz, wystepy podczas biesiady i pobyt w "innym ¶wiecie" - czyli zabawe ¿ycia.

Pozdrowienia dla Grexów, Liwiaków, BRE, £ówkowa DZia³dowa i wszystkich innych których przez niepamieæ nie wymieni³em - OBY WIEÆEJ TAKICH IMPREZ devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif
Seba Liw
Witam
Mo¿e dzi¶ mi elektronika nie przeszkodzi w napisaniu paru s³ów.
Na wstêpie chcia³bym Wam drodzy uczestnicy naszego turnieju podziêkowaæ za bytno¶æ w naszych skromnych progach. To dziêki Wam mogli¶my stworzyæ tak wspania³e widowisko. Dziêkujemy Wszystkim Bractwom . yes.gif

Na tegorocznym turnieju w Liwie przyby³o Was dok³adnie 268 osób plus moja gromadka 17 osobowa. Oj by³o nas crazy.gif .
Przeczyta³em Wasze uwagi i zgadzam siê ¿e jest kilka rzeczy , które musimy poprawiæ.

Na pewno warte z ty³u obozu, ale zrozumcie, nas by³o tylko 17 osób ch³opaki na warcie z przodu padali mi jak muchy, brakowa³o nam r±k do ogarniêcia wszystkiego. Wiêc wybaczcie nam to, a w przysz³ym roku jak Bóg da zorganizowaæ turniej to zapanujemy nad stra¿±.
W latach poprzednich bywa³o nas oko³o 160-170 osób, w tym roku postawili¶my sobie du¿o wy¿ej poprzeczke i chyba to dobrze bo czytaj±c Wasze opinie widzê ¿e a¿ tak bardzo nie sknocili¶my turnieju.

By³ wstyd icon_redface.gif na wrêczaniu ngród zosta³y pomylone miejsca w kuszy i ³uku przepraszam najmocniej za te b³êdy(Marian, Andrzej, Darek dziêki za wyrozumia³o¶æ).

Na biesiadzie by³o zbyt ma³o miejsca do siedezenia ale jako¶ wysz³o (musimy zorganizowaæ wiêcej ³aw i sto³ów).

Nastêpna sprawa która by³a poruszona przez Agate Witkowsk± sprawa konkurencji bojowych.
Nic nie zmienimy w bojówce poprostu u nas ona jest inna i taka raczej zostanie, mo¿e zbyt brutalna ale od 4lat siê sprawdza i wiêkszo¶æ uczestników chwali sobie jej zasady.
Natomiast w Bohurcie musimy wyeliminowaæ elementy zapasów bo jest zbyt ma³o walki, a zachodzenie od ty³u - niestety jest to Bohurt i to jest dozwolone.

Co do wybuchów pierwszy raz wynajeli¶my grupe pirotechniczn± i moim zdaniem wysz³o to dobrze a ¿e publika musia³a siê otrzepaæ z kurzu i piachuto nie problem mia³o to wygl±daæ agresywnie i chyba tak by³o -owszem w przysz³o¶ci musimy przed bitw± ostrzec publiczno¶c o takich efektach.

No i na koniec pozostaje sprawa MROKU powiem tak niestety ni uda³o siê tego unikn±æ ale mam nadziejê ¿e nie by³o tego a¿ tak wiele i obiecujê zê w przysz³ym roku postaramy siê nad tym zapanowaæ.

Chcia³bym podziêkowaæ Dyrektorowi Zamku w Liwie Panu Romanowi Postkowi i ca³ej za³odze muzeum za pomoc w organizacji V Turnieju Rycerskiego na Zamku w Liwie. Wielkie Dziêki.

A teraz moje podziêkowania dla mojej grupy za Wasz± prace za po¶wiêcenie czasu na organizacje naszego turnieju gdyby nie Wy to nic z tego by nie wysz³o. Dziêkujê.

Serdecznie pozdrawiam
Micha³ - Tarnów
Witam

Co do imprezy to chyba by³a najlepsza na jakiej by³em respekt.gif Du¿o wspania³ych atrakcji oraz ludzi. Chcia³bym podziêkowaæ wszystkim tym którzy dbali o to by ¿o³±dek nie by³ pusty pat.gif oraz dla bia³og³ów które nie pozwala³y uschn±æ z pragnienia walcz±cym walka.gif

Bitwa rozleg³a choæ by³o wielu widzów "samobójców" którzy pchali siê tam gdzie nie trzeba (g³ównie przed same lufy dzia³ lub w pole zasiêgu ³uczników szczerba.gif ) ale tylko na samym pocz±tku. Niestety nie by³o dane mi stan±æ ramiê w ramiê z walcz±cymi tylko zajmowa³em siê broni± paln± moro.gif . Bitwa tak bardzo mi siê spodoba³a ¿e pod koniec z nasz± "Gwardi± Ksiêdza Proboszcza" usmieszek_08.gif i 2 innymi zwerbowanymi osobami (pozdrowienia bigsmile2.gif ) mieli¶my zamiar odebraæ chor±gierw lecz siê nie uda³o devil.gif . Od tamtej pory wszyscy zbieramy na laryngologa bum.gif .

Jeszcze raz wielkie podziêkowania dla organizatorów za zaproszenie, dla ca³ej Tatrzañskiej Bacówki Rycerskiej Hej!!! oraz ch³opaków z TWK (za ich do¶æ specyficzny humor) respekt.gif

Oby wiêcej takich imprez pijacy.gif
LuCK
Ty to nazywasz specyficznym humorem? Ja mysle ze to juz skrzywienie :P

W ka¿dym b±d¼ razie 24 takie sobie zdjêcia s± na naszej stronie do obejrzenia: www.twk.prv.pl > Rycerstwo > Wyjazdy > Liw
Pixel
Coz jeszcze moge napisac... wszystko juz zosta³o powiedzianie... turniej poprostu bez zarzutu, a male niedociagniecia utonê³y gdzie¶ w dobrych wrazeniach.

Dziekuje organizatorm za wspaniala impreze, Mordehajowi za p³aty smile.gif, przeciwnikom w bojówce za walke bum.gif i wszystkim za wspanialy klimat. Mam nadzieje ze za rok bedzie rownie dobrze smile.gif

PS. czy kto¶ ma jakies filmy z bojówki i/lub bohurtu ??
Seba Liw
Czo³em
Dzi¶ siedzê w domu i regenerujê siê po turnieju, wiêc jak co¶ mi siê przypomni to bêdê pisa³.

By³o nam bardzo mi³o ¿e nasi przyjaciele z Tarnowa przyjechali w tak licznym gronie i konkretnie pomogli nam w wype³nianiu programu w niedzielê (chodzi o pokazy)

Nie podziêkowa³em naszym przyjacio³om z Trupy Teatralnej Waganci, Wolnej Kompani Lekkiej oraz Starogardzkiemu Bractwu Rycerskiemu za ROBOTY i za pozosta³e pokazy które zrobi³y furore(rozmawia³em ju¿ z cywilami którzy byli na turnieju i chwalili Wasze wystêpy). Dziêki Wam za joistick i wór na kase. bigsmile2.gif
DZIÊKI

Przepraszam moj± kochan± ¿onê za to i¿ nie mog³em po¶wiêciæ Jej tyle czasu co powinienem. Tak bardzo poch³one³a mnie organizacja turnieju.

ps. Joistick ju¿ pod³±czy³em do kompa i moja ¿ona zaczyna ju¿ mn± sterowaæ cool.gif
Agata Witkowska
OK,
nie wiedzia³am ze u Was s± trochê inne zasady na bojówce. Tak samo jak nie wiedzia³am ¿e na bohurcie mozna zachodzic od ty³u (bo to ¿e hardcore to oczywi¶cie) - w takim razie przepraszam.
Duzo osób pyta³o siê co to by³a za muza na bojówce. Informujê - Rhapsody, tylko nie wiem z której p³yty. Polecam kapelkê. Joysticki by³y przezabawne!!! Waganci po raz kolejny potwierdzili swoj± klasê.
Pozdrawiam loki08.gif
Agata smile.gif
Seba Liw
Przepraszam wkrad³ mi siê b³±d chodzi o Woln± Kompanie Piechoty Lekkiej
sorki
Fisher
kurcze zawsze mam pecha i mnie wszystcy wyprzedza smile.gif ale tak to jest z kalekami co to glos reke i noge traca starajac sie nie stracic ani chwili tak wspanialego turnieju. Musialem wam podziekowac sebastianie bo czulbym sie niegodnym przyjechac nastepnym razem smile.gif bylo swietnie, po prostu the best i wierze ze za rok zaskoczycie nas jeszcze bardziej smile.gif jedyna prosba ode mnie to zabijanie wszystkich gwozdzi bo po nocach sie szwendaja i atakuja szpitalnikow oraz zorganizowanie megafonu dla artylerii :P z nadal cichymi pozdrowieniami Fisher, szpitalnik i samozwanczy dowodca artylerii :D
Mieszko
Czo³em!
Chwa³a wam Liwiacy! By³ to pierwszy turniej w Liwie na którym mia³em przyjemno¶æ byæ, wykona³em rozpoznanie i stwierdzam ¿e impreza stoi na wysokim poziomie.O organizacji nie moge powiedzieæ nic z³ego, by³o yes.gif ¯ywienie i pojenie ca³kim dobre, konkurencje w porz±dku, piêkna i g³o¶na bitwa (a¿ mi serce krwawi³o ¿e jestem tylko obserwatorem) i ogólnie sympatyczna atmosfera.Jestem bardzo zadowolony ¿e mog³em przebywaæ miêdzy lud¼mi których uwielbiam w zacnej atmosferze wieków ¶rednich. ¯ywie nadziejê ¿e za rok uda mi siê zebraæ Chêciniaków i zorganizowaæ transport ¿eby zabraæ namiot historyczny i blachy. Pozdrawiam wszystkie uczestniczki i wszystkich uczestników!
p.s. prepraszam Panów do namiotu których omy³kowo trafi³em podczas biesiady. Nie ¿ywcie urazy. Co z³ego to nie ja.
Seba Liw
Oj Fisher widzê ¿e kiepsko z Twoim g³osem mam nadziejê ¿e dziura w nodze zaros³a cool.gif
Mieszko dziêki za Twoje s³owa i mam nadziejê ¿e za rok przybêdziecie ca³± grup±.
Pozdrawiam
Ma³
to i ja w koñcu te¿ podziêkujê :D

Liwiaki, przez pewien czas bardzo ba³am siê o imprezê w LIwie, bo takie miejsce,a jako¶, nie tak by³o,a w tym roku wiem ju¿ i bedê wiedzia³a, ¿e wszystko da siê zrobic byle mieæ du¿o chêci, z waszej strony jak dla mnie wszystko by³o wspaniale, kilka potkniêæ, które mam wra¿enie z biegiem lat i turniejów kolejnych bed± eliminowane, bo przecie¿ nie da siê od razu zrobiæ czego¶ idelanego, to na priva jak mi Seba pozwoli sie wyjêzyczyæ na niedoci±gnieci± :D, wiele ich nie by³o :D
co do konkursu strojów, jako jedna z jury zapeniwam ¿e nie by³ ustawiony,a do orgów mam pro¶bê ¿eby przesunaæ go na sobotê, a wyniki og³aszaæ w niedziele, jest tyle osób które siê do niego zazwyczaj zg³aszaj±, ¿e nie jeste¶my w stanie oceniæ wszystkich w dwie minuty na koñcu i wydaæ zadowalaj±cego wszystkich werdyktu... st±d mo¿e wra¿enie ustawienia, ze swojej strony mogê powiedzieæ ze jury stara³o sie jak mog³o, dajcie mu szansê na zastanowienie sie, a bedzie jeszcze lepiej :D
co do tañców, za to tak bardzo kocham Liwsk± imprezê , ¿e tam naprawdê mozna potañczyæ, dziekujê za wprowadzenie idei pokazów tañca a nie samego konkursu, tylko uprzedajcie o tym wcze¶niej, mo¿e da siê zrobiæ jaki¶ sfabularyzowany pokaz, a nie suche tañce tylko, ale na ostatni± chwile ciê¿ko to uczyniæ :D
Dzieki Exsowi za nowe podej¶cie do branli, podoba³o mi siê ogromnie, i dziekujê ¿e nauczylisæie mnie kendera, tyle ze tona we³nianej kiecy trochê przeszkadza w obrotach, poprawiê siê na przysz³y raz :D
uczta fantastyczna, szkoda ¿e miejsca ma³o, ale dzidziniec te¿ ma³y, mam nadzieje ¿e w przysz³ym roku bêdzie wiêcej sto³ów i ³aw i wszyscy sie pomie¶cimy,a ¿are³ko pe³en wypas i tu

tracker.gif tracker.gif tracker.gif tracker.gif tracker.gif Bini i Ilonie i jeszcze jednej pani co dziewczêtom pomaga³a i Ani Ob³ozie te¿, za te niesamowite smaki i ilo¶ci poczynionego jedzenia
BInia i Ilona Kucharzami Roku , nagrodê dla nich poproszê :D

w kwestii bojówek powiem tylko ¿e artyleria na bitwie troszkê sie rozchula³a, i mimo wsytko prosze o jej ograniczenia, ja tylko ogl±da³am bitwê, i cie¿ko by³o to robic, bo ziemia sie sypa³a do oczu, wiêkszo¶æ czasu spedzi³am na mruganiu niz ogl±daniu

a teraz to z czym najmocniej sie zgadzam z Vróbelm, nie rozumiem uczestników turnieju, niestety wielu z nich...
Jak mo¿na Organizatorów, którzy podaj± datacjê turnieju do ogólnej wiadomo¶ci i prosz± o historyczno¶æ stroju tak zlekcewa¿yæ i jak dla mnie zniewa¿yc, przyjezdzaj±c w strojach wcze¶niejszych, po¼niejszych, w ogóle bez stroju a zostaj±c na imprezie, lub posiadaj±c tylko elementy stroju, jak koszula no d¿insy, to równie¿ do walczacych, je¶li jeste¶cie dobrze ubrani cywilnie, to wysilcie sie ¿eby pod blachy nie zak³adaæ dziñsów i golfów, te czasy ju¿ minê³y...

zastanówcie siê wszyscy nad tym, tak samo jak nad poziomem obozu który my tworzymy, i nie zostawianiem plastików i aluminum wszedzie gdzie popadnie.

za sam± imprezê Organizatorom jeszce raz dziekujê, to wy najmocniej starali¶cie siê stowrzyc nam klimat, i wed³ug mnie ca³kiem siê to uda³o :D
Wiszna
Bry!
Ja mam tak± ma³± pro¶bê jezeli ktos bedie umieszcza³ zdjecia gdzie¶ w podwojach netu niech zamiesci tutaj link bo ja jak zwykle mia³em mieæ aparat "mia³em" ..... anger.gif anger.gif anger.gif
S³awek zTarnowa
Witam ponownie!

Droga Ma³! Piszê w imieniu tarnowskiego WCZE¦NIEJSZEGO trzynastego wieku, który przyjecha³ na Liw .Kiedy zapraszali nas Organizatorzy, pierwsz± rzecz± jak± powiedzia³em PRZY ODMOWIE by³o to, ze my naszymi strojami siê nie kwalifikujemy - Sebastian jednak nalega³ podaj±c argument, ze woli nie czekaæ az zrobimy wiek piêtnasty bo wie, ze jak przyjedziemy to zrobimy wszystko, ¿eby turniej wypad³ przy naszym skromnym wk³adzie jak najlepiej i ze nie przyniesiemy Organizatorom wobec turystów i gosci najmniejszego powodu do wstydu. a SMIEM S¡DZIÆ, ¿e Seba wola³by z pewnosci± nasz± trzynastkê, ni¿ np. rzucaj±cych miêsem w dzieñ przy turystach piêtnastkowiczów(a dzia³o siê tak notorycznie!!!!), którzy w ten sposób wyra¿ali swój szacunek zarówno wzgledem siebie i ludzi, którzy przychodzili masowo ogl±daæ ca³e liwskie widowisko,,, nie mówi±c o opinii id±cej na ca³e rycerstwo i poszanowaniu dla Organizatorów.
Nasze uczestnictwo w konkursie strojów by³o jedynie wyra¿eniem szacunku wobec Sebastiana i jego ekipy- gdyz przyjechalismy po to, ¿eby w miarê mozliwo¶ci uczestnicyæ w jak najwiêkszej liczbie konkurencji, a mój przyd³ugawy wyk³ad nt strojów mia³ po prostu pos³u¿yc ludziom ogl±dajacym to wszystko z perspektywy widza do poszerzenia ich wiedzy.--i nie zaleza³o nam wtedy wcale na jakiejs wygranej (osobiscie uwa¿am, ¿e wygra³y stroje które powinny wygraæ)--az za dobrze zdawalismy sobie sprawê z tego, ¿e jestesmy niezsynchronizowani epokowo z reszt± i my do nikogo o nic nie mamy pretensji.

REASUMUJ¡C---jesli rzeczywi¶cie tak bardzo np nasza obecno¶æ na turnieju tak oburza wszystkich uczestników i reczywiscie zepsulismy "klimat"---to bardzo przepraszamy-( i tu Sebastianie--proszê Cie o wybaczenie za to co teraz napiszê)----wiêcej po prostu nie przyjedziemy . Przyjedziemy - a owszem- ale w kompletnym piêtnastym wieku.Dopiero wtedy.I wczesniej raczej nie pomo¿e nawet gro¼ba Sebastiana, ¿e urwie mi g³owê jak siê nie pojawimy. Trudno--NIE CHCEMY SWOJ¡ OBECNOSCIA PSUÆ "KLIMATU" GO¦CI KTÓRYCH TEZ ZAPROSI£.------pozostaje tylko jedno pytanie---czy rzeczywiscie nasza nieobecno¶æ poprawi ten "klimat" w sposób wystarczaj±cy.
S³awek zTarnowa
Aha---ani jeden mój cz³owiek nie u¿ywa ulepszaczy typu, golf czy jeansy do stroju.Jedyne do czego sie moze ktos "dowaliæ" to szczegó³y typu ocynkowana kolczuga, lub nie taki d³ugi czubek, albo podeszwa w butach. mad.gif

podwójnie:
ANIA K.
Witam! Turniej by³ naprawdê ¶wietny. Du¿o ludzi, super atmosfera, udana biesiada. Chwa³a organizatorom i wszystkim uczestnikom!!! Trochê strza³ na ³uczniczym nam siê po³ama³o icon_cry.gif (no ale gdyby nasza celno¶æ by³a lepsza...). Chor±giew nasza zawita³a do Liwu po raz pierwszy. Mamy nadziejê, ¿e za rok uda nam siê wybraæ wiêksz± grup± i wzi±æ udzia³ w konkursie tañca.
Pozdrawiam
Seba Liw
Witajcie ponownie

Pokój!!!!!!!!!!!!

Spokojnie mam nadziejê ¿e zasz³o pewne nieporozumienie i s³owa Ma³ nie tycz± siê S³awka i jego ekipy. To ja zadecydowa³em o przyjezdzie TBR. Istotnie po raz pierwszy na naszym turnieju zosta³o podane datowanie 1300-1450. S³awek mówi³ mi ¿e jego grupa jest zrobiona na XIII nie na XIV.
Decyzja o przyjezdzie S³awka by³a decyzj± moj± i mojej ekipy i jest to niepodwarzalne . Ale ci±gle wydaje mi siê ¿e to nie o TBR tu chodzi. By³ jeden cz³owiek ,który by³ zrobiony na wcze¶niaka ale by³a to jednostka i wydaje mi siê ¿e nie ma o co tu piany biæ. Mo¿e i by³ tu mój b³±d w przysz³o¶ci zrobimy datowanie na 1299-1450 i problem rozwi±zany.

Co do ewentualnych MROKÓW to i owszem jest potrzeba zlikwidowania takich niedoci±gniêæ i postaramy siê podj±æ odpowiednie kroki.

Pamiêtajcie wszyscy ¿e Turniej na Zamku w Liwie jest po to aby siê bawiæ, ¶miaæ, kochaæ a nie po to aby stwarzaæ niepotrzebne problemy. Mamy siê mi³owaæ.

Pozdrawiam
Puenta
S³awku. Jestem pewien, ¿e wypowiadaj±cym siê nie chodzi³o tutaj o Twoj± grupê, bo ona siê mie¶ci³a "z grubsza" w datowaniu turnieju. a by³a ubrana przyzwoicie. Z takimi ma³ymi wachniêciami trzeba siê liczyæ robi±c turniej o szerszym spoj¿eniu ni¿ powiedzmy pierwsza po³owa XV wieku. Raczej tutaj mowa o kilku osobach z epoki Conana Barbarzyñcy i Xeny Wojowniczej Ksiê¿niczki, które siê pojawi³y na turnieju po raz kolejny. Zreszt± zapewniam, ¿e turniej by³ naprawdê ma³o mroczny w porównaniu z innym, na którym by³em, a który ma wiêksz± niby renomê (nie bêdê pisa³ jaki to, bo bawi³em siê tam te¿ dobrze, a ¿al mi orgów ciutkê). My¶lê, ¿e siewcy mroku sami wreszcie zaczn± dochodziæ do standardów dzisiejszych i za rok ich populacja siê zmniejszy
Agata Witkowska
Te osoby (nazwy bractw przemilczê gdy¿ i tak wszyscy wiedz± o kogo chodzi) s± tak absolutnie niereformowalne. Nie liczy³abym na to ze za rok cos sie zmieni.Oni nie s± w RR ¿ó³todziobami, dalej tkwi± w epoce butów z owijkami i ró¿nych takich wynalazków. Mnie po prostu szlag trafia³ ilekroæ na nich patrzy³am. Naprawdê, jest to - uwazam - wyraz totalnego lekcewa¿enia wszystkiego i wszystkich.
Zapomnia³am te¿ napisac, ¿e - KOCHANI ORGANIZATORZY!!! - DZIEKI ZA S£OMÊ, której by³o w bród. Jako¶ nikt wczesniej tego nie poruszy³, a ja u¶wiadomi³am sobie dopiero teraz, ¿e fantastycznie siê na niej spa³o. Po za tym by³a historyczna, a nie w kombajnowych kostkach, jak to zwykle bywa.
A teraz dwa pytania: czy pani królika nie by³a z³a? Jak zareagowa³a? Jakie by³y dalsze losy pods±dnego? bum.gif
Fiszer - jak tam Twój s³owiczy g³osik?
Pozdrawiam
smile.gif
Seba Liw
To znów ja
Szczerze to ja plastików obozie za du¿o nie widzia³em poza wod± któr± sam kupowa³em w ma³o historycznym sklepie bum.gif , jako¶ jednorazówki nie rzuci³y mi siê zbytnio w ga³y nie by³o ich na biesiadzie a je¿eli by³y jednostki to niech wstydz± siê ich urzytkownicy.

pozdrawiam
Seba Liw
No a ile musieli¶my siê jej nagrabiæ w poniedzia³ek.
Voynar
Ale faktycznie spa³o siê na niej bombowo ko³o ogniska co antynamiotowy (namioty s± Z£E!!! devil.gif ) Voynarek odstawia³ co noc bigsmile2.gif
siostrzyczka
pad³o pytanie czy w³a¶cicielka królika, którego imiê nawiasem mówi±c brzmi Roderyk by³a z³a. owszem, by³am, bo to moja pami±tka i odp³aci³am g³ównemu pomys³odawcy piêknym za nadobne. zreszt± nie by³ to jego pierwszy wybryk, niszcz±cy tego królika, wiêc nale¿a³o mu siê podwójnie.

w ka¿dym razie królik zosta³ ju¿ zszyty ale odradzam z dobrego serca ponownego go niszczenia
Fisher
droga Agatko
glosik niestety sie kuruje, a zeby bylo zabawniej po waszym wyjezdzie w czasie nocnej zabawy moja piete zaatakowal zdradziecki gwozdz i teraz nie dosc ze nie mowie to jeszcze nie bardzo chodze, a wszystko przez to ze to zly Roderyk byl :P
Hagen z Tarnowa
nie bede sie rozpisywal konkretnie co do turnieju, gdyz wypowiedzi na ten temat jest wystarczajaco. Z pozytywow smialo mogem powiedziec, ze stosunkowo malo mroku, sniadania i obiady jak najbardziej syte (o biesiadzie nie mogem za wiele powiedziec, bo nie mialem okazji zabardzo cos zjesc. Po prostu nei chcialo mi sie jesc na stojaco). Jezeli chodzi o program imprezy byl ladnie zaplanowany. Nie bylo jakis dluzyzn czy przestojow. Caly dzien byl ladnie zaprogramowany za co chwala organizatorom. Z rzeczy ktore mi nie podobaly sie powiem tak: dosc dziwny sposob sedziowania w bojowce. Raz widzieli dodatkowe hity, raz nei widzieli oczywistych. Jeden przegral przez przytrzymanie broni przez przeciwnika i zmlucenie na amen. Inny za zlapanie broni dostal ostrzezenie. Raz gosc wyraznie zasztychowal i zadnej reakcji ze strony sedziow. Innym razem koles wyraznie przez przypadek nadzial sie na sztych i o maly wlos co by nie wywalili jednego z moich ludzi z turnieju. Takie sytuacje troszke denerwowaly. Jednak kompetencja sedziow i tak byla niesamowicie duza. Zauwazali wieeekszosc rzeczy, konkretnie osadzali. Sposob przechodzenia z walki do walki byl genialnie rozwiazany. Po prostu nie trzeba bylo czekac na walczacych.
Druga sprawa ktora mnie zmartwila to taka, iz na forum sie duza ilosc osob wypowiadala ja kto beda sie popisywac ogniami podczas tego mini festiwalu ognia. Nawet byly plany na turniej. A jednak sie okazalo iz tylko moja grupa wystepowala plus jeden gosc. Zmartwilo mnie to iz chcialem poznac nowych tancerzy ognia, zawrzec nowe liczne znajomosci i oczywiscie nei przemeczac moich ludzi. Dodatkowo jakbysmy wiedzieli, ze tylko my wystepujemy to dalibysmy takie show, ze by wam szczeki opadly. Po prostu szkoda, ze tak wiele osob sie wycofalo z tego przedstawienia.
OK a teraz podziekowania smile.gif Przede wszystkim dla Sebastiana i Liwiakow za zaproszenie i swietna organizacje.
Dla Lublina za mile spedzenie czasu to przy ognisku, to w obozowisku, to w rzece, to w kuchni smile.gif Bylo naprawde milo smile.gif (ps. Bunia jush wiecej nic Ci nie powiem :P :P ).
I szczegolne podziekowania dla Tatrzanskiej Bacowki Rycerskiej oraz TWK za wspolny wypad do Liwu smile.gif
Do nastepnego spotkania smile.gif
Broda
witam
CYTAT(wiedzmak)
EDIT:
Szkoda tylko, ze turniej obrodzil tyloma mrokami i 'koszulowcami'. Jednak, skoro organizator ich dopuscil to i ja sie nie czepiam. Ot taka mala uwaga.

poszukaj mroku w sobie bo nie przemawia do mnie idea ultrasa w okularach z komurk± w sakwie, pare dni bez komurki mo¿na siê obyæ a jak chcesz uwa¿aæ siê za ultrasa to w dzisiejszych czasach soczewki du¿o nie kosztuj±. Do tego powinno doj¶æ jeszcze odtwurstwo honoru rycerskiego bo z tego co wiem to pieniêdzy za blachy do tej pory nie odda³e¶ i nie bardzo poczuwasz siê do tego by to zrobiæ.
Broda
Nivelis
By³o bardzo sympatycznie ^^
Dziêki wielkie dla wszystkich, atmosfera by³a niesamowita! smile.gif
Organizacja, jedzonko, konkurencje, uczta i nagrody - ¶wietna robota! Ogromne podziêkowania dla wszystkich organizuj±cych!

Gor±ce podziêkowania dla Siostrzyczki z Dzia³dowa za sztylet!

Pozdrowienia dla naszych rosyjskojêzycznych s±siadów (Sasza lub Yoda przeka¿± mam nadziejê ;P) i dla go¶ci w naszym namiocie ;) No i oczywi¶cie dla wszystkich pozosta³ych uczestników - dziêki Wam turniej mia³ niecodzienn± atmosferê smile.gif

Za rok wrzuæcie Wi¶niê do rzeczki na tyle wcze¶niej ¿eby wyginê³o wszystko co z³e i dobre i mo¿na siê by³o bez stresu k±paæ ;P

Mam tylko jedn± uwagê co do turnieju bojowego - zróbcie co¶ z wielko¶ci± tarcz które s± dopuszczane. ¯eby uci±æ komentarze -walczy³em z cz³owiekiem z ma³± tarcz±, ale patrz±c na inne walki widzia³em ¿e jest to problem. Jak dla mnie max h90cm s60cm.

Bohurt te¿ móg³by wygl±daæ bardziej jak walka a nie zapasy, ale to ju¿ chciejstwo widza ;p
Piotr £uniewski
Jakby co to lojalnie informujê ¿e ja te¿ przyjechalem w ciuchach XIIIw.

Pozdrawiam!

Ps. Specjalne pozdrowienia dla kapitana £y¿ki i jego ekipy, naprawdê dobrze ...strzelaj±!
Agata Witkowska
Broda, nie chcê i nie mam najmniejszego zamiaru wtr±caæ siê w Wasze sprawy, ale napisze jedno - owszem, w dzisiejszych czasach soczewki to nie problem. Tylko ¿e nie ka¿dy mo¿e je nosiæ, poniewa¿ s± wady wzroku, których one nie koryguj±. Ze mn± by³o tak, ¿e nosi³am soczewki kilka lat, za¶ obecnie nie mogê, poniewa¿ ka¿de ich za³ozenie powoduje u mnie silny ból. Na szczêscie nie mam jakiej¶ masakrycznej wady, i mogê siê obyæ bez okularów. Ale gdybym widzia³a gorzej, nosi³abym je i wcale siê nie przejmowa³a wyzywaniem mnie od mroku.
To tyle. A teraz jeszcze na temat strojów: uwa¿am, ¿e na imprezie datowanej od 1300 r. stroje XIIIwieczne maj± jak najbardziej racjê bytu, bo przecie¿ nie by³o tak, ¿e 1 stycznia 1300 roku nad ranem wszyscy wywalili do ¶mieci stare ciuchy i w³o¿yli nowe - zupe³nie inne bigsmile2.gif . O tym, ¿e trzeba w tym zakresie zak³adaæ du¿± tolerancjê, ¶wiadczy nagrobek Jagie³³y ( lata 30. XV wieku) w którym ma on na sobie typowo XIV wieczne cottehardie.
Pozdrawiam smile.gif
wiedzmak
CYTAT
poszukaj mroku w sobie

Szukam caly czas, dlatego chocby robie wlasnie recznie sznureczki do dubletu w historycznym splocie. Dzieki temu teraz nie powstydze sie swojego stroju na zadnej ultarsnej imprezie pokroju Wojny Stuletniej, bo wiem, ze jest on 'na poziomie'. Czy powiesz to samo o sobie? Wiec najpierw popracuj ze dwa lata, potem zacznij poprawiac innych.
CYTAT
bo nie przemawia do mnie idea ultrasa w okularach

Okulary nosilem z pol godziny, w czasie gdy nie moglem ich schowac do samochodu, czy to takie starszne?. Poza tym wielu ultrasow nosi okulary jako przekladanie wzgledow zdrowotnych nad przyjemnosc rekonstrukcji. Pewnych rzeczy sie nie przeskoczy.
CYTAT
z komurk± w sakwie

Po pierwsze komórka. A w ogole pijesz do mnie? Kiedy widziales mnie z komorka? Kiedy widziales ja u mnie w torbie? Jak zaczynasz mowic konkretnie o osobie (vide o mnie), to opieraj sie na faktach albo siedz cicho.
CYTAT
, pare dni bez komurki mo¿na siê obyæ

Ano, tak samo jak bez zegarka, skarpet, husteczek higienicznych, ppaierosow i wspolczesnej bielizny. I mi sie to udaje bez najmniejszych oporow, a tobie?

CYTAT
a jak chcesz uwa¿aæ siê za ultrasa to w dzisiejszych czasach soczewki du¿o nie kosztuj±

Jakbys posiedzial troszke w temacie soczewek a nie teoretyzowal , to wiedzialbys, ze spora grupa osob soczewek nosic nie moze w ogole, bo maja wade nie do skorygowania za pomoca tychze. Zonk? A kasa nie ma tu nic do rzeczy, bo odtworstwo historyczne to droga zabawa, oczywiscie ta powazna.
CYTAT
Do tego powinno doj¶æ jeszcze odtwurstwo honoru rycerskiego

Znowu zonk. Ja odtwarzam ulture materialna sredniowiecza, w dodatku targetowana na husyte/piechote krzyzacka. Stad chocby Rota Sw. Jakuba. Jak dorobie sie konia i pocztu to zaczne bawic sie w rycerza. Ale nadal bede smial sie z wszelkich patosow i rycerzy pasowanych w kosciele.
CYTAT
bo z tego co wiem to pieniêdzy za blachy do tej pory nie odda³e¶ i nie bardzo poczuwasz siê do tego by to zrobiæ.

Uscislajac to za blache. A kto mowil, ze mam oddac i z jakiej racji? I dlaczego nie poczuliscie sie do oddania moich dwuletich skladek?

wiedzmak

moderatora proze o tolerancje dla tego OTu, ja tylko odpowiadam. face4.gif
brat Bule
Wierd¼maczku spokojnie. Co do Liwu ch³opaki spisali siê na pi±tkê i beda onim znów chodzi³y kolejne opowie¶ci :].
Seba Liw
Witam

Mia³bym gor±c± pro¶bê nie poruszajcie tematu Waszych wa¶ni na tym forum bo niechci³bym aby¶my my Liwiacy byli wkrêcani w czyj±¶ prywatn± k³utnie, zle to wygl±da. Za³atwcie temat na priwa. Chcia³bym aby na naszym temacie panowa³ spokój.
Mam nadziejê ¿e mnie pos³uchacie i sprawa jest za³atwiona.

Pozdrawiam
S³awek zTarnowa
WITAM!!!

HMMM.....jest mi g³upio teraz troszkê.....heh....ja po prostu czasem reagujê jak zwierzatko, które mam wychawcone na cotte de armes ...przyjmuje pozycje obronn± i mogê ugry¿æ ...mysl±æ, ¿e siê mnie atakuje.......ale po przemysleniu,,...faktycznie....mam nadziejê, ¿e wszyscy mnie rozumiej±.....w koncu byli¶my tymi wcze¶niejszymi......
ps. Sebastian---...wybacz za moja gor±c± g³owê devil.gif
ps:..no có¿ mi pozostaje powiedzieæ...cofam co nagada³em w poprzednim poscie:>
Ma³
S£awku, nie zda¿y³am sama i widzê ¿e inni juz zd±¿yli uspokoiæ i wyt³umaczyæ ci za mnie co ja mia³am na my¶li...

mówi±c o mrokach i wcze¶niakach mia³am na my¶li wieki wszelkie poni¿ej X, a nie wasz± bardzo ³adn± rzeczywi¶cie XIII, zgadam sie z Agat±, ¿e nikt nie wsta³ o poranku 1300 roku i zmieni³ ca³± garderobê, dlatego naprawdê zgadzam siê ³±dnie wygl±dali¶cie na LIwie, ³adnie popisywa³e¶ siê swoja wiedz±, i proszê siê nie czepiaæ s³owa "popisywa³e¶" bo dok³adnie o to chodzi, oby inni mogli sie te¿ tak± popisaæ, mo¿e jak na ideê konkursu by³o to ciut przyd³ugie :D:D:D bo niestety trza by³o koñczyæ i ust±piæ pola innym konkurencjom, ale naprawde by³o mi³o na was popatrzeæ i pos³uchaæ, dlatego proszê, nie czepiajmy siê natychmiast gor±co w wodzie k±pani postów, tylko najpierw upewniajmy sie czy na pewno dotycz± nas samych,
co do plastiku, nie wiem gdzie dok³adnie byli¶cie w obozie, i te¿ nie wiem czy o was mi chodzi, ja wiem o kilku miejscach, niestety przy moim w³asnym ma³ym oboziku tez kilka znalaz³am i to mi sie nie podoba³o, i na to uczulam, wszsycy sprz±tajmy to co widzimy niehisterycznego :D

Pozdrawiam,

a s³oma nie w kostkach, tylko wi±zana s³om± po prostu fullll wypas :D
Wiszna
Ponawiam pro¶bê o zdjecia ale po g³êbszym zastanowieniu proszê aby ludzie posiadaj±cy zdjecia z niedzieli nie wystawiali ich na ogólniedosteppnych stronach (kto by³ ten wie o jakie fotki mi chodzi ) Robi³em mój show dla was ludzi tam obecnych a nie dla weszystkich co chc± to zobaczyc ........ devil.gif devil.gif devil.gif
A co do wrzucenia mnie wczesniej do rzeki to nie jest najlepszy pomys³ wiadomo co sie tam wylêgnie jak posiedze d³uzej niz dzieñ .....
Waldus- £ysy
Dziekuje za zaproszenie, impreza z klimacikiem, kilka wpadek ale ³atwych do naprawienia.

Pro¶ba na przyszlo¶æ dajcie wode dla walczacych i jesli ich tak dlugo trzymacie na sloncu to troche cienia,
a i zeby nie bylo przypadków takich ze ktos walczy 2 razy z rzedu bez odpoczynku bo ktos go wybral,
prosba odnosnie turnieju luczniczego wszytko pieknie nawet ten murek ale tam na samym koncy przy tarczach byl ostry podmuch wiatru co mialo jakis wplyw na celnosc luczników,

ps. co do strazy i bezpieczenstwa to wystarczylo w piatek albo w zaproszeniach powiedziec ze potrzebujecie ludzi
mamy u siebie z 6 giemków których nie bralismy a co do wart maja juz doswiadczenie wiec by stali na zmiane szczesliwi ze moga uczestniczyc w turneju. Bo impreze powyzej 200 osób ciezko jest zrobic z gromadka kilku osób wiem cos o tym, wiec jak cos to pisaæ zeby przwiez warty i one beda .

ps2. nie którzy pija kawe a przynajmiej im zród³o gotowanej wody zapewniæ

ps3. narazie jedna z lepszych imprez na jakich by³em

Gratulacje dla gospodarzy
sin
To jest moj pierwszy post na freha, wiec serdecznie wszystkich
witam.

Na poczatek dziekuje bardzo Organizatorom za te dwa dni. Bawilem
sie naprawde bardzo dobrze i mimo pewnych szczegolow ktore juz
wystarczajaco, moim zdaniem, szeroko omowil Hagen z Tarnowa, bede
milo wspominac Turniej w Liwie, Szacunek dla Sebastiana i
Liwiakow za kawal dobrej roboty! Bitwa przednia - poklepalem sie
bardziej niz na Grunwaldzie blinkie.gif Pokaz ogni sztucznych - pierwszy
raz na turnieju to widzialem. Pokaz ogni prawdziwych - brawo TBR.
zaluje, ze nie wyszedlem z wami... nie zdazylem dokonczyc
przewijac poiek... sad3.gif

Dziekuje calej Tatsanskiej Bacowce Rycerskiej (Heeej!) za
wspaniale towarzystwo przez te dwa dni i zywie nadzieje na jak
najszybsze kolejne spotkanie (niekoniecznie oficjalne... pijacy.gif)
Szczegolne pozdrowienia dla Tego_Kto_Walczyl_Ze_Mna_Na_Bojowce i
byl mnie pokonal walka.gif. Do zobaczenia wszystkim!

I jeszcze cos: Liwiaki, o waszym smalcu bede spiewal piesni! bigsmile2.gif
wiedzmak
CYTAT(Seba Liw)
Witam

Mia³bym gor±c± pro¶bê nie poruszajcie tematu Waszych wa¶ni na tym forum bo niechci³bym aby¶my my Liwiacy byli wkrêcani w czyj±¶ prywatn± k³utnie, zle to wygl±da. Za³atwcie temat na priwa. Chcia³bym aby na naszym temacie panowa³ spokój.
Mam nadziejê ¿e mnie pos³uchacie i sprawa jest za³atwiona.

Pozdrawiam

Jasne, wcale Ci sie nie dziwie. Ale to nie ja zaczalem...
Seba Liw
Witam
Przy³±czam siê do s³ów Hagena w pewnym momencie a¿ zap³one³o na Freszce od osób chêtnych do firedancu, a na samym turnieju popis da³o Tarnowskie Bractwo Rycerskie plus jeden cz³owiek o ile siê nie mylê to by³ Palka. Reszta niestety wymiêk³a ale có¿ byli¶cie Wy i chwa³a Wam za wspania³y pokaz.

Gdyby nie Waganci,Starogardzkie Bractwo Rycerskie, Wolna Kompania Piechoty Lekkiej którzy wystêpowali wspólnie i znów Tarnowskie Bractwo Rycerskie nie by³oby pokazów na niedzielê i tu ponownie uk³on w Wasz± strone.

Na blisko 300 osób to jednak troszkê ¿al ¿e inni nie mieli ochoty pokazaæ swych umiejêtno¶ci. Có¿ mo¿e w przysz³ym roku bêdzie wiêcej chêtnych.

Pozdrawiam
sin
CYTAT(Agata Witkowska)
na imprezie datowanej od 1300 r. stroje XIIIwieczne maj± jak najbardziej racjê bytu, bo przecie¿ nie by³o tak, ¿e 1 stycznia 1300 roku nad ranem wszyscy wywalili do ¶mieci stare ciuchy i w³o¿yli nowe

Hmm...? a czy to nie jest tak, ¿e wiek XIV zaczal sie dopiero 1 stycznia 1301 roku i problemu nie ma...? blinkie.gif bigsmile2.gif
Agata Witkowska
Krzysiu, ja jestem humanistk± i gubiê sie w liczbach bum.gif
sin
Agatko mi tylko chodzi o to, ze ludzie XIII - wieczni na imprezie datowanej od 1300 sa jak najbardziej na miejscu hehehe.gif
Grze¶ko z Osiêcin
Witam!
Chyba najwa¿niejsze, ¿e wszyscy czy z XIII czy z XV dobrze siê bawili i chwal± sobie wymianê intersecularn± (miêdzywiekow±). Niech zatem ¿yj± Liwiaki i ich goscie, a tak¿e niech ¿yje moje radosne s³owotwórstwo. A jeszcze Browar w £. te¿ niech ¿yje.
Pozdrawiam
Seba Liw
Witam
Podobno ten browar to jednak niezbyt trafny wybór, ale skoro Grze¶ tak mówi to chwa³a mu bigsmile2.gif

Pozdrawiam
LuCK
Nie by³ taki z³y smile.gif
A ja dodam jeszcze ¿e chwa³a trunkowi który spo¿ywali¶my w niedzielny wieczór, ten to dopiero kopa³ crazy.gif
Grze¶ko z Osiêcin
Witam ponownie!
Co do miodku z beczki jak i co do weselnej dêbóweczki te¿ z beczki ( bigsmile2.gif )to ju¿ zupe³nie inna historia i na temat tych trunków godzi siê jedynie wypowiadaæ opinie osobi¶cie patrz±c w oczy osobom owe trunki sporz±dzaj±cym tudzie¿ serwuj±cym.
Pozdrawiam.

PS.
Seba, wska¿ mi tego co ¼le o piwie mówi³, nie godzi siê tak darem niebios gardziæ. Niech mu w przysz³o¶ci gazem w gardle stanie, albo gazem z tylca wyjdzie. crazy.gif
S³awek zTarnowa
Heh...do³±czam siê do przedmówcy ...do³±czam!!!!!!!!!!!!!! devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif
Modzik pychota..... tongue.gif tongue.gif tongue.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.