Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Sierpieñ] Festyn Rycerski w Opolu-Skansen ->6-7.08
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Andrzej Siejeñski
Czy historyczne pole namiotowe ponownie bêdzie na odludziu, czy mo¿e tym razem jednak w bardziej cywilizowanym miejscu? My¶lê, ¿e ta zmiana zachêci³a by do zabierania namiotów historycznych.
Czy bêd± namioty wojskowe?
Pozdrawiam
P.S. Ewuniu, jeste¶ wyj±tkowo uparta kobiet± :-). W tym roku jednak nie odpuszczê naszej ³aciñskiej nazwy, wiêc zacznij ju¿ æwiczyæ wymowê (dla przypomnienie: Liberi Acies Sieleciensis).
jasmin
Miejsce na historyki w roku ubieglym bylo de best; blisko do zaplecza sanitarnego by nie oznaczac krzakow i budynkow; cisza i spokoj w nocy by biesiada nie przeszkadzala; turystow sie nie platalo za wiele - bezpieczniej dla sprzetu i namiotow; blisko ochroniarze jakby co byli;

namioty wojskowe sa ciemne, czyzbys robil andrzeju z sielca jakas prowokacje;)
Ewa z Raciborza
Andrzeju:

Liberi Acies Sieleciensis, Liberi Acies Sieleciensis, Liberi Acies Sieleciensis, Liberi Acies Sieleciensis, Liberi Acies Sieleciensis, Liberi Acies Sieleciensis, Liberi Acies Sieleciensis, Liberi Acies Sieleciensis, Liberi Acies Sieleciensis, Liberi Acies Sieleciensis

Æwiczê pilnie!!!
wojo
Oddzia³ Piechoty z Grójca zg³asza sw± chêæ i gotowo¶æ. W tym roku postaramy siê dotachaæ ze sob± namiot historyczny.
Tomko Konopczyc
Ewa

jak tak dalej pójdzie bêdziesz musia³a udaæ siê do logopedy. Swoj± drog± Andrzej nie ma nad Toba lito¶ci. Zw³aszcza wyraz " Sieleciensis" powtarzany tyle razy mo¿e doprowadziæ do odmiennych stanów ¶wiadomo¶ci- o jêzyku nie wspominaj±c.
Tomasz z Bienii
Dziêkujemy Ewo za zaproszenie, tak jak Ci wspomina³em w sk³ad naszej Chor±gwi wchodzi Zespó³ Tañca Dawnego "Promethium Severiae" (kolejne trudne s³owa crazy.gif) , i my¶lê, ¿e nikt z zespo³u siê nie pogniewa je¶li powiem, ¿e je¶li tylko chcesz, to spokojnie mo¿emy wype³niæ jaki¶ wolny czas w programie turnieju.

A co do Andrzeja z Sielca to zamiast ³amaæ sobie jêzyk na ³aciñskiej nazwie proponuje wyczytaæ ich jako: bigsmile2.gif Andrzej i Za³oga z L.A.S.u
Ewa z Raciborza
Kurczê, ale sobie nazwy wymy¶lacie. Na szczê¶cia mia³am ³acinê na studiach. A jak mi nie wyjdzie na powitaniu, to sobie obciachu narobiê! Pomys³ Tomka z Bienii jest rewelacyjny - od dzi¶ Natanielu, tfu... Andrzeju z Sielca, bêdziesz dla mnie Andrzejem z LASu - to prawie tak jak Robin Hood
efendi
Witam!
Andrzeju, obóz historyczny bedzie na terenie skansenu w otoczeniu budynkow majacych po 200-300 lat.
I wydaje mi sie ze to jest lepsze niz zeby staly w otoczeniu wspolczesnych budynkow. Ale jezeli chcecie to zrobimy taki oboz tam gdzie byl "cywilny, z tym ze te dwa obozy rozdzielimy. Czekam na propozycje.
Chcemy zeby Wam bylo jak najprzyjemniej i najlepiej u nas w Opolu.
Jezeli beda chetni to poprosimy wojsko o namioty-czekamy na odzew od Was czy beda takowe potrzebne.
I tak na szybko. Bedziemy organizowali w Opolu seminarium-walka mieczem poltorarecznym.(wrzesien)
Poprowadzi to Czech ktory para sie tym juz 20 lat. Co potrafi? pytajcie tych co byli z nami w Dusznikach na nocy swietojanskiej
I to by bylo na tyle
efendi
A, i jeszcze jedno. Wyzej cos tam Ewa napisala i zobaczylem w opisie ze ma 25 lat................ha,ha.
Kazdy wie ze ma.....................????????????????? i tu konkurs,ile?
Za prawidlowa odpowiedz przyniose trzy(slownie.trzy), zimne piwa w czasie spotkania w skansenie.
Ewa z Raciborza
Ewa ma 18 lat, bo na tyle lat wygl±da!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I tego siê trzymajmy
Andrzej Siejeñski
CYTAT
Andrzeju, obóz historyczny bedzie na terenie skansenu w otoczeniu budynkow majacych po 200-300 lat.

Je¶li o mnie chodzi to najchêtniej bym rozbi³ namiot pod m³ynem (spêdzam tam wiêkszo¶æ czasu przebywaj±c w Skansenie smile.gif ).
Problem w tym, ¿e za dnia trzeba pilnowaæ obozowiska przed turystami, a w nocy aby skoczyæ po cokolwiek do namiotu to ju¿ ca³a wyprawa. Wiem, ¿e marudzê ale jestem bardzo wygodnickim najemnikiem i nic na to nie poradzê.

CYTAT
Zw³aszcza wyraz " Sieleciensis" powtarzany tyle razy mo¿e doprowadziæ do odmiennych stanów ¶wiadomo¶ci

Ten wyraz móg³by brzmieæ nieco inaczej (by³o by jeszcze bardziej historycznie ale wtedy ¿aden logopeda by ju¿ nie pomóg³ mad.gif ).

CYTAT
Kurczê, ale sobie nazwy wymy¶lacie. Na szczê¶cia mia³am ³acinê na studiach. A jak mi nie wyjdzie na powitaniu, to sobie obciachu narobiê!

Odpytam tu¿ po przyje¼dzie.

CYTAT
bêdziesz dla mnie Andrzejem z LASu - to prawie tak jak Robin Hood

Kaptur wprawdzie noszê od czasu do czasu ale nie przesadzajmy smile.gif .

CYTAT
Ewa ma 18 lat, bo na tyle lat wygl±da!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I tego siê trzymajmy

Efendi, pytanie powinno brzmieæ ile razy Ewa mia³a ju¿ 18 lat (odrobina subtelno¶ci bigsmile2.gif ).

CYTAT
Za prawidlowa odpowiedz przyniose trzy(slownie.trzy), zimne piwa w czasie spotkania w skansenie.

Ech, abstynent jestem, nie op³aca mi siê nara¿aæ Ewie.

Pozdrawiam
P.S. Ewo, przepraszam za opó¼nienie z odsy³aniem zg³oszenia. Postaram siê z tym jak najszybciej uporaæ.
Tomko Konopczyc
Oto prawid³owa odpowiedz:

Ewa ma lat oczywi¶cie 18. Bior±c pod uwagê, ¿e tak czêsto obcuje z Efendim to cud, ¿e w ogóle ¿yje, porusza siê o w³asnych si³ach itd. Proponujê w Bierkowicach nadaæ Ewie tytu³ Miss Przetrwania. Przy okazji proszê Ewo poprowadz warsztaty " Jak wytrzymaæ z Efendim, czyli rzecz o wampirach energetycznych".
Halldis(Naamah)
A mi zalacznik od pani ewy nie otwiera sie ale jest pod tytulem zaproszenie... wiec podejrzewam ze jest to zaproszenie na ta impreze...
pozdrawiam
Ewa z Raciborza
Wy¶lê jeszcze raz i daj mi, proszê znaæ, czy dosz³o dobrze. Je¶li nie, to bêdê wysy³aæ do skutku
Reyki
Wielkie dziêki za zaproszenie.Pos³a³em dalej goñca z informacj± dla Macieja Reihla,dowódcy Chor±gwii prywatnej Von Reihl i do Karzysztofa "Olla" Olczaka,dowódcy Pocztu rycerskiego rodu Oporowskich.

Rok temu bawili¶my siê ¶wietnie.Ja pomimo tego ¿e wygra³em walkê eliminacyjna nie stan±³em dalej do walki ze wzglêdu na kontuzje.W tym roku ju¿ bez kontuzji mam zamiar stawiæ siê na Turnieju (o ile pozwoli mi na to bo¿ek pieni±dzem zwany) i zabiorê ze sob± mój poczet.

Pozdrawiam Organizatorów z g³êbi serca.

Do zobaczenia.

Micha³ "Reyki" Te¶luk Dowódca Pocztu rycerskiego herbu Torelli.
Tomasz z £añcuta
Mam nadziejê Efendi, i¿ znajdzie siê miejsce dla kilku osób z naszego Zakonu?
Wojciech z Boru
Efendi!
Przydybalem kiedy¶ Ewkê jak czytaj±c metrykê pewnej chalupy w skansenie rozmarzyla siê i szepnêla "to byly piekne dni..." bigsmile2.gif
wiêc zaprowadzê Ciê pod t± chalupê i tam wypijemy te trzy zimne piwa (szykujê cebrzyk)... cool.gif cool.gif cool.gif

ps. czy to prawda, ¿e na CLV festyn w Bierkowicach Ewa zarezerwowala kramik z eliksirem mlodo¶ci??
efendi
Witajcie!
Tomaszu, z tego co mi Ewka zapoda³a to zaproszenie do Was posz³o.Jezeli nie dostaliscie to szybko mi napisz.
Wojciechu z Boru, prawdopodobnie wreszcie zostanie rozwi±zana zagadka wieku Ewki!!!!
Nieraz w nocy jak patrzylem na ni± to wygl±dala mi na jak±¶ stara babe. Skladalem to na karb wypitych roznych ... icon_redface.gif . A to prawdopodobnie eliksir przestawal dzialac. Nic to, wreszcie zobaczymy ile toto ma lat naprawde.
Pozdrawiam
efendi
JESZCZE RAZ JA!!!
CHCÊ WSZYSTKICH POWIADOMIC ZE WE WRZE¦NIU ZOSTANIE WKOPANY KAMIEN WÊGIELNY POD BUDOWE GRODU W BYCZYNIE.
UNIA EUROPEJSKA OKAZALA SIE CHOJNA I DALA NA TÊ BUDOWE OK.3.000.000 Z£
(OKTRZY MILIONY) CHWA£A IM . WIELKIE DZIEKI BURMISTRZOWI, RADZIE MIASTA I WSZYSTKIM KTÓRZY BYLI ZAANGAZOWANI ABY PROJEKT TEN DOCZEKA£ SIÊ REALIZACJI.
JAKO CIEKAWOSTKÊ CHCÊ POWIEDZIEC ZE GROD TEN BEDZIE MIAL OK 2000 M2,OTOCZONY BÊDZIE FOS¡,W NIM ZNAJDZIE MIEJSCE KARCZMA,ZBROJOWNIA, GOSPODA, KUZNIA,STAJNIE,HOTEL NA 44 MIEJSCA , ITD,ITP. blinkie.gif BÊDZIE OBIEKTEM CA£OROCZNYM
Reyki
No to czujê siê zaproszony na otwarcie (my¶lê ¿e za kilka lat).
efendi
Cos ty!!!
Jest forsa to robota idzie. Zapraszac bedziemy na wrzesien(kamien wegielny),zaczynamy prace(firmy),1.03.2006 r,koniec inwestycji 1.12.2007. Z tym ze gmina i my bedziemy robic wszystko zeby zakonczyc prace do 1.07.2007 r.
Pozdrawiam
Tomko Konopczyc
31,12,2007 spalenie grodu!
Reyki
No i po której stronie Ja mam stan±æ?Czy mam broniæ gród czy mam go spaliæ?
Tomko Konopczyc
To zale¿y od tego ile Efendi jest w stanie ofiarowaæ obroñcom. Je¶li wystarczaj±co du¿o-bronimy. W przeciwnym razie-palimy.
efendi
Taaaa!! a jak spalimy to gdzie piwo bedziemy pic niebozeta?? ha? tears.gif
efendi
I jeszcze jedno,uroczystosci odbêd± siê w dn. 3.09 d0 4.09.2005 r.. Zaproszenia rozeslemy po Grunwaldzie i pokonsultacjach z Gryzeld±.
Pozdrawiam
Ruda
CYTAT
gdzie piwo bedziemy pic niebozeta??
Jak to gdzie?? Oczywi¶cie, ¿e w S³upsku! HA!
efendi
Ruda!!!!!!! juz ja Ci nozki z ass.gif troszeczke powyrywam i Ty juz wiesz za co bum.gif
Vlasta
Moi drodzy, bardzo proszê, uprzejmo¶ci przesy³ajcie sobie na priva.
Pozdrawiam!
Vlasta
Tomko Konopczyc
Na zgliszczach!!!!!!

No, tak Andrzeju jednak ten argument przekonuje. Czujê siê równie¿ zaproszony na picie onego tak jak mój wspó³palacz Reyki.
Andrzej Siejeñski
Moi drodzy frehowicze, festyn siê jeszcze nie odby³ a temat ma ju¿ 6 stron. Powstrzymajcie nieco swoje pogaduszki.
Pozdrawiam
Karczmarz
Ewa z Raciborza
Nataniel - jeste¶ taki fajny ch³opak, a taki czepialski icon_wink.gif
Tomasz z Bienii
Tak!! Usun±æ im z 30 postów! anger.gif

A tak powa¿nie Andrzeju z L.A.S.u bigsmile2.gif to Vlasta dwa posty wy¿ej w³a¶nie to napisa³a i chyba nie musia³e¶ tego powtarzaæ. Mo¿e jeszcze kilku moderatorków siê do³±czy? Widzê, ¿e moderatorzy te¿ lubi± offtopy.
J.G. widzisz i nie grzmisz?
Zastanawia mnie tylko dlaczego nikt nie zwróci³ jeszcze uwagi na temat, gdzie ch³opaki dobijaj± ju¿ do 20 strony crazy.gif , a turniej tamten odbywa siê 3 tygodnie po Opolu i jest podobnej wielko¶ci.
Andrzej Siejeñski
Vla¶cie chyba chodzi³o g³ównie o ten feragment:
CYTAT(efendi)
Ruda!!!!!!! juz ja Ci nozki z ass.gif troszeczke powyrywam i Ty juz wiesz za co bum.gif

CYTAT
Mo¿e jeszcze kilku moderatorków siê do³±czy? Widzê, ¿e moderatorzy te¿ lubi± offtopy. J.G. widzisz i nie grzmisz?

Je¶li masz co¶ osobi¶cie do J.G. to napisz do niego zamiast komentowaæ pracê innych moderatorów (wyraz moderatorek, który u¿y³e¶ jest nieco obra¼liwy, mam nadziejê, ¿e by³ to raczej przypadek).

CYTAT
Zastanawia mnie tylko dlaczego nikt nie zwróci³ jeszcze uwagi na temat, gdzie ch³opaki dobijaj± ju¿ do 20 strony, a turniej tamten odbywa siê 3 tygodnie po Opolu i jest podobnej wielko¶ci.

Kalendarium nie jest moim dzia³em, a tu akurat zagl±dam.

Pozdrawiam
P.S. Twój post te¿ jest OT. Takie rzeczy wysy³a siê na priv.
Tomko Konopczyc
No rzeczywi¶cie Andrzeju za srogo. takie "pogaduszki" w Kalendarium to rzecz tak naprawdê normala. Zajrzyj do tematów innych turniejów- jest ich zdec ydowanie wiêcej. Te pogaduszki tak naprawdê s± po¶rednio zwi±zane z turniejem. Pisz± do siebie przyjaciele, którzy spotkaj± siê na tym turnieju i ju¿ pozytywnie siê na niego nakrêcaj±.
efendi
No to smiertelnie powaznie icon_wink.gif
Ograomna prosba. Na turnieju bedzie 400 osób. W zwiazku z tym prosimy o wlozenie max wysilku w utrzymaniu porzadku dookola siebie.O reszte zadbamy my.
Na uczcie nie ma prawa na stole zaistniec jakis plastik.(naczynia ,butelki itp), Beda one konfiskowane przez straz i wywalane. Bedzie kilka nacji i bedzie dobrze jezeli wywioza oni od nas dobre wrazenia.
Jezeli ktos bedzie chcial wode mineralna to do swojego kufla. Butelki -sio.
Pozdrawiam i do zobaczenia na G!
Reyki
Mam nadzieje ¿e bêdzie wystarczaj±co du¿o miejsc siedz±cych (przy sto³ach).W zesz³ym roku zabrak³o miejsc i byli¶my zmuszeni na biesiadowanie na ¶rodku trawnika.
efendi
Dlatego tez w tym roku prowadzimy scisla ewdencje przyjezdzajacych read.gif
W zeszlym roku mialo byc 400 osob a bylo ok 550.
Apel do Wszystkich, przesylajcie zgloszenia do Ewki ,nie czekajcie na ostatnia chwile bo bedziemy musieli odrzucic te zgloszenia ktore przyjda najpozniej.
Mapke z dojazdem do skansenu wyslemy po Grunwaldzie. Jak Marszalek woj sie popisze to bedziemy mieli w skansenie 5 zespolow muzyki i tanca sredniowiecznego, z Bialorusi i Ukrainy.
efendi
Witam!
Juz jestesmy w domach i jeszcze raz przypominam o przyslaniu zgloszen.(imiennych)
Pozdrawiam
efendi
Witam!
I znowu ja.... Wszystkie pytania i zgloszenia prosze przesylac do mnie bo Ewa Wawoczny jest po operacji(udanej),
ma sexy blizne(bedzie pokazywac za oplata), i polezy w szpitalu jeszcze ok 6 dni(od 23.07)
Pozdrawiam
tel.do mnie: 602613386
Reyki
Drogi Efendi.Wys³a³em moje zg³oszenie (Poczet rycerski herbu Torelli) do Ewy ale skoro le¿y w szpitalu to chcia³bym potwierdziæ przyjazd 4-5 osób ode mnie.Je¶³i chcesz dok³adna listê to mogê j± podes³aæ.

Pozdrawiam.
Andrzej Siejeñski
Witam

Turniej tu¿, tu¿ a kwestia nadal nie wyja¶niona. Na czym w koñcu stanê³a kwestia namiotów? Mnie osobi¶cie najbardziej odpowiada pomys³ wydzielonej czê¶ci dla historyków (mo¿e z czasem nie bêdzie trzeba ich wydzielaæ bo tylko takie bêd± :-) w zwyk³ym obozowisku (jako¶ te nocne wycieczki dooko³a skansenu mnie nie poci±gaj±).

Co do wieczerzy to faktycznie przyda³o by siê wiêcej miejsc (najlepiej z lekkim zapasem). Przyda³ by siê te¿ wiêkszy odstêp czasowy pomiêdzy bitw± a uczt± aby mo¿na by³o odpocz±æ i na spokojnie siê przygotowaæ.

Pozdrawiam
efendi
Witam!
Wszystkie uwagi zosta³y uwzglêdnoione. Namoity h.nie beda sta³y w skansenie. Wszystkie w obozie na terenie stadniny.Podzielimy obozowisko na "zwykle" i hist/
Pozdrawiam
Reyki. wszystko o.k.
efendi
Nie chce zanudzac..... ale ze wzgledu na obozowisko historyczne na terenie stadniny usmieszek_09.gif ,
namiotów wojskowych nie bêdzie. dunno.gif Tak wiêc wszyscy przyjezdzaja z wlasnym mieszkaniem(hist.lub cywilne)
pozdrawiam
Tomasz z £añcuta
Przybêdziemy w max 6 osób - czy bêdzie szansa na nocleg w namiocie histerycznym w skansenie , a przynajmniej w wojskowym i jaki autobus miejski jedzie pod skansen - która linia
efendi
Witam!
Namiotów wojskowych nie bedzie icon_cry.gif Historyczne dajemy austriakom icon_cry.gif ewentualnie jakies cywilne dla Was skombinujemy.
Zeby poprawic humor-w skansenie zagraj± i zatañcz±( w organizacje w³±czy³a siê Miêdzynarodowa Liga ¦redniowiecza blinkie.gif )
-Drolls
-Bassdance
-Rokasz
Beda takze prowadzone przez nich warsztaty taneczne.
Pozdrawiam
Mapy dojazdowe z nr autobusów za³±cze jutro.W kazdym badz razie , autobusy jada od dworca pod skansen smile.gif
Andrzej Siejeñski
Czy zapewniacie posiadaj±cym namioty historyczne wype³niacze do sienników?
Pozdrawiam
vilandra
do kogo nale¿y zg³aszaæ chêæ uczestnictwa w warsztatach tanecznych?? bo ja, jak zawsze, chcê tañczyæ bigsmile2.gif
efendi
wype³niacze bêd±, warzstaty taneczne usmieszek_02.gif dla wszystkich chêtnych.Zglaszac sie nie potrzeba
Pozdrawiam
efendi
Dojazd do Bierkowic warrior.gif
Od 1.sierpnia do Bierkowic bedzie jezdzi³ autobus nr 9 a nie 5.Odjazd od dworca PKP
Jezeli ktos bedzie jechal samochodem od strony Sl±ska lub Czêstochowy to nale¿y siê kierowac na Wroc³aw.
Z tym ze nie obwodnic± a przez miasto.Po wyjezdzie z miasta przejezdzamy k.skansenu.
Z Wroc³awia jedziecie takze k skansenu.
Przy drodze bedzie sta³a stra¿(w dzien i w nocy), tak ze nie powinniscie pobl±dzic.
Jezeli ktos bedzie w sytuacji krytycznej!!!!! tears.gif ,to prosze dzwonic do mnie na nr 602613386.cos zaradzimy icon_wink.gif (czynny cala dobe od 4-8.08.)
Pozdrawiam
Efendi tracker.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.