Ja jako dowódca sta³em przy moich ludkach jak przechodzili komisjê.
Sam prosi³em ¿eby komisja pu¶ci³a dziewczê w rzymiankach poniewaz jej buciki w³a¶nie by³y w trakcie wykoñczenia.
P.S A w tej "reszcie" to ja tez jestem.Smok wawelski z £odzi (ze spalonymi w±sami)
.
Hehe fajnie, ¿e siê podoba³o, chocia¿ moja to pewnie ma³a w tym zas³uga:)
Smoku wawelski z £odzi- na Byczynie powtórka, tyle, ¿e ze sprawniejszym sprzêtêm. Do³±czasz siê?- parafine my stawiamy:)
Ok.
DCLXVI reg. bêdzie znów wymiata³
Arbuzy pyszne... Mhhhyymm
Ludzie!!!!
Zostalo troche CD przy sprzecie.Czyje????
A.Ewa ma zamiescic kontakt na strone ze zdjeciami.
Witam. Zamieszczam kilka linków do zdjêæ i filmów z Bierkowic 2005, s± to jednak g³ównie postaci, choæ znale¼æ mo¿na te¿ kilka filmów z bojówek i bitwy. Proszê szybko ¶ci±gaæ, bo Lycos uznaje tego typu zdjêcia za obra¼liwe i nie podaje powodu, dlatego jestem ci±gle zmuszania do ³adowania ich na inne konta
Dziêkujê za dobr± zabawê i organizacjê. Kolejne udane Bierkowice
http://members.lycos.co.uk/bierkowice/bierkowice2005
http://members.lycos.co.uk/bierki/bierkowice2005
http://members.lycos.co.uk/skansen/bierkowice2005
http://members.lycos.co.uk/juznic/bierkowice2005
Enima, wiesz jak ja lubie byæ spalony
Troche ognia jeszcze nikomu nie zaszkodzi³o :D
BURN BURN BURN!!!!
Witam!
Tak siê sta³o, ¿e posiadam zdjêcia i filmiki ( I filmik - Kto¶ tam kontra Kto¶ tam, II filmik - Rzymianin kontra Kto¶ tam i Vader kontra Nic [za "kto¶ tam" przepraszam, ale nie dane mi by³o poznaæ walcz±cych] , III filmik - bitwa, IV filmik - bitwa - s³ychaæ hakownice [co prawda nie tak jak na ¿ywo aczkolwiek nie jest ¼le :P] , ujêta jest chwila kiedy to Ulver straci³ zêba :D).
Chêtni pisaæ!!
Pozdraffiam
Bojowka wczesnych byla dooobra
tylko szkoda ze tak krotka...i czemu Rzymianina nie przepchali do finalu :P
a no i ba³dzo bym prosil o te zdjecia i filmiki na maila... peace87@o2.pl
P.S.
nawet nie wiecie ile bylo sprzatania po was w Niedziele i Poniedzialek rano
Te¿ zastanawiam siê nad faktem, dlaczego Rzymianin nie przeszed³ do fina³u ---> przecie¿ tylko podszed³ do Miko³a i Miko³aj bêêêc (tylko czy to napewno by³ Miko³aj hmmm
) Taa piêkne to by³o
Rzymianin by³ dob³y.
Jak kto¶ chêtny na te zdjêcia to pi¶nijcie maila ---> mycha@o2.pl
Pozdrawiam.
fotki i filmiki z Festynu Rycerskiego-Bierkowice 2005
http://www.bierkowice2005.cba.pl
Witam!
Turniej jak zawsze byl bardzo ciekawy, sympatyczny, zabawa przednia, zarcia nie zabraklo, piwa zreszta tez, widac, ze organizatorzy sie postarali i odwalili kawal dobrej roboty, niestety zauwazylem takze olbrzymi szkopul.
Druga strona tego turnieju jest niestety fakt ze.... ten turniej byl poprostu konkursem mrokow... niby byla komisja strojow, ale czy ona kogos odrzucila? oczywiscie, ze nie!Jadac na bierkowice mialem nadzieje zobaczy przynajmniej droge do tego co jest na ciechanowie czy ilzy... ale niestety przeliczylem sie i to strasznie mocno. Wg mnie impreza bylaby po stokroc bardziej atrakcyjna, gdyby bawilo sie malutko osob historycznych, anizeli rzesze pseudo rycerzy czy czegos w tym rodzaju.Pozostaje w nadzieji, ze historycznosc tej imprezy w nastepnym roku zwiekszy sie znaczaco.
Pozdrawiam
Tomasz z Lesnego Grodu
Witam!
Tomaszu, komisja juz sie wypowiada³a, a moim zdaniem pracowa³a tak jak trzeba. Impreza w Opolu nazywa sie
Festynem dlatego ze sa na nim ludzie od VIII do XVII w.
Jezeli uwa¿asz ze byl to festiwal mroków, to maj±c do dyspozycji zdjêcia i filmy, wykryje kto to tak wyglada³.
Jezeli masz racjê to wtedy trzeba bedzie wyci±gn±c wnioski wobec komisji. Jezeli jednak Twija opinia skrzywdzila ludzi i nie stwierdze uprawnienia do Twijego stwierdzenia(festiwal mroików), to w tym wypadku bedziesz sie musia³ zastanowiæ co chciales osi±gn±c ublizaj±c ludziom(uczestnikom), ktorzy wlozyli wiele wysilku zeby sie do imprezy w Opolu odpowiednio przygotowaæ. Druga sprawa, nie chcemy aby nasza impreza byla podobna do I³zy czy ³êczycy. Mamy nadzieje ze jeste¶my"przedsionkiem" do tych imprez i u nas ludzie ,obserwujac lub dostaj±c porady, beda sie mogli w odpowiedni sposób do w/w imprez przygotowaæ.
Pozdrawiam
PS
W Opolu bylo ok 520 uczestnikow , oraz ok 40 bez identyfiktorów
CYTAT(Efendi)
Jezeli uwa¿asz ze byl to festiwal mroków, to maj±c do dyspozycji zdjêcia i filmy, wykryje kto to tak wyglada³.
Musze sie zgodzicz Aketonem i z przykroscia musze stwierdzic ze ok. 90% ludzi powinno odpasc przy komisji. Smutne,ale prawdziwe.
Efendi, masz absolutna racje, tylko widzisz...trudno jest wypraszac uczestnikow z imprezy z powodu beznadziejnego stroju, wiedzac jednoczesnie ze i organizatorzy poprawnoscia strojow nie swieca( w razie watpliwosci zapraszam na priva, mam sporo zdjec). Wiec powolywanie w tym wypadku komisji bylo tworzeniem sztucznego szumu , bowiem w gruncie rzeczy ona do niczego nie posluzyla, nie cofnela Warega w adidaskach. Owszem , Ewa ma sporo slusznosci , ze pierwsza selekcja powinna odbyc sie we wnetrzu danego bractwa, ale skoro juz powolujecie komisje strojow to niech bedzie ona konsekwenta. A jesli nie , to przeciez impreza-jak slusznie zauwazyles-ma charakter festynu, i w ten sposob spokojnie na nastepne Bierkowice przyjedzie i tysiac uczestnikow, a Ci ktorzy chca miec cos wspolnego z historycznoscia pojada na wyzej wspomniana I³¿ê. Tylko, czy o natlok ludzi i w zwiazku z tym obnizajacy sie poziom imprezy Ci chodzi Efendi? Bo przeciez nalezy tez pomyslec ze na ta impreze przyjezdza publicznosc, w koncu to spora atrakcja dla autochtonow, i groznym wydaje mi sie to ze Ci ludzie moga pomyslec , ze w sredniowieczu Waregowie naprawde nosili gwiazdki i ksiezyce przyklejane na kolczan( ze zlotej tasmy samoprzylepnej). Pomysl o tym
W takim razie, s³uchaj±c moich przedmówców, nie nale¿y tutaj podkre¶laæ mrocznego charakteru imprezy, ale ¿enuj±co niski poziom odtwórstwa historycznego jej uczestników. Kordeus napisa³, ze 90 % osób powinno odpa¶æ na komisji. Z tego wynika, ¿e na 80 bractw, które przyjecha³y, tylko 8 prezentuje jakikolwiek poziom, a 72 bractwa powinny wróciæ do domu. Id±c tym tropem, bior±c pod uwagê, ¿e zjecha³ siê tam ca³y ¦l±sk i nie tylko, to na kolejn± imprezê nie ma kogo zapraszaæ. To tak naprawdê nie jest problem naszej imprezy, bo impreza uda³a siê ¶wietnie, ludzie siê dobrze bawili a my z nimi równie¿. To problem tych bractw, które my¶l±, ¿e bawi± siê w historyczno¶æ. Aketonie, ten problem dotyczy równiez Bractwa Zamku Grodno, jesli bawimy siê ju¿ w ¶cis³o¶æ. Jak to siê sta³o, ¿e pozwoli³e¶ swoim kolegom/kole¿ankom wsi±¶æ do busa i przyjechaæ na Bierkowice?
Mam propozycjê dla tych, których to razi w oczy na naszych imprezach. Naprawdê nie trzeba przyjmowaæ naszego zaproszenia, by potem negowaæ pó³roczny wk³ad organizatorów w przygotowanie tego przedsiêwziêcia. Bior±c pod uwagê do¶wiadczenie organizacyjne Efendiego i przeogromna pomoc i zdyscyplinowanie ludzi z OBR-u, mo¿emy sie pochwaliæ organizacj± imprez na pó³ tysi±ca ludzi. I wiecie co? Sprawia nam to ogromn± frajdê, ze wszystko wychodzi tak jak trzeba, a ludzie wyje¿d¿aj± zadowoleni i nieg³odni, a w spi¿arni zostaje nam mnóstwo ¿arcia i picia i go nie zabrak³o na sto³ach. Oczywi¶cie ³atwiej jest zrobiæ imprezê na 50 osób. To nie jest ¿aden problem. Wówczas mozna zajrzeæ uczestnikom w zêby i sprawdziæ, czy przypadkiem nie maj± niehistorycznych plomb.A jesli maj±, to bye-bye.
Co wiêcej, niektórzy z tych, którzy zamie¶cili swoje negatywne uwagi, sami prosili mnie lub Efendiego o wys³anie zaproszenia na ta imprezê. Przy tej komisji strojów nauczy³am siê wiele. W przysz³¶ci przeprowadzi³abym j± zupe³nie inaczej. Ale przede wszystkim zda³am sobie sprawê poprzeczytaniu Waszych postów, ¿e tak naprawdê nie ma kogo zapraszaæ.
A teraz ju¿ najzupe³niej prywatnie: Zdecydowanie lepiej bawiê sie w gronie nie do koñca ultrasowo ubranych przyjació³ z poczuciem humoru, niz z ultrasem patrz±cym na wszystkich spod byka i opowiadajacym przez piêæ godzin z oburzeniem o majtkach z lycry pod giez³em kole¿anek, albo skarpetach z z 10% dodatkiem poliestru w butach kolegi z innego bractwa.
CYTAT(Globus)
Aha Reyk... wybieraj... rtêæ czy fenoloftaleina, czy oksyfenisatyna??
CYTAT(Reyki)
Eeeee ale o co chodzi?
Reyk, po prostu wybierz która nazwa ci siê bardziej podoba...
Male sprostowanie: na tym turnieju bylo duzo mroku ale nie bylo nudno:)
Ewo: Co do imprez Ultraskich, nie jest tam tak zle jak wiesc gminna niesie:) Tam tez (o dziwo!) mozna sie niezle bawic:)
Kordeusie, nie powiedzia³am, ¿e ultraskie imprezy s± do bani pod wzglêdem dobrej zabawy. Ale pozna³am kilku meganudnych ultrasów i po ich poznaniu zaczê³am czytaæ rozk³ad jazdy PKP z lat siedemdziesi±tych, bo wydawa³o mi siê, ze to ciekawsza literatura niz konwersacja z nimi
Cieszê siê, ¿e siê nie nudzi³e¶ w Bierkowicach. Pozdrawiam
Witam.
Jako uczestnikowi imprezy wypada mi napisaæ tu ma³e conieco.
Na pocz±tku chcia³bym bardzo podziêkowaæ ca³emu Opolskiem Bractwu Rycerskiemu za organizacje imprezy. Naprawdê urocza lokalizacja, po¿adnie poprowadzone konkurencje i syta biesiada
Widaæ, ¿e po¶wiecili¶cie temu przedsiewzieciu sporo swojego wolnego czasu za co nalez± Wam siê stokrotne podziêkowania.
Nawiazuj±c za¶ do dyskusji rozpoczêtej trochê wy¿ej...
Ewo! nie popadajmy w skrajno¶ci. Nikt od nikogo tutaj nie wymaga poziomu stroju "na ultrasa". No ale je¿eli bawimy sie w odtwarzanie ¶redniowiecza (chyba, ¿e siê myle?
) to powinni¶my zachowaæ pewne minimum historyczne. (tkanina naturalna, wzór stroju z materia³ów ¼ród³owych).A niestety co poniektórzy wygladali niczym z wczesnych produkcji hollywodzkich
A o paradowaniu w adidaskach czy velurach to ju¿ nie wspomne
Co do rozpiêto¶ci datowania festynu (VIII do XVII w.) to ka¿dy jad±cy na festyn zdawa³ sobie sprawê z formy tej imprezy i nikt tu w tej sprawie nie ma chyba do nikogo ¿alu.
Ja te¿ rzecz jasna nie nudzi³em siê na tegorocznych bierkowicach i z chêcia pojawi³bym siê tam za rok z cichym pragnieniem zobaczenia tam wiêkszej ilo¶ci ludzi porz±dnie obszytych
Osobi¶cie poprê plotkê puszczon± przez Kordeusa - na "ultrasowych" imprezach te¿ mo¿na siê wybornie bawiæ
Gotfredzie, tutaj wypada³oby podaæ definicjê "ultrasa". W moim rozumieniu jest to osoba, której nie mo¿na nic zarzuciæ co do prezentowanego przez siebie stroju - kompletnego i uszytego wedle realiów historycznych. A z tego wynika, ¿e moi interlokutorzy tego w³asnie oczekiwali od komisji. S± oczywi¶cie równiez skrajno¶ci w zdobyciu miana ultrasa (i o to Ci chyba tutaj chodzi), ale s± te¿ skrajno¶ci w totalnym olewactwie historyczno¶ci, o której piszesz. A to, ¿e i tacy pozwolili sobie przyjechaæ do nas ca³ej Polski, to znowu powtarzam i podkre¶lam, ¶wiadczy o nich samych i ich dowódcach, którzy na to zezwolili. A Ci co sobie chodzili rzekomo w adidaskach, to na pewno na komisjê przybyli nie w swoich butach (wspomnia³ o fakcie po¿yczania butów kto¶ kilka postów wy¿ej). Jedyne pozwolenie na adidiaski mia³y kilkuletnie dzieci Saszki z Boguchwa³y. A dlaczego? Bo tak mi siê podoba³o. Wszyscy inni "niehistoryczni" nie stosowali siê do naszych wymagañ, co we¼miemy pod uwagê przy organizacji naszych kolejnych imprez, a robimy ich ok. sze¶ciu w ciagu roku.
Domyslam siê te¿, ze wiele osób bêdzie chcia³o napisac jeszcze w tej sprawie, choæ ja nie widzê sensu, bo z mojego punktu widzenia, wszystko sprowadza siê do tego samego, o czym piszê przez kilka ostatnich postów.
Grotfredzie dziêkujê równie¿ za mi³e s³owa i podziêkowania, cieszê siê, ¿e g³odny nie chodzi³e¶. Osobi¶cie poprê plotkê puszczon± przez Kordeusa - na "ultrasowych" imprezach te¿ mo¿na siê wybornie bawiæ
Witam
Przypadkowo wesz³em na ten temat. Poczyta³em sobie i przesy³am gratulacje dla organizatorów, skoro zapewnili¶cie wy¿ywienie i napitki i zosta³o wam jescze trochê prowiantu przy obs³udze 500-set osób to ¶wiadczy o naprawdê dobrej organizacji. My organizujemy nasz turniej mniej wiêcej na 230 osób i jest to ju¿ du¿e wyzwanie a o po³owê wiêcej narodu to nielada wyczyn, jeszcze jak wszystko wypali to naprawdê sukces.
Pozdrawiam
przepraszam powinno byæ- wszed³em-ups
Dziêki Seba za te s³owa. Jako organizator, wiesz ile z tym wszystkim zachodu. ¯yczê Ci równie¿, by Twoja impreza siê uda³a. I na pewno siê uda!!!!
Witam!
Ja tylko podsumowujac: Nie chcialem wywolac tutaj wojny, a jedynie zwrocic uwage na ten jakze wazny problem. Zgadzam sie w pelni ze zdaniem Gotfreda i wcale nie wymagam ultrasowosci tej imprezy, lecz zachowania podstaw historycznosci, naprawde owijane glany i getry to juz przesada.
Pragne kolejny raz podkreslic: organizatorzy odwalili naprawde kawal dobrej roboty, zapewne malo kto umialby zapewnic tak potezna logistyke imprezie, dodatkowo ciekawe konkurencjie i zgrac to wszystko tak, aby wszystko gralo i hulalo jak nalezy.Naprawde jedyna rzecza ktora zmienilbym tam, to zwiekszenie historycznosci tej imprezy.
Pozdrawiam
Tomasz z Lesnego Grodu.
oj, cos sie tutaj popsulo, albosmy niezbyt jasno wyrazili swoje intencje. Moje wypowiedzi nie byly mowa inkwizytorska, absolutnie nie potepiam , nie mowie ze wszystko bylo do bani , stwierdzam jedynie fakty, ktorym Ty Ewo chyba nie zaprzeczysz. A faktem jest ze sporo osob bylo ubranym wg. swobodnej tworczosci wlasnej. I nie jest tak, ze wine ze to ponosza tylko i wylacznie organizatorzy, bo nie Ty Ewo szylas stroje dla 500 osob . Zasugerowalam jedynie , w mysl konstruktywnej krytyki, by zdecydowac sie na nurt, albo robimy impreze sredniowieczna i przyjmujemy minimum w kwestii strojow, a potem go konsekwentnie egzekwujemy, albo robimy imprze z pogranicza swobodnej tworczosci, oparta tylko na lekkich realiach sredniowiecznych , powiedzmy jak larp czy inny rpg, i wtedy dajemy swobode strojow. Ewo, nikt nie twierdzi ze wszystko bylo do bani , nikt nie podwaza wkladu Waszego i karkolomnej pracy, przynajmniej tu takowych postow nie zauwazylam . Poprostu wydaje mi , ze dla kazdego rozwijajcego sie ( a nie w stanie zastoju) bractwa wazna powinna byc dewiza " jest dobrze, ale moze byc jeszcze lepiej". To w koncu sprawa OBR-u jaka technike obierze. Natomiast wydaje mi sie ze u ludzi legitymujacych sie wyzsza kultura, czy poziomem intelektualnym , zdrowa , konstruktywna krytyka powinna byc chociazby przemyslana, a nie z gory negowana. Zas mnie , jako historykowi , burzy sie krew w zylach , bo po kazdej imprezie sredniowiecznej w Opolu musze poprostu dzieciakom tlumaczyc, ze nie do konca wygladalo to tak jak to widzieli. Bo dzieci, publicznosc, i zwykli szarzy ludzie , przyjmuja czesto obrazy owe jako fakt autentyczny. I tylko to jest zatrwazajace.
Droga Saly - konstruktywna krytyka powinna byæ - szczególnie na tym forum, po to jest to miejsce. Cieszê sie, ze wszyscy moi rozmówcy napisali to, co napisali. przynajmniej co¶ siê dzia³o... i o¿ywi³o tê stronê. Wszystko ma dwie strony medalu i prawda najczê¶ciej le¿y po¶rodku. Mo¿emy kontynuowaæ tê rozmowê na forum (choæ z czasem stanie siê mêcz±ca dla czytelników, jesli ju¿ nie jest), albo na priva. Jestem otwarta, poniewa¿ konstruktywna krytyka nie powinna byæ z góry negowana, ale przemyslana.
Pozdrawiam
witam
ja tu ponownie wracam ale tym razem nie z pustymi rêkami
oto fotki które obiecywa³am tu umie¶ciæ oraz przes³aæ (ale strasznie du¿o zajmowa³y na maila
wiêc wybra³am pierwsz± opcje
)
http://voila.pl/t5e3p/
z pozdrowieniami Angelika
PS. jesli ch³opcy z dru¿yny dostarcz± jeszcze swoje fotki to równie¿ postaram sie je tu umiesciæ
Ewka, ty tez jestes mego mroczna, kobiety w sredniowieczu mialy wlosy koloru siana czy slomy a nie blond. Jednak duzy plus, bo widac, zes burakiem sie natarla;)
Tu bylo w piczke jeza duzo niecenzuralnych slow, ktore ze wzgledu na swa drastyczna tresc dla obszytych historycznie zostalo autocenzurowane.
Specjalne podziekowania: Babcia za buleczki nocna pora i ratowanie od prostaty;)
Tomko Konopczyc: w sobote jak rano jechalem na dworzec normalnie nosem wyczulem, ze jestes tam. Lalo, jakbys wypil conajmniej 10 browcow ...
Ja¶minku, to nie blond - to jasne sierpniowe zbo¿e w popo³udniowym s³oñcu, które wyros³o na ziemi polskiej w 1350 r.
a ze w 1350 r to widac po zmarszczkach.
Efendi, nie zrozumia³e¶.
Moje s³owa s± metafor± (trudne s³owo) hipnotycznej monotonii ruchów jasnego zbo¿a w du¿ym s³oñcu, które zawis³o na niebie w 1350 r, o czym przeczyta³am w najnowszym numerze "¦wiata Wiedzy" i alegori± (jeszcze trudniejsze s³owo) niezno¶nej powtarzalno¶ci cyklu zasiewu pszenicy w ksiêzycow± noc, tak, by w sierpniowe popo³udnie 1350 r. przypomina³a kolor moich w³osów.
Ufffff, ale siê zakrêci³am
Ewo!
A teraz podobnie jak swoj±, opisz czaszkê Efendiego i wszyscy poznamy co to znaczy Poezja...
Wojtku z Lasu, Opisaæ czaszkê Efendiego to nie problem, gorzej z tym, co ma pod ni±, bo najpierw by to trzeba znale¼æ. Najlepiej ilustruje to zdjêcie rentgenowskie zamieszczone poni¿ej:
Efendi i tak Ciê lubiê
no,kurde, koniec pokoju.Wojciechu i Ewko, od tej pory patrzcie sie na wszystkie slupy ogloszeniowe.
Produkcja ruszyla a dzielo sami zobaczycie HI.HI. He,He.
Wojtku, dr¿yjmy - poczt± pantoflow± dowiedzia³am sie, ¿e on NAPRAWDÊ drukuje na nas jakies plakaty i jest zdolny do wszystkiego.
Po wyj¶ciu z o¶rodka przestA£ braæ leki i... ZNOWU SIÊ ZACZYNA!!!!!!
we¼ pigulkê, we¼ pigulkê...
... nie tê czerwon± !!!!!
... i nie tê niebiesk±, bo s³ysza³am, ¿e zamówi³e¶ kilka opakowañ
pozwolê sobie wyraziæ opiniê bo Opole to mój ulubiony festyn
w tym roku nie uda³o nam siê dotrzeæ z powodów techniczno-finansowych ale ju¿ parê razy opole-bierkowice "zaliczy³am"
imprezy organizowane przez OBR s± zawsze ciekawe i ¶wietnie siê na nich bawiê,i wydaje mi siê ¿ê maj± troch ê inny cel ni¿ propagowanie super historycznego odtwarzanai a np. ¶wietn± zaawê w gronie przyjació³,
i o przewrotno¶ci, chocia¿ na Opolu rzeczywi¶cie mo¿na spotkaæ wiele przys³owiowego mroku, to ja w³a¶nie dziêki temu turniejowi zaczê³am sie obszywaæ i wyposa¿aæ "historycznie", ja akurat nie mam za z³e w miarê liberalnych wymagañ - kilka lat temu jako kompletny ultra -mrok mog³am przyjechaæ na bierkowice, wci±gn±æ siê w klimat imprez, i zobaczyæ tych "lepszych" co wiele da³o mi do my¶lenia i zachêci³o do pracy - na prawdzi± ultrask± imprezê nie mia³abym wtedy szans i pewnie do dzisiaj by³abym reenaktorem internetowym
pozdrowionka
Witam!
Obiecywa³am wam zdjêcia. Przepraszam, ale ostatnio mam problemy z... internetem. Je¿eli tylko bêdê mia³a mo¿liwo¶æ wys³ania zdjêæ do chêtnych zrobiê to.
Pozdrawiam
Mycha
jezeli mozesz, to lepiej umiesc jakis link do nich tutaj. bo ciezko mi np powiedziec, czy twoje zdjecia mnie interesuja, jesli ich nie widzialam :P ale chetnie je przejrze.
Witam
Dziwie siê troche ¿e wiêkszosc z Was dziekuje Efendiemu a zapomina otym ze impreze organizowa³o OPOLSKIE BRACTWO RYCERSKIE i Efendi a nie tylko Efendi...Bo to jest troche denerwujace,Ludzie z Opola tyrali jak wo³y wraz z choragwiami a podziêkowania zbiera Efendi tylko
...Sama widzialam jak wszêdzie latali i próbowali dogodziæ wszystkim ludzie Efendiego a nie Efendi...Gdyby nie Ci ludzie których siê pomija teraz to to nieby³ by turniej tylko wielka
.Uczta byla ¶wietna poniewa¿ Dziewczyny z Opola , Babcia z Bedzina i jeszcze wielu ludzi których niejestem w stanie wymieniæ pracowali od ¶witu do nocy ¿eby by³a jak najlepsza,nawet niemog³y ogl±dn±æ sobie bitwy bo musia³y robiæ uczte...No ale za to zbiera pochwa³y Efendi...Nieuwarzam ¿e Efendi ma³o zrobi³ albo nic nierobi³ jak mozna wywnioskowac z mojego postu bo wiem ze przy organizacji,zamówieniach itp tez jest wiele pracy,ale niemo¿na ograniczac sie do Dziekowania 1 czy 2 osob± :/ Z postow ktore tu zosta³y napisane tylko w oko³o 8 jest napisane "Dziêkuje Opolskiemu bractwu rycerskiemu" a nie jak w wiekszosci postów tutaj" Dziêkuje Efendiemu"....My¶le ze warto siê zastanowic nad tym...
Mo¿e Troche po¼no ale to ze wzglêdu na brak mozliwo¶ci skorzystania z neta, Chcia³am Podziekowac Ca³emu Opolskiemu Bractwu Rycerskiemu i Efendiemu za wspania³± zabawe,uczte ,turniej i ¶wietnie spêdzony czas
Przepraszam jesli kogo¶ urazi³am tym postem ale takie jest moje zdanie....
Pozdrawiam
Domka
Witaj Domko
Cieszê siê, ¿e dostrzeg³a¶ innych ludzi pracujacych na rzecz naszej imprezy. Chwa³a Ci za to. Masz racjê, ka¿dy mo¿e mieæ swoje zdanie... W zwi±zku z tym nasz³y mnie pewne refleksje po Twoim po¶cie...
Patrz±c na nazwê Twojego stowarzyszenia, które figuruje pod Twoim pseudonimem, na Bierkowicach, w obozie rycerskim nie powinno Ciê byæ, poniewa¿ takie bractwo
nie zosta³o zaproszone.
Dlaczego wielu ludzi, którzy przedstawi± swoje (we w³asnym mniemaniu kontrowersyjne opinie) wstydz± siê podpisaæ czytelnie z okre¶leniem realnego stowarzyszenia, do którego nale¿±.
Witam
hmmm....Wstydz±?Raczej boj± ¿e mo¿e siê przezto oberwac bractwu. Bo wkoñcu niewszyscy musza dostaæ zaproszenie na kolejny turniej .A jak niedostanie zaproszenia to czyja to bedzie wina?Oczywiscie osoby która siê narazi³a...czasem lepiej nienapisac stwarzyszenia zeby potem niezostaæ zlinczowanym przez swoich :P
Pozdrawiam
Domka