Opolskie Bractwo Rycerskie
a co z Festynem w okr±glaku w marcu? w zesz³ym roku by³o git i mia³em nadziejê ¿e i w tym te¿ siê wybiorê ;)
(rok temu mia³o to miejsce 13 marca - w moje urodziny ;P)
jest co¶ wiadomo na ten temat?
Witam!!
Najpierw o Skansenie.
Impreza jak co roku,dla wszystkich z tym ze tak jak w zeszlym roku podzial na "wczesnych" i "poznych"
Bedzie powolana komisja strojów , tak ze nie ma prawa pojawic sie nikt kto bedzie w jakis "dziwny"sposob ubrany. Szczegoly podam pod koniec lutego.
Zimowy turniej w okr±glaku w tym roku sie nie odbedzie.
W porozumieniu z Bractwami ze wschodu powstaje Miêdzynarodowa Liga ¦redniowiecza.
I ta wlasnie organizacja w roku przysz³ym bedzie organizatorem turnieju zimowego.
Jezeli ktos jest zainteresowany tym tematem to prosze na priv.
Pozdrawiam
Andrzej"Efendi"Kosciuk
Bogowie... i znowu w tym samym czasie, co Wolin... Czy tego Opola nie daloby sie jakos przesunac o tydzien? W ktora badz strone... Pomyslcie o tym. Wolin i Bierkowice to dwie naprawde fajne imprezy i szkoda znowu musiec wybierac, na ktora sie wybrac.
Je¶li Bóg da to powinienem siê pojawiæ razem z ma³± grupk± moich ludzików.
Jak zesz³y sezon pokaza³,imprezy organizowane przez OBR s± super.
Mam nadzieje ¿e uda mi siê wyrwac z £odzi.
pozdrawiam.
Witam
Czê¶æ Blotungi siê z chêci± wszak¿e stawi w Bierkowicach.
Pozdrowienia
Ala i Kriss
Opole zimowe by³o super:) szokda ¿e wtym roku nie ma... Ale Moja grupa z chcêci± stawi³a by siê w Opolu. Prosi³abym o wiêcej informacji... je¶li mo¿na...
ho ho... komisja strojów.. kiedy i w jaki sposób bedzie weryfikacja ?? na szcze¶ciie kwiat ¿ebractwa polskiego nie musi jakich¶ kosmicznych wymogów spe³niæ :P
Ja chcê ziomwe Opole !!!! ja chcê spaæ na ³awce na korytarzu w okr±glaku i chcê tych dudziarzy....
z Krosna te¿ pewnei zjawi siê jaka¶ ma³a reprezentacja.
Mam nadzieje ¿e bêdziemy mieli namiot hitoryczny, bo zes³oroczne "miasteczko Brudstok" i piosenki w stylu "gdzie d³ugiego fiordu wody wsiada na koñc wiking m³ody" nie zrobi³o namnie pozytywnego wra¿enia.
pozdrawiam
Grodziecki Odzdia³ Zbrojny z niecierpliwo¶cia czeka na wymagania, które bedzie weryfikowaæ komisja strojów... czy mamy szanse siê za³apaæ? to jest pytanie
Witam!
Ja¶li mo¿na, to prosi³ bym o wiêcej informacji o samej imprezie i owej Miêdzynarodowej Lidze ¦redniowiecznej.
Pozdrawiam!
popieram Kornika, równierz prosi³abym o wiêcej informacji, czy w pó¼nych ³apie siê XV?
Witam!!
Komisja strojow dowodzi Tadeusz Kamecki. Potem poda wymagania.
Co do Ligi Sredniowiecza:
powstala 19.03. na zamku w Bedzinie a siedziba jej bedzie Opole.
Zalozylo j± 17 osób w tym 8 ze wschodu i 9 z Polski.
Polacy to 2 osoby z Radomskiego Szyku Rycerskiego, 3 osoby z OBR,2 osoby z Bedzina,1 z Kliczkowa i 1 z Grodzca.
Sa to d-cy Bractw Rycerskich. Po zarejestrowaniu w sadzie Liga przystapi do dzialania, choc juz w tej chwili
beda organizowane imprezy pod patronatem Ligi.
Liga nie ma na celu narzucania swoich"glebokich przemyslen", czlonkom wstepujacym, ale wymagania wobec kandydatow beda wysokie. Prezesem zostal Igor Mikhna z Minska.
Zainteresowanym mozemy przes³ac statut. Po zarejestrowaniu, w Lidze bedzie 7 narodowosci a potem...??
Pozdrawiam
Andrzej"Efendi"Kosciuk
Witam
Andrzeju, czy móg³by¶ (chocia¿by u mnie w Karczmie lub Og³oszeniach) za³o¿yæ osobny temat o Lidze ¦redniowiecza i podaæ wiêcej szczegó³ów: spis bractw wchodz±cych w sk³ad Ligi, kim s± owi za³o¿yciele, jakie przy¶wiecaj± wam cele i jakie macie plany na przysz³o¶æ, co oznacza „wymagania wobec kandydatow beda wysokie” itp., itd.
Zainteresowani bêd± mogli zadaæ w temacie pytania i podyskutowaæ. W koñcu po to jest FREHA
.
Pozdrawiam
Andrzej Siejeñski
Dzieki,masz racje.
Zamieszcze informacje w og³oszeniach,w przysz³ym tygodniu.
Pozdrawiam
Mam pro¶bê Efendi. Jê¶li planujecie zrobiæ komisjê, i bêd± konkretne wymagania, przeka¿ Tadzikowi, ¿eby zamie¶ci³ je na freha jak najszybciej. Podejrzewam, ¿e s± tacy, którzy spe³niæ wymagania bêd± chcieli, i poprawi± swój strój, tylko co dok³adnie bêdzie konieczne? Czy szycie i materia³y te¿ bêd± sprawdzane? Dobrze by³o by wiedzieæ, bo czasu coraz mniej, a szycie rêczne nie idzie za szybko
pozdrawiam
Witam!
Przepraszam ze mamy troche opoznienia w korespondencji(LIGA i inne), ale mielismy turniej w Opolu-3 dni
w Kliczkowie 2 dni i w Byczynie 3 dni. Za dwa dni wyjezdzamy do Niemiec to po powrocie postaram sie na wszystkie pytania i wnioski odpowiedziec.
Pozdrawiam
Bieska Druzyna Najemna takze przybedzie - w mniejszej lub takiej samej sile co na Byczynie.... pozdrawiam
tak tak ja zapowiadam swoje przybycie
Najemna Kompania Grodu Ko¼le równie¿ siê zapowiada
Bêdziem straszyæ, bêdziem biæ, bêdziem siê bawiæ :D
Na razie czekajcie na zaproszenia. A zajmiemy siê ich wysy³aniem niebawem. Najpierw niech nasi go¶cie dobrze bawi± siê w javorniku w Czechach i Dusznikach.
Witam!
Informacje nt MLS zamiescilem w ogloszeniach.
Co do skansenu. Bedzie w obsadzie miedzynarodowej. Tzn:
czlonkowie MLS(Bractwa z Bialorusi)
Bractwa z Rosji
Bractwa z Czech
Bractwo z Austrii
Wstepnie jada Niemcy
Litwini
Ukraincy
W zwiazku z tym, w miesiacu czerwcu,do 15.06, zamiescimy program Turnieju a takze wymagania wobec uczestnikow. Bedzie to V Turniej , a wiec i wygladal bedzie inaczej niz dotychczas.
Prosze wstepnie zglaszac chec uczestnictwa do Ewy WAW:-), z podaniem ilosci uczestników.
Policzymy sie w czerwcu i bedziemy potwierdzac przyjecie zgloszenia i podawac ile osob bedzie moglo do nas przyjechac. Skansen ma ograniczone mozliwosci przyjecia gosci, bedziemy oscylowali w okolicach <400
Planujemy takze w czasie trwania turnieju warsztaty taneczne i nie tylko, prowadzone przez instruktorów ze wschodu.
Pozdrawiam i do zobaczenia w Javorniku
Jesli mnie zaprosicie, to przyjade.Tfu, nawet jak mnie nie zaprosicie to i tak przyjade. Poprosze takze komisje o wytyczne co do pieluch;) gdyz moj Tomek a sadze ze i paru innych gagatkow wam nie popusci, tfu na pewno w trakcie imprezy pare razy popusci:D
Aloha, Bierkowice to wiocha:)))
Szczerze mówi±c, to nie ¶pieszno mi wysy³aæ zaproszenia do Bielskiej Dru¿yny Najemnej, bior±c pod uwagê ich komentarze i nasz± dyskusjê o Byczynie. Po co jako organizator mam zapraszaæ kogo¶, kto z góry zak³ada, ¿e zrobi trzodê na biesiadzie. Lepiej mi bêdzie, jesli bêdziemy mieli mniej do sprz±tania i bêdzie mniej interwencji pogotowia, bo przecie¿ co chwile kto¶ by dosta³ kostk± lub ¿arciem w oko. A jak by im wpad³o do g³owy podpaliæ skansen - przecie¿ to takie historyczne
Ja wolê zapraszaæ bractwa, które umiej± siê dobrze bawiæ i nie narobi± organizatorom ¶wiñstwa
Witam!
Pogadamy o tym innym razem
I Choragiew Ksiecia Biskupa Jana Kropidly chetnie sie zjawi jesli uzyska zaproszenie
Ewo
Bardzo sie dziwie Twojej wypowiedzi, ale skoro to Ty zapraszasz do Bierkowic, to na Twoja nie³askê nie ma si³y. A Bielsk± i tak lubiê. ¯adnych k³opotów z nimi nie mieli¶my. Maja co pokazaæ i bawi± sie weso³o. Na zartach sie znaj±.
Czego i sobie, a tak¿e innym ¿yczê
Pozdrówko
Czy mo¿na jeszcze staraæ siê o zaproszenia?
Jak mamy przes³aæ "sie mailem" (w celu wstêpnej weryfikacji): w XIII czy XV wiecznych ciuszkach?
Umbra Sagittae Najemna Druzyna £ucznicza z Poznania.
A w³a¶nie... tak samotna dama ze strojem typowo grunwaldzki znalaz³aby miejce dla siebie na waszej imprezie i co muszê zrobiæ, ¿eby mnie kto¶ zaprosi³
pozdrawiam
to ja bym prosil o jasn± odpowiedz cyz mamy zaproszenie czy nie....bo nie wiem jak ustawic sierpien...za odpowiedz z gory dziekuje
Ujmijcie w swoich planach sierpien w Opolu.
Pozdrawiam
Hej, zaproszenia na Bierkowice bêdê wysy³aæ tu¿ po powrocie z Zamku Bobolice, czyli w poniedzia³ek. Te bractwa, które nigdy jeszcze nie uczestniczy³y w naszych turniejach, a chcia³yby przyjechac na Bierkowice, proszê o wyslanie mi jak najszybciej Waszego maila kontaktowego na priva
Ewuniu
Oczywi¶cie ujmijcie nas w bierkowickiej puli. Liczn± gromadkê. Ca³y czas przekonujê Agê, ¿e najlepszym miejscem do spêdzenia rocznicy ¶lubu jest powrót do Bierkowic. Musicie mi pomóc i uzmys³owiæ jej, ¿e jak zwykle mam racjê.
pozdrawiam
Tomko
Je¶li jeste¶ dobrym, czu³ym i kochaj±cym mê¿em, to Agnieszka do Bierkowic chêtnie wróci o ka¿dej porze, bo bêdzie jej siê dobrze kojarzyæ. Je¶li nie - to do Bierkowic ju¿ nigdy nie zago¶ci. Poczekamy do sierpnia i siê przekonamy....
A tak poza tym, to siê nie spisujesz jako m±¿. Mia³y byæ w skansenie chrzciny... i co????
No wlasnie,co z chrzcinami?? Przygotujemy Wam osobna chate z pachn±cym siankiem, swiecami,cich± muzyk±
a wiaterek bêdzie Wam przygrywa³ do snu...tfu,nie do snu!!!
Czekamy na Was .
Ba, mozemy nawet zorganizowac grajkow i spiewakow, by wam noc umilali swymi cknymi piesniami i przygrywkami. Oczywiscie beda stali pod okiennica i nie zagladali do srodeczka ...
Pomys³ Ja¶mina mi siê podoba, ale Efendiego bym troszeczkê zmieni³a, bo... Skansen+sianko+¶wieczka+Agnieszka i Tomko, którzy nie ¶pi±= po¿ar!
Program V Miêdzynarodowego Festynu Rycerskiego
Opole-Skansen 6-7 sierpnia’05
1. Przyjazd bractw: od pi±tku, 5 sierpnia
2. Wyjazd: do 8 sierpnia
Sobota, 6 sierpnia
godz. 10.00 – przegl±d strojów
godz. 11.00 – zbiórka dowódców
godz. 11.30 – zbiórka bractw i przygotowanie do wymarszu i powitania
godz. 12.30 – rozpoczêcie turnieju bojowego
godz. 13.00 – rozpoczêcie turnieju ³uczniczego
godz. 15.00 – zapasy rycerskie oraz rzut oszczepem
godz. 16.00 – bieg dam
godz. 16.30 – fina³ rzutu oszczepem
godz. 17.00 – fina³ zapasów
godz. 17.30 – fina³ turnieju bojowego
od 18.00 do 19.00 – przygotowania do bitwy
godz. 19.00 – bitwa
od 21.00 – uczta i wrêczenie nagród
Niedziela, 7 sierpnia
godz. 11.00 – rozpoczêcie biegu rycerskiego
od 13.00 do 15.00 – gry i zabawy plebejskie
Potem tañce, hulanki i swawole
UWAGA!
Uczestnicy wywo³ani do poszczególnych konkurencji maj± trzy minuty na zg³oszenie siê i wziêcie udzia³u w zawodach. Je¶li tego nie uczyni±, zostan± wy³±czeni z rywalizacji.
W czasie trwania konkurencji bêd± odbywa³y siê warsztaty taneczne i wró¿biarskie oraz wystêpy artystyczne.
mo¿na dok³adniej co do komisji strojów-co bêdzie wymagane?
Regulamin
V Festyn Rycerski 6-7.08.2005 r.
Opole – Skansen
1. Bractwa rycerskie powinny przyje¿d¿aæ do skansenu w pi±tek lub najpó¼niej w sobotê przed po³udniem. Swoje przybycie prosimy zg³aszaæ (nazwa bractwa + liczba osóB) w recepcji skansenu.
2. Czas trwania imprezy: 6-7.08.2005
3. Zg³oszenia wyra¿aj±ce chêæ uczestnictwa w naszej imprezie prosimy przesy³aæ do dnia 28.06.2005 r. na adres ewawawoczny@poczta.onet.pl lub efendi@neostrada.pl. Zg³oszenie powinno zawieraæ listê osób oraz nazwê Bractwa. Grupy zakwalifikowane otrzymaj± zaproszenia imienne.
4. Na terenie skansenu oraz obozu obowi±zuj± stroje historyczne zgodne z przedstawian± przez grupê epok±.
5. Warunkiem dopuszczenia do turnieju bêdzie pozytywne zaliczenie przegl±du przez komisjê strojów, dowodzon± przez Szambelana Andrzeja Smoliñskiego (on na pewno nikomu nie przepu¶ci). Przegl±d odbêdzie siê w sobotê od godz. 10.00 w ¶wietlicy dyrekcji skansenu. Po pozytywnym przej¶ciu przegl±du, grupa otrzyma identyfikatory umo¿liwiaj±ce korzystanie z posi³ków i napitków itp.
6. Bractwa obowi±zkowo musz± posiadaæ glejt turniejowy.
7. Wszyscy uczestnicy winni stawiæ siê na otwarciu Festynu w strojach historycznych.
8. Noclegi w namiotach w dwóch obozach: historycznym i ......?? cywilnym??
9. Cz³onkowie Bractw mog± paliæ tylko i wy³±cznie w obozie cywilnym z dala od spojrzeñ ludzi.
10. Ka¿dy przyje¿d¿aj±cy powinien posiadaæ miskê i kufel (najlepiej drewniane, gliniane lub metalowe) oraz sztuæce. Nie wolno u¿ywaæ naczyñ plastikowych.
11. Zegarki, telefony, makija¿ i malowane paznokcie prosimy zostawiæ w domu.
12. Wszyscy bior±cy udzia³ w Festynie ubezpieczaj± siê na w³asny koszt.
13. W czasie trwania Festynu bêdzie powo³ana gwardia pod dowództwem Podskarbiego-Taty „Miêtkiego” z prawem wydalenia z Festynu osób ³ami±cych zasady regulaminów i ustaleñ, oraz zachowuj±cych siê niegodnie.
14. Organizator zapewnia sobie wy³±czne prawo interpretacji niniejszego regulaminu.
15. Szczegó³owe regulaminy konkurencji zostan± omówione w czasie odprawy z dowódcami Bractw w dniu 6.08. o godzinie 11:00 w budynku dyrekcji muzeum. Dowódcy powinni mieæ ze sob± spis ludzi bior±cych udzia³ w poszczególnych konkurencjach.
16. Ramowy regulamin mo¿e ulec zmianie.
17. Zapewniamy pole namiotowe, toalety, wodê do mycia, posi³ki (bez ograniczeñ czasowych i ilo¶ciowych) - od pi±tkowej kolacji do niedzieli - w tym wystawn± ucztê.
18. Wszelkie pytania prosimy kierowaæ do Efendiego pod nr tel. 602 613 386.
Z ca³± stanowczo¶ci± proszê moderatora, aby udzieli³ ostrej reprymandy znanym wichrzycielom Efendiemu i Ewce z Raciborza. To jest temat o turnieju w Bierkowicach, a nie o chrzcinach. Wasze wypowiedzi s± tendencyjne. I jeszcze do tego Ja¶min. Taki wojownik, a taki plotkarz i intrygant. Co¶ takiego. Wstyd.
P.s.
Wyczyta³em, ¿e s³u¿bami porz±dkowymi ma dowadziæ tata Miêtkiego. No, to ja osobi¶cie nikomu nie radzê mu w³aziæ w ³apy. A mo¿e wp³ynê na niego ¿eby zaj±³ siê te¿ Wami Wy intryganci.
Udzielam ostrej reprymendy znanym wichrzycielom Efendiemu i Ewce z Raciborza (tylko co to zmieni?
).
Pozdrawiam
Ja - jeden ze znanych wichrzycieli przyjmujê ostr± reprymendê. Ale nic to nie zmieni³o
Czy Ty Andrzeju z Sielca nie uwa¿asz, ¿e to Tomkowi nale¿y siê reprymenda? Ty i Twoja latarenka na pewno chêtnie wziêliby¶cie udzia³ w jakich¶ chrzcinach...
Tacie zada sie miodu(tylko musze zalatwic kredyt bo dran duzo moze), a wtedy zajmiemy sie moszczeniem gniazdka dla Was. I juz w kwietniu na zimowym mozemy chrzcic!!!!
co Wy na to
REGULAMIN TURNIEJU BOJOWEGO
Opole 6-7.08.2005 r.
1.Wymagane uzbrojenie ochronne:
- he³m zamkniêty, ewentualnie kapalin z podbródkiem i kapturem kolczym,
- przeszywanica z d³ugimi rêkawami i ko³nierzem,
- os³ona korpusu, os³ona r±k - na ramionach co najmniej kolczuga, os³ona ³okci, przedramion i rêkawice,
- os³ony nóg.
W/w elementy uzbrojenia ochronnego winny byæ spójne historycznie.
2. Broñ pojedynkowa:- miecz pó³torarêczny, miecz jednorêczny, tasak, kord, topór,
Krawêdzie broni stêpione, sztych zaokr±glony, broñ nie mo¿e posiadaæ zadziorów i ¶ladów rdzy.
3. Tarcze:- drewniane(dopuszczalne metalowe okucia, je¿eli nie posiadaj± ostrych zadziorów),
- waga-dowolna,
- wymiary : wys. nie wiêcej jak 100 cm, szer. nie wiêcej jak 65 cm
4. Walka prowadzona jest przez okres 1,5 min., bez przerywania.
5. Pole trafienia: g³owa, korpus, nogi powy¿ej kolan, rêce od ³okci wzwy¿
6. Zabronione s±:
- uderzenia krawêdzi± tarczy,
- sztychy, ciosy jelcem i g³owic±,
- podbijanie zas³ony he³mu przeciwnika,
- rzuty, podciêcia i inne elementy zapa¶nicze- ³apanie za g³owê, ¶ci±ganie he³mu,
- atak na nieuzbrojonego przeciwnika,
Walki bêd± sêdziowane przez 5 sêdziów. Po walce, nie konsultuj±c siê ze sob±, na komendê
sêdziego g³ównego(kasztelana turnieju bojowego),podnios± do góry rêkê z szarf± rycerza, który wg nich wygra³ walkê.
Ka¿dy sêdzia ma prawo przerwaæ walkê, je¿eli uzna to za stosowne….
Je¿eli dojdzie do kontuzji lub uszkodzenia sprzêtu, walka jest przerywana.
Zawodnik kontuzjowany niezdolny do podjêcia walki uznawany bêdzie za zwyciê¿onego.
Wymiana sprzêtu winna byæ dokonana w czasie do 2 minut. Po przekroczeniu tego czasu zawodnik jest dyskwalifikowany.
Ka¿dy zawodnik wchodzi w szranki z w³asnym giermkiem, który jest odpowiedzialny za dopinanie uzbrojenia, podawanie wody lub wymianê uszkodzonego sprzêtu.
Ka¿dy startuj±cy obowi±zany jest do przedstawienia swoich zas³ug na polach bitew i turniejów przez herolda, a je¿eli takowego nie posiada, powinien wrêczyæ pergamin z opisem, heroldowi turniejowemu, który go odczyta.
Prezentacja bêdzie nastêpowa³a przed ka¿d± walk±.
Po wezwaniu w szranki i niestawieniu siê zawodnika, po up³ywie 3 minut, nastêpuje dyskwalifikacja wezwanego.
Nierycerskie zachowanie bêdzie karane dyskwalifikacj± a nawet wydaleniem z turnieju.
Regulamin zostanie omówiony w czasie przegl±du zawodników w szrankach.
Zasady wyboru par turniejowych ustal± sêdziowie w czasie przegl±du.
Wojownicy wczesno¶redniowieczni walczyæ bêd± wg zasad okre¶lonych w czasie spotkania z nimi.
Wszelkie decyzje dotycz±ce interpretacji w/w regulaminu podejmuj± sêdziowie a decyzja ich jest ostateczna
Po turnieju bojowym zostanie, dla chêtnych, przeprowadzony turniej bojowy na pugina³y, dostarczone przez organizatora.
Zasady, wg Ilii Petrukhina Tu³a 2003, zostan± omówione przed pojedynkami. Je¿eli pojedynki na pugina³y zostan± zaaprobowane przez walcz±cych, konkurencja ta zostanie w³±czona do programów imprez organizowanych przez Opolskie Bractwo Rycerskie.
Ja Wam za to zadam bobu, a nie miodu. A z Tat± chêtnie wypijemy miód zakupiony za zaci±gniêty przez Efendiego kredyt. Pu¶cimy Ciê w samych onucach.
ha...!nie dam sie puscic w onucach, bede nosil skarpetki. I co :-))!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!