Jeszcze raz i ostatni przypominam (zaraz wyje¿d¿am do Bierkowic), ¿e w skansenie bêd± przyjête tylko i wy³±cznie te osoby/bractwa, które otrzyma³y ode mnie mailem zaproszenia i potwierdzi³y przyjazd wysy³aj±c formularz zg³oszeniowy. Te osoby/bractwa, które na tym forum zapowiedzia³y siê, ¿e przyjad±, zaproszenia takiego nie otrzymuj±c, nie znajduj± siê na li¶cie uczestników.
witam
JA tam jadê i mam zamiar dobrze siê bawic!!!!!
pozdrowienia
przyjemnie by³o, szkoda ¿e dzi¶ nie wstapiê. gdyby nie pogoda by³oby cudnie
. impreza spodoba³a siê mojej 12 letniej siostrze a to co¶ oznacza :D
zrobi³em trochê zdjêæ, wkrótce je udostêpniê
W turnieju ³ucznictwa tradycyjnego V Miêdzynarodowego Festynu Rycerskiego 6.08.2005 w Bierkowicach zwyciê¿yli:
1-sze miejsce Maciej Morawiec z Sopotu, Konfraternia Smorgoñskiej Akademii
2-gie miejsce Adam Swoboda z Gdyni, Swobodna Kompanija
3-cie miejsce Miros³aw Konarski-Miko³ajewicz z Gdañska, Konfraternia Smorgoñskiej Akademii
Dru¿ynowo wygra³a równie¿ Konfraternia Smorgoñskiej Akademii w sk³adzie: Maciej Morawiec, Miros³aw Konarski-Miko³ajewicz i Aleksander Szarafanowicz.
Co tu du¿o pisaæ, jak zawsze imprezy robione przez Efendiego i OBR s± perfekcyjne.
Wielkie dziêki za transport dla Taty Miêtkiego.
Du¿e brawa dla Krzy¶ka "Blachy" za wygranie turnieju w wielkim stylu, powodzenia na £êczycy.
Podziêkowania dla Babci za opiekê...
Teraz idê siê wyspaæ.
P.S. A ludzi z bractwa przepraszam, ¿e po raz kolejny na bojówce okaza³em siê byæ tylko "Tomaszem do bani"
Podziêkowania dla organizatorów za zorganzowanie turnieju.Bojówka by³a ¶wietna choæ niestartowa³em,bitwa to totalny chaos ale ok mam parê ma³ych wgniotów na berecie(tylko szkoda ¿e od ty³u)do zobaczenia za rok
Witam wszystkich serdecznie - to moj pierwszy post tutaj....
Chcialbym tutaj wyrazic swoje podziekowania dla organizatorow turnieju -bylo "zajefajnie", oraz do wszytskich rycerzy bioracych udzia³ w bojowce, a w szczegolno¶ci dla:
Jasmina
P³azika ( mam nadzieje ze dobrze zapisalem)
Blachy ( wraz z gratulacjami)
Pozosta³ym osobom z którymi walczylem a imien ich nie pamietam, za co szczerze przepraszam.
Dostarczyli mi oni nowych i dodatkowych punktów do mojego malego doswiadczenia (4 bojowka w zyciu) za co jeszcze raz serdecznie dziekuje -(szczegolnie Jasminowi)
P.s. Bardzo dziekuje Druzynie Kuszniczej Z Czerwionki ze wprowadzila mnie w swiat rycerski.. i mojemu mentorowi Janowi zwanego Kit±. Chwa³a Im....
Co¿ moge powiedziec... imprea jak zwykle udana, dziekuje organizatorom za mile spedzone chwile, enima i mirek dzieki za przygarniecie do namiotu, wszystkim znajomym dzieki za zabawe.
dzikuje rowniez nowopoznanym ludziom za to iz pozwolili mi czuc sie jak jeden z ich kompanii.
ps. wielkie brawa dla Hubercika tzn zwyciezcy gry w Berka bierkowickiego 2005
By³o ¶wietnie - pomimo tego dyszczu za spraw± podskubanych czarowników zes³anego.
Dziêki Efendiemu i ca³emu OBRowi z chor±gwiami za ¶wietn± organizacjê ¯are³ka jak zawsze wbród i pysznego dla wszystkich starczy³o i nawet na uczcie jako¶ szybciej dotar³o ni¿ rok temu.
Tylko po kiego grzyba by³o tyle tego ganiania na sucho w czasie bitwy - wiem - na zmêczenie nas chcieli wzi±æ
.
A Rzymianowi i jego zakusom na moje siedzenie mówiê nie
( Podobnie killku skubanym wikingom)
Oby¶my siê w równie ¶wietnym gronie za rok tam spotkali.
serdecznie dziêkujê organizatorom za przygotowanie wspania³ego turnieju... deszcze w niczym nie przeszkadza³, a czasami wrêcz pomaga³
Leo jak zawsze przeszed³ sam siebie i znów muszê siê zacz±æ odchudzaæ... bardzo przepraszam Reykiego za okrzyki nad uchem i ewentualne uszkodzenie s³uchu
- nerwy mnie ponosi³y w czasie bojówki... ale Pysio i tak by³ ¶wietny... gratulacje dla Blachy za wspania³e walki.. no i serdeczne podziêkowania dla mojego S³oñca, które ze mn± wytrzyma³o te 3 dni
W biegu dam zwyciê¿y³a
GOSIA z BOGUS£AWA V
Poza tym, turniej udany. Dziêkujê Kompani za wspania³± zgran± grupê, Wojciechowi z Boru za ubaw po pachy, organizatorom za wysi³ek i wszystkim tym, którzy sprawili, ¿e zabawa by³a przednia
To fakt, by³o fajnie, ale wy¿ucenie swoich ludzi tu¿ przed uczt± totalnie na bruk, to lekka przsada. Czy ktokolwiek zainteresowa³ siê tym, ¿e te DZIECIAKI nie mia³y czym wróciæ do domu, i o 10 w nocy sta³y z tobo³ami na stopie kombinuj±c dojazd do domu...chyba nikt...chyba to troche nie powa¿ne, no ale mo¿e siê mylê
Podziêkowanie w imieniu Zakonu za imprezê, Organizatorom (bo zorganizowali), Uczestnikom (bo byli), Publiczno¶ci (bo ma³o przeszkadza³a). W ramach poprawy pogody sugerujê czynienie konkurencji dla p³anetników - jak który¶ co¶ spartoli, bêdziemy mieli winnego!
Jakosc imprezy potwierdzona przez moje dzieciaki - Pingwina i Pimpê. Pingwin odmówi³ zdjêcia oporz±dzenia az do domu, budz±c zdumienie w kilku rejonach Polski. Twierdzi³ tez, ¿e wyjazd w niedziele ok 13.00 jest szykanowaniem i przerywaniem doskonalej zabawy. Pimpa odrycza³a swoje, ze brat chodzi w niedziele w stroju, a ona nie moze (st±d moje cywilki - musialem sie z ni± troche solidaryzowaæ.) Tak wiêc impreza zyska³a pe³n± akceptacjê równie¿ najm³odszych uczestników.
Pro¶by i pytania:
1. Jak kto¶ ma fotki, niechaj je udostêpni.
2. Pingwin udzieli³ jakiego¶ wywiadu dla telewizji Opole. Czy kto¶ wie, co on tam naplót³?
Odpowiedzi na drugie pytanie prosze bardzo na priva saszko@c2000.pl
Saszko, solidaryzuje sie tez z Toba w sprawie tych strojow. Rano jak wychodzilem do pracy, moj syn jeszcze nosil po domu swe cote (przeslpal w nim noc). Sadze ze bedzie gruba awantura, gdy bedzie Iwona probowala mu to zdjac.
Wynajecie Assasyna na czarodzieja sie nie powiodlo. O cal minal leb nikczemnika, ktory stale nas karal gromami i grzmotami. Wogole nie moge skumac tego, ze jak lalo, to Tomko Konopczyc sie pojawial gdzies w poblizu. Jedyny wyjatek byl w momencie, gdy zasiadl do biesiady, byla chwila spokoju. Tomko musi ksywe zmienic na Burzowladny. A tak wogole, to odebralismy mu zaproszenie na nasz turniej, dbajac o dobre samopoczucie uczestnikow. W poblizu jest rzeka, jakby przyjechal, to gotowa by byla wylac jeszcze ...
oczywi¶cie jest problem ze zdjêciami. nie mam gdzie ich umie¶ciæ
tak wiêc mo¿e prze¶lê je komu¶ na maila co by siê zjawi³y na stronie jakiej¶? kto¶ chêtny?
zdjêæ jest 59, zajmuj± nieca³e 8 mb.
Ja równie¿ przy³anczam sie do podziêkowañ organizatorom za wspania³± impreze
Ewo i Efendi jeste¶cie "wielcy"
i tez ogromne podziêkowania za uratowanie i po¿yczenie nam namiotu
Oczywi¶cie te¿ nie moge tu pomin±æ Taty Miêtkiego któremu jeste¶my bardzo wdziêczni za transport w obydwie strony na Dw PKP
podziêkowania za dobr± zabawe i weso³e mieszkanie w jednym namiocie naszym lokatorom czyli ekipie z Austrii
i ca³ej reszcie osób które spotkali¶my i siê z nimi dobrze bawili¶my
jeszcze raz dziêki
i CHWA£A wszystkim zwyciêsc±
oraz przepraszamy tych z którymi nie zd±¿yli¶my sie po¿egnaæ
i z niecierpliwo¶ci± czekamy na nastêpn± impreze organizowan± prze OBR
Angelika
PS. w ci±gu najbli¿szych dni postaram sie dostarczyæ tu jakie¶ fotki
Rokito, dlaczego sie nie pochwalisz dlaczego uciemiê¿eni rzekomo przez nas ludkowie musieli siê spakowaæ.
Na poczatek gratulacje dla zwyciezcy turnieju rzutu w³óczni±
SZYMONA z Dru¿yny Rycerskiej Bogus³awa V
Serdeczne podziekowania wszystkim za wysmienit± zabawê, Wojciechowi z Boru za bardzo ¿yciowe i pozyteczne rady (bêdziemy zawsze uwa¿aæ na druty na ³±kach
) Reykiemu za ogrom prochu na bitwie i swietn± zabawe przy ognisku, wszystkim moim "turystom" za to ¿e dali sie oprowadziæ po skansenie (noi i gdzie byscie lepszego przedwodnika znale¼li?) Ca³ej hordzie naszych zacie¿nych za to ¿e zajmowalismy tyle miejsca na uczcie.
p.s.
i tak artyleria znów bitwe wygra³a.
Tradycyjnie podsumowuj±c :
ZACNIE
Organizacja wyj±tkowo sprawna - Effendi mia³ tyle jedzienia, ¿e nawet ja nie by³em g³odny ani przez chwilê bo papu by³o ca³y dzieñ dostêpne
Tak na powa¿nie jestem pod wra¿eniem sprawnej organizacji przy takiej ilo¶ci rymcerzy i innych wikingów
Inscenizacja - atak na gród warowny - najbardziej na weso³o zrobiona ze wszystkich przeze mnie widzianych. Jako obserwatorowi wie¿owemu bardzo mi siê podoba³o - mam masê fotek, ale s± spore - jak kto¶ zainteresowany fotkami z bojówki, albo z inscenizacji - prosze na priv
Turnieje - skupi³em siê na bitewnych, gdzie po niez³ym normalnym (XIII-XV), w którym wygra³ Blacha (gratulacje), by³ te¿ troszkê "jajcarski" wcze¶niak ("rzymianin. rzymianin
Ludziska - "mrok" w niskich stanach normy, masa fajnych ludziów - szczególne pozdro dla Bêdzinian, którzy Voynarka przytulili do siebie (a jest co przytulaæ - prawda) ,Micha³a z Torunia, który najg³o¶niej krzycza³ "Chwa³a" jak przy prezenacji bractw dumnie wypina³em Will...err... pier¶ jako przedstawiciej ZRJ, Ja¶mina z Bogus³awa V i rodzinki z Gostynia za braterstwo w tabaczanym na³ogu, dziewczyn z Wroc³awia za weso³e pogaduchy,Ciwunowi za s³odk± bu³eczkê na biesiadzie no i moich pozosta³ych rodzynków warszawskich - G.I. , Babczusia i Iwony, dzieki którym zwiedzi³em jeszcze klasztor na Jasnej Górze w drodze powrotnej
Witam!
na turnieju bawi³em siê ¶wietnie (najlepszy mój turniej w tym sezonie), w ogóle by³o o wiele lepiej ni¿ w tamtym roku (a w tamtym roku by³o b.dobrze)
heh pozdrawiam wszystkich których mia³em przyjemno¶æ poznaæ i ¿yczê wszystkim i sobie wiêcej takich imprez....
P.S. Za rok Opole!!
Chwa³a organizatorom!!!
W³a¶nie wróci³am do domku z turnieju i jako¶ tak smutno... i pusto mi. To by³ jeden z najlepszych, je¶li nie najlepszy turniej w tym sezonie na jakim by³am, co z reszt± uda³o mi siê i Browarkowi powiedzieæ Efendiemu rano przy po¿egnaniu.
Organizacja by³a cudowna, nie mo¿na by³o narzekaæ na brak niczego, i, chocia¿ by³am w wiêkszo¶ci kibicem znajomych z naszej chor±gwii, to na zbytni± nudê nie narzeka³am. Biesiada by³a cudowna, jeszcze nigdy tak siê nie napcha³am jedzonka na uczcie, a bior±c pod uwagê fakt, ¿e nie jem miêsa, to jest to wielkkki plus dla organizatorów.
Serdeczne pozdrowienia dla Efendiego, Ewy (któr± najpierw ja uderzy³am a pó¼niej ona mnie, wiêc jeste¶my 1:1 :) ), Matusza, Miêtkiego, Taty Miêtkiego (niestrudzone wo¿±cego wszystkich), i wszystkich innych ludzi których pozna³am, a tak¿e dla kochanej CRKS, z wyszczególnieniem Browarka, Marcina i Mi³osza (dziêki za dobr± zabawê i mi³± podró¿ dzisiaj).
Jeszcze raz - chwa³a wam, Opolskie Bractwo Rycerskie.
Ehh co by tu napisaæ.
Po pierwsze w imieniu swoim i ca³ej Chor±gwii dziêkujê za zaproszenie.
Bawi³em siê ¶wietnie.
W koñcu poczu³em na w³asnej skórze co to znaczy byc g³ównym sêdzi± na bojowym (nigdy wiêcej,wolê siê biæ ni¿ oseniaæ bij±cych siê).
Wielkie podziêkowania dla Byczyny,za to ¿e wytrzymali moje towarzystwo.(mam nadzieje ¿e nasze plany wypala tak jak nasze hakownice).
Gratujuje Hubertowi zdobycia tytu³u "Berka Bierkowic 2005".
Dziêkuje komisji stroju za to ¿e dopu¶cili ciuszki moich niesfornych podopiecznych (sk±d oni siê u mnie wziêli to ja naprawdê nie wiem).
Gratuluje Polakom zwyciêztwa z reprezentacj± Bia³orusi.
Przepraszam wszystkich których zawiod³em,obiecujê poprawê.
I do zobaczenia na innych polach boju.
CYTAT
MICHA£A z Dru¿yny Rycerskiej Bogus³awa V
¦miem zaprotestowaæ, gdy¿ zwyciêzcy na chrzcie Szymon dali
A tak w ogóle, to dziêki wielkie za super zabawê Opolskiemu Bractwu Rycerskiemu, za któr± odp³acimy tym samym w S³upsku.
I, jak widaæ, s³upski oddzia³ Bogus³awa V znów okaza³ siê Pogromc± ¦l±ska
Niestety, by³y "jedynie" dwa pierwsze miejsca, a to dlatego, ¿e ze S³upska ino tylko 4 osoby przyjecha³y
Chwa³a Wam, ¦l±sku!!!
Witam. Na pocz±tek trochê statystyk, bo akurat siad³am i wreszcie policzy³am. Do Opola zjecha³o ok. 70 bractw i wielu niezrzeszonych wojów. £±cznie piêæset kilka osób. Za uczestnictwo dziêkujê.
A teraz prywatnie:
Podziêkowania za ca³okszta³t i dobr± zabawê dla:
Roberta Stefanowskiego, Kiemliczów, dziewczyn z Raciborza, Jacka i Klemensa z Austrii, Tatusia „Mientkiego”, Pazurka z £odzi, Igora z Miñska, Ja¶mina, Vlada z Krakowa, Wiesia z Grod¼ca, Paw³a z Boles³awca, Mi¶ka z Bolkowa, ca³ej Gwardii Wareskiej z Raciborza, Krzy¶ka Chiniewicza z Grodna
Szczególne pozdrowienia dla Babci z Bêdzina za kawa³ dobrej roboty i ¿ywienie.
Pozdrowienia dla Stworzonka z Siewierza, które najpierw mnie uderzy³o, a potem ja odda³am, wiêc jest 1:1.
Ludziom z Wratislavii chwa³a za fajne zdjêcia.
Gratulacje dla Globusa za umiejêtne noszenie mnie na rêkach (zgodnie z obietnic± zreszt±).
Pochwa³ka dla Tomka Konopczyca, ¿e zaniecha³ magicznych dzia³añ podczas biesiady. By³ tak zajêty piciem, ¿e zapomnia³ zepsuæ nam imprezê deszczem.
... no i Efendiemu... nie wiem za co, ale niech ma...
Wielkie podziêkowania za naprawde ¶wietny turniej!
Reyki na Byczynie my prochem czêstujemy, wiêc siê przygotuj!
Acha i Reykówka ma siê znale¼æ tam równie¿! Masz pozdrowienia od swojego"boga fermentacji", obiecuje ¿e do byczyny jaka¶ buteleczka KRWI BARONA ostanie dla ciebie!
Pozdrawiam i do zobaczenia ju¿ wkrótce
"Bierek Berkowic 2005"
Hubert
Pozdrawiam wszystkich ludzi o cieplych sercach i mokrych ciuchach biegaj±cych ostatnio po skansenie Bierkowickim.
Tych, których rozpoznalem dopiero po podeptaniu - przepraszam
"Dziewczynkom z zapalkami" z Kompanii Byczyñskiej ¿yczê wytwalo¶ci w doskonaleniu zabaw z ogniem (pojki- tak, fajki - NIE)
i trzymaæ ten kierunek !
ps. kto zgubil latarkê a byl do niej przywi±zany (ostatnia dekada XXw) to niech mnie szuka. Zalazlem mocno podeptan± ale ¿yw± i nie zakrwawion±
Micha³ 'Orgi' Organi¶ciak
Hejka - pozdrawiam wszystkich z którymi mia³em przyjemno¶æ bawiæ sie ¶wietnie przez te dwa dni
Po pierwsze oczywi¶cie dla Efendiego i Ewy - za zaproszenie, organizacjê, kuchniê czynna non stop i zorganizowanie naprawde ¶wietnego turnieju.
Po drugie dla Rzymianina za mi³e gadki szmatki, konsumpcej jasnego pienistego i fajnego siniaka pod lewym bokiem, oraz oczywi¶cie walkê w bojówce wczesnych
Wszystkich mi³ych ludzi - którzy zapa³ali mi³o¶ci± do psa mojego i nawet tych kilku osób, które psa postanowi³y skonsumowac- co im siê na szczêscie nie uda³o
Czerwionce- za pomoc przy naprawie Berdysza i generalnie za fajn± atmosferê -
Tomka- który swoja Skod±-Babci± dowióz³ mnie na turniej a przedtem namówi³ do wziêcia w nim udzia³u mimo i¿ wykazywa³em dalece zaawansowane lenistwo.
uczestnikom Mostu i innych zabaw- zw³aszcza wiernemu runakowi - który 3 razy odmawia³ zmiany roli
No i oczywi¶cie tym wszystkim wspania³ym dziewczynom - które cieszy³y oczy swoim widokiem, dusze swoj± obecno¶ci± - wszystkim bardzo dziêkujê- jednym mniej - innym bardziej specjalnie
ps. Asta te¿ dziêkujê
Widzisz Ewo, przezy³em, ju¿ troszkê wiêcej ni¿ wielu ludzi w rr i wiem jedno, choæby niewiadomo co zrobili, a zrobili co¶ co jak dla mnie by³o ¶miesznym powodem do usuniêcia ich z turnieju, nie powinno siê wy¿ucaæ 14latków w nocy na stopa, tym bardziej, ¿e z tego co mi siê o uszy obi³o jest (choæ teraz pewnie ju¿ by³a) to wasza chor±giew, która ju¿ od ¶rody zapieprza³a jak durna przy przygotowaniach, co tym bardziej mi osobi¶cie siê nie spodoba³o. Troche to niepowa¿ne, ¿eby wyzywaæ m³odych od idiotów i kazaæ wynosiæ siê przed uczt± za to, ¿e ¿ucili jab³kiem nie w tym momencie co trzeba...choæ mo¿e siê mylê
mo¿e to ja debil jestem
Witam!
Wreszcie i ja troche odespalem i zaraz zabieram sie do podziekowan.
Dzieki wszystkim za przybycie i dobr± zabawe
. Dziekuje wszystkim tym którzy przyczynili siê do tego
aby turniej sie uda³. Tacie(KIE£BASCE?), za trud w³o¿ony w wo¿enie tego wszystkiego i wszystkich(mi samochod pad³ w czasie wiezienia Bêdzina)
,Szambelanowi za turniej ³uczniczy
, Byczynie za w³ócznie i bieg dam
a Reykiemu za poprowadzenie turnieju bojowego
. Ci wszyscy m³odzi ch³opcy z obozu za kuchni± pracowali od ¶rody aby wszystko siê uda³o-chwa³a im za to
. Mamy troche filmu na cd, tak ze jak beda chêtni to prosze pisac. Mamy takze film z Opola z kwietnia(2 godz).
Incydent z naszymi ³ucznikami-W nerwach nazwa³em jednego idiot± lub gamoniem
-nie pamietam bo bylem zdenerwowany-za to przepraszam. Gdy jednak ktos, pomimo napomnien strzela p³askim torem w czasie bitwy i moze kogos trafic w wizure to......
............dopisz sobie Rokito reszte.Jezeli chcesz na ten temat pogadaæ to zapraszam na priv bo sprawa jest jeszcze bardziej skomplikowana.
Przypominam ze wyslemy zaproszenia do BYczyny na wbicie pala po budowe grodu. Wszyscy zaproszeni prosze przyjechac z pocztami gdyz bedzie to wielka uroczystosc i mysle ze pierwsza(oby nie ostatnia), w Polsce. Program bedzie wyglada³ mw tak:
-w sobote autokarami jedziemy na wyspe(ok 6 km)
, tam troche oficja³ki, po¶wiêcenie,wkopanie pala i ma³y poczêstunek
. Potem powrót do Byczyny i kilka godzin zabaw i turniejów
. Ok 20:00 pocz±tek uczty. w niedziele bedziemy robili to co wymyslimy. Moze zabawy jak w skansenie?
Jeszce raz bardzo wszystkim dziekuje i pozdrawiam
Do zobaczenia
Tertaz moja kolej...
Dziêki dla:
Ewy, za to, ¿e j± siê wygodnie nosi...
Effendiego, za bosk± glacê, i za kanapkê w niedzielê... Effendi na p³asko... :P
Ekipy przeciwników z niedzielnych zabaw mêskich - komisyjnie doliczyli¶my siê, ¿e jednak przegrali¶cie - je¿eli ja strzeli³em samobója strzelaj±c do bramki naprzeciwko siebie, to wy te¿ strzelili¶cie samobója... Rewan¿ w baronkê??
Pazura i ca³ej reszty mojego towarzystwa, za obszycie, i genialn± zabawê.
Rzymianina, za ogólny ochlej, i "oczy wa¿ki"
"Ekipie Drinkowej", czyli sobie :P i... kurcze, zapomnia³em imienia... ³eb mnie boli... a, ju¿ pamiêtam, i Kajetanowi, za "Cza³n± Lalwê"
Austriakom, za to, ¿e byli
Wszystkim pozosta³ym piêciuset paru osobom, za BOSK¡ zabawê... czekamy na was na Byczynie (Rzymianinie, chcê po¿yczyæ blachy... najwy¿ej zakupiê co¶ od ciebie z opó¼nieniem).
No i najwa¿niejsze... mojemu malutkiemu, kochanemu stworzonku - Miriam - za to, ¿e jest, i by³a, i mam nadziejê, ¿e bedzie...
Aha Reyk... wybieraj... rtêæ czy fenoloftaleina, czy oksyfenisatyna??
Na Byczynê!!!!
A, kochani... kopnijcie mi fotki na maila... proszê Was bardzo... o tu: xintlaer@o2.pl
hm...tak wszystko pieknie i ladnie , wszystkim sie podobalo i w ogole, ale po kiego grzyba bylo tyle szumu o komisji strojow, skoro kazdy latal i tak w czym chcial? Nie, to nie o to chodzi, ze mrok byl strojach, bo on zawsze byl , jest i bedzie, tyle ,ze skoro powoluje sie komisje strojow, to chyba ona powinna cos zdzialac? Choc i tak tekst pods³yszany z namiotu obok " Ty, pozycz mi butow na komisje, bo ja nie mam" wymiata
Czê¶æ komisji jest po to aby "zastraszyæ" potencjalnych mrocznych rycerzy.
Niektóre komisje s± surowe i dzia³aj± bardzo aktywnie ale wtedy uczestnicy czuj± t± presje i nie bawi± siê zbyt dobrze.
Istnienie komisji ma pokazaæ ¿e na danym turnieju nie s± akceptowane glany,desanty,zamki b³yskawiczne i poliester.
Reyki, s³usznie prawisz, w pe³ni siê zgadzam . Tyle, ze poliestru i zamków b³yskawicznych by³o od zatrzêsienia. Glanow nie spotkalam zbyt wiele , fakt, ale wzruszyli mnie "waregowie" w czarnych adidaskach . No i rzymianki ze skarpetkami, widok przecudny , zwlaszcza z rozowym misiem. Ja chyba jednak niedoceniam tej fantazji. Ale co kto lubi
A ma kto¶ kontakt do dobra Rzymianin? Znajomi chcieli by go zaprosiæ na taki jeden turniej.
A do wspania³ych kucharzy - czy karkóweczka na uczcie by³a maczana w jakiej¶ zalewie, a je¶li tak to w jakiej?
Smakowa³a
hej!
Z tego co wiem komisja dosyc szczegolowo sprawdzala stroje(tekst wyzej:pozycz buty.....itd).
Potem jednak mielismy inne swoje obowiazki i nie powolalismy komanda które by ganialo za kazdym
kto zrobil nam psikusa(tekst wyzej:pozycz buty...)
Powinni sie wstydzic i tyle. A naraz nie da sie kazdego sprawdzic. Druga sprawa. padal deszc i moze ludzie sobie wymienili mokre stroje na suche ,te "domowe"?? kto to wie.
Zadaniem komisji bylo takze pokazanie jak mw maja wygladac stroje itp,itd.zeby ludzie wiedzieli na przyszlo¶æ.
Mysle ze ze swojego zadania komisja sie wywiazala.
I jeszcze jedno, jezeli prosimy o przyjazd na dzien i godz.to trzeba to uszanowac.........
Pozdrawiam
Mo¿na?
To tak: komisjê strojów uwa¿am za rzecz po¿±dan±. Nie chodzi o to, aby pruæ go¶ciowi szwy, czy szyte rêcznie, czy maszynowo, ale o to, aby go¶cie zdawali sobie sprawê z w³asnych niedostatków. Czyli np. ja spêdzi³em ponure 5 minut gêsto siê z ró¿nych spraw t³umacz±c, i bardzo dobrze. Potem mia³em swoje chwile rado¶ci (bo s± gorsi!) oraz chwile smutku (o, cholera, s± lepsi!). Czyli jeszcze inaczej mówi±c, zosta³a wykonana motywacja, ale nie zosta³a zar¿niêta zabawa.
Zdrowie komisji strojów!
Zdjêcia i filmiki i ja proszê na priva saszko@c2000.pl
Z góry za³±czam dziêkczynne ciumasy
W takim razie, czy i ja mogê poprosiæ o jakie¶ zdi±tka i filmiki
enima@gazeta.pl
Kilku osobom wys³a³em moje zdj±tka - mam nadziejê, ¿e dotar³y
Nie wiem co jest ale poczta na frehe nie dochodzi. W takim razie moze bede mial szczescie i w tym miejscu chce podziekowac tej ktora po operacji, lezac przed kompem, zrobila cala papierkowa robote.
Nazywa sie ona Ewa a nazwiska nie pamietam
Teraz przysz³a kolej na mnie...
Przede wszystkim po trzykroæ S£AWA
dla Ewy , Effendiego i OBR za wspania³± (jak zwykle) organizacjê - by³o jeszcze lepiej ni¿ rok temu
. Szkoda tylko, ¿e ³uczniczy odbywa³ siê w tym samym czasie co bojowy (
chlip, przecie¿ siê nie rozdwojê ). Jedzonko by³o pyszne
, ale tym razem by³o go naprawdê duuuu¿o , jeszcze na poniedzia³ek wystarczy³o
.
Serdecznie dziêkujê Babci - za opiekê, pomoc i zabawne wrzuty
i Tacie "Miêtkiemu", chocia¿ za to molestowanie to powinnam siê obrazic
.
Kolejne podziêkowania sk³adam ekipie Ulberta - zaskoczyli¶cie mnie tym powitaniem
i jak zwykle fantastycznie siê z Wami bawi³am
.
Teraz kolej na Teodora , którego chwilami mia³am ochotê zamordowaæ
za jego g³upie ¿arty (poczekaj do Byczyny, we¼miemy ze sob± narzêdzia tortur
). Poza tym dziêki za przemie towarzystwo podczas biesiad i niedzielnego koncertu Drollów.
W³a¶nie!! zapomnia³am o jak najserdeczniejszym Spasiba dla Drolli
Grali piêknie i po prostu
za "We are all living in America".
I na samym koñcu poidziêkowania i pozdrowienia dla wszystkich, którzy przygl±dali siê jak szyjemy, biedactwa, na maszynie i rêcznie po nocy i w dzieñ
to by³ naprawdê ob³êd
Miriam
Witam wszystkich szanownie. Wypada³oby równie¿ do³±czyæ siê do podziêkowañ co czyniê, choæ z drugiej strony kuchni
. My¶lê ¿e czê¶æ podziêkowañ mogê wyraziæ w imieniu ca³ej obsady kuchennej :
- Efendiemu i Tacie "Miêtkiemu" za atmosfere pracy ;) i b³yskawiczne jak na panuj±ce warunki spe³nianie naszych pobo¿nych ¿yczeñ dotycz±cych spraw zaopatrzeniowo-kuchennych.
- m³odszym cz³onkom OBR za udzia³ w "dru¿ynkach" na kuchni i kawa³ dobrej roboty jak± wykonali.
- Guciowi za wystêpy wokalno-muzyczne umilaj±ce pi±tkowe nocne manewry gulaszowe
- Leo za ostrzenie no¿y ,pomoc przy biesiadzie i ¶piew ;)
- Wszystkim czekaj±cym w sobotê i niedzielê na herbatê za OLBRZYMI¡ CIERPLIWO¦Æ ; w koñcu siê jednak doczekali¶cie
Tu byæ mo¿e siê pomylê co do imenia za co z góry bardzo przepraszam :
- Januszowi za nieocenion± pomoc przy grilowaniu karczków na biesiadê ,oraz inne kulinarne prace
- Wojnarowi i Jego Kole¿ance za pomoc przy grilowaniu kei³basy na biesiadê.
- Szlachetnemu Cz³ekowi ,(nie mia³em okazji poznaæ imienia) ,za nowe spojrzenie w przygotowaniach ostatniej zupy w niedzielê.
I WAM WSZYSTKIM ,którzy przybyli,zjedli,chwalili - tym co narzekali równie¿
,oraz wszystkim innym którym siê podziêkowania od nas nale¿± a zostali pominiêci - gdy¿ nie wszystkich by³em w stanie spamiêtaæ.
Mam nadziejê ¿e mo¿e za rok znów zadymimy nad kuchni± . Pozdrawiam
Karczki to chyba robi³ Jerzy z Sosnowca.Taki wesolutki cz³ek z brod± i w niebieskiej koszuli?
Witam
mam troche fotek z imprezy
(bojówka, bitwa i ró¿ne inne ) wiêc je¶li kto¶ jest chêtny to prosze na priv
bo aktualnie nie moge ich umie¶ciæ na serwerze
Angelika z Bêdzina
CYTAT(Reyki)
Karczki to chyba robi³ Jerzy z Sosnowca.Taki wesolutki cz³ek z brod± i w niebieskiej koszuli?
Na pewno on dogladal procesu ich smazenia(czy jak to sie tam nazywa, nie jestem dobry w gotowaniu) i ogolnie pomagal w kuchni, wiec spora szansa ze rowniez i karczki doprawial. Jak bede mial okazje to zapytam go i powiem wam dokladnie co i jak:)
CYTAT
Reyki napisa³:
Zaczyna byæ weso³o
, wed³ug moich informacji z pi±tku karczki przygotowywa³a imæ Bogus³awa od Taty "Miêtkiego" ale kto wie jaki bêdzie fina³ w±tku karczkowego i kto finalnie je zrobi³ :D
Ja wiem jedno.Zjad³em ich chyba z tonê i bardzo mi smakowa³y.
Wiêc dziêkuje za pyszne karczki.
A'propos komisji strojów. Zawsze mi siê chce smiaæ, gdy czytam wielkie dyskusje na temat mroków turniejowych i dzia³ania wszelakich komisji. Niektórzy psy wieszaj± na te komisje, a prawda jest taka, ¿e w regulaminie, który zosta³ rozes³any do wszystkich zaproszonych jest napisane wyra¼nie, ¿e to dowódca danego bractwa jest odpowiedzialny za swoich ludzi co do obszycia.Dlatego te¿ powinien zrobiæ wewnêtrzny przegl±d strojów przed wyjazdem i wyeliminowaæ tych, którzy nie spe³niaj± warunków uczestnictwa w turnieju. St±d te¿ nie jest winna komisja, lecz zaproszone bractwo, które robi sobie jaja z organizatorów, nie respektuj±c ich wymagañ. Sama by³am te¿ w komisji i zapewniam, ¿e nie jest ³atwo wyrzuciæ dziewczynê, która przyjecha³a z drugiego koñca Polski i ze ³zami w oczach stanê³a przed komisj±, bo mia³a rzymianki. Gdzie by³ jej dowódca, który pozwoli³ jej w tych rzymiankach przyjechaæ? Wiele osób warunkowo zosta³o.
Dlatego te¿ podkre¶lam, ¿e w pierwszej kolejno¶ci trzeba zmieniæ sposób my¶lenia niektórych zaproszonych dowódców bractw.To bractwo tworzy sobie wizytówkê mroku i osmiesza siê w ten sposób. Bo je¶li siê tego nie zrobi, to ¿adna komisja i ¿andarmi nie wyeliminuja "szmaciarzy", szczególnie na tak du¿ej imprezie. Dlatego te¿ nie dziwiê siê, ¿e niektórzy po¿yczali buty.
AAAAAAAAAAA, jeszcze jedno...
Sk³adam uk³on w stronê ludzi z Byczyny, którzy przygotowali rewelacyjne fireshow.Lewa, Hubert, Mariusz
i inni - jestem pod wra¿eniem!
Fajnie ze sie podoba³o....dziewczyny troche sie natrenowa³y....ja z Hubertem troche mniej ;p gdyby nie drobne problemy techniczne by³oby naprawde rewelacyjnie
p.s.
rozumiem ze zosta³em wymieniony jako inni :P
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.