Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Sierpieñ] Festyn Rycerski w Opolu-Skansen ->6-7.08
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
jasmin
Chlopaki ze wschodu tradycyjnie przywioza ze soba troche sprzetu na sprzedaz. Aleja handlowa gdzie bedzie usytuowana tym razem? Tak jak w roku ubieglym?
efendi
Witam!
Aleja dla handlu "sredniowiecznego" tam gdzie zawsze. Inni daleko i jeszce dalej.Nie bedzie ich widac.
Chce zawiadomic ze nagrodami beda:
bojowy-miecz(do wyboru) lub he³m
wczesny-miecz
oszczep-rekawice pancerne
³uk-10 strzal wykonanych specjalnie przez Jerzego Jackowskiego(³ucznicy wiedz± kto zacz!!!)
bieg dam-8 m at³asu(czy jakos tak-ma wloski)
zapasy-pugina³
bieg rycerski-beczka???

pozdrawiam
jasmin
Super!!! 8 metrow atlasu sie przyda. Testosteron sisters II come back. A wloski to gdzie on ma?
efendi
ten material ma na calej pow.wloski.To ch....go wie czy to atlas czy co innego.Nie znam sie na tym.
Ale historyczne toto jest.Szynki i innych nei trzeba ,wszystko bedzie pat.gif
Przepraszam,zona mi powiedziala ze to jest aksamit( i musialem wysluchac ze gamon ze mnie itd,i ze sie nie znam). W takim razie jest go 10 m.
efendi
zeby mi nikt nie kombinowa³. ch... to cholera anger.gif
Reyki
Taki malusieñki Offtopic.
Drogi Efendi bêdzie jeszcze jedna okazja do wypicia w Byczynie we wrze¶niu.

Otó¿ 4 wrze¶nia obchodzê swoje kolejne 18 urodziny.
Ewa z Raciborza
Lista uczestników juz zamkniêta!!!!! Prosimy o nie przysy³anie zg³oszeñ.

Reyki - Efendi juz siê cieszy - (siedzi ko³o mnie)
Reyki
Mam nadziejê ¿e jestem na tej "zamkniêtej li¶cie".
Ewa z Raciborza
Of course baby, ¿e jeste¶ na li¶cie
Tomasz z Bienii
O! Ewa do nas wróci³a blinkie.gif , szybkiego powrotu do pe³ni zdrowia ¿yczy ca³a nasza chor±giew.
CYTAT(efendi)
Ewa Wawoczny jest po operacji(udanej), ma sexy blizne(bedzie pokazywac za oplata)

A ja osobi¶cie liczê na darmowe ogl±danie blizny w zamian za ten dyplomik co mi go wisisz... devil.gif

Mo¿e by¶ napisa³a kilka s³ów odno¶nie wymagañ jakie bêdzie mia³a planowana komisja strojów.
Ewa z Raciborza
Dziêki Tomciu za ¿yczenia. Ju¿ wróci³am do domu pokrojona i czekam az to sie wszystko zabli¼ni. Oby zd±¿y³o do Bierkowic, bo inaczej marny mój los. Nawet Efendi obieca³, ze bêdzie dla mnie mi³y, je¶li przyjadê na Bierkowice. W jego zapewnienia nie wierzê!

Je¶li chodzi o Twój dyplomik, to Ci go gwarantujê, tylko napisz mi w jakiej to bylo konkurencji i które miejsce, bo.... zapomnia³am.

Co do komisji strojów, to nie bêdziemy wielce wydziwiaæ i wymy¶laæ dziwne wymagania. Ka¿dy przyzwoity cz³onek bractwa odtwarzaj±cy ¶redniowiecze powienien wiedzieæ, ze ma odtwarzaæ ¶redniowiecze a nie nosiæ stroje i bi¿uteriê ze sklepu indyjskiego. Ten, kto siê bawi w rycerstwo powinien wiedzieæ, czy strojem reprezentuje dany okres czy miksuje wszystko, co kupi³ na targach staroci. W³asnie tacy "zmiksowani" niech nawet nie przyje¿d¿aj±. Na pewno nagonka bêdzie na buty (raczej na brak obuwia historycznego), no i wszelkie stylonowe dodatki. To chyba wszystko
Globus
Ewuniu, jesli przyjedziesz, to osobi¶cie jestem gotów ciê na rekach nosiæ...
Gudrun
A jak komisja bêdzie odnosiæ siê do rzymianek? czy bêd± dopuszczalne tak samo jak w Byczynie?
Andrzej Siejeñski
CYTAT(Gudrun)
A jak komisja bêdzie odnosiæ siê do rzymianek? czy bêd± dopuszczalne tak samo jak w Byczynie?

Rzymianki? Nie wiedzia³em, ¿e datowanie tegorocznego festynu jest a¿ tak rozleg³e i obejmuje staro¿ytno¶æ devil.gif .
Ewa z Raciborza
Andrzeju z Sielca, jak my¶lisz, mo¿e na Bierkowice da siê przechrzciæ rzymianki na ¶redniowieczanki i ostatni raz dopu¶ciæ dziewczyny w tych butkach?
efendi
Tu Andrzej z Opola. Rzymianki ?? tfu, nie da rady.Nie przejd±.
Pozdrawiam
PS
Ktos chcia³ Ewe nosic na rêkach he,he bigsmile2.gif . W tajemnicy powiem ze kobieta przytyla bigsmile2.gif i chetnie zobacze jak to naoszenie bedzie wygl±daæ hi,hi!! bigsmile2.gif
Jaros³aw (Gêsik)
" ¯ymianie do domu !!!! " hie, hie...
Ewa z Raciborza
Efendi!!!!!!!! Musia³abym je¶æ tysi±c dni bez przerwy, by wygl±daæ tak jak Ty! A ja, wrêcz przeciwnie - schud³am na wikcie szpitalnym (kto by³ w szpitalu, ten wie jak tam karmi±).

Co do rzymianek, to mam miêkkie serce (nie tak zatwardzia³e jak Andrzej z Sielca icon_wink.gif jak Efendi icon_rolleyes.gif i Jaros³aw smile.gif ) 5 lat temu sama chodzi³am w rzymankach przez jaki¶ czas i by³oby mi smutno, gdyby kto¶ zabroni³ mi uczestniczyæ w imprezie z tego powodu. Jestem za rzymiankami (ju¿ w ostatecznej, awaryjnej wersji. Oby by³o ich jak najmniej).

Wiadomo¶æ z ostatniej chwili: Odprawa dowódców odbêdzie siê w sobotê o 9.00. I tak wiêkszo¶æ bractw przyjedzie ju¿ w pi±tek, wiêc wielu bêdzie ju¿ na miejscu. Tu¿ po odprawie rozpocznie siê sprawdzanie strojów (od ok. 9.30 do 11.30). Ten, kto przejdzie komisjê pozytywnie, ten otrzyma identyfikator, który umo¿liwi korzystanie ze specja³ów naszej kuchni oraz bêdzie stanowiæ "bilet wstêpu" do obozu rycerskiego.
Andrzej Siejeñski
CYTAT
Co do rzymianek, to mam miêkkie serce (nie tak zatwardzia³e jak Andrzej z Sielca

Tak, jestem okrutny i bezwzglêdny. Co za szczê¶cie, ¿e to nie ja jestem w komisji strojów.

CYTAT
Odprawa dowódców odbêdzie siê w sobotê o 9.00.

To ja bym chcia³ zamówiæ budzenie na 8.30. Jak przyjadê to poka¿ê w którym namiocie ¶piê.

CYTAT
Tu¿ po odprawie rozpocznie siê sprawdzanie strojów (od ok. 9.30 do 11.30)

Mam nadziejê, ze przebiegnie to sprawnie.

Pozdrawiam
efendi
trudno, ale rzymianek nie bedzie smile.gif Ewa nie doda³a ze zostalismy zmuszeni do zrobienia odprawy i przegladu wczesniej tym ze przyjedzie nie 400,jak planowalismy, lecz 550 rycerzy. Chyba ze na granicy.....
i tak to zawsze plany biora w bic.gif
Ruda
Efendiiiiiiiii... ale Bogus³aw w najgorszym wypadku mo¿e zjawiæ siê dopiero w samym Opolu oko³o godziny 10 w sobotê.... face4.gif Czy pó¼niejsza odprawa indywidualna dla nas znajdzie siê jaka¶?? Czy przepij± wcze¶niej nasze identyfikatory? icon_cool.gif Jakby co¶ siê mia³o zmieniæ ,to dam znaæ...
Reyki
I czy nie bêdziecie potrzebowaæ sêdziego do turnieju bojowego?

Ja mam kontuzjowan± rêkê i nie wiem czy zdo³am walczyæ.

Wiêc ofiarujê swoj± pomoc.
Jaros³aw (Gêsik)
CYTAT
Co do rzymianek, to mam miêkkie serce (nie tak zatwardzia³e jak Andrzej z Sielca Wink jak Efendi Rolling Eyes i Jaros³aw Smile )

Wypraszam sobie posadzanie mnie o twarde serce icon_wink.gif, jakby ktos nie zauwazyl to haslo "¯ymianie do domu" znajdowa³o sie w cudzys³owiu i by³o cytatem... icon_wink.gif Czy nikt juz nie ogl±da '¯ywotu Briana" ? - ehh czujê siê przez Was staro...
Tomasz z Bienii
Szukam w³a¶nie po³±czenia dla naszej grupy i okaza³o siê, ¿e (jak to kto¶ ³adnie napisa³):
"Uwaga, rozk³ady jazdy linii "9", "9s" oraz "5" nie bêd± chwilowo dostêpne na stronie"
http://www.opole.pl/komunikacja/rozklad.php
Dlatego mam pro¶bê do kogo¶ z Opola o wrzucenie tutaj rozk³adu jazdy dziewi±tki, albo o jaki¶ inny aktualny link. Z góry dziêki.
Ewa z Raciborza
Ruda, nie przejmuj siê. Te bractwa, które przyjad± pó¼niej otrzymaj± identyfikatory po rozpoczêciu i przemarszu oraz wezma udzia³ , jak to napisa³a¶, w indywidualnej rozprawie.
A Wy, Bogus³awy, przyjezd¿ajcie jak najszybciej!!!!! Co z pi±tkow± "integracj±"???
Tomko Konopczyc
Czy do identyfikatorów jest do³±czony równie¿ jaki¶ przydzia³ piwa? To my chêtnie wezmiemy identyfikatory dla Bogus³awów i przeka¿emy im zaraz jak tylko przyjad± ( identyfikatory ma sie rozumieæ ).
Reyki
Jak zwykle jestem z Tob± Tomko.

Pomogê ci zaopiekowaæ sie identyfikatorami i piwem.

Chcia¿ z oddaniem identyfiaktorów mo¿e byæ problem (mo¿emy nie byæ w stanie crazy.gif crazy.gif ).
jasmin
Tomko, ty sie tak nie rozpedzaj z tym przydzialem "kompletow identyfikatorow" bo pamietaj, ze wszyscy beda cie glosno dopingowac! Tymiankiem i innymi ziolami sie wysypie podloge, mleczem i stokrotkami sie wyscieli p, tu i owdzie wiorow sie rzuci ... pajaki przegonimi an na koniec wyciagniemy flety i dmuchac zaczniemy tfu, gasle lutnie i cytry slicznie zagraja.
Tomko Konopczyc
Obawiam siê, ¿e przy takiej muzyce to paj±ki same uciekn±, nie mówi±c o nas.
Ruda
Hehe, jak wszyscy nagle kochaj± Bogus³awów i chc± siê zaopiekowaæ identyfikatorami (i rzeczami im przynale¿nymi crazy.gif ) Co¶ to jest podejrzana z leksza sprawa..... face4.gif Ja wam tu dam!! nadzur.gif
efendi
Ostatnie wiadomo¶ci.
Ja jeszcze w czwartek do 17:00 bede na freha. potem jestem juz do wtorku w skansenie.
Ewa bedzie na freha do piatku do 17:00(potem skansen)
Ewentualne pytania,sprawy itd. na tel do mnie 602613386. a piwa nie zabraknie he,he,juz my o tym wiemy....
tak ze ..Boguslawie-glowa do gory(w wiadomym celu) ze gra Drolls to juz pisalem???
Pozdrawiam
Reyki-licze na Ciebie(masz juz przygotowane stanowisko-jakie?to zobaczysz p[o przyjezdzie king.gif )
Reyki
Ojoj juz zaczynam siê baæ.

Mam nadziejê ¿e nie bêdzie to wymaga³o wymiany w±troby.

Zobaczymy jak bêdzie z moja rêk±.Mogê ju¿ ³apaæ niektóre rzeczy ale nadal mam k³opot z u¶ciskiem.
Butcher*
Mam pytanie wybieram siê z kumplami na ten turniej tylko niewiem jak tam z Opola dojechaæ :-?za jakie kolwiek informacje wielkie dziêki smile.gif

Walczy siê poto aby wygraæ devil.gif
Reyki
z dworca pks jedziesz autobusem na bierkowice(chyba)

Ja bêde prawdopodobnie jecha³ z dworca pkp ale to siê jutro oka¿e.
Tomasz z £añcuta
Kruca bomba - prognozy pogody s± kiepskie - hm - mo¿e pontony by siê zda³y? icon_neutral.gif
jasmin
Jakas fosa na miejscu jest, bardziej do plywania po niej balia sie przyda. Kajaku nie polecam - na pierwszym zakrecie mozna komus do namiotu juz wjechac, chociaz mam nadzieje, ze organizatorzy sie postaraja i poszerza ta fose, by mozna bylo na tratwach splywac;) Trzeba sie dopasowac - slonca sie nie zamowilo, to rowy trzeba kopac!
Zreszta, 500 osob jak przyjedzie i kazdy zabierze ze soba lopate, to w godzinke usypie sie i wal i fose poszerzy ...
Ewa z Raciborza
Ja¶min nie czaruj!!!!!!!!Wszystkie prognozy mówi±, ¿e bêda burze w weekend, dlatego s³ucham tylko TVN 24, bo oni jako jedyni mówi± TYLKO o przelotnych deszczach i ogólnym rozpogodzeniu.
W koncu do Bierkowic przyjad± ludzie z Bêdzina. Wszyscy wiedz±, ¿e u nich zawsze na turniejach pada i poczt± pantoflow± dowiedzia³am sie, ¿e zawsze "¿yczliwy" Tomko Konopczyc odprawia³ niedawno jakie¶ dziwne tañce i wynaj±³ wró¿biarki, ¿eby w Bierkowicach TE¯ pada³o.
Wiêc to nie nasza wina, ani wina frontu atmosferycznego, tylko ludzi z Bêdzina. Do nich z wszelkimi pretensjami. Jak trzeba bedzie, to bêda kopaæ fosê SAMI !!!!
jasmin
Tomek z Bedzina? O zmoro, przeciez samzem widzial - lekko drgnal powieka tylko jak popatrzal na nasz namiot az tu nagle jak nie pierd ... z nieba i fruuu polecial!!! Ludzie!!! Czy wy wiecie co robicie? Zreszta na zdjeciu sami zobaczycie!
Ewa z Raciborza
Jasmin, cos jest w tym co mówisz. Ja Tomka Konopczyca prosi³am, by przesta³ zaklinaæ i spiewaæ mantry, bo w koncu w Bierkwicach nie ma gdzie siê schowac przed deszczem a on tylko zrobi³ tak: Zdjêcie w za³±czniku
Ewa z Raciborza
Przy³apa³am go te¿ na goracym uczynku na zesz³orocznym Grunwaldzie. to zdjecie mówi samo za siebie. Teraz ju¿ chyba nikt nie ma w±tpliwo¶ci
Tomko Konopczyc
Oszczercy zwa¿cie, ¿e Wasze fa³szywe, oskar¿ycielskie i niebaczne s³owa mog± naraziæ na szwank m± cze¶æ rycersk± i ³acno o czary i heretyckie praktyki zostaæ pos±dzony mogê. Je¶li sp³onê to jak Jakub de Molay, który poci±gn±l za sob± swych oprawców, w ci±gu pó³ roku niechybnie sprawie, ¿e nowego roku nie doczekacie na tym padole. Zreszt± sami chcieli¶cie to macie - po konsultacjach ze mnie tylko wiadomym medium jêcz±cym pod baszt± w Bêdzinie prognoza jest nastêpuj±ca: sta³e i nad wyraz obfite opady po³±czone z gradobiciem. A dla Was specjalnie w prezencie ode mnie za Wasz± ¿yczliwo¶æ: dla Ciebie Ewko przemieniam na czas Bierkowic Efendiego w 25 letniego diuka Burgundii o bujnej czarnej czuprynie i 195 cm wzrostu ( o cholera tego nawet ja ani moje medium nie potrafi ). No dobra po namy¶le tylko z bujn± czupryn±. Dla Ciebie Ja¶min: Twój plotkarski jêzyk przemieniam w ¶ledzia do Waszego namiotu, którym bêdziesz musia³ go przxytrzymywaæ gdy nadejd± w/w wichury i gradobicia.
jasmin
Uwazajcie na tegoz okrutnika, co listosci nie zna. Jak kiedys go zaprosilismy do siebie na biesiade, to czar okrutny rzucil i z cebra z piwem salata zaczela wyrastac!!! Grozny on jest ci i ciemna mocy strone sie w tobie wyczuwa Z Bedzina Tomku.
Ewa z Raciborza
Ja¶minie, dajmy ju¿ spokój magowi Konopczycowi. Niedawno wyl±dowa³am w szpitalu. Ju¿ teraz wiem dlaczego. Bojê siê!!!!! Dzi¶ strzyka³o mnie w krêgos³upie, a Efendi narzeka na hemoroidy i grzybicê stóp. Zemsta Konopczyca moze byæ wielka. Wiêc Ja¶min uwa¿aj, bo wy³ysiejesz albo stracisz witalno¶æ. Dr¿yjmy!!!!!!
Ruda
Niestraszny nam jaki¶ ¶l±ski mag!!! Bogus³awy swego tak¿e maj±!!

HAHA!!!
Krzysztof 'OLLO' Olczak
Na Bierkowicach mnie nie bêdzie (chlip, chlip) ale mo¿emy Tomka spaliæ na jakim¶ najbli¿szym turnieju. Próbowali¶my ju¿ utopiæ go w piwie, ale dziêki czarom uda³o mu siê prze¿yæ i oddaæ pusty cebrzyk. Mo¿e spalenie pomo¿e. Pozdrowionka i bawci siê dobrze!
Ruda
Obawiam siê, ¿e i tak skromna reprezentacja Bogus³awa mo¿e siê pojawiæ w jeszcze mniejszej liczbie do sztuk 10 icon_cry.gif Powodem jest kontuzja samochodu...

ECH...
wojo
Niestety. Do ostatniej chwili siê ³udzi³em, ¿e bêdzie inaczej, ale w tym roku nie dojedziemy do Opola. Organizatorów serdecznie przepraszamy a wszystkim uczestnikom ¿yczymy dobrej zabawy.
Tomko Konopczyc
Ruda

Dziêki zamieszczonej przez Ciebie focie ju¿ teraz rozumiem co znaczy, gdy w mediach mówi±, ¿e na rynku pojawi³o siê z³e paliwo.

Olczaku

có¿ za niedorzeczny pomys³, ¿eby utopiæ mnie w piwie> Niewykonalne. Ale próbujcie- z najwiêksz± ochot± osuszê zbiornik.
jasmin
Olo, osuszyl? A nu nas to salate zrobil z piwa. Jakie jeszcze grozne czary zna ten okrutnik? Jak jeszcze piwo w wode zamienia, czyli czary 18 kregu wtajemniczenia to bedzie tragedia...

Zas na przyszlosc rada dla wszystkich: pamietajcie co grozi ... dowody na zdjeciach (mam nadzieje, ze nasz friend z Tuly sie nie obrazi:).
Andrzej Siejeñski
A ja jak zwykle zepsujê wszystkim zabawê devil.gif .
Przypominam, ¿e w Kalendarium nie umieszczamy zdjêæ (punkt 14 regulaminu FREHA). Na wszelki wypadek zapraszam te¿ do punktu 15.
Pozdrawiam
Karczmarz
P.S. Jak tam pogoda w Opolu?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.