Johan, podaj mi swoje namiary na konto, roze¶lê je masowo po Rocie. Bierzemy to metrowe z Surtexu, 42m, ¿eby by³o te¿ na worek, za rad± Grzypa. Lepszej opcji raczej szybko nie z³apiemy.
Pzdr
Gwyn
ja ze swojej strony poproszê te namiary wzbogacone o IBAN i SWIFTcode...takie tam pierdo³ki to przelewów transgranicznych
Witam!
Znalaz³em w Poznaniu sklep z lnem.
SKLEPJest tam co¶ takiego jak "
Tkaniny lniane malarskie". Niestety Pani nie potrafi³a mi dok³adnie podaæ gramatury, ale jutro powinienem wiedzieæ.
Maj± nastêpuj±ce szeroko¶ci:
* 1,36 m - 18,30 PLN
* 1,50 m - 19,52 PLN
* 2,00 m - 26,23 PLN
Mo¿e siê nada ?
Pozdrawiam!
Hej,
dzwoni³em ju¿ do tej firmy kilka dni temu jak szuka³em dla siebie materia³u i niestety, dostêpne gramatury to :
200 g/m2 - len
350 g/m2 - mieszanina lnu z bawe³n±
S± to informacje sprzed kilkunastu dni wiêc mog± byæ nie aktualne .
a ja znalaz³em oferte: szeroko¶æ 1 m, gramatura ok 620, kolor szary, 23zl/mb. zosta³o jeszcze 120 metrów, wieczorem bêde mia³ zdjêcia jak co¶. pozdro
a i len jest impregnowany.
Trochê akademicko siê tu robi
len standard to 24-26z³/mb dostêpne od rêki, lny id± w górê, w zwi±zku lub bez zwi±zku z kryzysem ¶wiatowym
cena producenta/importera od którego biorê kilka tysiêcy metrów rocznie
impregnowany nie ma sensu, ju¿ to ustalili¶my, wa¿y to cholera tonê, szyje siê ciê¿ko i kosztuje wiêcej
lina jutowa lub konopna 7mm to 0,6-0,7 z³/mb jak dla mnie, grubszej nie trza
na taka wiatê jakie¶ 80-100m trza
do tego ¶ledzie, najlepiej histeryczne robione z drewna na miejscu lub kute np od Grybola
wszystko mogê ¶ci±gn±æ w 1-2 tyg wys³aæ gdzie trza i tyle, niech siê m³odzie¿ wykazuje
Tych ¶ledzi to trzeba by by³o trochê - 12 krótkich do przypiêcia p³achty do ziemi, 12 trochê d³u¿szych na odci±gi prostopad³e od d³u¿szej osi no i 4 d³ugie na odci±gi równoleg³e do d³u¿szej osi wiaty. Wychodzi zatem oko³o 30 ¶ledzi, czyli jakie¶ dodatkowe 200 z³ociszy za ¶ledzie, wiêc po jakie¶ 6,50 od Rotowicza - ja bym by³ za zamówieniem od razu kutych. I tak kiedy¶ trzeba bêdzie to zrobiæ, bo drewniane nie najlepiej wchodz± w kamieniste pod³o¿e.
Czo³em
Widz±c, ¿e wszystko zmierza w dobrym kierunku chcia³bym tylko w imieniu swoim i innych dy¿urnych „szoferów” wiaty zg³osiæ w±tpliwo¶æ aby¶my byli w stanie przewie¼æ tak du¿± wiatê samochodami osobowymi.
Chodzi g³ównie o drewno – z obecnych wymiarów wynika, ¿e najkrótszy element mia³by 2 metry a najd³u¿szy 5 metrów (!) - szanse na przewiezienie tego samochodem osobowym s± raczej niewielkie o ile nie wprowadzimy jakich¶ zmian konstrukcyjnych. (³±czone belki z elementów po 1,80 czy co¶)
Dodatkowo, ze wzglêdu na ogóln± wielko¶æ wiaty same elementy drewniane musia³y by byæ zapewne dosyæ grube – czy mo¿e co¶ o tym wiadomo ?
Chcia³bym podaæ ten temat pod dyskusje zanim przejdziemy do zamawiania materia³u itp. bo nie maj±c rotowej ciê¿aróweczki jeszcze przez d³ugi czas bêdziemy zdani na wo¿enie tej wiaty samochodami osobistymi wiêc dobrze by by³o projekt do takich mo¿liwo¶ci urealniæ.
Pozdrawiam
Konrad
Bez dzielenia siê raczej nie da - najd³u¿sze elementy o d³ugo¶ci 5 metrów proponuje podzieliæ na pó³ (ciêcie na skos i ³±czenie na ko³ki drewniane), tak samo jak elementy 3 metrowe. 2 metrowe elementy stela¿a pozostawi³bym takie jakie s±.
Grube na pewno powinny byæ g³ówne maszty i najwy¿sza belka, belki o przekroju kwadratu o boku ok 8 cm powinny wystarczyæ - szczególnie gdy zrobi siê na szczytach masztów g³êbokie naciêcia i umocuje siê w nich belkê poprzeczn± tak, by przek±tna kwadratu by³a prostopad³a do pod³o¿a (patrz za³±cznik). Wytrzyma³o¶æ przekroju na z³amanie silnie zale¿y od jego wysoko¶ci, wiêc takie u³o¿enie belki powinno zwiêkszyæ wytrzyma³o¶æ ca³ej konstrukcji. Komplikuje to wprawdzie konstrukcjê wzmocnieñ pomiêdzy masztem a belk±, bez których siê chyba nie obêdzie, ale nie czyni jej niewykonaln±. Górn± i boczne krawêdzie belki nale¿a³oby zeszlifowaæ, by zmniejszyæ ryzyko przetarcia p³ótna w tych miejscach.
Resztê elementów mo¿na by zrobiæ z belek o przekroju kwadratu o boku 5 cm, jako ¿e nie bêd± przenosi³y du¿ych obci±¿eñ.
Witka!
Mam informacje dotycz±cych tego lnu. Podane przeze mnie trzy opcje lnu maj± gramaturê ok 300 tak wiêc tak sobie.
Oprócz tego pojawi³a siê opcja lnu o gramaturze 515 g/m2. 1 m szeroko¶ci, w kolorach naturalnym i bia³ym (farbowane). Próbek niestety nie ma.
ceny
I klasa - 23,18 PLN
II klasa (z tzw. b³êdami tkackimi, zgrubieniami) - 21 PLN
Pojawi³o siê du¿o opcji zakupu lnu, teraz trzeba by by³o podj±æ decyzjê
. W przypadku "mojego" lnu 515 najlepiej do koñca tygodnia - bêd± jechali do fabryki i odpad³y by koszty transportu.
Co do masztów to problem z zapakowaniem tego do samochodu pewnie bêdzie. Nie ma innej opcji ni¿ podzieliæ belki. Mo¿e podpatrzyæ rozwi±zanie od Tentorium lub innych istniej±cych wiat? Je¿eli mnie wzrok nie myli to w wiacie z Tentorium boki s± podpierane przez 2 elementy w kszta³cie litery T po³±czonych (wi±zanych?) ze sob±.
Pozdrawiam!
To samo na górze, widaæ zgarbienie na górnej linii daszku. 515 to taki standardowy namiotowy? Maca³e¶ toto? Je¶li to jest to, to proponujê wzi±æ 45m II klasy.
Pzdr
Gwyn
P.S. System ³±czeñ '³amanych' mogê rozrysowaæ i wrzuciæ pó¼niej
Witam!
CYTAT(Gwyn @ 16:10 24.02.2009)
515 to taki standardowy namiotowy? Maca³e¶ toto?
Babka mi powiedzia³a, ¿e na "namioty historyczne" kto¶ ju¿ kiedy¶ bra³ z tych malarskich o gêsto¶ci ok 300 g/m2. Z próbkami tego materia³u nie ma problemu - maj± to u siebie w Poznaniu i zawsze mogê podej¶æ.
Zapyta³em siê czy maj± co¶ o gêstszym splocie - wtedy zadzwoni³a do fabryki, w której siê zaopatruj± i poda³a informacjê o tym 515. Problem jest taki, ¿e nie ma próbek
, a z tego co zrozumia³em to fabryka "nie chce ci±æ próbek z nowej belki". Je¿eli by³o by to wa¿ne to jutro móg³bym jeszcze zadzwoniæ i mo¿e uda mi siê uprosiæ chocia¿by skrawek 15x15 cm.
Pozdrawiam!
P.S. Pamiêtajmy w obliczeniach, ¿e ten len ma 1 metr szeroko¶ci!
Witam!
Jest opcja za³atwienia próbek. Info posz³o na priwa do Gwyna.
PZDR!
W za³±czniku zdjêcie próbki tego lnu bezpo¶rednio od producenta.
Wygl±da na nasz
Czekam na potwierdzenie organoleptyczne, jak dojd± do mnie próbki.
Pzdr
Gwyn
S³ychaæ mo¿e co¶ nowego w sprawie naszej przysz³ej wiaty ?
Witam!
Sprawa lnu w 98% za³atwiona. Jutro z rana muszê jeszcze klepn±æ z firm± cenê ostateczn±, wraz z kosztami przesy³ki. Dam znaæ.
Pozdrawiam!
Witam!
Sprawa wygl±da nastêpuj±co:
W hurtowni znajduje siê belka lnu o gêsto¶ci 515, II klasa. Belka ma
49,7 mb (sk³ada siê z dwóch czê¶ci 33,3 mb i 19,4 mb).
NIE MA OPCJI PODZIELIÆ BELKI!Cena za mb 21,96
Wychodzi 1091,412 PLN + 37 za transport =
1 128 PLNZg³osi³o siê do tej pory 36 osób, wychodzi wiêc w zaokr±gleniu
32 PLN / osobê
Na razie belka jest "zaklepana", ale decyzjê trzeba podj±æ w miarê szybko.
P.S. Nadwy¿kowe 5 metrów pewnie mo¿e siê na co¶ przydaæ (1-2 metry warto by by³o chocia¿by zostawiæ na ewentualne naprawy)
Pozdrawiam!
Tomek
Hej,
do ca³o¶ci sumy nale¿y doliczyæ 250 z³ . Sk³adka wyniesie wtedy jakie¶ 39 z³ ( ³±cznie z materia³em) .
Pzdr
Jak dla mnie bomba, gramatura jest raczej odpowiednia, cena te¿ niez³a. A te 40 z³ na ³ebka to nie jest du¿o w sumie, bior±c pod uwagê korzy¶ci jakie bêdziemy mieli z tej wiaty.
Wyra¿am poparcie, ale czy wliczyli¶cie w to liny?
Radek.
Witam!
Ja za³atwi³em tyko len i chcia³bym tylko za to ewentualnie odpowiadaæ. Mo¿emy zrobiæ tak, ¿e podliczymy ca³o¶æ kosztów wiaty (len, ¶ledzie, liny, szycie), i okre¶limy po ile ostateczna sk³adka. Proponowa³ bym, ¿eby pieni±dze by³y przesy³ane do jednej osoby (mniej zamieszania), która potem roze¶le ludziom odpowiedzialnym za poszczególne elementy.
Pozdrawiam!
Tomek
Hej,
tak jak pisa³em wcze¶niej, szycie 200 z³ + 50 z³ wszelakie nici itp.
Ze stela¿em bêdzie trochê gorzej, Gwyn przedstawi³ mi projekt i nie jest on zbyt ³atwy do zrobienia w pojedynkê nie maj±c do tego narzêdzi ; mo¿e zrobiæ stela¿ na ¦wiecinie ?
Stela¿ na ¦wiecinie zrobiæ mo¿na, lecz je¶li bêdzie on wykonany z materia³ów miejscowych typu grube ga³êzie i takie tam, to bêdzie raczej ma³o mobilny.
Trzeba doliczyæ koszt lin - cena metra liny konopnej fi 10mm to oko³o 1.50z³ za metr, kto¶ szacowa³ ¿e potrzeba tej liny 100 metrów, czyli 150 z³ pójdzie na linê.
Hej,
Grzypie, wykonanie stela¿a podczas ¦wiecina mia³o by siê odbyæ przy wykorzystaniu materia³ów zakupionych np. w Castoramie odleg³ej od wioski o jakie¶ 25 km ; równie¿ tam mo¿na z pewno¶ci± kupiæ linê konopn± . Jest to tylko propozycja w ,któr± sam ju¿ powoli zaczynam w±tpiæ - nie jestem pewien czy uda siê nam wykonaæ to przy wykorzystaniu narzêdzi bez napêdu elektrycznego
Pozdrawiam
Witam!
Ja bym nie zostawia³ zrobienia wiaty do ¦wiecina. Warto by by³o kombinowaæ tak, ¿eby by³a gotowa ju¿ na np. Uniejów (chocia¿ na razie cisza od organizatorów kiedy bêdzie). S±dzê, ¿e trudno by by³o to zrobiæ w warunkach "polowych".
Po pierwsze - potrzebne bêd± narzêdzia wspó³czesne. Po drugie (po zobaczeniu po³±czeñ proponowanych przez Gwyna - poprawnych zreszt±) bêdzie to bardzo trudne dla kogo¶, kto nie pracowa³ wcze¶niej w drewnie. Po³±czenia na wpusty na pewno nie s± ³atwizn± dla zielonych w tym rzemio¶le
.
Kto¶ ma mo¿e do¶wiadczenie z tak± robot±
?
Pozdrawiam!
Witam. Ja bawi³em siê ju¿ w drewnie i mogê zrobiæ po³±czenia na wpust ( w sumie to nie jest a¿ takie trudne, chyba bardziej pracoch³onne). Zgadzam siê nie róbmy tego na ¦wiecinie bo wyjdzie to jedna wielka prowizorka. Jak bym dosta³ wymiary to nie ma problemu ¿ebym siê tym zaj± nawet do Uniejowa. Cena drewna to s± koszty marginalne zwa¿ywszy na cenê za metr sze¶cienny ( 700 - 800 z³). Z tego co rozumiem to s± 3 ramki do zrobienia, z czego 2 s± takie same.. Pozdrowienia Stefan
P.S. Po malej konsultacji powiem tak ma³e prawdopodobieñstwo aby poprzeczka d³ugo¶ci 5m nie ugiê³a siê. Wiêc proponuje podparcie jej na ¶rodku dodatkowym masztem. Tak to wynika z wytrzyma³o¶ci drewna. Powiedzcie je¿eli uwa¿acie inaczej. W sumie taki masz nie powinien du¿o przeszkadzaæ.
Có¿, i tak bêdzie trzeba zrobiæ d³ugie belki dwuczê¶ciowo, bo nie da rady inaczej tego woziæ (Kompanijne namioty je¿d¿± ciê¿arówk±). Jak to zrobiæ? Jest kilka dzia³aj±cych metod, to nie problem.
Proponujê zacz±æ zrzutkê na tkaninê - Tomek, pode¶lij mi Twoje dane bankowe, roze¶lê je zbiorow± PW do wszystkich Rotowiczów. Na razie tyle. Drugim ruchem bêdzie zrzutka na szycie (z niæmi i linkami w³±cznie), trzecim, zrzutka na drewno, jak ju¿ Stefan doliczy siê ile to wyjdzie.
Pzdr
Gwyn
Ju¿ policzy³em z dodatkowymi masztami w ¶rodku i zastrza³ami oczywi¶cie wychodzi cale 0,17 metra sze¶ciennego co daje 136 z³ przy cenie 800zl za metr sze¶cienny robocizny nie liczê bo nie ma poco:) Pozdrawiam Stefan.
Witam!
Dane przes³a³em na maila;
Po aktualizacji:
Zg³osi³o siê do tej pory 37 osób, wychodzi wiêc w zaokr±gleniu 1 128 PLN /37=
30,50 PLN/osobê
Proszê o przes³anie adresu, na który zostanie dostarczony len.
Pozdrowionka!
Witam!
Mo¿e g³upio to zabrzmi, ale proszê o dopisywanie w "tytu³em" swoich rotowych ksyw. Niestety nie wszystkich znam po imieniu i nazwisku - bêdzie mi ³atwiej
.
Do listy dopisa³ siê jeszcze Bryan, ale s±dzê, ¿e nie ma co teraz mieszaæ i ustalaæ znów now± sk³adkê. 38 osób we¼mie siê pod uwagê w sk³adkach na szycie i maszty.
Pozdrawiam!
No tak jak widaæ spó¼nialscy jeszcze dochodz±.
Te¿ my¶lê ze nie ma sensu wyliczaæ nowej kwoty. Zrobi siê korektê przy zakupie pozosta³ych elementów.
Pozdr
Wr
Hej, jest dobra informacja - za szycie kwota wyniesie = 0 z³
. Kiedy tylko przyjdzie materia³ - szycie siê rozpocznie
Witam!
CYTAT(Johan @ 16:12 11.03.2009)
Hej, jest dobra informacja - za szycie kwota wyniesie = 0 z³
. Kiedy tylko przyjdzie materia³ - szycie siê rozpocznie
No to fajnie - trochê siê zaoszczêdzi
. Czy kto¶ we¼mie na siebie ¶ledzie i liny? Stefan, czy to s± ostateczne koszty masztów? Je¶li tak to nie ma na co czekaæ tylko ustalaæ sk³adkê (tym razem 39 osób) i s³aæ Ci pieni±dze.
Jak tylko wiêksza czê¶æ Roty wp³aci to materia³ bêdzie. Na razie wp³aci³y 3 osoby.
Pozdrawiam!
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Cos mi chyba umknelo - na jakie konto wplacac skladke?
Tak to s± ostateczne koszta. Ale nie ma co na razie szaleæ z kas± apropo masztów. Jak kupie to powiem dok³adnie ile to wynios³o. I bêdê sobie powoli robi³. Pozdrawiam
Witam!
Bardzo proszê o wp³acanie pieniêdzy na moje konto. Min±³ ju¿ tydzieñ a wp³aci³o tylko 10 osób. Len w hurtowni nie bêdzie na nas czeka³ w nieskoñczono¶æ.
Pozdrawiam!
No i co tam siê dzieje w kwestii naszej przysz³ej wspólnej wiaty ?
S± ju¿ fundusze na materia³ ?
Pozdr.
M.
Witka!
Do tej pory nie wp³aci³o jeszcze 14 osób. Firma nie bêdzie czekaæ d³ugo na pieni±dze tote¿ wy³o¿y³em resztê z w³asnej kasy.
Teraz zaczynam akcjê windykacyjn± w postaci wizyty dwóch smutnych panów w dresach oraz wpisem do BIK-u w³±cznie
.
Pozdro!
Ja wys³a³em kilka dni temu . Info na PW
CYTAT(Tomek @ 12:12 19.03.2009)
Teraz zaczynam akcjê windykacyjn± w postaci wizyty dwóch smutnych panów w dresach oraz wpisem do BIK-u w³±cznie
.
Polecam Agencjê Odzyskiwania Wierzytelno¶ci "Z³amanie otwarte" Sp. z o.o.
Pozdr.
M.
Hej,
na kiedy ma byæ wiata ? Tylko nie piszcie : jak najszybciej
Przybli¿ony termin ?
Wg mnie optymalny by³by czerwiec - w zale¿no¶ci czy ekipa jad±ca na Petecost chcia³aby j± zabraæ, czy dopiero by³aby w u¿ytku na Uniejowie to ostateczna data pewnie by siê zmieni³a. Je¶li w grê wchodzi³by Pentecost, to zapewne okolice 10 czerwca. Je¶li Uniejów - to je¶li bêdzie to pewnie gdzie¶ na pocz±tku lipca. Zwykle by³ tydzieñ przed Grunwaldem, w tym roku nie wiadomo jeszcze.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
No mi kazano wstrzymac sie z wplata zeby nie mieszac w rachunkach, za to zaplacic wiecej przy jakiejs kolejnej zbiorce pienieznej. To tak gwoli wyjasnienia, zby nie bylo, ze sie migam.
CYTAT(Bryan @ 12:59 27.03.2009)
No mi kazano wstrzymac sie z wplata zeby nie mieszac w rachunkach, za to zaplacic wiecej przy jakiejs kolejnej zbiorce pienieznej. To tak gwoli wyjasnienia, zby nie bylo, ze sie migam.
Witam!
Wszystko jest pod kontrol±
. Do tej pory nie wp³aci³o mi jeszcze 5 osób. Tak wiêc pode¶lij mi Michale adres na tê agencjê
.
Pozdro!
No my z ma³¿onk± siê kajamy publicznie
Ja my¶la³em ¿e ona pos³a³a przelew a Kasieñka moja ¿e ja no i wyszed³ klops
W poniedzia³ek mam nadzieje ¿e przelew bêdzie ju¿ na twym koncie Tomku. Przez takiego jednego pêdraka troszkê s³abo kontaktujemy.
Pozdrawki Weso³owscy
CYTAT(Igor Weso³owski @ 11:50 28.03.2009)
. ..Przez takiego jednego pêdraka troszkê s³abo kontaktujemy...
Witam!
Nie ma problemu - sam jeszcze niedawno by³em w tej samej sytuacji i wiem jak to jest
. Len jest ju¿ dostarczony do Johana.
Co do terminu to s±dzê, ¿e warto by by³o celowaæ w czerwiec.
Powtórzê pytanie, czy jest kto¶, kto móg³by za³atwiæ kute szpilki do wiaty - tylko tego jeszcze brakuje?
Pozdrawiam!
Witam!
I jak idzie konstrukcja masztów i szycie Panowie
?
S±dzê, ¿e ju¿ pora zastanowiæ siê nad zamówieniem ¶ledzi. Znalaz³em jaki¶ czas temu na allegro tak± propozycjê:
"¦ledzie maj± po 35 cm (+/- kilka mm). S± kute i oksydowane na czarno. Po³owa d³ugo¶ci jest skrêcona."Cena 6,50 za sztukê. Potrzebujemy 30 czy wiêcej?
Pozdrawiam!
P.S. ¦cigam Chrzana !
Hej,
szycie wiaty podzieli³em na dwie czê¶ci; pierwsza czê¶æ jest gotowa, druga cze¶æ sk³adaj±ca siê z trzech pasów materia³u jest zszyta, pozostaje tylko zrobiæ wykoñczenia i zeszyæ j± w ca³o¶æ. Doszyæ skórzane wzmocnienia ?
Pozdro
Rzecz jasna
Pzdr
Gwyn
ja wy³o¿ê za Chrzana
¶ledzie przebajerzone jak na moje
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.