Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: XIII w Jankowicach - Turniej
> Inne > Kalendarium 2010
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Przemys³ z Poznania
Witajcie !

W dniach 25-27.06.2010 roku odbêdzie siê XIII w Jankowicach , szczegó³y wkrótce !
Przemys³ z Poznania
Witam ponownie !

I tak jak wy¿ej w dniach 25-27.06.2010 w Lusowie na terenie tutejszej parafii ( 12km na zachód od Poznania w kierunku na ¦wiecko ) odbêdzie siê 4 edycja XIII w Jankowicach przewidujemy turniej bojowy i ³uczniczy oraz pokazy dla publiki . Przyjazd w pi±tek , w sobotê g³ówna impreza , a w niedziele po mszy ( pe³na dobrowolno¶æ ) i obiedzie wyjazd . Zapewniamy : wy¿ywienie , wodê , s³omê , ucztê , toy toye i dobr± zabawê . wymagamy dok³adno¶æ historycznej -wymagana jest weryfikacja , nie dotyczy to 'starych " uczestników . Zg³oszenia na Freha lub choragiewtarnowska@tlen.pl .
Wiêcej szczegó³ów wiosn± pozdrawiam , s± chêtni ?

Przemys³ z Poznania zwany P±czkiem
Triss
Oczywi¶cie, ¿e s± smile.gif
Kiara i ja nawet przesunê³y¶my termin organizowanej przez nas imprezy na maj, ¿eby siê wybraæ na Jankowice.
z ka¿d± edycj± impreza coraz ciekawsza...czekamy na wiêcej smile.gif
Przemys³ z Poznania
Witaj Triss !

Jest nam mi³o zapraszamy !
Triss
Mnie te¿ jest mi³o. bêdziemy koniecznie :-)

A my zapraszamy do nas, je¶li bêdzie siê chcia³o przyjechac z Poznania i okolic icon_wink.gif szczegó³y imprezy wkrótce.
Indar
No dobra, namówili¶cie mnie.
Przemys³ z Poznania
No to super ! Prosiak jest ju¿ tuczony .
Pozdrawiam .
Viator
Profilaktycznie spytam, czy macie do¶æ miejsca ¿eby przyj±æ kilka osób tekstylnych, czy bierzecie tylko walcz±cych? Mo¿e siê sprê¿ê i przygotujê...
Marek Hilgendorf
Andrzej- dla tekstylnych zawsze jest miejsce na imprezach P±czka- by³oby fajnie, gdyby¶ siê zjawi³- mo¿e pogadaliby¶my raz na ¿ywo, a nie tylko na Freha, heheh
brat Helmrich
Hmmm mo¿e i ja siê skuszê na przyjazd ?
Anuszka
chêtnie bym sie pojawi³a smile.gif
Marek Hilgendorf
Mam nadziejê, ¿e kontuzja zaleczy mi siê na tyle, by wyst±piæ konno i zbrojno.
Wychodz±c nieco przed szereg chcia³bym prosiæ ewentualnych chêtnych spoza krêgu "krewnych i znajomych królika" by wziêli pod uwagê, ¿e w tym roku ekipa tarnowska zamierza postawiæ na jako¶æ uczestników, a nie ilo¶æ.

Praktyka pokaza³a bowiem, ¿e nawet niewielka ilo¶æ dobrze zrobionych, zgranych rekonstruktorów/przybli¿antów bêdzie bawi³a siê wystarczaj±co dobrze, by i dla ewentualnej publiki by³o to atrakcyjne...

Przemys³ z Poznania
Witam !
Anuszka ,Viator , Brat Helmrih co tu gadaæ przybywajcie !!!
Pó¼niej dajcie znaæ ile osób z Wami przyjedzie .

Pozdrawiam .
Przemys³ z Poznania zwany P±czkiem
£ukasz zwany Gumisiem
Oczywi¶cie, ¿e s± chêtni.

Czy Brat Helmrich ma zamiar zabraæ co¶ ze swojego sprzêtu?? Pytam, bo mo¿e tez bym co¶ zrobi³.
Jak sie uda to zrobi sie jakie¶ extra atrakcje.

Pozdrawiam!!!

BRAT "G"
Unkas
Z £om¿y od Spiritus Temporis 4-6 osób (je¶li mo¿na) by przyjecha³o.
Tomal
Widzê ¿e same znajome twarze siê zapowiadaj±, wiêc i Lublin pewnie zawita. Co do ilo¶ci ludzi to ciê¿ko mi na razie cokolwiek konkretnego powiedzieæ, ale tak my¶lê ¿e z 5/6 osób powinno siê zjawiæ.
Przemys³ z Poznania
Gumi¶ , Unkas , Tomal mi³o nam zapraszamy !!!

Pozdrawiam wiecie kto !
Marek Hilgendorf
Hehehe... ju¿ zacieram swoje kosmate ³apska!!! Ekipa szykuje siê przednia, to i zabawa bêdzie przednia. Tylko tym razem przyjed¼cie na pewno!!!
brat Helmrich
Je¿eli uda mi siê do wyjazdu ukoñczyæ biffê ( a raczej uda ) to przywiozê biffê a gdyby jakie¶ niespodziewane zdarzenia nie pozwoli³y dokoñczyæ biffy to przywiozê onager . No chyba ¿e organizatorzy mieli by co¶ przeciw .
Jimmy
Wcze¶nie zaczynacie w tym roku. Trudno by³oby siê po s±siedzku nie pojawiæ. Z siostrzenic±. HAHAHA
Martynka
Witam serdecznie:) bardzo cieszy mnie fakt, ¿e odbêd± siê kolejne Jankowice vel Lusowo. Ju¿ nie mogê siê doczekaæ. bigsmile2.gif Widzê, ¿e ekipa szykuje siê wyborna wiêc i ja chcia³abym zg³osiæ swoja chêæ przyjazdu wraz z moim lubym Pawe³kiem smile.gif mam nadzieje, ¿e krzy¿ack± siostrzyczkê przyjmiecie smile.gif. Pozdrowienia i przytulasy od Przytulasa szczerba.gif
Przemys³ z Poznania
Witajcie !!!

Cieszymy siê bardzo z tak du¿ego zainteresowania oczywi¶cie zapraszamy , co do sprzêtu brata

Helmricha no to czadu bracia !

Pozdrawiam
DORCIA I TOFIK
Witam !!! Skoro wszyscy og³aszaj± swoj± chêæ przybycia to i my takow± wyra¿amy smile.gif smile.gif smile.gif
I mamy nadziejê ¿e zg³oszenie pozytywnie bêdzie rozpatrzone
bigsmile2.gif
Pawe³
I my te¿, i my te¿. na dzieñ dzisiejszy w 2 , ale mo¿e uda siê wiêksz± ekip±.
Przemys³ z Poznania
No to mi³o !

Dostalem pytanie na poczte gdzie jest Lusowo ?
Lusowo gm. Tarnowo Podgórne ok. 12 km na zachód od Poznania - wyjazd z Poznania tras± K-92 w kierunku na ¦wiecko w miejscowo¶ci Sady skrêcamy w lewo na Lusowo i kierujemy siê na wie¿e Ko¶cio³a .
Pozdrawiam
Marek Hilgendorf
Ze swojej strony dodam, ¿e bardzo blisko jest sklep "ogólnoalkoholowy". Teren pomimo s±siedztwa ko¶cio³a rozleg³y i w sumie kameralny. Tury¶ci oczywi¶cie bêd±, bo gmina nie daje kasy na prywatne zabawy, ale w zesz³ym roku byli ma³o upierdliwi i nawet dziennikarze wydawali siê byæ przygotowani do tematu.
Aubrey
Wszystko poprzesuwa³em i bêdê (bêdziemy). Pozwolê sobie na ma³± prywatê - P±czek jutro dzwoniê.
Tomis³aw
Dobry ! A znajdzie siê miejsce dla kilku borsuków? Dalea, Mrówki itd?
Kuubuus
Witam !
Czy jest przewidziana jaka¶ zabawa dla ciê¿ko zbrojnych ? jak 2lata temu ;) ?
Dicon
Witam
Nasze Bractwo równie¿ chêtnie przyjecha³oby do Lusowa o ile Organizatorzy siê zgodz±?
s³omy, jad³a, napitku znajdzie siê? dla Rycerzy.

Pozdrawiam
Dicon usmieszek_09.gif
Przemys³ z Poznania
Aubreyu mi³o mi to s³yszeæ !!
Tomis³aw jak masz kiecke na trzynastkê to zapraszam
Kuubuus plany jeszcze w toku , jednak napewno co¶ siê znajdzie he he !!
Dicon zapraszamy !

Po ukazaniu siê formularza ( w marcu )nowych uczestników poprosimy o weryfikacje , plan imprezy na ukoñczeniu nied³ugo siê uka¿e .

zapraszamy
Pawe³
niewiem jak by³o w zesz³ym roku, ale 2 lata temu by³ turniej dla dam i mo¿e by tak¿e w tym roku takowe zorganizowaæ?
Triss
w zesz³ym roku te¿ by³... co roku jest i zawsze jest z tym zwi±zana kupa ¶miechu bigsmile2.gif
Robert Bagrit
I mnie tam nie zabraknie ;>
Marek Hilgendorf
I dobrze... bêdzie kogo tratowaæ....
Robert Bagrit
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 22:30 17.03.2010) *
I dobrze... bêdzie kogo tratowaæ....

Chyba dobrze traktowaæ devil.gif
Marek Hilgendorf
Przynajmniej bêdê móg³ siê powywy¿szaæ z koñskiego grzbietu, hehehe

Orgowie przewiduj± mnóstwo atrakcji, zanosi siê równie¿, ¿e bêdzie du¿o stworów wszelkich gatunków i predestynacji. Ewentualnym Saracenom przypominam, ¿e w zesz³ym roku by³y te¿ kozy, tak, ¿e na brak damskiego towarzystwa nie bêd± narzekaæ.....
£azarz
Salve Fratres!

Marku nie wiadomo czy czo³owy wielbiciel koziej urody Halfi bêdzie dunno.gif

Pozdrawiam Grzegorz

ps. Halfi - Twoja .... ty zreszt± sam wiesz bigsmile2.gif
Przemys³ z Poznania
Witam !

Zapraszamy! tak atrakcje przewidujemy !
Halfi siê nie odzywa !
Marku ta predestynacja to to samo co destylacja ?
Pati Ptaszor Monika
salve,

co do stworów poczu³am siê szczególnie wywo³ana do tablicy..
Planujemy konie - zw³aszcza do lanserskich zdjêæ dla go¶ci ( godn± op³atê przygotujcie ), mo¿e 2 kucyki tez bêd± - dla co bardziej strachliwych.
Standardowo - kozy, kury i pewnie króliki ale tylko "ozdobnie" (nie bêd±, niestety ;(, przeznaczone na "grilla" chyba ¿e..... smile.gif). Mo¿e owca (do golenia) i je¶li moja ¶winia bêdzie w miarê kulturalnie siê zachowywaæ i go¶ci nie podgryzaæ to j± przywiozê. Bêdzie j± mo¿na na niesforne rycerstwo napuszczaæ i ujmê na honorze spowodowaæ smile.gif
Taki jest plan.
Pati Ptaszor Monika
witajcie,

"KRÓTKI" OPIS PLANÓW TURNIEJOWYCH W LUSOWIE 25-27 czerwca

Lusowo obok Tarnowa Podgórnego (obok Poznania smile.gif ), plac przy urokliwym ko¶ciele. Cywilizacji trochê widaæ jednak nie jest to zbyt nachalne. Miejsce w zasadzie ze wszystkich stron ograniczone - p³otem, murem, zabudowaniami plebanii i ko¶cio³em oraz jeziorem (jest opcja k±pieli ). Miejsce przyjemne i klimatyczne, sporo przestrzeni do wykorzystania.

Datowanie: XIII w

Typ: bêdzie to impreza otwarta (choæ nie przez ca³y czas) dla publiki.

Zapewniamy: dobre ¿arcie ze ¶wini± na sobotniej uczcie w³±cznie, s³omê, wodê (miejsk± i jeziorn±), toje

Przewidujemy:

Po pierwsze:
2 obozy. Ka¿dy obóz ma swojego przywódcê. Obozy i ich cz³onkowie rywalizuj± ze sob± podczas ca³ego turnieju. Idea jest taka aby przywódca obozu mia³ "swoj±" damê, giermków, s³u¿ki i rzecz jasna zbrojnych i ³uczników a tak¿e np. herolda. Ró¿ne "konkurencje" anga¿owa³by samych dowódców i ró¿ne osoby z obozów czyli np. ciê¿cy walcz± ze sob±, grupa lekkich z lekkimi z obozu przeciwnego, heroldzi konkuruj± w wys³awianiu swoich rycerzy, damy "walcz±" w damskich konkurencjach, ³ucznicy w ³uczniczym etc zyskuj±c "punkty" dla siebie indywidualnie (o nagrodê danego konkursu) a jednocze¶nie dla "swojego rycerza". Chodzi o to by bawili siê wszyscy i ka¿dy móg³ siê przyczyniæ do wygrania rywalizacji obozów. Przewidujemy ró¿ne "podstêpne" atrakcje, wymagaj±ce pewnego samozaparcia, hartu ducha i "wczucia siê w klimat" smile.gif

A konkretniej:
- bojowy
- æwiczenia dla lekkozbrojnych (je¶li bêdzie wystarczaj±ca ilo¶æ odpowiednio zrobionych i chêtnych lekkich) - poprowadzi Amor, który te¿ zdefiniuje "odpowiednio zrobiony" i wymogi do bojowego
- ³uczniczy
- zestaw "zadañ" dla dowódców
- zestaw konkurencji dla dam, giermków i innych "funkcyjnych"
- konkurs na najciekawsze wrzaski heroldów
- konkurencja - "zabicie æwieka" - je¶li cz³onkowie obozów bêd± chêtni i wymy¶l± sposób "zabicia æwieka/bezlitosnego zakasowania/roz³o¿enia na ³opatki" obozu przeciwnego orgi najchêtniej pomog± w organizacji takowego (i rzecz jasna bêd± "bezstronni" smile.gif

W przypadku wiêkszo¶ci konkurencji wygrana danej osoby i obozu bêdzie oczywista a tam gdzie oczywisto¶æ bêdzie mniejsza rozstrzygn± np. ogl±daj±cy konkurencjê buczeniem lub bezstronne (a jak¿e) orgi smile.gif

Przewidujemy nagrody.

WA¯NE: Wszyscy uczestnicy deklaruj± przyst±pienie do jednego lub drugiego obozu pod komendê dowódcy.
Dowódcy obozów to Bagrit i Indar.
Proszê o "zaci±ganie siê" pod konkretnego dowódcê (w zg³oszeniu).

Po drugie:
wojna na ca³ego - pracujemy nad mo¿liwo¶ci± posiadania przez obozy machin miotaj±cych co wielce urozmaici³oby obozowe potyczki. Nie wykluczamy napadów, ³upienia i kradzie¿y co bardziej wyeksponowanych elementów obozu przeciwnego tudzie¿ co atrakcyjniejszych cz³onków..

Po trzecie:
mini pokazy konne a dla chêtnych opcja "posadzenia siedzenia" na koniu (w miarê mo¿liwo¶ci koni..)

Po kolejne:
planujemy "oprawê" w oparciu o elementy wiejskie tzn. zagrodê dla kóz, królików i kur (kury ubijemy i zjemy) oraz inne stwory becz±co-ryj±ce. Mo¿liwo¶æ "poobcowania" ze stworami na ró¿nych p³aszczyznach jak w zesz³ym roku (byle bez zbytniej perwersji smile.gif ).
Dla chêtnych - "warsztaty" bicia i oprawiania drobiu.

Po jeszcze kolejne:
zapraszamy rzemie¶lników! Proszê o zaznaczenie przy zg³oszeniu aby¶my zapewnili odpowiednie miejsce dla Was.

Dodatkowo:
podobnie jak w zesz³ym roku dla chêtnych bêdzie uczestnictwo we Mszy ¦w. w pe³nych strojach w ko¶ciele obok w niedzielne przedpo³udnie

ZG£OSZENIA:
Bardzo proszê aby chêtni do turnieju napisali na maila: choragiewtarnowska@tlen.pl wraz z informacj±:
- kto i ile osób
- kogo odtwarza (ciê¿ki, lekki, ³ucznik, dama, rzemie¶lnik, Ja¶ etc)
- do jakiego obozu chce przynale¿eæ
- jak± chcia³by pe³niæ "funkcjê" w danym obozie (np. giermek, herold etc.) - do dogrania z dowódcami
- fotki + krótki opis je¶li nie znamy siê z poprzednich edycji czy innych imprez
- chêtni do wziêcia udzia³u w niedzielnej Mszy ¦w.
- pomys³y na "zabicie æwieka" - co by orgi mog³y ewentualnie pomóc w przygotowaniach w miarê mo¿liwo¶ci
- chêtni do pomocy w zajmowaniu siê zwierzyñcem mile widziani smile.gif
Osoby, które zg³osi³y siê ju¿ na Freha bardzo proszê o uzupe³nienie brakuj±cych informacji, zw³aszcza o obozie i funkcji.

Dobra koñczê ju¿, bo Was zamêczê smile.gif . Zapraszamy!

Pati
Dicon
Widzê Moc atrakcji! jakich jeszcze nie by³o! bigsmile2.gif
Heh pytanie czy sprostamy wyzwaniu?
Co tam raz siê ¿yje, damy radê!
Ustalimy wszystko i porobimy foty.

Pozdro
Dicon usmieszek_09.gif
Marek Hilgendorf
Jako, ¿e zosta³em poproszony o okre¶lenie wymagañ i zasad dla zbrojnych, oto one.
Nie bêdê oryginalny, przeklejê wymagania zesz³oroczne.

Dla ciê¿kozbrojnych ("rycerzy")
- he³m adekwatny do deklarowanego stanu spo³ecznego
- kolczuga z d³ugim rêkawem (najlepiej z mitynkami i integralnym kapturem, ale tu nie bêdê siê czepia³ mocno- je¶li kto¶ ma garnek, to przymkniemy oko na brak kaptura, podobnie na oddzielne rêkawice zamiast mitynek- mog± byæ te¿ pikowane, jesli kto¶ uwa¿a, ¿e dobrze go ochroni±). EDIT Dopuszczalne równiez rêkawy 3/4 w kolczudze, oczywi¶cie z odpowiednio zabezpieczon± d³oni±...
- tarcza o d³ugo¶ci dowolnej o kszta³cie charakterystycznym dla koñca XII i ca³ego XIII wieku (stalowe okucia odpadaj± z wyj±tkiem umba, rzecz jasna)
- pikowane nogawice siêgaj±ce minimum za kolano (na kolanie mo¿e byæ dodatkowo stalowa os³ona poleyn) EDIT. W przypadku przeszywanicy siêgaj±cej za kolano dopuszczê do walki bez pikowanych nogawic za zgod± walcz±cych
- broñ: miecz typu X (a), XI (a, b), XII lub tasak w typie Conyers Falchion. Tu bêdê uparty- w rêkach ciê¿kozbrojnych nie chcê widzieæ ¿adnych buzdyganów, czy toporków, o ki¶cieniah ju¿ nie wspomnê. A tak¿e wariacji na temat tasaków!!!

Wa¿ny jest te¿ dobór elementów.
Je¶li kto¶ zdecyduje siê na ailettes to oczekujê od delikwenta pe³nego he³mu garnczkowego na g³owie- ¿adnych normanów, segmentów, czy pó³garów. To samo tyczy siê p³atów. Jak kto¶ chce sobie dopancerzyæ korpus, to niech zrobi to konsekwentnie i odpowiednio opancerzy g³owê i ramiona. W/w zestaw wyklucza rzecz jasna wielk± ponad 90 cm tarczê. Po to zak³adamy p³aty, by nasza tarcza mog³a byæ krótsza.

Zastrzegam sobie osobi¶cie prawo do niedopuszczenia ewidentnie niehistorycznego zestawu. Je¶li s± w±tpliwo¶ci co do moich kompetencji w dziedzinie uzbrojenia i opancerzenia XII-XIII wiecznego s³u¿ê odpowiednim dyplomem.

Co do zasad mam dwie propozycje- do przedyskutowania:
I.
- walka trwa 1.5-2 minuty (do uzgodnienia w¶ród uczestników)
- punktowane pole trafienia to korpus, g³owa, ramiona od ³okci w górê (bez samych ³okci) i nogi od kolan w górê (bez kolan)
- za uderzenie w w/w miejsca oraz wytr±cenie broni przeciwnikowi nalicza siê 1 punkt
- wygrywa ten, kto w czasie starcia uzbiera wiêksz± liczbê punktów
- EDIT uderzenia powierzchni± tarczy dozwolone- je¶li zakoñczone obaleniem przeciwnika- nalicza siê 1 punkt
- sztychy niepunktowane i zabronione
- bicie w ty³ g³owy w zwarciu niepunktowane, ale dozwolone
- uderzenia w stawy, ³ydki, d³onie i przedramiona niepunktowane i zabronione
- uderzenia randem tarczy niepunktowane i zabronione
- akcje zapa¶nicze, misiowanie, podstawienie nóg niepunktowane i zabronione
- za akcje zabronione grozi co najmniej ostrze¿enie, a w przypadku ewidentnie zamierzonej recydywy dyskwalifikacja
- liczenie punktów, ostrze¿enia i dyskwalifikacje liczyæ bêdzie 4 sêdziów- po dwóch na jednego walcz±cego- ich decyzja jest nieodwo³alna i niepodwa¿alna. Nie bêdziemy walczyæ o z³ote kalesony, czy kwoty znane z imprez Efendiego, wiêc do sprawy podchodzimy na luzie
- w przypadku remisu- 30 sek dogrywka

SYSTEM WY£ANIANIA PAR WALCZ¡CYCH ZALE¯Y OD ILO¦CI UCZESTNIKÓW

II.
- ka¿dy z uczestników ma do dyspozycji 10 (s³ownie dziesiêæ) trafieñ, które mo¿na mu zadaæ w czasie jednego starcia
- punktowane jedynie ciosy w korpus (w sk³ad korpusu wchodzi równie¿ dupsko i biodro) i g³owê
- wygrywa ten, kto pierwszy zada przeciwnikowi 10 punktowanych ciosów
- reszta zasad z systemu nr I.

Eliminujemy w ten sposób zwyk³± nawalankê na rzecz przemy¶lanej obrony.

Zasady do przemy¶lenia, przedyskutowania i ewentualnie uzupe³nienia
Marek Hilgendorf
Ponownie pozwolê sobie przekleiæ z zesz³ego roku dopuszczalne wyposa¿enie dla lekkozbrojnych...

Poprawi³em linki....

- He³m: norman, segment, kapalin (oczywi¶cie bez rond z wizurami i nosalami- obowi±zuje datowanie XIII wiek), "³ebka" cervelliere ( http://picasaweb.google.pl/lh/photo/4D2XGg...feat=directlink delikwent na miniaturze w ¶rodku ). Je¶li kto¶ nie ma obaw mo¿e byæ sam kaptur kolczy, czy nawet pikowany. He³my zamkniête zarezerwowane s± tylko dla ciê¿kozbrojnych rycerzy

- broñ- w³ócznie, glewie (ale bez przesady z wzorami... akceptowane w zasadzie tylko te z BM, chyba, ¿e kto¶ mi udowodni, ¿e w XIII wieku by³y inne- chêtnie zmieniê punkt widzenia), d³ugie topory (np. http://picasaweb.google.pl/lh/photo/-dc44p...feat=directlink lub http://picasaweb.google.pl/lh/photo/tCowHg...feat=directlink )

- najchêtniej jako broñ sieczn± d³ugie no¿e i tasaki (pamiêtajcie, ¿e Conyers Falchion jest to broñ rycerska- posiada nawet or³a na g³owicy, wiêc w rêkach plebeja wygl±da nieco...hmmm...dziwnie), ale miecze te¿ mog± byæ, byleby niezbyt bogato zdobione.
- Tarcze, na których unikamy malowania herbu (chyba nie muszê t³umaczyæ dlaczego). D³ugo¶æ dowolna, lecz pamiêtajmy, ¿e rycerski "trójk±cik" niezbyt pasuje do piechura.
- opancerzenie korpusu- wymagam jednej przeszywanicy (mo¿e byæ te¿ zewnêtrzny gambeson) oraz co najmniej pikowanego "bobaska", mo¿e te¿ byæ kaptur pikowany (najlepiej wykoñczony ko³nierzem "w kwadrat"). Pamiêtajcie o solidnym ko³nierzu chroni±cym kark!!!
Dopuszczamy, a jak¿e, kolczugi z krótkim rêkawem, ew. bez integralnego kaptura kolczego (najchêtniej nitowanki, rzecz jasna).
- nogi- sprawa dowolna. Mog± byæ pikowane nogawice, nie musz±, jak kto woli. Nie odstawiamy popeliny i nie opancerzamy sobie kolan i ³ydek stalowymi os³onami

A co bêd± robiæ lekkozbrojni- ano zobaczymy ilu ich siê zbierze. Jak bêdzie sporo to mo¿emy poæwiczyæ maszerowanie i jakie¶ formacje.

Zastanawiam siê nad "turniejem" walki na kije dla lekkich- dobra wprawa do opanowania drzewca w³óczni a zabawy i ¶miechu z tym co niemiara. Braæ ze sob± kije to siê potrzaskamy, hehehe !!!
Viator
Mo¿e kije zapewni³by organizator?

Bêd±: 1) równe i z takiego samego (a przy okazji historycznego, a nie "akacjowego") drewna, 2) nie musi byæ ich tyle co zawodników - wystarcz± dwa do pojedynku plus ze dwa-trzy rezerwowe, 3) wszelkie drzewca i kije trudno siê ze sob± wozi.
Pati Ptaszor Monika
Viator,

s³uszna uwaga, orgi dostarcz± kije. Oby tylko chêtni do tych kijów dopisali smile.gif
Rozumiem, ¿e jeste¶ chêtny? smile.gif

Pati
Viator
Raczej siê kijaszkiem z Wami nie postukam, ja nawet lekki nie jestem, tylko czysto tekstylny.

I tak jak na razie znów wszystko wskazuje na to ¿e nie zd±¿ê z przygotowaniami, kontynuuj±c równoleg³e obszywanie siê na dwie epoki, w tym na jedn± z nich razem z dzieæmi, podejrzanie szybko wyrastaj±cymi z wszelkich ciuszków. Maj±c do wyboru rezygnacjê z poziomu rekonstrukcji lub dalsze opó¼nienie, jeszcze wci±¿ wybieram to drugie.

A mo¿e by¶cie tak zrobili dla chêtnych, w tym niezbrojnych, jaki¶ ma³y turniej szachowy na ten przyk³ad? W wersji historycznej rzecz jasna (nieco inne zasady ruchu figur ni¿ wspó³cze¶nie!), np. courier chess na planszy 8x12 pól. Problem niewielki, a g³ównym kosztem by³yby repliki figur. No i znalezienie chêtnych...

Pozdrawiam!
A./V.
£azarz
Salve Fratres!

Ok 10 trêdowatych przybêdzie + ja i Czesio aniol.gif , wszyscy oczywi¶cie "lekko zbrojni" smile.gif
Mam nadzieje ¿e Wróbelek z Joannitami z Lublina i £añcuta oraz Braciszkowie ¦wi±tyni tez przyjad±.

Pozdrawiam Grzegorz

ps. Pytanko do orga - Wieczorem buhurcik? smile.gif smile.gif smile.gif
Dicon
Wszyscy lekko zbrojni? to ciê¿ko zbrojnych w ogóle nie bêdzie? z kim ja sobie powalczê dunno.gif
Mam nadzieje, ¿e pojawi± siê jacy¶ ciê¿ko bo jak to jest impreza tylko dla lekkich no to kicha.

Pozdrawiam
£azarz
Salve Fratres!

Diconie ... my¶lê ¿e kogo¶ od nas da siê jednak namówiæ ... mo¿e nawet samego Czesia smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.