Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: XIII w Jankowicach - Turniej
> Inne > Kalendarium 2010
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Tomis³aw
Moi drodzy... dotar³o do mnie zdjêcie , które osta³o wykonane w nocy aparatem z obiektywem termicznym... zrobi³ je znajomy fascynat ASG... Nie dawa³ bym tego zdjêcia tutaj ale dotyczy bezpo¶rednio sprawy Pumnika... zreszt± sami zobaczcie.

http://picasaweb.google.com/11296990609885...492954984302962

Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Cos mi sie nie zgadza - Bagrit jako martwy od zeszlego roku (polegl w Kole) nie powinien emitowac ciepla...
smuga
Có¿, legendy ¿yj± wiecznie!
(nie tylko ta o Pumniku... no i jednak jest to stworzenie po¿yteczne, bo mo¿na na niego zwaliæ winê, ¿e to on ze¿ar³ gulasz.)
Dicon, super filmiki!
Marek Hilgendorf
No to chyba czas na ma³e podsumowanie z mojego punktu widzenia. Na wstêpie zaznaczê, ¿e nie by³em. wbrew pozorom, organizatorem, tylko wzi±³em na siebie odpowiedzialno¶æ za przeprowadzenie niektórych konkurencji

A oto wnioski

1. Impreza ma ogromny potencja³, a teren mo¿e spokojnie pomie¶ciæ jeszcze ok 30 osób

2. Uda³o siê przeprowadziæ wszystkie konkurencje, w czym wielka zas³uga uczestników, karnie stawiaj±cych siê na ka¿de wezwanie, czy te¿ jak Tyranozaur Bagrit na wyzwanie. Doceniam to tym bardziej, ¿e pogoda by³a i¶cie piknikowa i nie zachêca³a do aktywno¶ci fizycznej

3. Nic mi nie wiadomo o jakich¶ zgrzytach, pretensjach, czy niesnaskach... nikt w mojej obecno¶ci nikomu rzyci nie obr±ba³, co jest chyba zas³ug± doboru uczestników pod k±tem ich poprawno¶ci historycznej, ale te¿ "spo³ecznej". Innymi s³owy warto zwróciæ uwagê kogo siê zaprasza, bo wtedy mo¿na osi±gn±æ tak wspania³y efekt jaki widzieli¶my na Lusowie

4. Pojedynki artyleryjskie chyba na sta³e wpisz± siê w scenariusz tej imprezy. Gratulacje dla ekip, które w ekspresowym tempie skleci³y swoje machiny i podziêkowania dla Helmricha za targanie swojego ustrojstwa, które oprócz walorów bojowych okaza³o siê byæ ¶wietn± hu¶tawk±.

5. Wszystkie ekipy trzyma³y poziom historyczno¶ci narzucony przez orgów, co rzadko siê zdarza na publicznych imprezach, na które przyje¿d¿a setka osób.

6. Uczestnicy konkurencji bojowych poddali siê bez szemrania do¶æ restrykcyjnym wymogom odno¶nie opancerzenia, które narzuci³em ex cathedra- dziêkujê Wam za to Panowie! Sami widzieli¶cie, ¿e mo¿na i historycznie i bezpiecznie- trend okre¶lania wysokich i szczegó³owych wytycznych bêdzie kontynuowany, bo widzê, dziêki Waszej postawie, ¿e ma to sens.

7. Na przysz³y rok postaramy siê rozbudowaæ konkurencje konne. Dodatkowo chcia³em siê nieco wyt³umaczyæ z niemrawo¶ci mojego wystêpu- otó¿ "mój" konik jest ma³o wyrywny, a ja sam je¿d¿ê dopiero 6 miesiêcy z d³ug± przerw± spowodowan± bolesnym upadkiem z konia.
Nie mieli¶my z Micha³em do¶æ czasu by przygotowaæ konie do konkurencji, a ja na Lusowie jecha³em w opancerzeniu dopiero drugi raz w ¿yciu, wiêc Lawina (wlkp) co jaki¶ czas patrzy³a na mnie tym swoim koñskim spojrzeniem mówi±cym "schudnij idioto- przecie¿ zaraz z³amiesz mi krêgos³up!". Misiek z kolei mia³ konia a¿ zanadto wyrywnego, ale to w koñcu instruktor (to on mnie nauczy³ wszystkiego co umiem) i je¼dzi miliard razy lepiej ode mnie, wiêc sobie o niebo lepiej poradzi³ ze swoj± Kamfor± (sp).
Pomimo tych przeciwno¶ci uparli¶my siê, ¿e MUSIMY wyst±piæ i nie ¿a³ujemy, choæ mamy ¶wiadomo¶æ ile jeszcze pracy przed nami, konkretnie przede mn±.
Na przysz³y rok i je¼d¼cy i konie bêd± du¿o lepiej przygotowane, konkurencje przeæwiczone i dopracowane- obiecujê publicznie!

8. Organizatorów jest zdecydowanie za ma³o. Chor±giew Tarnowska (z Tarnowa Podgórnego k. Poznania, a nie z Tarnowa na Sandomierszczy¼nie!) to niewielka ekipa, która dokonywa³a chyba cudownych multiplikacji by to wszystko ogarn±æ. Patrycja, Ala, P±czek, Bartek i pó¼niej Kaltman, a tak¿e wspó³orgowie z Komturii Zakonu NMP z Poznania sprawili siê znakomicie, nikt z uczestników nie ma chyba zastrze¿eñ do organizacji jako takiej. Warto jednak na przysz³y rok zwerbowaæ wiêksz± liczbê osób do pracy w kuchni, choæ w tym wypadku mo¿na by³o liczyæ na nieocenion± pomoc Triss, dziewczyn od Joannitów, czy te¿ Anuszki. To nie zarzut, czy przypieprzanie siê, ale niech ci biedni orgowie maj± te¿ chwilkê czasu by siê z nami pobawiæ i poczilloutowaæ!! Czyli moje spostrze¿enie na przysz³o¶æ- zaprz±c do organizacji wiêksz± liczbê osób, bêdzie mnie roboty, a wiêcej zabawy, tak¿e dla orgów

9. W przysz³ym roku trzeba pomy¶leæ o wiêkszej ilo¶ci sto³ów i zabudowaæ je wokó³ centralnego ogniska. Warunki terenowe, otoczenie i decyzja proboszcza spowodowa³y, i¿ zezwolono na rozpalenie tylko jednego ogniska, ale chyba dziêki temu ludzie po nasyceniu pierwszego g³odu nie rozle¼li siê do swoich obozów, jak to czêsto bywa.

10. Koncert Puszki Pandory, jak zwykle znakomity, Smuga te¿ stanê³a na wysoko¶ci zadania. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz- po jakiego grzyba szturmujecie mojego maila z pro¶b± o ¶piewnik, skoro nikt go ze sob± nie przywozi?? Czcionka jest "wo³owa" i pogrubiona by ³atwiej ogarniaæ tekst w ¶wietle ma³ej lampki- wszystko podane na tacy, zespo³y znaj± repertuar, ale jako¶ chêtnych do ¶piewania zabrak³o. Je¶li kilka osób ma w rêku ¶piewnik to mo¿emy urz±dzaæ warsztaty nauki tekstów, które, je¶li do nich dochodzi, zawsze super siê udaj±. Zatem drodzy pañstwo, od¿a³ujcie parê groszy na 14 kartek A4 i trochê tuszu do drukarki na przysz³± imprezê!

11. Mam ¶wiadomo¶æ, ¿e muszê popracowaæ dok³adniej nad zasadami liczenia punktów w konkurencjach bojowych. My¶lê, ¿e o ile sêdziowanie 5/5 by³o do¶æ sprawne, to 1/1 wymaga od sêdziów cholernie dobrego przygotowania. Za rok casting na sedziów urz±dzam wcze¶niej, bêdê siê kontaktowa³ z wybranymi osobami i je¶li siê zgodz± wspólnie ustalimy zasady liczenia punktów.
Mam idee fixe by wprowadziæ na sta³e walkê do ilo¶ci trafieñ (mo¿e nie a¿ 10) na wszystkich etapach turnieju- jak pokaza³o starcie fina³owe Zupa vs. Dentystek ta koncepcja jest i widowiskowa i stawia technikê nad si³ê.
Pojawi³a siê równie¿ sugestia, by w walce fina³owej zastosowaæ zasady "buhurtowe" czyli walkê do wyrzygania, co w moim mniemaniu nie jest z³ym pomys³em.

12. Rozbudowany scenariusz, je¶li jest prowadzony z g³ow± nie przeszkadza, a bardzo pomaga w konsolidacji uczestników. Skupienie siê na jakim¶ celu sprawia, ¿e ludziom bardziej siê chce. I to nale¿y kontynuowaæ.

To na razie tyle. Podsumowuj±c- impreza by³a z mojego punktu widzenia WSPANIA£A!
Mam nadziejê, ¿e za rok spotkamy siê minimum w tym samy sk³adzie i towarzystwie. Tylko scenariusz trzeba wymy¶liæ nowy, ale od czego mamy fantazjê i wyobra¼niê!
smuga
ad 10. a propos grzyba: przywioz³am kopie niektórych utworów ze ¶piewnika, nawet dopisa³am nuty melodii, rozdawa³am je przy stole na uczcie, tylko nikt nie chcia³ ich ¶piewaæ... nawet TY bigsmile2.gif !
Marek Hilgendorf
Wypraszam sobie- raz, ¿e ¶piewa³em, dwa, na wafla mi tekst, który znam na pamiêæ?

A mówi³em nie o Tobie, tylko o ludziach, którym nie chcia³o siê wydrukowaæ mojego ¶piewnika! Ot co!
smuga
A ¶piewa³e¶, ¶piewa³e¶!... "Gott erhalte, Gott beschütze unsern Kaiser, unser Land"!!
(mam ¶wiadków hehehe.gif )
Nie, powa¿nie: warsztaty to dobry pomys³, podejmujê siê poprowadziæ takie co¶ na Mazovii.
Indarze, odpisz proszê na priva
pozdrawiam
Wis³awa
Marek Hilgendorf
No bo mnie szlag zaraz trafi!!!!!
Proszê darowaæ sobie takie ¿arty, bo ani nie s± ¶mieszne, ani chluby ¿artuj±cemu nie przynosz±, zw³aszcza, ¿e siedzia³a Pani 75 cm ode mnie zarówno na uczcie, jak i wal±c w bêben przy stole Puszki Pandory.
Ludzie na szczê¶cie wiedz± co robiê w tej dziedzinie od 3 sezonów i nie zamierzam NIKOMU siê t³umaczyæ!
Anula
CYTAT(smuga @ 11:53 30.06.2010) *
!
(nie tylko ta o Pumniku... no i jednak jest to stworzenie po¿yteczne, bo mo¿na na niego zwaliæ winê, ¿e to on ze¿ar³ gulasz.)

Niech bêdzie ¿e Pumnik po¿ar³ gulasz, tylko dziw bierze ¿e w ci±gu dnia podkrad³ siê do ogniska niezauwa¿ony przez kilkana¶cie osób które przebywa³y w pobli¿u. Czy¿by mia³ skilla: invisibility?

pozdrawiam
Anula
smuga
Marku, nie denerwuj siê i nie przechod¼ na Pani. Kto¶ ¶piewa³ "Gott erhalte" to fakt. Mo¿e nie by³e¶ to Ty? Pewnie który¶ z s±siadów przy stole (bo Pumnik to raczej nie...). A pomys³ na warsztaty to nie atak na Ciebie, tylko propozycja wspó³pracy. Konkretna. Mam nuty do tekstów z Twojego ¶piewnika, bêdzie ³atwiej nie tylko siê uczyæ, ale i zachêciæ do wspólnego ¶piewania.
Marek Hilgendorf
Ale¿ oczywi¶cie, ¿e ja, ale Twoja wypowied¼ sugerowa³a jasno, ¿e nie zrobi³em w tej materii nic ponadto. Jestem piekielnie przewra¿liwiony i mam zerowe poczucie humoru na puncie takich zarzutów, zw³aszcza w materii, której po¶wiêci³em mnóstwo czasu i energii od 2008 roku.
Tymczasem gard³em zdartym od ca³odziennej konferansjerki (leczê siê do dzi¶) i s³u¿enia za nag³o¶nienie dla organizatorów wykona³em fa³szywym g³osem:

(niekoniecznie w tej kolejno¶ci)
Tempus est Iocundum (zauwa¿y³em, ¿e Claymor siê te¿ nie opier..ala³ przy CB 179)
Stella Splendens
In Taberna (wraz z Grzesiem Gajewskim)
Ai visit lo lop (wraz z Grzesiem Gajewskim)
A'l entrada del temps clar
Ich was ein chint so volgetan (towarzysz±c dr Kr¶ko w partiach ³aciñskich, bo niemieckie mi nie wchodz±)
Palastinelied (w polskim t³umaczeniu, czego bardzo siê wstydzê) (feat. OMAC)

a tak¿e jak ju¿ zakoñczyli¶my czê¶æ "historyczn±" zdarzy³y siê
Tourdion (wraz z dr Kra¶ko)
British Grenadiers

Jak na potencjalne mo¿liwo¶ci to niewiele, ale je¶li wska¿esz kogokolwiek ze s³uchaczy, kto mi dorówna³ w ilo¶ci "wykonanych" utworów to sam siê pokajam, ale jestem dziwnie spokojny o to, ¿e jednak Ci siê nie uda.

Podtrzymujê zatem to co napisa³em w puncie 10. w ca³ym jego brzmieniu.

Koñcz±c tê ¶rednio dla mnie mi³± dyskusjê- warsztaty nauki tekstów poprowadzisz je¶li zechcesz na Mazovii bez mojego udzia³u, gdy¿ siê tam po prostu nie wybieram. Zwróæ jednak proszê uwagê s³uchaczom na wymowê ³aciny ¶redniowiecznej- ja siê opieram na podrêczniku Disce Puer, a w przypadku CSM na wykonaniach Eduardo Paniagua.
claymor
Marku mo¿e na przysz³y rok turniej 5V5 rozbudowaæ o jakies bardziej wyrafinowane konkurencje. Przychodzi mi do g³owy kr±g zdrady. Piêciu lub sze¶ciu stoi w kó³ku i siê broni natomiast druga ekipa atakuje. Widzia³em takie co¶ na Czechach i wygl±da³o widowiskowo... Kupujesz ten pomys³ ??
Marek Hilgendorf
Faktycznie potencja³ lekkozbrojnych pi±tek a¿ zachêca do rozbudowania scenariusza dla nich.
Napisz mo¿e jak to dok³adnie widzisz w temacie o zasadach walki lekkozbrojnych w dziale Szermierka. Mo¿e masz jakie¶ zdjêcia z Wothanburga pokazuj±ce ten kr±g zdrady?
Dentysta
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 11:58 30.06.2010) *
Mam idee fixe by wprowadziæ na sta³e walkê do ilo¶ci trafieñ (mo¿e nie a¿ 10) na wszystkich etapach turnieju- jak pokaza³o starcie fina³owe Zupa vs. Dentystek ta koncepcja jest i widowiskowa i stawia technikê nad si³ê.
Pojawi³a siê równie¿ sugestia, by w walce fina³owej zastosowaæ zasady "buhurtowe" czyli walkê do wyrzygania, co w moim mniemaniu nie jest z³ym pomys³em.

Marek,
Na bazie swoich dawnych do¶wiadczeñ i obserwacji obecnych turniejów (13 i 15w, kraj i wschodnia zagranica) proponujê rozwa¿yæ:
1) walki przed-fina³owe pozostawiæ w formule ograniczonego czasu (bez sta³ej ilo¶ci trafieñ, wygrywa ten, kto zada wiêcej lub KO); przypomnij sobie, ile trwa³a walka fina³owa - turniej siê przeci±gnie, jego czas bêdzie nieprzewidywalny, a zawodnicy w finale bêd± mocno zmêczeni - w konsekwencji walka fina³owa, która ma byæ najlepsza (deser), bêdzie s³aba;
2) ¿adnej walki, a ju¿ na pewno nie fina³owej, NIE robiæ w formule "do wyrzygania"; w formule takiej wygrywa siê poprzez przewrócenie przeciwnika, a to nie ma wiele wspólnego z szermierk±, abstrahuje te¿ od realiów walki broni± ostr±...
3) walkê fina³ow± najchêtniej te¿ utrzyma³bym w formule "sta³y czas", tyle ¿e d³u¿szy (3-5 minut); aby zwiêkszyæ jej atrakcyjno¶æ, mo¿na dodaæ:
-) rozszerzenie pola trafieñ na przedramiona i golenie (tutaj trzeba by jeszcze podyskutowaæ nad zabezpieczeniami) - ma to jednak kapitalne uzasadnienie z punktu widzenia "realnej walki",
-) mo¿liwo¶æ uderzania rantem tarczy (niepunktowane),
-) mo¿liwo¶æ kopania (niepunktowane),
-) mo¿liwo¶æ atakowania broni± przewróconego przeciwnika (punktowane).
Pozdrawiam
Dentysta

Libu¹e
Claymor pokrêci³- to jest kr±g honoru, wtedy walczy siê dru¿ynowo. Kr±g zdrady jest wtedy jak wszyscy staj± w kole i walczy ka¿dy przeciw ka¿demu- wygrywa ten, który zostanie ostatni "¿ywy".kilka zdjêæ znalezionych na szybko
Lady Draconia
CYTAT(Libu¹e @ 21:02 30.06.2010) *

Chcia³e¶ powiedzieæ "Jedno zdjêcie znalezone na szybko" bigsmile2.gif Bo mnie siê tylko to jedno wy¶wietla... No, chyba ¿e to mój komp taki wybredny smile.gif
Martynka
CYTAT(Lady Beatrice Maleficia @ 21:11 30.06.2010) *
CYTAT(Libu¹e @ 21:02 30.06.2010) *

Chcia³e¶ powiedzieæ "Jedno zdjêcie znalezone na szybko" bigsmile2.gif Bo mnie siê tylko to jedno wy¶wietla... No, chyba ¿e to mój komp taki wybredny smile.gif

To chyba faktycznie wina kompa bo u mnie wy¶wietla siê 5 fotek:) bigsmile2.gif Pozdrawiam
Libu¹e
Chcia³am powiedzieæ to, co napisa³am. Jak klikniesz "poka¿ wszystkie" to ci siê wy¶wietli 5.
Anuszka
Po kilkudniowej awarii netu wreszcie i ja moge nieco napisac o Lusowie smile.gif Przede wszystkim wielkie podziekowania dla organizatorów-zrobiliscie impreze, która swoja atmosfera zachwyca ludzi, i to nie byle jakich ludzi, w koncu zjechala sie niemal ca³a ¶mietanka XIII wieku smile.gif bawi³am sie doskonale, nie z kazej imprezy zdaza mi sie wrocic tak poztywnie na³adowan±.Tak wiec wielki pok³on tracker.gif
Musze pochwalic tez Triss-Twoje kulinarne dokonania zawsze mnie zachwycaj± a pomys³owosc powala, nie kazdy umie zrobic cos fajnego z tak zwyk³ych produktów.Tak wiec kuchnia na plus.
Podziêkowania dla Libuse za przemi³e jak zwykle towarzystwo i spacerek nad jezioro.
Podziekowania tez dla Basi, która wprowadzila mnie w skomplikowane arkana sztuki przêdzenia we³ny-gdy juz zlapalam rytm co rusz ktos podchodzil z pytaniem co ja wlasciwie wyczyniam ;) Dziêki Twoim radom juz wiem ¿e wrzeciono nie takie straszne, jak sie wydawa³o smile.gif
Na Plus wspaniala atmosfera naszego obozu, machiny oblê¿nicze , zwierzyniec i rozkoszna swinka, ktora podbila mnie calkowicie zwlaszcza swoim zakreconym ogonkiem ;) Podziekowania oczywiscie dla wszystkich, z ktorymi mialam okazje choc troche porozmawiac - czy to na uczcie, czy w czasie turnieju ³uczniczego czy kiedykolwiek indziej smile.gif
A oto moja ma³a porcja zdjêæ plus filmi z walki Indara z Bagritem http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=Anuszka26
dolomar
Ja równie¿ dziêkujê. Organizatorom za odwalenie ca³ej roboty, aby¶my siê mogli tak fajnie bawiæ ( Przemys³owi za ogó³, wiem ¿e Patrycja odpowiada³a za konikowe rozrywki, Amor za walki, Alicja wszystko ogarnia³a, dziewczynom za barem za pyszne jedzonko, ¶wince za to, ¿e wy¶mienicie smakowa³a ( miodzio ) smile.gif
Mi³o mi by³o po nocach oblegaæ ognisko i wytrwale gawêdziæ, ponapinaæ siê przy ³uku i skorzystaæ z ³uczniczych porad. Absolutnie niezawodne by³o towarzystwo zakonników, jak równie¿ ich kilof i kamienie icon_cool.gif . Przyci±ga³y uwagê konkurencje dla je¼d¼ców i dla dam, scenki wieczorne, walki wpania³ych trebuszy i jeszcze wspanialszych rycerzy. ¯ywy podk³ad muzyczny pierwsza klasa. Zaciêta rywalizacja Bagritowo-Indarowa smile.gif
Fajnie, ¿e prawie devil.gif dosz³a do skutku wyprawa wokó³ jeziora smile.gif
Fajnie, ¿e mog³am spróbowaæ zrobiæ dla Was cudownie wysma¿one... do czystego wêgla... podp³omyki smile.gif ( tê "fuchê" w kuchni za³atwi³ mi Bagrit icon_cool.gif )
I ostatnie - jestem za tym, aby takich obiboków jak ja znowu zaprz±c do jakiej¶ pracy devil.gif
Pozdrawiam
Agnieszka
Mój kawa³ek zdjêæ : http://picasaweb.google.com/MORUNN.PGD/Lusowo2527062010#
dolomar
ooo, widaæ kto siê nie zainteresowa³ ³ucznictwem .. icon_rolleyes.gif
to g³ówny cel ostrza³u - serce wrogiej bestii smile.gif
jak widaæ icon_cool.gif
Marek Hilgendorf
Z innej beczki... Zastanawiali¶my siê z Patrycj± jak mog³aby wygl±daæ nastêpna impreza i jak by siê nie obejrzeæ brakuje nam jednego dnia do realizacji wszystkich zamierzeñ.
Latem s± dwa d³ugie ³ykendy, obydwa zajête przez imprezy XII-XIII, dlatego nie¶mia³o pytam- co powiecie na imprezê z przyjazdem w czwartek? Zaczêliby¶my turniej w pi±tek od rana... Wymaga³oby to wziêcia jednego dnia urlopu, dlatego nadajê temat ju¿ teraz, ¿eby Was oswoiæ z t± koncepcj±.
A'propos pa³y- znalaz³em jeszcze có¶ takiego
Dicon
Zgadzam siê z t± koncepcj± trzeba bardziej rozbudowaæ turniej (dwa pe³ne dni pi±tek i sobota)
Uwa¿am jednak, ¿e powinno siê te¿ co¶ zrobiæ dla ciê¿kozbrojnych, a nie tylko dla lekko...
Czyli w pi±tek turniej samojeden - wieczorem bitwa; sobota turniej 2vs2 lub 5vs5 i wieczorem bitwa/inscenizacja. Zapasy by³yby te¿ czym¶ fajnym.

Trzeba jakim¶ sposobem zachêciæ wiêcej Bractw, które odtwarzaj± XIII wiek, aby zechcia³y przyjechaæ do Lusowa. Z tym jest problem bo nie wszyscy maj± blisko.

£ukasz zwany Gumisiem
Ja ze swojej strony pragnê podziêkowaæ za tak mi³± atmosferê.
Czy ma kto¶ filmiki/fotki z niedzielnej pokazówki po mszy, chcia³bym zobaczyæ jak pêka topór dwureczny hihi i walkê na 'g³ówki".
Co do przemarszu woko³o jeziora... je¶li siê uda to mo¿e na koniec sezonu zorganizuje siê co¶ takiego nawet na dwa dni (lepiej by by³o) wszystko zale¿y od chêtnych i mo¿liwo¶ci. A teren jest naprawdê piêkny a cypelek naprzeciwko pla¿y a¿ siê prosi o nocleg.

Pozdrawiam

Gumi¶
Marek Hilgendorf
Z innej beczki- widzia³em na polu kilku kamerzystów. By³bym wdziêczny za udostêpnienie filmów, szczególnie z pokazu konnego, ale tak¿e z walk.
Z góry dziêkujê. Dla przypomnienia mój mail marek.hilgendorf@gmail.com, gg widaæ w profilu.
Indar
Na pro¶bê Marka posty o tematyce zwi±zanej z walk± lekkozbrojnych wy³±czy³em do odpowiedniego tematu:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=19219

Przepraszam je¶li który¶ post tutaj wyda siê odrobinê z ksiê¿yca - konsekwencja podzia³u.
I.
Aluchna
Chyba ju¿ ostatnie z serii podziêkowañ ale jak najbardziej zas³u¿one ;)
Z mojej strony wielkie podziêkowania dla uroczych absztyfikantów za ich starania, interesuj±c± rywalizacjê i oczywi¶cie niezapomniane trofea z pumnika bigsmile2.gif. Poza tym serdecznie dziêkujê wszystkim osobom, które w trudzie i upale pomaga³y w kuchni kroj±c, mieszaj±c, pilnuj±c podp³omyków, sma¿±c miêsko czy obs³uguj±c w czasie uczty. Szczególne uk³ony w stronê Triss, która ju¿ nie po raz pierwszy "ogarnê³a" zadanie gotowania dla tak licznej grupy. smile.gif
Pati Ptaszor Monika
Uwaga – nieprzyzwoicie d³ugi post. Osoby o s³abym sercu proszone s± o czytanie we fragmentach .

Witajcie!
Skoro ju¿ wszyscy co chcieli wszystko napisali (jak zak³adam) to chcia³abym parê spraw podsumowaæ.

1. Zacznê od wyników wszystkich konkurencji:
Turniej bojowy ciê¿kozbrojny 1/1 – jak ju¿ pisa³ Marek:

I miejsce i g³ówna nagroda: MARCIN JANISZEWSKI vel MARCIN Z DOBRZYWINA vel DENTYSTEK (obóz Indara)
II miejsce: po bardzo wyrównanej walce fina³owej brat ZUPA vel "El Sopa" z Ordo Milites Calatrava (obóz Bagrita)

Turniej lekkozbrojnych 5/5

Zwyciêzcy: dru¿yna "Czerwone Diabe³ki" (reprezentuj±ce obóz Bagrita) w sk³adzie
- Tomal (Najemna Rota Piesza)
- Quaipeda (OMAC)
- Wronek (Smocza Kompania)
- Yogesh (Bractwo Rycerskie Zamku Przemys³a II)
- Yaevin (Bractwo Rycerskie Zamku Przemys³a II)
II miejsce: dru¿yna „Pomarañczowa Alternatywa” (przedstawiciele obozu i Bagrita i Indara)
III miejsce: dru¿yna „Anio³ki Indarowe” (obóz Indara)

Turniej ³uczniczy
I miejsce i g³ówna nagroda: £ukasz zwany Gumisiem z Komturii Domu Braci Niemieckich w Wielkopolsce – nasz komtur na Lusowie (obóz Indara)
II miejsce: Jim – wójt Miasta (obóz Miasto)
III miejsce: Aubrey z Pocztu Krzy¶ka z £om¿yñca (obóz Indara)

Potyczki Konnych
I miejsce: ³ucznik konny Mateusz Gieryñ (reprezentant obozu Bagrita)
II miejsce: Micha³ z Micha³ówki (reprezentant obozu Indara)
III miejsce: Amor – który je¼dzi³ dla Miasta

Bieg Dam
I miejsce i nagroda: Aluchna z Chor±gwii Tarnowskiej czyli panna Alicja na wydaniu (obóz Miasto)
II miejsce: Iza (obóz Indara)
III miejsce: Basia (obóz Bagrita)

Specjalny punkt dla obozu Bagrita zdobyli W BIEGU DAM Zupa i Radek Jagoda – za odwagê w stawieniu czo³a wymagaj±cym kobiecym obowi±zkom . P.S. je¶li w przysz³ym roku chcecie te¿ wystartowaæ w konkurencji dla kobiet uprasza siê o dorobienie sobie cycków!

Gra „terenowo-planszowa”
Zwyciê¿y³a dru¿yna z obozu Indara w sk³adzie: Claymor, Marcin z Dobrzywina, Pawe³ z £om¿y

Konkurs heroldów podczas pi±tkowego otwarcia imprezy – zwyciê¿y³ Piotrek Bagrit.

Konkurs ¶piewaków:
I miejsce: Puszka Pandory (obóz Bagrita)
II miejsce: Smuga (Obóz Indara)

Wyznanie mi³o¶ci podczas uczty – zwyciê¿y³ Indar.

Konkurs na Freha po punkcie dla Smugi i Libuse za odgadniêcie, ¿e zakapturzon± postaci± na plakacie jest ukochany panny Alicji i ¿e to ¯urek-Mongo³ .

Punkty extra:
- za honorowe oddanie odwa¿nie wyrwanych z paszczy pumnika (wersja oficjalna Bagrita, choæ gdyby kto¶ to nazwa³ podstêpn± kradzie¿± to te¿ bym siê nie k³óci³a :P) chor±gwii i proporca Indara – punkt dla obozu Bagrita
- za równie honorowe oddanie (po wcze¶niejszym zwêdzeniu rzecz jasna) miecza Indara – punkt dla Miasta
- za oddanie „psa nag³ownego” czyli czapki ¯urka (po szanta¿u emocjonalnym w wykonaniu Indara i przehandlowaniu psa za buziaki od Alicji) – punkt dla obozu Indara
- za „upolowanie” pomiotu pumnika – punkt dla obozu Indara
- po 3 punkty, które zarobi³o Miasto dla obu obozów i po jednym punkcie dodatkowym od konnego orga w sukience

NINIEJSZYM „poturniejowo” potwierdzam i dla potomno¶ci tu zapisujê, ¿e walka by³a zaciêta- do sobotniego po³udnia wyra¼nie prowadzi³ Indar ze swoim obozem, Bagrit zacz±³ wyrównywaæ po lekkich 5-tkach i pokazach konnych. Na koniec dnia obóz Bagrita przewa¿a³, Krzy¶ko wyrówna³ na uczcie… szli ³eb w ³eb… koñ przy koniu.. (oj pop³ynê³am) - po czym nagle Indar zrzek³ siê starañ o rêkê panny Alicji na rzecz Bagritowego Piotrka… lecz na nic siê to zda³o… Ojciec Przemys³ vel P±czek , ujrzawszy prawdziw± mi³o¶æ i szacunek w oczach Mongo³a ¯urka dla swej córki (plus ¯urek nie odstêpowa³ jej na krok i ¶wietnie masuje plecy) odda³ rêkê Alicji w³a¶nie jemu nie bacz±c na godnych i bogatych panów oraz ich dary. A propos… Indar jako jedyny spe³ni³ zachciankê panny i ubi³ pumnika a dodatkowo przytarga³ pumniczy pomiot w darze. Oto on:

Bagrit z Piotrkiem jednak równie¿ o pumniku nie zapomnieli i go… wykastrowali, czego dowodem s± te dwa „zdrewnia³e” penisy… (w darze dla Alicji! – hmmm.. oryginalnie, oryginalnie…).

A ¯urek, z dalekich krain, przywióz³ i rzuci³ pannie do stóp skóry tygrysie (prawdziwe!).
Koñcz±c w±tek – Alicja zosta³a przy ojcu, ¯urek przy Alicji a kasa od Krzy¿aków przy rodzinie! (choæ Krzy¿acy planowali Alicjê dla Indara (widzia³am to przekupywanie Kasi-orga!) a kas± chcieli siê podzieliæ ). Jak zapowiedzia³ P±czek – kto wie mo¿e w przysz³ym roku zaprosimy Was (w ramach scenariusza) na chrzciny Mongol±tka .

2. K¡CIK ZAGUBIONE-ZNALEZIONE

Znaleziono:
- nogawice mêskie czarne sztuk 2 (pewnie prawa i lewa)
- koszyk z pa³±kiem, ¶redni, ciemny br±z
- „ga³ganek” granatowy haftowany kolorow± we³n±
- ³y¿ka drewniana (jakich wiele)
- miska klasyczna br±zowa bez oznaczeñ
- ¶led¼ kuty z jakby uszkiem (na terenie Miasta by³)

Zagubiono:
- nó¿ – piêkna robota, rêkoje¶æ z jasnego drewna z ciemnymi koñcówkami
- pasek skórzany jasny
- 2 miski z bia³ymi kropkami na spodzie
W sprawie znalezionych-zagubionych proszê o kontakt ze mn±.

3. TROCHÊ STATYSTYKI i WSZYSTKO CO WA¯NE A DOT¡D NIE POWIEDZIANE

Dla zainteresowanych – na turniej zg³osi³o siê 108 osób, przyjecha³o 90 z hakiem co daje prawie 90% frekwencjê!!   Ludzie, jeste¶cie niesamowici.
Ka¿dy org w tym kraju ¿yczy³by sobie takiej ekipy jaka zjecha³a do Lusowa w tym roku! Bardzo dziêkujemy WSZYSTKIM za przyjazd i tak aktywne zaanga¿owanie w poszczególne konkurencje, rywalizacjê i scenariusz. CHWA£A WAM!

Szczególnie wielkie dziêki dla Bagrita (równie¿ za wsparcie merytoryczne), Indara i Jima za „prowadzenie” swoich obozów, dowodzenie, motywowanie, kradzie¿e oraz „honorowe” zwroty ³upów.

Pojedynek gigantów – jedyny w swoim rodzaju – rewelacja 

Miasto – Anula – dziêki za pomys³ a ca³emu miastu za wprowadzenie elementu zaskoczenia i chaosu a zw³aszcza za wstrêtny zio³owy napitek sprawdzaj±cy hart ducha naszych konkurentów (a¿ dziw bierze ile osób DOBROWOLNIE go spróbowa³o na uczcie) i przygotowanie konkursu zio³owego, wykorzystanego w biegu dam.

¯urku – w roli oblubieñca jeste¶ niezast±piony . Dziêki za cierpliwe znoszenie naszych pomys³ów.

Szczególne podziêkowania od orgów dla Amora za organizacjê i przeprowadzenie turniejów bojowych – zw³aszcza turniej 5-tek lekkozbrojnych okaza³ siê, jak piszecie i mówicie, du¿ym sukcesem, wywo³a³ ca³y temat do dyskusji, kupê emocji, adrenaliny i przede wszystkim (to z punktu widzenia orgów jest wyj±tkowo cenne) mia³ swoj± premierê w³a¶nie na Lusowie i ¶wietnie siê bawili¶cie! W przysz³ym roku – powtórka pe³n± par±. Amor – szacun za ogarniêcie konnego i Twój wystêp… ;) – skok na g³êbok± wodê (w kolczej) i moje bardziej osobiste dziêki za bycie „tub±” na uczcie i wyrêczenie mnie w wywrzaskiwaniu wyników etc – dziêki temu ludzie cokolwiek us³yszeli (z moim volumem wiêcej by siê dowiedzieli jakbym pokazywa³a na migi).

Co do bitwy – jak zauwa¿y³ Bagrit – da siê zrobiæ bitwê lekkich i ciê¿kich jednocze¶nie, nie „oddzielaj±c” z za³o¿enia, ¿e lekcy z lekkimi a ciê¿cy z ciê¿kimi. Póki siê kto¶ nie rozpêdzi rzecz jasna.. Ale to omawiacie „miêdzy wami rycerzami”, mnie, babie nic do tego . Niektórym by³o za krótko, niektórym w sam raz - za to maszyny miotaj±ce „nadrobi³y” ewentualne niedostatki bitwy i by³y spektakularne!! Bracie Helmrichu – takiej bajeranckiej machiny jeszcze nie widzia³am, przeszed³e¶ sam siebie (+ Nobel za najlepsze pokojowe wykorzystanie machiny wojennej)! Szacun dla ch³opaków i dziewczyn z obu obozów za zbudowanie i wyposa¿enie w amunicjê innych machin w niesamowicie krótkim czasie. Mo¿e na Lusowo 2011 zbudujemy sobie ca³y „park maszynowy” hi hi hi…

Nasi drodzy ¶piewacy – Puszka Pandory – jak zawsze niezawodna, piêkny wystêp i oprawa do uczty. Polecamy siê ju¿ na przysz³y rok – zapiszcie nas koniecznie do kajetu. A mo¿e jakie¶ warsztaty dla ludzi by siê da³o zrobiæ?

Smuga – szczególnie Ci dziêkujê za przyjazd i zrobienie 1200km ¿eby za¶piewaæ dla nas na uczcie (+ urokliwy kawa³ek dla Indara – pods³ucha³am) i to bezpo¶rednio „z trasy”. Podziwiam. Aha i musimy nadrobiæ nasze ¶piewanie .

Du¿e dziêki dla osób ze wszystkich obozów (zw³aszcza Ulfa i Izy, którzy dzia³ali z nami ju¿ od pi±tku rano) za pomoc przy ogradzaniu i organizacji obozów, ogarnianiu zwierzaków, ustawianiu i asy¶cie w konnym, w kuchni (tu specjalny uk³on dla Triss) a potem przy zwijaniu obozu i sprz±taniu i rozwalaniu (niestety!) trebuszy. Co milsze dla nas wielu z Was nie by³o nawet proszonych o pomoc – sami siê oferowali¶cie. Bardzo bardzo dziêkujemy .

Calatrava – ch³opaki jeste¶cie ¶wietni! I jacy grzeczni smile.gif

Mateusz i Micha³ – bardzo dziêkujemy za przednie wyczyny konne i udostêpnienie zwierzaków. Jak bêdziemy siê dalej rozwijaæ w tym kierunku to za jaki¶ czas bêdziemy mieæ regularne potyczki konnicy w Lusowie.

Dicon – trzyma³e¶ rêkê na pulsie – Twoje filmiki s± bezcenne.
Co do fotek – orgi, co zrozumia³e nie maj± szans na ich robienie, wiêc bardzo jeste¶my wdziêczni za fotki naszych go¶ci a je¶li kto¶ jeszcze ma i chcia³by siê fotkami podzieliæ a nie zrobi³ tego jeszcze na Freha, proszê o kontakt.

CO DO ZDJÊÆ PROFESJONALNEGO FOTOGRAFA, KTÓRY ROBI£ NAM ZDJÊCIA - bêdê je „rozpowszechniaæ” po powrocie z Grunwu!

A teraz Wy, moi panowie.. mianowicie Andrzej Siejeñski, Indar i £ukasz z Jury –
p o z a b i j a m – oficjalnie Wam to obiecujê i sami wiecie za co!!! Poæwiartujê, posolê, utopiê i powieszê – no mo¿e bez topienia bo marnie p³ywam.
Andrzeju – mam nadziejê, ¿e przeganianie orga i pos±dzanie o szpiegostwo nie wejdzie Ci w nawyk – je¶li tak to Ciebie nasolê szczególnie sumiennie :P

Podsumowuj±c (nareszcie…) – poziom rekonstrukcji jaki reprezentowali¶cie – wow, rzadko widujê tak „odgiglan±” ekipê i to w swej znakomitej wiêkszo¶ci(!) (choæ – tu ma³y kamyczek z mojej strony – makija¿om mówimy jednak nie…). Ale przede wszystkim Wasze zaanga¿owanie i Wasza dobra zabawa jest tym dlaczego to robimy. Jest frajd± i nagrod± dla nas. Dziêkujemy. Ogry.

Pozwolê sobie tu na ma³e s³ówko do orgów i ca³ej ekipy Krzy¿aków i Tarnowskiej, maj±c nadziejê, ¿e Viator nie da mi za to po uszach..

Ekipo - przybij pi±tkê! Uda³o siê i to zaj...cie. Szacun szacun szacun za nasz± wspóln± robotê. Ludziom siê podoba³o blinkie.gif .

Patrycja
Andrzej Siejeñski
Pati, ja bardzo lubiê solenie (pieprzeniem te¿ nie wzgardzê :D ), tak wiêc kiedy tylko najdzie Ciê ochota...
p.s. czuje siê pominiêty, zapomnia³a¶ o moim brawurowym, p³omiennym a wrêcz b³yskotliwym i porywaj±cym t³umy smile.gif wyst±pieniu na uczcie demaskuj±cym niecne poczynania Krzy¶kowych ludzi.
Anuszka
a to moj filmik z walki Bagrita z Indarem ;)

http://www.youtube.com/watch?v=joUnZu-Mz04
Aubrey
W naszych poczynaniach nic niecnego drogi Andrzeju nie by³o, tylko zaradno¶æ przez nas przemawia³a, ot co. Sam jeszcze po powrocie siê nie wypowiada³em, a wiêc dziêkuje wszystkim razem i ka¿demu z osobna, ¿e dane nam by³o siê spotkaæ i oby czê¶ciej.
Robert Bagrit
No to mo¿e parê fotek od mojej Asi:
http://www.bagrit.pl/galeria/galeria.php?g...ia_34&lg=pl
Tomal
Trochê pó¼no ale s±, nasze zdjêcia: http://www.najemna.yoyo.pl/Lusowo_2010.html
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.