Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "Grunwaldzki Turniej Miecza D³ugiego" Grunwald 2010
> Inne > Kalendarium 2010 > Grunwald 2010
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Jabol
CYTAT(Radek (mi¶derca) @ 16:39 10.08.2010) *
Nie uwa¿acie ¿e je¶li rycerz ³apie za w³asny pó³torak to on w tym miejscu bêdzie w miarê têpy? i ¿e pó³torak przeciwnika równie¿ mo¿e byæ w tym miejscu têpy? albo mo¿e inaczej...po co wymy¶lono by technikê pó³miecza gdyby miecz by³ na ca³ej d³ugo¶ci osty? chyba nie po to ¿eby w³a¶ciciel miecza siê sam skaleczy³....jak dla mnie to ta sprawa jest bardziej nisz oczywista i logiczna.

Walka to ¿ywio³ i nigdy nie bêdzie idealnie odzwierciedla³ zapiski/traktaty/teorie.

Radek panowie teoretycy zrobili test ma³o teoretyczny - filmik- , który mówi ¿e odpowiedni chwyt nawet przy ostrym mieczu nie odetnie Ci palców - ot trzeba wiedzieæ jak z³apaæ. Wiêc miecz bywa³ raczej ostry na ca³ej d³ugo¶ci i rycerze z rêkawicami klepsydrowymi wraz z np. lnian± czy skórzan± rêkawic± mogli ³apaæ go bez pewnego nara¿enia siê na skaleczenie.
Jednak chyba jest troszkê inn± inszo¶ci± ni¿ z³apanie za ostr± klingê przeciwnika na zasadzie byle z³apaæ, tutaj my¶lê ¿e mog³o by siê skoñczyæ z ziazi± na d³oni je¶li przeciwnik wyszarpa³ by broñ odpowiednio ostro.

Monika ksf
CYTAT(Jabol @ 19:26 13.08.2010) *
Radek panowie teoretycy zrobili test ma³o teoretyczny - filmik- , który mówi ¿e odpowiedni chwyt nawet przy ostrym mieczu nie odetnie Ci palców - ot trzeba wiedzieæ jak z³apaæ.
Rozczarowa³ mnie ten filmik, Clemens pokaza³by ¿e ma jaja, gdyby ³apa³ klingê tego miecza w czasie walki szczerba.gif.

PS Te¿ mogê nakrêcic taki pogl±dowy filmik, jak ³apiê d³oni± za ostry nó¿ kuchenny ;).
Radek (mi¶derca)
Ten filmik tylko jeszcze bardziej mnie potwierdza w moim zdaniu i¿ mo¿na ³apaæ za miecz przeciwnika + te wy¿ej wymienione ryciny...

po tym, teoretycznie mo¿na by bylo ³apaæ za ca³± d³ugo¶æ miecza...

Jabol
Radek, owszem mo¿na trzymaæ swój miecz, zobacz jak wygl±da tam chwyt Clementsa. W ferworze walki nie masz szans na czysty uchwyt, a w momencie kiedy przeciwnik ruszy, nawet nie bardzo ostr± broni±, to ³atwo mo¿na przeci±æ ¶ciêgna, uszkodziæ d³onie.
Nawet Monika siê ¶mieje ¿e pokazujê tylko pó³miecz, a nie próbê z³apania ostrej klingi w walce.
Co do rycin to odradzam samotne analizowanie samych rycin, albo samego tekstu nawet przetranskryptowanego- mo¿an ostro siê naci±æ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.