Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "Grunwaldzki Turniej Miecza D³ugiego" Grunwald 2010
> Inne > Kalendarium 2010 > Grunwald 2010
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Blackclav
nie no
sztyleciki s± fajne, mi bardzo siê podobaj± smile.gif
Józef
Osob± mierz±c± czas bêdzie Emil Guz z Gi¿ycka . Sêdzia zastêpczy Marcina Waszkielisa .

Dziêki Emil smile.gif

Nie pomy¶la³em o jakim¶ stoperze do mierzenia czasu .
Kto mo¿e za³atwiæ ?

pozdro
Wies³aw z O³awy
A ja mam pytanie natury sprzêtowej jeszcze. Tadeusz Ksi±¿k wstêpnie przychyli³ siê do mojej pro¶by, ale chcia³bym i tutaj spytaæ. Czy móg³bym walczyæ w rêkawicach typu "³y¿ka". Ze wzgledów bezpieczeñstwa. W klepsydrowych, w mojej opinii, któr± opieram na kilku wypadkach gdzie palce by³y ³amane, zbyt komfortowo czuæ siê nie mo¿na. Przynajmniej przy mieczu d³ugim...
Proszê o pozytywne rozpatrzenie mojej pro¶by bigsmile2.gif
Marcin Surdel
CYTAT(Wies³aw z O³awy @ 19:26 25.06.2010) *
A ja mam pytanie natury sprzêtowej jeszcze. Tadeusz Ksi±¿k wstêpnie przychyli³ siê do mojej pro¶by, ale chcia³bym i tutaj spytaæ. Czy móg³bym walczyæ w rêkawicach typu "³y¿ka". Ze wzgledów bezpieczeñstwa. W klepsydrowych, w mojej opinii, któr± opieram na kilku wypadkach gdzie palce by³y ³amane, zbyt komfortowo czuæ siê nie mo¿na. Przynajmniej przy mieczu d³ugim...

Z ca³ym szacunkiem - regulamin jest ustalony i wspólny dla wszystkich uczestników. Jestem przeciw jakimkolwiek wyj±tkom sprzêtowym i specjalnemu traktowaniu - bo je¶li "³y¿ki" dla Ciebie, to czemu nie "garnek" dla kogo innego?

Pozdrowienia
Robert Szatecki
CYTAT(Wies³aw z O³awy @ 19:26 25.06.2010) *

Do³ó¿ sobie na klepsydry okr±g³e tarczki na rzemienie i sprawa z g³owy.
Wies³aw z O³awy
CYTAT(Marcin Surdel @ 22:11 25.06.2010) *
Z ca³ym szacunkiem - regulamin jest ustalony i wspólny dla wszystkich uczestników. Jestem przeciw jakimkolwiek wyj±tkom sprzêtowym i specjalnemu traktowaniu - bo je¶li "³y¿ki" dla Ciebie, to czemu nie "garnek" dla kogo innego?

Pozdrowienia

Ponoæ punkt widzenia zale¿y od punktu siedzenia smile.gif Ale rozumiem i nie mam innego wyj¶cia jak przyj±æ argumenty.

CYTAT(Robert Szatecki @ 23:36 25.06.2010) *
Do³ó¿ sobie na klepsydry okr±g³e tarczki na rzemienie i sprawa z g³owy.

Nic innego mi chyba nie pozostaje smile.gif ale nigdy wcze¶niej nie mia³em okazji sprawdziæ tego patentu. Jedynie ogl±da³em, wiêc broniê siê przed tym póki mogê. A raczej póki mog³em. Tak czy inaczej dziêki.
Józef
Za chwilê bêdê po prostu ojcem i knechtem jednego z uczestników turnieju , dbaj±cym o Jego uzbrojenie .
Ale zanim to nast±pi przypominam i proszê o odpowiednie przygotowanie uzbrojenia i mieczy .
Przypominam ¿e krawêd¼ g³owni powinna mieæ przynajmniej 2mm grubo¶ci , powinna byæ zaokr±glona ...

Acha - wychodzi na to (jak gdzie¶ to wcze¶niej pisa³em ) przy 32 uczestnikach , czas starcia ograniczymy do pó³torej minuty.
................................................................................
....................................................
No to teraz g³os maj± tylko sêdziowie ... smile.gif

pozdro

Edit.

Zastêpc± Emila Guza , mierz±cego czas walk , jest Jerzy Szreder "Dru¿yna Chocimierza" z Tuchomia.

Dziêki Jurku za pomoc.

pozdro
Marcin Waszkielis
Ja jestem za dopuszczeniem ³y¿ek i innych wynalazków, tak w granicach rozs±dku (granice mo¿na ustalaæ na bie¿±co w czasie turnieju). To, ¿e ¶redniowiczne ciemniaki nie wynalaz³y dobrych rekawic nie znaczy, ¿e trzeba sobie ³amaæ palce.
Solo
Alo.

A ja jestem za niezmienianiem regulaminu na tydzieñ przed. Rozumiej±c kontuzyjno¶æ i niebezpieczeñstwa, pozosta³bym za klepsydrami. Je¿eli w praniu siê oka¿e, ¿e co walka to po³amane palce - bêdziemy reagowaæ.
Na rok przysz³y bym siê zastanowi³ nad ³y¿kami tak robionymi, ¿e z daleka przypominaj± klepsydry. Ale to na przysz³o¶æ.

Pozdrawiam,

Solo
Tubi¶
Wybaczcie, ¿e siê wpycham, bo to nie moja broszka i jestem tylko skromnym obserwatorem itd. ale popieram to co napisa³ Wo³czko.
Solo lepiej zapobiegaæ ³amaniu, ni¿ reagowaæ jak co¶ siê z³amie, nie jest to fajne wiem z do¶wiadczenia. My¶lê ¿e bogowie hisotryczno¶ci wam to jako¶ wybacz± ;). Okej idê sobie, zanim mnie po¿r± ¿ywcem zaraz bigsmile2.gif .
Józef
By³ czas na zmiany w regulaminie .
pozdro
Shaman
a moze pilkarskie wkrety na nogi? wiecie, czlowiek stabilniejszy, nie wywroci sie i nic nie polamie... bogowie historii na pewno wybacza bigsmile2.gif
S³awomir Rokita
Szaman ma racje , a s± jeszcze takie na enduro lekkie wytrzyma³e rêkawiczki bed± lepsze ni¿ ³yzki , a niewiele sie ró¿ni± od klepsydr z przerobionych na pe³n± ruchomo¶ mankietu jakich ju¿ u¿ywaj± najlepsi zawodnicy . Mozna pomy¶le tez o "¿ó³wiach" motocyklowych zw³aszcza ze nie wida pod "szmat±" no chyba ¿e czego¶ nie wiem i ju¿ s± w uzyciu.
Grzegorz £
Z tym ¿e klepsydra z ruchomym mankietem to patent maj±cy potwierdzenie w 14w.
Nidhogg
CYTAT(Grzegorz £ @ 15:54 29.06.2010) *
Z tym ¿e klepsydra z ruchomym mankietem to patent maj±cy potwierdzenie w 14w.

Mogê prosiæ o ¼ród³o?
Marcin Waszkielis
CYTAT
Szaman ma racje , a s± jeszcze takie na enduro lekkie wytrzyma³e rêkawiczki bed± lepsze ni¿ ³yzki , a niewiele sie ró¿ni± od klepsydr z przerobionych na pe³n± ruchomo¶ mankietu jakich ju¿ u¿ywaj± najlepsi zawodnicy .

Daj linka do sklepiku z tymi rekawicami enduro lepszymi od ³y¿ek.
CYTAT
Mogê prosiæ o ¼ród³o?

http://rivetedchainmail.pl/gauntlet_11.html

Grzegorz £
Owszem mam gdzie¶ na kompie niemiecki nagrobek i rekonstrukcje takiej rêkawicy w wolnej chwili znajdê i wrzucê.
Kszysz
np.

Engelhard von Hirschorn 1361
http://img821.imageshack.us/i/img2735x.jpg/
http://img189.imageshack.us/i/img2737e.jpg/
http://img404.imageshack.us/i/img2738px.jpg/

"¦pi±cy Stra¿nicy" z ko¶cio³a ¶w. Miko³aja w Hagenau 1360

http://img153.imageshack.us/i/bild0814u.jpg/
http://img809.imageshack.us/i/bild0813.jpg/
http://img85.imageshack.us/i/00176386.jpg/

to tak na szybko, co¶ jeszcze by siê znalaz³o.

Adsumus
Rêkawice do enduro nie wytrzymaj±. ;)
Johny
Od 4 lat walczê pó³torakiem w klepsydrach podczas turniejów, buhurtów i ani razu nie mia³em z³amanego palca a czêsto po nich obrywa³em. Na to wychodzi, ¿e albo kto¶ ma kiepskie rêkawice albo penia siê na zapas. Po za tym zasady s± ustalone zmienianie ich przed turniejem wprowadzi tylko zamieszanie.
Józef
Panowie ,pogadajcie o uzbrojeniu w odpowiednim temacie .
proszê smile.gif
pozdro
Shaman
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 16:48 29.06.2010) *
CYTAT
a moze pilkarskie wkrety na nogi? wiecie, czlowiek stabilniejszy, nie wywroci sie i nic nie polamie... bogowie historii na pewno wybacza

Bogowie historii maj± na swoich stronach rekawice z ruchomymi mankietami, nie mo¿na wiêc w nich ¶lepo wierzyæ.

hmm... proponuje czytac ze zrozumieniem. najpierw mnie cytujesz, a potem piszesz komentarz nie majacy nic wspolnego z cytatem.
pomijam juz fakt, ze ani Krokiet, ani ja nie stwierdzilismy, ze klepsydry z ruchomym mankietem nie sa na XIV w., a Nidhogg tylko poprosil o zrodlo.

a Bialy to za porownanie do boga moglby sie obrazic bigsmile2.gif

przepraszam za offtop
Józef
A niech Wam bêdzie .
W sumie wszystko przygotowane , to mo¿na trochê wyluzowaæ .
Zosta³y mi do napisania dyplomy i nic tylko siê pakowaæ. Wbrew pozorom - dla mnie jedna z przyjemniejszych rzeczy do zrobienia . smile.gif
pozdro
S³awomir Rokita
¦wiadomi wied± ze nie chodzi o doskona³e reonstukcje histeryczne z nagrobków (nie w±tpiê ze mnustffo takich zobaczymy u staruj±cych) lecz o przerabianie juz posiadanego sprzetu oraz tworzenie wersji "sportowych " . Nie ma siê co strasznie obra¿ac lecz wytyczc jasne kryteria sprzetowe bo ca³kiem dobrze walcz±cy zawodnicy w "nieusportowionych",kompletnych blachach nie staj± do rownej rywalizacji z zawodowcami . Za to mniej do¶wiadczeni mog± zapêdzic sie w poprawkach o jeden wiek za daleko, albo o pó³.
£ukasz P³aza
Ja niestety wypadam z turnieju - muszê siê skupiæ na jednej konkurencji i to zdecydowanie bêdzie w tym roku buhurt. Nie jestem jakim¶ majstrem od d³ugiego miecza, wiêc nie bêdzie problemów z znalezieniem zastêpstwa, zw³aszcza ¿e chêtnych nie brakuje. smile.gif
Nidhogg
CYTAT(Kszysz @ 17:33 29.06.2010) *
to tak na szybko, co¶ jeszcze by siê znalaz³o.

Dziêkujê. Piêkne i pouczaj±ce. I zapewne bardzo wygodne.
Rafa³
Józef
Panowie -
Mamy trzydziestu uczestników .
Dwa miejsca zarezerwowane dla Go¶ci ze wschodu .
I dwóch uczestników na li¶cie rezerwowej .

My¶lê ¿e , kto chêtny , ten mo¿e siê jeszcze wpisaæ na listê rezerwow± , lub zg³osiæ siê przed samym turniejem .
Mo¿e zaistnieæ przecie¿ sytuacja , ¿e kto¶ nie przejdzie przegl±du uzbrojenia i zwolni siê kolejne miejsce.
Pamiêtajcie , ¿e liczy siê kolejno¶æ zg³oszeñ .
Zachêcam i pozdrawiam .

pozdro
Selion
W takim razie sporo osób nie przesz³o przegl±du uzbrojenia, bo udzia³ w turnieju wziê³o tylko 15 osób.
Z tego co mi wiadomo, najwiêcej odpad³o za brak ochrony na... ekhm.. rodowe klejnoty ;)

A tutaj film z uczestnikami tegorocznego turnieju na miecze d³ugie (musi tylko min±æ reklama o Reksiu):

http://www.tvn24.pl/12690,1665027,0,1,ryce...,wiadomosc.html
Józef
Witam .
trochê odpocznê to podsumujemy turniej , wstawimy zdjêcia i filmiki .
Je¶li kto¶ dysponuje jakim¶ materia³em ,to wstawcie proszê .
Krytyka twórcza mile widziana .
Wiem , ¿e nie wszystko wysz³o idealnie , ale to przecie¿ pierwszy turniej , a i przecie¿ obchody ...
Za rok bêdzie lepiej .
pozdro
Jakub £adyñski
Chcia³em podziêkowaæ za mo¿liwo¶æ wziêcia udzia³u w turnieju, bardzo podoba³a mi siê organizacja jak i przygotowanie zaplecza dla walcz±cych, to by³o bardzo potrzebne.

Gratulujê przeciwnikom zdobycia pierwszego i trzeciego miejsca, ¿a³ujê , ¿e nie zrobi³em tego zaraz po turnieju , ale marzy³em tylko o powrocie do obozu. Za problemy ze swojej strony przepraszam.

Józef, bardzo fajny turniej.

Pozdrawiam!
Józef
Witam.

Pragnê jeszcze raz wszystkim podziêkowaæ za pomoc w zorganizowaniu turnieju .

Dziêki Wam turniej móg³ siê odbyæ.
Dziêki Wam , moim zdaniem nie wysz³o nam najgorzej smile.gif
Wiem , ¿e za rok bêdzie lepiej .

Poza tym przepraszam za swoje zachowanie , które momentami nie by³o najlepsze .
Ale to dlatego , ¿e wtedy by³em przede wszystkim ojcem jednego z uczestników. Emocje.
Wybaczcie wiêc.

Oficjaln± listê uczestników w kolejno¶ci zdobytego miejsca , umie¶ci Tadeusz .

Dziêkujê za profesjonalizm :

Sêdziom:
1. Tadeusz Ksia¿k
2. Marcin Waszkielis
3. Maciej Reihl
4. Przemys³aw Solecki
5. Marcin Surdel

Sêdziom zastêpczym:
- £ukasz Michalski
- Emil Guz
- Piotr Biñczak
- Marcin Wisthal

Mierz±cemu czas :
- Bart³omiej Zielonka

Za dobre serce dziêkujê
Darczyñcom:
- Dariusz Maciejko (ARMA)
- Jan Owsiak , Burmistrz miasta ¦widwin
- Marian Wiszniewski , herbu trzaska , kasztelan zamku ¦widwiñskiego.
- Andrzej Noga
- Piotr Kaczmarzyk (Mardinus)
- Jaros³aw Draws " More Maiorum,mieszczanie grodu Konitz"
- £ukasz Szczepañski (Einar)
- Miko³aj £ukasiewicz (Lotgar)
- £ukasz Lewandowski (Lorifactor)
- Andrzej Ginter " Misiek "
- Dariusz Czerniakowski , stanowisko "replika"

Dziêkujê równie¿ naszym dziewczêtom za wspania³± opiekê nad uczestnikami turnieju .Dziêkujê
smile.gif

No i oczywi¶cie dziêkujê samym uczestnikom za Ich wysi³ek i wspania³e , widowiskowe walki , które mogli¶my podziwiaæ .
Po trzykroæ chwa³a Wam .

Jako ciekawostka - mam ju¿ propozycje pomocy darczyñców na turniej miecza d³ugiego za rok. smile.gif
Pozdro
Johny
takie g³upie pytanie jak wygl±da³o podium, czyli inaczej mówi±c kto zaj±³ pierwsze 3 miejsca??
Józef
Dzisiaj wieczorem Tadeusz umie¶ci listê wszystkich uczestników , w kolejno¶ci jak± zajêli.

Poza tym umie¶cimy zdjêcia i filmiki którymi dysponujemy.
O co proszê równie¿ wszystkich uczestników dysponuj±cych jakim¶ materia³em.
Ja te¿ czekam na to z niecierpliwo¶ci± , ale ludzie s± jeszcze zmêczeni , a i powrót do rzeczywisto¶ci , to praca i obowi±zki.

pozdro
Józef

Trzy pierwsze miejsca :

1.Wies³aw Kurek , herbu Wilk . Chor±giew Piastów ¦l±skich , O³awa .

2.Jakub £adyñski , Jakub z Elbl±ga .

3.Rados³aw Majchrzak z Po³czyna Zdroju , Piesza Dru¿yna Micha³a von Manteuffla z siedzib± na zamku ¦widwin

Wszyscy uczestnicy reprezentowali wysoki poziom .
Pe³na lista wieczorem.
pozdro
doktor
Turniej by³ zacny! Dosta³em taki ³omot jakiego dawno ju¿ nie do¶wiadczy³em ;)
Nastêpnym razem wiêcej potrenujê wiêc strze¿cie siê rywale ;)
Wielkie dziêki dla piêknych dziewcz±t, które nie da³y nam zgin±æ od tego
cholernego upa³u! By³y¶cie wspania³e!
Gratulacje dla zwyciêzców i organizatorów!
ehh...
Kto nie by³ niech po prostu ¿a³uje...

Wojtek z Kielc herbu Odyniec
Aranedorion
na youtube mo¿na znale¼æ filmy z walk:
http://www.youtube.com/user/EsTmp3

Radek vs Wies³aw Kurek
http://www.youtube.com/watch?v=eI4fnBDE_AY

Æwieræfina³
Radek vs 'Zielony' (wybaczcie, nie pamiêtam imienia walcz±cego)
http://www.youtube.com/watch?v=BTTpgnKaAzk
Wies³aw z O³awy
I ja ze swojej strony chcia³em pogratulowaæ zorganizowania ciekawego turnieju. Szkoda, ¿e zebra³o siê nas o po³owê mniej ni¿ siê zapowiada³o, bo by³oby jeszcze ciekawiej, ale dobre i to.
Cieszê siê, podobnie, jak chyba wszyscy uczestnicy z obecno¶ci urodziwych dziewczyn, które niestrudzenie nosi³y nam wodê - za co im bardzo dziêkujê smile.gif
gryfici
Witam wszystkich cierpliwych
Wszem i wobec mam zaszczyt zawiadomiæ, ¿e na Turniej Miecza D³ugiego na Grunwaldzie AD 2010 w 600-letni± rocznicy Bitwy Grunwaldzkiej stawili siê:
1. JAKUB ZABIEROWSKI z GORLIC
2. RADOS£AW MAJCHRZAK z PO£CZYNA ZDROJU
3. WOJCIECH GULA z KIELC h.ODYNIEC
4. ADRIAN £UCZAK ANIMUS z NIEMCZY
5. £UKASZ O¦KA z GI¯YCKA
6. WIES£AW KUREK h. WILK z O£AWY
7. PIOTR MISIEWICZ MERV z £ODZI
8. ULISE PAVOLO z W£OCH
9. DARIUSZ SAR¯YÑSKI £OSIU z GI¯YCKA
10.JAN HALICKI h. PORAJ z OLKUSZA
11.FREDERIK KIRSCH z NIEMIEC
12.ILIA CZISZKIEWICZ z BIA£ORUSI
13.JAKUB £ADYÑSKI z ELBL¡GA
14.IVAN VESZELEI z CZECH
15.TOMASZ GAW£OWSKI z KRAKOWA
16.TOMASZ KLIMCZAK KÊDZIOR z £ODZI

ELIMINACJE GRUPOWE
grupa 1
1. JAKUB ZABIEROWSKI z GORLIC 1 pkt
2. RADOS£AW MAJCHRZAK z PO£CZYNA ZDROJU 3 pkt 1 miejsce
3. WOJCIECH GULA z KIELC h.ODYNIEC 2 pkt 2 miejsce
4. ADRIAN £UCZAK ANIMUS z NIEMCZY 0 pkt
grupa 2
1. £UKASZ O¦KA z GI¯YCKA 0 pkt
2. WIES£AW KUREK h. WILK z O£AWY 3 pkt 1 miejsce
3. PIOTR MISIEWICZ MERV z £ODZI 1 pkt
4. ULISE PAVOLO z W£OCH 2 pkt 2 miejsce
grupa 3
1. DARIUSZ SAR¯YÑSKI £OSIU z GI¯YCKA 2 pkt 2 miejsce
2.JAN HALICKI h. PORAJ z OLKUSZA 1 pkt
3.FREDERIK KIRSCH z NIEMIEC 3 pkt 1 miejsce
4.ILIA CZISZKIEWICZ z BIA£ORUSI 0 pkt
grupa 4
1.JAKUB £ADYÑSKI z ELBL¡GA 3 pkt 1 miejsce
2.IVAN VESZELEI z CZECH 2 pkt 2 miejsce
3.TOMASZ GAW£OWSKI z KRAKOWA 0 pkt
4.TOMASZ KLIMCZAK KÊDZIOR z £ODZI 1 pkt

Ka¿dy zdobyty pkt oznacza wygran± walkê

Æwieræfina³y

1miejsce/1grupa 2 miejsce/3grupa
RADOS£AW MAJCHRZAK z PO£CZYNA ZDROJU DARIUSZ SAR¯YÑSKI £OSIU z GI¯YCKA 1:0

1miejsce/2grupa 2 miejsce/4grupa
WIES£AW KUREK h. WILK z O£AWY IVAN VESZELEI z CZECH 1:0

1miejsce/3grupa 2 miejsce/1grupa
FREDERIK KIRSCH z NIEMIEC WOJCIECH GULA z KIELC h.ODYNIEC 0:1

1miejsce/4grupa 2 miejsce/2grupa
JAKUB £ADYÑSKI z ELBL¡GA ULISE PAVOLO z W£OCH 1:0

Pó³fina³y

RADOS£AW MAJCHRZAK z PO£CZYNA ZDROJU WIES£AW KUREK h. WILK z O£AWY 0:1

WOJCIECH GULA z KIELC h.ODYNIEC JAKUB £ADYÑSKI z ELBL¡GA 0:1

Pojedynek o 3 miejsce

RADOS£AW MAJCHRZAK z PO£CZYNA ZDROJU WOJCIECH GULA z KIELC h.ODYNIEC 1:0

FINA£

WIES£AW KUREK h. WILK z O£AWY JAKUB £ADYÑSKI z ELBL¡GA 1:0

Zwyciêzcy
1.Wies³aw Kurek , herbu Wilk . Chor±giew Piastów ¦l±skich , O³awa
2.Jakub £adyñski , Jakub z Elbl±ga .
3.Rados³aw Majchrzak z Po³czyna Zdroju , Piesza Dru¿yna Micha³a von Manteuffla z siedzib± na zamku ¦widwin

Wszystkim wspó³organizatorom dziêkujê za udan± wspó³pracê i sêdziowanie. Zawodnikom gratuluje wspania³ych walk. Zwyciêzcom zajêtych miejsc. Opatrzno¶ci za ma³o urazów i omdleñ. Poikom za wodê. Widzom za doping.
Pozdrawiam
Tadeusz
Józef

Je¶li kto¶ z Was dysponuje jakim¶ materia³em to wstawcie proszê .

Podsumowaniem turnieju zajmiemy siê po "gor±czce" sezonu .

Najwa¿niejszy wniosek jednak : Walcz±cy sami zrozumieli , ¿e niestety trzeba wybraæ - albo pó³torak , albo tarcza jedynka , albo pi±tki bohurtowe .
Bo na wszystko , to ani czasu , ani zdrowia niema . smile.gif
pozdro
Pinior
Gratulujê zwyciêzcom Turnieju. Z góry przepraszam, bo siê po prostu nie znam, ale mam pewne w±tpliwo¶ci, którymi niniejszym siê dzielê- czy chwytanie podczas walki za g³ownie miecza przeciwnika i oklepywanie go w tym czasie jest jak najbardziej wporzo? Kilka razy zauwa¿y³em to na powy¿szych filmach z walk Radka i siê tak zastanawiam... ¯eby nie by³o- nie czepiam siê broñ Bo¿e, tylko z ciekawo¶ci zapytujêsmile.gif
pozdro
Maciej Reihl
Przechwytywanie g³owni miecza jest jak najbardziej wporzo. Co innego zas³anianie siê d³oni± przed ciosem - ale ból uczy skutecznie smile.gif

Pozdrawiam
Maciek
Micha³ Do³êga
Trochê zdjêæ z turnieju : http://picasaweb.google.com/gzowscy16/ITur...goGrunwald2010#
Jakub £adyñski
Czy s± w ogóle jeszcze jakie¶ filmiki z tego turnieju, czy tylko to co zosta³o ju¿ wymienione?
Józef
CYTAT(Jakub z Elbl±ga @ 19:33 27.07.2010) *
Czy s± w ogóle jeszcze jakie¶ filmiki z tego turnieju, czy tylko to co zosta³o ju¿ wymienione?

Je¶li siê nie mylê , to bardzo du¿o filmów jest w Galerii miêdzy filmami z pi±tek bohurtowych , tarczy ,jedynki - jest równie¿ pó³torak .tzn. filmy z naszego turnieju .

Ps. Gdzie ja to widzia³em ?

Wiem jednak na pewno , ¿e widzia³em tam miêdzy innymi kawa³ek akcji (dwóch na jednego ) gdzie u¿ywany by³ równie¿ ,( z zadowalaj±cym skutkiem ) bigsmile2.gif polaks .

pozdro
Jabol
jako walcz±cy chcia³bym podziêkowaæ zawodnikom i sêdziom za turniej, oraz pogratulowaæ wygranej wygranym smile.gif
Chcia³bym jednak parê spostrze¿eñ tutaj swoich umie¶ciæ. Wiem ¿e turniej by³ organizowany po raz 1, ale parê rzeczy mo¿na by³o przemy¶leæ chyba. Chodzi o sytuacjê je¶li mnie pamiêæ nie myli £ukasza O¶ki- je¶li ch³opak zosta³ dopuszczony do turnieju to dlaczego potem kazano mu siê przezbrajaæ po jego chyba 2 walce? Panowie w takiej sytuacji sprawdza siê sprzêt przed walk±.
Inna sprawa to konwencja, wiem ¿e by³o pierwszy raz i chcia³em zobaczyæ jak taka siê sprawdzi. Jednak moim skromnym zdaniem nie punktowanie przedramion okaza³o siê b³êdem- w wielu przypadkach wypacza³o to technikê i próbê jakiejkolwiek obrony. Je¶li boimy siê ¿e co¶ siê nam stanie w przedramiona to mo¿e te¿ ataków w g³owê zabroniæ?
Kolejnym dziwnym rozwi±zaniem okaza³o siê krzyczenie faulów za ataki na rêce- to w koñcu s± dozwolone i niepunktowane czy zabronione? Nie lepiej i przejrzy¶ciej na przysz³o¶æ zabroniæ ataków na d³onie a pozwoliæ atakowaæ przedramiona? Oczywi¶cie surowo karaæ fauluj±cych. U nas w armie lejemy siê po ³apach a¿ mi³o, a wrêcz czêsto na nie polujemy, a feder znowu du¿o ciê¿szy od NORMALNEGO miecza to nie chyba jest?
Józef
Dziêki za spostrze¿enia .
Nie wiem czy chodzi o uczestnika który nie mia³ (blachy) na plecach ?
Je¶li tak , to rzeczywi¶cie przegl±d uzbrojenia trochê nie wyszed³ . Nie wszyscy sêdziowie byli podczas przegl±du.
Ja natomiast jako organizator muszê zadbaæ o to , by ¿aden z uczestników nie wróci³ do domu w wózku inwalidzkim z przetr±conym krêgos³upem.
Obiecujê ¿e wiêcej siê to nie powtórzy. Za rok bêdê po prostu jednym z kontroluj±cych uzbrojenie.
Poza tym nast±pi kilka zmian w regulaminie np. ¿e uczestnik przed ka¿dym pojedynkiem mo¿e zwróciæ sêdziom uwagê na nieregulaminowe uzbrojenie swojego przeciwnika.(regulamin Martina)

Co do ataku na przedramiona - atak ten nie by³ zabroniony , tylko nie punktowany.
(Zazwyczaj przedramieniem zas³ania siê w zwarciu gdzie si³a uderzenia jest niezbyt wielka.)
No chyba ¿e kto¶ nie my¶li , ale wtedy ból nauczy rozumu .

Atak na d³onie - regulamin mówi wyra¼nie - zabroniony.(nie bêdê cytowa³ , zajrzyj )
Ostatniego Twojego zdania nie rozumiem.
Ale - regulamin zabrania ataku na d³onie dlatego ¿e , naprawdê mo¿e doj¶æ do z³amania .
( w rzeczywisto¶ci go¶æ ze z³aman± lub obciêt± rêk± , móg³ jeszcze zak³uæ swojego przeciwnika jak prosiaka , ale nam przecie¿ nie o to chodzi .)

My¶lê ¿e ca³o¶æ jednak nie by³a najgorsza .
Zmiany w regulaminie bêd± .
Wydaje mi siê jednak ¿e nieznaczne.
Co do konwencji - no có¿ , turniej bêdzie po prostu taki .

Dla mnie jako organizatora , ale i zarazem ojca jednego z uczestników , nie jest ³atwo zachowaæ zimne (obiektywne) spojrzenie na ca³o¶æ .
Dlatego te¿ chcia³bym prosiæ by¶my starali siê bardzo ostro¿nie i bez niepotrzebnych emocji dokonali analizy.
Dla dobra turnieju.

pozdro smile.gif
Jabol
W³a¶nie tutaj problem w regulaminie stoi JAK BYK
CYTAT
Przez sêdziów liczone bêd± ciosy broni± - silnie osadzone w pole punktowane. Pole punktowane to ca³e cia³o, oprócz:
- stref zabronionych: karku, krocza, stóp.
- stref niepunktowanych: ³ydek, d³oni, przedramion.

wiêc co¶ tutaj nie bangla chyba...przynajmniej jak dla mnie.

co do przedramion i przyjmowania, zrobi³o siê zas³anianie przedramionami- w koñcu masz tam kawa³ stali/skóry ze stal± + przeszywa i to serio NIE BOLI. A to zupe³nie wypacza techniki np. zatrzymuj±ce wielkiego fizola np. zwer na przedramiona. Go¶æ bêdzie siê musia³ 3 razy zastanowiæ zanim wyci±gnie ³apy do przodu ¿eby przyj±æ na nie atak.

Odno¶nie krêgos³upa ja rozumiem, ale np. w turnieju Martina chyba to nie obowi±zuje? Jedna je¶li ju¿ przyjmujemy jedno za³o¿enie to ok. Tylko jak £ukasz przeszed³ przegl±d, walczy³ to g³upie by³o nagle nakazywaæ mu siê dozbrajaæ...po co? Wydaje mi siê ¿e wiedzia³ co robi.
Józef
CYTAT(Jabol @ 21:38 02.08.2010) *
Odno¶nie krêgos³upa ja rozumiem, ale np. w turnieju Martina chyba to nie obowi±zuje? Jedna je¶li ju¿ przyjmujemy jedno za³o¿enie to ok. Tylko jak £ukasz przeszed³ przegl±d, walczy³ to g³upie by³o nagle nakazywaæ mu siê dozbrajaæ...po co? Wydaje mi siê ¿e wiedzia³ co robi.

Poco mu siê dozbrajaæ ?
Po to by by³o zgodnie z regulaminem , sprawiedliwie . Dlaczego mia³by mieæ na sobie np.7kilogramów mniej ni¿ pozostali. Chyba ¿e uwa¿asz ¿e Was regulamin nie obowi±zuje .
Prawdê mówi±c powinien byæ zdyskwalifikowany za oszustwo.
£ami±c regulamin , nara¿a³ mnie , organizatora na wielkie nieprzyjemno¶ci.
Poza tym .Najwa¿niejsze ! Jednak nie wiedzia³ co robi . Jakby dosta³ po plecach i by mu siê co¶ sta³o
Poszed³bym do wiêzienia .

ps.W turnieju Martina , nikt nikogo nie bije pó³torakiem wa¿±cym np.2kg. dwoma rêkoma po plecach.

Nie wylewaj zatem ¿alów . I ciesz siê ¿e Twój kolega wróci³ ca³y i zdrowy do domu.
Je¶li masz jakie¶ konkretne spostrze¿enia to proszê umie¶æ je , ale bez niepotrzebnych emocji.

proszê .

pozdro

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.