Dziêkuje bardzo za pomoc Panie Józefie, faktycznie o barwach chor±gwi zapomnia³em.
Id±c te¿ za Pañsk± rad± wys³a³em zg³oszenie
Pozdrawiam
Witam wszystkich zainteresowanych.
Informujê ¿e " Grunwaldzki turniej bojowy miecza d³ugiego " odbêdzie siê 14 lipca , tj. w ¶rodê .
Uczestnicy turnieju (uzbrojeni) zobowi±zani s± wstawiæ siê najpó¼niej o godz. 9.45 na miejsce walki.
Walki eliminacyjne rozpoczn± siê o godz. 10.00
Osoby które nie wstawi± siê na czas , zostan± skre¶lone z listy uczestników .
Pó³fina³ i fina³ rozpocznie siê o godz. 18.00
Walcz±cy przychodz± o 17.45 na miejsce walki .
Po wyznaczeniu sêdziów rezerwowych , regulamin uka¿e siê na stronie inscenizacji Grunwaldzkiej.
Dlatego te¿ proszê sêdziów o uzupe³nienie danych.
Ustalmy równie¿ wspólnie , jak i kiedy powinien odbyæ siê przegl±d uzbrojenia .
Proponujê we wtorek pod wieczór . Wtedy to , mo¿emy równie¿ przeprowadziæ losowanie przeciwników.
Je¶li o czym¶ zapomnia³em - zwróæcie uwagê .
pozdro
Przegl±d uzbrojenia jednak w ¶rode przed turniejem. To zajmuje 15 minut.
Wiem - my¶lê ¿e wszyscy uczestnicy podejd± na powa¿nie do sprawy i nie bêdzie trzeba wykre¶laæ nikogo z listy za nieregulaminowe uzbrojenie , przed samym turniejem.
Chcia³bym jednak losowanie przeprowadziæ dzieñ wcze¶niej , porozmawiaæ na spokojnie z uczestnikami.
Pomy¶lmy wspólnie jak to najlepiej zorganizowaæ.
pozdro
Witam
Proponujê przegl±d zrobiæ godzinê przed walkami, aby ewentualne nieregulaminowe niedoci±gniêcia wyeliminowaæ. Kto przejdzie przegl±d bêdzie bra³ udzia³ w losowaniu przeciwników. Eliminacje proponuje w czteroosobowych grupach ka¿dy z ka¿dym. Dwóch najlepszych przechodzi dalej. Potem polecimy pucharowo.
nie wierzê, ¿eby wszyscy byli we wtorek zwarci i gotowi. Nie ganiajmy te¿ uczestników co chwilê.
Musimy siê przygotowaæ na ró¿ne ewentualno¶ci, ¿e mo¿e byæ 5 w grupie itp. Jak bêdzie 32 to bêdzie piêknie pod wzglêdem matematycznym i pragmatycznym. Jak nie bêdzie, to te¿ trzeba co¶ przygotowaæ.
Jak rozwi±zaæ, to ¿eby ¶lepy los nie doprowadzi³ do spotkania siê zawodników z jednego bractwa? Czyli jak unikn±æ bratobójczych walk w eliminacjach. Proszê o propozycje.
Ja uwa¿am, ¿e system grupowy bêdzie za d³ugo trwa³. Mo¿na zrobiæ drug± ga³±¼ dla pokonanych, ¿eby mogli siê wykazaæ i wróciæ do pierwszej. Co do walk bratobójczych, to jak najbardziej jestem za eliminacj± tego zjawiska. Mo¿na po prostu kartki, kule czy co tam bêdzie z imionami zawodników wrzucaæ z powrotem do puli i losowaæ od nowa. Tak chyba najpro¶ciej.
CYTAT(gryfici @ 21:33 15.02.2010)
Witam
Proponujê przegl±d zrobiæ godzinê przed walkami, aby ewentualne nieregulaminowe niedoci±gniêcia wyeliminowaæ.
......................................
Tadeusz - to znaczy , ¿e uczestnicy przychodz± z uzbrojeniem (nie ubrani) o godz.9tej ,a jak co¶ jest nie tak ,to maj± jeszcze czas na poprawkê?
Bojê siê ,¿e same walki rozpoczn± siê po 10tej i ludzie bêd± w po³udnie walczyli.
Józef
.........................................
Kto przejdzie przegl±d bêdzie bra³ udzia³ w losowaniu przeciwników. Eliminacje proponuje w czteroosobowych grupach ka¿dy z ka¿dym. Dwóch najlepszych przechodzi dalej. Potem polecimy pucharowo.
..............................................
To trzeba bêdzie zmieniæ lekko regulamin.
Powiedzmy ¿e jest 30 uczestników - ile czasu liczysz na eliminacje?
A ile na pó³fina³ i fina³? (zar¿niemy ludzi)
dobrze by by³o by¶my siê "sprê¿yli ", by turniej dru¿ynowy "pi±tek"rozpocz±³ siê trochê wcze¶niej , a nie o 22.00
No i ja zak³adam , ¿e miêdzy eliminacjami a pó³fina³em - fina³em , bêdzie kilka godzin przerwy na odsapniêcie dla uczestników.
Józef
....................................................
nie wierzê, ¿eby wszyscy byli we wtorek zwarci i gotowi. Nie ganiajmy te¿ uczestników co chwilê.
Musimy siê przygotowaæ na ró¿ne ewentualno¶ci, ¿e mo¿e byæ 5 w grupie itp. Jak bêdzie 32 to bêdzie piêknie pod wzglêdem matematycznym i pragmatycznym. Jak nie bêdzie, to te¿ trzeba co¶ przygotowaæ.
Jak rozwi±zaæ, to ¿eby ¶lepy los nie doprowadzi³ do spotkania siê zawodników z jednego bractwa? Czyli jak unikn±æ bratobójczych walk w eliminacjach. Proszê o propozycje.
Tadeusz - drabinki zostawiam Tobie . Policz jednak dobrze , czy nie bêdzie za du¿o walk?
Ca³y turniej nie mo¿e trwaæ d³u¿ej ni¿ 6 - 7 godzin
Mamy tydzieñ na dopracowanie szczegó³ów , potem wysy³am program i regulamin Krzy¶kowi.
Pozdro
ps. Na stronie Grunwaldu jest ju¿ nowy regulamin imprezy.
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 22:35 15.02.2010)
Mo¿na po prostu kartki z imionami zawodników wrzucaæ z powrotem do puli i losowaæ od nowa. Tak chyba najpro¶ciej.
Najpro¶ciej
pozdro
Je¿eli bêdziemy mieli 32 uczestników to bêdzie 8 grup po 4 osoby. W ka¿dej grupie zawodnik bêdzie mia³ 3 walki. W grupie bêdzie 6 walk. Je¿eli ka¿da walka potrwa 2 minuty, 1 minuta po¶wiêcona zostanie na prezentacjê zawodników i rozpoczêcie oraz 2 minuty na og³oszenie wyników. To mamy 5 minut. czyli 6 walk x 8 grup x 5 minut =240/60=4 godziny. Doliczmy godzinê na przerwy techniczne, to eliminacje potrwaj± 5 godzin. Wiêc od nas i uczestników zale¿y, aby to wszystko przesz³o sprawnie i bezproblemowo.
Aby by³o sprawnie proponuje wokó³ szranków przygotowaæ 8 ³aw dla poszczególnych grup.
Rozgrywki mog± odbywaæ siê nastêpuj±co:
2 pary walcz±cych z pierwszej grupy.
Wyczytane s± do czekania na wej¶cie w szranki 2 pary walcz±ce z 2 grupy
Wyczytane s± pary walcz±ce do przygotowania siê 2 pary walcz±ce z 3 grupy itd. a¿ do 8 grupy.
Ka¿dy po odbyciu pojedynku ma przerwê obejmuj±c± 14 walk, czyli czyli 1 godz.10 minut
Czyli skoñczywszy walkê zawodnik powinien po 50 minutach pojawiæ siê na placu turniejowym, gdy¿ bêdzie wyczytywany do przygotowania siê i po godzinie przerwy powinien byæ gotowy na wej¶cie w szranki.
Tyle teorii. W praktyce mo¿e byæ gorzej.
Sêdziowie powinni byæ surowi i bezwzglêdni, aby eliminacje skoñczyæ w 5 godzin.
Ju¿ przy przegl±dzie powinni pokazaæ, ¿e s± regulaminowi i brak czepca kolczego, brak ochrony stawów, dziury pod pachami, cywilne gacie, plomby w zêbach czy inne dziwne elementy nie wchodz±
1/8 fina³ów 16 zawodników 8 walk x 5 minut = 40 minut
1/4 fina³ów 8 zawodników 4 walki x 5 minut = 20 minut
pó³fina³y 4 zawodników 2 walki x 5 minut = 10 minut
fina³y 4 zawodników 2 walki x 5 minut = 10 minut
W fina³ach i mo¿e 1/4 fina³ów musz± byæ przerwy czym¶ wype³nione, aby zawodnicy mogli odpocz±æ.
Reasumuj±c jak w 7 godzinach siê zmie¶cimy, to ma³y prezencik faktycznie bêdzie dobrym pocieszeniem dla naszych nóg, krêgos³upa i g³ówki, która bêdzie mia³a wszystkiego do¶æ.
Pozdrawiam
7- 8 godzin turnieju??
Mo¿e robiæ to na dwa dni- ¶roda eliminacje, czwartek reszta?
Tadeusz - mam coraz wiêksze obawy.
To co proponujesz ,daje wiêksze szanse na "sprawiedliwy" fina³ turnieju.
Uniknê³o by siê sytuacji , ¿e dwóch faworytów spotyka siê w eliminacjach i odpadnie ten , który mo¿e zaj±³ by drugie miejsce w finale.
¦roda bêdzie dniem prób i muszê siê liczyæ z tym , ¿e gdzie¶ od godz.11.30 mo¿e nam odej¶æ kilku sêdziów.
Wtedy ich miejsce mog± zaj±æ co prawda sêdziowie zastêpczy.Ale problem powstanie.
Do godz.18tej , ma byæ ju¿ po próbach . Pól fina³ i fina³ poprowadzi ju¿ g³ówna ekipa sêdziowska.
Ale piêciogodzinne eliminacje , to du¿y "ciê¿ar" . Od 10tej do 15tej - praktycznie najgorêtsza pora .
Oczywistym jest , ¿e nasze markietanki donosiæ bêd± wodê . £awki zrobimy. Uczestnicy i sêdziowie musz± jednak co¶ zje¶æ , no i do toja te¿ by siê posz³o
Mo¿e nale¿a³o by podzieliæ uczestników w eliminacjach na dwie grupy. Druga grupa przysz³a by na pole , powiedzmy dwie godz. pó¼niej ? Z tym zwi±zane jest jednak przeprowadzenie losowania dzieñ wcze¶niej.
Miedzy tymi grupami mo¿na równie¿ zrobiæ pokaz walk "Feder" Pomo¿e to organizacyjnie.
To wszystko propozycje.
My¶lê jednak , ¿e uczestnicy powinni siê na ten temat wypowiedzieæ .
Im z ty³ków bêdzie kapaæ.
A i reszta sk³adu sêdziowskiego , niech siê wypowie.
pozdro
Tadeusz - wszystkiego najlepszego
CYTAT(Fionn @ 00:21 17.02.2010)
7- 8 godzin turnieju??
Mo¿e robiæ to na dwa dni- ¶roda eliminacje, czwartek reszta?
Fion - Popatrz na program Grunwaldu. Nie ma gdzie "palca "w³o¿yæ , a i nawet gdyby , to nie chcê podczas "obchodów" - 15tego.
Bêdê siê po prostu modli³ , by nie zg³osi³o siê zbyt wielu uczestników.
No i 7 godzin to chyba nie bêdzie.
Mo¿e trzeba bêdzie jeszcze skróciæ czas walki do 90 sekund ?
pozdro
Nie¶mia³o
Chcia³bym by w trakcie walk fina³owych "przygrywa³ "(nie koniecznie w pe³nym sk³adzie) jaki¶ zespól muzyki dawnej . Nie wiem jakie zespo³y bêd± w tym roku na Grunwaldzie . Je¶li mo¿e co¶ wiecie na ten temat , pomó¿cie w kontakcie.
Kilka lat temu w Z³otowie poprosi³em "Open Folk" gra³o tylko dwoje.Wystarczy³o jednak ,by pamiêtaæ
pozdro
CYTAT(Józef @ 09:37 17.02.2010)
Nie¶mia³o
Chcia³bym by w trakcie walk fina³owych "przygrywa³ "(nie koniecznie w pe³nym sk³adzie) jaki¶ zespól muzyki dawnej . Nie wiem jakie zespo³y bêd± w tym roku na Grunwaldzie . Je¶li mo¿e co¶ wiecie na ten temat , pomó¿cie w kontakcie.
Kilka lat temu w Z³otowie poprosi³em "Open Folk" gra³o tylko dwoje.Wystarczy³o jednak ,by pamiêtaæ
pozdro
jak tak to ¿eby to by³ zespó³ Mediæval Bæbes
http://www.youtube.com/watch?v=9NC8tF0W9nMTylko wtedy nie wiem czy publiczno¶æ bêdzie chcia³a ogl±daæ walcz±cych (czy nawet sami walcz±cy bêd± chcieli walczyæ) jak je zobacz±
No dobra , ale teraz na powa¿nie.(klimatyczna muzyka)
Wychodzisz do walki? Co sadzisz o "czwórkach" w eliminacjach?
pozro
Ps.
nasze dziewczêta równie ³adne , a i skromniejsze
CYTAT(Józef @ 08:37 17.02.2010)
Nie¶mia³o
Chcia³bym by w trakcie walk fina³owych "przygrywa³ "(nie koniecznie w pe³nym sk³adzie) jaki¶ zespól muzyki dawnej
Je¶li ju¿ to w pe³nym sk³adzie, bo Kakofonix mo¿e zrozumieæ ¿e to zaproszenie dla niego...
Je¶li chodzi o czwórki w eliminacjach to dobry pomys³... o ile bêdzie co najmniej 16 ludzi, 2 osoby wychodz± z grupy, s³abi odpadaj±.
Panowie - najwa¿niejsze by¶cie siê wypowiedzieli w sprawie eliminacji.
Kakofoniks to Ten z bêbnem ?
pozdro
Ju¿ jest 21 osób , a pewnie dojdzie jeszcze kto¶ z zagranicy.Mo¿liwe ,¿e sêdziowie kogo¶ odrzuc± ,albo kto¶ w ostatniej chwili zrezygnuje.
Samemu ,bez konsultacji z Wami , nie podejmê decyzji .Mam czas do koñca tygodnia.
pozdro
My¶lê ¿e nie za bardzo mamy wp³yw na to ile osób bêdzie wiêc te¿ ciê¿ko powiedzieæ ile zajmie to czasu...my¶lê ze powinni¶my na razie przyj±æ wersje najkrótsz± czasowo a jak ju¿ bêdziemy znaæ na 100% ilo¶æ uczestników mo¿emy kombinowaæ z grupami itp. itd. ;)
CYTAT(Radek (mi¶derca) @ 16:57 17.02.2010)
My¶lê ¿e nie za bardzo mamy wp³yw na to ile osób bêdzie ..
My nie , ale sêdziowie
.
Tak¿e uczestników proszê o przygotowanie regulaminowego uzbrojenia. (ewentualnie kopert dla sêdziów
)
Czekam na Wasze wypowiedzi.
pozdro
Serdecznie dziêkujê Lotgarowi , za deklaracjê wsparcia turnieju , piêcioma pami±tkowymi buk³akami dla sêdziów zastêpczych.
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=20...mp;#entry265308 pozdro
Zainteresowanych informujê , ¿e sêdziom zastêpczym Marcina Surdela jest Marcin Wisthal - Chor±giew Konrada VII Bia³ego ("¦l±ska")
Serdecznie witam Marcinie i dziêkujê za pomoc.
pozdro
Liczenie 5 minut na jedn± walkê moim zdaniem to nadmierny optymizm. W regulaminie s± wpisane 2 minuty czekania na stawienie siê od pierwszego wywo³ania. Do tego 2 minuty walki, minuta na podliczenie i og³oszenie wyniku, minuta na przerwy w walce (wstawanie, podnoszenie broni, "serwis") i ju¿ harmonogram siê posypie.
Pierwszym sygna³em ostrzegawczym jest to, ¿e du¿o zale¿y od zdyscyplinowania uczestników
Proponowa³bym grupy w eliminacjach rozwa¿aæ tylko, je¶li do walk stanie max 20-24 ludzi. Dla pe³nej obsady 32, nie zmie¶cimy siê w czasie, a do tego w najwa¿niejszych, ostatnich walkach bêdzie du¿e ryzyko b³êdów sêdziowskich - ze zwyk³ego zmêczenia.
Tak czy inaczej, decyzja o tym, czy bêd± grupy (i jak liczne) czy nie, moim zdaniem nie jest mo¿liwa do racjonalnego podjêcia, zanim nie bêdzie wiadomo, ilu bêdzie walcz±cych.
Pozdrowienia
CYTAT(Józef @ 00:57 17.02.2010)
¦roda bêdzie dniem prób i muszê siê liczyæ z tym , ¿e gdzie¶ od godz.11.30 mo¿e nam odej¶æ kilku sêdziów.
G³ówny sk³ad sêdziowski uspokajam - " ..MO¯E nam odej¶æ .. " ale nie musi .
Stworzenie zastêpczego sk³adu sêdziowskiego jest jednak rozs±dnym posuniêciem .
Co do przebiegu eliminacji , ilo¶ci osób walcz±cych w grupach.
O.K - Ostateczn± decyzjê podejmê wspólnie ze sk³adem sêdziowskim na Grunwaldzie , znaj±c dok³adnie ilo¶æ uczestników turnieju.
Pozostaje mi okre¶lenie ostatecznego terminu zg³oszeñ , terminu przegl±du i losowania przeciwników.
pozdro
Je¶li chodzi o sprawê walk ,,bratobójczych,, to wed³ug mnie totalny bezsens. Po pierwsze, nie wierze ¿eby te osoby z jednego bractwa, bior±ce udzia³ w turnieju, nigdy ze sob± nie æwiczy³y (walczy³y), wiêc mog± walczyæ i tutaj ze sob±...po drugie, to by³aby manipulacja losowania.
Po za tym, co mamy zrobiæ je¶li oni siê spotkaj± wy¿ej, pó³fina³, æwieræfina³? Mamy znowu zmieniæ wszystkie grupy, tak ¿eby nie by³o szansy na ich spotkanie w walce? Z reszt± co siê stanie je¶li bêd± ze sob± walczyæ? To nie turniej na ¶mieræ i ¿ycie. Ja ju¿ nie raz walczy³em z koleg± z bractwa w turnieju i nie tylko, wiêc nie rozumie w ogóle w czym problem.
Mo¿e ustalmy od razu wszystkie pary walcz±ce z góry albo mo¿e zwyciêzce? Losowanie to losowanie...
W ka¿dym b±d¼ razie uwa¿am powtarzanie losowania z tego powodu i nazywanie tego walk± bratobójcz± za nierozs±dny i z³y pomys³...
Uwa¿am, ¿e bratobójcze walki powinny zostaæ wyeliminowane w pierwszej rundzie a potem to ju¿ tylko kwestia szczê¶cia.
Pozdrawiam Robert
Lipa z tym wchodzeniem w szranki, jakie¶ chor±gwie. Jak kto¶ lubi, ma taka potrzebê lansu, ¿e kto¶ za nim pomyka z chor±giewka i jest jego przydupasem to ja prosze bardzo. Nie bedê ci±gn±³ kumpla na "7 h" turnieju ¿eby sta³ w s³oñcu. Jestem niezrzeszony, a nie czujê siê na tyle dobry, ¿eby startowaæ w barwach chor±gwi ¦l±skiej.
Chcia³bym wychodziæ sam. Zapowiedziany tylko przez kogo¶.
Proszê o odpowiedz.
Pozdrawiam Kozi z Malborka
CYTAT(Nomen illi Mors @ 00:57 21.02.2010)
Lipa z tym wchodzeniem w szranki, jakie¶ chor±gwie. Jak kto¶ lubi, ma taka potrzebê lansu, ¿e kto¶ za nim pomyka z chor±giewka i jest jego przydupasem to ja prosze bardzo.
To nie tak kolego - mi chodzi o rekonstrukcjê.
Obra¿aniem ludzi , którzy wnosz± co¶ do tworzenia klimatu , nic nie osi±gniesz.
Nie traktujmy tego turnieju jako zawodów sportowych , tylko jako formê rekonstrukcji. (mniej lub bardziej udan± , ¿ycie poka¿e)
Wychodz±c do turnieju i tak bêdziesz musia³ przecie¿ mieæ kogo¶ do pomocy , kogo¶ kto pomorze Ci za³o¿yæ zbrojê .
Potem podczas samej walki , gdy uszkodzi siê np. element Twego uzbrojenia - pomo¿e Ci w naprawie. Jak Go nazwiesz Twoja sprawa.
Decyzji swojej nie zmieniê.
Uczestnicy w szranki wychodz± w asy¶cie swoich knechtów.!
Je¶li to dla Ciebie problem ¿yciowy - to nie bierz udzia³u w tym turnieju.
Jest wiele turniejów bez tego wymogu.
pozdro
Reko reko reko.
Turniej to zawody sportowe zarówno kiedy¶ jak i dzi¶. S³u¿y³y(turnieje) mniej lub bardziej do treningu, do zdobywanie s³awy i pieniêdzy.
Nie chce robiæ wywodów na temat tego, bo po co wywi±¿e sie tylko kolejna frehowa dyskusja na temat co jest bardziej historyczne.
Powiem tylko tak. Samowystarczalno¶æ podstawa przetrwania!!!
Jak jest taka potrzeba, konieczno¶æ, widzimisie, zachcianka, aby kto¶ sta³ ze mna 7h to niech tak bêdziê. Dla mnie to parodia robienia z siebie wielkich rymcerzy, .... wojoffnikóff i bóg wie co jeszcze. Ja walczê i ¿adnym z tych z tychy wy¿ej wymienionych nie jestem! Brakuje jeszcze tylko punktów za to kto bedzie mia³ wiekszy orszak z soba:D:D
Z turnieju nie zrezygnujê bo biæ sie lubie:)
Pozdrawiam Kozi z Malborka
PS. Nikogo nie chcia³em obraziæ
Przecie¿ ta osoba nie bêdzie sta³a tam 7h tylko tak d³ugo jak bêd± trwaæ wasze walki, czyli np. 2-4-6-8 minut, mo¿e przesadzam i bêdzie tego 15 min :P (w ca³o¶ci) . Po za tym bêd± tak d³ugie odstêpy miêdzy walkami ¿e mo¿na bêdzie zdj±æ z siebie zbroje albo i¶æ do obozu na ,,kawe,,
Pozdrawiam
Jak turniej ma by ciekawy dla publiki, to lans, orszaki i chor±gwie s± potrzebne. Samo naparzanie po g³owach nie wystarczy. Wiedzieli to w ¶redniowieczu, wiadomo i dzi¶. Na Olimpiadzie te¿ s± orszaki, przemarsze i flagi. Dziêki takiej oprawie taki turniej ma klimat, widaæ, ¿e to wydarzenie, ¶wiêto sportu i walki, a nie zwyk³a ustawka pod barem.
Ja w ka¿dym razie nastawiam siê na ten turniej z nadziej±, ¿e zobaczê co¶ ciekawszego ni¿ zwyk³e sztachetajitsu.
ps: Piszesz Kozi, ¿e nie jeste¶ rycerzem - oczywi¶cie ¿e nie jeste¶, nikt nie jest. Ale na potrzeby turnieju takich udaj±. Na zawodach judo te¿ czêsto nie ma ani jednego Japoñczyka, ale ludzie wystêpuj± w kimonach i k³aniaj± siê sobie przed walk± - bo taka jest konwencja.
CYTAT(Nidhogg @ 16:48 21.02.2010)
Jak turniej ma by ciekawy dla publiki, to lans, orszaki i chor±gwie s± potrzebne. Samo naparzanie po g³owach nie wystarczy. Wiedzieli to w ¶redniowieczu, wiadomo i dzi¶. Na Olimpiadzie te¿ s± orszaki, przemarsze i flagi. Dziêki takiej oprawie taki turniej ma klimat, widaæ, ¿e to wydarzenie, ¶wiêto sportu i walki, a nie zwyk³a ustawka pod barem.
Ja w ka¿dym razie nastawiam siê na ten turniej z nadziej±, ¿e zobaczê co¶ ciekawszego ni¿ zwyk³e sztachetajitsu.
Widocznie samo napieprzanie wystarczy, patrz±c na ilo¶æ ludzi przyby³ych na turniej Martina czy na buhurty wszelkiego rodzaju i 5vs5 i Polska-wschód.
Pozdrawiam. Z mojej strony temat lasnu i walki zamkniêty. To nie temat na dyskusje o tym
Pozdrawiam Kozi z Malborka. Stosujê sie do regulaminu je¶li taki wymóg i dziekujê.
CYTAT(Nomen illi Mors @ 11:58 21.02.2010)
Reko reko reko.
Turniej to zawody sportowe zarówno kiedy¶ jak i dzi¶. S³u¿y³y(turnieje) mniej lub bardziej do treningu, do zdobywanie s³awy i pieniêdzy.
Masz racjê . Dlatego postarajmy siê , by choæ trochê przypomina³o to ¶redniowiecze.
Daj spokój.
Ja nie chcê tu pokazywaæ jakiej¶ w³adzy ostatecznej.
Turniej organizujê przede wszystkim , by uczestników doposa¿yæ w zamian za Ich wysi³ek i wk³ad we wzbogacenie imprezy Grunwaldzkiej.
Od pocz±tku (tworzenie regulaminu) stara³em siê zadbaæ o bezpieczeñstwo Was uczestników.
Regulamin przez kilka tygodni tworzy³a grupa ludzi , potem go wszyscy zaakceptowali.
Punkt siódmy regulaminu mówi ....
I co , mam teraz " pod Ciebie " ten regulamin zmieniaæ?
Znaczy³o by to , ¿e za nic mam pracê Ich wszystkich.
Daj spokój.
pozdro
CYTAT(Radek (mi¶derca) @ 18:34 20.02.2010)
Je¶li chodzi o sprawê walk ,,bratobójczych,, to wed³ug mnie totalny bezsens. Po pierwsze, nie wierze ¿eby te osoby z jednego bractwa, bior±ce udzia³ w turnieju, nigdy ze sob± nie æwiczy³y (walczy³y), wiêc mog± walczyæ i tutaj ze sob±...po drugie, to by³aby manipulacja losowania.
Po za tym, co mamy zrobiæ je¶li oni siê spotkaj± wy¿ej, pó³fina³, æwieræfina³? Mamy znowu zmieniæ wszystkie grupy, tak ¿eby nie by³o szansy na ich spotkanie w walce? Z reszt± co siê stanie je¶li bêd± ze sob± walczyæ? To nie turniej na ¶mieræ i ¿ycie. Ja ju¿ nie raz walczy³em z koleg± z bractwa w turnieju i nie tylko, wiêc nie rozumie w ogóle w czym problem.
Mo¿e ustalmy od razu wszystkie pary walcz±ce z góry albo mo¿e zwyciêzce? Losowanie to losowanie...
W ka¿dym b±d¼ razie uwa¿am powtarzanie losowania z tego powodu i nazywanie tego walk± bratobójcz± za nierozs±dny i z³y pomys³...
Nie o to chodzi. Jakbym chcia³ powalczyæ z kim¶ z mojej grupy to zrobi³bym to na treningu. Chodzi o to, ¿eby ludzie je¿d¿±cy nawet 500km na Grunwald nie wyeliminowali siê bo trafili na kogo¶ ze swojej grupy. W jednym turnieju startowa³o od nas 7 osób, z czego 6 walczy³o w pierwszej rundzie miêdzy sob±. To by³ dopiero totalny bezsens.
No tak, generalnie s± ju¿ ludzie, którzy zaczynaj± odtwarzaæ nie pojedynczych rycerzy tylko poczty rycerskie, i obecno¶æ giermka obok rycerza na pewno podnios³aby "lans". Jednak na obecnym etapie raczej nie uda siê zebraæ tylu chêtnych niewalcz±cych, ¿eby ka¿dy rycerz mia³ swojego giermka. Dopóki nie bêdzie mia³ dodatkowo konia i koniucha, dopóty i tak bêdzie to s³aba rekonstrukcja. My¶lê ¿e - aczkolwiek ja te¿ ca³ym sercem jestem za tym, ¿eby rekonstruowane turnieje wygl±da³y tak, jak wygl±da³y naprawdê - na to jest jeszcze trochê za wcze¶nie ¿eby ujmowaæ to w ramy organizacyjne. Poprzestañmy na zachêcaniu, s± szanse ¿e ten kierunek siê i tak rozwinie.
Losowanie ma swoje wady, jednak w walkach indywidualnych i tak w koñcu ci, co pozostan±, musz± walczyæ ze sob±. Przykro jednak odpa¶æ na samym pocz±tku w "bratobójczej" walce. Je¿eli jest jaki¶ wybór, to dobrze by by³o losowaæ do pierszej rundy eliminacji przeciwników jednak z ró¿nych bractw. Popar³bym tu Lasera.
My¶lê, ¿e tutaj nale¿y kierowaæ siê po prostu zdrowym rozs±dkiem i nie zwa¿aæ na to, czy poprawnie odtwarzamy zasady dawnych turniejów. Pamiêtajmy, ¿e gdyby traktowaæ rzecz ortodoksyjnie i wprowadziæ zasady turniejowe na wzór oryginalnych, ka¿dy zawodnik powinien walczyæ tylko do pierwszej przegranej - bez ¿adnych punktacji, eliminacji, itd. - wiêkszo¶æ ludzi zatem walczy³aby tylko jeden raz, a raczej nikt nie przyjedzie na imprezê przez pó³ Polski na kilka dni po to ¿eby powalczyæ przez piêæ minut.
Noddhogg, Kozi - obaj trochê macie racji a trochê nie. Na dzi¶ dzieñ powinni¶my z jednej strony wymagaj±c historycznej poprawno¶ci uzbrojenia dopu¶ciæ charakter czysto sportowy "otoczki" turniejowej - wymagaj±c jednak sta³ego poprawiania stroju i wyposa¿enia, bo w tym zakresie sa ogromne luki, a dopiero po wyeliminowaniu szlachetnie urodzonych dam paraduj±cych w samych giez³ach i rycerzy wychodz±cych poza wioskê w dubletach, mo¿na bêdzie wprowadzaæ elementy ceremonia³u itd.
A z drugiej strony, grupa osób, które to rozumiej± i które na to staæ i chc± siê pobawiæ w odtwarzanie ca³ej "otoczki" jest w stanie i powinna robiæ prawdziwe pokazy - wystarczy dwóch rycerzy, którzy ustawi± naprzeciw siebie swoje pawilony, wywiesz± w³asne proporce i tarcze, wywo³ani przez herolda, który bêdzie poprawnie ubrany i bêdzie mia³ dobr± pamiêæ i laryngofon a nie plik papierów i wielgachny mikrofon w ³apkach, i który zna siê trochê na blazonowaniu i prawid³owo wywo³a przeciwników, których przed namiotem ubior± w zbroje giermkowie a ich wierzchowce przygotuj± koniuchowie, podprowadz± ich na miejsce, giermkowie podadz± kopie... i na znak z trybuny honorowej zawodnicy rusz± z kopyta... widowisko w pe³ni inscenizowane, acz oczywi¶cie sama walka nie musi byæ ustawiona. Uprzedzaj±c g³upie pytania, oczywi¶cie nie sugerujê, aby po walce koñ i zbroja pokonanego przechodzi³y na zwyciêzcê, nie chodzi mi o jakie¶ przeginanie tylko o dobre aktorstwo. Naprawdê publice bardziej siê spodobaj± rycerz i giermek, który w skupieniu przygotowuj± siê do walki nie zwracaj±c na publikê uwagi, ni¿ gostek susz±cy zêby do widzów i odszczekuj±cy siê na wszystkie g³upie zaczepki kolegów stoj±cych na widowni. Jestem pewien, ¿e takich osób bêdzie przybywaæ. Zw³aszcza, gdyby dla tych, którzy zechc± odtwarzaæ taki standard by³y na zachêtê ufundowane naprawdê wysokie nagrody, realnie pomagaj±ce im taki poziom utrzymaæ - a s±dzê ¿e wcze¶niej czy pó¼niej, jak ju¿ i sposorom i gapiom spowszednieje zwyk³a m³ócka mieczami, znajd± siê i organizatorzy-sponsorzy zainteresowani zorganizowaniem takiego widowiska na ponadprzeciêtnym poziomie. Po reakcji publiki na obecnych imprezach widac ¿e obecno¶æ konnicy niepomiernie podnosi rangê ka¿dego turnieju, wiêc nadzieje te nie s± ca³kiem bez pokrycia. Nie mo¿na jednak, jak pisa³em, takiego poziomu wymagaæ od wszystkich ludzi w Ruchu.
Inna sprawa, ¿e z kumplem z którym trenuje na co dzieñ to ja siê mogê zmierzyæ w ka¿dym momencie wiêc ¿adna frajda.
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 00:49 22.02.2010)
Nie o to chodzi. Jakbym chcia³ powalczyæ z kim¶ z mojej grupy to zrobi³bym to na treningu. Chodzi o to, ¿eby ludzie je¿d¿±cy nawet 500km na Grunwald nie wyeliminowali siê bo trafili na kogo¶ ze swojej grupy. W jednym turnieju startowa³o od nas 7 osób, z czego 6 walczy³o w pierwszej rundzie miêdzy sob±. To by³ dopiero totalny bezsens.
Nie wiem co zrobiæ - sugerowa³bym rozbicie w pierwszej fazie , jak to kto¶ ju¿ pisa³.
Ostateczn± decyzjê podejmie sk³ad sêdziowski.
Ja po prostu nie jestem pewien.
pozdro
Dochodzê do wniosku , ¿e ka¿dy rodzaj ustawiania - rozstawiania przeciwników staræ , jest jednak swego rodzaju manipulacj±.
Poza tym 5.punkt regulaminu mówi :" Przeciwnicy bêd± ustalani drog± losowania."
Je¶li zrobimy inaczej znajdzie siê kto¶ , kto przegra i powie . ¿e turniej by³ ustawiony.
Ze organizator turniej ustawi³ pod tych i tych itd itp.
Losujemy - tak jak wspólnie postanowili¶my w regulaminie .
Decyzja ostateczna. Regulamin obowi±zuje wszystkich.
pozdro
Tu nie chodzi o ustawianie walk, tylko eliminacjê bezsensownych staræ "bratobójczych" jeszcze nim turniej na dobre siê rozpocznie.
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 23:38 22.02.2010)
Tu nie chodzi o ustawianie walk, tylko eliminacjê bezsensownych staræ "bratobójczych" jeszcze nim turniej na dobre siê rozpocznie.
Laser - z piêæ razy czyta³em wypowiedzi ludzi przeciwnych "walkom bratobójczym"
Powiedzmy , ¿e pójdê Ci na rêkê i przestawiê Ci przeciwnika , bo to Twój kolega.
Inny powie :jak Laser mo¿e odmówiæ walki z przeciwnikiem X , to ja te¿ mam prawo odmówiæ walki z przeciwnikiem Y. No chyba ¿e Laser mo¿e se wybraæ przeciwnika , a ja nie p.Józku
Bo On co - Lepsiejszy ?
Albo ustawmy od razu , (jak kto¶ mi na priw napisa³ ), kto z kim ma walczyæ . I kto wygraæ.
Od razu kupcie mi chusteczki higieniczne , bym twarz od plwocin mia³ czym wycieraæ.
Losowanie zdecyduje!
Wszyscy zawodnicy ci±gn± losy.
Losy to ponumerowane kartki.
Wed³ug numeru wylosowanego przez siebie , uczestnik wpisywany jest na listê .
Jedynka walczy z dwójk± , trójka z czwórk± itd.
Ju¿ mi kto¶ nawet zarzuci³ , ¿e d±¿ê do walk "dru¿ynowych" koledzy kosztem dyskwalifikacji "sprawi±" danego faworyta , by móg³ kolega z bractwa wygraæ .
Na tym turnieju nie bêdzie bratobójczych walk , bo wszyscy bêd± dla siebie przeciwnikami!
Za nieczyste zagrywki - dyskwalifikacja.
I proponujê wszystkim przestudiowaæ dok³adnie regulamin .
Wymogi uzbrojenia przede wszystkim.
pozdro
co do walka bratobójczych. Np na turnieju Martina by³o takie rozstawienie ¿eby w miare mo¿liwo¶ci nie wpadali na siebie zawodnicy z jednej ekipy oraz ci najlepsi. I dzia³a³o to bardzo dobrze. Oczywi¶cie to wymaga troche pracy przy rozstawianiu.
Nie znam za bardzo osobi¶cie oraganizatorów turnieju ale... Bardzo ¿ywo omawiaj± zasady tak aby dogodziæ uczestnikom i wprowadzaj± liczne zmiany zgodne z sugestiami osób sensownie siê wypowiadaj±cych. Na w³asn± rêkê za³atwili ca³kiem sporo nagród i upominków. Jak dla mnie zas³u¿yli na odrobine szacunku a ¿e mam w dupie wiêkszo¶æ RR to tak faktycznie szanuje ich ju¿ ³±cznie wiêkszo¶æ RR. Nie wiem czy Tomic i Bombardmen mog± siê pochwaliæ takim wynikiem.
nic dodaæ nic uj±æ
Marcin - Martin zna w przeciwieñstwie do mnie wszystkich "faworytów" turniejów bojowych , mo¿e pozwoliæ sobie na rozstawienia.
W ¶rodowisku walcz±cych ma wypracowan± pozycjê organizatora. Nawet gdyby pope³ni³ jaki¶ b³±d - zostanie Mu to wybaczone .
Nasz turniej na Grunwaldzie , dopiero " nabiera formy " Jaki bêdzie - zobaczymy.
Regulamin powsta³y na freha , dziêki zaanga¿owaniu wielu ludzi - jeszcze tak na prawdê "nie sprawdzi³ siê w praniu " To dopiero pocz±tek.
Dziêki za "obronê"
/.../ pozdro
ps.
Marcin -
Czy zgodzi³ by¶ siê zostaæ pi±tym "sprawiedliwym" ?
CYTAT
ps.
Marcin -
Czy zgodzi³ by¶ siê zostaæ pi±tym "sprawiedliwym" ?
je¿eli chodzi o sêdziowanie to tak.
Zainteresowanych informujê -
Marcin Waszkielis zamyka listê sêdziów "Grunwaldzkiego turnieju bojowego miecza d³ugiego"
Dziêki Marcinie . Wyznacz swojego sêdziego zastêpczego.
pozdro
Józefie, co siê stanie z Turniejem w razie z³ych warunków pogodowych?
Bêdzie prze³o¿ony na inny dzieñ / godzinê, czy odbêdzie siê mimo wszystko?
CYTAT(Selion @ 17:29 24.02.2010)
Józefie, co siê stanie z Turniejem w razie z³ych warunków pogodowych?
Bêdzie prze³o¿ony na inny dzieñ / godzinê, czy odbêdzie siê mimo wszystko?
Prze³o¿enie turnieju ju¿ w czasie imprezy raczej nie wchodzi w grê.
Chyba z powodów organizacyjnych , zwi±zanych z przybyciem na Grunwaldzkie pola przedstawicieli rz±du. To jednak nie moja sprawa.
Po¶lizg zawsze jest mo¿liwy (przy tak wype³nionym programie)
Co do z³ych warunków pogodowych - mam nadziejê , ¿e nam szczê¶cie dopisze.
Je¶li nie - to bêdziemy mokli.
Je¶li jednak bêdziemy mieli burzê z piorunami , czy wichurê , tak jak kilka lat temu , kiedy to kaplica "odfrunê³a" - co¶ trzeba bêdzie wymy¶liæ.
Pozdro
CYTAT
Co do z³ych warunków pogodowych - mam nadziejê , ¿e nam szczê¶cie dopisze.
Je¶li nie - to bêdziemy mokli.
Je¶li jednak bêdziemy mieli burzê z piorunami , czy wichurê , tak jak kilka lat temu , kiedy to kaplica "odfrunê³a" - co¶ trzeba bêdzie wymy¶liæ.
co do deszczu to wiele osób posiada wiaty, zawsze mo¿na poprosiæ kogo¶ o uzyczenie swojej na czas turnieju, przynajmniej rozwi±za³o by to kwestie mokniêcia pomiêdzy walkami
Józku, my na Grunwaldzie bêdziemy mieli 2 wiaty w rozmiarze: 4 na 6m ka¿da. W razie czego s³u¿ymy pomoc±
No to sprawa za³atwiona . Dziêki.
A prawdê mówi±c , wiaty to i od s³oñca by pomog³y.
Tak¿e postawimy je.
£awek robiæ nie bêdziemy - na czas turnieju we¼miemy z obozu , z ka¿dego bractwa po jednej i sprawa za³atwiona.
Wystarczy roboty ze szrankami. My¶la³a¶ ju¿ nad zorganizowaniem markietanek ?
Radek mówi , ¿e trzy wystarcz± w zupe³no¶ci .(wodê podaæ , jaki¶ opatrunek ..)
pozdro
Jeszcze propo czasu imprezy. Je¶li bêdzie du¿o zawodników to mo¿na skróciæ czas eliminacji (kto¶ co¶ ju¿ o tym wspomina³). Bêdzie to motywowa³o zawodników do walki, a nie do spaceru po szrankach. Z wiatami bardzo dobry pomys³, nawet jak bêdzie pra¿±ce s³oñce to zawsze siê przyda trochê cienia.
norikum - prosisz siê o bana.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.