Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "Grunwaldzki Turniej Miecza D³ugiego" Grunwald 2010
> Inne > Kalendarium 2010 > Grunwald 2010
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Radek (mi¶derca)
Nie wiem czy dobrze zrozumia³em....¿eby zaliczyæ co¶ jako ,,rzut zapa¶niczy,, musi byæ widoczny lot, tak? czyli np. podnoszê przeciwnika i rzucam nim o ziemie, dobrze zrozumia³em? my¶lê ¿e to trochê przesada z tym lotem...nie s±dzisz?

Po za tym równie¿ uwa¿am ¿e g³owica powinna byæ punktowana, poniewa¿ jest czê¶ci± miecza. Je¶li by¶my na wszystko tak sceptycznie patrzyli, to po³owa przez nas zadanych ciosów nie by³aby tak naprawdê skuteczna w ¶redniowiecznych realiach. A nasza walka powinna byæ z³o¿ona w 90% ze sztychów i pó³-miecza....

Wies³aw z O³awy-sorry, mo¿e rzeczywi¶cie masz racjê ¿e ten upadek nie by³ spowodowany uderzeniem g³owicy ale wydaje mi siê ¿e widaæ to uderzenie, nie wa¿ne czy punktowane czy nie.

z tymi 10s Marcin Surdel mo¿e mieæ racjê...ale niestety tak mo¿na powiedzieæ przy wszystkich technikach przy których nie konieczne u¿ywa siê miecza np. rozbrojenie, rzuty itp.

Po za tym przestañmy proszê porównywaæ walki feder z walkami bojowymi lub dopasowywaæ jedno do drugiego
Józef
Czekam na wypowiedzi pozosta³ych sêdziów , uczestników..
pozdro
Jabol
CYTAT(Józef @ 22:02 06.08.2010) *
G³ówny nie musi tego wiedzieæ .
Natomiast jedni zawodnicy tak± akcje dokoñcz± , a drudzy nie i tego jestem pewien .
S± zawodnicy którym musisz trzy razy krzyczeæ stop , by przerwali walkê (albo na si³ê roz³±czaæ ) i zawodnicy , którzy sami przerywaj± walkê widz±c ¿e przeciwnikowi otwar³a siê zas³ona , zanim to sêdziowie zauwa¿± .
To powinni¶my uregulowaæ (ustaliæ ) w regulaminie .

Co do sparingów , to znowu muszê Ci przyznaæ racje .

Co do pierwszego obalenia , to siê z Tob± nie zgadzam . Na pewno nie by³ to tramwaj.
Przyjrzyj siê dok³adnie .
Poza tym wierzê swojemu synowi .
Piszesz : o seryjnym tramwaju - tak samo mo¿na by my¶leæ o seryjnym ataku na przedramiona .i dyskutowaæ w nieskoñczono¶æ.
Poza tym -
Bêd± ludzie którzy swoj± taktykê opr± na seryjnym tramwaju i tacy którzy bêd± bili tylko po przedramionach , by w koñcu przeciwnika kontuzjowaæ , lub ca³kowicie zniechêciæ bigsmile2.gif .Raz , czy piêæ razy os³ona przedramienia wytrzyma .Za ósmym , czy dwunastym razem nie szczerba.gif
Wniosek - dajmy wykazaæ siê walcz±cym znajomo¶ci± szermierki , si³± , kondycj± i odwag± .
Czy si³ê mamy zdyskredytowaæ ? ( z miê¶niakami siê nie bawimy ) bigsmile2.gif
To odrzuæmy ich po prostu w przegl±dzie uzbrojenia bigsmile2.gif
Albo bêdziemy sprawiedliwi , albo sprawiedliwi - innej opcji nie widzê !
Poza tym ..
Dajmy siê wypowiedzieæ innym .
pozdro

Panie Józefie nie wiem czemu Pan jest taki przewra¿liwiony na punkcie swojego syna, nie zawsze mówimy o Radku :-) Marcinowi chodzi³o o czysto hipotetyczn± sytuacjê gdzie zawodnik wygra nie uderzaj±c ani razu mieczem w przeciwnika bo pozwala mu na to regulamin. Jaki ma to sens w turnieju, który ma pokazaæ kunszt SZERMIERCZY zawodnika. Ja nie mam nic przeciwko tramwajom i wywracaniu innych, ale od tego s± 5tki czy buhurt.
Seryjne bicie w przedramiona, proszê mi wybaczyæ ale nie mogê siê powstrzymaæ- jak kto¶ nie wie co to dystans i jak go zachowaæ, trzyma ³apy wystawione do przodu to bêdzie w nie dostawa³ i powinno siê nagradzaæ takie akcje bo je¶li jest to czyste uderzenie broni±. Mo¿e siê oduczy... Do tego serio ciê¿ko czysto i na tyle mocno trafiæ CELOWO w przedramiê ¿eby ogarniêty przeciwnik tego nie zauwa¿y³, nie zrobi³ ma³ego kroczku w ty³, nie odsun±³ r±k. Takie uderzenia s± zazwyczaj szybkie, uderzane koñcem miecza na maksymalnym dystansie. Du¿o bardziej niebezpieczne s± pe³ne pyty z zaa g³owy w³a¶nie w g³owê- dlaczego nie boi siê Pan ¿e pêknie he³m, albo ¿e naramiennik nie wytrzyma i pêknie obojczyk? Tego te¿ nale¿y zabroniæ?

W³a¶nie dlatego uwa¿am ¿e za zrobienie tego regulaminu powinni siê wzi±æ ludzie którzy maj± pojêcie w tym temacie.

Pozdro
Radek (mi¶derca)
CYTAT(Jabol @ 12:32 07.08.2010) *
W³a¶nie dlatego uwa¿am ¿e za zrobienie tego regulaminu powinni siê wzi±æ ludzie którzy maj± pojêcie w tym temacie.

Pozdro

Czyli ju¿ nie bêdziesz bra³ udzia³ w dyskusji ? Z tego co pamiêtam mówi³e¶ ¿e nie masz do¶wiadczenia w walce w zbroi lub znikome.

Turniej nazywa siê "Grunwaldzki Turniej Bojowy Miecza D³ugiego" wiêc dopuszczone bêd± tylko Miecze wielkie (pó³toraki, Langschwert, Eineinhalbhaender i jakie tam jeszcze nazwy s±)

Po za tym powtarzam poraz enty...

przestañmy proszê porównywaæ walki feder z walkami bojowymi lub dopasowywaæ jedno do drugiego. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jabol
a mogê wiedzieæ dlaczego mam(y) nie porównywaæ? To tak naprawdê jak walka federem tylko ¿e w blachach, parê technik znika, parê pewnie siê pojawia ale generalnie w tej konwencji jest to bardzo do siebie podobne.
Co zmienia okre¶lenie "bojowy", ¿e bêdziemy siê nimi zabijaæ?

Je¶li za dyskusjê wezm± siê za to ludzie odpowiedni to owszem, nie bêdê bra³ udzia³u w dyskusji. Mo¿e wpadnie mi jaki¶ genialny pomys³ to podrzucê, choæ szczerze w to w±tpiê, bo je¶li zrobi± to np. wymienieni prze zemnie ludzie to raczej poprawek, ani pomys³ów nie trzeba bêdzie.

Biorê udzia³, bo ponownie chce wzi±æ w tym turnieju udzia³, je¶li tym razem regulamin bêdzie bardziej dopracowany.

Pozdroski :-)
Józef
Czekam na wypowiedzi pozosta³ych uczestników turnieju . ( proszê )

Panowie , jeden z sêdziów zwróci³ mi uwagê na pewne obra¿enie podczas turnieju .Chodzi chyba o obra¿enie stawu biodrowego .
Proszê poszkodowanego o informacje , czy to by³o co¶ powa¿nego ?
Powiem , ¿e przed turniejem sugerowa³em , by chroniæ biodra , je¶li kto¶ u¿ywa kirysu , (nie wiem ), typowej zbroi konnej ?
Bêdziemy siê zastanawiaæ , czy nie wymagaæ jakiego¶ dodatkowego zabezpieczenia .

Poza tym proszê uczestników o informacje ( do celów statystycznych )
Ilu uczestników turnieju reprezentowa³o szko³y fechtunku , jakie i na jakich miejscach siê uplasowali ?

pozdro
Jabol
Owszem Tomasz Gaw³owski w ostatniej walce z Tomaszem Klimaczkiem - sugerujê siê tutaj zestawieniem podanym- oberwa³ miêdzy przeszywkê, kolcz± i nogi. Do¶æ solidny siniak, ale po zastosowaniu zmra¿acza, który akurat mia³em na stanie w nastêpnych dniach Tomek hasa³ jak ³ania. Wiêc generalnie na szczê¶cie nic powa¿nego.
Z tego co Tomek mówi³ to jego przeszywka okaza³a siê za krótka i kiedy podniós³ rêce (czy mo¿e sama siê zawinê³a?) zrobi³a siê minimalna szczelina- ot pech.
Marcin Surdel
CYTAT(Radek (mi¶derca) @ 23:00 06.08.2010) *
Nie wiem czy dobrze zrozumia³em....¿eby zaliczyæ co¶ jako ,,rzut zapa¶niczy,, musi byæ widoczny lot, tak? czyli np. podnoszê przeciwnika i rzucam nim o ziemie, dobrze zrozumia³em? my¶lê ¿e to trochê przesada z tym lotem...nie s±dzisz?

Jest zasadnicza ró¿nica w skali trudno¶ci pomiêdzy rzutem (z faz± lotu, jak choæby w zwyk³ym rzucie przez biodro), a przewróceniem przeciwnika, np. przed podciêcie czy zastawienie nog±. Za rzut s± teraz w regulaminie 2 punkty. Za przewrócenie nie ma, a za przewrócenie siê o w³asne nogi jest punkt karny.
Proponujesz punktowanie ka¿dego obalenia - ok, niech organizator dopisze do regulaminu. Ale nie proponuj rozszerzenia znaczenia s³owa "rzut" poza jego normalne granice. Ryzyko, które ja widzê, to znaczna zachêta do misiowania.

Po za tym równie¿ uwa¿am ¿e g³owica powinna byæ punktowana, poniewa¿ jest czê¶ci± miecza.

P³az te¿. Strza³ p³azem w he³m te¿ mo¿e zamroczyæ (argument Józefa), a mimo to nie jest i nie powinien byæ punktowany.
Punkty za efektywne trafienie g³owic± nalicz± siê same, o ile uderzaj±cy g³owica robi to z planem i umie wykorzystaæ tak utworzone otwarcie.

Je¶li by¶my na wszystko tak sceptycznie patrzyli, to po³owa przez nas zadanych ciosów nie by³aby tak naprawdê skuteczna w ¶redniowiecznych realiach.

Poniewa¿ nikogo nie trzeba by³o gipsowaæ ani szyæ, zaryzykowa³bym stwierdzenie, ¿e ¿aden z ciosów nie by³by skuteczny. Sugerujê przestaæ ogl±daæ siê na ¶redniowieczne realia, poniewa¿ jak sam s³usznie zauwa¿y³e¶,
A nasza walka powinna byæ z³o¿ona w 90% ze sztychów i pó³-miecza....

z tymi 10s Marcin Surdel mo¿e mieæ racjê...ale niestety tak mo¿na powiedzieæ przy wszystkich technikach przy których nie konieczne u¿ywa siê miecza np. rozbrojenie, rzuty itp.

Jest zasadnicza ró¿nica pomiêdzy "przewróci³e¶ siê w dowolny sposób - wstañ w 10s, albo przegrasz walkê", a pozosta³ymi wskazanymi przez Ciebie sytuacjami: "da³e¶ siê rozbroiæ, to tracisz punkt", "da³e¶ siê rzuciæ to tracisz punkty". Taki zapis o 10s na powstanie zachêca do tego, ¿eby przewracaæ tak, ¿eby ten drugi nie wsta³ w tym czasie.

Po za tym przestañmy proszê porównywaæ walki feder z walkami bojowymi lub dopasowywaæ jedno do drugiego

To jest oficjalne stanowisko organizatora, czy Twoja prywatna opinia? Bo ze swej strony mogê zapewniæ, ¿e nikt nie bêdzie dopasowywa³ walk FEDER do dyskutowanego tu regulaminu - wszystkie kwestie obecnie podnoszone (punktowanie lub nie przedramion, punktowanie g³owicy, rzuty kontra obalenia i punktowanie takich sytuacji) w regu³ach federalnych mamy rozwi±zane i praktycznie sprawdzone od lat.

Pozdrowienia
Józef
CYTAT(Marcin Surdel @ 13:47 08.08.2010) *
Strza³ p³azem w he³m te¿ mo¿e zamroczyæ (argument Józefa), a mimo to nie jest i nie powinien byæ punktowany.

Pozdrowienia

Marcin , poka¿ mi proszê , gdzie napisa³em ¿e strza³ p³azem w he³m te¿ mo¿e zamroczyæ shocked.gif .
To jest naprawdê jeden z moich argumentów ?

pozdro
Marcin Surdel
Twoim argumentem jest, ¿e g³owica powinna byæ punktowana, bo trafienie ni± mo¿e zamroczyæ.
Tak samo mo¿e zamroczyæ trafienie kantem tarczy, ³okciem/piê¶ci±, kolanem, p³azem i g³ow±, na przyk³ad.
Józef
CYTAT(Marcin Surdel @ 14:24 08.08.2010) *
Tak samo mo¿e zamroczyæ trafienie kantem tarczy, ³okciem/piê¶ci±, kolanem, p³azem i g³ow±, na przyk³ad.

Marcin nie rozmawiamy o tarczy , ³okciu , piê¶ci , kolanie i g³owie .(powinni¶my ?)

A to , ¿e p³azem mo¿na zamroczyæ . No to ju¿ Twoja teoria .
Ja tam nigdy nie widzia³em , by kto¶ le¿a³ , czy nawet usiad³ dostawszy p³azem .

Radek napisa³ :
"Po za tym przestañmy proszê porównywaæ walki feder z walkami bojowymi lub dopasowywaæ jedno do drugiego "

A powinien :
Poza tym przestañmy proszê porównywaæ walki bojowe z walkami feder , lub dopasowywaæ jedno do drugiego .
W polskiej pisowni wiele znaczy kolejno¶æ u¿ytych s³ów. Przepraszam za syna , za nieporozumienie .

Zapyta³e¶ ," czy to jest oficjalne stanowisko organizatora ?"
Radek nie jest organizatorem ,.
A jak my¶lê ja :
Niecierpliwi mnie ju¿ t³umaczenie :
dlaczego nie bêdzie mo¿na walczyæ federem ,
mieczem wa¿±cym tysi±c czterysta gram ,
dlaczego koñcówka sztychu musi mieæ piêtna¶cie milimetrów ¶rednicy,
dlaczego nie wystarczy zapuntowanie ostrza( przecie¿ szychy zabronione )
dlaczego nie bêd± liczone ciosy w nadgarstek , (przecie¿ w walkach feder..)
dlaczego............................

Wy macie swoje turnieje , swoje zasady i regulaminy od lat sprawdzone .
I bardzo mnie to cieszy .
Czy kiedykolwiek krytykowa³em Wasze zasady , wasze rekwizyty itd?
Grunwaldzki Turniej ... bêdzie siê zasadniczo ró¿ni³ od Waszych turniejów.
Je¶li komu¶ siê to nie spodoba , to niech po prostu nie bierze w nim udzia³u .

Pozdro
Robert Szatecki
Witam,
Co prawda w tym roku czego bardzo ¿a³uje nie wzi±³em udzia³u w tym turnieju ale mam nadziejê, ¿e w przysz³ym sezonie to nadrobiêsmile.gif. Pozwolê sobie dodaæ kilka moich uwag, choæ nie ukrywam, ¿e wiêkszo¶æ z nich bêdzie siê pokrywa³a z wcze¶niejszymi postulatami uczestników dyskusji.

1.Zgadzam siê z opini±, ¿e uderzenie w przedramiona jest czystym trafieniem, które powinno byæ nagradzane. Poza tym zwiêksza to atrakcyjno¶æ turnieju gdy¿ zawodnicy zamiast zas³aniaæ siê przedramionami musz± popracowaæ dystansem albo zas³oniæ siê broni±. W±tpiê, ¿eby zwiêkszy³o to kontuzyjno¶æ turnieju, a kto siê boi niech zak³ada stalowe przedramiona a nie zbrojniki:)

2.Co do punktów za upadki i rzuty to uwa¿am, ¿e 2 punkty za obalenie , rzut czy rozbrojenie jest s³uszne. Upadek bez akcji przeciwnika powinien tak jak jest to wpisane w regulaminie skutkowaæ punktem ujemnym, choæ tylko w przypadku je¿eli przeciwnik upadnie i od razu siê nie podniesie, sytuacja kiedy zawodnik siê po¶lizgnie np. odjedzie mu jedna noga, upadnie na kolano ale od razu kontynuuje walkê nie powinno skutkowaæ odjêciem punktów.

3.Waga mieczy uwa¿am, ¿e ze wzglêdu na u¿ywan± w ruchu broñ oraz jak mi siê wydaje najczê¶ciej stosowane wymagania powinna mie¶ciæ siê w przedziale od 1700 do 2500.

4.Celowe uderzanie w d³onie powinno byæ faulem, co do tego nie mam w±tpliwo¶æ. Zgodzê siê tak¿e z postulatem Marcina Waszkielisa o dopuszczenie do turnieju bardziej bezpiecznych rêkawic.Tak jak sam gdzie¶ wcze¶niej pisa³em na klepsydry mo¿na zak³adaæ tarczki ale i tak nie chroni to lepiej ni¿ mitynka. Proponowa³bym rozwa¿enie dopuszczenie nastêpuj±cy opcji:
-rêkawic ruskich tzw?bu³y?, które rzeczywi¶cie nie s± historyczne ale na pewno s± najbezpieczniejsze
-pó¼niejszych mitynek z charakterystycznym dla II po³ XV w d³ugim mankietem,
-mitynek z krótkim klepsydrowym mankietem jest to wersja u¿ywana przez wielu zawodników na ró¿nych turniejach
-mitynek stylizowanych na klepsydry to s± te, które maj± pe³ne p³ytki os³aniaj±ce cztery palce ale tak wyprofilowane, ze udaj± osobne palce
-mitynki kolcze ze skórzanym ko³nierzem wzmocnione pod materia³em albo grub± woskowan± skór±, albo hartowan± blach±, o ile siê nie mylê z zewn±trz wygl±da to historycznie choæ oczywi¶cie nie pasuje do pe³nego bia³ej zbroi.

5.Uwa¿am, ¿e uderzenie g³owica tak jak i kopniêcie powinno nie byæ punktowane, tratowa³bym to jako zwyczajne otwarcie akcji.

6.Sêdziwie powinny konieczne zwracaæ uwagê na ³apanie broni za krawêd¼ tn±c±, sadzê, ze powinno to byæ karane ujemnym punktem.

Pozdrawiam Robert
Józef
Robert -
Czy pisz±c o krawêdzi tn±cej , my¶lisz o ca³ej g³owni , równie¿ zastawie ?(chyba nie )
Teraz regulamin zezwala na przechwycenie miecza w zastawie .
Powinno to byæ karane Twoim zdaniem jednym , czy dwoma punktami ?
Co do rodzaju rêkawic - odwa¿ne propozycje smile.gif Zobaczymy co na to pozostali uczestnicy .
Ja szczerze mówi±c , by³bym za prób± rekonstrukcji.
Zaczniemy od rêkawic , skoñczymy na saladach z podbródkiem. bigsmile2.gif
pozdro

Edit: Przyjrza³em siê jeszcze raz na filmach ³apaniu miecza np. za sztych .

Zdarza siê to najczê¶ciej walcz±cemu , którego przeciwnik ju¿ trzyma za rêkê z mieczem albo za zastawê miecza i bije w bok ( w korpus )
Jestem za naliczeniem punktów ujemnych .
Robert Szatecki
CYTAT(Józef @ 17:29 08.08.2010) *
Czy pisz±c o krawêdzi tn±cej , my¶lisz o ca³ej g³owni , równie¿ zastawie ?
Teraz regulamin zezwala na przechwycenie miecza w zastawie .
Powinno to byæ karane Twoim zdaniem jednym , czy dwoma punktami ?

Tak my¶lê o ca³ej g³owni od jelca do sztychu, takie ³apanie po prostu fatalnie wygl±da i jest irytuj±ce:) My¶lê, ¿e wystarczy jeden ujemny punkt i nie zaliczanie ewentualnych trafieñ które zosta³y zadane w trakcie trzymania miecza oponenta.

CYTAT(Józef @ 17:29 08.08.2010) *
Co do rodzaju rêkawic - odwa¿ne propozycje smile.gif Zobaczymy co na to pozostali uczestnicy .
Ja szczerze mówi±c , by³bym za prób± rekonstrukcji.
Zaczniemy od rêkawic , skoñczymy na saladach z podbródkiem. bigsmile2.gif

Akurat he³my s± bardzo bezpieczne w okresie grunwaldzkim pod k±tem naszych walk, wiêc w±tpiê, ¿eby kto¶ postulowa³ dopuszczenie salad a z rêkawicami jest trochê gorzej. Szczególnie proponowa³bym rozpatrzenie dwóch ostatnich opcji zreszt± o ile siê nie mylê to takie mitynki kolcze s± w pe³ni poprawne i bardzo bezpieczne
Radek (mi¶derca)
Do Marcina Surdela- Musze Ci powiedzieæ ¿e co do g³owicy i 10s chyba mnie przekona³e¶. Z rzutem masz racjê, jest trudniejszy do wykonania dlatego tez uwa¿am ¿e obalenie powinno byæ punktowane za np. 1 a rzut za 2. W ka¿dym b±d¼ razie za mniej....

A je¶li mamy punktowaæ przedramiona to dlaczego te¿ nie ³ydki albo stopy (ironia) ? Boje siê ¿e po przyjêciu przedramion jako strefê punktowan± walcz±cy zaczn± siê waliæ tylko po rêkach...bo s± naj³atwiejszym celem. A jednak nie o to chodzi...

Je¶li chodzi o ³apanie za zastawê miecza to nie widzê w tym nic z³ego.
Radek (mi¶derca)
Robert Szatecki- Co masz na my¶li mówi±c ,,irytuj±ce,, ?
Jabol
Radek, ³ydki jak najbardziej po to jest chyba zapis w regulaminie
CYTAT
e. Os³ona nóg - Pe³ne os³ony nóg ,w postaci nagolennic , nakolanków , nabiodrków - p³ytowych lub zbrojnikowych .(bez trzewików)

¿eby mo¿na by³o po ³ydkach t³uc ile wlezie. Stopy na "analogicznej" zasadzie co d³onie- pêkniêcie ¶ródstopia nie nale¿y do najprzyjemniejszych, nawet obt³uczona lekko kostka uniemo¿liwia walkê. Do tego w regulaminie wyra¼nie pisze ¿e trzewiki p³ytowe nie s± wymagane, a wrêcz ma³o osób ich u¿ywa.
Radek i Panie Józefie to inaczej, skoro turnieje bloss s± takie fe a wy jeste¶cie prawdziwymi Rycerzami- czy w turniejach
Liw-
CYTAT
9. Ciosy punktowane musz± byæ silne, widoczne i osadzone, zadane powy¿ej kostek i d³oni. Jedno trafienie to jeden punkt.

"Mazuria"
CYTAT
Punktowanie:
-Liczone s± jedynie silnie ciosy zadawane krawêdzi± tn±c± broni. Polem trafienia jest ca³e cia³o przeciwnika, z wy³±czeniem stóp, krocza, karku i d³oni.

Sieradz
CYTAT
Pole trafienia: g³owa, korpus, nogi od kolan wzwy¿, ca³e rêce z wy³±czeniem nadgarstków i d³oni. Kolana i ³okcie s± liczone jako pole trafienia.

turniej Martina
CYTAT
Pole trafienia: g³owa, korpus, nogi poza stopami, ca³e rêce z wy³±czeniem nadgarstków i d³oni.

czy tam lej± siê tylko po przedramionach choæ mog±? A to tylko parê przyk³adów.
Nie chce tutaj t³umaczyæ Marcina, ale chyba chodzi³o mu o to ¿e tak samo jak po uderzeniu g³owic±, uderzenie p³azem(jak kto¶ ma odpowiedni± sztabê to zarêczam jest to mo¿liwe) te¿ powinno byæ liczone jako punkt.

Pozdroski
Radek (mi¶derca)
W takim przypadku je¶li to rzeczywi¶cie s± cytaty regulaminów tych turniejów to sobie odpuszczam temat przedramion...Mo¿na by³o w sumie tak od razu ;P

Józef
Widzê du¿e ró¿nice w tych zapisach .Jedne mówi± o naliczaniu punktu za uderzenie w ³ydki , drugie nie .Spodziewam siê równie¿ du¿ych ró¿nic w doborze uzbrojenia , wagi mieczy ...
Co turniej , to inne zasady . Korzystam wiêc z tego prawa .
Czy te wszystkie regulaminy dotycz± turnieju miecza d³ugiego ?
Czy we wszystkich tych regulaminach dozwolone jest np.kopanie ?
pozdro
Jabol
Panie Józefie, nie wiem czy Pan zauwa¿y³, to s± fragmenty regulaminów odno¶nie punktowania przedramienia i obaw Pañskiego syna Radka o notoryczne uderzanie w przedramiona.
Reszta regulaminów jest dostêpna w dziale kalendarium- poda³em nawet z jakich imprez pochodz±. Wydaje mi siê ¿e je¶li chce siê robiæ jakie¶ regulaminy nale¿y orientowaæ siê w tym co obecnie robi siê w Polsce. Jedne z nich dotycz± miecza d³ugiego, inne tylko miecza i tarczy.
Józef
Co ma regulamin tarczy /jedynki do regulaminu miecza d³ugiego ?
Czyta³em te regulaminy .
To jest mój ostatni post kierowany do Ciebie .
pozdro
MagicWojtek
tym ¿e zbroja jest ta sama,ta sama ochrona itp. tylko miecz inny...
no i punktowane ³ydki i przedramiona to ju¿ standard na wiêkszych turniejach (a na grunwaldzie to te¿ wiêkszy turniej).Trzeba i¶æ do przodu,a nie siê cofaæ icon_wink.gif

edit:
nie ma tam ró¿nic w uzbrojeniu,waga miecz ta sama,uzbrojenie te same (chyba ¿e jest szersze datowanie)
Radek (mi¶derca)
Powiedzcie mi proszê za co siê trzyma miecz kiedy siê stosuje technikê pó³-miecza ?
To chyba na tyle co do ³apania za miecz w zastawie...

np. przedramiona punktowane ale za to g³owica te¿...
10s przy obaleniach i rzutach za to chwytanie za zastawê miecza....itp. itd. wtedy bêdzie kaczka syta i wilk ca³y ;P (celowo)

My¶lê i kieruje to do wszystkich osób bior±cych udzia³ w tej dyskusji, ¿e powinni¶my szukaæ rozwi±zañ i kompromisów a nie k³óciæ siê...
Józef
CYTAT(MagicWojtek @ 21:01 08.08.2010) *
tym ¿e zbroja jest ta sama,ta sama ochrona itp. tylko miecz inny...
no i punktowane ³ydki i przedramiona to ju¿ standard na wiêkszych turniejach (a na grunwaldzie to te¿ wiêkszy turniej).Trzeba i¶æ do przodu,a nie siê cofaæ icon_wink.gif

No w³a¶nie - miecz inny , nie wa¿±cy 1.2kg tylko czasem 2kg i ciosy zadawane s± dwoma rêkoma .
Przepraszam - piszesz ¿e zbroja jest taka sama .We wszystkich tych turniejach s± takie same wymogi dotycz±ce os³ony np. korpusu?
Wiesz dlaczego siê tak z³oszczê ?
Bo wcale siê nie bojê o przedramiona Radka .Dosta³ kilka razy i nawet siniaka nie by³o.
Ale w turnieju nie wszyscy maj± takie ³apy jak On i nie wszyscy bij± tak jak On.
Boje sie ¿e bêd± z³amania .
pozdro
Marcin Surdel
Po wymianie PW z Józefem dalszy mój udzia³ w dyskusji i projekcie jest bezcelowy.

Dziêkujê za wspó³pracê.
MagicWojtek
2 kg to chyba nie wiem gdzie..wszyscy d±¿± do tego,aby mieæ miecz blisko wagi wymaganej...
proszê zobaczyæ wszystkie znaleziska mieczy -_-
1.2 kg to minimum na jedynkê ,a zdarzaj± siê osoby maj±ce miecze po 1.4-1.5 kg

s± wymogi takie same...bo prawie ka¿dy turniej ma zasady wzorowane/prawie identyczne z zasadami turnieju Martina

ja te¿ dostajê po przedramionach i nic...mo¿e z 1 siniak po wewnêtrznej stronie od pocz±tku roku.
Radek (mi¶derca)
mniejsza o wagê miecza....mi siê wydajê ¿e wiêksze znaczenie ma fakt i¿ zadajesz cios 1 zamiast 2 rêkoma i ¿e d³ugo¶æ broni siê ró¿ni (d¼wignia) ale s± to równie¿ turnieje bojowe. Wiêc my¶lê ¿e powinno siê skorzystaæ równie¿ z do¶wiadczenia turniejów 1 i tarczy.

MagicWojtek- proszê we¼ pod uwagê ze na turniejach miecza d³ugiego czêsto obrywaj± rêce...bo jednak nie ma tarczy....
Józef
CYTAT(MagicWojtek @ 21:24 08.08.2010) *
2 kg to chyba nie wiem gdzie..wszyscy d±¿± do tego,aby mieæ miecz blisko wagi wymaganej...
proszê zobaczyæ wszystkie znaleziska mieczy -_-
1.2 kg to minimum na jedynkê ,a zdarzaj± siê osoby maj±ce miecze po 1.4-1.5 kg

s± wymogi takie same...bo prawie ka¿dy turniej ma zasady wzorowane/prawie identyczne z zasadami turnieju Martina

ja te¿ dostajê po przedramionach i nic...mo¿e z 1 siniak po wewnêtrznej stronie od pocz±tku roku.

Nie odpowiedzia³e¶ mi na pytanie , czy wymogi uzbrojenia dot.korpusu sa we wszystkich turniejach takie same ?
Piszesz o jedynce , a my o pó³toraku .Teraz minimalna waga w regulaminie wynosi 1.5kg , a ludzie sugeruj± by wynosi³a od 1.7 do 2.5 kg !

Proszê zatem WSZYSTKICH uczestników o krótk± informacje :kto jest za ciosami na przedramiê , a kto przeciw.
Zdecyduje wiêkszo¶æ .

Poza tym pytam :
Czy w przypadku kontuzji muszê jechaæ z poszkodowanym do szpitala na za³o¿enie gipsu ?
Czy osoba poszkodowana mo¿e ro¶ciæ prawa do odszkodowania od przeciwnika / organizatora ?
Czy mogê zastrzec w regulaminie , ¿e uczestnicy sami zdecydowali o jego zmianie w kwestii wagi miecza , mo¿liwo¶ci ataku na przedramiê i licz± siê z ryzykiem kontuzji przedramienia ?

pozdro
Józef
CYTAT(Marcin Surdel @ 21:18 08.08.2010) *
Po wymianie PW z Józefem dalszy mój udzia³ w dyskusji i projekcie jest bezcelowy.

Dziêkujê za wspó³pracê.

Doceniam to co dla powstania turnieju zrobi³e¶.
Twój wk³ad jest naprawdê du¿y.
Za po¶wiêcony czas i zaanga¿owanie w projekt serdecznie dziêkujê.
Przykro mi , ¿e ró¿nice naszych pogl±dów doprowadzi³y do zerwania naszej wspó³pracy .
Z rycerskim pozdrowieniem..
Józef Majchrzak
Jabol
Gratuluje zniechêcenia Marcina, wydaje mi siê to ca³kiem niez³ym osi±gniêciem :-)

Nie chce tutaj krakaæ, ale co¶ czuje ¿e nie bêdzie on ostatnim dunno.gif
Robert Szatecki
CYTAT(Józef @ 22:16 08.08.2010) *
Nie odpowiedzia³e¶ mi na pytanie , czy wymogi uzbrojenia dot.korpusu sa we wszystkich turniejach takie same ?

Oczywi¶cie masz racjê, ¿e regulaminy na ró¿nych turniejach, choæ w wiêkszo¶ci wzorowanych na regulaminie martina, ró¿ni± siê pewnymi elementami – np. wspomnian± ochron± korpusu czy przyzwoleniem na kopniecia. Choæ mam nadziejê, ¿e uda siê kiedy¶ na najwa¿niejszym imprezach w kraju zrobiæ jedne zasady bojówek i pi±tek.
Czy w przypadku kontuzji muszê jechaæ z poszkodowanym do szpitala na za³o¿enie gipsu ?

Ja nie widzê potrzeby i tak chyba karetka bêdzie odwozi³a poszkodowanego.
Czy osoba poszkodowana mo¿e ro¶ciæ prawa do odszkodowania od przeciwnika / organizatora ?

Nie wiem jak to wygl±da prawnie, ale wydaje mi siê ¿e uczestnicy godz± siê na ryzyko, uwa¿am, ¿e dochodzenie ewentualnego rozszczenia powinno byæ tylko kiedy osoba zosta³a poszkodowana w ramach ewidentnego z³amania regulaminu.
Czy mogê zastrzec w regulaminie , ¿e uczestnicy sami zdecydowali o jego zmianie w kwestii wagi miecza , mo¿liwo¶ci ataku na przedramiê i licz± siê z ryzykiem kontuzji przedramienia ?

W±tpiê, ¿eby komukolwiek przeszkadza³a taka klauzula w regulaminie.

A teraz z innej beczki wracaj±c do ³apania mieczy, to bardzo proszê niech kto¶ mnie douczy, bo rzeczywi¶cie tego nie wiem, na jakiej d³ugo¶ci klingi mieczy d³ugich by³y standardowo ostrzone? Oraz gdzie siê koñczy zastawa?
Józef
Panowie, krótko.
W ostatnim czasie , w wypowiedziach by³o zbyt du¿o emocji.
Równie¿ w moich .
Tegoroczny turniej oby³ siê bez powa¿niejszych urazów.
Dlatego mam mo¿liwo¶æ zorganizowania turnieju w nastêpnych latach .
Je¶li :
Zasady / regulamin turnieju bêdzie w miarê bezpieczny .

Je¶li nie - NIE BÊDZIE TURNIEJU MIECZA D£UGIEGO na Grunwaldzie .

Po pewnym czasie wprowadzê kilka zmian w regulaminie , dotycz±cych miêdzy innymi bezpieczeñstwa i organizacji turnieju.
Wezmê pod uwagê rozs±dne propozycje .

Ci z Was którzy zaakceptuj± regulamin , bêd± mogli uczestniczyæ w turnieju.
Pozosta³ym dziêkujê .

To tyle

pozdro
Radek (mi¶derca)
S± techniki na pó³toraka które wymagaj± od walcz±cego ³apanie za w³asny miecz i w³a¶nie to wyklucza te ujemne punkty za ³apanie miecza przeciwnika. Zastawa jest têpa i zaczyna siê od jelca i siêga mniej wiêcej do 1/3 lub 1/4 ostrza.

Robert Szatecki
CYTAT(Radek (mi¶derca) @ 16:09 09.08.2010) *
Zastawa jest têpa i zaczyna siê od jelca i siêga mniej wiêcej do 1/3 lub 1/4 ostrza.

I ja tu w³a¶nie widzê problem,gdy¿ za czêsto widaæ akcje, gdy ³apana broñ wcale nie jest w tej 1/3 miecza tylko du¿o dalej gdzie miecz ju¿ by³by ostry.Przyjrzyjmy siê chocia¿by przytaczanej ju¿ wcze¶niej Twojej walce: http://www.youtube.com/watch?v=BTTpgnKaAzk
Za miecz blisko zastawy ³apiesz parê razy, ale dwa chwyty na moje oko s± ewidentnie za daleko 1:32 oraz 2:05 (ewentualnie mogê czego¶ nie widzieæ bo filmiki s± w marnej jako¶ci)

A skoro siê dokszta³cam to z ciekawo¶ci zapytam (nie jest to pytanie prowokacyjne:))czy w traktatach pojawiaj± siê akcje ³apania miecza przeciwnika za zastawê? A w szczególno¶ci nie przy wykonywaniu rzutu co sobie jeszcze wyobra¿am ale ³apania miecza kiedy przeciwnik odsuwaj±c siê do tylu mo¿e po prostu z zaci¶niêtej piê¶ci wyrwaæ miecz, kalecz±c oponenta?
Radek (mi¶derca)
W przypadku 1:32 nie ³apie za miecz tylko odsuwam go, a w 2:05 to rzeczywi¶cie jak zacz±³ wyrywaæ miecz prze¶lizn± siê dalej ni¿ do 1/3 ostrza ale jak tylko to zauwa¿y³em pu¶ci³em. W takim przypadku 2:05 powiedzia³bym ¿e nale¿ny mi siê punkt ujemny.
Nikt nie jest nieomylny ;)

A to co do wyja¶nienia ³apania za miecz (pó³miecz) :

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://...x=111&ty=74

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://...=1t:429,r:1,s:0

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://...=1t:429,r:1,s:0
Robert Szatecki
CYTAT(Radek (mi¶derca) @ 18:23 09.08.2010) *

Tylko, ¿e na tych rycinach ³api± swój w³asny miecz, a tego nie negujê, po prostu ¶rednio widzê ³apanie miecza przeciwnika w trakcie walki za klingê, która w sporej czê¶ci jest ostra.
zmorek
CYTAT(Robert Szatecki @ 17:28 09.08.2010) *
A skoro siê dokszta³cam to z ciekawo¶ci zapytam (nie jest to pytanie prowokacyjne:))czy w traktatach pojawiaj± siê akcje ³apania miecza przeciwnika za zastawê? A w szczególno¶ci nie przy wykonywaniu rzutu co sobie jeszcze wyobra¿am ale ³apania miecza kiedy przeciwnik odsuwaj±c siê do tylu mo¿e po prostu z zaci¶niêtej piê¶ci wyrwaæ miecz, kalecz±c oponenta?

http://zmorek.republika.pl/112.bmp
http://zmorek.republika.pl/97.bmp
http://zmorek.republika.pl/94.bmp
http://zmorek.republika.pl/rys91.bmp
http://zmorek.republika.pl/rys88.bmp
http://zmorek.republika.pl/rys34.bmp
http://zmorek.republika.pl/rys32.bmp

Paul Hector Mair - "De arte athletica"
Robert Szatecki
CYTAT(zmorek @ 00:19 10.08.2010) *

Ok wielkie dziêki, przestajê siê tego czepiaæsmile.gif
czarnystrzelec
Turniej miecza d³ugiego nie jest pana w³asno¶ci± Panie Józefie, zawsze mo¿e robiæ kto¶ inny jak siê znajdzie. Trzeba siê dogadywaæ na spokojnie a nie zniechêcaæ ludzi i sposobem podej¶cia jak i metod± dzia³ania. jak dla mnie mo¿e byæ 300 turniejó miecza d³ugiego
Naprawdê mo¿na te¿ nazwaæ ten turniej: Turniej Józefa i Pan rz±dzi i ustala zasady
via Turniej Martina. nikt siê nie obrazi.

Martin o ile wiem du¿o walczy na ostro, nie wiem jak Pan, ale zawsze Pan mo¿e organizowaæ a zasady ustalaæ walcz±cy najlepsi.

poza tym najlepiej ubezpiecyæ grupowo turniej na 32 lub 16 osób i po³amany palec=odszkodowanie
chyba ¿e ka¿dy kto ma zg³oszenie czy jaki¶ indentyfikator na grunwaldzie jest ubezpieczony?

pozdrawiam i skoñczcie te przepychanki s³owne, wiêcej walki mniej gadania smile.gif
Monika ksf
CYTAT(Robert Szatecki @ 10:23 10.08.2010) *
CYTAT(zmorek @ 00:19 10.08.2010) *

Ok wielkie dziêki, przestajê siê tego czepiaæsmile.gif

Tyle ¿e to XVI wiek i jak widaæ na ilustracjach têpe miecze treningowe (zatêpione sztychy). W tych czasach broni± "do zabijania" by³ rapier (pisze o tym Meyer), a walkê mieczem d³ugim traktowano raczej jak æwiczenie gimnastyczne (jak wspó³czene "myki" na rozbrojenia no¿ownika w walce no¿em ;) ) lub organizowano zawody np z wykorzystaniem têpych fechtschwertów.
Rozumiem blokowanie p³azu klingi np pod ramieniem w czasie walki, ale nie rozumiem ³apania d³oni± za ostrze w czasie ciêcia (gdyby punktowne by³y ciêcia na przedramiona problem by siê sam rozwi±za³). Polecam taki genialny obrazek z klasyka jakim jest film "Pojedynek" Ridleya Scotta, gdzie delikwent ³apie za klingê szpady a przeciwnik j± ci±gnie do siebie.
Taka technika by³aby usprawiedliwiona tylko w przypadku bezpo¶redniego zagro¿enia ¿ycia, ryzyko uszkodzenia d³oni jest zbyt du¿e. Mo¿na ³apaæ za zastawê wielkiego miecza piechoty (popularnie zawnego "mieczem dwurêcznym"), która na 99% jest têpa, ale ja np mam ostry d³ugi miecz 86 cm d³ugo¶ci klingi, z szerokim sztychem (nie jest to typowy "sztychacz"), zaostrzony na ca³ej d³ugo¶ci i muszê uwa¿aæ nawet przy jego czyszczeniu.

PS W walce rapierem wykorzystuje siê d³oñ, wybieraj±c klingê d³oni± przy pchniêciu (bokiem d³oni od strony zewnêtrznej, w czê¶ci ¶ródrêcza, nigdy wnêtrzem d³oni), ale to nie jest ³apanie tylko odsuniêcie.
Radek (mi¶derca)
Nie wydaje mi siê ¿eby¶my walczyli ostr± broni± wiêc w czym jest problem? po za tym wed³ug mnie nie musi byæ dany cios/technika zawarta w rycinach ¿eby j± dopu¶ciæ...przecie¿ traktaty nie istniej± od zawsze a chyba nie s±dzicie ¿e przed traktatami nikt nie walczy³ ?
Nie uwa¿acie ¿e je¶li rycerz ³apie za w³asny pó³torak to on w tym miejscu bêdzie w miarê têpy? i ¿e pó³torak przeciwnika równie¿ mo¿e byæ w tym miejscu têpy? albo mo¿e inaczej...po co wymy¶lono by technikê pó³miecza gdyby miecz by³ na ca³ej d³ugo¶ci osty? chyba nie po to ¿eby w³a¶ciciel miecza siê sam skaleczy³....jak dla mnie to ta sprawa jest bardziej nisz oczywista i logiczna.

Walka to ¿ywio³ i nigdy nie bêdzie idealnie odzwierciedla³ zapiski/traktaty/teorie.
Monika ksf
CYTAT(Radek (mi¶derca) @ 16:39 10.08.2010) *
...przecie¿ traktaty nie istniej± od zawsze a chyba nie s±dzicie ¿e przed traktatami nikt nie walczy³ ?
Odnios³am siê do podanego przyk³adu traktatu z XVI w. Moim zdaniem do traktatów nie nale¿y podchodziæ bezkrytycznie.
zmorek
CYTAT(mblade @ 15:35 10.08.2010) *
Tyle ¿e to XVI wiek i jak widaæ na ilustracjach têpe miecze treningowe (zatêpione sztychy). W tych czasach broni± "do zabijania" by³ rapier (pisze o tym Meyer), a walkê mieczem d³ugim traktowano raczej jak æwiczenie gimnastyczne (jak wspó³czene "myki" na rozbrojenia no¿ownika w walce no¿em ;) ) lub organizowano zawody np z wykorzystaniem têpych fechtschwertów.

Je¶li zarzutem jest zbyt pó¼ne datowanie ¼ród³a, to przedstawiam ¼ród³o XV wieczne:
http://zmorek.republika.pl/thalhofer.bmp
http://zmorek.republika.pl/thalhofer2.bmp
http://zmorek.republika.pl/thalhofer3.bmp
http://zmorek.republika.pl/thalhofer4.bmp

Sugestia, ¿e æwiczono têpymi mieczami techniki skuteczne tylko w walce têpymi mieczami jest niepowa¿na. To bêdzie na pewno zbêdna uwaga, ale ³apanie miecza nie jest otwarciem ani obron±, ale mo¿na wypracowaæ tak± sytuacjê, ¿e bêdzie ono korzystne.
Adsumus
My¶lê, ¿e Monika z Meyerem zripostuje, ale (sobie napiszê, bo pó¼no, a siê nudzê) u Meyera miecz d³ugi( w³a¶ciwie to mo¿na powiedzieæ, ¿e bardziej feder) nie by³o stricte bojowy, ale by³ podstaw± do nauki reszty broni. Zrezygnowano z pchniêæ, walczono do pierwszej krwi. Pojawia³y siê techniki bez warto¶ci bojowej jak uderzanie p³azem.
Mam nadziejê, ¿e nie pokrêci³em mocno ;)

Pozdro.
Monika ksf
CYTAT(zmorek @ 21:23 10.08.2010) *
Je¶li zarzutem jest zbyt pó¼ne datowanie ¼ród³a, to przedstawiam ¼ród³o XV wieczne: http://zmorek.republika.pl/thalhofer.bmp
Tej techniki nawet nie komentujê. Odrobina zdrowego rozs±dku wystarczy. Nie znam opisu do tej ryciny, ale nie wygl±da to na ³apanie tn±cego ostrza klingi, raczej wy³apywanie pchniêcia têp± kling±. W ten sposób mo¿na by te¿ stworzyæ wspó³czesny traktat np walki no¿em, w którym delikwent ³apie w obronie ostrze no¿a rêk±, a czemu niby nie? Papier wiele przyjmie.

CYTAT(zmorek @ 21:23 10.08.2010) *
Nigdzie tutaj nie widzê próby ³apania ostrza miecza prowdzonego ciêciem.

PS Jedna uwaga do traktatów, parê postów wy¿ej by³o info, ¿e w ¶redniowieczu miecze przy zastawie by³y têpe i okrê¶lono tê "têpo¶æ" tak do po³owy ostrza. Skoro by³y têpe, to co za problem z u¿ywaniem zas³on tzw statycznych? "Traktotowcy" uwa¿aj±, ¿e nie powinno siê zas³on u¿ywaæ, bo niszczy³y ostre klingi. A przecie¿ prawid³owo tak± zas³onê robi siê na tzw siln± czê¶æ g³owni (która powinna byæ têpa tak?), czyli argument o niszeniu ostrej g³owni przy zas³onach "statycznych" by³by do bani.
Monika ksf
CYTAT(Radek (mi¶derca) @ 16:39 10.08.2010) *
Nie wydaje mi siê ¿eby¶my walczyli ostr± broni± wiêc w czym jest problem?
W takim razie dlaczego nie liczyæ te¿ uderzenia p³azem, jak w szabli sportowej? Przecie¿ klinga i tak jest têpa. Byle wywar³o odpowiednie wra¿nie. Czy przyznawaæ dwa punkty za staranowanie przeciwnika dwa razy l¿ejszego? Po co wogóle u¿ywaæ miecza? Nie lepsza by by³a jaka¶ du¿a pa³a?
Przy akceptowaniu jednych technik, wyrzucaniu innych (np braku punktowania przedramienia), robi siê szermierka sportowa, a dok³adnie floret, w którym nie liczy siê trafienia w rêkê. Skutek. Zawodnicy z dziwnie poskrêcanymi ³apami prowadz±cymi broñ. Technika tak "wyewolu³owa³a", by rêka zas³ania jak najwiêksze pole trafienia.
Przepraszam, porównanie jest b³êdne, to nawet nie jest konkurencja sportowa, w ka¿dym sporcie kontaktowym jest podzia³ na wagi (z wyj±tkiem sumo). Je¶li dopuszcza siê techniki z wykorzystaniem swojej wagi (do których zaliczam taranowanie) i przyjmuje nokaut za normê (10 sek na powrót do walki), sprawiedliwy by³by podzia³ przynajmniej na dwie wago do 80kg i powy¿ej
(o ile mnie pamiêæ nie myli, chyba w zapasach jest tak, ¿e gdy sêdziowie wskazuj± remis, wygrywa l¿ejszy zawodnik).
Chyba ¿e ma to byæ "bohurtrowy turniej d³ugiego miecza"? Jesli tak, to proszê modratora o wyrzucenie moich postów w tym temacie.

Przy liczeniu trafieñ w przedramiê, sprawdzi³oby siê to o czym pisa³ Marcin, tj dopuszczenie bardziej "pancernych" rêkawic. Statystyka, celowe akcje na przedramiê zwiêkszaj± ryzyko oberwania w d³oñ. S³ysza³am tylko o jednym z³amaniu ko¶ci przedramienia w sprzêcie ochronnym, na treningu XIII-tki w Krakowie, ale to by³o od strza³u drewnem.
Radek (mi¶derca)
Walczy³em z -Wies³aw z O³awy- robi³ ¶wietne zej¶cia, odskakiwa³ na tyle daleko w bok ¿e wyszed³ za moje pole widzenia. Ja jestem na to za ciê¿ki i to by³ jego plus. Ja natomiast mia³em wiêksz± masê i mog³em go przewróciæ. W brew pozorom w takiej konkurencji jak miecz d³ugi waga nie ma wielkiego znaczenia. Mo¿na walczyæ na dystans i mo¿na walczyæ w full kontakcie. Jedna i druga technika ma równe szanse na wygran±.
Po za tym to jest prawie niemo¿liwe ¿eby wprowadziæ w naszym ,,sporcie,, podzia³ na wagê itp. Ka¿dy ma inne uzbrojenie i inn± broñ musieliby¶my wygl±daæ jak klony....a na to nikt siê nie zgodzi.

P.S.- nie ma w regulaminie odliczania do 10s
jak uderzysz p³azem to miecz siê wygnie nie wiadomo jak, jak uderzysz krawêdzi± tn±ca ca³y impet przechodzi na przeciwnika.....tyle co do uderzenia z p³azu.
Rypluch
Co do podzia³u wagowego polecam http://www.freha.pl/index.php?showtopic=21939&hl= jak widaæ chodzi o wagê zawodnika a sprzêt to ju¿ tylko indywidualne widziane misie. A cios p³azem miecza, có¿ mam starego aladyna który dzia³a jak buzdygan i nie wa¿ne czy trafie ostrzem czy p³azem co nie zmienia faktu ze w walce chodzi o mocne osadzone trafienia zadane powierzchni± tn±c± miecza. Twierdzenie ze mo¿na ³apaæ za ostrze miecza bo nie walczymy ostrymi to jak zak³adanie ochraniaczy sportowych do walk przecie¿ te¿ chroni± a miecze w koñcu nie s± ostre, rozumiem ¿e mo¿na zablokowaæ ostrze przeciwnika albo z³apaæ go za rêkê prowadz±c±, ale trzymanie ostrza moim skromnym zdaniem jest niedopuszczalne
Robert Szatecki
Cieszê siê po postach Moniki i Ryby, ¿e nie tylko ja jestem przeciwnikiem ³apania miecza za "ostrze":)
Monika ksf
CYTAT(Rypluch @ 07:01 13.08.2010) *
Co do podzia³u wagowego polecam http://www.freha.pl/index.php?showtopic=21939&hl= jak widaæ chodzi o wagê zawodnika a sprzêt to ju¿ tylko indywidualne widziane misie.
My¶lalam, ze jest to oczywiste, ¿e chodzi o wagê zawodnika bez sprzêtu, dlatego tej informacji nie dopisa³am.
Osobi¶cie znam dwie osoby trenujace szermierkê o wadze powy¿ej 100 kg masy cia³a (jedna z nich wa¿y 160 kg), którze s± diablo szybkie. Mo¿na siê nie¼le nabrac na ich wygl±d.
L¿ejszego zawodnika bardziej spowolni waga sprzêtu, przyk³adowo 7 kg p³atów Jabola (wa¿y niewiele wiêcej ode mnie) 100 kg zawodnik nawet jej nie poczuje, czy np waga he³mu (na grubo¶ci blach w p³atach mo¿na zej¶æ, cie¿aru he³mu siê nie da za bardzo zbiæ, co najwy¿ej daæ nitowankê).
Podzia³ na przynajmniej "podstawowe" wagi w "rr" jednak jest mo¿liwy i kto¶ uzna³, ¿e zasadny (podany wy¿ej link do PWR).
Z mojego do¶wiadczenia w szabli wynika, ¿e zaczyna byæ bardziej "kontuzjogennie", gdy waga przeciwnika przekracza 80 kg, zreszt±, ¿eby d³ugo nie szukac, nokauty w boksie, jako¶ w wadze piórkowej prawie siê nie zdarzaj±, w przeciwieñstwie do wagi ciê¿kiej.

Przepraszm ¿e tak zawracam g³owê tymi wagami, ale ja np odpuszczam sobie start w d³ugimi ieczu, gdzie s± punktowane obalenia typu taranowanie, bo by³oby to dla mnie zbyt niebezpieczne. ¦ledzê ten watek, ze wzglêdu na moich kolegów, którzy startowali w tym turnieju i zamierzaj± startowaæ, trochê z pobudek egoistycznych, jak trafi im si± jak±s ciê¿ka kontuzja (jeden cenny sparringpartner jest ju¿ na rocznej przymusowej przerwie po akcji typu ziemia), nie bedê mia³a z kim trenowaæ angsad.gif. Ale z tego co widzê, ka¿dy inaczej pojmuje niebezpieczna technikê. Dla mnie bardzej niebezpieczne jest "wyr¿niecie' krêgos³upem w szranki, ni¿ czysty ataki mieczem na przedramiona, ten nieczysty to przede wszystkim zagro¿enie dlla d³oni w klepsydrach.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.