CYTAT(Radek (mi¶derca) @ 23:00 06.08.2010)
Nie wiem czy dobrze zrozumia³em....¿eby zaliczyæ co¶ jako ,,rzut zapa¶niczy,, musi byæ widoczny lot, tak? czyli np. podnoszê przeciwnika i rzucam nim o ziemie, dobrze zrozumia³em? my¶lê ¿e to trochê przesada z tym lotem...nie s±dzisz?
Jest zasadnicza ró¿nica w skali trudno¶ci pomiêdzy rzutem (z faz± lotu, jak choæby w zwyk³ym rzucie przez biodro), a przewróceniem przeciwnika, np. przed podciêcie czy zastawienie nog±. Za rzut s± teraz w regulaminie 2 punkty. Za przewrócenie nie ma, a za przewrócenie siê o w³asne nogi jest punkt karny.
Proponujesz punktowanie ka¿dego obalenia - ok, niech organizator dopisze do regulaminu. Ale nie proponuj rozszerzenia znaczenia s³owa "rzut" poza jego normalne granice. Ryzyko, które ja widzê, to znaczna zachêta do misiowania.
Po za tym równie¿ uwa¿am ¿e g³owica powinna byæ punktowana, poniewa¿ jest czê¶ci± miecza.
P³az te¿. Strza³ p³azem w he³m te¿ mo¿e zamroczyæ (argument Józefa), a mimo to nie jest i nie powinien byæ punktowany.
Punkty za efektywne trafienie g³owic± nalicz± siê same, o ile uderzaj±cy g³owica robi to z planem i umie wykorzystaæ tak utworzone otwarcie.
Je¶li by¶my na wszystko tak sceptycznie patrzyli, to po³owa przez nas zadanych ciosów nie by³aby tak naprawdê skuteczna w ¶redniowiecznych realiach.
Poniewa¿ nikogo nie trzeba by³o gipsowaæ ani szyæ, zaryzykowa³bym stwierdzenie, ¿e ¿aden z ciosów nie by³by skuteczny. Sugerujê przestaæ ogl±daæ siê na ¶redniowieczne realia, poniewa¿ jak sam s³usznie zauwa¿y³e¶,
A nasza walka powinna byæ z³o¿ona w 90% ze sztychów i pó³-miecza....
z tymi 10s Marcin Surdel mo¿e mieæ racjê...ale niestety tak mo¿na powiedzieæ przy wszystkich technikach przy których nie konieczne u¿ywa siê miecza np. rozbrojenie, rzuty itp.
Jest zasadnicza ró¿nica pomiêdzy "przewróci³e¶ siê w dowolny sposób - wstañ w 10s, albo przegrasz walkê", a pozosta³ymi wskazanymi przez Ciebie sytuacjami: "da³e¶ siê rozbroiæ, to tracisz punkt", "da³e¶ siê rzuciæ to tracisz punkty". Taki zapis o 10s na powstanie zachêca do tego, ¿eby przewracaæ tak, ¿eby ten drugi nie wsta³ w tym czasie.
Po za tym przestañmy proszê porównywaæ walki feder z walkami bojowymi lub dopasowywaæ jedno do drugiego
To jest oficjalne stanowisko organizatora, czy Twoja prywatna opinia? Bo ze swej strony mogê zapewniæ, ¿e nikt nie bêdzie dopasowywa³ walk FEDER do dyskutowanego tu regulaminu - wszystkie kwestie obecnie podnoszone (punktowanie lub nie przedramion, punktowanie g³owicy, rzuty kontra obalenia i punktowanie takich sytuacji) w regu³ach federalnych mamy rozwi±zane i praktycznie sprawdzone od lat.
Pozdrowienia