Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: I Turniej Rycerski w Gostyninie
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Kichigai
Japoñscy najemnicy Rzeszowa te¿ chêtnie siê pojawi±...Je¶li wielkie bóstwo uczelni pozwoli dunno.gif
Zuza BHZR/MM
CYTAT(Kichigai @ 10:30 21.03.2009) *
Japoñscy najemnicy Rzeszowa te¿ chêtnie siê pojawi±...Je¶li wielkie bóstwo uczelni pozwoli dunno.gif

Witaj

Jeste¶my bardzo radzi z waszego przybycia clap.gif clap.gif
miejmy nadziejê ¿e bóstwo pozwoli bigsmile2.gif

Pozdrawiam
Zuza
Bzyku
Przypominam, ¿e je¿eli kto nie wys³a³ mi jeszcze adresu SIEDZIBY lub DOWÓDCY, to lepiej by siê po¶pieszy³ smile.gif

mój mail: superpscola@gmail.com

a wierzcie mi, ¿e warto bo s± ¦LICZNE :D clap.gif
Pozdrawiam
Pscó³a
stary ³ucznik
CZO£EM! ZG£ASZAM PRZYJAZD CONAJMNIEJ TRZECH OSÓB ,O ILE DOSTANÊ JESZCZE ZAPROSZENIE. KOKI, NA JAKI WIEK MAM SIÊ UBRAÆ,BO Z TEGO CO WIDZÊ,CHYBA MACIE MA£O XVII W.
Koki
Witam bigsmile2.gif

A i muszê powiedzieæ ¿e w kwestii liczby XVIIw. nie ma paniki , bo i nie jest ich tak ma³o
jak sie wydaje bo wiêkszo¶æ grup pisze na priva val.gif
a co do stroju to jak bym móg³ inaczej Ci poleciæ ni¿ s³uszne sarmackie klimaty walka.gif warrior.gif
tak czy inaczej serdecznie zapraszamy clap.gif

Pozdrawiam

Koki
Igor z Bêdzina
Czy wiadomo co¶ na temat regulaminów bojowego?
Black_Lotus
Mam pytanie odno¶nie bitwy XV wiecznej - bêdzie tam jakie¶ miejsce dla ³uczników/ przygotowane s± jakie¶ pacynki? Bo nie wiem czy jest sens tachaæ z Ostrowca moje uzbrojenie ochronne skoro i tak nie mia³bym okazji w nim pohasaæ.
JanekBRE
Bêd± ³ucznicy w czasie bitwy, pacynki te¿ bêd±.
Kichigai
Albo mi siê wydajê, albo nie ma konkretnych ustaleñ co do bojówki...Przynajmniej ja ich nie widzê... bum.gif
Bzyku
spokojnie smile.gif
bêd± smile.gif
juz nie d³ugo smile.gif
Koki
Je¿eli chodzi o regulamin bojowego XVII to trwaj± ostatnie poprawki , by bi³o nam siê jak najlepiej i najprzyjemniej biæ siê po twarzach walka.gif smile.gif szczerba.gif
Co do zaproszeñ to ponawiam apel Pscó³y o wysy³anie adresów i pe³nych nazw ekip , bo zaproszenia s± naprawdê fajne smile.gif blinkie.gif

Jeszcze raz ponawiam apel By osoby z siedemnastki bez schronienia pisa³y do mnie w tej sprawie co¶ wymy¶limy i bêdzie fajnie clap.gif
Kichigai
CYTAT
Je¿eli chodzi o regulamin bojowego XVII to trwaj± ostatnie poprawki

A XV??Bo nie ukrywam, ¿e chêtnie bym powalczy³. W XVII je¶li da siê te¿...
Lechu
Regulamin bojówki XV pojawi sie niedlugo po ¶wiêtach. Wiêc bez nerwów proszê :D:D:D
Koki
Co do regulaminów musicie jeszcze trochê siê uzbroiæ w cierpliwo¶æ bigsmile2.gif , bo niechcemy czego¶ spapraæ wiêc rozmowy na temat koñcowych zasad nadal trwaj± pijacy.gif
Co siê za¶ tyczy siedemnastki puki co zg³oszeni to :

Jedyne S³uszne Bractwo z Rawy Mazowieckiej

Dru¿yna Rycerska Zamku Królewskiego w Chêcinach z Kielc

Braæ Herbowa Ziemi Rawskiej z Rawy Mazowieckiej.

Klub Mi³o¶ników broni dawnej i fechtunku "GRYF " z Szyd³owca

Towarzystwo Jazdy Dawnej z Warszawy.

Trzeci Najemny Oddzia³ piechoty Japoñskiej

Dru¿yna £ucznicza Hultaje i Swawolnicy.

Oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie braci rycerskiej Malleus Maleficarum usmieszek_08.gif , które to nadal zaprasza na ta mi³a impreza jak wiadomo czym nas wiêcej tym weselej usmieszek_07.gif
Je¶li kogo¶ pomin±³em proszê mi przypomnieæ je¶li siê gdzie¶ pomyli³em bardzo szczerze przepraszam smile.gif , proza kolejny przypominam o wysy³aniu adresów wraz z nazwami ekip do Pscó³y by otrzymaæ zaproszenia val.gif
Kichigai
Trzeci Najemny Oddzia³ piechoty Japoñskiej ca³y nie tylko prefektura Rzeszów...
Koki
Mam nadzieje ¿e teraz jest dobrze loki08.gif
Pozdrawiam i przepraszam za byka postaram siê poprawiæ i jako¶ to wynagrodziæ pijacy.gif pat.gif
Kichigai
CYTAT
Pozdrawiam i przepraszam za byka postaram siê poprawiæ i jako¶ to wynagrodziæ pijacy.gif pat.gif

No ja bym takich deklaracji nie dawa³...Nie znasz si³ przerobowych moich ludzi... icon_cool.gif icon_cool.gif icon_cool.gif
Igor z Bêdzina
CYTAT(Kichigai @ 17:20 16.04.2009) *
CYTAT

No ja bym takich deklaracji nie dawa³...Nie znasz si³ przerobowych moich ludzi... icon_cool.gif icon_cool.gif icon_cool.gif

Widaæ, nie znasz Kokiego... bigsmile2.gif
Kichigai
E tam..Grunt ¿eby by³a dobra zabawa na poziomie:) A wszystkie znaki na niebie i ziemi na to wskazuj±...
Bzyku
CYTAT(Death-wish @ 22:14 16.04.2009) *
CYTAT(Kichigai @ 17:20 16.04.2009) *
CYTAT

Widaæ, nie znasz Kokiego... bigsmile2.gif

widaæ, nie czyta³e¶, ¿e ma byæ alkobohurt :P

UWAGA UWAGA!!!!

ma³y komunikat

Je¿eli kto¶ teraz zechce przybyæ na turniej (a wcze¶niej nie da³ znaku ¿ycia --> nie napisa³ mi mail'a) prawdopodobnie dostanie zaproszenie tylko w formie elektronicznej, gdy¿ zaproszenia s± w druku ju¿ i nie wiem jak bêdzie z dodrukowywaniem.

Pozdrawiam
Koki
I ju¿ wszystko no powiedzmy prawie wszystko wiadomo odno¶nie bojówki XVII wiecznej walka.gif
Walka jak zawsze odbywaæ siê bezie na zasadach pucharowych szczerba.gif wiadomo je¿eli braknie nam zawodników lub liczba ich wypadnie nieparzy¶cie bêd± wybierani lub te¿ losowani szampierze devil.gif

Miejsca punktowane to :

Korpus ( czyli od pasa po szyje ) punktowany bêdzie liczb± 2 punktów

Rêce ( czyli rêce wraz z d³oñmi ) punktowane bêd± liczb± 1 punkt

G³owa (czyli g³owa i nieodzowna szyja ) punktowane 2 punktami

Uda ( czyli mêskie ni¿sze partie cia³a , do kolan ) punktowane po 1 punkcie

Co do sk³adu sêdziowskiego zostanie on wybrany w trakcie trwania imprezy co by unikn±æ pos±dzania o matactwo pijacy.gif
Sk³ada³ siê bêdzie z oko³o piêciu osobników , je¿eli chodzi o sprzêt ochronny to maski , albo szyszaki wedle uznania panów walcz±cych ale muszê nadmieniæ ¿e ani jednego ani drugiego nie mamy w nadmiarze wiec je¶li kto¶ ma , z ca³ego serca z w³asn± os³on± g³owy zapraszamy samurai.gif dalej oczywi¶cie kolczugi i karwasze , czyli ¿e tak powiem standardowy sprzêt ochronny
który nasze kruche cia³a przed kontuzjami uchroni bum.gif

Co zatem niewolno w bojówce jak powinni¶my wszyscy siê domy¶laæ zero sztychów , uderzania g³ow± i z prawicy glowa_w_mur.gif

Je¿eli s± jakie¶ pytania albo propozycje proszê ¶mia³o bêdê zadowolony mog±c udzieliæ odpowiedzi na wszystkie bigsmile2.gif zly.gif
mirek knight
ok
czyli mozna z lewicy koki tak smile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gif
a tak powaga to dobze ze juz jest ten regulamin ale przewidzia³es jakies os³ony tych kulachów?
bo moze byc ciekawie:)
Koki
Oj lewice sobie te¿ odpuszczamy bigsmile2.gif jak wiadomo bezpieczeñstwo walcz±cych zale¿y nie tylko od nich samych ale i od kultury przeciwnika walka.gif , wiec wystarczy ¿eby¶my postarali siê by zabawa nie zmieni³a siê w poci±g z miêsem maniac.gif bum.gif a s±dzê ¿e bêdzie dobrze bigsmile2.gif

Zreszt± po sobotniej biesiadzie w fina³ach zmierz± siê tylko ci najtwardsi pijacy.gif devil.gif
Mighty Gacek
Nadejsz³a wiekoponma chwila!!!!

oto trochê regulaminów na XV:

BOJOWY

Regulamin Turnieju Bojowego
Na pocz±tek sk³ad niezale¿nego forum Sêdziowskiego zostanie wybrany z najbardziej do tego nadaj±cych siê osób co ³atwo uda siê wy³oniæ podczas pi±tkowego Alkobohurtu.
W sk³ad wchodzi 1 sêdzia g³ówny plus 4 sêdziów pomocniczych.Ka¿dy z sêdziów indywidualnie ocenia 1 minutow± walkê zarówno zadane ciosy jak i waleczno¶æ i technikê walcz±cych i po zakoñczeniu starcia podaj± imiê zwyciêzcy sêdziemu g³ównemu.W przypadku remisu w¶ród sêdziów pomocniczych czyli 2-2 sêdzia g³ówny mo¿e podj±æ decyzjê o stoczeniu jeszcze jednego 1 minutowego decyduj±cego starcia po którym musi ju¿ zostaæ wy³oniony zwyciêzca.

Podczas 1 minutowej potyczki dozwolone s± jak w ¶redniowieczu zadawanie ciosów czym siê da - broni±, tarcz±, g³owic±,rêk± , nog± ,g³ow±.

Zabronione jest jednak jakiekolwiek zapasy typu kung-fu-panda ani mi¶ki-mi¶ki za próbê szarpania siê z przeciwnikiem lub jego obaleniem walcz±cy zostanie ZDYSKWALIFIKOWANY.Czyli - walenie po ³bach do upad³ego

Po dwóch utratach broni lub po 2 knock-downach spowodowanych uderzeniem jakiegokolwiek uzbrojenia podanego wy¿ej nawet przez tarczê z któr± przeciwnik wcze¶niej siê rozpêdzi³ tak¿e jest automatyczne KO.

System walk bêdzie pucharowy poprzez losowanie par przez damy które wylosuj± numery par walcz±cych przegrany odpada.Gdy zostanie 4 walcz±cych odbêd± siê fina³y czyli ka¿dy z ka¿dym.

Uzbrojenie zaczepne dowolne z epoki jedynie przed walk± bêdzie sprawdzona ka¿da broñ czy nie jest ostra ani czy nie posiada zadziorów.
Uzbrojenie ochronne: przeszywanica , pikowane nogawice, metalowe lub skórzano-metalowe os³ony nóg r±k i klatki piersiowej, he³m z os³on± karku, rêkawice,tarcza nie metalowa.
W przypadku jaki¶ braków w uzbrojeniu jest mo¿liwo¶æ po¿yczenia brakuj±cych elementów od organizatorów czyli od BRE jak kto¶ siê nie brzydzi smile.gif po wcze¶niejszym pi±tkowym lub sobotnim uprzedzeniu organizatorów o brakach.
Mo¿e nie jest to najlepszy regulamin bojówki ale eliminuje czêste zadawanie ciosów na nogi i punktowanie jakiekolwiek tylko promuje czyst± niczym nie zm±con± walkê jak w ¶redniowieczu na polu bitwy walczysz po to by prze¿yæ .

regulamin produkcji made in Adi-Stra¿ak z BRE

£uczniczy

Regulamin Turnieju £uczniczego

1. Zasady ogólne:
-Turniej ma charakter otwarty, indywidualny.
- do zapisu na Turniej £uczniczy nale¿y zg³osiæ siê osobi¶cie wraz z ekwipunkiem w miejsce wyznaczone przez organizatorów.
- podczas zapisu nale¿y podaæ swoje imiê i nazwisko oraz nazwê ewentualnego Bractwa czy Stowarzyszenia.
- rozpoczêcie strzelania i podej¶cie do maty strzeleckiej odbywa siê tylko i wy³±cznie na komendê sêdziego prowadz±cego!

2. Wymagane wyposa¿enie:
- ³uk – tradycyjny b±d¼ stylizowany o naci±gu nie wiêkszym ni¿ 19 kg. Wszelkie oploty na majdanie i pó³ki na strza³y wykonane z naturalnych tworzyw np. skóra, w³ókna naturalne, w³osie, s± dopuszczalne. Zabrania siê stosowania ró¿nego rodzaju celowników.
- strza³y – tradycyjne b±d¼ stylizowane. Promienie drewniane, lotki pierzaste, nasadki z materia³ów naturalnych, groty metalowe. Minimalna ilo¶æ 5 sztuk.
- strój i wyposa¿enie ochronne – stylizowane na historyczne, dopuszczane s± karwasze, skórki i rêkawiczki ³ucznicze. Zabrania siê stosowania przedmiotów pomocniczych do naci±gania ciêciwy np. zakier

3. Szczegó³owy opis konkurencji:
Etap I: „Polowanie”
- w zale¿no¶ci od liczby zg³oszeñ konkurencja ta bêdzie rozgrywana w parach b±d¼ indywidualnie. £±czenie w pary odbêdzie siê na drodze losowania przeprowadzonego przez sêdziów przed rozpoczêciem Turnieju £uczniczego.
- zadaniem uczestników bêdzie zdobycie jak najwiêkszej liczby punktów, przyznawanych w zale¿no¶ci od rodzaju upolowanej zwierzyny (nied¼wied¼ =1pkt., zaj±c = 2pkt., kuropatwa = 3pkt.).
- ka¿dy z uczestników ma do dyspozycji 5 strza³ów.
- do kolejnego etapu zakwalifikuj± siê ci ³ucznicy, którzy zdobêd± wiêcej punktów w swojej parze (w wersji parami) lub (w wersji indywidualnej) zdobêd± wystarczaj±c± liczbê punktów.

Etap II: „Wy¶cig z czasem”
- zawodnicy w czasie 15 sekund wypuszczaj± w kierunku maty ³uczniczej tyle strza³ ile tylko zdo³aj±.
- strza³y, które utkwi± w macie bêd± dodatkowo punktowane (+2pkt.), pozosta³e strza³y to 1pkt.
- do kolejnego etapu przechodz± ci zawodnicy którzy otrzymali najwiêksz± liczbê punktów.

Etap III: „Na okr±g³o”
- zawodnicy maj±c do dyspozycji 3 serie po 4 strza³y celuj± do okrêgu o ¶rednicy 20 cm umieszczonego na macie ³uczniczej.
- ka¿de trafienie w kó³ko to 2pkt.
- o wyniku konkurencji decyduje suma punktów.
- do fina³u przechodzi 3 najlepszych zawodników.

Fina³: „Kó³ko i krzy¿yk”
- konkurencja ta oparta jest na zasadach popularnej gry w kó³ko i krzy¿yk.
- zadaniem finalistów jest utworzenie linii poziomej, pionowej lub uko¶nej poprzez umieszczenie strza³ w pola planszy wykorzystywanej w grze w kó³ko i krzy¿yk.
- kolejno¶æ ukoñczenia ostatniej konkurencji decyduje o kolejno¶ci zajêtych miejsc w Turnieju £uczniczym

(limity miejsc kwalifikuj±cych siê do Etapu II i III oraz liczba ewentualnych dogrywek zostan± okre¶lone po oszacowaniu liczby zg³oszeñ)

i mój ulubiony

Alkobuhurt

Do alkobohurtu s± dopuszczane 3-5 osobowe ekipy,do ustalenia.

Alkobohurt rozpoczyna siê od posadzenia duppy w ekipach przy uprzednio przygotowanych sto³ach.Ka¿dy uczestnik dostaje do dyspozycji orê¿ czyli KIELON.Ka¿demy uczestnikowi zostaje polane doñ 50ml MÓZGOZWÊGLACZA ™ 75%.Na komendê zostajê zadany "Pierwszy cios" i zostaje w³±czony stoper.W trakcie odliczania zostaj± nape³nione KIELONY.Po up³ywie 5 minut nadchodzi czas na "drugi cios".Po zadaniu "ciosu" zostaje,te¿ na komendê,wykonana "garda" czyli próba obrony polegaj±ca na szybkim wstaniu i usi±dniêciu z powrotem.I znów,5 minut,cios i garda.I TAK DO ZWYCIÊSTWA!!!!

Proszê Administratora o nie kasowanie tego posta mimo ¿e jawnie ustawiamy siê tu na chlanie lecz jest to element regulaminów i prosi³ bym o pozostawienie posta w spokoju - ju¿ raz mój post z wa¿nymi informacjami zosta³ usuniêty :/

Hub

"Ka¿dy z sêdziów indywidualnie ocenia 1 minutow± walkê zarówno zadane ciosy jak i waleczno¶æ i technikê walcz±cych i po zakoñczeniu starcia podaj± imiê zwyciêzcy sêdziemu g³ównemu"

czyli nie bêdzie to walka na punkty tylko na wra¿enie ogólne? mo¿e byæ wiele dyskusyjnych werdyktów przez to.. eh, ciê¿kie zadanie bêdzie staæ przed sêdziami.

"Uzbrojenie ochronne: przeszywanica , pikowane nogawice, metalowe lub skórzano-metalowe os³ony nóg r±k i klatki piersiowej, he³m z os³on± karku, rêkawice,tarcza nie metalowa."

sprecyzujcie ¿e ranty tarcz maj± byæ nie okute, bo chyba okuciami po mordach ok³adaæ siê nie bêdziemy, co?
Igor z Bêdzina
A nie mo¿na by czego¶ zrobiæ z czasem walki, 1 minuta to rozgrzewka...?
Chaos666
Witam!

A teraz pytanka do ³uczniczego:

CYTAT
£uczniczy

2. Wymagane wyposa¿enie:
- ³uk – tradycyjny b±d¼ stylizowany o naci±gu nie wiêkszym ni¿ 19 kg. Wszelkie oploty na majdanie i pó³ki na strza³y wykonane z naturalnych tworzyw np. skóra, w³ókna naturalne, w³osie, s± dopuszczalne. Zabrania siê stosowania ró¿nego rodzaju celowników.
- strza³y – tradycyjne b±d¼ stylizowane. Promienie drewniane, lotki pierzaste, nasadki z materia³ów naturalnych, groty metalowe. Minimalna ilo¶æ 5 sztuk.
- strój i wyposa¿enie ochronne – stylizowane na historyczne, dopuszczane s± karwasze, skórki i rêkawiczki ³ucznicze. Zabrania siê stosowania przedmiotów pomocniczych do naci±gania ciêciwy np. zakier

Zatem zacznê od pytania dotycz±cego si³y naci±gu. Czym podyktowane jest takie ograniczenie? Przecie¿ spora ilo¶æ ludzi ma ³uki przekraczaj±ce naci±g 19 kg. A szkoda by by³o ¿eby nie brali udzia³u dunno.gif Ja akurat siê ³apiê bo mam 19kg Bisoka, ale z drugiej strony chyba nie macie zamiaru mierzyæ si³y naci±gu ka¿dego ³uku przed turniejem.
Co do zekiera to niestety nie ma on statusu (z tego co mi wiadomo) "przedmiotu pomocniczego", poniewa¿ jest odpowiednikiem ³atki czy rêkawiczki ³uczniczej w ³ukach prostych. No chyba ¿e siê we¼mie w³±czy do tej kategorii te¿ takowe ochrony palców. No bo w sumie pomagaj± nie zerwaæ skóry z palców smile.gif

Co do wymagañ strza³ to jestem bardzo ukonktentowany, takowymi poniewa¿ kto¶ wreszcie zwróci³ uwagê ¿eby nie bra³y udzia³u strza³y z pstrokato plastikowymi nasadkami. Duuuu¿y plus!!! Jeszcze tylko kwestia grotów. Bardzo prosi³bym dookre¶liæ czy groty kute czy toczone (turniejowe). Okre¶lenie "Metal" sugeruje te drugie, ale je¿eli ma byæ full medieval to mo¿e i kute bêd± ok?! Acha, i mam nadziejê ¿e kto¶ to bêdzie weryfikowa³ skrzêtnie przed turniejem devil.gif
Poza tym konkurencje s± bardzo ciekawe i ju¿ nie mogê siê doczekaæ udzia³u.
Gratulujê pomys³owo¶ci !!!

Pozdrowionka
Chaos
Kichigai
Równie¿ siê zgodzê z Panem Death-wish. Jedna minuta to trochê za ma³o...Pó³torej minuty do dwóch to w sumie tak w sam raz.....
Mighty Gacek
1 minuta jest a¿ nadto,a to z racji tego ¿e za pasywn± walkê,unikanie starcia i wianie do naro¿ników mo¿na dostaæ ujemnie.a zreszt± zobaczymy,spokojnie

JAK US£YSZCIE "POCZYNAÆ",TO MACIE WALCZYÆ A NIE STAÆ JAK PIPY I SIÊ SMYRAÆ PO JAJKACH - BOJÓWKA JEST BOHURTOWA!!!!

CYTAT
promuje czyst± niczym nie zm±con± walkê jak w ¶redniowieczu na polu bitwy - walczysz po to by prze¿yæ .

oczywi¶cie nie bêdziemy sobie tam u¿ynaæ ³bów ale...A W SUMIE TO CZEMU NIE? bigsmile2.gif

Ucinaj±c od razu spekulacje: Zamiast teraz pisaæ jak wam bardzo ¼le to poka¿cie co umiecie... smile.gif

Widzieli¶cie kiedy dobry bohurt kiedy zawodnicy zamiast siê bic.gif stoj± i macaj± siê po dzyndzlach?

Igorku uwierz mi,po kilku takich ostrych walkach bêdziesz mia³ wra¿enie ¿e to nie minuta a trzy

a'propos £uczniczego to racja,nie zd±¿y³em zmieniæ warunków - oczywi¶cie 26 a nawet wiêksze dopu¶cimy,mamy solidne tarcze

Hubercie nie martw siê o sêdziów,nie bêdziemy robiæ prywaty i kumoterstwa,ka¿dy sêdzia bêdzie z innego bractwa i my¶lê ¿e dadz± rade...
Ja¶ko

chyba sobie to zapiszê bo dobre...

Janek
Piter - zly harcownik nr2
CYTAT(Hub @ 23:43 23.04.2009) *
sprecyzujcie ¿e ranty tarcz maj± byæ nie okute, bo chyba okuciami po mordach ok³adaæ siê nie bêdziemy, co?

No, co ty Hubert, napewno bêd± dozwolone- jak bohurtowo to bohurtowo szczerba.gif

trzeba prze¿yæ, ¿eby wygraæ devil.gif
Hub
to mo¿e odkopiê gdzie¶ metalow± tarczê z przed kilku lat, jak to walka na ¶mieræ i ¿ycie, to mo¿e tak± wezmê devil.gif
Bzyku
CYTAT(Hub @ 20:03 26.04.2009) *
to mo¿e odkopiê gdzie¶ metalow± tarczê z przed kilku lat, jak to walka na ¶mieræ i ¿ycie, to mo¿e tak± wezmê devil.gif

jak na ¶mieræ to proponuje jeszcze trumne, flaszke i garnitur xD
hehehe taki offtop'owy ¿arcik :P
Patryk
Sam regulamin bojowego ok. natomiast co do sposobu wy³onienia zwyciêzcy przychylam siê do wypowiedzi Huberta. tzn. - jeszcze siê taki nie narodzi³ sêdzia co by policzy³ jednocze¶nie zadane ciosy walcz±cych, technikê, waleczno¶æ... Czyli rozumiem, ¿e zwyciê¿a ten który zrobi najwieksze wra¿enie na sêdziach.
Gacek - ja wiem, ¿e nie bêdzie ¿adnej prywaty ani kumoterstwa jednak zadanie jakie postawi³e¶ przed przysz³ymi sêdziami jest nie wykonalne dunno.gif
Igor z Bêdzina
Piter
a co maj± okute tarcze do buhurtu? Niespecjalnie tu jest zwi±zek...
Hub
¿eby nie by³o, to z metalowymi tarczami lub okuciami to by³a moja ironia, ju¿ czasy metali na tarczach powinni¶my mieæ wszyscy dawno za sob±
Chaos666
Witam!

Wy tutaj gwarzycie o bojówce, a ja chcia³bym dookre¶liæ ³uczniczy smile.gif Oczywi¶cie je¿eli bozia da to s³u¿ê pomoc± Gackowi tudzie¿ innej osobie odpowiedzialnej za ³uczniczy. Zatem ¿eby nie by³o niedomówieñ proponujê takie wymagania (podejrzewam ¿e oto chodzi³o Gackowi):

- £uki, tutaj proponujê dwie kategorie - laminaty i drewno (chyba ¿e nikt nie bêdzie mia³ drewna). W obie kategorie wchodz± ³uki proste, refleksyjne, retrorefleksyjne, oraz (jezeli pojawi siê Kichigai z ³ukiem) ³uki reprezentuj±ce Kyudo. Dopuszczalne bêd± pó³ki wykonane z naturalnego w³osia, b±d¼ (zazwyczaj w ³ukach p³askich) wydr±¿one w majdanie. Przy czym taka pó³ka nie mo¿e byæ g³êbsza ni¿ pozosta³a czê¶æ majdanu w miejscu pó³ki. Niedopuszczalne bêdzie stosowanie celowników, w tym wykonanych na ciêciwie w postaci tzw. b±czków. Z oczywistych wzglêdów nie bêd± dopuszczone ³uki go³e, bloczkowe, lub inne które zmieniaj± równo¶æ si³y wniesionej przez ³ucznika do naci±gnieci± ³uczyska, do si³y oddanej przez ³uk w momencie strza³u.

- Strza³y - dopuszczalne s± jedynie strza³y z promieniem drewnianym. Grot tarczowy typu field, ¶rednic± nie przekraczaj±cy ¶rednicy promienia. Stopki/nasadny/osady pi³owane w promieniu. Niedopuszczalne s± osady nie stanowi±ce integralnej czê¶ci promienia, jak np. osady plastikowe. Pierzysko/Lotki wykonane z piór lotnych ptaków. D³ugo¶æ pierzyska oraz wzór dowolny. Niedozwolone s± pierzyska inne ni¿ wymienione powy¿ej, czyli np. gumowe czy plastikowe.

- Przedmioty akcydentalne - dopuszczalne jest stosowanie rêkawic ³uczniczych, ³atek, zekierów, tudzie¿ innych przedmiotów stanowi±cych o charakterze ³ucznictwa tradycyjnego, a nie maj±cych bezpo¶redniego wp³ywu na umiejêtno¶ci ³ucznicze zawodnika.

To tyle moich propozycji.

Czekam na komentarze ;)

Pozdro
Chaos

Kichigai
CYTAT
(jezeli pojawi siê Kichigai z ³ukiem) ³uki reprezentuj±ce Kyudo.

Niestety..Ja popatrzê tylko...Sam zamierzam pancernie siê pojawiæ...

Ups zdublowa³o..Prosze o skasowanie posta
Kichigai
CYTAT
(jezeli pojawi siê Kichigai z ³ukiem) ³uki reprezentuj±ce Kyudo.

Niestety..Ja popatrzê tylko...Sam zamierzam pancernie siê pojawiæ...
Anna zwana An
Pytanie do "Bzyku":
czy zosta³o do Nas (Poczet Wieniawa/von Reihl) wys³ane ekstra zaproszenie na adres przes³any e-mailem, czy te¿ jeste¶my uwzglêdnieni w ogólnym sk³adzie Prywatnej von Reihl?
Nie otrzymali¶my ¿adnej odpowiedzi e-mailem, wiêc chcê to sprecyzowaæ. W koñcu do turnieju nieca³y miesi±c.

Przy okazji pytanie odno¶nie ³uczniczego: jakie odleg³o¶ci do celów bêd± w poszczególnych etapach?
Robert von Ellernitz
Równie¿ siê zgodzê z Panem Death-wish. Jedna minuta to trochê za ma³o...Pó³torej minuty do dwóch to w sumie tak w sam raz.....

Zacni panowie !!
Lud bedzie pragna³ walki i 5 minutowej oraz chleba !!
natomiast po turnieju w Gostyniu w którym sam mia³em przyjemno¶æ sêdziowaæ xv i zaprawdê powiadam wam ,¿e nie wszyscy to robokopy!!
nie zycye Wam i najgorsyemu wrogowi starcia ze zwycie¿c± turnieju z Gostynia....
W zaleznosci od ilosci uczestników final lub polfinal mozna przedlozyc do nawet do 2 min.
Jednczesnie zglaszam swoj udzial w xv i inscenizacji jako jeden ³uk w ³uczniczym i hak w inscenizacji
mam nadzieje ze nie jest za pozno....
w razie awarii jadê z Gdanska mam 6 wolnych miejsc w samochodzie(bus0 w obie strony ale nim potwierdze czekam na zaproszenie

aniol.gif bigsmile2.gif
Negroo
Witaj Gacku ja tam nic nie chce wygraæ ale jak ma byæ walka poltorak na jedynke to ja poproszê baaardzo wielkie szranki zebym mia³ gdzie szpiepszac bo inaczej nie ma szans walki (zreszt± ka¿dy kto walczy poltorka wie o co kaman :D ) wiec Gacku rozdziel na osobne walki albo wielkie szranki :D

P.S. prosze nie punktowac przedramion w poltoraku bo niby czym mam parowac ciosy ?
Bzyku
Do Anny:
¯adnego mail'a od Was jako osób z Pocztu Wieniawa nie dosta³am.
Je¿eli nie jeste¶cie zadowoleni z zaproszenia ogólnego jako Rheil'e, to zrobiê wszystko co mojej mocy by¶cie dostali je w formie papierkowej na Wasz poczet.
Je¿eli mi siê nie uda to mam nadziejê, ¿e mi to wybaczycie angsad.gif

ALE jeszcze nie przes±dzajmy sprawy :D

Pozdrawiam
Pscó³a
Anna zwana An
Zg³oszenie wys³ane bylo na adres e-mail, :
superpscola@gmail.com
czyli chyba adres odpowiedni.
Mo¿e sprawd¼ jeszcze raz pocztê.

Jesli jeste¶my ujêci w ogolnej liczbie Choragwii Reihl, to nie ma problemu. Zglaszalam ok 10 osób.
Chodzi tylko o to, by mieæ pewno¶æ, ¿e jeste¶my ujêci na liscie uczestników. Przyje¿d¿amy z daleka, wiêc lepiej by wszystko bylo dograne.
Zaproszenie w formie papierowej byloby milo dostaæ, ale nie jest to konieczne.
Pozdrawiamy
An i Borschwitz
Nomen illi Mors
"20.30 - pokaz Fire Dance (równolegle przygotowania do najazdu na Gostynin)"
mam pytanie. odno¶nie tej cze¶ci.
pokaz fire jest ze scenariuszem czy freestyle? a jak freestyle to czy osoba zajmuj±ca siê tym profesjonalnie/zarobkowo mog³aby do³±czyæ?

Pozdrawiam:)
MagE
Witam,
jako rodowy Gostyniak (na emigracji w innym miescie) bardzo chetnie sie pisze na ta impreze - nie jestem zrzeszony, jednakowoz bardzo chetnie przyjechalbym z rodzinka (ja i ona i dzieci 2x), w zwiazku z tym mam pytanie:
1. Jakies wolne namioty beda czy mam dla siebie kombinowac ?
2. Turniej ³uczniczy - gdzie zasady ?
Zuza BHZR/MM
Witaj bigsmile2.gif

Co do namiotu fajnie by by³o gdyby¶cie mieli swój,
ale je¶li nie to co¶ wymy¶limy i bêdziecie mieli pod czym spaæ!
a zasady turnieju ³uczniczego zosta³y ju¿ podane.

Pozdrawiam
Zuza
MagE
Ok, to gdzie podeslac oficjalne zgloszenie ?
CYTAT(Zuza BHZR/MM @ 13:12 04.05.2009) *
Witaj bigsmile2.gif

Co do namiotu fajnie by by³o gdyby¶cie mieli swój,
ale je¶li nie to co¶ wymy¶limy i bêdziecie mieli pod czym spaæ!
a zasady turnieju ³uczniczego zosta³y ju¿ podane.

Pozdrawiam
Zuza

Zuza BHZR/MM

zg³oszenie najlepiej wys³aæ na adres
superpscola@gmail.com

Pozdrawiam
Zuza smile.gif
Bzyku
UWAGA UWAGA!

1. Zapraszamy wszystkich do wziêcia udzia³u w pokazie FIRE DANCE :D

2. OSTATECZNY TERMIN ZG£OSZEÑ NA TURNIEJ MIJA DZISIAJ O 24:00

3. bardzo prosze nastêpuj±ce bractwa i osoby o adresy korespondencyjne:

Bractwo Rycerskie Miecza i £uku Ziemi Miñskiej
Bractwo Rycerskie Ziemi Mazowieckiej i Podlaskiej
Pu³tuska Dru¿yna ¦redniowieczna
Boni Milites Cuiaviensis
Chor±gwia von Rheil (jako ca³o¶æ)

przepraszam, ale w ilo¶ci tego wszystkiego sie zgubi³am i tych adresów nie mam angsad.gif

czas wys³ania do mnie adresów - do czwartku 7.05.2009 do 21:00
w najgorszym razie dostaniecie je do ³apki na Gostyninie (je¿eli nie prze¶lecie mi adresów)

Tak czy siak bêdziecie je mieæ w formie papierkowej, bo s± zrobione smile.gif

Czê¶æ zaproszeñ zosta³a ju¿ wys³ana, wiêc sprawdzajcie skrzynki pocztowe :D
gdy¿.... S¡ ¦LICZNE :D :D :D

Pozdrawiam
Pscó³a
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.