CYTAT
walki wczesnych sa chyba bardziej widowiskowe gdyz dozowlone jest praktycznie wszystko od bicia piescia, w przypadku gdy wypadnie ci miecz, po walenie goscia tarcza, podcinanie kopanie... niejednokrotnie ktos wyskoczyu na gola klate takze to tez moze byc widowiskowe
stary, gdzie ty walczysz?!
harce przed bitwa - biesiada pisatowska, kalisz
to tylko jedno z mejsc ale jak sie zbierze dobra ekipa to wszytsko jest mozliwe...
nie mowie ze jest tpo regola ale niejednokrotnie tak bywalo
CYTAT
jest jeden problem w tym wszytkim
nie uwzgledniacie "wczesnych" gdyz stajac do walki z goscmi w pelnej plycie no wspolczuje.
Albo stajesz albo nie. Je¶li uwa¿asz, ¿e nie masz szans, to nie walczysz. Z reszt± wielu pe³nych p³yt nie uraczysz.
CYTAT
walki wczesnych sa chyba bardziej widowiskowe gdyz dozowlone jest praktycznie wszystko od bicia piescia, w przypadku gdy wypadnie ci miecz, po walenie goscia tarcza, podcinanie kopanie...
Super pe³na widowiskowo¶æ by by³a gdyby jeszcze dozwolono gryxienie w ¶ciêgna. Wszstko kwestia gustu i poziomu. Jak sie pozwoli s³abym zawodnikom na zbyt wiele, to zrobi± z walki beznadziejn± szamotaninê.
CYTAT
niejednokrotnie ktos wyskoczyu na gola klate takze to tez moze byc widowiskowe
Pod warunkiem, ¿e bêdzie to kobieta. W kwestii bojowej, to bez komentarza.
CYTAT
a skoro macie organizowac proby na manewrach to na tych manewrach wczesnych nie ma
dlatego jakby co dajcie cynka a na pewno paru znakomitych wojow sie pojawi...
Bêdzie cynk
CYTAT
aha mozna by robic rowniez walki 2 na 2 tez by sie niezle prezentowaly
Nie o to tu chodzi. mamy 5 na 5 ale to juz inna zabawa.
Widze Marcinie, ze myslimy podobnie. Mialem komentowac post kolegi Thruda, ale napisalbym dokladnie to samo co ty
powedzmy ze nie skomentuje waszych wypowiedzi dla dobra tej sprawy
CYTAT
nie uwzgledniacie "wczesnych" gdyz stajac do walki z goscmi w pelnej plycie no wspolczuje
Ale w sumie komu wspó³czujesz?
Pozdro
a jak myslisz
oczywiscie ze czlowiekowi w plycie
wystarczy ze porownasz sobie wage uzbrojenia
Bardzo przepraszam moderatorów ale nie mogê siê powstrzymaæ :
A to ..."piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii"
"Cz³owiekowi w p³ycie" w starciu z "wcze¶niakiem" wspó³czu³bym najwy¿ej tego, ¿e nie mo¿e sobie pój¶æ na ca³ego a jego przeciwnik i owszem... Chyba, ¿e by³by to wcze¶niak na przyk³ad opatulony na VI-VII-wiecznego jarla/wodza/w³adykê w vendelskim he³m z szerokimi policzkami ( jak na zdjêciu w avatarze Thruda) albo z mask± jak z Sutton Hoo, kolczuga plus lamelka coby za szybko ¿eber nie po³amaæ plus domniemane karwasz/zarêkawia plus kilka nie-zupe³nie-historycznych-acz-koniecznych-przy-naprawdê-ostrej-zabawie os³on na szyjê, d³onie, golenie... ale to w sumie te¿ metal i te¿ swoje wa¿y. Ale ju¿ w tym momencie wspó³czu³bym raczej "wcze¶niakowi" bo to jednak sprzêt lu¼niejszy, ciut gorzej dopasowany ni¿ p³yty a do tego do¶c szybko zniszczy³by siê z³ocenia lub posrebrzane p³askorze¼by na he³mie.
CYTAT(Thrud @ 09:45 28.10.2008)
...walki wczesnych sa chyba bardziej widowiskowe gdyz dozowlone jest praktycznie wszystko od bicia piescia, w przypadku gdy wypadnie ci miecz, po walenie goscia tarcza, podcinanie kopanie... niejednokrotnie ktos wyskoczyu na gola klate takze to tez moze byc widowiskowe...
Zastanów siê kolego zanim zaczniesz nastêpnym razem pisaæ takie bzdury...
Zestawianie walk wcze¶niaków macaj±cych siê na go³e klaty z go¶æmi którzy lej± siê w ciê¿kim opancerzeniu bez hamowania ciosów ? Widowisko gwarantowane !
Kole¶ na go³± klatê zarobi strza³a buzdyganem, strzaskane w drzazgi ¿ebra przebij± mu p³uca i zacznie ¿ygaæ krwi±. Widowisko pierwsza klasa, normalnie jak w telewizji...
CYTAT
powedzmy ze nie skomentuje waszych wypowiedzi dla dobra tej sprawy
Nie krêpuj siê. "Sprawa" na tym nie ucierpi.
CYTAT
a jak myslisz
oczywiscie ze czlowiekowi w plycie
wystarczy ze porownasz sobie wage uzbrojenia
W jakim¶ podrêczniku szkolnym, chyba do jezyka polskiego by³o napisane, ¿e humanizm przejawia³ siê min. tym, ¿e przestano u¿ywaæ ciê¿kich zbroii. Masz chyba podobny tok my¶lenia, ¿e bardziej humanitarne jest nara¿aæ siê na ciê¿kie rany ni¿ pod¼wigaæ pare kilogramów.
Walki bez opancerzenia odpadaj±, normany z nosalem te¿ nie przejd±. Liczê na to ¿e zda¿a³yby siê zakoñczenia walki przed czasem ale bardziej z powodu przyjêcia licznych ciosów np. na udo i niemo¿no¶ci ustania ni¿ z powodu pekniêcia czaszki czy po³amania szczêki.
co sie tak do tej golej klat doczepiliscie
koles na spotnana wylecial i dostal za swoje...
troche szerszy punkt widzenia Panowie
wiem ze wasze helmy wam na to nie pozwalaja ale moze tak postaracie sie
Z mojego punktu widzenia (do¶æ szerokiego - he³m mi na to pozwala) wychodzi, ¿e nie jeste¶ zbyt m±dry kolego...
w twoim helmie to bal bym sie wystepowac... juz na grunwaldzie widzialem jak gosciowi wkladaja sztucha wlasnie pod kapalina
Witam
Taka dyskusja czyje kungfu jest lepsze nic nie da... Thurd poogl±daj sobie najpierw walki jaka jest konwecja np te:
http://pl.youtube.com/watch?v=uZR_kUFVIYUhttp://pl.youtube.com/watch?v=cFRo0hAuLGQ&...feature=relatedhttp://pl.youtube.com/watch?v=nKtMhA1v6Gk&...feature=relatedhttp://pl.youtube.com/watch?v=is0Ou8A7OR4&...feature=relatedpo obejrzeniu pomy¶l i przemy¶l i czy w opancerzeniu wczesnego jest to dobre rozwi±zanie. Trzeba spe³niæ pewne warunki opancerzenia tj. opancerzenie stawów korpusu i g³owy czyli podstawa... Walki te do¶æ mocno ró¿ni± siê od wczesnych, spróbuj sam ocenisz
Nie obra¿aj±c ciê chce ci zwróciæ uwagê ¿e trochê bzudry piszesz...
dzieki Warna
bylem kilka razy na grunwaldzie i gniewie i wiem na czym to polega
nie lubie tylko jak ktos na sile udowadnia ze wczesny to od razu gorszy bo to czy tamto
kazda epoka rzadzi sie wlasnymi prawami
nie ujmuje nikomu honorow i nie twierdze ze ludzie wypowiadajacy sie tutaj to kiepscy wojowie, poewnie nie jednemu porzadne manto sposcili
chodzi o to ze my wczesni przeciez tez mamy takie turnieje a jednak ramy historyczne ograniczaja nas co do "opancerzenia"...
pozdrawaim
Kolego,
Z tego co widzê, nikt w tym w±tku nie obra¿a³ wcze¶niaków/ich stylu walki który jak sam s³usznie
(w koñcu) zauwa¿y³e¶ - musi siê ró¿niæ diametralnie w zwi±zku z ramami czasowymi odtwarzanego okresu a co za tym idzie dozwolonym opancerzeniem.
Nie dziw siê jednak, ¿e w niektórych XIV/XV konserwach siê gotuje gdy s³ysz± teksty
o r±bance na go³e klaty a'la 'wszystkie chwyty dozwolone'...
Nawet przy 25kg blach na grzbiecie duuuu¿o technik jest zabronionych.
ha domyslem sie tego gdyz w przeszlosci sam nalezalem do XV w.
dlatego myslke ze wspolne sparingi moga wszystkich duzo nauczyc
Thrud
http://uk.youtube.com/watch?v=UPx5eoz_wHgObejrzyj ten filmik i powiedz jak to widzisz z punktu wczesnego. Ja nale¿ê do osób, które wychodz± do walki w pe³nej p³ycie (a w³a¶ciwie wychodzi³em) i mo¿esz mi wierzyæ lub nie, ale uderzenie które nie jest wystarczaj±co silne nie jest prawie odczuwane. Nieraz zdarzy³o mi siê walczyæ gdzie przez ca³± walkê poczu³em tylko 2-3 uderzenia, pomimo ¿e by³o ich znacznie wiêcej. Z drugiej strony wymusza to dwie sprawy. Po pierwsze ¿eby przeciwnik poczu³ naprawdê musisz uderzyæ, po drugie skoro czujesz siê bezpieczny nie ograniczasz si³y ciosów w ¿aden sposób, bo ryzyko kontuzji jest niewielkie. Tak naprawdê tych zasad nie ma du¿o, znacznie mniej ni¿ na turniejach wczesnych.
I jeszcze jedno. Opowiastki o nieruchomych konserwach w³ó¿ miêdzy bajki. Jest kilka osób, którzy w p³ytówce zabiegaj± Ciebie w ci±gu dwóch minut (np Ollo czy Hub)
dzieki za przestroge
mialme przyjemnosc walczyc i trenowac z bialorusinami i musze przyznac ze no duzo nam brakuje do nich ale nadrabiamy z roku na rok... ludzie wzieli sie do solidnej pracy
CYTAT
mialme przyjemnosc walczyc i trenowac z bialorusinami i musze przyznac ze no duzo nam brakuje do nich
Zale¿y komu i do jakich Bia³orusinów
.
Pozdro
A nie mo¿naby po prostu zrobic dwóch lig:
full (walka ci±g³a),
light (walka do pierwszego "czystego" trafienia, np do 5 trafieñ)?
Najpierw niech co¶ jednego powstanie, potem bêdzie mo¿na pomy¶leæ co da siê z tym zrobiæ. Po innym temacie widaæ, ¿e chêtnych narazie niewielu.
CYTAT
A nie mo¿naby po prostu zrobic dwóch lig:
full (walka ci±g³a),
light (walka do pierwszego "czystego" trafienia, np do 5 trafieñ)?
Tak, bêdzie wiêcej lig ni¿ zawodników. Jest masa turniejów dla ka¿dego. Ta konwencja zak³ada, ¿e bêd± to walki dla nielicznych i na pewno nie bêdzie dostosowywania zasad do np wczesnego uzbrojenia. Albo kto¶ daje rade albo nie.
CYTAT
mialme przyjemnosc walczyc i trenowac z bialorusinami i musze przyznac ze no duzo nam brakuje do nich
Mo¿e tobie brakuje, nie pisz w imieniu wszystkich. Znam du¿o ludzi, którzy nie czuj± siê gorsi od Bi³orusinów, marsjan i innych mitycznych nacji.
domyslalem sie ze zaraz odezwa sie glosy urazonych, ze jak to my gorsi
hehehe
to ze sie nie czuja znaczy ze nie sa...
proponuje marcin abys mniej ciezarow na glowie nosil i wyluzowal troche
co ty chesz udowodnic ze jestes najmadrzejszy, najlepszy, nieomylny... swoja postawa zniechecasz ludzi zarowno do pisania jak i wogole do podejmowania dyskusji w tematach gdzie wyswietlona jest twoja facjata
pozdrawiam
CYTAT
domyslalem sie ze zaraz odezwa sie glosy urazonych, ze jak to my gorsi
hehehe
Predzej zazenowanych tym, ze ktos kto zna bialorusinow z filmow i opowiesci kolegow rozglasza dawno nieaktualny mit o ich potedze. Bialorusini, Rosjanie czy Ukraincy tez bywaja lepsi i gorsi.
CYTAT
to ze sie nie czuja znaczy ze nie sa...
My takie rzeczy sprawdzamy w turniejach zanim to poczujemy. Na wikipedii o tym nie pisza.
CYTAT
proponuje marcin abys mniej ciezarow na glowie nosil i wyluzowal troche
Proponuje zebys skosztowal nieco prawdziwych pozainternetowych realiow to wtedy pogadamy. Puki co jestes tylko profilem na forum. Pokaz co potrafisz.
CYTAT
co ty chesz udowodnic ze jestes najmadrzejszy, najlepszy, nieomylny... swoja postawa zniechecasz ludzi zarowno do pisania jak i wogole do podejmowania dyskusji w tematach gdzie wyswietlona jest twoja facjata
Jak widze twoj czajnik przy poscie to juz wiem, ze nie bedzie nic madrego. Jezeli zniechecam do pisania takich osobnikow jak ty to nawet lepiej.
Jezeli juz ruszymy z zabawa to bedzie miala ona taka forme jaka ustala ludzie, ktorzy sie na tym znaja i maja zamiar walczyc lub organizowac. Wiadomo, ze proste to nie bedzie biorac pod uwage to ze przewazaja w Polsce wirtualni wojownicy (tu ci racje przyznam thrud - w Rosji czy na Bialorusi jest latwiej o dobrych zawodnikow).
Sprawdzicie sobie wszystko na manewrach buhurtowych :
krótko co do nich pierwsze :
1.najprawdopodobniej odbêd± siê w ostatni ³ykend Listopada;
2. NA MANEWRACH NIE MA PODZIA£U NA EPOKI PRZYJECHAÆ MOG¡ NAWET HUNOWIE; inna sprawa czy bêd± chcieli walczyæ
3. tym razem chêtni zabieraj± pierwszy garnitur sprzêtu po co dowiecie siê na miejscu
4. zaraz po 11.11. zostanie podana dok³adna data pierwszych manewró i przybli¿ona kolejnych tak samo miejsca gdzie siê bêd± odbywaæ (obecnie mamy zaplanowane minimum 4 lokaliozacje 2 na pó³nocy i dwie na po³udniu)
PS>ja tam brutaln± walk± siê brzydzê
Marcin jedno pytanie jak chcesz stosowaæ kategorie wagowe w/g przelicznika czy tak jak w zawodowym boksie po wa¿eniu? to do¶æ istotne pytanie dla mnie
hehehe
oj rycerzyku, rycerzyku...
lepszy czajnik niz zakuty leb
a swoja droga twoje "dobre rady i przechwalki" nie wplywaja na rozwijanie tematy jakim sa profesjonalne walki rycerskie...
swoja droga trudno nazwac cie profesjonalnym jesli w ten sposob podchodzisz do ludzi...
trudno mnie do czego kolwiek zniechecic... ale postaraj sie lepiej jesli do tego dazysz...
dodatkowo czy wprowadzone zostanie ujednolicenie broni : takie samej wielkosci tarcze, czy takiej samej wagi miecze?
mysle ze zbroja to osobista sprawa kazdego walczacego i do tego bym sie nie czepial.
Thrud przyjedz na manewry wszystko wówczas poka¿esz ; sam piszesz ¿e na necie nie ma co siê chwaliæ , na manewrach wszytko bêdzie na ¿ywo . Mo¿esz przedstawiæ tak¿e te bia³oruskie techniki . Wcze¶ni brali udzia³ w manewrach , wy³apywali berdysze na he³my itp. . Jeste¶ "brutal" - dobrze trafisz tam, gdzie bêd± sami brutale tzw. "buhurtowe byd³o" .
Thurd: zanim siê zaczniesz czepiaæ szacownego kolegi Marcina, to najpierw przejrzyj temat "Filmy", w których czê¶ci jest bohaterem i siê zastanów na co Ty siê cz³owieku porywasz. Nikt tutaj siê nie czepia wsze¶niaków, ale oni nie zostan± dopuszczeni tylko i wy³±cznie ze wzglêdu na sprzêt. I tyle. Nic wiêcej. I daj sobie spokój z gadaniem, ¿e ka¿dy wychodzi w tym czym chce, bo pewne minimalne wymagania trzeba spe³niaæ. Poza tym ja nie chcia³bym kaleczyæ (³amaæ, mo¿e nawet zabiæ) mojego przeciwnika, tylko dlatego, ¿e postanowi³ wyskoczyæ w jakiej¶ tam skórzanej zbroi. Poogl±daj filmiki z Byczyny i siê zastanów co tam by siê dzia³o, jakby zamiast blach, ch³opaki mieli skóry.
Poza tym polecam trochê ostrej walki w konwencji zbli¿onej do tej, w której bêd± prowadzone "profesjonalne walki rycerskie". Bo jak sam zauwa¿y³e¶ - na forum ka¿dy dobry ;]
Pozdrawiam
w³a¶nie - jak umiesz dobrze walczyæ to po¿ycz od kogo¶ blachy i dawaj.
dobra zbroja to nie przeszkoda w walce.
juz wolal bym kupic niz pozyczyc ale jest to dobre rozwiazanie
troche smieszna sytuacja bo 3 lata temu pozbylem sie tego sprzetu
Ada¶ - czy termin manewrów na koniec listopada jest ju¿ pewny czy moze siê cos zmieniæ? Bardzo mi on nie pasuje...ale có¿ nie pierwsze i nie ostatnie.
dla mnie najlepiej by³oby ustawiæ na 11-12 XI
inaczej mogê mieæ k³opot..
A to jest dlugi ³ykend mateuszku. Tez pewnie wielu osobom nie przypasuje.
Co do walk, to prawde mowiac, troche mnie bawi to w jakim kierunku to poszlo.
Wo³ek cos zaproponowa³, kilka osób podchwyci³o, konwencja by³a prosta i przejrzysta.
Potem przyszlo duzo osob i zaczeli dyskutowaæ o tym jak bêdzie najlepiej.
Ogolnie wyglada to tak, ze od pewnego momentu przyszlo duzo ludzi i kazdy stwierdzil, ze tez by sobie powalczyl, ale nie ma zbroi i nie pasuje do tej konwencji (zaproponowanej przez Wo³ka skadinad). I stad propozycje wczesniakow, walk na 'light' i (zgrozo) go³ych klat.
Mysle, ze to wszystko jest do ogarniecia i do zorganizowania, ale ... we w³asnym zakresie. Przecie¿ nikt nie broni nikomu organizowaæ w³asnych gali na go³e klaty.
Tutaj rozmawiamy o 'Profesjonalnych walkach rycerskich' w konwencji zaproponowanej przez Marcina i podchwyconej przez kilka innych osob.
Ogólnie to mo¿na sobie dyskutowaæ i proponowaæ, ale tutaj nie ma demokracji, je¶li komu¶ uda siê znale¼æ inwestora na zorganizowanie takiego przedsiêwziêcia (a grube dziesi±tki tysiêcy z³otych trzeba zainwestowaæ w taka galê je¶li to ma mieæ szanse powodzenia) to i tak sprzeda to co jest najbardziej widowiskowe (wed³ug niego oczywiscie). Wiêc wczesniaki, go³e glaty i lightowcy: Powinni¶cie szukaæ sobie po prostu inwestora i zrobiæ to pierwsi od nas, a wtedy wszyscy wam pogratulujemy i powiemy ze jestscie lepsi. I w walce i w biznesie.
Pozdrawiam
aa sorry pomy³ka
mia³em na my¶li 8-9 sobota - niedziela.
11 to by³ weekend ale w pa¼dzierniku :P
haha.
Ja tez sie pomylilem oczywiscie
No w kazdym razie 8-9 to bedzie dlugi weekend tako¿.
Wo³ek zawsze komu¶ pasowaæ nie bêdzie.
Termin nie jest ostateczny dlatego napisa³em, ¿e wszytko ostatecznie wrzucê po 11.11. (muszê skontaktowaæ siê z P³azikiem , który z powodu zerowej ambicji poszed³ do policji i bawi siê obecnie pa³k± . Nie wiem czy swoj± czy mo¿e kolegi). Realnie patrz±c to chyba jedyny termin do zrealizowania w tym roku.
Co do konwencji twoich walk i tak wszystko zweryfikuje ¿ycie i uczestnicy, a nie 5000 stron na freha.
to co? ale posty zawsze mozna nabijaæ
Witam!
Thrud, mo¿esz sobie zobaczyæ to i owo na np:
http://www.polskatelewizja.com/index.php?adres=publicystykaPotem pisz.
Proszê siê powstrzymaæ od OT.
Pozdrawiam
Gwyn
Mo¿e uda sie podj±æ temat na manewrach grudniowych.
Jedn± walke mamy zaklepan±
Ja vs thrud
S± u mnie teraz w Grodzie Bia³orusini. 3-5.07.2009 w Nowogródku odbedzie siê turniej.
Byc moze w czasie jego trwania odbeda sie eliminacje do sierpniowej Byczyny. Rozmawiamy.
Kto by³by chêtny do wyjazdu w tym terminie? Sam turniej jest fajny, bylismy tam 3 razy, zdobywanie zamku super a i innych atrakcji du¿o.
Pozdrawiam
Bardzo proszê nie podejmowaæ OT. Mod
Szukam przeciwnika. Kategoria open. Jest chêtny?
CYTAT(Józek z Gdañska @ 11:53 05.11.2008)
Szukam przeciwnika. Kategoria open. Jest chêtny?
Jak widaæ ca³e stado chêtnych
A tak swoj± drog± niestety na manewrach nie bêdê w stanie siê pojawiæ, ale bardzo was prosze o nagranie walki Wo³ek vs Thrud
Jestem niezmiernie ciekaw przebiegu(wynik tak jakby ju¿ znam)
Józek
ja siê zg³aszam, jeszcze nie mieli¶my okazji...
Marcin
Mam pro¶bê. Napisz jakie zasady bêd± ostatecznie obowi±zywa³y w Bedzinie, dopiero jak je sprawdzimy bêdziemy mogli tak naprawdê podyskutowaæ co jest dobre a co nie.
CYTAT(lewan @ 12:32 05.11.2008)
A tak swoj± drog± niestety na manewrach nie bêdê w stanie siê pojawiæ, ale bardzo was prosze o nagranie walki Wo³ek vs Thrud
Jestem niezmiernie ciekaw przebiegu(wynik tak jakby ju¿ znam)
To siê da za³atwiæ...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.