Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Profesjonalne walki "rycerskie"
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Marcin Waszkielis
http://www.tforum.info/forum/index.php?showtopic=16024
http://www.akif.ru/professional.html

Taka ciekawostka. Chyb i u nas powoli zmierza to w tym kierunku.
Halfgar
Proponujê znale¼æ takiego ¶redniowiecznego Dona Kinga i zacz±æ promowaæ walki rycerskie na równi z boksem, wrestlingiem, kick-boxingiem, K1 i ogólnie MMA. Bêdzie z tego niez³a kasa, zawodowcy odetn± siê od amatorów i powstan± stajnie (zamki?) grupuj±ce zawodników. Rosn±ce wp³ywy z reklam i sponsorów pozwol± nam nied³ugo wyprzeæ z rynku konkurencjê i ludzie w TV bêd± ogl±daæ walki rycerskie na równi z Kubic± czy Ma³yszem, a zwyciêzcy stan± siê bo¿yszczami t³umów. Bêd± rozdawaæ autografy i gromadziæ kapuchê ... bo chyba o to chodzi ... prawda?

Jak dla mnie ... wolê pozostaæ amatorem walcz±cym dla przyjemno¶ci bez konieczno¶ci gruntownego remontu w wieku 40 lat ... za stary na to jestem.
Marcin Waszkielis
Nikt przecie¿ do niczego nie zmusza.

Jedni sa rzemie¶lnikami i szyj±, klepi± za kase innni sie bij± za kase. Dlaczego nie potêpiasz rzemie¶lników?
Halfgar
Marcinie ... nie potêpiam nikogo, tylko ja jestem amatorem i amatorem pozostanê. Walczymy w innej lidze i tyle, ale na pewno s± ludzie którzy popr± ten pomys³
Roswell
Dok³adnie, ja tam ¿adnego sarkazmu i ironii nie znalaz³em a pomys³ zas³uguje na g³êbsz± analizê, szczególnie ¿e jako Polacy przynajmniej przez spory czas na pocz±tku wiedliby¶my prym (no mo¿e razem ze wschodem). W³a¶ciwie wszystko by³oby prawie po staremu, no mo¿e z pewnymi drobnymi zmianami jak mini-kamera pod zas³ona, wielki show telewizyjny zrobiony ze zwyk³ej walki czy zwiêkszenie wappenrocka i podzielenie go na powierzchnie reklamowe. Ale w zamian za to taki Wo³ek czy Józek (swoja drog± ogl±danie ich w walce jest du¿o lepsze od boksu) po paru latach mogliby przej¶æ na zas³u¿ona emeryturê smile.gif
Patryk z Wyszogrodu
A czy móg³ by mi kto¶ uprzejmie powiedzieæ o co dok³adnie chodzi w tym pomy¶le, tzn. wypowied¼ Halfgara jest bardzo wymowna je¿eli chodzi o ogólny kszta³t tego przedsiêwziêcia, jednak chcia³ bym dowiedzieæ siê jakie zasady wystêpuj± w takich walkach? I jak wygl±da to w praktyce? Bo Cyrylica jest mi zupe³nie obca i niewiele siê dowiedzia³em z obu tych stron.
Rafa³ Pr±dzyñski
Tak. I które ministerstwo przy¶le komisjê antydopingow± i grabarzy. Bo nikt do niczego nikogo nie zmusza - a zwyciêstwo nie jest wa¿ne..jest czosnek maæ NAJWA¯NIWJSZE.

Polski jêzyk barokowy i ma wiele okre¶leñ na podobne kwestje - mylne jest jednak spojrzenie ¿e to nadmiar - otó¿ gdyby tak by³o to zawodostwo i profesjonalizm sta³o by za jedno - a nie stoi.

A ja stojê na gruncie profesjonalizmu.
Marcin Waszkielis
CYTAT
A czy móg³ by mi kto¶ uprzejmie powiedzieæ o co dok³adnie chodzi w tym pomy¶le, tzn. wypowied¼ Halfgara jest bardzo wymowna je¿eli chodzi o ogólny kszta³t tego przedsiêwziêcia, jednak chcia³ bym dowiedzieæ siê jakie zasady wystêpuj± w takich walkach? I jak wygl±da to w praktyce? Bo Cyrylica jest mi zupe³nie obca i niewiele siê dowiedzia³em z obu tych stron.

w skrócie sa to walki na zasadzie gal bokserskich nie turnieju. Kilka walk w ró¿nych kategoriach wagowych. podzelone na rundy. Oczywi¶cie za kase.
Monika ksf
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 00:13 26.08.2008) *
w skrócie sa to walki na zasadzie gal bokserskich nie turnieju. Kilka walk w ró¿nych kategoriach wagowych. podzelone na rundy. Oczywi¶cie za kase.

Dobry jest ten podzia³ na ró¿ne kategorie wagowe.
Adsumus
CYTAT
Kilka walk w ró¿nych kategoriach wagowych

Kategorie wagowe w jakim sensie: cz³owiek + blachy; same blachy; sam cz³owiek?
Marcin Waszkielis
No raczej sam cz³owiek, blachy nie maj± tu chyba wiekszego znaczenia.
Riz
przet³umaczy³ by kto¶? tak wiêcej ?
`krzysiu
http://www.tforum.info/forum/index.php?showtopic=16024
http://www.akif.ru/professional.html

Taka ciekawostka. Chyb i u nas powoli zmierza to w tym kierunku
Marcinie moglbys powiedizec mi gdize jest funkcja zmiany jezyka, bo niestety w jezyku wschodniego brata nawet przywitac sie nie umiem:)
Demoniq
CYTAT(`krzysiu @ 19:02 12.09.2008) *
Marcinie moglbys powiedizec mi gdize jest funkcja zmiany jezyka, bo niestety w jezyku wschodniego brata nawet przywitac sie nie umiem:)

Co prawda nie jestem Marcin, ale...

Otwierasz googla,
wpisujesz adres "akif.ru/professional" lub "http://www.tforum.info"
pod pierwszym wynikiem szukania masz opcje "Tlumaczenie Strony".

Pozdro 600
Marcin Waszkielis
Dobra to do rzeczy. Kto by³by chetny na takie walki. Mozna zorganizowaæ co¶ na próbê, póki co niekomercyjnie. Chetny = przygotowany fizycznie i z umiejetno¶ciami na odpowiednim poziomie. 3 rundy po 2-3 minuty. Rózne kategorie wagowe. Na poczatek proponuje do 80kg, 80-90 kg, powy¿ej 90 kg. Minimalna waga broni 1200 gr, docelowo 1300-1400.
Razoslaw
Tak sobie ostro¿nie my¶lê...
Bez badañ antydopingowych nawet nie ma co my¶leæ o zabawach za wiêksze pieni±dze, szczególnie w kategorii powy¿ej 90kg, która bêdzie polem do popisu dla nie lada klocków. Bo misio na gazie mo¿e dopiero nastêpnego dnia zauwa¿yæ, ¿e kto¶ mu zafundowa³ trepenacjê czaszki. W koñcu mog± siê za to zabraæ ludzie spoza ¶rodowiska o ³atwej do odgadniêcia psychice i podej¶ciu (nie ¿eby terez wszyscy mieli równo pod kopu³±...).

Takie walki powinny odbywaæ siê trochê na takiej zasadzie jak wielu promowa³o le parkour - bez bicia rekordów i du¿ych pieniêdzy bo bêd± trupy.
Marcin Waszkielis
W parkour duzo ³atwiej o trupa. Jezeli kto¶ dla paru tysiêcy chce sobie niszczyæ zdrowie sterydami, to jego sprawa. Trepanacja czaszki nie wchodzi w gre, po to s± he³my. A pojêcie ¶rodowisko w zasadzie nie wiem co w tym wypadku oznacza i chyba nie jest tak ³atwo dla idioty wkreciæ siê w t± zabawe gdy¿ trzeba zainwestowaæ w sprzet i trenowaæ, a jak wiadomo nakoksowane ¶winie raczej rzadko s± zdolne do walki na poziomie.

Problemy raczej czysto teoretyczne.

pozdrawiam
Razoslaw
Miejmy taka nadziejê.
Marcin Templariusz
Salve !

Czy te kategorie wagowe bêdê mia³y tak± sam± "warto¶æ" ?

Chodzi mi o to czy np. w kategorii najl¿ejszej wygrana za poszczególne miejsca bêdzie taka sama jak w najciê¿szej.

Druga sprawa to czy bêdzie siê to odbywa³o na zasadzie do¶æ popularnego ostatnio "triatlonu" czy tylko sam "miecz i tarcza" a mo¿e jeszcze jako¶ inaczej ?

Pozdrawiam Marcin.
Celej
powiezialbym, ze jest to ciekawe dla wyrozniajacych sie kombatantow o tyle o ile bedzie to przypominac jeszcze walki rycerskie a nie ring bokserski i maksymalnie "bezpieczne" modele broni, w zakladce Video walka odbywa sie na parkiecie do tego jakims slizgim, chyba lepiej byloby robic trybuny open-air w stylu strong man oczywiscie bez tej otoczki, przy okazji w usa od lat jest show medieval times polegajacy na tjorscie i pokazach walk na halach widowiskowo sportowych z zasypanym parkietem piachem, swego casu troche na youtubie bylo tego
Igor z Bêdzina
Bez wzglêdu co by to nie by³o 3 razy po 2 minuty na starcie dyskwalifikuje s³abych zawodników. Do takiej walki trzeba mieæ naprawdê solidne przygotowanie kondycyjne a w RR z tym raczej s³abo...
Triathlon w takiej walce nie by³by z³ym wyj¶ciem, a jeszcze lepszym dogadanie formu³y. S± ludzie którzy kiepsko walcz± jedynk± i tarcz± ale doskonale sobie radz± w pó³toraku.
Mateusz z Grójca
CYTAT(Death-wish @ 21:23 05.10.2008) *
Bez wzglêdu co by to nie by³o 3 razy po 2 minuty na starcie dyskwalifikuje s³abych zawodników. Do takiej walki trzeba mieæ naprawdê solidne przygotowanie kondycyjne a w RR z tym raczej s³abo...

Trzeba zdecydowaæ czy to bêd± pokazy czy walka na "kto jest lepszy"
do tej drugiej opcji pasuje, ¿eby liczyæ tylko osadzone trafienia, tak jak to by³o na ME w Byczynie - do 5 porz±dnych strza³ów. S³abi zawodnicy tak czy siak s± eliminowani szybko, nie maj± czasu siê mêczyæ..

a je¶li docelowo przewidujemy nagrody to sk±d mowa o pokazach??

podzia³ na kat. wagowe jest do¶æ ciekawy.. ale czy to ma jakie¶ wielkie znaczenie przy technicznej walce? Przecie¿ taki Józek mimo ¿e jest wielki, wcale nie jest jakim¶ powolniakiem... smile.gif
Marcin Waszkielis
Broñ dowolna, w graicach rozs±dku. W praktyce bêdzie pewnie miecz/tasak i tarcza. Trzy rundy bez zmieniania broni. Kategorie wagowe maj± sens bo w momencie kiedy liczone s± naprawdê silne uderzenia, dozwolone s± zapasy, kopanie i wszelkie inne metody wbijania w ziemie, to zawodnik o wadze 70 kg móg³by nie ogarn±c sytuacji jakby trafi³ na Józka. Chodzi te¿ o to ¿eby zasady by³y w miare kompatybilne z rosyjskimi.

Pomy¶lmy nad mo¿liwo¶ci± próbnej organizacji czego¶ takiego, mo¿e przy okazji jakich¶ manewró itp. Wymy¶le jakie¶ skrócone zasady i wtedy bedzie mo¿na wyra¿aæ swoj± chêæ wziêcia udzia³u w czym¶ takim.
Józek z Gdañska
Trzeba rozwazyc kwestie knock out'ow. Przy wydluzonym czasie walki i brutalnej formule prawdopodobienstwo takich wzrosnie. Moze nie od razu KO, ale jakies knock down'y to napewno.

Jaki czas dac zawodnikowi na dojscie do siebie? Jak dla mnie dla bezpieczenstwa te 10 sekund z boksu nie byloby zle, jak ktos sie nie podniesie i nie bedzie gotowy do walki to koniec.

Ile knock down'ow konczy walke? Moja propozycja to 3, jak w boksie.

No i potrzebny bylby ktos to przerywalby walke z powodu zbyt duzej przewagi techniczniej (TKO), ew. moznaby podciagnac pod to rowniez zbyt powazne awarie sprzetu - nie masz dobrych blach to przegrywasz.
Przemko zwany Zychem
Hmm, dodam kilka slow od siebie. Nie w kwestiach walki tym razem, a raczej organizacyjnych.

Sprobujcie zorganizowac jakies spotkanie, zobaczcie jak to wychodzi, czy sa chetni. Ustalcie ciekawe, sprawiedliwe i przede wszystkim widowiskowe zasady.
Do czego daze. Otoz z duzym prawdopodobienstwem udaloby mi sie znalezc inwestora, ktory moglby zorganizowac (a wlasciwie sfinansowac) taka galê (lub takie gale). Mam w najblizszych kregach rodzinnych dosyc znanego biznesmena, ktory jest rowniez milosnikiem kultury sredniowiecznej i walki na bron biala (rowniez sam trenuje). Rozmawialismy jakis czas temu o organizacji komercyjnego turnieju na zasadzie czegos co bylo w filmie Cable Guy. Tutaj mo¿na zobaczyæ jak to wygl±da³o
http://pl.youtube.com/watch?v=m1RDwOUfSe4
Oczywi¶cie 'nasza wersja' by³a powa¿na icon_wink.gif

Jasne jest, ze to wasza decyzja, czy chcielibyscie organizacji takiego czegos przez kogos z zewnatrz i czy w ogóle mia³oby mieæ to tak± formê, ale my¶lê, ¿e je¶li mia³oby to przynie¶æ jakiekolwiek zyski dla walcz±cych to musia³oby przybraæ formê gali bokserskiej, któr± kto¶ powinien zorganizowaæ i odpowiednio sprzedaæ (z zyskiem dla siebie rzecz jasna).
Laser
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 12:32 06.10.2008) *
Broñ dowolna, w graicach rozs±dku. W praktyce bêdzie pewnie miecz/tasak i tarcza. Trzy rundy bez zmieniania broni. Kategorie wagowe maj± sens bo w momencie kiedy liczone s± naprawdê silne uderzenia, dozwolone s± zapasy, kopanie i wszelkie inne metody wbijania w ziemie, to zawodnik o wadze 70 kg móg³by nie ogarn±c sytuacji jakby trafi³ na Józka. Chodzi te¿ o to ¿eby zasady by³y w miare kompatybilne z rosyjskimi.

Pomy¶lmy nad mo¿liwo¶ci± próbnej organizacji czego¶ takiego, mo¿e przy okazji jakich¶ manewró itp. Wymy¶le jakie¶ skrócone zasady i wtedy bedzie mo¿na wyra¿aæ swoj± chêæ wziêcia udzia³u w czym¶ takim.

Znaj±c ¿ycie to wszyscy siê zadeklaruj±, a rzeczywisty udzia³ we¼mie jakie¶ 10% z nich.
Je¿eli knock down rozumiemy przez przewrócenie przeciwnika i 3 takowe koñcz± walkê, to raczej wiêkszego sensu w ilo¶ci tych przewróceñ nie ma, bo czê¶æ ludzi zamiast walczyæ nastawi siê tylko na wygran± dziêki zapasom. Podobna sytuacja by³a w Gniewie (nie pamiêtam w którym), podczas walki dowódców, gdzie do pierwszego upadku by³ pojedynek. Jeden z walcz±cych zacz±³ ok³adaæ drugiego, a ten na bezczelnego podszed³ i go przewróci³, nawet siê nie zas³aniaj±c przed ciosami.
Jeszcze przy okazji o walkach dru¿ynowych mo¿na by pomy¶leæ.
Ciekawi mnie niezmiernie jak siê temat rozwinie.

PS: I jeszcze kwestia dopuszczonego sprzêtu. Jakie wymogi opancerzenia - chodzi mi g³ównie o "rozrzut" w epokach.
Marcin Waszkielis
CYTAT
Jasne jest, ze to wasza decyzja, czy chcielibyscie organizacji takiego czegos przez kogos z zewnatrz i czy w ogóle mia³oby mieæ to tak± formê, ale my¶lê, ¿e je¶li mia³oby to przynie¶æ jakiekolwiek zyski dla walcz±cych to musia³oby przybraæ formê gali bokserskiej, któr± kto¶ powinien zorganizowaæ i odpowiednio sprzedaæ (z zyskiem dla siebie rzecz jasna).

Ma mieæ to formê jak najbardziej komercyjn±. Historyczne ma byæ uzbrojenie, ca³a oprawa oczywi¶cie powinna klimatem (klimat mo¿e byæ do¶æ szeroko pojmowany) nawi±zywaæ, ale chodzi g³ównie o dobr± walkê i show dla ludzi z RR i spoza.

CYTAT
Sprobujcie zorganizowac jakies spotkanie, zobaczcie jak to wychodzi, czy sa chetni. Ustalcie ciekawe, sprawiedliwe i przede wszystkim widowiskowe zasady.

Do tego d±¿ê, trzeba obgadaæ zasady i zrobiæ co¶ na próbê.

CYTAT
Rozmawialismy jakis czas temu o organizacji komercyjnego turnieju na zasadzie czegos co bylo w filmie Cable Guy. Tutaj mo¿na zobaczyæ jak to wygl±da³o
http://pl.youtube.com/watch?v=m1RDwOUfSe4
Oczywi¶cie 'nasza wersja' by³a powa¿na icon_wink.gif

O to w³a¶nie chodzi, ró¿nica polega na tym, ¿e my chcemy robiæ zawody a nie pokazy. Ale porównanie dobre.

CYTAT
Trzeba rozwazyc kwestie knock out'ow. Przy wydluzonym czasie walki i brutalnej formule prawdopodobienstwo takich wzrosnie. Moze nie od razu KO, ale jakies knock down'y to napewno.

Jak w boksie, nokaut koñczy walke, liczenie do 10.

CYTAT
Ile knock down'ow konczy walke? Moja propozycja to 3, jak w boksie.

Mo¿e byæ ale liczymy tylko upadki po ciosach, a nie obalenia, po¶lizgniêcia itp. Sêdzia "ringowy" decyduje czy zaczyna liczenie, 3 liczenia - koniec walki.

CYTAT
No i potrzebny bylby ktos to przerywalby walke z powodu zbyt duzej przewagi techniczniej (TKO), ew. moznaby podciagnac pod to rowniez zbyt powazne awarie sprzetu - nie masz dobrych blach to przegrywasz.

Lepiej ¿eby walki by³y tak ustawione aby nie bylo potrzeby stosowania TKO. W przypadku awarii sprzêtu szybka naprawa, je¶li takowa jest niemo¿liwa, to zawodnik decyduje sie walczyæ z awari± (pod warunkiem, ¿e nie zagra¿a to znacz±co jego zdrowiu).

CYTAT
Znaj±c ¿ycie to wszyscy siê zadeklaruj±, a rzeczywisty udzia³ we¼mie jakie¶ 10% z nich.

Akurat znam wiekszo¶æ albo i wszystkich ludzi, którzy mogliby wzi±c w tym udzia³ wiêc selekcjê mo¿na przeprowadzaæ ju¿ na etapie zg³aszania. No napewno nie bêdzie to zabawa dla kazdego chêtnego.

CYTAT
PS: I jeszcze kwestia dopuszczonego sprzêtu. Jakie wymogi opancerzenia - chodzi mi g³ównie o "rozrzut" w epokach.

¦redniowieczna Europa i Bliski Wschód. Spójnie i bezpiecznie.

Za³o¿e nowy temat o ankietach zawodników i tam prosze wpisywaæ:

Imie i Nazwisko
miasto
grupa (opcjonalnie)
waga (rozeznamy sie jak tworzyæ kategorie)

Ci którzy uwa¿aj± siê za mniej kojarzonych niech podsy³aj± te¿ filmiki z walk, jakie¶ osi±gniêcia itp. Bedziemy zatwierdzaæ, narazie do¶æ liberalnie, a przy jakiej¶æ okazji zrobimy próbê takich zawodów.

Oczywi¶cie potrzeba te¿ sêdziów. trzech do punktowania i jednego "ringowego". Ringowy powinien byæ lekko opancerzony, tak ¿eby móg³ bez obaw interweniowaæ w razie potrzeby.
Wotawa
Niejako dodatek do rozwa¿añ, w meritum siê nie mieszam, nie moja dzia³ka.

Pad³o tu takie podstawowe zdanie:
CYTAT
Trzeba zdecydowaæ czy to bêd± pokazy czy walka na "kto jest lepszy"

M±dre s³owa, bo ostatnio Polacy przejmuj± bezkrytycznie hurtowo pomys³y ze wschodu. Patrz - nazywanie "buhurtem" walki w ciê¿kim opancerzeniu. Powy¿sze zdanie te¿ zadaje pytanie o to, gdzie konczy siê rekonstrukcja historyczna i zaczynaj± zabawy p³aszcza i szpady. Chcia³bym by te dwie rzeczy jednak rozgraniczano.

Walki rekonstrukcji historycznej w sensie edukacyjnym maj± warto¶æ o ile pokazuj± realn± wiedzê o uzbrojeniu i taktyce, jednocze¶nie stawiaj±c nowe pytania i czasem odpowiadaj±c na pytania teoretyków. Z moich tegorocznych do¶wiadczeñ wynika, ¿e niestety jest do tego daleko, pokazy najczê¶ciej zamieniaj± siê w "bitwy kibiców", zwane uroczo "³omiarstwem" (brak sztychów, têpe miecze itd.). Dlatego podkre¶lenie odrêbno¶ci gatunków i danie szansy wy¿ycia siê osobno w sporcie RPS

Walki sportów historycznych. "Stylizacja sportowa" - jest rzecz± konieczn± pozwalaj±c± siê wy¿yæ
i sprawdziæ sportowo. Jednocze¶nie ze wzglêdów bezpieczeñstwa i wzglêdów finansowych odchodziæ musi od realiów epoki. Dochodz± do tego Speckomisje okre¶laj±ce gdzie nie gdzie wielko¶æ dopuszczaln± kó³ek od kolczugi, nie zwa¿aj±c ani na to czy s± nitowane, ani z jakiego ¿elaza, ani ju¿ zw³aszcza na na to, ¿e znane s± nam z historii i wiêksze ni¿ przepisowe. Nie s±dzê te¿ by ktokolwiek sprawdza³ kiedykolwiek zgodno¶æ wygl±du mieczy z typologi±. Tak wiêc sport zawsze bêdzie mia³ swoj± wersjê rekonstrukcji, raczej pogl±dow±

Zatem odgraniczmy od razu "RPS" (Rekonstrukcjê Pogl±dow± Sportow±) od rekonstrukcji historycznej. Oczywi¶cie gdyby¶my wziêli za wzór np. ksiêgê dobrego króla Renee ukrywan± za wszelk± cenê przed ¶wiatem w Muzeum Czartoryskich, RPS i RH mog³oby siê po³±czyæ przy odtworzeniu walk turniejowych. By³oby wspaniale, gdyby za jaki¶ czas i co¶ takiego powsta³o.

Mo¿e wreszcie przestanie siê przy tym nazywaæ melee "buhurtem"... icon_wink.gif
Peregrinus
Jak ju¿ pisa³em na innym forum na ten sam temat:
Pomys³ jest jaknajbardziej s³uszny i otwiera wiele mo¿liwo¶ci. Dla niektórych mo¿e to byæ dodatkowa motywacja aby wycisn±æ co¶ wiêcej z siebie.

Je¶li tylko zbiorê sprzêt (bo aktualny raczej siê do tego nie nadaje) to chêtnie wzi±³bym w czym¶ takim udzia³.

Pozdrawiam. Mamut
Marcin Waszkielis
Wotawa. Jestem za oddzieleniem "sportów historycznych" od rekonstrukcji historycznej. Bijemy sie dla zwyciêstwa, nie tylko na pokaz. Natomiast pod wzglêdem historyczno¶ci opancerzenia powinno to byæ w standarcie polskich imprez historycznych, np. grunwaldu.
Nie mamy zamiaru wmawiaæ komu¶, ¿e to rekonstrukcja turniejów ¶redniowiecznych.
CYTAT
M±dre s³owa, bo ostatnio Polacy przejmuj± bezkrytycznie hurtowo pomys³y ze wschodu. Patrz - nazywanie "buhurtem" walki w ciê¿kim opancerzeniu. Powy¿sze zdanie te¿ zadaje pytanie o to, gdzie konczy siê rekonstrukcja historyczna i zaczynaj± zabawy p³aszcza i szpady. Chcia³bym by te dwie rzeczy jednak rozgraniczano.

Równie dobrze nazwa³bym przyjmowaniem bezkrytycznie pomys³ów z zachodu powstawanie takich projektów jak Rota Pana Kacpra. Je¿eli co¶ jest dobre, to dlaczego tego nie adaptowaæ. Nie chodzi o to, ¿e jest dobre bo ze wschodu, tylko poprostu oni szybciej wpadaj± na pewne pomys³ ni¿ my wiêc po czê¶ci my je kopiujemy. A je¶li chodzi o same nazewnictwo, to nie wiem czy jednak bardziej pasuje tu nazwa meele, moim zdaniem poprostu bohurt lepiej brzmi:).
Z reszt± nie ma to zwi±zku z tematem.
Przemko zwany Zychem
Je¶li chodzi o zapasy to zasady musia³yby co¶ takiego wykluczaæ. To jest niewidowiskowe. Na ringu (arenie) musia³by byæ sêdzia ringowy, który (tak jak w przypadku bokserskiego klinczu) rozdziela³by walcz±cych.

Je¶li ma siê sprzedaæ, to trzeba pamiêtaæ aby ustaliæ zasady nie takie, jakie bêd± sie podoba³y walcz±cym, a takie, które bêd± sie podoba³y widzom. Trzeba je dobrze opisaæ i sprawdziæ - miêdzy innymi na jakie¶tam w miarê reprezentatywnej grupie mi³o¶nikow sportów walki niezwi±zanej z RR. Niestety, ale je¶li to ma byæ komercyjne to nie mo¿na opieraæ siê na za³o¿eniu, ¿e sprzedajemy to ludziom z RR, wiêc walka musi byæ czytelna dla ka¿dego.

I jeszcze jedno.
Myslê, ¿e walki powinny byæ d³u¿sze. Rundy mog± byæ krótsze, ale musi ich byæ wiêcej.
Marcin Waszkielis
CYTAT
Je¶li chodzi o zapasy to zasady musia³yby co¶ takiego wykluczaæ. To jest niewidowiskowe. Na ringu (arenie) musia³by byæ sêdzia ringowy, który (tak jak w przypadku bokserskiego klinczu) rozdziela³by walcz±cych.

Klincz wg mnie moze trwaæ umowne 3 sekundy, je¿eli ¿aden zawodnik nie podejmie akcji typu rzut lub wyj¶cie z klinczu, to sêdzia ich rozdziela. Szamotanie nie jest widowiskowe ale szybki rzut juz tak.
CYTAT
I jeszcze jedno.
Myslê, ¿e walki powinny byæ d³u¿sze. Rundy mog± byæ krótsze, ale musi ich byæ wiêcej.

Je¿eli bêdzie deficyt walcz±cych, to chyba trzeba zrobiæ powiedzmy 5 rund po 2 min.
Rafa³ Pr±dzyñski
Wy???

Wy walczycie dla zwyciêstwa???

A rozumiecie denotacja tego s³owa w ogóle??? Bo zdaje siê ze tak samo dobrze jak s³ów "zawodowstwo" i "profesjonalizm".

Dla KASY walczycie panowie czy dla ZWYCIÊSTWA - bo tak czytam i czytam i nie chce mi siê robiæ ¿adnych uwag co do zasad o regu³ o jakich piszecie...bo po co.

Bigos po 20 podgrzewaniach ma bardziej rozpoznawalna strukturê ni¿ tu widaæ.

Kolejne s³owo do denotacji - SPORT.

Nove Ateny normalnie.

A pomy¶leæ, ¿e nale¿a³em i nale¿ê do najzagorzalszych piewców op³acania i to dobrego walczacych na turniejach.
Marcin Waszkielis
Ale o co chodzi?
Rafa³ Pr±dzyñski
A co? Za trudne? To ja bardzo przepraszam.
Bartosz
Hej
Mo¿e o to, ¿e kolega Rafa³ nie zauwa¿y³, ¿e RR trochê przekroczy³ próg walk na turniejach... "o kurcze ale mu nawali³em, no walka z Bia³orusinami to jest sukces ¿ycia"... klejenie super glue ciêciwy to szczyt historyczno¶ci....

Niektórzy nie s± "niedzielnymi rycerzami" i chc± z tego pobieraæ profity... (tak jak "historyczni" rycerze)
popieram w ca³ej rozci±g³o¶ci podej¶cie Marcina
Bêdê mia³ kogo obstawiaæ i dopinogwaæ (wedle regu³)
i kogo prosiæ o nauki:P

Pozdrawiam
Bartosz
Przemko zwany Zychem
Wiesz co Macinie. Wed³ug mnie klincz powinien byc w ogole wykluczony, to znaczy mo¿e trwaæ umowne 3 sekundy, jak napisa³e¶, ale koñczyæ klincz musi rozej¶cie a nie rzut.
Nokaut jedynie za pomoca solidnego gonga, bez akcji zapasniczych. Zasady mocno oparte na bokserskich (skoro dobrze sprawdzaja sie od lat, to znaczy, ze cos w nich jest;-)
Igor z Bêdzina
Przemko
Dlaczego wykluczasz akcje zapa¶nicze? To te¿ jest fragment szermierki. Poza tym z tego zrozumia³em to wyj¶cie z klinczu nastêpuje po 3 sekundach poprzez rozej¶cie chyba ¿e nast±pi akcja zapa¶nicza. Rozumiem ¿e niektórzy nie akceptuj± zapasów ale w tym wypadku tez chodzi o widowiskowo¶c.
Przemko zwany Zychem
Okej, tyle, ze wtedy zasady musia³yby byc zblizone do grapplingu lub ewentualnie taki rzut musialby dawac - na przyklad - jeden punkt.
Dlaczego? Prosta kalkulacja. Bo jesli okazaloby sie, ze walke mozna zakonczyc przez TKO za pomoca wywrocenia przeciwnika na ziemie 3 razy to nikt nie bedzie bawil sie w bicie, bo to sie po prostu nie bedzie oplacac. Jesli w gre wchodza pieniadze, a za zwyciestwo wieksze pieniadze niz za przegrana, to zawodnicy beda isc po lini najmniejszego oporu. Latwiej, prosciej, szybciej i mniej meczaco jest wywalic goscia w 1 rundzie niz tluc sie z nim przez 6 rund, a tutaj ka¿da runda musi mieæ co¶ w sobie. Ostatnia runda musi byæ walczona resztkami si³, a zawodnicy musz± siê s³aniaæ na nogach. Wiesz, dramatyzm, nadludzka wytrzymalo¶c, etc. ;-)

Jesli to ma byc cos komercyjnego, to musi byc kompromisem pomiedzy tym, co podoba sie nam, walczacym, a tym, co podoba sie publice, czyli plac±cym. Z naciskiem na to co podoba sie p³ac±cym niestety, w których rolê staram siê wpasowaæ (pomimo, ¿e zdecydowanie bardziej jestem walcz±cy ni¿ obserwuj±cy;-)
Laser
CYTAT
Okej, tyle, ze wtedy zasady musia³yby byc zblizone do grapplingu lub ewentualnie taki rzut musialby dawac - na przyklad - jeden punkt.
Dlaczego? Prosta kalkulacja. Bo jesli okazaloby sie, ze walke mozna zakonczyc przez TKO za pomoca wywrocenia przeciwnika na ziemie 3 razy to nikt nie bedzie bawil sie w bicie, bo to sie po prostu nie bedzie oplacac. Jesli w gre wchodza pieniadze, a za zwyciestwo wieksze pieniadze niz za przegrana, to zawodnicy beda isc po lini najmniejszego oporu. Latwiej, prosciej, szybciej i mniej meczaco jest wywalic goscia w 1 rundzie niz tluc sie z nim przez 6 rund, a tutaj ka¿da runda musi mieæ co¶ w sobie. Ostatnia runda musi byæ walczona resztkami si³, a zawodnicy musz± siê s³aniaæ na nogach. Wiesz, dramatyzm, nadludzka wytrzymalo¶c, etc. ;-)

O tym pisa³em kilka postów wy¿ej :)

CYTAT
Ci którzy uwa¿aj± siê za mniej kojarzonych niech podsy³aj± te¿ filmiki z walk, jakie¶ osi±gniêcia itp. Bedziemy zatwierdzaæ, narazie do¶æ liberalnie, a przy jakiej¶æ okazji zrobimy próbê takich zawodów.

Z jednej strony rozumiem, a z drugiej to na pocz±tku nie ma co wybrzydzaæ. My¶lê, ¿e ka¿dy chêtny (z odpowiednim uzbrojeniem) powinien zostaæ dopuszczony (no chyba, ¿e liczba uczestników pozwoli na wybrzydzanie od samego pocz±tku). To chyba nale¿y rozumieæ przez "do¶æ liberalnie"?
Praktyka i tak zweryfikuje.
Demoniq
CYTAT(Przemko zwany Zychem @ 10:18 09.10.2008) *
Jesli to ma byc cos komercyjnego, to musi byc kompromisem pomiedzy tym, co podoba sie nam, walczacym, a tym, co podoba sie publice, czyli plac±cym. Z naciskiem na to co podoba sie p³ac±cym niestety, w których rolê staram siê wpasowaæ (pomimo, ¿e zdecydowanie bardziej jestem walcz±cy ni¿ obserwuj±cy;-)

A od kiedy to ludziom nie podoba sie jak dwoch kolesi ubranych w pelne plyty wpada w siebie po czym jeden wykonuje czysty rzut/obalenie tak, ze az ziemia sie trzesie ? :D

Nie wystarczy powiedziec, ze samo "przewracanie" przeciwnika nie daje ani punktow ani tym bardziej wygranej ? Co wiecej - sedzia moglby ukarac kogos kto notorycznie probuje wywracac przeciwnika nie uzywajac czystych technik. A za prawidlowa technike moznaby spokojnie dawac punkty. Poza tym dobrze wykonany rzut moglby nawet konczyc walke - bardzo widowiskowo ;)

A jesli chodzi o 3 sekundy w zwarciu... nie wiem czy sprawdzaliscie ale moim zdaniem to jest BARDZO malo (sprawdzalem). Czysta technike da sie wykonac jedynie z czystego wejscia - czyli juz samo to wyklucza klincz. A w przypadku gdy nagle dwie osoby o podobnej sile/wadze wchodza do zwarcia i jedna sie mocno spina to potrzeba "chwilke" aby znalezc jakas dziure w obronie i ja wykorzystac. Zastanowcie sie czy 5-10 sekund nie byloby lepsze. Lub po prostu sedzia uznawalby kiedy z klinczu "nic nie bedzie".

Pozdrawiam
Rafa³ Pr±dzyñski
No w³a¶nie przekroczyli¶cie punkt w którym cokolwiek mo¿e byæ liberalne i wycechowane praktyk±...i koniec.
Albo zrobicie to bo siê wam zap³aci i czosnek macie do gadania - bo to jest czosnek PRACA i ten kto p³aci WYMAGA - i najwy¿ej mo¿ecie siê na to nie pisaæ od razu...
albo KUPA ...i jak odstawicie kupê...to ktokolwiek zap³aci pierwszy i ostatni raz za Wasze z ca³ym szacunkiem widzimisiê.

Jak mo¿na by³o siê spodziewaæ Zych obocznie ale za³apa³ o co chodzi a Bartosz za swym mentorem nie.

Chcecie to robiæ profesjonalnie - DLA MNIE BOMBA - to zapomnijcie o gwiazdorstwie bohaterzy.

Nie walczycie dla kasy (mimo ze powinni¶cie j± dostawaæ - ³adn±, porz±dn± i wszyscy - a najlepsi TYLKO NIEZNACZNIE WIÊCEJ), nie walczycie dla zwyciêstwa (takie kategoryzowanie "zwyciêstwa" to jest dobre dla gimnazjalistów - takich ludzi siê nie najmuje do porz±dnej roboty) - walczycie dla...smile.gif inwestora.

I zacznijcie siê przyzwyczajaæ icon_mrgreen.gif
Marcin Waszkielis
CYTAT
Nie walczycie dla kasy (mimo ze powinni¶cie j± dostawaæ - ³adn±, porz±dn± i wszyscy - a najlepsi TYLKO NIEZNACZNIE WIÊCEJ), nie walczycie dla zwyciêstwa (takie kategoryzowanie "zwyciêstwa" to jest dobre dla gimnazjalistów - takich ludzi siê nie najmuje do porz±dnej roboty) - walczycie dla...smile.gif inwestora.

Doskonale zdaje sobie sprawe, ¿e musimy i¶æ na ustêpstwa i czasami robiæ to czego by¶my nie chcieli. Ale chodzi te¿ o to ¿eby ta zabawa nie przynosi³a tylko kasy ale i troche zabawy. No kompromis. Zamiast marudziæ, to podziel sie swoimi uwagami je¿eli wnios± one co¶ konstruktywnego. Ja wiem tyle, ¿e mo¿na walczyæ, mieæ z tego dobry ubaw, a jednocze¶nie dobrze na tym zarabiaæ. I pisz pro¶ciej/zrozumialej bo nie ka¿dy ma taki tok myslenia jak Ty.

Co to rzutów. Mysle, ¿e dobrze wykonany rzut jest widowiskowy. Powinien taki przynosiæ 1-3 punkty. Zawodnik, który rzuci³ przyk³ada sztych do korpusu przeciwnika i ma punkty. Nie chodzi mi o szamotanice tylko o ³adne czyste akcje, które my¶le s± na tyle trudne, ¿e nie bed± notorycznie wykonywane. Ale to trzeba przetestowaæ. Jesli bêdzie bee, to mo¿emy jako¶ zmodyfikowaæ.

CYTAT
Z jednej strony rozumiem, a z drugiej to na pocz±tku nie ma co wybrzydzaæ. My¶lê, ¿e ka¿dy chêtny (z odpowiednim uzbrojeniem) powinien zostaæ dopuszczony (no chyba, ¿e liczba uczestników pozwoli na wybrzydzanie od samego pocz±tku). To chyba nale¿y rozumieæ przez "do¶æ liberalnie"?
Praktyka i tak zweryfikuje.

Poziom walk musi byæ wyrównany. Jesli wyjdzie dwóch cieñkich zawodników, to bedzie ¿enada, a tego chcemy unikn±æ. Nie bedzie te¿ typowych dla naszych turnijów walk zawodników o bardzo nierównym poziomie, które mo¿e s± czasem ¶mieszne ale nam nie o to chodzi.
Trzeba podsy³aæ filmy. Oczywi¶cie nie dotyczy to wszystkich.

CYTAT
A jesli chodzi o 3 sekundy w zwarciu... nie wiem czy sprawdzaliscie ale moim zdaniem to jest BARDZO malo (sprawdzalem).

Trzeba bêdzie poprostu nauczyæ sie rozró¿nieæ zwarcie od próby wykonania techniki.
Mateusz z Grójca
Pomy¶la³em, ¿e taki pierwszy raz mo¿na by zrobiæ którego¶ dnia ogólnopolskich manewrów.. najlepiej 1wszego, bo inaczej jeszcze kto¶ oberwie na treningu bohurtowym i bêdzie po zawodniku.
a kasa dla championa...
- mo¿e zrzutka jak na pi±tkach Adasia... ?
Marcin Waszkielis
CYTAT
Pomy¶la³em, ¿e taki pierwszy raz mo¿na by zrobiæ którego¶ dnia ogólnopolskich manewrów..

Te¿ tak mysle.

CYTAT
a kasa dla championa...
]

W tej konwencji nie ma czempiona. Jesli jest 5 walk, to mamy 5 czempionów.

Wotawa
CYTAT("Marcin Waszkielis")
Równie dobrze nazwa³bym przyjmowaniem bezkrytycznie pomys³ów z zachodu powstawanie takich projektów jak Rota Pana Kacpra. Je¿eli co¶ jest dobre, to dlaczego tego nie adaptowaæ. Nie chodzi o to, ¿e jest dobre bo ze wschodu, tylko poprostu oni szybciej wpadaj± na pewne pomys³ ni¿ my wiêc po czê¶ci my je kopiujemy. A je¶li chodzi o same nazewnictwo, to nie wiem czy jednak bardziej pasuje tu nazwa meele, moim zdaniem poprostu bohurt lepiej brzmi:).

Aha, to przepraszam, my¶la³em, ¿e macie co¶ wspólnego z histori± czy rekonstrukcj± historyczn±.
Mój b³±d, ale warto by³o poznaæ tak jednoznaczn± deklaracjê cywilizacyjn±.
Marcin Waszkielis
CYTAT
Aha, to przepraszam, my¶la³em, ¿e macie co¶ wspólnego z histori± czy rekonstrukcj± historyczn±.

Nie mamy. Prawdziwy rekonstruktor zaczyna sie od 1000 postów i 3 stowarzyszeñ w rybryce "sk±d".
Igor z Bêdzina
CYTAT(Wotawa @ 16:01 22.10.2008) *

Wotawa czy¿by¶ te¿ siê przymierza³? Je¶li tak zapraszamy "prawdziwego rekonstruktora"... je¶li nie, po co troll?
Thrud
jest jeden problem w tym wszytkim
nie uwzgledniacie "wczesnych" gdyz stajac do walki z goscmi w pelnej plycie no wspolczuje.
walki wczesnych sa chyba bardziej widowiskowe gdyz dozowlone jest praktycznie wszystko od bicia piescia, w przypadku gdy wypadnie ci miecz, po walenie goscia tarcza, podcinanie kopanie... niejednokrotnie ktos wyskoczyu na gola klate takze to tez moze byc widowiskowe
a skoro macie organizowac proby na manewrach to na tych manewrach wczesnych nie ma
dlatego jakby co dajcie cynka a na pewno paru znakomitych wojow sie pojawi...

aha mozna by robic rowniez walki 2 na 2 tez by sie niezle prezentowaly

kwestia przemyslenia
Mateusz z Grójca
nie uwzglêdniamy te¿ XVII wiecznych..

to dlatego ¿e jak s±dzê na go³± klatê nie przyj±³by¶ za wiele ciosów tasakiem..
ani na twarz, choæ twój he³m akurat wygl±da do¶æ bezpiecznie.

tak czy siak
wczene walki te¿ mog³y by dawaæ rade
tylko ¿eby walczyli wcze¶ni vs wcze¶ni.
tak my¶lê..
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.