Laser i Ua... nie chcê ju¿ mi siê powtarzaæ wszystkiego setny raz (no mo¿e dwudziesty).
Jak ju¿ wspomina³em we wcze¶niejszych postach w tym temacie podoba mi siê w³a¶nie to, ¿e wiêkszo¶æ z Was nie dorabia do walk, o których mowa otoczki "rekonstrukcyjnej". I tak trzymaæ, przyklaskujê i przyklepujê siê po po¶ladkach za powodzenie profesjonalnych walk.
Ale REKONSTRUOWAÆ mo¿na jedynie w oparciu ¼ród³a, domys³y pozostawmy autorom ksi±¿ek fantazy, np Micha³kowi.
Laser- sam sobie odpowiedzia³e¶, ¿e wnioskowanie na podstawie milczenia ¼róde³ to ¶lepy zau³ek. Jak kto¶ lata w opancerzeniu XIII wiecznym, wzglêdnie XIV wiecznym i chce siê oprzeæ na jakim¶ ¼ródle, to zostaje mu JEDEN zachowany traktat, o do¶æ niepewnej datacji. Jak mo¿na siê opieraæ na czym¶ co siê nie zachowa³o? To przecie¿ podej¶cie rodem z lat 90tych!!!
Róbcie swoje, walczcie jak wam siê podoba, ja sobie chêtnie popatrzê.
Rekonstruowana (z lepszym lub gorszym skutkiem) przeze mnie postaæ nie mia³a szansy wzi±æ udzia³u w ¿adnym turnieju rycerskim, co najwy¿ej jako stra¿nik pilnuj±cy, by gawied¼ nie wlaz³a rycerzom pod kopyta- zatem w walkach "turniejowych" udzia³u nie biorê, bo nie mam odpowiedniego wyposa¿enia. Umiejêtno¶ci nierozwijane od dobrych paru lat te¿ gdzie¶ tam zanik³y, wiêc nie pcham siê tam, gdzie mnie nie chc±.
I odwrotnie- kilkadziesi±t osób w tym kraju stara siê ze wszystkich si³ odtworzyæ jak najlepiej umiemy kulturê materialn± XIII wieku, poczynili¶my spore postêpy- gigantyczne w³a¶ciwie jak na ogólne standardy w kraju i chcia³bym, ¿eby szanowano to co najmniej tak, jak niektórzy z nas (w tym pisz±cy te s³owa) to co Wy robicie.
QED.....
A wracaj±c do meritum:
Aion zaproponowa³ "dozbrojenie przeszywki"- pomys³ do¶æ ciekawy, ale czy XV wieczne opancerzenie rycerskie nie chroni wystarczaj±co dobrze? Wtedy chroni³o przecie¿,....
Ja sam pomy¶la³em o czym¶ innym- dla wyrównania szans mo¿na by stworzyæ co¶ w rodzaju wspó³czesnej zbroi turniejowej.
Jej wspó³czesno¶æ polega³aby na zastosowaniu nowoczesnych materia³ów przy zachowaniu "leja³tu" ¶redniowiecznego. ¯eby nie przesadzaæ, to kevlar i tytan mo¿na sobie darowaæ (kto i za ile mia³by to w koñcu produkowaæ?), ale odpowiednio obrobiona stal jak ju¿ to zosta³o napisane wcze¶niej chroni ¶wietnie- wymy¶lenie standardowego napier¶nika i naplecznika, czy nawet he³mu to chyba nie problem.
Wszyscy staj±cy na ringu byliby tak samo opancerzeni i uzbrojeni, zatem liczy³yby siê tylko umiejêtno¶ci... Tak sobie gdybam...