CYTAT(Death-wish @ 19:43 05.11.2008)
Józek
ja siê zg³aszam, jeszcze nie mieli¶my okazji...
Mi pasuje, w koncu ktos o zblizonej wadze
No to mamy pare nr 2. Wolek, podaj orientacyjnie jaki czas pojedynku przewidujemy.
Ja te¿ proszê o cynk z walki Wo³ek vs. Thrud.
Potem zróbcie pod- forum gdzie g³os maj± tylko walcz±cy, którzy zamieszcz± filmy ze swoich walk.
To ja poproszê o wrzucenie filmiku tutaj, w dziale "Filmy" oczywi¶cie
W zupe³no¶ci popieram przedmówcê.
dzielicie skóre na nied¼wiedziu a nie wiecie ze nied¼wiedzie zimuj±:D
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 22:28 05.11.2008)
A ja bym chcia³a zobaczyæ walkê Wo³ek vs przedmówcy (Ci, którzy tak bardzo intersuje walka W vs T, dodajmy ¿e Thurd startowa³by w nieswojej konwencji, dlatego wypad³aby mu daæ trochê czasu na "obicie").
PS Panowie, wypuszczaæ naj³atwiej.
CYTAT(Thrud @ 12:16 06.11.2008)
dzielicie skóre na nied¼wiedziu a nie wiecie ze nied¼wiedzie zimuj±:D
Znaczy, ¿e w zimê nie walczysz bo ¶pisz? Czy jak? Bo nie do koñca zrozumia³em.
CYTAT(mblade @ 12:17 06.11.2008)
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 22:28 05.11.2008)
A ja bym chcia³a zobaczyæ walkê Wo³ek vs przedmówcy (Ci, którzy tak bardzo intersuje walka W vs T, dodajmy ¿e Thurd startowa³by w nieswojej konwencji, dlatego wypad³aby mu daæ trochê czasu na "obicie").
PS Panowie, wypuszczaæ naj³atwiej.
Wo³ek vs przedmówcy w jednej walce? Czy ma ka¿demu nam wklepaæ po kolei? Czy jak? Poza tym jak s³usznie zauwa¿y³a¶, Thurd startowa³ by nie w swojej konwencji. Czy tak ciê¿ko zauwa¿yæ, ¿e to nas g³ównie interesuje?
Co do dalszego pieprzenia g³upot w tej sprawie to proszê siê powstrzymaæ od tego. Równie¿ od prowokacji i wje¿d¿anie na ambicje, bo to chyba nie jest temat od tego. Walki z nikim siê nie bojê, a wrêcz przeciwnie - im lepszy przeciwnik tym wiêcej siê nauczê. Tematem jestem zainteresowany, nie by nabiæ sobie kilka postów, ale by wzi±æ udzia³ (albo przynajmniej spróbowaæ) w takim projekcie. Blachy bêdê mia³ nowe na przysz³y sezon (obecne niezbyt siê nadaj±), wiêc mo¿e wtedy.
PS: Ostatnio dyskusja zboczy³a trochê z tematu.
hmm, przeczyta³em wiêkszo¶æ wypowiedzi w tym temacie, g³ównie wypowiedzi osób które wiedz± o czym pisz±, bo s± i tacy, którzy - nie wiem, populizmem chc± co¶ na si³e udowodniæ.
A prawda niestety jest taka, ze walka dowolnego wczesnego, z dobrze przygotowanym reprezentantem konwencji XIV-XV wiecznej- nazywanego tu konserw±, blaszakiem itd, na zasadach nazwijmy to bohurtowych skoñczy³aby sie po pierwszej minucie. dlaczego? dlatego ze poprawnie wykonany osprzet wczesny nie chroni przed naprawde silnymi uderzeniami np. miecza d³ugiego. W wypadku gdyby walcz±cy postanowili by sie kontuzjowac- a walka sportowa w tym wypadku równiez na tym polega, to wczesny poprostu nie ma szans- chyba ze by³by sprzêtow± hybryd±...
ogólnie, pomysl takich zabaw, rundy, walki w rankingach, du¿e pieniadze, reklamy itd- sa do zrobienia i napewno kiedy¶ tak bedzie, to pewnik. Udowadnia to choæby Byczyna, rankingi G¿dacza itd. kwestia czasu i koniunktury która sama w sobie siê juz od jakiego¶ czasu napêdza. Wo³ek stworzy³, bo to w du¿ej mierze jemu zawdziêczamy pewien sportowy trend w tej zabawie. Teraz, termin rekonstrukcja historyczna nie istnieje tylko w rozumieniu jej poprawno¶ci, ale przerodzi³ sie w dwa nurty- nurt rekonstrukcji bazowej opartej na wiernym odtwórstwie, gdzie wlaka jest dodatkiem, i drugiej formy, gdzie walka jest trybem nadrzêdnym, i to ona napêdza motywacje przy zachowaniu podstawowych elemantow odtwórstwa ca³ej otoczki. Oczywi¶cie, kazdy z nurtów siê wspomaga i chec walki nie wyklucza wiernej i maksymalnej rekonstrukcji reszty- tu spojrzec trzeba tylko na element motywuj±cy. Termin ze walcz±cy (czesto nazywani bohurtowcami) to osoby ktore swoje niedostatki w odtworstwie maskuja walk± juz nie istnieje z pkt ogólu, a kazdy niezaleznie od preferencji znajdzie co¶ dla siebie i moze byc w tym dobry.
usportowienie rymceriady jest jak najbardziej wypracowanym trendem, ktory jest tak samo smakowity jak dyskusje o rodzajach klamerek i sposobach udowadniania ze zwis paska w XIV w ma miec 20 a nie 25 cm. - trzeba tylko chciec, i znalesc adwersazy czy dyskutantow. MNie osobiscie pomysl sie bardzo podoba (walki sportowo-rekonstrukcyjne, nie rozmawianie o klamerkach przy kazdej okazji) i mam nadzieje, ze jak wszytsko pozwoli wezme w tym udzia³ i sprobuje tez wlasnych sil jako zawodnik. trzeba tylk pamietac, ze gale typu bokserskiego, ryceriada jako widowisko na miare mistrzostw wagi-dowolnej- w boksie, rocky w wersji rycerskiej itd to idea ktora jezeli zago¶ci, to my bêdziemy na to za starzy, albo bedziemy trenerami swoich synów czy synów naszych synów, nam pozostaje przecieranie szlaków.
ogólnie, reasumuj±c ten nudny wywod- pomysl ciekawy i godny realizacji, a w zasadzie czesciowego przeksztalcenia tego, co juz kilka lat obserwujemy.
cukiereczki i ciasteczka
chodzilo o to ze generalnie zima to przerwa od sezonu, czas na upgrade sprzetu itd...
coz zdaje sobie sprawe ze jestem gorzej opancerzony dlatego nie wiem czy na grudzien dam rade zostaæ jak to ujal gregorius "sportowa hybryda"...
Thrud
Zdaje siê ¿e walka ju¿ jest ustawiona, teraz to ju¿ chyba trochê za pó¼no na wycofanie siê. Nastêpnym razem nikt nie potraktuje Ciebie powa¿nie. Poza tym mo¿e nie byæ nastêpnego razu dla Ciebie.
spoko dam rade... za pare miodów pitnych moge sie podjac wyzwania... bo co tu duzo mowic ja wiecej ryzykuje niz wolek
CYTAT
(Ci, którzy tak bardzo intersuje walka W vs T, dodajmy ¿e Thurd startowa³by w nieswojej konwencji, dlatego wypad³aby mu daæ trochê czasu na "obicie").
W zasadzie to ja te¿ nigdy w takiej formule nie walczy³em.
Thrud troche ju¿ postów napisa³, a nie da siê go zweryfikowaæ zagladaj±c do literatury, ¼róde³ itp. Trzeba sie biæ. Jezeli taki system nie pasuje komu¶, to niech pow¶ci±ga paluszki na przysz³o¶æ.
Miodu ode mnie thrud nie dostaniesz (pamietaj, ¿e po pijaku sie nie bije bo b³ednik gorzej dzia³a i trudniej sie tamuje krwotoki). Masz okazje (mam nadzieje, ¿e bêdziesz j± mia³) pokazaæ, ¿e jeste¶ lepszy.
A co przerwy w sezonie, to jak widzisz staramy sie ¿eby takowej nie by³o i miedzy innymi po to powstaje ta nowa konwencja.
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 13:47 06.11.2008)
[Co do dalszego pieprzenia g³upot w tej sprawie to proszê siê powstrzymaæ od tego. Równie¿ od prowokacji i wje¿d¿anie na ambicje, bo to chyba nie jest temat od tego.
Chyba nie zauwa¿y³e¶, ¿e to nie ja tutaj prowokujê i domagam sie filmu W vs. T, bo mnie wcale nie bawi, w przeno¶ni, widok "krwi" przy mieszaniu ludzi z ró¿nych konwencji (i 70 kg kontra kg 86), bo wystarczy³o poprzestaæ na zaproszeniu w celu "obicia" na manewry.
Marcin wpad³ na pomys³ stworzenia ligi i fajnie, gdyby tylko jeszcze zaznaczy³ w pierwszym poscie ¿e dotyczy to tylko i wy³acznie jednej konwecjii i nie potraktowa³ innej propozycji niemal jak zamach na jego pomys³o, nie by³oby "pieprzenia g³upot.
PS Ja jako widz np chcia³abym na rozgrzewkê przed pojedynkiem "cie¿kozbbrojnych" zobaczyæ mobiln± walkê w l¿ejszym opancerzeniu.
Dodam jeszcze, ¿e zdaje siê, ¿e w lidze ma byæ podzi³a³ wagowy do 80 i plus 80 kilo, tj w przypadku W vs T mamy do czynienia z inn± kategori± wagow±.
Ju¿ na samym pocz±tku przedstawi³em ramowo zasady. Da³em te¿ linka do szczegó³owego regulaminu w wersji rosyjskiej.
CYTAT
Dodam jeszcze, ¿e zdaje siê, ¿e w lidze ma byæ podzi³a³ wagowy do 80 i plus 80 kilo, tj w przypadku W vs T mamy do czynienia z inn± kategori± wagow±.
Przymkniemy oko:).
CYTAT(Thrud @ 16:19 06.11.2008)
spoko dam rade... za pare miodów pitnych moge sie podjac wyzwania... bo co tu duzo mowic ja wiecej ryzykuje niz wolek
Mo¿na wiedzieæ co?
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 20:14 06.11.2008)
Ju¿ na samym pocz±tku przedstawi³em ramowo zasady. Da³em te¿ linka do szczegó³owego regulaminu w wersji rosyjskiej.
S³uszna uwaga. O podziale na kategorie by³ od samego pocz±tku. I w³a¶nie Ty, mblade, prowokujesz mnie do k³ótni, której nie podejmê. My tylko prosimy o udostêpnienie filmu z walki.
CYTAT
Co do Thruda vs Marcina, to odnoszê (mo¿e mylne) wra¿enie, ¿e Thrud sam wyszed³ z inicjatyw±. Poza tym s³uszna uwaga. W lidze ma byæ podzia³. Ale jeszcze nie ma ligi.
a mo¿e zrobimy wiêcej takich frehowych wyzwañ?
herr von Thrud vs Marcin Waszkielis ju¿ mamy.
kto chce siê biæ?
trzeba sie zastanowic nad jedna rzecza...
co dla laika znaczy profesjonalna walka rycerska i co sie z tym wiaze co bedzie dla niego atrakcyjne?
moze ktos podejmie sie i zrobi wywiad srodowiskowy?
ankiety te sprawy?
dzieki mblade ze dostrzeglas roznice bo w sumie nie sprawdzalem ankiet zawodnikow a na pewno 16 kg nie zdaze nabrac do 6 grudnia
Monika
Istniej± ró¿ne konwencje i z regu³y odnosz± siê do ró¿nych imprez. Ta konwencja zosta³a okre¶lona z góry. Zawsze jest wybór albo siê kto¶ decyduje albo nie.
Thrud
Sam zacz±³e¶ aferê a teraz szukasz pretekstu ¿eby nie walczyæ? Po prostu napisz ta regu³a mi nie odpowiada i tyle. A nie obrzucasz ludzi b³otem nie wiadomo w imiê czego a potem chowasz siê za innych. Napisz ¿e najlepiej pasuje ci fucha internetowego rycerza i bêdzie po sprawie. Bo na chwilê obecn± wygl±da, ¿e tak chcesz byæ traktowany. Chowasz siê za ksyw± i wszczynasz nie wiadomo po co zadymy. Poza tym walki w Bêdzinie maj± wyrobiæ pogl±d jak to bêdzie dzia³a³o. To jeszcze nie jest turniej w sensie stricte. Nic nie stoi na przeszkodzie ¿eby¶ z Marcinem walczy³.
Nas nie obchodzi co znaczy dla laika. Nas obchodzi co znaczy dla nas.
CYTAT(Thrud @ 22:06 06.11.2008)
dzieki mblade ze dostrzeglas roznice bo w sumie nie sprawdzalem ankiet zawodnikow a na pewno 16 kg nie zdaze nabrac do 6 grudnia
mo¿e metanabol?
Albo bêdzie filmik z walki, albo nie bêdzie. Proponujê dopiero po terminie siê poprzerzucaæ postami, np. w Karczmie. Bo mam coraz wiêksz± ochotê poczy¶ciæ temat.
Pozdrowienia
Bêdê jecha³ z £odzi samochodem, jedno miejsce na pewno siê znajdzie! to odno¶nie manewrów .
Co dla laika oznacza "profesjonalna" walka ?
odp.; du¿o ciosów i Ksena ;lub brutal brutal brutal to im siê podoba , szachy siê nie podobaj±.
death wish jesli chesz zrobic interes kasowy jakim beda turnieje walk rycerskich to uwierz mi ze widownia to beda w przewarzajacej wiekszosci laicy...
Sam zacz±³e¶ aferê a teraz szukasz pretekstu ¿eby nie walczyæ?
Nie wiem skad sie uciebie to wzielo... ale zadyma powstala po tym jak napisalem ze walki wczesniakow sa jak dla mnie bardziej widowiskowe...
ja nie musze szukac pretektu bo jak nie bede chcial to nikt mnie nie zmusi do walki ale czy cos takiego napisalem ze nie bede?>
wiec prosze cie odstosunkuj sie od mojej osoby Death Wish
dzieku UA ale bede jechal swoim gdyz nie wiem czy bede mogl zostac na 2 dni ale jakby co to dzieki za cynk
CYTAT
Ja Ci postawiê te miody pitne, byleby walka siê odby³a- piszê powa¿nie, przyjadê specjalnie postawie miody i zobaczê walkê.
Pozdr.
Uwaga, uwaga. Panie i Panowie. Nast±pi³ prze³om w postêpie projektu Marcina. Zg³osi³ siê pierwszy sponsor! (albo mecenas - tak bardziej klimatycznie)
Narazie wymagania stawia bardzo korzystne dla zawodnika - wystarczy obecno¶æ na walce. Oby takich ludzi by³o wiêcej.
Najbardziej klimatyczne okre¶lenie by³oby "donator"
Tylko, ¿eby siê w Don Kinga z chor±giewkami nie zamieni³
Death-wish, przetrzyma³ Murata przetrzyma i Thruda :P
Sorry, ale nie mog³em :D :D
Adsumus
na szczê¶cie Miura nie odwiedza naszego zak±tka... jeszcze jego tu by brakowa³o.
Thrud
Spokojnie Nikt Ciebie nie zmusza. Chcesz walczysz, nie chcesz...
CYTAT(Thrud @ 22:06 06.11.2008)
To trzeba by³o od tego zacz±æ. Zrobiæ rozpoznanie "¶rodowiska", obejrzeæ filmy podrzucone przez Efendiego (niestety by je obejrzeæ trzeba wgraæ programik z tamtej strony, dlatego pewnie ich nie obejrza³e¶, ale przynajmniej nie musia³e¶ podziwiaæ "kapel góralskich", tañca ognia w mocno nie intermedialnym wykonaniu itp. ? có¿, komercha kosztuje).
Mia³am ju¿ nie zabieraæ g³osu w tym temacie, bo my¶la³am, ¿e to wystarczy:
CYTAT(mblade @ 19:58 06.11.2008)
Chyba nie zauwa¿y³e¶, ¿e to nie ja tutaj prowokujê i domagam sie filmu W vs. T, bo mnie wcale nie bawi, w przeno¶ni, widok "krwi" przy mieszaniu ludzi z ró¿nych konwencji (i 70 kg kontra kg 86), bo wystarczy³o poprzestaæ na zaproszeniu w celu "obicia" na manewry.
Ale pojawi³y siê kolejne podobnego typu jak ni¿ej posty:
CYTAT(Selekos @ 12:58 07.11.2008)
Ja Ci postawiê te miody pitne, byleby walka siê odby³a- piszê powa¿nie, przyjadê specjalnie postawie miody i zobaczê walkê.
CYTAT(Adsumus @ 23:11 07.11.2008)
Tylko, ¿eby siê w Don Kinga z chor±giewkami nie zamieni³
Death-wish, przetrzyma³ Murata przetrzyma i Thruda :P
Sorry, ale nie mog³em :D :D
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 21:27 06.11.2008)
My tylko prosimy o udostêpnienie filmu z walki.
Tylko prosicie, jak to niewinnie brzmi. A nie ³aska tak ruszyæ cztery litery i na w³asne oczy zobaczyæ tê "walkê"? Przy okazji mo¿e jeszcze czego¶ siê nauczycie je¶li to bêd± manewry.
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 17:44 06.11.2008)
Miodu ode mnie thrud nie dostaniesz (pamietaj, ¿e po pijaku sie nie bije bo b³ednik gorzej dzia³a i trudniej sie tamuje krwotoki). Masz okazje (mam nadzieje, ¿e bêdziesz j± mia³) pokazaæ, ¿e jeste¶ lepszy.
CYTAT
Masz Marcin a¿ tak du¿e parcie, by zas³u¿yæ na tytu³ Jarmarcznego Mistrza?Je¶li nie wiesz kto zacz jest, s³u¿ê wyja¶nieniem na priva.
CYTAT(ua @ 07:49 07.11.2008)
bêdê jecha³ z £odzi samochodem jedno miejsce na pewno siê znajdzie! to odno¶nie manewrów
To najbardziej sensowna propozycja, niech ch³opak pozna ¶rodowisko i trochê sie obije, a nie s³u¿y za po¶miewisko dla palantów, jakich na freha pe³no.
Ps Jak kto¶ nowy przychodzi do nas z innych klimatów na trening, nie wystawiamy go Rodrygowi (chyba ¿e mocno siê upiera), tylko najpierw sparruje z ludzmi którzy pomog± mu wej¶æ w nasz± konwencje.
Pozdrawiam
Monika
CYTAT
Masz Marcin a¿ tak du¿e parcie, by zas³u¿yæ na tytu³ Jarmarcznego Mistrza?
Je¶li nie wiesz kto zacz jest, s³u¿ê wyja¶nieniem na priva.
Ciekawi mnie jak posty na freha przek³adaj± sie na praktyke, to tyle. Nie mam ambicji na tego twojego mistrza.
CYTAT
Ps Jak kto¶ nowy przychodzi do nas z innych klimatów na trening, nie wystawiamy go Rodrygowi (chyba ¿e mocno siê upiera), tylko najpierw sparruje z ludzmi którzy pomog± mu wej¶æ w nasz± konwencje.
No w³asnie wg mnie Thrud sie mocno upiera³.
Monika
Sprawa z Muratem nie dotyczy RR w ¿adnym wypadku. Facet sobie sam urobi³ opiniê w ¶wiatku MA i tyle. Generalnie Adsumus niepotrzebnie wyci±gn±³ t± sprawê Na Freha. To tyle.
No nie róbicie ze mnie pederasty ;)
Ale prawda sprawa Murata nie dotyczy rekonstrukcji ani walk w hmmm niej. My¶lê, ¿e mój poprzedni post mo¿na usun±æ je¶li wprowadzi³ zbyt du¿e zamieszanie.
Pozdrawiam
Mateusz ;)
to moze ju¿ napisz o co chodzi z tym muratem bo a¿ mnie zaciekawi³o.
CYTAT
Tylko prosicie, jak to niewinnie brzmi. A nie ³aska tak ruszyæ cztery litery i na w³asne oczy zobaczyæ tê "walkê"? Przy okazji mo¿e jeszcze czego¶ siê nauczycie je¶li to bêd± manewry.
Nie ³aska. Jestem osob± nie zmotoryzowan±. Nie u¶miecha mi siê t³uczenia blach i sprzêtu tekstylnego/obozowego ze sob± pksem z trzema przesiadkami (bo w mym mie¶cie nie ma pkp). Nikt ode mnie nie jest zainteresowany - z ró¿nych powodów. Zawieziesz mnie ze sprzêtem? To jestem w stanie braæ udzia³ w manewrach i to bardzo chêtnie. A¿ kpiê chêci± uczenia siê.
Pomy¶la³a¶ o tym? ¯e nie którzy, po prostu fizycznie nie s± w stanie obejrzeæ tej walki.
PS: Powinienem to wcze¶niej napisaæ, ale teraz jestem 100% pewien. Nie zamierzam ju¿ dalej siê z Tob± sprzeczaæ. Nie zamierzam Tobie nic udowadniaæ. Nie zamierzam odpisywaæ na Twoje posty-prowokacjê. I tak zawsze wiesz lepiej.
PS2: I nie zamierzam ju¿ pisaæ ani jednego OT w tym temacie.
Co do dojazdów Panie i Panowie ...
... to¿ to bana³ . Wystarczy trochê inicjatywy , jak napisa³em jadê z £odzi , miejsce jedno mam na pewno . Wystarczy ¿e ka¿dy udaj±cy siê samochodem z miasta x wpisze , ¿e ma miejsc ilo¶æ x i jedzie przez .. wówczas trza go atakowaæ i na pewno siê dogadacie , to nie takie trudne .
Ten kto jedzie zaoszczêdzi parê groszy na paliwku , ten co nie ma samochodu zaoszczêdzi przyjemno¶ci tu³aniem siê z gratami po PKP czy PKS-em .
Nie zabierajcie sprzêtu obozowego ; ciuchy tak¿e nie s± wymagane, to MANEWRY NIE TURNIEJ zabraæ TYLKO PIERWSZY GARNITUR ZBROI DO WALKI.
Manewry = du¿y trening, tak gwoli wyja¶nienia
Tak
Blachy i jazda na poci±g. Ja jadê z Lêborka (ko³o £eby) i da radê :P
Pomys³ jest bardzo dobry. To kolejny krok w kierunku rozwoju "wszechstylowej walki rycerskiej"
. Zg³aszam siê jako zawodnik i jako ewentualny sêdzia. Mogê byæ te¿ testerem w Bêdzinie.
Tak Panowie. Postarajcie sie, np. Tristan t³ucze siê poci±giem z Lêborka, Bêd± ludzie z Gdañska, ¿e o Igorze ( Death-Wish) przylatuj±cym specjalnie z Anglii nie wspomnê.
My¶lê, ¿e przekonali¶my siê ju¿, ¿e wspólne trenowanie daje du¿o i podnosi poziom i umiejêtno¶ci, a ¿e bêd± najlepsi to bêdzie mo¿na sie od nich uczyæ.
My zapewnimy jak najlepsze warunki.
Je¶³i tylko niebo nie zwali mi siê na g³owê to oczywi¶ciê siê pojawie, mo¿e nie bêdzie to pierwszy garnitur bo jeszcze nie mia³em czasu po³ataæ wszystkiego po sezonie, ale sam jestem ca³y
Je¶li kto¶ mnie uzna za godnego to tak¿e chêtnie wystapie w "Profesjonalnych walkach rycerskich".
Co do zasad nie wypowiem siê, gdy¿ widz±c co siê tu porobi³o przez tych 7 stron zamiast gadaæ i uczestniczyæ w "sejmie w pigu³ce" wolê przyjechaæ i wypowiedzieæ siê na manewrach - bêdzie efektywniej i konkretniej (kropka)
CYTAT(£ukasz P³aza @ 20:06 09.11.2008)
Pomys³ jest bardzo dobry. To kolejny krok w kierunku rozwoju "wszechstylowej walki rycerskiej"
. Zg³aszam siê jako zawodnik i jako ewentualny sêdzia. Mogê byæ te¿ testerem w Bêdzinie.
Mo¿esz te¿ "potestowaæ" ;) na SMDF 2008
? Termin siê nie nak³ada na manewry, a im wiêcej ludzi z ró¿nych "klimatów" siê u Aiona pojawi, tym bêdzie bardziej "wszechstronnie"
. No i bêdzie co¶ ciekawego dla ka¿dego, by nie zapa¶æ w sen jesienno-zimowy
: test-cuty ostr± broni± na ubranej ¶wince, turniej zapasów, d³ugiego miecza (tj federa ;) ) i rapiera z lewakiem (ja s³u¿ê zestawem ró¿nych szabel od "sportówek" po husarki
).
PS Jakby kto¶ siê wybiera³ na SMDF z Krakowa, proszê o info w temacie SMDF:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=17539 , bo montujemy "kompanijê" do poci±gu
.
No i jak zwykle na tym forum temat "zdechl" pewnie do przyszlego roku...
¿eby o¿ywiæ dyskusje chcialem o¶iwadczyæ, i¿ z powodów niezale¿nych ode omnie, nie pojawie siê na manewrach...
pozdrawiam
Bo ile mo¿na gadaæ? Zw³aszcza na forum. Teraz trzeba co¶ zadzia³aæ o to jak wiadomo ju¿ trudniej.
je¶li sie oka¿e, ¿e s± w Polsce warunki ¿eby poci±gn±c temat (g³ównie chodzi o zawodników), to pewnie sprawa o¿yje. A jak nie, to trudno, mo¿e za kilka lat.
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 16:40 25.11.2008)
Bo ile mo¿na gadaæ? Zw³aszcza na forum. Teraz trzeba co¶ zadzia³aæ o to jak wiadomo ju¿ trudniej.
je¶li sie oka¿e, ¿e s± w Polsce warunki ¿eby poci±gn±c temat (g³ównie chodzi o zawodników), to pewnie sprawa o¿yje. A jak nie, to trudno, mo¿e za kilka lat.
Zacznij szkoliæ w³asnych i tyle. Wychodzi na to samo.
CYTAT
Zacznij szkoliæ w³asnych i tyle. Wychodzi na to samo.
No mo¿na i tak, ale to jest w³a¶nie ta kwestia paru lat. Z reszt± nawet o ¿ó³todzioba z zapa³em dzi¶ ciê¿ko.
szkolenie zawodników to kilka miesiêcy a szkolenie zwyciêzców to kilka lat.
"jedni walcz±, drudzy gin±, potrzebujesz tych i tych"
to po pierwsze ¿eby¶cie w±tpliwo¶ci nie mieli
po drugie - w ogóle, ale to w najmniejszym stopniu nie chodzi o zawodników
"do prowadzenia wojny potrzebne s± trzy rzeczy : pieni±dze, pieni±dze i pieni±dze"
temat ma prawo zaistnieæ jak bêd± inwestorzy
i tyle
bo macie dziwnie poustawiane osie wszech¶wiata
nie do koñca, bo efakt motoryczny mo¿e pojawiæ sie z obu stron... jako, wpadaj±c w teorie przyczynek wszelkiego pocz±tku...
bo inwestorzy sie nie znajda, poki nie bêdzie koniunktury w która m¿na inwestowac, druga opcja, nie bedzie koniunktury bez inwestycji....
sprawa moze sie zaczac, np kiedy kto¶ z branzy zacnzie inwestowaæ, rymcerstwo jest modne ale to jeszcze nie ta skala by robic gale, zgarniac reklamy i reklamodawców. no chyba ze pojawi sie rycerski Rocky czy np siwy pan...:P
"do prowadzenia wojny potrzebne s± trzy rzeczy : pieni±dze, pieni±dze i pieni±dze"
aby znalezc inwestorow potrzebny jest pomysl widowiskowy - profesjonalizm ( jesli chodzi o zawodnikow ) mozna osi±gn±æ ze ¶redniej klasy lud¼mi. wazne ¿eby byli zgrani i dopelniali sie w kazdym elemencie. nie potrzeba mistrzow swiata w szermierce gdyz normalny widz i tak tego nie doceni...
dodatkowo opozni to powstanie projektu
Po pierwsze:
nie doceniacie ludzi - to nie jest tak, ¿e inwestorzy nie maj± koncepcji - maj± bo to s± ich pieni±dze - od wszelkich panów co pozwalaj± na zasadzie - ja dam, a wy zróbcie - doradzam trzymaæ siê na kilometrów sto - to z³odzieje i oszu¶ci
a dlaczego tak twierdzê - bo cz³owiek uczciwy i normalny nie da z³amanego h na inwestycje nad która nie ma kontroli - chyba, ¿e traktuje to jako rodzaj kaprysu kub ja³mu¿ny - w takim razie ca³e hocki klocki maj± zero przysz³o¶ci
Po drugie:
nie doceniacie ludzi - wasze wykwity w tym temacie w kontek¶cie "widz nie zrozumie, "widz nie doceni", "widz chce ostrego wym³otu" - ¶wiadcz± o totalnej nie znajomo¶ci natury ludzkiej i praw rynku oraz grupy docelowej klienckiej - to za to ¶wiadczy i to nie najlepiej o was/nas jako o ¶rodowisku - mam t³umaczyæ???
Po trzecie :
nie doceniacie ludzi - bo jak wynika z powy¿szych - nie zrobili¶cie kroku najmniejszego aby zbadaæ jaki towar i jak opakowany ma szanse siê sprzedawaæ i za jakie ceny i komu vide jakiemu inwestorowi, jakim widzom. Opinie na temat co siê sprzeda maj± tutaj charakter w³asnych przypuszczeñ o tym co jest atrakcyjne i dla kogo- czym popartych?????
Posty tutaj maj± charakter samozachwytu nad w³asna profesjonalno¶ci± i jojczenia, ¿e nie daje siê onej wypromowaæ, a wnioski dotycz± jedynie wzajemnej epatacji siê swoim poziomem zamiast mechanizmów przerobienia onego na towar. Lepiej sprzedam 6 godzin m³ucenia 12 ludzi z ³uku do tarczy ni¿ 100 skoków na klatê czy bohurtów - o ile wiem jak to zrobiæ.
Leci 14 roczek w RR i ca³y czas "Panowie Rycerze" wzbudzaj± we mnie taki sam ¶miech jak w czasach kiedy biegali w glanach, a wiêkszo¶æ znakomita ich dzia³añ zmieni³a siê tylko poziomem karoserii i lakieru. A podobno to pies chodzi za w³asnym ogonem. Ale nie jestem bez grzechu. P:arê lat temu my¶la³em jak niektórzy tutaj, ¿e jak za s³owem pójdê grzmoty to da do my¶lenia. wygrzmoci³em - i nic to jak bicie piany.
Nie sobie musimy udowodniæ ¿e jeste¶y zachwycaj±cy ale zachwyciæ ¶wiat - nie sob± - NAMI
Po czwarte:
co siê wydaje paradoksalne i sprzeczne z tym co napisa³em
Thrud mnie zaskoczy³ bo napisa³ m±drze, czê¶ciowo:
"profesjonalizm ( jesli chodzi o zawodnikow ) mozna osi±gn±æ ze ¶redniej klasy lud¼mi. wazne ¿eby byli zgrani i dopelniali sie w kazdym elemencie"
Tyle tylko ¿e kwestia poprzedaj±ca i postêpuj±ca to b³êdne spostrze¿enie - ale nie o tym teraz
Zdanie jest sensowne - pytam siê tylko czy "profesjonalizm" zawodników osi±gniêcie poprzez robienie sobie ruchu piknikowo turystycznego pod nazwa manewrów, szkoleñ itp. itd i to bêdzie "profesjonalizacja" do czego i do kogo - do siebie nawzajem ???
tak rozumieæ to zgranie???
Otó¿ o¶wiadczam - gdybym by³ posiada³ owych trzy rzeczy do prowadzenia wojny potrzebnych to mia³ bym w nosie wszystkich gwiazdorów z RR poza 3-4 wyj±tkami o których nie wspomnê bo nie chcê wody sodowej i moja dzia³alno¶æ zakoñczy³a by epokê tzw. "turniejów rycerskich"
co te¿ nast±pi rychlej ni¿ wam siê zdaje, bo ludzie bogaci lubi± byæ bogatsi i zajmuj± nisze rynkowe - zostan± imprezy komercyjne oraz nazwijmy to "zloty rycerzy"
Prawo pieni±dza jest bezwzglêdne
"jak rozumieæ to zgranie???"
poprzez wprowadzenie elemntow inscenizacji do walki na tzw "¿ywio³"
Tak Hegemonie zawodnicy mogliby byæ na ¶rednim gdyby¶my mieli taki wybór jak w Rosji, tam poziom ¶redni jest du¿o wy¿szy od naszego i liczniej reprezentowany. I gdyby¶my mieli tak± sytuacjê to pozostaje tylko szukaæ organizatorów itp. Nam jednak brakuje zawodników i sêdziów a uwa¿am, ¿e to jest fundament przedsiêwziêcia bez którego nie da siê ruszyæ z reszt±, która oczywi¶ci jest równie wa¿na.
A co do s³owa "profesjonalne walki rycerskie" to jest to swobodne t³umaczenie rosyjskiego "profesjonalnoje fechtowanje". Bo przecie¿ nikt tu ameryki nie odkrywa, co¶ takiego dzieje sie ju¿ w Rosji i chyba na Ukrainie.
CYTAT
"jak rozumieæ to zgranie???"
poprzez wprowadzenie elemntow inscenizacji do walki na tzw "¿ywio³"
¯adnego inscenizowania...dziwny pomys³.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.