Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zasady turniejowe walki na miecze d³ugie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Józef
Ty £ukasz nie chrzañ ,tylko podsuñ gotow± formu³kê smile.gif .Ja nie czujê siê absolutnie autorem tego regulaminu.(mo¿e wspó³autorem)Tak jak i Wy nimi jeste¶cie . Nie chodzi w tym wszystkim o to, kto ma racjê ,a o to by stworzyæ wspólnie co¶ sensownego.
Czy przy dozwolonym kopaniu ,nale¿y pozwoliæ na chwytanie za nogê kopi±cego?Wydaje mi siê to sensowne ,jako forma obrony przed tego typu " atakiem"
Pozdro

Ps.
Kszysz i Laser-Chcecie bym traktowa³ Wasze wypowiedzi powa¿nie .Zmieñcie formê wypowiedzi.
Kszysz
CYTAT
Ty £ukasz nie chrzañ ,tylko podsuñ gotow± formu³kê

ale chyba w³a¶nie to zrobi³. Dozwolic kopy (poza tymi w krocze), ale zeby nie by³y punktowane, jasno to wynika z powy¿szego postu.

CYTAT
Nie chodzi w tym wszystkim o to, kto ma racjê ,a o to by stworzyæ wspólnie co¶ sensownego.

A tworzenie czego¶ na fa³szywych argumentach nie ma za wiele sensu.

CYTAT
Kszysz i Laser-Chcecie bym traktowa³ Wasze wypowiedzi powa¿nie .Zmieñcie formê wypowiedzi.

Staram sie ale ja nie mam si³y traktowaæ Panskich wypowiedzi powa¿nie, staram siê postawiæ sensowny argument/y odno¶nie jakiegos aspektu ale nie uzyskuje na niego odpowiedzi?
I jak tu prowadziæ dyskusje?
Igor z Bêdzina
Nie , nie mo¿na, chyba ¿e chcesz kogo¶ zrobiæ kalek±. Poza tym zawsze mo¿na zrobiæ unik lub zablokowaæ albo wykonaæ kontrkopniêcie. To ca³± d³uga teoria. £apanie nóg to z³y pomys³, oprócz tego ¿e mozna oberwaæ w tym momencie mieczem, zreszt± po to s± w³a¶nie kopniêcia, wytr±ciæ z równowagi, zdekoncentrowaæ. Nikt przy zdrowych zmys³ach trzymaj±c miecz w rêku nie bêdzie ³apa³ kopi±cej nogi...
Aion
CYTAT(£ukasz P³aza @ 11:05 12.12.2009) *
My¶lê ¿e mo¿na dopu¶ciæ dowolne kopniêcia(poza centralnym na krocze - ale to rozwi±zano punktem -zakaz ataku w ...krocze) - ¿ycie samo udowodni ¿e sprawdz± siê wy³±cznie frontkick/lowkick/kolano w zwarciu. Dobrze prowadzone kolano czy lowkick potrafi zaboleæ nawet w zbroi (pancerne kolana i ³ydy) ale celem g³ównym kopniêæ jest przygotowanie akcji ostrzem (to samo dla mnie tyczy siê g³owicy, piê¶ci, ³okci) to wszystko nie s± samodzielne akcje a jedynie ¶rodki do celu - kto tego nie zrozumie szybko zostanie oklepany z u¿yciem najprostszych technik mieczowych.

Podpisuje siê pod postem £ukasza. W regulaminie zapisa³bym to tak:

Kopniêcia s± dozwolone z wyj±tkiem ataku na krocze (i kolano od przodu/ z góry) - nie wiem jak to jest w zbroi, bez niej mo¿na wygi±æ kolano w drug± stronê.

W regulaminie turnieju D³ugiego Miecza na SMDF ma to formê bardziej ogóln±. Kopniêcia s± dozwolone a zakazane s± akcje gro¼ne dla zdrowia i ¿ycia walcz±cych.

O ³apanie bym siê nie martwi³, bo nikt nie bêdzie tego robi³. MIECZ decyduje o przyznaniu trafienia. Kopniêcia etc. to tylko akcje pomocnicze, w przewa¿aj±cej mierze niegro¼ne w ochraniaczach do Blossfechten, co dopiero w zbrojach - jak ju¿ wielu praktyków zauwa¿y³o.

Je¶li znajdzie siê artysta od ³apania nóg, to dostanie w g³owê mieczem, a najwy¿ej kto¶ siê przewróci. Kalek± mo¿na zrobiæ osobê, która nie w ¿yciu nie walczy³a. Takich na turniejach nie przewiduje.
Mateusz z Grójca
CYTAT(Aion @ 17:48 12.12.2009) *
Kopniêcia s± dozwolone z wyj±tkiem ataku na krocze (i kolano od przodu/ z góry) - nie wiem jak to jest w zbroi, bez niej mo¿na wygi±æ kolano w drug± stronê.

no to zale¿y jeszcze jak kto ma skonstruowane przeguby - zdarza siê widzieæ, ¿e niektórym zbrojom NAWET P£YTOWYM robi siê "przeprost stawów". W starych nogach tak mia³em, w nowych wyeliminowa³em ten problem smile.gif

CYTAT
W regulaminie turnieju D³ugiego Miecza na SMDF ma to formê bardziej ogóln±. Kopniêcia s± dozwolone a zakazane s± akcje gro¼ne dla zdrowia i ¿ycia walcz±cych.

wpis o szeroko pojêtych akcjach zagra¿aj±cych ¿yciu lub zdrowiu mog± równie¿ w tym przypadku dzia³aæ znakomicie.

CYTAT
O ³apanie bym siê nie martwi³, bo nikt nie bêdzie tego robi³. MIECZ decyduje o przyznaniu trafienia. Kopniêcia etc. to tylko akcje pomocnicze, w przewa¿aj±cej mierze niegro¼ne w ochraniaczach do Blossfechten, co dopiero w zbrojach - jak ju¿ wielu praktyków zauwa¿y³o.

Je¶li znajdzie siê artysta od ³apania nóg, to dostanie w g³owê mieczem, a najwy¿ej kto¶ siê przewróci. Kalek± mo¿na zrobiæ osobê, która nie w ¿yciu nie walczy³a. Takich na turniejach nie przewiduje.

tak jak to by³o ju¿ powiedziane wcze¶niej parê razy - kopanie jest tylko akcj± pomocnicz± do wykonania akcji punktowanej (otwarcie przeciwnika + zadanie ciosu mieczem)
lelumpolelum
CYTAT(Józef @ 12:12 12.12.2009) *
Czy przy dozwolonym kopaniu ,nale¿y pozwoliæ na chwytanie za nogê kopi±cego?Wydaje mi siê to sensowne ,jako forma obrony przed tego typu " atakiem"
Pozdro

To prowadzi moim zdaniem za daleko. Jest to po prostu obojêtne i nie my¶lê ze trzeba prze¶wietliæ ka¿d± technika szukaj±c w niej sensu. Techniki trzeba sprawdziæ pod wzglêdem bezpieczeñstwa a nie efektywno¶ci.
Nie widzê w ³apaniu za nogê specjalnego ryzyka, mo¿na w konsekwencji usi±¶æ na ty³ek, ale rzucaæ wolno wiec zawodnicy powinni umieæ padaæ.

@Death-wish: w czym ryzyko ³apania? masz racje, nie widzê sensu w ³apaniu za nogê ale tez nie widzê ryzyka. hmm by³ taki Film z Van-Dammem ale to chyba by³o co¶ innego icon_wink.gif

P.S.: bardzo mnie cieszy ze dyskusja toczy siê dalej.
Laser
CYTAT
Ps.

CYTAT
Trafisz na przeciwnika ,który nie lubi by Go kopaæ-to Ci krêgos³up z³amie ,zanim sêdziowie zareaguj± , i Go zdyskwalifikuj± bigsmile2.gif . I nie pomo¿e Ci kirys ,ani p³aty.
Po co prowokowaæ? S± ludzie którzy wol± przegraæ ,ni¿ zrobiæ przeciwnikowi krzywdê ,ale s± i tacy którym jest to obojêtne ,czy wrócisz do domu na wózku.Jedni posiadaj± samodyscyplinê ,drudzy nie. Od kopniaka jeszcze nigdy nikt nie umar³.Emocje s± jednak emocjami.
Dajmy temu spokój.Mo¿esz my¶leæ co chcesz. Nie zgadzam siê.
Pomy¶lcie proszê nad tym fartuchem.Wyluzujmy siê trochê przy sobocie.Policzmy chêtnych.
pozdro

Panie Józefie. Po co mam traktowaæ pana powa¿nie, skoro pan mnie (nas) tak nie traktuje? Co to w ogóle za przyk³ad pan "argumentowa³"? A jak wyjdê na przeciwnika, który nie lubi gdy go walê mieczem po he³mie i mnie zmasakruje? A jak wyjdê na przeciwnika, który nie lubi walczyæ z "krzy¿akiem" to mnie po³amie w æwieræ sekundy. No to ju¿ kurwa przegiêcie. Mimo usilnych starañ niejednego pewno zawodnika, jeszcze siê nie zdarzy³o, by kto¶ komu¶ po³ama³ krêgos³up. I uwa¿am, ¿e nawet bez p³atów i kirysu trzeba by siê by³o nie¼le namêczyæ. I to my jeste¶my niepowa¿ni...

CYTAT
Aion-znam ch³opaka który wyszed³ na pó³toraki bez os³on przedramienia. Organizatorowi powiedzia³:
¿e on ma do¶wiadczenie i nie da siê uderzyæ w przedramiê .Walczy³ z przeciwnikiem ,który wyznaje zasadê :Ok nauczê ch³opaka rozs±dku.
No i by³o piêkne z³amanie.

No i co z tego? Ja znam pani± od PO, która mia³a tyle przypadków kogo to ona nie uratowa³a w jakiej sytuacji zagro¿enia. Orderu zas³ugi bynajmniej nie nosi na piersi ani jednego. Jak kto¶ jest idiot± i wychodzi na takich warunkach, to nawet najlepszy regulamin nie pomo¿e. Pomijaj±c fakt, ¿e w ogóle sêdziowie dopu¶cili takiego do walki.

My nie jeste¶my idiotami (przynajmniej nie wszyscy). Nie wiem dlaczego pan tak zak³ada. Je¿eli ja dajê na pañsk± pro¶bê konkretne argumenty dlaczego co¶ tak, a dlaczego nie, to oczekujê, ¿e pan potraktuje mnie tak samo. Tymczasem od kilku stron jest pytanie dlaczego kopniaki s± "be", a w³a¶nie pan pisze posty w stylu: "bo Krzysiek Górecki...", "bo kto¶ komu¶ krêgos³up po³amie", "bo zupa by³a za s³ona". W ten sposób nie zbuduje pan konstruktywnie sensownego regulaminu.
Józef
Wiêc mo¿e napiszemy tak: w punkcie zezwala siê

Zezwala siê na kopanie stop± i kolanem w obszar dozwolony.(wyj±tek stanowi g³owa i kolano od frontu)Kopanie jest niepunktowane.

W punkcie mówi±cym o uzbrojeniu:Wymagana os³ona krocza -suspensor.

Przejrzyjmy jeszcze raz ca³y regulamin i pomy¶lmy czy nie nale¿y jeszcze czego¶ dopisaæ.Czy czego¶ nie przeoczyli¶my?

pozdro
Ps .Laser -proszê ,skoncentrujmy siê na regulaminie.
Kszysz
CYTAT
Zezwala siê na kopanie stop± i kolanem w obszar dozwolony.(wyj±tek stanowi g³owa i kolano od frontu)

a piszczelem? ró¿nie siê kopie.
Józef
To mo¿e napiszmy po prostu :na kopanie w obszar dozwolo...
pozdro

Panowie do tej pory mam szesna¶cie zg³oszeñ na prywatnej poczcie .Wola³bym jednak by zrobiæ listê osób ,chc±cych braæ udzia³ w turnieju.Tu - na tym forum .
MagicWojtek
jeszcze du¿o czasu do Grunwaldu...
nie lepiej zacz±æ zbieraæ zg³oszenia z 2 tyg przed Grunwaldem ( i do wtorku na Grunwaldzie ?? )
Kszysz
Najlepiej zrobiæ listê przed samym bojowym, ludzie róznie przyjezdzaj± na grunw, tak samo róznie zagladaj± na frehe.
Laser
Tak, najlepiej bêdzie og³osiæ, gdzie s± zapisy na turniej (konkretnie chor±giew i konkretna osoba) i niech ka¿dy przeka¿e dalej.
Ja z chêci± bym wzi±³ udzia³, jednak pewno znowu du¿o roboty przy koniach bêdzie, wiêc nici z tego. Na razie jest zbyt wcze¶nie, by siê zadeklarowaæ na 100%.
Józef
Teoretycznie macie racjê.
Ale mo¿e siê zdarzyæ, ¿e bêdzie tylu chêtnych ,¿e siê w ¶rodê po prostu nie wyrobimy.
Znaj±c z grubsza ilo¶æ uczestników ,mogê jeszcze zareagowaæ przed ustaleniem programu Grunwaldzkiego.(prosz±c o wtorek i ¶rodê .Wtorek eliminacje .¦roda fina³)
Gdy ten ju¿ bêdzie ustalony ,bêdzie za pó¼no prosiæ o dodatkowy dzieñ na realizacjê.Czwartek bowiem jest zajêty.
Wracaj±c do kopania. "...mo¿na kolano wygi±æ w drug± stronê" -A mia³o byæ takie bezpieczne.
Pomy¶lcie -co by dopisaæ w regulaminie ,by co¶ takiego siê nie wydarzy³o.
pozdro
Aion
CYTAT(Józef @ 16:01 13.12.2009) *
Wracaj±c do kopania. "...mo¿na kolano wygi±æ w drug± stronê" -A mia³o byæ takie bezpieczne.
Pomy¶lcie -co by dopisaæ w regulaminie ,by co¶ takiego siê nie wydarzy³o.

To co napisa³em.
Kopniêcia s± dozwolone z wyj±tkiem ataku na krocze (i kolano od przodu/ z góry)
+zakazane s± akcje gro¼ne dla zdrowia i ¿ycia walcz±cych.

Jak siê wydarzy to dlatego, ¿e kto¶ specjalnie uderzy³ w ten sposób. Jest promil szansy, ¿e bêdzie to wypadek. ¯aden dodatkowy zapis w regulaminie tego nie zmieni.
Przypominam, ¿e to nie zabawa dla przedszkolaków, ale turniej walki na miecze d³ugie w zbrojach. Bêdzie boleæ, bêd± siniaki, mo¿e po³amane ko¶ci. Jak kto¶ my¶li ¿e bêdzie inaczej to niech zmieni hobby na kaligrafiê.
Józef
Masz racjê .Z ciekawo¶ci zapytam: Bêdziesz bra³ udzia³ w tym turnieju?
pozdro
Aion
CYTAT(Józef @ 17:19 13.12.2009) *
Masz racjê .Z ciekawo¶ci zapytam: Bêdziesz bra³ udzia³ w tym turnieju?
pozdro

Nie bêdê, bo nie mam zbroi., stroju itp. itd. Zajmujê siê jak widzisz Blossfechten u¿ywaj±c wspó³czesnych ochraniaczy - www.fechtschule.org
To moja dzia³ka i przy niej pozostanê.
Igor z Bêdzina
Jozef
Nie podejrzewam, ze liczba chetnych przekroczy 20-25 osob. To nie tylko chodzi o umiejetnosci ale rowniez przygotowanie broni. Jak juz wczesniej pisalem tak naprawde w mieczu dlugim walczy niewiele osob , poza tym wiekszosc musiala by dostosowac bron do regulaminu. Wiekszosc mieczy przekracza 2300g, niektore znacznie 3kg. Poza tym jesli rozpoczniemy kolo poludnia to spokojnie powinnismy sie wyrobic ze wszystkim.

ps przepraszam, ale nie mam polskich czcionek na tym komputerze.
Józef
Zobacz w regulamin .Teraz jest ju¿ tylko ustalona dolna granica wagi ,bez ograniczenia górnej.
Czyli jak kto¶ ma miecz wa¿±cy 3kg ,to wychodzi do walki.Nie jestem pewien ,czy to dobrze i czy nie powinni¶my jednak ustaliæ jakiej¶ rozs±dnej górnej granicy.
Przy 22 uczestnikach -wypad³oby 22 pojedynki ,przy czym finali¶ci stoczyli by 5 pojedynków.Mo¿e ¼le my¶lê.?
Poza tym bêd± tacy, którzy chc± w czwartek startowaæ w "tarczy i jedynce" ograniczy to ich szanse na wygran±.
Co do (organizacji)systemu eliminacji ,to zajmie siê tym Tadek Ksi±¿k "Bracia Herbu Gryf"Zna siê na tym lepiej ni¿ ja.
Ale jak widzisz mam obawy ,czy wyrobimy siê w czasie.

pozdro
Kszysz
z czasem da rady, na najwiêkszych Byczynach startowa³o ok 40 walcz±cych w bojówce, wszystko przebiega³o bez wiêkszych problemów a wszystkie walki odbywa³y siê w ci±gu jedego dnia,
I by³ jeszcze czas na druzynówki.
Józef
Przejrzyjcie jeszcze raz regulamin.Czy co¶ nie zosta³o pominiête?
Co z t± górn± granic± wagi miecza?
pozdro
£ukasz P³aza
Ja bym siê nie przejmowa³ górn± granic± - to s± pojedynki i ludzie sami szybko odkryj± ¿e jak najl¿ejszy miecz (w dopuszczonych granicach) bardzo zwiêksza ich szansê. A jak nie to trudno - moim zdaniem 4 kg sztaba nie jest niebezpieczna w pojedynku - po prostu nikt siê nie da tym trafiæ smile.gif (co innego buhurty itp. gdzie mo¿esz kogo¶ zaj¶æ od ty³u).

- co do kopania wersja Aiona jest najlepsza (prosta, przejrzysta i nie mno¿y bytów ponad miarê)

Chyba sobie wystartuje, a co mi tam. Zobaczê czy jeszcze co¶ z traktatów na d³ugi miecz pamiêtam. szczerba.gif
Igor z Bêdzina
Józef
Teraz regulamin jest ca³kiem niez³y.

Teraz tylko kilka spraw odno¶nie sformu³owañ

System klasyfikacji olimpijski - nie ma czego¶ takiego, to znaczy jest odrêbny dla ka¿dej dyscypliny. W naszym wypadku u¿ywamy pucharowy.

CYTAT
e. Os³ona nóg - Beingewandt lub zbrojnikowe, nagolennice, nakolanki i nabiodrki (bez trzewików)

Pe³ne os³ony nóg w postaci nagolenic, nakolanników i nabiodrków p³ytowych lub zbrojnikowyh. Trzewiki nie s± wymagane.
Wcze¶niej trochê wysz³o mas³o ma¶lane.

Komendy g³ównie na turniejach to "bij" lub "walka" na rozpoczêcie lub wznowienie, "stój" gdy przerywa siê walkê. Niby niewiele ale znacznie lepiej brzmi± ni¿ sportowe "start" i "stop"

Wiem, tym razem siê czepiam. bigsmile2.gif
Laser
Kosmetyka:
CYTAT
3.Czas trwania starcia -2 min . Czas przerwy w starciu bêdzie dodany do czasu starcia

Tak trochê brzmi, ¿e nie wiadomo o co chodzi. Lepiej to uj±æ tak:
3.Czas trwania starcia -2 min. Czas w trakcie przerwy nie bêdzie liczony.

CYTAT
Zabrania siê :
(...)
-zadawania ciosów w obszary dozwolone niepunktowane (³ydki, przedramiona, d³onie), w wyniku których to ciosów powstan± kontuzje
(...)

Ja bym to uj±³ tak:
- umy¶lnego zadawania ciosów w obszary niepunktowane, maj±cych na celu spowodowanie kontuzji przeciwnika,

Poza tym uwa¿am, ¿e regulamin ca³kiem nie¼le siê zmieni³.
Aion
To ja siê jeszcze poczepiam ;)

Rozbrojenie

U nas ³±czy siê z wymogiem trafienia po udanym rozbrojeniu. Przeciwnik ma chwile na wej¶cie w zapasy albo ucieczkê (choæ wtedy i tak traci punkt)

W rzeczywisto¶ci udane rozbrojenie to prawie pewne czyste trafienie. (2.34) Gdyby przeciwnik zachowa³ zimn± krew, dochodzi do ciekawej sytuacji i mo¿liwego odwrócenia ról (wyrwanie broni rozbrajaj±cemu)
Ewentualnie jest tu miejsce na rycerskie zachowanie - czyli odrzucenie/oddanie broni przeciwnikowi. (0.58)
Na pewno widzowie bêd± zadowoleni ;)

Proponuje:

Rozbrojenie za 2p.

albo

bez punktu, uwzlêdniaj±c to co jest powy¿ej i pozwolenie na jedno trafienie po rozbrojeniu(ew. zapasy itp. itd). Potem krótka przerwa i wznowienie walki.
Igor z Bêdzina
Aion
chyba zbyt wiele wymagasz... bigsmile2.gif
Kszysz
CYTAT
CYTAT
3.Czas trwania starcia -2 min . Czas przerwy w starciu bêdzie dodany do czasu starcia

Tak trochê brzmi, ¿e nie wiadomo o co chodzi. Lepiej to uj±æ tak:
3.Czas trwania starcia -2 min. Czas w trakcie przerwy nie bêdzie liczony.

no nie do konca wynika z tego w jakim rozumieniu poruszamy kwestie przerwy smile.gif

czas trwania starcia wynosi 2 minuty, czas wszelkich przerw wynik³ych podczas walki z przyczyn technicznych nie bêdzie liczony do czasu ca³kowitego starcia.
i tu jaki¶ szczegó³owy spis tego co uznajemy za "przyczyny techniczne"
np mus poprawienia uzbrojenia, wstrzymanie walki przez sêdziego, wstrzymanie walki przez zawodnika itp.
Marcin Surdel
Przerw± jest wszystko od przerwania walki komend± "stój" sêdziego g³ównego, do wznowienia walki komend± sêdziego g³ównego.
Po co komplikowaæ sobie ¿ycie?

Pozdrowienia
Józef
Witam .

Napisaæ :system klasyfikacji pucharowy ,czy pucharowej?
To :pe³ne os³ony nóg ..-poprawiê

Poza tym komendy :Walka i stój.

Co do rozbrojenia :2 pkt.? nie wiem czy nie sprowokuje to ludzi do zbyt czêstego chwytania za miecze przeciwnika.
Poza tym ,chcia³bym poruszyæ jeszcze raz problem chwytania za nogê kopi±cego .Jako swego rodzaju obronê ...-pomy¶lmy
Kopaæ zezwalamy ,ale nie pozwalamy na swego rodzaju obronê .?
Dzisiaj ju¿ nie ,ale jutro wniosê poprawki
Pomy¶lcie jak powinien siê ten turniej nazywaæ .
pozdro
ps .szukajcie b³êdów
Mateusz z Grójca
skoro turniej na miecz i tarczê okrzykiwany jest mianem mistrzostw Polski, to dlaczego ten nie mo¿e siê tak nazywaæ?
Mistrzostwa Polski w walce mieczem pó³torarêcznym.

co do obrony, to nie jest to tylko ³apanie za nogê.
ja próbowa³bym waln±æ t± nogê mieczem ale to jak najmocniej. to te¿ jest chyba jaka¶ obrona, nie?
Aion
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 23:00 14.12.2009) *
skoro turniej na miecz i tarczê okrzykiwany jest mianem mistrzostw Polski, to dlaczego ten nie mo¿e siê tak nazywaæ?
Mistrzostwa Polski w walce mieczem pó³torarêcznym.

co do obrony, to nie jest to tylko ³apanie za nogê.
ja próbowa³bym waln±æ t± nogê mieczem ale to jak najmocniej. to te¿ jest chyba jaka¶ obrona, nie?

Obrona nie jest zakazana w regulaminie wiêc nie ma problemu. Jak kto¶ chce ³apaæ za nogê, niech to robi. To samo z uderzeniem.

Po rozbrojeniu naturalne jest ¿e przechodzi siê do zapasów. MO¿e z tego wynikn±æ co¶ ciekawego dla oka, ale nie musi. Je¶li nie chcesz takich sytuacji to zwiêksz chocia¿ do 2 punkty za rozbrojenie i schluss.

Co do nazwy to proponuje Grunwaldzki Turniej Walki Mieczem D³ugim w zbroi.
Turnieje na D³ugi Miecz s± rozgrywane w dwóch konwencjach - Blossfechten i w zbroi. Od lat siê je organizuje w ca³ej Polsce.
Nie rzuca³bym siê na nazwê Mistrzostwa Polski na dzieñ dobry, bo to po prostu ¶mieszne i kompromituj±ce. Inna rzecz okrzykiwaæ wieloletni± sprawdzon± imprezê, inna nazwaæ pierwszy testowy turniej. Jak odbêdzie siê kilka edycji i bêd± siê tam zje¿d¿aæ najlepsi zawodnicy, proszê bardzo, okrzykujmy.
Marcin Surdel
CYTAT(Aion @ 10:01 15.12.2009) *
Je¶li nie chcesz takich sytuacji to zwiêksz chocia¿ do 2 punkty za rozbrojenie i schluss.

Popieram zwiêkszenie warto¶ci rzutów i rozbrojeñ, nawet do 5 pkt - to nie s± ³atwe rzeczy, i warto za nie nagradzaæ.
Po udanym rozbrojeniu (tak samo jak i po obaleniu) sêdzia g³ówny, zgodnie z obecnym regulaminem, i tak moim zdaniem powinien przerywaæ walkê - jest wpisany zakaz ataku na nieuzbrojonego lub le¿±cego przeciwnika.
Bez przerwania walki, z zakazem trafiania le¿±cego/nieuzbrojonego i z warto¶ci± 1pkt, udane rozbrojenie czy rzut s± de facto _karane_ : rzucony/rozbrojony gramoli siê z ziemi najwolniej jak umie i szuka swojego ¿elaza najwolniej jak siê da, czas walki leci, a go¶æ, który rozbroi³ czy rzuci³, nie mo¿e zdobywaæ dalszych punktów i zwiêkszaæ/odrabiaæ przewagi.

Pozdrowienia

lelumpolelum
My choæ obdarzeni sercami kosmopolitów (mam jeszcze kilka w piwnicy) mamy paszporty niemieckie, a bardzo chcieliby¶my wystartowaæ w turnieju... wiêc gdyby to by³ mo¿e „otwarty puchar” albo bardziej marketingowo wykorzystaæ w nazwie rocznice al a „Turniej 600lecia Grunwaldu Mieczem D³ugim” zamiast „Mistrzostwa Polski” to by lepiej uzasadni³o udzia³ wszelakich obcokrajowców.
Rafa³ Pr±dzyñski
I jak widzê zapa³ kolegów zmierza prosta droga do tego aby za lat 3 do 5, na tzw. " Turnieju Rycerskim" wyskakiwa³ sêdzia z okrzykiem - Dyskwalifikacja !!!!! ZA NIE TRAKTATOW¡ WALKÊ bigsmile2.gif
Aion
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 13:14 15.12.2009) *
I jak widzê zapa³ kolegów zmierza prosta droga do tego aby za lat 3 do 5, na tzw. " Turnieju Rycerskim" wyskakiwa³ sêdzia z okrzykiem - Dyskwalifikacja !!!!! ZA NIE TRAKTATOW¡ WALKÊ bigsmile2.gif

Jasne, ¿e tak, ale dopiero wtedy kiedy ju¿ obsadzimy wszystkie zamki w Polsce rezydentami FEDERA i zmonopolizujemy turnieje ustanawiaj±c zakaz walki w zbrojach stalowych (tylko rekonstrukcje oparte o polipropylen i styrogumê)
£ukasz P³aza
I jak dorobimy siê sêdziów którzy maj± blade pojêcie co to jest walka traktatowa (btw. konia-zrzêdê temu kto mi powie czym w³a¶ciwie jest ta "walka traktatowa", bo o ile wiem traktaty opisuj± po prostu walkê. crazy.gif )

Nazwy na razie nie wymy¶la³ bym zbyt buñczucznej - "Grunwaldzki turniej miecza d³ugiego" i tyle (ewentualnie pó³torarêcznego je¿eli kto¶ lubi ten neologizm). Nawet s³ynna z wieloletnich edycji "Martinówka" która przez wiele lat s³u¿y³a jako wzorzec turniejów bojowych to tylko "nieoficjalne Mistrzostwa Polski" (albo walka o pas "federacji Martina" hehehe.gif bo jest przecie¿ jeszcze "federacja Efendiego" tongue.gif i "liga rycerska" icon_cool.gif )
Igor z Bêdzina
CYTAT(Józef @ 21:24 14.12.2009) *
Witam .

Napisaæ :system klasyfikacji pucharowy ,czy pucharowej?

Pucharowy...

CYTAT(Józef @ 21:24 14.12.2009) *
To :pe³ne os³ony nóg ..-poprawiê

Poza tym komendy :Walka i stój.

Co do rozbrojenia :2 pkt.? nie wiem czy nie sprowokuje to ludzi do zbyt czêstego chwytania za miecze przeciwnika.
Poza tym ,chcia³bym poruszyæ jeszcze raz problem chwytania za nogê kopi±cego .Jako swego rodzaju obronê ...-pomy¶lmy
Kopaæ zezwalamy ,ale nie pozwalamy na swego rodzaju obronê .?
Dzisiaj ju¿ nie ,ale jutro wniosê poprawki
Pomy¶lcie jak powinien siê ten turniej nazywaæ .
pozdro
ps .szukajcie b³êdów

Spokojnie wielu walcz±cych nie potrafi tego wykonaæ, a z³apanie rêk± za g³owiê wcale do tego nie prowadzi.

Grunwaldzki turniej na miecze d³ugie pó³torarêczne. Nazwa jasna i nie jest pompatyczna, do MP w mieczu d³ugim to jeszcze daleka droga. Poza tym akurat nazwa ma drugorzêdne znaczenie.
Józef
Witam .
Poprawki wprowadzi³em.Co do rozbrojenia i przewrócenia przeciwnika -my¶lê ¿e powinni¶my poprzestaæ na 2 punktach.-by nie przerodzi³ siê ten turniej w zapasy.Jest to jednak sprawa do przemy¶lenia.
Co zrobiæ teraz z : "upadek b±d¼ utrata broni bez celowej akcji przeciwnika 1pkt "?
Poza tym zastanawiam siê ,czy 10pkt. ujemnych za ostrze¿enie, to nie za du¿o ?

Co do uczestnictwa obcokrajowców ,to regulamin po¶rednio sugeruje - ¿e mog± braæ udzia³ .

Teraz nazwa:
Kolega sponsoruje g³ówn± nagrodê ,wiêc pomy¶la³em ,¿e mo¿na by w nazwie napisaæ powiedzmy:

Grunwaldzki turniej miecza d³ugiego "o miecz kasztelana zamku ¦widwiñskiego"

Trochê to kiepsko brzmi,a chcia³bym , by by³o w jaki¶ sposób napomkniête ,kto jest sponsorem g³ównej nagrody.

Dobra pomy¶lmy
pozdro
Kszysz
CYTAT
Grunwaldzki turniej miecza d³ugiego "o miecz kasztelana zamku ¦widwiñskiego"

autoreklama smile.gif,
mo¿na po prostu zaznaczyæ podczas turnieju kto sponsoruje nagrodê zamiast zmieniaæ nazwy, jako ¿e turniej odbywa siê na Grunwie a nie w ¦widwinie ;]

pozdrawiam
Mateusz z Grójca
CYTAT(Józef @ 21:20 15.12.2009) *
Poza tym zastanawiam siê ,czy 10pkt. ujemnych za ostrze¿enie, to nie za du¿o ?

jak siê tak zastanowiæ, to mo¿e zaistnieæ taka sytuacja, ¿e takie ostrze¿enie za -10pkt przes±dzi o przegranej walce.
No bo ile mo¿na zdobyæ punktów, je¶li nie jest siê (nie przymierzaj±c) Wo³kiem?
do 10 w porywach ze 12 ale to jak przeciwnik jest s³aby.

czy aby punkty karne s± dobrym rozwi±zaniem?
sugerowa³em ju¿ zrezygnowanie z pkt karnych kilkana¶cie postów temu.
Raczej niech to dzia³a jak w pi³ce no¿nej:
¿ó³ta i czerwona kartka = ostrze¿enie i dyskwalifikacja.

hmm?
Gregor z Krakowa
Igor - a co to jest miecz pó³torarêczny? b³agam, masz pó³torej rêki, czy walczys¿ pólow± drugiej a druga po³ow± grasz w szachy...

nie wiem co to miecz póltorarêczny... o¶wieæ mnie... miecz d³ugi- owszem wiem, o¶wiecac nie musisz...

Józef
Mateusz -w pierwszej wersji by³o jako¶ tak napisane ,¿e trzecie ostrze¿enie równa siê dyskwalifikacji.Bez punktów karnych.
My¶lê ¿e te punkty to dobry pomys³ , tylko nale¿y to jeszcze przeanalizowaæ. - Ile ich ma byæ?
Powiedzmy ,¿e walcz±cy nie dostaje punktów karnych - Pomy¶li : "Hm ,raz mogê przeciwnika zdzieliæ po rêkach -wystarczy ,by miecza nie móg³ w rêkach utrzymaæ i reszta walki nale¿y do mnie"

Co do autoreklamy-Tak to mo¿na zrozumieæ .Albo po prostu jako gest dla cz³owieka ,który wiele zrobi³ i robi dla RR .
Powiedzmy ,¿e za rok Ty Kszysz bêdziesz sponsorem miecza w pochwie.to wtedy turniej nazwiemy : " o miecz Kszysza " smile.gif Z tego jednak ,co wiem Marian chcia³by co roku sponsorowaæ ten turniej.Wiêc nie wiem , czy bêdzie taka okazja.

pozdro
Igor z Bêdzina
Gregor -
Czepiasz siê, miecz pó³torarêczny to taki którym mo¿na walczyæ jedn± rêka lub dwoma. Zauwa¿ ¿e w tego typu turniejach niektórzy walcz± mieczami które ¶mia³o siê mieszcz± w kategorii miecz dwurêczny - 140-150cm d³ugo¶ci, masa powy¿ej 2,5 kg.

Józef wystarczy kilka razy wspomnieæ w trakcie turnieju kto jest sponsorem, moim zdaniem to jednak turniej grunwaldzki.
Monika ksf
CYTAT(Death-wish @ 09:40 16.12.2009) *
Gregor -
Czepiasz siê, miecz pó³torarêczny to taki którym mo¿na walczyæ jedn± rêka lub dwoma. Zauwa¿ ¿e w tego typu turniejach niektórzy walcz± mieczami które ¶mia³o siê mieszcz± w kategorii miecz dwurêczny - 140-150cm d³ugo¶ci, masa powy¿ej 2,5 kg.

Józef wystarczy kilka razy wspomnieæ w trakcie turnieju kto jest sponsorem, moim zdaniem to jednak turniej grunwaldzki.

No w³a¶nie, dlatego Ci niektórzy, którzy "walcz± mieczami, które ¶mia³o siê mieszcz± w kategorii miecz dwurêczny - 140-150cm d³ugo¶ci, masa powy¿ej 2,5 kg" nie powinni byæ dopuszczani do turnieju datownego na okres "oko³ogrunwaldzki". Masz niehistoryczny kawa³ szpeja, zainwestuj w historyczny, przecie¿ nie musi to byæ wierna replika, ale by przynajmniej d³ugi miecz przypomina³o, inaczej robisz brzydka robotê, bo gawiedzi ogladaj±cej turniej taki miecz bêdzie siê kojarzy³ w³a¶nie z "historycznym mieczem z Grunwaldu".
I niestety ta nieszczêsna pó³torka robi do dzisiaj masê zamieszania. Mnie ju¿ tak nie przeszkadza, ju¿ siê do niej przyzwyczai³am ;), bo jak kto¶ rzuca to has³o, wiem ¿e chodzi o "rymcerski" miecz d³ugi smile.gif, ale funkcjnuje jeszcze taka dziwna klasyfikacja, ¿e np miecz z krótk± rekoje¶ci± "na jedn± ³apê" i kling± 80-95 cm, jest klasyfikowany w³a¶nie jako miecz d³ugi crazy.gif . Bo jest d³ugi? icon_wink.gif

PS Miecz d³ugi to miecz d³ugi, wielki miecz piechoty to wielki miecz piechoty icon_wink.gif. Nie ma "wielkich" mieczy d³ugich smile.gif.
Kszysz
CYTAT
Powiedzmy ,¿e za rok Ty Kszysz bêdziesz sponsorem miecza w pochwie.to wtedy turniej nazwiemy : " o miecz Kszysza " Z tego jednak ,co wiem Marian chcia³by co roku sponsorowaæ ten turniej.Wiêc nie wiem , czy bêdzie taka okazja

oj nie wiem czy kto¶ by chcia³ taki miecz bigsmile2.gif
Igor z Bêdzina
MNonika
ca³kowicie siê z tob± zgadzam, z drugiej strony, ¿eby¶ wiedzia³a ile by³o marudzenia kiedy kowalowi poda³em wymiary i masê miecza (120cm, 1,5kg), on powiedzia³ mi ¿e takich mieczy... nie by³o. bigsmile2.gif
Monika ksf
CYTAT(Death-wish @ 12:31 16.12.2009) *
MNonika
ca³kowicie siê z tob± zgadzam, z drugiej strony, ¿eby¶ wiedzia³a ile by³o marudzenia kiedy kowalowi poda³em wymiary i masê miecza (120cm, 1,5kg), on powiedzia³ mi ¿e takich mieczy... nie by³o. bigsmile2.gif

Jêcza³, bo ciê¿ko zej¶æ do 1,5 kg przy têpym mieczu d³ugo¶ci 120 cm i zachowaæ dobre wywa¿enie (1,7-1,8 jest rozs±dne). Musi ci zrobiæ bardzo cieñk± klingê z ostrym szychem, bo odchudzenia oprawy nic nie da (wywa¿enie bêdzie kiepskie). Moje têpulce Szanek wyprowadza³ nawet poni¿ej milimetra na zbroczu (mierzyli¶my ostatnio takim sprytnym urz±dzonkiem). Zrobi Ci klingê z ³adnie wyprowadzonym zbroczem, ryzykuj±c ¿e siê przebije, i zaraz j± rozwalisz naw....c w zbrojê kolegi. To siê im (miecznikom) nie kalkuluje.
Rafa³ Pr±dzyñski
Nadmieniam ¿e na ¶wiait³ym zachodzie odbywaj± siê turnieje miecza d³ugiego, w których sêdzia dyskwalfikuje zawodnika, je¶li ten umiejêtnie trzyma adwersarza (sam± postaw± i krokami) przed swoim sztychem i miziaj±c jego miecz nie pozwala na doj¶cie do klinczu - ten idiotyzm mo¿na podziwiaæ na Youtyubie a okrzyk "Za nie traktatowa walkê" jest dos³ownym CYTATEM crazy.gif

A teraz do rzeczy:

No t,o ¿e jako nie zosta³em zrozumiany i chyba nawet mi troszkê oto chodzi³o wy³uszczam.

Pora¿a mnie ogólny poziom rzetelno¶ci, czy te¿ przyzwoito¶ci formalnej obecnych w dyskusji (i tylko w jej kontek¶cie to piszê). Bez obrazy - chodzi mi o ogólny poziom, nie pije do nikogo ani osobi¶ci ani po osobistych.

Dopiero co wydzielono (s³usznie zreszt±) z tej dyskusji dzia³ o handicapach - czyli punktach startowych - za uzbrojenie ochronne .

Przypomnê, ¿e dwa g³ówne nurty sprzeciwu dotyczy³y zastrze¿eñ, co do zasadno¶ci przyznawania komu¶ punktów niejako jeszcze dodatkowo w momencie jak ju¿ ma (staæ go) lepszy sprzêt, oraz rzekomej trudno¶ci w rozliczaniu skrupulatnym punktacji i przeszacowywaniu zbyt obfitym punktów za opró¿nianie swojej (lub bogatego tatusia) kieski.

W tej chwili, osoby co do których pewnego "zawodowego" obeznania ¿ywiê szacunek niejako - promuj± tutaj idee wprowadzenia rozró¿nieñ punktowych, za konkretne rodzaje trafieñ czy te¿ trafienia w konkretne pola (a to po 1 a to po dwa punkty).

Ju¿ samo to powoduje, ¿e mi w³osy na plecach szczeciniej±. Ale mimo, ¿e stracie³m zdrowie na walkach, to bym jeszcze jako¶ przebola³ - nawet reakcj± jakiej siê spodziewam, czyli "Bo przecie¿ te czê¶ci s± bardziej ¿ywotne, bo przecie¿ tak trudniej trafiæ" - ZIEEEEEWWW -

" Ydioty, Ser, ma ten przezwisko, kto stara siê w w roztropny sposób odciêcie nogi, od odciêcia g³owy rozró¿niæ: podczas "S±dów Bo¿ych" - lecz swojej, nie u innych osób".

Ale jeszcze 5 PUNKTÓW (Sic!) za jakie¶ akcje bo sama w sobie jest trudniejsza!!!?????

Je¿eli taki rodzaj rozumowania logicznego peomuje FEDER to jestem w spokojno¶ci o przysz³o¶æ wszelakich zamków w Polsce które macie przejmowaæ - ruiny Ci u nas i marnotrastwa dostatek.

Dostrzegam trzy problemy intelektualne:

"¦rodowisko" bigsmile2.gif ma problem z porównywanie przeliczalnego i nieprzeliczalnego - to siê ugruntowuje ta umiejêtno¶æ w rozgarniêtym homo spiens tak na progu ogólniaka - wiadomo mi³o¶æ kosztuje bigsmile2.gif

"¦rodowisko" ma mentalno¶æ z czworaków, a nie z zamku - vide - je¶li kto¶ dostaje punkty za trudniejsze akcje, to musia³ kupê czasu, pracy i pieniêdzy w³o¿yæ w æwiczenie - ale poniewa¿ nie promuje siê wk³adania czasu, pracy i pieniêdzy w sprzêt - to znaczy, ¿e æwiczy³ i nie wk³±da³ pieniêdzy w umiejêtno¶ci - tylko:
"Un sim juz taki ¶prytny urodzi³ Panie Dzidzicu i tuk ma od maleñko¶ci"

Wy³azi ten Polski Proletaryat Rycersky co i raz, co i kamyczek na drodze, oj wy³azi.

No to ja proponuje dawaæ punkty za pochodzenie bigsmile2.gif - no bo jak w jednym przypadku wk³ad siê liczy na korzy¶æ a w drugim wk³ad do buractwo i liczyæ go nie nale¿y a wrêcz potêpiaæ - no to ja ju¿ nie mam wiêcej pytañ.

Mo¿e zamiast takich w moim mniemaniu durnowatych dywagacji ustaliæ najpierw co jest a co nie jest "spacyfikowaniem" oponenta w rozumieniu regulaminu - potem jaki zakres dzia³añ jst dozwolony do "spacyfikowania" i do kroæset za "spacyfikowania" wszelkijej ma¶ci przyznawaæ JEDEN i ten sam punkt - a nie wbijaæ sie w ¶cie¿kê do algorytmów.

No i ten trzeci problem intelektualny:

My¶lenie " ¦rodowiskowe" jest jak tramwaj co je¼dzi w jedn± stronê - to znaczy nie dociera, ¿e pewne zasady rozumowania obowi±zuj± w ka¿dym rozpatrywanym przypadku danej sprawy. Tu jakbym siê powtarza³ co do tego porównywania punktów za zbrojê i punktów za akcje.
Ale nie o powtarzanie mi siê tutaj chodzi - bo zaraz wyniknie nastêpne kilka problemów w których zapromujecie system rozwi±zania który sprzeczny z poprzednim w poprzednim punkcie i ca³o¶æ regulaminu bêdzie jak konstytucja Unii Europejskiej smile.gif
A po za tym to i w ¿uciu osobistym troszkê siê przyda porz±dku z rozumowaniem - bo przy pewnych rodzajch sexu nie tylko ¿e rozerwiecie nie to co potrzeba, ale mo¿na siê z kulek okorowaæ pchaj±c uparcie jednokierunkowo devil.gif
£ukasz P³aza
Hegemon - co do jednego siê zgodzê, posty niektórych jako ¿ywo przypominaj± Konstytucjê Europejsk± - s± napisane jêzykiem nie do zrozumienia, traktuj± o wszystkim i zarazem o niczym a do tego s± pisane szczegó³owo, przez teoretyków, którzy niewiele maj± wspólnego z tym o czym pisz± crazy.gif dunno.gif shocked.gif

Po kolei - na zachodzie s± modne ró¿ne g³upoty (no hedshots, pusy fight, intermedieval tongue.gif ) Pewnie dla tego ¿e ci panowie na si³ê szukaj± sposobu na tak± walkê, ¿eby nie walczyæ, nie zmêczyæ siê i ¿eby broñ Bo¿e nikomu nie sta³a siê krzywda (no i ¿eby siê od tej walki klimat nie pogorszy³ i zwierzêta nie cierpia³y hehehe.gif ). Na szczê¶cie "my RR" to zdroworozs±dkowa mentalno¶æ rodem z Europy Wschodniej jezyk.gif czyli "Ja z synowcem na koñ, i jako¶ to bêdzie..." jezyk.gif .

Promowanie niektórych akcji to rzecz w sportach walki normalna. Przecie¿ ka¿dy system sportowy jako¶ wypacza realia i zarazem nie da siê æwiczyæ realnie i konfrontowaæ swoich umiejêtno¶ci bez sportowego systemu. No chyba ¿e "my dwaj, ostre miecze, na szczycie wzgórza w samo po³udnie..." Dlatego promuje siê akcje techniczne, trudne i widowiskowe. Po to masz w Judo olimpijskim Wa-Zari, Ippon i inne okre¶lenia punktacji itp. Alternatyw± jest klatka i submission/KO ale to w realiach d³ugiego miecza raczej odpada.

No co ma mentalno¶æ "mi³o¶nika sztuk walki rycerskiej" do mentalno¶ci "ch³opa z czworaków" to zabij nie rozumiem (mo¿e poza tym ¿e ch³op pañszczy¼niany odciska siê na nas wszystkich).

I na koniec tych rozbudowanych dygresji filozoficzno-kulturowo-fighterskich podkre¶lê, poprzednio uzgodniony regulamin jest niez³y i wróæmy do niego - to co¶ z tego realnie bêdzie. A nie, to bêdziemy mieæ kolejn± na freha debatê "mêdrców" o ass.gif Marynii (któr± ka¿dy widzia³, ale ¿aden nie masowa³ icon_wink.gif )
lelumpolelum

¦wiat³y zachód jest w³a¶nie w tej kwestii zacofany, osobi¶cie bylem na turnieju Colina Richardsa "Arts of Mars" niedaleko Hanoweru i w zyciu nic ¶mieszniejszego nie widzia³em, trudno opisaæ ten absurd.
Pokazuje ludziom turnieje FEDERA bo to s± jeszcze gotowi przyj±æ (choæ im to wszystko jako¶ za szybko za wulgarnie za ma³o wyszukanych technik), ale to nie s± tutaj sportowcy, to nie s± "walcz±cy" w jakimkolwiek sensie oni sobie po prostu wyszukali maly stawek w którym bawi± siê w grube ryby.

Müsje P³aza bardzo trafnie to przedstawia.

Tez my¶lê ¿eby nie przesadzaæ z punktowaniem take-downów bo to w koñcu nie jest technika letalna, gdyby zabawa by³a na jakie¶ symulatory to by mo¿na nagradzaæ sztychy pod pachê itp. naprawdê gro¼ne techniki. W realnej walce zej¶cie na parter to dopiero pocz±tek czê¶ci drugiej i nie koniecznie wygrywa ten który rzuci³.
Trzeba poza tym uwa¿aæ by nie zrobiæ buhurtu jeden na jeden, sam wa¿ê jakie¶ 95-100 kg, 190 wzrostu, móg³bym pomy¶leæ: co mi tam miecz, wystarczy go dwa razy z³apaæ i ciepn±æ i ju¿ mam 10 punktów niech se macha jak chce.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.