Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zasady turniejowe walki na miecze d³ugie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Dawid z Brudzewa
Witam braæ rycersk± i innych wielmo¿ów!
Mój temat nie jest ¿adnym wywodem co do organizowania i ustalania zasad walki mieczami d³ugimi na turniejach a raczej prób± obudzenia w¶ród u¿ytkowników mieczów ,,pó³toro'' lub dwurêcznych sztuki walki tego rodzaju broni±. Jestem m³odym rycerzem i na turnieju walczy³em tylko raz. By³ to turniej wy³±cznie na ,,pó³toraki''. Tego typu walka to nic innego jak pozbawiona finezji i techniki r±banina która ma doprowadziæ do zadania jak najwiêkszej ilo¶ci ciosów równoznacznych z punktami. Moim zdaniem to totalna pomy³ka.

W II po³owie XV wieku walka na miecze d³ugie by³a swoist± sztuk±. Powstawa³y szko³y fechtunku na czele których stawali fechmistorzowie. Sama walka niczym nie przypomina³a tej któr± widuje siê na turniejach dzi¶.

Chcia³bym wznie¶æ swój postulat o ca³kowitej zmianie zasad walk na miecze d³ugie. Pierwsz± zasad± jak± chcia³bym podkre¶liæ powinien byæ brak pojedynków osób walcz±cych jedynk± i tarcz± z osobami dzier¿±cymi miecze d³ugie bo to co najmniej nie fair.
Nastêpnie pragnê zaproponowaæ moj± wizjê podobnego turnieju:
Walka dzieli siê na rundy. Na przeciw siebie staje dwóch przeciwników uzbrojonych w miecze d³ugie (pó³toraki b±d¼ dwuraki). Walka dzieli siê na rundy. Ka¿da runda polega na swoistym ,,zamatowaniu'' przeciwnika doprowadzaj±c do utraty jego broni, zablokowania jej, b±d¼ zadania jednego ciosu. Walka trwa 5 rund. Zwyciêzca wiêkszo¶ci rund wygrywa. Tak mniej wiêcej powinno to wygl±daæ:

http://de.youtube.com/watch?v=Kj4Ng6DBfrg

Hmmm. Jestem pewien ¿e mój pomys³ wzbudzi w¶ród u¿ytkowników tego forum sporo ,,ALE'', które móg³bym nawet sam przytoczyæ:
1. ale podobna walka by³aby niebezpieczna bo stosuje siê w niej sztychy,
2. ale tego rodzaju walka by³aby trudna gdyby naprzeciw siebie stanêli dwaj okuci w blachy rycerze, a walka w tekstyliach, jak ma to miejsce na filmie by³aby niebezpieczna,
3. ale podobny styl walki ma swój pocz±tek od drugiej po³owy XV wieku, a wiêkszo¶æ rycerzy walcz±cych na pó³toraki w dzisiejszych czasach uzbrojona jest na okres grunwaldzki.

Oto moje argumenty na ten temat:
1. owszem stosuje siê, ale ten styl walki nie polega na wymianie ciosów, tylko na zamatowaniu przeciwnika i doprowadzeniu do sytuacji w której w 100% otrzyma³by on cios, nie koniecznie otrzyma. Sêdziowaæ takie pojedynki powinni ludzie o pewnym pojêciu.
2. http://www.mhkm.mud.pl/horda/esw/_images/esw_01_mini.jpg <--- da³o siê. kwestwia treningu.
3. tak fechtunek na tego typu zacz±³ byæ rozpowszechniony w II po³owie XV wieku. Jednak¿e gdyby czepieaæ siê a¿ tak hitoryczno¶ci turniejów i inscenizacji pod grunwaldem wszyscy walczyli by konno, wiêcej ni¿ po³owa nosi³aby tylko kapaliny, kolczugi i strzela³a z ³uku.

Oczwi¶cie to mój pomys³ i gdy zacznê byæ bardziej wp³ywow± osob± w polskim rycerstwie bêdê walczy³ o organizacjê turniejów z podobnymi zasadami, nie koniecznie w gotyckich zbrojach. Fechtunek mieczem d³ugim by³ pielêgnowan± sztuk± swego czasu. Cieszy mnie istnienie organizacji typu Arma. Marz± mi siê mistrzostwa ¶wiata w fechtunku mieczem d³ugim.

Przed tym jak bêdziecie siê czepiaæ czego tylko siê da w moim po¶cie chcê podkre¶liæ ¿e to tylko mój pomys³ i liczê na jego poparcie b±d¼ ostudzenie mego zapa³u i rozwianie marzeñ.
jasmin
***Jestem m³odym rycerzem i na turnieju walczy³em tylko raz. ***

Zatem proponujê, wróæ do tematu za jakie¶ dwa lata, powalcz na turniejach, zdob±d¼ autorytet w¶ród walcz±cych, nabierz do¶wiadczenia, trenuj trenuj i jeszcze raz trenuj.

Dodam:
S± turnieje, gdzie walczy siê tylko na pó³toraki;
S± turnieje gdzie na pó³toraki siê fechtuje a nie tylko r±bie;
S± osoby, które maj±c pó³toraka w rêkach i tarczownika naprzeciw siebie mówi±: ch³opie, masz pecha ... i wcale nie my¶l± o sobie.

Koncepcja twoja bardzo ciekawa i interesuj±ca a czy zostanie wdro¿ona w zycie, to zale¿y tradycyjnie od organizatora takiej bojówki i uczestników, którzy nogami g³osuj± ...

W walce nie ma gdybania, i zastanawiania siê mo¿e cios wejdzie, mo¿e nie ... punktuje siê w Polsce tylko i wy³±cznie trafenia a nie chêci trafienia ...
Halfgar
zamieszczony filmik to pokaz technik a nie turniej :D
Aion
CYTAT(Halfgar @ 10:42 28.07.2008) *
zamieszczony filmik to pokaz technik a nie turniej :D

Bardzo ³adna demonstracja technik Liechtenauerowskich w wykonaniu Gladiatores. Pokazy i fimiki robi± klimatyczne.

A tak wygl±da turniej : http://pl.youtube.com/watch?v=2H-BEpwt1Ac

Co do twojego postulatu, to jest bardzo sensowny, choæ osobi¶cie jestem zainteresowany blossfechten.
Problem z walk± w zbroi jest taki, ¿e uderzenia w ni±, s± bez sensu. Dopiero trafienia w ods³oniête czêsci cia³a, pchniêcia w ró¿ne s³abe punkty, koñcz± walkê, ergo odtworzenie tego mo¿e byæ niebezpieczne.

Pozdrawiam
lancelot
CYTAT
Pierwsz± zasad± jak± chcia³bym podkre¶liæ powinien byæ brak pojedynków osób walcz±cych jedynk± i tarcz± z osobami dzier¿±cymi miecze d³ugie bo to co najmniej nie fair.
A jaka walka jest fair?
Luszko
Jak widzimy na Powy¿ej za³±czonym filmiku;) Pó³torak mia³ tu "jakie¶" szanse:)
Pó³torak nie jest "prost±" Broni±.Trzeba nim naprawdê Æwiczyæ ¿eby "co¶" pokazaæ.

Pozdrawiam
Patryk z Wyszogrodu
Nie jestem w tej dziedzinie ekspertem, z tarczownikiem walczy³em tylko raz na treningu, do tego z zastosowaniem skrajnie g³upiej taktyki [nie ma to jak samemu skróciæ dystans, przynajmniej w sytuacji kiedy nie bierzemy pod uwagê ¿adnych technik zapa¶niczych], ale odnoszê wra¿enie, ¿e pomijaj±c sytuacje w której mo¿na zauwa¿yæ naprawdê znaczn± przewagê umiejêtno¶ci i sprawno¶ci nad tarczownikiem, zasady i wymogi bezpieczeñstwa zdaj± siê dosyæ skutecznie utrudniæ tak± walkê. W koñcu tarczownik traci o wiele mniej na wyeliminowaniu pchniêæ [zw³aszcza jak walczy toporem ale to ju¿ chyba nieco inna historia], czy zapasów. Ale jak widaæ mo¿na clap.gif . Choæ z drugiej strony chcia³ bym zobaczyæ walkê tego Pana z jakim¶ naprawdê dobrym i szybkim tarczownikiem...
A turniejów na pó³torak chyba trochê jest? Mo¿e znacznie mniej ni¿ tych dla tarczowników, zawsze co¶.
lancelot
CYTAT
Trzeba nim naprawdê Æwiczyæ ¿eby "co¶" pokazaæ.
No i co¶ tam pokaza³, cieszy oko!
Rafa³ Pr±dzyñski
Zamkn±æ temat bo jest wa³kowany w temacie historyczno¶æ walk na turniejach a dzieciaka pos³aæ do szkó³ i na praktyki. Zanim mu ktos krzywdê zrobi za "g³upie odzywki", zieeew.
grzdacz
Dawid-mam wra¿enie ¿e wyrobi³e¶ sobie zdanie o umiejêtno¶ciach walki mieczem d³ugim kolegów z ruchu rycerskiego na podstawie jednego turnieju.

Co do twojej propozycji to obawiam siê ¿e gotowy jeste¶ pope³niæ ten sam b³±d co inni organizatorzy turniejów czyli narzuciæ takie zasady uczestnikom ¿eby zobaczyæ takie walki jakie siê tobie podobaj±. Nie têdy droga , wystarczy ¿e organizator zapewni zasady bezpieczeñstwa i nie bêdzie za du¿o przeszkadzaæ podczas walki a skuteczne(przyjemne dla oka) techniki same siê pojawi±. Chyba ¿e na turnieju bêd± sami "niedzielni rycerze" a zabraknie "fachowców".

Najprostszym sposobem na spe³nienie twoich marzeñ i wykorzystanie twojego zapa³u bêdzie zaoferowanie pomocy przy organizacji turnieju czy zawodów jakiej¶ grupie zajmuj±cej siê odtwarzaniem europejskich sztuk walki "typu Arma". Obawiam siê jednak ¿e musia³by¶ zrezygnowaæ z zasady "zamatowania" w pi±tej sekundzie czy przerywania po zablokowaniu bo wtedy walka trwa³aby 0.7 sekundy do pierwszego zwi±zania a sêdzia musia³by oceniæ które zwi±zanie jest bardziej obiecuj±ce.
Igor z Bêdzina
CYTAT(Patryk z Wyszogrodu @ 23:58 28.07.2008) *
Nie jestem w tej dziedzinie ekspertem, z tarczownikiem walczy³em tylko raz na treningu, do tego z zastosowaniem skrajnie g³upiej taktyki [nie ma to jak samemu skróciæ dystans, przynajmniej w sytuacji kiedy nie bierzemy pod uwagê ¿adnych technik zapa¶niczych], ale odnoszê wra¿enie, ¿e pomijaj±c sytuacje w której mo¿na zauwa¿yæ naprawdê znaczn± przewagê umiejêtno¶ci i sprawno¶ci nad tarczownikiem, zasady i wymogi bezpieczeñstwa zdaj± siê dosyæ skutecznie utrudniæ tak± walkê. W koñcu tarczownik traci o wiele mniej na wyeliminowaniu pchniêæ [zw³aszcza jak walczy toporem ale to ju¿ chyba nieco inna historia], czy zapasów. Ale jak widaæ mo¿na clap.gif . Choæ z drugiej strony chcia³ bym zobaczyæ walkê tego Pana z jakim¶ naprawdê dobrym i szybkim tarczownikiem...
A turniejów na pó³torak chyba trochê jest? Mo¿e znacznie mniej ni¿ tych dla tarczowników, zawsze co¶.

Zwyciêstwo tarczownika nad walcz±cym z mieczem d³ugim jest proste. Sztuka polega na skróceniu dystansu i nie pozwoleniu na ucieczkê z bliskiej odleg³o¶ci. Wtedy po³torakowiec jest bez szans. Dla niego jedynym rozwi±zaniem jest uciekanie w d³ugi dystans. Na walce z Byczyny przeciwnik Szymona nie stara³ siê wchodziæ w krótki dystans i skoñczy³o siê to dla niego KO. Tutaj masz moj± walkê z Szymonem w Ogrodzieñcu. Nie uwa¿am siê ani za szybkiego ani za dobrego, ale uda³o mi siê z nim wygraæ. (Filmik jest krótki bo to by³a dogrywka). Nie ukrywam, ¿e je¶li chodzi o miecz d³ugi to Szymon jest bardzo dobrym zawodnikiem.

Dawid z Brudzewa
Prawda jest taka ¿e to co dzia³a w Lichtenauerze, Talhofferze, Fiore i innych ma turniejach jest ma³o przydatne. Powód? Generalnie przedstawiaj± one walkê bez zbroi. Za³o¿enie zbroi powoduje pewne implikacje wynikaj±ce z ich ograniczeñ. W skrócie. ¯eby pokonaæ kogo¶ w p³ytówce technikami króluj±cymi jest sztych i pó³miecz. Obie techniki na turniejach s± nieu¿ywane gdy¿ sztychy s± zbyt niebezpieczne wiêc zabronione, a pó³miecz powoduje ¿e musisz skróciæ dystans przy pe³nej operatywno¶ci przeciwnika oraz ciê¿ko znale¼æ technikê w pó³mieczu któr± mo¿na punktowaæ. Je¶li mi nie wierzysz zajrzyj do Czynnera lub Gladiatorii.
Józef
Powa¿nie! Adresowane przede wszystkim do osób walcz±cych i organizatorów turniejów.
Panowie jestem organizatorem turniejów rycerskich .Okres oko³o grunwaldzki .Sam równie¿ walczê -sparingi ,inscenizacje .Od kilku lat rozgraniczam turniej na pó³toraki i na jedynkê .Chodzi mi jednak o co innego ,mianowicie o zdrowe zasady walki.Jako organizator ustalam regulamin walk ,który nieraz jest krytykowany ,podwa¿any .Pytanie :Czy istnieje w Polskim Ruchu Rycerskim regulamin mówi±cy o zasadach jak równie¿ o wymogach uzbrojenia?
Je¶li nie ,to proponujê by takowy wspólnie stworzyæ. -
Pozdro
MagicWojtek
zobacz na zasady Martina z Grunwaldu...
Adsumus
Nie wiem dlaczego, ale mam wra¿enie, ¿e jak jest Pan Józef zobaczy to oka¿± siê wg niego zbyt niebezpieczne ;)
Józef
Nie umiem szukaæ .Mo¿e by¶cie jako¶ mnie pokierowali?
pozdro
Józef
No i przeczyta³em.
Wcale nie wydaje mi siê niebezpieczny .
Nie chcê wzbudzaæ emocji,ale chcê podkre¶liæ ,¿e zale¿y mi na stworzeniu osobnych regu³ dla jedynki i pó³toraka.
Wiêkszo¶æ regu³ popieram i stosujê w swoim regulaminie.
Co do wagi jedynki i pó³toraka , ustali³em jednak tylko doln± granicê wagi, która wynosi 1.2kg dla jedynki i 1.9 kg dla pó³toraka przy d³ugo¶ci nie mniejszej ni¿ 1.15 m
Ci którzy mnie znaj± wiedz± ,¿e jestem przeciwnikiem uderzenia rantem tarczy,ataku na ³ydkê ,czy d³oñ.
Ale wielkim zwolennikiem zapasów ,uderzeñ g³owic± i jelcem ,przyparciem kogo¶ do szranków.-Mowa w tym wypadku oczywi¶cie o walce na pó³toraki .
W tym roku za namow± kolegi zrezygnowa³em z tych rzeczy.U nas na turniejach sêdziów dobieram zawsze z po¶ród go¶ci .
Od nas nigdy jeszcze nikt nie startowa³ na naszym turnieju.Wychodzimy z za³o¿enia -"nagrody dla go¶ci ,dziêki którym miasto ma atrakcje "
Nie piszê tego by wzbudziæ poruszenie w¶ród forumowiczów .
Wiem co to rany czy kontuzje ,powykrêcane rêce . robiê czasem za worek treningowy swego syna.
Ale wydaje mi siê ¿e walka na pó³toraki bez tego wszystkiego bêdzie smutna.
Spodziewam siê wypowiedzi typu :Ale traktatowo w zbroi ,to nie wiele mo¿na zrobiæ .Dlatego od razu napiszê ¿e jednak mo¿na .
Wniosek wyci±gam jeden :ZEZWOLIÆ przerywaj±c jednak w porê walkê .-Po piêknej akcji nie ma w±tpliwo¶ci kto wygra³ ,a kto przegra³ .
Walczê .Wielokrotnie by³em sêdziom -my¶lê ¿e mogliby¶my co¶ wspólnie wymy¶liæ -Osobno na tarczê i jedynkê (w sumie to w³a¶ciwie gotowe ) Martin , Efendi zrobili kawa³ dobrej roboty .
Teraz kolej na pó³toraki -na tym mi zale¿y .
Bez emocji panowie
Pozdro
Marcin Surdel
Proponujê, by¶ zamie¶ci³ tu swój regulamin. Od czego¶ trzeba zacz±æ dyskusjê.

Pozdrowienia
Laser
CYTAT
Ci którzy mnie znaj± wiedz± ,¿e jestem przeciwnikiem uderzenia rantem tarczy,ataku na ³ydkê ,czy d³oñ.
Ale wielkim zwolennikiem zapasów ,uderzeñ g³owic± i jelcem ,przyparciem kogo¶ do szranków.

A kto zbiera zêby po Waszych treningach? ;-)
Uderzenia w d³onie rozumiem dlaczego przewa¿nie s± zabraniane, cenimy swoje r±czki i nie chcemy mieæ zbyt czêsto po³amanych paluchów. Ale reszta cia³a, moim zdaniem, powinna byæ punktowana. Generalnie jest tak, ¿e wiêcej siê zabrania na gorszych turniejach.

W sumie nadal nie rozumiem na czym polega Twój problem. Chcesz stworzyæ osobne zasady walki dla "jedynek" i dla "pó³toraków" w jedynym turnieju? Czyli rozumiem, ¿e z góry wykluczasz konfrontacjê "jedynka" vs "pó³torak". I tu moje pytanie: po co?
Kszysz
CYTAT
jestem przeciwnikiem uderzenia rantem tarczy,ataku na ³ydkê ,czy d³oñ.

CYTAT
Ale wielkim zwolennikiem zapasów ,uderzeñ g³owic± i jelcem ,przyparciem kogo¶ do szranków

a co to za ró¿nica czy ktos zbierze g³owic± lub rantem? Nawet przy rozdzieleniu kategorii jedynka, pó³torak?
Józef
Marcin , z tym umieszczeniem regulaminu ,to mia³bym problem .Posiadam zbyt ma³e do¶wiadczenie w obs³udze komputera.Ale poza tym co wyszczególni³em -ró¿nice ,to regulamin mój nie wiele siê ró¿ni , jak ju¿ pisa³em od regulaminu Martina czy Efendiego z ostatniej Byczyny. dlatego uwa¿am ¿e mog³yby pos³u¿yæ za podstawê ogólnopolskich zasad .Fachowo opisane zasady ,a¿ mi³o czytaæ .Nale¿y tylko poprosiæ Ich o pozwolenie i gotowo¶æ dopracowania zasad -wspólnych.
Ja wyra¿am swoje zdanie na temat zasad -nie znaczy to jednak ,¿e siê przy nich upieram.
Na turniejach nie walczê .Mam 45 lat ,ju¿ nie ta kondycja i nie to zdrowie.Ci±¿y jednak na mnie ,jako na organizatorze imprez odpowiedzialno¶æ za to co siê wydarzy.Decyzje powinni podj±æ przede wszystkim walcz±cy.-to ich zdrowie.Choæ nie zawsze postêpuj± jak doro¶li .Przyk³ad -ch³opak bez narêczaków przed walk± mówi ,¿e on siê nie da uderzyæ w przedramiê -chodzi z gipsem .-Cz³uchów
U mnie w ¦widwinie -Do tej pory : 5lat temu ch³opak w ¿abim pysku robi przysiad i dostaje centralnie w wizurê.Z³amana nasada nosa .Rok pó¼niej ,ten sam gostek robi to samo. Te same skutki .Poza tym podczas zwarcia rok temu ,facet ma rozerwan± d³oñ od wewn±trz ,jelcem. Szczepili siê jako¶ niefortunnie.Niczyjej w tym winy nie by³o .Jelec by³ mocno stêpiony -po prostu wypadek .Ale od rej pory jestem na nie, rêkawicom kolczym.Rok temu syn walcz±c na pewnym turnieju ³amie przeciwnikowi palca ,pozosta³e do szycia.Nieumy¶lnie.Ch³opak po prostu zas³oni³ siê rêk± od uderzenia w g³owê .Rêka opar³a siê o he³m. ,no i skutek. W tym roku syn dostaje z dwóch r±k w wystawion± do przodu rêkê ,na filmie widaæ -nie zd±¿y³ po prostu z t± rêk± uciec.Pot³uczone palce.Rêkawica klepsydrowa zmasakrowana , czego¶ takiego jeszcze nie widzia³em- 2 mm os³ona stawu palca zwiniêta w rurkê .Wiêc zakaz ataku na d³onie -atak na przedramiê nie punktowany.
Laser -co do rozdzielenia turniejów.
Moja zasada: Na turniej przyje¿d¿aj± ludzie walczyæ ,nara¿aj± zdrowie i drogi sprzêt .Robi± to dla siebie ,ale równie¿ nie¶wiadomie dla wipów , którzy siê dan± imprez± lansuj± .Dla turystów pij±cych piwko i wpieprzaj±cych kie³baskê .Niech daj± wiêc kasê na he³my ,miecze i rêkawice na nagrody .Trzy nagrody w tarczy -jedynce.Trzy w pu³toraku.Nie zapominajmy o ³uczniczym który w ¦widwinie zawsze na bojowo.
A jak nie -to nie bêdzie lansowania. W tym roku niestety w turniejach drugie i trzecie miejsca by³y nagradzane skromnie .Za pierwsze -rêkawice klepsydrowe z blachy sprê¿ynowej.£uczniczy ,naramienniki.
Poza tym wydaje mi siê ¿e w ¶redniowieczu na turniejach walczono jednym rodzajem broni.
Podoba mi siê walka mieszana Pó³torak -Jedynka ,Ale bardziej jako ciekawostka . Nie znaczy to ,¿e w bitwie nie walczono ró¿nymi rodzajami broni.To jednak osobny temat.Za du¿o ju¿ napisa³em ,ale my¶lê ¿e powinni¶cie trochê o mnie wiedzieæ.
Podsumowuj±c :
Chcê stworzyæ osobno regulamin dla pó³toraka .

Bez emocji smile.gif

Acha na treningach nie jest tak ¼le. poza tym mo¿na zbieraæ znaczki bigsmile2.gif
pozdro

Kszysz-Rantem tarczy Dosta³em na zesz³orocznej inscenizacji w S³upsku.Kolega bi³ na zasadzie rantem w podbródek ,mieczem po ³ydkach i stopach bigsmile2.gif Potem przeprasza³ ,mówi±c ¿e wzi±³ mnie za kogo¶ innego .W ogóle to na koñcu siê na mnie przewróci³ wypieraj±c ze mnie ca³e powietrze . By³o ostro ale weso³o . Mia³em wapenrock kolegi z innego bractwa.Pierwszy i ostatni raz zak³adam czyje¶ ciuchy bigsmile2.gif Nie chowam do niego urazy ,w ogule lubiê Go ,jeste¶my razem w WM , no ale staram siê by czê¶ciej chodzi³ na warty bigsmile2.gif
Uderzenie rantem zazwyczaj kierowane od do³u w podbródek,pod zas³onê .Mimo zgie³ku bitewnego s³ysza³em moje krêgi szyjne . bigsmile2.gif Wracaj±c z imprezy nie czu³em r±k od barków po koñcówki palców .Lekarz powiedzia³ :miêdzy trzecim a czwartym krêgiem zaklemowane nerwy itd itp.Panowie -wy macie jeszcze studiowaæ ,pracowaæ i p³odziæ dzieci ,a nie na wózek inwalidzki.
G³owica , to uderzenie- z góry lub z boku w he³m w zwarciu , no widzia³em te¿ uderzenie kierowane na korpus ,-przy p³atach czy kirysie bezsensowne .S±dzê ze bezpieczniejsze ,to ni¿ rant tarczy .Jak piszê ,nie upieram siê przy swoim
pozdro
Kszysz
co do pierwszego postu, s± rymcerze i rymcerze tak samo jak sprzêt i "quasi-sprzêt" ;)
i przyznam ze mnie troche roz¶mieszy³y te historyjki, ale nie o tym dyskusja.

CYTAT
Kszysz-Rantem tarczy Dosta³em na zesz³orocznej inscenizacji w S³upsku.Kolega bi³ na zasadzie rantem w podbródek ,mieczem po ³ydkach i stopach Potem przeprasza³ ,mówi±c ¿e wzi±³ mnie za kogo¶ innego

to kto by³ tak± besti±?

CYTAT
Uderzenie rantem zazwyczaj kierowane od do³u w podbródek,pod zas³onê

nie smile.gif, czy jest jaka¶ zasada, która nam dok³adnie opisuje jak ma wygladaæ rant? co nim jest a co nie? Co wiêcej nigdy nie widzia³em ¿eby kto¶ wyprowadzi³ taki jw. opisany cios tarcz±
Zreszt± rant nie s³uzy tylko do zadawania ciosów ofensywnych, ale to nie ten temat, tak samo jak nie temat internetowy smile.gif

CYTAT
G³owica , to uderzenie- z góry lub z boku w he³m w zwarciu , no widzia³em te¿ uderzenie kierowane na korpus ,-przy p³atach czy kirysie bezsensowne .S±dzê ze bezpieczniejsze ,to ni¿ rant tarczy

ha:D, nie lubiê internetowego teoretyzowania wiêc siê nie wypowiem smile.gif

Czy móg³bym prosiæ o wrzucenie jaki¶ linków do filmików wy¿ej opisanych osób, jak i przez Pana organizowanych bojowych, ciekawi mnie gdzie siê tak morduj±?

pozdrawiam
Józef
Kszysz -"Kto to by³ tak± besti± ?" Wiesz akurat to nie nale¿y do tematu -dobry ch³opak ,m³ody ,nie pali fajek ,ma do¶wiadczenie i trafi³ na mnie , który my¶la³ ¿e inscenizacja powinna byæ inscenizacj± .Agresja jak wiesz rodzi agresjê ,wiêc siê odgryza³em jak mog³em,ale w koñcu jak ju¿ napisa³em ,siê na mnie przewróci³.Nazwiska ,ani bractwa nie podam .
wróæmy do tematu.
Je¶li chodzi o Twoje w±tpliwo¶ci co do techniki ciosów zadawanych tarcz± ,to mo¿liwe ze masz racjê .My niewiele wiemy na ten temat ,tak jak i na temat zadawania sztychów.
Ju¿ na pocz±tku uznali¶my bowiem ,¿e nie bêdziemy tego stosowali. Jest to po prostu u nas zabronione.
Co do mordowania -to wypadki zdarzaj± siê na ka¿dym turnieju.
Nie nale¿y to do przyjemno¶ci , gdy siê musi jechaæ z kim¶ do szycia.

Co do filmików ,to musia³bym zapytaæ osoby zainteresowane ,czyli uczestników walki .Czy zgodz± siê na opublikowanie tego materia³u.Ze zrozumia³ych wzglêdów.-ujawnianie taktyki i techniki walki.
Starajmy siê skoncentrowaæ na temacie.

"Czy jest jaka¶ zasada która nam dok³adnie opisuje ,jak ma wygl±daæ rant ? co nim jest a co nie ?"
No mi siê wydaje ,¿e rantu to chyba nikt z p³aszczyzn± nie pomyli smile.gif .Poza tym w istniej±cych ju¿ regulaminach ,pisze ¿e zazwyczaj rant mo¿e byæ oklejony skór± ,w ¿adnym wypadku nie mo¿e byæ okuty blach±. Przyznam szczerze ,¿e nie rozumiem pytania

Bez emocji
pozdro smile.gif
Kszysz
No tak, wewnêtrzny szatan wszystko wyja¶nia smile.gif

CYTAT
Je¶li chodzi o Twoje w±tpliwo¶ci co do techniki ciosów zadawanych tarcz± ,to mo¿liwe ze masz racjê .My niewiele wiemy na ten temat ,tak jak i na temat zadawania sztychów.
Ju¿ na pocz±tku uznali¶my bowiem ,¿e nie bêdziemy tego stosowali. Jest to po prostu u nas zabronione.

Rozumiem ka¿dy jest sobie panem, i sam ustala sobie regu³y zabawy ale w sumie szkoda ograniczaæ swój w³asny rozwój przez jak±¶ wewnetrzn± zasadê? Gdy w Polsce (poza sztychami oczywiscie) takie zagrywki s± dozwolone. Z góry mo¿na siê byæ na straconej pozycji, i nie wiem czy wtedy taka nie znajomo¶æ tematu z powodu jakiego¶ wewnetrznego ograniczenia, by³aby op³acalna.

CYTAT
Co do mordowania -to wypadki zdarzaj± siê na ka¿dym turnieju.
Nie nale¿y to do przyjemno¶ci , gdy siê musi jechaæ z kim¶ do szycia

Owszem, zdarzaj± siê a szycie to te¿ nic fajnego smile.gif, ale powiem wprost; zazwyczaj zlatuj± lapsy z beznadziejnym sprzêtem, które zebra³y becki od lepszego, lub lapsy z dobrym sprzêtem, które nie potrafi± siê w "blachach" nawet poruszac a co dopiero prowadzic "walke".
Zwykle s± to pocz±tkuj±cy zapaleñcy lub tacy co przez zimê zamiast trenowac wzerali czekolade i ogladali brzydule i siê budzili dopiero na wiosnê, którzy chc± koniecznie zawalczyæ bo co¶ tam (tu ka¿dy ma swój prywatny powód). Nie wiem czy Pan zauwazy³ ale na turniejach z wysokim poziomem zawodników, jakiekolwiek kontuzje to spora rzadko¶æ.
No chyba ze pomiedzy takowymi znajdzie wy¿ej opisane przezemnie ziarenko smile.gif

CYTAT
Co do filmików ,to musia³bym zapytaæ osoby zainteresowane ,czyli uczestników walki .Czy zgodz± siê na opublikowanie tego materia³u.Ze zrozumia³ych wzglêdów.-ujawnianie taktyki i techniki walki.
Starajmy siê skoncentrowaæ na temacie.

Zak³adam ze filmiki znajduj± sie na youtubie lub innym podobnym portalu smile.gif, a ju¿ samo wrzucenie ich na takowy serwer jest form± upublicznienia, przez co kazdy kto chce mo¿e je zobaczyæ smile.gif ja chce
Je¶li obawia sie Pan sankcji ze strony kolegów/znajomych za wrzucanie linków czy tez ujawnianie tajemnic i technik samej walki itp. Proszê podaæ chocia¿ nazwy turniejów, lub tagi po jakich je bym móg³ odnale¼æ, to wrzuce linki na w³asn± odpowiedzialnosæ ;)

CYTAT
Czy jest jaka¶ zasada która nam dok³adnie opisuje ,jak ma wygl±daæ rant ? co nim jest a co nie ?"
No mi siê wydaje ,¿e rantu to chyba nikt z p³aszczyzn± nie pomyli

Prosze mi wierzyæ, tacy co mylili te¿ sie zdarzali.

CYTAT
Poza tym w istniej±cych ju¿ regulaminach ,pisze ¿e zazwyczaj rant mo¿e byæ oklejony skór± ,w ¿adnym wypadku nie mo¿e byæ okuty blach±. Przyznam szczerze ,¿e nie rozumiem pytania

Teraz to i ja sie pogubi³em. Czy rozmawiamy o formie rantu jako elementu tarczy, o jego budowie itp?
czy rantu jako UDERZENIU brzegiem tarczy w przeciwnika?
Ja ca³y czas mówi³em o ciosie, i podwa¿y³em to co Pan wcze¶niej napisa³ tj. o tym ze zazwyczaj lec± z do³u w szczêke/maske jak kto woli. Z czym sie nie zgadzam jako praktyk a nie teoretyk, a Pan zdaje siê nalezy do tej 2 grupy smile.gif
Ale za to doskonale wiemy jak powienien wygladaæ poprawny rant tarczy, w sensie rzeczowym smile.gif

zawsze u¶miechniêty i wyluzowany
kszysz smile.gif
Józef
Zazwyczaj jad±c na jaki¶ turniej czytamy regulamin turnieju bojowego i albo siê w nim bierze udzia³ ,albo nie .W zale¿no¶ci od tego czy nam te regu³y odpowiadaj±.
Co do uderzenia rantem -to mo¿e wyja¶nij ze swojego punktu widzenia jak to widzisz.Do tej pory podwa¿asz tylko to , co ja napisa³em nie dziel±c siê swoim zdaniem na ten temat. Komentarz typu ":Nie lubiê internetowego teoretyzowania ,wiêc siê nie wypowiem" nie wniesie nic w temacie stworzenia regulaminu walki na pó³toraki .Mo¿e jedynie spowodowaæ moje zniechêcenie.
Wydaje mi siê najrozs±dniejszym skontaktowanie siê z Efendim -pro¶ba o przyzwolenie wykorzystania jego regulaminu w tworzeniu zasad na nasze potrzeby.
Co do obra¿eñ ,to powiem mo¿e krótko-jak dobrze dostaniesz ,z dwóch r±k i pó³obrotu od dwumetrowego go¶cia wa¿±cego 110 kilo bez zbroi ,to niewiele Ci pomog± dobre narêczaki czy na przyk³ad rêkawica -choæby najlepsza by³a.A prêdzej ,czy pó¼niej i najlepszy zawodnik zostanie trafiony.
Ale te nasze dyskusje nie wnosz± niczego wiêc sobie darujmy.
Co do filmików ,to staramy siê ich nie publikowaæ .Mo¿liwe ¿e kto¶ to zrobi³.
Wiem o jednym .
Je¶li dobrze pamiêtam tytu³ :"Das perfekte Zornchau " z zesz³orocznego turnieju w Chojnicach Radek zachowuje siê tu do¶æ pow¶ci±gliwie . Pozosta³e info tak jak my¶la³em -zastrze¿one.
Filmy tegoroczne -zakaz publikacji

Piszesz ¿e nale¿ê do tej drugiej grupy -teoretyków .Mo¿liwe ¿e masz racjê, ale to w³a¶nie dziêki takim teoretykom jak ja, mo¿esz je¼dziæ na imprezy które organizujemy ,walczyæ na nich i wygrywaæ nagrody które fundujemy.

szkoda mego czasu- gdzie dwóch polaków tam trzy zdania
pozdro
Adsumus
http://www.youtube.com/watch?v=Gi4pJ4z3nOQ

http://www.youtube.com/watch?v=hB7BkjKF_OM

Dwa filmiki, których tytu³y wskazuj±, ¿e s± ze ¦widwina.
Je¿eli to Wasze, to cenzor s³abo dzia³a.

Józef
S± to stare filmy .
Jak ju¿ zreszt± pisa³em -my na swoich imprezach nie walczymy.
Poza tym je¶li masz cywiln± odwagê i nie masz siê czego wstydziæ to powiniene¶ siê przedstawiæ a nie ukrywaæ siê za jakim¶ szajsowatym awatarem .
pozdro
Ziomek
CYTAT
Komentarz typu ":Nie lubiê internetowego teoretyzowania ,wiêc siê nie wypowiem" nie wniesie nic w temacie stworzenia regulaminu walki na pó³toraki .Mo¿e jedynie spowodowaæ moje zniechêcenie.

Moim zdaniem Kszysz trafnie odgad³ cel tematu: pieniactwo (jea te¿ nabijê sobie posty a co!) Je¶li rzeczywi¶cie, Panie Józefie, chce Pan co¶ osi±gn±æ to proszê poprosiæ kogo¶ o zamieszczenie w Pana imieniu przyk³adowego regulaminu, by móc o tym porozmawiaæ, wspólnie rozwin±æ, doj¶æ do wniosków i szczê¶liwie zakoñczyæ temat.

CYTAT
Co do obra¿eñ ,to powiem mo¿e krótko-jak dobrze dostaniesz ,z dwóch r±k i pó³obrotu od dwumetrowego go¶cia wa¿±cego 110 kilo bez zbroi ,to niewiele Ci pomog± dobre narêczaki czy na przyk³ad rêkawica -choæby najlepsza by³a.A prêdzej ,czy pó¼niej i najlepszy zawodnik zostanie trafiony.

ciach ciach ciach jak bêdê du¿y te¿ chcia³bym zostaæ rycerzem, wa¿yæ 110 kilo i rozwalaæ narêczaki <rzyga>

CYTAT
. Pozosta³e info tak jak my¶la³em -zastrze¿one.
Filmy tegoroczne -zakaz publikacji

Hmmm... na turniejach ka¿ecie zawi±zywaæ zawodnikom i publice oczy by nikt nie widzia³ techniki? Kurczê, kolejny specnaz siê szkoli, który ostro trenuje by nam dokopaæ <boi siê>

...i na deser najlepsze crazy.gif
CYTAT
Poza tym je¶li masz cywiln± odwagê i nie masz siê czego wstydziæ to powiniene¶ siê przedstawiæ a nie ukrywaæ siê za jakim¶ szajsowatym awatarem .

...powiedzia³ jedyny w swoim rodzaju Pan Józef bez "szajsowatego" awatara.

Pozdrawiam,
Ziomek.

P.S. Proszê nie czepiaæ siê Leonarda Nimoy'a - nota bene ¶wietny aktor ;)
Kszysz
CYTAT
Co do uderzenia rantem -to mo¿e wyja¶nij ze swojego punktu widzenia jak to widzisz.Do tej pory podwa¿asz tylko to , co ja napisa³em nie dziel±c siê swoim zdaniem na ten temat. Komentarz typu ":Nie lubiê internetowego teoretyzowania ,wiêc siê nie wypowiem" nie wniesie nic w temacie stworzenia regulaminu walki na pó³toraki .Mo¿e jedynie spowodowaæ moje zniechêcenie.

odepchniêcie przeciwnika rantem, trzymanie dystansu lub po prostu pierdolniêcie rantem w ryj, przepraszam za s³ownictwo ale inaczej nie da sie tego dosadnie wyt³umaczyæ.
ale to ma te¿ swoja technikê.

CYTAT

dobrze czekam, sam mam gdzie¶ tyle samo wagi i wzrostu. I z chêci± za³oze moje rekawice i nareczaki. devil.gif
tez lubiê krêciæ piruety, a co?

CYTAT
Piszesz ¿e nale¿ê do tej drugiej grupy -teoretyków .Mo¿liwe ¿e masz racjê, ale to w³a¶nie dziêki takim teoretykom jak ja, mo¿esz je¼dziæ na imprezy które organizujemy ,walczyæ na nich i wygrywaæ nagrody które fundujemy.

Ze co?
Zacznijmy od tego ¿e nigdy nie by³em na Waszej imprezie, dlaczego? moze dlatego ze z Opola mia³êm ponad 600km, a z Warszawy mam dalej 500? I siê mi to nie op³aca³o, i dalej nie op³aca, ludzkie nie?
I rzeczywiscie kadzy kto organizuje impreze w Polsce jest teoretykiem...
(dziêki czemu mamy podzia³ na turnieje i turnieje)

CYTAT
Co do filmików ,to staramy siê ich nie publikowaæ

to szkoda, no ale tajemne techniki sa wa¿niejsze

pozdrawiam
Krzysztof "Kszysz" Kumala

P.S. przepraszam za mój szajsowaty awatar

http://www.youtube.com/watch?v=Y-0cSD-ASHM
http://www.youtube.com/watch?v=KJl7ceQ3ejI
http://www.youtube.com/watch?v=O51UueRXOcI

wnioskujê ze mog³o chodzic o ten turniej,

http://www.youtube.com/watch?v=wZURW7Bf-sI

i o ten

rzeczywiscie zjazd morderców, g³owy lataj±.
Józef
Awatara nie mam,bo go nie potrafiê wstawiæ -podpisujê siê jednak .
Trzy pierwsze filmy tak.Czwarty to kawa³ek inscenizacji ,która na ¦widwinie zawsze jest lajtowa .Zazwyczaj wychodz± w niej giermkowie .Walcz±cy w turnieju to ju¿ zazwyczaj jako lekkozbrojni.,a jak kto¶ siê tej regu³y nie trzyma , to ... ale nigdy siê to nie zdarzy³o- zapraszam tylko ludzi którym mogê zaufaæ.
wracaj±c do tematu - zasady turniejowe walki na miecze wielkie - macie co¶ m±drego do zaproponowania ? Je¶li nie ? to nie za¶miecajcie tematu .Dlaczego Wy nie zamie¶cicie regulaminu ,np: Efendiego .Oczywi¶cie za jego zgod±. Wydaje mi siê ¿e po prostu prowokujecie i rozwalacie temat?
Proszê oficjalnie Marcina Surdela o pozamiatanie .mo¿e uda siê jednak ten wspólny regulamin stworzyæ ?
Bez emocji
pozdro
Adsumus
Hmmm, na razie tylko pan siê tu emocjonuje, ja tylko przytaczam to czego pan nie potrafi.
Skoro o co¶ pan prosi to najpierw mo¿e by³o by dobrze wy³o¿yæ co¶ od siebie?
A regulamin Efendiego( bazuj±cy na reg. Martina z tego co siê orientuje) do znalezienia w Og³oszeniach. Ja go nie przytocze bo znowu Spockowi siê dostanie icon_wink.gif
Kszysz
Proszê wobec tego zaprezentowaæ swój w³asny pomys³ na regulamin i bêdzie cacy.
Józef
Przeczytajcie proszê cztery pierwsze zdania mojego dzisiejszego posta ,napisanego o godz.10.41
bez emocji
pozdro
Ziomek
Proszê siê nie zas³aniaæ niewiedz± - to nie trudne - wystarczy czytaæ komunikaty z komputera i wiedzieæ czego siê chce. Je¶li jednak komp nadal siê buntuje to s³u¿ê pomoc± - proszê o PM.

CYTAT
Wiêc zakaz ataku na d³onie -atak na przedramiê nie punktowany.

W walce na pó³toraki (przy dzisiejszych wagach broni) ciê¿ko nie oberwaæ po ³apie - z obserwacji pozwolê sobie przypu¶ciæ, ¿e taka bojówka zakoñczy³a by siê szybk± dyskwalifikacj±.

CYTAT
co wyszczególni³em -ró¿nice ,to regulamin mój nie wiele siê ró¿ni

Co to za ró¿nice?

CYTAT
nie znaczy to jednak ,¿e siê przy nich upieram.

Ci±gle powtarzasz, ¿e siê nie upierasz, to co chcesz osi±gn±æ przez swoje posty? Musisz wybraæ po jakiej stronie chcesz walczyæ

CYTAT
Choæ nie zawsze postêpuj± jak doro¶li [...] Niczyjej w tym winy nie by³o

To w koñcu wina czy nie wina?

CYTAT
Moja zasada: Na turniej przyje¿d¿aj± ludzie walczyæ ,nara¿aj± zdrowie i drogi sprzêt .Robi± to dla siebie ,ale równie¿ nie¶wiadomie dla wipów , którzy siê dan± imprez± lansuj± .Dla turystów pij±cych piwko i wpieprzaj±cych kie³baskê .Niech daj± wiêc kasê na he³my ,miecze i rêkawice na nagrody .Trzy nagrody w tarczy -jedynce.Trzy w pu³toraku.Nie zapominajmy o ³uczniczym który w ¦widwinie zawsze na bojowo.

Przepraszam, ale tutaj nie rozumiem, walcz±cy maj± p³aciæ za udzia³ w bojówce czy vip'y za show?
Laser
Ja osobi¶cie nie widzê sensu rozdzielania turniejów na jednej imprezie na ró¿ne bronie. Lepiej zrobiæ kilka rund na ró¿ne rodzaje broni.

Co do pozosta³ych kwestii, to có¿. Najpierw trzeba by by³o zweryfikowaæ co siê dzieje na innych imprezach ni¿ Wasze. Popatrzyæ, porównaæ, pomy¶leæ. Dopiero potem pisaæ posty na forum.

Pozdrawiam
Monika ksf
CYTAT(Józef @ 16:47 29.11.2009) *
pozdro
Ja tylko wtr±cê nt tej cywilnej odwagi i szajsowatego awatara (PS w regulaminie forum jest zakaz obra¿ania jego uczestników). Nie ka¿dy bêdzie siê wypowiada³ na publicznym formum pod swoim imieniem i nazwiskiem (dotyczy to równiez Twojej Osoby, zdjêcia pod Twoim Imieniem jako¶ nie widzê). Jest co¶ takiego jak choæby wyszukiwarka "google", która mo¿e utrudniæ na przyk³ad poszukiwanie pracy (nie ka¿demu szefowi przy segregacji cv bêdzie zale¿a³o na pracowniku uprawiaj±cym Twoje hobby ;).
Jak chcesz wiedzieæ z kim masz doczynienia zawsze mo¿esz zapytaæ na priva, chocia¿ wiêkszo¶æ ludzi tutaj siê zna choæby przez wspólnych znajomych, ze wspólnych imprez i wystarczy podaæ np ksywkê i nazwê grupy i ju¿ wiadomo o kogo chodzi smile.gif.
A je¶li kto¶ jest bardzo zainteresowny filmami z walk, turniejów, a Tobie nie zale¿y na afiszowaniu siê z nimi na forum, te¿ mo¿na to za³atwiæ przez prywatn± wiadomo¶æ.
Pozdrawiam
Monika
PS 45 lat to ¿adna wymówka, je¶li chodzi o uprawianie ekstremalnego hobby icon_wink.gif.
Józef
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 11:44 30.11.2009) *
Ja osobi¶cie nie widzê sensu rozdzielania turniejów na jednej imprezie na ró¿ne bronie. Lepiej zrobiæ kilka rund na ró¿ne rodzaje broni.

Co do pozosta³ych kwestii, to có¿. Najpierw trzeba by by³o zweryfikowaæ co siê dzieje na innych imprezach ni¿ Wasze. Popatrzyæ, porównaæ, pomy¶leæ. Dopiero potem pisaæ posty na forum.

Pozdrawiam

Rozdzielaj±c turniej nagradzasz wiêcej osób za ich wysi³ek i wk³ad w widowiskowo¶æ imprezy.
Poza tym ,jak ju¿ pisa³em -nie wydaje mi siê ,by na ¶redniowiecznych turniejach walczono ró¿n± broni± .To ¿e robili to gladiatorzy w antyku to wiem.
Co do uczestnictwa na innych imprezach, to masz chyba racjê . Jeste¶my stosunkowo m³odym bractwem.tylko sze¶æ lat, w stosunku do Was to pewnie ma³o.
Bierzemy udzia³ w oko³o 15-18 imprezach rocznie.Od trzech lat sêdziujê na 5 -6 imprezach w roku.
Od 4 lat bierzemy czynny udzia³ w inscenizacji grunwaldzkiej.Raz walczyli¶my przeciwko Bia³orusi
To pewnie jednak wszystko ma³o ,by cokolwiek napisaæ
pozdro.
Adsumus
Kszysz
CYTAT
Od trzech lat sêdziujê na 5 -6 imprezach w roku.

jakich? proszê o tytu³y?

CYTAT
Od 4 lat bierzemy czynny udzia³ w inscenizacji grunwaldzkiej

ja od jakis 6 i nie jest to dla mnie zadnym wyznacznikiem fajno¶ci.

CYTAT
Raz walczyli¶my przeciwko Bia³orusi

a ja troszkê wiêcej jednak, zreszt± bia³orusin to te¿ c¿³owiek prawda?
Wiec co takiego nadzwyczajnego w walce z nimi?

CYTAT
To pewnie jednak wszystko ma³o ,by cokolwiek napisaæ

tak.
Tym bardziej za tworzenie oficjalnego regulaminu na pó³torki (je¶li ju¿ takowy mia³by powstaæ), niech siê zajmie tym osoba bardziej do¶wiadczona i obdarzona wy¿szym
respektem w szeroko rozumiantm RR

Adsumusie gratulujê! :D

CYTAT
Rozdzielaj±c turniej nagradzasz wiêcej osób za ich wysi³ek i wk³ad w widowiskowo¶æ imprezy.
Poza tym ,jak ju¿ pisa³em -nie wydaje mi siê ,by na ¶redniowiecznych turniejach walczono ró¿n± broni± .To ¿e robili to gladiatorzy w antyku to wiem.

po to s± chyba turnieje "komercyjne" gdzie kazdy dostaje swoj± dole?
A zwyciêzca oczywiscie adekwatnie wiecej.

pozdrawiam
Józef
Po dzisiejszej rozmowie z Maækiem Reihlem ,Przemkiem Kamiñskim i Krzy¶kiem Góreckim -jestem organizatorem " Turnieju Rycerskiego na miecze wielkie " Grunwald 2010
Moderatora proszê o wykasowanie wszystkich moich postów na tej stronie
Zegnam
Kszysz
to fajnie, czekam na regulamin smile.gif
Marcin Waszkielis
CYTAT
-jestem organizatorem " Turnieju Rycerskiego na miecze wielkie " Grunwald 2010

jakie dajesz nagrody?
Józef
bigsmile2.gif Marcin,Marcin - Krzysiek Górecki co¶ wspomnia³ o mieczu od Maciejki .Ja jestem jednak za nagrodami typu rêkawice z blachy sprê¿ynowej .Tego nigdy za wiele .Zobaczymy ,mo¿e uda siê co¶ wiêcej za³atwiæ .Np.Nagroda Kasztelana zamku ¦widwiñskiego. Najpierw zajmê siê jednak regulaminem , który Krzysiek jako g³ówny organizator musi zatwierdziæ .Mam ale jedn± ¿elazn± zasadê ,która i teraz na Grunwaldzie bêdzie obowi±zywa³a , mianowicie:Zawodnik mo¿e braæ udzia³ tylko i wy³±cznie w jednym turnieju .Znaczy to, ¿e je¶li walczysz w pó³toraku ,to nie walczysz w tarczy i jedynce. Bêdê tego pilnowa³
Co to -znudzi³a Ci siê ju¿ walka na tarczê i jedynkê ? S³ysza³em ¿e ostatnio próbujesz z niez³ym skutkiem pó³toraka .Mo¿e jaki¶ filmik pokarzesz ?
Pozdro
MagicWojtek
e to Marcin jak taka nagroda bêdzie to nie pojedzie/pójdzie na turniej ;p
A co do rêkawic to jest z³y pomys³ moim zdaniem..nie ka¿dy ma takie same palce,obwód nadgarstka itp...

__
nie próbuje,nawet on ostatnio na jedynki nie trenuje xD
Józef
Z nagrodami to siê jeszcze zobaczy ,czasu mamy du¿o. To siê bêdzie na luzie gada³o.-Ale nie wiem czy nie nale¿y za³o¿yæ odrêbnego tematu.
pozdro
Kszysz
CYTAT
-jestem organizatorem " Turnieju Rycerskiego na miecze wielkie " Grunwald 2010

jakie dajesz nagrody?

haha, mozna siê tego by³o spodziewaæ :D

Lepiej za³o¿yæ odrêbny temat, ale dopiero jak bedzie gotowy regulamin ¿eby nowego nie za¶miecaæ gdybaniem.
Marcin Waszkielis
CYTAT
Znaczy to, ¿e je¶li walczysz w pó³toraku ,to nie walczysz w tarczy i jedynce. Bêdê tego pilnowa³

a to niby dlaczego? A rekawice to rzeczywiscie kiepski pomysl bo nie kazdemu beda pasowac. Za to banknoty pasuja do kazdego portfela.

CYTAT
Co to -znudzi³a Ci siê ju¿ walka na tarczê i jedynkê ? S³ysza³em ¿e ostatnio próbujesz z niez³ym skutkiem pó³toraka .Mo¿e jaki¶ filmik pokarzesz ?

juz dawno, a poltorak jeszcze dawniej wiec motywacja $$$ mile widziana
MagicWojtek
czemu zabraniaæ walczyæ w dwóch kategoriach ??
_
Wo³ek materialista xD

__
i na koncie 100 ^^
Józef
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 20:23 30.11.2009) *
CYTAT
Znaczy to, ¿e je¶li walczysz w pó³toraku ,to nie walczysz w tarczy i jedynce. Bêdê tego pilnowa³

a to niby dlaczego? A rekawice to rzeczywiscie kiepski pomysl bo nie kazdemu beda pasowac. Za to banknoty pasuja do kazdego portfela.

Grunwald to -bohurty , bojówka na tarczê i jedynkê ,teraz dodatkowo Pó³torak .Nie zapominajmy o inscenizacji.W miêdzyczasie wypada³oby co¶ siê napiæ .Ty i dziesiêciu innych wytrzymasz .Ale zauwa¿, ilu ludzi z pola inscenizacji zwozi karetka. A na Grunwaldzie przecie¿ inscenizacja to priorytet .
Projekt regulaminu , jak ju¿ pisa³em musi zatwierdziæ Krzysiek Górecki i je¶li uzna ¿e mam racjê ,to szkoda gadaæ .Obieca³em Mu , stworzyæ bezpieczne regu³y i JA jako organizator bêdê przed nim odpowiada³ , jak co¶ nie wyjdzie .
Co do rêkawic ,to siê upiera³ nie bêdê .Na banknoty nigdy siê nie zgodzê .Poza tym uzale¿nione jest to równie¿ od Krzy¶ka. Ja ze swojej strony, mogê postaraæ siê o jak±¶ dodatkow± nagrodê.
Marcin ,Marcin -typowy ¶redniowieczny ³owca turniejowych nagród.Mo¿e by tak jak± wst±¿kê jakiej¶ dziewicy? bigsmile2.gif
pozdro
Marcin Waszkielis
CYTAT
Mo¿e by tak jak± wst±¿kê jakiej¶ dziewicy? bigsmile2.gif

Niech juz bedzie dziewicy ale nie koniecznie wstazka. Moze byc turniej o miecz kasztelana i pochwe dziewicy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.