Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zasady turniejowe walki na miecze d³ugie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
fizibnschiz
W grubo¶ci historycznych blach jest taka sama rozbie¿no¶æ (o ile nie wiêksza) jak dzi¶.
W linku zamieszczam analizê zachowanej kompletnej zbroi gotyckiej. Widaæ jak sie mniej wiêcej rozk³ada grubo¶æ poszczególnych elementów (jak równie¿ ich twardo¶æ itp itd) .
Znam ponadto kilka innych egzemplarzy uzbrojenia w których grubo¶æ blach wacha siê w okolicach 1-1.2 mm, wiêc takie twierdzenie czy wymaganie blachy powy¿ej 1.5 jest kompletnie bezzasadne. Ale tutaj wiadomo nale¿y podejrzewaæ ¿e te cieñsze egzemplarze s± zdecydowanie z wy¿szej pó³ki;-)
Osobi¶cie nie uwa¿am by grubo¶æ zastosowanych blach mia³a jakie¶ szczególne znaczenie w kwestii tego jak± ochronê zapewnia dany element (przynajmniej w przypadku os³on p³ytowych), ale ma raczej znaczenie w kwestii jego wytrzyma³o¶ci i ¿ywotno¶ci.

pozdrawiam
T.

link:
http://rapidshare.com/files/318084045/A_ST...5TH-CENTURY.pdf
Józef
CYTAT(Karol @ 00:20 08.12.2009) *
CYTAT(Józef @ 17:51 07.12.2009) *
I. Uczestnikami turnieju mog± byæ tylko pe³noletni cz³onkowie chor±gwi inscenizacji grunwaldzkiej ,którzy zg³osz± do dnia ... swoj± kandydaturê . Zadeklaruj± pisemnie uczestnictwo w turnieju na w³asn± odpowiedzialno¶æ . Bêd± spe³niaæ wymogi tego¿ regulaminu.

Death wisch -rêkawice by³y z dwu milimetrowej blachy ,-nie pomog³o.
zast±pi³bym to stwie....-w tym zdaniu najwa¿niejsze jest: "..uczestnictwo w turnieju na w³asn± odpowiedzialno¶æ." -uczestnik musi to podpisaæ , inaczej nie wyjdzie do walki.

Nie jestem na 100% pewien (za to Pan powinien byæ) ale wydawa³o mi siê, ¿e Wasze walki nie s± objête ¿adn± z ustaw tzw. prawa sportowego. A zatem nie wchodzi w rachubê kontratyp ryzyka sportowego. A skoro tak, to wszelkie podpisanie ¶wistki o uczestnictwie na w³asn± odpowiedzialno¶æ zdadz± siê psu na budê. Tu wkracza kodeks karny a nie cywilny. Je¿eli komu¶ stanie siê co¶ powa¿nego, to sprawca za to beknie - nie ma przebacz. Wiêc lepiej napiszcie taki regulamin, ¿eby nie by³o mo¿liwo¶ci aby komu¶ siê co¶ sta³o:)

Pozdrawiam

Karol -dziêki za sugestie.
Wszyscy my ,którzy "walczymy" czy to inscenizacyjnie ,czy w turniejach , bohurtach ,mamy tê ¶wiadomo¶æ ,¿e mo¿e siê co¶ staæ.Ten kto tak nie my¶li-jest co najmniej nierozs±dny.
Pisz±c :"uczestnictwo w turnieju na w³asn± odpowiedzialno¶æ" -my¶la³em równie¿ ,a morze przede wszystkim ,o "solidarnej" deklaracji cz³onków RR w stosunku do siebie.
(Osoba ³ami±ca zasady musi liczyæ siê z wykluczeniem ze ¶rodowiska.)
Na moim przyk³adzie -Dwa lata temu podczas (jakiej¶ tam) inscenizacji uleg³em kontuzji ramienia :Dwa ¶ciêgna zerwane i pêkniêta torebka stawowa.Pó³ roku niezdolno¶ci do pracy.
Nie przysz³o mi nawet do g³owy , by " dochodziæ swego"
Nasze hobby jest po prostu niebezpieczne.
¦wiadomy jestem ,¿e to co robimy jest po czê¶ci lekkomy¶lne. (Brak uregulowañ prawnych)Ale jak na razie nie widzê rozs±dnego rozwi±zania problemu.Prawnikiem nie jestem.

Je¶li kto¶ z Was ma pomys³ ,jak z tym problemem sobie poradziæ -bêdê wdziêczny.
Mamy jeszcze czas.Pomy¶lmy
pozdro
Józef
CYTAT(£ukasz P³aza @ 18:27 08.12.2009) *
A mo¿e damy sobie spokój z tym cytowaniem kk i straszeniem siê konsekwencjami - to ju¿ by³o ze 100 razy wyci±gane. W ¶wietle ustawy 3/4 sztuk walki w Polsce to nielegalne mordobicia. Maj±ca siê nied³ugo odbyæ, powszechnie reklamowana walka Pudzianowskiego z Najmanem w KSW te¿ nie jest w ¶wietle ustawy "legalna". Co wiêcej by³ ju¿ przypadek ¶mierci w "nielegalnym" turnieju sztuk walki, zarejestrowany kamer± i puszczony w teleekspresie. I co? I nic, nikt nawet zarzutów prokuratorskich nie dosta³.

Regulamin strasznie mi siê nie podoba - dla mnie to uwstecznienie tj. powrót do dziwnego macania siê potwornie ciê¿kimi sztabami. No i niby dlaczego nie mo¿na stosowaæ ca³ego repertuaru technik ofensywnych? Co do ich historyczno¶ci nie ma dyskusji (w traktatach s± kopniêcia, walka w zwarciu, rzuty itp.). S± niebezpieczne? Dlaczego niby kopniêcie ma byæ gro¼niejsze od walenia kogo¶ 2000g mieczem po barkach? Nie rycerskie? Ale¿ traktat Fiorego jest nie tylko dla rycerzy ale nawet dla w³adców i to wszystko w nim jest.
Podsumowuj±c, zamiast kombinowaæ jak by tu dopu¶ciæ sztychy, robimy krok wstecz i cofamy siê do 2000r. Za³orze siê o piwo ¿e turniej zamieni siê w zawody metalowych wiatraków (przy takich zasadach najwa¿niejsze ¿eby jak najwiêcej ciosów zadaæ, reszta to tylko dodatek). No i po co pozwalaæ na akcjê g³owic± czy przechwyty, skoro nie mo¿na tego poci±gn±æ dalej (techniki te nie bêd± w ogule u¿ywane).
Na szczê¶cie na Grunwie dzieje siê tyle, ¿e nie bêdê siê nudzi³ i co najwy¿ej przyjdê popatrzeæ. Szkoda bo przyda³ by siê fajny turniej miecza d³ugiego

Lukasz -pisa³em o tym ,ale przypomnê.
Powiedzmy ,¿e zgodzê siê na kopanie,sztychy i jeszcze na co¶ tam. I co z tego?Tyle tylko ,¿e Krzysiek mnie wy¶mieje i ka¿e i¶æ z tym regulaminem do diab³a.Poza tym ,ju¿ nie chce mi siê powo³ywaæ na ludzi ,którzy w jasny sposób okre¶lili czego nie mogê zrobiæ.

Co do mieczy-zabroniê u¿ycia miecza -2kg. to znajdzie siê cz³owiek, który powie ,¿e zrobi³em to specjalnie ,by nie móg³ wyj¶æ do walki. Jak by¶ nie zrobi³ bêdzie ¼le. Dajmy temu spokój -szukajmy kompromisu.
pozdro

Kszysz
CYTAT
¦wiadomy jestem ,¿e to co robimy jest po czê¶ci lekkomy¶lne. (Brak uregulowañ prawnych)Ale jak na razie nie widzê rozs±dnego rozwi±zania problemu.Prawnikiem nie jestem.

Je¶li kto¶ z Was ma pomys³ ,jak z tym problemem sobie poradziæ -bêdê wdziêczny.
Mamy jeszcze czas.Pomy¶lmy

ja mam pomys³. dobry sprzêt i trening.

CYTAT
Pisz±c :"uczestnictwo w turnieju na w³asn± odpowiedzialno¶æ" -my¶la³em równie¿ ,a morze przede wszystkim ,o "solidarnej" deklaracji cz³onków RR w stosunku do siebie.

to mozê pogadajmy jeszcze o sprawiedliwosci spo³ecznej

CYTAT
morze przede

a MORZE to jest ba³tyckie np

CYTAT
Osoba ³ami±ca zasady musi liczyæ siê z wykluczeniem ze ¶rodowiska.)

Juz to widze :D
a tak btw. jakiego w ogóle ¶rodowiska?

CYTAT
Lukasz -pisa³em o tym ,ale przypomnê.
Powiedzmy ,¿e zgodzê siê na kopanie,sztychy i jeszcze na co¶ tam. I co z tego?Tyle tylko ,¿e Krzysiek mnie wy¶mieje i ka¿e i¶æ z tym regulaminem do diab³a.Poza tym ,ju¿ nie chce mi siê powo³ywaæ na ludzi ,którzy w jasny sposób okre¶lili czego nie mogê zrobiæ.

Co do mieczy-zabroniê u¿ycia miecza -2kg. to znajdzie siê cz³owiek, który powie ,¿e zrobi³em to specjalnie ,by nie móg³ wyj¶æ do walki. Jak by¶ nie zrobi³ bêdzie ¼le. Dajmy temu spokój -szukajmy kompromisu.

ale pier...lenie
po pierwsze nikt nikomu nie kaze organizowac takiego turnieju.
po drugie to my ustalamy zasady na jakich siê bawimy, zreszta by³a ju¿ zgoda na "melee" i pi±tki, które maj± zasady jakie maj± wiêc w czym problem? (ale proszê nie rozwijajmy tego watku bo zrobi ise jeszce wiekszy syf z tego tematu ni¿ jest obecnie)
a takie powo³ywanie siê na obcokrajowców ( wyprzedzam argument jaki zak³±dam ze pewnie by siê pojawi³ po powy¿szym stwierdzeniu) to tez straszne pitolenie, ludzie maj± sie na naszej imprezie dostosowywac do nas a nie my do nich i tyle.
Zreszt± wyjscie jest chyba dobrowolne?

Jest te¿ niez³a niezgodno¶æ miedzy Pana postami Panie Józefie, kilka stron wczesniej napsa³ Pan ¿e czeka a¿ siê wypowie P³azik i Marcin ¿eby skorygowali regulamin i Pan postanowi siê do tego dostosowaæ jako ze s± bardziej do¶wiadczeni, aby by³ jak najbardziej ok I co?

a co do wagi mieczy tu ju¿ widze te kolejki zap³akanych rycerzy, którzy nie mog± wyj¶æ z 2kg sztab±.

pozdro
Igor z Bêdzina
Józef
tak jak napisa³ P³azik to turniej na miecze a nie buhurt. Tu nie ma halabard toporów buzdyganów, a z tego co widzê to w³a¶nie wzorujesz siê znacznie na regulaminie buhurtu. Pisanie o tym co siê sta³o na jakim¶ buhurcie lub inscenizacji to zupe³nie inna para kaloszy. Wiêkszo¶æ wypadków to skutek braku umiejêtno¶ci i braku wyobra¼ni. To jest turniej bojowy i inne s± inne warunki.
Czy Ty kiedykolwiek by³e¶ na turnieju pó³toraków? Bo z tego co widzê piszesz jakby¶my byli debilami którzy nigdy t± broni± nie walczyli i nigdy taki turniej siê nie odby³. takie turnieje siê odbywaj±, w zesz³ym roku by³y 4... Jak na razie odnosze wra¿enie ¿e chcesz stworzyæ jaki¶ regulamin na kosmiczny turniej, ale za bardzo nie wiesz o co chodzi w tym wszystkim.
Co do grubo¶ci blach to chyba w³asny wybór walcz±cych. Bêdziesz lata³ i sprawdza³ ze ¶rub± mikrometryczn±? A co ze skór± przyjmuj±c± uderzenie. To tylko walka na miecze. No chyba ¿e celem tego regulaminu by³o to ¿e wygra tylko jedna osoba która bêdzie spe³nia³a wszystkie wymogi. Nie licz na to ¿e kto¶ specjalnie na twoj± bojówkê bêdzie zmienia³ na rynny które noszono 5 czy 6 lat temu, od tego czasu bardzo uzbrojenie siê zmieni³o. A mo¿e wprowadzimy wymóg 3mm blachy hartowanej. Zmartwiæ Ciebie? Mam he³m kuty na gor±co z blachy sprê¿ynowej w tej technologii z jednego kawa³ka. Powiedz mi ile ludzi w Polsce w naszym datowaniu taki posiada? Jest historyczny i bezpieczny, ale poza mo¿liwo¶ciami finansowymi jakich¶ 99 procent walcz±cych.

Po prostu skoñczmy temat sta³o siê na buhurcie sta³o siê na inscenizacji, jest odbieganie od tematu i takie argumenty nie przemawiaj± do wiêkszo¶ci walcz±cych. To nie ma nic wspólnego z turniejem na miecze.
Kszysz
Das Perfekte Post.
Józef
Kszysz -P³azik sugestie co do regulaminu wys³a³ mi prywatn± poczt± .Wiele z tego wykorzysta³em.
Wydaje mi siê, ¿e masz racjê pisz±c "¿e wyj¶cie jest chyba dobrowolne"
Nikt Ciê do niego nie zmusi.Od kilku dni próbujê ,z mniejszym lub wiêkszym skutkiem stworzyæ regulamin ,który zaakceptuje wiêkszo¶æ .Nie myliæ z wiêkszo¶ci± osób wypowiadaj±cych siê w tym temacie.
To ¿e ,Ty masz swoj± wizjê nie znaczy ,¿e wszyscy podzielaj± Twoje zdanie.Tyczy siê to równie¿ mnie .Nie podoba Ci siê to co robiê ?Zadzwoñ do Krzy¶ka Góreckiego i powiedz ,¿e Ty zrobisz to lepiej .
Death wish -Wydaje mi siê ,¿e wiele z tego co napisa³em interpretujesz po swojemu.
Po za tym panowie -wydaje mi siê ,¿e mo¿emy obej¶æ siê bez wulgaryzmów.
powtarzam -uczestnictwo w turnieju jest nieobowi±zkowe.
Je¶li kto¶ z Was chce wnie¶æ co¶ do regulaminu ,to proszê o sugestie adresowane w cywilizowany sposób.
Nie za¶miecajcie tematu
Bez emocji -
pozdro
Igor z Bêdzina
W tym rzecz ¿e informacje o grubo¶ci uzbrojenia pojawi³y siê poza regulaminem. Nie chcê siê nagle zdziwiæ ¿e nie zostanê wpuszczony bo jakie¶ nie dopowiedziane kwestie nagle siê pojawi³y.

To w koñcu turniej firmujesz jako Ty czy jako Górecki. Martin nigdy siê Krzy¶kiem nie zas³ania³. Na razie w co drugim po¶cie s³yszê ¿e Ty dosta³e¶ na buhurcie tamten na inscenizacji, wiêc proszê, wyt³umacz mi co to ma wspólnego z tym tematem? Za³o¿ê siê ¿e Krzy¶kowi jest obojetne czy bêdziemy siê kopali czy nie...Ma wa¿niejsze sprawy na g³owie.

Poza tym tak siê sk³ada ¿e wiêkszo¶æ walcz±cych na pó³toraki w turniejach osobi¶cie znam i wiem kto siê udziela na Freha a kto nie. Wiêc jako¶ mnie nie przekonuj± wiadomo¶ci wys³ane na priwa. takich którzy by chcieli a im nie pasuje jest na pêczki, ale i tak potem nie wyjd± do turnieju. Dlatego proszê wklej bez nicków skoro siê wstydz± te odebrane wiadomo¶ci. Ciê¿ko siê dyskutuje kiedy jedna strona chowa po³owê talii w rêkawie. Chyba po to zosta³ w koñcu za³o¿ony ten temat.

Jak ju¿ napisa³em wcze¶niej w regulaminie nie pasuje jeden punkt i o jego usuniêcie bêdê ca³y czas apelowa³. Tylko je¶li kto¶ rzuca jak±¶ kontrowersyjn± propozycjê, to warto ¿eby zosta³a ona umieszczona na forum a nie chowana po prywatnych skrzynkach.

Z twoich postów przebija jeszcze jedna rzecz, Chcia³by¶ ¿eby twój syn wyszed³ do turnieju ale boisz siê ¿e kto¶ mu naklepie. Mo¿e to jest ¼ród³o problemu?
£ukasz P³aza
Pierwsza sprawa - wiem jak trudno jest proponowaæ co¶ na fresze bez tzw. namaszczenia na frehowego mêdrca, wiêc gratuluje panie Józefie inicjatywy i cieszê siê ¿e chcesz co¶ zrobiæ. To ju¿ samo w sobie jest podej¶cie 100 razy lepsze ni¿ w przypadku innych "tfurców" kosmicznych regulaminów którzy tylko gadaj± - Ty chcesz co¶ zrobiæ i chwa³a Ci za to (mam wra¿enie ¿e niektórzy dyskutanci na pocz±tku potraktowali Ciê jako kolejnego pitol±cego teoretyka, przyznam bez bicia ja te¿ tak my¶la³em, ale skoro naprawdê zamierzasz zrobiæ ten turniej to brawo). Zamieszczê regulamin który pasowa³ by mnie i który wys³a³em tobie:

pancerz:
-wymagany he³m zamkniêty(koniecznie z czepcem kolczym i wy¶ció³k±, chroni±cymi kark i barki), os³ona stawów, przedramion i goleni + os³ona barków oraz rêkawice. Przeszywanica nie mo¿e mieæ dziur pod pach± itp. Reszta zbroi jest opcjonalna (zalecana, ale nie wymagana)
Przy takim podej¶ciu do pancerza zapewniasz sobie brak naprawdê ciê¿kich kontuzji (z³amañ etc.) natomiast od uczestnika zale¿y czy woli byæ szybszy i ryzykowaæ KO czy byæ wolniejszy ale bezpieczniejszy. Przy braku tarczy nie jest to wbrew pozorom wybór oczywisty i nawet zawodnicy którzy czêsto walcz± w minimalnej zbroi do walk na d³ugie miecze siê dopancerzaj±. Zarazem walka czê¶ciej koñczy siê knock downem (ale bez trwa³ych obra¿eñ - dominuj± st³uczenia miê¶ni d³ugich nóg i bicepsów, czasem ¿eber lub barków) co podnosi jej atrakcyjno¶æ wizualn±.

zasady walki:
Zazwyczaj walka trwa do zaliczenia okre¶lonej liczby punktów (np. 10)
-celne trafienie broni± w pole pkt (ca³e cia³o poza stopami, d³oñmi, karkiem i kroczem)-1pkt
-rzut zapa¶niczy (pod warunkiem ¿e pozosta³o siê na nogach albo upad³o NA rzucanego i utrzyma³o w tej pozycji) 3pkt
- rozbrojenie (pod warunkiem utrzymania broni przeciwnika) 3pkt
- upadek b±d¼ utrata broni bez celowej akcji przeciwnika minus 1pkt
-ciosy piê¶ci±, g³owic± ³okciem, g³ow±, kolanem itp dozwolone acz niepunktowane
-zabronione pchniêcia, atakowanie d³oni, karku, krocza i stóp
-klincz jest rozdzielany przez sêdziego po umownych 10s, je¿eli nie przyniós³ rezultatu, w postaci rzutu/rozbrojenia

Dziêki takim zasad± walka jest widowiskowa, dynamiczna i zarazem zachêca do stosowania ¶redniowiecznych technik, które normalnie skoñczy³y by walkê (np. rzut i wykoñczenie) ale s± potencjalnie ryzykowne i wymagaj± doskona³ych umiejêtno¶ci. Paradoksalnie taki turniej nie jest niebezpieczny. Owszem bywaj± KO, ale znokautowani zazwyczaj ju¿ po godzinie pij± piwo (co najwy¿ej utykaj± i smaruj± siniaki). Walka z dopuszczeniem technik ofensywnych (rzuty g³owica etc.) jest o wiele bardziej "techniczna"!! To paradoks wynikaj±cy z faktu ¿e wiêcej mo¿liwo¶ci daje te¿ szansê na du¿o ³atwiejsze doj¶cie do czystego ciosu. W walce gdzie wolno tylko uderzaæ mieczem i do tego brak tarczy, w praktyce szybko mamy walkê 2 wiatraków - kto szybciej zada jak najwiêcej uderzeñ.

Na koniec waga miecza - ograniczy³ bym do 1500+, historia z jednej strony - sportowa widowiskowo¶æ z drugiej

1 Co do organizatorów dni grunwaldzkich, to raczej nie wejd± w kompetencje regulaminu, zezwolili na 5 buhurtowe, które s± o wiele bardziej ryzykowne, wiêc nie bêd± siê czepiaæ regulaminu.

2 Ten regulamin który przedstawi³em to mix zasad spotykanych w RR i w Fehtshule Danzig, moim zdaniem zbli¿a siê jako¶ do historii, a raczej do histori± inspirowanego sportu (takiego blossfehten w ochraniaczach sportowych z XVw. bigsmile2.gif ). Trzeba by jeszcze tylko do³o¿yæ sztychy, ale to temat na osobn± dyskusjê...
Józef
CYTAT(Death-wish @ 22:41 08.12.2009) *
W tym rzecz ¿e informacje o grubo¶ci uzbrojenia pojawi³y siê poza regulaminem. Nie chcê siê nagle zdziwiæ ¿e nie zostanê wpuszczony bo jakie¶ nie dopowiedziane kwestie nagle siê pojawi³y.

To w koñcu turniej firmujesz jako Ty czy jako Górecki. Martin nigdy siê Krzy¶kiem nie zas³ania³. Na razie w co drugim po¶cie s³yszê ¿e Ty dosta³e¶ na buhurcie tamten na inscenizacji, wiêc proszê, wyt³umacz mi co to ma wspólnego z tym tematem? Za³o¿ê siê ¿e Krzy¶kowi jest obojetne czy bêdziemy siê kopali czy nie...Ma wa¿niejsze sprawy na g³owie.

Poza tym tak siê sk³ada ¿e wiêkszo¶æ walcz±cych na pó³toraki w turniejach osobi¶cie znam i wiem kto siê udziela na Freha a kto nie. Wiêc jako¶ mnie nie przekonuj± wiadomo¶ci wys³ane na priwa. takich którzy by chcieli a im nie pasuje jest na pêczki, ale i tak potem nie wyjd± do turnieju. Dlatego proszê wklej bez nicków skoro siê wstydz± te odebrane wiadomo¶ci. Ciê¿ko siê dyskutuje kiedy jedna strona chowa po³owê talii w rêkawie. Chyba po to zosta³ w koñcu za³o¿ony ten temat.

Jak ju¿ napisa³em wcze¶niej w regulaminie nie pasuje jeden punkt i o jego usuniêcie bêdê ca³y czas apelowa³. Tylko je¶li kto¶ rzuca jak±¶ kontrowersyjn± propozycjê, to warto ¿eby zosta³a ona umieszczona na forum a nie chowana po prywatnych skrzynkach.

Z twoich postów przebija jeszcze jedna rzecz, Chcia³by¶ ¿eby twój syn wyszed³ do turnieju ale boisz siê ¿e kto¶ mu naklepie. Mo¿e to jest ¼ród³o problemu?

Nigdy nie pisa³em ,¿e dosta³em na bohurcie !Napisa³em ,¿e na inscenizacji uleg³em kontuzji .Nie przypominam sobie równie¿ bym pisa³ w jaki sposób nabawi³em sie tej kontuzji.-Chodzi³o przede wszystkim o to ¿e wypadki chodz± po ludziach.I ¿e trzeba siê liczyæ z tym ,¿e i w drewnianym ko¶ciele mo¿na dostaæ ceg³ówk±.
Poza tym napisa³em, ¿e Nigdy nie bierzemy udzia³u w turniejach które organizujemy.Nagrody które fundujemy s± dla go¶ci.Nie wiem sk±d Ci przysz³o do g³owy ,¿e chcê by mój syn wzi±³ w tym turnieju udzia³?
To TWOJA interpretacja!Nie wk³adaj mi zatem do ust s³ów ,których nie wypowiedzia³em.To nie fer
Ja chcê by by³ sêdzi±.
Ludzie którzy pisz± mi prywatnie -pisz± mi prywatnie!
Daj spokój
Bez emocji
pozdro
Co do grubo¶ci uzbrojenia ,to ja nie mam najmniejszego zamiaru mierzyæ komu¶ blachy
Józef
P³azik -zobacz ile wykorzysta³em z Twojego regulaminu?
Nie ma³o.Prawda jest taka ,¿e bojê siê po prostu o Was. Druga sprawa to równie¿ mój "ty³ek "jako organizator ,jestem odpowiedzialny za bezpieczeñstwo.
Spokojnie-w pi±tek przyjedzie Radek ,przejrzymy wszystkie sugestie i zajmiemy siê poprawkami.Nikt nie powiedzia³ ¿e regulamin jest ju¿ gotowy.
pozdro
Adrian £uczak
CYTAT
Na koniec waga miecza - ograniczy³ bym do 1500+, historia z jednej strony - sportowa widowiskowo¶æ z drugiej

Popieram.

Ja tam poczekam sobie na gotowe dzie³a Pana Józefa (czyt. regulamin). Je¶li chodzi o moje uwagi umie¶ci³em je dawno temu w tym temacie.

Pozdrawiam!
Kszysz
CYTAT
Kszysz -P³azik sugestie co do regulaminu wys³a³ mi prywatn± poczt± .Wiele z tego wykorzysta³em.
Wydaje mi siê, ¿e masz racjê pisz±c "¿e wyj¶cie jest chyba dobrowolne"
Nikt Ciê do niego nie zmusi.Od kilku dni próbujê ,z mniejszym lub wiêkszym skutkiem stworzyæ regulamin ,który zaakceptuje wiêkszo¶æ .Nie myliæ z wiêkszo¶ci± osób wypowiadaj±cych siê w tym temacie.
To ¿e ,Ty masz swoj± wizjê nie znaczy ,¿e wszyscy podzielaj± Twoje zdanie.Tyczy siê to równie¿ mnie .Nie podoba Ci siê to co robiê ?Zadzwoñ do Krzy¶ka Góreckiego i powiedz ,¿e Ty zrobisz to lepiej .

Widzê ¿e Pan próbuje, ale jako¶ nie widze zmian w kolejnych wersjach regulaminu i po kazdym kolejnym ludzie zwracaj± uwagê na te same punkty, to jest po prostu swoiste b³êdne ko³o. Mam swoj± wizje, któr± uwazam za s³uszn± i któr± jak mi sie wydaje moze podzielaæ wiekszosæ osób wypowiadajacych siê w tym temacie(!)
Dlaczego te¿ inne osoby maj±ce swoj± (inn±) wizjê tego turnieju siê nie wypowidaj±, chetnie us³ysze jakie¶ postulaty z "drugiej strony" (brak im odwagi cywilnej? na fresze?)
I tak ma decydowaæ Wiêkszosæ ca³kowita?
Uwazam tez ze wówczas mo¿na by prowadziæ merytoryczn± dyskusje, bo aktualnie z tego tematu wydzielono 3 osobne a ja sam nie mogê sie czasem powstrzymaæ od ¶miechu czytaj±c go ( i szczêscia ze strzele sobie kolejnego posta ;p)
Nale¿e do tych 90% osób wypowiadajacych isê w tym temacie co nie walcza pó³torakiem i nie mam zamiaru ani ochoty wychodziæ do tego turnieju, jest mnóstwo ciekawszych w moim odczuciu rzeczy do robienia w tym czasie. I nie mam tu na my¶li ³adowania ntego browara w siebie.

pozdrawiam
£ukasz P³aza
Z pañskiego regulaminu nie podoba mi siê zakaz

-zadawania ciosów w... ³ydki (no bo niby czemu - ju¿ chyba wszyscy rozs±dni zaopatrzyli siê w porz±dne ³ydy smile.gif )
-kopania (znowu niby dlaczego, integralna czê¶æ traktatów, na pewno mniej niebezpieczna ni¿ ciosy miecza, stosowane nawet przez w³adców - za Fiore dei Liberi)
- zadawanie ciosów piê¶ci± (rêkawic±) (patrz jw.)
- zadawania ciosów g³ow± (patrz jw. chocia¿ to sporadyczne przypadki i prawie siê ich nie spotyka, no ale czemu zabraniaæ?)
-³apania przeciwnika za g³owê (to najlepszy sposób podej¶cia do rzutu, zakaz ten po³±czony z nisk± warto¶ci± punktow± rzutu wyeliminuje w praktyce t± technikê)

nie rozumiem natomiast przyznawania 1pkt za cios g³owic± dunno.gif G³owica to wa¿ny sposób na otworzenie sobie przeciwnika by czysto trafiæ mieczem, ale ¿eby za to punkt dawaæ to siê nie spotka³em dunno.gif
Miecze - wiêkszo¶æ rozs±dnych zawodników robi sobie miecze historyczne (ma to sens) wa¿±ce ok 1500g - l¿ejsze egzemplarze s± sporadyczne. Zawy¿aj±c granicê zmuszasz ich do kupowania/po¿yczania sztab. Ja nie mówiê ¿eby zakazaæ 2000+ g sztab, kto¶ ma ochotê to niech tym walczy, ale zabroniæ u¿ywania najbardziej typowych mieczy??
Mateusz z Grójca
Trochê siê bojê, ale znów zabiorê g³os - a niech tam, mo¿e nie rozpêtam takiej burzy jak ostatnio tymi handicapami smile.gif

Pragnê przypomnieæ ¿e ju¿ tamtym razem zwróci³em uwagê na to co P³azik w ostatnim po¶cie.
Te zakazy, Panie Józefie, upo¶ledzaj± formu³ê. I jedno zaprzecza drugiemu - np zapasy TAK ale bez chwytania za g³owê. To co mam przeciwnika za dupe ³apaæ?

Kwestia tego ¿e wypowiadaj± siê osoby walcz±ce mieczem i tarcz± - powiem o sobie - lepiej idzie mi tarcz±, ale pó³torakiem te¿ lubiê walczyæ - a na turnieje wychodzê bo generalnie lubiê walczyæ. Nie mam na koncie spektakularnych sukcesów, bo nie jestem "profesjonalist±". Dobrze jak znajdê czas na trening raz w tygodniu. Je¿eli uda mi siê byæ na miejscu, je¿eli pozwoli mi na to zdrowie, chêtnie spróbujê swoich si³ w turnieju na miecze pó³torarêczne - ZABROÑCIE MI :D

A teraz takie pytanie - skoro poruszy³em ju¿ kwestiê "je¶li bêdê na miejscu" - którego dnia imprezy ma siê odbyæ ten turniej? Przepraszam, mo¿e przegapi³em gdzie¶ t± informacjê..
Indar
Jako zupe³nie nie zainteresowany tematem, przegl±daj±cy go z racji obowi±zków, informujê ¿e Józef wspomina³ wcze¶niej o ¶rodzie.
Achi
W³a¶nie mam jedno pytanie panie Józefie.
Czy zamierza pan roz³o¿yæ turniej na dwa dni , gdzie pierwszy dzieñ to eliminacje a nastêpny na fina³y ?.
Czy te¿ zamierza pan zrobiæ w jeden dzieñ ?
Józef
Regulamin jeszcze tworzymy.Co do zabraniania -to mog± to zrobiæ sêdziowie ,na podstawie nieregulaminowego uzbrojenia .Wyluzuj siê .
Czy dzieñ wcze¶niej bêd± eliminacje?-Nie wiemy jeszcze ,ilu ludzi bêdzie bra³o w tym udzia³.Na pewno nie mogê robiæ nic w czwartek -to czas turnieju na tarczê i jedynkê.
Czyli ,je¶li bêdzie taka potrzeba ,zaczniemy ju¿ we wtorek.
pozdro
Igor z Bêdzina
PRO¦BA
czy w temacie mog³y by siê wypowiadaæ osoby które bior± w walkach na pó³toraki lub zamierzaj± walczyæ, bo porównywanie pó³toraków do jedynki mija siê z celem. A przez to powstaje ogromny ¶mietnik w temacie. Jak do tej pory rozmawia 4 czy 5 osób walcz±cych a reszta to frehowi dyskutanci.

Warto te¿ zaznaczyæ ¿e wyj¶cie do turnieju maj±c pierwszy raz pó³toraka w rêku mo¿e siê skoñczyæ niemi³ymi konsekwencjami, tu nie ma opcji ¿e jako¶ to bêdzie. £atwiej tutaj o knock down ni¿ w jedynce.

Wracaj±c do tematu...

¦roda bêdzie najlepszym terminem. Podejrzewam ¿e w czwartek mog± byæ jakie¶ oficjalne uroczysto¶ci na Grunwaldzie. Oprócz tego bojówka Martina i 5-tki.

Józef
Sprawa z Radkiem wygl±da tak, ¿e jest na tyle dobrym zawodnikiem, ¿e jako¶ nie bardzo potrafiê uwierzyæ ¿e co¶ mu siê stanie nawet przy zdjêciu kilku obostrzeñ. Wed³ug mnie za bardzo przesadzasz z bezpieczeñstwem. Je¶li zniknie zapis o karaniu ataku na nadgarstek, jestem w stanie ca³kowicie zgodziæ siê z regulaminem. Mo¿e Ty masz racjê i palce powinny byæ chronione regulaminem. Po prostu nadgarstek mo¿na bardzo szeroko interpretowaæ.

Przepraszam, ponios³o mnie.

Achi,
nie wydaje mi siê ¿eby do turnieju wysz³o tylu zawodników, ¿eby trzeba by³o go podzieliæ na dwa dni. Zapis o dyscyplinie przy stawianiu siê zawodników w szranki i ¶cis³e jego respektowanie powinny wykluczyæ przed³u¿anie siê turnieju.
Józef
Witam. Umieszczam projekt po kolejnych przeróbkach.

"Grunwaldzki turniej miecza d³ugiego , Grunwald 2010"

I. Uczestnikami turnieju mog± byæ tylko pe³noletni cz³onkowie chor±gwi inscenizacji grunwaldzkiej ,którzy zg³osz± do dnia ... swoj± kandydaturê . Zadeklaruj± pisemnie uczestnictwo w turnieju na w³asn± odpowiedzialno¶æ . Bêd± spe³niaæ wymogi tego¿ regulaminu.

II. Wszyscy uczestnicy turnieju ,zobowi±zuj± siê do przestrzegania ni¿ej
opisanych zasad:

1.Organizatorzy powo³uj± piêciu sêdziów, którzy z po¶ród siebie wybieraj± sêdziego g³ównego. Poza tym jeden z organizatorów bêdzie mierzyæ czas.
2.Stosowany system klasyfikacji pucharowy - lub ka¿dy z ka¿dym , w zale¿no¶ci od ilo¶ci uczestników.
3.Czas trwania starcia -2 min . Czas przerwy w starciu bêdzie dodany do czasu starcia
4.Uczestnicy walcz± w szrankach wielko¶ci ok. 10 x 10 metrów
5.Przeciwnicy bêd± ustalani drog± losowania ,które odbêdzie siê...
6.Uczestnicy turnieju powiadomieni bêd± o kolejno¶ci swojej walki przez jednego z sêdziów.
7. Po og³oszeniu uczestników poszczególnego starcia - Walcz±cy niezw³ocznie udaj± siê w asy¶cie swoich knechtów w szranki .
8.Zbyt d³ugie oczekiwanie na uczestnika ,spowoduje Jego dyskwalifikacjê (maksymalnie 2 min)
9.Pojedynek rozpoczyna sêdzia g³ówny (krzycz±c - walka )

Ka¿dy z uczestników pojedynku , ma prawo do przerwania walki , problem z uzbrojeniem , kontuzja. Znakiem jest podniesienie do góry prawej rêki .Nie jest to równoznaczne z poddaniem walki. (nieuzasadnione przerwanie walki przez uczestnika karane bêdzie przez sêdziów odjêciem 1 punktu i/lub ostrze¿eniem)

Uczestnik poddaj±cy walkê klêka na kolana. Po upewnieniu siê przez sêdziego g³ównego o poddaniu walki, sêdzia g³ówny og³asza zwyciêstwo przeciwnika.

Sêdzia g³ówny ma prawo przerwaæ pojedynek ( krzycz±c - stój ) je¶li zauwa¿y :

-zakazane akcje , gro¼ne dla zdrowia i ¿ycia walcz±cych.
-nieregulaminowe zachowanie jednego z uczestników
-uszkodzenie uzbrojenia - umowna minuta na poprawê uzbrojenia (maksymalnie 2 min , w razie przekroczenia tego czasu walcz±cy dostaje 1 punkt ujemny i dodatkowe 2 min po up³ywie, których musi wznowiæ walkê. Je¶li tego nie zrobi , zwyciêstwo nale¿y do przeciwnika.)
-kontuzjê uczestnika , lub utratê broni.
-d³ugotrwa³e zwarcie , bez szans na rozwój wydarzenia (trwaj±ce d³u¿ej ni¿ 15 sek.)
-przyparcie przeciwnika do szranków trwaj±ce d³u¿ej ni¿ 15 sek. (wznowienie walki w ¶rodku pola )

W razie nieregulaminowego zachowania, sêdzia g³ówny udziela winnemu ostrze¿enia. Trzecie ostrze¿enie oznacza dyskwalifikacjê. Nieregulaminowe zachowanie powoduj±ce kontuzjê jest podstaw± do natychmiastowej dyskwalifikacji.

Zasady walki na miecze wielkie :

Zabrania siê :
-pchniêcia sztychem
-zadawania ciosów jelcem
-zadawania ciosów w wyniku których powstan± kontuzje ,w obszary dozwolone niepunktowane.
(³ydki,golenie,przedramiona,d³onie.)
-zadawania ciosów w stopy.
- zadawania ciosów w kark.
- zrywania he³mu przeciwnika i/lub otwierania jego zas³ony, szarpania za he³m przeciwnika, zak³adania d¼wigni na szyjê.
-ataku na przeciwnika pozbawionego broni.
-ataku na le¿±cego przeciwnika.
-ataku na krocze.
- zabrania siê kontynuowania walki po komendzie - stój, sêdziego g³ównego i po pro¶bie o przerwê zg³oszonej przez przeciwnika.

Zezwala siê na :

- r±banie.
-zadawanie ciosów g³owic±.
-przechwycenie miecza przeciwnika rêk± (w zastawie podczas zwarcia).
-chwytanie przeciwnika za rêce.
-chwytanie przeciwnika za nogi.
-zwarcie.
-odepchniêcie przeciwnika.
- rzuty zapa¶nicze.
- podstawienie nogi.
-kopanie w obszar dozwolony-wyj±tek stanowi g³owa i kolano od frontu.(Kopanie jest nie punktowane.)
-stosowanie metody "pó³miecza"
- rozbrojenie.

Przez sêdziów liczone bêd± ciosy broni± - silnie osadzone w pole punktowane. Pole punktowane to ca³e cia³o, oprócz:
- stref zabronionych: karku, krocza, stóp.
- stref niepunktowanych: ³ydek, d³oni, przedramion.

Zasady naliczania punktów:
- celne trafienie w pole punktowane 1pkt.
- rzut zapa¶niczy, pod warunkiem ¿e pozosta³o siê na nogach 2ptk.
- rozbrojenie 2ptk.
- cios g³owic± 1ptk.

Punkty ujemne :
- upadek b±d¼ utrata broni bez celowej akcji przeciwnika -1ptk.

Po zakoñczeniu walki ,czterej sêdziowie sumuj± przyznane walcz±cym punkty, i na tej podstawie sêdzia g³ówny wskazuje zwyciêzcê, odejmuj±c po 5 punktów za ka¿de ostrze¿enie. W razie remisu punktowego ? g³ówny wskazuje jako zwyciêzcê walcz±cego z mniejsz± ilo¶ci± ostrze¿eñ, a je¶li i ostrze¿eñ jest po równo ? zwyciêzcê wskazuje siê przez g³osowanie piêciu sêdziów.

Uczestnik który uleg³ kontuzji w efekcie akcji dozwolonej, i jest niezdolny do dalszej walki, przegrywa. Niezdolno¶æ do walki ustalaj± sêdziowie.
Niezdolno¶æ do dalszej walki w wyniku kontuzji spowodowanej akcj± zabronion± powoduje automatyczn± dyskwalifikacjê winnego.

Wymogi uzbrojenia:

a. Uzbrojenie spójne historycznie,
datowane -okres oko³o Grunwaldzki 1380-1420

b. Os³ona tu³owia : Przeszywanica (nie mo¿e mieæ dziur pod pach± itp) , kirys (napier¶nik \naplecznik) , p³aty lub brygantyna
Przy czym w dwóch ostatnich przypadkach , nie mo¿e byæ przerw miêdzy blachami .wykonane z materia³ów stosowanych w ¶redniowieczu. Waga zbli¿ona do wzorców ¶redniowiecznych.

c. He³my z zas³on± Psi \ kreci pysk ,Klapwisier ( co jeszcze?). Posiadaj±ce przegrodê w wizurze. Koniecznie z wy¶ció³ka, czepcem przeszywanym i kolczym chroni±cym kark i barki.
Krata polska, p³ug , ze wzglêdu na brak przegrody (zwany ¿abim pyskiem), kapalin z podbródkiem - niedozwolone

d. Os³ona r±k - w postaci rêkawic p³ytowych (klepsydry) lub zbrojnikowych (Wisby), narêczaki w postaci zarêkawi, ³okci i opach , oraz os³ona ramion w postaci naramienników.

e. Os³ona nóg - Pe³ne os³ony nóg ,w postaci nagolennic , nakolanków , nabiodrków - p³ytowych lub zbrojnikowych .(bez trzewików)

f. Os³ona krocza -Suspensor (ma byæ niewidoczny.)

g. Miecz - kszta³tem spójny historycznie ,jelec o stêpionych kszta³tach,
grubo¶æ krawêdzi g³owni co najmniej 2mm , zaokr±glona , bez zadziorów w¿erów i
rdzy , sztych stêpiony , zaokr±glony do ¶rednicy oko³o - 1.5cm
D³ugo¶æ rêkoje¶ci ma wystarczyæ na chwyt obur±cz
Waga co najmniej 1.5kg

Walcz±cych obowi±zuje przegl±d uzbrojenia .

Sêdziowie maj± obowi±zek weryfikacji uzbrojenia , podczas jego przegl±du.

Wynik przegl±du jest niepodwa¿alny.

Organizator zastrzega sobie prawo dokonania zmian w regulaminie.

Jest to projekt , który jeszcze mo¿e ulec zmianie, proszê o komentarze i sugestie.

Pozdro
Józef
Death wish-przeprosiny przyjête.£atwo zapominam -urazy nie chowam .

Panowie -kto¶ wspomnia³ - o kolczudze pod kirys ,i p³aty.
My¶lê ,¿e to by by³o super historyczne,
Ale spójrzmy realnie :
-kto teraz nosi kolczugê pod kirys?
-kto z walcz±cych w turniejach takow± posiada ?
-kto wytrzyma kondycyjnie?

W ¶redniowieczu ,to rycerstwo przede wszystkim ty³ki na koniach wozi³o.Poza tym ,walka by³a ich prac± .Byli do tego przyzwyczajeni .
Dlatego my¶lê ,¿e powinni¶my z kolczugi pod kirys ,czy p³aty zrezygnowaæ.
Postaram siê jeszcze przeanalizowaæ punkty ,które pomin±³em ,o których zapomnia³em, lub przeoczy³em .potrzeba mi jednak trochê czasu.Miejcie cierpliwo¶æ.No i najwa¿niejsze -bez niepotrzebnych emocji.
Czekam na dalsze sugestie.
Poza tym ciekawi mnie, ilu bêdzie chêtnych do tego turnieju.?
pozdro

Kszysz
kilka uwag natury technicznej;

CYTAT
.Organizatorzy powo³uj± piêciu sêdziów, którzy z po¶ród siebie wybieraj± sêdziego g³ównego. Poza tym jeden z organizatorów bêdzie mierzyæ czas

pojecie "Organizator" nie jest równowazne pojeciu "Sêdzia" lepiej zmieniæ na sêdzie mierz±cego czas, wówczas bêdzie czytelniej i obêdzie sie bez mozliwych nieporozumieñ

CYTAT
Zabrania siê :
zadawania ciosów w obszary dozwolone niepunktowane (³ydki, przedramiona, d³onie),

nalezy wyja¶niæ co to jest obszar "dozwolony", bo jest tu swoista nieadekwatnosæ, cios jest zabroniony ale obszar nazywa siê "dozwolonym"?

CYTAT
zrywania he³mu przeciwnika i/lub otwierania jego zas³ony, szarpania za he³m przeciwnika, zak³adania d¼wigni na szyjê

CYTAT
Zezwala siê na : rzuty zapa¶nicze

w sumie nie rozumiem dlaczego jest ten zakaz ³apania za g³owe ( oczywiscie z wy³±czeniem celowych prób sciagnieca he³mu) bo to jednak ogranicza wachlarz mozliwych do wykonania rzutów? No ale jesli juz to przy punkcie "zezwala sie : na rzuty zapa¶nicze" nalezy dopisac ze z wy³aczeniem tych gdzie sie chwyta itp za g³owe.
G³upi zakaz troche. Nie wiem co tu jest takiego niebezpiecznego?

CYTAT
Po zakoñczeniu walki, sêdziowie sumuj± przyznane walcz±cym punkty, i na tej podstawie sêdzia g³ówny wskazuje zwyciêzcê, odejmuj±c po 10 punktów za ka¿de ostrze¿enie. W razie remisu punktowego – g³ówny wskazuje jako zwyciêzcê walcz±cego z mniejsz± ilo¶ci± ostrze¿eñ, a je¶li i ostrze¿eñ jest po równo – zwyciêzcê wskazuje siê przez g³osowanie piêciu sêdziów.

a nie lepiej zrobiæ od razu tak ¿e tych 5 sêdziów po walce staje w rzadku i ka¿dy wskazuje zwyciêzcê? Bez wczesniejszych konsultacji z pozosta³ymi arbitrami? Szybciej i wygodniej.
i ka¿dy przedstawi swoj± opiniê a nie kolegi.

CYTAT
Krata polska, p³ug , ze wzglêdu na brak przegrody (zwany ¿abim pyskiem),

zwany tak bo nie ma przegrody czy za kszta³t? B³ad ma³y ale znaczacy, bo teraz mozna róznie interpretowac "p³ug".

CYTAT
kapalin z podbródkiem - niedozwolone

dlaczego? Dobrze zrobiony kapalin z podbródkiem bardzo dobrze chroni.

CYTAT
nagolennice, nakolanki i nabiodrki (bez trzewików)

dodaæ : " opcjonalnie bez trzewików" mo¿e jest kto¶ gdzie¶ kto lubi w tym biegaæ, ale chyba nie.

No i dlaczego tego kopania nie ma? A wydaje mi siê ze kopniêcie jest du¿o bezpieczniejsze ju¿ od coisu mieczem, wiec co tu takiego odrzucajacego?
Marcin Surdel
CYTAT(Kszysz @ 21:12 10.12.2009) *
kilka uwag natury technicznej;

CYTAT
Zabrania siê :
zadawania ciosów w obszary dozwolone niepunktowane (³ydki, przedramiona, d³onie),

nalezy wyja¶niæ co to jest obszar "dozwolony", bo jest tu swoista nieadekwatnosæ, cios jest zabroniony ale obszar nazywa siê "dozwolonym"?

Ca³y punkt brzmi:zadawania ciosów w obszary dozwolone niepunktowane (³ydki, przedramiona, d³onie), w wyniku których to ciosów powstan± kontuzje
Znaczy, wolno ci biæ w przedramiona czy przypadkowo trafiæ w d³onie (choæ nie bêdzie z tego punktów), ale nie wolno ci po³amaæ przeciwnikowi palców.

w sumie nie rozumiem dlaczego jest ten zakaz ³apania za g³owe

W tej wersji ju¿ nie ma. Nie wolno tylko majstrowaæ przy he³mie.

a nie lepiej zrobiæ od razu tak ¿e tych 5 sêdziów po walce staje w rzadku i ka¿dy wskazuje zwyciêzcê?

W takim modelu nie ma po co ¶ciemniaæ z punktowaniem czy nawet liczeniem trafieñ, bo po 2 minutach nikt, sêdzia czy nie, nawet nie bêdzie pamiêta³, kto kogo ile razy trafi³. Bêdzie tylko "wra¿enie ogólne" i ocena za "styl", albo KO czy poddanie walki.

Pozdrowienia
Igor z Bêdzina
CYTAT(Józef @ 17:27 10.12.2009) *
Zabrania siê :
-pchniêcia sztychem
-zadawania ciosów jelcem
-zadawania ciosów w obszary dozwolone niepunktowane (³ydki, przedramiona, d³onie), w wyniku których to ciosów powstan± kontuzje
- zadawania ciosów w stopy. Trafienia w ³ydki i golenie s± niepunktowane.
-kopania
- zadawania ciosów w kark
- zrywania he³mu przeciwnika i/lub otwierania jego zas³ony, szarpania za he³m przeciwnika, zak³adania d¼wigni na szyjê
-ataku na przeciwnika pozbawionego broni
-ataku na le¿±cego przeciwnika.
-ataku na krocze
- zabrania siê kontynuowania walki po komendzie ?stop? sêdziego g³ównego i po pro¶bie o przerwê zg³oszonej przez przeciwnika

Ten punkt jest pewnym curiosum.

Wydaje mi siê , ¿e lepiej napisaæ:

Strefa punktowa:
-korpus
-ramiona
-uda
-g³owa
Strefa niepunktowana:
-³ydki
-przedramiona
Miejsca zabronione:
-d³onie
-stopy
-kark
Zastanawia mnie czemu zniknê³o punktowanie rozbrojeñ, w koñcu to jedna z najtrudniejszych akcji.

Marcin
Doskonale siê sprawdza liczenie punktów parami, jedna para liczy jednego zawodnika.
£ukasz P³aza
W tej wersji jest ju¿ znacznie lepiej. Zaczyna brzmieæ zachêcaj±co bigsmile2.gif . Dobre rozwi±zanie technik z ³apaniem za g³owê - rzuty tak, zdejmowanie he³mu, nie.
Ca³y czas brakuje mi kopniêæ - frontkick i lowkick/podciêcie w celu wytr±cenia z równowagi/opuszczenia miecza to fajne, widowiskowe i techniczne akcje.

Punkty za rozbrojenia i rzuty mog³y by byæ wy¿sze- to s± trudne, ale zarazem koñcz±ce akcje. Przy takiej punktacji obawiam siê ¿e ich nie zobaczymy (no ale fajnie ¿e mo¿na - mo¿e kto¶ z du¿± przewag± siê zdecyduje)
Kszysz
Panie Józefie, niech Pan konkretnie napisze dlaczego kopy nie?
Przez kilka dobrych stron tego tematu nie uda³o mi siê wy³uskaæ konkretnej przyczyny.
Józef
Witam ponownie.
Panowie ,nie wiem czy zauwa¿yli¶cie ,¿e punkt dotycz±cy wagi miecza zosta³ zmieniony?
Poza tym zastanówmy siê wspólnie nad punktacj± za rozbrojenie i ¿uty.Mo¿liwe , ¿e £ukasz ma racjê .(Marcin ,co o tym s±dzisz?)

Co do liczenia punktów przez sêdziów parami, "jedna para liczy jednego zawodnika" to my¶lê ,¿e to dobry pomys³ .

"Dlaczego kopy nie?" - No mo¿e siê zdarzyæ ,¿e przeciwnicy trzymaæ siê bêd± za miecze i kopaæ nawzajem po ty³kach . smile.gif I zamiast turnieju na miecze d³ugie ,czy wielkie ,bêdzie to turniej na kopy bigsmile2.gif Mo¿e siê zdarzyæ ,¿e w zwarciu kto¶ kogo¶ zupe³nie niechc±cy trafi w krocze .To kto potem zadba o przyrost naturalny? bigsmile2.gif Panowie zobaczcie w ilu przypadkach poszed³em na kompromis.?
Trzeba dokonaæ wpisu w razie sytuacji patowych.-Czekam na propozycje.
pozdro
lelumpolelum
Kopniecie jest to technika anty-patowa!
Ja u¿ywam w walce kopniêæ w³a¶nie ¿eby sobie odrzuciæ przeciwnika na odleg³o¶æ wygodna do czystego trafienia mieczem.
W³a¶nie kiedy ciê¿ki przeciwnik szuka zwarcia, mo¿na go kolanem odepchn±æ i kontynuowaæ walkê mieczem. Nikt nie mówi o punktowaniu tej techniki, tylko o dozwoleniu.
Krocze musi byæ dobrze uzbrojone i koniec. Chyba nikt nie mia³ zamiaru noszenia klejnotów na wierzchu. icon_wink.gif
Aion
Sam u¿ywam w walce kopniêæ dok³adnie z powodów wymienionych wy¿ej. (z wyj±tkiem kopniêcia centralnie w jajka od do³u, "coup de groin" Niczemu nie zagra¿aj± w walce bez zbroi, uatrakcyjniaj± walkê i hamuj± zapêdy d³ugo-mieczowych tramwajarzy.
Je¶li sytuacja z obopólnym chwytem za broñ, dojdzie do skutku, to zawsze mo¿e przerwaæ sêdzia, a z moich do¶wiadczeñ wynika, ¿e po kopniêciu w brzuch, (2.13) ³atwiej jest wyrwaæ broñ i uderzyæ albo rzuciæ ;) (5.00)
Kszysz
CYTAT
Dlaczego kopy nie?" - No mo¿e siê zdarzyæ ,¿e przeciwnicy trzymaæ siê bêd± za miecze i kopaæ nawzajem po ty³kach .

Szczerze w±tpie zeby co¶ takiego mia³o miejsce, moim zdaniem jest to bardzo abstrakcyjna teoria.

CYTAT
Mo¿e siê zdarzyæ ,¿e w zwarciu kto¶ kogo¶ zupe³nie niechc±cy trafi w krocze .To kto potem zadba o przyrost naturalny?

no to po to jest wymagany suspensor, prawda? I tak zaledwie garstka w tym rr potrafi w³asciwie kopn±æ, wiec tego kopania i tak za duzo nie bêdzie.

CYTAT
Panowie zobaczcie w ilu przypadkach poszed³em na kompromis.?

tylko ze kompromis nie zawsze jest dobrym wyjsciem.
Józef
Witam.-Aion
Co Ci da kopniêcie w brzuch go¶cia ,w powiedzmy dziesiêciokilogramowych p³atach.?Chyba tylko tyle ,¿e po³amiesz sobie palce ,lub stopê. Te walki które pokazujesz ,to super sprawa ,ale to Blosfechten ! smile.gif
Kszysz -- suspensory - co to takiego?Jest to mo¿e jaki¶ element ¶redniowiecznego uzbrojenia? Zbrojnikowy ? p³ytowy?Mam nadziejê ¿e znasz siê na ¿artach i siê nie obrazisz.
"Tylko ,¿e kompromis nie zawsze jest dobrym wyj¶ciem."
I tu zgadzam siê z Tob± w stu procentach
pozdro
ps.
W punkcie :os³ona tu³owia , powinni¶my chyba dopisaæ co¶ na temat folg w kirysie ,lub w przypadku braku -fartuch kolczy.? czekam na sugestie.
Kszysz
CYTAT
Kszysz -- suspensory - co to takiego?Jest to mo¿e jaki¶ element ¶redniowiecznego uzbrojenia? Zbrojnikowy ? p³ytowy?Mam nadziejê ¿e znasz siê na ¿artach i siê nie obrazisz.

my¶lê zo to jest jaka¶ wspó³czesna koniecznosæ.
Aion
CYTAT(Józef @ 11:55 11.12.2009) *
Witam.-Aion
Co Ci da kopniêcie w brzuch go¶cia ,w powiedzmy dziesiêciokilogramowych p³atach.?Chyba tylko tyle ,¿e po³amiesz sobie palce ,lub stopê. Te walki które pokazujesz ,to super sprawa ,ale to Blosfechten ! smile.gif

Ja poda³em przyk³ad z mojego podwórka, ale gwarantuje Ci, ¿e buhurtowcy za chwilê Ciê zakrzycz± ;) W naszych walkach, daje mi to czas na wykonanie ataku broni±, odsuwa dekoncentruje i ods³ania przeciwnika (pisze o front - kicku) Przy dobrych wiatrach jeszcze go zegnie w pó³, wtedy strza³ w maskê wchodzi jak z³oto.
Co do po³amania palców, to zak³adam ¿e jak mogê z ca³ej si³y przywaliæ w drzwi, to i go¶æ w p³atach siê lekko przesunie a palce bêd± ca³e.

Kwestie suspensora proponuje przetestowaæ we w³asnym zakresie. Jedno przyjête uderzenie/pchniêcie/ciêcie w jajka zmienia podej¶cie do historyczno¶ci tego rozwi±zania ;) Do tego swoistym memento jest "Kazus P³azika" ;)
Kszysz
CYTAT
Co Ci da kopniêcie w brzuch go¶cia ,w powiedzmy dziesiêciokilogramowych p³atach.?Chyba tylko tyle ,¿e po³amiesz sobie palce ,lub stopê.

ehhh... nie przeczyta³em tego wcze¶niej ale ma Pan wogle pojêcie jak wygl±da w³a¶ciwie wykonane kopniêcie? Co to wogle jest? Chyba nie. zreszt± 10kg p³aty, te¿ ¶mieszny wymys³
( ale co ma wogle waga z tym wspólnego? te¿ mnie to zastanawia?)

Józef
Dobra -panowie ,na kopanie siê nie zgadzam.
Pomy¶lcie o tym wpisie mówi±cym o fartuchu kolczym ,dla ludzi z kirysem bez folg.
No i prosi³bym , (by tak z grubsza oszacowaæ ilo¶æ uczestników,)o zg³oszenia .
pozdro
Aion
CYTAT(Józef @ 15:23 11.12.2009) *

Ju¿ mnie o¶wiecono, ¿e organizator ma zawsze racje, ale mia³em nadziejê ¿e argumenty maj± tu jak±¶ wagê. Pana zosta³y zbite i nie wy³o¿y³ Pan nowych. To jak, idziemy w aksjomaty?
Igor z Bêdzina
Józef
Suspensor jest jedynym odstêpstwem od regu³ ¶redniowiecznym na który wszyscy siê zgadzaj±. tak siê sk³ada ¿e niektórzy chc± mieæ dzieci... jest obowi±zkowy i na bojówce Martina i w 5tkach.
Józef
Aion-znam ch³opaka który wyszed³ na pó³toraki bez os³on przedramienia.Organizatorowi powiedzia³:
¿e on ma do¶wiadczenie i nie da siê uderzyæ w przedramiê .Walczy³ z przeciwnikiem ,który wyznaje zasadê :Ok nauczê ch³opaka rozs±dku.
No i by³o piêkne z³amanie.
Trafisz na przeciwnika ,który nie lubi by Go kopaæ-to Ci krêgos³up z³amie ,zanim sêdziowie zareaguj± , i Go zdyskwalifikuj± bigsmile2.gif . I nie pomo¿e Ci kirys ,ani p³aty.
Po co prowokowaæ? S± ludzie którzy wol± przegraæ ,ni¿ zrobiæ przeciwnikowi krzywdê ,ale s± i tacy którym jest to obojêtne ,czy wrócisz do domu na wózku.Jedni posiadaj± samodyscyplinê ,drudzy nie. Od kopniaka jeszcze nigdy nikt nie umar³.Emocje s± jednak emocjami.
Dajmy temu spokój.Mo¿esz my¶leæ co chcesz. Nie zgadzam siê.
Pomy¶lcie proszê nad tym fartuchem.Wyluzujmy siê trochê przy sobocie.Policzmy chêtnych.
pozdro
Laser
CYTAT(Józef @ 17:51 11.12.2009) *
Aion-znam ch³opaka który wyszed³ na pó³toraki bez os³on przedramienia.Organizatorowi powiedzia³:
¿e on ma do¶wiadczenie i nie da siê uderzyæ w przedramiê .Walczy³ z przeciwnikiem ,który wyznaje zasadê :Ok nauczê ch³opaka rozs±dku.
Trafisz na przeciwnika ,który nie lubi by Go kopaæ-to Ci krêgos³up z³amie ,zanim sêdziowie zareaguj± , i Go zdyskwalifikuj± :grin: . I nie pomo¿e Ci kirys ,ani p³aty.
Po co prowokowaæ? S± ludzie którzy wol± przegraæ ,ni¿ zrobiæ przeciwnikowi krzywdê ,ale s± i tacy którym jest to obojêtne ,czy wrócisz do domu na wózku.Jedni posiadaj± samodyscyplinê ,drudzy nie. Od kopniaka jeszcze nigdy nikt nie umar³.Emocje s± jednak emocjami.
Pomy¶lcie proszê nad tym fartuchem.Wyluzujmy siê trochê przy sobocie.Policzmy chêtnych.
pozdro

Nie no. Teraz to jest przegiêcie pa³y. :|
Marcin Waszkielis
CYTAT

I bardzo dobrze zrobi³. Sam wygra³ a ten po³amany mo¿e zm±drza³.

CYTAT
Trafisz na przeciwnika ,który nie lubi by Go kopaæ-to Ci krêgos³up z³amie ,zanim sêdziowie zareaguj± , i Go zdyskwalifikuj± bigsmile2.gif

Troche wiêcej realizmu

CYTAT
I nie pomo¿e Ci kirys ,ani p³aty.

No w³asnie pomo¿e je¶li ju¿ dojdzie do tak dziwnej sytuacji.

CYTAT

Przeciez kopniêcia sa mniej gro¼ne niz uderzenia broni±. zdecydowanie wole ¿eby mi kto¶ zasadzie³ bez sprzêtu kopa ni¿ strza³a d³ugim mieczem. W walce w opancerzeniu kopniêcia nawet nie sprawiaj± bólu, no co najwy¿ej temu co kopie jesli trafi stop± w blache. Chodzi w tym o to, ¿e jest to dobry sposób na zahwianie przeciwnikiem albo na zatrzymanie go. Przecie¿ nikt nikogo kopniakiem nie znokautuje.

CYTAT
pozdro

Jezeli nie bêdzie sztychów w pachwine to po co fartuch? Dla ochrony krocza wystarczy suspensor.

Turniej pi±tek ma duzo ostrzejsze zasady i jest o wiele bardziej niebezpieczny a mimo to sie odbywa. Nie widze wiêc powodu zeby traktowaæ startuj±cych w turnieju d³ugiego miecza jak cioty, które nie mog± wyj¶æ z niego nawet z siniakiem. Jedyne co zalecam to kontrole czy aby he³my nie spadaj± za ³atwo z g³ów i jesli jest ok to jazda. Tak naprawdê uczestnikom groza jedynie st³uczenia i drobne z³amania ale chyba z tym sie kazdy liczy.
Kszysz
Ale Ciemnogród :/, czujê siê jakbym przez ostatnie kilka stron pisa³ do ¶ciany.
lelumpolelum
te kopniêcia s± sytuacyjne, i w moim przypadku po prostu nawykiem, no ale, mo¿na siê oduczyæ.

tylko my¶lê, ze w sztuce walki nikt nie czuje siê obra¿ony w swojej godno¶ci osobistej przez kopniecie.. sytuacja naprawdê nierealna ze kto¶ siê straszliwie zem¶ci na mnie bo go kopnolem w walce w której ca³y czas próbuje go trafiæ mieczem, g³owic± i obaliæ go na ziemie..
Kszysz
CYTAT
tylko my¶lê, ze w sztuce walki nikt

raczej systemie ;]
Mateusz z Grójca
CYTAT(Józef @ 11:55 11.12.2009) *
W punkcie :os³ona tu³owia , powinni¶my chyba dopisaæ co¶ na temat folg w kirysie ,lub w przypadku braku -fartuch kolczy.? czekam na sugestie.

ale co? jaki wpis? po co?

jedni maj±, inni nie.
tak jak jedni maj± trzewiki p³ytowe a inni nie.
i jedni maj± os³oniêt± miednicê fartuchem folgowym, a inni os³aniaj± siê w inne sposoby.
to pozostawi³bym rzecz± opcjonaln± dla ka¿dego garnituru.

A co do kontrargumentów wobec zakazu kopania, do dodania nie zosta³o ju¿ nic.
Achi
Panie Józefie, powiem tak proszê pos³uchaæ innych, co panu szkodzi.
Ka¿dy z fajterów wie, na co idzie i wie, czym mo¿e groziæ uczestnictwo w walce.
Niech pan pos³ucha innych, bo w turnieju to oni bêd± uczestniczyæ i oni bêd± walczyæ a jak to ich sprawa, bo maj± tylko pamiêtaæ, ¿e walczyæ mog± zgodnie z zasadami jak zapomn± to sêdzia jest od tego by im przypominaæ.
Rozumiem bezpieczny turniej, bez ¿adnych kontuzji i bez ¿adnych siniaków, ale bez przegiêæ, co to s± ma³e dzieci, ¿e jak dostan± siniaczka to do mamy polec± i powiedz± mamo on mnie zbi³.
Rozumiem ¿e pan siê martwi o zawodników, i rozumiem te¿ ¿e pan siê obawia ¿e mo¿e pan bekn±æ za co¶ co mo¿e siê staæ nie przewidzianego na turnieju , ale co bêdzie to bêdzie takie jest ¿ycie.
Pamiêta pan zapewne dobrze wiele przyk³adów z sezonu, 2008 co siê dzia³o i jaki by³ efekt niektórych walk, ale to nie znaczy, ¿e inni nie znaj± siê lepiej ni¿ pan.
Jest wielu fajterów, którzy walcz± d³u¿ej ni¿ pan mo¿e my¶leæ i wiedz±, co robiæ ¿eby nic im siê nie sta³o.
A je¶li przychodz± nowi niedo¶wiadczeni zawodnicy to musza przeciesz jako¶ napijaæ swoje umiejêtno¶ci walki nawet, je¶li ma to oznaczaæ wybijanie palców i inne urazy ( oczywi¶cie nie ¶miertelne XD), ale przez to wiedz±, co musz± i jak robiæ by nie pope³niaæ b³êdów.
Bo stare przys³owie mówi „Jak dziecko nie upadnie parê razy na pupê to nigdy nie nauczy siê chodziæ”
Dlatego je¶li pan chce mieæ dobry turniej i wielu dobrych zawodników niech pan pos³ucha i przemy¶li jeszcze raz, co inni mówi± i niech pan siê nie martwi o nich.
Igor z Bêdzina
Z tym fartuchem kolczym to w ogóle nie mam pojêcia o co chodzi. Kolczuga chroni przed zranieniem a nie uderzeniem, co jest g³ówn± rol± suspensora.
Moja sugestia: nie mieszaæ ludziom w g³owie bzdurami typu fartuch. Bo i po co?
Józef
Dobra ,obejdzie siê bez fartuchów.

W punkcie:Sêdzia g³ówny ma prawo przerwaæ pojedynek....
Dopisa³em-przyparcie przeciwnika do szranków.(wznowienie walki w ¶rodku pola)

pozdro
Kszysz
CYTAT
Dopisa³em-przyparcie przeciwnika do szranków.(wznowienie walki w ¶rodku pola)

no ale to chyba po tych 15 sekundach nie konstruktywnego klinczu, po co przerywaæ akcje?

Dalej czekam na konkretne argumenty odno¶nie zabraniania kopniêæ.
Józef
CYTAT(Aion @ 16:29 11.12.2009) *
CYTAT(Józef @ 15:23 11.12.2009) *

Ju¿ mnie o¶wiecono, ¿e organizator ma zawsze racje, ale mia³em nadziejê ¿e argumenty maj± tu jak±¶ wagê. Pana zosta³y zbite i nie wy³o¿y³ Pan nowych. To jak, idziemy w aksjomaty?

Aion
Napisz jak Twoim zdaniem powinien brzmieæ punkt zezwalaj±cy na kopanie.(co wolno ,czego nie,?no, ale punktowane to byæ nie powinno
pozdro
£ukasz P³aza
Oczywi¶cie nikt nie mówi o punktowaniu kopniêæ - to jednak walka na miecze a nie Muay Thay czy Capoeira szczerba.gif Chodzi tylko o dozwolenie akcji no¿nych. My¶lê ¿e mo¿na dopu¶ciæ dowolne kopniêcia(poza centralnym na krocze - ale to rozwi±zano punktem -zakaz ataku w ...krocze) - ¿ycie samo udowodni ¿e sprawdz± siê wy³±cznie frontkick/lowkick/kolano w zwarciu. Dobrze prowadzone kolano czy lowkick potrafi zaboleæ nawet w zbroi (pancerne kolana i ³ydy) ale celem g³ównym kopniêæ jest przygotowanie akcji ostrzem (to samo dla mnie tyczy siê g³owicy, piê¶ci, ³okci) to wszystko nie s± samodzielne akcje a jedynie ¶rodki do celu - kto tego nie zrozumie szybko zostanie oklepany z u¿yciem najprostszych technik mieczowych.

Suspensora bym wymaga³ - koszt nie jest powalaj±cy, historyczno¶æ nie cierpi (bo chowamy go pod gacie) a bezpieczeñstwo... (kazus P³azika shocked.gif )

Na koniec - Panie Józefie, ju¿ samo to ¿e chcesz zrobiæ dobry turniej na Grunwaldzie jest tytanicznym przedsiêwziêciem. Sam widzisz jakie to trudne ju¿ tutaj a gwarantuje Ci ¿e to dopiero pocz±tek problemów bigsmile2.gif Wszyscy bêd± do Ciebie mieæ pretensje na pocz±tku, a dopiero z czasem zyskasz szacunek. Dla tego nie ma co wywa¿aæ otwartych drzwi, nie musisz tworzyæ autorskiego regulaminu - wystarczy ¿eby wykorzystaæ te dobre które ju¿ s±. To turniej, je¿eli bêdzie dobry i stanie siê wyznacznikiem poziomu przyniesie Ci s³awê (i przyprawi o wrzody ¿o³±dka devil.gif ) nie jakie¶ nowe regu³y.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.