Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: buhurt - Grunwald 2008
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008 > Grunwald 2008
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Jacek Szymañski
O tym ¿e Bohurtu nie ma, zosta³o ustalona na ostatnim spotkaniu dowódców i oni mieli przekazaæ informacjê dalej, o konsekwencjach te¿, je¶li tego nie zrobili proszê mieæ do nich pretensje.

Skoro uczestnicy (czy te¿ zarz±dzaj±cy) forum Bohurt nie uwa¿ali za stosowne rozmawiac ze mn± na swoim forum, uwa¿am ¿e stwierdzenia tutaj przytoczone s± trochê nie na miejscu. Z tego co sobie przypominam próbowa³em nawi±zaæ rozmowê na jaki¶ czas przed zapadnieciem tej decyzji, nie by³o ¿adnej odpowiedzi

Pozdrawiam Jacek Szymañski
ua
CYTAT(Jacek Szymañski @ 00:14 19.06.2008) *
O tym ¿e Bohurtu nie ma, zosta³o ustalona na ostatnim spotkaniu dowódców i oni mieli przekazaæ informacjê dalej, o konsekwencjach te¿, je¶li tego nie zrobili proszê mieæ do nich pretensje.

Skoro uczestnicy (czy te¿ zarz±dzaj±cy) forum Bohurt nie uwa¿ali za stosowne rozmawiac ze mn± na swoim forum, uwa¿am ¿e stwierdzenia tutaj przytoczone s± trochê nie na miejscu. Z tego co sobie przypominam próbowa³em nawi±zaæ rozmowê na jaki¶ czas przed zapadnieciem tej decyzji, nie by³o ¿adnej odpowiedzi

Pozdrawiam Jacek Szymañski

w takim razie prosimy o listê argumentów dlaczego nie , poniewa¿ powy¿szy post te¿ dla nas jest mglisty poza stwierdzeniem ¿e nie akceptowanie go jest nie na miejscu z chêci± omówimy argumenty na forum ogólnopolskim tak aby ka¿dy wyci±gn±³ wnioski

Pozdrawiam
Jacek Szymañski
Temat Buhurtu wywo³uje wiele kontrowersji, które przeradzaj± siê w niezdrowe emocje.
Jako organizatorzy odpowiedzialni za czê¶æ historyczn± nie zgodzili¶my siê na organizacjê buhurtu z kilku powodów.
Podajemy przyczyny niekoniecznie w hierarchii wa¿no¶ci.
Wypadki jakie mia³y miejsce na imprezie Дмитровский штурм, proszê poczytajcie te i wiele innych linków. Sami stwierd¼cie, czy mo¿emy nara¿aæ tak du¿± imprezê, a tak¿e czy Wy jako organizatorzy chcieliby¶cie nara¿aæ siê na tak± odpowiedzialno¶æ. Bo my nie. I ¿adne papiery, podpisy nie zabezpiecz± nas, przed wezwaniami, zeznaniami itp. Tym bardziej ¿e motywacja i forma dyskusji na forum by³a ma³o turniejowa „Polska na Wschód”, „dokopaæ itp.”. Poza tym co napisano w Internecie wiele informacji i przekazów ustnych otrzymali¶my z Bia³orusi i Ukrainy (kto z kim i dlaczego?)

http://66.102.9.104/translate_c?hl=pl&...2580%25D0%25BC%

http://translate.google.pl/translate?hl=pl...hl%3Dpl%26lr%3D

http://translate.google.pl/translate?hl=pl...6lr%3D%26sa%3DN

http://66.102.9.104/translate_c?hl=pl&...hl%3Dpl%26lr%3D

http://rota.zp.ru/index.php?PHPSESSID=c341...mp;topic=148.45

Rzecz nastêpna. Tak szeroka polemika buhurtowa zainteresowa³a nie tylko media, ale równie¿ brokerów ubezpieczeniowych. Swoj± szerok± dyskusj± zwolennicy buhurtu zrobili sobie, a przy okazji organizatorom imprez „nied¼wiedzi± przys³ugê”.
Jako organizatorzy zobowi±zali¶my siê na tegorocznym Grunwaldzie ubezpieczyæ przebywaj±cych na polu inscenizacji (NW indywidualne,- gmina wykupuje ubezpieczenie ca³ej imprezy OC). Dziwnym trafem ubezpieczyciele chc± siê zabezpieczaæ „drobnym druczkiem”, ¿e nie ponosz± odpowiedzialno¶ci, za zdarzenia i urazy gdzieindziej wywo³ane ni¿ w inscenizacji historyczno teatralnej. Ubezpieczyciele coraz czê¶ciej prowadz± postêpowanie regresyjne.. Czy aby na pewno zdarzenie mia³o na polu inscenizacji, czy aby nie gdzieindziej, a my nie staramy wy³udziæ siê odszkodowania.
Jeste¶my w strefie Schengen, a obcokrajowcy zmuszeni s± wykupiæ ubezpieczenie nie tylko na teren Polski, ale na ca³± strefê. W wypadku buhurtu ka¿dy z ubezpieczycieli wspó³pracuj±cy ze wschodnimi przedstawicielami nie przejmie odpowiedzialno¶ci. Czyli co na konto zapraszaj±cego?.
I w koñcu rzecz trzecia, niekoniecznie ostatnia. To nie my zwlekali¶my z odpowiedzi±. Krótko po moim spotkaniu z Maækiem Reichlem i Panem £ukaszem, za³o¿ono na Freha zamkniête Forum dotycz±ce buhurtu. Jako osoby zainteresowane rzecz±, która mia³a siê odbyæ na imprezie organizowanej przez nas (i my¶lê, ¿e Maciek po¶wiadczy, ¿e wcale nie byli¶my tak negatywnie nastawieni buhurtowi, jak to niektórzy przedstawiaj±), postanowili¶my zapisaæ siê na to forum. My¶lê, ¿e zupe³nie normaln± by³a chêæ przyjrzenia siê tworzonym regulaminom, kierunkowi rozmów, zasadom i wszystkiemu co by³o zwi±zane z buhurtem, który budzi tak wiele emocji i kontrowersji i niestety bardzo przykrych wydarzeñ jakie mia³y miejsce w Dimitrowskim Szturmie. Po d³ugim oczekiwaniu zwróci³em siê z zapytaniem do Pana £ukasza o powód tak d³ugiego „terminowania”. Dlaczego do niego? Bo na forum, jako osoby weryfikuj±ce wskazano za³o¿yciela listy oraz jego zastêpc± Pana £ukasza, z którym to mia³em nieszczê¶cie prowadziæ rozmowy. Odpowiedzi by³y bardzo wymijaj±ce i lakoniczne. Ponoæ mimo wskazania, nie mia³ prawa do wpisów, a to nie zgadzaj± siê na to forumowicze. Przecie¿ my nie powinni¶my byæ zainteresowani tym co jest zwi±zane z bohurtem, to nie jest forum dla nas, pomimo ze mia³ siê odbyæ na imprezie przez nas organizowanej. Jednym s³owem dawa³ nam do zrozumienia, ¿e to nie nasza bajka, piaskownica i zabawki (jak to w którym¶ z postów wyrazi³ siê Grzegorz). W dalszym ci±gu mój skostnia³y umys³ nie móg³ poj±æ, ¿e skoro nie nale¿ê do tej bajki, to nie moja piaskownica, nie chc± mnie tam, to poco ze swoim piachem ³aduj± siê na imprezê za któr± to my bierzemy odpowiedzialno¶æ. I w dalszym ci±gu tracili¶my czas z Jackiem, w oczekiwaniu na przekroczenie magicznego progu. Ostatnia odpowied¼ nas powali³a. Forum jest tylko dla uczestników buhurtu, a Pan £ukasz nas zapisze je¿eli pojawimy siê na, którym¶ z buhurtów i we¼miemy w nim czynny udzia³. By³ to szczyt chamstwa i braku jakichkolwiek umiejêtno¶ci w prowadzeniu rozmów i negocjacji. D³ugo czekali¶my na t± opowiedz, ale zaraz po niej udzielili¶my odpowiedzi. Do Pana £ukasza nie mog³em siê dodzwoniæ, wiêc zadzwoni³em do Macka Rejhla z negatywn± informacj± dotycz±c± buhurtu, nastêpnie nagra³em siê na pocztê do Pana £P. Wieczorem uda³o mi siê dodzwoniæ do osoby zainteresowanej i powiadomiæ go osobi¶cie. Pomiêdzy moj± rozmow± z Maækiem, nagraniem siê na pocztê, a rozmow± telefoniczn±, Pan £ukasz zd±¿y³ napisaæ na Freha, ¿e w zwi±zku z nieotrzymaniem odpowiedzi, a zgodnie z wcze¶niejszymi ustaleniami itd.
To nie my Panie Grzegorzu zwodzili¶my i zwlekali¶my z odpowiedzi±, a grzecznie czekali¶my na mo¿liwo¶æ zaistnienia w temacie buhurtu.
Wracaj±c do Pana £ukasza. Jego dzia³ania uderzaj± w program Grunwaldu. Przegl±d do buhurtu w czasie, kiedy mia³a jeszcze trwaæ próba generalna – to jeszcze kiedy ponoæ nie wiedzia³ o naszych decyzjach, ale ju¿ robi³ wszystko, aby poprzeszkadzaæ. Ostatnio próba przeniesienia turnieju dru¿ynowego na pi±tek w godzinach popo³udniowych, bez uzgodnienia z organizatorami. Pomimo, ¿e wcze¶niej dowódca jego chor±gwi ustali³ datê turnieju na ¶rodê i tak widnieje on w programie.
Panie £ukaszu je¿eli tak bardzo nie pasuje Panu impreza przez nas organizowana, proszê na ni± nie przyje¿d¿aæ, nie ma przymusu. Nie musi Pan zatruwaæ innym ¿ycia, jest tyle innych odjazdowych imprez na, których spotka Pan wspania³ych ludzi.

Prosimy bardzo Administratorów o przeniesienie tego tematu z Grunwaldu 2008, gdy¿ buhurtu na Grunwaldzie 2008 nie bêdzie, wiec temat nie jest tematem Grunwaldu 2008.

Pozdrawiamy
Krzysztof Górecki
Jacek Szymañski

Marcin Waszkielis
CYTAT
Panie £ukaszu je¿eli tak bardzo nie pasuje Panu impreza przez nas organizowana, proszê na ni± nie przyje¿d¿aæ, nie ma przymusu.

Pan £ukasz to w tym przypadku oko³o 200 osób.
Przez tyle lat tolerowali¶cie nielegaln± ustawke na polach grunwaldu, sk±d nagle taki zwrot w strone praworz±dno¶ci?
A co do Dmitrijewskiego Szturmu, to tam walka odbywa sie na nieco innych zasadach, jest te¿ mniejszy nacisk na bezpieczeñstwo opancerzenia, co juz nawet po zdjêciach widaæ.

I mo¿e jeszcze organizatorom wydaje siê, ¿e zesz³oroczna inscenizacja by³a bezpieczniejsza od bohurtu? No zapytajcie chocia¿by ch³opaka, który nie móg³ doprosiæ siê o karetke, która przewioz³a by go przez korki do szpitala.

CYTAT
Jego dzia³ania uderzaj± w program Grunwaldu. Przegl±d do buhurtu w czasie, kiedy mia³a jeszcze trwaæ próba generalna – to jeszcze kiedy ponoæ nie wiedzia³ o naszych decyzjach, ale ju¿ robi³ wszystko, aby poprzeszkadzaæ.

Ale próba generalna jest dla walczacych w inscenizacji. A kto powiedzia³, ¿e ka¿dy musi w niej walczyæ? Ja siê np troche boje o moje zdrowie.

£ukasz P³aza
Taaaa i teraz to my, buhurtowcy jeste¶my winni braku informacji icon_mrgreen.gif a to dobre.

Przypomina sobie Pan mo¿e tak± wyra¿on± telefonicznie (w marcu!!) pro¶bê z mojej strony: ¿e mianowicie jestem gotowy siê z Panem spotkaæ w sprawie buhurtu dowolnego dnia po po³udniu, w Gniewie. Jaka by³a pañska odpowied¼? Skoro moje zachowanie to szczyt chamstwa to czym¿e jest podsumowanie tematu 15 min rozmow± na parkingu przed Castoram±? I w dodatku wycofanie siê, tydzieñ po niej ze wszystkich ustaleñ (kiedy ju¿ naiwny zd±¿y³em pu¶ciæ je w ¶wiat)

Co do ¿eczonych argumentów to wszystkie przecie¿ zbijali¶my (choæby na tym nieszczêsnym parkingu)
i tak :
wypadek w Rosji - na innych zasadach, w zupe³nie innej sytuacji (tam posz³o o za³atwianie na polu walki prywatnych porachunków !!) przy braku kontroli sprzêtu. Wreszcie nawet przy tym wszystkim to by³ wypadek. Przypomne ¿e nieco wcze¶niej w Angli zgin±³ do¶wiadczony zawodnik w inscenizowanym starciu na kopie. I co, gonitw na kopie te¿ zakazaæ?

ubezpieczenia - to ¶mieszny argument. My nie chcemy od organizatora ubezpieczeñ n buhurt!! Sami siê ubezpieczymy, staæ nas. Zreszt± skoro jest ta klauzula o zwrocie tylko w razie wypadku na inscenizacji teatralnej to w czym problem? Bêdzie wypadek na buhurcie, nie bêdzie ubezpieczenia p³atnego przez orgów i ju¿.

Odpowiedzialno¶æ orgów - kolejny mit. Prosze przeczytaæ opiniê Micha³a Wojtysiaka (prawnika, wcale buhurtowi nie przychylnemu). Organizator nie ponosi NAJMNIEJSZEJ odpowiedzialno¶ci za to co siê stanie poza terenem bezpo¶rednio przez niego za¿±dzanym. a my chcieli¶my siê biæ poza tym terenem (nawe pole byli¶my gotowi wynaj±æ ¿eby w±tpliwo¶ci nie by³o)

Sprawa forum - dziecinny powód do focha. To jest forum prywatne, dotycz±ce buhurtu jako sportu a nie stricte buhurtu grunwaldzkiego (trzy razy to panu Góreckiemu pisa³em). Zasada wstêpu na to forum jest prosta - kto siê bi³ w buhurcie wchodzi, a kto nie to nie. Dlaczego mamy traktowaæ kogo¶ jako lepszego?? Dodam ¿e czas oczekiwania na odpowied¼ wyniós³ "a¿" tydzieñ bo musia³em siê skonsultowaæ z dobrze ponad 100 osób (w przeciwieñstwie do niektórych u nas decyzje podejmujemy wspólnie, nie autorytarnie.)

Sprawa jest dla mnie prosta - organizator ma w pogardzie spor± czê¶æ uczestników, nie interesuje go, ¿e po¶wiêcamy dla tej imprezy swoje urlopy, i ¿e mamy prawo do zabawy tak jak lubimy. Zamiast wspólnej imprezy któr± wszyscy wspominali by jako swoj±, woli straszyæ (jak mnie przed chwil±, a wszystkich buhurtowców w swoim o¶wiadczeniu) i siê obra¿aæ. No skoro tak to my zagramy w tê grê. I zobaczymy czy op³aca siê rujnowaæ marzenia sporej grupie zdecydowanych osób!

P.S. Wszystkich wtajemniczonych zapraszam do dalszej wspólnej realizacji programu "odpowiedzi" na tak mi³e potraktowanie nas, nie wtajemniczonych zapraszam na priva, a tak¿e do rozmowy na Piasecznie i Koronowie. To bêdzie baaardzo weso³y Grunwald.
Gregor z Krakowa
ehhh Jacku, z ca³ym szacunkiem pozwole siobie odpowiedziec w kwestii, która mnie dotyczy bezpo¶rednio- mnie jako mnie, nie mnie jako bohurtowca którym bylem, i mam nadzieje ze bêdê...

mianowicie sprawa forum, nie rozumiem- pisa³em w 2 tematach ze osoby chêtne, maj± sie wpisaæ w odp miejsce i zg³osiæ do mnie. Poprostu. Ja waszych, z p. Krzysztofem zgloszeñ na priv nie dosta³e, owszem zobaczy³em w spisie grupy, ale nie otrzymalem wiadomo¶ci po co i dlaczego. Mo¿e sie to wydawac oczywiste, ale takie nie jest bo jak pisa³ pan £.P icon_mrgreen.gif to forum mi³osników bohurtu, nie osób które chc± zrobiæ bohurt na polach grunwaldu w tym roku, czy w kolejnych...
Fakt, spora liczba osób jest tutaj w obu tymi :rzeczami" zainteresowana.
Przyczyn± nie wst±pienia do grupy "bohurt" by³o weto 3/4 sk³adu bohurtowego w Polsce, w osobach ich reprezentantów tu, na tym forum, nie decyzja jakiejkolwiek innej osoby...

co do bezpieczeñstwa- temat rzeka, dobry jak ka¿dy inny. mozna by wiele powiedziec z³ego i dobrego o bezpieczeñstwie na bohurcie ale i na inscenizacji. nie wnikam w to, ja jestem dobrze opancerzony, i bezpieczny na tyle, na ile pozwalaja wzory nazwijmy to ¶redniowieczne...

co do wojny, jaka sie tu tworzy miedzy orgami a bohurtowcami- to moim zdaniem najwiekszy idiotyzm z jakim sie ostatnio spotka³em. nie rozumiem dlaczego organizatorzy tak usilnie sie staraj± zabroniæ komukolwiek zabawy jaka lubi, gdy zabawa ta toczy sie na terenie w ¿adnym stopniu niepodleg³um tym¿e organizatorom. ja tego nie rozumiem, poprostu nie. To tak jakbym powiedzia³ sasiadowi w bloku, zed od dzi¶ nie ogl±d a TV bo mnie sie to nie podoba....
Sprawa ubezpieczeñ, sorry ale to juz nonsens.... szkoda gadac

napisa³bym wiêcej, ale mam na sobie odpowiedni kaganiec, zainteresowani i wtajemniczeni wiedza o co chodzi i przepraszam ich za brak prób jego przegryzienia.

koñcz±c, prosze, PROSZE o rozwage obie strony, jaki¶ konsensus jest mo¿liwy by, i tak nie zaogniæ sytuacji która i tak jest juz nie tyle niezrêczna czy niezdrowa, a wrêcz chora i niezrozumia³a, bo skoro jedni chca tego a inni nie, tworzymy jak to sie tu juz napisa³o "dwie piaskownice" i po problemie...

z pozdrowieniami
£azarz
Salve Fratres!

Do Jacka Szymañskiegi i Krzysztofa Góreckiego.

Pisze tylko i wy³±cznie w imieni wszyskich braci i sióstr Zakonu ¶w. £azarza.

1. Wypadek w Rosji a Grunwaldzki buhurt - je¿eli tak bêdziemy patrzyæ na to wszytsko to zaka¿my tez inscenizacji. Przypomnijcie sobie przelot ¶mig³owcem z B³a¿ejem z Miêdzyrzecza i Jerzym ze Szczecina. W telewizyjnych wiadomo¶ciach podano ¿e dwóch rycerzy straci³o oko. Jak wiecie nikt nie straci³ ale by³o blisko. Powiedzcie czy po tym zda¿eniu B³a¿ej lub Jerzy wystêpowali do was o odszkodowanie? Czy pisali na forach lub g³osowali by zakazaæ kolejnego Grunwu? W 2004 roku Kubusia mia³em na rêkach po buhurcie. Tak samo jak w niedziele na ¶cie¿ce obok Nadreñskiej. Czy Kubu¶ po tym zdarzeniu pisa³ by zakazaæ cokolwiek? Pisa³êm o tym wielokrotnie - wiêcej obra¿eñ jest podczas inscenizacji ni¿ podczas buhurtu i tu nie chodzi o ilo¶æ walcz±cych ale o jako¶c opancerzenia.

2. Bezpieczeñstwo pola buhurtowego - najpro¶ciej bêdzie jak opisze 2007 rok.
- zabezpieczenie medyczne - bracia ¶w. £azarza + patrol ratownictwa medycznego (jedna ma³a zdrapka za³atwiona na miejscu)
- zabezpieczenie pola walki - bracia ¶w. ³azarza + przyjaciele z von Reihl + pomocne dusze, ca³o¶æ pod moim dowództwem. By³o czysto i bezpiecznie, ¿adnego chamstwa. To ¿e z Maækiem czasem a nawet czêsto g³o¶no przeklinali¶my ... có¿ ¿ycie. W syfie gorzej i g³o¶niej a ka¿dy ¿yje.
- opancerzenie walcz±cych - 3 bramki. Napisze s³ownie TRZY BRAMKI, TRZY Z A J E B I S T E SITA!!! Wielu odpad³o, wielu zapiernicza³o do obozu dokompletowaæ sprzêt. Nikt dos³ownie nikt nie wszed³ na pole kto nie spe³nia³ naprawdê wysokich wymagañ.
- Karno¶æ walcz±cych - z chwil± kiedy z P³azikiem oraz Antonem z Ukrainy przechodzili¶my przed szeregami walcz±cych i na skutek zastrze¿eñ której ze stron mówi³em stronie polskiej lub wschodniej - Odpadasz - nikt nie protestowa³. Widzia³em ¿al w oczach ale nikt nie protestowa³ kiedy musia³ zchodziæ z pola walki. Qrwa ¿yczê ka¿demu tak doborowych ludzi!!!

3. BUhurt na Grunwie nie by³ prywatnym za³atwianiem spraw. Po prostu spotkali siê bracia ze wschodu z bracmi z Polski by daæ sobie ostro po gêbie. Ka¿dy wiedzia³ po co idzie. Ka¿dy wiedzia³ o co walczy. Po przegranej nikt nie mia³ pretensji do strony przeciwnej. Przecie¿ to idealne sportowe zachowanie. Wielu natomiast umówi³o sie na wspólny miêdzynarodowy alkobuhurt icon_mrgreen.gif Czy jest lepsza integracja?

4. Dyscyplina w czasie walki - mam wiele buhurtów za sob±. Standartowe starcie czyli Zakony kontra reszta ¶wiata. W deszczu, w s³oñcu. Bylismy wdeptywani w ziemie, sami wdeptywali¶my innych. Walczyli¶my w 18 przeciwko 49 - pamiêtam pó³toraki Negra i Gyroska jak mnie zm³óci³y (spi³êm siê z nimi po walce clap.gif ). Ale dowodzi³em tez choæby na Byczynie Zakonno-Wschodnim oddzia³em 128 braci przeciwko garstce ok 40 polaków. Wiecie co wtedy P³azik powiedzia³ kiedy zaproponowa³em mu ¿e ka¿e mojemu oddzia³owi wydzieliæ 40 którzy pójda na nich. £ukasz rzek³ do mnie: Grze¶ko! Zawsze stawali¶cie garstka przeciw nam, nik z was nigdy nie protestowa³ ¿e ¶wieckich jest wiêcej pozwól ¿e i my tak zrobimy. I tak siê sta³o. Polska ¶wiecka strona dosta³a straszne baty. Ale po buhurcie ka¿dy pad³ sobie w ramiona. Ka¿dy opowiada³ jak la³ lub by³ lany. Nikt do nikogo nie mia³ ¿adnego ¿alu wrêcz przeciwnie.

5. Moja propozycja - pozwólcie na buhurt. Dlaczego? ... Pamiêtacie obronê Polskiej chor±gwi podczas buhurtu w 2007 roku? Pamiêtacie te okrzyki publiczno¶ci POLSKA! POLSKA! POLSKA! W³a¶nie dla takich chwil cz³owiek ¿yje. To nie byli spedaleni pi³karze którzy za tak du¿± kasê dali cia³a na Euro. Chor±gwi nie uratowano ale tak ka¿dy da³ naprawdê z siebie wszystko. Pomimo przegranej ka¿dy by³ dumny ¿e by³ choæby ¶wiadkiem tej heroicznej walki.

Macie obawy i chwa³a wam za to. Ja mam paniczny lêk o swoich ludzi przed ka¿d± walk±. Zawsze powtarzamy sobie ¿e wszyscy wracamy do domu! Tylko idiota siê nie boi. Spytaj ch³opaków z rozpoznawczej czy boj± siê skakaæ lub jechaæ rosomakiem w¶ród afgañskich zabudowañ. Ka¿dy odpowie ¿e tak ale ka¿dy to z chêci± robi. Tak samo my. Boimy sie o siebie, o swoich bliskich jak i o przeciwników. Ale w buhurcie jest co¶ co przyci±ga. Nie wiem co to jest dok³adnie ale na pewno nie chêæ mordu bo inaczej po walce nie szuka³bym swojego przeciwnika by z nim siê schlaæ.

Nie jest jeszcze za pó¼no. Wschód nie przyjedzie - wiecie dobrze dlaczego. Ale s± polskie ekipy które z chêci± pójd± na siebie. Niech to bêdzie ma³y ³omot, ot choæby 20 na 20 ale niech bêdzie.

W ka¿dej chwili zadzwoñcie 608 334 169 - ³atwiej mo¿e bêdzie tak porozmawiaæ.

Pozdrawiam Grzegorz

ps. Krzysztofie, w 2006 roku by³em w mundurku na dziedziñcu w Gniewie. Rozmawiali¶my tylko i wy³±cznie na temat buhurtu na Grunwaldzie. Powiedzia³e¶ ¿e je¿eli spe³nimy wymogi bezpieczeñstwa to w 2007 roku bêdzie buhurt. W 2007 roku wszystko czego oczekiwali¶cie od nas spe³nili¶my. Wiêc dlaczego NIE?

P³azik, Wo³czko, Ada¶ - spakojna brat. Wolniej jedziesz dalsze budziesz.
Igor z Bêdzina
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 16:05 19.06.2008) *
CYTAT
Panie £ukaszu je¿eli tak bardzo nie pasuje Panu impreza przez nas organizowana, proszê na ni± nie przyje¿d¿aæ, nie ma przymusu.

Pan £ukasz to w tym przypadku oko³o 200 osób.

200 walcz±cych osób.

CYTAT(Marcin Waszkielis @ 16:05 19.06.2008) *
I mo¿e jeszcze organizatorom wydaje siê, ¿e zesz³oroczna inscenizacja by³a bezpieczniejsza od bohurtu? No zapytajcie chocia¿by ch³opaka, który nie móg³ doprosiæ siê o karetke, która przewioz³a by go przez korki do szpitala.

Mo¿e w tym miejscu warto zadaæ pytanie o przestrzeganie w³asnego regulaminu i zasad bezpieczeñstwa przez organizatorów zesz³orocznego Grunwaldu, dlaczego pozwolono pój¶æ drzewcówkom na piechotê i co z tego wyniknê³o. Powiem tylko ¿e by³em jednym z poszkodowanych do których wezwano karetkê.

CYTAT
Jego dzia³ania uderzaj± w program Grunwaldu. Przegl±d do buhurtu w czasie, kiedy mia³a jeszcze trwaæ próba generalna ? to jeszcze kiedy ponoæ nie wiedzia³ o naszych decyzjach, ale ju¿ robi³ wszystko, aby poprzeszkadzaæ.

Program w ¿aden sposób nie ucierpi, jak nie ucierpia³ w zesz³ym roku, generalna sie skoñczy³a wszyscy udali siê do obozu aby uzbroiæ siê na buhurt. Zdaje siê ¿e co innego mog³o by ucierpieæ.

Je¶li chodzi o ubezpieczenia, argument jest zupe³nie bez sensu. Buhurt na Grunwaldzie nie jest jedynym, bo zdaje siê ¿e organizatorzy tak uwa¿aj±. Dlatego ubezpieczamy siê za naprawdê wysokie pieni±dze. je¶li chodzi o zapisy drobnym druczkiem zdaje siê ¿e po to organizator udaje siê do ubezpieczyciela ¿eby negocjowaæ odpowiednie ubezpieczenie, a nie wybieraæ najtañsze. Poza tym i tak lwi± czê¶æ jego sami pokrywamy.

Poza tym dlaczego jeste¶my porównywanie do huliganów z ustawek skoro mamy o wiele wy¿sze standardy bezpieczeñstwa ni¿ inscenizacja, a w ¶wietle prawa buhurt jest tak± sam± ustawk± jak inscenizacja, czy chodzi tylko o znalezienie argumentu na si³ê?
ciastoñ
Ponadto duzo wiecej myslimy w walce... choc nie wiem czy inscenizacja tego wymaga... Musimy ustalac taktyke i zmieniac ja w czasie walki, na inscenizacji wszyscy ida jak bydlo na lake. Czy nasze zachowanie jest kibolskie? Czy emanujemy agresja? Czy chcemy buhurtu tylko po to by zrobic komus na zlosc albo sie pozabijac? Nie. Chcemy go bo cenimy sobie adrenaline oraz wierniejsze odwzorowywanie walki (na tyle na ile to mozliwe) i tak ze dobra zabawe. Wiec czy odbieranie nam tego, podpierajac sie obalonymi i slabymi argumentami jest wporzadku? Czy to co robimy jest dla Was az tak zle zeby tego zabraniac? Bo bac sie nie ma przed czym.
Patryk Opolski
CYTAT(ciastoñ @ 00:06 20.06.2008) *
Ponadto duzo wiecej myslimy w walce... choc nie wiem czy inscenizacja tego wymaga... Musimy ustalac taktyke i zmieniac ja w czasie walki, na inscenizacji wszyscy ida jak bydlo na lake. Czy nasze zachowanie jest kibolskie? Czy emanujemy agresja? Czy chcemy buhurtu tylko po to by zrobic komus na zlosc albo sie pozabijac? Nie. Chcemy go bo cenimy sobie adrenaline oraz wierniejsze odwzorowywanie walki (na tyle na ile to mozliwe) i tak ze dobra zabawe. Wiec czy odbieranie nam tego, podpierajac sie obalonymi i slabymi argumentami jest wporzadku? Czy to co robimy jest dla Was az tak zle zeby tego zabraniac? Bo bac sie nie ma przed czym.

Hehe, Ciastoñ namiesza³ , ale sens jest jasny smile.gif
Argumenty sa tak oczywiste, ze tylko dzieci zapatrzone w swoje grabki, piaskownice i kolezanki w piaskownicy by ich nie zrozumialy.. Jak nie raz juz pokazywala historia, zakazy, nakazy, ukazy, prikazy...wszystko powodowalo mnostwo skutkow odwrotnych. I dobrze. Buhurtowa grunwaldzka prohibicja utwierdza mnie tylko i wylacznie w tym, ze warto o nasze 'ustawianie sie' walczyc.

Grze¶ przytoczywszy tamte byczynskie starcie 40vs120 potwierdzil tylko to, o czym nie ja jeden mowie glosno - idee buhurtu nalezy kultywowac, rozwijac, ulepszac.. 3 rok nie robie na wszelakich turniejach nic innego tylko walcze w buhurtach.. i nigdy nie stalo mi sie nic, a i u innych wielkich kontuzji nie dostrzeglem.. Bo chodzi o samoogarnianie sie w tlumie.

A przyczyna kontuzji, ziomki, sa tacy oto goscie... (zdjecie zrobili moi ludzie na jednym z turniejow, tuz przed 'inscenizacja' )

Pozdrawiam, Patryk
Hub
Witajcie.

Po pierwsze bardzo siê cieszê, ¿e w koñcu ukaza³ siê post p. Krzysztofa i p. Jacka. Mam nadziejê ¿e nie bêdzie on ostatnim, ¿e mo¿emy spokojnie porozmawiaæ i znale¼æ jakie¶ rozwi±zanie tego konfliktu. Proszê, alby bohurtowcy teraz nie zasypali tego w±tku swoimi postami, bo ta dyskusja nam siê rozmyje. Podejrzewam ¿e trudno jest ustosunkowywaæ siê do postów kilkudziesiêciu ludzi.. wiêc proszê - spokojnie - jak piszecie to piszcie z rozwag± i konkretnie.

wracaj±c do meritum.

Us³yszeli¶my Wasze argumenty. I macie prawo podejmowaæ takie decyzje, bo to Wasza impreza. Ale postarajcie siê rzeczowo podej¶æ do tego co zosta³o napisane. Polska to nie Rosja czy Bia³oru¶. My zupe³nie inaczej podchodzimy do spraw bezpieczeñstwa, zarówno zasad walki jak i uzbrojenia. ¦miem twierdziæ, ¿e Polacy (a szczególnie do¶wiadczeni bohurtowcy) s± aktualnie najbezpieczniej opancerzonymi rekonstrutkorami czasów ¶redniowiecza na ¶wiecie. Przyznajê, ¿e to Wy macie w tym spory udzia³, bo podnie¶li¶my nasze normy w³a¶nie dla bohurtu grunwaldzkiego. i chwa³a Wam za to! Je¶li do tego dodamy karno¶æ walcz±cych i rozs±dek dowodz±cych - uzyskamy odpowied¼ dlaczego na bohurtach odbywaj±cych siê na turniejach w ca³ej Polsce nie dochodzi do wypadków.
Proszê wiêc, nie wsadzajcie nas do jednej szuflady z kolesiami z tej fatalnej wschodniej imprezy.

Wszystkie pozosta³e sprawy s± do rozwi±zania, i konflikty "personalne" i kwestie ubezpieczeñ.
Tylko dajcie nam wiarê ¿e jeste¶my powa¿nymi lud¼mi, robimy to co kochamy i nikomu nie chcemy zrobiæ krzywdy. ¯e mo¿na siê dogadaæ i znale¼æ rozwi±zanie z którego wszyscy bêd± zadowoleni. ¯e uwielbiamy przyje¿d¿aæ na t± imprezê, ¿e chcemy dobrze. Uwierzcie w to i rzeczowo porozmawiajmy. Jest nas wielu. Ale potrafimy mówiæ jednym g³osem. Mo¿e siê uda..

Hubert

ua
Turniej dru¿ynowy startuje w Pi±tek o godzinie 16
Na czas trwania próby inscenicazji zostanie przerwany tak aby osoby udaj±ce siê na ni± mog³y w niej uczestniczyæ

Konfliktu nie ma

Jak napisali organizatorzy buhurtu nie ma, jest za to wyjazd do Rosji na Izborsk
Mateusz z Grójca
CYTAT
A przyczyna kontuzji, ziomki, sa tacy oto goscie... (zdjecie zrobili moi ludzie na jednym z turniejow, tuz przed 'inscenizacja' )

Pozdrawiam, Patryk

heh no to s± w³a¶nie Pomiechowianie - jakby kto¶ jeszcze nie wiedzia³ :P - to w³a¶nie oni na tym zdjêciu smile.gif

sorry za OT ale nie mog³em sie powstrzymaæ jak zobaczy³em to zdjêcie smile.gif
Tristan
W sumie to gdyby kto¶ mi siê wbija³ na imprezê, i robi³ co¶ ciekawszego ni¿ ja to te¿ bym siê wq...
Ryba
Witam wszystkich,

Z mojej strony, odpowiadaj±c na post Jacka, dodam ¿e faktycznie "organizatorzy" imprezy na Grunwaldzie, pozbawiaj± nas czego¶, na co czekamy i przygotowujemy siê ca³y rok.
To nie jest zwyk³a ustawka Jacku, to jest co¶, czego wielu nigdy nie zrozumie, a ka¿dy walcz±cy z osobna prze¿ywa to wewnêtrznie na swój sposób.
Szkoda, ¿e odebrali¶cie nam to w tym roku, tym bardziej, ¿e nijak to siê ma do inscenizacji i formalnej czê¶ci grunwaldzkiej imprezy.

Pozdrawiam
natasek
Szkoda tylkom ¿e tak pó¼no odezwali siê orgowie w momencie gdy zaczê³o im siê wszystko waliæ na g³owê. Jak widaæ bohurtowcy to nie tylko ³ukasz ale oko³o 200 osób z ca³ej Polski i ze wschodu. Dla nas to jest Grunwaldem i to jest walka a nie pajacowanie i chodzenie przez dwie godziny. Kwestia bezpieczeñstwa i odpowiedzialno¶ci zosta³a ju¿ wiele razy przedstawiana, z mojego punktu widzenia jest tak na buhurt wychodz± tylko ci którzy czuj± siê na si³ach i potrafi± walczyæ do inscenizacji wchodz± wszyscy bo mo¿e i mm sie nic nie stanie.

Pozdrawiam Natasek
jasmin
Ch³opaki, trochê godno¶ci i szacunku do samego siebie. O co wy siê PROSICIE? Ile macie lat? Miejscie troche szacunku do samego siebie, wówczas mo¿e co¶ siê zmieni. Nikt Was nie zmusza na si³ê do czegokolwiek. Ciastoñ jest wyj±tkiem, ale ja mu te dwa piwa kupiê ...
£ukasz P³aza
Trzymamy siê pierwotnego planu panowie, w jedno¶ci si³a - to trzeba pamiêtaæ za wszelk± cenê. Osobno bêdziemy tylko ¶mieciami i post±pi± z nami dok³adnie jak ze ¶mieciami. Razem jeste¶my si³±.

Niektórzy przewidzieli ¿e tak bêdzie, a ja naiwny wierzy³em w rozs±dek i dobr± wolê... Zawiod³em siê przyznaje, mea culpa. Trzeba by³o graæ ostro od razu, dwa lata temu. Teraz buhurtu takiego jak by móg³ byæ nie ma, za to czeka nas walka i albo za rok bêdzie to znów najwa¿niejsza dla nas impreza, albo i tak nie mamy czego tam szukaæ.
ua
Jako ¿e temat by³ za³o¿ony pod k±tem buhurt Wschód - Zachód pozwolê sobie:

osoby z którymi rozmawia³em i które chc± pojechaæ na Izborsk prosimy o zabrani na Grunwald nr paszportu nr pesel i danych osobowych od ¶rody do pi±tku bêdê razem z P³azikiem chodzi³ po obozach i spisywa³ dane a tak¿e przyjmowa³ zaliczki na autokar wszystkie szczegó³y wyjazdu godzina odjazdu plan drogi i za³atwienie wiz bêdzie tam dogadane
mnie znjadziedzie w obozie ¦w. Jerzego

Pieni±zki zebrane na autokar zostan± od rêki przekazane Emilowi (taki ma³y Wo³ek icon_mrgreen.gif ) gdy¿ to dziêki niemu i uprzejmo¶ci jego rodzica mamy naprawdê niski koszt przejazdu ( przypominam 9.000 PLN podzieliæ na 49 miejsc czyli przy komplecie 183 z³ od osoby)

PS. pierszeñstwo maj± zbrojni jako "dodatkowy ekwipunek" zabierzemy nie wiêcej ni¿ 9 osób ; osby nie walcz±ce s± naprawdê mile widziane tylko zwa¿ywszy na charakter imprezy preferowany s± osoby walcz±ce

PS.S. walcz±cy których nie znam a chc± pojechaæ bêd± proszeni o okazanie uzbrojenia w wiadomym celu

PS.S.S je¶li kto¶ ma wiedzê o zamkach i innych ciekawych miejscach na naszej trasie (Litwa-£otwa-Estonia-Rosja Psków) bardzo proszony jest o przes³anie mi pw lub wrzucenie takiego opisu tutaj w celu maksymalnego "uwidzenia" wszystkich zabytków i innych zbytków po drodze
£ukasz P³aza
powód edycji - Ok no to czekamy
Grzegorz £
Trochê temat nie ten ale chodzi mi o to ¿eby wszyscy zainteresowani mogli siê zapoznaæ z artyku³em a w szczególno¶ci z opiniami wyra¿onymi przez pewne znane persony.

http://miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,91368,54...nie_bedzie.html

[mod]: Poniewa¿ sprawa dotyczy buhurtu, nie dru¿ynówki - przenoszê do w³a¶ciwego tematu.
Te¿ dotrze do wszystkich zainteresowanych.

Przy okazji - proszê o pow¶ci±gliwo¶æ w komentarzach.

pozdr.
Boran
Mateusz z Grójca
taaak rzeczywi¶cie krew la³a siê strumieniami hahahahahahaha
tak samo w zesz³ym jak i w tym roku crazy.gif

a ja z premedytacj± uderzy³em kolegê buzdyganem w he³m ¿eby zrobiæ mu rysê na nowym he³mie!! bum.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.