Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: buhurt - Grunwald 2008
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008 > Grunwald 2008
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Micha³ Wojtysiak
Nie wiem co¶ mi siê udzieli³o dzi¶ na pisanie. Wstêpnie tylko powiem ¿e na spotkaniu w Gniewie by³em przeciw bo nielegalne i koniec.
A teraz do rzeczy - Sprawa buhurtu jest prosta - puki zabawa nie uzyska statusu dyscypliny sportowej (wpisanego na listê dscyplin sportwych przy M Sportu teraz) lub tzw quasi sportu (jak czê¶æ sportów extremalnych np kanioning winserfing i inne ingi) mo¿e kiedy¶ bohurting tongue.gif nie mamy co mówiæ o jego legalno¶ci. Wobec tego zawsze mo¿e znale¶æ siê ¿yczliwy który co wa¿niejszym lub bardziej widocznym uczestnikom mo¿e postawiæ zarzuty z art 158 kk lub 159 kk szczególnie w sytuacji doznania uszczerbku na zdrowiu przez którego¶ uczestnika. Dlatego trzeba poczyniæ kroki aby bohurt przekszta³ciæ w nowoczesny bohurting a potem jako bardzo trendy bo naprzyk³ad jaki¶ sekretarz stanu go uprawia lub inny wa¿ny wata¿ka polityczny wpisaæ na listê sportów. Wtedy wszyscy uczestnicy pozotan± pod ochron± dzia³ania w tzw kontratypie sportowym wy³±czaj±cym bezprawno¶æ pope³nionego przez nich czynu. Czyn który nie jest bezprawny nie jest przestêpstwem i ju¿.
Dlatego trzeba zacz±æ dzia³aæ tak jak osoby uprawiaj±ce kendo karate judo etc. Najpierw zak³adamy stowarzyszenie bohurtingu a potem zak³adamy kluby mniejsze bohurtingu w kilku miastach polski az do ma³ych wiosek wy³±cznie (albo inne stowarzyszenia nie kluby). To trwa dwa lata. Stowarzyszenia organizuj± imprezy prowadz± statystyki wporwadzaj± regulacje (dla mnie malina ..... to lubiê) wy³aniaj± sêdziów najlepsze dru¿yny. Pojawiaj± siê pierwsze inofrmacje w prasie. Co¶ staje siê modne (nastêpne 2 lata no 3) a na grunwaldzie ju¿ nikt nie boi siê buhurtu bo organizauje go powazna org buhurtingowa. i wtedy powstaje Federacja Buhurtingu -stowarzyszenie stowarzyszeñ licz±ce oko³o niewiem 1000 czynnych c¿³onków. Spotkanie z politykami rozgrywki miêdzynarodowe np na Bia³orusi puchary trofea i nagle okazuje siê ¿e to sport.
Tak to w skrócie musi wygl±daæ liczê na to 7- 10 lat.
Co do pozytywnych ekspertyz prawnych o których wspomina³ Ua to proszê o zamieszczenie ich na forum. Ja ju¿ mia³em przyjemno¶æ broniæ w sprawie pewnego wydarzenia podczas inscenizacji któr± mo¿na by nazwaæ buhurtem i na prawdê nie jest to przyjemne dla sprawcy ani organizatora (szczegó³ów nie ujawniam tajemnica zawodowa) wiêc chylê czo³a przed tymi ekpertyzami

A na koniec deklarujê pomoc prawn± w tej sprawie jakby co P³azik ju¿ powiadomiony o tym

Pozdrawiam

poni¿ej opinia w tej sprawie z tamtego roku mo¿e trochê uborzuchna ale zawsze
£ukasz P³aza
Tak Micha³ ma racje - trzeba pój¶æ powoli w tê stronê, nawet je¿eli tylko dla picu. Szerzej o tej sprawie porozmawiamy na kolejnych manewrach - tak aby wszyscy buhurtowcy mogli siê wypowiedzieæ, bo nie chce sam podejmowaæ ¿adnych decyzji.
Nie mniej jak s³usznie Micha³ napisa³ to jest droga na 7-10 lat a co najwa¿niejsze nie da siê jej przej¶æ nie organizuj±c wcze¶niej buhurtów!! Zatem tu nasze prawo jest wewnêtrznie sprzeczne bo najpierw musz± byæ kluby wydarzenia itp. a potem dopiero co¶ siê legalnie rejestruje. Na szczê¶cie to taka polska specjalno¶æ i nikogo - w³±cznie z prokuratur± to nie dziwi - dlatego inne sporty dzia³aj± i powoli siê legalizuj± i nikomu nie przychodzi do g³owy ¶cigaæ ich - teoretycznie nielegalnych uczestników.
Dobrym przyk³adem s± tutaj ostatnie, nielegalne przecie¿ zawody w których zgin±³ cz³owiek. To by³a gala sportów walki a ¶mieræ odby³a siê przed kamerami. Zabity uprawia³ jak±¶ niezarejestrowan± (a wiêc nielegaln±) formê walki. No i czym siê skoñczy³o?? Ano niczym, nie by³o nawet zarzutów prokuratorskich - tylko trochê nieprzyjemno¶ci w stylu ci±gania po s±dach. A szum medialny? Trwa³ dwa dni, i dzi¶ nikt nawet nie pamiêta o jakie sporty chodzi³o. To samo by³o by w wypadku powa¿nego wypadku -w rr - zreszt± Micha³ wie o tym najlepiej. A dla prokuratora inscenizacja czy buhurt niczym siê nie ró¿ni - jak bêdzie wypadek to i tak mo¿e siê przyczepiæ (w zesz³ym roku np. móg³). Dopiero potem bêdzie t³umaczenie ¿e scenariusz, aktorzy itp.
£azarz
CYTAT(Cedric @ 09:36 19.03.2008) *
primo: na spotkaniu pojawil sie pomysl zeby ktos wzial odpowiedzialnosc za cala impreze ... Reasumujac najwiekszym problemem z mojej strony jest prawne usankcjonowanie calej zabawy. Bo nawet jesli organizator Dni Grunwaldzkich nie ma z buhurtem nic wspolnego to i tak wszelkie dzialania "rycerzy" w obrebie 30 kilometrow sa od razu identyfikownae jako Grunwald i na ten przyklad ja (zalozmy ze bylbym organizatorem) bym nie chcial dostac klapsa od prokuratora za cos czego nie robilem, co mnie nie dotyczylo a nawet przeciw czemu bylem przeciwny.

Salve Fratres!

G³ównym i jedynym organizatorem imprezy "Dni Grunwaldu" jest Fundacja Grunwald
Przewodnicz±cy zarz±du - Józef Podolak (zdjêcie na dole)
Gminny O¶rodek Kultury
Gierzwa³d 7
14-107 Gierzwa³d
tel/fax (089) 647-20-52
e-mail:gok@grunwald.info.pl
Prezes zarz±du: Henryk Kacprzyk
Tel. (089) 647-20-52
fax. (089) 647-21-50
e-mail:gmina-grunwald@wp.pl
Adres strony internetowej: www.grunwald.info.pl

Natomiast wszyscy inni s± podwykonawcami. Kto¶ spyta co to ma do tematu - otó¿ krótko mówi±c za wszystko co siê dzieje i stanie na terenie imprezy masowej m.in. na buhurcie (o ile mam nadzieje, ¿e odbêdzie siê) odpowiada nie P³azik, nie pani sprz±taczka lub pan od WF-u ale g³ówny organizator (USTAWA z dnia 22 sierpnia 1997 r. o bezpieczeñstwie imprez masowych Dz. U. z 2005r. Nr 108 poz. 909 http://www.wu.miastko.pl/zalaczniki/ustawa_22-08-1997.pdf oraz USTAWA z dnia 30 marca 2001 r. o zmianie ustawy o bezpieczeñstwie imprez masowych i ustawy o Policji Dz.U. z 2001 r. Nr 41, poz. 465 http://www.aram.pl/monitoring/USTAWA.htm )

Wedle tej ustawy organizator zapewnia:
Rozdzia³ 2
Warunki bezpieczenstwa imprezy masowej
Art. 5. 1. Organizator imprezy masowej jest obowiazany do zapewnienia bezpieczenstwa
osobom obecnym na imprezie oraz porzadku podczas trwania imprezy.
2. Organizator imprezy masowej zapewnia:
1) spe³nienie wymogów okreslonych w przepisach prawa, w szczególnosci w przepisach
prawa budowlanego, w przepisach sanitarnych i przepisach dotyczacych ochrony
przeciwpo¿arowej;
2) s³u¿bê porz±dkow± i informacyjna odpowiednio wyszkolona i wyposa3ona, wyraznie
wyró¿niaj±ca sie elementami ubioru oraz powo³uje kierownika do spraw bezpieczenstwa,
kierujacego tymi s³u¿bami (- co najmniej 10 porz±dkowych na 300 osób, które mog± by obecne na imprezie, i co najmniej 1 porz±dkowy na ka¿de nastêpne 100 osób... (ech ta cudowna masa harcerzy, jaka to jest potê¿na si³a porz±dkowa)
3) pomoc medyczna oraz zaplecze higieniczno-sanitarne;
4) drogi ewakuacyjne oraz drogi umo¿liwiaj±ce dojazd pojazdom s³u¿b ratowniczych i
Policji;
5) warunki zorganizowania ³acznosci pomiedzy podmiotami bioracymi udzia³ w
zabezpieczeniu imprezy;
6) sprzet ratowniczy i gasniczy oraz srodki gasnicze niezbedne przy zabezpieczeniu dzia³añ
ratowniczo-gasniczych;
7) w razie potrzeby pomieszczenie dla s³u3b kierujacych zabezpieczeniem.
3. Organizator imprezy masowej udostepnia uczestnikom imprezy masowej regulamin
obiektu lub regulamin imprezy masowej.
4. Organizator imprezy masowej, w uzgodnieniu z w³asciwym miejscowo komendantem
powiatowym (miejskim) Panstwowej Stra¿y Po¿arnej, okresla szczegó³owe zasady
postepowania w przypadku powstania po¿aru lub innego miejscowego zagro3enia w obiekcie,
w którym planuje sie przeprowadzenie imprezy.

Wszyscy wiemy co organizator zapewni³, a czego nie. Wiêc zanim po³o¿ymy P³azika na szalkach wagi i wytkniemy jego grzechy to spójrzmy na siebie sami.

Czêsto pada³o s³owo kto za to odpowie, odszkodowania itp.

Tu mo¿na rozpocz±c niez³± dysputê - wstêp dla uczestników (widzów) jest bezp³atny ale wstêp dla uczestników (RR) jest p³atny gdy¿ ka¿dy by uczestniczyc musi wykupic identyfikator. W tym przypadku ten¿e identyfikator mo¿e by traktowany w³a¶nie jako rodzaj biletu. A je¿eli tak w³a¶nie jest to Art. 20. 1. mówi "Organizator imprezy masowej ma obowi±zek ubezpieczenia sie od
odpowiedzialno¶ci cywilnej za szkody wyrz±dzone uczestnikom imprez masowych, na które
wstêp jest odp³atny"

Kolejna sprawa - jaka jest ró¿nica pomiêdzy buhurtem a inscenizacj±. Pomiñmy fakt ¿e jedne chor±gwie s± dobre i maj± wygrac a inne s± z³e i maj± przegrac. W trakcie tych zmagañ dochodzi do lekkich lub ostrych starc. S± l¿ej lub bardziej ranni. Jedni po opatrzeniu u¶miechaj± siê maj±c rêkê w temblaku inni podwo¿eni s± do szpitala karetk± lub ¶mig³owcem. Podobnie rzecz ma miejsce na buhurcie. S± rzeczy które siê kontroluje ale s± te¿ takie które wymykaj± sie kontroli bez wzglêdu na to czy to bêdzie buhurt czy inscenizacja. Nikt mi nie wmówi ¿e Krzysiek Górecki chcia³ lub przewidzia³ na inscenicacji ¿e B³a¿ej oraz Je¿u o ma³y w³os straciliby oko. Nikt po tym zdarzeniu nie szuka³ czarownic winnych wszystkiemu by je spali chocby na FREHA. Tak samo nikt nie wmówi ¿e ktokolwiek chcia³ lub przewidzia³ "przygodê" Kubusia w 2004 roku na buhurcie. Ale wiele osób pó¼niej szuka³o odpowiedzialnych tego zaj¶cia. Dziwne ale prawdziwe. Oceniajmy wszystkich lub nie róbmy tego wybiórczo.

Podsumujmy - jest grono braci którzy twierdz± ¿e tylko buhurt jest über alles. Inni twierdz± ¿e jest to z³e i wol± inscenizacje. Kto¶ inny powie mam to w rzyci i idê palic trawê (bynajmniej nie na ³±ce). Ka¿dy bawi siê jak lubi. I niech bawi siê dalej. Jest na polach Grunwaldu wiele piaskownic a w ka¿dej mo¿na zorganizowac "mele na grabki i ³opatki" (cyt. Sowa clap.gif ) starczy miejsca dla wszystkich tylko potrzebna jest dobra wola.

Pozdrawiam Grzegorz
GyrosS
Uprawianie sportu wymaga stosowania sprzêtu atestowanego inaczej takie sprzêt nie zostanie dopuszczony do u¿ycia. Je¶li jaka¶ grupa alpinistów idzie sie wspinaæ i jeden z nich spadnie bo mia³ nieatestowany karabiñczyk który pêk³, i to wyjdzie w sprawie ¶ledztwa to organizator wycieczki jako i¿ dopu¶ci³ do wspinaczki ten¿e produkt odpowie za to podobnie bêdzie ze zbrojami rycerskimi.
Ja uprawia³em ¯u¿el i wiem co to znaczy sport ekstramalny = sprzêt atestowany, jakbym rozwali³ ³eb w nieatestowanym kasku bekna³ by za to sêdzia zawodów który ma obowi±zek sprawdziæ sprzêt zawodnika przed rozpoczeciem zawodów, a je¶li sêdzia by siê wybroni³ oberwa³o by siê kierownikowi parku maszyn czy komu¶ innemu.

Jak stworzymy "Bohurting" ci co sie bêd± chcieli czepiæ i tak siê bêd± czepiaæ.
Przestañcie siê czepiaæ poprostu a wszystko bêdzie piknie i nikt do nikogo pretêsji mnieæ nie bêdzie, bohurty siê odbywaj± wg mojej pamiêci od 2002 roku (nie wime jak by³yo wcze¶niej nic nikomu siê nie dzia³o, powiedzcie szczerze o co chodzi z tym bohurtem, a nie nagle zas³aniacie siêprzepisami (juz drugi rok) by³y wypadki na bohurcie i w inscenizacji czy kto¶ skoñczy³ w s±dzie?? otó¿ nie przypominam sobie. Wiêc te argumenty prawne jako¶ nie maj± racji bytu.
Dwa a co to jest ze do bohurtu jak siê wychodzi ma siê i¶æ do inscenizacji ?? Co to jest?? kto¶ mi p³aci za to? dostanê parê piw i mam siê cieszyæ (sory jestem bardziej wybredny).
Za przeproszeniem stojê godzinê lub wiêcej w s³oñcu, s³ucham i staram siê robiæ wszystko jak ka¿± tylko po to by mi bez przeszkód pozwolili w pi±tek siêpobawiæ tak jak ja chce.
A je¶li kto¶ nie wyjdzie do inscenizacji (oberwa³ na bohurcie) to tylko dla w³asnego i organizatorów dobra by nie zemdla³ gdzie¶ na polu i nie by³a potrzebna interwêcja (bo to media lubi±).
Ludzie przybywaj± z ca³ej Polski, wszyscy robi± co chc±, raz czy dwa sci±ga³em go¶cia z ulicy bo by³ tak nachlany, ¿e nie mia³ siê si³y sam siêpodnie¶æ, by³o ju¿ ciemno i mia³ fart, ¿e przechodzi³em bo samochód by go nie zaówa¿y³ i ju¿ mamy wypadek, ale wszystkim wolno siê bawiæ jak chc± tylko ci co chca i¶c na bohurt s± traktowani jak psy i maj± robiæ co im ka¿±.
To jest chore, odechciewa mi siê tej imprezy coraz bardziej
Gregor z Krakowa
oj, nie do koñca. Jedziemy na grunwald poobozowac, zobaczyc znajomych, czesto pochlaæ poje¶c w milej atmosferze. Dostajemy miejsce i reszte (drewno, slome, tojki itd) i za to wypada "powiedziec dziekuje" K.Góreckiemu i wyjsc na inscenizacje. Poprostu tak to dziala, robisz to co chcesz i lubisz, a pozniej "odpracowywujesz " to w trakcie inscenizacji- celowo pomijam tu kwestie patriotyczne, moralne czy chêc uczczenia viktorii grunwaldzkiej:) bo kazdy do tego moze podejsc po swojemu...
Te¿ uwa¿am, ze scenariusz, zesz³oroczny napewno, jest o rzyæ rozbiæ i nie do koñca jest przemyslany- ale takiej masówki praktycznie nie da sie przewidziec i zaplanowac w 100% dobrze wiec my tez musimy sie postarac a nie mowic "to przeciez wina/sprawa orgów" bo w duzej mierze sami wspo³tworzymy ten grunwald i t± inscenizacje- i to bardziej niz Krzy¶ Górecki czy ktokolwiek inny...

ale dlaczego, kto¶ chce zabroniæ komu¶ czego¶,co mu sprawia przyjemno¶c a nie generuje innych wypadków czy znamion wypadków poza z³udzeniem, bo nie czepia³ bym sie gdyby naprawde by³y wypadki. Ale ich nie ma i ten fakt jako¶ osobom nieprzychylnym bohurtowi stale umyka. Filozofia Jaros³awa K. i tyle. cokolwiek mowia, ma byc po mojemu. Gratuluje....
ua
Witam

Panie Michale znamy siê ju¿ parê lat, a prawda jest taka ¿e ja pana analizy nie podwarzam ale

je¶li pan bêdzie chcia³ proszê wskazaæ mi kancelariê u której zlecê doknanie takowej (obaj jeste¶my z £odzi ah ten internet i ksywki)

proszê nie traktowaæ mojej wypowiedzi jako podwarzenia pañskiej wiedzy tylko fakt istnienia ró¿no¶æi w interpretacji przepisów prawa przez PRAWNIKÓW.

Mówi±c krótko je¿eli zamówiê eksperyzê za LEGALNO¦CIA bohurtu znajd± siê prawnicy którzy znajd± na to paragrafy
Co ma to wspólnego z rzeczywisto¶ci± odpowiedz jest banalna NIC

Jak pan doskonale wie musiali by¶my udac siê do w³a¶ciwego s±du a chyba nam nie o to chodzi

A poza tym po co traciæ czas
Zgodzi siê Pan ze mn±?
Maciej Reihl
Tak, ¿eby wyja¶nic kilka kwestii:

- P³azika nie by³o na zebraniu w Gniewie bo nikt go tam nie zaprasza³.

- P³azik nie "chowa siê za moimi plecami". Dzia³amy razem.

- Od 2006 roku osi±gniêto znaczny postêp w takich dziedzinach jak samoorganizacja i dyscyplina "buhurtowców", jako¶c i historyczno¶c uzbrojenia, taktyka oddzia³ów, etc. Ten proces nadal trwa i idzie w dobrym kierunku.

- Aby wzi±c udzia³ w buhurcie na Grunwaldzie trzeba przej¶c znacznie ostrzejsz± selekcjê ni¿ w przypadku inscenizacji. Nie tylko pod wzglêdem uzbrojenia ale równie¿ do¶wiadczenia i psychiki.

Do buhurtu id± ci sami ludzie, którzy dzieñ pó¼niej bior± udzia³ w inscenizacji. W pi±tek s± na cenzurowanym, w sobotê obdarzamy ich sporym zaufaniem.
Je¿eli postanowili¶my na inscenizacji traktowac siê jak doro¶li (casus justycji 2008) to dlaczego uparli¶my siê nadal traktowac "buhurtowców" jak ma³pê z brzytw±?

Pozdrawiam i ¿yczê wszystkim weso³ych ¦wi±t Wielkiej Nocy.
Maciek
Marcin Waszkielis
CYTAT
O ile przy pe³nozbrojnych "tramwaj" rozpieprzy g³ównie scenariusz, o tyle w¶ród lekkozbrojnych halabardnik próbuj±cy trafiæ z zamachu "przeciwnika" to ju¿ bardzo konkretne ryzyko.

To raczej odwrotnie dzia³a. Jak kto¶ chce potramwajowaæ to robi to na bohurcie , a na inscenizacji inscenizuje. Zasady inscenizacji nie mówi± zbyt wiele o stylu walki jaki jest dopuszczalny, o sile ciosów. To jest tylko moja dobra wola i wyraz spe³nienia siê na bohurcie, ¿e na inscenizacje nie biorê toporka i nie ³uskam inscenizatorów z ich lanserskich pancerzy.

A¿ mdli od tych prawniczych gadek, z których wynika, ¿e od paru lat jestem przestêpcom. G³upie pieprzenie o jaki¶ federacjach, które i tak sa nierealne. W czym niby bardziej legalne jest to co siê dzieje na innych imprezach od bohurtu grunwaldzkiego?

Co rok na Grunwald przyje¿d¿amy z lepszym i dro¿szym sprzetem i co rok dostajemy to samo od organizatora. kawa³ gleby, siano i kible...zyæ nie umieraæ. z reszt± gleba to i tak chyba panstwowa jest. W tym roku przynajmniej du¿y turniej bojowy siê odbedzie, choc to i tak g³ównie inicjatywa Martina a nie organizatora.
Micha³ Wojtysiak
Panie icon_mrgreen.gif Ua ach te ksywki na freszce ? Hehe
Chyba musimy spotakaæ siê przy jakim¶ stole aby dog³êbnie i obiektywnie umówiæ ten problem. My¶lê ¿e wtedy wska¿emy odpowiedni± kancelariê a przy okazji spêdzimy mi³o czas hehehe.gif
Pozdrawiam i nie czujê wogóle podwa¿ony hihi

natasek
A ja mam takie zapytanie, poniewa¿ podobnie jak Gyros bezproduktywne usychanie w s³oñcu przez godzinê naprawdê mnie nie bawi to czy mój udzia³ w inscenizacji jako artylerzysty bêdzie postrzegany jako nie wyj¶cie do bitwy (pomimo mojego udzia³u w bohurcie). Bo je¶li nie to zapraszam wszystkich bohurtowych hooliganów do artylerii w 2007 roku by³o nas naprawdê ma³o i przyda³aby siê pomoc, a zabawa by³a przednia clap.gif
Gregor z Krakowa
wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuj±, ze dzi¶ w koñcu, wreszcie ruszy zamknione foru "Bohurt" przeznaczone na chytre knowania, planowania, organizowania zabawy bohurtowej.

Osoby chêtne, do wst±pienia w skromne progi podforum, proszone s± o wys³anie info z pro¶b± o aktywacje do mnie, lub do Plazika. Jako ¿e jak was wszystkich nie znam, szczegolnie nickowo na freha, P³azik bedzie mia³ fure roboty bigsmile2.gif wiêc jest proszony o czestsze wizyty na tym forum i sprawdzanie PW.
Zg³aszanie, równiez w celu weryfikacji... ass.gif

z pozdrowieniami...
Gregor
Gregor z Krakowa
panowie, qr....

bo sie utopilem w podaniach. wchodzimy w "grupy" na drugiej stronie jest grupa "bohurt" i klikamy "dol±cz"

owe "grupy" sa na prawym górnym rogu frehy

do mnie i P³azika tylko osoby, ktore chca sie czegos dowiedziec o tym wszystkim zanim zapragn± do nas do³±czyæ.... kto zna temat, niech nie zawraca g³owy i dup... pw a wchodzi z buciorami j.w

grrr
Negroo
Ja sie sie przyczepie twoich s³ów Marcienie :

"....P³azik, przecie¿ wiesz, ¿e wiêkszo¶æ kontuzjowanych w inscenizacji to ludzie nie æwicz±cy regularnie kontaktowej walki w opancerzeniu. ¯adna niespodzianka, ¿e takiego ³atwiej po³amaæ ni¿ kogo¶, kto w swoim sprzêcie æwiczy i w dodatku wychodzi na ostr± walkê, a nie przedstawienie teatralne...."

ja jako¶ zosta³em kontuziowany podczas inscenizacji w 3 pierwszych ruchach mojej walki i nie powiedzia³ bym ze to by³a kwestia nieumiejêtno¶ci walki b±d¼ zas³on w Bohurcie nic mi sie nie sta³o na inscenizacji owszem (z³amanie otwarte 4 palca prawej reki - rehabilitacja sie skoñczy³a a i tak go nie zginam ca³kowicie) a wiesz czemu ??

"...Poniewa¿ o historyczno¶ci sprzêtu, zesz³orocznych ustaleniach które przecieka³y miejscami przez palce..."

tak kazali¶cie zak³dac palczaste rêkawice :D piêkny pomys³ :] wygl±daj± ¶licznie :] ale chroni± miernie mia³em ¶liczne "³y¿ki" ale nie! maja byæ paluszki, no to masz babo placek :] teraz na grunwa idê w ³y¿kach a jak komu¶ nie pasuje to mogê nie i¶æ wcale na inscenizacje bo na bohurt i tak wejdê w nich
Pozdrawiam i czekam na turnieje :]
Martin
CYTAT
tak kazali¶cie zak³dac palczaste rêkawice :D piêkny pomys³ :] wygl±daj± ¶licznie :] ale chroni± miernie mia³em ¶liczne "³y¿ki" ale nie! maja byæ paluszki, no to masz babo placek :] teraz na grunwa idê w ³y¿kach a jak komu¶ nie pasuje to mogê nie i¶æ wcale na inscenizacje bo na bohurt i tak wejdê w nich
Pozdrawiam i czekam na turnieje :]

Dobry cz³owieku, a wy¶cie³a³e¶ czym¶ te rêkawice palczaste? Walczê w takowych od wielu lat, jako leworêczny zbieram po palcach regularnie. I co? i nic. Jak mia³em kiedy¶ kolcze, to straci³em paznokieæ.
Tak siê sk³ada, ¿e bawimy siê w historiê. Je¶li uwa¿asz, ¿e to niew³a¶ciwe, nie ma sprawy, zróbcie buhurt, wpu¶æcie kamizelki policyjne, tonfy, bejzbole, wszyscy bêd± szczê¶liwi. Ale nie nazywajcie tego histori±...
Przypominam, ¿e na XIII wiek ch³opcy nie mog± chroniæ d³oni p³ytowymi ³y¿kami, bij± siê i nie urywaj± sobie palców. A nikt tam siê nie pie¶ci.
Negroo
ty masz swoje zdanie na temat rekawic ja mam swoje zdanie (palczaste moge ci pokazac na grunwie jak wygladaja) ja dosta³em berdyszem od bia³orusina rozpedonym z dwuch rak i na rekojesci pó³toraka zrobi³ mi kowad³o bo nie wy³apa³em go na jelec moze to moja wina ze nie z³apa³em ale musia³em bo to sz³o w g³owe kolegi wiec z dwojga z³ego (ale rekawice powinny wytrzymac to a nie wytrzyma³y - mysle ze ³yzka by wytrzyma³a)

P.S. to i Historycznie sie zabijajmy smile.gif
Marcin Waszkielis
Negro, nak³adaj palczaste a na to (znaczy na palce) kawa³ek blachy w postaci kó³eczka, kwadracika czy gwiazdki. Masz wtedy historyczne rêkawice, które chroni± jak ³y¿ki. I nikt siê nie czepnie bo dodatkow± ochron± mo¿na wedle uznania zak³adaæ i zdejmowaæ.
£ukasz P³aza
Jest wiele sposobów na ugrade rêkawic. sam walczê w klepsydrach i wiem ¿e siê da.
Tylko ¿e znowu zabieramy siê do rozmów od d... strony. Najpierw musi byæ zgoda na samo wydarzenie, potem zgoda na to ¿eby to ludzie najbardziej kompetentni (czytaj walcz±cy w buhurcie) mieli g³os decyduj±cy co do zasad itp. Dopiero potem przyjdzie czas na szczegó³owe rozwa¿ania na temat sprzêtu itp.
Generalnie na grunwaldzie chcemy przyj±æ zasadê takiej samej historyczno¶ci jak na inscenizacji. Co do ewentualnych wyj±tków bêdziemy rozmawiaæ.
Gregor z Krakowa
Negroo, s³uchaj to moze nie powinienes sie w to bawiæ, co?

bo skoro masz pretensje do protoplastów ze to, ze tamto, to moze zacznij odtwarzac po¼ny XVwiek i wkladaj ³y¿ki i bêdzies zpoprawny.
Co do mnie, sm leje sie w klepsydrach od kilku lat, wiele razy dostalem w palce, i nic- kwestia po¿adnej wy¶ció³ki...

co prawda, rozpêdzonego berdysza nie przyjmowalem na r±czki, i mam nadzieje ze nie bede musia³. I to nie ty tu zle zrobiles, a pan z berdyszem. mam nadzieje ze nie odpusciliscie mu tego i tyle...

GyrosS
Ogólna wina w tamtym starciu by³a taka ¿e pó³torakom kazano i¶æ prosto pod halabardy i berdysze Bernu, sta³o sie jak sta³o nikt do nikogo nie mia³ pretêsji przyjajmniej Bern nie mia³ do nas jak wkoncu przedarli¶my siê przez te hale i my zyskali¶my przewagê, Negro poprostu mia³ pecha i juz. To nie wina rêkawic (tez mam klepsydry chocia¿ by³em ich przeciwnikiem po jednym sezonie w nich walcz±c jestem ich zago¿a³ym zwolennikiem :D ).
Historyczno¶æ to powien cel do którego d±¿yæ powinien ka¿dy, bo przyznam ¿e wtedy poprostu zabawa ma naprawdê sens i ³adniej to wszystko wygl±da.
Wyra¿am zrozumienie dla osób niedokoñca historycznych bo sam kiedy¶ taki by³em, ka¿dy musi dorosn±æ do tego by siê uhistoryczniaæ bo o to tu tak naprawdê chodzi.
Teraz jestem prawie ultrasem i dobrze mi z tym, zbroji choæ droga nie oszczêdzam tylko ³a¿e po bohurtach (na pokazy i inscenizacjê mi jej szkoda, poobija siê a zabawy ¿adnej, no ale jak mus to mus dla bohurtu warto). Dobrze ¿e s± w Polsce ludzie jak Gregorius, Wo³oczko, jako ¿ywe przyk³ady historyczno¶ci, piêknych zbroji, które id± w szeregach bohurtowych.
Patrz±c siê na szeregi bohurtowe to trzeba przyznaæ poziom uhistoryczniania sprzêtu jest tutaj du¿o wy¿szy ni¿ w grupach Inscenizacyjnych, podejrzewam ¿e jest to spowodowane tym ¿e nie gani siê nikogo za to i¿ jest mrokiem (przyk³ad czerwionki) tylko mówi siê im co nie jest niehistoryczne i WYPADA£O by zmieniæ w pierwszej kolejno¶ci i przedewszystkim na co zmieniæ, ot ¿yczliwe podej¶ci kole¿eñskie, a nie opierdzielenie bez wyja¶nienia co jest ¼le.
Ci±gle pamiêtam jak z P³azikiem ustalali¶my jak ma wygl±daæ mój he³m by³o z tym kupa zachodu, jak dobraæ ca³y sprzet ale wkoncu sie uda³o. Prawd± jest, ¿e trzeba o tym rozmawiaæ, a nie krytykowaæ.

No to moje zdanie do wypowiedzi wcze¶niejszych. ;]

A teraz co¶ o bohurcie to za s³usze uwa¿am twierdzenie ¿e trzeba czekaæ na decyzjê organizatora, a dopiero potem postanowiæ co robimy dalej.
Igor z Bêdzina
Panie Michale
Skoro buhurt na Grunwaldzie jest nielegalny, czy móg³by Pan wy³uszczyc podstawy prawne, wed³ug których sama inscenizacja jest legalna? Bardzo mnie ciekawi uzasadnienie, bo z tego co sie orientujê to sam Ruch Rycerski/Ruch Rekonstrukcji Historycznej nie jest ograniczony ¿adnymi przepisami, oprócz przepisów ogólnych, a w ¶wietle obowi±zuj±cego prawa sama inscenizacja ma taki sam status jak buhurt. Proszê mnie poprawic, je¶li siê mylê.
£azarz
Salve Fratres!

Death-wish to nie buhurt na Grunwie jest nielegalny, a podwykonawca, a jednocze¶nie organizator czê¶ci historycznej tak samo jak Kapitu³a za bardzo nie chce takiej zabawy. W tym jest problem. Teraz pozostaje nam przekonac go do zmiany zdania. Nie uda siê nam gro¿±c, szukajmy porozumienia.

Pozdrawiam Grzegorz
Igor z Bêdzina
CYTAT(£azarz @ 12:35 06.04.2008) *
Salve Fratres!

Death-wish to nie buhurt na Grunwie jest nielegalny, a podwykonawca, a jednocze¶nie organizator czê¶ci historycznej tak samo jak Kapitu³a za bardzo nie chce takiej zabawy. W tym jest problem. Teraz pozostaje nam przekonac go do zmiany zdania. Nie uda siê nam gro¿±c, szukajmy porozumienia.

Pozdrawiam Grzegorz

Ale to w³a¶nie próbowa³ nam wmówic Micha³ Wojtysiak. Moim zdaniem siê myli. Bo zarówno inscenizacja i buhurt w tym sensie co on twierdzi s± w takim samym stopniu ustawkami , a to czy walczymy bardziej lub mniej ostro nie ma ¿adnego znaczenia. Tylko ¿e na inscenizacji jest o wiele wiêcej poszkodowanych.
Poza tym je¶li traktowac buhurt jako sport a nie rekonstrukcjê to w tym uk³adzie w zasadzie zgoda organizators czê¶ci historycznej nie jest potrzebna. Po prostu grupa zainteresowanych zg³asza siê do g³ównego organizatora z pro¶b± o zezwolenie na imprezê sportow± w postaci buhurtu. Podajemy planowan± datê i prosimy o wyznaczenie miejsca. I wtedy my walczymy a pan Górecki ma spokojn± g³owê. Lub urz±dzamy buhurt poza miejscem obozowiska i inscenizacji.
Micha³ Wojtysiak
Moi drodzy
Ja nicnikomu nie chcê wmawiaæ, przedstawi³em po prostu moje stanowisko prawne w sprawie buhurtu - to tylko opinia adwokata -karnisty, nic wiêcej. Jak ju¿ wcze¶niej napisa³em mia³em przyjemno¶æ broniæ pewnegol jegomo¶cia któremu postawionno zarzut z art 159 kk za skutek wypadku który zdarzy³ siê podczas inscenizacji (nie buhurtu), i w³a¶nie na tej insceniacyjno¶ci, teatralno¶ci uda³o siê umorzyæ postêpowanie, mo¿e te¿ przychylno¶æ okoliczno¶ci pomog³a. W kwestii karalno¶ci legalno¶ci buhurtu i inscenizacji - racjê mo¿e mieæ Death -wish - nscenizacja te¿ jest mo¿e byæ uznana za nielegaln± (czyli za ustawkê) - to wszystko kwestia interpretacji (a znane jest twierdzenie tyle interpretacji ilu prawników). Jednak w jednym insceniazcja ró¿ni siê buhurtu i to j± ratuje - to cel - pokazanie, odegranie pewnego scenariusza, znanego wszystkim uczestnikom i zaakceptowanego przez nich (tu nalezy def. insceniazji skonfrontowaæ z definicj± bójki o czym poni¿ej) to po prostu to samo jak by teatrze podczas wystawiania Szekspirowskiego Ryszarda III pokazano bitwê pod Bosworth (przepraszam za byæ mo¿e b³±d ortograficzny ale jest rano i nie chce mi siê sprawdzaæ a mój angielski jest kiepski)). Aktorzy odgrywaj± pojdedynki zgodnie z ustalonymi zasadami wk³adaj±c w ciosy jak najmniej si³y, ich intencj± jest pokazaæ ciosu a nie jego uskutecznienie czyli ocios którego skutkiem mia³o by byæ wyeliminowanie przeciwnika. Przegrywaj±cy wie ¿e ma przegraæ a wygrywaj±cy ¿e ma wygraæ. Tego w buhurcie nie ma i nie jak siê tego wyt³umaczyæ nie da. Nawet zastanawia³em siê jak by tu zrobiæ ¿eby buhurt by³ inscenizacj± ale sk±d mamy znaæ jego wynik? Chyba ze za³o¿ycie ¿e Wschód wygra z Polsk± albo odwrotnie - ustalicie scenariusz i wrêczycie organizatorom - tylko co siê stanie ja zakoñczenie bêdzie inne ?. Przecie¿ nie o to chodzi w buhurcie.
To jest ta delikatna ró¿nica, która stanowi o legalno¶ci lub nielegalno¶ci incenizacji i buhurtu.
Jezeli chodzi o przepisy to moj± argumentacjê opiera³em w³a¶ciwie g³ównie o interpretacje art 158 kk. Nie bior±c pod uwagê przepisów o imprezach masowych bo chodzi tylko o kwestiê legalno¶ci.
Kwestia legalno¶ci insceniacji a nielegalno¶ci buhurtu to kwestia stwierdzenia czy insceniazcja jest bójk±
A bójk± w starcie przynajmniej trzech osób, z których ka¿da jest jednocze¶nie napastnikiem i broni±cym siê natomiast pobicie to czynna napa¶æ przynajmniej dwóch osób na inn± osobê (pobicie). Bójkê i pobicie charakteryzuje dynamika, wyra¿aj±ca siê mo¿liwo¶ci± przechodzenia jednej odmiany w drug±. Najczê¶ciej bêdzie tak, ¿e zdarzenie rozpoczyna siê w formie napa¶ci na drug± osobê, do którego to zaj¶cia do³±czaj± siê nastêpne osoby. Pobicie mo¿e przekszta³ciæ siê w bójkê, a bójka w pobicie - a takie sytuacje zdarzaj± sie ba buhurcie. Wydajê mi siê ze inscenizacja ni jak ma siê do powy¿szych defininicji. Bo uczestnicz± w niej aktorzy odgrywaj±cy napastników a nie bêd±cy napastnikami a jej celem jak napisa³em wcze¶niej jest pokazanie okre¶lonej sytuacji czyli dzia³anie statyczne o okre¶lonych wyra¿nie granicach o okrêslonym pocz±tku i koñcu. Nie wiem czy to t³umaczenie jest wystarczy czy nie. Zainteresowanych odsy³am no do komentarzado kk Zolla z 2006 (Zakamycze) albo do komentarza Wojciechowskiego czy Górala.
Co do buhurtu na Grunwaldzie - jedyna zdanie w tej kwestii mo¿e mieæ organizator to on podejmuje decyzje. Negatywne zdanie Kapitu³y w tym zakresie nie ma ¿adnego znaczenia, Kapitu³a nie jest organizatorem Grunwaldu.
Od i to wszystko.
Pozdrawiam

Micha³ Woojtysiak
ua
tylko nikt nie wmówimy ¿adnemu z nas, ¿e inscenizacjia grunwaldzka to przedstwienie teatralne z wielkiego planu to jest tam tylko ³a¿enie po polu za swoim szdandarem WALKA nie jest uk³adana a opiera siê tylko i wy³±cznie na NASZYM DO¦WIADCZENIU i UMIEJÊTNO¦CIACH albo na ich braku

Jednym s³owem rozumiem, ¿e na inscenizacji jako de facto przedstawieniu w³os mi z g³owy nie spadnie ?????????????????????????

przecie¿ wszystko jest u³o¿one to mo¿e bêdê musia³ poprosiæ pana organizatora o glejt na moj± nietykalno¶æ a w przypadku ni daj bo¿e urazu to

Nie zgodze siê co do pana tezy ¿e buhurt i inscenizacjia to dwie ró¿ne sprawy zarówno inscenizacjia jak i buhurt i ewewntualne urazy bêd± postrzegane przez ka¿dy s±d tor¿samo po pierwsze wola uczestników i przyjête przez nich zasady bezpieczeñstwa

¯aden s±d nie udowodni ¿e kto¶ dzia³a³ z ¶wiaom± wol± wyrz±dzeniu komu¶ uszczerbku na zdrowiu

My na bohurt podpisujemy o¶wiadczenia spe³niamy WIÊKSZE wymogi dotycz±ce uzbrojenia ochronnego wobec czego mo¿e poprosimy o podpisaniem przez organizatora tak¿e O¦WIDCZENIA ¯e nic nam siê na inscenizacji nie stanie

tylko kto nam, to podpisze????????
Igor z Bêdzina
panie Michale
Jak na prawnika przysta³o odpowied¼ jest skomplikowana. Ale mam do niej pewne zastrze¿enia. Inscenizacja nie jest przedstawieniem teatralnym, bo w spektaklu nikt nie ³aduje siê broni± po g³owach (cel zreszt± kiepski bo dobrze chroniony) i wielu wychodzi do niej po prostu ¿eby siê ponap... mo¿e zapytac dlaczego nie wychodz± do buhurtu? Mo¿e nie czuj± siê na si³ach albo nie maj± wystarczaj±cego sprzêtu ochronnego, a mo¿e boj± siê Rosjan/Bia³orusinów, to nie ma znaczenia.
Je¶li chodzi o buhurt. Zasady s± znane. Nikt siê do³±cza. Lepiej w¶ród walcz±cych justycja nie jest potrzebna, tylko na bramkach i do pilnowania publiczno¶ci, czyli mamy o wiele wiêksz± dyscyplinê.
Je¶li chodzi o s±d wszystko zale¿y od prokuratora czy bardzo bêdzie zale¿a³o mu na poprowadzeniu sprawy do koñca i samego sêdziego orzekaj±cego w sprawie.
Je¶li chodzi o pokazanie odtworzenia inscenizacji zna pan historiê i nie ³ud¼my siê, Grunwald by³ bitw± konn±... to nie Azincourt. Wiêc to t³umaczenie jest co najmniej mocno naci±gane. poza tym dla wielu buhurt jest sportem i zastanawiaj±ce co bardziej jest ciekawe... inscenizacja z ³a¿eniem po polu czy ci±g³a walka, ja stawia³bym na to drugie, nie wiem jak Pan. Pewnie Pan te¿ by³ w¶ród widzów zesz³orocznego, choc mogê siê mylic.

Wydaje mi siê ¿e problem le¿y z innej strony. Buhurt zdobywa coraz wiêcej zwolenników, nawet osoby, które kiedy¶ stanowi³y jego najgorêtszych przeciwników zaczynaj± przychylniej na niego spogl±dac. Kwestia historycznosci... mimo ¿e nie jest na pierwszym planie, równie¿ jest wa¿na. to ju¿ nie s± rynny z przymocowanymi paskami, czêsto (a raczej generalnie) to s± zbroje które s± u¿ywane nastêpnego dnia w inscenizacji. Nastêpna sprawa ¿e nie wszyscy uczestnicy buhurtu nie wychodz± do inscenizacji, zdarza siê siê ale to s± pojedyncze osoby a nie ca³e bractwa czy chor±gwie. Chyba , ¿e organizator ma tak ma³o chêtnych do inscenizacji ¿e liczy na ka¿dego zbrojnego. Tylko co bêdzie je¶li odmówi buhurtu i nie przyjedzie 100-200 zbrojnych ? Nie oszukujmy siê dla kilkunastu po¶wiêci kilkuset?
£azarz
Salve Fratres!

cyt. Chyba , ¿e organizator ma tak ma³o chêtnych do inscenizacji ¿e liczy na ka¿dego zbrojnego. Tylko co bêdzie je¶li odmówi buhurtu i nie przyjedzie 100-200 zbrojnych ? Nie oszukujmy siê dla kilkunastu po¶wiêci kilkuset?

Braciszku nic siê nie stanie. Pola Grunwaldu zawsze bêd± polami ¶ci±gaj±cymi od 50 do 100 ty¶ widzów bez wzglêdu na to czy do walki wyjd± ultrasi czy uczniowie w prze¶cierade³kach i tekturowych he³mach. Nie ma ludzi niezast±pionych. Co roku powstaje dziesi±tki mo¿e setki bractw rycerskich które marz± by pojechac na Grunwald. Co roku stare wygi (nie bierzcie do siebie je¿eli was to nie dotyczy) stwierdzaj±, ¿e w rzyci maj± inscenizacje a jad± na Grunwa popic w doborowym towarzystwie. Dla jednych Grunwald jest miejscem kultowym dla innych mo¿liwo¶ci± napchania kasy. "Piknik rekreacyjny Grunwald 2008" odbêdzie siê obojêtnie na uczestników, widzów czy pogodê. Tego nikt nie zmieni.

A co z buhurtem ... na Grunwie ¶wiat siê nie koñczy. Znajdziemy inna piaskownice i w innym czasie w ³apkach dzier¿yc bêdziemy wiaderka i ³opatki (Sowo icon_mrgreen.gif ). Nie mo¿emy narzucac organizatorom ¿e buhurt musi by i ju¿ bo jak nie to ... to co? Zatankuje diesla lub bêdê opalac siê przez sitko? To tak samo jak i¶c do kogo¶ na domówkê i od wej¶cia stawiac warunek - non stop lec± Depeche inaczej nie przyjdê.

Szukajmy porozumienia, je¿eli niestety nie znajdziemy go to zróbmy ustawkê ze wschodem w innym miejscu i czasie. Albo najpro¶ciej - jed¼my do braci na wschód - tam nikt nie ma takich problemów czy buhurt jest be czy cacy hehehe.gif

Pozdrawiam Grzegorz
£ukasz P³aza
My¶lê ¿e nie warto wdawaæ siê tu w skomplikowane analizy prawne.
Prawda jest taka, ¿e wszystko zale¿y od prokuratora, a jego zdanie z kolei od wielu czynników pozaprawnych. Generalna tendencja w prawie Europejskim jest niestety taka ¿eby wszystkiego co nowe a potencjalnie niebezpieczne na wszelki wypadek obywatelom zakazaæ. Taki objaw martwienia siê o cudze sprawy tongue.gif . Na szczê¶cie mamy w Polsce d³ug± tradycje obchodzenia tego typu przepisów. I robi± to wszystkie nowe sporty (nie tylko walki zreszt±). Sam Michale postulowa³e¶ za³o¿enie stowarzyszenia buhurtowego - a wiêc de facto zajmuj±cego siê nielegalnymi ustawkami icon_mrgreen.gif . Wyobra¿acie sobie stowarzyszenie kibicowskie do organizowania prawdziwych ustawek? Bo ja nie bardzo.
Przyk³adem obchodzenia prawa je¿eli nie inscenizacja to na pewno ka¿da bojówka. Organizator firmuje przecie¿ turniej bojowy Martina. Z punktu widzenia prawa to jest nielegalny pojedynek z u¿yciem niebezpiecznych narzêdzi. Spe³nia wszystkie wymienione przez ciebie Michale warunki (mo¿e poza uczestnictwem wy³±cznie 2 osób). Na wielu turniejach mamy bitwy z tzw. otwartym scenariuszem, nie bêd±ce jednak buhurtami. One te¿ wpadaj± pod t± definicje.

Czyli sprawa prosta - nie prawo jest problemem, ale dobra b±d¼ z³a wola no i naros³e latami mity o "ekstremalnie niebezpiecznej ustawce nieodpowiedzialnych gówniarzy".
Micha³ Wojtysiak
Pod wieloma wzglêdami siê z wami zgodzê. Rzeczywi¶cie coraz wiêcej ludzi chodzi do buhurtu a w zwi±zku z tym trzeba na to zwróciæ uwagê. Co zreszt± powiedzia³em na ostatniej Kapitule dlatego potrzebne s± jasne precyzyjne i regu³y które mo¿e zmniejsz± ryzyko negatywnych skutków. Zdajê sobie tak¿e sprawê ¿e jeste¶cie bardziej zdyscyplinowani ni¿ uczestnicy bitwy. W ka¿dym razie takie poczyni³em w zes¿³ym roku rozeznanie. Jestem tak¿e ¶wiadomy tego ¿e na insceniazacji wiele osób zapomnia³o o jej podstawowym celu jakim jest pokazywanie lecz zajê³a siê innym w³asnym celem jakim jest nap...... (robienie krzywdy drugiemu). Liczba kontuzji te¿ o tym ¶wiadczy. Ale nie zmiania to mojego zdania prawniczego. I nie zmieni to niestety zdania organizatora którego jeszcze nie znamy. Je¿eli org powie ¿e zgadza siê na buhurt to on bêdzie a jak nie to obrêbie pola grunwaldzkiego go nie bêdzie i basta. Tego siê nie zmieni.
Racjê masz £ukaszu ¿e zbyt skomplikowane analizy prawne tu s± nie potrzebne. I racjê masz Death wishu ¿e wszystko jest kwesti± prokuratora i sêdziego (a tak¿e obroncy i jego si³y przekonywania). Ale ze strony formalnej jest jak jest. Co do wszystkich bojówek to przecie¿ nasz ³êczycki czy uniejowski buhurt te¿ jest ustawk± ale wszystkim siê podoba. I jako¶ nikt problemu nie robi. Tutaj wszystko zale¿y od punktu widzenia. Ze swojej strony nie chcê nikogo zniechêcaæ. Jestem ju¿ teraz prywatnie ale nadal zainteresowany zachowaniem zdrowego rozs±dku i bezpieczeñstwa. W tym zakresie postaram sie pomóc i ju¿. A na zakoñczenie dodam jeszcze ¿e w ca³ej tej dyskusji nale¿y i¶æ drog± o której wspomnia³ £azarz - próbowac siê dogadaæ a jak nie wyjdzie to poszukaæ innej piaskownicy. A co do stowarzyszenia to z tego siê nie wycofujê.
Pozdrawiam
Micha³ Wojtysiak
Johny
To je¶li nie zgadzaj± siê na buhurt to mo¿e niech jaka¶ chor±giew np. ¶w.Jerzy zorganizuje turniej grupowy 10na10 i ludzie sie znajd± i trening na darmo nie pójdzie. Bo przecie¿ od kilku lat organizowana jest bojówka, a do niej orgowie nic nie maj± (mimo braku scenariusza kto wygrywa kto przegra).
Maciej Reihl
¦w. Jerzy w zesz³ym roku organizowa³ turniej walk grupowych. Turniej nie odby³ siê ze wzglêdu na brak chêtnych aaa.gif

Chêtnie zorganizujê co¶ takiego. Problem w tym, ¿e od poniedzia³ku do ¶rody (kiedy jest na to czas) nie ma jako¶ na Grunwaldzie zainteresowanych a w czwartek i pi±tek jest bojówka Martina, próby, itd.

Pozdrawiam
Maciek.
ua
z moich skromnych do¶wiadczeñ turniej dru¿ynowy by³ na zesz³ym grunwie organizowany w³a¶nie prze chor±giew ¶w. Jerzego w/g tendencji byczyn¶kiej 5 na 5

efekt :

NIKT NIE PRZYSZED³

je¶li Maciek siê zgodzi to ludzi chêtnych do tej zabawy w naszym obozie znjdziesz bez liku mo¿e wyzywaæ siê na walke chorgiew na chor±giew mo¿emy ustalic zasady kiedy siê "napadamY' czas tak aby nasze ¿ycie na grunwie nie sk³ada³o sie tylko ze schematu piwo ¶niadanie-piwo-obiad-piwo-piwo -piwo-piwa , oddtworzyliby¶my w ten sposób obóz wojskowy warty gotowo¶c pod bronia itp.

je¶li kto¶ jest za to pisaæ oczywi¶cie zwyciêzca bierze ³up i kobiety pokonanego tongue.gif
Johny
No tak ale teraz jak by buhurtu mia³o nie byæ to zamiast niego mo¿na by to zorganizowaæ w wiêkszych grupach i ludzie którzy chcieli wyj¶æ na buhurt wyszli by do walk grupowych"mini buhurtów".
ua
NIE PISAÆ BUHURTU MIA£O BY NIE BYæ

NIKT Z NAS NIE WYWIESI³ BIA³EJ FALAGI

Co do tego aby turniej dru¿yn siê odby³ ja jestem za , mo¿na by spróbowaæ nawt ma³ej meele nie wyznaczac scis³ej "areny" zmagañ rozszerzyæ j± troszkê podchody atak z zaskoczenia a co do nagrody pokonani goszcz± u siebie zwyciêzców NA SWÓJ KOSZT

je¶li by siê uda³o ?
lemil
Dok³adnie tak± zabawê jak jest na Byczynie lub Liwie czyli druzyny piêcio osobowe, systemem pucharowym, przegrany odpada.
Emil z Gi¿ycka
Adasiu takie patenty jesli sie uda zrobimy u mnie na imprezie.
Co do Grunwaldu, meele okej, ale zdecydowanie jestem za "arena". Mozna zrobic pomiedzy chor±gwiami turniej np.
Marcin Waszkielis
CYTAT
Co do tego aby turniej dru¿yn siê odby³ ja jestem za , mo¿na by spróbowaæ nawt ma³ej meele nie wyznaczac scis³ej "areny" zmagañ rozszerzyæ j± troszkê podchody atak z zaskoczenia a co do nagrody pokonani goszcz± u siebie zwyciêzców NA SWÓJ KOSZT

W³a¶nie o to chodzi!
Ale ja bym troche inaczej widzia³. Pokonany w walce musi siê wykupiæ z niewoli, np za pare browarów. Jak kto¶ bedzie sprytny to da rade spiæ ca³± swoj± chor±giew:).
Mateusz z Grójca
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 17:18 09.04.2008) *
Ale ja bym troche inaczej widzia³. Pokonany w walce musi siê wykupiæ z niewoli, np za pare browarów. Jak kto¶ bedzie sprytny to da rade spiæ ca³± swoj± chor±giew:).

z takim scenariuszem mo¿na by zrobiæ now± imprezê i nie obci±¿ac i tak ju¿ napiêtego charmonogramu "dni grunwaldu" smile.gif

ustawiæ 2 obozy i ca³y dzieñ lub dwa pozostawaæ w jako-takim stanie wojennym!!

a pó¼niej impreza ----> ale ju¿ razem, po wykupieniu jeñców smile.gif

to by³oby cool
£ukasz P³aza
Co do buhurtu to organizator zobowi±za³ siê daæ nam jak±¶ jasn± odpowied¼ do weekendowych manewrów - tak aby¶my mieli na co czekaæ. Jestem w kontakcie z Rosjanami i czekamy...

Moja propozycja - rozkrêcenie turnieju pi±tek zacz±æ od wydzielenia osobnego o nim tematu. Tam mo¿na w spokoju zebraæ uwagi i siê zdecydowaæ. Sam inicjatywê popieram rêcyma i nogami, ale wiem ¿e sam nie mam ju¿ ani grama wolnego czasu i tego nie zorganizuje (choæ chêtnie powalczê). Zatem je¿eli ma siê skoñczyæ na czym¶ konkretniejszym ni¿ tylko pró¿ne gadanie to najpierw musi siê znale¼æ chêtny organizator imprezy - potem mo¿na rozmawiaæ dalej.
natasek
CYTAT(ua @ 21:18 08.04.2008) *
z moich skromnych do¶wiadczeñ turniej dru¿ynowy by³ na zesz³ym grunwie organizowany w³a¶nie prze chor±giew ¶w. Jerzego w/g tendencji byczyn¶kiej 5 na 5

efekt :

NIKT NIE PRZYSZED³

je¶li Maciek siê zgodzi to ludzi chêtnych do tej zabawy w naszym obozie znjdziesz bez liku mo¿e wyzywaæ siê na walke chorgiew na chor±giew mo¿emy ustalic zasady kiedy siê "napadamY' czas tak aby nasze ¿ycie na grunwie nie sk³ada³o sie tylko ze schematu piwo ¶niadanie-piwo-obiad-piwo-piwo -piwo-piwa , oddtworzyliby¶my w ten sposób obóz wojskowy warty gotowo¶c pod bronia itp.

je¶li kto¶ jest za to pisaæ oczywi¶cie zwyciêzca bierze ³up i kobiety pokonanego tongue.gif

Mo¿e trochê pó¼no ale dodam swoich pare s³ów.

Co do tego ¿e nikt nie przyszed³, to jest kwestia organizacji, i informacji, ja osobi¶ie nie mia³em pojêcia ¿e siê wogóle wtedy ten turniej mia³ odbyæ, podobnie by³o z turniejem indywidualnym jak ju¿ dosta³em informacjê to z wielk± przyjemno¶ci± siê tam uda³em, a tu co DUUUPA wartowniczka (zreszt± sedecznie j± pozdrawiam fajna dzio³szka) powiedzia³a ¿e ona o ¿adnym turnieju nie wie i nas na obóz nie wpu¶ci. Taka tylko moja uwaga dotycz±ca g³ównie INFORMACJI.
£ukasz P³aza
Ustalili¶my sobie ¿e znakiem rozpoznawczym strony zachodniej bêdzie tak jak w zesz³ym roku bia³a (lub bia³opodobna) szarfa na ramieniu rêki uzbrojonej. Pamiêtaæ tylko aby by³a to szarfa du¿a (co najmniej 40cm wisz±cej chusty). Tak samo jak w zesz³ym roku - kto nie bêdzie mia³ szarfy (albo zamiast szarfy bêdzie mi³ tyci opaskê devil.gif) , ten bêdzie rwa³ w³asn± koszule, uczciwie uprzedzam.
Niby do lata jeszcze daleko, ale sezon ju¿ za progiem wiêc radze wybraæ siê do najbli¿szego lumpa i zaopatrzyæ siê w odpowiedni± szarfê JU¯ TERAZ!
£ukasz P³aza
Ok, poniewa¿ nie mamy ¿adnych nowych ustaleñ, podaje tutaj jako wi±¿±ce postanowienia z mojej ostatniej rozmowy z panem Krzysztofem Góreckim, dotycz±cej buhurtu grunwaldzkiego.

Walka odbêdzie sie poza terenem imprezy znanej jako "Dni Grunwaldzkie". Krzysztof Górecki nie bierze z buhurt odpowiedzialno¶ci, a udzia³ w nim jest prywatn± spraw± uczestników.
Takie postawienie sprawy pasuje w zasadzie równie¿ nam - buhurtowcom. W zwi±zku z tym organizacj± "buhurtu - Grunwald 2008" bêde siê zajmowa³ dalej sam - bez udzia³u dowódców, Krzysztofa Góreckiego etc.
Wszystkich zainteresowanych sam± imprez±, chc±cych pomóc w organizacji itp. prosi³ bym o wypowiadanie siê w tym temacie, oraz zg³aszanie siê do mnie na priva.

Wszelkie ustalenia apropo samej walki bêde podawa³ w pierwszym po¶cie tego tematu - tak by by³o je ³atwo znale¼æ. Tam równie¿ zamieszcze regulamin imprezy - gdy tylko uzgodnimy szczegu³y ze strona wschodni±.

Na dzieñ dzisiejszy wiadomy jest ju¿ termin imprezy - bêdzie to na 100% pi±tek wieczór (w okolicy godziny 18 rusz± bramki).
natasek
Mnie osobi¶cie taki obrót sprawy odpowiada, zastanawia mnie tylko jedna rzecz w jaki sposób sformu³owana jest umowa ubezpieczenia które wykupujemy na Dni Grunwaldzkie, bo je¶li mowa w nim tylko o bitwie itp, to w przypadku nie daj B... jakiego¶ wypadku mamy problem, lecz je¶li jest to poprostu ubezpieczenie na okre¶lon± liczbê dni to chyba nie ma siê o co martwiæ. Jednak je¶li jest tak ¿e ubezpieczeni jeste¶my tylko na terenie Dni Grunwaldzkich to wypada³o by o tym pomy¶leæ no i oczywi¶cie P³azik powinien mieæ ubezpieczenie OC na wszelki przypadek. Licho nie ¶pi devil.gif
£ukasz P³aza
Nale¿y to sprawdziæ - generalnie ubezpieczenie trzeba mieæ, bez dwóch zdañ. Je¿eli nasze grunwaldzkie tego nie obejmuje to na pewno mo¿na siê dodatkowo ubezpieczyæ na pi±tek.
Tristan
No i wszystko wiadomo. Bardzo dobra informacja. :D
Achi
Jest to dobre rozwi±zanie, które popieram. I je¶li mo¿na w jaki¶ sposób pomóc to ja zg³aszam siê do pomocy.
bober2
no i piêknie Wilki juz siê szykuja smile.gif
Marcin Templariusz
No i jest tak jak powinno. respekt.gif dla ciebie P³azik ¿e siê nie podajesz.

lemil
Stawiam sie na wezwanie. Wyjdê do B... ale jak mo¿na jako¶ pomóc w organizacji to siê zg³aszam.
Hub
ja oczywi¶cie tak¿e jestem do Twojej dyspozycji
Igor z Bêdzina
Dziêki P³azik
Nareszcie co¶ konkretnego. Ju¿ szykujê moje topory i buzdygany...
Je¶li chodzi o ubezpieczenie... Potrzebne i konieczne, zw³aszcza oc.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.