Chyba wszyscy zainteresowani chcieli zaznajomiæ siê z rozwojem sytuacji ju¿ na manewrach w Bêdzinie... W koñcu wiadomo na czym stoimy
No wreszcie jakas dobra wiadomosc. Wiemy juz na czym stoimy. Mysle ze bedzie swietna zabawa, juz sie doczekac nie moge. A ubezpieczenie sie przyda na wszelki wypadek.
Ju¿ jaki¶ czas temu umówili¶my siê z Grzesiem £azarzem ¿e pole buhurtowe w pi±tek jest jego. Mam nadzieje ¿e dalej mo¿e nam w tym pomóc. To on zrobi bramki i zajmie siê pilnowaniem publiki. ¯eby by³o ok, to ja tego dnia do niczego mu siê nie wcinam, ale muszê mu zorganizowaæ ludzi. Dlatego najwa¿niejsza sprawa - kto jest sympatykiem buhurtu, a nie walczy, lub obawia siê ¿e nie bêdzie móg³ walczyæ, niech pisze mi na priv - bêdzie potrzebny Grzesiowi do pomocy.
Tak naprawdê to, jak ten buhurt wyjdzie zale¿y tylko od nas - nie mamy ¿adnych sponsorów i nikt na tym nie zarabia. Co dostaniemy - to chwa³a dla walcz±cych i ogromny szacunek dla wszystkich którzy pomog± w organizacji. A mamy szansê zrobiæ naprawdê fajn± imprezê (i w dodatku j± wygraæ
)
To mi³o, ¿e jednak buhurt bêdzie ... aczkowliek to chyba nie koniec ró¿nic zdañ i tak czy tak trzeba umiejêtnie i dyplomatycznie lobbowaæ nasz± sprawê.
Ja oczywi¶cie walczê, ale jesli w czym¶ mo¿na pomóc to ¶mia³o
Stawie siê na wezwanie:) Jesli bedzie trzeba pomoge przy organizacji. My¶le ¿e pozostali Routiers tak¿e chetnie pomoga:)
Pozdrawiam.
Poniewa¿ zmarnowali¶my strasznie du¿o czasu na politykê rr
czas na konkrety. Je¿eli znacie jakich¶ ludzi ze swoich ekip, którzy chcieli by pomóc a nie mog± lub nie chc± walczyæ to piszcie na priva. Najlepiej wymieniæ ich - po bractwach i ksywach chocia¿. Musze zrobiæ listê osób chêtnych do pomocy, ¿eby wiedzieæ ilu mam ludzi.
Fajnie, ¿e jednak Bohurt sie odbêdzie. Mysle, ¿e du¿o by straci³a ta impreza gdy by sie nie odby³. Jak by nie by³o jest to jedna z atrakcji dla ludzi RR (przynamniej du¿ej czê¶ci), a bez nich nie by³o by tej ca³ej zabawy.
no i super ze sie odbêdzie :D
mo¿e uda sie podes³aæ kogo¶ do pomocy - z naszych starszych kolegów...
Ciesze sie ze Buhurt sie odbedzie:)
niemoge sie juz doczekac:)
No i super;)
teraz ju¿ jeste¶my wolni:) bez ograniczeñ
Lepszego rozwi±zania byæ ju¿ nie mog³o:) teraz to sie dopiero zaczniemy rozwijaæ!:)
Pozdrawiam
Byæ mo¿e nie znani jeste¶my przez organizatorów Bohurtu, lecz znaj± nas na pewno nie jedni na pomorzu. W imieniu swoim i mego bractwa "Chor±giew Ziemi Gdañskiej" rad wielce jestem, ¿e i w tym roku ta impreza siê odbêdzie. Dla niektórych osób ode mnie, bêdzie to ju¿ 4 bitwa i nie mo¿emy siê jej doczekaæ :-)
CYTAT(Mithrandin @ 00:13 03.06.2008)
Byæ mo¿e nie znani jeste¶my przez organizatorów Bohurtu, lecz znaj± nas na pewno nie jedni na pomorzu. W imieniu swoim i mego bractwa "Chor±giew Ziemi Gdañskiej" rad wielce jestem, ¿e i w tym roku ta impreza siê odbêdzie. Dla niektórych osób ode mnie, bêdzie to ju¿ 4 bitwa i nie mo¿emy siê jej doczekaæ :-)
czesc
przeczytaj jeszcze raz caly temat i zobacz czy buhurt faktycznie sie odbedzie
pozdro lebster
Lebster z tematu ostatecznie wynika ¿e siê odbêdzie..
a siê nie odbêdzie
no ale beda warsztaty taneczne i pokaz mody ¶redniowiecznej... ¿al
Nie ¿al, ¿e odbêd± sie warsztaty jakiekolwiek. Bo tañce i pokaz mody nie s± zamiast czego¶ tylko obok. Nie antagonizujcie, to bez sensu. Im bardziej ró¿norodne rozrywki na imprezie tym lepiej.
pozdrawiam Kwas
Kwas naprawdê nikt nie ma nic przeciwko jakimkolwiek tañcom i.t.p.Tylko przeciwko temu ¿e usuniêto z programu najistotniejsz± z naszego punktu widzenia czê¶æ.I to pomimo dobrej woli i chêci do dyskusji wykazanej przez nasz± stronê.Na nikim nie zrobi³y wra¿enia ¿adne argumenty przez nas przytaczane (np to ¿e w skali ostatnich dwóch lat bohurt okazuje siê bezpieczniejszy dla uczestników od inscenizacji).Wygl±da to tak ¿e na ¿yczenie wra¿one przez organizatorów wprowadzili¶my sporo zmian (na rzecz bezpieczeñstwa i 'historyczno¶ci') a i tak zakazano nam zabawy.W moim odczuciu na zasadzie nie bo nie.Organizator da³ nam jasny sygna³ ¿e ma nas i nasze zdanie g³êboko w dupie co jak nietrudno sie domy¶liæ nie mo¿e nam siê podobaæ.
No to nie wychod¼cie na inscenizacje, przecie¿ ka¿dy ma prawo do strajku
Szkoda troche nie powalczyc.
A to przepraszam za omy³kê. Z tematu wynika³o, ¿e jednak siê odbêdzie. Lecz skoro jest inaczej, to wie¶æ ta wielce mnie zasmuca. Wiele mo¿na by w tym momencie s³ów na ten temat wypowiedzieæ, lecz Ja skromnie powiem tylko, ¿e nie ma co siê ³amaæ. Broda do góry panowie, Bohurty odbywaj± siê nie tylko na Grunwaldzie. Co nie oznacza, ¿e nie chcia³bym ¿eby siê i tym razem w tym miejscu odby³.
No, w tym sezonie rosjanie nie przyjada.
Oraz La GrandCompagnie de la Russie i Bern zaprasza wszystkih do festu w Izborsku 7-10.08, informacja juz niedlugo)
Salve Fratres!
Ugni jak widzisz nie dano nam powalczyæ. Du¿o ludzi jest zawiedzonych. Ale spoko braciszku sa jeszcze na ¶wiecie miejsca gdzie organizowane s± turbo-ustawki
A na grunw wpadnij zobaczyæ siê z dobrymi lud¼mi. A po wielkiej bitwie zobacz obozy indian (w zesz³ym roku by³y 3
), kup watê cukrow± walnij browara. Poje¼dzisz sobie na karuzeli najlepiej z balonikiem w rêku. Koniecznie kup koszulkê z napisem Grunwald podobno nie¼le dzia³a na niektóre osoby. Znam kilka które chodz±c w takiej opowiadaj± jaka rze¼ robi± ... tylko nie wiem w której rze¼ni
Kiedy padniesz ju¿ od nadmiaru wra¿eñ to ws³uchaj sie w te delikatne rytmy Disco-Polo a mo¿e kto¶ zagra Bie³yje Rozy
http://pl.youtube.com/watch?v=Mu1G_9nGQRc lub jak wolisz orgina³
http://pl.youtube.com/watch?v=hO0gKKpQv_U&...feature=relatedPozdrawiam Grzegorz
ps. Ca³e ¿ycie pod górkê. Buhurt be, Ustawka be, mo¿e jeszcze niech zrobi± Vódkê zero % i podadz± staropolskim zwyczajem. Mam propozycje by zaprosic wiêksz± ilo¶æ indian. Skoro buhurt jest nie w smak organizatorom a pióropusze s± jak najbardziej OK to niech bêdzie ich jak najwiêcej. I niech pop³ynie nad Polami Grunwaldu s³ynna krzy¿acka pie¶ñ tak czêsto wykonywana w w/w obozach
http://pl.youtube.com/watch?v=Une_itj_jns&...feature=related
Hehe))
Moze za innym razem. W roku 2010!...=)
Salve Fratres!
Ugni w 2010 to bêdzie co ma byæ ... a mo¿e jednak siê mylê
ale przyjed¼ w tym roku. Wypijemy a pó¼niej poka¿e ci gwiazdy z 2007 roku czyli
http://pu.i.wp.pl/?k=MjUxMzI3MTEsMTM3MTE1&f=ind1.jpg http://pu.i.wp.pl/?k=MjUxMzI3MTEsMTM3MTE1&f=ind2.jpghttp://pu.i.wp.pl/?k=MjUxMzI3MTEsMTM3MTE1&f=ind3.jpgPrzysiêgam ci ¿e to nie inscenizacja bitwy w Dolinie Wyoming z roku 1778 gdzie przez cztery dni Iroquois walczyli z Bia³ymi. Nie jest to tez Bitwa nad Little Bighorn (rzek± zwan± tak¿e Little Big Horn lub Greasy Grass) z 25 czerwca 1876 gdzie Tashunka Witko przy pomocy Tatanka Yotanka oraz innych wodzów roznie¶li 7 pu³k kawalerii pp³k. George'a A. Custera. Ugni ... te zdjêcia s± z Pól Grunwaldzkich 2007. I b³agam nie pytaj mnie czy organizatorzy pozwolili rozbiæ im swoje wigwamy nieopodal pomnika góruj±cego nad polem bitwy ... bo nie wiem co ci powiedzieæ ... mo¿e ciche TAK.
Pozdrawiam Grzegorz
Wigwamy wszystkich szczepów ³±czcie siê.
Grzesiu, nie b±d¼ taki z³o¶liwy dla naszych kolegów zza oceanu.
s³ysza³em, ¿e ch³opakom z pióropuszami te¿ zakazano bohurtu.
jak widze to z czolgami tez mozna przyjechac...
CYTAT(Hub @ 23:55 05.06.2008)
...s³ysza³em, ¿e ch³opakom z pióropuszami te¿ zakazano bohurtu...
Salve Fratres!
Jak to? Zakazano czerwonym braciom buhurtu? Przecie¿ spe³niaj± wszelkie Grunwaldzie normy! Przepraszam ... nie maj± na sobie koszulek "Grunwald" tez bym im zabroni³. A tak w temacie to nie wiem czy zauwa¿yli¶cie ¿e ci super turbo indianie nie graj± pie¶ni z prerii tylko najczê¶ciej niby andyjskie Inko-Disco
A tak na serio to rêce opadaj±. Buhurt zawsze by³ dla tych co chcieli. Nikt nikogo na si³e nie wpycha³ na pole. Odno¶nie pola walki to zawsze by³o ono chronione oraz mia³o zabezpieczenie medyczne. Podczas wszystkich Grunwaldzkich buhurtów by³ jeden i tylko jeden powa¿niejszy wypadek (2004 rok Kubu¶). Nasze s³u¿by ratownicze od razu rozpoczê³y dzia³anie natomiast ciekawa by³a rola jednego z orgów. Na pocz±tku buhurtu cyt.:"... Witaj Grzegorz! ¦wietna sprawa i masa ludzi. Nie¼le to zabezpieczyli¶cie." Z chwil± kiedy dosz³o do wypadku ... orga nagle nie by³o. Kubusia ca³ego i zdrowego mogli¶cie zobaczyæ na niejednej imprezie. W zesz³ym roku dosz³o do absurdu - P³azikowi kazano podpisaæ tak chor± lojalkê ¿e ... szczerze to na jego miejscu ola³bym to. On jednak podpisa³, wszyscy zaanga¿owani w buhurt wiedzieli o tym i ka¿dy jak móg³ zrobi³ wszytsko by buhurt odby³ siê na warunkach podyktowanych przez ekipê z Gniewu. Ka¿dy z walcz±cych przeszed³ ostre potrójne sito. By³y wy³apywane najmniejsze niedoci±gniêcia uzbrojenia. Nastêpnie z braciszkiem Antonem z Ukrainy (Ocieñ spakojnyj cze³awiek
)) przeszli¶my w¶ród polskich szeregów. Nie by³o nawet najmniejszego sprzeciwu kiedy odrzucali¶my kogokolwiek z walcz±cych.
Podczas buhurtu nie dosz³o do ¿adnych wa¶ni, nikt nie zosta³ ranny choæ walka by³a ostra. Po walce nie by³o najmniejszych zgrzytów. Z Mackiem von Reihl (dziêki jeszcze raz Maæku za wsparcie) trzymali¶my wszystko w ryzach. Poka¿cie mi bardziej zdyscyplinowane ekipy które bez ¿adnego tupania po polu i wielokrotnych prób. Pamiêtajcie ¿e sa to ludzie z ró¿nych ekip a nawet ró¿nych krajów. Jeden ³ad i porz±dek jak w najlepszym oddziale Pow. Des.
I co? I wielkie J A J C O! Ludzie którzy nie lubi± takiej zabawy stwierdzili ¿e w ich piaskownicy w 2008 roku nie bêdzie takiej rozrywki gdy¿ tylko oni maj± wy³±czno¶æ na ³opatkê i wiaderko.
Tylko po H... tyle miesiêcy mamili¶cie nam oczy i robili¶cie z P³azika balona. Dlaczego tak niewielu decyduje co maj± robiæ inni. Skoro s± za bezpieczeñstwem to niech zajm± siê pe³n± ochron± imprezy która jest szacowana co roku na 70-100 ty¶ ludzi. Uwierzcie tam nikt i nic nie spe³nia wymogów ustawy o organizacji imprez masowych. Najzabawniejsza jest ochrona - kocham tych ch³opaczków s± tak podobni do panów stoj±cych w np. Tesco. Gro¼ne miny oraz napinac swe królicze zadki to mog± na harcerzy - mo¿e na nich zrobi± wra¿enie.
Dobra tyle mojej goryczy. Mam podobnie jak wiêkszo¶æ buhurtowych ekip g³êboko w D U P I E czy na kolejnym Grunwie bêdzie mo¿na powalczyæ czy nie i jaka bêdzie ilo¶æ indian. Grunw dla wielu z nas sta³ sie impra na której mo¿na spotkac siê z masa znajomych i pogawêdziæ przy miodzie lub wódce (my wolimy wódê).
Pozdrawiam Grzegorz
ps. najbli¿sza ustawka ju¿ za tydzieñ na ¶lubie Moni i Gyroska we Wroc³awiu
I mo¿na to legalnie nazywaæ buhurtem lub ustawk±.
Zastanawiam siê tylko ilu ludzi oleje sobie zdrowo w tym roku ca³y przyjazd na Grunwald, w³a¶nie z powodu braku s³ynnego ju¿ buhurtu grunwaldzkiego.
Dziwne, ¿e orgom nie zale¿y, by mieæ na inscenizacji jak najwiêksz± liczbê zbrojnych.
Wszak¿e dla wielu buhurt by³ punktem wa¿niejszym nawet od samej insenizacji...
Nie maj±c do nikogo pretensji, a wrêcz k³aniaj±c siê w pas P³azikowi i innym (co w miarê mo¿liwo¶ci zrobiê osobi¶cie) za chêci, próby i walkê, jestem po prostu... zszokowany i zawiedziony. Jest to dla mnie zwyczajnie niezrozumia³e.
Nie mog±c braæ udzia³y w zesz³ym roku, s³ysza³em tylko ¿e komisje by³y restrykcyjne wybitnie co do bezpieczeñstwa. Argument orgów pod tym wzglêdem jest, jak s±dzê, bezpodstawny.
Czy kto¶, kto toczy³ z nimi boje móg³by wyja¶niæ co, jak i dlaczego tak drogo?
Pozdrawiam,
Czubu¶
Lazarze, bracizsku, juz jade na Korele razem z Bernem 3-6.07. Z tymi wizami i ambasadami tanej mi jehac do Sankt-Petersburgu niz do was. No i kameraden z Grandcompagnie nie bedzie, a sami my nie pojedziemy, przepraszam)
Moze jak bys wy do nas?))
Salve Fratres!
CYTAT(Czubek @ 20:34 06.06.2008)
Czy kto¶, kto toczy³ z nimi boje móg³by wyja¶niæ co, jak i dlaczego tak drogo?
Gdy¿ indianie byli lepsi i tañsi. A tak na serio to tylko P³azik mo¿e opowiedzieæ t± historiê.
CYTAT(Ugni @ 20:56 06.06.2008)
Moze jak bys wy do nas?))
Ugni, w tym roku nie damy rady - szykujemy wszystkie si³y na Akkê. Ale w przysz³ym roku z dzika przyjemno¶ci±.
Pozdrawiam Grzegorz
Indianie jako jedyni spelniaj±wymagania historycznosci na grunwaldzie. Ktos kiedys probowal przemycic pioropusz na bitwe i mial calkiem logiczne uzasadnienie. Myslalem ja g³upi, ze to zart, a to byl pierwszy krok do inwazji i jedynej slusznej wizji ...
To nie Kolumb odkryl ameryke, a podstepni i zli indianie ze wschodu najechali Krzyzakow! my ich nazwalismy tatarami, bo na tratwach z tataraku przyjechali z kraju o nazwie trutu tu tu.
Ot i cala prawda i jedyna sluszna wizja.
A czemu nie mozna bylo garnkow wnosic na bitwe? Bo dla indian garnki s± nie historyczne ha ha ha:)
Howq
bladadupa
Hej hej hej! To ma te¿ swoje dobre strony. Pamiêtaj, ¿e dziêki temu bêdziesz móg³ zrywaæ skalpy! W naszym wypadku chyba to zabranie he³mu.
I w ten sposób przeszli¶my do Obelixa...
Ja dzis widzia³em w stolicy indianuff - w samym centrum chyba wywo³ywali deszcz ko³o stacji metra :P
haha
albo trenowali przed grunwaldem ju¿ :P
Salve Fratres!
Tragedia dla Zakonów ... okaza³o siê ¿e odtwarzamy Indian!!! Najnowsze wykopaliska s³ynnej archeolog Józefiny Pu¶æb±kowskiej tak tak z tej s³ynnej rodziny przynosz± nam rewelacyjne wie¶ci. Otó¿ w fosie zamku Gniew podczas pog³êbiania wykopano ten oto he³m ze zmumifikowan± g³ow± komtura!!! Swoja drog± wyja¶ni³a siê drêcz±ca nas wszystkich zagadka: Dlaczego "Psi pysk" posiada³ a¿ tak d³ug± zas³onê.
Pozdrawiam Grzegorz
CYTAT(£azarz @ 17:19 06.06.2008)
CYTAT(Hub @ 23:55 05.06.2008)
...s³ysza³em, ¿e ch³opakom z pióropuszami te¿ zakazano bohurtu...
Dobra tyle mojej goryczy. Mam podobnie jak wiêkszo¶æ buhurtowych ekip g³êboko w D U P I E czy na kolejnym Grunwie bêdzie mo¿na powalczyæ czy nie i jaka bêdzie ilo¶æ indian. Grunw dla wielu z nas sta³ sie impra na której mo¿na spotkac siê z masa znajomych i pogawêdziæ przy miodzie lub wódce (my wolimy wódê).
Pozdrawiam Grzegorz
ps. najbli¿sza ustawka ju¿ za tydzieñ na ¶lubie Moni i Gyroska we Wroc³awiu
I mo¿na to legalnie nazywaæ buhurtem lub ustawk±.
Eh..faktycznie pora¿ka, a ja do tego dorzucê, ¿e w tym roku nie odbêdzie siê Turniej w Liwie. Mamy problemy z organizacj±...ale w przysz³o¶ci na pewno wrócimy do organiozowania turniejów lub spotkañ rymcerskich na zasadzie walka - ognisko
Eh...a co do Grunwaldu, to mo¿emy sobie przecie¿ potrenowaæ w pi±tek walkê w szyku, prawda
Zatem g³owa do góry i do zobaczenia na Grunwie
Ju¿ wszyscy przelali ca³y jad?
To proszê o zakoñczenie w±tku piuropuszowego.
Temat jest o bohurcie, którego póki co nie ma. I o niczym innym.
Salve Fratres!
Ok Boran ponios³o mnie jak i wielu innych. Mea culpa. Ale zrozum te¿ nas. Nie bêde t³umaczy³ dlaczego - po prostu zrozum.
Pozdrawiam Grzegorz
Witam
Wybaczcie ze tak napisze, bo czytam i czytam i sensownej odpowiedzi nie znalaz³em...
proszê je¶li jest to mo¿liwe o wypisanie w punktach dlaczego bohurtu nie ma...
Pozdrawiam
Jeden jest zasadniczy punkt, który chyba oddaje najlepiej ca³± sytuacjê.
1. Bo nie
2. masz za ma³o orlich piór na he³mie, tylko prawdziwi irokezi s± dopuszczeni do buhurtu.
A pozatym, kto¶ zabroni³?
Pewnie organizator buhurtu?Pewnie ci, ktorzy pos³uchaj± dostan± 2 piwa wiêcej. Za pos³uszeñstwo.
A ci co bêd± grzeczni i wyjd± zrobiæ show dostana wiêcej siana ¿eby siê nim wypchaæ. !!!
z ostatniej chwili :>
kto chce naprawde sie przygotowac do bochurtu niech zaopatrzy sie w
zapraszam do licytacji
mam nadzieje ze ten rok bêdzie prze³omowym w historii grunwaldu...
ktos zbija na tym niez³± kase nic nie daj±c w zamian tym którzy chodz±(bo nawet nie walcz±) po polu sie w blachach...
ja tegoroczny grunwald olewam a szkoda bo zapewne fajny to bêdzie widok tych 500 walczacych w inscenizacji
Ja znalazlem pozytyw tej calej sytuacji - nie bede musial wiezc ze soba przez 500km blach i toporo-kastetu.. A w sobote zobacze cudna inscenizacje z perspektywy widza
A jesli dostane 2 piwa mniej ;( to bede musial sobie chyba kupic sam ... :P
Wiesz tylko nie wiem czy nas wpuszcza.... ahhh te nowe wymogi. Szukam materialow na stroje bo gotowe sa drogie. Jak np ten:
http://www.allegro.pl/item382227700_piorop...nski_z_usa.htmlNie znacie kogos, kto szyje adekwatne stroje, ultrasne ale tanie ?
Nie wiem co teraz z tymi piwami bedzie
Nie pracuje i nie mam stalych dochodow... To bylo jedyne na co moglem sobie pozwolic... bo za darmo...
ProPañstwa,
Prosi³em na poprzedniej stronie; teraz proszê po raz ostatni. Koniec z piuropuszami.
Jesli kto¶ nie ma nic do dodania o bohurcie, to niech milczy. Bo bêd± ostrze¿enia.
Rozumiem Was, te¿ siê lubiê pot³uc (pewnie gdybym siê zajmowa³ XVw, to robi³bym to razem z Wami)
i na pewno nie przyj±³bym na spokojnie wiadomo¶ci, ¿e nie mogê, bo nie.
Ale to nie znaczy, ¿e tu nie ma byæ porz±dku, ok?
pozdrawiam
Salve Fratres!
Pax miêdzy Chrze¶cijany. Boran ma racjê - stoi na stra¿y prawa i porz±dku FREH-y i uszanujmy go w odró¿nieniu od Wielkich Mistrzów Zamku spowitego w GNIEWnej Mgle. Skoro nie chc± sie wypowiedzieæ dlaczego tak naprawdê nie pozwolono nam na ustawkê to z mi³± chêci± obejrzymy wielkie widowisko. My siê nie obra¿amy my po prosty jeste¶my WKUR ... sorki wkaczeni ¿e robi siê z nas idiotów. Po co te wszystkie pytania w nasz± stronê? Po co nasze deklaracje i zobowi±zania? Widzê, ¿e tylko po to by pojechaæ nas pó¼niej jak po m³odym kocie na szmacie. Rozumiem, ich piaskownica (w³a¶ciwie nie ich ale pana z gminnego domu kultury
) i ich grabki i foremki do babek. S³ynne g³osowanie w sprawie ustawki - po co ta szopka? Po co te zak³amanie? Ja wiem jedno ... kto¶ to wszystko zapamiêta m.in. my. Przyjdzie dzieñ kiedy podziêkujemy.
Proponuje zamkn±æ temat, nie ma sensu biæ dalej piany. Kupmy sobie po super koszulce z napisem Grunwald i z browarem w rêku idziemy na koncert. Mamy przecie¿ telefony do siebie. Zdzwonimy sie i dogramy w³asn± imprê zakoñczona buhurtem. Przyjad± bracia ze wschodu i bedzie super. Sami podyktujemy sobie warunki i pójdziemy w pole. Braciszkowie przecie¿ to nie musi byæ ³±ka pomiêdzy wsiami Grunwald i Stêbark by tam daæ sobie ostro po bu¶kach. Nie chc± nas tam po prostu ... jak i wielu innych miejscach. Na szczê¶cie s± jeszcze normalni ludzie na wschodzie. Tam nikt nie zastanawia siê jak nazwaæ buhurt by nie obraziæ nikogo. Tam buhurt jest buhurtem. Tam nikt nie robi g³osowania czy GRA WOJENNA
(kocham t± nazwê na równi z koszulka Grunwald) ma sie odbyæ czy nie. Mo¿e za bardzo zbli¿yli siê niektórzy z RR do odtwórstwa w niemieckim stylu. S³ynna ich drzewcówka w pe³nym s³oñcu: "Ein! Zwei! Drei! Vier und Beer!
Mo¿e my wolimy stan±æ w deszczu ... Mo¿e to nie deszcz a ³zy anio³ów p³acz±cych nad m±dro¶ci± Wielkich Organizatorów.
Dobra, je¿eli kogo¶ obrazi³em to sorki ale nic nie poradze. Boli nas to strasznie. Boran przepraszam za wszystko, zamknij temat zanim jeszcze bardziej siê WKUR,,, wkaczymy.
Pozdrawiam Grzegorz
Dzien dobry!
S³uchalem, co w ten roku (2008) na Grunwalde zabronili buhurt. Szkoda, ale dobrze. Dzi¶ dowiedzialem sie co obowi±zkowa umowa jest zupelna ochrona nog (+nagolenniki)..To nadto... Z powodu tego ne tylko Rosjanin, ale i Bia³orusin ne zdolee przybyc do wam.
Spodziewam siê, co w nastupnem roku wszystko bedzie w porz±dku i wielke ¶wiêto odwiedzemy równie¿ i braty ze wschodu.
Do zobaczenia!
Wybaczecie za pomy³ky.
Taaak buhurtu nie ma.
Miar± pogardy organizatora dla uczestników dni grunwaldzkich jest fakt, ¿e o swoim zakazie jak i konsekwencjach jego z³amania nie raczy³ nikogo oficjalnie poinformowaæ. Nawet siê tu nie odezwa³ przez 13 stron tematu!
Skoro tak to dobrze - zagramy z nim w jego stylu. Do¶æ kur... robienia za ma³pê w cudzym cyrku.
Ka¿dy zainteresowany buhurtem grunwaldzkim jest proszony o napisanie do mnie priva. Odpisze mu jakie ustalenia zosta³y poczynione i jak zareagujemy na ten "cios poni¿ej pasa" wymierzony nam przez organizatora
Z buhurtowym pozdrowieniem HOWK!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.