Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Międzynarodowy Turniej Rycerski W Byczynie
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
£ukasz P³aza
W takim razie Excalibur pójdzie jako stracenica?? Walczy³em z wami i wiem ¿e dacie rade w tej do¶æ wymagaj±cej roli. Czekam na zg³oszenie od ¶wieckich walcz±cych. Skoro wymogi grunwaldzkie to i bramka bêdzie tongue.gif
Marcin Waszkielis
Nie wiem czy dobry wniosek wyciagna³em, zle z programu i wypowiedzi wynika, ze bojowy indywidualny i druzynowy bedz± siê pokrywa³y:(. Jak to z tym bedzie?
efendi
Witam!
Czekamy jeszcze zeby sp³ynely wypelnione druki zaproszen, wtedy pomyslimy jak to zrobic , zeby te
konkurencje nie kolidowa³y ze sob±.
Pozdrawiam
ua
Skoro bawimy siê tak "bitewnie" to mo¿e dodamy harcowników przed starciem i mo¿liwo¶c brania do niewoli poddajacych siê i osaczonych którzy musieli by sie wykupiæ z w/w niewoli, do niewoli nie mo¿na braæ "trupów" a branca trzeba by by³o odprowadziæ do swojego sektora pod bronia co skutkowa³o by wielk± trudno¶i± wziêcia brañca. tongue.gif icon_mrgreen.gif szczerba.gif

Co wy na to?
£ukasz P³aza
To ja wzorem Szwajcarów zakazuje mojej ekipie brania jeñców tongue.gif . To nam ca³kowicie taktyke rozwali i zmieni bitwe w szereg nagonek na "jeñca" (jakie to w sumie ¶redniowieczne hehehe.gif ) i zdyscyplinowane si³y zakonne zrobi± z naszej zbieraniny drzem z konfiturami jezyk.gif .
ua
Ty to rozumowujesz jezyk.gif
Mi chodzi³o raczej o to ¿eby siê co niektórzy do przyklêku nie sposobili od dwóch wygietych buzdysi na he³mie szczerba.gif
A nie od razu do nagonki za jencem, choæ na koniec mo¿na by sprbowaæ z³apaæ jakiego¶ zakonnego lub w drug± stronê tak dla chwa³y bo to zadanie jest faktycznie prawie a wykonale.
ua
P³azik a ³echc±c tw± pró¿no¶æ nie chcia³by¶ przy oczywi¶cie fa³szywym za³o¿eniu,¿e scenariusz z zesz³ego roku siê powtórzy i Chlodwig zosta³by otoczony zamiast go "ubijaæ' wzi±¶c go ¿ywcem pomy¶³ o s³awie icon_mrgreen.gif ; jak BÓG da w¿miemy jeszcze Grze¶ia z £azarzy i bêdziemy najs³awniejszy. clap.gif
jasmin
Wo³czko,

Bojowy prowadze ponoæ ja. Pisa³em, ¿e bêdzê konkretny, dal niewielkiej ilo¶ci osob, min z powodu, by nie zachodzi³o na dru¿ynowke itd. Weekend wiedze sie z Efendim, ustalam szczegoly i adzia.
Bojowka bedzie ciezka i rycerska - nie bede tolerowal jakiegokolwiek tarczowania, piesci, kopniakow i innych hamskich zagrywek. Nie bedzie to bojowka typu sportowego: 120 uderzen na minute, wynik starcia 38 trafien dla zielonego i 16 dla czeronego.
Opancerzenie: skoro buhurt jest zgodny z grunwaldzkimi wymaganiami, to samo bedzie sie to tyczyc bojowego turnieju! Gdzie wybaczcie ale opancerzenie piechoty - kapaliny, skorznie NIE WCHODZA w rachube.
Pozdrawiam
£ukasz P³aza
To jak ju¿ bêdziesz zna³ wszystko - to napisz tutaj. Czy¿by odej¶cie od twardych ¶l±skich regó³ w strone zachodnich zasad "bezkontaktowych" icon_sad.gif dla mnie szkoda straszna, ale i tak wezme udzia³, je¿eli zostane dopuszczony ¿ecz jasna tongue.gif

P.S. Wo³czko raczej zawy¿y poziom turnieju

P.S.S. Ada¶ znaj±c Chlodwiga to musieli by¶my na niego sieci zarzuciæ ¿eby go ¿ywcem wzi±¼æ szczerba.gif
Tadzik
P³azik nie mów hop, bedzie duzo dobrych zawodników a ch³opaki ze wschodu to twarde sztuki icon_wink.gif wiec bojowy nie bedzie naleza³ do naj³atwiejszych...
Marcin Waszkielis
Wysoki, wyrównany poziom rozwi±¿e problem duzych wyników. Zasady "bezkontaktowe" s± moim zdaniem lepsze bo stawiaja wiekszy nacisk na umiejetno¶ci machania broni±. Od wolnej amerykanki niech bêdzie bohurt. Popatrzmy na Rosjan, którzy s± w te klocki chyba najlepsi, oni raczej siê nie przytulaj±j± i nie uderzaj± tarcz±.
£azarz
Salve Fratres!

CYTAT(ua @ 15:18 15.02.2007) *
A nie od razu do nagonki za jencem, choæ na koniec mo¿na by sprbowaæ z³apaæ jakiego¶ zakonnego ... brania do niewoli poddajacych siê i osaczonych

CYTAT(ua @ 15:58 15.02.2007) *
... i Chlodwig zosta³by otoczony zamiast go "ubijaæ' wzi±¶c go ¿ywcem pomy¶³ o s³awie icon_mrgreen.gif ; jak BÓG da w¿miemy jeszcze Grze¶ia z £azarzy i bêdziemy najs³awniejszy. clap.gif

Si³ Zakonno-Wschodnich bêdzie mniej wiêc od razu mówiê ¿e my braæ jeñców nie bêdziemy. Nikt te¿ z nas nie bêdzie siê poddawa³ bêd±c nawet otoczonym. A co do wziêcia do niewoli mnie lub Chlodwiga ... no có¿ braciszkowie na Wschodzie mówi±: "Po¿yjemy zobaczymy". Pro¶ba do wszystkich - ¶wietna m³ócka i zabawa jest do momentu dopóki który¶ z "ambitnych" nie zechce przypadkiem zaatakowaæ Beauceant. Mam nadziejê, ze takiego "bohatera" nie bêdzie po ¿adnej ze stron...

Pozdrawiam Grzegorz
Tintale
Chciałabym sie dopytac co nieco o festiwal ogniowy. Czy ma on być w strojach średniowiecznych, czy takich, jakie to zwykle na pokazy ogniowe się wdziewa? Hm, to głÃ³wne pytanie. I jeszcze: jak będa oceniane występy - na jakiej podstawie? Czy będzie sie zwracać uwage tylko na ogólne wrażenie, czy tez na trudnośc technik, czy wszystko razem?
Pozdrawiam
ua
Grzesiu ciebie mo¿na wzi±æ w niewolê i nawet bêdziesz z niej zadowolony, wytkne ci Gros PINOW gdzie nie za bardzo chcia³e¶ opu¶ciæ pole "BITWY" wówczas mo¿na by³o ciê wzi±¶æ do niewoli bez wiêkszych problemów pijacy.gif
A co do reszty to nie tak powa¿nie bo i tak najwa¿niejsze jest PIWOOO nieprawda¿ parê razy bawili¶my siê ju¿ i jako¶ na koniec wszystko by³o tak jak powinno
£azarz
CYTAT(ua @ 08:51 16.02.2007) *
A co do reszty to nie tak powa¿nie bo i tak najwa¿niejsze jest PIWOOO nieprawda¿ parê razy bawili¶my siê ju¿ i jako¶ na koniec wszystko by³o tak jak powinno

Salve Fratres!
S³uszne podsumowanie braciszku! Amen i PIWOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!! To by by³o wszytsko na temat buhurtu. Wszelkie dalsze informacje uczestnictwa po stronie Zakonno - Wschodniej bezpo¶rednio do mnie na priv natomiast ten kto zechce pój¶æ do walki u boku rycerstwa ¶wieckiego musi skontaktowaæ siê z P³azikiem. Tak jak ju¿ P³azik wspomnia³ bêdzie bramka i to bardzo rygorystyczna. Wszelkie w±tpliwo¶ci bêd± rostrzygane na NIE. Pamiêtajcie - bezpieczeñswto przede wszystkim.

Pozdrawiam Grzegorz
Pixel
Jak starczy dla nas zaproszeñ to stawimy sie niezawodnie i wypu¶cimy kilku zbrojnych smile.gif
efendi
Witam!
Dotyczy turnieju ognia. Ubiór dowolny, bo bedzie to organizowane w sobote wieczorem i dla wiekszej publiczno¶ci, a nie tylko dla rycerstwa. Oceniany bedzie ogólny odbiór (podoba sie lub nie, bardziej lub mniej icon_mrgreen.gif ), mysle ze sprawiedliwa komisja oceni to sprawiedliwie.
Biorac zas pod uwage stopien trudno¶ci....coz, im cos trudniejsze , tym i ladniejsze.
Pozdrawiam
efendi
Witam!!
PRZYJMOWANIE ZGŁOSZEŃ ZAKOŃCZONE. OSTATECZNE ILOŚCI PRZYJĘTYCH UCZESTNIKÓW
(Z POSZCZEGÓLNYCH BRACTW) , WYSLEMY ZAINTERESOWANYM..

Pozdrawiam
regulaminy poszczególnych konkurencji będą umieszczone w najbliższym czasie.
Ewa z Raciborza
Regulamin festiwalu ognia – Byczyna 2007

G³ówna nagroda za najlepsz± prezentacjê: 2000 z³.

Termin: sobota, 5 maja – o zmierzchu

Nag³o¶nienie: nag³o¶nienie zapewniaj± organizatorzy, natomiast podk³ad muzyczny uczestnicy przygotowuj± we w³asnym zakresie (na p³ycie CD). Ka¿da dru¿yna do godziny przed wystêpem powinna dostarczyæ organizatorom opisan± p³ytê z nagraniem

Materia³y potrzebne do pokazu: ka¿da dru¿yna przygotowuje we w³asnym zakresie.

Strój: dowolny

Kryteria oceny: pokaz musi siê podobaæ jurorom. Jednym s³owem sêdziowie bêd± oceniaæ ogóln± prezentacjê

Czas pokazu: do 8 minut

Uczestnicy: ka¿de bractwo mo¿e wytypowaæ tylko jednego zawodnika lub jedn± dru¿ynê

Zg³oszenia: nadsy³aæ na adres ewawawoczny@poczta.onet.pl jak najszybciej. Lista bêdzie niebawem zamkniêta ze wzglêdu na ograniczon± liczbê miejsc.
jasmin
Regulamin Turnieju Bojowego - Rycerskiego Byczyna - wiosenna ver 1.3 z 08.03.2007

Turniej jest organizowany dla osób mających ochotę zaprezentować umiejętności, obyczaj oraz cechy rycerskie.

Czas trwania: mniej więcej od godziny 12:00 do wieczora, z przerwami na drużynowe buhurty itp.

Głowna nagroda stanowi zawartość wora w bilonie - mniej wiecej tyle, ile będzie ważyć twa zbroja z mieczem i tarczą ... Około 3 000 zł.

Opancerzenie wymagane: zgodnie z datowaniem imprezy - tylko i wyłącznie godne stanu rycerskiego. Zakładamy, że w turnieju biorą udział bogaci rycerze, zatem odpadają warianty bieda-pancerzy itd!!! Absolutnie odpadają experymenty, wynalazki i inne cuda nie występujące w ikonografi. Zaleca się, by każdy chętny miał rycinę, papier na czym się wzorował - nie jestem w stanie znać sprzętu itd z przedziału paru wieków.
Opancerzenie ma zapewniać mi maksymalne bezpieczeństwo.
Dot. kapalinów - jako, że pare osób się o nie pyta: jeśli "kapalin z podbródkiem i nakarczkiem" da pełną zasłonę twarzy, potylicy podobnie jak hełm, przy każdej pozycji głowy i odchyleniu - będzie dopuszczony co oznacza: jeśli przy drobnym przechyleniu głowy mozna uderzyć w dowolną część twarzy, mieczem czy toporem - nie zostanie taki sprzęt wpuszczony. Sprawdzać będę każdy hełm tej klasy i odrzucał BEZDYSKUSYJNIE.
Osoby nie spełniające wymagania rycerskiego oraz bezpiecznego opancerzenia nie zostaną dopuszczone do turnieju (np. brak barw heraldycznych i tarczy ... czy szyja na wierzchu lub brak opancerzonych nóg ...).
Proszę pamiętać, że zakony miały zakaz walk w turniejach rycerskich jako zbytkowe i będzie to tutaj także przestrzegane! Zakonnik, jeśli chce walczyć, musi iść w barwach heraldycznych swoich lub rodziny ect ...
Uwaga: Wałki w stylu: sam napierśnik, same płaty, kirys niekompletny, tylko skórzane ochraniacze na rękach czy nogach - odpadają od razu w przedbiegach.

Broń: każdy uczestnik musi posiadać: miecz lub tasak; miecz długi (ale nie dwuręczny!!!), topór lub buzdygan - zgodny z ikonoografia itd.

Tarcza: najlepiej, by mieściła się w kole o średnicy 80 cm.

Uczestników obowiązują standardy Inscenizacji Bitwy pod Grunwaldem oraz Wesołej XIII - co do jakości oraz typu opancerzenia.

Każdy z uczestników przez cały czas trwania głÃ³wnego turnieju rycerskiego (gdzie już tylko 16 stu jest uczestników) musi mieć do dyspozycji: giermka z jego własną chorągwią, giermka do tarczy, giermka do miecza i giermka do hełmu. Mile widziane białogłowy. Brak giermków eliminuje z turnieju (turniej dla rycerzy nie biedaków ...). Giermków można nająć - ale aby to nie byli ludzie w gaciach i koszulach. Muszą wyglądać porządnie.

Eliminacje (w/g pomysłu Wołczko): Uczestników podzieli się na grupy 4 - 6 osobowe; ustawiamy grupę w okregu i kazdy bierze przeciwnika z prawej. Leją sie 5 minut i kto wymieknie odpada lub w razie remisu ustalają wynik miedzy sobą jesli obaj przetrwają. Walczą zgodnie z zasadami buhurtu Grunwald i Byczynskiego. Z grupy wychodzi tylko dwu - najlepszych; Rund i tworzenia następnych grup eliminacyjnych takich może być pare aż 16 osób tylko ustoi na nagach. Oni przechodzą do dalszych eliminacji - głÃ³wnego turnieju rycerskiego. Bractwo do eliminacji może wystawić nie więcej niż 3 walczących. Podział na grupy jest robiony systemem losowym.

Kolejne rundy aż do finału odbywają się systemem pucharowym (przegrany odpada) oraz wyzwań (zwycięzca wskazuje pierwszego do walki z następnej pary, który wybiera przeciwnika z którym walczy).

Każda para walczy3 rundy bez opuszczania ringu:
1: na miecze/tasaki;
2: na miecze długie; tutaj dodatkow są punktowane techniki: obezwładnienia, rozbrojenia, obalenia itp - ale zrobione celowo a nie przypadkowo!
3: na topory lub buzdygany.
Zwycięża ten kto wygrał 2 lub 3 rundy. Nie mozna zrezygnować z walki w danej rundzie - gdzie honor?
Pomiędzy rundami walczący mają chwilę, by giermkowi zmienili im broń itd ... Mogą dać sobie czas na odpoczynek.

Wygrana rundy: sędziowie liczą pełne, czyste, mocne trafienia. W momencie gdy sędzia naliczy 5 trafien, podnosi rękę, uznając że już wybrał zwycięzcę walki. Walka się kończy gdy 3 sędziów ma podniesione ręce!!! Trafienia nie punktowane: dłonie,stopy, krocze ... Uwaga: utrata broni, tarczy nie jest uznawana za trafienie. Absolutny zakaz: kopania, uderzania z pięści, zapasów, łapania za hełm przeciwnika, uderzania tarczą w ciało przeciwnika, wszystkich nierycerskich, dziwnych i brudnych strzałÃ³w - startujący dostaje ostrzeżenie. Przy drugim ostrzeżeniu (nawet 3 walki pożniej) jest eliminowany!!!

Zawodnicy nie mogą się dogadać, że "walczą na wszystko: pięści, kopnięcia, rantowanie tarczami itd ...".

Mile jest widziane powiedzieć: przepraszam, podać broń, poczekać na poprawienie sprzętu.

Notka co do czystego trafienia: jako, że macie na sobie opancerzenie rycerskie, to za trafienie uznajemy uderzenie, gdzie broń jest prowadzona zza pleców, z zamachem itd. czyli takie, które powinno w tamtych czasach zranić, okaleczyć, ogłuszyć, powalić na ziemię osobę w pełnym opancerzeniu. Uderzenia z nadgarstka nie są punktowane.

Dla rycerza, wykazującego się najlepszymi cechami rycerskimi (sprzęt, poczet, kultura i zachowanie) może być ufundowana specjalna nagroda - bez względu na to które miejsce zajął.
Marcin Waszkielis
CYTAT
Ka¿dy z uczestników przez ca³y czas trwania turnieju musi mieæ do dyspozycji: giermka z jego w³asn± chor±gwi±, giermka do tarczy, giermka do miecza i giermka do he³mu. Mile widziane bia³og³owy. Brak giermków eliminuje z turnieju (turniej dla rycerzy nie biedaków ...).
Na sprzêt wydaje sporo, ale nie staæ mnie na niewolników, którzy obsadzili by wszystkie role. Na turnieje je¿d¿e sam albo z dziewczyn±. Czy to mnie eliminuje z zabawy?

CYTAT
Eliminacje: uczestników dzielê na dwie grupy. Walcz± zgodnie z zasadami buhurtu Grunwald i Byczynskiego. Rund takich mo¿e byæ pare a¿ 16 osób tylko ustoi na nagoach. Onie przechodz± do dalszych eliminacji.

Czy jak kto¶ mi siê uwiesi na szyii i przewróci to odpadam, czy walcze dopóki daje rade?

CYTAT
Notka co do czystego trafienia: jako, ¿e macie na sobie opancerzenie rycerskie, to za trafienie uznajemy uderzenie, gdzie broñ jest prowadzona zza pleców, z zamachem itd. czyli takie, które powinno w tamtych czasach zraniæ, okaleczyæ, og³uszyæ, powaliæ na ziemiê osobê w pe³nym opancerzeniu. Uderzenia z nadgarstka nie s± punktowane.

Zza pleców? Mamy wróciæ do technik sprzed paru lat gdzie ciê¿ar miecz rzeczywi¶cie wymaga³ du¿ych zamachów.... Nie wiem czemu ma to s³u¿yæ. Mocny cios zza pleców mo¿e zadaæ ka¿dy, mocny cios bez zamachu to ju¿ wy¿sza sztuka pracy ca³ym ramieniem, biodrami, nogami. Wiêc jak zadam cios z pozycji z mieczem wyci±gniêtym w strone przeciwnika, nadaj±c mu si³ê ramieniem i ruchem cia³a, to nie bêdzie siê on liczy³? Nawet je¶li bedzie równie mocny jak taki zza pleców? Nale¿y chyba zwróciæ uwagê na si³ê ciosu, a nie na sposób w jaki zosta³ zadany. Je¿eli kto¶ umie mocno uderzyæ z nadgarstka (dla mnie to nierealne), to jest to chyba wiêkszy bajer ni¿ jak kto¶ rypie jak cepem zza pleców.
Robert Szatecki
CYTAT(jasmin @ 13:24 20.02.2007) *
Opancerzenie wymagane: zgodnie z datowaniem imprezy - tylko i wy³±cznie godne stanu rycerskiego. Absolutnie odpadaj± experymenty, wynalazki i inne cuda nie wystêpuj±ce w ikonografi. Zaleca siê, by ka¿dy chêtny mia³ rycinê, papier na czym siê wzorowa³ - nie jestem w stanie znaæ sprzêtu itd z przedzia³u paru wieków. Opancerzenie ma zapewniaæ mi maksymalne bezpieczeñstwo.
Osoby nie spe³niaj±ce wymagania rycerskiego oraz bezpiecznego opancerzenia nie zostan± dopuszczone do turnieju (np. brak barw heraldycznych i tarczy ... czy szyja na wierzchu lub brak opancerzonych nóg ...).

Czy XIII-tkowe pikowanie na nogi z miskami stalowymi na kolanach odpadaj±? Jak by nie patrzeæ daleko temu od maksymalnego zabezpieczenia.

CYTAT(jasmin @ 13:24 20.02.2007) *
Kolejne rundy a¿ do fina³u odbywaj± siê systemem pucharowym (przegrany odpada) oraz wyzwañ (zwyciêzca wskazuje pierwszego do walki z nastêpnej pary, który wybiera przeciwnika z którym walczy).

To mi siê podoba, dziêki temu to bêdzie wygl±da³o jak turniej rycerski. Mo¿na by siê tylko pokusiæ, ¿eby w jaki¶ „godny” sposób wybieraæ sobie przeciwnika a nie tylko wskazaniem palcem.

CYTAT(Wo³czko @ 15:21 20.02.2007) *
CYTAT
Ka¿dy z uczestników przez ca³y czas trwania turnieju musi mieæ do dyspozycji: giermka z jego w³asn± chor±gwi±, giermka do tarczy, giermka do miecza i giermka do he³mu. Mile widziane bia³og³owy. Brak giermków eliminuje z turnieju (turniej dla rycerzy nie biedaków ...).
Na sprzêt wydaje sporo, ale nie staæ mnie na niewolników, którzy obsadzili by wszystkie role. Na turnieje je¿d¿e sam albo z dziewczyn±. Czy to mnie eliminuje z zabawy?

To te¿ mnie siê tyczy, w najlepszym wypadku, je¿eli turniej ³uczniczy nie bêdzie siê nak³ada³ na bojowy bêdê móg³ mieæ trzech giermków, a jak siê na³o¿± to i z dwoma mo¿e byæ problem. I co wtedy? Nie startujêangsad.gif

CYTAT
Notka co do czystego trafienia: jako, ¿e macie na sobie opancerzenie rycerskie, to za trafienie uznajemy uderzenie, gdzie broñ jest prowadzona zza pleców, z zamachem itd. czyli takie, które powinno w tamtych czasach zraniæ, okaleczyæ, og³uszyæ, powaliæ na ziemiê osobê w pe³nym opancerzeniu. Uderzenia z nadgarstka nie s± punktowane.
CYTAT
Zza pleców? Mamy wróciæ do technik sprzed paru lat gdzie ciê¿ar miecz rzeczywi¶cie wymaga³ du¿ych zamachów.... Nie wiem czemu ma to s³u¿yæ. Mocny cios zza pleców mo¿e zadaæ ka¿dy, mocny cios bez zamachu to ju¿ wy¿sza sztuka pracy ca³ym ramieniem, biodrami, nogami. Wiêc jak zadam cios z pozycji z mieczem wyci±gniêtym w strone przeciwnika, nadaj±c mu si³ê ramieniem i ruchem cia³a, to nie bêdzie siê on liczy³? Nawet je¶li bedzie równie mocny jak taki zza pleców? Nale¿y chyba zwróciæ uwagê na si³ê ciosu, a nie na sposób w jaki zosta³ zadany. Je¿eli kto¶ umie mocno uderzyæ z nadgarstka (dla mnie to nierealne), to jest to chyba wiêkszy bajer ni¿ jak kto¶ rypie jak cepem zza pleców.

To te¿ prawda, dotkniêcia dotkniêciami i nie powinny byæ one liczone ale s± ludzie, którzy potrafi± jak w sztukach walk u¿ywaj±c ca³ego cia³a i nadgarstka nadaæ silê ciosu bez konieczno¶ci szerokiego zamachu. Patrzmy na Dentystê. Moim zdaniem nale¿a³o by tak± opcjê rozwa¿yæ.

Pozdrawiam,
Robert De Traville
Robert Szatecki
No i sam ten buhurt, w którym ma zostaæ rozstrzygniête kto przejdzie dalej jest dosyæ problematyczny. Przecie¿ osoby, które przyjad± w „du¿ych” zorganizowanych grupach a co najwa¿niejsze wyæwiczonych pod k±tem tego typu zabaw bêd± mia³y od razu znacznie wiêksze szanse ni¿ ci, którzy mo¿e i bêd± lepsi technicznie ale zostan± im przydzielone osoby z ró¿nych grup, z którymi nigdy przedtem razem nie æwiczyli. Pamiêtam jak bodaj¿e przed dwoma laty w Bêdzinie Excalibur broni±cy zamku bez problemu rozgromi³ liczniejsze si³y atakuj±cych w³a¶nie dziêki temu, ¿e oponenci byli zbieranin± ludzi z ró¿nych grup i nie potrafili razem dzia³aæ a ch³opaki z BRE byli w³a¶nie pod co¶ takiego wyszkoleni.

Aha, swoj± drog±, mam rozumieæ, ¿e te eliminacje poprzez buhurty dzia³aj± na takiej zasadzie, ¿e na pocz±tku s± dwie grupy, z których jedna wygrywa i jest dzielona na dwie nowe grupy, które walcz±, i ponownie ta wygrana dzielona jest przez dwa a¿ w koñcu zostanie grupa licz±ca 16 osób i ona bierze udzia³ we w³a¶ciwym turnieju jeden na jednego. A mo¿e siê mylê, je¿eli tak to proszê o sprostowanie:).

Pozdrawiam,
Robert De Traville
efendi
Witam!
Bedzie , a w zasadzie juz jest, wielu chetnych do bojowego. Jasmin zrobi, ze tak powiem, eliminacje w formie buhurtu. A turniej druzynowy,buhurtowy, odbedzie sie swoj± droga. Bedzie on takze eliminacja
do Turnieju w Lidzie. I w Byczynie wybierzemy reprezentacje na ten turniej. Tak powiedzia³ organizator Lidy, zreszta w Byczynie bedzie(Miecz i Voron). Zasady druzynowego(buhurtowego),, sa w tej chwili tlumaczone. Moge zamiescic to co mam do tej pory(m.in, most, orszak króla, walka o choragiew, walka na ³odziach....)
Pozdrawiam
Efendi
Jan zwany Kit±
Lisy stawi± siê na ubit± ziemiê w liczbie 8 walcz±cych. Chwa³a wszystkim.
£azarz
Salve Fratres!

Sk³ad strony Zakonno-Wschodniej na Byczyñski Buhurt
1. Zakon Rycerski i Szpitalny ¶w. £azarza z Jerozolimy Komandoria Szczecin
2. Ordo Templi Borei - tu jeszcze nie nie na 100%
3. Miecz i Varon
4. Ordo Templi Komandoria Chwarszczany
5. D.N.O. Zakon Naj¶wiêtszej Marii Panny Szpitala Domu Niemieckiego w Jerozolimie
6. Ordo Milites Calatrava
+ ci którzy do³±cz± siê na miejscu
Wszystkich razem ... powiedzmy na t± chwilê ¿e kilku ch³opa.

Pozdrawiam Grzegorz
Ewa z Raciborza
No tak, mê¿czy¼ni to by siê tylko bili... A mo¿e która¶ z pañ zaproponuje konkurencje do biegu dam? Hmmm? Mo¿e kto¶ móg³by podsun±æ jaki¶ ciekawy pomys³ do poszukiwañ skarbu?????? Czekam na pomys³y.

Ps: A teraz z innej beczki. Jak wiadomo, lista jest ju¿ zamkniêta i muszê powiedzieæ, ¿e jest to swoisty rekord w dziejach naszych imprez, ¿e do miesi±ca od wys³ania zaproszeñ otrzymali¶my tyle zg³oszeñ. Liczba chêtnych jest wiêksza o jakie¶ 200 osób ni¿ przewidzieli¶my miejsc. Niesamowite!
Piotr z Bia³ej Bramy
CYTAT

Ja te¿ przyje¿d¿am w zasadzie sam, gdy¿ oprócz mnie przyje¿d¼a jeszcze jeden zbrojny który te¿ chcia³bym wzi±¶æ udzia³ w turnieju i jedna bia³og³owa - czyli to koniec turnieju i dla mnie i dla mego towarzysza?
Chyba ¿e OBR bêdzie dysponowa³o pewn± pul± giermków do wynajêcia icon_mrgreen.gif ... ale to chyba musia³oby ich by ze 300 icon_rolleyes.gif

No i z tym bohurtem ... rzeczywi¶cie taki von Reihl to w komplecie przejdzie ... troszkê to niesprawiedliwe - chyba ¿e kto¶ by sprytnie przy ka¿dym starciu dzieli³ do¶wiadczone dru¿yny bohurtowe ale podejrzewam ¿e zamieszanie powsta³y w wyniku takich zabiegów bêdzie trwa³o jeszcze d³u¿ej ni¿ szybkie starcia pucharowe.
Pozostawiam do przemy¶lenia smile.gif
jasmin
Naniosłem drobne poprawki do regulaminu.

Giermków/pachołków można nająć. chcę uniknąć sytyacji, że sędziowie biegają po polu i podaą tarczę, miecz czy poprawiają sprzęt komuś. to nie jest ich rola. Turniej bojowy w Byczynie to turniej rycerski a nie "najemników" stąd między innymi dodatkowe wymagania dla uczestników.

Siłowa walka na bojowym: w ubiegłym roku we wrześniu finałach bojowego był Kita z Czerwionki, Paweł z Bolesławca i Miętki z Opola. Znam ich umiejętności walki i nie wierzę, by umieli tylko lutować 6 kilowymi łomami:) Aby przetrwać bojowy, trzeba było mieć i technikę i kondycję i siłę. Chcę także uniknąć sytuacji, że bojowy wygrywa pan w przeszywanicy, w opancerzeniu ze skóry, z miskami na kolanach i łokciach ze sprzętem ważącym 8 kilo i mieczem 800 gramowym, który strzałami komara sadzi 60 uderzeń na minutę. Widziałem już takie turnieje ale nie widziałem w nich za grosz techniki i innych wieelu rzeczy.

W Polsce są różnorakie turnieje bojowe a nawet ligi między turniejowe, zatem dla każdego znajdzie się coś miłego. Miejsc na imprezie było 200, zakładałem, że za wiele osób na bojowy nie pójdzię stąd postawienie na jakość i konkretne walki a nie ilość. Pamiętajcie - że równolegle bdzie druzynowy bojowy i buhurty, zatem z czasem trzeba się wyrobić ...

regulamin: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=12625&st=60#
Carolus
Ja¶min, z tymi giermkami to jest ciê¿ki pomys³-wielu ludzi (tak jak my Exy) przyje¿d¿a jako zbrojni lub ³ucznicy, wiêc niewielu bêdzie ludzi do pomocy-lepiej na miejscu zebraæ z ochotników ekipê pomocników przy uzbrojeniu (i tak po³owa chêtnych na bojówce odpadnie po pierwszej rundzie, wiêc du¿o roboty mieæ nie bêd± icon_mrgreen.gif ).

Sprawa nastêpna, czyli bojówki;
KOD
Eliminacje: uczestników dzielê na dwie grupy. Walcz± zgodnie z zasadami buhurtu Grunwald i Byczynskiego. Rund takich mo¿e byæ pare a¿ 16 osób tylko ustoi na nagach. Oni przechodz± do dalszych eliminacji. Bractwo do eliminacji mo¿e wystawiæ nie wiêcej ni¿ 3 walcz±cych. Podzia³ na dru¿yny buhurtowe jest robiony systemem losowym.

Z tego wynika, ¿e na dzieñ dobry robimy bohurt i 16, którzy utrzymaj± siê na nogach, przechodzi do bojowego? Na dodatek ka¿de bractwo moze wystawiæ tylko 3 ludzi-od nas w bojówce udzi±³ chce wzi±æ wiêcej niz 5 ludzi, wiêc jak pozosta³a dwójka ma mieæ nawet szansê zawalczyæ?
System losowy tak¿e nie jest dobry-za³ó¿my ¿e po jednej stronie znajdzie siê Excalibur, von Reihl, Jelonki i OBR, a po drugiej reszta chêtnych-wynik z góry do przewidzenia.

Z tego co wyczyta³em, bojowy ma byæ przeplatany z bohurtem dru¿ynowym-to te¿ bêdzie ciê¿kie do przeprowadzenia, bo ucierpi na tym albo jedna labo druga konkurencja.
jasmin
Strzała!!!

Przed chwila Efendi mi mówił, że ma zgłoszonych 100 osób na bojowy:) Zatem niezbedne jest ograniczenie ilości osób. Stąd docelowo z 16 osób maks na bojowym, by można było i buhurt i druzynówkę zaliczyć.

Giermkowie są potrzebni na czas wyjscia danego zawodnika do walki. Na czas eliminacji nie są potrzebni. Giermkowie nie muszą być z tej samej ekipy, co startujący (wielki zaszczyt mi sprawisz panie i honor, chcąc mi mą tarczę na turniej podać, bąć też: wielkim zaszczytem dla mnie będzie niosąc twój hełm:)))).

Wyzwanie przeciwnika oczywiście warto robić w sposób godny i chwalebny - ot chodziaż przez rzucenie mu rękawicą w twarz - przynajmniej nie będzie się ubierał 15 minut:)))

Pikowańce + miski - nie; pikowańce plus nogawice kolcze + ew miski - tak.
regulamin bojowego: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=12625&st=60#

Alo!
efendi
Jak bylo w zaproszeniach, potwierdzenia co do ilosci uczestników, zostana wyslane do konca marca. W tej chwili jest juz ok 340 osób (na dzien 21.02.godz 19:00), w tym do bojowego ponad 130. Mysle ze zrobimy eliminacje w 4 szrankach.
Mamy jeszcze troche czasu , to cos wymyslimy. Wszelkie propozycje, pomysły i sugestie, beda brane pod uwagę.
Pozdrawiam
Efendi
Tintale
Hmmm... a co do biegu dam smile.gif . Fajnie by by³o, gdyby poza typowo babskimi elementami biegu (przesypywanie grochu, robienie warkoczyka itp) by³o co¶ z biegu rycerskiego - rzut toporem, srzelanie z ³uku. No mo¿e nie machiny Pagiñskiego ;) . Co o tym my¶licie?

Je¶li chodzi o szukanie skarbu, rok temu zagatki by³y ¶wietne i bardzo pomys³owe, tylko ¿e ci, którzy byli pierwszy raz w Byczynie nie mieli ¿adnych szans... Ale z tym raczej nic siê nie zrobi. albo siê zna miasto, albo nie.

I czy s± jakie¶ dane co do festiwalu ognia? Ile osób siê zg³osi³o? smile.gif
efendi
I czy s± jakie¶ dane co do festiwalu ognia? Ile osób siê zg³osi³o? smile.gif
[/quote]
Bedzie 10 ekip(solo i druzynowo) w tym 3 zagraniczne.
Sugesteie dotyczace biegu dam, beda wziete pod uwage
Abrat
Regulamin Turnieju £uczniczego Byczyna - wiosna - wersja kolejna z pierwszej crazy.gif

Nagroda: równie cenna jak w roku ubieg³ym, a mo¿e nawet cenniejsza, nieodgadnione s± my¶li Effendiego

Czas trwania: sobota mniej wiêcej od godziny 10:00 do zakoñczenia (nie pó¼niej ni¿ do wieczora), z przerwami na regeneracjê i podratowanie zdrowia psychicznego

Czê¶æ pierwsza:

Stroje zgodnie z obowi±zuj±cym na turnieju datowaniem 1250 - 1450! prosimy - ¿adnych robinów z elfowego lasu rant.gif

£uk - tu ju¿ datowanie nieco odpuszczamy (niestety) ale prosimy o nie robienie zestawieñ typu: ³ucznik angielski z ³ukiem assyryjskim lub hunterem od Black Widow i tym podobne
czyli:

dowolny ³uk historyczny: d³ugi, krótki, refleksyjny (ró¿nej proweniencji) wykonane z materia³ów naturalnych odpowiadaj±cych konstrukcyjnie ³ukom znanym w historii,

lub nowoczesne repliki ³uków historycznych wykonane z dowolnych materia³ów,

lub stylizowany na historyczny, czyli w kszta³cie na¶laduj±cy historyczne ³uki wykonany z dowolnych materia³ów.

£uk bez jakichkolwiek urz±dzeñ mog±cych s³u¿yæ do celowania.
Nie wolno u¿ywaæ jakichkolwiek urz±dzeñ do kontrolowania d³ugo¶ci naci±gu. Nie mo¿e byæ ¿adnych znaków czy ozdób na ³uku i ciêciwie, które mog³yby byæ wykorzystane do celowania lub okre¶lania odleg³o¶ci - przy ³ukach zdobionych (najczê¶ciej refleksyjnych prosimy o zakrycie , np. owiniêcie zdobieñ na fragmencie ramienia ³uku)

Strza³y:
dozwolone jest stosowanie tylko drewnianych strza³ z naturalnymi lotkami.
Ka¿dy uczestnik turnieju musi mieæ komplet min 6 strza³ z lotkami typowymi i 3 strza³y z lotkami typu flu-flu (ograniczona ilo¶æ strza³ flu-flu bêdzie do wypo¿yczenia ale co swoje to swoje).
Nasadki strza³ naturalne (nie plastikowe).
Groty - prosimy o u¿ywanie grotów turniejowych czyli o okr±g³ym przekroju (np. typu field, bullet), wszelkiego rodzaju groty p³askie oraz romboidalne odpadaj±.

Czê¶æ druga:

Strzelania ró¿nego rodzaju: do celów statycznych i ruchomych, na wprost i strzelania typu cloud oraz strzelania do góry (strza³y flu-flu), strzelania bez re¿imu czasowego oraz na komendê, strzelania z konieczno¶ci± ukrycia siê przed i po oddaniu strza³u etc. etc. Szczegó³y na miejscu smile.gif

Po eliminacjach do fina³u przechodzi 10 ³uczników z najwiêksz± liczb± punktów, z nich wy³onieni bêd± dwaj najlepsi do walki o zwyciêstwo. Fina³y oraz koñcowa walka punktowane s± oddzielnie.

Z uwagi na re¿im czasowy, nie ma mo¿liwo¶ci oczekiwania z kolejnymi strzelaniami na osoby, które chcia³y by uczestniczyæ w kilku turniejach równocze¶nie (np. bojowy i ³uczniczy). trzeba siê niestety na co¶ zdecydowaæ.

W eliminacjach dodatkowe punkty mo¿na uzyskaæ za jako¶æ i spójno¶æ historyczn± rekonstrukcji postaci. Oceniana bêdzie ca³o¶æ strój i uzbrojenie.

pozdrawiam
Abrat
Abrat
Turniej procarzy

W niedzielê zapraszamy chêtnych na Turniej procarzy (proce rzemieniowe i drzewcowe). W przypadku braku chêtnych zapraszamy do spróbowania siê w tej broni (u pocz±tkuj±cych he³my mile widziane bigsmile2.gif ). Godzina zostanie podana na miejscu.
Ewa z Raciborza
Co do turnieju ognia, to kompletne zg³oszenia wys³ali:

1. Poczet Rodowy Herbu Wieniawa - dru¿ynowo
2. Bractwo Zamku Radzyñskiego - indywidualnie
3. Bractwo Bogus³awa V - dru¿ynowo
4. Dru¿yna Rycerska Herbu Doliwa - dru¿ynowo
5. Bia³orusini od Igora - dru¿ynowo
6. Excalibur - dru¿ynowo
7. Szwedzcy Najemnicy - dru¿ynowo
8. Weridiana z Teatru Ognia z Bielawy - indywidualnie
9. Gwardia Wareska- indywidualnie
10. Bractwo Ryc. z Lewina Brzeskiego - indywidualnie
11. Di Greaze's Buffon Theatre z Bia³orusi - dru¿ynowo
12. Bekar z Bia³orusi - duet
13. Warszawska Fundacja Mi³o¶ników Historii "Bazyliszek" - dru¿ynowo
14. Marakesz Firedance z Olsztyna - dru¿ynowo

Przypominam, ¿e g³ówna nagroda to 2000 z³.
Ewa z Raciborza
Tintale, co do biegu dam, to dziêki za wskazówki. Przeka¿ê je Patrycji z Raciborza, która wymy¶li konkurencje, ¿e ho ho.
Natomiast je¶li chodzi o szukanie skarbu, to pu³apek i tajemnic bêdzie jeszcze wiêcej, a trasa jeszcze trudniejsza. Ju¿ moja w tym g³owa (hihi). Ani Pan Samochodzik, ani Indiana Jones nie znali miejsc, do których udawali siê na rozwik³anie tajemnic historii. I tak ca³e szczê¶cie, ¿e Byczyna, to nie afrykañska d¿ungla smile.gif
A mo¿e zamiast skarbu schowam gdzie¶ Efendiego. On chudziutki nie jest a i ³ysina siê w s³oñcu za¶wieci, wiêc problemu z odnalezieniem nie bêdzie. Gorzej jak nikt nie bêdzie chcia³ szukaæ (hihi)...
Carolus
Co do biegu dam, to kole¿anka z bractwa wysunê³a pewien pomys³, a raczej rosczenie (bo chce w owym biegu wyst±piæ)-zapasy w b³ocie. icon_mrgreen.gif

Mówiê serio-jako argumentu powiedzia³a ¿e skoro my (faceci) mozemy mieæ bohurt, który te¿ czêsto koñczy siê taplaniem w b³ocie, to czemu dziewczyny nie mog± mieæ swoich walk. bum.gif

Wszyscy od nas przychylaj± siê do pro¶by naszej kole¿anki i gor±co popieraj± jej inicjatywê clap.gif

Tak swoj± drog± przydaloby siê trochê pikanterii i agresji w biegu dam-by³by ciekawszy nadzur.gif
Piotr z Bia³ej Bramy
CYTAT
Jak bylo w zaproszeniach, potwierdzenia co do ilosci uczestników, zostana wyslane do konca marca. W tej chwili jest juz ok 340 osób (na dzien 21.02.godz 19:00), w tym do bojowego ponad 130. Mysle ze zrobimy eliminacje w 4 szrankach.
Mamy jeszcze troche czasu , to cos wymyslimy. Wszelkie propozycje, pomys³y i sugestie, beda brane pod uwagê.
Pozdrawiam
Efendi

Wed³ug mnie skoro ju¿ mamy wieczorem bohurt, konkurs dru¿ynowy i eliminacje do ligi to robiæ z jedynego konkursu bojowego kolejny bohurt ... czyli w zasadzie bêd± same bohurty icon_mrgreen.gif ... nie powiem fajne ale ten kto wygra bojówkê nie koniecznie bêdzie najlepszy indywidualnie.
Zamiast bohurtu jako eliminacji mo¿na by zrobiæ co¶ w rodzaju ko³a honoru - na plac wychodzi np.: 40 uczestników(w przypadku tak licznych zbrojnych podzieli³oby siê ludzi na 3x40 + co¶tam smile.gif ) i ka¿dy dowolnie obiera sobie przeciwnika. Walcz± a¿ jeden uzna swoj± s³abo¶æ lub ta s³abo¶æ zostanie mu wykazana icon_mrgreen.gif (zasady mo¿na doprecyzowaæ)-pokonany le¿y do momentu a¿ ko³o honoru wy³oni zwyciêzców. Po jednym pojedynku zostanie 20 i znowu ka¿dy obiera sobie dowolnie przeciwnika i zostaje 10 i ta dziesi±tka ma przerwê lub jeszcze redukujemy do 5(do ustalenia). Szybko wy³oni siê owa 16 a przynajmniej nasz turniej nie zostanie sprowadzony do masakry bohurtowej tylko zachowa znamiona pojedynku 1 na 1.
jasmin
Na zimowym opolu z 3 lata temy startowalo na bojowym ponad 60 osob. eliminacje byly na dwu ringach. Calosc turnieju trwala 8 godzin - tylko z tego powodu tak krotko, ze 3 ostatnie rundy byly zrobione systemem buhurtowym:)

Poszukuje chetnych sedziów do bojowego. wymagania: przekupni, stronniczy, głosują jak sędzia głÃ³wny. z 5 osób - by się rotować i nie męczyć; oraz jednego skrybę, do księgowania wpłat, tfu wyników.

regulamin bojowego: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=12625&st=60#
Tadzik
Na zimowym Opolu by³o walcz±cych nieco ponad 80, leceli¶my my w dwoch szrankach jednocze¶nie wiem bo sêdziowa³em to. Walki staralismy siê robiæ odrazu jedna po drugiej ale i tak zabra³o to bardzo du¿o czasu. Przy takiej liczbie chêtnych to niema zbyt duzego pola manewru, poprostu trzeba szybko i sprawnie osi±gn±æ to wymag±n± 16-stke. Chcia³ bym wyj¶c ze swoimi do dru¿ynowych buhurtów wiêc w bojowym moge pomoc przy sêdziowaniu.

pozdrawiam Tadzik
Piotr z Bia³ej Bramy
Chyba zosta³em troszeczkê ¼le zrozumiany ... w takim systemie ludzie walczyli by miêdzy sob± równolegle bez sêdziów a zwyciêzca by³by typowany tak naprawdê przez przeciwnika. Bez obaw, po kilku minutach jeden uzna siê za pokonanego - co do tego nie ma w±tpliwo¶ci. A wiêc po kilku minutach uczestników bêdzie o po³owê mniej, a po np.: ma³ej przerwie o kolejn± po³owê mniej. Po góra 1 h od rozpoczêcia pojedynków masz swoich wybranych 16. I nie potrzeba ¿adnych sêdziów ani 8h. A je¶li chodzi o bojowy indywidualny (bo chyba taka jest idea tego turnieju) bêdzie du¿o bardziej sprawiedliwszy ni¿ bohurt.
To tylko moje zdanie smile.gif
Marcin Waszkielis
To jest dobry pomys³. Mo¿e podzieliæ uczestników np na 4 grupy, ustawiæ grupê w okregu i kazdy bierze przeciwnika z prawej. Lej± sie 5 minut i kto wymieknie odpada, ew ustalaj± wynik miedzy sob± jesli obaj przetrwaj±. Nie bêdzie krycia sie za kolegami i sciemniania, jak mo¿na zrobiæ w bohurcie i nie bedzie kilkoosobowych oddzia³ów pacyfikuj±cych samotnych konkurentów.
Mientki
Skoro Tadzik robi za sedziego, Jasminie zglaszam sie rownierz ;) moja przekupnosc,dwulicowosc,przebieglosc, i glosujacy jak sedzia glowny ;)

mam nadzieje ze moja prosba zostanie rozpatrzona pozytywnie
z gory dziekuja ze poswiecony mi czas ;)

Mientki.
Luszko
Jesli 2 sedziów z Opola to jeszcze nie za duzo to tez sie chetnie zglaszam (jako 3 sędzia) :P
Jesli można oczywiscie ;)
Cennik zamieszcze juz niedługo;)
Pozdrawiam =)
Tintale
Taplanie sie w b³ocie?? ;) LOL. W sukniach? ;) Widzisz Carlous, jest tu ta róznica miêdzy turniejem bojowym a biegiem dam, ¿e zbroje du¿o trudniej siê dr± niz suknie. Je¶li Twojej kole¿ance zale¿y na próbie si³y, to mo¿e si³owanie siê na rêkê? Co ja robiê! Proponujê to na w³asn± zgubê!
Carolus
CYTAT(Tintale @ 16:39 23.02.2007) *
Taplanie sie w b³ocie?? ;) LOL. W sukniach? ;) Widzisz Carlous, jest tu ta róznica miêdzy turniejem bojowym a biegiem dam, ¿e zbroje du¿o trudniej siê dr± niz suknie. Je¶li Twojej kole¿ance zale¿y na próbie si³y, to mo¿e si³owanie siê na rêkê? Co ja robiê! Proponujê to na w³asn± zgubê!

Nie wiem, nie wiem-pomys³ kole¿anki jest wed³ug nas przedni, zreszt± zapomnia³em dodaæ, i¿ chodzi by siê taplaæ w giez³ach. Nie jest ona jak±¶ NRDowsk± si³aczk±-jakie¶ 155 cm wzrostu, ze 50 parê kilo wagi i upodobanie do fetyszy tongue.gif

Natomiast je¶li chodzi o bojówkê-pomys³ zmixowany, czyli by zrobiæ ze 4 ringi, podzieliæ ludzi na 4 grupy (w miarê równe sobie) i walka na wyzwania, do wyrzygania (lecz jakie¶ ograniczenie czasowe, tak do 1,5-2 minut). Z ka¿dego krêgu zostanie po 4 najlepszych i w ten sposób 16 siê uzbiera na fina³.
efendi
Witam!
Spotykamy sie z Jasminem na treningu w Opolu, pogadamy, ale mysle ze ten pomysl z wylonieniem najlepszych bez udzia³u sedziów , jest dobry!!!!!!
Miód sie za to nalezy, o czym nie zapomne:-) Piotrze z Bia³ej Bramy. clap.gif
Pozdrawiam
Piotr z Bia³ej Bramy
CYTAT
Miód sie za to nalezy, o czym nie zapomne:-) Piotrze z Bia³ej Bramy. clap.gif

Przeceniasz me zas³ugi smile.gif ... a z zacnymi gospodarzami zawsze chêtnie siê napije smile.gif pijacy.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.