W takim razie Excalibur pójdzie jako stracenica?? Walczy³em z wami i wiem ¿e dacie rade w tej do¶æ wymagaj±cej roli. Czekam na zg³oszenie od ¶wieckich walcz±cych. Skoro wymogi grunwaldzkie to i bramka bêdzie
Nie wiem czy dobry wniosek wyciagna³em, zle z programu i wypowiedzi wynika, ze bojowy indywidualny i druzynowy bedz± siê pokrywa³y:(. Jak to z tym bedzie?
Witam!
Czekamy jeszcze zeby sp³ynely wypelnione druki zaproszen, wtedy pomyslimy jak to zrobic , zeby te
konkurencje nie kolidowa³y ze sob±.
Pozdrawiam
Skoro bawimy siê tak "bitewnie" to mo¿e dodamy harcowników przed starciem i mo¿liwo¶c brania do niewoli poddajacych siê i osaczonych którzy musieli by sie wykupiæ z w/w niewoli, do niewoli nie mo¿na braæ "trupów" a branca trzeba by by³o odprowadziæ do swojego sektora pod bronia co skutkowa³o by wielk± trudno¶i± wziêcia brañca.
Co wy na to?
To ja wzorem Szwajcarów zakazuje mojej ekipie brania jeñców
. To nam ca³kowicie taktyke rozwali i zmieni bitwe w szereg nagonek na "jeñca" (jakie to w sumie ¶redniowieczne
) i zdyscyplinowane si³y zakonne zrobi± z naszej zbieraniny drzem z konfiturami
.
Ty to rozumowujesz
Mi chodzi³o raczej o to ¿eby siê co niektórzy do przyklêku nie sposobili od dwóch wygietych buzdysi na he³mie
A nie od razu do nagonki za jencem, choæ na koniec mo¿na by sprbowaæ z³apaæ jakiego¶ zakonnego lub w drug± stronê tak dla chwa³y bo to zadanie jest faktycznie prawie a wykonale.
P³azik a ³echc±c tw± pró¿no¶æ nie chcia³by¶ przy oczywi¶cie fa³szywym za³o¿eniu,¿e scenariusz z zesz³ego roku siê powtórzy i Chlodwig zosta³by otoczony zamiast go "ubijaæ' wzi±¶c go ¿ywcem pomy¶³ o s³awie
; jak BÓG da w¿miemy jeszcze Grze¶ia z £azarzy i bêdziemy najs³awniejszy.
Wo³czko,
Bojowy prowadze ponoæ ja. Pisa³em, ¿e bêdzê konkretny, dal niewielkiej ilo¶ci osob, min z powodu, by nie zachodzi³o na dru¿ynowke itd. Weekend wiedze sie z Efendim, ustalam szczegoly i adzia.
Bojowka bedzie ciezka i rycerska - nie bede tolerowal jakiegokolwiek tarczowania, piesci, kopniakow i innych hamskich zagrywek. Nie bedzie to bojowka typu sportowego: 120 uderzen na minute, wynik starcia 38 trafien dla zielonego i 16 dla czeronego.
Opancerzenie: skoro buhurt jest zgodny z grunwaldzkimi wymaganiami, to samo bedzie sie to tyczyc bojowego turnieju! Gdzie wybaczcie ale opancerzenie piechoty - kapaliny, skorznie NIE WCHODZA w rachube.
Pozdrawiam
To jak ju¿ bêdziesz zna³ wszystko - to napisz tutaj. Czy¿by odej¶cie od twardych ¶l±skich regó³ w strone zachodnich zasad "bezkontaktowych"
dla mnie szkoda straszna, ale i tak wezme udzia³, je¿eli zostane dopuszczony ¿ecz jasna
P.S. Wo³czko raczej zawy¿y poziom turnieju
P.S.S. Ada¶ znaj±c Chlodwiga to musieli by¶my na niego sieci zarzuciæ ¿eby go ¿ywcem wzi±¼æ
P³azik nie mów hop, bedzie duzo dobrych zawodników a ch³opaki ze wschodu to twarde sztuki
wiec bojowy nie bedzie naleza³ do naj³atwiejszych...
Wysoki, wyrównany poziom rozwi±¿e problem duzych wyników. Zasady "bezkontaktowe" s± moim zdaniem lepsze bo stawiaja wiekszy nacisk na umiejetno¶ci machania broni±. Od wolnej amerykanki niech bêdzie bohurt. Popatrzmy na Rosjan, którzy s± w te klocki chyba najlepsi, oni raczej siê nie przytulaj±j± i nie uderzaj± tarcz±.
Salve Fratres!
CYTAT(ua @ 15:18 15.02.2007)
A nie od razu do nagonki za jencem, choæ na koniec mo¿na by sprbowaæ z³apaæ jakiego¶ zakonnego ... brania do niewoli poddajacych siê i osaczonych
CYTAT(ua @ 15:58 15.02.2007)
... i Chlodwig zosta³by otoczony zamiast go "ubijaæ' wzi±¶c go ¿ywcem pomy¶³ o s³awie
; jak BÓG da w¿miemy jeszcze Grze¶ia z £azarzy i bêdziemy najs³awniejszy.
Si³ Zakonno-Wschodnich bêdzie mniej wiêc od razu mówiê ¿e my braæ jeñców nie bêdziemy. Nikt te¿ z nas nie bêdzie siê poddawa³ bêd±c nawet otoczonym. A co do wziêcia do niewoli mnie lub Chlodwiga ... no có¿ braciszkowie na Wschodzie mówi±: "Po¿yjemy zobaczymy". Pro¶ba do wszystkich - ¶wietna m³ócka i zabawa jest do momentu dopóki który¶ z "ambitnych" nie zechce przypadkiem zaatakowaæ Beauceant. Mam nadziejê, ze takiego "bohatera" nie bêdzie po ¿adnej ze stron...
Pozdrawiam Grzegorz
Chciałabym sie dopytac co nieco o festiwal ogniowy. Czy ma on być w strojach średniowiecznych, czy takich, jakie to zwykle na pokazy ogniowe się wdziewa? Hm, to głÃ³wne pytanie. I jeszcze: jak będa oceniane występy - na jakiej podstawie? Czy będzie sie zwracać uwage tylko na ogólne wrażenie, czy tez na trudnośc technik, czy wszystko razem?
Pozdrawiam
Grzesiu ciebie mo¿na wzi±æ w niewolê i nawet bêdziesz z niej zadowolony, wytkne ci Gros PINOW gdzie nie za bardzo chcia³e¶ opu¶ciæ pole "BITWY" wówczas mo¿na by³o ciê wzi±¶æ do niewoli bez wiêkszych problemów
A co do reszty to nie tak powa¿nie bo i tak najwa¿niejsze jest PIWOOO nieprawda¿ parê razy bawili¶my siê ju¿ i jako¶ na koniec wszystko by³o tak jak powinno
CYTAT(ua @ 08:51 16.02.2007)
A co do reszty to nie tak powa¿nie bo i tak najwa¿niejsze jest PIWOOO nieprawda¿ parê razy bawili¶my siê ju¿ i jako¶ na koniec wszystko by³o tak jak powinno
Salve Fratres!
S³uszne podsumowanie braciszku! Amen i PIWOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!! To by by³o wszytsko na temat buhurtu. Wszelkie dalsze informacje uczestnictwa po stronie Zakonno - Wschodniej bezpo¶rednio do mnie na priv natomiast ten kto zechce pój¶æ do walki u boku rycerstwa ¶wieckiego musi skontaktowaæ siê z P³azikiem. Tak jak ju¿ P³azik wspomnia³ bêdzie bramka i to bardzo rygorystyczna. Wszelkie w±tpliwo¶ci bêd± rostrzygane na NIE. Pamiêtajcie - bezpieczeñswto przede wszystkim.
Pozdrawiam Grzegorz
Jak starczy dla nas zaproszeñ to stawimy sie niezawodnie i wypu¶cimy kilku zbrojnych
Witam!
Dotyczy turnieju ognia. Ubiór dowolny, bo bedzie to organizowane w sobote wieczorem i dla wiekszej publiczno¶ci, a nie tylko dla rycerstwa. Oceniany bedzie ogólny odbiór (podoba sie lub nie, bardziej lub mniej
), mysle ze sprawiedliwa komisja oceni to sprawiedliwie.
Biorac zas pod uwage stopien trudno¶ci....coz, im cos trudniejsze , tym i ladniejsze.
Pozdrawiam
Witam!!
PRZYJMOWANIE ZGŁOSZEŃ ZAKOŃCZONE. OSTATECZNE ILOŚCI PRZYJĘTYCH UCZESTNIKÓW
(Z POSZCZEGÓLNYCH BRACTW) , WYSLEMY ZAINTERESOWANYM..
Pozdrawiam
regulaminy poszczególnych konkurencji będą umieszczone w najbliższym czasie.
Regulamin festiwalu ognia – Byczyna 2007
G³ówna nagroda za najlepsz± prezentacjê: 2000 z³.
Termin: sobota, 5 maja – o zmierzchu
Nag³o¶nienie: nag³o¶nienie zapewniaj± organizatorzy, natomiast podk³ad muzyczny uczestnicy przygotowuj± we w³asnym zakresie (na p³ycie CD). Ka¿da dru¿yna do godziny przed wystêpem powinna dostarczyæ organizatorom opisan± p³ytê z nagraniem
Materia³y potrzebne do pokazu: ka¿da dru¿yna przygotowuje we w³asnym zakresie.
Strój: dowolny
Kryteria oceny: pokaz musi siê podobaæ jurorom. Jednym s³owem sêdziowie bêd± oceniaæ ogóln± prezentacjê
Czas pokazu: do 8 minut
Uczestnicy: ka¿de bractwo mo¿e wytypowaæ tylko jednego zawodnika lub jedn± dru¿ynê
Zg³oszenia: nadsy³aæ na adres ewawawoczny@poczta.onet.pl jak najszybciej. Lista bêdzie niebawem zamkniêta ze wzglêdu na ograniczon± liczbê miejsc.
Regulamin Turnieju Bojowego - Rycerskiego Byczyna - wiosenna ver 1.3 z 08.03.2007
Turniej jest organizowany dla osób mających ochotę zaprezentować umiejętności, obyczaj oraz cechy rycerskie.
Czas trwania: mniej więcej od godziny 12:00 do wieczora, z przerwami na drużynowe buhurty itp.
Głowna nagroda stanowi zawartość wora w bilonie - mniej wiecej tyle, ile będzie ważyć twa zbroja z mieczem i tarczą ... Około 3 000 zł.
Opancerzenie wymagane: zgodnie z datowaniem imprezy - tylko i wyłącznie godne stanu rycerskiego. Zakładamy, że w turnieju biorą udział bogaci rycerze, zatem odpadają warianty bieda-pancerzy itd!!! Absolutnie odpadają experymenty, wynalazki i inne cuda nie występujące w ikonografi. Zaleca się, by każdy chętny miał rycinę, papier na czym się wzorował - nie jestem w stanie znać sprzętu itd z przedziału paru wieków.
Opancerzenie ma zapewniać mi maksymalne bezpieczeństwo.
Dot. kapalinów - jako, że pare osób się o nie pyta: jeśli "kapalin z podbródkiem i nakarczkiem" da pełną zasłonę twarzy, potylicy podobnie jak hełm, przy każdej pozycji głowy i odchyleniu - będzie dopuszczony co oznacza: jeśli przy drobnym przechyleniu głowy mozna uderzyć w dowolną część twarzy, mieczem czy toporem - nie zostanie taki sprzęt wpuszczony. Sprawdzać będę każdy hełm tej klasy i odrzucał BEZDYSKUSYJNIE.
Osoby nie spełniające wymagania rycerskiego oraz bezpiecznego opancerzenia nie zostaną dopuszczone do turnieju (np. brak barw heraldycznych i tarczy ... czy szyja na wierzchu lub brak opancerzonych nóg ...).
Proszę pamiętać, że zakony miały zakaz walk w turniejach rycerskich jako zbytkowe i będzie to tutaj także przestrzegane! Zakonnik, jeśli chce walczyć, musi iść w barwach heraldycznych swoich lub rodziny ect ...
Uwaga: Wałki w stylu: sam napierśnik, same płaty, kirys niekompletny, tylko skórzane ochraniacze na rękach czy nogach - odpadają od razu w przedbiegach.
Broń: każdy uczestnik musi posiadać: miecz lub tasak; miecz długi (ale nie dwuręczny!!!), topór lub buzdygan - zgodny z ikonoografia itd.
Tarcza: najlepiej, by mieściła się w kole o średnicy 80 cm.
Uczestników obowiązują standardy Inscenizacji Bitwy pod Grunwaldem oraz Wesołej XIII - co do jakości oraz typu opancerzenia.
Każdy z uczestników przez cały czas trwania głÃ³wnego turnieju rycerskiego (gdzie już tylko 16 stu jest uczestników) musi mieć do dyspozycji: giermka z jego własną chorągwią, giermka do tarczy, giermka do miecza i giermka do hełmu. Mile widziane białogłowy. Brak giermków eliminuje z turnieju (turniej dla rycerzy nie biedaków ...). Giermków można nająć - ale aby to nie byli ludzie w gaciach i koszulach. Muszą wyglądać porządnie.
Eliminacje (w/g pomysłu Wołczko): Uczestników podzieli się na grupy 4 - 6 osobowe; ustawiamy grupę w okregu i kazdy bierze przeciwnika z prawej. Leją sie 5 minut i kto wymieknie odpada lub w razie remisu ustalają wynik miedzy sobą jesli obaj przetrwają. Walczą zgodnie z zasadami buhurtu Grunwald i Byczynskiego. Z grupy wychodzi tylko dwu - najlepszych; Rund i tworzenia następnych grup eliminacyjnych takich może być pare aż 16 osób tylko ustoi na nagach. Oni przechodzą do dalszych eliminacji - głÃ³wnego turnieju rycerskiego. Bractwo do eliminacji może wystawić nie więcej niż 3 walczących. Podział na grupy jest robiony systemem losowym.
Kolejne rundy aż do finału odbywają się systemem pucharowym (przegrany odpada) oraz wyzwań (zwycięzca wskazuje pierwszego do walki z następnej pary, który wybiera przeciwnika z którym walczy).
Każda para walczy3 rundy bez opuszczania ringu:
1: na miecze/tasaki;
2: na miecze długie; tutaj dodatkow są punktowane techniki: obezwładnienia, rozbrojenia, obalenia itp - ale zrobione celowo a nie przypadkowo!
3: na topory lub buzdygany.
Zwycięża ten kto wygrał 2 lub 3 rundy. Nie mozna zrezygnować z walki w danej rundzie - gdzie honor?
Pomiędzy rundami walczący mają chwilę, by giermkowi zmienili im broń itd ... Mogą dać sobie czas na odpoczynek.
Wygrana rundy: sędziowie liczą pełne, czyste, mocne trafienia. W momencie gdy sędzia naliczy 5 trafien, podnosi rękę, uznając że już wybrał zwycięzcę walki. Walka się kończy gdy 3 sędziów ma podniesione ręce!!! Trafienia nie punktowane: dłonie,stopy, krocze ... Uwaga: utrata broni, tarczy nie jest uznawana za trafienie. Absolutny zakaz: kopania, uderzania z pięści, zapasów, łapania za hełm przeciwnika, uderzania tarczą w ciało przeciwnika, wszystkich nierycerskich, dziwnych i brudnych strzałÃ³w - startujący dostaje ostrzeżenie. Przy drugim ostrzeżeniu (nawet 3 walki pożniej) jest eliminowany!!!
Zawodnicy nie mogą się dogadać, że "walczą na wszystko: pięści, kopnięcia, rantowanie tarczami itd ...".
Mile jest widziane powiedzieć: przepraszam, podać broń, poczekać na poprawienie sprzętu.
Notka co do czystego trafienia: jako, że macie na sobie opancerzenie rycerskie, to za trafienie uznajemy uderzenie, gdzie broń jest prowadzona zza pleców, z zamachem itd. czyli takie, które powinno w tamtych czasach zranić, okaleczyć, ogłuszyć, powalić na ziemię osobę w pełnym opancerzeniu. Uderzenia z nadgarstka nie są punktowane.
Dla rycerza, wykazującego się najlepszymi cechami rycerskimi (sprzęt, poczet, kultura i zachowanie) może być ufundowana specjalna nagroda - bez względu na to które miejsce zajął.
CYTAT
Ka¿dy z uczestników przez ca³y czas trwania turnieju musi mieæ do dyspozycji: giermka z jego w³asn± chor±gwi±, giermka do tarczy, giermka do miecza i giermka do he³mu. Mile widziane bia³og³owy. Brak giermków eliminuje z turnieju (turniej dla rycerzy nie biedaków ...).
Na sprzêt wydaje sporo, ale nie staæ mnie na niewolników, którzy obsadzili by wszystkie role. Na turnieje je¿d¿e sam albo z dziewczyn±. Czy to mnie eliminuje z zabawy?
CYTAT
Eliminacje: uczestników dzielê na dwie grupy. Walcz± zgodnie z zasadami buhurtu Grunwald i Byczynskiego. Rund takich mo¿e byæ pare a¿ 16 osób tylko ustoi na nagoach. Onie przechodz± do dalszych eliminacji.
Czy jak kto¶ mi siê uwiesi na szyii i przewróci to odpadam, czy walcze dopóki daje rade?
CYTAT
Notka co do czystego trafienia: jako, ¿e macie na sobie opancerzenie rycerskie, to za trafienie uznajemy uderzenie, gdzie broñ jest prowadzona zza pleców, z zamachem itd. czyli takie, które powinno w tamtych czasach zraniæ, okaleczyæ, og³uszyæ, powaliæ na ziemiê osobê w pe³nym opancerzeniu. Uderzenia z nadgarstka nie s± punktowane.
Zza pleców? Mamy wróciæ do technik sprzed paru lat gdzie ciê¿ar miecz rzeczywi¶cie wymaga³ du¿ych zamachów.... Nie wiem czemu ma to s³u¿yæ. Mocny cios zza pleców mo¿e zadaæ ka¿dy, mocny cios bez zamachu to ju¿ wy¿sza sztuka pracy ca³ym ramieniem, biodrami, nogami. Wiêc jak zadam cios z pozycji z mieczem wyci±gniêtym w strone przeciwnika, nadaj±c mu si³ê ramieniem i ruchem cia³a, to nie bêdzie siê on liczy³? Nawet je¶li bedzie równie mocny jak taki zza pleców? Nale¿y chyba zwróciæ uwagê na si³ê ciosu, a nie na sposób w jaki zosta³ zadany. Je¿eli kto¶ umie mocno uderzyæ z nadgarstka (dla mnie to nierealne), to jest to chyba wiêkszy bajer ni¿ jak kto¶ rypie jak cepem zza pleców.
CYTAT(jasmin @ 13:24 20.02.2007)
Opancerzenie wymagane: zgodnie z datowaniem imprezy - tylko i wy³±cznie godne stanu rycerskiego. Absolutnie odpadaj± experymenty, wynalazki i inne cuda nie wystêpuj±ce w ikonografi. Zaleca siê, by ka¿dy chêtny mia³ rycinê, papier na czym siê wzorowa³ - nie jestem w stanie znaæ sprzêtu itd z przedzia³u paru wieków. Opancerzenie ma zapewniaæ mi maksymalne bezpieczeñstwo.
Osoby nie spe³niaj±ce wymagania rycerskiego oraz bezpiecznego opancerzenia nie zostan± dopuszczone do turnieju (np. brak barw heraldycznych i tarczy ... czy szyja na wierzchu lub brak opancerzonych nóg ...).
Czy XIII-tkowe pikowanie na nogi z miskami stalowymi na kolanach odpadaj±? Jak by nie patrzeæ daleko temu od maksymalnego zabezpieczenia.
CYTAT(jasmin @ 13:24 20.02.2007)
Kolejne rundy a¿ do fina³u odbywaj± siê systemem pucharowym (przegrany odpada) oraz wyzwañ (zwyciêzca wskazuje pierwszego do walki z nastêpnej pary, który wybiera przeciwnika z którym walczy).
To mi siê podoba, dziêki temu to bêdzie wygl±da³o jak turniej rycerski. Mo¿na by siê tylko pokusiæ, ¿eby w jaki¶ „godny” sposób wybieraæ sobie przeciwnika a nie tylko wskazaniem palcem.
CYTAT(Wo³czko @ 15:21 20.02.2007)
CYTAT
Ka¿dy z uczestników przez ca³y czas trwania turnieju musi mieæ do dyspozycji: giermka z jego w³asn± chor±gwi±, giermka do tarczy, giermka do miecza i giermka do he³mu. Mile widziane bia³og³owy. Brak giermków eliminuje z turnieju (turniej dla rycerzy nie biedaków ...).
Na sprzêt wydaje sporo, ale nie staæ mnie na niewolników, którzy obsadzili by wszystkie role. Na turnieje je¿d¿e sam albo z dziewczyn±. Czy to mnie eliminuje z zabawy?
To te¿ mnie siê tyczy, w najlepszym wypadku, je¿eli turniej ³uczniczy nie bêdzie siê nak³ada³ na bojowy bêdê móg³ mieæ trzech giermków, a jak siê na³o¿± to i z dwoma mo¿e byæ problem. I co wtedy? Nie startujê
CYTAT
Notka co do czystego trafienia: jako, ¿e macie na sobie opancerzenie rycerskie, to za trafienie uznajemy uderzenie, gdzie broñ jest prowadzona zza pleców, z zamachem itd. czyli takie, które powinno w tamtych czasach zraniæ, okaleczyæ, og³uszyæ, powaliæ na ziemiê osobê w pe³nym opancerzeniu. Uderzenia z nadgarstka nie s± punktowane.
CYTAT
Zza pleców? Mamy wróciæ do technik sprzed paru lat gdzie ciê¿ar miecz rzeczywi¶cie wymaga³ du¿ych zamachów.... Nie wiem czemu ma to s³u¿yæ. Mocny cios zza pleców mo¿e zadaæ ka¿dy, mocny cios bez zamachu to ju¿ wy¿sza sztuka pracy ca³ym ramieniem, biodrami, nogami. Wiêc jak zadam cios z pozycji z mieczem wyci±gniêtym w strone przeciwnika, nadaj±c mu si³ê ramieniem i ruchem cia³a, to nie bêdzie siê on liczy³? Nawet je¶li bedzie równie mocny jak taki zza pleców? Nale¿y chyba zwróciæ uwagê na si³ê ciosu, a nie na sposób w jaki zosta³ zadany. Je¿eli kto¶ umie mocno uderzyæ z nadgarstka (dla mnie to nierealne), to jest to chyba wiêkszy bajer ni¿ jak kto¶ rypie jak cepem zza pleców.
To te¿ prawda, dotkniêcia dotkniêciami i nie powinny byæ one liczone ale s± ludzie, którzy potrafi± jak w sztukach walk u¿ywaj±c ca³ego cia³a i nadgarstka nadaæ silê ciosu bez konieczno¶ci szerokiego zamachu. Patrzmy na Dentystê. Moim zdaniem nale¿a³o by tak± opcjê rozwa¿yæ.
Pozdrawiam,
Robert De Traville
No i sam ten buhurt, w którym ma zostaæ rozstrzygniête kto przejdzie dalej jest dosyæ problematyczny. Przecie¿ osoby, które przyjad± w „du¿ych” zorganizowanych grupach a co najwa¿niejsze wyæwiczonych pod k±tem tego typu zabaw bêd± mia³y od razu znacznie wiêksze szanse ni¿ ci, którzy mo¿e i bêd± lepsi technicznie ale zostan± im przydzielone osoby z ró¿nych grup, z którymi nigdy przedtem razem nie æwiczyli. Pamiêtam jak bodaj¿e przed dwoma laty w Bêdzinie Excalibur broni±cy zamku bez problemu rozgromi³ liczniejsze si³y atakuj±cych w³a¶nie dziêki temu, ¿e oponenci byli zbieranin± ludzi z ró¿nych grup i nie potrafili razem dzia³aæ a ch³opaki z BRE byli w³a¶nie pod co¶ takiego wyszkoleni.
Aha, swoj± drog±, mam rozumieæ, ¿e te eliminacje poprzez buhurty dzia³aj± na takiej zasadzie, ¿e na pocz±tku s± dwie grupy, z których jedna wygrywa i jest dzielona na dwie nowe grupy, które walcz±, i ponownie ta wygrana dzielona jest przez dwa a¿ w koñcu zostanie grupa licz±ca 16 osób i ona bierze udzia³ we w³a¶ciwym turnieju jeden na jednego. A mo¿e siê mylê, je¿eli tak to proszê o sprostowanie:).
Pozdrawiam,
Robert De Traville
Witam!
Bedzie , a w zasadzie juz jest, wielu chetnych do bojowego. Jasmin zrobi, ze tak powiem, eliminacje w formie buhurtu. A turniej druzynowy,buhurtowy, odbedzie sie swoj± droga. Bedzie on takze eliminacja
do Turnieju w Lidzie. I w Byczynie wybierzemy reprezentacje na ten turniej. Tak powiedzia³ organizator Lidy, zreszta w Byczynie bedzie(Miecz i Voron). Zasady druzynowego(buhurtowego),, sa w tej chwili tlumaczone. Moge zamiescic to co mam do tej pory(m.in, most, orszak króla, walka o choragiew, walka na ³odziach....)
Pozdrawiam
Efendi
Lisy stawi± siê na ubit± ziemiê w liczbie 8 walcz±cych. Chwa³a wszystkim.
Salve Fratres!
Sk³ad strony Zakonno-Wschodniej na Byczyñski Buhurt
1. Zakon Rycerski i Szpitalny ¶w. £azarza z Jerozolimy Komandoria Szczecin
2. Ordo Templi Borei - tu jeszcze nie nie na 100%
3. Miecz i Varon
4. Ordo Templi Komandoria Chwarszczany
5. D.N.O. Zakon Naj¶wiêtszej Marii Panny Szpitala Domu Niemieckiego w Jerozolimie
6. Ordo Milites Calatrava
+ ci którzy do³±cz± siê na miejscu
Wszystkich razem ... powiedzmy na t± chwilê ¿e kilku ch³opa.
Pozdrawiam Grzegorz
No tak, mê¿czy¼ni to by siê tylko bili... A mo¿e która¶ z pañ zaproponuje konkurencje do biegu dam? Hmmm? Mo¿e kto¶ móg³by podsun±æ jaki¶ ciekawy pomys³ do poszukiwañ skarbu?????? Czekam na pomys³y.
Ps: A teraz z innej beczki. Jak wiadomo, lista jest ju¿ zamkniêta i muszê powiedzieæ, ¿e jest to swoisty rekord w dziejach naszych imprez, ¿e do miesi±ca od wys³ania zaproszeñ otrzymali¶my tyle zg³oszeñ. Liczba chêtnych jest wiêksza o jakie¶ 200 osób ni¿ przewidzieli¶my miejsc. Niesamowite!
CYTAT
Ja te¿ przyje¿d¿am w zasadzie sam, gdy¿ oprócz mnie przyje¿d¼a jeszcze jeden zbrojny który te¿ chcia³bym wzi±¶æ udzia³ w turnieju i jedna bia³og³owa - czyli to koniec turnieju i dla mnie i dla mego towarzysza?
Chyba ¿e OBR bêdzie dysponowa³o pewn± pul± giermków do wynajêcia
... ale to chyba musia³oby ich by ze 300
No i z tym bohurtem ... rzeczywi¶cie taki von Reihl to w komplecie przejdzie ... troszkê to niesprawiedliwe - chyba ¿e kto¶ by sprytnie przy ka¿dym starciu dzieli³ do¶wiadczone dru¿yny bohurtowe ale podejrzewam ¿e zamieszanie powsta³y w wyniku takich zabiegów bêdzie trwa³o jeszcze d³u¿ej ni¿ szybkie starcia pucharowe.
Pozostawiam do przemy¶lenia
Naniosłem drobne poprawki do regulaminu.
Giermków/pachołków można nająć. chcę uniknąć sytyacji, że sędziowie biegają po polu i podaą tarczę, miecz czy poprawiają sprzęt komuś. to nie jest ich rola. Turniej bojowy w Byczynie to turniej rycerski a nie "najemników" stąd między innymi dodatkowe wymagania dla uczestników.
Siłowa walka na bojowym: w ubiegłym roku we wrześniu finałach bojowego był Kita z Czerwionki, Paweł z Bolesławca i Miętki z Opola. Znam ich umiejętności walki i nie wierzę, by umieli tylko lutować 6 kilowymi łomami:) Aby przetrwać bojowy, trzeba było mieć i technikę i kondycję i siłę. Chcę także uniknąć sytuacji, że bojowy wygrywa pan w przeszywanicy, w opancerzeniu ze skóry, z miskami na kolanach i łokciach ze sprzętem ważącym 8 kilo i mieczem 800 gramowym, który strzałami komara sadzi 60 uderzeń na minutę. Widziałem już takie turnieje ale nie widziałem w nich za grosz techniki i innych wieelu rzeczy.
W Polsce są różnorakie turnieje bojowe a nawet ligi między turniejowe, zatem dla każdego znajdzie się coś miłego. Miejsc na imprezie było 200, zakładałem, że za wiele osób na bojowy nie pójdzię stąd postawienie na jakość i konkretne walki a nie ilość. Pamiętajcie - że równolegle bdzie druzynowy bojowy i buhurty, zatem z czasem trzeba się wyrobić ...
regulamin:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=12625&st=60#
Ja¶min, z tymi giermkami to jest ciê¿ki pomys³-wielu ludzi (tak jak my Exy) przyje¿d¿a jako zbrojni lub ³ucznicy, wiêc niewielu bêdzie ludzi do pomocy-lepiej na miejscu zebraæ z ochotników ekipê pomocników przy uzbrojeniu (i tak po³owa chêtnych na bojówce odpadnie po pierwszej rundzie, wiêc du¿o roboty mieæ nie bêd±
).
Sprawa nastêpna, czyli bojówki;
KOD
Eliminacje: uczestników dzielê na dwie grupy. Walcz± zgodnie z zasadami buhurtu Grunwald i Byczynskiego. Rund takich mo¿e byæ pare a¿ 16 osób tylko ustoi na nagach. Oni przechodz± do dalszych eliminacji. Bractwo do eliminacji mo¿e wystawiæ nie wiêcej ni¿ 3 walcz±cych. Podzia³ na dru¿yny buhurtowe jest robiony systemem losowym.
Z tego wynika, ¿e na dzieñ dobry robimy bohurt i 16, którzy utrzymaj± siê na nogach, przechodzi do bojowego? Na dodatek ka¿de bractwo moze wystawiæ tylko 3 ludzi-od nas w bojówce udzi±³ chce wzi±æ wiêcej niz 5 ludzi, wiêc jak pozosta³a dwójka ma mieæ nawet szansê zawalczyæ?
System losowy tak¿e nie jest dobry-za³ó¿my ¿e po jednej stronie znajdzie siê Excalibur, von Reihl, Jelonki i OBR, a po drugiej reszta chêtnych-wynik z góry do przewidzenia.
Z tego co wyczyta³em, bojowy ma byæ przeplatany z bohurtem dru¿ynowym-to te¿ bêdzie ciê¿kie do przeprowadzenia, bo ucierpi na tym albo jedna labo druga konkurencja.
Strzała!!!
Przed chwila Efendi mi mówił, że ma zgłoszonych 100 osób na bojowy:) Zatem niezbedne jest ograniczenie ilości osób. Stąd docelowo z 16 osób maks na bojowym, by można było i buhurt i druzynówkę zaliczyć.
Giermkowie są potrzebni na czas wyjscia danego zawodnika do walki. Na czas eliminacji nie są potrzebni. Giermkowie nie muszą być z tej samej ekipy, co startujący (wielki zaszczyt mi sprawisz panie i honor, chcąc mi mą tarczę na turniej podać, bąć też: wielkim zaszczytem dla mnie będzie niosąc twój hełm:)))).
Wyzwanie przeciwnika oczywiście warto robić w sposób godny i chwalebny - ot chodziaż przez rzucenie mu rękawicą w twarz - przynajmniej nie będzie się ubierał 15 minut:)))
Pikowańce + miski - nie; pikowańce plus nogawice kolcze + ew miski - tak.
regulamin bojowego:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=12625&st=60#Alo!
Jak bylo w zaproszeniach, potwierdzenia co do ilosci uczestników, zostana wyslane do konca marca. W tej chwili jest juz ok 340 osób (na dzien 21.02.godz 19:00), w tym do bojowego ponad 130. Mysle ze zrobimy eliminacje w 4 szrankach.
Mamy jeszcze troche czasu , to cos wymyslimy. Wszelkie propozycje, pomysły i sugestie, beda brane pod uwagę.
Pozdrawiam
Efendi
Hmmm... a co do biegu dam
. Fajnie by by³o, gdyby poza typowo babskimi elementami biegu (przesypywanie grochu, robienie warkoczyka itp) by³o co¶ z biegu rycerskiego - rzut toporem, srzelanie z ³uku. No mo¿e nie machiny Pagiñskiego ;) . Co o tym my¶licie?
Je¶li chodzi o szukanie skarbu, rok temu zagatki by³y ¶wietne i bardzo pomys³owe, tylko ¿e ci, którzy byli pierwszy raz w Byczynie nie mieli ¿adnych szans... Ale z tym raczej nic siê nie zrobi. albo siê zna miasto, albo nie.
I czy s± jakie¶ dane co do festiwalu ognia? Ile osób siê zg³osi³o?
I czy s± jakie¶ dane co do festiwalu ognia? Ile osób siê zg³osi³o?
[/quote]
Bedzie 10 ekip(solo i druzynowo) w tym 3 zagraniczne.
Sugesteie dotyczace biegu dam, beda wziete pod uwage
Regulamin Turnieju £uczniczego Byczyna - wiosna - wersja kolejna z pierwszej
Nagroda: równie cenna jak w roku ubieg³ym, a mo¿e nawet cenniejsza, nieodgadnione s± my¶li Effendiego
Czas trwania: sobota mniej wiêcej od godziny 10:00 do zakoñczenia (nie pó¼niej ni¿ do wieczora), z przerwami na regeneracjê i podratowanie zdrowia psychicznego
Czê¶æ pierwsza:Stroje zgodnie z obowi±zuj±cym na turnieju datowaniem 1250 - 1450! prosimy - ¿adnych robinów z elfowego lasu
£uk - tu ju¿ datowanie nieco odpuszczamy (niestety) ale prosimy o nie robienie zestawieñ typu: ³ucznik angielski z ³ukiem assyryjskim lub hunterem od Black Widow i tym podobne
czyli:
dowolny ³uk historyczny: d³ugi, krótki, refleksyjny (ró¿nej proweniencji) wykonane z materia³ów naturalnych odpowiadaj±cych konstrukcyjnie ³ukom znanym w historii,
lub nowoczesne repliki ³uków historycznych wykonane z dowolnych materia³ów,
lub stylizowany na historyczny, czyli w kszta³cie na¶laduj±cy historyczne ³uki wykonany z dowolnych materia³ów.
£uk bez jakichkolwiek urz±dzeñ mog±cych s³u¿yæ do celowania.
Nie wolno u¿ywaæ jakichkolwiek urz±dzeñ do kontrolowania d³ugo¶ci naci±gu.
Nie mo¿e byæ ¿adnych znaków czy ozdób na ³uku i ciêciwie, które mog³yby byæ wykorzystane do celowania lub okre¶lania odleg³o¶ci - przy ³ukach zdobionych (najczê¶ciej refleksyjnych prosimy o zakrycie , np. owiniêcie zdobieñ na fragmencie ramienia ³uku)Strza³y: dozwolone jest stosowanie tylko drewnianych strza³ z naturalnymi lotkami.
Ka¿dy uczestnik turnieju musi mieæ komplet min 6 strza³ z lotkami typowymi i 3 strza³y z lotkami typu flu-flu (ograniczona ilo¶æ strza³ flu-flu bêdzie do wypo¿yczenia ale co swoje to swoje).
Nasadki strza³ naturalne (nie plastikowe).
Groty - prosimy o u¿ywanie grotów turniejowych czyli o okr±g³ym przekroju (np. typu field, bullet),
wszelkiego rodzaju groty p³askie oraz romboidalne odpadaj±.
Czê¶æ druga:Strzelania ró¿nego rodzaju: do celów statycznych i ruchomych, na wprost i strzelania typu cloud oraz strzelania do góry (strza³y flu-flu), strzelania bez re¿imu czasowego oraz na komendê, strzelania z konieczno¶ci± ukrycia siê przed i po oddaniu strza³u etc. etc. Szczegó³y na miejscu
Po eliminacjach do fina³u przechodzi 10 ³uczników z najwiêksz± liczb± punktów, z nich wy³onieni bêd± dwaj najlepsi do walki o zwyciêstwo. Fina³y oraz koñcowa walka punktowane s± oddzielnie.
Z uwagi na re¿im czasowy, nie ma mo¿liwo¶ci oczekiwania z kolejnymi strzelaniami na osoby, które chcia³y by uczestniczyæ w kilku turniejach równocze¶nie (np. bojowy i ³uczniczy). trzeba siê niestety na co¶ zdecydowaæ.
W eliminacjach
dodatkowe punkty mo¿na uzyskaæ za jako¶æ i spójno¶æ historyczn± rekonstrukcji postaci. Oceniana bêdzie ca³o¶æ strój i uzbrojenie.
pozdrawiam
Abrat
Turniej procarzyW niedzielê zapraszamy chêtnych na
Turniej procarzy (proce rzemieniowe i drzewcowe). W przypadku braku chêtnych zapraszamy do spróbowania siê w tej broni (u pocz±tkuj±cych he³my mile widziane
). Godzina zostanie podana na miejscu.
Co do turnieju ognia, to kompletne zg³oszenia wys³ali:
1. Poczet Rodowy Herbu Wieniawa - dru¿ynowo
2. Bractwo Zamku Radzyñskiego - indywidualnie
3. Bractwo Bogus³awa V - dru¿ynowo
4. Dru¿yna Rycerska Herbu Doliwa - dru¿ynowo
5. Bia³orusini od Igora - dru¿ynowo
6. Excalibur - dru¿ynowo
7. Szwedzcy Najemnicy - dru¿ynowo
8. Weridiana z Teatru Ognia z Bielawy - indywidualnie
9. Gwardia Wareska- indywidualnie
10. Bractwo Ryc. z Lewina Brzeskiego - indywidualnie
11. Di Greaze's Buffon Theatre z Bia³orusi - dru¿ynowo
12. Bekar z Bia³orusi - duet
13. Warszawska Fundacja Mi³o¶ników Historii "Bazyliszek" - dru¿ynowo
14. Marakesz Firedance z Olsztyna - dru¿ynowo
Przypominam, ¿e g³ówna nagroda to 2000 z³.
Tintale, co do biegu dam, to dziêki za wskazówki. Przeka¿ê je Patrycji z Raciborza, która wymy¶li konkurencje, ¿e ho ho.
Natomiast je¶li chodzi o szukanie skarbu, to pu³apek i tajemnic bêdzie jeszcze wiêcej, a trasa jeszcze trudniejsza. Ju¿ moja w tym g³owa (hihi). Ani Pan Samochodzik, ani Indiana Jones nie znali miejsc, do których udawali siê na rozwik³anie tajemnic historii. I tak ca³e szczê¶cie, ¿e Byczyna, to nie afrykañska d¿ungla
A mo¿e zamiast skarbu schowam gdzie¶ Efendiego. On chudziutki nie jest a i ³ysina siê w s³oñcu za¶wieci, wiêc problemu z odnalezieniem nie bêdzie. Gorzej jak nikt nie bêdzie chcia³ szukaæ (hihi)...
Co do biegu dam, to kole¿anka z bractwa wysunê³a pewien pomys³, a raczej rosczenie (bo chce w owym biegu wyst±piæ)-zapasy w b³ocie.
Mówiê serio-jako argumentu powiedzia³a ¿e skoro my (faceci) mozemy mieæ bohurt, który te¿ czêsto koñczy siê taplaniem w b³ocie, to czemu dziewczyny nie mog± mieæ swoich walk.
Wszyscy od nas przychylaj± siê do pro¶by naszej kole¿anki i gor±co popieraj± jej inicjatywê
Tak swoj± drog± przydaloby siê trochê pikanterii i agresji w biegu dam-by³by ciekawszy
CYTAT
Jak bylo w zaproszeniach, potwierdzenia co do ilosci uczestników, zostana wyslane do konca marca. W tej chwili jest juz ok 340 osób (na dzien 21.02.godz 19:00), w tym do bojowego ponad 130. Mysle ze zrobimy eliminacje w 4 szrankach.
Mamy jeszcze troche czasu , to cos wymyslimy. Wszelkie propozycje, pomys³y i sugestie, beda brane pod uwagê.
Pozdrawiam
Efendi
Wed³ug mnie skoro ju¿ mamy wieczorem bohurt, konkurs dru¿ynowy i eliminacje do ligi to robiæ z jedynego konkursu bojowego kolejny bohurt ... czyli w zasadzie bêd± same bohurty
... nie powiem fajne ale ten kto wygra bojówkê nie koniecznie bêdzie najlepszy indywidualnie.
Zamiast bohurtu jako eliminacji mo¿na by zrobiæ co¶ w rodzaju ko³a honoru - na plac wychodzi np.: 40 uczestników(w przypadku tak licznych zbrojnych podzieli³oby siê ludzi na 3x40 + co¶tam
) i ka¿dy dowolnie obiera sobie przeciwnika. Walcz± a¿ jeden uzna swoj± s³abo¶æ lub ta s³abo¶æ zostanie mu wykazana
(zasady mo¿na doprecyzowaæ)-pokonany le¿y do momentu a¿ ko³o honoru wy³oni zwyciêzców. Po jednym pojedynku zostanie 20 i znowu ka¿dy obiera sobie dowolnie przeciwnika i zostaje 10 i ta dziesi±tka ma przerwê lub jeszcze redukujemy do 5(do ustalenia). Szybko wy³oni siê owa 16 a przynajmniej nasz turniej nie zostanie sprowadzony do masakry bohurtowej tylko zachowa znamiona pojedynku 1 na 1.
Na zimowym opolu z 3 lata temy startowalo na bojowym ponad 60 osob. eliminacje byly na dwu ringach. Calosc turnieju trwala 8 godzin - tylko z tego powodu tak krotko, ze 3 ostatnie rundy byly zrobione systemem buhurtowym:)
Poszukuje chetnych sedziów do bojowego. wymagania: przekupni, stronniczy, głosują jak sędzia głÃ³wny. z 5 osób - by się rotować i nie męczyć; oraz jednego skrybę, do księgowania wpłat, tfu wyników.
regulamin bojowego:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=12625&st=60#
Na zimowym Opolu by³o walcz±cych nieco ponad 80, leceli¶my my w dwoch szrankach jednocze¶nie wiem bo sêdziowa³em to. Walki staralismy siê robiæ odrazu jedna po drugiej ale i tak zabra³o to bardzo du¿o czasu. Przy takiej liczbie chêtnych to niema zbyt duzego pola manewru, poprostu trzeba szybko i sprawnie osi±gn±æ to wymag±n± 16-stke. Chcia³ bym wyj¶c ze swoimi do dru¿ynowych buhurtów wiêc w bojowym moge pomoc przy sêdziowaniu.
pozdrawiam Tadzik
Chyba zosta³em troszeczkê ¼le zrozumiany ... w takim systemie ludzie walczyli by miêdzy sob± równolegle bez sêdziów a zwyciêzca by³by typowany tak naprawdê przez przeciwnika. Bez obaw, po kilku minutach jeden uzna siê za pokonanego - co do tego nie ma w±tpliwo¶ci. A wiêc po kilku minutach uczestników bêdzie o po³owê mniej, a po np.: ma³ej przerwie o kolejn± po³owê mniej. Po góra 1 h od rozpoczêcia pojedynków masz swoich wybranych 16. I nie potrzeba ¿adnych sêdziów ani 8h. A je¶li chodzi o bojowy indywidualny (bo chyba taka jest idea tego turnieju) bêdzie du¿o bardziej sprawiedliwszy ni¿ bohurt.
To tylko moje zdanie
To jest dobry pomys³. Mo¿e podzieliæ uczestników np na 4 grupy, ustawiæ grupê w okregu i kazdy bierze przeciwnika z prawej. Lej± sie 5 minut i kto wymieknie odpada, ew ustalaj± wynik miedzy sob± jesli obaj przetrwaj±. Nie bêdzie krycia sie za kolegami i sciemniania, jak mo¿na zrobiæ w bohurcie i nie bedzie kilkoosobowych oddzia³ów pacyfikuj±cych samotnych konkurentów.
Skoro Tadzik robi za sedziego, Jasminie zglaszam sie rownierz ;) moja przekupnosc,dwulicowosc,przebieglosc, i glosujacy jak sedzia glowny ;)
mam nadzieje ze moja prosba zostanie rozpatrzona pozytywnie
z gory dziekuja ze poswiecony mi czas ;)
Mientki.
Jesli 2 sedziów z Opola to jeszcze nie za duzo to tez sie chetnie zglaszam (jako 3 sędzia) :P
Jesli można oczywiscie ;)
Cennik zamieszcze juz niedługo;)
Pozdrawiam =)
Taplanie sie w b³ocie?? ;) LOL. W sukniach? ;) Widzisz Carlous, jest tu ta róznica miêdzy turniejem bojowym a biegiem dam, ¿e zbroje du¿o trudniej siê dr± niz suknie. Je¶li Twojej kole¿ance zale¿y na próbie si³y, to mo¿e si³owanie siê na rêkê? Co ja robiê! Proponujê to na w³asn± zgubê!
CYTAT(Tintale @ 16:39 23.02.2007)
Taplanie sie w b³ocie?? ;) LOL. W sukniach? ;) Widzisz Carlous, jest tu ta róznica miêdzy turniejem bojowym a biegiem dam, ¿e zbroje du¿o trudniej siê dr± niz suknie. Je¶li Twojej kole¿ance zale¿y na próbie si³y, to mo¿e si³owanie siê na rêkê? Co ja robiê! Proponujê to na w³asn± zgubê!
Nie wiem, nie wiem-pomys³ kole¿anki jest wed³ug nas przedni, zreszt± zapomnia³em dodaæ, i¿ chodzi by siê taplaæ w giez³ach. Nie jest ona jak±¶ NRDowsk± si³aczk±-jakie¶ 155 cm wzrostu, ze 50 parê kilo wagi i upodobanie do fetyszy
Natomiast je¶li chodzi o bojówkê-pomys³ zmixowany, czyli by zrobiæ ze 4 ringi, podzieliæ ludzi na 4 grupy (w miarê równe sobie) i walka na wyzwania, do wyrzygania (lecz jakie¶ ograniczenie czasowe, tak do 1,5-2 minut). Z ka¿dego krêgu zostanie po 4 najlepszych i w ten sposób 16 siê uzbiera na fina³.
Witam!
Spotykamy sie z Jasminem na treningu w Opolu, pogadamy, ale mysle ze ten pomysl z wylonieniem najlepszych bez udzia³u sedziów , jest dobry!!!!!!
Miód sie za to nalezy, o czym nie zapomne:-) Piotrze z Bia³ej Bramy.
Pozdrawiam
CYTAT
Miód sie za to nalezy, o czym nie zapomne:-) Piotrze z Bia³ej Bramy. clap.gif
Przeceniasz me zas³ugi
... a z zacnymi gospodarzami zawsze chêtnie siê napije
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.