Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Gra wojenna, Grunwald 2007
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007 > Grunwald 2007
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
£ukasz P³aza
Jestem w³a¶nie ¶wie¿o po spotkaniu dotycz±cym Grunwaldu 2007, na którym poruszono a jak¿e sprawê buhurtu. Zatem przedstawiê tu ustalenia jakie zosta³y podjête, poniewa¿ dla osób interesuj±cych siê tematem s± one do¶æ istotne.

Czê¶æ dowódców chor±gwi grunwaldzkich jest bardzo mocno przeciwna samej idei buhurtu i ¿±da jego kategorycznego zakazu Poniewa¿ spora czê¶æ osób chce jednak by impreza ta siê odby³a, zgodzili¶my siê na pewien kompromis. Bêdziemy musieli imprezê jako¶ "ogarn±æ" by zminimalizowaæ zagro¿enie dla uczestników, oraz nie obarczaæ organizatorów dni grunwaldzkich odpowiedzialno¶ci± za nasz± zabawê. W zamian organizatorzy zdecydowali siê nie utrudniaæ nam, udostêpniæ odpowiedni± ilo¶æ czasu na spokojne przygotowanie i przeprowadzenie walki.
Jednocze¶nie impreza nadal pozostaje imprez± niezorganizowan± i nikt za nikogo nie odpowiada. Jeste¶my lud¼mi doros³ymi i ka¿dy wie w co siê bawi.

Natomiast poniewa¿ uczestniczymy w tym czasie w imprezie masowej o pewnym charakterze musieli¶my siê zgodziæ na pewne warunki. Tych warunków bêdê pilnowa³ ja - z tej prostej przyczyny ¿e nikt inny nie chce. Zatem jestem nieformalnym koordynatorem tej imprezy. A oto i warunki:

Ka¿dy uczestnik buhurtu bêdzie musia³ siê stawiæ na tzw. "bramce" na 1h przed walk±. Zostanie tam zapisany z imienia i nazwiska, podpisze imienny druk w którym bêdzie sta³o ¿e w walce bierze udzia³ na w³asn± odpowiedzialno¶æ, ¶wiadom ¿e jest to sport extremalny i godzi siê na zwi±zane z tym ryzyko sportowe. Bêdzie musia³ równie¿ okazaæ polisê ubezpieczeniow±. Nastêpnie zostanie sprawdzony pod k±tem opancerzenia - bardzo rygorystycznie przeze mnie lub innych do¶wiadczonych uczestników buhurtów. Szczególnie zwrócimy uwagê na he³m (os³ona twarzy) rêkawice, os³onê stawów oraz przede wszystkim karku i krêgos³upa. W razie w±tpliwo¶ci osobi¶cie przetestuje buzdyganem - solennie obiecuje jezyk.gif . Dalej nast±pi kontrola trze¼wo¶ci za pomoc± alkomatu (koniec z pijanymi berserkerami). Dopiero tak sprawdzony zawodnik zostanie dopuszczony na pole bitwy. Nikt kto nie przejdzie tej bramki nie bêdzie mia³ prawa wziêcia udzia³u w buhurcie (chyba ¿e sam sobie zorganizuje w lesie - ale wtedy organizator go zapewne wypierniczy z imprezy z wilczym biletem - jak pewne bractwo, i bêdzie mia³ racje, a ja umywam od takich pomys³ów rêce icon_cool.gif ). Sk³ady bêd± musia³y byæ wyrównane a w trakcie starcia nikt nie bêdzie móg³ dochodziæ do walki, wszelkie wymiany walcz±cych bêd± nastêpowaæ w przerwach.

Wschodnich braci bêd± dotyczy³y te same rygory - i tu pro¶ba do kompetentnych i odpowiedzialnych dowódców ze wschodu, je¿eli zagl±daj± na to forum by zajêli siê sprawdzeniem swoich ludzi. W razie czego jeszcze bêdê siê odzywa³ do odpowiednich osób ze wschodu. Na pewno te¿ znajdzie siê regulamin przet³umaczony na jêzyk rosyjski, zarówno tu jak i w formie drukowanej przed sam± imprez±.

Ufff to tyle - powy¿sze warunki uwa¿am za rozs±dne i dlatego siê na nie zgodzi³em.

Zasady walki w buhurcie oraz wymogi sprzêtowe - czytæ uwa¿nie tongue.gif :

Walka:
1. Walka bêdzie toczona do chwili eliminacji wszystkich przeciwników z jednej dru¿yny. Po pokonaniu wszystkich przeciwników dru¿yna zostaje og³oszona zwyciêzc± danego starcia i przechodzi dalej. Czas trwania potyczki nie jest okre¶lony.
2. Eliminacja przeciwnika nastêpuje poprzez powalenie w jakikolwiek dozwolony sposób, zmuszenie przeciwnika do poddania siê i rezygnacji z walki z jakiejkolwiek przyczyny, przez uszkodzenie sprzêtu uniemo¿liwiaj±ce dalsz± walkê lub stwarzaj±ce zagro¿enie dla ¿ycia lub zdrowia walcz±cego oraz przez utratê broni (zawodnik ma prawo posiadaæ broñ zapasow±, jednak je¿eli utraci pierwsz± broñ musi natychmiast siêgn±æ po drug± sztukê, lub podnie¶æ upuszczon±. Kontynuowanie walki przez nie uzbrojonego przeciwnika jest zabronione)
3. Akcje zabronione to sztychy, atakowanie sfer oczu, genitaliów, stóp oraz celowe bicie od ty³u w kark. Pchniêcia ca³kowicie têpymi elementami broni – np. styliskiem topora czy g³owic± bu³awy nie s± traktowane jako szychy i s± dozwolone.
4. Pozosta³e akcje – w tym akcje zapa¶nicze, ciosy tarcz±, ciosy elementami opancerzenia, kopniêcia, ataki od ty³u w dozwolone strefy itp. S± dozwolone.
5. Kategoryczny zakaz walki w parterze. Le¿±cy z jakiegokolwiek powodu s± wyeliminowani i nie wolno ich atakowaæ w ¿aden sposób. Powinni oni natomiast pozostaæ tam gdzie upadli a¿ do chwili zakoñczenia starcia.
6. Je¿eli na skutek akcji zapa¶niczej przewróc± siê obaj bior±cy w niej udzia³ – ale jeden z nich zajmie natychmiast korzystniejsz± pozycje – np. klêknie b±d¼ usi±dzie na przeciwniku uznajemy ¿e nie zosta³ on wyeliminowany.
7. Je¿eli w trakcie walki zapa¶niczej jeden z walcz±cych straci broñ mo¿e kontynuowaæ akcje a¿ do jej zakoñczenia, lub przerwania (np. przez wyrwanie siê przeciwnika). Po przerwaniu z jakiegokolwiek powodu musi dobyæ lub podj±æ broñ – inaczej zostanie wyeliminowany.

Uzbrojenie i opancerzenie.
1. Wymagana jest zbroja miêkka na wszystkich elementach cia³a z wyj±tkiem stóp i twarzy
2. Na korpusie i koñczynach (tak¿e poni¿ej kolana) powinna siê znajdowaæ os³ona metalowa min. Kolczuga lub elementy skórzano-metalowe.
3. stawy powinny byæ chronione sztywnymi elementami metalowymi, podobnie jak d³oñ
4. He³m powinien byæ zamkniêty – chroni±cy ca³kowicie strefê twarzy. Powinien posiadaæ jak±¶ formê blokady zabezpieczaj±cej przed otworzeniem siê zas³ony. Dopuszczalne bêd± równie¿ kapaliny z podbródkiem – ale tylko g³êbokie, najlepiej wizurowe.
5. Stosowana broñ nie powinna posiadaæ kolców, zadziorów ani innych niebezpiecznych elementów. Nie powinna wa¿yæ wiêcej ni¿ to normalnie przyjête dla danej broni ( w razie w±tpliwo¶ci sêdziowie mog± nie dopu¶ciæ danej sztuki broni.)
6. W razie jakichkolwiek w±tpliwo¶ci sêdziowie i organizator zastrzegaj± sobie prawo do niedopuszczenia walcz±cego do buhurtu.
Ugni
Dobze...
Ustalimy naszego dowódce. wszystkie regulaminy juz zaraz przet³umacze na jêzyk rosyjski i wyloze na bialorusskim forume AlterEgo...
Od Bialorusi ja bede zagl±dac w ten dzial... Oto jezely so pytania po wschodu, to ja jestem posrednikem w interenete...
No i zberamsie sam na to impreze razem ze swojim bractwem...)))
Pozdr.
Ugni
£ukasz P³aza
Bardzo fajnie ¿e Ugni podj±³ temat. Ju¿ napisa³êm do niego priva. Nie dajmy zgin±c tak fajnej imprezie. Przy okazji wypowiedzcie sie tutaj - mo¿e jak co poniektórzy malkontenci zobacz± ilu nas jest to odechce im siê zakazywania. Bo narazie to tylko w kó³ko macieju s³ucham ¿e jeste¶my niezrównowa¿onymi dzieciakami, huliganami, mrokami i Bóg wie czym jeszcze bo chcemy siê bawiæ po swojemu - a to przecie¿ takie straszne ass.gif
LysyWKPL
CYTAT(£ukasz P³aza @ 21:29 16.12.2006) *
Bardzo fajnie ¿e Ugni podj±³ temat. Ju¿ napisa³êm do niego priva. Nie dajmy zgin±c tak fajnej imprezie. Przy okazji wypowiedzcie sie tutaj - mo¿e jak co poniektórzy malkontenci zobacz± ilu nas jest to odechce im siê zakazywania. Bo narazie to tylko w kó³ko macieju s³ucham ¿e jeste¶my niezrównowa¿onymi dzieciakami, huliganami, mrokami i Bóg wie czym jeszcze bo chcemy siê bawiæ po swojemu - a to przecie¿ takie straszne ass.gif

No i fajnie w koncu porz±dna "integracja" z braci± wschodni± a tu "niezrównowa¿eni" i "mroki" dobrze ze jeszcze nie dodali " MROCZNYCH ORKÓW SARUMANA" rozumiem ze to swego rodzaju konkurencja dla bitwy ale tak± by³aby ka¿da indywidualna zabawa. Pewnie gdyby chocia¿ na chwile odstawili ca³± komercje na bok i choc troche siê rozprê¿yli na ma³ej bitewce to przestaliby siê czepiac. Wzglêdy bezpieczeñstwa to swoj± drog± powinny by przestrzegane, a polise to chyba ka¿dy doceni gdy przyjdzie ma³y przekazik smile.gif , ale pamiêtam te¿ stare czasy gdy na bitwe wychodzi³o siê w rêkawicach i z pó³toraczkiem i takich problemów nikt nikomu nie robi³. Fakt ze by³o to z 8 lat temu i du¿o od tamtego czasu siê pozmienia³o ale przynajmiej wtedy dla ludzi liczy³a siê dobra zabawa, a wypadków to by³o znacznie mniej ni¿ teraz.
Grzegorz £
Rany co sie uczepili tego bohurtu . W tym roku nie było jakiejs wielkiej ilości kontuzij.Grupa ludzi bawi się po swojemu i na własną odpowiedzialność,co do tego mają dowódcy chorągwi?Dobrze że ruszyłeś temat Płazik bo przez paru panów "mądrych i dojżałych" może nam sie impreza rozlecieć.A jeśli ktoś chce mnie nazywać chuliganem mrokiem itp. na oczy mnie nie widząc bo bawie sie inaczej niż on to mam go za cymbała a jego opinie mam w ass.gif i tyle.

Sam pomysł sprawdzania uczestników jest dobry moim zdaniem.

pozdrawiam
Kazimierz
Jako jeden z najwiêkszych malkontentów, czy te¿ "cymba³ów" smile.gif chcia³em pogratulowaæ wypracowania dobrego kompromisu dla bohurtu grunwaldzkiego. Sposób rozwi±zania odpowiedzialno¶ci wydaje siê byæ dobrym, sprawdzanie sprzêtu to ju¿ oczywisto¶æ, a alkomat to dobry krok naprzód. W zabawie takiej jak bohurt wydaje mi siê, ¿e najwa¿niejsze jest zadbanie o takie rzeczy wcze¶niej, czego uprzednio brakowa³o i to chyba rodzi³o najwiêksze obiekcje.

Pozostaje mi ¿yczyæ powodzenia i dobrej zabawy!

PS. czy planujecie podzia³ dru¿ynowy pozostawiæ jak co roku (tj. "narodowo"), czy mo¿e co¶ nowego (np. kilka wcze¶niej umówionych sk³adów), co podnios³oby chyba trochê atrakcyjno¶æ wydarzenia?
Micha³ z Koñczewic
Chwa³a!!!
szacunek dla Ciebie P³azik za to co robisz... do grunwu jeszcze daleko ale im szybciej siê za to we¼miemy tym lepiej...
co do sk³adów to ja proponuje nie kombinowac... POLSKA vs RESZTA ¦WIATA:)
i mo¿e to byc nawet 1000 ruskich cyborgów haha
- te szarfy trzeba bedzie zorganizowaæ bo to dobry pomys³...
- berdysze nam sa potrzebne...
£ukasz P³aza
Zgadzam siê ¿e te podstawowe zasady bezpieczeñstwa to krok w dobr± stronê. Co do organizatorów samej imprezy to te¿ nic do nich nie mam - oni poprostu chc± byæ wykluczeni z odpowiedzialno¶ci za co¶ czego nie firmuj± - rozumiem to.

Nie rozumiem natomiast ludzi którzy nie bywaj± na imprezie, ba nawet jej nie ogl±daj± (do czego siê przyznali) a feruj± wyroki i bior± siê do zakazywania.

Co do sk³adów to my¶le ¿e starcie wschód kontra zachód (bo tak to teraz wygl±da) podnosi w³a¶nie atrakcyjno¶æ imprezy i pewnie dopuki wschodni bracia bêda przyje¿d¿aæ to takie zostan± smile.gif
Marcin Waszkielis
CYTAT
ruskich

Rosyjskich Michale. icon_wink.gif

P³azik, czy w dru¿ynowym Wschód te¿ walczy?
Halfgar
Ja te¿ jestem tym, który krytykowa³ buhurt, ale nie buhurt jako taki, tylko podej¶cie smile.gif £ukaszu, zasady jakie wprowadzacie i których planujesz przestrzegaæ id± w dobr± stronê. Jak ju¿ podkre¶la³em, mi zawsze chodzi o bezpieczeñstwo bawi±cych siê i tyle smile.gif Je¶li to siê sprawdzi, to mo¿e to warto poci±gn±æ dalej na inne epoki?
jasmin
W tym roku pewnie wezme wiaderko i przyjde do tej piaskownicy sie troszke pobawic, bede móg³? albo bêde pilnowa³ innych wiaderek, albo w bêdê razem z wami obrzuca³ siê piaskiem. Mnie zaszyfladkowaæ na pó³ke emeryci: powy¿ej 30 lat.
Gregor z Krakowa
pomys³ dobry, jako mi³o¶nik bohurtu zgadzam sie w zasadami, choæ wiem ju¿ teraz, ze w formie jak± przytoczy³e¶ w ,,regulaminie" to nie wyjdzie tak piêknie jak by sie chcia³o...

po pierwsze- je¶li godzine przed zabawa, przyjdze 100 osób do kontroli- a minimalnie ten w³a¶nie rz±d wielko¶ci musimy braæ pod uwagê, to kontrola bêdzie trwa³a troszkê wiêcej czasu ni¿ 60 min...

alkomat- ja sam nie ide do walki ,,po pifku" bo to mo¿e mnie za du¿o kosztowaæ, natomiast temu dobremu pomys³owi k³ania sie problem zakupu koñcówek do alkomatu- sk±d na to kase braæ, sponsor- o¶wieæ nas prosze...
zreszta, jak rozwi±¿esz sprawe tych chêtnych, którzy poprzedniej nocy, i jeszcze poprzedniej (ect) wypili, i mimo wstrzemiê¼liwo¶ci dnia bohurtu lalej maj± te promile? nie wspomne ju¿ o swoistych buntach, które wyd³u¿± czas sprawdzianu zdatno¶ci do bohurtu- chcia³bym wiedziec jak to z tym bêdzie

ogólnie pomys³ mi sie podoba, nie wyobra¿am sobie grunva bez pi±tkowego szaleñstwa i tej ¶wietnej zabawy na bohurcie. Jestem za, i w miare mo¿liwo¶ci pomoge np przy selekcjach sprzêtowych ...

przepraszam, ale zawsze szukam dziury w ca³ym, a ten pomys³ i tak ca³y nie jest...
Ugni
Na ten czas regulamin buhurtu jest dostepen do diskussji na bialorusskim forume alterego.tut.by/forum/...
Swuj interes do tego juz wykazaly, oprucz druzyny Bialorusi, jesze Bern z Moskwy, polsko-litewske kopje (PLK) z Sankt-Piterburgu i pzedstawicely z Ukrainy (kijewskij polk)...
Mam zdanie ze razworuszylismy ul z pszczolami))))
Micha³ Templarem zwany
Sprawdzanie sprzetu - super sprawa
Sprawdzanie broni - te¿

Ale samo podej¶cie w stylu zabraniania grupie ludzi zabawy, bo ktos siê mo¿e przyczepiæ. To nie jest ustawka huliganów, chocia¿ czê¶æ osob chcacych jej zakazc tak to argumentuje ( oczywi¶cie w ¿yciu nie widzeli tej imprezy, a legenty o setkach rannych robi± swoje)

Gregorius9 przytoczy³ dobry przyk³ad - kto da kasê na koñcówki do alkomatu. A moze bêdzie siê trzeba na nie zrzuciæ?? Co zabije z reszt± te imprezê.

Z roku na rok coraz mniej osob wychodzi w pole inscenizacyje i to nie z powodu, ze po bohurcie nie maja si³, ale dlatego, zê na bitwie czê¶to nie mozna nawet dobrze powalczyæ. A po cos siê ³aduje parê tysiaczków w opancerzenie i dla cze¶ci z nas nie jest to przej¶cie siê po szeroko¶ci i d³ugo¶ci placu.
Je¿lei sam bohort zaginie moze siê zdarzyæ tak, ¿e na pole bêdzie wychodziæ po 200 osób na stronê ( wiemj dramatyzuje jak zawsze )

Pozdrawiam
Micha³ Rudziñski
£azarz
Salve Fratres!

[quote]
Jednocze¶nie impreza nadal pozostaje imprez± niezorganizowan± i nikt za nikogo nie odpowiada. Jeste¶my lud¼mi doros³ymi i ka¿dy wie w co siê bawi.... Zostanie tam zapisany z imienia i nazwiska, podpisze imienny druk w którym bêdzie sta³o ¿e w walce bierze udzia³ na w³asn± odpowiedzialno¶æ, ¶wiadom ¿e jest to sport extremalny i godzi siê na zwi±zane z tym ryzyko sportowe.

£ukaszu nie do koñca tak ¶licznie to wygl±da. Wszystko to co siê dzieje na terenie zg³oszonym przez organizatora mo¿e dziaæ siê tylko za zgod± organizatora imprezy masowej. Krótko mówi±c je¿eli buhurt zostanie rozegrany to organizator odpowiada za wszystko co tam siê dzieje i nie daj Bo¿e stanie. Pisemne zobowi±zania mo¿na wywaliæ do kosza. Odno¶nie kategorii sport extremalny - niestety nie jest to w oczach prawników sportem nawet ekstremalnym. Dla dobrego adwokaciny to banda dresów za³o¿y³a jakies ¶mieszne blaszki na siebie i wywijaj±c metalow± sztachet± z okrzykiem ruszyli na siebie w jednym celu - powaliæ przeciwnika. Niestety ale tak to bêd± interpretowaæ.

[quote]
Nikt kto nie przejdzie tej bramki nie bêdzie mia³ prawa wziêcia udzia³u w buhurcie (chyba ¿e sam sobie zorganizuje w lesie - ale wtedy organizator go zapewne wypierniczy z imprezy z wilczym biletem - jak pewne bractwo, i bêdzie mia³ racje, a ja umywam od takich pomys³ów rêce ... Jednocze¶nie impreza nadal pozostaje imprez± niezorganizowan± i nikt za nikogo nie odpowiada. Jeste¶my lud¼mi doros³ymi i ka¿dy wie w co siê bawi.

Skoro organizator takiego uczestnika buhurtu mo¿e wywaliæ to oznacza ¿e organizator wie, zgadza siê i odpowiada prawnie za wszystko co z buhurtem jest zwi±zane. To ¿e jeste¶my doro¶li nie zwalnia organizatora od odpowiedzialno¶ci za nasze czyny.

[/quote]
Ka¿dy uczestnik buhurtu bêdzie musia³ ... równie¿ okazaæ polisê ubezpieczeniow±.

£ukaszu ta polisa w przypadku zdarzenia nie zapewni jakiejkolwiek wyp³aty odszkodowania. Ka¿da firma ubezpieczeniowa odmówi wyp³aty ¶wiadczenia. Poka¿ mi firmê ubezpieczeniow± która podejmie ryzyko ubezpieczenie walcz±cych na buhurcie. Kiedy¶ zaprosili¶my na trening brokerkê która wspó³pracowa³a z kilkoma firmami. Podczas treningu zrobili¶my sobie buhurcik. Brokerka prawie dwa tygodnie negocjowa³a z wieloma firmami nie zatajaj±c niczego i ... i okaza³o siê ¿e jedyne na co mo¿emy liczyæ w polisie tzw. Nastêpstw Nieszczê¶liwych Wypadków to przy sk³adce rocznej w wysoko¶ci ok 250z³ Suma Ubezpieczeniowa wynosi zaledwie 5.000z³. Dodatkowo by³o tam du¿o wykluczeñ. Natomiast co do Polisy Odpowiedzialno¶ci Cywilnej to ¿adna firma nei chcia³a podj±æ takiego ryzyka. Owszem mo¿na ok³amaæ i powiedzieæ ¿e jako turysta ogl±daj±c rycerzy potkn±³em siê na le¿±cy na ziemi miecz i tak upada³em jedena¶cie razy ale sprowadzi siê to do jednego - sprawy w s±dzie.

Tyle straszenia. Ale nie o to mi chodzi. Jeste¶my dresami i lubimy buhurt. Specjalnie napisa³em dresami by niepotrzebnie nie prowokowac niektórych do dziwnych wypowiedzi na temat buhurtu szczególnie tych co znaj± ten rodzaj walki tylko jako widzowie. Ale wracaj±c do tematu - s± w¶ród nas prawnicy s± ¶wietni ludzie znaj±cy siê na ubezpieczeniach (Ptaku pomó¿ nam). Mo¿e jest jaka¶ szansa nad legalizacj± buhurtu by i organizator nie martwi³ siê czy bêdzie mia³ wiêcej szronu na g³owie (Krzysiek i tak ju¿ ma ten szron byæ mo¿e na sam± my¶l skutków buhurtu) a uczestnik bêdzie wiedzia³ ¿e nikt go nie zamknie je¿eli co¶ siê stanie. Mam nadzieje ¿e wspólnymi si³ami zdo³amy pomóc £ukaszowi. Na t± chwile £ukaszu od nas kilku stawi siê do walki oraz kilku zapewni opiekê medyczn± jako ratownicy z pe³nym wyposa¿eniem.

Pozdrawiam Grzegorz

Ps.
[quote]
czy planujecie podzia³ dru¿ynowy pozostawiæ jak co roku (tj. "narodowo"), czy mo¿e co¶ nowego (np. kilka wcze¶niej umówionych sk³adów), co podnios³oby chyba trochê atrakcyjno¶æ wydarzenia?

Tiaaaaaa, Kazimierz a czy ty przypadkiem nie pisa³e¶ w temacie buhurtu ¿e kiedy¶ we¼miesz w nim udzia³. Wiêc mo¿e podniesiesz atrakcyjno¶æ wydarzenia i wesprzesz walcz±cych bo po rozmowie z Ugni wiem ¿e braciszkowie z Bia³orusi w du¿ej ilo¶ci chc± siê stawiæ na polu.
GyrosS
A Jelonki jak zawsze, bez wzgledu na proporcje zawsze staniemy po jedynej słusznej stronie polskiej w bohurcie, starając się pokazać w walce z jak najlepszej strony.
W tym roku moze nawet nas z 6 wyjdzie :P zobaczymy na sezon jaka będzie nasz liczba.
Co do samych zasad Bohurtu na grunwie to my się podpożądkujemy temu co ustali Płazik.
£ukasz P³aza
Hech po kolei. Za alkomat zgodzi³em siê zap³aciæ z w³asnej kieszeni - inaczej by nie przesz³o. Na¶witlcie ile te koñcówki kosztuj±? Jak siê nie da inaczej, to bêdzie ma³o higienicznie - HIVa nie dostaniemy. Co do bramek to siê rozumie samo przez siê ¿e bêdzie ich wiêcej - ca³kiem sporo siê osub na tym zna. Przy 5 bramkach (tyle planuje) to tylko po 10 os na bramke. Pamiêtajcie ¿e bramkarze nie musz± braæ udzia³u w walce - wystarczy ¿e ju¿ to kiedy¶ robili i maj± ³eb na karku. Zreszt± takie przedwstêpne zorganizowanie pomo¿e nam ustawiæ taktyke - bo jerzeli Ugni ma racje to trzeba siê bêdzie naprawde postawiæ crazy.gif.

£azarzu pamiêtaj ¿e buhurt jest robiony poza terenem organizatora, który formalnie nic o tym nie wie. To samo te obostrzenia - tak naprawde to wymy¶lam je ja (taka jest teoria dla ewentualnego s±du) i reszta wariatów, i teoretycznie nie mam prawa nikogo do tego zmusiæ, ale mam nadzieje ¿e uznacie to za dopuszczalne - inaczej nam tej imprezy zaka¿± (³±cznie z wilczm biletem z grunwaldu dla uczestników, bo w³a¶nie tego chcieli panowie "dowódcy") Zrozumcie ¿e ja bym to rozwi±za³ inaczej ale wole zawrzeæ kompromis na takich zasadach (lepszych nie umia³em wynegocjowaæ, ale te¿ nikt mnie tam nie popar³ poza moim dowódc±, za co mu chwa³a).
Ja te¿ robie to wszystko nieformalnie i nie mam zamiaru byæ "organizatorem" buhurtu - poprostu dla mnie jest to impreza sezonu i chcia³ bym ¿eby siê odby³a. Zreszt± baerdzo wiele wbrew pozorom zalerzy od szumu jaki zrobicie tu, na fresze. Jerzeli bêdzie nas tu 5 to uznaj± nas za wariatów, je¿eli 50 to "Vox populi, vox dei" czy jak to siê pisze.. Takie s± niestety realia.
Ma¿y mi siê chwila gdy buhurty zostan± uznane za rodzaj sportu walki - tak jak MMA czy UFC i wszyscy których to nie bêdzie interesowaæ poprostu prze³±cz± kana³ albo udadz± siê na turniej "³adnego wygl±dania w blachach za 10 000z³" ale puki co to my jeste¶my ¼li wariaci, a oni m±drzy i dbaj±cy o wizerunek RR, i musimy siê z tym liczyæ - sam z wiatrakami nie dam rady walczyæ dunno.gif

Wo³czko, jerzeli wschód wystawi dru¿yny to jak najbardziej smile.gif
Ugni
" jerzeli wschód wystawi dru¿yny"
Moze byc...)
Kazimierz
Grzegorzu, pisa³em a i owszem, ale z Tob± po linii prywatnej, ¿e byæ mo¿e i kiedy¶ siê zdecydujê na buhurt icon_wink.gif Znacz±ca ró¿nica, nieprawda¿? smile.gif Ale nie o tym chcia³em pisaæ, tylko o tym, za co mnie ostatnie nie¼le zjechali¶cie, a teraz sam zaczynasz mówiæ moim g³osem - tj. buhurt a sprawy legalne. Niestety nie zapewnicie sobie w ¿aden sposób spokoju ducha, ¿e buhurt jest zjawiskiem w pe³ni legalnym, je¶li nie bêdzie on uznany za sport. To samo tyczy siê ubezpieczeñ - nikt Was nie ubezpieczy, je¶li bêdziecie chcieli wykupiæ polisê dos³ownie na takie walki jakie siê prezentuje na buhurcie. Czyli co pozostaje: kombinowanie i ukrywanie istoty buhurtu przed ubezpieczalni± (a ka¿d± ¶ciemê mog± sprawdziæ - a wtedy to ju¿ konsekwencje karne etc.) lub brak ubezpieczenia (czyli branie wszystkich potencjalnych kosztów zwi±zanych z wypadkami na siebie).

£ukaszu, marzy siê Tobie, ¿e kiedy¶ buhurt bêdzie sportem. Oczywi¶cie w rozumieniu prawa musi taka dyscyplina spe³niæ mnóstwo wymogów formalnych, aby by³a uznana za sport (a co z tym siê wi±¿e - legalne ubezpieczenie oraz kontratyp ryzyka sportowego w postêpowaniu karnym). S± to, jak ju¿ kiedy¶ pisa³em - jednolite zasady, wymogi, nakazy, zakazy, sprzêt (niestety certyfikowany) oraz, o zgrozo!, jaki¶ zwi±zek sportowy lub federacja, która nad tym czuwa. Tego nikt za Was nie zrobi, wiêc je¶li kto¶ sobie wymarzy³ buhurt, pojedynki czy inne konkurencje walk jako sport w rozumieniu prawa, to ma pe³ne pole do popisu.

Bez malkontenctwa, tylko ze skromnymi poradami (choæ ostatnio to w³a¶nie Was bola³o icon_wink.gif )
Micha³ Wojtysiak
Witam
Po spotkaniu grunwaldzkim organizatorzy zlecili mi przygotowanie opinii prawnej dotycz±cej miêdzy innymi legalno¶ci buhurtu i znalezienia rozwi±zañ które nawet w sposób minimalny zabezpiecz± nas przed negatywnymi konsekwencjami tego¿.
Po wstêpnej analizie przepisów widzê ze to chyba jednak walka z wiatrakami ale mam jeszcze miesi±c wiec moze co¶ siê uda znale¶æ.
Byæ moze trzeba bêdzie wzi±¶æ siê cuzamen do kupy i rozpocz±æ dzia³ania zwi±zane z ewentualn± legalizacj± tej dyscypliny sportu hihi.
Dzia³anie £ukasza idzie w bardzo dobrym kierunku regulamin ewoluuje do formy bezpiecznej. W sumie w £êczycy buhurty by³y od 1999 i w³a¶ciwie nikomu siê nic nie sta³o. Regulamin naszego meele zapewnia³ takie bezpieczeñstwo (powiedzmy). Tu jest jednak wiêksza ilo¶æ osób.
Uwa¿am ¿e ten problem jest jednak zbyt powa¿ny ¿eby pomin±æ go milczeniem i postaram siê jak tylko bêdê móg³ pomóc ale pamiêtajmy najwa¿niejsze jest bezpieczeñstwo

Pozdrawiam
Micha³ ¯elazo
Jeszcze nikt nie zaczał narzekać, a Wy już gotowi do obrażania ewentualnych chętnych smile.gif

Pamiętajcie tylko o jednej rzeczy - nadrzędną sprawą tutaj są Dni Grunva.

Organizatorzy mają zapewne swoją wizję tej imprezy o którą będą dbać, za co im chwała. Mogą się nie zgodzić na buhurt, to ich impreza i ich święte prawo, w takim przypadku jego organizowanie poza teren orgów byłoby szkodzeniem imprezie i słusznie zakończyłoby się "wilczym biletem".

Jeśli zaś organizatorzy chcą bohurtu u siebie, na co się zanosi, to moim zdaniem powinniście im ładnie podziękować i po negocjacjach zgodzić się na ich warunki. W ten sposób Wy będziecie mieć to, co lubicie, a organizator zachowa nad tym kontrolę i nie będzie musiał martwić się o "imprezę obok imprezy".

Zanim odpowiecie, postawcie się w takiej sytuacji:

Robicie wielką imprezę, z udziałem tysięcy publiki, której głÃ³wnym elementem jest wielki buhurt. W pewnym momencie przychodzę ja i bez Waszej wiedzy i zgody organizuję Konkurs Na Najlepszy Strój i Blachy (w którym raczej szans nie macie, o ile w ogóle wystąpilibyście w czyś co jest tak "fe") oraz Turniej Pussyfightingu.

Nie pytam Was o zgodę, a robię to na Waszej imprezie, do tego robię szum jak ktoś próbuje mi wytłumaczyć że idea imprezy jest zupełnie inna. Wkurzylibyście się ? Znając temperamenty niektórych to pewnie poleciałyby pod moim adresem jakieś groźby karalne cool.gif

Polecam pod rozwagę, wcale nie negując buhurtu na Grunvie.

Pozdr.
M.
Micha³ ¯elazo
O iel sama idea jest ¶wietna, to pojawi siê jeszcze jeden problem zwi±zany z alkomatem:

Musiecie ustaliæ powy¿ej jakiej warto¶ci w wydychanym powietrzu nie wpuszczacie. 0,0 mg odpada, bo pierwszy limit policyjny to 0,2 (dla kierowców), wiêc je¶li poka¿e komu¶ 0,15, a Wy go nie wpu¶cicie, to mo¿e wróciæ z policj±, bo nie jest nietrze¼wy, nie jest nawet pod wp³ywem alkoholu (w rozumieniu policyjnym).

Niestety przy tak niskich warto¶ciach alkomaty tanie s± bardzo, ale to bardzo zawodne. B³±d w odczycie jest tak du¿y, ¿e nie nadaj± siê w³a¶ciwie do niczego, poza u¿ywaniem przez "cywili", którym wydaje siê ¿e maj± profesjonalny sprzêt w domu czy aucie. Natomiast alkomaty policyjne, które s± bardzo czu³e s± te¿ bardzo drogie.

St±d moja rada: popro¶cie o pomoc policjê. 100 ustników to na dobr± sprawê mo¿e im zej¶æ dziennie, wiêc dogadajcie siê, ³adnie popro¶cie, u¶miechnijcie siê. Wy bêdziecie mieli wiarygodne dane plus od razu policjantów na miejscu gdyby kto¶ próbowa³ je kwestionowaæ, za¶ policja bêdzie mia³a z tym kupê ubawu, zarêczam smile.gif

Pozdr.
M.
Marcin Waszkielis
Ja nie mia³em problemu z wyp³at± odszkodowania za uraz w inscenizacji. Mo¿e wystarczy³oby nazwaæ, przy ewentualnych roszczeniach, bohurt inscenizacj± i by³oby ok. To jednak by³o na szkolnym ubezpieczeniu, z którym nie mia³em te¿ problemu z odszkodowaniami za kontuzje sportowe.

CYTAT(Micha³ Wojtysiak @ 08:15 19.12.2006) *
W sumie w £êczycy buhurty by³y od 1999 i w³a¶ciwie nikomu siê nic nie sta³o.

A chcesz troche zdjêæ rengenowskich, usg i sporo innej dokumentacji na dowód, ¿e siê sta³o? I to w sporej mierze z winy organizatora.
GyrosS
CYTAT(Micha³ ¯elazo @ 09:33 19.12.2006) *
Robicie wielk± imprezê, z udzia³em tysiêcy publiki, której g³ównym elementem jest wielki buhurt. W pewnym momencie przychodzê ja i bez Waszej wiedzy i zgody organizujê Konkurs Na Najlepszy Strój i Blachy (w którym raczej szans nie macie, o ile w ogóle wyst±piliby¶cie w czy¶ co jest tak "fe") oraz Turniej Pussyfightingu.

i tu by¶ siê zdziwi³ bo zbroje na bohurcie bywaj± mega ultra¶ne, a napewno jest ich wiêkszy odestek ni¿ w inscenizacji.

Co do alkomatów, to próg raczej da³bym wyzszy niz dla kierowców ze wzglêdu na to ze to bêdzie juz na koniec grunwaldu, a wiadomo codzienne picie podnosi promile mimo tego ze cz³owiek bêdzie trzezwy, co do ustników jak trz¼wy po trze¼wym bêdzie dmucha³ to raczej nic z³ego siê nie stanie, po pijanym to moze trzezwemu pokazac promile wtedy mozna przeprowadzic weryfikacjê na nowym ustniku.
Co do dok³adnosci panie Michale ¬. to czy kto¶ ma 0,5 czy 0,4 to ¿adna ró¿nica, nies±dzê by urz±dzenie by³o a¿ tak nie dok³adne by myli³o siê wiêcej ni¿ 0,15 promila co dla kierowców mo¿e siê okazaæ znacz±ce nie koniecznie bêdzie znacz±ce dla nas.
Pozdrawiam
Micha³ ¯elazo
CYTAT(GyrosS @ 10:42 19.12.2006) *
Co do dok³adnosci panie Michale ¬. to czy kto¶ ma 0,5 czy 0,4 to ¿adna ró¿nica, nies±dzê by urz±dzenie by³o a¿ tak nie dok³adne by myli³o siê wiêcej ni¿ 0,15 promila

Có¿, Gyrosie S. Twoje s±dzenie lub nies±dzenie nie ma tutaj nic do rzeczy.
Przy wielu okazjach w mediach pojawia³y siê materia³y an temat "tanich" alkomatów i ich zawodno¶ci.
Je¶li nie wierzysz - prosta sprawa: policyjne alkomaty kosztuj± kilka tysiêcy z³. (kupowane hurtem), a tanie mo¿na kupiæ za stówkê. Nadal uwa¿asz, ¿e taka róznica cenowa nie ma prze³o¿enia na jako¶æ ?

Poza tym kto¶ kto ma 0,1 czy nawet 0,19 zgodnie z prawem nie jest pod wp³ywem alkoholu.

Pozdr.
M.
Halfgar
i tu by¶ siê zdziwi³ bo zbroje na bohurcie bywaj± mega ultra¶ne, a napewno jest ich wiêkszy odestek ni¿ w inscenizacji.

Co do alkomatów, to próg raczej da³bym wyzszy niz dla kierowców ze wzglêdu na to ze to bêdzie juz na koniec grunwaldu, a wiadomo codzienne picie podnosi promile mimo tego ze cz³owiek bêdzie trzezwy, co do ustników jak trz¼wy po trze¼wym bêdzie dmucha³ to raczej nic z³ego siê nie stanie, po pijanym to moze trzezwemu pokazac promile wtedy mozna przeprowadzic weryfikacjê na nowym ustniku.
Co do dok³adnosci panie Michale ¬. to czy kto¶ ma 0,5 czy 0,4 to ¿adna ró¿nica, nies±dzê by urz±dzenie by³o a¿ tak nie dok³adne by myli³o siê wiêcej ni¿ 0,15 promila co dla kierowców mo¿e siê okazaæ znacz±ce nie koniecznie bêdzie znacz±ce dla nas.
Pozdrawiam

Co do zbroi na buhurtach siê nie wypowiadam, bo to nie moja bajka. Jednak czy kto¶ ma 0,4 czy 0,5 promila jest wa¿ne z punktu widzenia Policji (wiem, bo dmucha³em kilka razy i pyta³em siê co i jak ;)). Poza tym ... ja bym ustawi³ 0,00 zgodnie z zasad±, ¿e lepiej dmuchaæ na zimne ni¿ pó¼niej t³umaczyæ siê, ¿e on mia³ "tylko 0,15". To, ¿e kierowców dotyczy przepis 0,2 promila nie znaczy, ¿e jest dobry. A jak kto¶ chce walczyæ to c'est la vie ... niech zadba o to, ¿eby rano byc trze¼wym. Pomys³ z Policj± jest dobry, bo zaknie to usta takim malkontentom jak ja ;) a i Policja spojrzy inaczej na ludzi chodz±cych w zbrojach, kolczugach itp.

Inn± rzecz± jest cel przyjazdu na Grunv. Czy przyje¿d¿acie piæ czy dobrze siê bawiæ i powalczyæ ze znajomymi. Nie to, ¿e powinien byæ ca³odobowy zakaz picia i tak dalej, ale chodzi mi o podej¶cie do imprezy. Na Wolinie by³ zakaz picia alkoholu na terenie obozu, a niektóre dru¿yny wpowadzi³y wewnêtrzny zakaz picia alkoholu tak¿e poza terenem, w czasie, kiedy na terenie obozu byli tury¶ci.
Andrzej Siejeñski
Witam
Panowie, temat jest o organizacji buhurtu i proszê siê tego trzymaæ. Koniec z³o¶liwo¶ci i wycieczek s³ownych w kierunku mi³o¶ników jak i przeciwników owego "sportu".
Ostatnio nieco z³agodnia³em ale tym razem polec± ostrze¿enia (dotyczy to obu stron dyskusji).

admin-patrzy.gif

A przy okazji £ukaszu, za³o¿enie, ¿e organizator nie wie o buhurcie raczej nie wypali. Jest on cykliczny tak jak sam Grunw i organizatorzy raczej mog± byæ pewni jego kontynuacji. Poza tym post Micha³a ca³kowicie psuje ten mistery plan.

Tym znakomitym dow****em proszê zakoñczyæ off-topy.

Pozdrawiam
GyrosS
Ehhh to sie staje wszystko beznadziejne, dobrze że Braciszkowie Łazarze organizują ten obóz na chwarszczanach to zamiast na grunwald pojade tam, tam nie bedzie takiego zamieszania, a pan żelazo będzie miał dogadania tyle co żyd na gestapo za okupacji.
Tomko Konopczyc
Michale

z ubolewaniem przeczyta³em Twego posta, bo piszesz o rzeczach, które zosta³y ju¿ ustalone. P³azik zgodzi³ sie na takie, a nie inne warunki, nikt z chêtnych do wziêcia udzia³u w buhurcie ich nie zanegowa³, wszyscy oni wraz ze mn± ciesza sie, ¿e buhurt sie odbedzie i chêtnie wezm± w nim udzia³-wiêc w czym problem? Nie rozumiem. Ja osobi¶cie dziekujê P³azikowi, ¿e za³atwi³ sprawê w ten sposób, bardzo sie cieszê i na pewno ze swoimi ch³opakami bêdziniakami stawiê siê na polu buhurtowym i poporz±dkuje obowi±zuj±cym zasadom. Je¶li za¶ chodzi o mierzalno¶æ dozwolonej ilo¶ci alkoholu we krwi to wybaczcie, ale roztrz±sanie czy 0,1 czy te¿ 0,15, a mo¿e 0,2334657346543 promila alkoholu we krwi jest groteskowe z uwagi na to, ¿e nie ma ¿adnych prawnych regulacji dla zabawy, o któr± nam chodzi- nazywan± buhurtem. Istniej± natomiast normy zawarto¶ci alkoholu we krwi, o których piszecie powy¿ej, jak na przyk³ad dla prowadzenia pojazdów mechanicznych i my¶lê, ¿e je¶li przyjmiemy te limity to bêdzie najodpowiedniejsze równie¿ w oczach ewentualnej policji bêd±cej na miejscu. Ewentualnie kto¶ niech ustali limit. Poniewa¿ nie ma oficjalnego organizatora bêdzie to trudne, ale skoro P³azik wzi±³ na siebie trud zajmowania siê buhurtem to mo¿e on. I albo kto¶ siê podporz±dkuje, albo jazda z pola. I tyle. Przestañcie bic pianê.
Z utesknieniem czekam na buhurt.
Monika ksf
CYTAT(£azarz @ 00:39 19.12.2006) *
Mo¿e jest jaka¶ szansa nad legalizacj± buhurtu by i organizator nie martwi³ siê czy bêdzie mia³ wiêcej szronu na g³owie (Krzysiek i tak ju¿ ma ten szron byæ mo¿e na sam± my¶l skutków buhurtu) a uczestnik bêdzie wiedzia³ ¿e nikt go nie zamknie je¿eli co¶ siê stanie

Mo¿e podci±gn±æ tê formê rozrywki pod kaskaderkê, zamiast klasyfikowaæ jako sport ekstermalny? S³ysza³am, ¿e tak problem rowi±zuj± na Bia³orusi - tutaj pytanie do Ugniego, jak u nich to wygl±da.
£ukasz P³aza
A ja w wypowiedzi Micha³a dostrzegam naprawdê pozytywn± zmianê - tzn. chêæ do dyskusji. Przedstawi³ np. bardzo cenny pomys³ na zaanga¿owanie w to policji. Nie wiem czy to siê da ale z drugiej mamy przecie¿ policjantów w rr i na Grunvie. Spróbuje za³atwiæ policyjny dozór i alkomaty - to nas w razie czego tylko uwiarygodni (jaki s±d uwierzy w ustawkê je¿eli zaprosimy policjê by siê temu przygl±da³a smile.gif )

Andrzeju to z tym ¿e organizatorzy "nie wiedz±" o buhurcie to oczywi¶cie zabezpieczenie dla nich. Oni o nim "nie wiedz±" cyklicznie i od lat, i to ¿e rozmawiali¶my o tym na Gniewie nie zmienia sprawy. Po prostu czasem lepiej jest nie wiedzieæ. Moim zdaniem je¿eli zrobimy to poza terenem ich jurysdykcji i bez ich formalnej wiedzy i zgody to nie mog± byæ poci±gniêci do odpowiedzialno¶ci. Wiem ¿e prawo jest równie logiczne co magia ale chyba takich idiotyzmów ¿e organizator odpowiada za wszystkie czyny uczestników swojej imprezy (nawet te z którymi nie ma nic wspólnego) to chyba w naszym prawie nie ma dunno.gif Jak nie to równie dobrze móg³ by odpowiadaæ za to ¿e jeden drugiego w Stêbarku zamordowa³ crazy.gif . A z tymi mrocznymi zbrojami to Andrzeju mimo wszystko pope³niasz b³±d ustalaj±c kubek w kubek ¿e¶my wszyscy mroczni. A to nie tak, bo w to bawi± siê ludzie którzy naprawdê s± dobrze zrobieni, nieraz w blachach godnych konkursu. Fakt ¿e obok walcz± zbuntowane pralki, ale nie wolno stawiaæ znaku = miêdzy buhurtem a mrokiem bo to nieporozumienie.(pisze to jako cz³owiek który zamówi³ dla znanego wariata Gyrosa bardzo wiern± replikê pewnego znanego he³mu za ca³kiem du¿e pieni±dze - w ramach uhistoryczniania)

Michale widzisz z t± konkurencyjn± imprez± nie trafi³e¶ zupe³nie a raczej jak kul± w p³ot smile.gif . Nigdy by¶my nie zakazywali nikomu ¿adnego typu zabawy, chyba ¿e by nam przeszkadza³a. Tak± ró¿norodno¶æ uwa¿am za ogromnie po¿yteczn± i szanuje twoje podej¶cie do rekonstrukcji. Nie uwa¿am broñ Bo¿e ¿e buhurt jest lepszy od np. intermedievalu. Jest natomiast inny i ja wole buhurt. Natomiast zdziwi³ by¶ siê byæ mo¿e ale tak ja jak wielu innych walczymy czasem w formule intermediewalu, ba na SMDFie sparowa³em na sportowe szable tongue.gif . Wiêc nie s±dzê by ktokolwiek z nas chcia³ ci czegokolwiek zakazaæ.

A na koniec na pro¶bê wschodniej strony napisze - buhurt zawsze by³ datowany bardzo szeroko czyli na lata 1200-1500 i zapewne tak pozostanie. Malkontentom przypominam ¿e to nie jest impreza nastawiona na dydaktykê, nie ma tam cywilnych turystów. Jako za³o¿enie stawiamy sobie za cel odtworzenie jak najwiêkszej bitwy w realiach chocia¿ zbli¿onych je¿eli nie do realno¶ci, to przynajmniej do tego co robiono na turniejach w czasie pieszych walk zbiorowych. Jest nas po prostu za ma³o na okres 1370-1420 by móc siê zawêziæ do tak ¶cis³ej datacji. Chcemy natomiast æwiczyæ taktykê du¿ych formacji i sprawdzaæ jak to wszystko dzia³a³o - st±d z konieczno¶ci wygl±d uczestników jest dla nas spraw± drugorzêdn± i "historyczno¶æ" nie bêdzie oceniana Jest to bitwa mocno multiperiod i raczej tak pozostanie.

Tomko wielkie dziêki i liczê na pomoc, równie wielkie dziêki dla £azarza za bardzo konkretn± pomoc
Kazimierz
CYTAT("mblade")
Mo¿e podci±gn±æ tê formê rozrywki pod kaskaderkê, zamiast klasyfikowaæ jako sport ekstermalny? S³ysza³am, ¿e tak problem rowi±zuj± na Bia³orusi - tutaj pytanie do Ugniego, jak u nich to wygl±da.

Mo¿e. Ale... Bia³oru¶ to nie Polska - tam panuje inny porz±dek prawny. Byæ mo¿e u nas s± podobne rozwi±zania, tego nie wiem. Dowiedzieæ siê warto. Mimo wszystko - najpe³niej rozwi±za³oby problem uznanie buhurtu i innych walk na imprezach za sport. Niesie to oczywi¶cie za sob± ca³y szereg zmian, jakie czeka³yby walcz±cych, ale rozwi±za³oby problem legalno¶ci i odpowiedzialno¶ci. Mblade - chyba uprawiasz szermierkê sportow±? Uczestników "buhurtu sportowego" czeka³yby te same problemy - organizacja naczelna (np. jaki¶ PZS¦ - Polski Zwi±zek Sportów ¦redniowiecznych), jednolity regulamin ogólny (oczywi¶cie z ró¿nymi odmianami konkurencji) atestowana broñ, atestowane uzbrojenie ochronne, wykwalifikowani sêdziowie etc. Oj sporo zmian by Was czeka³o i ostateczny efekt chyba niewiele mia³by wspólnego z obecnym statusem quo. Z innej strony, chc±c podpi±c to pod co¶ innego robi siê zwyk³± "¶ciemê", a przecie¿ nie o to chodzi - bo z buhurtami ¶ciemnia siê od zawsze, ¿e to niby co¶ innego (przyk³ad poda³ Wo³czko - wystêpowanie o odszkodowanie z innego tytu³u ni¿ faktyczne zdarzenie).

¯yczê powodzenia, cokolwiek postanowicie.
Indar
Ma³a podpowied¿ w sprawie policji na Polach. Corocznie na Grunwald wysy³ane jest miêso armatnie ze szko³y w Szczytnie, tak dla poprawy bezpieczeñstwa. Kilku wiêcej do "obs³ugi" alkometru nie bêdzie stanowi³o problemu, przy ilo¶ci która jest wystawiana na s³u¿by w tym czasie.. Wystarczy tylko napisaæ pismo do Komendanta WSPolu, dobrze umotywowaæ bezpieczeñstwem uczestników, itp. i sprawa za³atwiona.
k³aniam
Indar
Tadzik
Witam

Ja tam niebede polemizowa³ co i jak... Poprostu mówie Opole wystawia 4-5 osób. Zasady jakie bêd± do takich siê dostosujemy szczerba.gif Jak dla nas jest to impreza bardzo oczekiwana, jak co roku... Mo¿e w ramach sprawdzianu uda nam sie odwiedziæ Bia³orus przed tym ale to narazie plany... crazy.gif Wiemy ¿e chopaki ze wschodu to twarde sztuki i bed± siê chcieli zrewanzowac za tegoroczny buhurt szczerba.gif Pewnie niektórzy z nich siê pojawi± u nas na turniejach...

pozdrawiam Tadzik
Monika ksf
CYTAT(Kazimierz @ 19:26 19.12.2006) *
Mblade - chyba uprawiasz szermierkę sportową? Uczestników "buhurtu sportowego" czekałyby te same problemy - organizacja naczelna (np. jakiś PZSŚ - Polski Związek Sportów Średniowiecznych), jednolity regulamin ogólny...
Szermierki sportowej nie uprawiam, jesteśmy tylko przylepieni do klubu sportowego, jako sekcja szermierki historycznej (nieoficjalnym "opiekunem" jest jeden z zawodników, na którego rozsądek przy użytkowaniu przez nas sali i używaniu "cięższego sprzetu" liczy Zarząd Klubu, co wiąże się jednak z ryzykiem), dlatego myślę, że przy organizacji imprez typu buhurt lepiej podpiąć się pod jakiś "Związek" kaskaderski niż związek czy klub sportowy (regulaminy, atesty itp).
Rabiega
CYTAT(Indar @ 19:33 19.12.2006) *
Kilku wiêcej do "obs³ugi" alkometru nie bêdzie stanowi³o problemu

Policjant do delikwenta :
- No to teraz dmuchaj pan.
- A gdzzzzieee booolii ... ?

Przepraszam za offtop.
Ju¿ zmykam.
Gregor z Krakowa
jak kto¶ ju¿ pisa³, bijecie piane....

sprawa jest jasna- regulamin ogólny ju¿ powsta³, teraz trzeba go tylko dopracowaæ. oto co proponuje.

1. alkomat- bo tu jest chyba najwiêcej dyskusji. proponuje sci±gn±æ policaj na pole bohurtowe-uprzedaj±c ich wczesniej co zobacz±- z pro¶ba o alkomaty w celu poprawienie bezpieczeñstwa. Powinno wystarczyæ jako motywacje dla panów w niebieskim. Krótka pi³ka- to ich obowi±zek, by sprawdz±c potencjalnych nietrze¼wych... limity policyjne - oni naprawde sie na tym znaj± lepiej ni¿ my

2. dyskusja na temat jako¶ci sprzetu pod wzgledem historycznym- ¶mieszne, na bohurcie nikogo to nie obchodzi i niech tak pozostanie

3. kwestia ochronna. Postulowa³bym za sprawdzaniem os³on karku, stawów, konieczne wytrzyma³e he³my z dobrym materacowaniem. os³ona korpusu albo "p³ytowa" albo na grubej przeszywie. Konieczne rêkawice.

Broñ têpa, bez wiêkszych zadziorów, czy ostrych krawêdzi typu róg topora- wiemy o co chodzi

4. kwestia organizacyjna- nieformalnie i dla nas organizuje to P³azik, jak by co to przeciez "ja szed³em za wszystkimi" Krzy¶ Górecki nic o tym nie wie od lat, i od lat z u¶miechem krêci g³ow±. Wie doskonale ¿e przynajmniej 1/3 bywalców grunva, przyje¿dza tylko dla bohurtu i gdyby nie on nie fatygowali by sie na wielkie G, a jesli nawet to bez blach, bo inscenizacja.......... ka¿dy dopisze swoje.

i prosze, nie twórzmy kolejnych postów jedynie dla podniesienia komu¶ adrenaliny, czy zaspokojenia chêci literackich. w tym roku na bohurcie b±d± zasady, albo sie z nimi zgadzamy, albo nie biezemy w nim udzia³u- szybko pi³ka.Niech ka¿dy patrzy na siebie, i to wystarczy do czasu jak bramka nie spojrzy na nas kolejny raz

ja sie nie boje selekcji.
£ukasz P³aza
Chiech niestety nasz kraj (i niestety nie tylko) tonie w zalewie bzdurnych przepisów uszczê¶liwiaj±cych mnie na si³e. Mo¿e dla tego tak mnie dra¿ni jak inni prubuj± to robiæ anger.gif . Ju¿ tam sztab speców w ministerstwie sportu czuwa by zalegalizowanie czego¶ jako sportu ca³kowicie nowego by³o praktycznie niemo¿liwe. Napewno nikt sam temu nie podo³a, trza by jak±¶ federacje robiæ - a to z kolei jest obce "duchowi" buhurtu. Wiêkszo¶æ tych co w tym bior± udzia³ lubi tê formê rywalizacji i robi to aktywnie - nie mamy czasu ani ochoty na zakopywanie siê w kolejne gigantyczne projekty, kolejne pangalaktyczne organizacje, regulaminy, atesty itp. Dlatego z konieczno¶ci robimy to na granicy prawa i pewnie d³ugo tak jeszcze bêdzie. Mo¿e jak zmieni siê ¶wiadomo¶æ to za³apiemy siê na oguln± legalizacje rr która moim zdaniem w koñcu nast±pi (nie da siê w nieskoñczono¶æ ignorowaæ czego¶ tak medialnego i ci±gle siê rozwijaj±cego). W³a¶nie dla tego walcze g³ównie o "równouprawnienie" buhurtowców w¶ród rymcerzy - o urzêdnikach nawet nie próbuje my¶leæ.

No szykowaæ siê - odobno wjechali¶my wschodnim na ambicjê i chc± twardego rewan¿u bigsmile2.gif nie dajmy cia³a i poka¿my ¿e reprezentacja zachodu na 2007 to nie w kij dmucha³. bum.gif

Gregorius ma sporo racji - potrzebne s± konkrety. £azarz zaoferowa³ kompetentnych i znaj±cych siê na rzeczy ratowników medycznych do koordynowania akcji s³u¿b ratowniczych, po¶redniczy te¿ razem z Ugnim w kontaktach ze wschodem
Ja¶min zaoferowa³ chêæ pomocy na bramce sprawdzaj±cej
Tomko czy ty by¶ nie pomóg³ w tym samym??

Teraz kto we¼mie na siebie sprawê za³atwienia policji?? Ja wszystkiemu nie podo³am. Niech kto¶ siê podejmie - jak mu siê nie uda to trudno dunno.gif
Marek H.
Salve!

W tym roku na SMDF dosta³em wraz z moim koleg± Bart³omiejem propozycjê pojawienia siê na Grunwaldzie.
Zamierzamy z niej skorzystaæ, wiêc mo¿na doliczyæ dwie osoby z Poznania.

Co do przepisów:
Ja osobi¶cie od roku bawiê siê w za³atwienie jakiej¶ oficjalnej formy dla szermierki historycznej i naprawdê jest to walka z wiatrakami. Co nie zmienia faktu ¿e jest to do wykonania.

Informacja: Jako sport ze sztuk walk zosta³o zakwalifikowane tylko karate i tylko dlatego ¿e mia³o byæ sportem olimpiskim.

Wszelkie mma,Vale tudo, Eskrimy... niemaj± ¿adnej formy prawnej.
Zawody tego typu s± nielegalne, tak samo jak kluby i organizacje smile.gif
Niestety taka jest smutna prawda.

Niemamy co liczyæ na to aby nasza zabawa w najbli¿szym czasie pojawi³a siê jako dyscyplina sportowa.
Mo¿liwo¶æ jest jednak aby pojawi³a siê jako dyscyplina rekraacyjna.
Bardzo dobrym pomys³em jest podpiêcie naszej zabawy pod kaskaderkê gdy¿ jest to na tyle szeroki temat ¿e uda siê go tutaj przepchn±æ.
Co do oficjalnych klubów sportowych które ju¿ dzia³aj± to nie liczcie ¿e zostaniemy czym kolwiek wiecej jak grup± pokazow±, ale w ten sposób mo¿na za³atwiæ chocia¿by legalno¶c treningów (trenujemy pod pokazy)

Co do organizacji.
Je¿eli chcemy zaistnieæ jako jakakolwiek dyscyplina czy to sportowa czy rekraacyjna czy te¿ kaskaderska
To musimy siê " smile.gif Zrzeszyæ smile.gif ".
Organizacja nie musi mieæ a¿ tak ¶cis³ej formy jak± opisujecie. Mo¿e ona na pocz±tek byæ czysto teoretyczna a jedynie posiadaæ informacjê na temat tego ¿e jeste¶my.

Dobrym pomys³emby³o by na pocz±tek poprostu wstêpna rejestracja osób które siê w to bawi±. Co pozwoli nam na udokumentowanie faktu ¿e jest nas tylu i w takich miastach.

W tym momencie dalsze dzia³ania w celu uprawomocnienia bêd± ³atwiejsze.

Ale trzeba poczyniæ pierszy krok. Czyli udokumentowaæ nasz± obecno¶æ

Niemo¿emy pozwoliæ sobie na to aby od razu ustalaæ koñcowy kszta³t poniewa¿ nikt z nas niema wystarczaj±cej wiedzy ani do¶wiadczenia jak to zrobiæ. I dywagowanie w tej chwili na ten temat jedy nie odsunie dzia³ania na pu¼niejsze lata.

Chcecie zrobiæ co¶ w tym kierunku? Proponowa³bym aby dowudcy chorongwii, bractw, przeprowadzili wstêpny spis cz³onków swoich grup.

Je¿eli nie znajd± siê chêtni to na pocz±tek mo¿ecie to podsy³aæ do mnie. JAk bêdzdiemy mieli gotowy spis, to popchniemy sprawê dalej.
Bêdziemy mieli ju¿ pierwszy atut dla tych co s± na górze jest nas tylu i tylu. Chcemy co¶ z tym zrobiæ.

A jak nie to og³osimy siê mniejszo¶ci± etniczn± i bêd± mieli przesrane cool.gif jak powiemy ¿e nas dyskryminuj±
GyrosS
I to jest konkretny pomys³, patrz i ucz sie Panie ¯elazo.
Zgadzam siê z Markiem H. mozna takie spisy wewn±trz bractw przeprowadziæ, to by napewno mia³o wiêkszy rozmach i wiadomo do kogo siê zwrócic lub kto ma to og³o¶iæ, oczywiscie na grunwie te¿ taka informacja by³a by dobra bo dotrze do tych co np nie czytaj± tego tematu.
Kazimierz
W Twojej teorii Marku jest jedna powa¿na dziura - je¶li chcecie i¶æ do "kogokolwiek" z "czymkolwiek" to ZAWSZE musicie mieæ zamys³ koñcowego kszta³tu - inaczej nikt nawet nie zacznie z Wami rozmowy. Wyobra¼ sobie np. Twoj± rozmowê z urzêdnikiem:
- To co Pan w ogóle ode mnie chce?
- No na razie to tylko, ¿eby¶cie nas dostrzegli, a pó¼niej to sobie ustalimy
- To zapraszam "pó¼niej" smile.gif

Lepiej od razu ustalcie koñcowy kszta³t - dla urzêdnika, który ma wydaæ decyzjê jest to NIEZBÊDNE, ¿eby wiedzia³ do czego ta decyzja ma siê odnie¶æ. Z kolei drogê mêki to tego celu (czyli jakie papiery komu dorzuciæ, kogo wci±gn±æ na listê etc.), to ju¿ mo¿na ustaliæ chwilê pó¼niej smile.gif
Ugni
Witam!
Buhurty w Bialorusi to nie jest sport. Nie ma nijakih dokumentow prawnyh na ten temat w ogule... Kazdy organizator festu pisze swoj regulamin. Jerzely na buhurce cos sie zdarsza sie - to jest po prostu wypadek, nikt jeszce za to nie podawal do s±du...

Juz pare dni rozmawiamy z braciszkami na bialorusskim forume o buhurce...
So pytanja do polskih organizatorow:
1. Bialorusska druzyna chce swojih przedstawiceli w komissje, jaka bedzie dopusczac ludzi do buhurtu... (to moge byc ja lub kto inny z bialorusskej strony)
2. Bialorusska druzyna chce swojih obserwatoruw na czas buhurtu razem z polskimi bracmi...
3. Bialorusska druzyna chce osobny kontrol na halabardy i buzdegani...
jasmin
1. GOSCIE musza miec swych obserwatorow i kontrolerow;
2. Uczestnicy przed walka skladaja bron na ziemi, obserwatorzy zabieraja do skarbonki bron, ktora im sie nie podoba - uczestnik pokazuje zamiennik;
3. Obesrwatorzy powinni dzialac parami polak/gosc w opancerzeniu, by wejsc w dym - jeden z tarcza i bronia, drugi z dwoma rekami wolnymi:) by kogos za noge ciagac;
4. Dzien przed warto by bramkarze oby stron siedli razem do stolu i wypili i zjedli wspolnie by sie poznac, pogadac i omowic szczegoly - jesli trzeba;
Pozdro
£ukasz P³aza
Ja na pocz±tku my¶l±³em by ka¿da strona kontrolowa³a swoich ale jerzeli Bia³oru¶ chce mieszanej kontroli to nie ma najmniejszego problemu - przy¶lijcie swoich ludzi na nasze bramki, a my wy¶lemy naszych do was. Kotrola i tak bêdzie przed sam± walk± wiêc nie ma problemu. Co do uwa¿nej kontroli drzewcówek i buzdyganów to te¿ ok tylko musimy ustaliæ jakie mamy wymaganie wobec takiej broni, i jakich egzemplarzy nie dopuszczamy.
Propozycja Ja¶mina jest dobra - zatem zapraszam wszystkich "bramkarzy" we czwartek po zmroku do obozu chor±gwii ¶w Jerzego, tam obgadamy wszystko ostatecznie i wszystko ustalimy. Narazie mam na bramce Grzegorza vel £azarza i Ja¶mina. Tomko co ty na to by stan±æ na bramce?
No i kto poszuka doj¶cia do policji? To fajny pomys³ i szkoda ¿eby upad³. Marku nie chcia³ by¶ sie tym zaj±æ? Widze ¿e masz jakie¶ do¶wiadczenia. Przy okazji cieszê siê bardzo ¿e do³±czy³e¶ do naszej weso³ej gromadki- bardzo siê przydasz w¶ród d³ugich mieczy (a morze masz ochote wyj¶æ z drzewcówk±??)
jasmin
Indarku, dzialasz w okolicy lokalnej, czy mozesz wesprzec nas tutaj od strony Policji? Pomoze to w dwujnasob - ja w ubieglym roku po buhurcie mialem lekko samochod zdemolowany przez przechodniow:) Do kogo kierowac pismo w Szkole Policji, wstepna zajawka itp? Zam znasz zalety dla obu stron takiej akcji. Jesli bede na bramce to tez pojde w boj zeby nie bylo ze zabralem bron i sie boje wejsc na pole;) Pozatym Plazik, mowmy na uczestnikow buhutru: MY i nie dzielmy sie na my i oni, nasza bramka, wasza bramka. Ungi, drugi temat dla ciebie: Czy na freha mozemy zalozyc temat po angielsku o buhurcie - nie wszyscy rosyjski znaja zas sporo chlopakow ze wschodniego sajtu i innych kantries angielski kumaj± i tu mozna by bylo dawac jakies podsumowania koncowe czy dyskusje obu stron why who and whom czy nawet how to?
Kolejna zas propozycja jest taka, ze po buhurcie np o 22:30 mozemy na miejscu buhurtu sie spotkac ponownie, by tradycyjnym POLSKIM obyczajem, ci ktorzy sie ze soba lali razem wypili strzemiennego, gdyz w sobote po bitwie sie nie odnajdziemy.
Aha, Plazik, Konopczyca nie zapraszaj, bo jak przyjdzie to na 100% bêdzie la³o. Ja ju¿ go znam!!!

Ostatni wniosek d o Plazika i admina: regularnie trzeba ten temat czyscic ze wszystkich smieci, pozostawiajac tylko i wylacznie koncowe decyzje, co i jak bedzie to wygladac - zreszta uczestnicy wielokrotni kumaja w czym rzecz i czcze gadanie jest tylko dla widzowwoda na m³yn ...
Ugni
"Czy na freha mozemy zalozyc temat po angielsku o buhurcie - nie wszyscy rosyjski znaja zas sporo chlopakow ze wschodniego sajtu i innych kantries angielski kumaj±"

Moze byc...)

Pozdr.
Ugni.
Ryba
Witam,
Do¶æ rzadko udzielam sie na "freszce", gdy¿ nie nale¿ê do "wojowników-internautów", jednak prze¶ledzi³em powy¿sz± dyskusjê i muszê stwierdziæ, ¿e wszystko (tutaj bohurt grunwaldzki) d±¿y do formalizacji.
Nie jestem zwolennikiem zbêdnej biurokracji, ani pustego gadania ludzi, których nie dotyczy dana kwestia, dlatego szkoda, ¿e organizatorzy jak równie¿ niektórzy dowódcy obstaj± za likwidacj± bohurtu. To nie jest ich sprawa jesli nie bior± w nim udzia³u, tym bardziej ¿e odbywa sie on poza terenem imprezy.
Bra³em udzia³ w ka¿dym grunwaldzkim bohurcie, jak równie¿ w tych za wschodni± granic± i muszê stwierdziæ, ¿e jest to niesamowite prze¿ycie.
Je¿eli ktos chce walczyæ, jest doros³y i zna zasady to droga wolna.
Zgadzam sie jak najbardziej na inspekcjê uzbrojenia, gdyz widywa³em go³e szyje i ludzi w kapalinach, co nie jest rozs±dne.
Co do "pijaków" to alkomaty sa lekk± przesad±, wystarczy zamienic z ka¿dym dwa s³owa i stwierdziæ, czy jest pijany, czy nie a mozna to uczynic podczas inspekcji uzbrojenia. Oczywi¶cie powinno sie tym zaj±æ kiklka osób, aby sprawnie ona przebieg³a.
Jeszcze dodam dwa s³owa co do idei sformalizowania"ostrej walki" (bohurtu w naszym pojêciu), jako sportu.
Ja bym nie chcia³, aby tak siê sta³o. Nie zale¿y mi na medalach, dyplomach i sportowym rozg³osie medialnym. Walka jest czym¶, co wojownik powinien prze¿ywaæ we wnêtrzu samego siebie, a nie d±¿yæ do konkurencji z innymi i pró¿nego rozg³osu. Kiedy¶ ludzie walczyli dla wy¿szych idei, teraz walczmy dla siebie samych (satysfakcji z wziêcia udzia³u w owym przedsiêwziêciu) a nie dla innych.

Serdecznie pozdrawiam
£ukasz P³aza
Chm Ryba w tym co mówisz jest sporo racji. Najgorsze ¿e gdyby sprawa dotyczy³a tylko wojowników buhurtowych, takich jak Ty czy ja to nie by³o by problemu. Usiedli by¶my, pogadali i ustalili takie zasady które nie by³y by nadmiernie napompowane, a mia³y tylko u³atwiæ ¿ycie. Bo my poprostu wiemy o czym mówimy, wiemy "jak to jest" czego trzeba, a co jest ju¿ od dawna (sam wiesz dobrze ¿e buhurt od dawna ma zasady, ¿e wiêkszo¶æ osób bardzo siê przejmuje bezpieczeñstwem i zak³ada maksymalne opancerzenie). Niestety w tej sprawie bardzo wiele (najwiêcej dunno.gif ) maj± do powiedzenia ludzie którzy siê w tym ma³o orientuj±, w buhurtach nie uczestnicz± i generalnie uwielbiaj± siê martwiæ o cudze sprawy. Do tego wszechobecna tendencja która mówi - je¿eli kto¶ ma inn± definicje dobrej zabawy ni¿ my - zaka¿my mu tego by wszyscy byli jednakowi anger.gif anger.gif anger.gif czasem s³owo daje a¿ cholera bierze (a my¶la³em ¿e czasy ogulnopolskich kodeksów rymcerskich ju¿ mine³y).
Lepiej jak nasi adwersarze zachowuj± siê tak jak Micha³ ¯elazo w tym temacie. Wykaza³ siê on tu chêci± do merytorycznej dyskusji i nawet podpowiedzia³ co¶. Natomiast ani s³owem nie da³ do zrozumienia ¿e nale¿y zakazaæ tej imprezy - mimo ¿e jednocze¶nie sam nie bierze w niej udzia³u i jak wszyscy wiemy nie jest zwolennikiem tej idei. Takie zachowanie popieram ca³± moc±, niestety nie wszystkich przeciwników staæ na takie zachowanie, oni woleli by zakazaæ i potem mieæ impreze z 100 uczestników, ale za to wszystkich my¶l±cych kropka w kropke jak oni. dunno.gif
Indar
Moj Jasminku, jak tylko na cos bede mogl sie przydac to pomoge. Bezposrednio nic nie zrobie, ale moze podam pomocne namiary, jak trzeba bedzie.
Ale pozwole sobie stwierdzic, ze do tej zupelnie niezbiurokratyzowanej instytucji trzeba pisac w imieniu oficjalnej grupy/stowarzyszenia,etc. Czegos co posiada forme prawna. Ale to chyba jasne.
klaniam
poswiateczny Indar
jasmin
A nie mozna napisac jako glos obywateli placacych podatki? I dac ze 100 podpisow? Namiary sie na pewno przydadza do kogo trafic itp.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.