Na bohurt raczej bym odradza³ :P No chyba ¿e bedzie mega pancerny kapalin i barbuta i ¿e jeste¶ pewny ¿e nic nie bedzie mia³o zbyt bliskiego kontaktu z Twoja twarz±... ;) To czemu nie
Do kapalina obowi±zkowo podbródek !!
je¶li udowodnisz na bramce ze nic Ci w tym nie grozi to droga wolna :P
Pozdrawiam
salve
Co do datowania tej naszej "ustawki" to juz wcze¶niej by³o napisane w tym temacie ¿e XII-XVw. Z tym ¿e trzeba wzi±¶æ pod uwage ¿e wiêkszo¶æ ludzi wychodz±cych na buhurt wychodzi dok³adnie w tym samym sprzecie na inscenizacje, i dziwi mnie strasznie podej¶cie niektórych ludzi mianowicie dlaczego ludzie mówi± ze poziom histroryczno¶ci na inscenizacji siê podnosi a na buhurcie to mroki same lataj±... a przecie¿ s± to w wiêkszo¶ci te same blachy
Datowanie jest takie a nie inne z prostych i wydyaje mi siê bardzo jasnych przyczyn poprostu ch³opaki ze wschodu lubuj± sie w tym okresie i w takich blaszkach id± na buhurt, po stronie polskiej te¿ siê kilku takich znajdzie ale dlatego ¿e maj± lepsze i bezpieczniejsze blachy XIII-stkowe ni¿ XV-stkowe.
Co do tego czy mo¿na wyj¶æ w barbucie lub kapalinie to prosta odpowied¼, je¶li czujesz siê w tym he³mie bezpieczny i daje ci bardzo dobr± ochrone to czemu nie... ale trzeba pamiêtaæ ze pod kapalin podbrudek i najlepiej ¿eby by³ to g³êboki kapalin... Co do barbuty to osobi¶cie bym odradza³... Twarz nieodrasta
a g³êboki kapalin z podbrudkiem z dobrym grubym przeszywañcem pod tym daje bardzo dobr± ochrone...
Jeszcze chcia³ bym dodaæ ¿eby nieurz±dzaæ w tym temacie niepotrzebnych dyskusji ma on s³u¿yæ wiadomo czemu, i wszelkie k³ótnie s± tu naprawde zbêdne...
pozdrawiam Tadzik
Chmmm zada³e¶ Diable proste pytanie i otrzyma³e¶ na nie prost± odpowied¼ - ¿e zacytuje sam siebie "nie bêdzie komisji sprawdzaj±cej historyczno¶æ sprzêtu". Teraz powiedz mi której czê¶ci tej wypowiedzi nie zrozumia³e¶?? To kto jaki sprzêt zabiera jest jego spraw± nie moj± - czy to te¿ jest ca³kowicie jasne?? Uprzejmo¶æ wiele nie kosztuje, zw³aszcza jerzeli siê z kim¶ nie rozmawia twarz± w twarz, u³atwia komunikacje itp. ale po co mo¿emy wszak siê obra¿aæ wzajem szydziæ z siebie i ³apaæ za s³ówka (albo ortografie) Jerzeli to kogo¶ bawi - proszê bardzo, ja wolê siê biæ.
Barbutê odradzam zdecydowanie - to nie jest he³m os³aniaj±cy dobrze twarz, natomiast tworzy doskona³± iluzje dobrej os³ony. Co do kapalinów to Tadzik wy³o¿y³ wszystko zgrabnie - podsumowuj±c koniecznie z podbródkiem, koniecznie dobrze kryj±ce (do sprawdzenia na bramkach)
P.S. "odnoszê wra¿enie ¿e ortografia to nie jedyny twój problem" taaak ja to wogle problematyczny jestem tylko wszystko utrudniam, nic nie wyja¶niam i jeszcze w dodatku jestem mêczennikiem lepszej sprawy
P.S.S. "organizator wie lepiej czy chcê, czy nie chcê braæ udzia³u w bohurcie (mimo ¿e nie zd±¿y³em o tym s³owem jeszcze wspomnieæ)" A zamierzasz - z rêk± na sercu? Nie uwierze puki nie zobacze
(¿eby nie by³o nie mam zamiaru Ciê obraziæ, poprostu prze¿y³ bym ciê¿ki szok)
Oj Płazik zachowujesz sie jak niewierny tomasz, w 2006 roku tez przeżyłeś szok jak my wszyscy widząc tą armię polską która wyszła na pole bohurtowe (pierkny widok) w tym roku będzie nas zapewne więcej (a więc będzie jeszcze piękniejszy widok). Co do barbuty to hmmm zależy od wykonania, ale większość historycznych barbut bez zasłony nie daje dobrej pewności ochrony (sam walczyłem kiedys w barbucie to conieco wiem).
Jako sta³y kibic mam chêæ co¶ wnie¶æ do sprawy: ze strony WKPL mogê przyprowadziæ i, je¶li £azarz zechce, przyprowadzê: ratownik med. szt. 1, pielêgniarz szt. 1, lek. med. sta¿ysta szt. 1.
Co do reszty WKPL - ch³opaki mówi±, ¿e wychodz± w sk³adzie ilo¶ciowym jak rok temu, jako¶ciowy ma byæ lepszy :D.
Uszanowanie.
Salve Fratres!
Jane ¿e £azarz zechce odno¶nie sprzetu, wyposa¿enia i innych to ju¿ na priv. Dalej nie ma ekipy która zorganizuje ognisko.
Pozdrawiam Grzegorz
O to to. Dok³adnie to. Mo¿e OBR d¼wignie temat? Efendi co¶ pisa³ ¿e macie chêæ. Jak by co to miejsce jest i my¶le ¿e ¶w Jerzy udostêpnie te¿ drewno. Tylko nie mamy ludzi co by to przygotowali bo wszyscy albo walcz± albo pomagaj± albo maj± inne zadania. Co my¶lisz Tadzik??
P.S. Jak wygramy obiecuje ufundowaæ pierwszy garnek twistera
Niechce nic obiecywaæ, porozmawiam z ludzmi u nas i Efim i zdecydujemu dopiero wtedy razem... BO miejsce jak widaæ to nieproblem, drewno tez tylko ze na tak± ilo¶æ osob to na czym¶ usi±¶æ siê by przyda³o i jaka¶ "padlinka" tez by by³a bardzo wskazana ze o piwieeeeeee niewspomne... tak siê to wydaje niewiele ale patrz±c na rosn±c± liczbe uczestników buhurtu (jak my¶le w tym roku oko³o 200 osob) to trzeba liczyæ te 200 osob na impreze i pewnie jeszcze trochu co do tego dojdzie w ramach "obozingu"
... Wiêc te ognisko czy ju¿ imprezka bêdzie do¶æ sopra a na tak± liczbe ludzi niestety ale bedzie trzeba sie troszke wysilic zeby jakos to wmiare wygl±da³o... Fajnie by by³o gdyby wiêcej ludzi sie tym tematem zaje³o...
Ano fakt mo¿e byæ troche roboty. Ja tylko dodam ¿e to mo¿e byæ w sumie impreza minimum tzn. jedzenie, napoje i siedzenia ka¿dy we w³asnym zakresie organizuje - by³e by powiedzieæ ¿e integracja pobuhurtowa tu i tu, i byle kto¶ zadba³ ¿eby tam to ognisko by³o.
Cokolwiek wiêcej zdzia³acie to i tak bêdzie du¿o. Ja ju¿ w tym nie pomoge niestety - za wiele mam do roboty z ca³± reszt±.
Heh...)
Pytania tehniczne juz calkem wyjasnione...
Teraz pytania nieformalne od druzyny bialorusko-rossijskoj!)
- Czy po buhurce bedzie jakas zorgonizowana imprezka alkoholiczna? I jerzely bedzie - gdzie, u obozowiska jakiego bractwa i kogo pytac?
Bo w tym type alkobuhurta wschod tez ma co pokazac..)))
Hihi staramy siê zorganizowaæ pó¼niejsz± integracje
- jest wola wiêc wiele wskazuje ¿e impreza ta w jakiej¶ formie siê odbêdzie. Pytanie tylko w jakiej. Oczywi¶cie strona wschodnia mo¿e siê czuæ zaproszona, tylko jeszcze nie wiemy gdzie i kiedy
CYTAT(Ugni @ 00:12 19.01.2007)
Salve Fratres!
OK przyjmujemy wyzwanie
tam te¿ wystawimy kilku naszych. GyrosS, OBR to jak? PIWOOOOOOO? P³azik je¿eli nikt siê nie podejmie ogniska to zrobimy inaczej - ka¿da ekipa wytypuje po jednym cz³owieku do organizacji i damy rade.
Pozdrawiam Grzegorz
CYTAT(£azarz @ 18:35 19.01.2007)
CYTAT(Ugni @ 00:12 19.01.2007)
Salve Fratres!
OK przyjmujemy wyzwanie
tam te¿ wystawimy kilku naszych. GyrosS, OBR to jak? PIWOOOOOOO? P³azik je¿eli nikt siê nie podejmie ogniska to zrobimy inaczej - ka¿da ekipa wytypuje po jednym cz³owieku do organizacji i damy rade.
Pozdrawiam Grzegorz
Witam!
Mam kilka pytan:
- czy bedzie jakies miejsce, uzgodnione z organizatorami grunwaldu, gdzie bedzie mozna usi±¶æ i zapalic ogniska?
-kazdy by musial zabrac ze soba cos do siedzenia
jak wyglada sprawa picia "piwa" przed bitwa? czy nikt nie bedzie mial o to pretensji?
- jezeli zrobic skladke po 10 z³ od kazdego polskiego uczestnika bohurtu, to mysle ze strona polska moze w tej sumie zapewnic kolacje i ziomkom ze wschodu. Oni nie placa-sa go¶cmi
a kolacja bedzie syta.
Napiszcie co o tym sadzicie i jak wszystko bedzie o.k. ,to sie organizacja tego wszytkiego zajmiemy
Pozdrawiam
Efendi
Miejsce mo¿e daæ ¶w. Jerzy. napewno. Co do sprawy picia to jeszcze musze porozmawiaæ z organizatorami Grunwaldu, ale bêdziemy siê ca³kiem nied³ugo spotykaæ wiêc siê pogada. Sk³adka to dobry pomys³ - mnie staæ na 10z³, siedzenie przyniose.
A to niewazne, bedzie zorgonizowanie czy nie... Wiem dokladnie ze spotkamysie po buhurcie!)
Salve Fratres!
P³azik tak jak ustalili¶my - spotkanie w Gniewie. Ja¶min, Efendi przy³±czycie siê. Ugni da³by¶ radê przyjechaæ? Wszelkie szczegó³y do P³azika na priv.
Pozdrawiam Grzegorz
ps. Mam pro¶be wiem nie zwi±zan± z tematem buhurtu ale zwi±zan± z okolic± Gniewu - W XIIIw Zakon Cystersów z Oliwy obsadzi³ w Tymawie ko³o Gniewu kilku braci Zakonu Calatrava do ochrony granicy z Prusami. Prawdopodobnie by³a to ma³a komandoria max 6 braci. Szukam wszelkich wiadomo¶ci na ten temat. Je¿eli kto¶ posiada jakiekolwiek informacje na ten temat prosze o info na priv.
Spokojnie to spotkanie - jeszcze zreszt± do koñca nie wiadomo gdzie ani kiedy bêdzie spotkaniem ¶cis³ego dowództwa. Dogramy tam szczegó³y - pospolite ruszenie frehowiczów to ostatnia rzecz której nam trzeba
. Napisze na priva do osób które ewentualnie chcia³ bym ¿eby przyjecha³. Po to jest ten temat ¿eby buhurtowcy zg³aszali swoje pomys³y - przegadamy to i zebrane w ca³o¶æ przedstawimy.
Nie ma wiêc ¿adnych oficjalnych spotkañ. Natomiast ju¿ nied³ugo (jak znajde woln± godzinê na pomy¶lenie) przedstawie zrêby taktyki strony Polskiej. Co prawda szczegó³y z racji jawno¶ci forum dogadamy na miejscu, ale i tak czekaj± nas zmiany - koniec z band± orków lataj±cych samopas, w tym roku Polska poka¿e stalow± piê¶æ
.
¿eby tylko stal nie zardzewia³a przez zime, bo przy uderzeniu w cos twardego rozsypie sie na proch :P
2 Lazarz -
"Ugni da³by¶ radê przyjechaæ?"
Nikt mnie nie zapraszal...(((
Salve Fratres!
Ugni Braciszku nie pytaj o zaproszenie zawsze jeste¶ przez nas zaproszony. Jak tylko P³azik ustali szczegó³y wysy³am ci zaproszenie.
Pozdrawiam Grzegorz
No to postaramsie...
Znaczy Plazik ze nici tym razem z malowania twarzy i biegania po polu z maczugami?
a mialo byc tak pieknie, chlip...
a tak na powaznie obmysl jakas dobra taktyke zebym tym razem nie musial ratowac calej walki ;) i zdalo by sie cos pocwiczyc przed tym najsmaczniejszym kaskiem Grunwaldu
zaraz po inscenizacji oczywiscie
Ja tak dla po¿±dku jeszcze raz - nie ma ¿adnego spotkania
Poprostu musimy z organizatorem pare szczegu³ów omówiæ, mo¿liwe ¿e spotkamy siê w prywatnym mieszkaniu na 2 h, mo¿liwe ¿e zrobimy to jutro, a moe za miesi±c. Nie ma sensu siê zjerzd¿aæ z ca³ej Polski (a ju¿ tym bardziej z Bia³orusi
)
Ok jak zapowiada³em krótko na temat taktyki - krótko dlatego ¿e przeciwna strona równie¿ tu zagl±da. Natomiast wiêcej szczegó³ów omówimy ju¿ na miejscu w trakcie co wieczornych treningów buhurtowych - które chcia³ bym aby koñczy³ siê wnioskami taktycznymi odno¶nie g³ównej walki.
W tym roku dzielimy si³y na dwa hufce - hufiec czelny który poprowadzi Tomko Konopczyc oraz hufiec walny który wezme ja. Wyznaczanie flankierów, stracenicy czy odwodu nale¿y do dowódców poszczegulnych hufców i zale¿y od tego jak siê umówimy. Ostateczny podzia³ si³ równie¿ proponuje aby nast±pi³ ju¿ na polach grunwaldzkich. Natomiast jerzeli jakie¶ grupy bardziej widz± sie w hufcu czy to Tomka czy to moim powinny zg³aszaæ siê do nas (jeste¶m obaj na fresze) to nam wydatnie pomo¿e w ustaleniu si³ jakimi bêdziemy dysponowali. Osobi¶cie oprucz Reihli bardzo licze na WKPL, rote piesz± Bocke oraz OBR - gdy¿ z tymi oddzia³ami walczy mi siê bardzo fajnie.
W tym roku chcia³ bym równie¿ zabraæ do bitwy sztandar. Nios±cy chor±giew bêdzie traktowany jako normalny walcz±cy, bêdzie w zbroi. W wypadku ataku mo¿e straciæ chor±giew (co oczywi¶cie bêdzie wielkim wstydem dla nas). Mo¿e chor±giew pomo¿e nam w trzymaniu siê w kupie.
Heh)
A tak chcialem pospiegowac tu))))
U nas w buhurtah nios±cy chor±giew nie jest atakowany w nijakim przypadku. Ale jezely regulamin to dozwole, to neh to tak bedzie..))
Aaaa pod³y szpionie:)
udaremnimy wszelkie knowania wschodniego wywiadu
co do choragwi: byla opcja, by nie dyskutowac kto wygral dane starcie po ilosci polozonych ale po informacji: zdobylismy wasza chorogiew i mamy dalej swoja:)
Chmmm to opcja godna rozwa¿enia ale my¶le ¿e na przysz³o¶æ - narazie chcia³ bym sprawdziæ jak to siê bêdzie mia³o do ca³ej walki. Oczywi¶cie trudno przeceniæ presti¿ jaki daje zdobycie czy utrzymanie chor±gwi, trudno mi te¿ sobie wyobraziæ by strona wygrywaj±ca nie "po³o¿y³a" chor±¿ego.
Chor±giew zazwyczaj nie jest atakowana i u nas. Ja jednak chce by by³a ona u¿yta tak jak w ¶redniowieczu - jako symbol skupiaj±cy oddzia³, pokazuj±cy gdzie jest dowódca na polu walki i jakie wskazuje kierunki natarcia. Z dotychczasowych obserwacji wynika ¿e po pierwszych chwilach nasza zwarta formacja rozpada siê na co najwy¿ej bractwowe grupy - tym razem mam nadzieje to zmieniæ. Nad polem bitwy bêdzie powiewa³ czytelny znak wokó³ którego bêdziemy mogli siê skupiaæ - niezale¿nie czy jeste¶my sami czy stoimy z kim¶ z naszego bractwa/ekipy. Poprostu trzymamy siê jak najbli¿ej sztandaru i tyle. Zarazem pozwoli to nam na jeszcze wiêksze urealnienie walki i pewien eksperyment z zakresu odtwórstwa taktyki walki (co prawda to my przecie¿ w tej ustawce nic nie odtwarzamy tylko siê mordujemy - ale co tam
). Dlatego chor±¿y bêdzie w pe³nym opancerzeniu, z broni± i bêdzie traktowany jako normalny walcz±cy, bêdzie mo¿na go biæ - i on bêdzie bi³. Jak siê go powali bêdzie mo¿na zabraæ mu chor±giew (oczywi¶cie raz zabran± mo¿na równie¿ odbiæ
- walczymy dopuki stoi druga strona).
P.S. Otwieram konkurs na wykonanie sztandaru - kto chcia³ by siê tego podj±æ? Powinien to byæ moim zdaniem sztandar królestwa czyli bia³y(srebrny) orze³ w czerwonym polu oczywi¶cie w wersji XV w. czyli taki jaki niesie do inscenizacji chor±giew krakowska. Prywatna von Reihl w mojej osobie postara siê dostarczyæ drzewce sztandaru i chor±¿ego - ale mamy sporo na g³owie i nie wiem czy dam rade za³atwiæ sztandar. Kto podj±³ by siê wykonania? W razie czego s³u¿e informacjami jak takie cu¶ powinno wygl±daæ.
Salve Fratres!
... Pierwsza by³a chor±giew wielka ziemi krakowskiej, której znakiem by³ bia³y orze³ w koronie z rozpiêtymi skrzyd³ami na czerwonym polu. Znajdowali siê w jej szeregach wszyscy znaczniejsi panowie i rycerze polscy, wszyscy weterani i wyæwiczeni w bojach. Si³± i liczebno¶ci± przewy¿sza³a ona wszystkie inne chor±gwie. Jej dowódc± by³ Zyndram z Maszkowic, a chor±¿ym rycerz Marcin z Wrocimowic z rodu Pó³koziców. W pierwszym szeregu kroczy³o w niej 9 rycerzy ze wzglêdu na ich niezwyk³e zas³ugi, a mianowicie: Zawisza Czarny z Garbowa z domu Sulima, Florian z Korytnicy herbu Jelita, Domarat z Kobylan z rodu Grzymalitów, Skarbek z Góry z domu Habdank, Pawe³ z³odziej z Biskupic z rodu Niesobia, Jan Warszowski z rodziny Na³êcz, Stanis³aw z Charbinowic z rodu Sulima i Jaksa z Targowiska z domu Lisów. ...
Jako najwa¿niejsza chor±giew armii by³a gonfanonem, wiêc orze³, wzorowany na orle z sarkofagu W³adys³awa Jagie³³y na Wawelu, jest usytuowany prostopadle do drzewca. Wed³ug Kroniki konfliktu Król Jagie³³o 9 lipca 1410 roku po przekroczeniu granicy Prus ,,... wspaniale i potê¿nie rozwin±³ swoje chor±gwie i znaki i poleci³ im okazaæ siê na pewnym polu ... ze wszech stron otocznym przez lasy i gaje..." Król wzi±³ wtedy ,,wielk±" chor±giew krakowsk± w swe rêce i modl±c siê, wezwa³ Boga na ¶wiadka, i¿ to nie on, lecz nieprzyjaciel da³ powód do wojny. Po podniesieniu chor±gwi król powiedzia³ ,,... W imiê Twoje przeto (Bo¿e), w obronie sprawiedliwo¶ci i narodu mego, chor±giew tê podnoszê..." Uroczysto¶æ zakoñczy³o od¶piewanie Bogurodzicy, pie¶ni polskiego rycerstwa.
Tu¿ przed rozpoczêciem bitwy ,,wielka" chor±giew krakowska znajdowa³a siê na skrajnym prawym skrzydle si³ Korony, na czele chor±gwi z Ma³opolski i Rusi Halickiej. Dowódc± chor±gwi by³ miecznik krakowski Zyndram z Maszkowic, za¶ jej chor±¿ym Marcisz z Wrocimowic. Jako przedchor±giewni szli najliczniejszej i najsilniejszej chor±gwi szli najznakomitsi polscy rycerze. Wielu pochodzi³o spoza Ziemi Krakowskiej, jak np. Zawisza Czarny z Grabowa herbu Sulima, Florian z Korytnicy herbu Jelita, Domarat z Kobylan herbu Grzyma³a, Skarbek z Góry herbu Habdank, Pawe³ Z³odziej z Biskupic herbu Niesoba, Jan Warszowski herbu Na³êcz, Sanisaw z Charbinowic herbu Sulima oraz Jaksa z Tagowiska Herbu Lis.
Pozdrawiam Grzegorz
Mysle ze do tegu czasu to byl po prostu buhurt jak zabawa...
Ale jerzely bedzie w regulamine choragiew z herbami i symbolami panstw, czy nie stanie sie z tego buhurtu realij walki poza regulaminem ale za czesc swojego panstwa? Bo jak wiem - bedzie kupa ludzi jakim honor ojczyzny jest powaznejszy niz regulamin. I bedzie to poprostu jak u nas to mowie "draka" rzerznya... niesportowa i niehonorowa. Bo i ja za swoj herb i symbol bede walczyc nie tak jak by w innem zwyczajnem buhurce. Bez litoszci...
Prosilem by ze by ten buhurt zostalsia buhurtem. Nie chce rzerzni na nacionalistycznyh pozicjah. A panstwowe herby na choragiewah i systema choragienosza to moze byc to.
Nie bojesie samej walki, ale bedzie nieprzyjemnie jerzely chlopaki z Polski, Bialorusi i Rosji przyjado do Grunwalda jak na saprawdno wojne. Ale tym razem na wojne nie z niemcami...(
Pozdr.
Ugni.
PS w Bialorusi na buhurt z choragiewami jesto oni nejtralnyh kolorow i bez herbow. Naprzyklad byala i czerwona. I wszystko jest OK. Bo panstwowe kolory i realnyje herby w buhurcie mizpanstwowyh druzyn to prowokacja. To jeszce nie sport i jest niebezbeszne dlya zycia. Naprawde.
Chmmm a to ciekawy punkt widzenia. Mnie zdecydowanie chodzi³o raczej o symbol bitewny ni¿ narodowy - ale te¿ lepiej mi siê walczy pod historycznym sztandarem ni¿ pod kawa³kiem szmaty na kiju
. Sprawa honoru i motywacji nie ukrywam odgrywa tu istotn± role - chor±giew narodowa mia³a mobilizowaæ, ( i nie chodzi mi tu broñ Bo¿e o ³amanie zasad - poprostu ludzie wychodzili od tak sobie, bez motywacji) Natomiast nie s±dze by chor±giew narodowa wzbudzi³a jak±¶ chêæ ³amania regulaminu. Kto chcia³ by plamiæ swój i swojego narodu honor poprzez jakie¶ zagrywki poni¿ej pasa?? Warto to rozwa¿yæ - ja sam osobi¶cie chêtnie wyszed³ bym pod sztandarem królestwa - uwa¿am ¿e zapewni to lepsz± motywacje walcz±cym. Co reszta o tym my¶li ( o wypowiedzi prosze zw³aszcza walcz±cych lub maj±cych zamiar walczyæ). Mowy byæ nie mo¿e o ¿adnej nienawi¶ci - walczymy twardo ale po walce jeste¶my braæmi, do tej pory zawsze tak by³o i mam nadzieje ¿e niesione chor±gwie nie przys³oni± nam tej wiêzi która rodzi³a siê miêdzy wojownikami buhurtowymi - po obu stronach.
Nazal nie moge w dwuh slowah opowiedziec o realijah nastroju tyh bialorusinow i rosjan z jakimi rozmawialem o buhurcie na Grunwaldzie. Powiem tylko ze romantyka buhurtowa na wschodzie juz nie istneje. U nas naprawde inne przedstawienia o probleme.
Sorky ze podnialem ten temat(((
Pozdr.
Ugni.
Ja to widzę raczej jako starcie dwóch ruchów rycerskich - polskiego i "wschodniego". Wszyscy Białorusini, Ukraińcy i Rosjanie jakich znam mówili o pewnych zgrzytach, na tle narodowym, które miedzy nimi istnieją. Może dlatego lepiej nie mieszać w to symboli narodowych.
A pomysł ze zdobywaniem flag uważam za trafny. Taka propozycja - zdobyć flagę i przetransportować ją do symbolicznego obozu.
Salve Fratres!
Hmmm .... wszyscy macie racje i jest to dobre i z³e jednocze¶nie. Zakony bêd± walczyæ ... powiedzmy bardziej ni¿ brutalnie w obronie "Beauceant" lub innej chor±gwi pod jaka maj± walczyc zapewne i ¶wieckie rycerstwo post±pi podobnie. Mo¿e doj¶æ do "dziwnych" i niepotrzebnych wa¶ni. Jednocze¶nie nie ma nic bardziej jednocz±cego walcz±cych ka¿dej ze stron jak symbol w tym przypadku chor±giew. P³azik chcesz dobrze i chwa³a ci, ale mysle ¿e ten buhurt który jako pierwszy w histori buhurtów w polsce dopracowywany jest w takich szczegó³ach powinien przede wszystkim jednoczyæ a nie dzieliæ. Wiesz co bêdzie je¿eli strona wschodnia zwyciê¿y odbieraj±c nam chor±giew? Tak samo co bêdzie czuæ strona wschodnia je¿eli przegra i odda chor±giew? Super by by³o gdyby skoñczy³o siê to tak jak wiêkszo¶c buhurtów kiedy przy ognisku pijemy PIWOOOOOOOOOO ¶miejemy siê z tego jak on mi przy³o¿y³ lub ja jemu i razem stukamy siê kuflami (GyrosS, Negro
) ale w±tpie by tak to siê zakoñczy³o. Mo¿e w pierwszym roku zróbmy to na podobnej zasadzie jak do tej pory bywa³o bez chor±gwi lub tak jak to jest na wschodzie - Chor±¿y jest osob± nietykaln± i jakikolwiek atak na niego prowadzi do ca³kowitego wykluczenia go¶cia z imprezy. P³azik wtedy mamy co¶ co bêdzie jednoczyæ si³y pod wspólnym symbolem, a po walce nikt nie bêdzie mia³ do siebie pretensji. To tylko nasza propozycja ale oczywi¶cie dostosujemy siê do ostatecznej wersji walki. Wo³czko - Bia³oru¶ nie lubi rosjan, Rosjanie Bia³orusinów, Pogoñ Szczecin nie lubi Lecha Poznañ - Lech Poznañ nie lubi Pogoni Szczecin, Bia³y nie lubi Czarnego, Czarny nie lubi Bia³asa ..... itp. Tak na prawde to wszyscy sie lubia tylko zawsze jest kilku go¶ci którzy mieli i zawsze bêd± miec pretensje do siebie. Nie roztrz±sajmy ju¿ wiêcej tej sprawy, nie szukajmy animozji miêdzy nami a pomy¶lmy lepiej nad integracj± po Buhurcie
Je¿eli Miecz i Varon ¶ledz± ten w±tek - Teo zagrasz przy ognisku tak jak wtedy?
Pozdrawiam Grzegorz
Ps. Zakonni wierni do koñca Beauceant tak samo po polskiej jak i wschodniej stronie - przemy¶l te s³owa P³azik
Ungi masz racjê z tymi animozjami narodowymi ale szczerze bardziej dotycz± one strony 'wschodnieJ" ni¿ naszej . A na bohurt wychodzicie jako jedna dru¿yna.
Z zabieraniem chor±gwi narodowych oddaje ci racjê znam siebie i wiem ¿e mo¿e ka¿dego ponie¶æ jesli widzi swój symbol narodowy w rêku "wroga" wiêc mo¿e moja propozycja nios±cy symbole narodowe bêd± nietykalni ale zawsze do zabawy mo¿na wnie¶ chor±gwie bractwowe i je mo¿na zdobywac
Wydajê siê ¿e to rozwi±zanie da³o by realizm i skupienie armii pod swojimi sztandarami a odcieñ prawdziwej wojny narodowej oddali³o by na bardzo bezpieczn± odleg³o¶æ
Co wy na to?
Ja osobiście zgadzam się tutaj ze zdaniem Ungiego, użycie tak mocnych symboli w Bochurcie może doprowadzic do eskalacji brutalnosci w walce. Doprowadzamy w ten sposub wynik bohurtu do stwierdzenia - " nasz narod jest lepszy niz wasz". To naprawde pobudzi nacjonalistow do dzialania , a mysle ze troche ich jest po obu stronach. Po drugie zaczynamy tu w ten sposob (nawet niewiedzac o tym) bawic sie w polityke a, polityka plus bochurt ba polityka plus cokolwiek to zle polonczenie.
Plazik mozesz na nas liczyc
Salve Fratres!
Wtyczka masz racje - POLITYKA NIE - BUHURT TAK.
Dobra P³azik skrobnij co¶ i wypowiedz siê ostatecznie. A co z tym ognichem - Efendi zrobisz to?
Pozdrawiam Grzegorz
A ja mam wielk± pro¶bê do Ungiego
czy móg³by¶ wrzuciæ kalendarz imprez na Bia³oru¶i jak by ci siê oczywi¶cie chcia³o
Zgóry obiecujê wielk± flaszkê miodu lub/i psza¶nej okowity
Dzieki wszystkim za opinje!
Lazarz - wshodni respekt do ciebie!!!
ua - gdzie mial by rozmescic kalendarz imprez na Bia³oru¶i? W jakim oddziale? Czy to jest pytanie do moderatorow?
2 Ua - "Ungi masz racjê z tymi animozjami narodowymi ale szczerze bardziej dotycz± one strony 'wschodnieJ" ni¿ naszej "
Chlopaki, wiecie jaka jest situacja w Bialorusi i w Rosji polityczna i humanitarna.(((( Honor narodowy i kahannie (love) do swojej ojszyzny - to jest to niewielkie co dlya nas zostalo(((((...
Wszystcy jestescie dzelnymi i soprawdnymi kamradami, szceze was lubie i powazam, i ostatnie w zyciu chcialem by zeby z tego buhurtu byla jakas POLITYKA lub razjednoczenie.
Zrobie wszystko zeby tego nie dopuszcic.
Ale prosze zrazumec moje opinje w tem punktu.
Pozdr.
Ugni.
Dodatkowqo, wchodzenie z flagami chor±gwii wystêpuj±cymi na grunwaldzie dnia nastepnego moze sprawiac wrazenie, ze jednak organizatorzy Grunwaldu maja bardzo duzo wspolnego z organizacja buhurtu a w to ja nie uwierze.
Do tego, nie ka¿dy bêdzie chcia³ wystêpowaæ pod tak± chor±gwi± z powodów ... politycznych w³a¶nie. A do tego pod jak±flag± maieli by i¶æ go¶cie? Pogoni? Or³a dwug³owego? Tu takze by nast±pily bezsensowne problemy.
Zatem P³azik: ilo¶æ chor±gwi po obu stronach: do oporu:) wedle potrzeb taktycznych oddzia³ów itd ... Tymbardziej, ¿e niektózy bêd± mo¿e chcieli i¶æ pod swym sztandarem i mimo wszystko walczyæ
)) ze sztandarem:) skoro ma byæ punktem do zbierania, kierowania walk± itd (w co za bardzo nie wierzê obserwuj±c tempo walk buhurtowych ...).
Salut!
"Vox populi, vox Dei" czy jako¶ tak. Skoro tak mówicie to zrezygnuje z chor±gwi narodowej - choæ troche szkoda bo to mi pasuje do mojej "romantycznej" duszy
. No ale sporo racji z tym macie - chor±gwi narodowej nie bêdzie.
Natomiast chcia³ bym zabraæ do boju dowoln± inn± chor±giew. Dlaczego do boju? - otó¿ dla tego ¿e inaczej nios±cy chor±giew aby byæ bezpieczny musia³ by i¶æ z boku. Wtedy automatycznie odpada rola chor±gwi jako skupiacza si³ i narzêdzie do komunikowania siê z lud¼mi przez dowódcê. Chcia³ bym ¿eby chor±giew sz³a w samym ¶rodku naszych szyków - wtedy byæ mo¿e uda nam siê lepiej zrozumieæ dlaczego chor±gwie ¶redniowieczne by³y a¿ tak wa¿ne.
P.S. Chor±giew mogê oczywi¶cie za³atwiæ jak±¶ - czemu nie. Ale jak by kto¶ po stronie polskiej mia³ wizje i odrobinê talentu do ig³y to mo¿e pomy¶la³ by jednak o czym¶ ³adnym - ¿eby wstydu przed wschodnimi braæmi nie by³o. Co my¶licie np. o ¶w. Jerzym? To symbol do¶æ uniwersalny, nie zamieszany w politykê no i ¶redniowieczny
Ugni pszepraszam je¶li urazi³em ciê i wschód w jakie kolwiek kwesti na pewno nie by³o to moim zamiarem. U nas te¿ ró¿owo nie jest w sytuacji powiedzmy ekonomicznej zarobki "wschodnie" wydatki "zachodnie", bracia "K", ale mówi±c krótko olaæ to i ca³a politykê MY bardzo cenimy wschód i ca³y czas siê od was uczymy choæby pewna garda u nas w ¿argonie zwie siê bia³orusk±
Dobra koniec z wazelin± bo jeszcze pomy¶lisz .....
Najwa¿niesza jest w koñcu "PIWOOOO"
Co do chor±gwi zgadzam siê z reszt±, ja te¿ nie chcia³bym aby wysz³a "draka"
A mo¿e dla lekiekj motywacji od¶piewamy jako strona Polska "Bogurodzice" i tak siê zagrzejemy do walki to powinno wyrzucic opcje nacjo a dodaæ lekkiego uhisterycznienia.
Co do kalendraza imprez na wschodzie ja moderatorem nie jestem i daleko mi do tego wobec czego moge tylko zaproponowaæ za³o¿enie tematu w kalendarium Imprezy wschód czy jako¶ tak
Witam!
Poczytajcie i (Plazik i inni), co o tym sadzicie. Saszka rozmawia z Rosjanami i znaki na niebie mowia ze takze przyjada. Jezeli chcecie czegos takiego na Byczynie, to musze to juz wiedziec, bo zgłoszenia juz spływaja i musze innym ograniczyć ilość miejsc.
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=179766A co do symboli , flag czy sztandarów na bohurcie, to w pelni popieram zdanie Ugniego.
Bohurt to zabawa, chociaz dla dorosłych i twarda na dodatek. A jak pojawią sie symbole, to zacznie sie szowinizm i tyle(skąd my to znamy....)
cytowany list i ostatni post £azarza posz³y do tematu o Byczynie. tu rozmawiamy wy³±cznie o buhurcie grunwaldzkim.
pozdrawiam
Boran
Jezely ktos rozume po rossijsku...
Z bialorusskiego forumu o chor±gwiah na buhurcie...
http://alterego.tut.by/forum/viewtopic.php?p=47555#47555Pozdr.
Ugni.
Ua - spoko!) Zrazumialem wszystko prawidlowo...)
Boran,nie likwiduj tego posta, bo dotyczy on bohurtu na G i treningu do niego.
zainteresowanych prosze o zajrzenie na strone:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=12625&st=0 3 post od konca
moze jakies sugesteie??
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=12...rt=#entry179766A dokładniej Efendiemu chodzi o ten post
A zeby mnie zaden moderator nie ustrzelił to na swoije usprawiedliwienie powiem ze to takie ułatwienie
A trening przed bohurtem to moim zdaniem świetna sprawa
Doszlifujemy sobie wszytsko pogadamy troszke i zrobimy symulacje bohurtu grunwaldzkiego :D
Pozdrawiam
Czyli rozumiem ¿e znaki neutralne, nie budz±ce skojarzeñ z niczyim narodem nie budz± waszych zastrze¿eñ. To naprawde podniesie poziom rekonstrukcyjny ( w kwesti odtwarzania taktyki) doda te¿ imprezie smaczku
Strona wschodnia jerzeli chce mo¿e wyj¶æ z chor±gwi± - ale nie musi, zasady zostaj± stare, wygrywa ekipa która stoi na nogach
nawet jerzeli nie zdoby³a chor±gwii lub j± straci³a. Choæ oczywi¶cie to wstyd daæ sobie odebraæ chor±giew - wiêc panowie trzymaæ siê razem
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.