Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Gra wojenna, Grunwald 2007
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007 > Grunwald 2007
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
£ukasz P³aza
CYTAT(Ma³e @ 11:00 27.03.2007) *
czy macie ju¿ kogo¶ do wykonania sztandaru ???

jester.gif

Wci±¿ poszukujemy - chod¼ awaryjny szyj±cy w razie co jest. Jeste¶my otwarci na propozycje
S o w a
P³aziku drogi nie zd±¿yli¶my siê dogadaæ, w zwi±zku z czym pytam raz jeszcze o ostateczn± odpowied¼ na pytanie "jaki to ma byæ sztandar"
Ma³e
jeżeli dowiem się "szczegółÃ³w" sztandaru to jest prawdopodobne że moge się podjąć jego wykonania

niestety jeżeli miałby on być bardzo zdobny itp to niestety odpadam - nie mam takich predyspozycji

jezeli coś by z tego wynikło to można na gg lub tlen (podam jak będzie trza)
kubekkadubek
grzesiek napisal :

{Witam wszystkie ekipy ³±cznie z walcz±cymi podlegaj± bezpo¶rednio pod po³±czone wschodnio-polskie s³u¿by ratownicze. Odno¶nie sygna³ów - takie sygna³y istniej±. Oprócz tego podzielimy te ekipy na ma³e oddzia³y a ka¿dy z CB. Bêdzie jeden punkt w którym wszystkie informacje bêd± koordynowane. Nie chce powtórki z buhurtu 2004. }

czesc grzesku smile.gif tu powtorka z buhurtu 2004 smile.gif
nie wiem kiedy odbywa sie buhurt - bede na grunwie dopiero w piátek rano no chyba ze uda mi sie z dublinii dojechac wczesniej ale pomoc medyczná swoja oferuje a takze pomoc w zorganizowaniu medycznych - uwazam ze kazdy medyczny powinien miec (swojego) z tarczá - oczy bo medyczny powinien sie zajmowac ratowaniem a nie uwazaniem na siebie samego jak to bylo w zeszlym roku - jezeli tylko moj kochany kapitan macko von raihl pozwoli mozemy zorganizowac u nas w obozie punkt koordynacyjny. a co do sprzetu proponuje pozyskac fundusze na (glupie) rekawiczki i waciki - mysle ze przeprowadzenie zbiorki wsrod walczacych po 5 zl na sprzet jest ok - pozatym i tak tego piwa przed buhurtem nie wypija smile.gif jestem niesytety pod mailem kubazhp@o2.pl moge pomoc jezeli chodzi o przygotowanie zaplecza przed impreza .
- warto by bylo zrobic szkolenie dla ratownikow smile.gif
a i moge prz\ywiezdz nosze z gdanska smile.gif
warto rowniez bylo by pomyslec o kamizelkach dla ratownikow - odblaskowych - oni tez musza byc bezpieczni smile.gif trudno sredniowiecze sredniowieczem , bezpieczenstwo bezpieczenstwem
- niestety wiem cos o tym smile.gif
przy okazji czesc plazik , czesc indar , czesc maska ,czesc templar smile.gif
pozdrawiam
kadlubek
kubekkadubek
CYTAT(Wo³czko @ 10:59 17.03.2007) [snapback]183677[/snapback]
CYTAT
Popatrzysz jak ludzie lataj± mo¿e nawet jak Ci sie uda wyjdziesz powalczysz podostajesz poboli Ciê mniej lub bardziej ale poboli pomy¶lisz troszke "Skoro tu tak bola³o to co bêdzie na Grunwaldzie"

Bez przesady. Przewa¿nie sie pada od uwieszenia na szyi b±d¼ tramwaja, bo tak najpro¶ciej. Gdyby liczy³y siê tylko powalenia od ciosów, to rzeczywi¶cie by³by hardcor.

no co wy chlopaki ja przeciez zostalem zabity i ucieli mi glowe na buchurcie - wtedy to nie bylo smieszne - ale teraz tara zmartwychwstalem - na swieta smile.gif
pozdrawiam
£azarz
CYTAT(kubekkadubek @ 18:08 02.04.2007) [snapback]185509[/snapback]
grzesiek napisal :

{Witam wszystkie ekipy ³±cznie z walcz±cymi podlegaj± bezpo¶rednio pod po³±czone wschodnio-polskie s³u¿by ratownicze. Odno¶nie sygna³ów - takie sygna³y istniej±. Oprócz tego podzielimy te ekipy na ma³e oddzia³y a ka¿dy z CB. Bêdzie jeden punkt w którym wszystkie informacje bêd± koordynowane. Nie chce powtórki z buhurtu 2004. }

czesc grzesku smile.gif tu powtorka z buhurtu 2004 smile.gif
nie wiem kiedy odbywa sie buhurt - bede na grunwie dopiero w piátek rano no chyba ze uda mi sie z dublinii dojechac wczesniej ale pomoc medyczná swoja oferuje a takze pomoc w zorganizowaniu medycznych - uwazam ze kazdy medyczny powinien miec (swojego) z tarczá - oczy bo medyczny powinien sie zajmowac ratowaniem a nie uwazaniem na siebie samego jak to bylo w zeszlym roku - jezeli tylko moj kochany kapitan macko von raihl pozwoli mozemy zorganizowac u nas w obozie punkt koordynacyjny. a co do sprzetu proponuje pozyskac fundusze na (glupie) rekawiczki i waciki - mysle ze przeprowadzenie zbiorki wsrod walczacych po 5 zl na sprzet jest ok - pozatym i tak tego piwa przed buhurtem nie wypija smile.gif jestem niesytety pod mailem kubazhp@o2.pl moge pomoc jezeli chodzi o przygotowanie zaplecza przed impreza .
- warto by bylo zrobic szkolenie dla ratownikow smile.gif
a i moge prz\ywiezdz nosze z gdanska smile.gif
warto rowniez bylo by pomyslec o kamizelkach dla ratownikow - odblaskowych - oni tez musza byc bezpieczni smile.gif trudno sredniowiecze sredniowieczem , bezpieczenstwo bezpieczenstwem
- niestety wiem cos o tym smile.gif

Salve Fratres!

Kubusiu, braciszku kochany ciesze siê ze znów siê spotkamy! To juz trzy lata bêdzie. Ale ju¿ wracam do twego postu. Jako, ¿e koordynuje ekipy ratownicze podczas tej GRY WOJENNEJ to jednocze¶nie zapewniam takie rzeczy jak:
1. Pe³ne zabezpieczenie ratownicze - przedmedyczne (czyli od rêkawiczek poprzez opatrunki a na noszach skoñczywszy)
2. £±czno¶æ - przywioze ze soba kilka CB które pomoga nam koordynowac s³u¿by
3. Kamizeli ratowników - ka¿dy otrzyma
Krótko mówi±c ¿adna kasa nie jest potrzebna. Kilka stron wcze¶niej pisa³em o ochronie ratowników. Dalej to powtarzam - potrzebuje dobrych braci obeznanych z buhurtem którzy nie raz bili lub dostawali po g³owie. I najwa¿niejsze - wyj±tkowo sprawnych fizycznie - to oni w³asnie maj± chroniæ tych którzy maj± ratowaæ.

cyt. "...no co wy chlopaki ja przeciez zostalem zabity i ucieli mi glowe na buchurcie - wtedy to nie bylo smieszne - ale teraz tara zmartwychwstalem - na swieta..." - Kubu¶ i niech juz tak zostanie. Po pamiêtnym w 2004 roku starciu kr±¿y³y legendy na temat jak to siê sta³o. Jedne prawdziwe inne fikcyjne. Im dalej od tego zdarzenia tym wiêksze bzdury s³ysza³em na ten temat. A ja ... a ja do tej pory dziêkuje JEMU ¿e tak siê skoñczy³o i z P³azikiem i Ugnim na bramkach zrobimy wszystko by ponownie niedopu¶ciæ. Mam nadzieje ¿e pomo¿esz nam w tym.
Szczegó³y zostana omówione z P³azikiem podczas spotkania w umówionym miejscu i czasie.
Pozdrawiam Grzegorz

ps. Kubu¶ za¶piewasz wieczorem?
kubekkadubek
oczywiscie ze zaspiewam juz ukladam przekaz historyczny na temat "gry wojennej" smile.gif
a jesli tylko terminowo sie wyrobie to jestem i mozecie liczyc na moje wsparcie pomoc , medyczná i logistyczná dajcie mi tylko znac jak bedzie wiadomo kiedy ... to sie odbywa na tegorocznym grunwie bo chcialbym mimo wszystko zdázyc smile.gif ale bic sie nie bede - obiecuje smile.gif

pozdrawiam smile.gif
kadlub
Ugni
"...i z Płazikiem i Ugnim na bramkach zrobimy wszystko by ponownie niedopuścić..."

Heh, mam nadzeje ze bedzie Magistr na Grunwaldzie, bo ja sam planuje walcyc w pole buhurtowym...)))) Chociaz by jedne potyczke.)

Moze ktos z braci planuje zjawic sie na feste "Miecz Gedemina" w Lidze, Bialorus 19-20.05.
Nie zbyt daleko, ale bedzie druzyna buhurtowa Bialorusi, Bern z Moskwy, PLK z Sankt-Pitersburgu i to do kupy chlopakow. I sam fest bedzie po prostu killer! Najliepszy w Bialorusi za 5 liat!
Bartoha
CYTAT(Ugni @ 11:40 03.04.2007) [snapback]185603[/snapback]
"...i z P³azikiem i Ugnim na bramkach zrobimy wszystko by ponownie niedopu¶ciæ..."

Heh, mam nadzeje ze bedzie Magistr na Grunwaldzie, bo ja sam planuje walcyc w pole buhurtowym...)))) Chociaz by jedne potyczke.)

Moze ktos z braci planuje zjawic sie na feste "Miecz Gedemina" w Lidze, Bialorus 19-20.05.
Nie zbyt daleko, ale bedzie druzyna buhurtowa Bialorusi, Bern z Moskwy, PLK z Sankt-Pitersburgu i to do kupy chlopakow. I sam fest bedzie po prostu killer! Najliepszy w Bialorusi za 5 liat!

Hej Ugni. S prazdnikom. Ja caly czas o dumam o Lidzie lub Brzesciu, tyle ze nie do konca jestem pewien jednej, wiadomej Ci kwestii ;)
Jan zwany Kit±
Zgadzam siê z wiêkszo¶ci± wymogów prosi³bym jedynie o przeanalizowanie ataku z ty³u z pe³nego rozpêdu ((tz. taranowanie tarcz±) nosimy na g³owach po 5 kg, przy pe³nym ataku z ty³u nasze krêgi szyjne s± nara¿one s± na takie same przeci±¿enia jak w czasie wypadku samochodowego z ty³u bez podg³ówków. Zerwanie krêgów szyjnych pewne jak nic, a oznacza to nie mniej ni wiêcej parali¿ ca³ego cia³a. Znasz mniê P³aza i wiesz ¿e z duperelami g³owy nie zawracam, nikomu proszê tylko o przeanalizowanie mojej uwagi. Dla ludzi mnie nie znaj±cych jestem praktykiem bohurtowym zreszt± P³azik uwa¿am ¿e w 2005r na Bierkowicach byli¶my pierwsz± Polsk± ekip± bohurtow± która pokona³a ekipê ze wschodu i to 3 - 0 je¶li siê mylê to proszê mnie poprawiæ.

£ukasz P³aza
Co do samej techniki okre¶lanej czêsto mianem "tramwaju" to dziwie siê ¿e akurat ona wzbudza twój niepokój. Jest to technika ogromnie popularna i co dziwniejsze przez wiêkszo¶æ walcz±cych uznawana za "najbezpieczniejsz±" formê posk³adania przeciwnika. Uderzenia - nawet rozpêdzonego cia³a nie da siê porównaæ z mas± i prêdko¶ci± samochodu szczerba.gif , natomiast he³my owszem obci±¿aj± szyje - ale tak¿e j± usztywniaj± do¶æ mocno (grube wy¶ció³ki ko³nierze itp.). Podsumowuj±c jeszcze nie widzia³em by kto¶ mia³ zastrze¿enia do tej techniki. Sam j± wielokrotnie wykonywa³em i sam by³em wielokrotnie jej celem, i to naprawdê nie jest taka straszna technika, my¶lê ¿e wiêkszo¶æ nie ma co do niej obiekcji. Nie wiem Janku czemu akurat ta (ze wszystkich innych pere³ek buhurtowych jezyk.gif szczerba.gif ) spêdza ci sen z powiek.

P.S ogólna my¶l co do zasad. Przy du¿ej dozie pecha w tego typu walce mo¿e byæ ró¿nie - teoretycznie wiele stosowanych technik mo¿e mieæ apokaliptyczne nastêpstwa. Jednak zazwyczaj tak siê nie dzieje - i jest to wiedza jak najbardziej praktyczna. Sama natura buhurtu wymaga by dopuszczalne by³y wszystkie techniki poza tymi naprawdê nieobliczalnymi. Pozosta³e za¶ to kwestia tego co mamy na sobie oraz niestety granicy do jakiej chcemy siê posun±æ. Nikt nie twierdzi³ ¿e to lekka mi³a i przyjemna zabawa dla ka¿dego. Ostatecznie trzeba byæ zdrowo ****ykniêtym ¿eby uczestniczyæ w "pseudo-rycerskich ustawkach zwanych buhurtami" hehehe.gif tongue.gif hehehe.gif
Micha³ z Koñczewic
posty poznika³y? jaki¶ b³±d?
Indar
CYTAT(Micha³ z Koñczewic @ 14:55 18.05.2007) [snapback]189541[/snapback]
posty poznika³y? jaki¶ b³±d?

Posty dotycz±ce problemów Ugniego z przyjazdem do Polski zosta³y wydzielone do odrêbnego tematu:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=13743
I.
Avlvs Pontivs Tavrvs
Janie zwany Kita , nie watpie w twoja waleczno¶æ smile.gif)
Ale akurta jezeli chodzi o Bierkowice i pokananie wschodu .........w 2005 ,to pierszenstwa nie macie..
My z Lazarzami i chlopakami z Olsztyna,Na Malborku rozjechalismy "Miecz I Woron " w bohurcie, gdzie miedzy innymi udawalo mi sie nawet Hlodwika polozyc i to ze 2 razy smile.gif))))))
Micha³ z Koñczewic
mam nadzieje ¿e w tym roku Holdwig ze swoimi ch³opakami bêdzie le¿a³ 3 razy:)
ua
bo bêdzie pierwsze dwa w starciach i trzecie na biesiadzie tongue.gif
Ugni
Situacja jest taka. Byla rozmowa z organizatorami. I znowu odeslano nas do Fiodora. Wienz, w takim razie juz nie mam nadzeji z przyjazdem na Grunwald. Skladam obowienzki koordynatora bialorusskiego po gre wojennoj i zycze wszystkim dobrej zabawy! Zobaczymy sie na Byczynie!

Ugni.
£ukasz P³aza
To jest generalnie masakra i solidny gwó¼d¼ do trumny tej imprezy. A raczej sposób na to ¿eby z kontrolowanej dobrej zabawy przerodzi³a siê w co¶ czego ani my ani organizator nie chce.

Niestety ja nie jestem tu w stanie wiele zdzia³aæ. Jeszcze ja spróbuje siê dogadaæ z organizatorami, mo¿e co¶ siê uda zdzia³aæ.

Jedyn± form± jak± my buhurtowcy mo¿emy zaprotestowaæ przeciw rzucaniu nam k³ód pod nogi jest wypowiadanie siê tutaj w³a¶nie. Na razie wszystko wskazuje na to ¿e "nie¿yczliwym" uda siê zabiæ najbardziej oczekiwan± tak przeze mnie jak i wielu innych imprezê sezonu. Bez koordynatorów ze strony bia³oruskiej ciê¿ko mi wzi±æ na siebie u³o¿enie jako¶ tej walki. Kolejnym problemem jest narzucanie nam terminu jakim jest pi±tek rano (to praktycznie eliminuje nam z gry Rosjan którzy po prostu nie zd±¿±). W ten w³a¶nie sposób utr±ca siê imprezê bez formalnych zakazów.

Na koniec napisze ¿e powsta³a propozycja by stoczyæ walkê wielkie ksiêstwo litewskie kontra Rosja (mieszany sk³ad Polsko Bia³orusko Litewski na Rosjan). S³owem mog³o by byæ naprawdê piêknie. Tylko czy bêdzie??
Ugni
Pytanie jest otwarte, moze Magistr cos wymysle.
Maciej Reihl
P³azik!
Tu nie ma do jasnej k***y ¿adnej teorii spiskowej!!!
Po prostu takie s± za³o¿enia i realia Dni Grunwaldzkich, ¿e to inscenizacja jest najwa¿niejsza i wszystko jest temu podporz±dkowane.
Poniewa¿ mamy w tym roku nowy scenariusz - ja te¿ nie puszczê nikogo z próby generalnej. I nie po to, ¿eby "utr±cic buhurt" tylko po to, ¿eby¶ mi znowu nie wycofa³ ca³ego skrzyd³a w niew³a¶ciwym kierunku!

A tak poza tym, to mo¿e by¶cie siê na serio i z zaanga¿owaniem zabrali za kontakt z organizatorami zamiast bic pianê na forum? Na razie to ja zbieram joby - mimo, ¿e "gry wojennej" nie organizujê ani nie biorê w niej udzia³u. Trochê to s³abe co?
A ca³e to biadolenie i oburzenie zaczyna mi polski parlament przypominac...

Mimo wszystko podtrzymujê obiecane wsparcie i trzymam kciuki, ¿e co¶ jednak z tego wyjdzie.

Pozdrawiam
Maciek
Maciej Reihl
No i proszê bardzo!

Zosta³em poproszony o zamieszczenie opinii organizatora, co niniejszym czyniê:

Witam
Pan Ugni nigdy do mnie nie zadzwoni³, nie przes³a³ zdjêæ, nie wys³a³ info na emaila – jednym s³owem nie próbowa³ siê kontaktowaæ - poza „biciem piany” na Freha, pomimo Waszych dobrych rad by zg³osi³ siê bezpo¶rednio do organizatorów, przes³a³ zdjêcia itp. Telefonowa³a do mnie Maryja - nie pasowa³ wspólny transport - ¿adnych zdjêæ, ¿adnych konkretów. Dzi¶ pozosta³o tylko 46 dni i to ju¿ chyba trochê pó¼no.
Proszê przedstawcie organizatorom, dobrze zorganizowane, dobrze prezentuj±ce siê grupy. Czy kto¶ przys³a³ nam zdjêcia?, czy który¶ z dowódców grunwaldzkich mo¿e porêczyæ i spotka³ osobê mog±c± zorganizowaæ odpowiedni± grupê? Podczas pierwszych Grunwaldów by³y dwie osoby, które próbowa³y organizowaæ przyjazdy z Bia³orusi. Fiodor, z którym przyjechali ludzie zdyscyplinowani i uczestnicz±cy w inscenizacji (du¿o zastrze¿eñ co do uzbrojenia, ale nigdy nie spotkali¶my innych) i druga osoba z której autokaru ruszy³o do inscenizacji osiem osób, a reszta roz³o¿y³a kocyki na bazarze. Jeste¶my otwarci na propozycje, ale konkretne, poparte dzia³aniami, przyk³adami i do¶wiadczeniem, nie za piêæ dwunasta.
Pan P³azik pojawi³ siê raz na pierwszym zebraniu dowódców, przedstawi³ problem. Powiedzieli¶my o „historyczno¶ci” (która obowi±zuje wszystkich, bo niby dlaczego kilku wybrañców mo¿e zmieniaæ regu³y i zasady), nie kolizyjnych terminach oraz co najwa¿niejsze o odpowiedzialno¶ci za to co mo¿e siê wydarzyæ (ka¿dy organizator ponosi odpowiedzialno¶æ za swoje przedsiêwziêcia) . Od odpowiedzialno¶ci uciek³, mówi±c, ¿e musi sprawdziæ przepisy itd. £atwo byæ Guru,- kiedy odpowiadaæ maj± inni. Na Freha wypisuje rzeczy nie koordynowane z organizatorami, dawno z organizatorami przesta³ siê kontaktowaæ (mo¿e dwa - nic nie znacz±ce telefony po pierwszym spotkaniu dowódców), Jedyny kontakt z naszej strony, to telefony do Maæka Reihl (jego dowódca), aby wyja¶niæ uzgodnienia wypisywane na Freha – nie uzgodnione z organizatorami.
cyt. „Niestety ja nie jestem tu w stanie wiele zdzia³aæ. Jeszcze ja spróbuje siê dogadaæ z organizatorami, mo¿e co¶ siê uda zdzia³aæ.”
O jakich kontaktach tu mowa, skoro Pan po pierwszym spotkaniu nie próbuje siê kontaktowaæ, to raczej my monitujemy do Maæka.
cyt. „rzucaniu nam k³ód pod nogi jest…”
Jakie rzucanie k³ód? Gmina Grunwald zapraszaj±c przyjació³ zza wschodniej granicy, a zarazem u³atwiaj±c im pozyskanie wiz (Panowie przyje¿d¿aj±cy z poza Unii sprawd¼cie nasze prawo o wizach i zameldowaniu – co¶ takiego istnieje), bierze na siebie odpowiedzialno¶æ za zaproszonych go¶ci. Wcale nie koniecznie Pan Wójt musi braæ odpowiedzialno¶æ za skutki leczenia w wyniku buhurtu. Wiêc je¿eli Pan P³azik chce byæ organizatorem, a nie tylko rozpisywaæ siê na listach dyskusyjnych - niech oficjalnie we¼mie odpowiedzialno¶æ za swoje czyny. Sprawa druga – termin, w roku ubieg³ym nie pojawienie siê na próbie znacznej grupy osób zdezorganizowa³o próbê, narazi³o innych uczestników na stratê czasu i nerwowo¶æ itd. St±d zakaz organizacji jakichkolwiek rzeczy zak³ócaj±cych przebieg próby. I w koñcu przedzia³ czasowy. Od lat staramy siê z Grunwaldu uczyniæ imprezê datowan± (z ró¿nym skutkiem), wiele osób ponosi wyrzeczenia, wiele nie przyje¿d¿a bo „jeszcze w tym roku nie spe³nia wymogów”. Dlaczego maj± zaistnieæ „buhurtowi wybrañcy” – Pan P³azik nie jest organizatorem Grunwaldu i to nie on decyduje. O realiach historycznych decyduj± organizatorzy i dowódcy. Pan P³azik mo¿e zorganizowaæ sobie imprezê na, której pojawi± siê odtwórcy od wikingów, a¿ po husarzy. Nie ujmuj±c nikomu, wszystkie epoki s± interesuj±ce, ale w odpowiednim miejscu i kontek¶cie. Na marginesie – nie wierzê aby go¶cie np. z Bia³orusi na buhurt przywie¼li XIII w bo tak im bezpieczniej i wygodniej, a na Grunwald dodatkowo zabrali „garnitur” XV wieczny.
cyt. S³owem mog³o by byæ naprawdê piêknie. Tylko czy bêdzie??
Impreza by³a do zrobienia i ogarniêcia, ale do tego trzeba mieæ g³owê i jaja, a nie pyskowaæ na Freha.
Przykro mi ¿e musia³em to napisaæ, ale nie lubiê bezsensownego u……
Krzysztof Górecki

Od siebie dodam, ¿e dalsze rozmowy o przeprowadzeniu "gry wojennej" (a taka mo¿liwo¶c nadal istnieje) powinny byc prowadzone na privie i konkretnie o problemach do rozwi±zania a nie o tym kto komu rzuca k³ody pod nogi.

Pozdrawiam wszystkich
Maciek
Ugni
Aha. No to nareszcie oficijalna informacja.

Bylem w kontakcie z Marjej, i dzwonila do mnie odrazu po rozmowie z organizatorem. Moze i byl jaki temat osobisty, ale powiedziano mnie ze pozycja po Bialorusi ze strony oficialnej jest pryncypowa. I nie ma roznicy co do pana organizatora dzwonila lub pisala Marja, Ugni czy ktos inny.

"Proszê przedstawcie organizatorom, dobrze zorganizowane, dobrze prezentuj±ce siê grupy."

Rozumiem ze u strony bialorusskiej po opinji organizatorow jest tylko ten jedyny sposob przyjehac do Grunwaldu? I male bractwe za 10 czlowek nie ma szansa przyjehac na fest z Bialorusi i nie byc w zaleznosci od pana Fiodora? Powinni my zebrac 100 osob i tylko wtedy moze ktos nas uslysze?

"Jeste¶my otwarci na propozycje, ale konkretne, poparte dzia³aniami, przyk³adami i do¶wiadczeniem, nie za piêæ dwunasta."

U rosjan nie ma tego jedynego koordynatora w Rosji, jaki zajmujesie wszystkim, organizuje wszystkie autocary i tak dalej. I situacja jest normalna, i bractwo moze wyberac z kim jehac - z Bernom czy z Iljej z Tuly, i nie ma niczego takiego jak w Bialorusi, bo jest nejtralny polski dowodca Sasza. Wiem ze jakbyc byla mozliwosc bialorusskim bractwam dolonczyc naprzyklad do choregwi Saszy, to juz na nastempny rok bylo by tam osob nie miensz czym przyjezdza z Fiodorem.

"nie wierzê aby go¶cie np. z Bia³orusi na buhurt przywie¼li XIII w bo tak im bezpieczniej i wygodniej, a na Grunwald dodatkowo zabrali „garnitur” XV wieczny."

Osobiscie zajmujemy sie taksamo 14stkoj.

PS Niczego nie potrzebuje od organizatorow. To ih sprawa jak wszystko nalezy byc. To byla opinja moja osobista i po wielkej czastcy tej grupy bractw z Bialorusi z ktorymi ja jestem w kontakcie...

Pozdro.
Ugni.
Marja
Oczewiscie zgadzam sie ze nie bylo zadnych zdjec i konkretow, ale napewno nie zwruczilam uwagi na ten fakt ze bylo uz pozno zglaszac jakies podanie.
Dlatego bardzo prozse powiedziec, w jakim termine powinnismy proinformowac organizatorow, naprzyklad w nastepnym roku, zeby nie stwarzac klopotow Panu Fiodorowi z zalatwianiem naszych spraw wizowych.

Pozdrawiam.
Marja
£ukasz P³aza
Dobra spróbujemy siê spotkaæ i pogadaæ. Jak bêdê wiedzia³ co¶ konkretnego to napiszê
Avlvs Pontivs Tavrvs
Echchchchchch...
Mia³em odpoczywaæ , na Grunwaldzie w miare mo¿liwo¶ci,zrobiæ swoje a reszte czasu piæ piwko, laziæ nad jeziorko i d....okuczaæ panienkom:))))

Ale skoro trzeba wzia¶c sprawe za jaja , to pomogê wam jak bêde móg³ z ta gr± wojenn± (jesli wypali)
.....
Najwaznejsza rzecz , to ¿eby wszystko bylo ustalone na Tip top!!!!! kto co mo¿e , komu co wolno,kto za co jest odpowiedzialny,kto z kim przyjezdza..kto za co ponosi odpowiedzialno¶æ...........
Pozatym sta³y kontakt wszystkich zainteresowanych,oraz ,informacje które s± wypisywane na freha musz± byæ SPRAWDZONE i WIARYGODNE

P.S.Dowódca wojsk rosyjskich bêdzie w warszawie 2-3 czerwca, i w tym czasie bedzie siê przeze mnie kontaktowaæ telefonicznie ,je¿eli komus na tym zalezy....
Oraz z tymi z kim jemu zale¿y ,slu¿ê t³umaczeniem i czasem dowoli
Pozdrowionka
Marcin Waszkielis
Co ma oznaczaæ informacja na stronie organizatora, ¿e gra wojenna to nie bohurt? Wogóle sk±d ta g³upia nazwa? I termin! Niedziela o 11.00!!
Avlvs Pontivs Tavrvs
A wlasnie!!!!!!!!!!
W nierdziele odbedzie sie Gra wojenna, ktota jest bitwa z otwartym scenariuszem:)smile.gifsmile.gif
A bohurt w piatek rano...

Az zapomnialem wczesnej napisac:)
£ukasz P³aza
Ok w najbli¿szym czasie spotkam siê z Krzy¶kiem Góreckim i postaram siê wszystko uzgodniæ na 101% wtedy bêdziemy mogli ewentualnie dalej o tym rozmawiaæ i co¶ spróbujemy wymy¶liæ. Na razie póki nie mamy wszystkiego klepniêtego nie ma co siê rozwodziæ.
Maciej Reihl
Proszê nie mylic wydarzeñ. Gra wojenna w niedzielê jest po prostu bitw± na l¿ejszych zasadach z otwartym zakoñczeniem dla tych co niekoniecznie chc± siê "tramwajowac" i z "gr± wojenn±" z tego tematu nie ma nic wspólnego poza nazw± i byc mo¿e, czê¶ci± uczestników.
Nazwê "gra wojenna" wprowadzili¶my, poniewa¿ s³owo na B... budzi nie do koñca pozytywne konotacje w niektórych krêgach i niepotrzebnie podgrzewa emocje.

Pozdrawiam
Maciek.
Micha³ z Koñczewic
zaczyna sie ma³a dezorganizacja robiæ widze...

obawiam sie ¿e na tej otwartej grze wojennej z zasadami "bez tramwajowania" mo¿e byæ wiêcej rannych ni¿ na bohurtach z poprzednich lat razem wziêtych... zreszta w niedziele to siê ludzie pakuj±...

termin tego "w³a¶ciwego bohurtu" musi pasowaæ przede wszystkim walcz±cym
(mam nadzieje ¿e wschód dojedzie na pi±tek rano)

bo znowu bêdzie pogrom... a liczê ¿e siê wschód wreszcie postawi :p

z niecierpliwosci± czekam na to co P³azik ustali...
Avlvs Pontivs Tavrvs
To ja ,wam odrazu powiem ze swojej strony,¿eby nie bylo ¿adnych niedomuwieñ póznej.......
ROSJANIE,Którzy bêd± u mnie pod komend±, (a z tego co wiem innych nie powinno byæ,czysto teoretycznie.........)
Bez mojej zgody nie wyjd± na bohurt...
Ja z kolei bez zgody z Góry , nie pozwole im wyj¶æ....
Jakie¶ pytania???zapraszam na Priv
Micha³ z Koñczewic
Ja chcia³em tylko przypomnieæ o tym, ¿eby wszyscy którzy chc± wyj¶æ do bohurtu po polskiej stronie mieli przygotowane bia³e szarfy - najlepiej niech ka¿dy we¼mie jakis stare prze¶cierad³o i kwit... Chwa³a Polacy!
£ukasz P³aza
Dobrze, po wielu perturbacjach i zawirowaniach mogê wreszcie oficjalnie og³osiæ ¿e "gra wojenna" dojdzie do skutku. Tutaj przedstawiam kilka zasad ustalonych na koñcowym spotkaniu z organizatorami dni grunwaldzkich. Czê¶æ z nich nie jest zasadami które przyj±³bym z rado¶ci± ale taki niestety jest wynik kompromisu - w tej chwili musi siê to odbyæ na zasadach podanych ni¿ej lub wcale. proszê wiêc o nie pisanie postów w stylu : "P³azik zrób co¶ ¿eby garnki wesz³y, przecie¿ obieca³e¶ ¿e wejd±" bo tu naprawdê niewiele ode mnie zale¿y i teraz nic ju¿ siê w tym zmieniæ nie da. a zatem po kolei.

Gdzie i kiedy:
Na pro¶bê organizatora nasza zabawa odbêdzie siê bezpo¶rednio PO próbie generalnej w pi±tek 13 lipca (czyli oko³o godziny 19). Walczyæ bêdziemy albo na miejscu próby albo bardzo blisko niego. Osoby chc±ce wzi±æ udzia³ w tej weso³ej zabawie winny przyj¶æ na próbê ze sprzêtem do walki (ale nie musz± siê w niego od razu ubieraæ tongue.gif - wystarczy ¿e po³o¿± go pod drzewem). Zaraz po próbie (jak tylko siê ubiorê w blachy tongue.gif ) zaczynaj± dzia³aæ bramki i mo¿na siê szykowaæ do walki. Godzina startu to 19.30 - 20

Do buhurtu prosimy stawaæ w zbrojach zgodnych z datowaniem grunwaldzkim. Komisji historycznej jako takiej nie bêdzie - nie podejmuje siê wskazywania innym b³êdów, natomiast rzeczy ewidentnie nie pasuj±ce niestety nie wejd± (np. garnki) rêkawice ³y¿ki oczywi¶cie wchodz± (bezpieczeñstwo na 1 miejscu)

Do buhurtu nale¿y siê zg³aszaæ razem z identyfikatorami bojowymi na inscenizacjê grunwaldzk± (wymóg organizatora).
Przed wziêciem udzia³u w walce nale¿y wype³niæ specjalny papierek o tym ¿e walczymy na w³asn± odpowiedzialno¶æ - najlepiej zrobiæ to wcze¶niej, papierki bêd± dostêpne u mnie (obóz chor±gwi ¶w Jerzego strona polska - pytaæ o P³azika) Rozdam je te¿ dowódc± najbardziej zainteresowanych chor±gwi i ró¿nym znanym "buhurtowcom". Do wype³nienia potrzebne bêd± -nr. dowodu oraz PESEL

Zasady walki zgodne z tymi w pierwszym po¶cie tematu. W razie ra¿±cej dysproporcji walcz±cych stron strona liczniejsza bêdzie musia³a odes³aæ czê¶æ ludzi "na rezerwê".
Tak jak pisa³ Micha³ wzi±æ koniecznie ze sob± jak±¶ bia³± (albo podobn±) szmatê na he³m i na praw± rêkê - kto nie bêdzie tego mia³, bêdzie dar³ w³asn± koszulê tongue.gif

To w zasadzie tyle ode mnie - reszta np. taktyka strony polskiej ju¿ na Grunwaldzie. W imiê wspólnej dobrej zabawy proszê o zdyscyplinowanie i trzymanie siê tych ustaleñ. Proszê tak¿e ¿eby ju¿ nie "biæ piany" na freha - jeszcze przez 3 dni odpowiadam na pytania tu lub na privie potem bêdê ju¿ na Grunwaldzie icon_mrgreen.gif . Có¿ rzec wiêcej - do zobaczenia pod sztandarem królestwa bigsmile2.gif
£azarz
Salve Fratres!

cyt. ... natomiast rzeczy ewidentnie nie pasuj±ce niestety nie wejd± (np. garnki) ...

Có¿ si³a wy¿sza ale mo¿e i racja w tym. K³opot bêdzie z braciszkami ze wschodu z tego co wiem to du¿o chcia³o walczyæ. P³azik podporz±dkujemy siê, masz za to wiêcej nas w zabezpieczeniu medycznym. Mam tylko pro¶bê do wszystkich - zacznijmy to max o godz. 20. Wszyscy, którzy wcze¶niej deklarowali nam pomoc w zabezpieczeniu "Gry" proszê o przys³anie info na priv w którym to potrzebuje:

1. ilo¶c osób
2. jakie przeszkolenie - stopieñ

Kolejna rzecz to ekipa tarczowników do os³ony. Hmmm chyba wszystko, reszta na Grunwie.
Pozdrawiam Grzegorz
£ukasz P³aza
A czy ewentualnie bracia w XIII sprzêcie nie byli by chêtni do ochrony medyków?
Ryba
CYTAT(Micha³ z Koñczewic @ 12:21 31.05.2007) [snapback]190980[/snapback]
bo znowu bêdzie pogrom... a liczê ¿e siê wschód wreszcie postawi :p

Jaki tam znowu pogrom hehehe.gif Nie do¶æ, ¿e ch³opaków ze Wschodu by³o mniej, to przynajmniej wszyscy byli aktywni w walce w przeciwieñstwie do niemal¿e dwa razy bardziej licznego przeciwnika. Poza tym nie mo¿na twierdziæ, ¿e "przegrali" t± potyczkê, gdy¿ jest to nieprawda.
Kurcze...trzeba trochê siê liczyæ ze s³owami, aby nie tworzy³y siê jakies niezdrowe, nacjonalistyczne akcje.
Przypominam, ¿e to jest tylko zabawa...

Pozdrawiam
£azarz
Salve Fratres!

Czyta³em Michale i la³em ze ¶meichu. Zacytuje najlepsze teksty:
1. ... Nie ma sêdziów, a co nie jest zabronione, jest dozwolone ...
odp. byli i to nie jeden i wielokrotnie interweniowali po stronie polskiej jak i wschodniej, co nie jest zabronione ... hmmm ... p³azik nie zakaza³e¶ ca³owaæ w ucho oraz wsadzaæ jelec pod he³m

2. ... Dlatego przyje¿d¿a siê ze specjalnym mieczem do bohurtu ...
odp. jaki to miecz?

3. ... Mówili o nich, ¿e wiêkszo¶æ s³u¿y³a w Specnazie [wojskowe si³y specjalne, jak polski GROM - red.] i s± nie da siê ich pokonaæ ...
odp. w Specnaz tiaaa brali te¿ lekcje u pana od ZPT i pani od ¶piewu, poznacie bli¿ej tych strasznych komandosów na Byczynie

4. ... W tym roku pomys³u jednak zabrak³o: - Powtórzyli¶my niemal dok³adnie manewr ubieg³oroczny, z tym, ¿e przeciwnik to przewidzia³ i odpar³ atak ...
odp. tu P³azik by³by mocno zdziwiony, bo by³ plan i w pierwszym starciu by³ w 100% zrealizowany gdyby kto¶ po kilka razy nie wstawa³ ale to ju¿ inna bajka

5. ... Straty: jeden z³amany palec, rozciêta skóra na luku brwiowym, niemal ka¿dy by³ pot³uczony ...
odp. i znów mity i legendy jak po kontuzji Kubusia w 2004, kto mia³ kuku i jak bardzo pozostawcie ten temat s³u¿bom ratowniczym a one uwierzcie powiedz± wam jedno - NIKOMU NIC SIÊ NIE STA£O, KREW BY£A SZTUCZNA, A CI CO LE¯ELI POKRWAWIENI TO NASI SPECJALNI AKTORZY

6. ... Uczestnicy staraj± siê, by si³y by³y wyrównane. Gdy w ubieg³ym roku przyjecha³o za ma³o Bia³orusinów, Polacy "podes³ali" im czê¶æ swojej ekipy ...
odp. w tym roku tez tak by³o np. Olczak i inni i chwa³a im za to

7. ... Dlatego zdarza siê ci±gle, ¿e niektórzy u¿ywaj± niemieckich he³mów z II wojny ¶wiatowej ...
odp. jasne, tylko nie niemieckie a Pruskie i nie Pruskie a Ruskie a mo¿e JEDI lub Szturmowców, ech ca³e ¿ycie pod górke.

P³azik ja tobie dziêkuje i z ca³ego serca gratuluje, obojêtnie co jeszcze kto¶ napisze w tym temacie. Ja wiem jedno - podpisa³ê¶ "lojalke" kaj± nikt inny by nie podpisa³ i zrobi³e¶ wszystko by pomimo wielu przeciwno¶ci dosz³o do buhurtu. Szyk jak i taktyka by³ i to na najwy¿szym poziomie. Walka w lini ataki na skrzyd³a wsparcie s³abych punktów i ta cudowna wrêcz heroiczna obrona Chor±gwi. TAk by³o w pierwszym starciu, natomiast drugie i trzecie ... no có¿ ¿ycie. Na Byczynie mo¿ecie wzi±¶æ rewan¿ bêdzie wiêcej wschodnich wzmocnionych przez Zakony. Mam pro¶bê do wszytskich ... nie dawajcie ¿adnych wywiadów przed jak i po Buhurcie lub mówcie to co mówi± braciszkowie Zakonni NIESTETY NIE MOGÊ ODPOWIEDZIEÆ BO REGU£A ZABRANIA. Dziennikarze z Gazety Wyborczej i tak byli delikatni w tekstach, ale którego¶ dnia traficie na kretyna który szuka sensacji i krwi, bo im wiêcej jej bêdzie tym wiêksz± kase on dostanie za tekst na pierwszej stronie.

Pozdrawiam Grzegorz

ps. Poczytajcie opinie na Forum Gazety w tym artykulke daj± wiele do my¶lenia
Bartoha
CYTAT(Micha³ Templarem zwany @ 11:11 16.07.2007) [snapback]194997[/snapback]
3. ... Mówili o nich, ¿e wiêkszo¶æ s³u¿y³a w Specnazie [wojskowe si³y specjalne, jak polski GROM - red.] i s± nie da siê ich pokonaæ ...

hmmm, Gazeta Wybiórcza nie by³aby sob±, gdyby trafi³ siê w niej choæ raz tekst zgodny z prawd±. Specnaz to nie si³y wojskowe sensu stricto, a jednostki podleg³e GRU, FSB i MSW, a nie czê¶æ normalnych si³ zbrojnych FR. Termin "wojskowe" odnosi siê zatem jedynie do czê¶ci Specnazu (do jednostek podleg³ych GRU.

Ot tak, ¿eby jeszcze bardziej dopiec GW ;).

Wszystkim za bouhrt wielkie dziêki. Bawi³em siê ¶wietnie.
Kakofonix
Chairete!
Z dziennikarzami trzeba rozmawiaæ, tak aby nas wspierali, bo gazet± zabiæ mo¿na nie tylko muchê.
Z tym, ¿e nie ka¿dy akurat ma predyspozycje, aby w mediach trafnie przedstawiæ nasz punkt widzenia. Zasada powinna byæ prosta: g³ównym dostawc± wiedzy dla dziennikarzy powinni byæ ludzie wybrani przez nas, a nie przez dziennikarzy. To jest sprawa do zrobienia na poziomie chor±gwi, aby wybraæ takich delegatów, a nastêpnie skontaktowaæ siê z mediami i powiedzieæ, ¿e to w³a¶nie ci ludzie bêd± "opiekowaæ" siê dziennikarzami. Nie mo¿na pozwoliæ aby dziennikarze chodzili sobie samopas!

Je¿eli natomiast tego nie robimy, to nie dziwmy siê potem, ¿e dziennikarze sami szukaj± informatorów, a jak trafi± na kogo¶ têpego, to naszej sprawie mo¿e to wyj±tkowo zaszkodziæ w opinii publicznej.
Pozdrawiam
£azarz
Salve Fratres!

Tak jak pisa³em Buhurt nie opisano jeszcze tak ¼le poczytajcie sobie mêki pismaka na temat samej imprezy. http://miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35185,4316887.html Czy bitwa pod Grunwaldem ma przysz³o¶æ autor wypocin Ewa Jarzêbowska. Cieszmy siê ¿e tej pani nie by³o na buhurcie.

Pozdrawiam Grzegorz
Bartoha
Hehe, Autorka napisa³a:

"i trudno mi zrozumieæ ca³e rodziny, które oblegaj± wzgórze, by z daleka w³a¶ciwie niczego nie zobaczyæ."

I nie dziwota, gdyby to by³a parada mi³o¶ci, równo¶ci albo inne popapranie - zrozumienie w GW by³oby o wiele wiêksze icon_mrgreen.gif .
Micha³ z Koñczewic
W 100% zgadzam sie z podsumowaniem które napisa³ £azarz - nic dodaæ nic uj±æ smile.gif

Wielka Chwa³a dla P³azika za to ¿e to wszystko ogarn±³ i ¿e do bohurtu dosz³o!
(¿e nie musieli¶my siê z nim chowac sie po krzakach)

Mam nadzieje ¿e za rok wygramy ale musimy mieæ drzewcówki bo to one zdecydowa³y o losach bitwy.
Ja juz sobie zamówi³em:)

a dziennikarze wiadomo szukaj± sensacji i lepiej z nimi po prostu nie rozmawiaæ...
EwKa
Maly off-topic dla uspokojenia nerwow:
Paniusia z GW uczestnikow zjechala, bo Ona jest od kultury wysokiej (teatr) a Szefowie jej kazali pojechac ogladac "przebierancow" a nie prawdziwych aktorow z Teatru Starego np...

Robcie swoje!
AdamS
jak czytam te brednie co wypisuja pismaki to jestem za tym zeby nie wposzczac ich nawet na pas ziemii niczyjej i nie rozmawiac z nimi w ogole .....
£ukasz P³aza
Zatem czas na rundê podsumowañ, napisze dwa osobne posty, pierwszy o organizacji - drugi o samej walce.
Powiem szczerze ¿e by³em tak zmêczony lataniem po tym ca³ym polu ¿e sama walka nie da³a mi tyle rado¶ci co kiedy¶, choæ i tak by³o fantastycznie.
Podziêkowania dla wszystkich "przyjació³" buhurtu którzy pomogli mi ogarn±æ t³umy widzów i posegregowaæ uczestników - w przysz³ym roku potrzeba bêdzie nieco wiêcej ludzi do obs³ugi technicznej.
Wydaje mi siê te¿ ¿e potrzeba rozdzieliæ funkcje dowódcy bojowego i organizatora bo ja siê nie wyrabia³em i rozpad naszej taktyki to niestety tak¿e wina tego ¿e nie mog³em siê w to w³a¶ciwie zaanga¿owaæ. Porozmawiam z lud¼mi - mo¿e znajdzie siê kto¶ kto wzi±³ by na siebie zorganizowanie bramek i przegl±du ju¿ bez mojego w tym udzia³u- ja za¶ zajmê siê tylko stron± bitewn±. Warto by by³o równie¿ by taki organizator mia³ poparcie ze strony w³adz g³ównych imprezy - jako oficjalny justyciariusz. Ja mogê dalej podpisywaæ lojalkê o odpowiedzialno¶ci - pod warunkiem jednak spe³nienia paru moich warunków.
Ratownicy i strona medyczna dziêki Grzegorzowi zupe³nie bez zastrze¿eñ - tu by³o w³a¶ciwie idealnie.
Przyda³o by siê kilku oficjalnych t³umaczy którzy zajêli by siê tylko tym - za rok o tym pomy¶le.
Ogólnie zadziwi³o mnie zdyscyplinowanie walcz±cych Polaków przed bitw± - prawie nie by³o wyk³ócania siê na bramce, sprzêt by³ porz±dny itp. generalnie du¿y plus za to.

A teraz kilka gorzkich s³ów - absolutnie nie zdecyduje siê na organizowanie tego ponownie je¿eli organizator g³ówny nie pozwoli przyjechaæ jakiemu¶ kompetentnemu dowódcy strony bia³oruskiej. W tym roku Bia³orusini okazali siê ekip± tragicznie niezdyscyplinowan±, zupe³nie pozbawion± honoru - tak w bitwie jak i przed. Znali dobrze zasady a jednak lekcewa¿yli je, co wiêcej mieli w tym wyra¼ne poparcie swego dowódcy (albo dowódców - bo chwilami nie wiem ilu ich tam by³o). Nie interesuj± mnie wewnêtrzne bia³oruskie sprawy- ci ludzie którzy dowodzili na grunwaldzie nie nadaj± siê do tego. Podsumowuj±c albo pozwolimy przyjechaæ templiarom i Magistrowi (przynajmniej w charakterze cywilnych doradców - nawet je¿eli bez zbroi) albo ja umywam rêce.

Zachowanie Rosjan bez wiêkszych zgrzytów - sprawy sporne na rok przysz³y wyja¶nili¶my sobie. Za rok my¶lê ¿e bêdziemy ju¿ walczyæ na zasadach rosyjskich (ró¿ni± siê od polskich w paru szczegó³ach)
£ukasz P³aza
A teraz sama walka.
Niestety wylaz³y braki w dyscyplinie i tragiczna nieumiejêtno¶æ walki w du¿ych formacjach - to trzeba jeszcze przeæwiczyæ wiele razy zanim osi±gniemy sprawno¶æ Berna. Bardzo powoli ustawiamy siê w kolumny, nie rozumiemy ¿e wcale nie muszê staæ w linii z moim bractwem, brak wyznaczonych sier¿antów do zajmowania siê ka¿dym bractwem/ekip± z osobna. Najgorzej zdecydowanie wypadaj± 2 i 3 starcie (i to ju¿ od lat) po tym jak cywile wejd± na pole ka¿dego trzeba rêcznie zagnaæ i ustawiæ w formacji. Zero dyscypliny, harcerze to dla nas niedo¶cigniony wzór tongue.gif Dlatego te¿ wymy¶lona taktyka - jaka by zreszt± nie by³a nie ma racji bytu bo w 2 i 3 starciu po prostu potrafimy tylko sformowaæ jak±¶ tam grupê i siê t³uc. Czy to tak trudno zapamiêtaæ swoje miejsce w szeregu??

Ok teraz opis staræ:
Pierwsze najd³u¿sze i zdecydowanie najlepsze dla nas. moim zdaniem by³o by wygrane i to dosyæ ³atwo gdyby nie powszechne stosowanie czaru "raise dead" i bia³oruska armia zombich rant.gif . Nie wiem kto da³ sygna³ do rozpoczêcia starcia ale jak go znajdê to ubije (podejrzewam Bia³orusinów) bo zaczê³o siê gdy sporo naszych nie by³o gotowych - bez ¿adnego sygna³u z mojej strony rant.gif . Kolumny dobrze spe³ni³y swoje zadanie - wiêkszo¶æ mniej do¶wiadczonych Bia³orusinów pad³a nawet nie machaj±c broni± - po prostu obalona wjazdem z boku (mo¿e st±d ich frustracja) Po pierwszym starciu kiedy rozpad³y siê kolumny naszych sta³o niemal dwa razy tyle co Rosjan (bo oni w przeciwieñstwie do Bia³orusinów ustali - choæ te¿ nie w formacji) w dodatku skupionych pod sztandarem a oni dopiero zbierali siê do kupy. Tu zabrak³o dowódcy który nakaza³ by zmêczonym i zdezorientowanym ludziom atak na przeciwnika - w rezultacie Bern zwar³ szyki i zacz±³ pracowaæ drzewcówk±, to by³ nasz b³±d. Potem do Berna sukcesywnie do³±cza³a armia Bia³oruskich zombich rant.gif i wyæ mi siê chcia³o kiedy proporcje walcz±cych grup siê odwraca³y - nasza mala³a a wschodnia niewyt³umaczalnym cudem ros³a. Osobi¶cie ¶ciga³em po polu pana w ¿ó³tej jace którego sam powali³em - na pró¿no jak tylko siê odwróci³em wraca³ zaraz do bitwy. Przynajmniej okazali¶my siê honorowi i nie zrobili¶my tego samego co dobrze o nas ¶wiadczy. Sztandar jako element skupiaj±cy oddzia³ okaza³ siê chyba do¶æ trafnym pomys³em.

Drugie starcie - najpierw gigantyczny problem ze zmontowaniem ekipy i ustawieniem szyku. Trzeba by³o lataæ po polu i rêcznie ustawiaæ ludzi do kolumn. Ustawienie zreszt± niepodobne zupe³nie do pierwszego - w jedn± d³ug± kolumnê a nie w dwie jak by³o za³o¿one. Osobi¶cie czuje siê winny za to starcie bo sam z³ama³em dyscyplinê taktyczn± pchaj±c moj± kolumnê do ataku gdy wschód na nas ruszy³ - jednak z drugiej strony nie wiem co mia³em zrobiæ innego skoro po³owa Polaków nie chcia³a siê ustawiæ a oni ju¿ nacierali. Próbowa³em rozerwaæ szyk przeciwnika wykorzystuj±c masê du¿ej kolumny ale niestety nie uda³o siê - by³o pod górê i oni równie¿ byli rozpêdzeni. Potem nas oskrzydlili i to ju¿ by³ koniec.

O trzecim starciu powiem tylko tyle - ¿enada to wygl±da³o jak buhurt w 2004, jakby¶my siê niczego nie nauczyli. Szyk w ¶cianê tarcz i bierne czekanie na wy¿ynkê a na koniec setka pojedynków. Posk³adali nas w 5 sekund.

Wnioski koñcowe - zawiod³a raczej koordynacja i realizowanie koncepcji taktycznej ni¿ sama taktyka czy broñ jak± mieli¶my. Oczywi¶cie pokaza³o siê ¿e przeciwnik (Bia³orusini) nie umie przegrywaæ. Za to my nie umiemy walczyæ w szyku, a ju¿ tym bardziej siê ustawiaæ do niego. Za rok postaram sie zorganizowaæ jaki¶ instrument - róg, tr±bê czy bêben który by dawa³ sygna³ do formowania siê. Potrzebnych te¿ bêdzie z 10-15 sier¿antów którzy bêd± znali dok³adnie taktykê ca³o¶ci oraz bêd± kierowali poszczególnymi czê¶ciami formacji.

I na koniec - La Grande Companie de la Russie i Bern w osobie dowódcy tych¿e na Grunwaldzie uzna³ nas za doskona³ego przeciwnika, sam± walkê za¶ za niezwykle zaciêt±. Przyzna³ te¿ ¿e nas zupe³nie nie doceni³ i ¿e poczynili¶my olbrzymie postêpy w stosunku do tego co by³o dawniej. Zaprosi³ nas równie¿ do Wyborga na jeden z najwiêkszych festów buhurtowych gdzie postaram siê wybraæ - je¿eli kto¶ bêdzie chcia³ pojechaæ i poæwiczyæ proszê siê zg³aszaæ do mnie.
GyrosS
Ja też uważam, że silnik diesla, benzynowy, wodorowy, elektryczny czy jaki tam jeszcze zajedzie dalej niż perpetum-mobile. Ja za bardzo nie chce oskarżać jednostkowo kogoś bo ja sie tam nie łapie tam kto jest kim, przepraszam za to z góry, że oceniam całokształt.
w sumie 2 starcie można podsumować jako totalna nasza klęska, a a film z tego starcia zatytułować kolejka po strzał z halabardy. Za to 1 i 3 w obu perpetum mobile el terminatorus, i jeszcze ludzie z podniesionymi przyłbicami. Sam jedną odrąbałem :D ale pan nie chciał się położyć to sobie znalazłem innego przeciwnika ;/ nie powinno tak być bo ten gosc pewnie jeszcze kogoś lał od nas....ehhh

Podsumowując jak tak ma to wyglądać to ja się zastanawiam czy chce mi się w tym brać udział, bo to nie ma sensu, ja i owszem nie lubie przegrywać ale nie widzę by porażka w Grze wojennej była czymś hańbiącym. Bardziej przejął bym się gdyby Polska reprezentacja w piłkę nożną przegrała z Białorusią 0:3. To ma być zdrowa rywalizacja, szkoda że inni tego nie rozumieją.
Marcin Waszkielis
Wschodnim duzo dawali biegaj±cy po polu ludzie którzy wskazywali kogo biæ. Jeden z takich wyda³ na mnie bolesny wyrok kiedy osta³em siê sam w pierwszym starciu. Koniecznie tez musimy takich mieæ!!! Jaki¶ czas temu chodzio mi to po g³owie ale jako¶ siê zapomnia³o. By³y momenty w pierwszym starciu kiedy mogli¶my rozbiæ chwilowo zdezorganizowaanych rosjan, g³ównie pod koniec kiedy zosta³y nas niewielkie grupki, ale niestety nie mia³ kto nas zgraæ i wys³aæ do zorganizowanego ataku.
Skoro Bia³orusini oszukuj± to ich nie zapraszajmy do zabawy! Mnie tez denerwowa³y cwaniaki z podniesionymi za³onami, wykrzykuj±cy bojowe has³a.
Mamy zaproszenie na Wyborg, obietnicê królewskiego ugoszczenia i niezapomnianych chwil w Petersburgu. Rozwa¿am jeszcze wyjazd ale bez sprzetu bo to duzo formalno¶ci. Jezeli sa chetni na zorganizowany wyjazd to dawaæ znaæ.
£azarz
Salve Fratres!

Proszê uspokujmy nerwy i wszelkie animozje. Po jednej jak i po drugiej stronie by³y zgrzyty i cud ¿e uda³o nam siê to wszystko opanowaæ. Szczególne podziêkowanie dla Saszki i Templara oraz szczególnie dla Maæka który ma³o g³osu nie zdar³. Ja ju¿ nie mia³em si³ na krzyczenie na JA¦KÓW i fotografów na placu bolu a Maciek dawa³ im prost± £aciñsk±-polszyzn± do zrozumienia kim s± i co z nimi bêdzie je¿eli nie zejd±.

Pozdrawiam Grzegorz

ps. kilka filmików z buhurtu na Vyborgu
http://www.youtube.com/watch?v=L_vw_ldzlhU
http://www.youtube.com/watch?v=keLeRDk4fJc
http://www.youtube.com/watch?v=7X4mjz1j_eE
http://www.youtube.com/watch?v=OkVdGHEyW-A
http://www.youtube.com/watch?v=DHqEiZC0yOs

Ps. I tak na koniec dla informacji - na wschodzie drzewcówka nie tylko atakuje na g³owê ale te¿ ... obejrzyjcie dok³adnie filmiki - polecam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.