Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Gra wojenna, Grunwald 2007
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007 > Grunwald 2007
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
maska
Bohurt na grunwie to jest tradycja. Ja mimo to ¿e sam w nim nie walczê z braków sprzêtowo umiejêtno¶ciowych, to jestem jego gor±cym zwolennikiem i zg³aszam siê do pacyfikowania gapiów :> tak jak w tym roku ;> by³o fajnie broniæ rycerzy przed t³umem i na odwrót :>
Trzeba bêdzie zorganizowaæ si³y porz±dkowe które bêd± kontrolowaæ to co siê dzieje na polu, ludzi którzy nie dopuszcz± aby bohurtowa braæ zetknê³a siê z publik± :>
de la Cabane
Polecam lekturê ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny

Art. 156.
§ 1. Kto powoduje ciê¿ki uszczerbek na zdrowiu w postaci:
1) pozbawienia cz³owieka wzroku, s³uchu, mowy, zdolno¶ci p³odzenia,
2) innego ciê¿kiego kalectwa, ciê¿kiej choroby nieuleczalnej lub d³ugotrwa³ej,
choroby realnie zagra¿aj±cej ¿yciu, trwa³ej choroby psychicznej, ca³kowitej
albo znacznej trwa³ej niezdolno¶ci do pracy w zawodzie lub trwa³ego, istotnego
zeszpecenia lub zniekszta³cenia cia³a,
podlega karze pozbawienia wolno¶ci od roku do lat 10.
§ 2. Je¿eli sprawca dzia³a nieumy¶lnie,
podlega karze pozbawienia wolno¶ci do lat 3.
§ 3. Je¿eli nastêpstwem czynu okre¶lonego w § 1 jest ¶mieræ cz³owieka, sprawca
podlega karze pozbawienia wolno¶ci od lat 2 do 12.

Art. 157.
§ 1. Kto powoduje naruszenie czynno¶ci narz±du cia³a lub rozstrój zdrowia, inny
ni¿ okre¶lony w art. 156 § 1,
podlega karze pozbawienia wolno¶ci od 3 miesiêcy do lat 5.
§ 2. Kto powoduje naruszenie czynno¶ci narz±du cia³a lub rozstrój zdrowia trwaj±cy
nie d³u¿ej ni¿ 7 dni,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolno¶ci albo pozbawienia wolno¶ci
do lat 2.
§ 3. Je¿eli sprawca czynu okre¶lonego w § 1 lub 2 dzia³a nieumy¶lnie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolno¶ci albo pozbawienia wolno¶ci
do roku.
§ 4. ¦ciganie przestêpstwa okre¶lonego w § 2 lub 3, je¿eli naruszenie czynno¶ci narz±du
cia³a lub rozstrój zdrowia nie trwa³ d³u¿ej ni¿ 7 dni, odbywa siê z oskar¿enia
prywatnego.
§ 5. Je¿eli naruszenie czynno¶ci narz±du cia³a lub rozstrój zdrowia trwa³ d³u¿ej ni¿
7 dni, a pokrzywdzonym jest osoba najbli¿sza, ¶ciganie przestêpstwa okre¶lonego
w § 3 nastêpuje na jej wniosek.

Art. 158.
§ 1. Kto bierze udzia³ w bójce lub pobiciu, w którym nara¿a siê cz³owieka na bezpo¶rednie
niebezpieczeñstwo utraty ¿ycia albo nast±pienie skutku okre¶lonego
w art. 156 § 1 lub w art. 157 § 1,
§ 2. Je¿eli nastêpstwem bójki lub pobicia jest ciê¿ki uszczerbek na zdrowiu cz³owieka,
sprawca
podlega karze pozbawienia wolno¶ci od 6 miesiêcy do lat 8.
§ 3. Je¿eli nastêpstwem bójki lub pobicia jest ¶mieræ cz³owieka, sprawca
podlega karze pozbawienia wolno¶ci od roku do lat 10.

Art. 159.
Kto, bior±c udzia³ w bójce lub pobiciu cz³owieka, u¿ywa broni palnej, no¿a lub innego
podobnie niebezpiecznego przedmiotu,
podlega karze pozbawienia wolno¶ci od 6 miesiêcy do lat 8.

My¶lê ¿e warto zanæ ewentualne konsekwencje devil.gif A prrokurator z Ostródy mo¿e akurat nie pytaæ poszkodowanych i organizatorów o zgodê na podanie wszczêcie postêpowania i podanie sprawy do s±du

Buziaki
Indar
Z ca³ym szacunkiem, ale paragrafy swoja drog± a znamiona przestêpstwa swoj±. Na ten temat toczy³a siê ju¿ dyskusja gdzie indziej, dosyæ szczegó³owa jak pamiêtam.
Czytanie suchego kodeksu karnego nic nie daje, potrzebna jest jeszcze znajomo¶æ komentarza do kk.
Art. 158 i 159 kk , w ca³o¶ci, zupe³nie nie maj± zastosowania w - nazwijmy to - naszym przypadku. Natomiast 156 i 157kk w razie wszczêcia i postawienia zarzutów upadn±, o ile w ogóle dojdzie do Prokuratury.
Ot zawi³o¶ci prawa.
k³aniam nisko
I.
de la Cabane
CYTAT(Indar @ 22:19 28.12.2006) *
Art. 158 i 159 kk , w ca³o¶ci, zupe³nie nie maj± zastosowania w - nazwijmy to - naszym przypadku. Natomiast 156 i 157kk w razie wszczêcia i postawienia zarzutów upadn±, o ile w ogóle dojdzie do Prokuratury.
Ot zawi³o¶ci prawa.
k³aniam nisko
I.

Zgadzam siê ¿e 158 i 159 nie maj± zastosowania, wystêpuj± tylko ciekawe narzêdzia, nie wiem czy jest ju¿ jakie¶ orzecznictwo odno¶nie zastosowania art. 156 i 157 dla RR, chyba lepiej ¿eby nie by³o... a je¶li jest to chêtnie siê zapoznam bum.gif
£ukasz P³aza
Jak narazie nie ma nic dla epok oko³o rycerskich z tego co wiem. Wypadek by³ a i owszem ¶miertelny nawet w ¶rodowisku napoleoñskim, ale tam by³o o tyle inaczej ¿e o ¿adnej celowej "walce" nie mog³o byæ mowy, by³a to czysta inscenizacja i wypadek podczas tejrze.
Przypominam natomiast niedawny ca³kiem przypadek ¶mierci zawodnika na zawodach sztuk walki, po odebraniu ciosu. Te¿ by³ wielki szum medialny gdakano o niebezpiecznych sportach, nieodpowiedzialnych organizatorach, nielegalnych zawodach itp. I co? No i nic bo w Polsce niemal wszystkie style s± nielegalne a zrobienie czegokolwiek zgodnie z prawem to syzyfowa praca. Z drugiej strony wszyscy i tak wiedz± ¿e co¶ takiego siê odbywa.
O ile wiem to nawet w najwiêkszym szumie nikt nie chcia³ o nic oskar¿aæ tego który nieumy¶lnie zabi³ - ani prokuratura, ani nawet media. Uznano to za oczywisty wypadek w sporcie. Polecam to pod rozwage wszystkim którzy strasz± konsekwencjami w razie wypadku dla uczestniów buhurtu!!!! rant.gif Dodam ¿e impreza ta z prawnego punktu widzenia równie¿ by³a nielegalna, bez atestów itp..
Wiêcej czepiano siê organizatora, ale i w tym wypadku chyba nie dosz³o do ¿adnych kroków prawnych. Co za¶ do szumu medialnego i z³ego wizerunku - czy dzi¶ kto¶ pamiêta do jakich dyscyplin czy sztuk walki zaliczono walcz±cych w feralnej walce? Albo chocia¿ jakiego stylu to by³y zawody? Szum skoñczy³ siê ju¿ nastêpnego dnia - a przecie¿ mówimy o sytuacji absolutnie skrajnej jak± jest ¶mieræ w dodatku zarejestrowana kamer± cool.gif

Proponuje wiêc nieco wyluzowaæ ze straszeniem siê konsekwencjami karnymi - na szczê¶cie nie ¿yjemy (jeszcze) w pañstwie które chcia³o by wszystko regulowæ (chod¼ momêtami siê zastanawiam).
Tristan
Art. 158.
§ 1. Kto bierze udzia³ w bójce lub pobiciu, w którym nara¿a siê cz³owieka na bezpo¶rednie
niebezpieczeñstwo utraty ¿ycia albo nast±pienie skutku okre¶lonego
w art. 156 § 1 lub w art. 157 § 1,

Czyli tak na mój ch³opski prosty rozum: Kto bierze udzia³ w buhurcie mo¿e i¶æ do ****la za sam udzia³??
jasmin
sypiac w taki sposob paragrafami mozna doczepic sie do kusz - a tu szumu nikt nie robi, choc na miejscu z 200 sztuk ich znajdziesz; prochu czy nawet przechodzenia przez droge kamienistaw miejscu niedozwolonym!!! Moze zrobmy zadyme, ze nie ma namalowanej zebry miedzy dwiema choragwiami? I drogowka moze wlepiac mandaty? Zdaje sobie sprawe, ze niektorzy podniecaja sie kodeksem karnym o zapozaniu sie z nim, ze tam sa paragrafy na wszystko:) nawet na uczennice w ciazy!

Macie w 100% racje w jednym: warto znac konsekwencje swych czynow. Warto byc odpowiedzialnym, warto myslec. Pozostalym polecam łowienie ryb. Także hobby pełne emocji i adrenaliny. dorsz może za burtę kutra wciągnąć, ławica śledzi rzucić sie do gardła, mewa narobić na czapkę ...

Pozdrawiam
GyrosS
Paragrafy tycz± siê w g³ównej mierze przypadków gdzie jedna ze stron d±¿y do uszkodzenia drugiej strony, narusza jego nietykalno¶æ, w naszym przypadku nie ma naruszenia nietykalno¶ci bo jest zgoda obu stron na to by sie ok³adaæ i po bohurtach raczej pozwów nie bêdzie, nikt nie wychodzi na bohurt z zamiarem uszkodzenia cia³a osoby przeciwnej. Jak co¶ siê komu¶ dzieje jest to odrazu kwalifikowane jako nieszczê¶liwy wypadek. Choæby kamilusowe po³amanie palca na bohurcie w 2006 roku (8tyg z drutami), kto¶ nogê po³ama³ i ¿adnych pozwów nie by³o, to by³y nieszczêsliwe wypadki.
Indar
CYTAT(GyrosS @ 10:04 29.12.2006) *
i po bohurtach raczej pozwów nie bêdzie, nikt nie wychodzi na bohurt z zamiarem uszkodzenia cia³a osoby przeciwnej. ...

To nie jest do konca tak. Naruszenie prawid³owych czynno¶ci organizmu na czas powy¿ej dni 7 ¶cigane jest z urzêdu, wniosek pokrzywdzonego nie jest wymagany - ale jego zdane oczywi¶cie mo¿e byc wziête pod uwagê, ale nie on decyduje czy scigac czy nie.
Ale nie mowimy tego w kontekscie "bohurtow", co do ktorych (w razie ew. wypadkow) z cala pewnoscia bedzie zastosowane prawo "ryzyka sportowego". Kazda ze stron sie godzi, kazda ze stron zdaje sobie sprawe z ryzyka, zadna ze stron nie uczestniczy z zamiarem zrobienia sobie krzywdy - a cala zabawa nie jest zabroniona.
Mam wlasne zdanie na tema bohurtow, ale to moja prywatna sprawa.
Ale na boga, nie gadajcie bzdur na temat KK, nie wklejajcie artykulow nie majac o nich pojecia. Co innego bowiem teoria, co innego praktyka.
klaniam
I.
Cedric
Z kontratypem ryzyka sportowego tez nie tak lekko ale o tym tez juz byla dyskusja.
£azarz
Salve Fratres!

Ech ... widze ¿e rozmowa idzie tylko w jednym kierunku - paragrafy, a co bêdzie, co zrobimy, ¶mieræ - kurcze zacznijcie od tego ¿e tam nic nikomu nie ma prawa siê staæ. Na buhurcie jest mniej rannych ni¿ na inscenizacjach. Do buhurtu wychodz± ludzie którzy troche pomachali i wiedz± jak biæ by nie "zabiæ". Zreszt± o czym mówimy. Rozmawia³em z Magistrem - jest szansa ¿e przyjedzie na Grunwald je¿eli bêdzie to wraz z Ugnim napewno ogarnie stronê bia³orusk±. Mo¿e nawet stanie z nami na bramce. Ale na t± chwilê to gdybania. Wiem jedno nie mo¿na do buhurtu podej¶c na zasadzie - oni chc± sie odegraæ, my chcemy zwyciêzyæ - bo jak nie ... no w³asnie jak nie to co? Z Gyroskiem w tym momencie powiedzieliby¶my PIWOOOOOOOOO (ci co taplali siê z nami w Byczyñskim b³otku na buhurcie wiedz± o co chodzi). Obieca³em P³azikowi pomóc i z £azarzami zrobimy to. Na bramce nikt dziwnych wynalazków nie przemyci. Je¿eli kto¶ bêdzie mia³ w±tpliwo¶ci co do opancerzenia lub uzbrojenia to s± proste testy na sprawdzenie - kto by³ na buhurtach to wie o czym pisze. Potrzebni bêd± ratownicy medyczni (Sagitki kochane, Sowo - co wy na to?). Wybaczcie ale nie chce justycariuszy - wiem do czego s± "zdolni", bez urazy ale potrzebne s± osoby pewne i sprawdzone. Od nas bêdzie kilku ratowników z pe³nym wyposa¿eniem. Potrzebne bêd± tez ros³e osoby do "uspokajania" publiki - publika ma swoje miejsce daaaaaaaaaaaaaaleko od walcz±cych i ju¿ (Wi¶nia - by³e¶ rewelacyjny w 2004 ogarniesz to i tym razem?). Tu nie ma nad czym siê g³owiæ. Chce publika mieæ radoche, krew i igrzyska oraz zbli¿enia z walk to niech publika za³o¿y zbroje smile.gif . Niestety albo stety musz± siê podporz±dkowaæ. Mo¿e zdarzyæ siê ¿e w czasie walki kto¶ oberwie mocniej ... no cóz ¿ycie - i tak bywa. Potrzebuje 4 ch³opaków z du¿ymi tarczami którzy pomog± nam wej¶æ i wyci±gn±æ go (Saszka braciszku kochany no któ¿ inny jak nie ty i kilku dobranych przez ciebie). Musz± to byæ ludzie którzy bêd± opancerzeni i skuteczni by pomóc doj¶c ratownikowi do poszkodowanego. Ale wróæmy do ew. poszkodowanego - jeszcze raz powtarzam bramka jest nie po to by wpuszczaæ wszystko co na drzewo nie ucieka ale zrobiæ ostr± selekcje. Ze strony £azarzy zapewniamy:
1. Ratowników medycznych z pe³nym wyposa¿eniem
2. "bramkarzy" a niech i tak sie karki nazywaja smile.gif
3. walcz±cych
4. transport dla ew. poszkodowanych
5. CB do ³±czno¶ci wewnêtrznej

Mam nadzieje ¿e pkt. 1 i 4. oka¿± siê tylko widzami. Warto pomysleæ te¿ o jakiej¶ integracji - ognicho, padlina na ruszt i co¶ mokrego na gard³o.
Pozdrawiam Grzegorz

PS. Ugni dasz kogo¶ do pomocy - dobrze by by³o gdyby sk³ady nazwijmy to ratowniczo-porz±dkowe by³y mieszane.
£azarz
Salve Fratres!
Zapomnia³em o jak¿e wa¿nej rzeczy jak dokumentacja foto i film. Wiem jaki p³acz jest po ka¿dej walce i posty m.in. na freha o zdjecia i filmy. Potrzebni s± ludzie którzy ogarn± ten temat - najlepiej z dobrym sprzêtem. Wszystkie fotki oraz filmy mo¿na pó¼niej wrzuciæ na jaki¶ serwer i ka¿dy bêdzie zadowolony. Stom braciszku masz super aparacik zrobisz sesje?
Ugni
"PS. Ugni dasz kogo¶ do pomocy - dobrze by by³o gdyby sk³ady nazwijmy to ratowniczo-porz±dkowe by³y mieszane"

Jasne ze tak!
£ukasz P³aza
Ok i to w³a¶nie o takie konkrety mi chodzi³o. Impreza nabiera r±k i nóg icon_cool.gif .
Na dzieñ dzisiejszy wygl±da to tak. Strona wschodnia któr± koordynuj± Ugni i Magister (jerzeli siê pojawi) kontroluje siê sama, wystawiaj±c w³asnych bramkarzy, samemu kontroluj±c broñ itp. Strona polska wysy³a tylko swoich obserwatorów na bramki bia³oruskie z prawem ewentualnego weta. Dla odmiany Bia³orusini (albo raczej wschód) wysy³aj± obserwatorów z takim samym prawem na nasze bramki. Co do drzewcówek i buzdyganów to generalnie wchodz± z tym ¿e obie strony maj± prawo zakwestionowaæ konkretne sztuki broni. I tu Ugni pro¶ba do strony bia³oruskiej - podajcie jakie wymagania musz± spe³niaæ buzdygany i drzewcówka by by³y ok. Ja ze swojej strony zachêcam polskich wojowników by pisali co my od takiej broni wymagamy. Czy takie ustalenia pasuj± wschodnim braciom??
Co do naszej strony to jeszcze raz wielkie dziêki za konkrety Grzegorzowi. Narazie pomo¿e wystawiæ bramki, poniewa¿ równie¿ chor±giew ¶w Jerzego wystawi bramka¿y a nie planuje wiêcej jak 5 to my¶le ¿e sprawe bramek mamy uregulowan±. Nastêpna to ratownictwo medyczne - i to zostaje ca³kowicie w kompetencji Grzegorza vel "£azarza" . Kto by chcia³ pomóc niech siê do niego zg³asza. Równie¿ lokalnych ratowników których jak zwykle ¶ci±gniemy na pole poprosimy o podporz±dkowanie siê Grzego¿owi.
Nastêpna sprawa - kto by siê zaj±³ zebraniem i koordynacj± zabezpieczenia? Chodzi mi o ludków z kijami albo drzewcówk± do os³aniania t³umu przed walcz±cymi i na odwrót. Tu chor±giew ¶w Jerzego te¿ pomo¿e ale potrzeba mi konkretnej osoby odpowiedzialnej za to. Zg³aszaæ siê ludzie (tylko powoli, powoli nie zadepczcie mnie waszym entuzjazmem bigsmile2.gif )
Równie¿ ¶w. Jerzy i chor±giew von Reihl postara siê zapewniæ wodniczki wspomagaj±ce i roznosz±ce wode. Nied³ugo podam która pani od nas bêdzie tym cyrkiem zarz±dzaæ - prosimy ewentualne panie chc±ce pomóc ¿eby siê zg³osi³y, mo¿e wykombinujemy jakie¶ oznaczenie.
Wci±¿ poszukujemy kogo¶ kto siê ju¿ na miejscu skontaktuje z policj± - najlepiej mundurowego
Przypominam o zabraniu ze sob± bia³ych prze¶cierade³ chust opasek albo czego tam, bo ja moge mieæ za ma³o. Strona polska bia³a opaska na g³owie i bia³a szarfa na ramieniu obs³uguj±cym broñ. Wszchodnich braci prosimy na ten czas o nie u¿ywanie bia³ych chust itp. co by¶my siê nie pomylili - Ugni wiem ¿e czê¶æ templarów ma takie na³êczki na he³mach, dacie rade je zdj±æ na czas tej walki?
To chyba tyle na dzieñ dzisiejszy icon_cool.gif
Tomek Kot
je¶li tylko bêdê móg³ s³u¿yæ pomoc± to chêtnie siê zg³aszam
Ugni
Na halabardy i buzdegany pare punktuw:
1. Historycznosc! (zeby to nie byla truba metalewa, jak nabuj z minometu czasow drugej wojny swiatowoj...)
2. Waga! (nie wiezej czym za 2 kg)
3. Bezbecznosc! (bron niezatoczona etc...)

I chcialybym my zmeszano komissje kontroli broni... Tylko w tym wypadku ona ma sens... Kiedy sam siebie dopuszcacz do buhurtu - to jest trohe smieszne...))))
de la Cabane
Dla mnie bubhurt jest fajnijszy niz inscenizajca, wiêcej siê dizeije i emocje ogromne smile.gif Oczywi¶cie dopóki bior± w nim udzia³/organizuj± ludzie odpowiedzialni jak £azarz (co wynika z wuypowiedzi, osobi¶cie nie pozna³em smile.gif)

Pozdrawiam
Pigrza
Tak jeszcze odemnie zorganizujcie miejsce gdzie bedzie sie zbieraæ pogubiony sprzent broñ u³atwia to potem ich odnajdowanie uregulujcie sprawe osób z kamerami co by sie nie pa³etali chyba ¿e maj± sprzent ochrony np he³m przeszywka to napewno wiele u³atwi a przy okazii pami±tka bedzie jak cos wymy¶le to skrobne jeszcze
£azarz
Salve Fratres!

Pigrza masz racje - najpro¶ciej bêdzie jak po skoñczonej walce wszystkie ekipy najpierw stan± w swoich szykach jak przed buhurtem i przejd± sobie tyralierk± po polu. A w walce jak i inscenizacji ludzie du¿o potrafia zgubiæ - nawet he³m oraz napier¶nik - Grunwald 2004 hehehe.gif Po tej tyralierce pozostali z pomocy niech jeszcze raz sprawdz± pole. Sprzêt bêdzie do odebrania w ustalonym na miejscu namiocie. Kto zajmie siê organizacj± ogniska oraz ca³± z tym zwi±zan± logistyk± - browar i padlina na kij do pieczenia? Niech ustali jak±¶ stawkê ka¿dy z nas da tej ekipie po kilka z³. Warto posiedzieæ chwile a nie rozchodziæ siê po swoich Chor±gwiach.

Pozdrawiam Grzegorz
PS. Jako ¿e godzina siê zbli¿a ¿yczê wszystkim Buhurt-Hooligans oraz widzom wszystkiego najlepszego! Beauceant siostrzyczki i braciszkowie.
Karat
Witam

Mo¿liwe, ¿e wyrobie siê ze skompletowaniem wyposa¿enia oraz z nabyciem odpowiednich umiejêtno¶ci by byæ uczestniczyæ w buhurcie(to tylko za³o¿enie). Czy zostanê wpuszczony?

Co do bezpieczeñstwa to jestem instruktorem PCK, wiêc mam podstawowe zdolno¶ci w udzielaniu pierwszej pomocy. Mo¿e powinno siê przeprowadziæ szkolenia dot. pierwszej pomocy. Ludzie, je¶li siê na tym nie znaj± a próbuj± pomóc mog± narobiæ ba³aganu.

Pozdrawiam,
Karat
£ukasz P³aza
Ugni - ok wymieszamy bramka¿y jerzeli tak wolicie smile.gif .
Karat jerzeli spe³nisz wymagania to nie widze przeciwwskazañ by ciê dopu¶ciæ - sam musisz zdecydowaæ czy jest to impreza dla ciebie.
Rzeczy znalezione proponuje na punkt medyczny - po walce po³owa ludzi leci z nóg i ma¿y tylko ¿eby zdj±æ sprzêt i pa¶æ, nie bêdzie im siê chcia³o chodziæ po polu.
Co do pierwszej pomocy to tam zawsze s± ratownicy, chodzi g³ównie o to by kto¶ im powiedzia³ co gdzie i jak (np. jak wyj±æ delikwenta z blach) i tym siê w³a¶nie zajmie Grzego¿, który w tym roku koordynuje pomoc medyczn±, kto chce w tym pomóc to do niego icon_cool.gif
maska
Ja jak ju¿ napisa³em wcze¶niej zg³aszam siê do ogarniêcia t³umu :>
Je¶li nie bêdzie osoby któr± P³azik uzna za lepsz± to mogê siê zaj±æ koordynacj± stra¿ników pola :>

My¶lê ¿e trzeba zrobiæ parê ko³ków powbijaæ je w ziemie i po³±czyæ je ta¶m±. To mo¿e skutecznie okre¶liæ miejsce dla publiczno¶ci i u³atwi prace stra¿nikom pola :> dzieki temu bêd± mogli siê skupiæ na tym ¿eby powstrzymywaæ walcz±cych przed stratowaniem publiki i wychaczaniem rannych na polu…
Trzeba bêdzie ustaliæ te¿ jaki¶ sposób sygnalizacji miêdzy ratownikami a stra¿nikami, proponuje doprecyzowanie systemu z zesz³ego roku.
Potrzebna bêdzie te¿ wspólna odprawa stra¿ników, ratowników i bramkarzy. Pomo¿e nam to ustaliæ podzia³ obowi±zków i system sygnalizacji .

Pytanie do ³azarzy, czy ludzie do ochrony ratowników maj± byæ ci sami co do pilnowania pola? Wydaj mi siê ¿e oni powinni podlegaæ pod ratowników :>
Jeszcze trzeba bêdzie wymy¶liæ oznakowanie stra¿ników i ratowników, tak aby na polu byli ³atwi d wychwycenia :>
£ukasz P³aza
Ok Maska wygra³e¶ przetarg na zarz±dzanie pilnuj±cymi pola clap.gif . Zrób to jak chcesz - ze swojej strony ¶w Jerzy zapewni do tego paru ludzi.
maska
Witajcie

Przegl±da³em posty z ubieg³orocznego grunwa i doszed³em do wniosku ¿e dobrym pomy¶³em bêdzie wyznaczenie specjalnej strefy dla (prasy i ludzów z aparatami) tak ¿eby siê po polu nie próbowali krêciæ. by³y takie sugestie wiêc mo¿e warto o tym pomy¶leæ.
Jakie jest wasze zdanie na ten temat smile.gif
mirek knight
a powiedzcie mi jakie mniej wiecej si³y sie mozna spodziewac po przeciwnikach ilu sie ich teraz zapowiada ?
£azarz
Salve Fratres!

CYTAT(Karat @ 21:34 31.12.2006) *
Co do bezpieczeñstwa to jestem instruktorem PCK, wiêc mam podstawowe zdolno¶ci w udzielaniu pierwszej pomocy. Mo¿e powinno siê przeprowadziæ szkolenia dot. pierwszej pomocy. Ludzie, je¶li siê na tym nie znaj± a próbuj± pomóc mog± narobiæ ba³aganu.

Nie ma sensu szkoliæ ludzi przed buhurtem, od tego s± wyspecjalizowane jednostki w ka¿dym wiêkszym mie¶cie. Do ekipy ratowniczej przyjmê tylko osoby posiadaj±ce do¶wiadczenie oraz wiedze a nie dyplom ukoñczenia kursu. Dlatego nikt nie bêdzie robiæ ba³aganu a pomagaæ.

CYTAT(£ukasz P³aza @ 01:07 02.01.2007) *
Rzeczy znalezione proponuje na punkt medyczny - po walce po³owa ludzi leci z nóg i ma¿y tylko ¿eby zdj±æ sprzêt i pa¶æ, nie bêdzie im siê chcia³o chodziæ po polu.

Ok ale £ukaszu ratownicy bêd± mieli sporo w³asnego sprzêtu do noszenia. Moja propozycja - po walce nikt oprócz nazwijmy to s³u¿b ratowniczych i ochrony nie ma wstêpu na pole. Ca³y sprzêt jest zniesiony do punktu medycznego sk±d natychmiast jest odbierany przez wyznaczone osoby z oddzia³ów które walczy³y. Zrozumcie nikt nie we¼mie na siebie obowi±zku targania ca³ego ¿elastwa oraz pilnowania go. Co bêdzie je¿eli kto¶ siê nie zg³osi? A mo¿e zg³osi siê jaka¶ ekipa która nie walczy, nie bêdzie ratownikami oraz ochron± a chce pomóc? Ka¿dy by wiedzia³ z jakiej s± Chor±gwi i np. na nastêpny dzieñ sprzêt do odebrania np. na wartowni.

CYTAT(maska @ 12:21 02.01.2007) *
To mo¿e skutecznie okre¶liæ miejsce dla publiczno¶ci i u³atwi prace stra¿nikom pola :> dzieki temu bêd± mogli siê skupiæ na tym ¿eby powstrzymywaæ walcz±cych przed stratowaniem publiki i wychaczaniem rannych na polu… Trzeba bêdzie ustaliæ te¿ jaki¶ sposób sygnalizacji miêdzy ratownikami a stra¿nikami, proponuje doprecyzowanie systemu z zesz³ego roku. Potrzebna bêdzie te¿ wspólna odprawa stra¿ników, ratowników i bramkarzy. Pomo¿e nam to ustaliæ podzia³ obowi±zków i system sygnalizacji. Pytanie do ³azarzy, czy ludzie do ochrony ratowników maj± byæ ci sami co do pilnowania pola? Wydaj mi siê ¿e oni powinni podlegaæ pod ratowników :> Jeszcze trzeba bêdzie wymy¶liæ oznakowanie stra¿ników i ratowników, tak aby na polu byli ³atwi d wychwycenia :>

Witam wszystkie ekipy ³±cznie z walcz±cymi podlegaj± bezpo¶rednio pod po³±czone wschodnio-polskie s³u¿by ratownicze. Odno¶nie sygna³ów - takie sygna³y istniej±. Oprócz tego podzielimy te ekipy na ma³e oddzia³y a ka¿dy z CB. Bêdzie jeden punkt w którym wszystkie informacje bêd± koordynowane. Nie chce powtórki z buhurtu 2004. Wszyscy cali idziemy po buhurcie na ognicho. Je¿eli kto¶ ma indywidualne problemy emocjonalne i z takim nastawieniem chce i¶æ na buhurt to pomo¿emy mu wytrze¼wieæ na osobno¶ci. To ma byæ dobra zabawa a nie kretyñska rze¼. Je¿eli strona polska podejdzie do tego buhurtu tak jak wschodnia to bêdzie super ostra walka ale nikomu nic powa¿niejszego nie powinno siê staæ. Kto mia³ do czynienia z braciszkami ze wschodu wie o czym mówiê. Odno¶nie publiki - buhurt nie jest organizowany dla niej, tak¿e miejsce publiki jest bardzo daleko i nie mêczmy tematu publiki dalej. Publika musi podporz±dkowaæ siê wymogom bezpieczeñstwa a nie walcz±cy publice. Ka¿dy ratownik otrzyma od nas kamizelkê odblaskow± tak samo dowódca "ochrony". Wszyscy którzy zg³osz± siê do pomocy medycznej lub ochrony postan± listê rzeczy które musz± obowi±zkowo posiadaæ przy sobie.

CYTAT(maska @ 12:20 04.01.2007) *
Witajcie
Przegl±da³em posty z ubieg³orocznego grunwa i doszed³em do wniosku ¿e dobrym pomy¶³em bêdzie wyznaczenie specjalnej strefy dla (prasy i ludzów z aparatami) tak ¿eby siê po polu nie próbowali krêciæ. by³y takie sugestie wiêc mo¿e warto o tym pomy¶leæ.
Jakie jest wasze zdanie na ten temat smile.gif

Proponuje Alfiego i Stoma mo¿e jeszcze kto¶ do nich do³±czy jako nazwijmy to akredytowanych fotoplastikonów - reszta niech trzaska fotki w¶ród publiki.

CYTAT(mirek knight @ 13:13 04.01.2007) *
a powiedzcie mi jakie mniej wiecej si³y sie mozna spodziewac po przeciwnikach ilu sie ich teraz zapowiada ?

Zaufaj - nie masz o co siê martwiæ bêdziesz mia³ z kim siê biæ. Wielu dobrych braciszków z Ordinu zapowiedzia³o swój udzia³.

Z mojej strony proponuje spotkanie z chwil± kiedy wyklaruj± siê ju¿ konkrety. Np. w Warszawie najlepiej ze strona Bia³orusk±. Dima, Ugni - przyjedziecie? Dogadamy pozosta³e sprawy a Krzysiek jako g³ówny Grunwu dostanie raport i mo¿e nawet bêdzie spa³ spokojnie. Pamiêtam moje spotkanie z Krzy¶kiem we wrze¶niu Gniewie w sprawie buhurtu - nie pytajcie jak on reaguje na d¼wiêk tego s³owa.

Pozdrawiam Grzegorz
£ukasz P³aza
Ok jestem za spotkaniem. Proponuje kole kwietnia/maja wtedy bêdzie najwy¿szy czas na podsumowania i jakie¶ szczegu³y. Tylko nie wiem gdzie - je¿eli kto¶ jest z Warszawy i ma dobr± miejscókê na takie cu¶ to mo¿e byæ W-wa. Ja ze swej strony moge zorganizowaæ taki zjazd w Gdañsku. Napiszcie co wam bardziej odpowiada - mnie zajedno
maska
Witajcie

Oczywi¶cie masz racje ¿e ta zabawa jest dla nas a nie dla publiki, ale do¶wiadczenia z zesz³ego roku nauczy³y mnie ¿e ludzie pchaj± siê gdzie tylko mog± ¿eby lepiej widzieæ.
Osobna sprawa to niestety tzw. Profesjonalni kamerzy¶ci i fotograficy, oni dla lepszych zdjêæ w skocza miedzy walcz±cych albo nawet dadz± siê zaatakowaæ.
Do¶æ marudzenie my¶lê ¿e damy rade bo z tego co widzê, w tym roku jest lepsza organizacja :>
devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif
£azarz
Salve Fratres!

CYTAT(£ukasz P³aza @ 23:18 04.01.2007) *
Ok jestem za spotkaniem. Proponuje kole kwietnia/maja wtedy bêdzie najwy¿szy czas na podsumowania i jakie¶ szczegu³y. Tylko nie wiem gdzie - je¿eli kto¶ jest z Warszawy i ma dobr± miejscókê na takie cu¶ to mo¿e byæ W-wa. Ja ze swej strony moge zorganizowaæ taki zjazd w Gdañsku. Napiszcie co wam bardziej odpowiada - mnie zajedno

£ukaszu mo¿e byæ i Gdañsk, ale braciszkom ze wschodu by³oby bli¿ej do W-wy. Zaczekajmy na ich wypowied¼ w tym temacie. Kwiecieñ jest OK.

CYTAT(maska @ 09:01 05.01.2007) *
Witajcie
Oczywi¶cie masz racje ¿e ta zabawa jest dla nas a nie dla publiki, ale do¶wiadczenia z zesz³ego roku nauczy³y mnie ¿e ludzie pchaj± siê gdzie tylko mog± ¿eby lepiej widzieæ. Osobna sprawa to niestety tzw. Profesjonalni kamerzy¶ci i fotograficy, oni dla lepszych zdjêæ w skocza miedzy walcz±cych albo nawet dadz± siê zaatakowaæ.

Alfi robi fotki od wielu lat i bardzo lubi swoje ¿ycie tak samo Stom ale przyda³by siê kto¶ jeszcze. Najlepiej bêdzie je¿eli sami siê wypowiedz± gdy¿ ca³y czas pisze za nich nie znaj±c ich stanowiska w tej sprawie. Akredytowani bêd± mieæ odprawe dzieñ przed, bêd± te¿ uczestniczyæ w organizacji wiêc o nich nie mamy co siê obawiaæ. Inni nie bêd± mieæ wstêpu. Co do publiki - je¿eli osoby które deklaruj± pomoc naprawde to zrobia to spokojnie damy rade. A publiczno¶æ - powtarzam je¿eli publika pragnie emocji rozrywki i efektów d¼wiêkowych to zapraszam w swych wypolerowanych blaszkach do ¶rodka. My¶le ¿e znajdzie sie troche dla nich miejsca w¶ród walcz±cych.

Pozdrawiam Grzegorz
AlFi
Witam Szanowne Towarzystwo smile.gif

Jestem jak najbardzie za, foty sa do zrobienia. Tylko mam jedno ale z roku 2006 i 2005: nie w cieniu drzew. Juz nie mowie, ze najlepiej w pelnym sloncu w poludnie bo chlopaki zemdleja w drodze smile.gif, ale wczesnym popoludniem, inaczej foty wychodza do bani icon_neutral.gif

Moge wrzucic pare przykladow chodzby z turnieju konnego w Gniewie; jak wyglada fota zrobiona okolo 15, a jak okolo 19.

Pozdrawiam smile.gif
maska
witajcie
W ramach sprostowania ,nie chodzi³o mi o ziomali , tylko o dziennikarzy :>
Przepraszam ¿e nie wyrazi³em siê do¶æ jasno, jeszcze raz powtórzê damy rade :>
£azarz
Salve Fratres!

"Dziennikarze" maj± te¿ miejsce tam gdzie publika czyli daleko hehehe.gif . Nie bêdzie ¿adnych oficjalnych zbli¿eñ z ran± je¿eli wogle do czego¶ takiego dojdzie. Mieli¶my swojego czasu problemy na bojówce w Chwarszczanach cyt. "... przepradzam, panowie mo¿ecie na chwile ods³oniæ bo chcia³am zrobic lepsze zdjêcie rannego". Nie bêdzie tez kretyñskich tekstów w prasie lub TV: cyt. "... jeden z uczestników straci³ oko, kto teraz straci ¿ycie" - TV program 1 relacja z Grunwaldu 2003. Je¿eli prasa bêdzie domaga³a siê fot i opisu to dostan± materia³y specjalnie przygotowane o ... teatrzyku pt. Buhurt z informacjami o tej inscenizacji gdzie ka¿dy z uczestników to aktor amator, kazdy wie kiedy ma upa¶æ lub wygrac i takie tam inne bzdety hehehe.gif Inaczej z P³azika lub Krzy¶ka zrobi± organizatorów ustawki i bedzie jakas kretyñska prawno-medialna jazda. Która skoñczy siê tym, ¿e bêdziemy je¼dziæ do Ordinu na Bia³oru¶ by oficjalnie powalczyæ.

Pozdrawiam Grzegorz
maska
Witam
Je¿eli siê uda ogrodziæ pole to problem publiczno¶ci bêdzie czê¶ciowo rozwi±zany.
A je¿eli przyjmiemy zasady inscenizacji ,to faktycznie bêdzie wyt³umaczenie dla „prasy” ze maja nam nie przeszkadzaæ w inscenizacji :>

Moja propozycja dla uzbrojenia stra¿ników pola :>
Uzbrojenie ochronne :
-przeszywania
-he³m otwarty lub czepiec kolczy
- rêkawice minimum skórzane
Uzbrojenie „ofensywne” :
-d³ugi oburêczny kij \ lub inna broñ drzewcowa spe³niaj±ca wymogi bezpieczeñstwa (sprawdzona na odprawie )
opcjonalnie dla ochrony ratowników pa³a + tarcza :> devil.gif devil.gif devil.gif
offtopic.gif i obowiazkowa niebieska przeszywka z napisem "policja" to offtopic.gif
StoM
Witajcie

Oczywiscie ja i moj aparat jestesmy do dyspozycji, rozwniez mam jedno ale a moze wlasciwie wiecej:

-tak jak to zauwazyl AlFi bohutrt w cieniu drzew jesy moze i fajny ale nie dla fotografa smile.gif oczywiscie pelne slonce w poludnie tez nie jest najlepsze, optymalne sa godziny popoludniowe kiedy slonce jest juz nizej nad horyzontem i ladnie oswietla calosc, wiec odpadaja wzniesienia i drzewa po stronie zachodniej, niestety

-wydzielone miejsce dla fotografujacych to dobry pomysl w przypadku kiedy mowimy o reporterach z gazet szwedajacych sie pod nogami walczacych, pozostajac w jednym punkcie ciezko jest wybrac najlepszy kadr lepiej pozostac mobilnym i orientujac sie w samych walkach unikac wlazenia pod nogi w koncu kazdy ceni swoje zycie i sprzet (kolejnosc to kwestia sporna smile.gif) chyba ze zabawimy sie tak jak w przypadku fotografi meczy pilkarskich, co kilka metrow fotograf z duza "lufa" na statywie ale obawiam sie ze do tego zabraknie nam ludzi
AlFi
CYTAT(StoM @ 17:44 05.01.2007) *
-wydzielone miejsce dla fotografujacych to dobry pomysl w przypadku kiedy mowimy o reporterach z gazet szwedajacych sie pod nogami walczacych, pozostajac w jednym punkcie ciezko jest wybrac najlepszy kadr lepiej pozostac mobilnym i orientujac sie w samych walkach unikac wlazenia pod nogi w koncu kazdy ceni swoje zycie i sprzet (kolejnosc to kwestia sporna smile.gif)

O to, to smile.gif

W 2006 biegalem po calej linii drogi i za plecami walczacych i narzekam tylko, ze walka byla w cieniu. Z drugiej strony fotograf nie kreci filmu, jesli w buhurtu bede mial 40-60 zdjec bardzo dobrych, nadajacych sie do pokazania, druku ulotek, czy folderow to w zupelnosci wystarczy.
Loze prasowa proponuje zostawic dla prasy smile.gif
Marcin Waszkielis
CYTAT
-he³m otwarty lub czepiec kolczy
- rêkawice minimum skórzane

Czepiec bez he³mu? Jak? I rêkawice spawalnicze? Mo¿e nie przesadzajmy z tymi formalno¶ciami bo ju¿ ¼le sie to czyta rodz± sie ¶meszne rzeczy jak powy¿ej.
£azarz
Salve Fratres!

Odno¶nie ochrony Wo³czko spokojnie. Ka¿dy kto bêdzie w ochronie ratowników medycznych idzie opancerzony jak na buhurt nie inaczej. Zadanie ich to chroniæ ratowników medycznych i ew. poszkodowanego nic w³a¶ciwie a tak naprawdê to a¿ tyle. Potrzebuje do tego ludzi sprawdzonych na niejednym buhurcie. Uzbrojenie tych osób tylko historyczne w przedziale XIII do XV wieku ale wybieraj±c jedn± z epok nie mieszaj±c. He³my tylko zamkniête! Od tego nie ma ¿adnych odstêpstw. Szczegó³y dogadamy w kwietniu. Stom i Alfi zaufajcie bêdziecie mieæ du¿o miejsca i nikt nie bêdzie wam przeszkadza³. Co do godziny starcia to lepiej niech opowiedz± siê w tym temacie ci którzy bezpo¶rednio wezm± udzia³ w walce.

Pozdrawiam Grzegorz
ua
Witam
CO do foto robimy to dla lepszych zdjêc czy dla naszej frajdy je¿eli dla zdjêæ to wspaniale dunno.gif
Bo ja na walkê idê dla walki nawet nie dla zwyciêstwa tylko dla WALKI.

Ze swojej strony mogê za³atwiæ padlinê jedyny k³opot top jej przechowanie je¶li kto¶ mo¿e pomóc czekam na info o odpowiedniej przechowalni mam sporo czasu wobec czego z racji profesji padlinê dla 100 osób mogê za³atwiæ za free, k³opot jest jeden jak ka¿dy zamierzam przyjechaæ co najmniej na 5 - 7 dni a s³oneczko na ¶wie¿o¶æ padliny swoje robi wiêc PRZECHOWALNIA MUSI BYÆ.

Innaczej jak zrobimy sk³adkê wówczas nie bêdzie problema i od okolicznych LEPERÓW mo¿na kupiæ niez³e ¶winki wcale za nie du¿a kasê potrzebne by³y by tylko osoby które zaje³y by siê ich oprawieniem.

Do zobaczenia!

Grzesiu b³agam o kontakt z tob± mam sprawkê do omówienia.
£azarz
Salve Fratres!
Kontakt do mnie to:
1. tel. 888 527 373 - często nie moge odebrać więc sms lub oddzwonie
2. szlom@go2.pl lub stlazarus@o2.pl
3. GG 4283437

Odnośnie padliny jestem za tym by ktoś zajął się tym tematem na miejscu - zawsze będzie to świerze.
CYTAT
CO do foto robimy to dla lepszych zdjęc czy dla naszej frajdy jeżeli dla zdjęć to wspaniale
Bo ja na walkę idę dla walki nawet nie dla zwycięstwa tylko dla WALKI.

Braciszkowie "Fotoplastikony" podporządkują sie pod walczących o to się nie martw. Alfi trzaskał zdjęcia na niejednym turnieju i buhurcie tak samo jak braciszek z Ordinu Stom. Wszelkie uwagi odnośnie fotek prosze pisać do nich.
Płazik jest już masa konkretów - ogarnij to i podejmij jakieś działania.

Pozdrawiam Grzegorz
£ukasz P³aza
A wiêc ogarniam cool.gif .
Co do ratowników s± w wy³±cznej gestii Grzegorza. On organizuje ich jak chce wiêc jak znajdzie ludzi w blachach do os³ony to super i dla mnie bomba. Ode mnie tylko pro¶ba o baaaaardzo wyra¼ne oznaczenie (np ró¿ow± szmat± ala tabard) tak ¿eby nikt siê nie móg³ pomyliæ bo zwarty i uzbrojony oddzia³ wchodz±cy grup± na pole to jak p³achta na byka cool.gif .
Co do fotografów to moim zdaniem powinni jednak zostaæ tam gdzie publika. Walczymy chyba tam gdzie w zesz³ym roku, wiêc problem zadrzewienia odpada. Pomys³ odgrodzenia publiki lin± czy ta¶m± bombowy. Maska pro¶ba do ciebie. Publika powinna zostaæ na nasypie drogi oraz na miedzy poza polem. Natomiast za walcz±cymi oddzia³ami powinny powstaæ sektory dla 1 ratowników, 2 wodniczek, 3 giermków (pamiêtajcie ¿e po walce niektórzy siê s³aniaj± i nawet tarczy nie s± w stanie nie¶æ, wiele zbroi nie da siê za³o¿yæ bez pomocy kogo¶ z zewn±trz itp. - i to smutne). Ogulnie wola³ bym ¿eby te sektory by³y dla pomagaj±cych a nie dla zwyk³ych gapiów. Nasi fotoreporte¿y te¿ mog± tam zostaæ.
Natomiast co do mediów chmmmm "oficjalnych" to wola³ bym ¿eby ich jednak nie by³o - jako¶ nie mam ochoty zostaæ bohaterem filmu "Klatka II - ostatnia krew" dunno.gif
Co do ubrojenia ochronnego to poza oddzia³em ochrony ratowników nie jest moim zdaniem niezbêdne - tak przynajmniej wynika z dotychczasowych akcji, oni bardziej pilnuj± walcz±cych przed widzami tongue.gif . Natomiast warto by byli uwa¿ni - bo zazwyczaj w którym¶ momêcie bardziej ich interesuje walka ni¿ misja.
Wszelkie pomys³y co do uczt i imprez pobuhurtowych popieram ale nie podejmuje siê organizacji takowych.
Walke wstêpnie wyznaczamy na godzine 19. Inaczej siê nie da tego zrobiæ z racji napiêtych terminów dunno.gif I tu pro¶ba do Ugniego i wschodu - zawsze siê spó¼niali¶cie o jak±¶ godzinê mad.gif i w rezultacie przerywali¶my walke z racji zmroku. Postarajcie siê tym razem byæ gotowi na 19 ( a nie dopiero o 19 zaczynaæ siê schodziæ)
Zbiórka strony polskiej z giermkami i sprzêtem w celu omówienia taktyki, podzia³u na oddzia³y i przede wszystkim kontroli sprzêtu o 18 na polu ko³o Chor±gwii ¶w Jerzego. Odprawa przedbuhurtowa w czwartek wieczorem te¿ u ¶w Jerzego - prosze wszystkich koordynatorów o stawienie siê.
£azarz
Salve Fratres!
Bravo P³azik wszystko jasne! Szczegó³y dogadamy na spotkaniu tylko strona wschodnia musi jeszcze z tym siê okre¶liæ.

Pozdrawiam Grzegorz
AlFi
CYTAT(£ukasz P³aza @ 01:20 07.01.2007) *
Co do fotografów to moim zdaniem powinni jednak zostaæ tam gdzie publika. Walczymy chyba tam gdzie w zesz³ym roku, wiêc problem zadrzewienia odpada.

Na poni¿szym obrazku problem zadrzewienia o godzinie 18:50 - s³oñce zachodzi i rzuca d³ugie cienie akurat na pole

Obrazek kolejny - godzina 19:30 - s³oñce daleko nad jeziorem, a pole w mroku smile.gif

Godzina 19 rozpoczêcia to fikcja i tak zacznie siê min 19:30 gdy bêdzie ju¿ ciemno, ale przecie¿ impreza nie jest dla fotografów.
BTW: go¶æ bez czapki bêdzie w tym roku? smile.gif
£ukasz P³aza
Na godzine 19 nic nie poradze dunno.gif . Czwartek i pi±tek maj± tak napiête programy ¿e nic tu siê nie da zrobiæ. Poza tym warto pamiêtaæ o temperaturze - rok temu o 15 ledwo siê da³o wytrzymaæ na polu smile.gif
Co do godziny to jest to godzina startu, bramki bêd± ju¿ od 18 dzia³aæ i sprawdzaæ. Mam nadzieje ¿e strona polska do 18.30 bêdzie ju¿ w komplecie (choæby po to ¿eby¶my siê zd±¿yli przej¶æ wszyscy w szykach, zobaczyæ kto jest w jakim hufcu itp.). Mam nadzieje ¿e wschodni bracia nie dadz± ass.gif z godzin±. Acz s³ysza³em ¿e skoro siedzi w tym Ugni i Magister to wszystko bêdzie siê krêciæ jak w szwajcarskim zegarku. Polacy pamiêtaæ o bia³ych szmatach (mo¿e byæ prze¶cierad³o z lumpeksu) na ramie i he³m, ja nie dam rady z opaskami jak bêdzie nas np. 100 ch³opa
Co do pana bez he³mu to w tym roku starajmy siê ¿eby nikt po obu stronach nie ³ama³ tych kilku prostych regu³ i bêdzie wszystko dobrze, w zesz³ym by³y nieprzyjemne zgrzyty z obu stron, nie psujmy imprezy i b±d¼my wobec siebie uczciwi w tym roku.

P.S. W tym roku to bêdzie pierwszy zorganizowany buhurt a nie dzika partyzantka - pokarzmy malkontentom ¿e nie jeste¶my zwierzêtami ¿e ta forma zabawy ma przysz³o¶æ. Mo¿e doczekamy czasów gdy na ka¿dym turnieju bêdzie organizowany buhurt bigsmile2.gif bum.gif
Ugni
Heh...
Mysle ze ustalimy sczeguly juz na mejscy... Za 3 tydni i jescze raz za 24h do czasu "Х"... A tak, jescze nie wiem dokladnej kolki bedzie rzerzsnikuw z naszej strony, i z jakih bractw, temu tylko hwytam te informacje i mowie - ok!)
maska
Witam
Przepraszam za moj± merytoryczn± wpadkê, oczywi¶cie chodzi³o mi o kaptur kolczy.
Co do stra¿ników pola to faktycznie mo¿e przesadzam z wymogami bezpieczeñstwa ,
Chcia³em po prostu ¿eby impreza wygl±da³a jeszcze bardziej klimatycznie :>
Co do sprzêtu to kij lub drzewcówka, zostaj±. Reszta rzeczy do dogadania.
Mam ju¿ ma³± wizje jak bêd± wygl±daæ sektory, ustalimy resztê na miejscu.

£ukasz jak co to my siê spotkamy w Przywidzu na zlocie chor±gwi :>
devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif
Ugni
Dzisiaj na alterego.tut.by/forum/ list od bractw "Marka Belfri" i "Armet" z Moskwy (Rosja). Mamy jescze 20 rzerzniczkow z AK-47...)
£ukasz P³aza
Strona Polska s³ysza³a? Spinamy siê panowie i bierzemy do roboty, licze na conajmniej 100 w tym roku i chcia³bym ¿eby chocia¿ 50 poæwiczy³o icon_cool.gif tongue.gif
troll
Witam.
P³a¼ik a sk±d we¼miemy 50 ka³achów do trenowania? smile.gif . My u siebie walkê trenujemy ju¿ od wczesnej jesieni walka.gif ale niestety nie mamy wystarczaj±cego sprzêtu moro.gif

Pozdrawiam
Ugni
Dzisiaj znowy list z Rosji!
Bractwo "Bern"
Bractwo "Tre Kronor"
Bractwo "Nurnberg"

Wszystcy z Moskwy. 20 cyborgow i halabardy! Ale to bedzie zabawa!

Pozdr. Ugni
Luszko
oho... smile.gif Zapowiada sie świetny bohurt w tym roku :D Może nawet najlepszy:)
Postaram sie zabrać na ten Grunwald Aparat a jeżeli wszystko pójdzie dobrze to nawet kamere smile.gif
To bedzie można w necie zobaczyc smile.gif

Chętnie pomogę !!! ;)

Pozdrawiam:)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.