Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Gra wojenna, Grunwald 2007
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007 > Grunwald 2007
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
£ukasz P³aza
OBR wy to nie aparaty zabieraæ tylko zbroje jezyk.gif lenie ¶mierdz±ce tongue.gif

To co panowie - ogulnonarodowa mobilizacja buhurtowa crazy.gif ??
£azarz
Salve Fratres!

P³azik to wpisz min. 3 od nas na liste do walki.

Pozdrawiam Grzegorz
Tadzik
P³azik bedziemy na 100% no nas mia³o by niebyæ? takiej radochy to my sobie nieodpusimy bum.gif (szykujemy nasze ak-47 w wersji buhurtowej bigsmile2.gif )...
Z Opola mo¿esz miczyæ napewno 4 mo¿e wiêcej jak sie szarpniemy to mo¿e uda siê 5,6 ale to jeszcze niewiadome crazy.gif mamy troszeke ludzi i jak bedzie trzeba to te¿ przy czyms pomo¿emy... jak zwykle liczymy na pe³n± mobilizacje w zesz³ym roku by³o nas cos ko³o 84 to teraz my¶le ze mo¿e uda sie miec w oddziale co najmniej 100 crazy.gif Mamy nadzieje ze zabawa bêdzie ¶wietna, wynik ma³o istotny ale ³atwo siê niedamy icon_cool.gif Jeszcze jedna sprawa co z ta imprez± po bo piwwwwoooo(wtajemniczeni wiedz± o co chodzi) musi byæ... wkoncu najlepiej smakuje z tymi których sie najmocniej wklepa³o albo oberwa³o bum.gif

pozdrawiam Tadzik
freescotland
Witam,
Pozwoliem sobie zamiescic takie male wspomnienie Grunwa 2006 na Youtube... http://www.youtube.com/watch?v=gSMzoVRQgqU
Pozdrawiam i do zobaczenia.
Wojtas
GyrosS
Filmik niez³y :P. A jak tak czytam co Ugni zapowiada to sie zastanawiam czy P³azikowi nie dostarcze L4 :P.
Na powa¿nie to rota zg³asza 3-6 walcz±cych ;]
maska
Witajcie.
By³o by mi³o jak by osoby które nie bior± udzia³u w walce tez deklarowa³y siê czy mo¿na na nich liczyæ ¿eby mo¿na lepiej zorganizowaæ si³y porz±dkowe :>
Oczywi¶cie wiem ¿ê jest jeszcze wcze¶nie ale mi³ by by³o wiedzieæ na ilu ludzi mo¿na liczyæ :>
£ukasz P³aza
Lepiej 6 ni¿ 3 Gyross tongue.gif von Reihl napewno wystawi 10, przy odrobinie szczê¶cia 15. No panowie taki szum medialny siê zrobi³ - teraz licze na walcz±cych, ¿eby siê Ugni nie zawiód³ ¿e impreza nudna i nie by³o po co przyjerzd¿aæ bigsmile2.gif
Marcin Waszkielis
Nie za du¿o nas bêdzie? Ja np mogê wystawiæ 4-5 osób, ale tylko dwie maj±ce jak±¶ warto¶æ bojow± wiêc do dwóch siê ograniczê. ¬le by by³o gdyby spora czê¶æ naszej "armii" wysz³a z zamiarem, ¿e sobie zobaczy jak to jest i najwy¿ej od razu sie po³o¿y. Wydaje mi siê, ¿e 15 osób z jednaj ekipy, to ju¿ siêganie do g³êbokich rezerw, ale oczywi¶cie mogê siê myliæ. Skoñczy siê mo¿e na tym, ¿e trzeba bêdzie przeprowadziæ selekcjê i odrzuciæ nadmiar zawodników bo przy takiej propagandzie, to raczej bêdzie nas sporo wiêcej ni¿ kolegów ze wschodu.
Maciej Reihl
Wprawdzie w buhurcie udziału nie wezmę ale ponieważ cała rzecz będzie się odbywac niejako "na zapleczu" Św. Jerzego i większośc mojej chorągwi będzie przy tym zatrudniona to pozwolę sobie wtrącic trzy grosze.

1. GłÃ³wnym kryterium doboru powinna byc JAKOŚC a nie ilośc walczących. I chodzi mi tu nie tylko o sprzęt ale również (a może przede wszystkim) zdolności i doświadczenie. Osoby chcące "posmakowac" buhurtu po raz pierwszy będą miały taką okazję (treningi w Św. Jerzym, turniej drużynowy) ale niekoniecznie powinny pchac się na siłę w duży "młyn".

2. Jeżeli zrobimy to co zamierzamy sprawnie, odpowiedzialnie i bezpiecznie - jest szansa na zmianę stosunku organizatorów do buhurtu i "legalizację" imprezy. Dlatego kontrola uzbrojenia i stanu "psychofizycznego" walczących zostanie przeprowadzona WYJĄTKOWO RYGORYSTYCZNIE !!! W razie najmniejszych wątpliwości - nie wpuszczamy i bez dyskusji anger.gif

3. Może w tym roku nie uda się zrealizowac datowania na okres grunwaldzki ale to nie znaczy, że nie powinniśmy do tego dążyc. W końcu buhurt odbywa się w ramach imprezy datowanej i to dośc konkretnie. Pamiętajmy, że duża częśc materiałÃ³w filmowych i fotograficznych powstaje na buhurcie właśnie i "idzie w eter". Ciężko potem całemu światu tłumaczyc, że Dni Grunwaldzkie nie są ostoją mroku.

Ze swojej strony mogę zadeklarowac, że Chorągiew Św. Jerzego udzieli wszelkiego wsparcia organizacyjnego jakie będzie w zakresie jej możliwości. Jeżeli nie ulegnie zmianie rozplanowanie obozów, będziemy w stanie wydzielic miejsce na "biuro zawodów", sprawdzanie sprzętu i radosną integrację pobitewną pijacy.gif Byłby to nasz "playground" w pasie między obozem a sanitariatami (w zeszłym roku odbywały się tam sparringi).

No i last but not least wielka prośba od obozujących przy drodze - wytyczymy trasy przemarszu i proszę się poruszac po nich a nie rozlewac między namiotami - zbrojni i widzowie błąkający się po obozach Jerzego i Nadreńskiej byli chyba największym utrapieniem zeszłego roku mad.gif

Pozdrawiam
Maciek.
£azarz
Salve Fratres!

Brawo Maæku. Podpisujemu sie pod tym co napisa³e¶. Teraz jeszcze g³ówny guru P³azik ca³ego zamieszania niech siê wypowie na temat twojej propozycji. A swoj± drog± mo¿e i Krzysiek napisa³by kilka s³ów na ten temat - wszak on jest szefem ca³ej imprezy rycerskiej na Grunwaldzie.
Maciej Reihl
Jestem w sta³ym kontakcie z P³azikiem - w koñcu jest oficerem ¦w. Jerzego i Prywatnej.

Co do Krzysztofa - zapewne bardzo uwa¿nie ¶ledzi ten w±tek. Na zebraniu dowódców Grunwaldzkich dostali¶my "zielone ¶wiat³o" pod warunkiem, ¿e zajmiemy siê tym sami.
Krzysztof jest pe³en obaw ale mam nadziejê, ¿e wszystkie rozwiejemy.
Czekam jeszcze na sygna³ od Micha³a Wojtysiaka - pracuje w³a¶nie nad problemami prawnego "dupochronu" w razie, tfu... tfu...

Pozdrawiam
Maciek.
Grzegorz £
Widzê ¿e sprawa idzie w dobrym kierunku . smile.gif Dla P³azika za organizacje (jak do tej pory icon_wink.gif ) clap.gif Dla malkontêtów jezyk.gif do zobaczenia na polu blinkie.gif
troll
CYTAT(Grzegorz £ @ 18:09 11.01.2007) *
Widzê ¿e sprawa idzie w dobrym kierunku . smile.gif Dla P³azika za organizacje (jak do tej pory icon_wink.gif ) clap.gif Dla malkontêtów jezyk.gif do zobaczenia na polu blinkie.gif

Salve

"malkontêtów" mam nadzieje nie spotykaæ na polu. Lepiej by by³o dla wszystkich aby takie osoby same siebie dobrze oceni³y i ewentualny swoj udzia³ w bohurcie od³o¿yli w czasie i miejscu.
Ryba
Dok³adnie Trolliku.
Zatem poza selekcj± uzbrojenia hehehe.gif , przede wszystkim nale¿y przeprowadzic , jak wcze¶niej wspomnia³ Maciek, selekcjê umiejêtno¶ci i psychiki walcz±cych, poniewa¿ nie sposób wypu¶ciæ 200 osób, a tak naprawdê tylko 30 bêdzie walczy³o w sposób...hm, jak przysta³o na wojownika, a nie zapa¶nika czy os³aniaj±cego ty³y, tacy niech nie zawracaj± fujary i id± na inscenizacjê, bo poza sztucznym t³okiem mog± komu¶ zrobiæ krzywdê - ale nie mam pojêcia jak przeprowadziæ ow± selekcjê??
Psychiki nie sprawdzimy, ale mo¿e chocia¿ umiejêtno¶ci walki mieczem, czy toporem.
Bo nie wyczynem jest machaæ, jak cepem i gdzie popadnie, b±d¼ skoczyc komu¶ na plecy itp. Takich zawodników z miejsca bym eliminowa³.
Nie chcê siê przem±drzaæ, dlatego stwierdzê czysty fakt:
Rok temu pierwszy raz w historii bohurtu grunwaldzkiego dosz³o do wielu brzydkich i nieczystych posuniêæ takich jak:
- przewracanie przeciwnika przez wieszanie siê na nim
- ci±ganie za w³osy (niektórzy mieli d³ugie)
- ³apanie za nogi w celu przewrócenia
- bicie rêkawic± pancern±
etc.
Wcze¶niej tego nie by³o. Jedynie mocna, zdecydowana walka broni± (uderzenia tarcz± s± bardziej humanitarne).
Ale zauwa¿cie panowie, ¿e nigdy nie by³o wiêcej Polaków ni¿ 30-35, tylko ¿e ta garstka wie jak walczyæ, a nie tarzaæ siê w b³ocie.
Przypomnijcie sobie, jak walczyli 5 lat temu templariusze z Bia³orusi. By³o 15 na 15 ch³opa. Polacy ustali 5 sekund (poza Rudym i Ja¶kiem). Tamci walczyli u¿ywaj±c jedynie broni oraz tarcz, poza tym byli jak jedna ca³o¶æ, po prostu przeszli po naszych. I tak nale¿y walczyæ.
Dlatego koniecznie przeprowad¼my selekcjê umiejêtno¶ci walki, bo bohurt "zejdzie na psy", a pseudo wojownicy bêd± sami siebie wys³awiaæ pod niebiosa.

Pozdrawiam
£azarz
CYTAT(Ryba @ 20:13 11.01.2007) *
Dlatego koniecznie przeprowad¼my selekcjê umiejêtno¶ci walki, bo bohurt "zejdzie na psy", a pseudo wojownicy bêd± sami siebie wys³awiaæ pod niebiosa.

Salve Fratres!

Ryba jestem odpowiedzialny za ekipy ratownicze. Podstawowym zadaniem dobrych ratowników nie jest bynajmniej sama sprawna akcja ale w miarê mo¿liwo¶ci niedopuszczanie do jakiegokolwiek zagro¿enia. Sami te¿ walczymy z mniejszym lub wiêkszym skutkiem od kilku lat na buhurtach. Nie dopuszczê He-Manów z krwi± w oczach. Je¿eli kto¶ ze strony polskiej chce i¶æ na buhurt tylko po to by wyczosnkowaæ bia³oru¶ to my olewamy w tym momencie ratownictwo i wszyscy stajemy w blaszkach po stronie bia³orusi. Bia³oru¶ i Rosja to nasi bracia tak samo jak strona polska. To ma byæ super impreza dla tych co lubi± buhurt i znaj± go. Branie ludzi z ³apanki tylko po to by by³o nas wiêcej to bzdura. Dowódc± jest P³azik - zaliczy³ niejeden buhurt. Ci co mu pomagaj± te¿. Je¿eli wypracujemy co¶ wspólnie (jak do tej pory nie¼le nam to idzie) to nie dojdzie do jakis dziwnych zdarzeñ.
Moja propozycja:
Ka¿da ekipa wystawiaj±ca walcz±cych ma swojego dowódce - on bêdzie odpowiedzialny za swoich ludzi. Ci co chc± pojedynczo i¶æ na buhurt do³±cz± do której¶ z grup. Dowódca ze swoj± grup± robi pierwsz± selekcje. Po tej selekcji trafiaj± na w³a¶ciwe sito czyli bramkarzy. Na bramce po³±czone si³y bia³orusko-polskie uwa¿nie przyjrz± sie ka¿demu ponownie. Polsk± stron± dowodzi P³azik i do niego nale¿y ostatnie zdanie na temat ka¿dego walcz±cego. Problem jest wed³ug mnie z tymi co chcieliby walczyæ a startuj± dopiero pierwszy raz. Osobi¶cie jestem przeciw, ale to moje osobiste zdanie. Wole nazwijmy to weteranów - ci wiedz± jak to smakuje i wiedz± co robiæ by nikomu nic siê nie sta³o. Owszem przypadki losowe bywaj± wszêdzie ale mo¿na je zminimalizowaæ niedopuszczaj±c nowicjuszy oraz ludzi niepewnych psychicznie.
Czekam na wasze opinie

Pozdrawiam Grzegorz
GyrosS
zawsze mozemy walczyc do 3 trafien jezyk.gif
Kazdy wyko¿ystuje swoje umiejetnosci jak najlepiej potrafi, ja wole wykonac szybko sprawna akcje zapasnicza ni¿ mêczyæ siê z jednym cz³owieczkiem nawet bij±c od ty³u 30 razy w g³owe. Po akcji zapasnicznej oponent lezy i nie wstaje bo takie sa zasady, wal±c go w g³owe nara¿am siebie ze zaraz ktos mnie zdzieli w ty³ bo pan którego ja bi³em niechcia³ sie po³o¿yæ pod ciosem miecza, nie oszukujmy sie u nas miecze to wiekszosc po stronie bia³oruskiej wiekszo¶æ stanowi ciê¿sza broñ.
Je¶li takie s± kryteria bohurtu 2007 to ja siê wycofuje, niech ca³a chwa³a na was spadnie, a ja sie zajmê nowym hobby np ³owienie ryb, tez sie macha kijkiem.
£ukasz P³aza
Spokojnie spokojnie nie podgrzewajmy siê smile.gif Zasady walki s± mam nadzieje wszystkim znane i nie zmieniamy ich (s± na pierwszej stronie). Ryba nie ¿eby co¶ ale zapasy, bicie rêkawic± itp. to zawsze by³a czê¶æ buhurtu - odk±d siê bije w takich imprezach i Gyross ma tu racje - ka¿dy robi co najlepiej umie, to samo z broni± -ka¿dy bie¿e co lubi (byle to by³a "bezpieczna" broñ)
Bramka bêdzie MEGA rygorystyczna. Na buhurt idzie mo¿e 1 na 6 walcz±cych - jest od kogo po¿yczaæ sprzêt jezyk.gif jest du¿o czasu na jego spasowanie itp. Co do walcz±cych to sprawdzaj± ich dowódcy i oni wypuszczaj± ludzi. Inaczej siê tego nie da zrobiæ - no bo niby kto mia³ by sprawdzaæ umiejêtno¶ci. Ró¿ne s± oddzia³y np. prywatna von Reihl to obecnie du¿e oddzia³y z 5 miast - 10 walcz±cych to nie a¿ takie rezerwy tylko bojowy trzon chor±gwi (dwie dru¿yny które pujd± do turnieju zaledwie smile.gif ) mo¿e kto¶ jeszcze do³±czy. Co do liczby to patrz±c po mobilizacji na wschodzie nie ma siê co przejmowaæ. Natomiast racja ¿e nie warto namawiaæ ludzi niedo¶wiadczonych, albo takich co siê do tego nie nadaj± (dlatego namawiam rotê Bocke tongue.gif ale my siê znamy)
Co do tych co id± pierwszy raz. Co dziennie od poniedzia³ku, wieczorem bêde organizowa³ na playgroundzie ¶w Jerzego trening przedbuhurtowy (jak w zesz³ym roku). Kto jest nowy a chcia³ by i¶æ w buhurt powinien przyj¶æ i tam pokazaæ co umie (i nauczyæ siê paru ¿eczy). Jerzeli nie bêdzie móg³ to wola³ bym ¿eby mia³ rekomendacje kogo¶ z do¶wiadczeniem kogo znam.
Oczywi¶cie Maciek Reihl którego oficerem mam zaszczyt byæ wie wszystko i jerzeli siê wypowiada to znaczy ¿e ju¿ to uzgodnili¶my. Zreszt± to jeden z nielicznych dowódców chor±gwii który udzieli³ nam poparcia na spotkaniu clap.gif .
Maciej Reihl
Szczerze mówi±c nie mia³em na my¶li badañ psychologicznych, tylko kontrolê trze¼wo¶ci. Stan poczytalno¶ci powinni ocenic bezpo¶redni dowódcy. Kto wprowadza ludzi na pole powinien byc ich pewien.

Sprawê dozwolonych i niedozwolonych akcji powinni wyja¶nic dowódcy obu stron. Ich ustalenia bêd± ostateczne i ju¿.

Pozdrawiam
Maciek.
£azarz
Salve Fratres!

Jak to mi³o kiedy wszyscy mówi± tym samym jêzykiem smile.gif Dla nas wszystko jest oczywise teraz pozosta³ ostry trening. A po walce PIWOOOOOOOOOO. W³a¶nie kto mo¿e zaj±æ siê tym tematem czyli przygotowaniem ogniska?

Pozdrawiam Grzegorz.
£ukasz P³aza
Miejsce ju¿ mamy - zaraz obok pola walki, na zapleczu obozu chor±gwianego ¶w Jerzego. Teraz kto przygotuje ognisko integracyjne?? crazy.gif
P.S. Zasady zosta³y zaakceptowane przez obie strony i s± podane w pierwszym po¶cie tematu, zachêcam do uwa¿nego przestudiowania (zw³aszcza ¿e s± proste krótkie i czytelne - i nie odbiegaj± drastycznie od tego co by³o zawsze jezyk.gif )
Ryba
Salve Panowie!
Picie po bohurcie to nastêpna rzecz, któr± uwielbiam icon_wink.gif
Jednak¿e wracaj±c do tematu, ja nie uznajê zapasów i "brzydkich" zagrañ, które nijak nie pasuj± do wizerunku walcz±cego.
Zapasy mo¿emy sobie urz±dziæ poza bohurtem.
Jestem jak najbardziej za przewróceniem przeciwnika, ale udarzaj±c tarcz± z rozpêdu, nie za¶ wieszaniem siê na nim - takich cwaniaków nale¿y ostrzec (po ówczesnym porozumieniu stron odno¶nie zasad), ¿e bêd± "kasowani", gdy¿ to nie przystoi panowie. Poza tym, je¿eli komu¶ zale¿y na podniesieniu swoich umiejêtno¶ci to powinien æwiczyæ 2-3 razy w tygodniu, aby ciosami miecza powaliæ przeciwnika - a jest to mo¿liwe, uwierzxcie mi. Sam tego do¶wiadczy³em, kiedy jako m³okos walczy³em na Bia³ym Zamku w bohurcie z kniaziem Wladimirem, ten kole¶ powali³ mnie jednym ciosem lekkiego miecza w potylicê. To by³ jeden czysty cios, a on sta³ przede mn± smile.gif
Poza tym, jest wiele innych kombinacji, które mog± obezw³adniæ przeciwnika, bez stosowania d¼wigni i podchaczeñ - to ró¿ni walkê broni± bia³± od zapasów i innych sztuk walki.
Je¶li kto¶ nie jest w stanie sobie wyobraziæ wizerunku bitwy, w której dyscyplina, si³a i technika bior± górê nad zapa¶nicz± "na****ank±", to proponujê zorganizowaæ walkê (pro forma) 5 na 5, gdzie jedna 5-ka bêdzie walczy³a "czysto" choæ ostro, a druga w ramach rozs±dku bêdzie atakowaæ jak zechce.
Wtedy zauwa¿ycie ró¿nicê w walce, jak równie¿ poziom jednej i drugiej grupy oraz ...hm, estetykê - gdy¿ 5 zdyscyplinowanych, wspó³pracuj±cych kolesi, którzy "trzymaj±c fason" bez problemu poradzi sobie z 5 zapa¶nikami, a ich walka bêdzie o wiele bardziej czysta i milsza dla oka.
Oczywi¶cie zak³adam, ¿e wszyscy rozumiej± na czym polega owa subtelna ró¿nica w sposobie walki.
Nie chcia³bym po prostu, aby kto¶ nosz±cy dobr± zbrojê walczy³, jak zawodnik K-1, ale podszed³ trochê rozs±dniej i powa¿niej do sprawy i zrozumia³, ¿e takich "myków" nie wypada uskuteczniaæ, poniewa¿ to psuje ca³y wizerunek wojownika.
Mo¿e za du¿o wymagam, ale w³a¶nie dlatego chcia³bym, aby bohurt na Grunwaldzie pozosta³ elitarn± bitw±, która zmotywuje wielu do podnoszenia swoich techniczno-si³owych mozliwo¶ci walki mieczem (b±d¼ inna broni±) a nie ringiem dla sportowców.
Ale to jest jedynie moje, subiektywne zdanie icon_cool.gif
Jestem te¿ ¶wiadomy tego, ¿e jak siê dogadamy z ch³opakami ze Wschodu, tak bêdzie i wtedy przynajmniej nikt nie bêdzie mia³ do nikogo pretensji.

P.S. Czy kojarzycie pewn± ³adn± bia³og³owê (chyba ze ¦w. Jerzego), o blond w³osach i czystym mocnym g³osie...z tego co pamiêtam przygrywa na gitarze. Nie znam nawet jej imienia, a z chêci± bym pozna³ icon_wink.gif

Pozdrawiam Was serdecznie i do zobaczenia.
Marcin Waszkielis
Brawo za wypowied¼!!! Mo¿e warto zapytaæ przeciwn± stronê czy takie zasady walki te¿ im odpowiadaj±?
GyrosS
Ryba, a ci co akurat lubia chodzic bez tarcz czym maja uderzac ??, walcz±c pó³torakiem mam jedn± rêkê woln± gdy potrzebuje, powiedz mi czemu mam z niej nie ko¿ystac skoro jednym szybkim ruchem jestem wstanie rozbroic przeciwnika ?? za³o¿yæ mu t± rêk± dzwignie i szybko powaliæ, powiedz mi czemu ja mam tego nie robiæ?? Ja to robi³em, robiê i bêdê robi³ poniewa¿ nie bêdê jak przywyk³ tarczownik gdy walczy z pó³torakiem ucieka³ od niego tylko bêde par³ do przodu jak nie pod mieczem to upadnie za pomoc± technik zapa¶niczych i to uwazam za dobre bo kto¶ kto zna zapasy wcale nie da sie tak ³atwo powaliæ , a nawet zastosuje odpowiedni± kontrê i obali atakuj±cego. Zapasy by³y s± i bêd± elementem walki czy sie to komu¶ podoba czy nie.
¯eby nie by³o ze ja tam ide sie wieszaæ na innych, ja swoja warto¶æ znam i wiem do czego mam miecz u¿ywaæ, ale te¿ wiem jakie mam inne mo¿liwo¶ci.

Rada dla tych co niechc± zapasów czy innych technik gdy oponent ma woln± jedn± rêkê:
- nie chcesz zapasów nie daj skrócic dystansu
- niechcesz dostac rekawic±, ³okciem, "butem" czy kolanem, nie skracaj dystansu
- jesli ci cos nie pasuje zapisz sie na szachy

Jak tak bedziecie szli na uderzenia to pêdzej sie stanie komu¶ krzywda ni¿ od technik zapasniczych czy innych. Bo jak nie skutecznosci± wrêcz tylko uderzeniem to kazdy bedzie zwiêksza³ energie ciosu poprzez zwiekszenie masy broni zw³aszcza drzewcówek i bêdzie bi³ z wiêksz± si³±. Mieczykami bedziemy siê dotykaæ na iunscenizacji. To jest moje zdanie.
Pozdrawiam
GyrosS
Rota Piesza Bocke - "Ofensywne pó³toraczki Jelonków"
£ukasz P³aza
Wiêc po pierwsze primo. Zasady S¡ uzgodnione tak¿e ze wschodem - pos³a³em je Ugniemu zaraz drugiego dnia smile.gif , zachêcam do czytania.
Zwracam uwage na to ¿e zasdy s± niezmienne od dawna i ka¿dy mo¿e walczyæ jak chce - chcesz ude¿aæ, ude¿aj chcesz zapasów - sprubuj. Po to w³a¶nie jest buhurt by by³o jak najmniej ograniczeñ, by zbadaæ co jest najskuteczniejsze. Zapasy s± demonizowane - 2 lata temu ³apa³ mnie dwómetrowy bia³orusin (ten z w³óczni±) i go przewróci³em choæ wa¿y³ lekko o 30kg wiêcej. Rybo z tego prosty wniosek - chcesz technicznej walki, naumiej siê podstaw zapasów jezyk.gif - czyli g³ównie jak nie daæ siê z³apaæ. I Pamiêtaj ¿e zapa¶nik ods³ania siê na twoje ciosy, ude¿enia potrafi± byæ równie skuteczne, nawet têp± broni± tylko trza wiedzieæ jak dunno.gif Natomiast zabranianie czego¶ bo kto¶ nie lubi tak walczyæ to droga prowadz±ca ¿ywcem do inscenizacji tongue.gif .
Kolejna sprawa - celem buhurtu nie jest piêkna, estetyczna walka, ani promowanie wizerunku nieskazitelnego rymcerza. Celem jest sprawdzenie siê w realiach prawdziwej bitwy gdzie wszystko jest dozwolone (oczywi¶cie pamiêtamy o zasadach bezpieczeñstwa). Dlatego musisz byæ Rybo przygotowany na zapasy. To zreszt± dobrze bo zapasy wcale nie s± z³otym ¶rodkiem i mo¿na fajnie zapa¶ników eliminowaæ icon_cool.gif

P.S. Zastanówmy siê czasem czy nie ponosili¶my tylu pora¿ek w³a¶nie dla tego ¿e zamiast wyniku interesuje nas estetyka, etos rycerza itp. Mo¿e czas naumieæ siê czego¶ od wschodnich braci i postawiæ na skuteczno¶æ? tongue.gif (wtedy oka¿e siê ¿e najlepsi s± wojownicy zbilansowani, umiej±cy uderzaæ,chwytæ, maj±cy zmys³ taktyczny, kondycje i wiele innych)

P.S.S. Ugni jak dla mnie hale berna s± ok, u nas bêdzie pare podobnych. Wy¶le albo wkleje zdjêcie mojego buzdyganu jako przyk³adu (i postaram siê go zwa¿yæ) ale po weekendzie. Na miejscu wszystkie buzdygany bêd± do obejrzenia przez stronê wschodni± .
£azarz
Salve Fratres!

Zapasy, chwytanie, przerwacanie, wej¶cie tarcz±, "tramwaj" i inne zawsze by³y sta³ym elementem buhurtu. Owszem mo¿na powiedziec ¿e to nieetyczne i tylko czysta ale mocna walka. Piszecie o skuteczno¶ci bia³orusi - to fakt bo tak jak ju¿ wspomnia³ P³azik tam nie ma indywidualno¶ci ale karna jednostka. Przyk³ad przewagi mniejszej ale dobrze wyszkolonej jednostki nad wiêkszymi si³ami mamy przecie¿ choæby na meczach pi³karskich. Zawsze pokonani których by³o wiêcej opowiadaj± ¿e tamtych by³o wiêcej. Prosty przyk³ad Koronowo 2005 (G±ba , Jajosz braciszkowie pamiêtacie?) Strona "polska" wystawi³a wiêksze si³y ni¿ wojska zakonne a po buhurcie s³yszeli¶my teksty o hipokrytach co nie potrafi± walczyæ bo w 5 id± na jednego hehehe.gif . A my po prostu trzymali¶my siê razem i nie robili¶my solowych wypadów ku chwale naszych dam lub pie¶ni o sobie ("Sir Robin" icon_mrgreen.gif ). Trzymaæ siê razem, minimalna jednostka to 3 walcz±cych. Widzisz ¿e zosta³e¶ sam to do³±cz do innych i pomóz im. Twój oddzia³ wygra³ starcie to leæ i pomóz innym bo zapewne ciebie tam potrzebuj±. W¶ród zakonnych jest prosta regu³a:

Poleg³a twoja chor±giew - do³±cz do Beauceant
Je¿eli ona polegnie - do³±cz do najbli¿szej chor±gwi innego zakonu
Jezeli i one polegn± - do³±cz do Boga

Æwiczmy wiêc bo czasu ma³o.

Pozdrawiam Grzegorz
troll
Salve

CYTAT(£ukasz P³aza @ 21:07 12.01.2007) *
"Kolejna sprawa - celem buhurtu nie jest piêkna, estetyczna walka, ani promowanie wizerunku nieskazitelnego rymcerza. Celem jest sprawdzenie siê w realiach prawdziwej bitwy gdzie wszystko jest dozwolone (oczywi¶cie pamiêtamy o zasadach bezpieczeñstwa). "

Odwzorowanie realiów walki ma naprawde g³êboki sens i je¶li by mi siê to uda³o spe³ni³bym swoje marzenia. blinkie.gif Jednak jak mo¿na mówiæ o odtworzeniu realiów pawdziwej walki, kiedy mamy têpe miecze i torory, nasze buzdygany w niewielkim stopnu odwzorowuj± broñ naszych przodków, nikt nie u¿ywa cepów bojowych i pik, coraz mniej osób ma korbacze, a te które s± to ... sami wiecie. Mo¿na by by³o jeszcze d³ugo wymieniaæ poziom odwzorowania broni, nie mówi±c o os³onach i wyszkoleniu.
Moim zdaniem "sprawdzenie siê w realiach prawdziwej bitwy gdzie wszystko jest dozwolone" jest mo¿liwe tylko wtedy kiedy odtworzy siê wiernie broñ, uzbrojenie i spróbuje siê choæ zbli¿yæ do "prawdziwego" wyszkolenia. (Do tego chcia³bym d±rzyæ na sowjej drodze). W naszym przypadku to tak jakby mówiæ ¿e sprawdza siê warunki rajdu Pary¿-Dakar jad±c maluchem po wydmach. Albo sprawdzaæ jak smakuje prawdziwe piwo pij±æ cytrynowego Redsa, albo karmi. To... "prawie jak ¿ywiec."

W takim razie je¿eli tak wiele nam brakuje nie mówmy ¿e "Celem jest sprawdzenie siê w realiach prawdziwej bitwy " . Ograniczenie wieszania siê na szyjach, podstawiania komu¶ nogi, ci±gania za w³osy i technik zapa¶niczych nie jest po to, aby obni¿aæ poziom walki, albo komu¶ j± utrudniæ lub d±¿yæ do inscenizacii. My¶l± ¿e takie ograniczenie mo¿e byæ w pewnym stopnu "zbli¿eniem" do "realiów prawdziwej walki" lub przynajmniej jasnego okre¶lenia czym ona jest.

Dlaczego jak kto¶ mi siê wiesza na szyji nie mogê mu wbiæ sztyletu pod pachê?, dlaczego jak kto¶ wyrywa siê i ³apie moich towarzyszy nie mogê sztychowaæ go w plecy?, takich dlaczego mo¿e byæ jeszcze du¿o np.: dlaczego walcz±cy pó³torakiem ma nie u¿ywaæ jednej wolnej rêki? Przecie¿ tak jest w traktatach i na ikonografi, przecie¿ to s± realia walki. Odpowied¼ nie jest wcale trudna nie powinno siê tego robiæ w³a¶cnie dlatego bo....

Poza tym Ryba ju¿ napisa³ clap.gif i ja go w 100% popieram.

Na koniec: Chc±c odwzorowaæ i sprawdziæ siê i realiach prawdziwej walki nie trzeba siê spieszyæ i myliæ pojêæ tylko solidnie pracowaæ na treningach 2-3 razy w tygodniu. "Bo po¶piech jest wskazany tylko przy ³apaniu pche³"

Pozdrawiam
Je¶li kto¶ poczu³ siê ura¿ony, przepraszam.
wtyczka
Wolna Kompania Piechoty Lekkiej stawi sie w liczbie 4-9 najemnikow - wszystko zalezy od szarej rzeczywistosci : praca, urlopy itd.

Ja osobiscie nie jestem przeciwnikiem zapasow. Trzeba pamientac ze dla troche bardziej doswiatczonych wojownikow akcje zapasnicze koncza czesto tym ze oboje loduja na glebie ( newet jesli doswiatczony w zapasach sprowadza cie na ziemie , niejest duzym problemem uczepic sie go i sprowadzic swoim ciezarem tez na ziemie ) , wiec sa tak naprawde obarczone duzym ryzykiem wyeliminowania z walki dla zapasnika.

Draznia mnie tylko "chwyty zapasnicze" ktore zamiast obalac cie na ziemie sciagaja ci chelm z glowy. Mam prosbe panowie jak juz lapiecie za glowe to ciagnijcie do ziemi a nie w niebo.
Ugni
Czytam wszystkie posty w tym temate. I mam opinie ze poprostu uskladniacie sobie zycie tymi teoremami buhurtu.
Trzeba poprostu wyjsc na walke i poprostu sie bic...
Jak do siebe w buhurce, to ja pamentam osnowne - nie bic lezancyh, nie bic w genitalii etc... Ostatnie jest niewazne, adrenalin nie pozwala rozmysljac. Kierowac tym haosem niemozliwe. Temy naszy rycerzy walcza rezem z innymi w pierwzyh gufah. A tam jak to pojdze.
GyrosS
No wszystko wyjasnione, kto sie czuje na si³ach, przejdzie bramke i jest rekomendowany wychodzi na pole i robi swoje.
Ja od siebie chcia³bym ¿yczyæ jedynej s³usznej stronie Wschodniej Zwyciêstwa i 0% rannych,
a jedynej s³usznej stronie Polskiej chcia³bym te¿ ¿yczyæ zwyciestwa, 0% rannych i przedewszystkim porozumienia :].

a wszystkim mi³ej impry pobohurtowej :]
Grzegorz £
amen:)
£azarz
Salve Fratres!

Gyrosku pamiêtaj i PIWOOOOOOOOOOOOOO!!! clap.gif

Pozdrawiam Grzegorz
£ukasz P³aza
Robi nam siê dyskusja nieco filozoficzna icon_cool.gif . A nadmierna filozofia na buhurcie marnie siê sprawdza. Jerzeli mamy tylko maluch i wydmy to czy mamy siê obraziæ na rajdy tongue.gif . Wielu ¿eczy "nie mo¿na" bo siê "nie da" i tyle. Pomy¶lcie ch³opaki z Liwu ¿e w dawnych czasach, te¿ æwiczono, te¿ organizowano grupowe walki piesze na turniejach. Jerzeli nie podoba wam siê odtwarzanie realnej bitwy nazwijcie to odtworzeniem turniejowej walki pieszej - tam przecie¿ te¿ jakie¶ regu³y byæ musia³y.
Czytam to czytam i dochodze do wniosku ¿e wy te zapasy strasznie demonizujecie. Nie mo¿esz pchn±æ zapa¶nika sztyletem - ale mo¿esz ude¿yæ g³owic±, twój kolega mo¿e uderzyæ go w plecy gdy on ³apie ciebie, mo¿e mu podci±æ nogi, mo¿esz sie wyrwaæ albo wepchn±æ zapa¶nika na walcz±cych, jest milion mo¿liwo¶ci. Wtyka ma tu racje - zapasy to nie jest z³oty ¶rodek. To samo z tymi wolnymi rêkami u tych co nie maj± tarcz - dlaczego niby maj± nimi nie ude¿aæ dunno.gif skoro tarczownicy wal± tarczami, dlaczego maj± nie chwytaæ? Bo tak walka bêdzie ³adniejsza dunno.gif . Martin kiedy¶ wyra¼nie napisa³ ¿e na jego bojówce nie ma zapasów, ³apania itp. bo chce mieæ czysty, jasny i £ADNY turniej rycerski. I to jest jasno postawiona sprawa, natomiast chyba nikt nie liczy ¿e takie wymagania ma spe³niæ buhurt crazy.gif . Warto przeczytaæ Ugniego - mniej filozofi, mniej my¶lenia po co, wiêcej treningów i my¶lenia jak? icon_cool.gif

Ugni - przyjrza³em siê halabard± Berna- jest tam jedna gizarma z hakiem wychylaj±cym siê do przodu, tej akurat woleli by¶my nie mieæ przeciw sobie. No i koniecznie zwróæ ówagê na podbródki do kapalinów, bo widze ¿e wielu ich nie zak³±da.
Robert Diabe³
Czy uczestników bohurtu obowi±zuj± wymagania sprzêtowe dla uczestników inscenizacji? Mam tu na my¶li poprawno¶æ uzbrojenia ochronnego zamkniêt± w ramach czasowych 1350-1420.
Micha³ ¯elazo
CYTAT(Robert Diabeł @ 12:14 15.01.2007) *
Czy uczestników bohurtu obowiązują wymagania sprzętowe dla uczestników inscenizacji? Mam tu na myśli poprawność uzbrojenia ochronnego zamkniętą w ramach czasowych 1350-1420.

W innym temacie dość dobitnie skwitował to Tomek Rajtar smile.gif

Uczestników tego pseudo buhurtu obowiązują chyba wyłącznie zasady bezpieczeństwa używanych pancerzy.
Dlatego, aby wykazać hmm... małą mądrość (żeby nie napisać inaczej) takich założeń zachęcam wszystkich do pojawienia się na tej "ustawce" w replikach radziwiłłowskiej fulmen belli hehehe.gif

Pozdr.
M.
GyrosS
Panie Michale (ze nie napisze inaczej), idz do innej piaskownicy co ?? bo w historycznosci zbroji nie masz do mnie szans jak i do wiekszoci kadry naszej roty, o stroju i obozie juz nie wspomne. To ze nie jest to scisle datowana bitwa czy nawet dopuszcza sie niescis³o¶ci historyczne nie jest najwa¿niejsze, my k³adziemy nacisk na bezpieczeñstwo i to powinienes docenic, a ty tylko masz manie krytykowania.
Tak sie zastanawiam Panie Michale czy ty czasami tutaj nie spe³niasz swojej mêsko¶ci pokazuj±c wszystkim jaki to ty jestes [beeep] bo w innej formie nie masz odwagi....naprawde pomy¶l czasami zanim co¶ napiszesz w temacie, który Ciebie wybitnie nie dotyczy.
Pozdrawiam
GyrosS
ua
Jad±c dalej do Sienkiewiczowski Wo³odyjowski mawia³ da³ mi Bóg mizern± postaæ wiêc albo siê ludzie bêd± mnie bali albo ze mnie ¶miali

Co do jego imiennika "historycznego rycerz" no có¿ cool.gif

A tak apropo histori odkiedy rycerz dba³ tylko o strój, b³yszcz±ce blaszki a nie popisywa³ siê swymi umijêtno¶ciami
no o¶wieæ mnie
Micha³ ¯elazo
Tak, gyrosie, rozładowuję tutaj swoje frustracje, bo nieszczęśliwie się ożeniłem, mam głupie dziecko, kiepską pracę i brak mi pieniędzy icon_cool.gif Jestem nieszczęśliwy i zazdroszczę szczęśliwym.

Odnośnie historyczności - proszę rzucić oczkiem na fotki. Na tych zdjęciach, jeśli się nie mylę są jakieś jelenie. Jedno pochodzi sprzed 1,5 roku, drugie sprzed pół, to odnośnie historyczności. Nie wiem czy wewnątrz tych mega pancerzy jest jakiś gyros, ale z doświadczenia wiem, że w jednej grupie poziom jest wyrównany. A jaki jest - każdy widzi bigsmile2.gif

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Pozdr.
M.

P.S.
Na tym forum piszemy po polsku, nie po polskiemu.
Jak się nie umie - to proszę sprawdzać w edytorze tekstów.
GyrosS
Uwaga zwierzyna leśna ;], tak te znaki zrobiły furore w 2006 roku :P, ale staniki zamiast szarf też były dobre, może masz Michał jakieś zdięcia?? Staniki pojawiły się tylko na bierkowicach więc poszukaj i powklejaj posmiejemy sie jeszcze raz ;]
Grzegorz £
Czy "panowie historyczni" którzy z uporem maniaka czepiaj± sie bohurtu i jego uczestników mogli by po¶wiêciæ swój cenny czas na jak±¶ inn± formê aktywno¶ci?Wiecie co,mówicie ¿e uczestniczymy w pseudorycerkich ustawkach,na tym samym poziomie by³o by stwierdzenie ¿e wasze inscenizacje to kryptogejowskie macanki(zanim posypi± sie na mnie gromy smile.gif te¿ biore w nich udzia³ i uwa¿am ¿e to poprostu zabawa w innej formule).Wiec prosi³bym o troche wiêcej taktu.
pozdrawiam Grzegorz £uniewski
Luszko
Panowie, Panowie Szanujmy sie nawzajem...
My sie nie czepiamy waszych zabaw a Wy nie czepiajcie sie naszych zabaw...
I Tyle...
A jesli ktos dalej chce krytykować to niech pierw spróbuje bohurtu smile.gif Wiecie żeby krytykować to trzeba tego spróbować ;) Zawsze jakies nowe doświadczenie w zyciu :P

Pozdrawiam
Luszko smile.gif
£azarz
Salve Fratres!

Pokój miêdzy chrze¶cijany! A tak serio to ci co maj± obiekcje zapraszam na buhurt - serio przednia zabawa. Ci co nie maj± obiekcji na PIWOOOOOOOO. Zamiast pisaæ w temacie znów zaczyna siê polski sejmik. W zesz³ym roku Micha³ rzuci³ fajny temat, P³azik w tym roku sprawe podtrzyma³ i rozkrêci³ jeszcze bardziej. Krzysiek o dziwo zgodzi³ sie na ca³e to zamieszanie i chwa³± im wszystkim za to. I niech tak zostanie. ktos chce byæ tylko widzem to niech nie utrudnia. Kto¶ chce ¶cis³e datowanie to niech takie robi. W inscenizacji Grunwaldzkiej jest ok 800 walcz±cych .... dlaczego zaledwie setka i to mieszana XIII-XV wychodzi na buhurt. S³ysza³em ró¿ne teksty na ten temat z których najlepsze to: "... Nie po to p³aci³em 4.000z³ za zbroje by j± zniszczyæ na buhurcie...." oraz "... Zajmujemy sie odtwarzaniem kultury materialnej ¶redniowiecza a nie takimi ustawkami jak wy..." Jak widzicie jedni lubia deszcz inni s³oñce, jedni TV Trwam inni szwedzkie pornole. I to w³asnie jest demokracja. "Róbta co chceta" ja bym do tego doda³ "I nie przeszkadzajta sobie na wzajem". Skoñczmy t± przepychanke wszak piaskownic jest tak wiele i dla ka¿dego znajda siê na mele grabki i ³opaki (Sowo hehehe.gif)

Wróæmy ju¿ lepiej do sedna imprezy. Potrzebujemy 4-6 osoby do pomocy najlepiej ratowników medycznych lub przedmedycznych min. 2 stopnia. Czy kto¶ zadeklarowa³ ju¿ organizacje ogniska po buhurcie?

Pozdrawiam Grzegorz
Ugni
Heh...))
Mozna byc i powaznym rekonstruktorem i kohac buhurty...)
Sport i adrenalin srod tyh festow i festkow - normalna alternatywa alkoholizmu totalnemu... I historyczny experiment!))) Sprubuje ktos 3 dni walczyc na buhurtah i turnejah, kiedy po zahodze nie ma czasu na sen, tylko na piwo, tancy i kobiety))))... 24 godziny na dole)))) Oto non-stop!)
£ukasz P³aza
Pare dni mnie tu nie by³o a tu ju¿ Sodoma i Gomora tongue.gif Dobrze ¿e Grzego¿ czuwa.
Odpowiadaj±c Diab³owi (bo w nawale nikt nie odpowiedzia³ na pytanie/prowokacjê). Nie przewiduje siê jakiej¶ komisji sprawdzaj±cej historyczno¶æ (w przeciwieñstwie do bezpieczeñstwa). Powód jest prosty - jako organizator uwa¿am ¿e ka¿dy wychodz±cy do walki SAM zajmuje siê swoim sprzêtem i SAM dba o swój wizerunek. Mam zamiar (w miarê mo¿liw¶ci) zadbaæ o historyczny wygl±d swój - oraz w jakiej¶ mierze ludzi których do tej zabawy wystawiam, i niczyj± wiêcej. Patrzmy na siebie i przestañmy siê czepiaæ innych.
Ugni ma racje - mo¿na byæ rekonstruktorem i bawiæ siê w buhurty. Mo¿na byæ zdeklarowanym szturmowcem imperium i te¿ siê w to bawiæ. Buhurty nie maja tu nic do rzeczy, i nie s± temu winne. Ale te¿ nie uwa¿am by to buhurty mia³y siê staæ narzêdziem s³u¿±cym uhistorycznianiu mas polskiego rr (zw³aszcza na si³e). Buhurt ma inny zupe³nie cel jakim jest odtwa¿anie walki.
Panowie malkontenci raczcie wreszcie zrozumieæ ¿e ta "pseudorymcerska ustawka" (lol Tomasz masz u mnie colê za ten zwrot tongue.gif ) ma sporo zalet - tak¿e rekonstrukcyjnie i naprawde Diable nikt nie bêdzie ci mia³ za z³e je¿eli pojawisz siê na buhurcie w dok³adnej kopi zbroi z Churburga, wrêcz przeciwnie zapewne swoim przyk³adem wp³yniesz pozytywnie na rzesze wojowników (tak jak na mnie wp³ywa³ swego czasu Maciek Reihl czy Dentysta) Natomiast prowokacjami internetowymi nie uhistorycznisz nikogo i niczego na buhurcie - to ci gwarantuje dunno.gif

P.S. Michale masz prawo do krytyki jak ka¿dy uczestnik forum, czasem piszesz z sensem i ja ci zawsze chêtnie odpowiem, próbuj±c przekonaæ ¿e wbrew pozorom nie jeste¶my zwierzêtami zly.gif swinka.gif . Natomiast wygrzebywanie jakich¶ starych zdjêæ ludzi których nie znasz i publikowanie ich na zasadzie - "patrzcie jacy oni ¼li a jaki ja fajny" jest uwa¿am poni¿ej Twojego, jak dot±d wysokiego poziomu dunno.gif

P.S.S. Gyross nie podgrzewaj siê a¿ tak - zachowaj si³y na Ugniego i buhurt walka.gif tongue.gif bum.gif
Robert Diabe³
Z do¶æ obszernej i chaotycznej wypowiedzi nieformalnego koordynatora/organizatora wywnioskowa³em, ¿e o datowaniu swoich sprzêtów (jak to siê zwyk³o popularnie okre¶laæ) nikt na bohurcie nie my¶li. No i dobrze ...
Nie rozumiem tylko sk±d pomys³ z prowokacj±. Mania prze¶ladowcza, czy co?
£ukaszu - chcesz robiæ bohurt na Grunwaldzie - twoja sprawa. Tylko przestañ ju¿ robiæ z siebie mêczennika w imiê lepszej sprawy i wygadywaæ g³upoty.

Prowokacja ha ha ha

Pozdrawiam
£ukasz P³aza
No ró¿nie ju¿ mnie tu nazywano, huliganem pseudorymcerzem itp. ale ¿eby menczennikiem hehehe.gif .
W tym temacie ju¿ kilka razy pisano o historyczno¶ci i podej¶ciu do tematu - skoro wiêc z uporem maniaka przypominasz to zapytanie w dodatku nie maj±c zamiaru stawaæ do walki to niby jak mam potraktowaæ twoj± wypowied¼? Jako powa¿ny g³os w dyskusji??
No ale ¿eby nie by³o skoro siê podj±³em to postaram siê wyt³umaczyæ i tobie Diable, choæ mam dziwne wra¿enie ¿e czego bym tu nie napisa³ Ty i tak zrozumiesz po swojemu.
" o datowaniu sprzêtu nikt nie my¶li..." Bardzo ¼le wnioskujesz, nic takiego nie napisa³em. Ja my¶le o datowaniu swojego sprzêtu, wielu ludzi którzy siê ze mn± wybior± te¿ my¶li. Jerzeli mia³ by¶ ochotê to Ty równie¿ mo¿esz o tym my¶leæ. Natomiast jerzeli chodzi³o ci o pytanie "Czy kto¶ ma zamiar my¶leæ o CUDZYM sprzêcie i jego datowaniu" to masz racje - nikogo to nie obchodzi. Czy teraz wyrazi³em siê jasno czy wci±¿ wygaduje g³upoty?
Robert Diabe³
Poddaję się. Inaczej niż po polsku nie potrafię. Zapytałem, czy aby wziąć udział w bohurcie uczestnicy oprócz warunków bezpieczeństwa będą musieli "zmieścić się" w określonym przedziale (1350-1420). Ł o p a t o l o g i c z n i e - czy gość w komplecie datowanym np. na przełom XII/XIII wiek zostanie pod Grunwaldem dopuszczony do walki. Zapytałem bo chciałem wiedzieć.
Zamiast odpowiedzi na proste zdawałoby się pytanie dowiedziałem się że:
- jestem prowokatorem
- chcę kogoś uhistoryczniać (to po polsku?)
- z uporem maniaka przypominam pytanie (które udało mi się jak do tej pory zadać tylko jeden raz)
- organizator wie lepiej czy chcę, czy nie chcę brać udziału w bohurcie (mimo że nie zdążyłem o tym słowem jeszcze wspomnieć)

Odnoszę wrażenie Łukaszu, że ortografia to nie jedyny twój problem.

Dobranoc
Marcin Waszkielis
CYTAT
czy go¶æ w komplecie datowanym np. na prze³om XII/XIII wiek zostanie pod Grunwaldem

TAK
onta
Czy na grunwaldzie mo¿na bêdzie nasiæ brbute i kopalin
tongue.gif
GyrosS
P³azikmi starczy si³ na wszystko, nie lêkaj siê o mnie :P.
Jeste¶ pewien ze nasz trening mo¿e s³u¿yæ jako instruktarz ? :P jak wpadniesz do nas na ferie to sprubujesz ca³o¶ci treningu wtedy ocenisz :P
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.