Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: powiem jak zrobic ³uk
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Erewis
Krwawy topór nie zrobisz z takich patyków łuku... Powinny mieć średnice ok 30 cm (przynajmniej ja mam taki bal)
A jeśli cię interesuje łucznictwo to zapraszamy na http://lucznictwo.fora.pl/index.php Tam możesz zadawać pytania bez obaw i przeczytać kilka naprawdę istotnych rzeczy.
Nishru nie ładnie się wyśmiewać
Pozdrawiam
legolassian
jaka jest bardzo dobra cieciwa (nie peka) bo niemoge niczego wymyslec???
Grzyp
Historyczna - z dratwy lnianej, tyle, ¿e jest dosæ gruba. Pomroczna - z drakonu.
Czarny Rycerz
Grzyp czy to nie nazywa siê przypadkiem dakron a nie drakon?? icon_wink.gif
Grzyp
Bardzo prawdopodobne, nie wiem, bo nie stosuje ;) W ka¿dym razie jest to chyba to, z czego s± robione bisokowe ciêciwy, takie co¶ jet oko³o 2* cieñsze od odpowiednika z dratwy. Konsekwencj± tego jest to, ¿e przy ciêciwie z dratwy i ³uku oko³o 25 kg trzeba u¿ywaæ strza³ grubszych ni¿ 9 mm, bo w przypadku 9-tek jest trochê ma³o miejsca na zrobienie odpowiedniej osady. Natomiast z ciêciw± dakronow± (czy jak jej tam) mo¿na uzywaæ spokojnie cieñszych strza³, oczywi¶cie w granicach rozs±dku i dopasowanych do ³uku.
bodkin
CYTAT(Grzyp @ 15:15 02.12.2006) *
Bardzo prawdopodobne, nie wiem, bo nie stosuje ;) W ka¿dym razie jest to chyba to, z czego s± robione bisokowe ciêciwy, takie co¶ jet oko³o 2* cieñsze od odpowiednika z dratwy. Konsekwencj± tego jest to, ¿e przy ciêciwie z dratwy i ³uku oko³o 25 kg trzeba u¿ywaæ strza³ grubszych ni¿ 9 mm, bo w przypadku 9-tek jest trochê ma³o miejsca na zrobienie odpowiedniej osady. Natomiast z ciêciw± dakronow± (czy jak jej tam) mo¿na uzywaæ spokojnie cieñszych strza³, oczywi¶cie w granicach rozs±dku i dopasowanych do ³uku.

przepraszam ,ze przytaczam caly post , ale wg. mnie wart on jest tego .
na cieciwy raczej nie zwraca sie uwagi , mimo iz stosowany material ma daleko idace konsekwencje jezeli chodzi o historycznosc sprzetu .

pozdrawiam
Grzyp
Kto nie zwraca uwagi ten nie zwraca uwagi, ale ja akurat g³upio bym sie tak jako¶ czu³ gdybym za³o¿y³ na ³uk z jednego kawa³ka drewna ciêciwê z jakiego¶ XX-wiecznego wynalazku. Poza tym jest problem, gdy ma siê grub± ciêciwe i chce sie zamówiæ strza³y. Mo¿na t³umaczyæ wielu "rzemie¶lnikom", ze potrzebuje sie szerszych osad, ale oni tak czy inaczej wiedz± lepiej jak± masz ciêciwê i wysy³aja strza³y ze standardowymi osadami przystosowanymi do ciêciw "bisokowych".
Filu
Mam pytanie :

Czy próbowa³ kto¶ robiæ ³uk z olchy ? Je¶li tak to czy co¶ z tego wysz³o ,a jak wysz³o to co ?

Za informacje bêde wdziêczny .
pulpecik93
z olchy??
nie polecam szybko sie ³amie
muj kumpel mia³ lekko naci±gn±³ i sie z³ama³ oczywi¶cie ze strza³± ale to raczej winika³o z tego ¿e on ³uku nie potrafi zrobic
dar
Robiê ³uk kompozytowy.
Wie kto¶ czym to morzna go skleiæ ??
Adsumus
Klejem do tapet :P

Tu masz stronkê o robieniu laminata mo¿e Ci siê przyda o ile lepiej radzisz sobie z angielskim ni¿ z polskim.

Pozdrawiam
Stasiek
A klej kostny siê nie nadaje? dunno.gif
Adsumus
Mnie np. zastanawia co dar uwa¿a za ³uk kompozytowy, a mo¿e chodzi mu o laminat... ;)

Pozdrawiam
dar
CYTAT(Adsumus @ 15:40 08.12.2006) *
Mnie np. zastanawia co dar uwa¿a za ³uk kompozytowy, a mo¿e chodzi mu o laminat... ;)

Pozdrawiam

hodzi mi o bambus
arcimir
CYTAT(dar @ 16:55 08.12.2006) *
hodzi mi o bambus

Je¿eli rzeczywi¶cie chodzi Ci o bambus, to polecam link http://www.hornbow.com , tam s± opisane i pokazane ³uki z samego klejonego bambusa, z bambusa klejonego z rogiem etc etc. Link ten by³ ju¿ wskazywany na FREHA, ale jaki¶ czas temu. By³ te¿ niedawno jeszcze jeden link do zestawu fotografii, jak robi siê taki ³uk, ale co¶ nie mogê na niego ponownie trafiæ. Sam proces klejenia tradycyjnego : ¶ciêgna, struganie rogu (sk±d dostaæ odpowiedni róg?), struganie bambusa, schniêcie przez miesi±c - dwa do¶æ skutecznie mnie do tego zniechêci³y - wola³em prosty ³uk z tyczki bambusowej (sklepy ogrodnicze itp., cena parê z³, naci±g w zale¿no¶ci od tyczki 10 - 20 kg, choæ nie jest to ³uk o rewelacyjnych parametrach dynamicznych - szczegó³y ju¿ podawa³em, nie chcê siê powtarzaæ).
Pozdrawiam i powodzenia.
maps
CYTAT(Krak @ 14:15 22.08.2006) *
Czy pêkaj±ca lniana ciêciwa mo¿e oszkodziæ skórê na przedramieniu ?? Zak³adaj±c, ¿e ³ucznik nie ma karwasza. Chodzi mi o obalenie lub potwierdzenie mitu. £uk ma naci±g oko³o 19-21kg.

nie wiem,czy pekajaca cieciwa moze ci uszkodzic skore,ale na pewno moze ci luk uszkodzic-ewentualnie nawet zlamac..i tak samo,gdy puscisz pusta cieciwe.energia,ktora powinna byc podzielona na ramiona luku i cieciwe znajduje ujscie tylko w ramionach-efekt z reguly niezbyt korzystny dla luku:( .moj znajomy,ktoremu nieopacznie dolam moj do reki(flatbow,68",48#) prawie go w ten sposob zrujnowal,puszczajac cieciwe bez strzaly(pomoglo tylko zabandazowanie ramienia niezbyt tradycjonalnymi metodami..).czesta kontrola stanu cieciwy raczej pomaga-lepiej nowa kupic/zrobic niz ryzykowac byc moze strate luku(a bol tym wiekszy,jesli to byl jeden z pierwszych wlasnorecznie zrobionych...)
maps
CYTAT(bodkin @ 23:59 23.08.2006) *
warto tez wiedziec , ze lucznik w klasie mistrzowskiej to min 8 lat treningu
po drodze zmienia sie luki , bo jest to nieuniknione
zaczyna sie bezwzglednie od miekkich lukow
malo tego , jak nawet doswiadczony lucznik zaczyna robic bledy to dostaje miekki luk aby sobie przypomnial jak nalezy strzelac i robi to do skutku
juz pisalem o tym , ze twarde sprzety dla poczatkujacego to glupota lub niewiedza , ale to chyba nie jest popularne
raz , ze drozej wychodzi i nie ma tego " poweru "
gdzies nawet czytalem jak zachwycony maniak mocy pisal o pieknych doznaniach kiedy czul jak mostek mu sie mizadzy w czasie naciagania - to dopiero argument

popieram i Twoja i poprzednia wypowiedz.z mojego doswiadczenia wynika,ze miekkie luki na poczatek sa duzo lepsze,niz twarde.moj pierwszy mial 33# i zawsze do niego wracam,gdy dluzej nie mialam okazji strzelac(ten ,ktorym strzelam obecnie ma 48#)-to daje Ci mozliwosc ponownego przyzwyczajenia muskulatury...i racja,lepiej zaczynac z miekkszym lukiem,nie nabierasz wtedy zlych przyzwyczajen.dlaczego tak duzo osob chce najpierw cos udowodnic,zanim w ogole ma pojecie o strzelaniu?
Gamroth
Witam.

Nie mam jeszcze do¶wiadczenia w robieniu ³uków dlatego kierujê do Was pytania:
1)Jak± d³udo¶æ powinien mieæ ³uk p³aski do moich 166 cm wzrostu?
2)jak± powinien mieæ szeroko¶æ ³uk p³aski?
3)O co chodzi z tym zoszczepieniem belki (po co, jak, czego nie uszkodziæ?)?
Rabiega
CYTAT(Gamroth @ 18:38 11.01.2007) *
1)Jak± d³udo¶æ powinien mieæ ³uk p³aski do moich 166 cm wzrostu?
2)jak± powinien mieæ szeroko¶æ ³uk p³aski?
3)O co chodzi z tym zoszczepieniem belki (po co, jak, czego nie uszkodziæ?)?

Wymiary listwy do wykonania w.w. :
Ad.1. - min. 180 cm
Ad.2. - min. 6 cm
Ad.3. - uzyskuj±c listwê, belkê rozszczepia siê wzd³u¿ s³ojów. Grubo¶æ min. 4,5 cm.

Rabbi
Krwawy Topór
Czy z buku da siê zrobiæ ³uk?
Dobrobor
oczywi¶cie ¿e da, ale buk to kiepski materia³ na ³uk. poczytaj postów sporo jest o drewnie luczniczym
Krwawy Topór
A czy mia³oby sens kupienie belki (ca³ej) w tartaku albo jakim¶ sk³edzie o po¿±danej d³ugo¶ci? Jakie by musia³a mieæ parametry? I jakie drewno najlepiej? Longobow czy p³aski? Jestem pocz±tkuj±cy za sob± mam jedynie por±bany siekierk± rant.gif ³uk z tarniny icon_sad.gif By³ za twardy i nie mia³em si³y go spi³owaæ icon_wink.gif
Czarny Rycerz
Ja na pocz±tek sugeruje nie kupowanie belki tylko sciecie jakiegos drzewka smile.gif Proponuje klon. D³ugosc okolo 2 m srednica jakies 10 cm (zreszt± o tym juz bylo) Co do tego jaki luk... Zdania s± podzielone, ale ja sugeruje longbow, poniewa¿ jest bardzo ma³a szansa ¿e ramiona siê skrêc± (a to zniechêca najbardziej)

POzdrawiam i zapraszam na www.lucznictwo.dl.pl
Dobrobor
na pocz±tek mo¿na te¿ wybraæ osiast w tartaku. to boczna czê¶æ klocka, odpat. po obrobieniu mo¿e wyj¶æ niez³y ³uk, jak na poczatek.
Krwawy Topór
Hurraaaa!!!!! Dowiedzia³em siê od Mamy ¿e za moj± chat± rosn± wi±zy tongue.gif I to ca³kiem na ³uk zdatne proste i w ogóle. Co teraz mam zrobiæ. Ten teren nale¿y do mojego wuja
Czarny Rycerz
Radzê nie zaczynaæ od wi±zów.. Do¶æ trudne w obróbce i wogóle smile.gif Poza tym przed wyciêciem upewnij siê czy nie maja za duzo sêków, nie s± poskrêcane, s± na pewno dosc proste (po co wycinaæ drzewa z których nic nie bêdzie) .

Pozdro
Tiwi
CYTAT(Czarny Rycerz @ 10:12 17.03.2007) *
Radzê nie zaczynaæ od wi±zów.. Do¶æ trudne w obróbce i wogóle smile.gif

Dlaczego? ja swój pierwszy (i jedyny jak do tej pory) ³uk zrobi³em w³a¶nie z wi±zu i jestem z niego jak najbardziej zadowolony. Obróbka wcale nie by³a trudna.
bodkin
przed wycieciem jakichkolwiek drzew proponuje sie wpierw dobrze zastanowic.
kara pieniezna moze byc niezwykle wysoka , rujnujaca wrecz .
slyszalem o takim przypadku wiec ostrzegam po prostu .
Mahatma
Z tego co sie orientuje, karze nie podlega scinanie drzewa w lesie albo mlodszego niz 5 lat.
Jesli sie myle to rzeczywiscie, moze byc problem, bo za sciecie drzewa do 25cm obwodu mozna zaplacic 270zl.
Krwawy Topór
uppssss angsad.gif Czyli bêd± przwszkody. Te wi±zy rosn± jakie¶ 50m za moj± chat± przy polnej drodze prowadz±cej w dó³ ze sporej skarpy. Droga ma jakie¶ 30m a dzrewa rosn± w promieniu ok 6m w lewo i po skosie (przecie¿ to skarpa) jakie¶ 20-25m. czy to liczy siê jako co¶ innego? to jest teren prywatny mojego wujka który mieszka 25m za mn±.
bodkin
CYTAT(Mahatma @ 00:57 18.03.2007) *
Z tego co sie orientuje, karze nie podlega scinanie drzewa w lesie albo mlodszego niz 5 lat.
Jesli sie myle to rzeczywiscie, moze byc problem, bo za sciecie drzewa do 25cm obwodu mozna zaplacic 270zl.

to jaks ulgowa taryfa.
ja slyszalem o karach duuuuzo wyzszych - powyzej trzech zer .

pozdrawiam
Mahatma
"to jaks ulgowa taryfa.
ja slyszalem o karach duuuuzo wyzszych - powyzej trzech zer ."

Kara zale¿y od obwodu drzewa na wysokosci 130cm, i rzeczywiscie za sciecie drzewa ktore ma powyzej 7m obwodu mozna zaplacic 3 500zl. Duzo.

" uppssss angsad.gif Czyli bêd± przwszkody. Te wi±zy rosn± jakie¶ 50m za moj± chat± przy polnej drodze prowadz±cej w dó³ ze sporej skarpy. Droga ma jakie¶ 30m a dzrewa rosn± w promieniu ok 6m w lewo i po skosie (przecie¿ to skarpa) jakie¶ 20-25m. czy to liczy siê jako co¶ innego? to jest teren prywatny mojego wujka który mieszka 25m za mn±."

Nie widzialem jak tam u ciebie jest, ale jesli te drzewka ograniczaja widocznosc na zakrecie albo skrzyzowaniu, albo niszcz± w jakis sposob droge, to mozesz je sciac.
Tak mi sie w kazdym razie wydaje, ale nie jestem prawnikiem i moglem zle to zinterpretowac.
Proponuje wejsc w google, wpisac "ustawa o ochronie przyrody" i poszukac artykulu 83.
Dobrobor
je¶li drzewo ro¶nie jak pisa³e¶ na terenie prywatnym . to musisz porozmawiaæ z wujkiem, czyli w³a¶cicielem, wystarczy ¿e siê uda do gminy. gdzie potwierdzi w³asno¶æ tych obiektów (drzew). i bêdziesz móg³ sobie wybraæ odpowiednie do ¶ciêcia. z tego co siê orientuje to nawet nie trzeba bêdzie takiego drzewa odbijaæ przez le¶niczego. wystarczy gmina.
Krwawy Topór
Mieszkam na wsi a ta droga to taka sobie polna. Drzewka rosn± w gesto¶ci jakie¶ 1-1,25 tongue.gif na metr kwadratowy. Sk±d wy bierzecie te drzewka ¿e wam jeszcze komornik internetu nie odci±³?????????????
Dobrobor
na wsi ³atwiej znale¼æ kupê chaszczy i wybraæ z nich jaki¶ kawa³ek zdatny na ³uk ni¿ mieszkaj±c w centrum miasta w bloku gdzie polowania na drzewka w parku odradzam a do najbli¿szego lasku jest czêsto spory kawa³ek. poszperaj po okolicy, ludzi popytaj a na pewno co¶ znajdziesz.
Krwawy Topór
znale¿æ to znalaz³em. Ci±æ?????? Raczej nikt nie us³yszy tongue.gif
Dobrobor
z tym ¶cinaniem to ty uwa¿aj. bo za to mo¿na naprawdê zap³aciæ. o wiele wiele wiêcej ni¿ kosztuje ³uk
rossomak
S³awa! Przecie¿ zamiast ca³ego drzewa mo¿na tylko ¶ci±æ grub± ga³±¼ i te¿ bêdzie.. Osobi¶cie strugam ³uczki z ga³êzi , te¿ strzelaj± i to dobrze. To mo¿e tak ga³±¼ na pierwszy raz i nabranie do¶wiadczenia starczy?Pozdrawiam. R.
GHERIK_01
A czy wycinanie drzew w prywatnych gaikach (200mx200m) te¿ podlega karze, czy te¿ jest to tylko sprawa miêdzy wycinaj±cym a posiadaczem gaiku?
Dobrobor
je¶li ¶ciêcie drzewa ma byæ w pe³ni legalne to niestety musi byæ zg³oszone przez w³a¶ciciela dzia³ki. mamy takie przykre czasy ¿e nawet w swoim lesie nic nie mo¿emy sami zrobiæ. bo jak by nas kto¶ zg³osi³ to by nas to drogo kosztowa³o. niestety ci s±siedzi.
koszar
Witam,
mam tak± pro¶bê: móg³by kto¶ podaæ zwymiarowany rysunek ³uku ?
znalaz³em gdzie¶, ale wszystko oczywi¶cie w calach typu 7/16 inch. I we¼ tu zrozum o co chodzi ;/
dziêki z góry. tzn, chodzi o jakie¶ przyk³adowe zwymiarowanie, ¿eby wiedzieæ mniej wiêcej jak to wygl±da. i tak ¿eby by³o dobrze .
Vislav
CYTAT(koszar @ 00:14 30.05.2007) [snapback]190754[/snapback]
Witam,
mam tak± pro¶bê: móg³by kto¶ podaæ zwymiarowany rysunek ³uku ?
znalaz³em gdzie¶, ale wszystko oczywi¶cie w calach typu 7/16 inch. I we¼ tu zrozum o co chodzi ;/
dziêki z góry. tzn, chodzi o jakie¶ przyk³adowe zwymiarowanie, ¿eby wiedzieæ mniej wiêcej jak to wygl±da. i tak ¿eby by³o dobrze .

Witaj Koszar

Warto zacz±æ siê uczyæ, je¿eli zamierzasz powa¿nie zaj±æ siê rekonstrukcj±
Kalkulator

pozdrowienia Vislav
Lutobor ze Swarska
Przeszukuj±c internet w pogoni za informacj± potrzebn± do zrobienia ³uku natkn±³em siê na stronê:

http://www.powiat.mielec.pl/ericius/luk/budowa.htm

Nie wiem jaka jest wiarygodno¶æ tego ¼ród³a wiêc proszê o wypowied¼.

Pozdrawiam.
B0onczYk
Mysle ze to dobra strona napisana przez kogos kto ma o tym pojecie lecz sam jej autor przynaje
"To co napiszê poni¿ej jest tylko namiastk± tego co powinno siê wiedzieæ o robieniu ³uków. Nie jest to kompendium wiedzy. Traktujcie to raczej jako drogowskaz." Jesi chcesz zrobic naprawde dobry luk musisz sam do tego dojsc i wiele popracowac...!
vardas
witam zgadzam siê z ostatnim postem....
nas zczescie s± ludzie którzy mówi± sporo o tym i jasno.
Dorwa³em takie m³odego anglika.... a w³a¶ciwie jego stronkê robi i sprzedaje ³uki.... a na samym dole jest przycisk how make it czy co¶ w tym stylu....
wed³ug jego porad zrobi³em bardzo dobry ³uk o naci±gu 18kg (to mia³ byæ ³uk do postrzelania dla wszystkich dziewczyny z wiêkszym sobie nie radz±) dziêki jego porad± budowa ³uku przebieg³a bardzo sprawnie. æwiczenie i kszta³towanie te¿.
A ³uk ma bardzo dobre osi±gi o¶mielê siê powiedzieæ ¿e lepsze ni¿ luki o naci±gu 24kg... jakie maja moi kumple.... naprawdê ¶wietny kole¶.... niestety linka nie mam przy sobie ale w poniedzia³ek go wrzucê....

a ty czasem czytam od pocz±tku bo tka tylko na koniec przeskoczy³em.
kubano
Jak zmierzyæ w kg si³ê naci±gu????? (³uku)
heinrich
jak zmierzyæ? [co¶ siê nikt nie kwapi do odpowiedzi hehe]

metoda nie daj±ca mo¿e 100% pewno¶ci czy dok³adno¶ci- ale szybka i ³atwo dostêpna smile.gif

potrzeba s±: belka, ³uk, waga ³azienkowa i oczywi¶cie rêce smile.gif

jesli masz belkê do kszta³towania ³uku [wycalowan± lub wycentymetrowan± - ew. wiesz na ile siê ³uk napina i czy wytrzyma np 28 `` to sprawê u³atwia];

siadasz sobie [napinasz ³uk normaln± ciêciw± z jakiej bedziesz strzela³] i przymocowujesz go delikatnie do belki kszta³tuj±cej, k³adziesz wagê na kolanach [tak jakby twój brzuch by³ pod³og± a drugi koniec belki stopami] ³apiesz ciêciwê i napinasz j± rêkoma na ok 28`` [nie zak³adasz jednak na zêby belki tylko przytrzymujesz delikatnie] - kto¶ kto stoi naprzeciw odczytuje ile belka nacisnê³a kilogramów na wagê - i masz ju¿ orientacyjn± si³ê ³uku smile.gif;

Cream
Prostszy sposób - k³adziesz belkê do kszta³towania na wadze (tylko ¿eby siê nie ze¶lizgnê³a), ciêciwe w miejscu belki na ³uk, i ci±gniesz ³uk w dó³ (ciêciwa zostaje w górze). Gdy doci±gniesz na odpowiedni± d³ugo¶æ odczytujesz.

A tak poza tym to polecam kupiæ dynamometr smile.gif
vardas
co do naci±gu wystarczy waga wêdkarska taka podwieszana pod sufit... wygl±da jak si³omierz... hi hi

http://www.geocities.com/salampsio/index.html

a to obiecany prze zemnie link.
W razie czego z chêci± podpowiem co i jak rozwi±zaæ niektóre problemy

tylko rzadko tu jestem wiêc trzeba by by³o czekaæ
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.