Witam
Z og³oszeñ usuniête - czekamy na konkrety
pozdr Vslv
p.s. w³ókno szklane i inne podobne mo¿esz sobie darowaæ - dzk b
Przede wszystkim chce obaliæ mit megad³ugiego sezonowania(suszenia) drewna. Wystarczy najpierw 2 tygodnie w piwnicy lub komórce potem 2 tygodnie w bloku lub na strychu latem. Indianie wogóle nie sezonowali drewna i jako¶ sobie radzili , smarowali t³uszczem i k³adli na s³oñce na tydzieñ lub wieszali nad ogniskiem.
Klasyfikacja gatunków drewna
TWARDO¦Æ
1. akacja
2. grab
3. jesion
4. d±b
5. klon
6. wi±z
SPRʯYSTO¦Æ
1. grab
2. klon
3. jesion
4 wi±z, d±b , akacja - podobnie
GRAB
ma ma³± wytrzyma³o¶æ na zginanie co zmniejsza jego dynamikê i w rzeczywisto¶ci plasuje sie ni¿ej ni¿ w statystykach. Dobry na ka¿dy rodzaj ³uku.
AKACJA jest niezykle plastyczna co powoduje ¿e ³uk jest praktycznie nie do z³amania ale mocno uk³ada sie za ciêciw± ( nie polecam do longbow)
JESION
Wad± jest ciê¿ka obróbka . drewno siê rozszczepia, raczej nie dla poc¿±tkujacych, raczej na ³uk p³aski
KLON
¦wietny do longbow, bardzo ³agodnie siê rozprê¿a idealny na ³uk do strzelania precyzyjnego
WI¡Z
Bardzo dobre drewno, niezwykle mocne , wytrzyma³e na zginanie co plasuje go wy¿ej ni¿ w statystykach.
Dobry na kazdy rodzaj ³uku. Wad± s± skrêcenia s³ojów co powoduje ¿e ciê¿ko znale¼c odpowiedni materia³
DAB
Na ³uk nadaje sie tylko rdzeñ tzw. twardziel, a¿eby j± uzyskaæ to sporo roboty.
Wszystkie te gatunki nadaj± sie na ³uki ,tylko na ³uki ró¿nych rodzajów w zale¿no¶ci od gatunku.
Jeste¶ pewny tego grabu ? Pierwszy raz s³ysze , sam siê zastanawia³em nad nim , zrobi³es juz jaks ³uk z grabu ?
a co do klonu to jakie gatunki masz na my¶li , wiem o klonie cukrowym , ale czy inne gatunki te¿ siê nadaj± , np klon pospolity ?
Klonów jest ze 100 gatunków i wszystkie maja drewno o podobnych w³a¶ciwosciach.Jedyny który sie nie nadaje to klon srebrzsty, ale w Polsce prawie go nie ma. Bisoki u¿ywaj± z tego co wiem klonu jaworu ale wszystkie klony polskie s± dobre. A co do grabu to jestem pewien. nie tylko ja zreszt± to wiem bo widzia³em longbowa z grabu wykonanego przez Bartczaka, który jest znanym rzemie¶lnikiem i ³ucznikiem.
To tylko siê ciesze , bo po³owa drzew u mnie w lesie to graby
Móg³by¶ dok³adniej opisaæ technikê sezonowania ? w szcególno¶ci chodzi mi o to ¿eby unikn±æ spêkania powierzchni drewna .
pozdro ,
tak jak napisa³em na poczatku . zdejmujemy kore i rozszczepiamy belke. najpierw le¿eæ musi w miare ch³dnym miejscu. po 2 tygod. przenosimy do ciep³ego. Je¶li jeste¶ niecierpliwy mozna odrazu do ciep³ego. popêka to pewne.ale ostatnio zrobi³enm longbow klonowy dla mojej dziewczyny po tygodniu sezonowania w pe³nym s³oñcu bo jej sie spieszy³o. Powierzchnia popêka³a ale i tak strzela ok. Przy naci±gu 16 kg zasiêg 110m.
To ch³odne miejsce to mo¿e byæ np piwnica w bloku ? Czy bardziej na ogó³ zimna piwnica w starym budownictwie albo domu ?
I jakiej farby u¿ywasz do zamalowywania koñców ? musi byæ kauczukowa czy mo¿e byæ jaka¶ inna ?
Czy np je¶li wstrzymasz sie z 2tyg.-miesiac z okorowywaniem to unikniesz w ten sposob popekania powierzchni drewna czy lepiej sobie odpuscic takie cos ?
g³ówne zasady ¿eby zrobiæ ³uk.
1. Grzbiet ³uku musi stanowiæ powierznia belki, czyli to co jest zaraz pod kor±. Jest to jeden s³ój o najwiêkszej wytrzyma³o¶ci w ca³ym drzewie. Mo¿na szukaæ s³oi pod powierzchni± jak mówi jankowski ale poco? jak dla mnie to ¶ciema. Nie mo¿na grzbietu strugac co najwyzej wyrównaæ pilnikiem dlatego powinien byc równy z natury , chyba ze nie zalezy nam na wygladzie ³uku.
2. £uk musi byæ najgrubszy po¶rodku , ramiona powinny siê zwê¿aæ ku koñcom
3. Po wystruganiu ³uku nie mo¿na odrazu nak³adaæ cieciwy. Zak³adamy ciêciwe d³u¿sz± od ³uku i stopniowo przyzwyczajamy drewno do pracy. W zale¿no¶ci od gatunku drewna ³uk przed za³o¿eniem ciêciwy powinno siê napi±æ przynajmniej 200 - 300 razy. U¿yteczne jest zrobienie deski z naciêciami o które zaczepiamy ciêciwe (wygl±da to jak du¿a kusza). widaæ równie¿ wtedy czy ³uk siê równo gnie.
Piwnica mo¿e byæ chyba ¿e masz tak± ¿e krople ci z sufitu kapi± ). Zamalowywanie koñców to kolejna ¶ciema. Je¶li odrazu rozszczepisz i okorujesz belke powierzchnia parowania rozszczepionego drewna jest tak du¿a ¿e zamalowanie koñców nie ma ¿adnego znaczenia. Suszenie w korze jest bez sensu. Kiedy¶ trzyma³em belke w korze w upale 40 st przez tydzien i po zdjeciu kory by³a mokra.
Oj nie wiem czy to sciema z tym zamalowywaniem...
ja specjalnie zrobilem eksperyment i rozszczepi³em beleczke robinii na dwie szczapki po 30 cm , jedna zamalowa³em , druga nie i ta druga nie¼le popekala , ta pierwsza tez ale moze w stosunku 1-4 .
tak na mój psi nos to drewno ciagnie wilgoc a wiec i odparowuje z gory na dol , wiec nie bez znaczenia jest ktora czescia odparowuje wode . konce wypuszczaja wilgoc duzo szybciej niz cala powierzchnia rozszczepionego drewna i dlatego belka peka .
Je¿eli bierzesz beleczke 30 cm to byæ mo¿e ale normalna wielko¶æ to ok 2m i 10 cm ¶rednicy. Proporcja ca³ej powierznchni parowania do tych koñców zmienia siê wtedy tak ¿e w praktyce nie ma to znaczenia. Generalnie mi nigdy drewno nie popêka³o je¶li trzyma³em je najpierw w komórce. Na poc¿±tku malowa³em ale potem spróbowa³em nie malowac i by³o ok. po co sobie wiêc ¿ycie utrudniaæ ).
Ok , po¿yjemy zobaczymy , nie zamierzam dyskutowaæ bo mam za ma³o do¶wiadczenia w tym temacie .
Z innej beczki , chodiz mi o belke do kszta³towanie ³uku tzn konkretnie interesuje mnie jakie ma wymiary :
odleg³o¶c pierwszego naciêcia od miejsca ktore przykladasz do brzusca ?
ile tych naciêc w sumie jesli profiluje ³uk dla strzal 28 calowych ?
i czy kszta³t tego "siode³ka " belki jest jakos okreslony , czy kazdy sobie tak z³obi "na oko"
mówi±c "siode³ko" belki mam na mysli miejsce o ktore opierasz majdan zeby zakladac cieciwe na kolejne naciecia
mam nadzieje ze nie zagmatwa³em
ja wcale nie mówie ¿e zamalowywanie to jaki¶ b³±d. Na pewno nie zaszkodzi ). Staram siê tutaj poprostu napisaæ jak najpro¶ciej i najszybciej zrobiæ ³uk. Wiadomo ¿e zgodnie z teori± powinno sie sezonowaæ drewno co najmniej 3 miesi±ce zamalowywaæ itp. I prawdobnie ³uk taki bedzie lepszy ale jego sprawno¶æ bêdzie wyzsza o 5-10 %. Tak to wynika z moich doswiadczeñ czyli wg mnie sprawê nale¿y pomin±æ ).
je¿eli chodzi o t± belkê to pierwsze naciêcie w takiej odleg³osci zeby lu¼n± d³ug± ciêciwe za³o¿on± na ³uk zahaczyæ delikatnie naginaj±c ³uk.
naciecia co 2,3 cm powinny byc
na kazde zak³adaæ i spuszczac cieciwe ok 30 ra zy
ten uchwyt w który sie ³uk wsadza ja mam wzmcniony 2 deseczkami d³u¿szymi od belki dziêki temu nie i oklejone skór± to miejsce przy³o¿enia ³uku ¿eby nie rysowaæ drewna. dziêki temu nie zeskoczy ³uk i nie uderzy
o to chodzi³o
a je¶li chodzi o kszta³towanie , to na przyk³ad je¶li zak³adamy juz dobra cieciwe to dobrze siê domy¶lam ¿e max wygiêcie konczymy na odleglosci od majdanu rownej przyszlej dlugosci strzal czy troche bardziej ?
i co do opi³owywania brzu¶ca to jak siê za to zabrac ? tzn zasady znam ¿e jak jest slabsze miejsce to opi³owujemy reszte i odwrotnie , ale jakich narzedzi uzywac , tarników , hebla ? i po jakiej grubosci za jednym razem zdejmujemy z brzusca ,po milimetrze na przyk³ad ? tzn pewnie sam to i tak wypraktykuje , ale po co popelniac bledy ktore popelniali juz inni i tracic czas .
i kiedy moj material ma minimalne pekniecia od suszenia po stronie grzbietu to czy go to dyskwalifikuje zy da sie jeszcze z tego "wyorac" jakis ³uk ?
Jakiego kleju u¿yæ do sklejenia dwoch belek (mam za krotki materia³) Poxipol do drewna bedzie dobry ?
jesli juz za³o¿ysz ciêciwe prawdziw± dalej naginasz stopniowo ³uk . potem bierzesz go tak jakbys strzela³ ( ciêciwa jest zahaczona ) , odleg³o¶c musi byæ tak jakbys doci±ga³ do ucha. wiêcej sie nie naciaga cieciwy. Srednio strza³a ma ok 80 cm a d³ugo¶æ naciagu ³uku to od 60 do 70 cm w zale¿nosci od d³ugo¶ci ³uku.
Pêkniecia na drewnie mog± byæ. Osobi¶cie polecam wpu¶cic w nie ¿ywicê poliestrow± ( dostêpna w kazdym sklepie motoryzacyjnym cena 10z³) je¶li s± g³ebokie, je¶li nie to zetrzec pilnikiem.
Ja nigdy nie klei³em ³uku z 2 kawa³ków drewna tak¿e w tej kwestii nie doradze . Mo¿e jednak lepiej ¶ci±æ wiêksze drzewko? Akacji s± milony a to ¶wietny materia³ na ³uk.
Je¶li chodzi o rze¼bienie ja najpierw z grubsza ciosam wielkim no¿em potem heblem .Lepiej nastawi¶ niewielkie ostrze bo heblem mo¿na ostro przejechaæ
Hmm , na razie wyczerpa³em pytania
czuje siê lepiej przygotowany teoretycznie :P , za jakies 2 miechy zabiore sie za ³uk bo teraz jestem zajêty , i wtedy pewnie pojawi± siê konkretniejsze pytania
dziêki za odpowiedzi , pozdrawiam
Jeszcze Jedna uwaga na temat ksi±¿ki Jankowskiego. Niew±tpliwe chwa³a mu za to ¿e przyczyni³ sie do rozwoju zainteresowania ³ucznictwem w Polsce. I niew±tpliwie zna sie na robieniu ³uków. Moim zdaniem jednak w wielu miejscach przedstawia sprawê trudniejsz± ni¿ jest w rzeczywisto¶ci i wielu miejscach poprostu krêci. Przyk³ad , który mnie najbardziej zbulwersowa³ :
Przy wyborze rodzaju ³uku odradza na pocz±tek zrobienie ³uku logbow bo jak pisze" bêdzie piêkny ale szybko z³amany" i doradza zrobienie pocz±tkuj±cemu ³uk p³aski. Pare rozdzia³ów dalej o ³uku longbow pisze ¿e " jego niezaprzeczaln± zalet± jest MA£A podatno¶æ na z³amanie" !!! Kto ma ksi±¿ke moze sprawdziæ.
Z mojego do¶wiadczenia wynika ¿e longbow jest rzeczywi¶ci MNIEJ podatny na z³amanie niz p³aski. Poza tym ukszta³towanie dobrego ³uku p³askiego z np wciêciami buchanana jest o niebo trudniejsze ni¿ prosty longbow. W ³uku p³akim wystepuje dodatkowo efekt skrêcenia ramion , w longbow praktycznie nieistniej±cy.
O co wiêc chodzi Jankowskiemu? ¯eby pocz±tkuj±cy sie zniechêci³ i w koñcu kupi³ od niego ³uk za 500z³?
Heja
Hmm... mo¿na zrobiæ ³uk odrzucaj±c wiêkszo¶æ wiedzy wynikaj±cej z tradycji i wieloletniego do¶wiadczenia. Zrobiæ rzeczywi¶cie dobry ³uk jest trudniej b±d¼ niemo¿liwe.
Logbow vs. ³uk p³aski i inne. Przekrój ramion ³uku jest sk³adow± kilku czynników: rodzaj u¿ytego drewna, oczekiwana si³a naci±gu, d³ugo¶æ ramion, tradycja - a nie tylko ³atwo¶æ/trudno¶æ wykonania.
Zainteresowa³a mnie informacja - wi±z z rdzeniem z w³ókna szklanego - jak± w³a¶ciwie rolê pe³ni w tym przypadku rdzeñ. Naprê¿enia rozci±gaj±ce i ¶ciskaj±ce s± najwiêksze na odpowiednich zewnêtrznych wastwach.
pozdr.Vslv
CYTAT(robin_)
(...) Mo¿e jednak lepiej ¶ci±æ wiêksze drzewko? Akacji s± milony a to ¶wietny materia³ na ³uk. (...)
Rozumiem ¿e chodzi o drzewko, którego
w Polsce s± miliony, to znaczy nie o akacjê a o bia³o kwitn±c±
robiniê akacjow± Robinia pseudoaccacia czyli grochodrzew.
Byæ mo¿e ¶wietnie siê z niego robi ³uki. Ja te¿ nie mogê od¿a³owaæ "akacjowych" trzonków do narzêdzi - s± l¿ejsze a mocniejsze ni¿ dêbowe. Niestety - to jest stosunkowo niedawny import z Ameryki i do repliki ³uku ani innego ekwipunku ¶redniowiecznego siê
nie nadaje.
Pozdrawiam...
dobrze ze wszyscy tak poprawiaja z ta robinia/akacja bo jakbym sie pomylil to jeszcze bym scial prawdziwa akacje afrykanska
CYTAT(robin_)
Jeszcze Jedna uwaga na temat ksi±¿ki Jankowskiego. Niew±tpliwe chwa³a mu za to ¿e przyczyni³ sie do rozwoju zainteresowania ³ucznictwem w Polsce. I niew±tpliwie zna sie na robieniu ³uków. Moim zdaniem jednak w wielu miejscach przedstawia sprawê trudniejsz± ni¿ jest w rzeczywisto¶ci i wielu miejscach poprostu krêci. Przyk³ad , który mnie najbardziej zbulwersowa³ :
Przy wyborze rodzaju ³uku odradza na pocz±tek zrobienie ³uku logbow bo jak pisze" bêdzie piêkny ale szybko z³amany" i doradza zrobienie pocz±tkuj±cemu ³uk p³aski. Pare rozdzia³ów dalej o ³uku longbow pisze ¿e " jego niezaprzeczaln± zalet± jest MA£A podatno¶æ na z³amanie" !!! Kto ma ksi±¿ke moze sprawdziæ.
Z mojego do¶wiadczenia wynika ¿e longbow jest rzeczywi¶ci MNIEJ podatny na z³amanie niz p³aski. Poza tym ukszta³towanie dobrego ³uku p³askiego z np wciêciami buchanana jest o niebo trudniejsze ni¿ prosty longbow. W ³uku p³akim wystepuje dodatkowo efekt skrêcenia ramion , w longbow praktycznie nieistniej±cy.
O co wiêc chodzi Jankowskiemu? ¯eby pocz±tkuj±cy sie zniechêci³ i w koñcu kupi³ od niego ³uk za 500z³?
Heja
Nie wytrzymam ... muszê ...
Ksi±¿kê Jankowskiego znam i nawet mia³em okazjê rozmawiaæ z nim o ³ukach. Czytam uwa¿nie to co piszesz i jak dot±d niewiele siê ró¿nisz w pisaniu od Jankowskiego. Podajesz zasadniczo te same techniki z kilkoma usprawnieniami. Jankowski podaje taki sam sposób "Trenowania ³uku" a nawet lepszy, bo zaleca co jaki¶ czas zostawienie naci±gniêtego ³uku na kilkana¶cie godzin poniewa¿ mikropêkniêcia jakie powstaja musz± byæ mniejwiêcej równomiernie roz³ozone. Kolejna rzecz. A czytaj±c o longbowach zadje siê wyja¶nia DLACZEGO odradza pocz±tkuj±cemu zrobienie takiego ³uku. Otó¿ chodzi o to, ¿e taki ³uk jest d³u¿szy, ramiona pracuj± inaczej ni¿ w ³uku p³askim i do takich ³uków nadaje siê zasadniczo g³ównie cis, który jest pod chron±. Inne gatunki drzew tak¿e mog± byæ, ale trzeba dopracowaæ odpowiedni profil ramion a do tego potrzebne jest do¶wiadczenie którego osoby pocz±tkuj±ce nie maj±.
Jankowski moim zdaniem pisze bardzo jasno i zachêca do prób. Oczywi¶cie nie odpowie w ksi±¿ce na w±tpliwo¶ci i pytania, ale kiedy spotka³em go w Biskupinie bardzo chêtnie dzieli³ siê swoimi wiadomo¶ciami. Mia³em okazjê na zywo zobaczyæ jego ³uki i wypróbowaæ niektóre z nich.
Buziaczki
Hmm. W ¿adnym wypadku nie chce twierdziæ ze jankowski sie nie zna , napisa³em przecie¿ ¿e on zna sie na sprawie doskonale ;) tylko nie wszystko wyja¶nia klarownie. A co do longbowa to napisa³ cytuje : "pocz±tkuj±cy powinien na pocz±tek zadowolic siê ³ukiem p³askim....satysfakcja bêdzie o wiele wiêksza ni¿ w przypadku piêknego, lecz prêdko z³amanego ³uku longbow" .
Czyli wyra¼nie mówi ¿e longbow wykonany przez pocz±tkuj±cego szybciej pêknie ni¿ p³aski . Ja jestem osobi¶cie innego zdania .
1.Zak³adamy ¿e ani longbow ani p³aski wykonany przez pocz±tkuj±cego nie bêd± idealne
2. W dalszej czêsci ksi±zki Jankowski pisze ¿e longbow jest jednak mniej podatny na z³amanie.
3. Zak³adaj±c ¿e oba ³uki bêd± w równym stopniu spaprane ;) wynika jasno ¿e wiêksz± szanse na prze¿ycie ma jednak longbow.
Co do cisa - owszem ¿e najbardziej sie nadaje na ten typ ³uku ale w ¶redniowieczu robiono takie ³uki równie¿ z wi±zu . Nie ma co siê my¶le nad tym rozwodziæ pewnie jednemu lepej pójdzie longbow innemu p³aski ;) trzeba samemu spróbowaæ.
W moim wywodzie chodzi o to g³ównie : Ze je¶li poc¿±tkuj±cemu nie wyjdzie p³aski to ¿eby sie nie poddawa³ i spróbowa³ longbow.;)
Co do Robini to oczywi¶cie wiem ¿e nie jest akacj± afrykañsk± ale staram siê przybli¿yæ temat przeciêtnemu osobnikowi który nie jest bieg³y w botanice dlatego u¿ywam nazwy zwyczajowej. Je¶li chcemy wykonaæ replikê to owszem nie nada sie ale nie wszyscy s± ekstremalnymi tradycjonalistami i niektórzy chc± pewnie poprostu postrzelaæ;)
Je¶li chodzi o rdzeñ z w³ókna szklanego pe³ni on g³ównie funkcje wzacniaj±c± , choc w pewnym stopniu poprawi³ dynamike ( ale niewelkim) . £uk który zrobi³em mia³ 30 kg naci±gu przy 145cm d³ugo¶ci. Z normalnym drzewem raczej sprawa ciê¿ka do osi±gniêcia . Choæ w sumie nie kontynuowa³em tego w±tku ;)
Odno¶nie ³uku z akacji jescze. Je¶li pojedziemy kiedy¶ na turniej ³ucznictwa tradycyjnego np. ³uk z akacji bêdzie dopuszczony w kazdych konkurencjach. A np ³uki Bisoka ju¿ nie i my¶le ¿e w sumie taki ³uk jest bli¿szy ¶redniowieczu ni¿ klejonki bisoków.heja
Jeszcze jedna uwaga do ksi±¿ki Jankowskiego . Na jednym ze swoich schematów umiesczcza grzbiet ³uku wewn±trz belki . My¶le ¿e niektórzy adepci mog± przypuszczaæ ¿e wewn±trz drewno bêdzie prostsze. Mo¿e i tak ale je¶li nie jeste¶my stolarzami to szukanie jednego s³oja wewn±trz belki bêdzie przypominaæ szukanie kwiatu paproci, szczególnie w gatunkach w których biel i ciemna twardziel nie jest wyra¼nie oddzielona np . wi±z. Dziêki takim drobiazgom czê¶æ pocz±tkuj±cych zb³adzi w z³ym kierunku.
Mam pytanie co do samej oprawy rogowej. Czy móg³by¶ podaæ jakie¶ triki co do samego mocowania, albo wyciêcia takiego zakoñczenia?
Pozdrawiam,
Shogun
"Je¶li chodzi o rdzeñ z w³ókna szklanego pe³ni on g³ównie funkcje wzacniaj±c± , choc w pewnym stopniu poprawi³ dynamike ( ale niewelkim) . £uk który zrobi³em mia³ 30 kg naci±gu przy 145cm d³ugo¶ci. Z normalnym drzewem raczej sprawa ciê¿ka do osi±gniêcia . Choæ w sumie nie kontynuowa³em tego w±tku ;)"
ten rdzen z wlokna szklanego nic nie daje
srodek to strefa neutralna , samo klejenie natomiast moglo zmienic charakterystyke luku
pozdrawiam
Co do ³uku z w³óknem szklanym to nie uwa¿am siê za znawce tego tematu . To by³ jedyny ³uk tego typu jaki zrobi³em. Zasiêg mia³ ok ale strzela³ dziwnie tak¿e nie ponawia³em tych prób.
Rogi do longbow by³y najcze¶ciej krowie , bawole to mój pomys³. Mocowane s± za pomoc± ¿ywicy syntetycznej po uprzednim rozwierceniu ¶rodka rogu.
A tak ultrasko to czym mo¿na mocowaæ? Jak to robiono kiedy¶, jak nie by³o syntetyków?
CYTAT(robin_)
1.Zak³adamy ¿e ani longbow ani p³aski wykonany przez pocz±tkuj±cego nie bêd± idealne
2. W dalszej czêsci ksi±zki Jankowski pisze ¿e longbow jest jednak mniej podatny na z³amanie.
3. Zak³adaj±c ¿e oba ³uki bêd± w równym stopniu spaprane ;) wynika jasno ¿e wiêksz± szanse na prze¿ycie ma jednak longbow.
Hmm ... podchodzisz troszkê niepedagogicznie ... Zachêcasz ludzi ro robienia ³uku który wymaga wiêkszej wiedzy i co wa¿niejsze praktyki w kszta³towaniu ramion ³uku. £atwiej jest zrobiæ ³uk p³aski i mniejsze prawdopodobieñstwo, ¿e co¶ siê zchrzani . To tak samo jak z nauk± wszystkiego ... uczymy siê rzeczy prostszych, ¿eby wypracowaæ pewne oduchy i nawyki a pó¼niej robimy rzeczy trudniejsze. Dobrze zrobiony Longbow jest mniej podatny na z³amanie. ¬le zrobiony z³amie siê w³a¶nie szybciej ni¿ p³aski.
Buziaczki
Robin czy drzewo na ³uk mo¿na ¶ci±æ teraz w lato?
Czyli jak rozumiem drzewo trzeba ¶ci±c potem oskurowaæ i w³o¿uæ do piwnicy na 2 tyg. a potem na 1tyg. na s³oñce , nastêpnie naci±gn±æ cienciwe i gotowe!!
a tak przy okazij z czego jest zrobiona ciêciwa, i jaki d³ugi powinien buæ ³uk je¶li mam 165 cm wzrostu?
pozdro!
Mozna drzewo ¶ci±æ teraz. Ale ¿eby tak centralnie na s³oñce to lepiej nie. Do bloku albo na strych.No i te szczapy wysuszone to przecie¿ nie ³uk .Trzeba go niestety wyrze¼biæ ;)
Je¶li masz 165 cm wzrostu to masz krótki zasiêg ramienia to z d³ugiego ³uku strza³a daleko ci nie poleci , ale im krótszy ³uk tym ³atwiej sie z³amie wiêc trzeba znale¼æ jaki¶ ¶rodek. Proponuje ³uk ok 170 cm.
Ciêciwa historyczna powinna byæ z lnu. Ma jednak pare wad - rozci±ga sie strzêpi i jest ciê¿ka , co zmniejsza zasiêg strza³u.
Je¶li komu nie zale¿y na historyczno¶ci polecam plecionke z kevlaru , dostêpn± w sklepach wêdkarskich
A jesli kto nie ma na to kasy to zwyk³y sznurek , plecionka syntetyczna jak najbardziej sie nadaje , szeroki wybór w OBI
Co do mocowania rogów na ultrasa mo¿e byæ ciê¿ko , staro¿ytni robili to na wcisk ale wspomagali ówczesnymi dziwnymi klejami . Mozna wiêc na mocny wcisk i rzemieniem wzmocniæ np. ale czy bêdzie dobrze nie wiem.
A co do tematu longbow - p³aski to nie chce mi sie go ci±gn±æ. Jest to moje zdanie wynikaj±ce z do¶wiadczeñ ale ka¿dy sam sobie zadecyduje . Po to wszak jest to forum ¿eby wypowiadaæ swoje zdanie i dzieliæ siê swoimi do¶wiadczeniami nie za¶ powtarzaæ to co mówi± i pisz± inni.
pozdrawiam ))
CYTAT(robin_)
Co do mocowania rogów na ultrasa mo¿e byæ ciê¿ko , staro¿ytni robili to na wcisk ale wspomagali ówczesnymi dziwnymi klejami .
Mo¿e klej kostny ?
Dziêki!
mam jeszcze pare pytañ:
1.jak± ¶rednice ma mieæ to drzewo?
2.jak± grubo¶æ ma mieæ ciêciwa?
3.jaki ³uk jest lepszy plaski czy o przekroju D czy okrog³ym?
4. ten przekrój D to ta plaska czê¶æ jest od strony ciêciwy czy od przeciwnej strony ³uku?
5.a co do strza³ takich lepszych bo mam link do strza³ treningowych, podasz mi jakie¶ fajne linki ?
http://www.gildia.com/teksty/jasmin/proste_strzaly - to link do strza³ treningowych.
pozdro:-)
co do strza³ to lepiej kup porz±dne treningowe np. od Bisoka. A przekrój to najlepszy D
Co do strza³ to przyznam sie ze wstydem ze nie mam cierpliwosci strugac z listew. Kupuje promienie w OBI sosnowe lub bukowe s± dostêpne o ¶rednicy 8- 10mm cena 1,40z³. Dobre strza³y s± na allegro ale drogie.Ten kszta³t D jest od strony ciêciwy. Wg mnie ³atwiej zrobiæ longbow ale je¶li czyta³e¶ ca³± rozmowe zdania s± podzielone. Jesli longbow proponuje klon, je¶li p³aski akacjê. Ciêciwa im cieñsza tym lepsza, ale musi przy tym nie pekn±æ trzeba wypróbowaæ. Drzewko powinno mieæ ok 10 cm ¶rednicy.
A co do kleju to chyba w³a¶nie kostny by³.
Dziêki!
jak ju¿ bede se ¿e¼bi³ to ta p³aska strona od ciêciwy ile ma mieæ cm?
...cm -----> D
pozdro:-)
Hej p³aska czêsc nie jest od strony ciêciwy .Brzuszek jest od strony ciêciwy. A tak na oko to ze 3cm szeroko¶ci ³uk bêdzie mia³. Ale zale¿y jak± moc ma mieæ .Ale tak mniej wiêcej tyle.
heja
mam pytanie jakie drewno jest najtañsze i najlepsze i naj³atwiejsze w zdobyciu
W mojej okolicy - sporo jest klonów, za¶ robinii akacjowych, ¿e o akacjach nie wspomnê - jak na lekarstwo... Przejd¼ siê gdzie¶ kawa³ek za miasto, na pewno co¶ znajdziesz
Ja jeszcze nie zacz±³em ³uku robiæ, szukam odpowiedniej ga³êzi, bo drzewka tak ma³ego nie znajdê. No i sposobno¶ci do ur¿niêcia jej
Klon jest ok
Ale to jeszcze zale¿y od typu ³uku.
Jakby kto¶ chcia³ to mo¿na mnie bêdzie spotkaæ na turniejach w £êczycy 25 sierpien i w Uniejowie 2 wrzesien. Uruchomi³em tez ostatnio stronê internetow± o moich ³ukach, mo¿e kto¶ tam co¶ ciekawego sie dowie - www.lukitradycyjne.za.pl
Pozdrawiam
Mam takie dosyc szczegolowe pytanko:
Wiem ze robi³es luki akacjowe , a na jakiejs anglojezycznej stronie wyczytalem ze robinia (black locust) jest jednym z drzew w ktorych wykorzystuje sie do robienia lukow rdzen (heartwood ) i nalezy oddzielic bielmo (sapwood) .
Cos jak z debem jak pisales wyzej .
To prawda ? ogladalem zdjecia Twoich lukow akacjowych i nie wygladaja na zrobione z rdzenia .
Mozesz cos wiecej na ten temat powiedziec i mniej wiecej wymienic gatunki w ktorych wykorzystujemy bielmo jako grzbiet luku jak np jesion i gatunki gdzie szukamy rdzenia jak dab ?
Nie wiem czy to prawda o robinni. Z tego co ja wiem to w³a¶ciwosci fizyczne bieli i twardzieli w tym gatunku nie ro¿ni± sie zbytnio. Tylko u dêbu jest taka sytuacja. Czy móg³bys podaæ adres tej strony? Chêtnie sobie poczytam.
Niestety nie znalaz³em tej stronki , wczoraj tam wlaz³em przypadkowo i nie pamietam za diab³a adresu , ale to dlatego ¿e tresc nie wydala mi sie wystarczajaco ciekawa zeby zapamietywac linka wiec wiele nie straciles .
Czy pêkaj±ca lniana ciêciwa mo¿e oszkodziæ skórê na przedramieniu ?? Zak³adaj±c, ¿e ³ucznik nie ma karwasza. Chodzi mi o obalenie lub potwierdzenie mitu. £uk ma naci±g oko³o 19-21kg.
CYTAT(Krak @ 15:15 22.08.2006)
Czy pêkaj±ca lniana ciêciwa mo¿e oszkodziæ skórê na przedramieniu ?? Zak³adaj±c, ¿e ³ucznik nie ma karwasza. Chodzi mi o obalenie lub potwierdzenie mitu. £uk ma naci±g oko³o 19-21kg.
Witam - musia³by to chyba byæ bardzo niesprzyjaj±cy zbieg okoliczno¶ci. Pêkaj±ca pêtla i uderzenie koñcówk± jak batem. Wci±¿ jednak takie "uszkodzenia" raczej nie warte by³yby wspomnienia.
pozdrowienia Vislav
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.